Er du 100 % spejder?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er du 100 % spejder?"

Transkript

1 1 Er du 100 % spejder? Spejdere Trin for trin For 100 år siden var det anderledes at være barn end det er i dag. Pigernes rolle i samfundet foregik meget derhjemme, hvor de hjalp til og gik til hånde for deres mødre. Derfor var det vildt, at piger blev spejdere og tog på tur i naturen. Både drenge og piger gik i skole, men pigerne gik ikke til eksamen og fik sjældent karakterer for deres arbejde. Det kan lyde som luksus at slippe for prøver og karakterer, men for mange piger i 1919 betød det, at de følte sig mindre værd end deres brødre og drengene i deres omgangskreds. Derfor var mange piger glade for, at der var eksamen til spejder. Som spejder fik pigerne oplevelser i naturen, og lærte en masse færdigheder, der gjorde dem til dygtige samfundsborgere og til gode spejdere. I dette mærke skal spejderne prøve kræfter med den første spejderprøve. Spejderne får mulighed for at vurdere deres egne evner indenfor de forskellige emner og derefter øve sig på alle de forskellige dele af finalen. Finalen er naturligvis at prøve at bestå spejderprøven. 3. klassesprøven (Optagelsesprøven) var for mange pigespejdere, det der fyldte det meste af deres første tid som spejdere. I korpsets første vedtægter fra 1920 står: Pigen er med i troppens arbejde i mindst 8 uger, hvor hun undervejs øver sig på nedenstående punkter. Når prøven er bestået, kan hun kalde sig spejder og bære uniform. Prøven omfatter: Spejderloven Spejderkundskab (Spejdertegnene, Gradstegn, Hilsen og Kendskab til Korpsets Orga nisation) Dannebrog (Historie, Dimensioner etc.) Kunne 5 Sange udenad. Stoppe Strømper, sy Knapper og Hægter i og lappe mindre Huller. Under Patruljeførerens Vejledning at have syet sin egen Bluse Kunne rede en Seng ordentligt. Kunne tænde et bål. 5 Knobe (Raabaandsknob, Flagknob, dobbelt Halvstik, Tømmerstik og Slyngestik). Kunne gøre Rede for Iagttagelser, gjort paa en Strækning af 300 m tilbagelagt i al mindelig Marchtakt. Optagelsesprøven aflægges for tropføreren med Patruljeføreren som Ek saminator Uddrag fra s i Korpsvedtægter for K. F. U. K. Spejderne i Dan mark, 1920

2 2 Til lederen: Der er lagt op til, at I arbejder med dette mærke i et forløb på 4-5 uger på samme måde som andre mærker. I kan også gøre som for 100 år siden, hvor de forskellige opgaver bliver fordelt over programmet i en periode på mindst 8 uger. I kan vælge at lade pigerne gå op til prøven samtidig eller at lade pigerne selv bestemme, hvornår de er klar og så planlægge det til næste gang, I har et hul i programmet på et møde eller en tur.

3 3 Trin 1 - Hvad kan I nu? På dette trin skal spejderne se på optagelsesprøven for første gang og vurdere deres nuværende evner. Spejderne skal selv være med til at planlægge de næste trin, så de får øvet sig på alt det, de har brug for. SANGE OG LEGE: I skal kunne 5 sange udenad for at bestå optagesesprøven, så vælg nogle af jeres favoritter fra sangbogen og øv jer godt på dem. Det kan også være, at I skal lære nogle helt nye sange? Leg klassisk fangeleg eller kædetagfat. Aktiviteter PIGERS ROLLE I SAMFUNDET I 1919: Det er vigtigt, at pigerne ved lidt om, hvordan samfundet så ud for 100 år siden. Spørg spejderne om følgende: Hvordan tror I, det var at være en pige på 12 år i 1919? Lad dem skrive eller tegne deres tanker om det. Læs herefter historien om Inger i bilag 1. Hvad tænker spejderne nu om pigers liv i 1919? OPTAGELSESPRØVEN - KAN DU BESTÅ ALLEREDE NU?: Se på optagelsesprøven, der står på side 1, sammen med pigerne. Hvis der er ord, som pigerne ikke forstår, så forklar det for dem. Pigerne skal nu vurdere sig selv i forhold til de 10 punkter i prøven. Giv hver pige et eksemplar af tabellen i bilag 2 og lade dem vurdere sig selv enkeltvis. Bagefter kan I sammenligne jeres skemaer ved at tegne en linje, der går fra 1-10 (svarende til den i skemaet) på jorden og lad pigerne flytte sig frem og tilbage på linjen og stille sig ved et tal mellem 1 og 10 efterhånden som de ti punkter i prøven læses op. Tag et billede af pigerne ved hvert punkt, så er det nemt at huske for lederen efterfølgende. PLANLÆGNING AF DE NÆSTE TRIN: Giv patruljen et antal print af bilag 3 og lad dem bruge skabelonen til at planlægge de næste trin. Det er vigtigt, at pigerne er med til at vurdere, hvor lang tid, de skal bruge på hver enkelt punkt i optagelsesprøven. Hvis pigerne har vurderet sig selv meget forskelligt i den forrige aktivitet, så kan det være nødvendigt at indgå kompromisser eller at dele pigerne op på nogle af trinene. I bestemmer selv, hvor mange trin I vil bruge på at forberede jer på prøven. Brug ét skema til hvert trin. Afslutning Hvordan tror I, at det ville være, at være en pige for 100 år siden? Hvad tænker I om optagelsesprøven? Er det ting, som man også skal kunne som grøn pigespejder i dag? Hvorfor tror I, at det er sådan? Materialer Papir, tegneredskaber, kridt, kamera, bilag 1, 2 og 3.

4 4 Trin Træning, træning, træning Disse trin skal tilrettelægges, så pigerne får mulighed for at øve sig på det, der kræves i optagelsesprøven. Se på pigernes vurderinger af sig selv og deres bud på tilrettelægning af træningen, som de udfyldte på trin 1. SANGE: For at bestå optagelsesprøven skal pigerne kunne 5 sange udenad. Det er op til lederen, om hun vil vælge sange, eller om pigerne selv kan vælge frit. Aktiviteter Det er helt op til den enkelte leder, hvordan disse trin tilrettelægges og mængden og typen af træningsopgaver afhænger af de enkelte pigers behov. Herunder finder du forslag til træningsopgaver inden for hvert punkt i optagelsesprøven. Brug disse eller find selv på andet. SPEJDERLOVEN: Tag udgangspunkt i den nuværende spejderlov. Bilag 4. Lad pigerne lære de enkelte dele af spejderloven at kende ved at: Sige spejderloven i kor Skrive de enkelte dele med usynlig skrift og fremkal de det Lave en træplade og brænde spejderloven på pladen. Lav den flot og hæng den op i spejderlokalet. En spejder mimer en situation, der passer til en af sætninger i spejder loven og de andre gætter, hvilken det drejer sig om. Lad spejderne tænke over situati oner, hvor de (i og udenfor spej der) handler efter spejderloven. Er der situationer, hvor de ikke handler efter spejderloven? Mal et billede, der viser spejdere der handler efter spejderloven. SPEJDERKUNDSKAB (SPEJDERTEGNENE, GRADSTEGN, HILSEN OG KENDSKAB TIL KORPSETS ORGANISATION): SPEJDERE HILSER MED VENSTRE HÅND, MEN HVORFOR DET? I 1896 mødte BP høvdingen for Ashanti folket. Høvdingen rakte venstre hånd frem og sagde: I mit land, hilser de tapreste af de tapre hinanden med venstre hånd. Begrundelsen var, at man lagde sit skjold og dermed var ubeskyttet. Man viste dermed respekt for den man mødte. Flokkens piger kan godt have et mærke på deres uniform, der viser om de er spire eller grønsmutte. Men vi har ikke længere specielle tegn (mærker) på uniformen, der angiver om man er spejder. Alle spejdere bærer gruppenavn på uniformen. Bærer I andre mærker, der angiver, hvor I hører til, fx i patruljen, regionen osv? Læs i boksen om, hvorfor vi spejdere bruger venstrehåndshilsen. Bruger I den i jeres gruppe? Hvad tænker I om det?

5 5 HVORDAN ER DE GRØNNE PIGESPEJDERE OPBYGGET I DAG?: Se på organisationsdiagrammet i bilag 5 og lær det at kende. I kan fx Bygge korpset i skotøjsæsker Lave et puslespil og samle det Male et træ med korpset nederst og lade stammen, grene og blade være regioner, grup per, enheder, spejdere osv. DANNEBROG (HISTORIE, DIMENSIONER ETC.): Patruljen spiller rollerne i et talkshow, hvor værten interviewer forskellige personer, fx en historiker, der kan historien om da Dannebrog faldt ned fra himlen en flagfabrikant, der har helt styr på mål og dimensioner på flaget en professionel flaghejser, der har styr på regler for flaghejsning Find faktaoplysninger om flaget i bilag 6. Optag gerne talkshowet på video. STOPPE STRØMPER, SY KNAPPER OG HÆGTER I OG LAPPE MINDRE HULLER: Her er der ikke andet at gøre, end at øve jer. UNDER PATRULJEFØRERENS VEJLEDNING AT HAVE SYET SIN EGEN BLUSE: Find et mønster på en bluse i bilag 7. KUNNE REDE EN SENG ORDENTLIGT: Her kan I enten bede forældrene om hjælp til at holde øje med pigerne, eller I kan benytte jer af den moderne teknologi og bede pigerne om at sende et billede af deres flotte velredte seng hver morgen i en uge. KUNNE TÆNDE ET BÅL: Lad hver spejder få sit eget lille bålsted og afprøve forskellige teknikker til at tænde ild. Vis derefter, hvordan man bygger et bål op og får ild i det. Se i lommeguiden side 61 5 KNOB (RAABAANDSKNOB, FLAGKNOB, DOBBELT HALV- STIK, TØMMERSTIK OG SLYNGESTIK): HVORDAN REDER MAN SIN SENG ORDENTLIGT? Læg lagnet stramt på, ryst puden, ryst dynen og læg den pænt. Dæk eventuelt sengen med et sengetæppe. Lad spejderne øve sig på de forskellige knob og gør det gradvist sværere, fx ved at lade dem binde knobet med hænderne på ryggen, med bind for øjnene, med grillhandsker på eller to og to sammen med én hånd hver. Se i lommeguiden side 54. KUNNE GØRE REDE FOR IAGTTAGELSER, GJORT PAA EN STRÆKNING AF 300 M TILBAGE- LAGT I ALMINDELIG MARCHTAKT: I kan lade pigerne lave denne øvelse flere gange. De første gange kan I stille ting langs ruten, som er nemme at få øje på, senere kan I gemme ting langs ruten, som er sværere at se.

6 6 Afslutning Slut hvert trin med at lade pigerne fortælle, hvad de har lært og snak med pigerne om, hvor langt de er i forhold til hele forløbet. Materialer Afhænger af hvilke aktiviteter I vil gennemføre, bilag 4, 5, 6 og 7.

7 7 Finalen - Kan du bestå optagelsesprøven? Nu er det tid til at se, om alle kan bestå optagelsesprøven, som den så ud for 100 år siden. Det er op til lederen at sætte scenen for optagelsesprøven. Inden I starter prøven så tag en snak om, hvad der sker hvis en af pigerne ikke består prøven, og hvordan det kan føles for den enkelte pige. Kan I forestille jer, hvordan det har været ikke at bestå prøverne i 1920? Sørg for at alle piger, der deltager i finalen får mærket, også selvom de ikke har bestået prøven. Ifølge vedtægterne fra 1920 skulle prøven aflægges for tropføreren med patruljeføreren som eksaminator. Hvis I ikke har patruljeledere, så lad pigerne aflægge prøven for gruppelederen med troplederen som eksaminator. I kan eventuelt klæde jer ud som spejderførere for 100 år siden, og I bestemmer selv, hvor strenge I er i bedømmelsen af pigerne. Herunder er et forslag til opbygning af en prøve, men find gerne på jeres egen måde at gøre det på. Troplederen sidder ved et bord med en stor stak papirer foran sig. Alle piger er i reglementeret uniform og har sat håret i fletninger (hvis de kan). De står på række efter alfabetisk orden, højde eller andet. Troplederen læser de fulde navne op på de piger, der er klar til at aflægge prøven. Pigerne gennemfører opgaverne en af gangen, og troplederen noterer nøje ned på sin blok imens. SPEJDERLOVEN Spejderen fremsiger spejderloven. SPEJDERKUNDSKAB (SPEJDERTEGNENE, GRADSTEGN, HILSEN OG KENDSKAB TIL KORPSETS ORGA- NISATION) Spejderen fortæller hvilke tegn en spejder bærer på sin uniform, der angiver spejderens tilhørsforhold. Spejderen viser at hun kan give venstrehåndshilsen samt forklare baggrunden for, at spejdere benytter venstrehåndshilsen. Spejderen tegner en tegning, der beskriver korpsets organisation. DANNEBROG (HISTORIE, DIMENSIONER ETC.) Spejderen fortæller Dannebrogs historie i korte træk. Spejderne hejser flag. Denne opgave kan løses to og to. KUNNE 5 SANGE UDENAD Spejderen synger 5 sange. Denne opgave kan løses af spejderne i fællesskab, men det er vigtigt at troplederen sikrer sig, at alle spejderne kan de pågældende sange. STOPPE STRØMPER, SY KNAPPER OG HÆGTER I OG LAPPE MINDRE HULLER. Spejderen fremviser det, som hun har fremstillet i træningen. UNDER PATRULJEFØRERENS VEJLEDNING AT HAVE SYET SIN EGEN BLUSE Spejderen fremviser sin hjemmesyede bluse. KUNNE REDE EN SENG ORDENTLIGT.

8 8 Spejderen fremviser billeder af en redt seng eller en seddel, der er underskrevet af forældrene. KUNNE TÆNDE ET BÅL. Spejderen tænder et bål, der brænder godt nok til at brænde en snor over i 35 cm s højde. 5 KNOB (RAABAANDSKNOB, FLAGKNOB, DOBBELT HALVSTIK, TØMMERSTIK OG SLYNGESTIK). Spejderen binder de nævnte knob. KUNNE GØRE REDE FOR IAGTTAGELSER, GJORT PAA EN STRÆKNING AF 300 M TILBAGELAGT I ALMINDELIG MARCHTAKT. Spejderen går strækningen og gør efterfølgende rede for sine iagttagelser. Når alle spejdere har gennemført alle prøver, så noterer troplederen færdig på sin blok. Alle spejdere står igen på række og langsomt nævnes de fulde navne på de piger, der har bestået prøven. Afslutning Bestod I prøven? Hvis nu der var én fra patruljen, der ikke bestod prøven, hvad ville der så ske? Hvis I kunne bestemme, skulle der så findes prøver hos De grønne pigespejdere i dag? Hvordan ville sådan en prøve så skulle se ud? Er der noget af det, som I har øvet jer på undervejs, som I er glade for at kunne nu? Materialer Udklædning, eksamensbord med grøn dug, stabel med dokumenter, papir, blyant, re medier til båltænding, knobreb, genstande skjult på en 300 m strækning.

9 ER DU 100% SPEJDER - SPEJDERE BILAG 1 Historien om Inger Jeg hedder Inger, og jeg er 12 år gammel. Jeg er født tæt ved jul i Min far er bagermester. Jeg har 5 levende søskende; to brødre og 3 søstre. Min ældste broder er bagerlærling i min fars bageri, og min anden bror skal også i faget, når han er konfirmeret næste år. Mine to ældste søstre er gift, men min tredje søster er kun 10 år. Vi bor i et hus bagved bageriet. Her har vi dagligstue, spisestue, køkken, mine forældres soveværelse, kokkepigens soveværelse og et værelse, hvor jeg og mine søskende sover. Jeg og min søster bliver vækket tidligt om morgenen, så vi kan nå at hjælpe til i huset inden, vi skal i skole. Min yngste bror bliver vækket, når morgenmaden er klar, så han kan nå at spise sammen med os, inden vi alle tre følges i skole. Når vi vågner, har min far og ældste bror allerede været oppe i en time for at tænde op i ovnene og gøre klar, så alle i byen kan få brød og kager. Jeg hjælper vores kokkepige med at gøre rent og vaske tøj. Min søster hjælper vores mor med at gøre morgenmaden klar - og nogle gange får hun lov at vække vores bror. Så kan hun finde på at kilde ham under fødderne, der hvor dynen ikke dækker. Han vågner med et sæt og truer ad hende. Hun er nu ikke bange og han gør hende aldrig fortræd - hun er jo den mindste af os. Min bror er den bedste i sin klasse. Han er kvik til at svare på lærerens spørgsmål og har den store fordel, at han kan holde sig vågen - mange af hans skolekammerater må jo gå mælkeruter inden skoletid for at tjene penge til familien. Jeg kan også godt holde mig vågen, for selvom jeg bliver vækket tidligere end min bror, så har jeg ikke små søskende, der skal passes. Jeg er ganske god til læsning og regning, og jeg holder af at læse skilte i byens butikker. I skolen lærer vi at sy, gøre rent og barnepleje. Min lærerinde er dygtig - men ikke så dygtig som min mor. Jeg er næsten sikker på, at hvis jeg fik karakterbog henne i skolen ligesom min bror - så ville min mor også rose mig. Piger får ikke karakterer i skolen, da vi jo ikke skal videre i realskolen, men dygtiggøre os indenfor husgerning og sådanne emner. 1

10 I sidste uge blev der runddelt en seddel til alle i min klasse. Jeg læste højt for min veninde, Karen, og på sedlen stod der, at man på næste søndag, den 4. maj, kan komme til møde i KFUK s sal for at høre om det nye; Spejder! Jeg spurgte straks min far, om jeg måtte gå med, og da han læste, at det var hos KFUK, hvor mine søstre og jeg ofte har været med før, så fik jeg lov. Det glæder jeg mig meget til. Når I skal diskutere, hvordan pigeliv i 1919 så ud, så kan I lade jer inspirere af følgende spørgsmål: Hvor mange søskende havde børn typisk for 100 år siden - og hvordan er det i dag? Hvorfor er det mon sådan? Hvordan så en piges hverdag ud? Hvordan var den forskellig fra en drengs hverdag? Hvordan er det i dag? Hvordan så Ingers hus ud? Hvordan ser et typisk hus ud i dag? Hvordan var det at gå i skole for 100 år siden? Hvilke fag er der for drenge og piger? Hvordan er det i dag? 2

11 ER DU 100% SPEJDER - SPEJDERE BILAG 2 I skemaet på den følgende side kan du få et overblik over, hvilke dele af Optagelsesprøven fra 1920 du allerede kan, og hvilke dele du skal øve dig på. Under hvert spørgsmål skal du sætte kryds mellem 1 og 10, hvor 1 betyder Jeg kan det slet ikke og 10 betyder Jeg kan det allerede uden at øve mig. 1

12 Navn: Kunne spejderloven udenad Kunne forklare De grønne pigespejdere organisationsopbygning samt kendetegn for spirer, smutter, spejdere, ledere osv Kunne Dannebrogs historie, dimensioner og flagregler Kunne 5 sange udenad Stoppe Strømper, sy Knapper og Hægter i og lappe mindre Huller Kunne sy sin egen bluse Kunne rede en seng ordentligt Kunne tænde et bål Kunne 5 Knob (Råbåndsknob, Flagknob, dobbelt Halvstik, Tømmerstik og Slyngestik) Kunne gøre Rede for Iagttagelser, gjorte på en Strækning af 300 m tilbagelagt i almindelig Marchtakt 2

13

14 ER DU 100% SPEJDER - SPEJDERE BILAG 2 Skema til planlægning af aktiviteter Beskriv aktiviteten Tidsramme Aktiviteter Materialer 1

15 ER DU 100% SPEJDER - SPEJDERE BILAG 4 Spejderlov og løfte Som spejder lover jeg at gøre mit bedste for at ære Gud ved at leve efter hans vilje. Derfor skal en spedjer: Tale sandhed Stifte fred Dele med andre Være en god kammerat Værne om naturen Vise hensyn og hjælpe andre Leve i hjem og samfund med kærlighed og omtanke 1

16 Er du 100% Spejder - Spejder Bilag 5 1

17 ER DU 100% SPEJDER - SPEJDERE BILAG 6 Her er hjælp til talkshowet om Dannebrog. Det er et uddrag fra Sådan bruges Dannebrog, udgivet af Danmarkssamfundet, 1. Udgave 2007 Info til historikeren. Følgende oversigt beskriver Dannebrogs historie 1219 I følge myten faldt Dannebrog ned under slaget ved Lyndanisse den 15. juni Dannebrog (den røde dug med det hvide kors) spiller en afgørende rolle i slaget. I dag anvendes datoen 15. juni som Dannebrogs dag Dannebrog afbildes i farver første gang i en europæiske våbenbog som den danske konges banner. Billedet findes i dag på Nationalbiblioteket i Bruxelles tallet Den danske hær under kong Hans angriber Ditmarsken og mister den medbragte Dannebrogsfane. Den tilbageerobres 1559 og var ophængt i Slesvig Kirke, indtil den forgik af ælde omkring tallet Omkring år 1600 begynder handels- og orlogsskibe at føre Dannebrog, som dermed skifter fra kongebanner til statens mærke Kong Christian IV bestemmer, at splitfl aget er forbeholdt kongen, orlogsfl åden og de kongelige besiddelser Dannebrogsordenen indstiftes af kong Christian V. Oprindeligt forbeholdt 50 adelsmænd. Fra 1808 en orden, som alle kan modtage Dimensionerne i Dannebrog som splitflag bliver fastlagt Regler om, at handelsflåden skal bruge Dannebrog som stutflag, mens skibe tilhørende staten eller med tilladelse fra og særlige opgaver for staten skal føre Dannebrog som splitflag. Samtidig fastsættes de mål, som stadig er gældende for stutflag, splitflag samt de forskellige flag og vimpler, der anvendes på skibe (i rigning, stævn med videre) Tidligere bestemmelser, bl.a. et indskærpende forbud fra 1834 mod at private måtte hejse Dannebrog, ophæves. Dannebrog må fra 2. august 1854 bruges af alle danske borgere

18 Indregistrerede lystfartøjer må føre orlogsflaget med YF (Yachtflag) i øverste stangfelt Dansk Forening for Rosport må på bådene føre orlogsflaget med DFfR og to korslagte årer i øverste stangfelt På grund af 1. verdenskrig blev det bestemt, at der ikke måtte flages med udenlandske flag uden tilladelse Dansk Kano- og Kajak Forbund må på sejlkanoer fører orlogsflaget med D.K.F. i øverste stangfelt Flagreglement for Søværnet, stadfæstet ved kongelig resolution af 25. oktober, siger: Orlogsflaget er et splitflag af dybrød farve med hvidt kors. Populært taler man om kraprød i modsætning til dannebrogsrød Det Danske Spejderkorps, KFUM-spejderne og FDF/FPF får tilladelse til på bådene i deres sejlergrupper at føre orlogsflaget med pågældende korpsmærke i øverste stangfelt Da indregistrering af lystbåde afskaffes, ændres bestemmelsen af 1865 om anvendelse af Yachtflaget til, at alle lystfartøjer kan føre dette flag Det tillades private at flage med finsk, islandsk, norsk og svensk flag - også uden Dannebrog - uden særlig tilladelse Det tillades private uden særlig tilladelse at flage med FNflaget Politimesteren vil kunne give tilladelse til flagning med fremmede staters flag, som er anerkendt af Danmark. F.eks. i forbindelse med internationale stævner, kongresser, udstillinger osv. Der skal samtidig flages med Dannebrog i mindst samme størrelse og type og på en ikke mindre fremtrædende plads Der kan frit flages med EU-flaget uden at Dannebrog samtidig vajer Det tillades sejlsportsklubber at bruge Yachtflaget på land. 2

19 Info til flagfabrikanten Flagets udseende Dannebrog er et flag med et hvidt kors på højrød bund. (Den røde farve på flaget er pantone 185 på orlogsflaget pantone 193). Flaget findes som stutflag, splitflag, vimpel og stander. Reglerne for det almindelige flags (stutflagets) udseende stammer fra en forordning af 11. juli 1748 om handelsskibenes flag. Forordningen fastslog, at flaget skulle være rødt med hvidt kors uden split. Dannebrog som stutflag må ikke forsynes med tekst, logo eller lignende. De angivne mål må heller ikke i reklamer eller andre afbildninger af Dannebrog afviges, og der må ikke skrives på flaget. I tidens løb har en del større institutioner, virksomheder med videre af privat karakter fået særlig tilladelse til at benytte splitflag. Splitflaget har da ofte en form for udsmykning. Flagets størrelse Hvis du køber et flag, bør du sikre sig, at proportionerne er rigtige. Dannebrog som stutflag har et fast forhold mellem bredde og længde som 3 til 4. Stutflaget Bredden på det hvide kors er udgangspunktet for størrelsen på de røde felter. Felterne nærmest stangen er kvadratiske med sider, der er 3 gange korsets bredde og de lange felter er rektangulære, hvor langsiderne er halvanden gang stangfeltets mål. Disse mål overholdes for faneduge, men for flag, der udsættes for hårdt vejr, tillægges ca. 3/4 korsbredde i totallængden til reparation ved ombøjning og ny søm, når flaget flosser. Flaget giver et signal til naboer og forbipasserende om glæde. Flagets størrelse må stå i passende forhold til flagstangens højde. Flagenes størrelse til en fritstående flagstang er for: Stort flag en standerlig på 1/5 af flagstangens højde. Mellemstort flag en højde på 1/8 af flagstangens højde. Stormflag en højde på 1/10 af flagstangens højde. Hvis flagstangen er anbragt på en høj eller en bygning, bør standerliget være større efter skøn i hvert enkelt tilfælde. Der findes ingen maksimumgrænse. Vimplen Køber du en vimpel, skal den kunne nå halvt ned ad flagstangen. I vimplen skal korsets længste arm nå helt ud i vimplens spids. Vimplen bør vaje dag og nat, og du skal kun tage den ned, når 3

20 flaget skal hejses. Info til den professionelle flaghejser Danske flagtider Hejs aldrig flaget før kl og hal det ned senest ved solnedgang. På dage, hvor solen står op efter kl , skal flaget først op ved solopgang. Flaget må aldrig være hejst efter solnedgang. Flaget må godt nedhales før solnedgang, hvis det er mest praktisk. Flagning om natten Flagning om natten er tilladt, hvis flaget er belyst. Belysningen skal være monteret på flagstangen eller som projektør i umiddelbar nærhed, således at flaget er direkte belyst. Anden belysning, herunder gadebelysning, er ikke tilstrækkelig belysning. Standere skal ikke være belyst. Flaghejsning og nedhaling Vær opmærksom på, at det hedder at hejse og nedhale flaget (hale ned), mens at stryge flaget er et gammelt udtryk for at overgive sig! Hejsning og nedhaling af flaget skal foregå i et værdigt og passende tempo. Flaget hejses normalt af to personer. Den, der hejser eller nedhaler flaget, skal gøre det uden hue, kasket eller anden hovedbeklædning. Kvinder beholder dog hovedbeklædningen på. For tilskuere gælder også, at mændene tager hovedbeklædningen af, mens kvinder beholder den på. Der kan dog være uniformsregler, som foreskriver noget andet. Flaget må ikke på noget tidspunkt røre ved jorden. Det vil være praktisk, både mens du binder flaget fast og hejser det, at holde det sammenfoldet under armen, indtil det med sikkerhed er fri af jorden, når det folder sig ud. Flaglinen skal omhyggeligt fastgøres, så flaget bliver, hvor det er, indtil det hales ned. Ophalerlinen skal være tot, dvs. flaget skal være halet helt op til flagknappen. Nedhalerlinen skal være slæk, så flaget vajer frit fra stangen. Det giver en vis elasticitet, der skåner flaget i blæst. Det er bedst at anvende de korrekte flagstik. Hejs aldrig et iturevet, snavset eller falmet flag. Når flaget skal hejses/nedhales i forsamlinger, i lejre eller lignende, skal nogen først råbe f.eks.: Hils flaget, hvorefter flaget hejses/nedhales. Alle kigger mod flaget imens. Når flaget er hejst/nedhalet, råbes f.eks.: Fortsæt, hvorefter alle kan genoptage, hvad de var i gang med. Ønsker I at holde en parade, kan I f.eks. gøre det ved at synge en flagsang. Da skal I blot sørge for, at flagets bevægelse op eller ned afpasses efter og slutter samtidig med sangen. En anden mulighed er at synge umiddelbart efter, at flaget er nået helt til tops eller lige før nedhalingen begynder. Når flaget hejses eller nedhales, rejser alle tilstedeværende sig. Alle stiller sig med front mod flaget og tager huer, hatte eller lignende af, mens flaget hejses eller nedhales. 4

21 Ved nedhalingen samles flaget over den ene arm. Det lægges sammen, så korset dækkes af dugen. Flaget bør aldrig lægges sammen, hvis det er fugtigt. Ved hejsning og nedhaling af store flag er det praktisk at benytte en pæn kasse på ben, hvori flaget er klargjort før hejsning, og hvor flaget kan samles ved nedhaling. Officielle flagdage 1. januar Nytårsdag 5. februar Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Marys fødselsdag 9. april Danmarks besættelse. Flaget på halv stang frem til kl Er den 9. april sammenfaldende med en kirkelig højtid skal reglerne for flagning ved højtideligheden følges. 16. april Hendes Majestæt Dronning Margrethe II fødselsdag 29. april Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benediktes fødselsdag 5. maj Danmarks Befrielse maj Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederiks fødselsdag 5. juni Grundlovsdag, Kampen ved Dybbøl juni Hans Kongelige Højhed Prins Joachims fødselsdag 15. juni Valdemarsdag og Genforeningsdag Kirkelige flagdage Langfredag (Der flages på halv stang til solnedgang) Påskedag Kristi Himmelfartsdag Pinsedag 25. dec. Juledag Kirkelige helligdage hvor der kan flages Palmesøndag Skærtorsdag 2. Påskedag Store Bededag 2. Pinsedag 26. dec. 2. Juledag 5

22 Er du 100% spejder? - Spejder Bilag 7 Der findes mange gratis sy-mønstre på nettet. Her har vi fundet et par eksempler i forskellige størrelser og sværhedgrader:

God flagskik. med Dannebrog. Din guide til korrekt brug af Dannebrog

God flagskik. med Dannebrog. Din guide til korrekt brug af Dannebrog God flagskik med Dannebrog Din guide til korrekt brug af Dannebrog God flagskik med Dannebrog Velkommen til vores guide med gode råd om flagning og god flagskik. Guiden er et nemt og overskueligt værktøj,

Læs mere

KAST JER UD I OPTAGELSESPRØVEN:

KAST JER UD I OPTAGELSESPRØVEN: 1 Er du 100 % spejder? Seniorspejdere Trin for trin I dag bliver der stillet mange krav til unge. Er kravene i dag anderledes end dem der blev stillet for 100 år siden? Hvilke krav stiller vi til hinanden

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6 Grønsmutter: Sammen ændrer vi verden Formål I mærket skal grønsmutterne lære om nogle af de væsentlige problemer, som verden oplever, og hvordan verdenssamfundet, spejderne men også den enkelte pige kan

Læs mere

Sådan bruges Dannebrog

Sådan bruges Dannebrog Sådan bruges Dannebrog Guide til korrekt brug af Dannebrog Udgivet med støtte fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formaal Sådan bruges Dannebrog HKH Prins Joachim er protektor

Læs mere

Velkommen til Kursus for fanebærere

Velkommen til Kursus for fanebærere Velkommen til Kursus for fanebærere i Sydslesvig f.eks. 13. oktober 2013 kl. 20.00 1 Fanebærerkursus 2 Kursusplan Danmarks-Samfundet Dannebrogs historie Flagtyper Flagreglement Faner Faneeksercits Faneindvielse

Læs mere

Dannebrogsviden Sådan bruges Dannebrog Af flagkonsulent i Danmarks-Samfundet Søren Cruys-Bagger Maj 2013

Dannebrogsviden Sådan bruges Dannebrog Af flagkonsulent i Danmarks-Samfundet Søren Cruys-Bagger Maj 2013 Danmarks-Samfundet Flagviden Dannebrogsviden Sådan bruges Dannebrog Af flagkonsulent i Danmarks-Samfundet Søren Cruys-Bagger Maj 2013 Disse små spørgsmål/svar-artikler findes på vores hjemmeside. Men de

Læs mere

mio. veninder Spirer: Mig og mine 10 Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Event Side 1 af 6

mio. veninder Spirer: Mig og mine 10 Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Event Side 1 af 6 Spirer: Mig og mine 10 mio. veninder Formål Danske pigespejdere skal vide, at de er en del at det store globale pigespejderfællesskab. De skal opleve, at vi som pigespejdere har en masse til fælles og

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten.

Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Gnisten Dette er et elektronisk eksemplar af Gnisten. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt udgave, er det

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Jeg vil ligne Jesus - 3

Jeg vil ligne Jesus - 3 Jeg vil ligne Jesus -3 Jeg vil leve som Jesus. Mål: Børn forstår, at vi, i vores hverdag, kan ligne Jesus ved den måde, vi er på. Vi kan ligne ham med alt det, vi er og gør. Tekst: Apostlene lever som

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

T 1 T 1 S 1 S 2 O 2 F 2 L 3 F 4 S 4 S 6 T 28 T 8 F 9. O 9 Besættelsen L 10 F 11 S 11 L 12. S 13 Palmesøndag M O 14 T 15

T 1 T 1 S 1 S 2 O 2 F 2 L 3 F 4 S 4 S 6 T 28 T 8 F 9. O 9 Besættelsen L 10 F 11 S 11 L 12. S 13 Palmesøndag M O 14 T 15 Barselskalender 2014 Januar ebruar Marts April Maj Juni O 1 Nytårsdag M 2 23 3 M 3 6 M 3 10 S 5 M 5 Befrielsen 19 Grundlovsdag M 6 2 M 7 15 O 7 Pinsedag Besættelsen M 9 2. pinsedag 24 M 10 7 M 10 11 0

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder Verdensborger Mig og mine 10 millioner veninder Målgruppe: Spejdere og seniore Årstid: Hele året. Kan med fordel bruges op til Tænkedag Varighed: 4 trin + et engagement Mig og mine 10 millioner veninder

Læs mere

Danish Holidays and other important national dates

Danish Holidays and other important national dates Event Location Date Time Nytårsdag* 01-01-2006 01-01-2006 Helligtrekongersdag 06-01-2006 06-01-2006 Kyndelmissedag 02-02-2006 02-02-2006 Kronprinsesse Mary Elizabeth* 05-02-2006 05-02-2006 Afstemningen

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig!

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Gud har en plan -4 Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 4: At Gud vil bruge dem. Gud har skabt mennesker, fordi han ønsker et samarbejde med dem. Han har givet jorden til mennesker,

Læs mere

Møllehøj Information Maj 2013

Møllehøj Information Maj 2013 Møllehøj Information Maj 2013 34. årgang MØLLEHØJS BESTYRELSE Formand Næstformand Kasserer Bestyrelses medlem Bestyrelsesmedlem Bestyrelses suppleant Bestyrelses suppleant Bilags kontrollant Bilags kontrollant

Læs mere

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen 725-10-787 Valdemarsgudstjeneste. 15/6-07. 20.30. Johs. 3,16. Jørgen Christensen Læsning: Johannes 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Sådan bruges Dannebrog Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk Sådan bruges Dannebrog Guide til korrekt brug

Læs mere

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål.

Det er en fordel, at dette mærke tages forud for fx en lejr, hvor spirerne vil blive en del af et større lejrbål. Spirer: Bålmager Formål Lejrbålet er en traditionel spejderaktivitet og med dette mærke skal spirerne lave og opleve et rigtigt spejderlejrbål med alt, hvad det indebærer! De skal lære, hvordan man laver

Læs mere

Gud hjælper mig -5. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud hjælper mig -5. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud hjælper mig -5 Gud hjælper mig til at hjælpe andre. Mål: Børnene bliver opmuntret til at se sig omkring: Hvem kan jeg hjælpe, hvor kan jeg gøre en forskel, og hvordan kan jeg være med til at gøre denne

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Den seje. Tegnryttere - Niveau 2 - Trin for trin. Tegnryttere Niveau 2. Hele året Lokation:

Den seje. Tegnryttere - Niveau 2 - Trin for trin. Tegnryttere Niveau 2. Hele året Lokation: Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Koder, signalering og hemmelige tegn er alle sammen en del af de klassiske

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Efterår/vinter Forløbets varighed 2-4 trin + en eftermiddag Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt

Læs mere

Merethe Haue. Lille Trold. kahrius.dk

Merethe Haue. Lille Trold. kahrius.dk Merethe Haue Lille Trold kahrius.dk 1 Lille Trold 1. udgave, 1. oplag Copyright 2012 Merethe Haue Udgivet af kahrius.dk Forlagsaktieselskab Historien om Lille Trold Der var engang en lille trold, som boede

Læs mere

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Når det er skæbnen, der råder, kan der ske

Læs mere

Best Friends Forever! -3

Best Friends Forever! -3 Best Friends Forever! -3 Jeg står ved den åbne grav. Mål: Vi fejrer med børnene, at Jesus lever! Vi kan være bedste venner for altid! Sikken en fest! Tekst: Jesus genopstår (Joh. 20, 1-10 + 19-23). Visualisering:

Læs mere

mail:

mail: www.pigespejder.dk/christiansbjerg mail: dgp.chr.bjerg@gmail.com Gruppens ledere: Bæverleder (drenge): Henriette S. Gerding Thingvallagade 2, 8200 Århus N 8677 0940 Mail: henriette@fam-gerding.dk 2024

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bliv god til tillægsord

Bliv god til tillægsord Navn og klasse: LÆR OM Tillægsord MED DANSKTIP Bliv god til tillægsord lækker god lang mørk grøn sjov billig ung morsom hurtig 2019 dansktip.dk Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole.

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Spejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 3 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er at

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Gud taler til mennesker -4

Gud taler til mennesker -4 Gud taler til mennesker -4 Gud taler til dig Mål: Børn opdager, at Gud taler til dem på mange forskellige måder. Vi forklarer børnene, at vi skal være villige til at gøre, som Gud siger. Lydighed er vejen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.)

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.) Kl. 10.00: Det er tid til at stævne ud. De næste 24 timer skal I tilbringe på vandet, og man må selvfølgelig ikke gå i land. For at I kan klare jer på vandet, skal I inden i stævner ud samle pinde, der

Læs mere

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Logikløbere Formål Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det skal grønsmutterne finde ud af. De skal nemlig på et løb med udgangspunkt i grønsmutternes motto: Vi vil stå sammen, vi vil

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL TEMAUGEN PIGELIV/DRENGELIV

AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL TEMAUGEN PIGELIV/DRENGELIV AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL PIGELIV/DRENGELIV TEMAUGEN Formålet med temaugen er at få eleverne til at reflektere over, hvordan kønsroller og kønsspecifikke forventninger påvirker deres eget liv

Læs mere

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE 1) SLÆGT OG FAMILIE 2) NORDEN OG DENS GEOGRAFI 3) MARGRETE 1.S LIV 4) PERSPEKTIVERING Indledende øvelse: Før I går i gang med at arbejde med Historiedystens

Læs mere

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det finder grønsmutterne

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

INSTRUKTIONSBOG TIL FANEBÆRERKURSUS

INSTRUKTIONSBOG TIL FANEBÆRERKURSUS INSTRUKTIONSBOG TIL FANEBÆRERKURSUS 2 Fanebærerkursus Indledning. Lektionsplanerne er udarbejdet for at sikre samme grundlag og ensartethed på fanebærerkurser afholdt i Danmarks-Samfundets regi. Forskellig

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Stifindere Formål Det handler om at finde vej, så man slipper for at fare vild. Det gør man ved at styrke sin iagttagelsesevne, at lægge mærke til hvor man er, hvor man har været og få styr på

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Syvsovere Formål Spirerne udforsker rammerne omkring det at skulle sove. Det skal både være sjovt og hyggeligt at krybe i soveposerne og give pigerne mod til at sove uden mor og far, måske for

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Læsetræning 1A - læs og forstå

Læsetræning 1A - læs og forstå Læsetræning 1A - læs og forstå Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup OBS! Sidetallene gælder ikke i denne prøve. Se på opgavernes numre. Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2,

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2, side 1 Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger. Tekst: Luk. 2, 41-52. Et glimt ind i Jesu barndomsliv. Et glimt som enhver kan genkende sig i. Lukas gav os Jesu egen historie og i den fortælles også ethvert

Læs mere

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD.

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. K AN LYD TÆL L E S? Tæt på lyd Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. I skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad vi bruger lyde

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Halleluja, mere af dig -3

Halleluja, mere af dig -3 Halleluja, mere af dig -3 Mere kærlighed Mål: At give børn en større længsel efter at blive fyldt med kærlighed fra Gud. Tekst: 2. Kongebog 4, 8 17 (Elisa giver en særlig gave). Visualisering: F.eks. slikposer

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015 Vinterferie. Så er vi nået til uge 7 og skolen holder vinterferie og dermed holder SFO åbent hele dagen. Det har vi annonceret i de sidste par udgaver af Nyhedsbrevet. Vi skal bl.a. i BioHuset og se Min

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

De kender til bål og brænde, de ved hvordan man skal opføre sig i nærheden af et bål og kender også basis til båloptænding.

De kender til bål og brænde, de ved hvordan man skal opføre sig i nærheden af et bål og kender også basis til båloptænding. Smutter: Bålmagere Formål Bålmager for grønsmutter fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål er et bål med små flammer med meget varme. Der skal være mulighed

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver Skoletjenesten, Arbejdermuseet Se godt på billedet på side 2. Billedet hedder Bønder i hovedstaden" og er malet af Erik Henningsen i 1887. Vælg en af

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen - Frafald blandt 11-14-årige lavet af Center for Ungdomsforskning for Spejderne i Danmark, 2010 Personerne i præsentationen har ingen relation til

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Styrker mod og motivation mht. at sove ude sammen med andre og at kunne undvære sin mor og far.

Styrker mod og motivation mht. at sove ude sammen med andre og at kunne undvære sin mor og far. Smutter: Syvsover Formål Styrker mod og motivation mht. at sove ude sammen med andre og at kunne undvære sin mor og far. Forudsætninger for grønsmutterne Ingen særlige forudsætninger Forudsætninger for

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Uglens Dannebrog hæklet flagranke

Uglens Dannebrog hæklet flagranke Uglens Dannebrog hæklet flagranke Min datter spurgte om jeg ville hækle en flagranke. Det ville jeg selvfølgelig. Der ligger allerede flere fine opskrifter på nettet, men jeg kunne ikke finde en udgave

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere