VEJLEDNING OKKERUNDERSØGELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLEDNING OKKERUNDERSØGELSE"

Transkript

1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON December / Agnete Jørgensen VEJLEDNING OKKERUNDERSØGELSE 1. INDLEDNING OG FORMÅL Vejledningen vedrører undersøgelser af pyritholdig jord og surt, jernholdigt grundvand, som ved iltning kan omdannes til okker og svovlsyre. Undersøgelserne kan være relevante forud for: Opgravning af blødbundsmaterialer, Udførelse af midlertidig og permanent grundvandssænkning, Forundersøgelse af lavbundsområder, f. eks. hvor der skal etableres arbejdsområder, foretages forbelastning o.lign Undersøgelserne koordineres med de geotekniske detailundersøgelser. Efter udførelse af den geotekniske kortlægning af blødbundområder udarbejder rådgiver et skriftligt oplæg til undersøgelsesplan af potentielle okkerområder. Oplægget til undersøgelsesplan diskuteres på møde med Vejdirektoratet, hvor det endelige omfang af okkerundersøgelserne fastlægges. 2. FREMGANGSMÅDE/AKTIVITETER Undersøgelsesområder udpeges Undersøgelsesområderne udpeges på baggrund af bl.a.: Elementerne i anlægsprojektet Orienterende og /eller geotekniske detailundersøgelse Notat fra markvandring De kortlagte, okkerpotentielle arealer Kortlægning med flyfotos De historiske kort (høje målebordsblade) I forbindelse med møde om omfang af okkerundersøgelser, kan rådgiver, indhente følgende oplysninger fra Vejdirektoratet. En beskrivelse af opgavens formål, tidsplan og omfang Problematikken for undersøgelsesområderne, herunder: Blødbundsopgravning (areal, rumfang, tykkelse) Forventede genplaceringslokaliteter for opgravede blødbundsmaterialer Om der skal udføres måling af grundvandskemi forud for grundvandssænkning Om der skal foretages undersøgelse af jernudvaskning på kommende arbejdspladsarealer i lavbundsområder Rapporter og notater vedrørende geotekniske undersøgelser, herunder rapporter vedr. afgrænsning af blødbundsområder inkl. kort som angiver skønnet udbredelse af blødbundsområde og lagtykkelse af blødbundslag samt digital tabel med angivelse for hvert Thomas Helsteds Vej Skanderborg vd@vd.dk EAN Postboks 529 Telefon vejdirektoratet.dk SE

2 2 af 8 undersøgelsespunkts koordinater, terrænkote, top og bund af blødbundslag og grundvandsspejl samt dato for pejling. Vandsynsprotokol Projekttegninger (vejgeometri og ekspropriationsgrænser) Grundkort Ortofotos (nyeste) Historiske kort (høje målebordsblade) Temakort med 3-områder efter Naturbeskyttelsesloven Undersøgelsesplan Rådgiver udarbejder en undersøgelsesplan, der beskriver omfanget af og metoden for okkerundersøgelserne. Forud for udarbejdelsen af undersøgelsesplanen foretages følgende aktiviteter: Fagansvarlig for miljø koordinerer undersøgelserne med fagansvarlig for geoteknik. Rådgiver varetager kontakten til geoteknikkerne i felten. Besigtigelse af området. Vejdirektoratet har indledningsvist adviseret lodsejer, om at der kan forekomme forundersøgelser. Rådgiver skal selv træffe aftaler med lodsejer om selve besigtigelsen og adgangsforhold i forbindelse med undersøgelsen, jf. vejledningen: Lodsejerforhold ved forundersøgelser. Fotografering af undersøgelsesområderne og beskrivelse af adgangsforhold og blødbundsområdets bæreevne i forbindelse med valg af boremetoder (håndboregrej, minirig og borevogn) og evt. stabilisering med f.eks. geonet. Visuel registrering af okkerforekomst i recipienter nær undersøgelsesområderne, i områdernes grøfter, brønde og dræn, samt af vegetationsløse områder (som ikke umiddelbart kan forklares). Eventuelt orienterende tjek med håndbor af tykkelsen af blødbundslagene og beskrivelse af jernudfældninger i jordlag beliggende over grundvandspejlet. Rådgiveren udarbejder et forslag til undersøgelsesplan, som drøftes med fagansvarlig for miljø. Fagansvarlig for miljø foretager indledende kontakt til miljømyndighederne med orientering om undersøgelsers forventede omfang. Myndighedernes umiddelbare krav/forventninger indarbejdes i undersøgelsesforslag. Fagansvarlig for miljø koordinerer med fagansvarlig for geoteknik, fagansvarlig for afvanding og fagprojektleder for vej inden igangsætning af undersøgelserne. Lodsejerorientering om forestående undersøgelser Lodsejerne orienteres om undersøgelserne, jf. vejledningen: Lodsejerforhold ved forundersøgelser.

3 3 af 8 Undersøgelse af jernholdigt materiale De tre følgende metoder til undersøgelse af materiale og område, til belysning af den mulige okkerudfældning, er med til at skabe grundlaget til udarbejdelsen af ansøgning og planlægning af evt. kommende afværge foranstaltninger til sikring af naturen herunder vandløb og andre recipienter. Undersøgelser af arealer, hvorfra der skal opgraves blødbundsmaterialer 1. Områder med tynde blødbundslag ved terræn Der foretages som udgangspunkt ikke okkerundersøgelser på blødbundsområder, hvor blødbundslaget er maks. 0,5 m og har karakter af et tykt muldlag. Følgende ydelser fra bilag A udføres: Feltregistreringer af opboret jord, prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse, borejournal, indmåling af boresteder og ferrojern i porevand. Navngivning af boringer er beskrevet i bilag B. 2. Områder med blødbundslag, som skal udsættes under grundvandsspejlet Der udføres som udgangspunkt 5 boringer pr. ha. Boringsantallet justeres proportionalt med det samlede undersøgelsesareal. Boringer i okkerundersøgelsen udføres ned til ca. 0,5 m under det lag, som skal opgraves. Der udtages jordprøver til analyser svarende til i gennemsnit 1 analyse pr. boring. Følgende ydelser fra bilag A udføres: Feltregistreringer af opboret jord, prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse, borejournal, indmåling af boresteder og ferrojern i porevand. Navngivning af boringer er beskrevet i bilag B. 3. Områder med blødbundslag, som skal udsættes over eller muligvis under grundvandsspejlet Nedenstående fremgangsmåde benyttes, hvis det vides, at blødbundslaget skal udsættes over grundvandsspejlet, eller hvis det ikke vides, om blødbundslaget skal udsættes over eller under grundvandsspejlet. Der udføres som udgangspunkt 5 boringer pr. ha. Boringsantallet justeres proportionalt med det samlede undersøgelsesareal. Boringer udføres ned til ca. 0,5 m under det lag, som skal opgraves. Der udtages jordprøver til analyser svarende til i gennemsnit 1 analyse pr. boring. Mindre tæthed af boringer og prøver overvejes ved arealer over 1 ha.

4 4 af 8 Følgende ydelser fra bilag A udføres: Feltregistreringer af opboret jord, prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse, prøvetagning af jord til kemisk analyse, borejournal, prøvetagning af grundvand, ferrojern i porevand og akkrediterede analyser af jordprøver. Navngivning af boringer er beskrevet i bilag B. Undersøgelser forud for midlertidig og permanent grundvandssænkning Undersøgelserne er relevante på steder, hvor der kan være surt, jernholdigt grundvand, f. eks. på udvaskede sandjorde og lavbundsområder f.eks. eng- og blødbundsområder. Undersøgelserne udføres uanset, om det pågældende areal er klassificeret som okkerpotentielt eller ej. Formålet med undersøgelserne er at vurdere, om det vand, der skal pumpes op i forbindelse med anlægsarbejderne og/eller i forbindelse med vejens drift, indeholder opløst jern, som ved afledning til vandløb kan skade dyre- og planteliv samt bevirke tilstopning af pumpeledninger og andre gener. Der udføres som udgangspunkt 1-2 filtersatte boringer pr. arbejdsplads, hvor der skal udføres grundvandssænkning. Ved udførelse af en vej, der er nedgravet, vurderes omfanget individuelt. Borearbejdet i forbindelse med okkerundersøgelserne søges indpasset i de geotekniske undersøgelser. Der benyttes som udgangspunkt forede 4-6 tommer tørboringer (snegl og sandspand) som boremetode. Udgangspunktet for filtersætningen vil være følgende i en lagformation (et geologisk lag), hvor der kun træffes sand: Boringerne filtersættes med Ø = 63 mm ufarvet polyethylen filter, der gruskastes og afproppes med ½ m bentonit over filteret samt ved terræn. Der placeres et 2 m langt filter fra ca. 1 m under grundvandsspejlet til ca. 3 m under grundvandsspejlet. Under filteret kan placeres et 1 m blindrør (= en slamboks). Hvis prøvetagning af grundvand skal udføres mere end ca. 1 måned efter boringens udførelse, skal rådgiver vurdere, om filteret skal placeres dybere sådan at toppen af filteret på prøvetagningstidspunktet kan forventes under vandspejlet. Der benyttes en bentonit som Mikolit B, der ikke sprækker ved udtørring. Hvis vandspejlet skal sænkes mere end ca. 3 m, placeres flere 2 m filtre i større dybder i en eller flere selvstændige boringer. Der kan eventuelt placeres flere filtre i én boring, hvis boringen dimensioneres hertil (min. 8 for 2 filtre). Filtrene skal renpumpes i forbindelse med etableringen. Hvis grundvandet skal sænkes i en serie af vekslende lag, sættes filteret i det bedst ydende (oftest det groveste) lag. Hvis der er tale om adskilte magasiner, skal der filtersættes i hvert magasin, og der skal afprobbes med bentonit ud for lavpermeable lag. Som boringsafslutning benyttes normalt et lodretstående 10 cm betonrør med dæksel. Boringsafslutninger skal markeres med reflekspæle til min 2 m o.t. Navngivning af boringer er beskrevet i bilag B. Ved to eller flere filtre i samme boring nummereres filtre fortløbende nedefra.

5 5 af 8 Der udføres følgende ydelser fra bilag A: Prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse, feltregistreringer af opboret jord, borejournal, indmåling af boresteder, ferrojern i porevand, prøvetagning af grundvand fra 63 mm filter og analyse af makroioner i grundvand. Undersøgelser af jernudvaskning på planlagte arbejdsområder i lavbundsområder Undersøgelserne udføres ved broarbejdspladser, områder hvor der skal foretages forbelastning, faunapassager og vandløbsunderføringer i lavbundsområder med det formål at vurdere jernudvaskningen, før anlægsarbejdernes start. Der etableres boringer, som placeres så tæt på vandløb/søbrink som muligt, f.eks. 3 m fra brinken, med en indbyrdes afstand på min. 50 m. Endvidere etableres opstrøms boring ligeledes i lavbundsområdet. Boreprogrammet omfatter som udgangspunkt 3-5 boringer på hver side af vandløb inden for det eksproprierede arbejdsareal. Boringerne udføres som 2-3 håndboringer eller med minirig til et niveau svarende til ca. 1 m under vandløbs- eller søbund ved brink. Boringerne filtersættes med et Ø 32 mm ufarvet polyethylen filter (0,5 1 m langt) i et vandførende jordlag (sandet). Filteret gruskastes, og der afproppes med bentonit. Der udtages jordprøver til analyser svarende til i gennemsnit 1 analyse pr. boring. Filtrene renpumpes i forbindelse med etableringen. Omfanget af boreprogrammet bør sættes i forhold til arbejdsområdets udstrækning. 3 boringer á 1 analyse er et minimum. Ved større arealer, eks. langs en søbred kan der være behov for flere. Som boringsafslutning benyttes normalt et lodretstående 10 cm betonrør med dæksel. Boringsafslutninger skal markeres med reflekspæle til min 2 m o.t. Følgende ydelser fra bilag A udføres: Prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse, feltregistreringer af opboret jord, borejournal, indmåling af boresteder, ferrojern i porevand, akrediterede analyser af jordprøver, prøvetagning af grundvand fra 32 mm filter og analyse af makroioner i grundvand. Navngivning af boringer er beskrevet i bilag B. Den hydrauliske ledningsevne i boringerne estimeresved slug-tests eller sigteanalyser. Der udtages en vandprøve af vandløbet. Prøven analyseres som ved analyse af makroioner i grundvand. Hvis den geotekniske undersøgelse viser, at grundvandssænkning fra arbejdspladsen med pumpeindtag eller sugespidser må forventes at skulle udføres fra større dybder end ved overnævnte håndboringer, suppleres med undersøgelser som under punktet Undersøgelser forud for midlertidig og permanent grundvandssænkning.

6 6 af 8 3. RESULTAT Rådgiveren udarbejder en rapport over undersøgelsen. Rapporten indeholder bl.a.: Angivelse af formål, arbejdsgrundlag, tidligere undersøgelser og kortlægning Beskrivelse af de udførte undersøgelser Vurdering af de opnåede resultater Beregninger af jernudvaskning for undersøgelser af arbejdspladser i lavbundsområder Analyse af data/resultater med grænseværdier og myndighedskrav Kort- og langsigtet risikovurdering ved genplacerede blødbundsmaterialer (dvs. som følge af umiddelbar jernudvaskning og som følge af iltning af pyrit) Risikovurdering ved afledning af oppumpet grundvand Fotos En figur med et geologiske profilsnit vinkelret på vandløb/søbrink (kun ved undersøgelser af arbejdsområder i lavbundsområder) Konklusion Anbefaling vedr. tiltag til begrænsning eller afværge af påvirkning af vandområder Der vedlægges som minimum følgende bilag: Beregning af jernudvaskning Boreprofiler Analyserapporter Pejleskemaer og tidsserier Skema med samtlige analyseresultater, opdelt for hvert undersøgelsesområde. Vandprøvetagningsrapporter Der vedlægges som minimum følgende tegning: Situationsplan med boringsplaceringer, vejprojekt, ekspropriationsgrænser, opgravningssteder og genplaceringslokaliteter Tegninger udarbejdes iht. VD s tegningsstandard. BILAG A METODER/AKTIVITETER VED OKKERUNDERSØGELSER A1 Prøvetagning af jord til geologisk beskrivelse Der udtages et prøvesæt til geologisk beskrivelse med 1 prøve pr. jordlag, dog minimum 1 prøve pr. 0,5 boremeter i de første 10 m og herefter minimum 1 prøve pr. 1,0 boremeter. Prøveemballage er alm. plastposer. A2 Prøvetagning af jord til kemisk analyse Der udtages et prøvesæt til kemisk analyse fra alle påborede jordlag eller ned til 1 m under den dybde, hvor opgravningen stoppes. Prøverne udtages som blandingsprøver for hver 0,5 boremeter, dog således at en samleprøve ikke krydser en laggrænse. Prøveemballage er Rilsan-poser, som skal lukkes tæt om prøvematerialet (uden ekstra luftvolumen i posen)

7 7 af 8 A3 Feltregistreringer af opboret jord Der registreres eventuel svovlbrintelugt ( rådden æg ) og okkerudfældninger. A4 Borejournal Jordprøvebeskrivelser, laggrænser, prøvetagningsdybder, feltregistreringer af opboret jord (se ovenfor) samt alm. standardoplysninger dokumenteres i felten i borejournaler. A5 Indmåling af boresteder Boringsplaceringerne indmåles. Terræn ved boresteder og pejlepunkter på evt. filter kotesættes. A6 Ferrojern i porevand Der udføres porevandsanalyser af ferrojern med strips, mg/liter af jordprøver til geologisk beskrivelse. Porevandsprøverne udføres f.eks. med engangssprøjter med et papirfilter i bunden. Testen udføres bedst i felten på friske prøver. Den kan udføres i laboratorium indenfor 24 timer, hvis prøverne opbevares i Rilsan-poser (uden frit luftvolumen og ikke alm. plastposer) og koldt. A7 Akkrediterede analyser af jordprøver Jordprøverne til akkrediterede laboratorieanalyser nedfryses med mindre, analyse kan påbegyndes indenfor 24 timer efter udtagning. Jordprøverne analyseres for ph/reaktionstal, Tørstof, Glødetab, Kalk, Ombytteligt calcium og Pyrit. Indholdet af Fri pyrit beregnes. A8 Prøvetagning af grundvand fra 63 mm filter Rovandspejlet pejles i prøvetagningsboringen. Der udføres forpumpning 1 med (Grundfos MP1) pumpe, der er monteret med 16 eller 25 mm pumpeslange. I forbindelse med forpumpningen renses hele filterstrækningen. Pumpeydelsen afpasses sådan at grundvandsspejlet ikke sænkes under niveau af top af filteret. Der startes med at pumpe fra filterets bund. Når der pumpes rent vand, hæves pumpen 0,5 m. Således fortsættes i hele filterets længde. Når hele filteret yder rent vand, placeres pumpens indtag lige over filteret (ca. 1 m under grundvandsspejlet). Herefter pumpes videre med forpumpning 2 indtil gentagne ledningsevnemålinger viser et konstant niveau, dog pumpes maks. ¾ time. Der udtages nu vandprøver med en reduceret pumpeydelse (maks. 1 liter pr. minut) og en ren prøvetagningsslange, f.eks. 12/10 mm ufarvet polyethylen. Vandprøven påfyldes flasker leveret af laboratoriet. På feltskemaer registreres: Alm. standardoplysninger, resultat af bundpejling, rovandsspejl, vandtemperatur, benyttet udstyr og tidslog for: Pumpeydelse (m 3 /time), pejling (nedstik), ledningsevne, ph og ilt. Tidspunkter for start og slut af forpumpninger og prøvetagning fremgår endvidere. A9 Prøvetagning af grundvand fra 32 mm filter Rovandspejlet pejles i prøvetagningsboringen. Der udføres forpumpning 1 med peristaltisk pumpe eller vakuumpumpe (monteres efter en opsamlingsbeholder), der er monteret med fx 6 mm pumpeslange. I forbindelse med forpumpningen renses hele filterstrækningen. Der startes med at

8 8 af 8 pumpe fra filterets bund. Når der pumpes rent vand, hæves vandindtaget. Således fortsættes i hele filterets længde. Når hele filteret yder rent vand, placeres pumpens indtag lige over filteret (ca. 1 m under grundvandsspejlet) eller i en dybde, hvor prøvetagning er mulig, og boringens ydelse måles. Forud for hver prøvetagning forpumpes, indtil gentagne ledningsevnemålinger viser et stabilt niveau, dog pumpes maks. ¾ time. Hvis boringen ikke kan pumpes kontinuert, lænses den minimum 3 gange. Der udtages vandprøver med en reduceret pumpeydelse (maks. 1 liter pr. minut). Hvis vandspejlet er afsænket væsentligt under forpumpningen udtages vandprøven et døgn efter forpumpningen. På feltskemaer registreres: Alm. standardoplysninger, resultat af bundpejling, rovandsspejl, vandtemperatur, benyttet udstyr og tidslog for: Pumpeydelse (m 3 /time), pejling (nedstik), ledningsevne, ph og ilt. Tidspunkter for start og slut af forpumpninger og prøvetagning fremgår endvidere. A10 Analyse af makroioner i grundvand De kemiske analyser omfatter makroioner, herunder Ferrojern. Vandprøverne filtreres i felten med 0,45 µm filter. Hvis pumpetrykket er lavt eller ustabilt, benyttes en sprøjte, hvorpå filteret monteres. Laboratorieundersøgelserne udføres efter akkrediterede metoder. BILAG B NAVNGIVNING AF BORINGER Boringer navngives efter den generelle forskrift: [Etapenummer]-[Undersøgelsestype]-[Løbenummer] Etapenummer er Vejdirektoratets etapenummer. Undersøgelsestype er OU ved okkerundersøgelser. Løbenumre er specifikke for undersøgelsesrunde og udførende firma. Løbenumre meddeles af Vejdirektoratet. Eksempler: 1210-OU-101 er første okkerboring i første runde/firma på etape OU-201 er første okkerboring i anden runde/firma på etape DOKUMENTSTYRING GODKENDT ENHED/NETVÆRK TEMA PLANLAGT REVISION ADGANG CWR ANL-PRO-TEK/ ANL-PRO-VH-MILNA Vejfaglighed Miljø og Natur Maj 2015 Intern Ekstern

INSTRUKTION UNDERSØGELSE AF FORURENET JORD PÅ VEJAREALER

INSTRUKTION UNDERSØGELSE AF FORURENET JORD PÅ VEJAREALER DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON December 2013 13/19372-1 Agnete Jørgensen agjo@vd.dk 72442411 INSTRUKTION UNDERSØGELSE AF FORURENET JORD PÅ VEJAREALER 1. FORMÅL Denne instruktion anvendes for

Læs mere

Rådgiver skal være forberedt på løbende projektændringer, der kan betyde ændringer i undersøgelsesprogrammet.

Rådgiver skal være forberedt på løbende projektændringer, der kan betyde ændringer i undersøgelsesprogrammet. SIDE 1 AF 8 BILAG BORINGSTYPER Vejdirektoratet udarbejder i de enkelte miniudbud et oplæg til et undersøgelsesprogram. Undersøgelsesprogrammet udarbejdet af Vejdirektoratet skal opfattes som et oplæg.

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård Ansøgt kommune Horsens Kommune, Natur & Miljø Rådhustorvet 4 8700 Horsens Att.: Rasmus Rønde Møller og Gitte Bjørnholt Brok Oplysninger om

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning og formål. 2. Undersøgelsesmetodik

NOTAT. 1. Indledning og formål. 2. Undersøgelsesmetodik NOTAT Projekt Alling Å naturgenopretning. Okkerundersøgelse Kunde Naturstyrelsen Notat nr. 1 Dato 2012-02-16 Til Fra Kopi til Naturstyrelsen Rambøll, Dorte Harrekilde Randers Kommune, Favrskov Kommune

Læs mere

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn Notat Allingvej rørbassin - forundersøgelser Projekt: Allingvej rørbassin Udfærdiget af: Jacob Goth, Charlotte Krohn Projektnummer: 30.5228.41 Dato: 16. maj, 2018 Projektleder: Bo Bonnerup Kontrolleret

Læs mere

Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej

Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej Vejdirektoratet Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej Entreprise 1210.24 Geoteknisk datarapport Januar 2010 Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej. 1210.24. Geoteknisk datarapport 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

MILJØTEKNISKE UNDERSØ- GELSER AF FOKUSAREALER

MILJØTEKNISKE UNDERSØ- GELSER AF FOKUSAREALER DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON MILJØTEKNISKE UNDERSØ- GELSER AF FOKUSAREALER ETAPE 50610 506 SYDMOTORVEJEN GEDSER >>> NYKØBING FALSTER OMFARTSVEJ GMDK Data Udgivelsesdato : 09. december 2011

Læs mere

Råstofkortlægning fase 2

Råstofkortlægning fase 2 Rødekro - Mjøls 2012 Råstofkortlægning fase 2 Sand, grus og sten nr. 2 Februar 2013 Kolofon Region Syddanmark Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 2 Mjøls Grontmij A/S Udgivelsesdato : 8.

Læs mere

Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej Hejnsvig. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil m³ grundvand 26.

Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej Hejnsvig. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil m³ grundvand 26. Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej 43 7250 Hejnsvig Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 1.000 m³ grundvand 26. januar 2016 Billund Kommune meddeler hermed ejer af Rugbjergvej 59, 6623

Læs mere

Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej Hejnsvig. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil m³ grundvand 18.

Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej Hejnsvig. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil m³ grundvand 18. Kristoffer Jarl Kristensen Rugbjergvej 59 7250 Hejnsvig Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 1.000 m³ grundvand 18. august 2017 Billund Kommune meddeler hermed ejer af Rugbjergvej 59, 6623

Læs mere

Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli.

Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli. Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli. 2015 Billund Kommune meddeler hermed Billund Vand A/S tilladelse til

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

Billund Vand A/S (Billund Bio Refinery) Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted

Billund Vand A/S (Billund Bio Refinery) Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Billund Vand A/S (Billund Bio Refinery) Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 65.000 m³ grundvand 4. august 2014 Billund Kommune meddeler hermed Billund

Læs mere

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Notat Frederikshavn Kommune Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Ansøgning om midlertidig tilladelse til indvinding/udledning af grundvand 30. september 2016 Version 1 Projekt nr. 226370 Dokument

Læs mere

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Vejdirektoratet August 2016 OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Geo- og miljøteknisk rapport PROJEKT Geo- og miljøteknisk rapport Vejdirektoratet Projekt nr. 225618 Version 1 Udarbejdet af TSC/TBJ Kontrolleret af

Læs mere

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 NorthPestClean Notat Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011 Projekt nr.: Life/ENV/DK368 Dræning og tæthedsprøvning af testceller Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Testcelle 1...3 2.1

Læs mere

Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr Prøvepumpning. GEO projekt nr Rapport 15,

Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr Prøvepumpning. GEO projekt nr Rapport 15, Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr. 21199 Prøvepumpning GEO projekt nr. 36046 Rapport 15, 2013-04-18 Sammenfatning I forlængelse af de indledende vurderinger af den nødvendige

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 1) for kort undersøgelsesboring (< 6 m)

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 1) for kort undersøgelsesboring (< 6 m) Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 1) for kort undersøgelsesboring (< 6 m) 1. GENERELT Formål med boringen Dette afsnit dækker både filtersat og ikke filtersat kort undersøgelsesboring. Formålet med boringen

Læs mere

Kirkbi A/S Koldingvej Billund

Kirkbi A/S Koldingvej Billund Kirkbi A/S Koldingvej 2 7190 Billund Tilladelse til etablering af 3 stk. pejleboringer, tilladelse til midlertidig bortledning af grundvand, samt afgørelse om ikke VVM pligt Dato: 27 juni 2017 Tilladelse

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted Ansøgt kommune Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Grøndalsvej 1C 8260 Viby J miljoeogenergi@aarhus.dk Oplysninger om rådgiver Janni Thomsen,

Læs mere

Nedenfor følger de specifikationer, der vil blive anført ved udbud af boreentreprisen på den pågældende lokalitet.

Nedenfor følger de specifikationer, der vil blive anført ved udbud af boreentreprisen på den pågældende lokalitet. Nyborg Kommune Natur & Miljø Torvet 1 5800 Nyborg Att.: Irene Reinholt Andersen MAEMOSEN VANDVÆRK - SPECIFIKATIONER PÅ BOREARBEJDE Ref.1: Ansøgning om etablering af undersøgelsesboring Nyborg Kommune har

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Bo Tegner Bay, Kirsten Rügge, COWI Mads Georg Møller, Orbicon og Nanna Muchitsch, DMR 1 MØLLEVEJ Peder Johansen og Helle Overgaard,

Læs mere

REGNVANDSLEDNING VED GØDVAD BÆK, SILKEBORG

REGNVANDSLEDNING VED GØDVAD BÆK, SILKEBORG MARTS 2012 VEJDIREKTORATET REGNVANDSLEDNING VED GØDVAD BÆK, SILKEBORG GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT RAPPORT NR. 1 REGNVANDSLEDNING VED GØDVAD BÆK, SILKEBORG 3 INDHOLD 1 Undersøgelsens formål 5 2 Mark-

Læs mere

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1 VEJDIREKTORATET STITUNNEL RIBE TOLKNING AF PRØVEPUMPNING OG FORSLAG TIL GRUNDVANDSSÆNKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring på Kilde VII samt udledning af vand fra ren- og prøvepumpning

Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring på Kilde VII samt udledning af vand fra ren- og prøvepumpning HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S Center for Miljø og Teknik Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk natur.miljo@glostrup.dk Tlf: 4323 6365 Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring

Læs mere

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft)

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Definition af redoxforhold i umættet zone De fleste kemiske og biologiske processer i jord og grundvand er styret

Læs mere

GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI

GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI Det kræver ofte en eller flere tilladelser fra kommunen, hvis der skal fjernes grundvand i forbindelse med konkrete bygge- og anlægsprojekter. Det kan være

Læs mere

Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning

Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Rådhus Lyngby Torv 17 2800 Kgs. Lyngby 2013-06-13 Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning af vand. GEO ønsker at undersøge muligheden for at erstatte den eksisterende

Læs mere

1128 Hønsinge Omfartsvej Okkerundersøgelser

1128 Hønsinge Omfartsvej Okkerundersøgelser 8 Hønsinge Omfartsvej Okkerundersøgelser Geo projektnr. 80 Rapport, 008 Sammenfatning Langs traceet for Hønsinge Omfartsvej findes flere blødbundshuller. På denne baggrund har Vejdirektoratet bedt Geo

Læs mere

Tilladelse til at etablere filtersatte boringer på Herlev Ringvej 75, 2730 Herlev, matr.nr. 11i, 7000h og 7000bd Herlev i

Tilladelse til at etablere filtersatte boringer på Herlev Ringvej 75, 2730 Herlev, matr.nr. 11i, 7000h og 7000bd Herlev i Herlev Bygade 90 2730 Herlev Herlev Hospital Herlev Ringvej 75 2730 Herlev 9. september 2013 Journalnr. 163-2011-38640 CVR 29190623 Tilladelse til at etablere 10-11 filtersatte boringer på Herlev Ringvej

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 3) for teleskopboring

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 3) for teleskopboring Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 3) for teleskopboring 1. GENERELT Formål med boringen Dette afsnit dækker en dyb filtersat teleskopboring i et hot spot/kraftigt forurenet område. Formålet med boringen

Læs mere

ARBEJDSBESKRIVELSE. Etablering af "antal" lufthæveboringer i forbindelsen med kortlægning af grundvandsmagasiner i området (bilag 1a).

ARBEJDSBESKRIVELSE. Etablering af antal lufthæveboringer i forbindelsen med kortlægning af grundvandsmagasiner i området (bilag 1a). ARBEJDSBESKRIVELSE Etablering af "antal" lufthæveboringer i forbindelsen med kortlægning af grundvandsmagasiner i området (bilag 1a). Grundlag for entreprisen Denne beskrivelse. Ved tilbudsgivningen udfyldes

Læs mere

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2 Resultater fra forureningsundersøgelserne omkring boring 2.0 2.0 1.0 0. Dybde i meter 1.0 Udsnit Analyse pesticider og nedbrydningsprodukter i jordprøver*. Anført som µg/kg tørstof. 2.0 Dichlorbenzamid

Læs mere

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS Omlægning af Stenløse Å Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS 31. AUGUST 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Stedlige forhold og fremtidigt forløb af vandløb 3 2.1 Fremtidigt forløb af

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelsesrapport 20 Vandforsyningen Brovst & Omegn Nyt kildefelt 2 nye indvindingsboringer Resultater, tolkninger og anbefalinger. 1. Baggrund 2. Kort beskrivelse af projekt. 3. Resultater fra de udførte

Læs mere

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej ApS November 2014 BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport PROJEKT Byggemodning Kildebuen, Svejbæk Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej

Læs mere

NOTAT. København, den 03.05.2012 Rev. 01.06.2012 Projekt nr.: 6369-001 Dir. tlf.: +45 2540 0369. Projekt: Klimavej

NOTAT. København, den 03.05.2012 Rev. 01.06.2012 Projekt nr.: 6369-001 Dir. tlf.: +45 2540 0369. Projekt: Klimavej NOTAT Projekt: Klimavej Emne: Forundersøgelser Grundejerforeningen Øresund Notat nr.: 01 København, den 03.05.2012 Rev. 01.06.2012 Projekt nr.: 6369-001 Dir. tlf.: +45 2540 0369 Reference: jkn@moe.dk Rev.:

Læs mere

P V \ N A T U R & M I L J Ø R Å D G I V N I N G F. R. I F O R E N I N G E N A F R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R TØRRING- ØLHOLM BÆK

P V \ N A T U R & M I L J Ø R Å D G I V N I N G F. R. I F O R E N I N G E N A F R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R TØRRING- ØLHOLM BÆK P V \ N A T U R & M I L J Ø R Å D G I V N I N G F. R. I F O R E N I N G E N A F R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R VANDLØBSPROJEKT GUDENÅ & TØRRING- ØLHOLM BÆK HEDENSTED KOMMUNE OKKERUNDERSØGELSE

Læs mere

MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED. Rekvirent. Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg. oldje@mim.aar.

MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED. Rekvirent. Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg. oldje@mim.aar. MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED Rekvirent Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg oldje@mim.aar.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby

Læs mere

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ GEOTEKNISK DATARAPPORT ADRESSE COI A/S Parallelvej 800 Kongens Lyngby TLF 6 0 00 00 FAX 6 0 99 99 cowi.dk OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år.

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. maj 2015 15/02710-9 Allan Højgaard ahm@vd.dk 7244 2315 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud 6714.102 Etape 6714 Holstebro N - Aulum Udbud

Læs mere

INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding. 18. november 2014

INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding. 18. november 2014 INGENIØR NE Att.: Christian Bjerre Jensen Egtvejvej 1 6000 Kolding Tilladelse i henhold til Vandforsyningslovens 26 og Miljøbeskyttelseslovens 19 til midlertidig grundvandssænkning med oppumpning og efterfølgende

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 Nordre Havnekaj, 5300 Kerteminde Dato: 21. marts 2019 DMR-sagsnr.: 2017-1484 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev

Læs mere

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 1

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

VEJLEDNING: AFVANDING VED STØJSKÆRME

VEJLEDNING: AFVANDING VED STØJSKÆRME DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. november 2014 14/10726-2 Jørgen Nielsen jn@vd.dk 7244 2372 VEJLEDNING: AFVANDING VED STØJSKÆRME OVERVEJELSER OG ANBEFALINGER VEDRØRENDE AFVANDING I FORBINDELSE

Læs mere

Vejledning til Pejling af en boring

Vejledning til Pejling af en boring Vejledning til Pejling af en boring Hvad er en pejling? En pejling er en måling af, hvor langt der er fra et fast målepunkt og ned til grundvandet. Afstanden fra målepunktet til grundvandet kaldes nedstikket.

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER

RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER R7 Ved nedlæggelse af et vejareal vil alle vejmaterialer over råjordsplanum oftest skulle fjernes, både asfaltbelægning, vejkasse og rabatjord.

Læs mere

Kontrol af forurening ved fyringsolietanke på Bakken 14 og 16, 3050 Humlebæk matr. 9ø og 9ab Dageløkke By, Humlebæk. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Kontrol af forurening ved fyringsolietanke på Bakken 14 og 16, 3050 Humlebæk matr. 9ø og 9ab Dageløkke By, Humlebæk. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Mikael Rasmussen Miljøteknisk Rapport Kontrol af forurening ved fyringsolietanke på Bakken 14 og 16, 3050 Humlebæk matr. 9ø og 9ab Dageløkke By, 4. juni 2012 Sag: 12 036 01 / CBS GeoMiljø Miljørådgivning

Læs mere

Supplerende kontrol af forurening ved fyringsolietank på Bakken 14, 3050 Humlebæk - matr. 9ø Dageløkke By, Humlebæk. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Supplerende kontrol af forurening ved fyringsolietank på Bakken 14, 3050 Humlebæk - matr. 9ø Dageløkke By, Humlebæk. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Mikael Rasmussen Miljøteknisk Rapport Supplerende kontrol af forurening ved fyringsolietank på Bakken 14, 3050 Humlebæk - matr. 9ø Dageløkke By, 20. august 2012 Sag: 12-036-01 / CBS GeoMiljø Miljørådgivning

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 Kunstgræsbane 1, Bankparken, 6270 Tønder Dato: 17. januar 2017 DMR-sagsnr.: 2017-0058 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Assens Sukkerfabrik, Matrikel 89i, 56 Assens Dato: 25. september 2017 DMR-sagsnr.: 2017-1434 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58

Læs mere

Skippingevej 31, 4460 Snertinge Tilladelse til at udføre en boring til indvinding af grundvand

Skippingevej 31, 4460 Snertinge Tilladelse til at udføre en boring til indvinding af grundvand Tilladelse til at udføre en boring til indvinding af grundvand Datablad Formål Etablering af boring til vanding af specielafgrøder og påfyldning af marksprøjte. Gyldighedsperiode Tilladelsen skal være

Læs mere

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE Region Sjælland Juni RÅSTOFKORTLÆGNING FASE - GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE PROJEKT Region Sjælland Råstofkortlægning, sand grus og sten, Fase Gundsømagle Projekt nr. Dokument nr. Version Udarbejdet af

Læs mere

Risikovurdering af indvindingsoplandet til. Ø. Hornum Vandværk

Risikovurdering af indvindingsoplandet til. Ø. Hornum Vandværk Risikovurdering af indvindingsoplandet til Ø. Hornum Vandværk Risikovurdering er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN - tlf. 98 66 66 66 Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk

Læs mere

Geoteknisk Forundersøgelse

Geoteknisk Forundersøgelse Entreprise Geoteknisk Forundersøgelse Denne del dækker over de geotekniske forhold ved Kennedy Arkaden. Herunder behandlingen af den geotekniske rapport og den foreliggende geotekniske rapport. I afsnittet

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til at 8 midlertidige boringer bliver permanente

Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til at 8 midlertidige boringer bliver permanente H. LUNDBECK A/S Ottiliavej 9 2500 Valby Den 17. august 2017 Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til at 8 midlertidige boringer bliver permanente Odsherred Kommune giver tilladelse til at 8 stk. B-boringer,

Læs mere

Ørum Djurs Vandværk KUV - Ledelsessystem 2014

Ørum Djurs Vandværk KUV - Ledelsessystem 2014 Boring anvendes til: Indvinding DGU nr. / lokal nr.: 70.206 / boring 1 Etableret år: 17/10-1984 Brøndborer: Per Smed Sørensen, Randers Borejournal foreligger (ja/nej): ja Mærkning DGU nr.: 70.206 Terrænkote

Læs mere

NOTAT. 1. Ansøgning om bortledningstilladelse

NOTAT. 1. Ansøgning om bortledningstilladelse NOTAT Projekt Slambehandling Renseanlæg Lynetten Kunde Biofos A/S Notat nr. 1 Dato 2014-06-10 Til Fra Københavns kommune, Center for miljøbeskyttelse Mikkel Ankerstjerne Dalgaard 1. Ansøgning om bortledningstilladelse

Læs mere

ATV møde om boringer 6. november 2012

ATV møde om boringer 6. november 2012 ATV møde om boringer 6. november 2012 Miljøboringer - en trussel mod grundvandet? Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Hvorfor interesserer sig for miljøboringer? Kort præsentation

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG)

Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Dette afsnit angiver de nærmere forudsætninger og retningslinjer for udfyldelse af tilbudslisten, der anvendes som afregningsgrundlag ved arbejdet med forberedelse,

Læs mere

Hjørring Kommune. Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55. Hjørring den TILLADELSE TIL

Hjørring Kommune. Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55. Hjørring den TILLADELSE TIL Hjørring Kommune Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55 9800 Hjørring TILLADELSE TIL Hjørring den 10-11-2016 Sagsnr.: 06.11.01-G01-14-16 Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon

Læs mere

Bilag 2: Vejledning til udfyldelse aaf tilbudsliste

Bilag 2: Vejledning til udfyldelse aaf tilbudsliste Bilag 2: Vejledning til udfyldelsee af tilbudsliste Bilag 2 Vejledning til udfyldelse af tilbudslisten I dette bilag beskrives de nærmere forudsætninger og retningslinier for udfyldelse af tilbudslisten

Læs mere

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for:

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Endelig tilladelse til indvinding af 25.000 m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Oreby Gods Orebygaard 16 4990 Sakskøbing Sags id. 17/20267 Gyldighedsperiode:

Læs mere

Vejdirektoratet Guldalderen Hedehusene

Vejdirektoratet Guldalderen Hedehusene Vejdirektoratet Guldalderen 12 2640 Hedehusene Dato Sagsbehandler J.nr. 7. oktober 2014 dmikk 020954-2014 Tilladelse til etablering af 80 stk. pejle-/ geotekniske boringer i forbindelse med forundersøgelser

Læs mere

Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1. Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune.

Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1. Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune. Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1 NOTAT Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune. Baggrund Ryegaard Grusgrav planlægger at indvinde

Læs mere

Bilag 2: Situationsplan med prøvetagningspunkter. Feltarbejdet blev udført den 18. august 2010.

Bilag 2: Situationsplan med prøvetagningspunkter. Feltarbejdet blev udført den 18. august 2010. Notat Grontmij Carl Bro A/S Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45 8210 5155 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Byggemodning LP151, Hadsten Udtagning af supplerende jordprøver, den

Læs mere

MØDE I ATV JORD OG GRUNDVAND OM PROJEKTER MED FORURENET JORD

MØDE I ATV JORD OG GRUNDVAND OM PROJEKTER MED FORURENET JORD MØDE I ATV JORD OG GRUNDVAND OM PROJEKTER MED FORURENET JORD JORDHÅNDTERING I STØRRE ANLÆGSPROJEKTER MILJØKOORDINATOR MICHAEL QUIST, VEJDIREKTORATET ONSDAG DEN 8. MAJ 2013 SCHÆFFERGÅRDEN, JÆGERSBORG ALLÉ

Læs mere

Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer. 1. Projektbeskrivelse

Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer. 1. Projektbeskrivelse Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer 1. Projektbeskrivelse Ansøger Anlæg Placering Ejer Dansk Miljørådgivning for OM To undersøgelsesboringer til ca. 30 meter under terræn I vejareal på Tranevej

Læs mere

Boringer og borearbejde en stadig trussel mod grundvandet?

Boringer og borearbejde en stadig trussel mod grundvandet? Gør tanke til handling VIA University College Boringer og borearbejde en stadig trussel mod grundvandet? Har vi lært noget og kan vi gøre det bedre? Jette Sørensen, Seniorgeolog Koordinator for Brøndboreruddannelsen

Læs mere

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING Dato 17. april 2015 Sagsbehandler Anette Paarup Henriksen Mail APHE@vd.dk Telefon 7244 2190 Dokument 15/09678 Side 1/6 AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING MELLEM VEJDIREKTORATET OG Nordvand H00312 Ombygning

Læs mere

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD Denne folder henvender sig til ejere og brugere af enkeltanlæg til indvinding af vand fra boringer. Den indeholder en række retningslinier, der er lavet for at beskytte grundvandet og sikre boringerne

Læs mere

Der er udelukkende tale om prøveboringer, samt udledning af oppumpet grundvand i forbindelse med ren- og prøvepumpning.

Der er udelukkende tale om prøveboringer, samt udledning af oppumpet grundvand i forbindelse med ren- og prøvepumpning. LEGO Højmarksvej 7 7190 Billund Tilladelse til etablering af 2 prøveboringer, midlertidig vandindvinding til prøvepumpning samt midlertidig udledning af oppumpet grundvand på matr. nr. 5cl Billund By,

Læs mere

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CHR. HANSEN A/S GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER FOR PPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 8 Kongens Lyngby TLF 45 56 4 FAX 45 56 4 99 99 WWW cowi.dk GEOTEKNISK DATARAPPORT INDHOLD Indledning Mark og laboratoriearbejde

Læs mere

Erik Haahr Møller Meyer Energi Viborg Vand A/S Bøssemagervej Viborg

Erik Haahr Møller Meyer Energi Viborg Vand A/S Bøssemagervej Viborg Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Erik Haahr Møller Meyer Energi Viborg Vand A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg naturogvand@viborg.dk www.viborg.dk Tilladelse til

Læs mere

Erfaringer fra et boringstransekt

Erfaringer fra et boringstransekt Erfaringer fra et boringstransekt Workshop Vintermøde 2018, onsdag den 7. marts Mads Møller, Katerina Tsitonaki, Bertil B. Carlson og Lars Larsen, Orbicon Nina Tuxen og Mette Munk Hansen, Region Hovedstaden

Læs mere

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 6, 9352 Dybvad

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 6, 9352 Dybvad Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Total E&P Denmark B.V. Att: Henrik Nicolaisen Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 17.oktober 2012

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 4) for afværgeboring

Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 4) for afværgeboring Særlige arbejdsbeskrivelser (SAB 4) for afværgeboring 1. GENERELT Formål med boringen Denne beskrivelse dækker en dyb filterboring fx en afværge- eller en infiltrationsboring. Formålet med boringen er

Læs mere

Carbonatsystemet og geokemi

Carbonatsystemet og geokemi Carbonatsystemet og geokemi Definition af carbonatsystemet og geokemi Carbonatsystemet udgøres af følgende ligevægte: CO 2 (aq) + H 2 O H 2 CO 3 (aq) H 2 CO 3 H + + HCO3 - HCO 3 - H + + CO 3 2- Kuldioxid

Læs mere

Oprensning af Redmolen

Oprensning af Redmolen Møde i ATV Jord og Grundvand Oprensning af Redmolen Byudvikling på forurenede grunde Af Christina Lindskov, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S Disposition Lidt om lokalitet Lidt om projekt Lidt mere om myndighedsprocessen,

Læs mere

Næstved 22. oktober 2015

Næstved 22. oktober 2015 Næstved 22. oktober 2015 Miljøboringer - en trussel mod grundvandet? Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Hvorfor interesserer sig for miljøboringer? Kort præsentation af Boringsbekendtgørelsen

Læs mere

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg Udarbejdet 2003 af Viborg Amt rev. september 2015 af Viborg Kommune VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Email: naturogvand@viborg.dk SLØJFNING AF BORINGER Sløjfning af boringer skal

Læs mere

Revideret notat om ansvarsbegrænsning januar 2010

Revideret notat om ansvarsbegrænsning januar 2010 N O T A T Revideret notat om ansvarsbegrænsning januar 2010 13-01-2010 Sag.nr.: 07/3736 Dokumentnr. 2048/10 Sagsbehandler Peter Steffen Rank Tel. Email: NOTATETS INDHOLD Dette notat belyser mulighederne

Læs mere

Pumpeydelse Samlet vandmængde

Pumpeydelse Samlet vandmængde Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 141.120 m³ grundvand 05. oktober 2015 Billund Kommune meddeler hermed Billund Vand tilladelse til

Læs mere

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Jens Studsgaard Jensen Vejlevej 54 7330 Brande 1. april 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring - Vejlevej 54, Brande Boringens beliggenhed

Læs mere

Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde. Tilladelse til erstatningsboring.

Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde. Tilladelse til erstatningsboring. Ole Hansen Varde Landevej 62 Skonager 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 52548 JUP Tilladelse til erstatningsboring. Varde Kommune giver tilladelse til etablering af en ny markvandingsboring

Læs mere

Sneum Å, st. 25 m. Entreprenør Kim Vind ApS Byvejen Årre Att.: Klaus Kristensen. Sendt til:

Sneum Å, st. 25 m. Entreprenør Kim Vind ApS Byvejen Årre Att.: Klaus Kristensen. Sendt til: Entreprenør Kim Vind ApS Byvejen 1 6818 Årre Att.: Klaus Kristensen Sendt til: klaus@kvme.dk Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947448 Tilladelse til krydsning af Sneum Å med foringsrør for elkabel

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand 1. EJENDOM Vejnavn og husnummer Ejerlav og matrikelnummer Postnummer og by Type af beboelse Helårsbeboelse Fritidsbeboelse 2. EJER

Læs mere

Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen. 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1

Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen. 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1 Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1 Grundlaget for boretilsyn Borekontrakt, evt. inkl. referat af kontraktforhandlinger Gældende lovgivning Tilladelser

Læs mere

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde

Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Gårdejer Thomas Hansen Ølgodvej 107 Dejgaard 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947460 Tilladelse til ny markvandingsboring. Godkendelse Varde Kommune giver tilladelse til etablering af

Læs mere

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 Notat Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 24. april 2017 Projekt nr. 227678 Dokument nr. 1223154487

Læs mere

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016.

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016. Hjerm Vandværk Indvindingstilladelse Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på 225.000 m³/år gældende til 14. August 2016. Grundvandet ved Hjerm Vandværk

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Hillerød Spildevand A/S Ægrisvej Hillerød. Midlertidig tilladelse til udledning af oppumpet grundvand til Pøle Å via Slotsmøllegrøften

Hillerød Spildevand A/S Ægrisvej Hillerød. Midlertidig tilladelse til udledning af oppumpet grundvand til Pøle Å via Slotsmøllegrøften Hillerød Spildevand A/S Ægrisvej 4 3400 Hillerød Tilladelsen er sendt til Louise Bendixen fra Krüger Midlertidig tilladelse til udledning af oppumpet grundvand til Pøle Å via Slotsmøllegrøften By og Miljø

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Industrivej 7A, 7900 Nykøbing Mors Dato: 27. september 2016 DMR-sagsnr.: 2016-0688 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-01707 Ref. LOPED / BEVCH Dato: 30. oktober 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 29189129 Virksomhedstype

Læs mere

Udgravnings dybder og nødvendig grundvandsænkning fremgår af tabel 1: Grontmij A/S Kokbjerg Kolding

Udgravnings dybder og nødvendig grundvandsænkning fremgår af tabel 1: Grontmij A/S Kokbjerg Kolding Grontmij A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 200.000 m³ grundvand 11.august 2015 Billund Kommune meddeler hermed Grontmij A/S på vegne af Billund Vand A/S tilladelse

Læs mere

Lego System A/S Åstvej 1 7190 Billund

Lego System A/S Åstvej 1 7190 Billund Lego System A/S Åstvej 1 7190 Billund Tilladelse til midlertidig grundvandssænkning med oppumpning og bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand Billund Kommune meddeler hermed Lego System A/S tilladelse

Læs mere