Aalborg Kommunes ejerskabspolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aalborg Kommunes ejerskabspolitik"

Transkript

1 1 Aalborg Kommunes ejerskabspolitik

2 Indholdsfortegnelse 2 FORORD... 3 FORMÅL... 3 EJERSKABSPOLITIKKENS OPBYGNING... 3 SELSKABER MED KOMMUNAL EJERANDEL 4 AALBORG KOMMUNE SOM EJER 5 AALBORG KOMMUNES POLITIKKER 5 ADSKILLELSE AF EJER OG MYNDIGHED 5 FORVENTNINGER TIL KOMMUNALT UDPEGEDE BESTYRELSESMEDLEMMER... 6 ÅBENHED OG KOMMUNIKATION... 6 GENERALFORSAMLING OG EJERMØDER 6 SAMARBEJDE OG DIALOG 7 FORMALIA... 7 Kolofon: Forfatter, Kontor Dato. Sagsnr/ dokumentnr.

3 Forord Ejerskabspolitikken udstikker de overordnede rammer for Aalborg Kommunes ejerskab af selskaber, hvor kommunen har en ejerandel. Politikken beskriver de overordnede rammer og forventninger til kommunens professionelle udøvelse af aktivt ejerskab. Rammer og forventninger, der er gældende uanset selskabets størrelse eller kommunens ejerandel. Med henblik på at sikre forankring af politikken har udvalgte selskaber været inddraget i den forberedende dialog herom. 3 AALBORG KOMMUNES POLITIKKER Formål Aalborg Kommune ønsker at udøve aktivt ejerskab og gøre sin indflydelse gældende, inden for gældende lovgivning, over for de selskaber, som kommunen er ejer eller medejer af. Formålet med denne ejerskabspolitik er derfor at fastlægge den overordnede ramme for kommunens aktive ejerskab og varetagelsen af kommunens ejerinteresser i selskaberne. Aalborg Kommune ønsker at udøve aktivt ejerskab i positivt samarbejde med selskabernes ledelse og eventuelle øvrige ejere med henblik på at sikre både kommunens interesser i selskaberne, og en hensigtsmæssigt udvikling af selskaberne i forhold til kommunens interesser. Ejerskabspolitikken har ikke indflydelse på det indbyrdes forhold mellem ejerne af selskaber, fx. på en generalforsamling eller som følge af en ejeraftale. Politikken har heller ingen betydning i de situationer, hvor Aalborg Kommune agerer som myndighed over for selskaberne, eller i de situationer, hvor Aalborg Kommune optræder som kontraktpart med selskaberne. Ejerskabspolitikkens opbygning Ejerskabspolitikken beskriver de overordnede rammer og forventninger til kommunens aktive ejerskab. For selskaber, der har særlig økonomisk og/eller strategisk betydning for kommunen, udarbejdes der ejerskabsdokumenter, jævnfør nedenstående illustration. Dette som supplement til ejerskabspolitikkens overordnede rammer, der gælder uanset selskabernes størrelse og Aalborg Kommunes ejerandel.

4 4 I ejerskabsdokumenterne beskrives selskabsspecifikke oplysninger, ejerskabets rationale, samt forventninger til den aktive udøvelse af ejerskabet. I forhold til sidstnævnte tages der hensyn til, hvorvidt kommunen er eneejer, majoritetsejer eller minoritetsejer af selskabet. Selskaber med kommunal ejerandel Aalborg Kommune har primo 2018 ejerandel i de selskaber, der er opgjort i tabel 1. Selskaberne er vidt forskellige hvad angår selskabsform, organisering, størrelse og kommunal ejerandel. Tabel 1: Selskaber med kommunal ejerandel pr. juli 2018 Foruden ovenstående har Aalborg Kommune mindre ejerandele i selskaber, der ikke er medtaget på grund af ejerandelenes beskedne betydning. *) For selskabet Nordjyllands Trafikselskab I/S opgøres ikke ejerandele, idet kommunernes finansiering opgøres i forhold til det forholdsmæssige forbrug af selskabets ydelser.

5 5 For selskaber, der har særlig økonomisk og/eller strategisk betydning for kommunen, udarbejdes der særskilte ejerskabsdokumenter. Det drejer sig om følgende selskaber: Aalborg Vand Holding A/S Aalborg Energi Holding A/S Aalborg Havn A/S Arealudviklingsselskab Stigsborg 1 P/S 60-fællesskaberne o Nordjyllands Trafikselskab I/S, Nordjyllands Beredskab I/S, Aalborg Lufthavn a.m.b.a., I/S Reno Nord, Oudrup Deponi I/S, Center for hjælpemidler og velfærdsteknologi I/S Det er således kombinationen af de overordnede rammer i ejerskabspolitikken og de selskabsspecifikke ejerskabsdokumenter, der tilsammen rammesætter kommunens udøvelse af det aktive ejerskab. Dette sker inden for de til enhver tid gældende regler, lovgivning og i dialog med de eventuelle øvrige ejere. Udgangspunktet for udøvelsen af Aalborg Kommunes ejerskab er selskabslovens almindelige ordning, hvor bestyrelse og direktion har ansvaret for at drive selskabet. Aalborg Kommune som ejer Det er selskabernes bestyrelser, der har til opgave at udøve strategisk ledelse og tilse at den daglige ledelse arbejder med realiseringen af de strategiske mål. Samtidig ønsker Aalborg Kommune som ejer at være tydelig i forhold til rationalet af ejerskabet af det enkelte selskab, med eventuelle datterselskaber, hvilket er beskrevet i selskabets ejerskabsdokument. Aalborg Kommunes politikker Aalborg Kommune beskriver gennem visioner, politikker og strategier, hvilken udvikling kommunen ønsker inden for relevante områder som bæredygtighed, klima, socialt ansvar, samfundsansvar med videre. Det er Aalborg Kommunes ønske, at selskaberne lever op til de forventninger, der er beskrevet i kommunens visioner og politikker. Og samtidig arbejder for at fremme og understøtte kommunens ønskede udvikling inden for de rammer, som selskaberne er underlagt. Adskillelse af ejer og myndighed For at sikre en tydelig adskillelse af Aalborg Kommunes varetagelse af henholdsvis ejerinteresser og myndighedsudøvelse, er ansvaret for samtlige kommunens ejerskaber, jævnfør styrelsesvedtægten, henlagt under Magistraten.

6 Forventninger til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Det er vigtigt for Aalborg Kommune, at kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer er bevidste om den kontrol- og ledelsesmæssige rolle, der følger af ansvaret som bestyrelsesmedlem i et selskab og at de føler sig i stand til at udfylde denne. Herunder at det enkelte bestyrelsesmedlem har den strategisk ledelse af selskabet for øje. 6 Det er ligeledes vigtigt for Aalborg Kommune, at kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer er bevidste om hvilken selskabsform det selskab, de er bestyrelsesmedlem i, har. Det bør derfor være et opmærksomhedspunkt for hvert bestyrelsesmedlem at sikre sig, at vedkommende har, eller oparbejder, de fornødne kompetencer til at bestride det/de bestyrelseshverv, som vedkommende bliver udpeget til. Dette eventuelt gennem relevant efteruddannelse. I lighed med ovenstående bør det være et opmærksomhedspunkt for bestyrelsesmedlemmerne om selskabet har tegnet en bestyrelsesansvarsforsikring, og hvilket dækningsomfang denne forsikring har. Åbenhed og kommunikation Som et grundlæggende princip for Aalborg Kommunes ejerskabsvaretagelse, tilstræbes der åbenhed og gennemsigtighed om både kommunens ejerskabsudøvelse og de kommunale selskabers virksomhed. Baggrunden for dette er blandt andet kommunens mulighed for at udøve et aktivt ejerskab, samt hensynet til selskabernes samfundsmæssige betydning. Der skal dog samtidig tages behørigt hensyn til selskabernes mulighed for at arbejde under forretningsmæssige forhold, hvorfor kravene til åbenhed og gennemsigtighed ikke må få en karakter, hvor de kommunale selskaber får vanskeligere ved at opfylde deres forretningsmæssige formål end tilsvarende private selskaber. Generalforsamling og ejermøder For de selskaber, der afholder generalforsamling, deltager Aalborg Kommune med ejerrepræsentant, udpeget af Magistraten, på den årlige generalforsamling, hvorved den formelle behandling af regnskab med videre iagttages. For selskaber, der har særlig økonomisk og/eller strategisk betydning kan der afholdes ejermøder med henblik på at fremme dialog og samarbejde.

7 7 Ejermøderne afholdes både med deltagelse af Magistraten og selskabernes bestyrelse og på embedsmandsniveau mellem kommunen og selskaberne. På ejermøderne præsenteres blandt andet relevante nøgletal, der bidrager til status på selskabernes generelle udvikling i forhold til både strategi og økonomi. Det konkrete indhold heraf aftales i dialog med det enkelte selskab. Særligt for 60-fællesskaber For kommunens 60-fællesskaber gælder det, at koordinering og samarbejde mellem ejerne som hovedregel foretages af selskabernes ledelse og gennem diverse tværkommunale fora (eksempelvis Kommunekontaktrådet, Kommunaldirektørkredsen, Kommunekontaktudvalget m.fl.). Samarbejde og dialog Et aktivt ejerskab og god selskabsledelse forudsætter et konstruktivt og positivt samarbejde mellem selskabernes ledelse og kommunen som ejer. Aalborg Kommune og selskaberne har derfor gensidig interesse i løbende at informere hinanden om forhold, der kan have interesse for den anden part, for eksempel forhold af væsentlig økonomisk eller politisk betydning. Enhver udveksling af informationen skal ske inden for rammerne af de gældende regler om tavshedspligt og videregivelse af oplysninger med mere. Eventuelle yderligere forventninger til selskaberne i forhold til samarbejde og dialog, er beskrevet i selskabernes ejerskabsdokumenter. Formalia Ejerskabspolitikken er godkendt af Aalborg Byråd den xx.xx Politikken erstatter Aalborg Kommunes tidligere ejerstrategi fra 2014 for henholdsvis selskaberne under Miljø- og Energiforvaltningen, samt Aalborg Havn A/S. I forbindelse med hver byrådsperiode vurderes det, om der er grundlag for ændringer i ejerskabspolitikken og/eller de tilhørende ejerskabsdokumenter.

8 8

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber.

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. Punkt 13. Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. 2014-4126. Magistraten indstiller, at byrådet godkender ejerstrategier for Aalborg Havn A/S og selskaberne under Miljø- og Energiforvaltningen som

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Forklaring på / 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør for god selskabsledelse

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Anbefaling Forklaring på / 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE Udgiver: DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker Udarbejdet af: DANVA, Vandhuset, Godthåbsvej 83, 8660

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber

Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 24. august 2017 Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber Dette notat gengiver anbefalingerne i publikationen Kodeks for god selskabsledelse

Læs mere

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019 Ejerstrategi for Forsyning Gældende pr. 1. januar 2019 1 Kommune ønsker som ejer af Forsyning A/S at udøve et aktivt ejerskab og indgå i et samarbejde med Forsyning, med henblik på at fremme forudsætningerne

Læs mere

Frihed i faste rammer med ejerstrategi

Frihed i faste rammer med ejerstrategi Frihed i faste rammer med ejerstrategi / Direktør Mads Grønvall Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune 31. oktober 2017 Københavns Kommunes repræsentation i selskaber Københavns Kommune er repræsenteret

Læs mere

BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE

BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE DATO: 07. juli 2017 Udgiver: DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker Udarbejdet af: DANVA, Vandhuset, Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i Guldborgsund Forsyning.

Kodeks for god selskabsledelse i Guldborgsund Forsyning. Forklaring på / anbefalingen: 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør for god selskabsledelse og offentliggør redegørelsen,

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr

Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr. 01.04.2019 Redegørelsen forholder sig til anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber og angiver, hvorvidt

Læs mere

Bestyrelserne i Herning Vand har på sine møder den 29. september 2017 og den 16. november 2017 drøftet anbefalingerne, som fremgår af Kodeks.

Bestyrelserne i Herning Vand har på sine møder den 29. september 2017 og den 16. november 2017 drøftet anbefalingerne, som fremgår af Kodeks. Notat Dato: 16. november 2017 Emne: Kodeks for god selskabsledelse Herning Vand Ålykkevej 5 7400 Herning Til: Fra: Kopi: Bestyrelsen i Herning Vand Niels Møller Jensen Ledelsesteamet i Herning Vand Tlf.:

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Dato: 9. april 2014 INDLEDNING Dette notat omhandler Frederikshavn Kommunes ejerstrategi for sine kommunalt ejede aktieselskaber

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018 Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018 Følg eller forklar Anbefalingerne følger princippet Følg eller forklar -princippet. Forventningen er, at selskabet hvert år redegør for arbejdet

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019 Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019 Følg eller forklar erne princippet Følg eller forklar -princippet. Forventningen er, at selskabet hvert år redegør for arbejdet med god selskabsledelse

Læs mere

Notat. 1. Formål. 2. Baggrund. 3. Bestyrelsens gennemgang. 2.1 Kodeks for god selskabsledelse. Gennemgang af bilag 1. 2.

Notat. 1. Formål. 2. Baggrund. 3. Bestyrelsens gennemgang. 2.1 Kodeks for god selskabsledelse. Gennemgang af bilag 1. 2. Notat Dato: 27. november 2018 Emne: Kodeks for god selskabsledelse Herning Vand Ålykkevej 5 7400 Herning Til: Fra: Kopi: Bestyrelsen i Herning Vand Niels Møller Jensen Ledelsesteamet i Herning Vand Tlf.:

Læs mere

NOTAT POLITIK FOR AKTIVT EJERSKAB SELSKABER PÅ TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET. Side 1 / 18

NOTAT POLITIK FOR AKTIVT EJERSKAB SELSKABER PÅ TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET. Side 1 / 18 NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Sekretariat og analyse 20. september 2017 2017-004593-7 POLITIK FOR AKTIVT EJERSKAB SELSKABER PÅ TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk

Læs mere

POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB

POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB Til Til Kopi til Styringsudvalget Drøftelse Side 1 af 7 Bilag Politik for et aktivt ejerskab POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. KOMMUNENS MÅL FOR SINE SELSKABER...

Læs mere

AARHUS KOMMUNE SOM SELSKABSEJER EMNER. 1. Ejerrollen. 2. Bestyrelsesmedlemmer. A/S ApS I/S EJER BESTYRELSE DIREKTION

AARHUS KOMMUNE SOM SELSKABSEJER EMNER. 1. Ejerrollen. 2. Bestyrelsesmedlemmer. A/S ApS I/S EJER BESTYRELSE DIREKTION AARHUS KOMMUNE SOM SELSKABSEJER EMNER 1. Ejerrollen BESTYRELSE EJER DIREKTION 2. Bestyrelsesmedlemmer A/S ApS I/S MYNDIGHED KONTRAKTPART Dette billede kan ikke vises i øjeblikket. Dette billede kan ikke

Læs mere

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M.

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer 6-1-2014 2012-26903 2013-183605 Baggrund og afgrænsning Køge

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere Oktober 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE DATO: 07. juli 2017

BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE DATO: 07. juli 2017 BILAG 1: SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE DATO: 07. juli 2017 Udgiver: DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker Udarbejdet af: DANVA, Vandhuset, Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg

Læs mere

POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB

POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB POLITIK FOR ET AKTIVT EJERSKAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. KOMMUNENS MÅL FOR SINE SELSKABER... 2 3. KOMMUNENS STYRINGSREDSKABER... 2 4. KOMMUNENS ROLLER... 2 4.1 HVEM VARETAGER EJERROLLEN...

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab af Velliv

Politik for aktivt ejerskab af Velliv Politik for aktivt ejerskab af er hovedejer i pensionsselskabet. Foreningen er demokratisk ledet, og alle medlemmer i foreningen er kunder i. Vi ønsker at være en aktiv ejer, der arbejder for at sikre

Læs mere

BILAG 10.1 Kodeks for god selskabsledelse

BILAG 10.1 Kodeks for god selskabsledelse BILAG 10.1 Kodeks for god selskabsledelse Billund Vand & Energi A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted www.billundvand.dk Tlf. 7650 2700 Direkte: 7650 2701 opj@billundvand.dk Dato: 5. februar 2019 Den

Læs mere

KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017

KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017 KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017 Disposition Baggrund Generelt om god selskabsledelse Perspektiverne ved kodekset generelt og set med DANVAs øjne

Læs mere

EJERSTRATEGI Rebild Forsyning Holding A/S

EJERSTRATEGI Rebild Forsyning Holding A/S EJERSTRATEGI Rebild Forsyning Holding A/S Rebild Kommune har stiftet forsyningsvirksomheden Rebild Forsyning Holding A/S med datterselskabet Rebild Vand & Spildevand A/S. Ejerstrategien for Rebild Forsyning

Læs mere

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING Bilag 2: Notat om kompetencefordeling og bestyrelsessammensætning 27. marts 2015 version 1.0 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 165947

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING

EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING Ringkøbing-Skjern Kommunes ejerstrategi for Ringkøbing-Skjern Forsyning Godkendt af Byrådet - juni 2019 Denne ejerstrategi sætter kursen for udviklingen af

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

1. Indledning. Det nye serviceselskab etableres som et datterselskab af Greve Forsyning Holding A/S og af Solrød Holding A/S.

1. Indledning. Det nye serviceselskab etableres som et datterselskab af Greve Forsyning Holding A/S og af Solrød Holding A/S. Greve Kommune Solrød Kommune Ejerstrategi for alle de af Greve Kommune hhvs. Solrød Kommune hver for sig og i fællesskab stiftede selskaber inden for spildevand og renovation, herunder det fælles serviceselskab

Læs mere

Ejerstrategi for Sønderborg Kommune. Vedtaget af byrådet den 4. juni 2014 Revideret udgave vedtaget af byrådet den 13.

Ejerstrategi for Sønderborg Kommune. Vedtaget af byrådet den 4. juni 2014 Revideret udgave vedtaget af byrådet den 13. Ejerstrategi for Sønderborg Kommune Vedtaget af byrådet den 4. juni 2014 Revideret udgave vedtaget af byrådet den 13. december 2017 Indledning og baggrund Sønderborg Kommune ønsker at udøve et aktivt ejerskab

Læs mere

LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber

LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber Indledning LÆSØ KOMMUNE er eneejer af Læsø Forsyning A/S med datterselskaberne Læsø Vand A/S, Læsø Varme A/S, Læsø Elnet A/S og Læsø

Læs mere

Stevns Kommunes Ejerstrategi for Stevns Kommune Holding A/S samt datterselskaber Stevns Spildevand A/S og Stevns Forsyning A/S

Stevns Kommunes Ejerstrategi for Stevns Kommune Holding A/S samt datterselskaber Stevns Spildevand A/S og Stevns Forsyning A/S Stevns Kommunes Ejerstrategi for Stevns Kommune Holding A/S samt datterselskaber Stevns Spildevand A/S og Stevns Forsyning A/S Stevns Kommune, januar 2011 Indledning Ejerstrategien skal forholde sig til

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som selskabsejer. December 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som selskabsejer. December 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som selskabsejer December 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 18/2014 om staten som selskabsejer Energi-,

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 13 Bilag 3 Styringsmæssige problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 31135427 1. Sammenfatning

Læs mere

Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar

Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar 8. august 2013 Esbjerg Forsyning A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Telefon 7614 2414 Fax 7614 2485 www.esbjergforsyning.dk post@esbjergforsyning.dk Bestyrelsesmedlemmernes

Læs mere

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S Juni 2019 Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S JUNI 2019 1. INDLEDNING 3 2. EJERSKABETS RATIONALE 4 3. MÅLSÆTNINGER FOR SELSKABET 4 3.1 Ledelsen af selskabet 5 3.2 Økonomisk ansvarlighed

Læs mere

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Resume Denne ejerstrategi beskriver Ringsted Kommunes hensigt med ejerskabet af Ringsted Forsyning A/S. Ejerstrategien udtrykker, hvordan man ønsker at arbejde sammen

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Oktober 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om staten som selskabsejer (beretning nr. 18/2014) 29. september 2017

Læs mere

Notat til Aalborg Byråd. vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane

Notat til Aalborg Byråd. vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane Haugaard Nielsen Advokatpartnerselskab Rasmus Haugaard Advokat (H), Ph.d. Notat til Aalborg Byråd vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane 1. Indledning I forbindelse med den forestående selskabsdannelse

Læs mere

Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne

Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne Borgmester og Bestyrelsesformand Erik Buhl Nielsen Hvem er vi i Varde Kommune? - Varde er landets

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Dagsordenpunkt. Udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer i kommunens selskaber SAGSRESUMÉ

Dagsordenpunkt. Udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer i kommunens selskaber SAGSRESUMÉ Dagsordenpunkt Udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer i kommunens selskaber Åbent - 2013/071480 SAGSRESUMÉ I lighed med anbefalingerne for god selskabsledelse fra Komitéen for god Selskabsledelse anbefaler

Læs mere

EJERSTRATEGI Version

EJERSTRATEGI Version EJERSTRATEGI Version 09.01.2018 Aarhus Lufthavn A/S CVR-nr. 25 44 97 46 1. BAGGRUND OG FORMÅL Aarhus Kommune har øget sin ejerandel i Aarhus Lufthavn A/S, (i det følgende benævnt Selskabet ) den 1/1 2017

Læs mere

Selskabskonstruktionen kan være alt lige fra et aktieselskab til en selvejende institution.

Selskabskonstruktionen kan være alt lige fra et aktieselskab til en selvejende institution. Notat Haderslev Kommune Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 21. maj 2012 Sagsident: 11/7110 Sagsbehandler: Juridisk Team/ Tommy Hansen Dir.

Læs mere

/2017. Maj Rigsrevisionens beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere

/2017. Maj Rigsrevisionens beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere 16/2017 Rigsrevisionens beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger 147.281 1849 237 1976 Maj 2018 114.6 22.480 908 16

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB ATP Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen Vejledning for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen af DLA Nordic A/S adv. Klavs V. Gravesen, adv. Anne Krebs, adv.fm.

Læs mere

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR:

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Nedenstående regler skal tjene til vejledning for medarbejderne, kunderne og offentligheden med hensyn til de pligter af etisk art, som medarbejderne ansat i

Læs mere

Kompetencespind for bestyrelsen 19. marts 2014

Kompetencespind for bestyrelsen 19. marts 2014 Kompetencespind for bestyrelsen 19. marts 2014 Holbæk Forsyning A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Tlf 70 11 12 50 www.holfor.dk Formål med kompetencespind Der arbejdes med kompetencespind for alle medarbejdere

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber. Workshop DANVA. 13. juni 2017

Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber. Workshop DANVA. 13. juni 2017 Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber DANVA 13. juni 2017 Workshop INDHOLD Emne Introduktion og formål med workshop Aktivt ejerskab og ejerskabsudøvelsen Samspil mellem selskab og ejerkommune

Læs mere

EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN

EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155078 UDKAST af 29 06 12 EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN STRUKTUR, MODREGNING I BLOKTILSKUD, BESTYRELSENS FOR- HOLD OG

Læs mere

Notat om etablering af fælles vandselskab mellem Gentofte og Gladsaxe kommuner

Notat om etablering af fælles vandselskab mellem Gentofte og Gladsaxe kommuner 28. maj 2008 Notat om etablering af fælles vandselskab mellem Gentofte og Gladsaxe kommuner J. nr. 00.15.00P20 1 Forord Dette notat danner grundlag for at Kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune og Byrådet

Læs mere

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar NOTAT Borgmesterkontoret Til gruppeformændene Flakhaven 2 Postboks 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66139209 E-mail bmf@odense.dk Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber

Læs mere

Favrskov Forsyning A/S

Favrskov Forsyning A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 16:00 Mødested/mødelokale InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel Afbud fra INDHOLD Sagsnr. Side 13. Budgetopfølgning Favrskov Forsyning 2018 - ÅBENT 24 14. Forretningsorden Favrskov

Læs mere

Der vælges to kandidater som begge skal deltage i bestyrelserne i både vand- og spildevandsselskabet.

Der vælges to kandidater som begge skal deltage i bestyrelserne i både vand- og spildevandsselskabet. Spørgsmål og svar Hvem kan stille op til valget? Alle myndige personer kan stille op til valget. Det er altså ikke noget krav at man skal være kunde i selskabet, eller bo i området, for at man kan stille

Læs mere

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notat Vedrørende: De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notatet er afgrænset til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer i hhv. kommunale fællesskaber (godkendt efter 60 i kommunestyrelsesloven)

Læs mere

Finansrådets ledelseskodeks Redegørelse for 2014

Finansrådets ledelseskodeks Redegørelse for 2014 Finansrådets ledelseskodeks Redegørelse for 2014 (16. februar 2015) Indledning Finansrådet udsendte den 22. november 2013 et ledelseskodeks med branchespecifikke anbefalinger vedrørende ledelsesmæssige

Læs mere

Ejerstrategi for Nordjyske Jernbaner (Endelig udgave)

Ejerstrategi for Nordjyske Jernbaner (Endelig udgave) 1-23-0-32-09 29. oktober 2015/JOS Ejerstrategi for Nordjyske Jernbaner (Endelig udgave) Formålet med at lave en ejerstrategi for Nordjyske Jernbaner (NJBA) er at sikre, at NT s ejer interesser varetages

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen etablering af ny energikoncern

Miljø- og Energiforvaltningen etablering af ny energikoncern Punkt 3. Miljø- og Energiforvaltningen etablering af ny energikoncern 2015-048055 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der stiftes et holdingselskab Aalborg Energi Holding A/S,

Læs mere

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning Notat Postadresse: Udviklingsenheden Frederiksgade 9, 4690 Haslev Telefon 56 20 30 00 Telefax 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9, 4690 Haslev Direkte telefon 56 20 36 87 ansvc@faxekommune.dk

Læs mere

Ejerstrategi. Vejen Forsyning A/S. 9. maj Side 1 af 7

Ejerstrategi. Vejen Forsyning A/S. 9. maj Side 1 af 7 Ejerstrategi Vejen Forsyning A/S 9. maj 2017 Side 1 af 7 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Bestyrelsen i selskaberne... 3 3. Rammer og retning for selskaberne... 4 4. Revision af ejerstrategi... 7 Side 2 af

Læs mere

Spørgsmål og svar suppleringsvalg 2016/2017

Spørgsmål og svar suppleringsvalg 2016/2017 Spørgsmål og svar suppleringsvalg 2016/2017 Hvem kan stille op til valget? Alle myndige personer kan stille op til valget. Det er altså ikke noget krav at man skal være kunde i selskabet, eller bo i området,

Læs mere

Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017

Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017 Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017 Hvem kan stille op til valget? Alle myndige personer kan stille op til valget. Det er altså ikke noget krav at man skal være kunde i selskabet,

Læs mere

Aktivt ejerskab vedrørende de kommunalt ejede selskaber i Faxe Kommune.

Aktivt ejerskab vedrørende de kommunalt ejede selskaber i Faxe Kommune. Aktivt ejerskab vedrørende de kommunalt ejede selskaber i Faxe Kommune. Faxe Kommune har i lighed med landets andre kommuner etableret selvstændige selskaber på vandforsyningen og spildevandsområderne.

Læs mere

Statens ejerskabspolitik

Statens ejerskabspolitik Statens ejerskabspolitik April 2015 Statens ejerskabspolitik April 2015 Kapitel Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Statens ejerskabspolitik April 2015 I tabeller kan afrunding medføre,

Læs mere

Evaluering af KKR. Resultater af indkomne besvarelser på spørgeskemaundersøgelser KKR NORDJYLLAND

Evaluering af KKR. Resultater af indkomne besvarelser på spørgeskemaundersøgelser KKR NORDJYLLAND Evaluering af Resultater af indkomne besvarelser på spørgeskemaundersøgelser Svarstatistik medlemmer og KL bestyrelses-/udvalgsmedlemmer Udsendt til 40 respondenter Indkommet 22 besvarelser udpegede Udsendt

Læs mere

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner.

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner. God selskabsledelse Industriens Pensions har arbejdet systematisk med anbefalingerne og har redegjort herfor i årsrapporterne. Vi har neden for i skematisk form oplyst, om vi følger anbefalingen, om vi

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 11 Ny banestruktur. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 11 Ny banestruktur. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 30. april 2015 Tommy Frost 11 Ny banestruktur Indstilling: Administrationen indstiller, at der arbejdes for fusion af Lokalbanen A/S og Regionstog A/S

Læs mere

SVENDBORG KOMMUNES EJERPOLITIK

SVENDBORG KOMMUNES EJERPOLITIK SVENDBORG KOMMUNES EJERPOLITIK 2018-2021 SVENDBORG KOMMUNES EJERPOLITIK 2018-2021 EJERPOLITIK FOR: Kraftvarme Vand & Affald: - Forsyning - Forsyningsservice - Vand - Spildevand 1. Baggrund og formål Kommune

Læs mere

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Økonomikontoret Sagsnr./Dok.nr. 2017-015815 / 2017-015815-13 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg 07-07-2017 Aalborg Kommunes

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

Overvejelser om revision af Københavns Kommunes ejerskabspolitik - med fokus på kommunens repræsentation i bestyrelser m.v. i selskaber, nævn m.v.

Overvejelser om revision af Københavns Kommunes ejerskabspolitik - med fokus på kommunens repræsentation i bestyrelser m.v. i selskaber, nævn m.v. Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Kontoret for Selskaber og Aktivstrategi Dokumentnr. 2017 0120442-60 Overvejelser om revision af Københavns Kommunes ejerskabspolitik - med fokus på kommunens repræsentation

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 16:30 Mødested/mødelokale Afbud fra InSide, Dalvej 1, Hammel Thomas Storm, Tommy Funch Rasmussen INDHOLD Sagsnr. Side 6. - Budgetopfølgning 30.04.2015 - ÅBENT 11 7. Ny ejerstrategi

Læs mere

Gennemgang af relevante kodeks for god selskabsledelse siden 2011

Gennemgang af relevante kodeks for god selskabsledelse siden 2011 Bilag 4 Gennemgang af relevante kodeks for god selskabsledelse siden 2011 Økonomiforvaltningen har identificeret følgende kodeks for god selskabsledelse, som vurderes at være relevante: 1. Komitéen for

Læs mere

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV I/S Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV Indledning Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S i daglig tale forkortet til AVV er et interessentskab, som ejes af Brønderslev og Hjørring

Læs mere

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S Ejerstrategi for Syddjurs Spildevand A/S Syddjurs Spildevand A/S ("selskabet") blev stiftet den 1. januar 2009 af Syddjurs Kommune (herefter "kommunen"), som er eneaktionær i selskabet. Syddjurs Kommune

Læs mere

Vedtægter. Roskilde Forsyning Holding A/S. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Vedtægter. Roskilde Forsyning Holding A/S. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil:

Læs mere

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 318066 Brevid. 3144643 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling 8. maj

Læs mere

Nyt fælles forsyningsselskab. 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber

Nyt fælles forsyningsselskab. 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber Nyt fælles forsyningsselskab 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber DELTAGENDE KOMMUNER UDFORDRINGEN Øget effektiviseringskrav for sektoren på mindst 2-4 % årligt Organisatorisk og faglig robusthed Udfordringer

Læs mere

Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S

Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S Økonomiudvalget 04.02.2014 Punkt nr. 38, bilag 2 København 10. januar 2014 UDKAST Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S Det indstilles at: Rammerne

Læs mere

RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN

RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 156293 RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN NOTAT OM EJERAFTALE, FORANKRING AF EJERSKAB

Læs mere

V E D T Æ G T E R FOR. (vedtaget på ordinær generalforsamling den 30. marts 2016)

V E D T Æ G T E R FOR. (vedtaget på ordinær generalforsamling den 30. marts 2016) Side: 1 af 5 V E D T Æ G T E R FOR D A N S K E S P I L A / S (vedtaget på ordinær generalforsamling den 30. marts 2016) Selskabets navn og formål 1. Selskabets navn er DANSKE SPIL A/S. Selskabets binavne

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB DANICA PENSION Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST SELECT Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette

Læs mere

HOLBÆK FORSYNING HOLDING A/S. Vedtægter

HOLBÆK FORSYNING HOLDING A/S. Vedtægter HOLBÆK FORSYNING HOLDING A/S Vedtægter 18. december 2013 VEDTÆGTER FOR HOLBÆK FORSYNING HOLDING A/S CVR-NR. 33 03 26 33 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Holbæk Forsyning Holding A/S. 1.2 Selskabets binavn

Læs mere

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante 10. marts 2014 Standarder for god selskabsledelse Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante standarder for god selskabsledelse. Nedenfor redegøres for hvordan

Læs mere

OVERVEJELSER OM REVISION AF EJERSKABSPOLITIK REPRÆSENTATION I BESTYRELSER I SELSKABER, NÆVN M.V.

OVERVEJELSER OM REVISION AF EJERSKABSPOLITIK REPRÆSENTATION I BESTYRELSER I SELSKABER, NÆVN M.V. OVERVEJELSER OM REVISION AF EJERSKABSPOLITIK REPRÆSENTATION I BESTYRELSER I SELSKABER, NÆVN M.V. Møde i gruppeformandskredsen den 29. september 2017 Økonomiforvaltningen, Kontoret for Selskaber og Aktivstrategi

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NYKREDIT INVEST 2017 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle

Læs mere

Danske Havne. Selskabsetablering

Danske Havne. Selskabsetablering Danske Havne Selskabsetablering Rettidig omhu også ved selskabsetablering 2012 Deloitte Rettidig omhu også ved selskabsetablering Etableringstidspunktet År 3 År 5 2012 Deloitte Målet for dagens program

Læs mere

Dagsordenpunkt. Omdannelse af Udvikling Fyn fra aktieselskab til partnerselskab SAGSRESUMÉ

Dagsordenpunkt. Omdannelse af Udvikling Fyn fra aktieselskab til partnerselskab SAGSRESUMÉ Dagsordenpunkt Omdannelse af Udvikling Fyn fra aktieselskab til partnerselskab Åbent - 2013/169208 SAGSRESUMÉ I den periode, Udvikling Fyn A/S har været i drift, har det vist sig, at aktieselskabsformen

Læs mere

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Forord Denne strategi er gældende for hele det specialiserede socialområde for voksne. Strategien er blevet til i forlængelse af, at der er gennemført

Læs mere

Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017

Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017 Spørgsmål og svar forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer 2017 For generelt om forbrugervalget 2017, se informationssiden: www.nk-forsyning.dk/forbrugervalg2017 Hvem kan stille op til valget? Alle myndige

Læs mere

På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi.

På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi. Notat 25-06-2015 Side 1 af 6 Beskrivelse af 4 scenarier På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi. Der var blandt deltagerne

Læs mere

8. januar Sagsnr.: 06/862

8. januar Sagsnr.: 06/862 8. januar 2007 Indkøbspolitik Region Syddanmark Sagsnr.: 06/862 Indkøbspolitik Region Syddanmark Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 79631000 INDKØBSPOLITIK REGION SYDDANMARK...1 1. INDLEDNING...2

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ESBJERG FORSYNING HOLDING A/S CVR-NR

VEDTÆGTER FOR ESBJERG FORSYNING HOLDING A/S CVR-NR VEDTÆGTER FOR ESBJERG FORSYNING HOLDING A/S CVR-NR 32662579 Side 2 1. SELSKABETS NAVN OG HJEMSTED 1.1 Selskabets navn er Esbjerg Forsyning Holding A/S. 1.2 Selskabets hjemstedskommune er Esbjerg Kommune.

Læs mere

Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere

Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere - 1 Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med de nye regler for aktieselskaber og anpartsselskaber, der trådte i kraft den 1. marts 2010, er der indført nogle

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: Acadre 07 27813 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg Affald

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere