Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget"

Transkript

1 Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 9/2018 Dannet den: Mandag den Mødedato: Mandag den Mødetidspunkt: 17:30-18:00 Mødested: Kantinen på Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen (bsbech) A Per Nørhave (hjpen) O Per Flor (pefl) A Tina-Mia Eriksen (tmer) O Line Lynnerup (lily) V Lars Tegl Rasmussen (latr) C Jan Jakobsen (jja) Ø Fraværende Bemærkninger.

2 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt nr. Side 1. Godkendelse af dagsorden for mødet den 17. september Ældre- og Værdighedspolitik Demensstrategi Orientering om brug af akutstuer og midlertidige pladser Orientering om status på venteliste til plejeboliger Orientering om tilsyn med hjemmeplejen og med Plejecenter Ortved Pulje til "Flere og meningsfulde dag- og aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens" Halvårsregnskab Ny Sundhedspolitik Orientering fra formand og direktør - september

3 Side 2 1. Godkendelse af dagsorden for mødet den 17. september 2018 Åben sag Sagsid: 17/24264 Sagen afgøres i: Ældre- og Genoptræningsudvalget Bilag: Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Godkendt.

4 Side 3 2. Ældre- og Værdighedspolitik Åben sag Sagsid: 17/26794 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1 Bilag 1 Udkast til ny Ældre- og Værdighedspolitik.pdf (133638/18) 2 Bilag 2 Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ældre- og Værdighedspolitikken (133624/18) 3 Bilag 3 Skema med input fra borgermøde.pdf (133639/18) Indledning Sagsgang Orientering Indstilling X X Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU X BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg Byrådet skal i henhold til lovgivningen vedtage en ny Værdighedspolitik inden for det første år i den nye valgperiode. I denne sag præsenteres udvalget for udkast til ny Ældre- og Værdighedspolitik (bilag 1) i Ringsted Kommune, som skal godkendes til at sende i høring. Beskrivelse af sagen Siden 2016 har det være lovpligtigt for alle kommuner at udarbejde en værdighedspolitik. Værdighedspolitikken skal udstikke de overordnede pejlemærker og prioriteringer for en værdig ældrepleje herunder beskrive, hvordan kommunen understøtter følgende temaer i ældreplejen: 1. Livskvalitet 2. Selvbestemmelse 3. Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 4. Mad og ernæring 5. En værdig død 6. Pårørende I Ringsted Kommune blev det i 2016 besluttet at udarbejde en sammenhængende Ældre- og værdighedspolitik, der kunne bygge videre på den tidligere Ældrepolitik. Den nuværende Ældre- og værdighedspolitik er vedtaget af Byrådet i juni Det følger af lovgivningen, at Byrådet skal vedtage en ny Ældre- og værdighedspolitik i Borger- og interessentinddragelse Politikken er revideret på baggrund af en evaluering (bilag 2) proces med inddragelse af borgere og interessenter. Derudover er den konkrete udmøntning af ældre- og værdighedspuljemidler i 2018 også inddraget. Processen har bestået af:

5 Side 4 Interviews med pårørende, med særligt fokus på hvordan kommunen bedst kan støtte og inddrage de pårørende. Borgermøde den 29. august 2018 for alle borgere og særlig invitation af Byrådet, Ældrerådet, Ældresagen og pårørenderåd på Knud Lavard Centeret (bilag 3). Evaluering af Ældre- og Værdighedspuljemidlerne i 2017 og konkret udmøntning i 2018, behandlet på Byrådets møde den 13. november I revideringen af Ældre- og Værdighedspolitikken er der lagt særligt vægt på de input, der er givet på borgermødet og i interviews med pårørende. En del af de input der er givet, understøtter det fokus, som der er beskrevet i den nuværende politik, og i forslag til målsætninger i politikken. Dette gælder eksempelvis arbejdet med borgernes livshistorier, tilrettelæggelse af hjælp i dialog med borgeren samt koordinering af hjælp og pleje på tværs af sektorer og internt i kommunen. Derudover har der været ønsker til nye tilbud, herunder ønsket om en fast kontaktperson, som skal bidrage til en tryg og koordineret dialog med borgere og pårørende. Pårørende er, som det nye tema i politikken, prioriteret. Pårørende som værdig samarbejdspartner er blevet nævnt og prioriteret af interessenter. Samarbejde og inddragelse af pårørende skal planlægges i dialog med, og med respekt for, den enkelte borger og pårørende. Derudover foreslås det, at der udarbejdes en særskilt folder til pårørende, hvor det fremgår hvilke forventninger der kan være. Forskellen mellem udkastet til ny Ældre- og Værdighedspolitik og den nuværende politik er det nye tema om Pårørende. Derudover er der indsat et afsnit om rehabilitering under temaet om Livskvalitet. Når Ældre- og Værdighedspolitikken er endeligt godkendt sættes den ind i Ringsted Kommunes skabelon for politikker. Inddragelse og høring Sagen sendes til høring i Ældrerådet og i Handicaprådet. I henhold til tids- og procesplan for Demensstrategi og Ældre- og Værdighedspolitik, skal udkastet til ny Ældre- og Værdighedspolitik desuden sendes i offentlig høring i 6 uger, når det er godkendt af Ældre- og Genoptræningsudvalget. Høringssvarene skrives ind i sagen, som præsenteres igen på udvalgsmødet i december Økonomi Ingen bevillingsmæssige konsekvenser Vurdering Administrationen vurderer, at forslag til Ældre- og værdighedspolitik lever op til kravene i Bekendtgørelse om værdighedspolitikker for ældreplejen, Ringsteds vision og bygger videre på den nuværende Ældre- og Værdighedspolitik. Administrationen vurderer, at udkast til ny Ældre- og Værdighedspolitik indeholder flere af de emner som interessenter og borgere har vægtet højt i interviews samt prioriteret på borgermødet. Derudover vurderer administrationen, at de foreslåede målsætninger understøtter arbejdet med politikken, og er med til at fastholde fokus på et værdigt ældreliv med fokus på dialog med borgeren.

6 Side 5 Indstilling Direktionen indstiller, at det godkendes af udkastet til revideret Ældre- og Værdighedspolitik kan sendes i høring. Beslutning i Handicaprådet den Handicaprådet har ingen bemærkninger. Ej til stede: Karl Østergaard Hansen, Niels Kasper Hansen, Nichlas Riise Beslutning i Ældrerådet den Ældrerådet anbefaler, at det reviderede udkast sendes i høring og Ældrerådet vil efterfølgende afgive høringssvar. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Udvalget udsætter sagen med bemærkningerne om, at udvalget ønsker der indarbejdes nogle konkrete målsætninger under hvert tema, der godt kan have et længere tidsperspektiv i forbindelse med implementering. Endvidere ønsker udvalget at fastholde en høringsperiode på 6 uger, når forslaget sendes i høring.

7 Side 6 3. Demensstrategi Åben sag Sagsid: 17/21478 Sagen afgøres i: Ældre- og Genoptræningsudvalget Bilag: 1 Bilag 1 Udkast til Demensstrategi.pdf (133576/18) 2 Bilag 2 Analyse demens.pdf (133578/18) 3 Bilag 3 Input fra borgermøde til demensstrategi.pdf (133579/18) Indledning Sagsgang Orientering Indstilling Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg På møde den 13. november 2017 besluttede Byrådet, at der skal udarbejdes en Demensstrategi for Ringsted Kommune. I denne sag forelægges et udkast til Demensstrategi for Ringsted Kommune, som skal godkendes til at sende i høring. Beskrivelse af sagen I satspuljeaftalen for blev der afsat midler til udmøntning af konkrete initiativer på baggrund af den nye Nationale Demenshandlingsplan. Et af målene i handlingsplanen er, at Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner. Målene er udmøntet i 23 initiativer, hvor det fremgår af initiativ 15: En del af at være demensvenlig er at have en lokal demensstrategi, som beskriver kommunens indsatser på området til gavn for borgere, pårørende, fagpersoner og lokale beslutningstager. De lokale strategier ses gerne udarbejdet under inddragelse af mennesker med demens og deres pårørende. (Initiativ 15) Administrationen har udarbejdet et udkast til en Demensstrategi (bilag 1). Strategien beskriver en række eksempler på, hvordan Ringsted Kommune kan arbejde med konkrete indsatser, der kan understøtte borgere med demens og deres pårørende. Udkastet til Demensstrategien er udarbejdet med udgangspunkt i Den Nationale Demenshandlingsplan 2025, Sundhedsaftalen og tilhørende forløbsprogrammer, nationale vejledninger, analyse af demensområdet i Ringsted Kommune (bilag 2) samt en proces med inddragelse af borgere og interessenter. Borgerinddragelsesprocessen har bestået af: Interview med borgere og pårørende.

8 Side 7 Borgermøde den 29. august 2018 for alle borgere, Byrådet, Ældrerådet, Ældresagen og Bruger-pårørenderåde på de tre plejecentre. Alle input fra borgermødet er skrevet ind i et skema (bilag 3) I henhold til tids- og procesplan for Demensstrategi og Ældre- og Værdighedspolitik, skal udkastet til Demensstrategi sendes i offentlig høring i 6 uger, når det er godkendt af Ældre- og Genoptræningsudvalget. Høringssvarene skrives ind i sagen, som præsenteres igen på udvalgsmødet i december Når demensstrategien er endeligt godkendt sættes den ind i Ringsted Kommunes skabelon for politikker og strategier. Input fra interview og borgermøde fremhæver især: Ønske om flere aktiviteter i dagligdagen for de borgere, der ikke er så hårdt ramt af deres demenssygdom. At tastevalgsmenuer på telefonen og elektronisk tidsbestilling er umuligt at håndtere for rigtig mange borgere med demens. Ønske om mulighed for få bevilliget permanent fysisk træning på KLC. Ønske om at netværk for pårørende sammensættes med udgangspunkt i den pårørendes situation fx arbejdsmarkedstilknytning, om den pårørende er ægtefæller, barn, forældre eller andet. I forbindelse med interviewene blev kommunens demenskoordinatorer fremhævet som en uvurderlig støtte. Det er især det med at have en kontaktperson, som kender ens sag, og koordinatorens hjælp til at skabe sammenhæng og kontakt til øvrige kommunale enheder, der fremhæves. Strategien rummer ikke en komplet liste med indsatser på demensområdet, da Ringsted Kommune i forvejen har en lang række indsatser for borgere med demens og deres pårørende. Der er fx 2 demenskoordinatorer, tilbud om både dag og døgnaflastning og undervisning og netværk for pårørende. Derudover opfylder kommunes tre plejecentre en del af kriterierne for at være demensvenlige fx adgang til lukkede udearealer, camouflerede udgangsdøre og mulighed for at følge årstidernes skifte. I strategien er der beskrevet indsatser, som skal udmøntes lokalt i Social- og Sundhedscenter. Der er endvidere indsatser, som involverer andre centre. Det er fx brug af app om demens i indskolingen og undersøgelse af mulighederne for at tage hensyn til demens ved fx materialevalg ved ombygning og renovering af kommunale bygninger. Strategien er bygget op om den Nationale Demenshandlingsplans 5 fokusområder: 1. Tidlige opsporing og kvalitet i udredning og behandling 2. Støtte og rådgivning til pårørende til mennesker med demens 3. Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering 4. Øget videns- og kompetenceniveau 5. Demensvenlige samfund og boliger Nogle af indsatserne i strategien er allerede i gang, mens andre skal undersøges og beskrives nærmere, og derfor først kan starte på længere sigt.

9 Side 8 Inddragelse og høring Udkast til Demensstrategien sendes til høring Ældrerådet og Handicaprådet. Derudover sendes udkastet i offentlig høring i 6 uger i løbet af oktober og november 2018, herunder hos Ældresagen. Økonomi Ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Vurdering Administrationen vurderer, at Demensstrategien sætter fokus på en række af de områder, der er udfordrende for borgere med demenssygdom og deres pårørende. Det vurderes endvidere, at de indsatser der foreslås i strategien kan være med til at understøtte og inkludere borgere med demenssygdom og deres pårørende. Det er både i forhold til aftabuisering af demens ved hjælp af information og i forhold til konkrete tiltag, der kan gøre hverdagslivet nemmere samt ved at tilbyde mere rådgivning og undervisning. Alle relevante input fra henholdsvis borgermødet og interview er indarbejdet i strategien, og det er administrationens vurdering, at de bidrager til at kvalificere strategien. Det er derudover administrationens vurdering, at Demensstrategien sammen med kommunens nuværende tilbud på demensområdet vil betyde, at Ringsted Kommune er en demensvenlig kommune i henhold til den Nationale Handlingsplan. Indstilling Direktionen indstiller, at udvalget godkender at udkast til Demensstrategi kan sendes i høring. Beslutning i Ældrerådet den Ældrerådet anbefaler, at udkastet sendes i høring og Ældrerådet vil efterfølgende afgive høringssvar. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Godkendt.

10 Side 9 4. Orientering om brug af akutstuer og midlertidige pladser Åben sag Sagsid: 18/1271 Sagen afgøres i: Ældre- og Genoptræningsudvalget Bilag: Indledning Sagsgang Orientering Indstilling Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg I denne sag præsenteres en status på brug af akutstuer og midlertidige pladser. Beskrivelse af sagen I forbindelse med at KLC blev bygget, besluttede Byrådet, at ni plejeboliger skulle bruges til henholdsvis akutstuer og midlertidige pladser. Som udgangspunkt fordelt med seks boliger til midlertidige pladser og tre boliger til akutstuer, men med fleksibilitet i fordelingen afhængig af behov. Den 9. april 2018 besluttede Byrådet, at åbne yderligere fire plejeboliger til akutstuer og midlertidige pladser. To af de nye plejeboliger blev åbnet den sidste uge i juni. De resterende to pladser blev åbnet den 1. august Pladserne er blevet åbnet så hurtigt, som det har været muligt at rekruttere medarbejdere. De fire nye pladser bruges i lighed med de øvrige pladser fleksibelt til akutstuer og midlertidige pladser afhængig af behov. Belægningsprocent på midlertidige pladser og akutstuer Tabel 1 viser den gennemsnitlige belægningsprocent i månederne januar juli i Frem til medio juni 2018 er belægningsprocenten beregnet med udgangspunkt i en årsnorm på 10 pladser. For juni og juli er belægningsprocenten beregnet med udgangspunkt i en årsnorm på 12 pladser. Fremadrettet bliver belægningsprocenten beregnet med udgangspunkt i en årsnorm på 14 pladser. Tabel 1 Gennemsnitlig belægningsprocent Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Med henblik på at kunne følge brugen af akutstuer og midlertidige pladser i forhold til: antal ophold og varighed, årsager til ophold, aldersfordeling og hvad der sker med borgerne efter deres ophold på enten akutstue eller midlertidig plads, er der udarbejdet et system til registrering, som er taget i brug pr. den 15. juni 2018.

11 Side 10 Nedenstående status for akutstuer og midlertidige pladser dækker således perioden fra 15. juni 2018 til 27. september Akutstuer Akutstuer er et alternativ til sygehusindlæggelse. Borgerne henvises af egen læge eller lægevagten, fordi de har brug for observation og/eller pleje, men ikke for sygehusindlæggelse. I perioden fra 15. juni 2018 til 27. september 2018 har 10 borgere været på akutstue, heraf er tre ophold fortsat uafsluttet. Den gennemsnitlige varighed af de afsluttede ophold i perioden er 6,2 dage. Det korteste ophold er på en dag. Det længste ophold er på 15 dage. Tabel 2 viser årsagen til at borgerne er henvist til ophold på akutplads. Tabel 2 Behandlingsbehov for komplekse til eget hjem Borgeren er terminal Dårlig almen tilstand herunder forvirring og fald Pleje med fokus på væske og ernæring 3 personer 2 personer 1 person 4 personer Aldersfordelingen for de borgere, der har været på akutstue i perioden 15. juni 2018 til 27. september 2018 er mellem 71 år og 94 år. Af de syv personer der har afsluttet deres ophold på en akutstue er tre tilbage i eget hjem, og 4 er indlagt på sygehuset. I perioden er der ingen henvendelser fra egen læge eller vagtlæge om en akutplads, der er blevet afvist grundet manglende plads. Midlertidige pladser Midlertidige pladser er til borgere, der er færdigbehandlede på sygehuset, som ikke kan være i eget hjem. I perioden fra 15. juni 2018 til 27. august 2018 har 29 borger været på midlertidig plads. Heraf er 20 ophold afsluttet. Den gennemsnitlige varige af de afsluttede ophold i perioden er 22,9 dage. Det korteste ophold er på 3 dage. Det længste ophold er på 106 dage. Som udgangspunkt kan et ophold på midlertidig plads have en varighed på fire uger, men der er undtagelser begrundet i særlige behov, fx benbrud med helingstid på otte uger eller at det er uafklaret, om borgeren kan være i eget hjem efter endt behandling. Tabel 3 viser årsagen til, at borgerne er henvist til ophold på midlertidig plads Tabel 3 Behandlingsbehov for komplekse til eget hjem Borgeren er terminal Borgeren venter på specialiseret genoptræning Dårlig almen tilstand herunder forvirring og fald Kognitive skader, forvirring og/eller demens Pleje med fokus på væske og ernæring Overgået fra akutplads 19 personer 4 personer 1 person 2 person 1 person 1 person 1 person

12 Side 11 Aldersfordelingen for de 29 borgere, der har været på midlertidig plads i perioden 15. juni 2018 til 27. august 2018 er mellem 61 år og 97 år. Af de 20 borgere, der har afsluttet deres ophold på midlertidigplads er 10 personer er tilbage i eget hjem, 4 er døde, tre er genindlagt på sygehus, to er flyttet i plejebolig og en person er kommet på specialiseret genoptræningsophold. Der er to muligheder, når borgere ikke kan henvises til midlertidig plads grundet pladsmangel. De må enten blive på sygehuset, selvom de er meldt færdigbehandlet, eller de kan komme i eget hjem med omfattende hjemmehjælp og hjemmesygepleje. I perioden fra 1. januar 2018 til 30. april 2018 har 9 borgere været på sygehuset efter endt behandling. De har været der tilsammen 42 dage, svarende til et gennemsnit på 4,6 dag pr. person. I perioden fra 1. maj 2018 til 31. juli 2018 har ingen borgere fra Ringsted Kommune ventet på sygehuset efter endt behandling. Inddragelse og høring Til høring i Ældrerådet. Økonomi Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Vurdering Administrationen vurderer, at både akutstuer og midlertidige pladser bruges i henhold til formålet. I perioden fra marts 2018 til juli 2018 har belægningsprocenten været under 90 %, og ingen borgere er afvist, uanset om de henvises fra egen læge eller udskrives fra sygehus. Dette kan også ses ved, at der ikke har været borgere fra Ringsted, som har måttet blive på sygehuset efter endt behandling. Behovet for akutstuer og midlertidige pladser har således ikke været så stort i perioden fra april til juli 2018, hvilket der ikke er nogen entydig forklaring på. Administrationen forventer, at der fortsat vil være udsving i belægningsprocenten fra måned til måned. Der vil således være måneder, hvor der er tomme pladser blandet med måneder, hvor der er pres på pladserne fx på grund af udbrud af en hård influenzavirus. Det er administrationens vurdering, at åbningen af fire ekstra plejeboliger til akutstuer og midlertidige pladser betyder, at Ringsted Kommune har et tilstrækkeligt antal pladser til akutstuer og midlertidige pladser. Indstilling Direktionen indstiller, at sagen tages til efterretning. Beslutning i Ældrerådet den Taget til efterretning. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Taget til efterretning.

13 Side Orientering om status på venteliste til plejeboliger Åben sag Sagsid: 17/21232 Sagen afgøres i: Ældre- og Genoptræningsudvalget Bilag: Indledning Sagsgang Orientering Indstilling Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg I denne sag orienteres om status på venteliste og belægningsprocent på plejeboliger samt vente- og aflastningspladser. Beskrivelse af sagen I Ringsted Kommune er der i alt 202 plejeboliger fordelt på tre plejecentre, heraf er 42 skærmede boliger målrettet demente. Derudover er der fire vente- og aflastningspladser på Ortved Plejecenter. Ventepladser bruges til borgere, der er visiteret til en plejebolig. Aflastningspladser er målrettet borgere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, som bor i eget hjem, men hvor enten borger eller pårørende har brug for aflastning. Tabel 1 viser antal boliger samt vente- og aflastningspladser fordelt på de tre plejecentre. Tabel 1 Plejecenter/Antal pladser Almindelige plejeboliger Skærmede boliger Knud Lavard Plejecenter Plejecenter I alt Center Ortved Solbakken I alt Vente- og aflastningspladser De 160 almindelige plejeboliger er målrettet borgere, der er visiteret til plejebolig med udgangspunkt i deres behov for pleje og hjælp. De 42 skærmede plejeboliger er målrettet borgere med demens eller demenslignende sygdomme. Der er to typer skærmede boliger. Otte er særligt skærmede boliger, som er til borgere, der fx er meget udadreagerende eller på anden måde har særlige behov grundet deres demenssygdom. 34 er almindeligt skærmede boliger. Fælles for alle de skærmede

14 Side 13 boliger er, at både boliger og fællesområder er indrettet, så de bedst muligt imødekommer dementes behov. Der er en højere personalenormering til skærmede plejeboliger end i almindelige plejeboliger. De fire vente- og aflastningspladser på Plejecenter Ortved anvendes fleksibelt afhængig af behov. Ventepladser er målrettet borgere, der er visiteret til en plejebolig, og som ikke kan være i eget hjem i en eventuel ventetid. Aflastningspladser er målrettet borgere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, som bor i eget hjem, men hvor enten borger eller pårørende har brug for aflastning. De fire boliger anvendes fleksibelt til vente- og aflastningspladser afhængig af behov. Status på venteliste til plejebolig Den 1. august 2018 er der 11 borgere på venteliste til en plejebolig. Heraf kommer syv borgere fra Ringsted Kommune. Fire borgere kommer fra andre kommuner og ønsker en plejebolig i Ringsted. En borger fra Ringsted ønsker en plejebolig i en anden kommune end Ringsted. Dermed er der pr. den 1. august 2018 seks borgere fra Ringsted Kommune, som ønsker en plejebolig i Ringsted Kommune. Tabel 2 viser ventelisten henover det seneste år. Tabel 3 viser detaljeret fordeling af borgere på venteliste d. 1. august 2018 samt hvor længe de har ventet.

15 Side 14 Tabel 3 På venteliste til Antal borgere Bemærkninger Ventet pr. 1/ Generel venteliste Almindelig plejebolig 5-0, 2 og 4 uger KLC Almindelig plejebolig Solbakken Almindelig plejebolig Ortved Almindelig plejebolig på to ud kommunens tre plejecentre 2 Begge ønsker enten Solbakken eller KLC 4 og 14 uger Skærmet plejebolig Ægteparbolige på 3 To ud af tre borgere 2, 58* og 42 uger Solbakken er fra en anden Almindelig plejebolig i anden kommune kommune 1 Ringstedborgere der ønsker plejebolig i anden kommune I alt på venteliste * Borger bor i almindelig plejebolig i anden kommune. 6 uger Borgerne kan vælge, om de vil stå på venteliste til en ledig plads på alle tre plejecentre (generel venteliste) eller kun til et specifikt plejecenter. I henhold til Serviceloven må ventetiden maksimalt være to måneder for alle borgere på den generelle venteliste. Der er ingen krav til maksimal ventetid for borgere, der har ønsket t specifikt plejecenter. For almindelige plejeboliger gælder, at pr. den 1. august 2018 er der ikke er nogen på den generelle venteliste. Den længste ventetid på den specifikke venteliste er 14 uger. Pågældende står på venteliste til Solbakken og KLC. Belægningsprocent på kommunens tre plejecentrene og på aflastnings- og ventepladser Tabel 4 viser den månedlige belægningsprocent på almindelige plejeboliger samt aflastningsog ventepladser. For Plejecenter Solbakken er belægningsprocenten vist for henholdsvis almindelige plejeboliger, skærmede boliger og særligt skærmede boliger. Tabel 4 Generelt har plejecentrene en stabil belægningsprocent, og har i denne periode samme tendens som i tidligere år, idet den varierer fra måned til måned. Den laveste belægningsprocent i perioden er således 75 % på de særligt skærmede boliger på Solbakken. Den højeste belægningsprocent i perioden er 100 % på de almindelige plejeboliger på Solbakken.

16 Side 15 Inddragelse og høring Til høring i Ældrerådet. Økonomi Ingen bevillingsmæssige konsekvenser Vurdering Det er administrationens vurdering, at antallet af plejeboliger er passende. Der er således ingen borgere på den generelle venteliste, og ventetiden på den specifikke venteliste er pt. under 4 uger, dog har en enkelt borger ventet 14 uger. Undtagelsen er ægtefælleboliger, hvor et par fra en anden kommune har ventet 58 uger. Dette understøttes af belægningsprocenten, som viser, at der er måneder med høj belægning blandet med måneder med en lidt lavere belægning. I perioden har den generelle belægningsprocent ikke været så lav, at der vurderes, at være en overkapacitet. Det er administrationens vurdering, at der stort set altid vil være nogen ventetid for borgere, der ønsker bolig på et specifikt plejecenter, uanset det samlede antal pladser. Det vurderes endvidere at antallet af vente- og aflastningspladser er passende. I enkelte måneder er der stort set fuldt belagt, men i de fleste måneder er der ledige pladser, og dermed mulighed for at imødekomme det aktuelle behov. Indstilling Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning i Ældrerådet den Taget til efterretning. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Taget til efterretning.

17 Side Orientering om tilsyn med hjemmeplejen og med Plejecenter Ortved Åben sag Sagsid: 18/373 Sagen afgøres i: Ældre- og Genoptræningsudvalget Bilag: 1 Tilsynsrapport Kommunal hjemmepleje (104624/18) 2 Tilsynsrapport Privat leverandør af hjemmepleje Aleris (81949/18) 3 Tilsynsrapport Plejecenter Ortved (116407/18) Indledning Sagsgang Orientering Indstilling Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg Ældre- og Genoptræningsudvalget besluttede den 20. april 2016, at de skal orienteres løbende om tilsyn på ældreområdet. I denne sag orienteres udvalget om tilsyn med den kommunale og private hjemmepleje og med Plejecenter Ortved. Beskrivelse af sagen I april 2018 var der kommunalt tilsyn med den kommunale hjemmepleje og med den private leverandør af hjemmepleje Aleris. Derudover har Styrelsen for Patientsikkerhed ført tilsyn med Plejecenter Ortved. Tilsynsrapporterne er vedlagt som bilag. Kommunale tilsyn føres efter Retssikkerhedslovens 16 og Servicelovens 148 a og 151. I 2018 er der indgået en aftale med BDO om, at de udfører de kommunale tilsyn på levering af hjemmepleje. Ifølge Serviceloven føres der tilsyn med, om borgerne får hjælp i overensstemmelse med kvalitetsstandarden for personlig og praktisk hjælp. BDO giver en samlet vurdering af tilbuddet ud fra en vurderingsskala, hvor den bedste vurdering er særdeles tilfredsstillende og den laveste vurdering er ikke tilfredsstillende. BDO kan desuden give anbefalinger i tilsynsrapporterne, og kommunens tilbud udarbejder på den baggrund handleplaner for, hvordan de vil efterleve tilsynets anbefalinger. Styrelsen for patientsikkerhed fører tilsyn efter Sundhedslovens 213, og fører det overordnede tilsyn med sundhedsforholdene og den sundhedsfaglige virksomhed på sundhedsområdet. Tilsynet føres som et risikobaseret tilsyn efter en vurdering af, hvor der er størst risiko for patientsikkerheden. Tilsyn med de enkelte tilbud føres på baggrund af stikprøve kontrol eller på bagrund af konkrete henvendelser til styrelsen. Tilsynet med Plejecenter Ortved er ført på baggrund af stikprøve. På baggrund af tilsynet kategoriseres behandlingsstederne efter, hvilken betydning tilsynets fund har for patientsikkerheden. Den

18 Side 17 mest kritiske kategorisering er Kritiske forhold af betydning for patientsikkerheden og den bedste kategorisering er Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden. I de nedenstående afsnit redegøres der for de to tilsyn gennemført af BDO og for Styrelsen for patientsikkerheds tilsyn og tilbuddenes opfølgning herpå. Den kommunale hjemmepleje: Ringsted Kommunes hjemmepleje har haft uanmeldt tilsyn i april Tilsynets samlede vurdering er, at den kommunale leverandør er en leverandør med meget tilfredsstillende forhold. Tilsynet har givet anledning til tre anbefalinger vedrørende dokumentation og levering af ydelser og hjælp i henhold til borgernes ønsker. Hjemmeplejen har fortsat fokus på dokumentationen og har bl.a. ansat en kvalitets- og udviklingssygeplejerske, som skal følge op på arbejdet. Derudover overgår hjemmeplejen til et nyt dokumentationssystem Fællessprog 3 i efteråret 2018, og vil som en naturlig del af dette have fokus på dokumentationen. Desuden er der sat ekstra fokus på dokumentation af klippekortsydelser samt afslutning af ydelser, som ikke er aktuelle. Tilsynets anbefaling er blevet en del af hjemmeplejens egenkontrol, som føres ugentlig på 10 tilfældige borgere. Den private hjemmepleje: Ringsted Kommunes private leverandør af hjemmepleje Aleris Hjemmepleje har haft uanmeldt tilsyn i april Tilsynet har vurderet Aleris til at være en hjemmepleje med tilfredsstillende forhold, og har på baggrund af tilsynet givet Aleris fire anbefalinger. Anbefalingerne vedrører dokumentation, opfølgning på borgernes behov for hjælp, tidspunkt for levering af hjælpen og til medarbejdernes kendskab til borgernes rytmer og vaner. Derudover anbefaler tilsynet, at Aleris fortsætter arbejdet med kodeks for samspillet mellem borgere og medarbejdere. Aleris skal i den kommende periode overgå til dokumentationssystemet Fællessprog 3, hvor der arbejdes med dokumentationen i samarbejde med Ringsted Kommune. Derudover opdateres alle borgernes daglige rytmer og vaner som forberedelse til det nye dokumentationssystem. Plejecenter Ortved: Plejecenter Ortved har haft anmeldt tilsyn fra Styrelsen for patientsikkerhed i april Tilsynets samlede vurdering er, at der er Mindre problemer af betydning for patientsikkerheden. Tilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at plejecenteret fremstod veldrevet med gode procedure og systematik. Tilsynet har kontrolleret 16 forhold fordelt på 20 målepunkter. Heraf blev 16 målepunkter vurderet opfyldt på tilsynsdagen og fire målepunkter for ikke opfyldt. De fire målepunkter, som ikke var opfyldt, omhandler medicinhåndtering og dokumentation af borgers samtykke til dialog mellem plejecenterets personale og borgers læge. I 2015 blev der også ført tilsyn med plejecenteret, og flere af de forhold vedrørende medicinhåndteringen, som blev vurderet som ikke opfyldte i 2015 er udbedret efterfølgende. Plejecenteret har efter tilsynet i 2018 sat fokus på medicininstruksen, og har sammen med konsulentlægen på plejecentrene givet medarbejderne undervisning i denne. Plejecenteret har umiddelbart efter tilsynet indarbejdet tilsynets henstilling, om at der foreligger aftaler med den behandlingsansvarlige læge om kontrol og behandling af kroniske sygdomme i praksis. Inddragelse og høring Til orientering i Ælderådet Økonomi Ingen bevillingsmæssige konsekvenser Vurdering Administrationen vurderer, at forholdene og den faglige kvalitet er tilfredsstillende på de tilbud, der har fået ført tilsyn. Det er endvidere vurderingen at alle tre tilbud arbejder målrettet med

19 Side 18 tilsynets fund og anbefalinger, og at tilsynet dermed er med til at sikre en god udvikling i tilbuddene samt fokus på de igangsatte initiativer efter tidligere tilsyn. Det er vurderingen, at den kommunale og private hjemmepleje arbejder med dokumentationen, og at den kommende implementering af fællessprog 3 vil være med til at fastholde et nødvendigt fokus på kvaliteten i dokumentationen. Indstilling Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning i Ældrerådet den Taget til efterretning. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Tages til efterretning.

20 Side Pulje til "Flere og meningsfulde dag- og aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens" Åben sag Sagsid: 18/7018 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1 Bilag 1 Ansøgning til puljen om meningsfulde dag- og aflastningstilbud.pdf (127529/18) 2 Bilag 2 Vejledning.ashx.pdf (127530/18) 3 Bilag 3 Tilsagnsbrev pdf (127532/18) Indledning Sagsgang Orientering Indstilling x x Beslutning BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg Ringsted Kommune har fået tilsagn om kr fra Sundhedsstyrelsens pulje til Flere og mere meningsfulde dag- og aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens aflastningspuljen I denne sag skal der tages stilling til en indtægts- og en udgiftsbevilling på de kr. som Ringsted Kommune har fået fra puljen til projekt Aktiv hverdag med demens. Beskrivelse af sagen På møde den 25. april 2018 godkendte direktionen, at Ringsted Kommune ved Social- og Sundhedscenter kunne sende en ansøgning om midler til et projekt for yngre- og nydiagnosticerede borgere der har en demenssygdom. Social- og Sundhedscenter søgte (bilag 1) herefter puljen til et projekt Aktiv hverdag med demens. Formålet med projektet er at tilbyde meningsfulde aktiviteter i hverdagen til yngre og nydiagnosticerede borgere med demenssygdom, og derved forbedre deres og deres pårørendes livskvalitet. Det forventes, at der løbende vil være mellem 20 og 30 personer med demens tilknyttet projektet med fremmøde mellem 2 og 5 dage afhængig af den enkeltes ressourcer og ønsker. Målene med projektet er: 1. At etablere et dagtilbud med aktiviteter, som 80 % af deltagerne oplever som meningsfulde, og som giver dem bedre livskvalitet. 2. At 80 % af de pårørende oplever, at dagtilbuddet er en aflastning og medvirker til at forbedre dagligdagen.

21 Side At forsinke udviklingen i demenssygdommen for 60 % af deltagerne og dermed fastholde borgerens funktionsniveau og selvstændighed længst muligt. 4. At medvirke til at 75 % af de deltagere, der får psykofarmaka går ned i dosis ved fx at afhjælpe risikoen for depression. Mål et og to måles ved en spørgeskemaundersøgelse, som gennemføres kvartalsvis, samt når en deltager stopper i tilbuddet. Mål tre og fire måles ved, at der foretages en baselinemåling ved hjælp af test, når borgeren starter i tilbuddet. Målingen gentages kvartalsvis samt når en deltager stopper i tilbuddet. Dagtilbuddet etableres i regi af Café Ingeborg. De enkelte borger med demens vælger selv med støtte, hvilke aktiviteter de gerne vil deltage i. Nye aktiviteter udvikles og inddrages løbende med udgangspunkt i deltagernes ønsker, ideer og kompetencer. Aktiviteterne suppleres med træning to til tre gange om ugen. Træningen tager udgangspunkt i forskning om, hvilke former for træning der bedst udsætter virkningerne af demenssygdom bl.a. ADEX forskningsprojektet. Derudover arrangeres en til to reminiscensudflugter. Udflugterne planlægges ud fra de enkelte deltageres livshistorie, erfaringer og ønsker. Projektet er udarbejdet med udgangspunkt i de demente og pårørendes ønsker. En af de største udfordringer for især yngre og nydiagnosticerede borger med demens er manglen på aktiviteter, der kan give nye indtryk, et socialt liv og fysisk træthed til natten. Et eksempel er den yngre demente, som går alene hjemme hele dagen, mens ægtefællen er på arbejde. Det stiller store krav til, at ægtefællen skal underholde eftermiddag og aften, samtidig med at det giver en skævhed i forholdet, når kun en part bringer nye indtryk med hjem. Deltagerne kan visiteres til dagtilbuddet fra en til fem dage pr. uge afhængig af deres ønsker og ressourcer. Når borgeren henvises til projektet udarbejdes en handlingsplan med mål og delmål. Til dette anvendes samme handleplan som i rehabiliteringsprojektet. I Projektperioden afprøves forskellige aktiviteter samt en organisering af disse med henblik på at undersøge, hvordan tilbud til yngre og nydiagnosticerede borgere med demens bliver godt. Efter sommerferien 2019 skal der tages stilling til, om tilbuddet lever op til målene samt, om det skal foreslås implementeret i driften. Udvalget præsenteres for en sag om dette. Økonomi Den samlede projektøkonomi er på kr Kommunen har søgt puljen om kr. De resterende kr. er egenfinansiering, svarende til udgifter til løn til en af kommunes demenskonsulenter. Det er et krav, at ansøgere til puljen selv finansierer en del af projektet (bilag 2). Kommunen har fået tilsagn (bilag 3) om kr., idet der ikke er givet støtte til undervisning ved ekstern underviser. Inddragelse og høring Til orientering i Ældrerådet og Handicaprådet.

22 Side 21 Økonomi Tilsagn om puljemidler medfører, at der skal gives en indtægtsbevilling på kr. samt en udgiftsbevilling på et tilsvarende beløb til Social- og Sundhedscenter. Vurdering Administrationen vurderer, at aktiviteterne både vil være meningsfulde for borgeren med demens og samtidig aflaste de pårørende. Det vurderes endvidere, at kombinationen af aktiviteter vil medvirke til at forsinke udviklingen af deltagernes demenssygdom, hvormed der er iværksat en virkningsfuld rehabiliterende indsats for borgere med demenssygdom. Administrationen forventer, at aktiviteterne kan medvirke til at udskyde det tidspunkt, hvor borgeren med demens og de pårørende får brug for massiv aflastning og plejebolig. Det skal bemærkes, at det ikke er muligt, at måle på dette, men målingerne af funktionsniveau, brug af psykofarmaka samt livskvalitet vil vise, om det lykkedes at bevare deltagernes funktionsniveau og øge deres og deres pårørendes livskvalitet. Indstilling Direktionen indstiller, 1. at der gives en indtægtsbevilling til projektet om en aktiv hverdag med demens på kr. 2. at der gives en tilsvarende udgiftsbevilling, som anvendes til dækning af udgifter til gennemførelse af projekt Aktiv hverdag med demens Beslutning i Handicaprådet den Handicaprådet udtrykker tilfredshed med, at der er taget initiativ til at søge puljemidlerne og udvikle dette projekt. Ej til stede: Karl Østergaard Hansen, Niels Kasper Hansen, Nichlas Riise. Beslutning i Ældrerådet den Taget til efterretning. Ej til stede: Lisbet Jane Lang Nielsen. Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Anbefales godkendt.

23 Side Halvårsregnskab 2018 Åben sag Sagsid: 18/16831 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1 Bilag 2 - Specificeret regnskab.pdf (127180/18) 2 Bilag 3 - foreslåede budgetændringer.docx (127181/18) 3 Bilag 4 Oversigt Byudviklingsfonden.pdf (127182/18) 4 Bilag 5 Specificeret anlægsoversigt pdf (127183/18) 5 Bilag 1 - Halvårsregnskab pr docx (127184/18) Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU Indstilling x x x x x x x Beslutning x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg Hermed forelægges kommunens halvårsregnskab Halvårsregnskabet indeholder forventet regnskab på drift, renter og anlæg baseret på faktisk forbrug fra januar til juni samt forventninger på de enkelte bevillinger. Der afrapporteres også på kommunens likviditet samt på overholdelse af den finansielle strategi. Halvårsregnskabet fremlægges som orienteringspunkt i fagudvalgene efter behandling i Byrådet. Beskrivelse af sagen Halvårsregnskabet 2018 inkl. bemærkninger til alle væsentlige forventede afvigelser fremgår i bilag 1. I bilag 2 findes tabel over hele halvårsregnskabet og i bilag 3 findes detaljer om budgetændringer, der indstilles godkendt i forbindelse med sagen. I bilag 4 findes status på kommunens Byudviklingsfond (køb og salg). Detaljeret anlægsoversigt kan findes i bilag 5. Indgåelsen af regeringsaftalen om kommunernes økonomi indebærer en række korrektioner i statstilskud i Nettoeffekten af disse er indregnet i nedenstående tabel. Der er ikke indregnet den efterfølgende udmøntning, som vil forårsage en ændring i de enkelte udvalgs forventede budgetafvigelser, men ikke påvirke kommunens resultat af den ordinære drift. Halvårsregnskabet er udarbejdet på baggrund af forbruget ved udgangen af juni 2018.

24 Side 23 Der er i det korrigerede budget forventet et ordinært driftsoverskud på 80,8 mio. kr. Efter 1. halvår resulterer de samlede tilbagemeldinger i forhold til den ordinære drift et forventet driftsoverskud på 77,5 mio. kr. hvilket er ca. 3,3 mio. kr. lavere end budgetteret. Der forventes serviceudgifter i 2018 på 1.536,0 mio. kr., hvilket vil være en overskridelse af servicerammen, der udgør 1.519,5 mio. kr. Servicerammen forventes således overskredet med i alt 16,5 mio. kr. Kommunens finansieringsbudget er på ca ,5 mio. kr., og der forventes p.t. en mindreindtægt på 12,8 mio. kr. Mindreindtægten kan primært henføres til regulering af tilskud/udligning fra tidligere år. På renteområdet forventes på nuværende tidspunkt et samlet merforbrug på netto 0,2 mio. kr. Det er primært de fortsat meget lave renter på indlån, der påvirker forventningerne. Skattefinansieret drift For den skattefinansierede drift er det samlede budget ca ,9 mio. kr., og der forventes på nuværende tidspunkt samlet set et mindreforbrug på 9,7 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til Klima- og Miljøudvalgets område som udviser et mindreforbrug på 3,8 mio. kr. Under Ældre- og Genoptræningsudvalgets område forventes et mindreforbrug på 4,1 mio. kr. For Økonomiudvalget ventes merforbrug på 0,3 mio. kr. Der er et forventet merforbrug på 1,1 mio. kr. vedr. centrenes administration og et forventet mindreforbrug på 1,5 mio. kr. vedr. administrationens fælleskonti. Der forventes et merforbrug på barselspuljen på 0,5 mio. kr. Klima- og Miljøudvalget venter mindreforbrug på ca. 3,8 mio. kr. Merforbruget kan primært henføres til Kollektiv trafik hvor der er et mindreforbrug på 3,6 mio. kr. Plan- og Boligudvalget forventer at ramme budgettet.

25 Side 24 På Børne- og Undervisningsudvalgets område forventes samlet set et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. På Social- og Arbejdsmarkedsudvalgets område forventes samlet et mindreforbrug på 1,7 mio. kr. På sundhedsområdet forventes mindreforbrug på 12,1 mio. kr. Det forventede mindreforbruget kan primært henføres til den aktivitetsbestemte medfinansiering som har et forventet mindreforbrug på 15,2 mio. kr. Der er et samlet forventet merforbrug på Vederlagsfri fysioterapi og Specialiseret genoptræning på 3,8 mio.kr.. På området for handicap, social og psykiatri forventes et merforbrug på 5,2 mio. kr. hvilket primært skyldes et forventet merforbrug på Botilbud på 6,3 mio. kr.. Der er et forventet mindreforbrug på boligstøtte på 1,3 mio.kr. På Unge under socialområdet forventes der merforbrug 5,2 mio. kr. som følge af større forventede udgifter end budgeteret på Botilbud til de unge over 18 år. På beskæftigelsesområdet forventes budgetoverholdelse. På Ældre- og Genoptræningsudvalgets område forventes der samlet et mindreforbrug på 4,1 mio. kr., særligt på Ældrepuljemidler og værdighedspulje, samt Sundhedsuddannelser. For Kultur- og Trivselsudvalget forventes samlet set merforbrug på 0,2 mio. kr. Anlæg og anlægsplan For de Skattefinansierede Anlæg ventes mindreforbrug på 128,2 mio. kr. Det samlede anlægsbudget udgør 227,5 mio. kr. I bilag 5 ses tallene for alle anlæg. Likviditet Kommunens gennemsnitlige likviditet over de seneste 365 dage opgøres pr. 30. juni 2017 til 328,4 mio. kr. På samme tid sidste år blev gennemsnitslikviditeten opgjort til 295,4 mio. kr. Budgetomplaceringer m.v. Bevillingen Sundhedsfremme og folkesundhed søges flyttet fra en udvalgsbevilling til en institutionsbevilling. Årsagen hertil er at budgettet over årene er blevet opskrevet med bevillinger til løn til medarbejdere på området, hvorimod det oprindeligt kun var projektmidler. Budgetændringen søges godkendt i forbindelse med behandlingen af sagen og er nærmere beskrevet i bilag 3. De tekniske budgetændringer er ikke indarbejdet i tallene i halvårsregnskabet. Såfremt de godkendes i Byrådet, vil de forårsage en ændring i de enkelte udvalgs forventede budgetafvigelser, men ikke påvirke kommunens resultat af den ordinære drift. Finansiel strategi Kommunen har p.t. lån for i alt 432,5 mio. kr. Heraf udgør støttede lån til ældreboliger 100,9 mio. kr. og lån vedr. klimatilpasningsprojekter 27,0 mio. kr. Kommunens andel af fastforrentede lån udgør p.t. ca. 57 %. Det er en overholdelse af den finansielle strategi, der tilsiger, at fastrenteandelen til enhver tid mindst skal udgøre 50 %. Andelen af gæld i CHF udgør p.t. ca. 35 %, hvilket er i overensstemmelse med den finansielle strategi, der fastsætter maksimum til 50 %.

26 Side 25 Kommunens tilgodehavender I pr. 30. juni 2018 udgør kommunens samlede tilgodehavende til inddrivelse 47,6 mio. kr. hvilket er et fald på 2,1 mio. kr. siden sidste kvartal. Økonomi Sagens bevillingsmæssige konsekvenser fremgår i Bilag 3, hvortil der henvises. Vurdering I forhold til det politisk bestemte serviceniveau er vurderingen fortsat, at det overholdes. Halvårsregnskabet giver anledning til bekymring at driftsresultatet er faldende. Indstilling Direktionen indstiller, 1. at halvårsregnskabet, jf. bilag 1 tages til efterretning 2. at de i bilag 3 nærmere beskrevne tekniske budgetændringer godkendes Beslutning i Ældre- og Genoptræningsudvalget den Anbefales godkendt.

27 Side Ny Sundhedspolitik Åben sag Sagsid: 16/12359 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1 Bilag 1 sundhedspolitik_godkendt_af_byraadet_6._juni_2017.pdf (127557/18) 2 Bilag 2 Strategier og handleplaner for Sundhedspolitikken.pdf (127560/18) Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KFU SAMU x Indstilling x x Beslutning x BY=Byråd, ØK=Økonomiudvalg, ÆGU=Ældre- og Genoptræningsudvalg, PBU=Plan- og Boligudvalg, KMU=Klima- og Miljøudvalg, BUU=Børne- og Undervisningsudvalg, KFU=Kulturog Fritidsudvalg, SAMU=Social- og Arbejdsmarkedsudvalg I denne sag skal der tages stilling til, om der skal udarbejdes en ny Sundhedspolitik i denne Byrådsperiode. Beskrivelse af sagen På Byrådets møde den 14. maj 2018 blev der vedtaget et nyt styrings- og politikkoncept. Det fremgår af konceptet, at fagudvalgene skal forholde sig til, om de eksisterende politikker på udvalgets område skal: Genvedtages Revideres med henblik på mindre ændringer Gennem en helt ny proces Udgå Det fremgår endvidere, at dette skal ske inden for det første ½ år af en ny byrådsperiode. På den baggrund skal Social- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutte, hvad der skal ske med Sundhedspolitikken (bilag 1). Den nuværende Sundhedspolitik blev godkendt af Byrådet den 6. juni Politikken er udmøntet i en strategi og handleplaner (bilag 2), som blev godkendt af Byrådet den 15. januar Det fremgår af sagen, at der skal følges om på arbejdet en gang årligt første gang i november Forud for udarbejdelse af Sundhedspolitikken blev der holdt en række temamøder i 2016 for Byrådet, samarbejdspartner og interessenter. Derudover har udkast til Sundhedspolitikken været i høring, og der blev holdt en høringsmøde, hvor alle interesserede borgere kunne deltage i dialogen om udkast til den ny Sundhedspolitik.

28 Side 27 Sundhedspolitikken tager afsæt i Ringsted Kommunes vision Ringsted Midt i mulighederne og er bygget op om de fire temaer: 1. Sundhedstilbud og trygge rammer 2. Det sunde liv for børn og unge 3. Det sunde arbejdsliv 4. Rehabilitering, genoptræning og behandling. For hvert tema er der eksempler på både tværgående og lokale initiativer. For hvert initiativ er der opsat henholdsvis 1-årige og 4-årige mål. De 1-årige mål beskriver, hvad der skal være opnået inden udgangen af De 4-årige mål beskriver, hvad der forventes opnået inden udgangen af Sundhedspolitikken er således en tværgående politik, som ikke kan stå alene, men skal ses i sammenhæng med kommunes øvrige politikker. Derudover er mulighederne på sundhedsområdet påvirket af den regionale sundhedsaftale og nationale krav blandt andet til det nære sundhedsvæsen. Inddragelse og høring Ingen høring. Økonomi Ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Vurdering Det er administrationens vurdering, at den nuværende Sundhedspolitik og tilhørende strategi og handleplaner sætter den rigtige retning for kommunens arbejde med både det brede og det tværgående samarbejde om sundhed for denne byrådsperiode. Strategien og handleplanerne er vedtaget i januar 2018, og første opfølgning er planlagt til november Det vurderes, at den nuværende Sundhedspolitik ikke, på nuværende tidspunkt, har fået tid til at vise sin effekt. Administrationen vurderer videre, at Sundhedspolitikken honorer styringskonceptets afsnit 3 om forventninger til indhold i kommunens politikker: Der er en afklaring af, politikkens samspil med øvrig kommunal planlægning, en klar beskrivelse af politikkens opbygning samt en tydelig opdeling i temaer med konkrete mål for hvert tema. Det er endvidere administrationens vurdering, at den gennemførte proces i forhold til inddragelse af interessenter og samarbejdspartnere, med blandt andet flere temamøder og et høringsmøde, var så omfattende, at der ikke vil komme ny viden ved at gennemføre en lignende proces, så tæt på. Administrationen vurderer, at arbejdet med den nye sundhedsaftale for samt regeringens udspil til sundhedsreform kan betyde, at det vil være relevant at revidere sundhedspolitikken i Indstilling Direktionen indstiller, at den nuværende Sundhedspolitik genvedtages.

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 10/2018 Dannet den: Tirsdag den 23-10-2018 Mødedato: Mandag den 22-10-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 3/2019 Dannet den: Tirsdag den 19-02-2019 Mødedato: Mandag den 18-02-2019 Mødetidspunkt: 17:30-18:30 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer

Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer Oversigt over plejeboliger, vente- og aflastningspladser samt akutstuer og midlertidige pladser I Ringsted Kommune er der i alt 202 plejeboliger fordelt på tre

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 11/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00-18:00

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 11/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00-18:00 Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 11/2017 Dannet den: Onsdag den 20-12-2017 Mødedato: Tirsdag den 19-12-2017 Mødetidspunkt: 17:00-18:00 Mødested: Rønnedevej Medlemmer Per Nørhave (hjpen) O

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 5/2018 Dannet den: Fredag den 20-04-2018 Mødedato: Torsdag den 19-04-2018 Mødetidspunkt: 16:30-17:30 Mødested: Borgerstuen på Solbakken Medlemmer Benny

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Medlemmer Inger Glerup Jørgen Larsen Inge Jørgensen Niels P. Nielsen Benny Dyhr Jens Chr. Nielsen John Rasmussen

Referat. Ældrerådet. Medlemmer Inger Glerup Jørgen Larsen Inge Jørgensen Niels P. Nielsen Benny Dyhr Jens Chr. Nielsen John Rasmussen Referat Ældrerådet Møde nr.: 4/2014 Dannet den: Mandag den 28-04-2014 Mødedato: Torsdag den 24-04-2014 Mødetidspunkt: 09:00-11:00 Mødested: Grønt mødelokale Amtstue Allé 71 Medlemmer Inger Glerup Jørgen

Læs mere

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Referat Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Møde nr.: 2/2019 Dannet den: Tirsdag den 05-02-2019 Mødedato: Mandag den 04-02-2019 Mødetidspunkt: 17:00-18:00 Mødested: Byrådssalen Medlemmer Britta Nielsen (hjbrni)

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 11/2018 Dannet den: Tirsdag den 20-11-2018 Mødedato: Mandag den 19-11-2018 Mødetidspunkt: 17:30-18:00 Mødested: Gråt. Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Referat. Frivilligrådsmøde

Referat. Frivilligrådsmøde Referat Frivilligrådet Møde nr.: Frivilligrådsmøde Dannet den: Torsdag den 07-12-2017 Mødedato: Onsdag den 06-12-2017 Mødetidspunkt: - 19:00 Mødested: Møderum 1 Rønnedevej 9. 4100 Ringsted Medlemmer Jan

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 1/2018 Dannet den: Fredag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:30-19:00

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 1/2018 Dannet den: Fredag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:30-19:00 Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 1/2018 Dannet den: Fredag den 26-01-2018 Mødedato: Tirsdag den 23-01-2018 Mødetidspunkt: 17:30-19:00 Mødested: Harhoff Medlemmer Daniel Nørhave (hjdan) O Line

Læs mere

Social Investeringsfond (ØK)

Social Investeringsfond (ØK) Social Investeringsfond (ØK) Åben sag Sagsid: 17/26308 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1) 2388035 Åben: Budgetproces for Budget 2019-2022 (ØK) 2) 2336260 Åben: Underskrevet budgetaftale 2018 Indledning

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/06 Mødedato: torsdag den 16-06-2011 Mødetidspunkt: 08:30-11:00. Amtstue Alle 71

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/06 Mødedato: torsdag den 16-06-2011 Mødetidspunkt: 08:30-11:00. Amtstue Alle 71 Referat Møde nr.: 2011/06 Mødedato: torsdag den 16-06-2011 Mødetidspunkt: 08:30-11:00 Mødested: Grå mødelokale Amtstue Alle 71 Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager Kirsten Bandholtz Birgit Thomsen Jørgen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager Birgit Thomsen Jørgen Larsen Inge Jørgensen Niels P. Nielsen. Fraværende Jørgen Larsen

Referat. Ældrerådet. Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager Birgit Thomsen Jørgen Larsen Inge Jørgensen Niels P. Nielsen. Fraværende Jørgen Larsen Referat Ældrerådet Møde nr.: 7/2013 Dannet den: Tirsdag den 27-08-2013 Mødedato: Torsdag den 22-08-2013 Mødetidspunkt: 08:30-11:30 Mødested: Grå mødelokale, Amtstue Alle Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 1/2019 Dannet den: Torsdag den 24-01-2019 Mødedato: Mandag den 21-01-2019 Mødetidspunkt: 17:30-18:30 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 12/2018 Dannet den: Tirsdag den 18-12-2018 Mødedato: Mandag den 17-12-2018 Mødetidspunkt: 17:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Referat. Handicaprådet

Referat. Handicaprådet Referat Handicaprådet Møde nr.: 5/2013 Dannet den: Tirsdag den 14-05-2013 Mødedato: Tirsdag den 07-05-2013 Mødetidspunkt: 17:30-18:35 Mødested: Grå mødelokale, Amtstue Alle Medlemmer Jan Jakobsen Ib Ipsen

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 8/2018 Dannet den: Tirsdag den 21-08-2018 Mødedato: Mandag den 20-08-2018 Mødetidspunkt: 17:30-18:00 Mødested: Kantinen på Amtstue Alle Medlemmer Benny

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud

Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud Skolernes medfinansiering af vidtgående specialundervisningstilbud Åben sag Sagsid: 15/7366 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU KTU SAMU Indstilling x

Læs mere

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Referat Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Møde nr.: 3/2018 Dannet den: Fredag den 16-03-2018 Mødedato: Torsdag den 15-03-2018 Mødetidspunkt: 18:00-19:15 Mødested: Harhoff Medlemmer Britta Nielsen (hjbrni)

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Referat. Frivilligrådsmøde

Referat. Frivilligrådsmøde Referat Frivilligrådet Møde nr.: Frivilligrådsmøde Dannet den: Tirsdag den 02-05-2017 Mødedato: Torsdag den 27-04-2017 Mødetidspunkt: 17:00-19:00 Mødested: Møderum 1 Rønnedevej 9, 4100 Ringsted Medlemmer

Læs mere

Fraværende Per Petersen (Røde Kors Ringsted), Mikkel Benzner (Kirkens Korshær og Cafe Dagmar)

Fraværende Per Petersen (Røde Kors Ringsted), Mikkel Benzner (Kirkens Korshær og Cafe Dagmar) Referat Frivilligrådet Møde nr.: Frivilligrådet Dannet den: Torsdag den 26-04-2018 Mødedato: Onsdag den 25-04-2018 Mødetidspunkt: 17:00-19:00 Mødested: Møderum 1 Rønnedevej 9, 4100 Ringsted Medlemmer Jan

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 2/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:30-19:00

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 2/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:30-19:00 Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 2/2017 Dannet den: Onsdag den 22-02-2017 Mødedato: Tirsdag den 21-02-2017 Mødetidspunkt: 18:30-19:00 Mødested: Hermansen, Ringsted Rådhus Medlemmer Per Nørhave

Læs mere

Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik

Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik 1 Indhold 1: Indledning... 3 2: Evaluering og status på indsatser igangsat for Ældrepuljen og Værdighedspuljen

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

Referat. Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Referat Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Møde nr.: 5/2018 Dannet den: Fredag den 20-04-2018 Mødedato: Onsdag den 18-04-2018 Mødetidspunkt: 17:00-18:00 Mødested: Regnbuen, Frejasvej 27-31 Medlemmer Britta

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

Budgetproces for Budget (ØK)

Budgetproces for Budget (ØK) Budgetproces for Budget 2019-2022 (ØK) Åben sag Sagsid: 17/26108 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1) 2380803 Åben: Forslag til tidsplan - Budget 2019 Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 6/2019 Dannet den: Tirsdag den 21-05-2019 Mødedato: Mandag den 20-05-2019 Mødetidspunkt: 17:30-18:30 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

NOTAT. Introduktion til Ældre- og Genoptræningsudvalget - præsentation af Social- og Sundhedscentrets opgaver. Dato: 04.

NOTAT. Introduktion til Ældre- og Genoptræningsudvalget - præsentation af Social- og Sundhedscentrets opgaver. Dato: 04. NOTAT Dato: 04. januar 2018 Introduktion til Ældre- og Genoptræningsudvalget - præsentation af Social- og Sundhedscentrets opgaver Kontaktoplysninger Social- og Sundhedscenter Administration Amtstue Allé

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

Orientering om Movias analyse af den kollektive trafik i Ringsted Kommune

Orientering om Movias analyse af den kollektive trafik i Ringsted Kommune Orientering om Movias analyse af den kollektive trafik i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 16/27767 Sagen afgøres i: Klima- og Miljøudvalget Bilag: 1) 2217534 Åben: Søjlediagrammer- regnskab- 2015.pdf

Læs mere

Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU)

Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU) Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU) Åben sag Sagsid: 17/1898 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1) 2210693 Åben: Bilag 1 - løsningsmuligheder_samlet

Læs mere

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende:

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Referat Mødetidspunkt: 19:45 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Åbne dagsordenspunkter 61Borgerens lokale sundhedsvæsen 2019-20224

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 8/2017 Dannet den: Torsdag den 26-10-2017 Mødedato: Onsdag den 25-10-2017 Mødetidspunkt: 16:00-17:00 Mødested: Harhoff Medlemmer Benny Christensen (bsbech)

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Kommune: Assens Kommune Tilskud 2018: Tabel 1. Budget for 2018 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet 2.116.00

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Referat. Folkeoplysningsrådet

Referat. Folkeoplysningsrådet Referat Folkeoplysningsrådet Møde nr.: Møde i Folkeoplysningsrådet Dannet den: Onsdag den 14-03-2018 Mødedato: Tirsdag den 13-03-2018 Mødetidspunkt: 16:30-17:15 Mødested: Harhoff BEMÆRK at mødet afholdes

Læs mere

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 18/3543 Sagen afgøres i: Plan- og Boligudvalget Bilag: 1) 2419056 Åben: Bilag 1 - Servicemålaftale mellem KL og Regeringen december 2015 2)

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Referat. Kultur- og Fritidsudvalget. Møde nr.: 10/2019 Dannet den: Fredag den Mødedato: Torsdag den Mødetidspunkt: 19:00-20:00

Referat. Kultur- og Fritidsudvalget. Møde nr.: 10/2019 Dannet den: Fredag den Mødedato: Torsdag den Mødetidspunkt: 19:00-20:00 Referat Kultur- og Fritidsudvalget Møde nr.: 10/2019 Dannet den: Fredag den 25-10-2019 Mødedato: Torsdag den 24-10-2019 Mødetidspunkt: 19:00-20:00 Mødested: Byrådssalen Medlemmer Daniel Nørhave (hjdan)

Læs mere

Referat. Plan- og Boligudvalget. Dannet den: Torsdag den Mødedato: Onsdag den Mødetidspunkt: 21:00-21:30

Referat. Plan- og Boligudvalget. Dannet den: Torsdag den Mødedato: Onsdag den Mødetidspunkt: 21:00-21:30 Referat Plan- og Boligudvalget Møde nr.: Konstituerende møde Dannet den: Torsdag den 07-12-2017 Mødedato: Onsdag den 06-12-2017 Mødetidspunkt: 21:00-21:30 Mødested: Rådhuset Medlemmer Per Flor (pefl) A

Læs mere

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed Referat fra ekstraordinært møde i Udvalget for Social og Sundhed Mødedato: Mandag den 10. februar 2014 Mødetidspunkt: 14:00-16:00 Mødested: Jobs 3 Deltagere: Fraværende: Referent: Thyge Nielsen, Ingvard

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 7/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00-18:24

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 7/2017 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00-18:24 Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 7/2017 Dannet den: Onsdag den 23-08-2017 Mødedato: Tirsdag den 22-08-2017 Mødetidspunkt: 17:00-18:24 Mødested: Ringsted Sportscenter Medlemmer Per Nørhave

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 7/2018 Dannet den: Fredag den 22-06-2018 Mødedato: Torsdag den 21-06-2018 Mødetidspunkt: 16:30-17:30 Mødested: Harhoff Medlemmer Benny Christensen (bsbech)

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 1/2018 Dannet den: Fredag den 26-01-2018 Mødedato: Torsdag den 25-01-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Harhoff Medlemmer Benny Christensen (bsbech)

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig

Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig 2 Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig Formålet med en plejebolig Formålet med en

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1

Dagcenter. 1. januar Serviceloven 83 Serviceloven 86 Sundhedsloven 138. Indsatsens lovgrundlag. Serviceloven 83, stk. 1 Dagcenter 1. januar 2019 Indsatstype Dagcenter Indsatsens Serviceloven 83 Sundhedsloven 138 Serviceloven 83, stk. 1 Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 12/2013 Dannet den: Mandag den 27-01-2014 Mødedato: Mandag den 16-12-2013 Mødetidspunkt: 17:00-17:40 Mødested: Hækkerupsvej 1 Medlemmer Henrik Hvidesten (HH)

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 7. marts 2018 Kl. 14:00 Jysk Park, Radisson Blu, Ansvej 108, 8600 Silkeborg Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Dagsorden til møde i Socialudvalget

Dagsorden til møde i Socialudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Socialudvalget Mødetidspunkt 27-01-2016 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Socialudvalget 27-01-2016 17:00 1 (Åben) Kommissorium for opgaveudvalg

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

1. Indledning. 2. Tilsynsforpligtelsen. 3. Formål. Tilsynspolitik

1. Indledning. 2. Tilsynsforpligtelsen. 3. Formål. Tilsynspolitik Udkast til tilsynspolitik 2019 1. Indledning Glostrup Kommune har ifølge Servicelovens 151c pligt til at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter 83, som er omfattet af reglerne om

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig

Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig og

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 2/2018 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:30-18:30

Referat. Kultur- og Trivselsudvalget. Møde nr.: 2/2018 Dannet den: Onsdag den Mødedato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:30-18:30 Referat Kultur- og Trivselsudvalget Møde nr.: 2/2018 Dannet den: Onsdag den 21-02-2018 Mødedato: Tirsdag den 20-02-2018 Mødetidspunkt: 17:30-18:30 Mødested: Ringsted Sportcenter Medlemmer Daniel Nørhave

Læs mere

1. Formålet med denne lov er

1. Formålet med denne lov er Ældrerådets høringssvar med administrationens bemærkninger: Nr. Høringssvar Forvaltningens bemærkninger 1 Ældrerådet anbefaler, med henvisning til nedenstående, at en vedtagelse af de foreliggende kvalitets

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Årsrapport 2015 Plejecentre Ringsted Kommune Social og sundhed. Uanmeldte helhedstilsyn

Årsrapport 2015 Plejecentre Ringsted Kommune Social og sundhed. Uanmeldte helhedstilsyn Årsrapport 2015 Plejecentre Ringsted Kommune Social og sundhed Uanmeldte helhedstilsyn Januar 2016 INDHOLD 1.0 Indledning 2 2.0 Tilsynsresultat 3 3.0 Samlet vurdering 4 4.0 Konklusion og udviklingspunkter

Læs mere

Referat. Byrådet. Møde nr.: 8/2019 Dannet den: Fredag den Mødedato: Torsdag den Mødetidspunkt: 21:00-21:30

Referat. Byrådet. Møde nr.: 8/2019 Dannet den: Fredag den Mødedato: Torsdag den Mødetidspunkt: 21:00-21:30 Referat Byrådet Møde nr.: 8/2019 Dannet den: Fredag den 05-07-2019 Mødedato: Torsdag den 04-07-2019 Mødetidspunkt: 21:00-21:30 Mødested: Byrådssalen Medlemmer Henrik Hvidesten (hjhehv) Klaus Hansen (hjkh)

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 19. juni 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Ældrerådets sammensætning fra 19. juni 2018 2 2 Udkast - Værdighedspolitik 2018-2021

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN INDLEDNING Folketinget vedtog i februar 2016 lov en tilføjelse ( 81 a) til gældende lov om social service, som betyder, at hver kommune skal udarbejde

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget Budget Social - og Sundhedsudvalget Indledning Budgetrapporten fokuserer på budgetafvigelser. Der er derfor ikke kommentarer til udviklingen inden for budgetområder, hvor forbruget følger det budgetterede.

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Referat fra møde i Sundheds- og forebyggelsesudvalget Mandag den 12. januar 2009 Kl i Mødelokale F5, Frederikssund

Referat fra møde i Sundheds- og forebyggelsesudvalget Mandag den 12. januar 2009 Kl i Mødelokale F5, Frederikssund Referat fra møde i Sundheds- og forebyggelsesudvalget Mandag den 12. januar 2009 Kl. 16.30 i Mødelokale F5, Frederikssund Mødedeltagere: Allan Madsen (A) Bente Nielsen (V) Carsten Cederholm (A) Grethe

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør Introduktion til Social- og Sundhedsområdet v. Michael Bjørn, Vicedirektør Social og Sundhed Den 8. januar 2018 Overordnede rammer for Socialog Sundhedsområdet Ministerier Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere