Fakta om Grønland Menneskenes Land (Skrevet af Jesper Kunuk Egede for Grønlands Rejsebureau (greenland travel.dk)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta om Grønland Menneskenes Land (Skrevet af Jesper Kunuk Egede for Grønlands Rejsebureau (greenland travel.dk)"

Transkript

1 Fakta om Grønland Menneskenes Land (Skrevet af Jesper Kunuk Egede for Grønlands Rejsebureau (greenland travel.dk) Grønland er et fantastisk land med enorme kontraster. Grønland er verdens største ø, men den har samtidig en af verdens mindste befolkninger. Og Grønland er fuld af overraskelser, imponerende fakta og sjove modsætninger. Hvorfor hedder det eksempelvis Grønland, når 80% af landet er dækket af hvid Indlandsis. 1. Fakta om Grønlands geografi Hvor stort er Grønland? Grønland er verdens største ø. Arealet er km2. Dette areal er større end følgende lande tilsammen: Frankrig, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Italien, Grækenland, Schweiz og Belgien. Hvis du skal deltage i en quiz og får spørgsmål om Grønland, så er disse fakta gode at kunne. Fra nord til syd er Grønland km Fra øst til vest er Grønland km Mindste afstand til nabolandet, Canada: 26 km Grønlands højeste punkt er Gunnbjørns Fjeld, moh. Grønlands sydligste punkt hedder Kap Farvel Grønlands nordligste punkt på fastlandet er Kap Morris Jessup Grønlands vestligste punkt er Kap Alexander Grønlands østligste punkt hedder Nordostrundingen Grønland ligger både øst, vest, syd og nord for Island. Det er i øvrigt sjovt at tænke på, at Grønlands sydligste punkt ligger på samme breddegrad som Oslo i Norge, mens det vestligste punkt ligger på samme længdegrad som New York. Grønlands nordligste punkt er Kap Morris Jessup, der ligger kun 740 km fra Nordpolen. Der ligger også to små skær nord for dette, Kaffeklubben og Oodaaq Ø, men de er meget små, så normalt regner man afstanden fra fastlandet. Hvor stor er Grønlands Indlandsis? Ca. 80 % af Grønland ligger permanent under is. Denne is ligger midt på øen og kaldes Indlandsisen. Det er verdens største gletsjer. Indlandsisen er flere kilometer tyk og nogle steder er den så tung, at den har presset en del af Grønland ned under havets overflade. Indlandsisen dækker 1,8 millioner km2 Indlandsisen har et rumfang på 2,85 millioner km3 Indlandsisen svarer til ca. 7 % af alt ferskvand på jorden På det tykkeste sted er Indlandsisen m.

2 Hvilken tidszone ligger Grønland i? Grønland spænder over tre tidszoner, når man tæller Thule Air Base med. Som almindelig rejsende i Grønland behøver du dog kun at forholde dig til een tidszone. Næsten hele Grønland benytter nemlig GMT 3 (Greenwich Mean Time). Grønland er altså 4 timer bagefter CET (Central European Time). I byen, som er meget svær at udtale, Ittoqqortoormiit på Østkysten, benytter man GMT 1 og på Thule Air Base benytter man østamerikansk tid, GMT Fakta om Grønlands befolkning Hvis vi kun kunne give dig ét fakta om Grønlands befolkning, så er der faktisk kun én ting, du skal vide. Den Grønlandske befolkning er et varmt folkefærd. Når rejsende i Grønland bliver bedt om at nævne de største oplevelser i Grønland, så nævner de ofte mødet med den varme og imødekommende lokalbefolkning. Hvor mange bor der i Grønland? Du finder en af verdens mindste befolkninger i Grønland. Der bor ca mennesker i Grønland. De fleste indbyggere er født i Grønland. Der bor ca. 11% tilflyttere fra Danmark og det øvrige udland. Befolkningstilvæksten er stagnerende. Hvor bor grønlænderne? Når 80% af Grønland er dækket af Indlandsisen, hvor bor Grønlænderne så. Svaret er, at de bor langs med kysterne. De isfri områder i Grønland er på ca km2. Det svarer til størrelsen på Norge eller næsten 10 gange Danmarks areal. Næsten hele Grønlands befolkning bor i Sydgrønland og Vestgrønland, mens kun ca. 10% bor i Østgrønland og Nordgrønland. Levevilkår og forsyningsmuligheder er ganske enkelt lettere i syd og vest end i øst og nord. Til gengæld lever mange en mere oprindelig fangertilværelse i nord og øst. Størstedelen af Grønlands befolkning er byboere. Der bor ca indbyggere fordelt på 16 byer og de øvrige ca bor i landets 60 bygder. Grønlands hovedstad, Nuuk, ligger i Vestgrønland og er langt den største by i Grønland med ca indbyggere. De øvrige større byer i Grønland er Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq. Den næststørste by er Sisimiut med ca indbyggere, så når vi skriver, at de fleste grønlændere er byboere, skal det ses i det perspektiv.

3 Det grønlandske sprog Grønland hedder Kalaallit Nunaat på grønlandsk, hvilket betyder grønlændernes land. Der siges også nogle gange Inuit Nunaat, hvilket betyder Menneskenes Land. Modersmålet i Grønland er grønlandsk med dansk som andetsprog. Dansk er et relativt nyt sprog i grønlandske sammenhænge og kom, da Grønland blev kristent. Det er blevet et meget anvendt sprog, særligt i administrative sammenhænge og i nogle af de større byer. Mange Grønlændere taler dansk og engelsk, særligt i turismebranchen. Man kan dog ikke regne med, at alle gør, men her kan du komme langt med fagter og smil og måske få lidt hjælp af folk omkring dig. Grønlandsk, Kalaallisut, er nært beslægtet med de sprog, der tales af Inuit i Canada og særligt i Alaska. I Grønland findes der tre hoveddialekter én i nord, én i øst og endelig den vestgrønlandske, der danner basis for den grønlandske retskrivning. De vigtigste grønlandske ord for turister Grønlandsk er et billedsprog, og det er desuden et vanskeligt sprog. Grønlænderne synes det er sjovt, hvis du prøver at tale deres sprog, og hvis de griner af dig, så er det kun kærligt ment. Grønlænderne er et lattermildt folk. Qujanaq som betyder tak Ajunngilaq som betyder alt i orden Immaqa som betyder måske Aluu som betyder goddag Baj som betyder farvel Du skal især som besøgende i Grønland bemærke dig ordet Immaqa. I Grønland er mange ting afhængige af vejret. Grønlænderne har derfor lært, at planlægning altid er med forbehold for immaqa. Så sænk skuldrene og foren dig med, at det ikke er alt, du selv er herre over i Grønland. Indvandring til Grønland Indvandringen til Grønland er sket i bølger. Forenklet set regner man med fire bølger, nemlig tre bølger af inuit fra vest og så den europæiske indvandring fra øst. Saqqaq, Dorset og Thule kulturerne og nordboerne For ca år siden kom de første inuit til landet, den såkaldte Saqqaq kultur. Dorset kulturen fulgte vestfra for ca år siden. Store dele af den nuværende grønlandske befolkning er i dag efterkommere af Thule kulturen, der kom til landet for ca år siden. De to første store indvandringer af inuit var palæo eskimoer, der havde deres primære liv på tundraen (store flade arealer) på jagt efter rener, moskus, etc. Det nye folk i Thule kulturen var neo eskimoer, der baserede deres liv på fangst af havdyr. Næsten samtidig med Thule folkets ankomst kom nordboerne ind fra Island og bosatte sig i det frodige Sydgrønland. Gennem nordboernes 500 år i Grønland nåede de at brede gårde ud fra det sydligste Grønland og helt op til Nuuk fjorden. Nordboerne var de første ikke inuitter, som kom til Grønland.

4 Sermermiut i Diskobugten ved Ilulissat Isfjord er et af de mest besøgte steder i Grønland. Udsigten til Ilulissat Isfjord og den korte afstand til byen gør det til et populært sted. Sermermiut har været boplads for mange inuitkulturer gennem mere end år. Med en stedkyndig ved din side kan du fortsat se resterne fra nogle af bopladserne. Grønland som dansk koloni I 1721 kom den dansk norske præst Hans Egede til Grønland og gjorde Grønland til en dansk koloni. Han kristnede den grønlandske befolkning og derfor er landet i dag et lutheransk baseret samfund. Grønland er ikke længere en dansk koloni, men båndene til Danmark er fortsat tætte, både de formelle og de uformelle. 3. Det grønlandske samfund Grønland har i nyere tid været igennem en del forandringer i forhold til styreform, men heldigvis er alle forandringer sket fredeligt og med demokratiske virkemidler. Grønlands styreformer i nyere tid : Dansk koloni : Amts lignende status 1979: Hjemmestyre 2009: Selvstyre Styreform i Grønland Grønland er i dag et parlamentarisk demokrati i rigsfællesskab med Danmark og Færøerne. Grønland opnåede i 1979 Hjemmestyre, hvilket betød, at landets befolkning fik større indflydelse på deres eget liv. I 2009 blev Hjemmestyret udvidet til Selvstyre, hvilket sikrer Grønland en endnu større grad af autonomi, blandt andet i forhold til internationale relationer. Grønland er ikke omfattet af Danmarks medlemskab af EU, men har gennem rigsfællesskabet med Danmark et tæt samarbejde med EU. Grønlands Selvstyre består af Landstinget, der er et folkevalgt parlament på 31 medlemmer. Landstinget hedder Inatsisartut på grønlandsk. Landstinget vælger Landsstyret, som svarer til en regering. Landsstyret består af ca. syv landsstyremedlemmer, hvilket svarer til ministre. Landsstyret hedder Naalakkersuisut på grønlandsk. Grønlands nationaldag Nationaldagen er 21. juni, og nationalsangen hedder Nunarput, som kan oversættes til Vort land. Nationaldagen i Grønland fejres over hele landet med kaffemik, og mange steder er der åbent hus og grønlandsk buffet. Mange grønlændere iklæder sig nationaldragt på denne dag og går i parade med flag gennem byerne. Det er en stor oplevelse at være med til at fejre Grønlands nationaldag. Møntfoden i Grønland Møntfoden i Grønland er danske kroner. Der har tidligere været grønlandske sedler og mønter, der havde samme værdi som de danske kroner, men produktionen af dem stoppede sidst i 60 erne.

5 I de fleste byer kan man bruge VISA dankort, men i bygderne er det bedst at have danske kontanter med. Udenlandske betalingskort kan også anvendes i de fleste butikker i de større byer. Industri i Grønland Fiskeri er fortsat den største industri i Grønland og er med sine ca. 85 % af den samlede eksport landets største indtægtskilde. Det er hovedsageligt rejer og hellefisk, der eksporteres. Udover fiskeri er en stor indtægtskilde det såkaldte bloktilskud fra Danmark. Turisme, minedrift, håndværk, husflid, skind, mindre skibsværfter og serviceerhverv er andre sektorer, der supplerer landets indtægter. Der lægges meget vægt på at øge indtægterne fra turisme og minedrift. Bruttonationalproduktet var i 2012 anslået til at være 13,8 mia. Levestandarden er generelt høj i Grønland, men for udefrakommende kan levestandarden i en del bygder virke lav set i moderne sammenhænge. De ligger ofte langt væk fra alting og er svære at forsyne. Til gengæld giver de ofte en ro, man ikke finder andre steder. 4. Transport i Grønland Forestil dig et land, hvor der ikke er veje mellem byerne. Du kan ikke lige tage bussen eller bilen til nærmeste by. Sådan er det at bo i Grønland. Der er ingen veje mellem byerne i Grønland. Derfor bygger infrastrukturen i Grønland på fly og skibstrafik. Hvordan kommer man til Grønland Der er to måder at komme til Grønland på, og det er enten med fly fra Island eller Danmark eller med et af de mange krydstogtskibe. Der sejler ikke ruteskibe til Grønland med andet end gods. Hvordan kommer man rundt i Grønland? Når du skal rundt i Grønland, så foregår det enten med fly, helikopter eller med kystskibet fra kystby til kystby. Fra mindre bygder sejler mange af de lokale med små både, og der sejler da også mindre turistbåde. For mange folk er det svært at forstå infrastrukturen i Grønland, og mange undrer sig også over de høje priser på transport til og i Grønland. Det er imidlertid kun muligt at flyve med mindre fly indenrigs i Grønland, da lufthavnene ikke er store nok til de fly, vi kender fra flytransporten andre steder i verden. Indenrigsfly tager ca. 40 passagerer og de steder, hvor der kun kan flyves med helikopter, kan der være tale om helt ned til 5 passagerer. Det er i grove træk de forhold, man lever med i Grønland og hertil skal så lægges det arktiske klima og dets konsekvenser for flyvning. Sejlads i Grønland Det grønlandske rederi Arctic Umiaq Line sørger for passagertrafikken mellem de større byer fra Qaqortoq i Sydgrønland til Ilulissat i Nordgrønland, mens mindre skibe tager sig af nærtrafikken i de forskellige regioner. Arctic Umiaq Line står for at sejle langs med vestkysten med kystskibet Sarfaq Ittuk. Sarfaq betyder strøm, i dette tilfælde havstrøm og Ittuk (udtales I duk) henviser til lyden af skibe, som de lød i tidligere tider. Umiaq betyder i øvrigt konebåd på grønlandsk, og det var i tidligere tider den båd, man brugte til at fragte familien, koner og børn, fra sted til sted. Blandt rejsende i Grønland er sejlads med kystskibet en meget populær oplevelse.

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat?

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? 7.-9. klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? Grønt land Grønlændernes/menneskenes land* Landet mod Nord 2) Hvem navngav landet Grønland? Hans Egede Erik den Røde*

Læs mere

Grønland FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. Forfatter

Grønland FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. Forfatter A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

TIL ELEVEN NAVN: KLASSE: INDHOLD

TIL ELEVEN NAVN: KLASSE: INDHOLD ? TL ELEVEN Dette hæfte er fyldt til randen med tekst og quizzer om Grønland. På venstre side er der tekst, fotos og en fup eller fakta-opgave, der knytter sig til teksten. Tjekordet er et grønlandsk ord.

Læs mere

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland.

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. Grønland i årstal 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. 2100 f.v.t. Saqqaq-kulturen. Folket der indvandrer fra vest

Læs mere

Nuuk og Ilulissat. Varighed: 16 dage Pris fra: DKK Sværhedsgrad: 1

Nuuk og Ilulissat. Varighed: 16 dage Pris fra: DKK Sværhedsgrad: 1 Nuuk og Ilulissat Se Grønlands hovedstad Nuuk, sejl op langs vestkysten med det dejlige kystskib og oplev en af verdens smukkeste indsejlinger blandt de enorme isbjerge ved Ilulissat Isfjord. Varighed:

Læs mere

Grønland i årstal f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland.

Grønland i årstal f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. Grønland i årstal 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. 2100 f.v.t. Saqqaq-kulturen. Folket der indvandrer fra vest

Læs mere

Tur 1508, Kultur og Isbjerge - oplev Nuuk, Kystskib til Jakobshavn samt Diskobugten 10 dage/9 nætter

Tur 1508, Kultur og Isbjerge - oplev Nuuk, Kystskib til Jakobshavn samt Diskobugten 10 dage/9 nætter Tur 1508, Kultur og Isbjerge - oplev Nuuk, Kystskib til Jakobshavn samt Diskobugten 10 dage/9 nætter Kombiner et ophold i den grønlandske hovedstad, Godthåb/Nuuk, med en smuk sejltur op langs kysten, inkl.

Læs mere

Bygdernes betydning for Grønland. Kåre Hendriksen

Bygdernes betydning for Grønland. Kåre Hendriksen Bygdernes betydning for Grønland Kåre Hendriksen Forskning om bygderne Fortalte på Bygdeseminaret i Nuuk: Om bygderne i Nanortalik, Kangaatsiaq, Upernavik, Ammassalik (samt Qaqortoq og Narsaq) distrikter

Læs mere

Landbosenior i Grønland - Juni 2019

Landbosenior i Grønland - Juni 2019 Landbosenior i Grønland - Juni 2019 10 DKK 34.270,- Skibet sejler - M/S Sarfaq Ittuk Landbosenior i Grønland - Juni 2019 Glæd dig til store oplevelser i arktiske Grønland når du med LandboSenior og Topas

Læs mere

Forår og midnatssol i Grønland

Forår og midnatssol i Grønland Forår og midnatssol i Grønland Behovet for søvn er mindre, energien højere og synet af solen, som aldring går ned, varmer langt ind i sjælen. Og når rejsen er slut, kan du blære dig med at have stået på

Læs mere

21. august 2007 EM 2007/45. I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag:

21. august 2007 EM 2007/45. I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag: 21. august 2007 I henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden fremsætter Landsstyret hermed følgende beslutningsforslag: Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges til Landstingets

Læs mere

GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes.

GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes. GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes. Forfatter: Mikkel Steen Illustrationer: Mikkel Steen Forside fotografi: Purestock Grafisk tilrettelæggelse: Mikkel Steen ISBN: 978-87-997440-5-3

Læs mere

Skiekspedition på indlandsisen

Skiekspedition på indlandsisen Skiekspedition på indlandsisen Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og bygden Qassiarsuk... 5 Dag 2. Qaleralik-fjorden...

Læs mere

13 DAGE SPECIALTUR TIL GRØNLAND MED NATURFOTOGRAF LARS GEJL

13 DAGE SPECIALTUR TIL GRØNLAND MED NATURFOTOGRAF LARS GEJL 13 DAGE SPECIALTUR TIL GRØNLAND MED NATURFOTOGRAF LARS GEJL På denne særafgang til Grønland er der mulighed for at opleve nogle af de mest spændende og spektakulære områder på den grønlandske vestkyst.

Læs mere

Rejsen i hovedpunkter Rejs 11 dage; juli Fly København-Grønland tur/retur. 1 nat i Kangerlussuaq. Moskussafari.

Rejsen i hovedpunkter Rejs 11 dage; juli Fly København-Grønland tur/retur. 1 nat i Kangerlussuaq. Moskussafari. Grønland; fra nord til syd Drømmerejse til vores nært beslægtede land højt mod nord! På denne rejse oplever du det bedste i Grønland, verdens største ø, der på mange måder er så fremmed for os - men så

Læs mere

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning Turisme 21:2 Turismen 26-29 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 29 Figur 1. Hermed offentliggøres tallene for fly- og krydstogtpassagerstatistik. Publikationen indeholder et estimat over

Læs mere

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt.

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt. Inatsisartut Aningaasaqarnermut Ataatsimiititaliaq Landstinget Finansudvalget Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender Ulloq/Dato: J.nr.: 29. juni 2005 01.31.06/05-0119 Orientering til Landsstyret

Læs mere

Grønland fra syd til nord

Grønland fra syd til nord Grønland fra syd til nord Turen går fra det frodige og farverige Grønland i syd til de imponerende isbjerge i nord. Oplev landskabets forandring på den 1.200 km lange sejlads op langs Grønlands vestkyst

Læs mere

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 24. marts 2015 KOALITIONSAFTALEN Der

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Unik rundrejse i Diskobugten

Unik rundrejse i Diskobugten Unik rundrejse i Diskobugten Tag på en enestående rejse, hvor du oplever den nye Ilimanaq Lodge ved bygden Ilimanaq og den efterspurgte Glacier Lodge Eqi i ødemarken. Omdrejningspunktet er den verdensberømte

Læs mere

Grønland fra syd til nord. LandboSenior - juni 2019

Grønland fra syd til nord. LandboSenior - juni 2019 Grønland fra syd til nord LandboSenior - juni 2019 Grønland fra Syd til Nord - Qaqortoq til Ilulissat Glæd dig til store oplevelser i arktiske Grønland når du med LandboSenior og Topas Travel kan rejse

Læs mere

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Europa Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige. Europa Europa Folk er 1 Læs indholdsfortegnelsen

Læs mere

8-dags rundrejse i Sydgrønland

8-dags rundrejse i Sydgrønland 8-dags rundrejse i Sydgrønland Indhold... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad:... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq - Qassiarsuk.... 5 Dag 2. Byen Narsaq og Qaleralik-lejren...

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 56.200 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Efterår og nordlys i Grønland

Efterår og nordlys i Grønland Efterår og nordlys i Grønland Du kan ikke undgå at blive fascineret af nordlyset. Du kigger op, indtil du får ondt i nakken. Når himlen fyldes med grønne, gule og lilla farver og det bølger og blafrer

Læs mere

2014 statistisk årbog

2014 statistisk årbog 2014 statistisk årbog Turisme, transport og kommunikation 1. Traditionel transport Traditionel transport Hundeslæde er sammen med kajak og konebåd traditionelle transportmidler. Både kajak og konebåd blev

Læs mere

Introduktion. Grønland. Ilulissat Isbjergenes holdeplads

Introduktion. Grønland. Ilulissat Isbjergenes holdeplads Introduktion På opfordring og i samarbejde med Albatros Travel arrangerer IPA Vordingborg igen i 2012 oplevelses/kultur/- naturrejse til Grønland. Turen er for IPA medlemmer med familie og evt. bekendte.

Læs mere

Erhvervsudvikling i mindre bosteder. Qaanaaq og Qeqertat et eksempel

Erhvervsudvikling i mindre bosteder. Qaanaaq og Qeqertat et eksempel Erhvervsudvikling i mindre bosteder Qaanaaq og Qeqertat et eksempel Hvis et bosteds erhvervsgrundlag bliver mindre flytter folk 20000 18000 16000 14000 12000 10000 8000 6000 4000 Bygder Mindre byer Mannitsoq

Læs mere

Turisme i Grønland Af Malik Milfeldt, cand. comm., Visit Greenland Maj 2015

Turisme i Grønland Af Malik Milfeldt, cand. comm., Visit Greenland Maj 2015 1 Turisme i Grønland Af Malik Milfeldt, cand. comm., Visit Greenland Maj 2015 Verdens største ø er også verdens mindst befolket land hvis man ser på hvor få mennesker der bor per km 2 i gennemsnit (0,14),

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

Besvarelse af 37 Spørgsmål om en række forskellige emner

Besvarelse af 37 Spørgsmål om en række forskellige emner Ineqarnermut Attaveqaqatigiinnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit Besvarelse

Læs mere

2013 statistisk årbog

2013 statistisk årbog 2013 statistisk årbog Transport, turisme og kommunikation Traditionel transport Traditionel transport Hundeslæde er sammen med kajak og konebåd traditionelle transportmidler. Både kajak og konebåd blev

Læs mere

Indlandsis, UNESCO Verdensarv, bygd og aktiv gletsjer

Indlandsis, UNESCO Verdensarv, bygd og aktiv gletsjer Indlandsis, UNESCO Verdensarv, bygd og aktiv gletsjer Camp Ice Cap, Ilulissat Isfjord (UNESCO), Ilimanaq Lodge og Glacier Lodge Eqi. Det ene sted er smukkere end det andet. Oplev en intens, uforglemmelig

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Landbosenior i Grønland - September 2019

Landbosenior i Grønland - September 2019 Landbosenior i Grønland - September 2019 Glæd dig til store oplevelser i arktiske Grønland når du med LandboSenior og Topas Travel kan rejse til verdens største ø. Varighed: 10 dage Pris fra: DKK 33.270

Læs mere

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2009-30. sep. 2014. Sammenfatning

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2009-30. sep. 2014. Sammenfatning Turisme Turisme i perioden 1. okt. 2009-30. sep. 2014 Sammenfatning Færre flypassagerer Bopælslande Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober 2013-30. september 2014 faldet til 69.362

Læs mere

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq 1 FLERE TURISTER TIL

Læs mere

Status for bygderne og deres visioner. Oplæg V/ Bygderepræsentanterne - Charlotte Filemonsen Sarfannguit/Itilleq - Tønnes Kreutzmann - Kangaamiut

Status for bygderne og deres visioner. Oplæg V/ Bygderepræsentanterne - Charlotte Filemonsen Sarfannguit/Itilleq - Tønnes Kreutzmann - Kangaamiut Status for bygderne og deres visioner Oplæg V/ Bygderepræsentanterne - Charlotte Filemonsen Sarfannguit/Itilleq - Tønnes Kreutzmann - Kangaamiut Fiskeri/Fangst Før og nu. FØR: - Kombineret fangst og fiskeri

Læs mere

Det Grønland. fra koloni til selvstyre. Rasmus Augustesen & Krister Hansen. Frydenlund

Det Grønland. fra koloni til selvstyre. Rasmus Augustesen & Krister Hansen. Frydenlund Rasmus Augustesen & Krister Hansen Det moderne Grønland Det moderne Grønland fortæller om Grønlands nyere historie. Om et folk, der er gået fra fangerkultur til moderne nation, og et land, der er gået

Læs mere

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Christian A. Nygaard Permagreen Grønland A/S - Sisimiut 30. juli 20. december 2012 Motivation Da jeg på 4. semester begyndte min søgning efter en praktikplads, var jeg

Læs mere

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. januar 2015 FM 2015/80 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut vedtog på forårssamlingen 2002 en omlægning af havneafgiften for krydstogtskibe

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning Turisme 21:3 Flypassagerstatistik 1. halvår 26-21 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 1.halvår 21 Hermed offentliggøres tallene for flypassagertrafik. Publikationen indeholder et estimat

Læs mere

Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk.

Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Fiskeri og fangst 2001:1 Indhandlinger af sælskind for perioden 1988-1998 Figur 1 Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden 1988-1998 i stk. Stk 50.000 45.000 40.000 35.000 30.000 25.000 20.000

Læs mere

Ilulissat og Ilimanaq

Ilulissat og Ilimanaq Ilulissat og Ilimanaq At vågne op med direkte udsigt til Diskobugten er i sig selv en wauw oplevelse - og så ovenikøbet opleve hvaler! Det er næsten surrealistisk og man tror dårligt sine egne øjne. Varighed:

Læs mere

Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden

Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden Er der ånder i Østgrønland...? Østgrønland og østgrønlandsk kultur Vestgrønlænderne ynder at kalde Østgrønland for Tunu, hvilket betyder bagsiden. Men der

Læs mere

Turisme. Hotelovernatningsstatistikken 2002 2003:1. Færre overnattede på hoteller i 2002

Turisme. Hotelovernatningsstatistikken 2002 2003:1. Færre overnattede på hoteller i 2002 Turisme 2003:1 Hotelovernatningsstatistikken 2002 Færre overnattede på hoteller i 2002 Denne publikation indeholder statistik for overnatninger på landets hoteller, sømandshjem, højskoler og en levnedsmiddelskole

Læs mere

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter.

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter. SIUMUT Folketinget Finanslov 1. behandling d. 10/9-2013 Doris Jakobsen Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

Diskoøen, isbjerge og Eqi Gletsjer

Diskoøen, isbjerge og Eqi Gletsjer Diskoøen, isbjerge og Eqi Gletsjer Kom tæt på is i alle afskygninger. Rundrejsen begynder i smukke Qeqertarsuaq - det eneste sted i Grønland, hvor det er muligt at køre på hundeslæde om sommeren. Varighed:

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

Luftfart og turisme i Grønland

Luftfart og turisme i Grønland Luftfart og turisme i Grønland Polit Case Competition Copenhagen Economics 14. marts 2015 Introduktion I det følgende præsenteres tre cases. Alle handler om luftfart i Grønland, men adresserer forskellige

Læs mere

Vores ultimative Grønlandsrejse

Vores ultimative Grønlandsrejse Vores ultimative Grønlandsrejse Tag på drømmerejse og se 2 UNESCO-sites og 10 byer og bygder under den 1.200 km lange kystsejlads. Oplev Diskobugtens eftertragtede attraktioner; Ilimanaq Lodge og Glacier

Læs mere

Turisme 29. december 2014

Turisme 29. december 2014 Turisme 29. december 2014 Turisme i perioden 1. okt. 2009-30. sep. 2014 Sammenfatning Færre flypassagerer Bopælslande Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober 2013-30. september 2014

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland

1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland 1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Sange fra Ilulissat Teenagedrømme i Grønland En dokumentar af Lotte Andersen Undervisningsmateriale Tema: Unge og deres fremtidsdrømme Klassetrin: 7. 10. klasse Marie Louise Lund Henriksen Kære Underviser

Læs mere

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark.

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark. 1 DORIS JAKOBSEN SIUMUT INDLÆG VED FOLKETINGETS AFSLUTNINGSDEBAT ONSDAG D. 29 MAJ, 2013. ------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------

Læs mere

Sommertogt i Grønland

Sommertogt i Grønland Sommertogt i Grønland 9 dage Lad os gøre dit krydstogt bedre. sommertogt i grønland 9 dage FDM travel 2 Ilulissat Aasiaat Sisimiut Maniitsoq Nuuk FAKTA OM turen sommertogt i grønland 9 dages spændende

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistikken 4. kvartal :2. Færre turister til Grønland i 2002

Turisme. Flypassagerstatistikken 4. kvartal :2. Færre turister til Grønland i 2002 Turisme 23:2 Flypassagerstatistikken 4. kvartal 22 Færre turister til Grønland i 22 9,9 pct. færre turister end i 21 Der kom 9,9 pct. færre turister til Grønland i 22 i forhold til 21. Ifølge Grønlands

Læs mere

Air Greenland A/S - ejerkredsen

Air Greenland A/S - ejerkredsen Air Greenland A/S - ejerkredsen 25 % 37,5 % 37,5 % SAS Grønlands Selvstyre Den danske stat 2 2014 resultat før skat Air Greenland styrker lokalt En ansvarlig grønlandsk arbejdsplads, som er engageret i

Læs mere

TURISMESTATISTIK RAPPORT 2016 QAASUITSOQ VISIT GREENLAND

TURISMESTATISTIK RAPPORT 2016 QAASUITSOQ VISIT GREENLAND TURISMESTATISTIK RAPPORT 2016 QAASUITSOQ VISIT GREENLAND INDLEDNING I Q1 2015 udfærdigede Visit Greenland den første regionale turismerapport, på baggrund af data for flypassagerer, overnatninger på overnatningssteder

Læs mere

Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt. Grønnedals Fremtid

Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt. Grønnedals Fremtid Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 24 Offentligt Grønnedals Fremtid Foto: Præsentation: Jan Bøgsted Kjeld Wessel Wetlesen Kjeld Wetlesen Født 1944 i København Pensionist, der bor i Chiang Mai

Læs mere

5 dage med vandring på is

5 dage med vandring på is 5 dage med vandring på is Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 2. Udsigt over indlandsisen... 6 Dag 3. Gletsjer-kanterne og vandring på

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI 1. 888 + 74 = 2. 342 67 = 3. 34 8 = Afrund til nærmeste hele tal 14. 11,37 15. 4,52 4. 256 : 8 = Løs ligningen 5. x - 6 = 31 x = 6. 4x = 28 x = 16. 17. 3 5 + 6 6 = 4

Læs mere

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Målsætning: En selvbærende økonomi Indkomst per indbygger 1.000 DKK 600 400 200 0 5. Norge 16. Danmark Grønland 22. Island

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 2004

Landsstyreformandens nytårstale 2004 Landsstyreformandens nytårstale 2004 På Landsstyrets vegne ønsker jeg alle borgere i vort vidtstrakte land et godt og lykkebringende nytår, og takker jer alle for jeres indsats for samfundet i det forgangne

Læs mere

i midnatssolens skær

i midnatssolens skær Grønland sommer i midnatssolens skær Oplev alle højdepunkterne i det smukke Vestgrønland: Indlandsisen, bygdebesøg, isfjelde i midnatssolen og meget mere. Se Diskobugten i midnatssolens skær! Vi tager

Læs mere

2015 statistisk årbog

2015 statistisk årbog 2015 statistisk årbog Turisme, transport og kommunikation 1. Traditionel transport Traditionel transport Hundeslæde er sammen med kajak og konebåd traditionelle transportmidler. Både kajak og konebåd blev

Læs mere

Hotelovernatningsstatistikken 1999

Hotelovernatningsstatistikken 1999 Turisme 2000:3 Endelige tal Figur 1 Denne publikation indeholder de endelige tal for hotelovernatningerne i Grønland 1999. Der skal gøres opmærksom på, at data ikke er direkte sammenlignelige med data

Læs mere

Grundlovsdag. Grønland

Grundlovsdag. Grønland Nye tider Grundlovsdag i Grønland Den 5. juni 1953 var en festdag i Grønland. Dannebrog vajede i byerne, og alle havde fri fra skole og arbejde. I Godthåb (Nuuk) gik byens foreninger i parade med bannere,

Læs mere

Værd at vide om. Svalbard. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Svalbard. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Svalbard Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Svalbard Hovedstad Indbyggere Sprog Longyearbyen Ca. 2.500 Religion Valuta Areal Kristendom Norske kroner, NOK Norsk og russisk 61.022

Læs mere

En arktis fjord- og nationalparks-ekspedition

En arktis fjord- og nationalparks-ekspedition UNIK EKSPEDITION FRA ISLAND TIL VERDENS STØRSTE FJORDSYSTEM TRE ARKTISKE ØER JAN MAYEN, ØSTGRØNLAND OG ISLAND En unik ekspedition til Island og verdens største fjordsystem i Østgrønland. En rejse på tværs

Læs mere

INFORMATIONSFOLDER GRØNLANDSREJSEN oktober Introduktion Denne informationsfolder er udarbejdet til deltagerne i Grønlandsrejsen 2018.

INFORMATIONSFOLDER GRØNLANDSREJSEN oktober Introduktion Denne informationsfolder er udarbejdet til deltagerne i Grønlandsrejsen 2018. GRØNLANDSREJSEN 2018 INFORMATIONSFOLDER 27. oktober 2017 Introduktion Denne informationsfolder er udarbejdet til deltagerne i Grønlandsrejsen 2018. Grønlandsrejsen 2018 starter d. 1. august, herefter venter

Læs mere

Overnatningsstatistikken 2003

Overnatningsstatistikken 2003 Turisme 2004:2 Overnatningsstatistikken 2003 Sammenfatning Antallet af registrerede overnatninger steg med 3,8 pct. i 2003 Færre gæster trods flere registrerede overnatninger i 2003 Figur 1. Antallet af

Læs mere

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland 1 2. marts 2012 Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland Visit Greenland skal indledningsvist takke for fremsendelse

Læs mere

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning Turisme Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013 Sammenfatning Færre flypassagerer Flere overnattende gæster Flere overnatninger Figur 1. Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober

Læs mere

Med kystskib fra Syd til Nord

Med kystskib fra Syd til Nord Med kystskib fra Syd til Nord Tur nr. 1501, Grønlands højdepunkter på 10 dage/9 nætter En fantastisk sejltur langs Grønlands vestkyst. Turen begynder i det blide og frodige Sydgrønland, hvor fåreholdernes

Læs mere

folkeskolen.dk marts 2012

folkeskolen.dk marts 2012 Lærer i Arktis Hvordan er det at arbejde som folkeskolelærer i de allerfjerneste afkroge af det danske kongerige? Folkeskolen er taget til Grønland for at besøge en dansker, der har sagt farvel til de

Læs mere

Delegationsrejsen 2014

Delegationsrejsen 2014 Delegationsrejsen 2014 Erhvervsliv mødes i Grønland Delegationsrejse med Arctic Business Network Så er programmet klar for forårets store delegationsrejse til Grønland et stærkt tilbud til alle med interesse

Læs mere

VELKOMMEN. Til interesserede i Grønlandsrejse 2018.

VELKOMMEN. Til interesserede i Grønlandsrejse 2018. VELKOMMEN Til interesserede i Grønlandsrejse 2018. Mange har været igennem Grønnedal som tjenestegørende, civil medarbejder i kommune, medrejsende eller i f.m. tjeneste relateret til Grønlands Kommando

Læs mere

2 uger med vandring Indhold

2 uger med vandring Indhold Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Lejren i Qaleralik.... 5 Dag 2. Udsigt over indlandsisen... 6 Dag 3. Gletsjer-kanterne og vandring

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 31. OKTOBER 2019 NR. 21 GRØNLANDSK ØKONOMI Stærk fremgang, men reformer er nødvendige Stort pres på arbejdsmarkedet Godt fiskeri til høje priser er den vigtigste årsag til

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 16.

DANMARKS NATIONALBANK 16. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 16. AUGUST 2017 NR. 13 Grønland udfordret trods stærkt fiskeri Den stærke vækst fortsætter Væksten i økonomien skønnes at have været 7-8 pct. i 2016. Fremgangen skyldes gode

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 28. NOVEMBER 2018 NR. 20 GRØNLANDSK ØKONOMI Stærk vækst og mangel på arbejdskraft Risiko for overophedning Efter flere år med stærk fremgang i den grønlandske økonomi er ledigheden

Læs mere

Sundhedsberedskabet i Grønland

Sundhedsberedskabet i Grønland Sundhedsberedskabet i Grønland ved afdelingschef, Direktoratet for Sundhed Disposition 1) Lidt fakta om Grønland. 2) Beredskabskommissionen 3) Sundhedsberedskabet. 4) Centrale katastrofeledelse. 5) SAR

Læs mere

Test din viden. Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis. 06 Skibsruterne i det nye Arktis. 01 Ekspeditionen fløj til Grønland

Test din viden. Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis. 06 Skibsruterne i det nye Arktis. 01 Ekspeditionen fløj til Grønland Velkommen til ekspeditionen Test din viden Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis 01 Ekspeditionen fløj til Grønland 06 Skibsruterne i det nye Arktis 02 06 02 Råstofferne i Grønland 07 Holder

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Overnatningsstatistikken Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Overnatningsstatistikken Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Turisme 2005:1 Overnatningsstatistikken 2004 Sammenfatning Antallet af registrerede overnatninger faldt med 1,0 pct. i 2004 Flere overnattende gæster i 2004 Antallet af registrerede overnatninger faldt

Læs mere

Nytårstale Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen. (Det talte ord gælder) Kære medborgere.

Nytårstale Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen. (Det talte ord gælder) Kære medborgere. Naalakkersuisut Siulittaasuat Formand for Naalakkersuisut Nytårstale 2017 Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen (Det talte ord gælder) Kære medborgere. Endnu et år er gået og et nyt år har taget sin

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistikken 2004 2005:2. Sammenfatning

Turisme. Flypassagerstatistikken 2004 2005:2. Sammenfatning Turisme 2005:2 Flypassagerstatistikken 2004 Sammenfatning Antallet af turister steg med 6,1 pct. i 2004 Figur 1. Antallet af turister steg i 2004 med 1.812 personer. Det svarer til en stigning på 6,1 pct.

Læs mere

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer.

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer. Nunanut Allanut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Udenrigsanliggender NAALAKKERSU ISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit!Her

Læs mere

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 14 Offentligt Kunait bjerget set fra Grønnedal. Foto Jan Bøgsted Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Læs mere