LITTERATURUMDERSDGELSE OG VURDERING AF KEMISKE VARMELAGRE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LITTERATURUMDERSDGELSE OG VURDERING AF KEMISKE VARMELAGRE"

Transkript

1 LITTERATURUMDERSDGELSE OG VURDERING AF KEMISKE VARMELAGRE PETER L, CHRISTENSEN AUGUST 1979 LABORATORIET FOR VARMEISOLERING DANMARKS TEKNISKE HOJSKOLE MEDDELELSE NR, 90

2 Forord Energiministeriets (tidligere Ilandelsministeriets) projekt vedrarende udvikling af mindre varmelagre har til formal geniiem teoretiske og eksperinientelle studier at vurdere og udvikle varmelagre, der er egnede til danske forhold, Projektet af Laboratoriet for Varmeisolering, Danmarks Tekniske i samarbejde med interesserede institutter og erhvervsvirksomheder. I projektet, der udfares i perioden , indgår falgende delprojekter: Varmelagring i, a). Vand b) S tenmagasiner c). Smel tevarmelagre d). Bygningskonstruktioner e). Kemiske reaktanter f). Vandbassiner (szsonlagring) g). Jord Projektet tager sigte på, at de opnåede resultater allerede på kort sigt skal kunne anvendes i praksis.

3 INDHOLD Forord P* Indledning 1... I Principperne for energilagring ved hjælp af termokemiske og fotokemiske reaktioner... 2 I a Termokemisk energilagring... 2 I b Kemisk varmepumpe...e...a~..nee.a... 6 I c Kemisk varmeror...e I d Oversigt over de kemiske muligheder I e Fotokemisk energilagring II Gennemgang af de eksisterende projekter II a Tepidus A/B (Sverige)... l6 II b Projekter i USA Konklusion...e Referencer...e Projektorganisation... 29

4 Indledning En række kemiske og fysiske processer giver muliqhed for oplagring af energi. Især ved oplagring af mindre energimængder over lange tidsrum er disse processer meget gunstige, da oplagringen kan ske over et ubegrænset tidsrum helt den varmetab. Dette kan blive af betydning for solvarmeanlæg. Hvis disse skal dække en væsentlig del af energiforsyningen, er det nødvendigt at indsamle energi i sommerperioden til vinterens store forbrug. Flere udenlandske erhvervsvirksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med udvikling af kemiske varmelagre med henblik på brug som egentlige sæsonlagre.

5 I. Principperne for energilagring ved hjælp af termokemiske reaktioner Ved termokemisk energilagring lagres energien i kemiske bindinger. Hvis man har en reversibel kemisk reaktion, hvor de kemiske bindinger i produkterne indeholder mere energi end de kemiske bindinger i reaktanterne, kan systemet udnyttes til energilagring. opladnins a -Z ENERGI+ ERi C af ladninq Reaktanter Produkter Såfremt systemet skal have praktisk interesse, m5 produk- terne kunne separeres, s2 reaktionen ikke løber tilbage, før energien skal anvendes, Nsr produkterne er separeret, kan lageret sta ubegrænset længe uden energitab. En god oversigt over forskellige lagermetoder gives i "Lagring af varme" (1). Man skelner i praksis mellem tre forskellige måder at ud- nytte termokemiske reaktioner p2: a Termokemisk energilagring b Kemisk varmepumpe c Kemisk varmerør I a Termokemisk enerailaarina Princippet fremgår af fig. l. Ved opladning af et termokemisk enerqilaqer tilfbres varme fra en energikilde til en reaktor, hvorved reaktanterne omdannes til mere energirige produkter. Ved afladning føres produkterne til reaktoren, hvor reaktanterne gendannes under varmeudvikling.

6 OPLADNING VARME IND RE AKTO R AFLADN I NG VARME UD Fig. 1 Princip for termokemisk energilayring

7 Eksempel på termokemisk energilagring: Reaktion H ~ S (fort. O ~ ) 2 H SO (konc.) + H P5 fig. 2 ses en principskitse af anlægget. Fortyndet svovlsyre koncentreres i separatoren, der kan bestå af en passende inddamper. i år varmen atter skal bruges, blandes koncentreret svovlsyre og vand i mixeren, og den udviklede varme udnyttes.

8 OPLADN I NG AFLADN I NG VARME UD Fig. 2 Eksempel på termokemisk energilagring

9 I b Kemisk varmepumpe - Den kemiske varmepumpe modtager under opladning (fig. 3) varme ved en h@j temperatur og afleverer samtidig en noget mindre varmemængde ved en lavere temperatur. Under afladning (fig. 4) afleveres en varmemmgde ved en høj temperatur, og en noget mindre mængde hentes ved en lavere temperatur. Da den kemiske varmepumpe giver de største energitætheder (OP forskes i. KWh/lbeholder ), er det især dette princip, der I ref. 2, 3 og 4 findes en grundig gennemgang af kemiske varmepumper baseret på absorption af ammoniak eller aminer i metalsalte. I ref. 5 er der givet gennemgang af de systemer, med und- tagelse af hydrider, der kan anvendes i kemiske varmepumper.

10 Fig. 3 Princip for opladning af kemisk varmepumpe

11 VARME UD VARME I i4d r-.'"".a.'--'--""" 9 I I I B I I 8 I I I I l I I I I I i I Fig. 4 Princip for afladning af kemisk varmepumpe

12 Fig. 5 Eksempel p2 en kemisk varmepumpe velser tank Varmeforbrug Eksempel p5 en kemisk varmepumpe. Reaktion: -t Silicagel, vand + Silicagel + vand Reaktant Produkter På fig. 5 ses en keniisk varniepumpe, der arbejder med denne reaktion. Tank I indeholder silicagel, tank II indeholder vand. Under afladning fordamper vandet i tank II ved en lav temperatur. Fordampningsvarmen hentes fra omgivelserne. I tank I adsorberes vandet på silicagelen, og adsorptionsvarmen udnyttes til opvarmning. Under opladning opvarmes silicagelen i tank I, hvorved vanddampen drives ud og kondenserer i tank II. Kondensationsvarmen ledes væk til en jordslange eller lignende. Temperaturforskellen mellem tank I og tank II vil bade under opladning og afladning være ca. 30 OC, Dette medfører, at man under opladning ogs5 kan udnytte varmen fra tank II, f.eks. til varmt brugsvand. Det kræves dog, at energikilden, der varmer tank I, har en tilstrækkelig høj temperatur.

13 T c Kemisk varmerór Et kemisk varmerør (fig. 7) er et system, hvor den energiforbrugende og energiudviklende proces foregår samtidig, men p2 to forskellige steder. (Et sadant system kan f.eks. bruges til fjernvarmer0r). Fordelen er, at. rørene har samme temperatur som omgivelserne og derfor ikke skal isoleres. ENERGI + S 0 3 z ~ \O2 Fig. 7 Eksempel p2 kemisk varmerør (6) P5 fig. 7 ses et eksempel på kemisk varmerør. Svovltrioxid spaltes under varmeoptagelse i svovldioxid og ilt. Gasblandingen sendes gennem en rørledning til det sted, hvor varmen skal bruges. På forbrugsstedet gen- dannes svovltrioxid under varmeudvikling. Reaktionen foregår kun ved tilstedeværelse af en katalysator. Et sådant system kan anvendes til fjernvarmerør over store afstande. Især i forbindelse med atomkraft er der forsket en del i kemiske varmer@r (7).

14 I d Oversigt over de kemiske muligheder for energilagring Den maksimale varme, der pr. beholdervolumen kan afgives på den varme side, kaldes energitætheden, og er her brugt som et mal for en kemisk varmepumpes ydeevne. I tabel I findes en oversigt over energitætheder for en række kemiske varmepumper. For at bevare overskueligheden er der kun medtaget nogle få eksempler fra hver type systemer. For systemer med vand som dampfase er energitatheden beregnet på basis af absorberbeholderens volumen, idet det antages, at vandet ikke skal opbevares, For systemer med en anden dampfase er energitztheden beregnet på basis af det totale beholdervolumen. Desuden er anfqrt den omtrentlige temperaturforskel mellem kold og varm beholder samt storrelsesordenen af damptrykket i systemer ved de temperaturer, der har relevans for boligopvarmning. For at give et indtryk af, hvor stor energitztheden i kemiske varmepumper er sammenlignet med andre systemer, der kan afgive varme, er der nederst i tabel I anført en række "reaktioner" med tilhørende energit~theder. Ingen af de mulige kemiske varmepumper når op på energitætheder, der blot tiln~rmelsesvis svarer til den, der findes i f.eks. petroleum. De har dog alle energitætheder, der er større end den, der kan opnås ved opvarmning af vand. Det skal understreges, at sammenligningen med opvarmet vand kun er medtaget som illustration, idet en vandtank aldrig kan isoleres fuldstændigt. Generelt giver systemerne med vand som dampfase de højeste energitætheder, men har samtidig den ufordel, at de kræver et ret lavt tryk for at kunne aflades med en rimelig hastighed. På fig. 8 er vist en oversigt over de mest lovende systemers tekniske fordele og mangler. Nogle få eksempler på mulige reaktioner er vist på side 14.

15 Tabel 1 Kemiske Varmepumper Andre systemer l 1 P , 2~iiO~Cu~0+~o 2 0,75 j (gas) + %o2 + H~O i- H2S04 + H20 + H2SO4/ H20 Petroleum + O2 -' H20 + CO2

16 < P < 0,1 ATTI v P -_ AT : INGEN FARE FOR UD- +: EJ EFFEKTIVITET OG, SLII" EFFEKT, KA/I LAUES EFJl - : LAV EFFEKTIVITET, BI LLIGE EEHOLDEKE FEKTIVT [IED KOl'1PRES- I l SVkRT AT l-iglde LAVT SOL KAN PRODbCERE 1 TIV LRDN ING :ED KOM- PIEKAId ISK ARBEJDE r11e2 KOMPRESSOR -:STOR FARE VED UTET HED, PIEGET DYRE EE +:NIIiDRE GIFTIG EPdD NH3 - : BRAIdDFARLIG, TALLEWE HEIdVISER TI L REAI<TIO/JER!dE PF, IJf STE SIDE

17 REAKTIONERNE Opladet - + H2 (40% LiBr el. fort. H2S04) C (60% LiBr el.konc.h2s04) +H O (VII) 2 H2 (Silicagel) Silicagel + H20 (VIII)

18 I e Fotokemisk energilagring Det er velkendt, at grønne planter, på grund af deres ind- hold af chlorophyl, ud fra sollyset er i stand til at om- danne kuldioxid og vand til stoffer med meget høj energitæthed f.eks. fedtstoffer. Man kunne derfor forestille sig, at det var muligt at konstruere en solfanger, der direkte om- dannede luftens kuldioxid til en eller anden form for brændsel. Da forskningen på dette område er på et meget indledende stade, vil der ikke blive taget yderligere stilling.til det her, men interesserede henvises til ref. (8).

19 II Gennemgang af de eksisterende projekter II a Tepidusprojektet I Sverige er firmaet Tepidus A/B oprettet med det formal at udvikle et varmelager baseret på absorption af vanddamp i natriumsulfid. Stifterne er ansat ved Kungliga Tekniska Högskola i Stockholm, hvor en del af udviklingsarbejdet er foregået. Systemet er patentansøgt i både Sverige (g) og Danmark (10). Mindst to anlæg i fuld skala er under opførelse. Et anlæg med 1000 kwh lager og solfangere som varmekilde ventes færdigt i oktober Et andet anlag med kwh lager er også under opførelse. På fig. 9 ses en skematisk tegning af Tepidus energilager for et parcelhus. Idet tallene henviser til figuren, er anlæggets funktion følgende: Opladning Varmt vand fra solfangeren (1) f@res til varmeveksleren, som er indstøbt i akkumulatortanken (5), Når temperaturen overstiger tærskelvardien (ca. 55 OC over jordtemperaturen), afgives der vanddamp fra natriumsulfiden i akkumulator- tanken, og den fortættes i kondensatoren (9)- Kondensa- tionsvarmen overføres til jordslangen (8)- Kondensatoren (9) tørnrnes automatisk for vand, når den er fuld, Akkumula- toren og kondensatoren holdes under lavt tryk ved hjælp af en periodevis arbejdende pumpe (6). Ca. 30% af den tilførte varmeenergi lagres som reaktionsenergi, mens 70% omdannes til fordampninqsvarme, som efter kondensation overføres til jordslangen (8). Natriumsulfiden i akkumulatoren fortsætter med at optage varmeenergi, indtil alt vand er drevet ud og akkumulatoren dermed helt opladet. Hvis ventilen mellem akku- mulatoren og kondensatoren lukkes, kan energien lagres ube- grænset længe, Den ladede akkumulator kan også flyttes til en anden energiforbruger.

20 Fig. 9 Energilagringssystem Tepidus Solfanger Vandvarmer Radiator Pumpe Akkumulatortank Vacuumpumpe Kontrolenhed Jordslange Kondensator

21 Når radiatoren (3) eller vandvarmeren (2) forbruger mere varme end solfangeren leverer, synker temperaturen i akku- mulatoren til under tærskelvzrdien (på ca. 50 OC over jordtemperaturen). Natriumsulfiden begynder at optage vanddamp. Kondensato- ren (9) fungerer nu som fordamper, og fordampningsvarmen tages fra jordslangen (8). Fra Tepidus opgives det, at man med det netop beskrevne system kan opnå en energitæthed på 1 kwh/kg "substans" - 0,8 kwh/l. Dette er antagelig noget i overkanten, hvilket ses af følgende beregning. Reaktion Na2S + 9H20 + Na2S e _ For Na2S ' 9H20 haves: = glem Molvægt = 240,18 9H ,72 kcal 1 Q = 1,427 kg = 5,95 mol Det giver følgende energi tæthed (varmeudvikling pr. liter): 5,95*31,72 + 5,95*9-18-0,569 = 737 kcal/q = 0,86 kwh/r reaktions- varme fordampnings- varme for vand Da der endvidere må regnes med et porevolumen på mindst 20-30%, er 0,5 kwh/ibeholder sikkert en mere realistisk værdi. Tepidus-patentansØgningen gsr ud fra et varmebehov på kwh/år for et parcelhus og en solfangerydelse på O 390 kwh/m2 år ved 80 C. Eksempelvis foreslas varmeforsy- ningen klaret ved hjælp af en 14 m2 solfanger kombineret med et kemisk varmelaqer suppleret med en mekanisk varmepumpe. Der er dog også beskrevet et mere avanceret system, hvor b2de varme- og elforbrug dækkes af solfanger + varmelager.

22 Det hsvdes, at 50 m2 solfanger vil vsre tilstrækkeligt til at energiforsyne huset, idet der her er regnet med et elforbrug p: kwh/år. Beregningen er ikke i detaljer, og umiddelbart virker det resultat, man nar frem til, lidt optimistisk. Effektiviteten af et system, der omsætter varmeenergi til elektrisk energi (Carnot-cyklus), er nemlig, som det vil fremgå af nedstående eksempel, ret lav ved de temperaturer, der er tale om her. O Effektiviteten af en Carnot-cyklus mellem 80 C og 25 'C er: Altsa fås: 50 m2 solfanger yder kwh/ar Elkraft = 16% af kwh/år Varme = k~h/år kwh/år Det vil sige, at varmebehovet nogenlunde dækkes, mens kun mellem en tredjedel og halvdelen af elforbruget bliver dskket. En mere realistisk beregning ville nok være følgende: Solfangerudbytte: Varme Elkraft 16% af 390 = Energibehov: Varme Solfangerareal til varme Elkraf t Solfangerareal til elkraft Det samlede solfangerareal bliver m2 = 128 m 2 - Bortset fra nogle lidt optimistiske sk@n virker projektet fornuftigt. Prisen på natriumsulfid er ca. 1,5 kr/kg (ll), og det kan derfor ikke udelukkes, at det er muligt at lave et Økonomisk forsvarligt system baseret pa disse principper.

23 II b Projekter i USA Regeringen i USA støtter en række energiforskningspro- jekter, hvoraf nogle få skal omtales her. Rocket Research Cor~oration (122 w Dette projekt arbejder med svovlsyre-vand systemet. Der er udarbejdet et skitseprojekt til et solvarmesystem med termokemisk energilagring, men det vides ikke, om systemet er bygget i praksis. Mqonne National Laboratory (13) Ved Argonne National Laboratory forskes i et system til energilagring baseret på en række beholdere med metal- hydrider koblet som kemiske varmepumper energiforsynet fra en solfanger. Energien overføres fra en beholder til en anden, ved at et hydrid nedbrydes i den første, og den frigivne brint overføres til den anden, hvor et nyt hydrid dannes under varmeafgivelse. Princippet er det samme som i eksemplet på en kemisk varmepumpe (fig. 5). Systemets virkemåde fremgår af fig. 10 til fig. 13. På fig. 10 ses hele systemet, som består af en række beholdere med metalhydrider. Beholder I og II indeholder metallet Ml, som binder brinten stærkere end metallet M2, som er i beholder III og IV. Endvidere findes en solfanger, en jordslange og et radiatorsystem til rumopvarmning eller køling. Fig. 11 svarer til en vinterdag, hvor solen skinner. Hele systemet oplades, og reaktionsvarmen fra hydriddannelsen i tank III og IV udnyttes til opvarmning. PS fig. 12 skin- ner solen ikke, og systemet pumper varme fra jorden til opvarmningsformål. Fig. 13 forestiller systemet på en varm sommerdag. Beholder II og IV aflades, hvorved der pumpes varme fra boligen til. jorden. Beholder I og III oplades ved hjælp af solfangeren.

24 Der er opbygget et demonstrationsanlæg med 4 beholdere med et volumen på ca. 2 1 hver. (14,15) Som metal 141 anvendes 5,8 kg CaNi5, og som M2 anvendes 5 kg LaNi5. Op- og afladningen foregår på meget kort tid. Det angives, at 50% af brinten kan overfores p: 2 min. Som koleanlæg kan der opnås en COP (forholdet mellem den udnyttede kole eller varmeeffekt og den tilførte effekt) på 0,7 og som varmepumpe til opvarmning kan en COP på 2 opnås. Som egentligt lager er systemet ikke egnet på grund af hydridernes høje pris. Som varmepumpe er der derimod store muligheder, da den kor- te op- og afladningstid muligg@r en stor effektudvikling.

25

26

27

28

29 I dette projekt undersøges ammoniakater af forskellige salte. Der er udført 1aboratorieforsØg for at undersøge varmeledningsevnen og reaktionshastigheden for systemet MgC12/NH3/CaC12. III Konklusion - Som det fremgår af det foregzende, er der ingen princi- pielle problemer i at bygge et kemisk varmelager, og det er endda muligt at opbevare så meget varme på denne måde, at et normalt parce1.h~~' energiforbrug kan dækkes 100% med et solfangerareal, der nemt kan integreres i tagfladen. Problemet ligger i at udvikle et Økonomisk forsvarligt system. Med de energitætheder, der er tale om, vil et sæ- sonlager, der dækker hele vinterens behov, blive ufor- holdsmæssigt stort for et normalt isoleret hus. Er der derimod tale om et højisoleret hus, vil energiforbruget ofte være så lavt, at det synes rimeligt at dække husets varmebehov med et kemisk varmelager. En meget stor del af et sådant hus' energiforbrug vil gå til varmt bruqsvand, og med et kemisk varmelager opnås let de høje temperaturer, der kræves til dette formal. Alt i alt betyder det, at det kemiske varmelager nok ikke vil få den store betydning for den eksisterende boligmasse, men i højisoleret nybyggeri vil det antagelig være muligt p5 en Økonomisk forsva.rlig måde at klare energiforsyningen med solfangere kombineret med kemiske varmelagre. Den type varmelager, hvori der syntes at ligge de størcte muligheder, er et billigt salt som f.eks. Na2S i en kemisk varmepumpe med vand som dampfase. Udover en lav råvarepris har syste- met fordelen af høj energitzthed og ringe korrosions- og sikkerhedsproblemer. Kan rsvareprisen bringes ned på et rimeligt niveau, synes der også at være muligheder i visse metalhydrider med brint som dampfase. Systemerne med flydende ammoniak eller svovlsyre er termodynamisk og Øko- nomisk set rimelige, men frembyder så store korrosions- og sikkerhedsproblemer, at det er tvivlsomt, om de kan accep- teres.

30 Referencer: 1. Carlson Bo, Hans Stymne, Gunnar Wettermark: Lagring af varme, Statens råd för byggnadsforskning, Stockholm, Rapport 70: Nielsen Bechtoft P: Development 02 a solar-powered solid- absorption refigeration system, Instituttet for KØleteknik DTH, Rapport F Linge K: Ueber periodische Absorptionsk~ltemaschinen, Bei- hefte zur Zeitschrift fur die gesamte Kalte-Industri Reihe 2, Hefte 1. Gesellschaft fur Kaltewesen Berlin Vahl L.: Methylamin als Kaltemittel in trockenen Absorptions-Kaltemaschinen, Verlag: Zeitschrift fur die gesamte Kalte-Industri, Berlin Plank R.:Handbuch der Kaltetechnik 7. Band, Springer-ver- lag Berlin Chubb, T., Solar Energy, 17 (1975), p , Harder, H. og R. Fisher, Nuclear Process Heat Programs in Germany, Proceedings of the first National Topical P~leeting on Nuclear Process Heat Applications, L A 5795-c, Los Alamos Scientific Laboratory, Los Alamos, New Mexico NTIS , Claesson, S. og L. Engström, Solar Energy - Photochemical Conversion and Storage; National Swedish Board for Energy Source Development NE (1977). g. Svensk patent Nr , 29. dec Da.nslc patent Nr. 5768/77, 23. dec. 1977,

31 Referencer: 11. European Chemical News, , p Huxtable, D.D. og D.R. Poole, Thermal Energy Storage by the Sulfuric Acid-Water System, Sharing the Sun, Aug , Winnipeg, vol. 8, p. 178, 13. Gruen, D.M. et al., HYCSOS: A Solar Heating, Cooling and Enerqy Conversion System Based on Pletal Hydrides, Proceed of 11th IECEC (1976), p Gruen D.M. et al,: Materials and Performance Characteristics o the HYCSOS Chemical Heat Pump and Energy Convercion System, Proc. 2 World Hydrogen Energy Conf., ~firich Aug., 1978,p.,l931, 15. Lynch F.E.: The Role of Metal Hydrides in Hydrogen Storage and Utilization, ibid.p Howerton M.T.: A THEXMOCHEMICAL ENERGY STORAGE SYSTEM AND HEAT PUMP, Proceed of 13th IECEC (1978), p, 935

32 Pro jektorganisation S tyregruppe Energiministeriet har udpeget følgende styrecjrt-iippe for projektet: V. Korsgaard, professor, Laboratoriet for Varmeisolering, DTI3 (formand). J. Lemming, civilinqeni.ør, Energiminis-teriet, V. Bruhn, ekspeditionssekretær, Energistyrelsen. J. Fischer, civilingeniør. E. Pedersen, lektor, lic, scient, 1I.C- Ørsted Instituttet. O. Paulsen, civilingeni@r, l.ic.techn., Teknologisk Institut, J.S.R. Nielsen, civilingeniør, Birch & Krogboe. M, Michelsen, lektor, Instituttet for Kemi teknik, DTH. C.W. Kallenbach, civilingeniør, Industriradet. O. Rathman, civilingeni@r, lic. techn., ForsØgsanlzy RisØ. Proi ektniedarbeidere fra Laboratoriet for Varmeisolering, DTHi P. Christensen, civilingeni@r, lic. Lechn. S. Furbo, civilingeniqr. K. K. Hansen, akadeniiingeni@r, stud. lic. techn, P.N. Hansen, lektor, lic.techn. (projektlecier fra 17/3-79), II. Lawaetz, adjunkt, [ID, (projektleder indtil 17/9-79), A. Nielsen, civilingeniør, lic. techn. L. Ol-sen, civil ingeni@r, stud. lic. techn.

Termisk energilagring i metaller

Termisk energilagring i metaller Termisk energilagring i metaller Lars Reinholdt 1. december 2015 Lagerteknologier (el til el) pris og effektivitet Pris per kwh* Pris per kw h carnot Virkningsgrad af termiske lagre Teoretisk maksimum

Læs mere

Kombinerede sol/varmepumpeanlæg i praksis analyse af måledata

Kombinerede sol/varmepumpeanlæg i praksis analyse af måledata Kombinerede sol/varmepumpeanlæg i praksis analyse af måledata Elsa Andersen Simon Furbo Sagsrapport Institut for Byggeri og Anlæg 2010 DTU Byg-Sagsrapport SR-10-09 (DK) December 2010 1 Forord I nærværende

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning UDGIVET april 2011 - REVIDERET JULI 2013 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger. Det er især

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning store bygninger UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger.

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning store bygninger UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET JUNI 2018 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger.

Læs mere

Udvikling af langtidsvarmelager til solvarmeanlæg i enfamilieshus

Udvikling af langtidsvarmelager til solvarmeanlæg i enfamilieshus Udvikling af langtidsvarmelager til solvarmeanlæg i enfamilieshus Mark Dannemand Postdoc. Danmarks Tekniske Universitet Institut for byggeri og Anlæg Brovej Bygning 118 2800 Kgs. Lyngby Phone: 45 25 18

Læs mere

SOLVARMESYSTEM MED VARMEPUMPE HENRIK LAWAETZ. LABORATOR I ET FOR VARME I SOLER I NG DANMARKS TEKNISKE HgJSKOLE OKTOBER 1978 MEDDELELSE NR, 78

SOLVARMESYSTEM MED VARMEPUMPE HENRIK LAWAETZ. LABORATOR I ET FOR VARME I SOLER I NG DANMARKS TEKNISKE HgJSKOLE OKTOBER 1978 MEDDELELSE NR, 78 SOLVARMESYSTEM MED VARMEPUMPE HENRIK LAWAETZ LABORATOR I ET FOR VARME I SOLER I NG DANMARKS TEKNISKE HgJSKOLE OKTOBER 1978 MEDDELELSE NR, 78 ARTIKEL I VVS IJR, 10 OKTOBER 1978 1. Indledning Den st0rste

Læs mere

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel Høj effektivitet med CO2 varmegenvinding Køleanlæg med transkritisk CO 2 har taget markedsandele de seneste år. Siden 2007 har markedet i Danmark vendt sig fra konventionelle køleanlæg med HFC eller kaskade

Læs mere

Soldrevet køling i Danmark og udlandet. Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut

Soldrevet køling i Danmark og udlandet. Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut Soldrevet køling i Danmark og udlandet Typer og teknologier Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut Indhold Varmedrevet køling Lidt teori Typer, teknologier og deres virkmåde

Læs mere

Notat BILAG 2. Fremtidens Parcelhuse - Energiberegningerne Jesper Kragh. 27. aug. 2010 Journal nr. 731-051. Side 1 af 13

Notat BILAG 2. Fremtidens Parcelhuse - Energiberegningerne Jesper Kragh. 27. aug. 2010 Journal nr. 731-051. Side 1 af 13 Notat BILAG 2 Fremtidens Parcelhuse - Energierne Jesper Kragh 27. aug. Journal nr. 731-51 Side 1 af 13 Side 2 af 13 Energierne Energimærkning af bygninger sker ved en af energiet til varme og varmt brugsvand

Læs mere

Bidrag til idékonkurrence Fjernvarmens Udviklingscenter Sommer 2011

Bidrag til idékonkurrence Fjernvarmens Udviklingscenter Sommer 2011 Bidrag til idékonkurrence Sommer 2011 Udarbejdet af: 08500 Mette Thordahl Nørgaard mettethordahl@gmail.com petersen_mads@hotmail.com Resumé Dette bidrag til idékonkurrencen har udgangspunkt i et afgangsprojekt.

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S Jordvarme Væske/Vand DVI VV45/60/85 kw - endnu lavere energiforbrug DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S Intelligent & fleksibelt system Kaskadekobling Produktserien VV45-85 er udviklet med henblik på kaskadekoblig

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1. Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1. Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1 Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Titel: Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Udarbejdet

Læs mere

Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring

Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring Gør tanke til handling VIA University College Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring Inga Sørensen, Senior lektor, geolog VIA Byggeri, Energi & Miljø Center for forskning & udvikling Udnyttelse af

Læs mere

VE til proces Fjernvarme

VE til proces Fjernvarme VE til proces Fjernvarme Temadag: VE til proces Teknologisk Institut, Århus: 27/11-13, Tåstrup: 03/12-13 Bas Pijnenburg Fjernvarme til rumopvarmning og varmt brugsvand både til private forbruger og erhvervsvirksomheder

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen af den

Læs mere

Køling. Lars Reinholdt Center for Køle- og varempumpeteknik Teknologisk Institut INDUSTRI OG ENERGI KØLE- OG VARMEPUMPETEKNIK 1

Køling. Lars Reinholdt Center for Køle- og varempumpeteknik Teknologisk Institut INDUSTRI OG ENERGI KØLE- OG VARMEPUMPETEKNIK 1 Køling Lars Reinholdt Center for Køle- og varempumpeteknik Teknologisk Institut 1 Hvad er køling? Den køletekniske opgave er at flytte varmen Q køl fra den lave temperatur T køl til omgivelsernes temperatur

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER ENFAMILIEHUSE. Version 2012. Beregnet forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER ENFAMILIEHUSE. Version 2012. Beregnet forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012 HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER Version 2012 ENFAMILIEHUSE Beregnet forbrug 2012 Gyldig fra den 1. juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 02 Solvarme 02 VARMT OG KOLDT VAND 06 Koldt vand

Læs mere

Din personlige. varme og varmt vand system beregning. System beregning

Din personlige. varme og varmt vand system beregning. System beregning System beregning Din personlige varme og varmt vand system beregning System label er nødvendig når der er en kombination af produkter eller når der tilføjes et produkt. Kalkulationen udføres i henhold

Læs mere

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul.

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul. N.K. Knudsen M. IDA RÅDGIVENDE MASKININGENIØRFIRMA Rolighedsvej 13, 8722 Hedensted SE-nr. 95 38 15 53 Giro 9 43 39 53 Tlf. 75 89 14 17 Mobil 21 66 07 55 E-mail: n.k.knudsen@profibermail.dk Eller: n.k.knudsen@mail.dk

Læs mere

Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m.

Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m. Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m. IDA, København d. 25/02-2015 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Instituts rolle i vidensystemet Videnudvikling Vi udvikler ny viden

Læs mere

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26.

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26. 1 Varmepumper Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik 26.September 2007 claus.s.poulsen@teknologisk.dk 2 Teknologisk Institut Privat, selvejende

Læs mere

Beslutning 5. Træpillekedler - dokumentation for standardværdier. Udskiftning af kedel fra 1978 eller nyere til automatisk fyret træpillekedel

Beslutning 5. Træpillekedler - dokumentation for standardværdier. Udskiftning af kedel fra 1978 eller nyere til automatisk fyret træpillekedel Beslutning 5 Træpillekedler - dokumentation for er Ref.: Bio 1 Træpillekedler / Konvertering fra olie til træpillekedel olieopvarmede huse ved konvertering fra olie til træpillekedel oliekedler og træpillekedler

Læs mere

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper?

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut Version 3 - revideret marts 2009 VIGTIG NOTE: Teknologisk Institut påtager sig ikke ansvaret for

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug Jordvarme - endnu lavere energiforbrug Vælg en unik varmepumpe Mulighed for tilslutning af solfanger Mulighed for tilslutning af energifanger Varmt vand Gulvvarme / radiator Jordslanger Varmepumpe med,

Læs mere

Højtemperaturlagring i smeltet metal

Højtemperaturlagring i smeltet metal Højtemperaturlagring i smeltet metal Lars Reinholdt Køle- og varmepumpeteknik 29. november 2018 Lagring af overskuds-el Kort tid mindre mængder stor effekter Batterier Længere tid Vand og højde Tryk Hydro:

Læs mere

Optimal udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus

Optimal udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus Optimal udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus Et Elforsk projekt med deltagelse af: Teknologisk Institut Lithium Balance support fra Gaia Solar Baggrund 4-6 kw anlæg producerer 20 30 kwh på sommerdag.

Læs mere

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe Væghængt hybrid varmepumpe Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe geotherm Hybrid varmepumpesystem - den effektive partner til din Vaillant gaskedel Energibesparende

Læs mere

Varmepumpers rolle i den vedvarende energiforsyning

Varmepumpers rolle i den vedvarende energiforsyning Varmepumpedagen 2016 9. september 2016, Eigtveds Pakhus, København Varmepumpers rolle i den vedvarende energiforsyning Henrik Lund Professor in Energy Planning Aalborg University Den langsigtede målsætning

Læs mere

Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget. Kristian Kærsgaard Hansen

Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget. Kristian Kærsgaard Hansen Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget Kristian Kærsgaard Hansen Generelt - Kapitlerne 24-32 og bilagene 20-26 om: - Varmt brugsvand - Varmefordeling - Varmerør - Kedler - Fjernvarme - Fremgangsmåde:

Læs mere

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Til privatforbruger / villaejer Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Varme fra luften og jorden 365 dage om året I mere end 100 år har Bosch navnet stået for førsteklasses

Læs mere

25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men den kan blive endnu bedre!

25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men den kan blive endnu bedre! Varmepumper Danfoss Heat Pumps VP Claus Bo Jacobsen Vind til Varme og Transport København, 22. oktober 2009 25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men

Læs mere

Reaktionsmekanisme: 3Br 2 + 3H 2 O. 5Br - + BrO 3 - + 6H + Usandsynligt at alle 12 reaktantpartikler støder sammen samtidig. ca.

Reaktionsmekanisme: 3Br 2 + 3H 2 O. 5Br - + BrO 3 - + 6H + Usandsynligt at alle 12 reaktantpartikler støder sammen samtidig. ca. Reaktionsmekanisme: 5Br - + BrO 3 - + 6H + 3Br 2 + 3H 2 O Usandsynligt at alle 12 reaktantpartikler støder sammen samtidig ca. 10 23 partikler Reaktionen foregår i flere trin Eksperimentel erfaring: Max.

Læs mere

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 The Smarthome Company, Lergravsvej 53, DK-2300 København S. www.greenpowerdeal.com Til dig der står og tænker på at købe et solvarmeanlæg I Danmark skinner solen ca. 1.800 timer

Læs mere

SCOP og Be10. Teknologisk Institut, Århus Dato: d. 12/11-2013

SCOP og Be10. Teknologisk Institut, Århus Dato: d. 12/11-2013 SCOP og Be10 Teknologisk Institut, Århus Dato: d. 12/11-2013 Hvorfor dette indlæg? Be10 er et dynamisk program der bruges i mange sammenhæng til bl.a. energiberegninger i bygninger. Viden omkring beregningsmetoden

Læs mere

Klimavarmeplan 2010. Klimavarmeplan 2010 er den strategiske plan for udviklingen af fjernvarmen i Aarhus frem mod 2030:

Klimavarmeplan 2010. Klimavarmeplan 2010 er den strategiske plan for udviklingen af fjernvarmen i Aarhus frem mod 2030: Klimavarmeplan 2010 Klimavarmeplan 2010 er den strategiske plan for udviklingen af fjernvarmen i Aarhus frem mod 2030: Byrådet i Aarhus ønsker at tilgodese: Forsyningssikkerhed Mindre CO 2 Energieffektivitet

Læs mere

Modul 3: Varmepumper Underviser: Claus Jacobsen

Modul 3: Varmepumper Underviser: Claus Jacobsen Modul 3: Varmepumper Underviser: Claus Jacobsen 1 Program og læringsmål Program: Vedvarende energi Varmepumper Solceller Solvarme Husstandsmøller Læringsmål: Redegøre for vedvarende energikilder og deres

Læs mere

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger IDA Energi, Århus d. 26/2-2014 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Mekaniske varmepumper (el) Politiske mål Danmark og udfasning af oliefyr,

Læs mere

Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse

Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse 2007 2009 Leverandør af»hjertet«til vinderprojektet i Solar Decathlon 2007. I 2007 leverede Nilan A/S teknologi til vinderprojektet

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

Vedvarende energi udgør 18 % af det danske energiforbrug. Fossile brændsler udgør stadig langt den største del af energiforbruget

Vedvarende energi udgør 18 % af det danske energiforbrug. Fossile brændsler udgør stadig langt den største del af energiforbruget 3. Energi og effekt I Danmark får vi overvejende energien fra kul, olie og gas samt fra vedvarende energi, hovedsageligt biomasse og vindmøller. Danmarks energiforbrug var i 2008 844 PJ. På trods af mange

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

Solvarme 2: Danske solvarmeanlæg til rumopvarmning - er det den rigtige type anlæg?

Solvarme 2: Danske solvarmeanlæg til rumopvarmning - er det den rigtige type anlæg? Solvarme 2: Danske solvarmeanlæg til rumopvarmning - er det den rigtige type anlæg? I Danmark er der en udbredt praksis for at solvarmeanlæg til rumopvarmning udføres efter et princip, som f.eks. ikke

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Splitunits udedel Installation af udedel Står den rigtigt Er der god

Læs mere

200 C med ny varmepumpeteknologi. Lars Reinholdt Teknologisk Institut

200 C med ny varmepumpeteknologi. Lars Reinholdt Teknologisk Institut 200 C med ny varmepumpeteknologi Lars Reinholdt Teknologisk Institut Indhold Højtemperaturvarmepumper og deres anvendelse Hvad er teoretisk muligt? COP Carnot COP Lorenz Hybrid ammoniak/vand varmepumpeproces

Læs mere

Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der

Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der giver mest anledning til problemer. Denne ikke videnskabelige

Læs mere

Velkommen til Avanceret Energilagring. Dr. Frank Elefsen, CTO Energy & Climate, fre@dti.dk

Velkommen til Avanceret Energilagring. Dr. Frank Elefsen, CTO Energy & Climate, fre@dti.dk Velkommen til Avanceret Energilagring Dr. Frank Elefsen, CTO Energy & Climate, fre@dti.dk Teknologisk Institut har eksisteret siden 1906 Se fremad, fremad! Aflur den kommende tid, de veje, den vil bane

Læs mere

Hvordan Virker Jordvarme

Hvordan Virker Jordvarme Hvordan Virker Jordvarme 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Hvordan Virker Jordvarme Figur av kredsløbet i en enkel varmepumpe. 1) Kondensator, 2) Reduktionsventil, 3) Fordamper, 4) Kompressor. Trinnene i kredsløbet Kompressoren

Læs mere

Brint og grønne brændstoffers rolle i fremtidens smarte energi systemer

Brint og grønne brændstoffers rolle i fremtidens smarte energi systemer SerEnergy, Lyngvej 3, 9000 Aalborg 18. april 2018 Brint og grønne brændstoffers rolle i fremtidens smarte energi systemer Henrik Lund Professor i Energiplanlægning Aalborg Universitet Den langsigtede målsætning

Læs mere

Energilagring i Aluminiums faseovergang

Energilagring i Aluminiums faseovergang Energilagring i Aluminiums faseovergang Peter Reinholdt, Køle- og varmepumpeteknik 30. november 2017 Projektet og partnerne Forprojekt fra 2014 Støtteprogram: ForskEL Budget, samlet: 2,96 mio. kr. Kører

Læs mere

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Tekniske installationer Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav Kapitel 8 Ventilationsanlæg Olie-, gas- og biobrændselskedler Varmepumper (luft-luft varmepumper, luft-vand varmepumper

Læs mere

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba.

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Indhold Fremtidens central forsynede varmesystem må og skal vægte:... 3 Systemer for energitransport... 3 Dampfjernvarme...

Læs mere

10. Bestemmelse af kedelstørrelse

10. Bestemmelse af kedelstørrelse . Bestemmelse af kedelstørrelse Kapitlet beskriver metoder til bestemmelse af korrekt kedelstørrelse, der er en af de vigtigste forudsætninger for god forbrænding og god økonomi. Efter beskrivelse af forudsætninger

Læs mere

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse:

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Vægtstang Æbler Batteri Benzin Bil Brændselscelle Energi kan optræde under forskellige former. Hvilke energiformer er der lagret i

Læs mere

Luft/vand. Varmepumpe LV DC. - endnu lavere energiforbrug

Luft/vand. Varmepumpe LV DC. - endnu lavere energiforbrug Luft/vand Varmepumpe LV DC - endnu lavere energiforbrug Vælg en unik varmepumpe INDEDEL VARMEPUMPE Solfanger UDEDEL 2 3 80 C 6 7 Varmt vand 1 4 8 45 C VARMT VAND Udedel Gulvvarme / radiator 5 Varmepumpe

Læs mere

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig Solvarme Solvarme Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig 2 Solvarme Naturens egen varmekilde Et godt supplement til en bæredygtig energiløsning Hvis ikke der skal ske uoprettelige skader på verdens

Læs mere

BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM

BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Konference: De almene boliger, Energisystemet og Bæredygtighed i praksis Statens Byggeforskningsinstitut, København, November 2016

Læs mere

Installationer - besparelsesmuligheder

Installationer - besparelsesmuligheder Installationer - besparelsesmuligheder Nuværende energiløsninger Udskiftning af oliekedel Udskiftning af gaskedel Konvertering til fjernvarme Konvertering til jordvarmeanlæg Konvertering til luft-vandvarmepumpe

Læs mere

Jordvarme VV DC. - endnu lavere energiforbrug

Jordvarme VV DC. - endnu lavere energiforbrug Jordvarme VV DC - endnu lavere energiforbrug Vælg en unik varmepumpe Mulighed for tilslutning af solfanger Mulighed for tilslutning af energifanger Varmt vand Gulvvarme / radiator Jordslanger eller Energibrønd

Læs mere

Elektrificering af dansk industri

Elektrificering af dansk industri Elektrificering af dansk industri Temadag om energieffektivisering i industrien Fabian Bühler (fabuhl@mek.dtu.dk) 1 DTU Mechanical Engineering Agenda Elektrificering: Omstilling fra brændsel til elektricitet

Læs mere

Greenlab solvarmeprøvefaciliteter ved DTU Byg Åbningskonference 2012. Elsa Andersen DTU Byg Brovej bygning 118 2800 Kgs. Lyngby Email: ean@byg.dtu.

Greenlab solvarmeprøvefaciliteter ved DTU Byg Åbningskonference 2012. Elsa Andersen DTU Byg Brovej bygning 118 2800 Kgs. Lyngby Email: ean@byg.dtu. Greenlab solvarmeprøvefaciliteter ved DU Byg Åbningskonference 01 Elsa Andersen DU Byg Brovej bygning 118 800 Kgs. Lyngby Email: ean@byg.dtu.dk Greenlab prøvestande på DU Solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning

Læs mere

Hybrid-varmepumpe luft/vand og væske/vand 23 kw kw varmeydelse

Hybrid-varmepumpe luft/vand og væske/vand 23 kw kw varmeydelse Hybrid-varmepumpe luft/vand og væske/vand 23 kw - 200 kw varmeydelse vedvarende energi - fra naturen DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI høj kvalitet LV200 Du sidder med en brochure om varmepumper i sin helt egen

Læs mere

13:00 Velkomst Solvarmeanlæg Brugsvandsanlæg Kombianlæg Energibesparelser for solvarmeanlæg Projektet Solvarmeanlægs energibesparelser

13:00 Velkomst Solvarmeanlæg Brugsvandsanlæg Kombianlæg Energibesparelser for solvarmeanlæg Projektet Solvarmeanlægs energibesparelser Solvarmedagen 13:00 Velkomst Solvarmeanlæg Brugsvandsanlæg Kombianlæg Energibesparelser for solvarmeanlæg Projektet Solvarmeanlægs energibesparelser 13:30 Fremvisning af solvarmeanlæg fra: Batec Solvarme

Læs mere

Thermia Atec giver de største besparelser

Thermia Atec giver de største besparelser Thermia Atec giver de største besparelser Resultat fra testen af luft-/vandvarmepumper, udført af det svenske energiagentur i 2011. www.energimyndigheten.se Oversat til dansk d. 5. november 2012 Oversigt

Læs mere

Ref.: VP XX Varmepumper / Elvarme suppleres med én luft/luft varmpumpe der opfylder kravene i BR10 Standardhus for elopvarmede huse

Ref.: VP XX Varmepumper / Elvarme suppleres med én luft/luft varmpumpe der opfylder kravene i BR10 Standardhus for elopvarmede huse Beslutning 6 Rev 1 Luft til luft varmepumpe 60 % af rumvarmebehov. NB: Der er tilføjet en værdi for kondenserende kedler dermed bliver bemærkningen under kedler Denne værdi gælder ikke kondenserende kedler

Læs mere

Din personlige. varme og varmt vand system beregning. System beregning

Din personlige. varme og varmt vand system beregning. System beregning System beregning Din personlige varme og varmt vand system beregning System label er nødvendig når der er en kombination af produkter eller når der tilføjes et produkt. Kalkulationen udføres i henhold

Læs mere

AC-Sun. Nyt koncept for klimaanlæg. www.ac-sun.com. Solar Thermal AC

AC-Sun. Nyt koncept for klimaanlæg. www.ac-sun.com. Solar Thermal AC Solar Thermal AC Nyt koncept for klimaanlæg www.ac-sun.com Virksomhedsprofil AC-Sun blev etableret som et selskab sidst i 2005 med den vision og formål at udvikle en revolutionerende ny generation af klimaanlæg

Læs mere

Kombinerede solvarme- og varmepumpeanlæg. Ivan Katić, Energi & Klima Teknologisk Institut, september 2013

Kombinerede solvarme- og varmepumpeanlæg. Ivan Katić, Energi & Klima Teknologisk Institut, september 2013 Kombinerede solvarme- og varmepumpeanlæg Ivan Katić, Energi & Klima ik@teknologisk.dk Teknologisk Institut, september 2013 Indhold Hvorfor kombinere? Eksempler på realiserede anlæg Danske leverandører

Læs mere

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog Varmepumper nye værdier. Dokumentation katalog 01.01.2017 Ref.: VP 54 Varmepumper / Konvertering fra biomasse til varmepumpe der opfylder kravene i BR15 Standardhus for varmepumpeopvarmede huse ved konvertering

Læs mere

Hybridvarmepumpe. En fortælling om gammel kendt teknologi sammensat på en ny måde! Kurt Hytting Energirådgiver i Industri Montage

Hybridvarmepumpe. En fortælling om gammel kendt teknologi sammensat på en ny måde! Kurt Hytting Energirådgiver i Industri Montage Hybridvarmepumpe En fortælling om gammel kendt teknologi sammensat på en ny måde! Kurt Hytting Energirådgiver i Industri Montage Agenda Historie Hvordan arbejder en Hybrid Varmepumpe Hvilke komponenter

Læs mere

Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning

Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-07-05 2007 ISSN 1601-8605 Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg

Læs mere

Opvarmning med naturlig varme

Opvarmning med naturlig varme VARMEPUMPER Opvarmning med naturlig varme www.hstarm.dk Kom i kredsløb med jorden Jorden omkring din bolig gemmer på masser af energi. Faktisk skal du ikke længere end 1 til 1,5 meter ned under overfladen

Læs mere

CO2-neutrale sygehuse med ATES

CO2-neutrale sygehuse med ATES CO2-neutrale sygehuse med ATES Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri køling og opvarmning til de danske sygehuse og vel at

Læs mere

" " # $% &'! Klaus Ellehauge Bygningsreglementets energikrav 21. november 2007

  # $% &'! Klaus Ellehauge Bygningsreglementets energikrav 21. november 2007 ! " " # $% &'! ( ) ) ) $ * " " # + *, -. / &&..01 20 3 1 &" * " " # +, 4. / 5..01 20 ( -4 6! 3 1 " * " " # +, '4 /..01 20 ( 4. 6! 3 1 Krav til energirammen 25000 kwh/år 20000 15000 10000 5000 Andre bygninger

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

KEMISKE VARMELAGRE TEORI OG PRAKSIS

KEMISKE VARMELAGRE TEORI OG PRAKSIS KEMISKE VARMELAGRE TEORI OG PRAKSIS PETER L, CHRISTENSEN DECEIYBER 1981 LABORI\TORIET FOR VARPIE ISOLER1 NG DA!\!MARI(S TEKN I SKE HQJSI(0LE MEDDELELSE NR, 115 Forord Energiministeriets (tidligere Handelsministeriets)

Læs mere

Svend Erik Mikkelsen, COWI

Svend Erik Mikkelsen, COWI CITIES Workshop, 6 April 2018, DTU Demonstration of supply systems for heating, cooling and hot water with PVT - solar collectors with build-in PV - heat pump and battery storage Svend Erik Mikkelsen,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1. Varmt vand 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1. Varmt vand 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1 Varmt vand 0 1 VARMT OG KOLDT VAND VARMT VAND Registrering Registrering af anlæg til varmt brugsvand skal give grundlag for: at energiforbrug til varmt vand

Læs mere

Solvarme i forbindelse med bygninger

Solvarme i forbindelse med bygninger Solvarme i forbindelse med bygninger Registrering og beregning Ivan Katic, SolenergiCentret Ivan.Katic@Teknologisk.dk tel. 7220 2482 1 Ivan Katic Januar 2007 Hvad kan solenergi-anlæg? Brugsvand Ventilation

Læs mere

Optimering af processer og uider i varmepumper

Optimering af processer og uider i varmepumper Optimering af processer og uider i varmepumper Brian Elmegaard Branchemøde i fjernvarmen 5. september 2018 DTU Mekanik Institut for Mekanisk Teknologi Sektion Termisk Energi Baseret på samarbejde med en

Læs mere

Energimærkning generelt med fokus på forsyningsanlæg, vandvarmere og varmtvandsbeholdere. Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk.

Energimærkning generelt med fokus på forsyningsanlæg, vandvarmere og varmtvandsbeholdere. Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk. Energimærkning generelt med fokus på forsyningsanlæg, vandvarmere og varmtvandsbeholdere Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk.dk Teknologisk Institut, 7. oktober 2015 Indhold Hjælp og vejledninger

Læs mere

Energieffektivitet produktion 2010 TJ

Energieffektivitet produktion 2010 TJ Energieffektivitet produktion 2010 TJ Brændselsforbrug Energiproduktion Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens

Læs mere

Landsbyvarme med ATES.

Landsbyvarme med ATES. Landsbyvarme med ATES. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri varme til de danske landsbyer og vel at mærke til konkurrencedygtige

Læs mere

Fremtidig gasanvendelse i parcelhuse

Fremtidig gasanvendelse i parcelhuse Fremtidig gasanvendelse i parcelhuse Teknologioversigt over de eksisterende og fremtidige muligheder for energiforsyning af huse med naturgas som energikilde. v/ianina Mofid, DGC a/s Husets energibehov

Læs mere

Bilag 2. Varmebehovet i en gennemsnitshusstand

Bilag 2. Varmebehovet i en gennemsnitshusstand Bilag 2 Følgende beskrivelse belyser virkemåde og opbygning af en vanddampkompressionsvarmepumpe til et typisk parcelhus. På sigt ønskes en eftervisning af at opvarmning af et hus med denne teknologi er

Læs mere

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Høj effekt, høj kvalitet og lavt energiforbrug - det bedste valg

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere

luft/vand varmepumpe vedvarende energi - fra naturen dansk varmepumpe InduStrI a/s

luft/vand varmepumpe vedvarende energi - fra naturen dansk varmepumpe InduStrI a/s luft/vand varmepumpe vedvarende energi - fra naturen dansk varmepumpe InduStrI a/s Derfor bør du vælge en DVI energi varmepumpe DVI energi er blandt de få som har fremstillet Alle komponenter er fabriksmonteret

Læs mere

ID: Dæk 14 Generelle forudsætninger for klimaskærmen Forudsætninger for aktuel standardværdi

ID: Dæk 14 Generelle forudsætninger for klimaskærmen Forudsætninger for aktuel standardværdi ID: Dæk 14 Generelle forudsætninger for klimaskærmen Forudsætninger for aktuel Valg af Terrændæk uden isolering - Isolering af beton fundament Generelle forudsætninger for er: Klimaskærm (Tage, ydervægge,

Læs mere

VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN. www.sonnenkraft.dk

VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN. www.sonnenkraft.dk VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN SOL OG LUFT, DEN IDEELLE KOMBINATION MED DEN BEDSTE VARMEPUMPE I SIN KLASSE ET BOOST TIL EKSISTERENDE SOLVARMESYSTEMER * A2/W35 COP 4,02 i henhold til testresultat

Læs mere

Modul 5: Varmepumper

Modul 5: Varmepumper Modul 5: Hvilke typer varmepumper findes der, hvornår er de oplagte og samspil med andre energikilder...2 Samspil med varmefordelingsanlæg...5 Samspil med det omgivende energisystem...6 Hvad kræver varmepumpen

Læs mere

Bestemmelse af energiindhold i. Højtemperatur energilagre

Bestemmelse af energiindhold i. Højtemperatur energilagre Bestemmelse af energiindhold i Højtemperatur energilagre Titel: Højtemperatur energilagre Udarbejdet for: Resultatkontrakt A3 MP1.5 Udarbejdet af: Teknologisk Institut Teknologiparken Kongsvang Allé 29

Læs mere

SEG A/S. Mulige anvendelser af absorptionskøling

SEG A/S. Mulige anvendelser af absorptionskøling Mulige anvendelser af absorptionskøling Absorptionskøling evner i grundprincippet at tage varme fra to temperaturniveauer (en lavtemperatur energikilde og en højtemperatur energikilde) og aflevere hele

Læs mere

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Bygningsreglementet indeholde krav og anbefalinger omkring anvendelsen af solvarme i forbindelse med nye byggerier samt krav og anbefalinger i forbindelse

Læs mere

AC-Sun. Nyt koncept for klimaanlæg. FFE&M»Energi og Miljø '09« Solar Thermal AC

AC-Sun. Nyt koncept for klimaanlæg. FFE&M»Energi og Miljø '09« Solar Thermal AC Solar Thermal AC Nyt koncept for klimaanlæg FFE&M»Energi og Miljø '09«Hotel Nyborg Strand, den 24.-25. februar 2009 Virksomhedsprofil AC-Sun blev etableret som et selskab sidst i 2005 med den vision og

Læs mere