Borgen i rigets midte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Borgen i rigets midte"

Transkript

1 Borgen i rigets midte Nyborg - den ældste historie Fra udførte Østfyns Museer et forskningsprojekt Nyborg Slot og Residensstad, der udover et omfattende arbejde med ældre kortmateriale og skriftlige kilder også betød omfattende arkæologiske udgravninger på Slotsholmen i Nyborg. Udgravningerne har nu betydet, at store dele af Nyborg Slots historie er blevet nyfortolket og omskrevet. Denne artikel fokuserer således på Nyborgs ældste historie og et borganlæg, der i mange henseende har vist sig at være større og prægtigere end hidtil antaget. Af Claus Frederik Sørensen, cand.mag. i middelalderarkæologi, afdelingsleder for Landskab & Arkæologi på Østfyns Museer Indledning Nyborg er placeret på den vestlige side af Storebælt, hvor borgen ligger centralt i både det middelalderlige og nuværende Danmark (fig. 1). Som navnet siger, er der tale om den nye borg, hvilket derved ligger op til, at borgen har haft ældre forgængere. Fig. 1. På billedet ses Nyborgs placering midt i det danske rige inkl. Skåne, Halland, Blekinge og Slesvig.

2 Om ældre borge/fæstningsværker ved Nyborg kan kort opsummeres: Ca. 3 km sydøst for Nyborg ses en lokalitet med navnet Gammelborg. Navnet Gammelborg dækker over et godt x hektar stort område befæstet med grav og palisade. Anlægget kan dateres til germansk jernalder ( tallet) ud fra C14 analyse af forkullet materiale fra stolpehuller i palisaden. I Saxo Grammaticus Danmarkshistorie fra omkring 1200 fortælles, at Erik Emune ( ) havde hus = borg ved Arnakke, som sandsynligvis er identisk med Avernakke ved Nyborg. Huset skulle ifølge Saxo fremstå faldefærdigt. Stedet er endnu ikke undersøgt arkæologisk. Få år efter skulle Svend Grathe (datering) have opført borg på begge sider af Storebælt, hvilket stemmer godt overens med Tårnborg på Sjællandssiden og Nyborg på Fynssiden af Storebælt. Svend Grathes borge ville da være placeret ud for den smalleste overfart over bæltet med naturlige havne på begge sider som de eneste i området. Placeringen af Svend Grathes borg kendes ikke, men den naturlige banke på halvøen Knudshoved ud for Nyborg ville være et godt bud. Store dele af banken er desværre styrtet i havet, og der har ikke været foretaget arkæologiske undersøgelser i området. Valdemar den store (datering) opførte i samme periode en borg på Sprogø midt i Storebælt, hvorved der blev skabt direkte visuel kontakt mellem de tre borge. Sven Grathes borg blev imidlertid nedbrændt af vendiske sørøvere. Endeligt fortæller de to 1500-tals historikere Cornelius Hamsfort & Arild Hvidtfelt, at Nyborg skulle være forbundet med Valdemar den Stores søstersøn Knud Prislavsen i perioden omkring Det er her interessant at Cornelius Hamsfort skriver, at Knud Prislavsen byggede videre på Nyborg. Det tyder derved på, at ifølge Cornelius Hamsfort, var Knud Prislavsen ikke var den primære bygherre men derimod byggede på foranledning af kongen. Dette stemmer godt overens med placeringen af en samtidig kongsborg ved Hjulby 5 km fra Nyborg. Det må regnes som usandsynligt at to magtcentre skulle have været placeret så tæt på hinanden uden det var samme bygherre (kongen), der naturligt lod den ene efterfølge den anden. Nyborg har således med største sandsynlighed haft ikke bare en men flere forgængere. Den ældste brug af ordet Nyborg, er i midlertidig fra 1193, hvor Knud 6. ( ) udsteder et gavebrev herfra. Spørgsmålet er dog, hvorvidt Knud 6.s borg er identisk med det Nyborg Slot, som i dag ses i den vestlige del af middelalderbyen? Hvis ikke hvem var bygherren da, hvad var borgens formål og hvordan så den ud? Teglstensborgen Nyborg borgbanken og voldgravene Nyborg Slot, som vi kender det i dag, blev opført på en jordbanke, der naturligt skråner fra vest og ned i mod byen (øst). De arkæologiske undersøgelser påviste, at ringmuren med hjørnetårne (og flankeringstårne) blev opført samtidig med et stort påfyldningsarbejde af tørv og ler på indersiden af ringmuren, så borgbanke og mur rejste sig samtidig (fig. 2). i Borggården kom

3 således til at ligge i et væsentligt højere niveau end foden/ydersiden af ringmuren. Udover den særlige visuelle effekt som det skabte, blev borgens forsvar også bragt væsentligt i højden i trin med tidens fremmeligste krigsførelse/fæstningsteknologi. Ringmurens top befandt sig således godt og vel 10 m over det omkringliggende terræn. Fig. 2. På billedet ses de massive påfyldningslag af gult ler, som borgbanken er opbygget af. Bemærk til venstre i billedet, hvor plyndringsgrøften til slottets ringmur skærer sig ned gennem påfyldningslagene. Ringmuren blev revet ned midt i 1700-tallet. Borgbanken blev sikret mod udskridning ved en faskine af egetræ og risflet (fig.3). Faskinen er erkendt på både den vestlige og nordlige side af borgbanken, og begge steder var muligt at datere faskinen til først i 1200-tallet (dendrokronologisk datering = 1209/10). ii Med dateringen i starten af 1200-tallet, der samtidig forstærkes ved det totale fravær af arkæologiske fund ældre end 1200, må det konstateres at Valdemar 2. Sejr ( ) var bygherre til den teglstensborg vi i dag kender på stedet.

4 Fig. 3. En af de bevarede pæle af egetræ, som siden starten af 1200-tallet har stået i faskiner langs borgbankens fod. Nyborg omtales ofte som en af de borge/fæstninger, der i 1100-tallet blev bygget som værn imod den vendiske trussel fra syd. Vendiske sørøverangreb plagede succesfuldt de danske østersøkyster, hvor en forholdsvis svag dansk kongemagt i flere omgange var plaget af tronstridigheder og borgerkrig. Efter tronstridighederne mellem Svend, Knud og Valdemar stod Valdemar d. store i 1157 tilbage som enekonge over det danske rige. I den efterfølgende periode konsolideredes den danske kongemagt (Valdemartiden) og kunne endegyldigt flytte kampen væk fra Danmark og til vendernes egne områder ved de sydlige Østersøkyster i det nuværende nordlige Tyskland og Polen. Den vendiske trussel imod de danske kyster og skibsfart var således at regne som forbi o iii Det må således slås fast, at det Nyborg Slot, som ses på Slotsholmen i dag (Valdemar Sejrs Nyborg), intet har at gøre med de venderangreb, som ældre litteratur, der omtaler teglstensborgen, ellers har tendens til at fokusere på. Denne hypotese må i stedet udelukkende være gældende for Erik Emunes og Svend Grathes borge ved Nyborg. Pælene/faskinen blev fundet i kote 3.30 meter over havets niveau og stod bevaret i kanten af den stadig eksisterede voldgrav (slotssø), der blev skabt ved kunstig tilførsel af vand til området. Vandet blev ledt gennem et omfattende kanalsystem fra Kullerup Sluse ca. 5 km vest for Nyborg, gennem Hjulby Sø, og ned mod byen, hvor et omfattende system af dæmninger stadig den dag i

5 dag opstemmer vandet til ca. 3. meter over havets niveau (fig. 4). Nyborg Slot og by har således helt fra opførelsestidspunktet først i 1200-tallet været sikret med vandfyldte grave/søer. Fig. 4. Luftfoto, der viser vandets vej fra Vindinge Å gennem kunstige kanaler (og Hjulby Sø) ind til Nyborg. I baggrunden ses Nyborg Fjord og Storebælt. En skriftlig kilde fra Danehoffet i Nyborg i 1284 omtaler vandet i Nyborg. Her fortælles, at Kong Erik 5. Glipping ( ) gav Erik 4. ( ) Plovpennings datter Jutta erstatning for hendes fædrenes gods i byen Nyborg med borgen sammesteds og byen Hjulby med de nævnte byers tilliggender og møllerne sammesteds. iv Både Nyborg og Hjulby er placeret langs den kunstigt gravede kanal fra Vindinge Å og ned til byen. Det nuværende voldgravsforløb står i dag som resultatet af omfattende ændringer foretaget under Christian 3. ( ) og Frederik 3. ( ). v Det vides fra skriftlige kilder, at Christian 3. udvidede Slotssøen nord og vest for slottet (Nørresø) betragteligt, for at få jord til de store bastioner nord for slottet og som også var planlagt vest for slottet. vi Det er således svært at udtale sig nærmere om de middelalderlige voldgraves udseende, størrelse og forløb. Arkæologiske udgravninger har dog påvist store middelalder/renæssance affaldslag, der gennem årene har bevæget sig længere og længere ud i voldgravene (Fig. 5). De oprindelige middelalderlige voldgrave har således gået langt tættere ind til borgen end at ses i dag. Et indtryk får man dog øst

6 og sydligt for slottet, hvor gravene må regnes som middelalderlige af udseende. Her er der tale om ganske betydelige voldgrave 20 m brede og af flere meters dybde (fig. 6). Fig. 5. Illustrationen viser de talrige affaldslag (blå markering) der går ud fra kanten af den oprindelige voldgrav (borgbanken = gul markering). Fig. 6. På billedet ses de stadig bevarede voldgrave, der engang fuldstændig omsluttede slottet.

7 Nyborg Slot ringmuren Fig. 7. På billedet ses Nyborg Slot 1659 set fra S/V med den vestlige og sydlige ringmur. Man kan stadig ane hjørnetårnene og de fremspringende flankeringstårne. Den ældre ringmur ses stadig bevaret i den stadig stående bygning/palatium (bygningen er bygget op imod den vestlige ringmur og ikke i forbandt hermed). Ringmuren er også synlig i begge gavle men særligt mod syd (fig. 8). Her ses, at ringmuren oprindeligt har været en godt 2 m. bred og kraftig mur. Det er kendetegnende for muren (til alle sider) at den ikke snævrer ind og er lige bred hele vejen op. Der er således tale om en umådelig kraftig ringmur af meget tydelig forsvarsmæssig karakter. Fig. 8. Til venstre i billedet ses den sydlige ringmur bevaret i gavlen af det vestlige palatium. Bemærk at ringmuren er jævnbred hele vejen op. Fra bunden af muren til det sted den er hugget af, er der godt 9 m.

8 Det varierer i midlertidig, hvordan muren har været konstrueret/opbygget. Den sydlige ringmur er stort set ikke funderet og har stået direkte på undergrund og en lille ydre kant af store marksten (fig. 10 & fig. 11). Fig. 10. På et ældre fotografi fra restaureringen af Nyborg Slot ses tydeligt resterne af borgens sydlige ringmur.

9 Fig. 11. På billedet ses den ca. 40 cm. brede kampestens kant, hvorpå den sydlige ringmur har stået. Udover denne, har muren ikke været funderet. Anderledes ser det ud med den nordlige og østlige ringmur. Her er funderingen bred og kraftigt. Fundamentet har vist sig at være lagdelt af tre lag kampesten, hvorimellem ses cm tykke lag af ler. Øverst et lag af små kampesten (10-20 cm i diameter), et lerlag ca cm tykt, midterst et lag af større kampesten (40-50 cm i diameter), et lerlag cm tykt, nederst et lag af små kampesten (10-20 cm i diameter). Særligt er det dog, at fundamentet er væsentligt bredere ca. 1.5 m på ydersiden af den godt 2 meter brede ringmur (fig. 1). Det har været fremlagt som en mulig hypotese, at fundamentet var udlagt på forhånd og skulle tage højde for både mur men også for fremspringende flankeringstårne? Det er alligevel interessant, at den dårligt funderede sydlige ringmur vender ud imod Storebælt og Nyborg Fjord (hvor truslen fra kasteskyts i starten af tallet må formodes at være lille), hvorimod den udsatte nordlige side, der er orienteret mod det indre land, og den østlige side, der er orienteret mod Nyborg by (adgangen til borgen foregik fra øst), fremstår særligt kraftigt funderet. Spørgsmålet er således om det fra starten kan have været

10 en bevidst handling på baggrund af risikovurderinger, tid, økonomi og nødvendigheden for at befæste stærkt eller ikke. Fig. 12. På billedet ses fundamentet til den østlige ringmur. Her ses tydeligt hvordan fundamentet er væsentligt bredere end ringmuren (ca. 1.5 m). Ringmuren ses i baggrunden af billedet). Nyborg Slot Centraltårnet Et borganlæg som Nyborg Slot bør fra starten have været udstyret med et mægtigt centraltårn. I dag ses resterne af et ca. 14 x 14 m kraftigt tårn stående ca. midt i den østlige ringmur. I 2011 lykkedes det at datere tårnet til o ud fra keramik fundet in situ ved tårnets fod. Det er dog tydeligt at ringmuren på begge sider af tårnet er af ældre dato og fortsætter ind i tårnet. Spørgsmålet er da, hvorvidt der kan befinde sig et ældre tårn gemt i det nuværende en tidligere fremsat hypotese? vii I tårnets kælder ses enkelte skifter sat i munkesten af en mindre type: 25 cm lange. Det er her interessant, at der i fundamentet til borgens nordlige romanske fløj blev fundet munkesten af samme dimensioner. Fløjen dateres med sikkerhed til borgens opførelsestidspunkt i starten af 1200-tallet. Kommende restaureringer og nybyggerier på Nyborg Slot vil forhåbentlig give mulighed for at afklare dette spørgsmål.

11 Nyborg Slot Runde hjørnetårne og fremspringende flankeringstårne Ringmurens højde var som nævnt ca. 10 m over oprindeligt terræn og kan stadig ses i murværket som palatiets nuværende gavle. I hvert hjørne stod et rundt hjørnetårn (hvoraf det N/V stadig eksisterer (det S/V er genopført i 1920 erne)) og langs ringmurerne var placeret en række fremspringende halvrunde? (flankerings)tårne. Særligt de fremspringende tårne har været genstand for megen omtale og spekulation. Tårnene står delvist bevaret (men stærkt restaureret) i den vestlige ringmur (fig. 13), men uden præcis datering indtil 2013, hvor det lykkedes at datere dem til borgens opførelsestidspunkt i starten af 1200-tallet. I borgens N/V hjørne blev således fundet resterne af et nedbrudt tårn placeret direkte oven på og samtidig med fundamentet til den nordlige ringmur (fig. 14). Fig. 13. Nyborg Slot set fra vest. På billedet ses de restaurerede fremspringende flankeringstårn stående i murværket til den romanske 1200-tals ringmur.

12 Fig. 14. På billedet ses den sparsomme rest af et nordligt fremspringende flankeringstårn. Tårnet er samtidig med den nordlige ringmur/den kunstige opbygning af borgbanken dvs. fra starten af 1200-tallet. Bemærk de lagdelte fundamenter. Efter danske (og Europæiske forhold) viii er dette en meget tidlig datering og i Danmark et fænomen man normalt ville henføre til 1300-tallets borgbyggeri, hvor eksempelvis Valdemar Atterdag opfører sådan ved Kalundborg. Her bliver det interessant at se nærmere på borgens bygherre Valdemar Sejr ( ) og hans mange besiddelser. Fra hørte Lübeck under den danske konge. Her havde Henrik Løve i anden halvdel af 1100-tallet opført nogle af nordens tidligste halvrunde(hesteskoformede) fremspringende flankeringstårne. Da Valdemar Sejr i 1203 red ind i byen som dens nye hersker fik han derved direkte kendskab til teknologien og forudsætningen for at opføre sådanne tårne på Nyborg Slot. Når flankeringstårnene på Nyborg Slot har stået mål for megen debat skyldes det bl.a. deres størrelse. Tårnene springer kun godt og vel en meter ud fra ringmuren og må regnes som værende af ringe størrelse. Spørgsmålet er hvor vidt tårnene har været af symbolsk betydning eller hvor vidt de reelt har været bygget til forsvar, hvor man effektivt har kunnet skyde ned langs borgens mure. De øverste dele af flankeringstårnene er i dag borthugget (sikkert som følge af en forhøjelse af palatiet omkring år 1400), hvorved det ikke kan afklares hvor langt tårnenes top (platform)

13 oprindeligt har kraget ud over tårnenes sider og derved sikret frit syn og forsvar langs ringmuren. Spørgsmålet vil sikkert skabe megen debat fremover, men forfatteren til denne artikel ser ingen problemer i at Nyborg Slots fremspringende flankeringstårne kan have været af forsvarsmæssig karakter. Hvis man alligevel arbejder med hypotesen om at tårnene udelukkende er af symbolsk betydning, er det nærliggende at kigge på Nyborgs strategiske placering og dens videre funktion. Fra midten af 1200-tallet (hvor borgen må have stået færdig) blev Nyborg således sæde for de danske Danehoffer = det danske parlament. I rigsloven fra 1284 blev det tilmed slået fast, at Danehoffet hvert år skulle afholdes i Nyborg, hvilket bekræftedes jævnligt i Danehoffets ca. 200 års funktionsperiode. ix. Fundamentet for at bygge prægtigt, evt. som et show case af et prestigebyggeri var derved til stede fra starten af borgens funktionsperiode. Som sæde for det danske parlament må borgen nødvendigvis fra starten være udstyret med en række foranstaltninger/bygninger til formålet. Det bliver her nærliggende at kigge nærmere på borgens indre bygninger og deres repræsentative status. Borgens to romanske teglstenshuse Borgens stadig bevarede vestfløj blev i undersøgt og gennemgribende restaureret af arkitekt Mogens Clemmensen, der fik klarlagt hovedlinjerne i fløjens bygningshistorie. Fløjens kerne består af et 1200-tals teglstenspalatium, der er omkring 28 m langt og 9 m bredt. Facademuren mod øst har romanske vinduer og døråbninger, der relativt daterer bygningen til første halvdel af 1200-tallet (fig. 15). x Grundplanen består af et større rum midt i bygningen flankeret af et mindre rum på hver side. Tilsvarende grundplan/palatium kendes bl.a. fra bispeborgen Søborg på Sjælland.

14 Fig. 15. På billedet ses slottets vestlige palatium som det ser ud i dag. I murværket ses spor efter to romanske portaler samt romanske vinduer. Palatiets længde er ca. 28 m.

15 Fig. 16. På billedet ses Nyborg Slots vestlige palatium. Der er tale om en forsøgsvis rekonstruktion ved fotomanipulation af Mogens Vedsø Det kan diskuteres hvorvidt bygningen har kunnet huse (og repræsentere) Danehoffet? Hertil kan siges, at selve institutionen Danehoffet desværre stadig er meget dårlig belyst. xi Det vides således ikke hvor store forsamlinger, der samledes, når der blev indkaldt til hof i 1200-tallets Nyborg. I et klageskrift fra ærkebiskop Jakob Erlandsen kan dog alligevel læses, at da den danske konge i 1256 afholdt Danehof i Nyborg, så foregik det ikke i sit kammer eller på sin borg, i nærværelse af rigets udvalgte og bedste mænd, men under åben himmel og i overværelse af både ædlinge og af mænd af folket eller almuen. xii Herved spores en ændring fra den lille lukkede forsamling (concilium) til større forsamlinger (parlamentum). Indtil 2012 blev det vestlige palatium anset som eneste større stenbygning fra borgens opførelsestidspunkt i starten af 1200-tallet. Derfor var overraskelsen også stor, da der i 2012 blev fundet fundamenterne til en endnu større teglstensbygning, der med sikkerhed var opført samtidig med borgbankens kunstige opbygning. Bygningens fundament (til den sydlige facade) var gravet igennem det nederste/første påførte lerlag, gennem bankens oprindelige væksthorisont til undergrund (fig. 18). Herefter rejste mur og kunstig borgbanke sig videre i højden sammen.

16 Fig. 18. På billedet ses hvordan fundamentet til slottets nordlige stenhus er gravet ned igennem den kunstigt opbyggede borgbankes første lag af påført gult ler. Bemærk at murenes plyndringsgrøft tydeligt ses i profilen (med flere påførte lerlag til venstre herfor). Store dele af murværket har således oprindeligt befundet sig under jorden, da man har set det som nødvendigt at fundere ned til bankens oprindelige undergrund. Gennem tre udgravningskampagner fra lykkedes det at klarlægge bygningens samlede længde på hele 36 m (8 m bred). Den oprindelige banke falder naturligt mod N/Ø, hvor hjørnet blev brugt til at anlægge en kælder med formodet køkkenfunktion. xiii Ud fra en bevaret tegning fra 1768 ses at den nu nedrevne nordfløj med stræbepiller helt op til tagfoden (fig. 19). xiv Med sikkerhed kan spores tre stokværk i billedet, hvor andet stokværk fremstår med store rundbuede vinduer, mens de øvrige stokværk har haft mindre firsidede vinduesåbninger. Ved udgravningerne i 2012 blev også fundet romanske profilsten. Det bliver derved nærliggende at stille spørgsmålet, hvorvidt den væsentligt længere nordfløj oprindeligt har huset borgens salsfunktion og derved også Danehoffet?

17 Fig. 19. På billedet ses Nyborg Slot fra S/V. Bygningen med stræbepiller er slottets nordlige fløj. Bemærk de rundbuede vinduer i salshøjde. Afrunding Samlet må konkluderes at borgen i rigets midte Nyborg fra starten blev stærkt befæstet (særligt imod udsatte sider). Borgen havde mægtige ringmure (2 m brede) udstyret med nyeste fæstningselementer som runde hjørnetårne og særligt halvrunde flankeringstårne. Den kunstigt skabte borgbanke var omgivet af brede voldgrave (over 20 m) skabt ved kunstig tilførsel af vand gennem en menneskeskabt kanal 5 km nord for borgen. Det har med andre ord været et enormt anlægsarbejde, der i 1200-tallets begyndelse blev sat i gang i Nyborg. Borgen bliver derved af en størrelse som i første halvdel af 1200-tallet er uden direkte sammenligningsgrundlag i Danmark (hertil skal også tilføjes en større ladegård placeret nord for slottet som et særskilt bygningskompleks). Med placeringen midt i det danske rige bliver det således nærliggende at stille spørgsmålet hvorvidt borgen ikke fra starten var tiltænkt rollen som sæde for de danske Danehoffer? Borgen havde da også alle forudsætninger for at kunne huse rigets parlament Danehoffet i form af hele to prægtige romanske teglstenbygninger på henholdsvis 28 og 36 m. i Arkæologisk udgravningsrapport ØFM 344 (Sørensen, Claus Frederik: 2012) & Skaarup, Jørgen: Middelalderborgen Nyborg. Arkæologiske udgravninger , s. 40. Nyborg ii Skaarup, Jørgen, 2015, s. 90.

18 iii[i] La Cour, Wilhelm 1972, s iv Afzelius, Adam 1939, s. 87. v Sørensen, Claus Frederik: 100 års fæstningshistorie i Nyborg. Nyborg Før & Nu Nyborg Lokalhistoriske Forlag, s vi Præsteindberetninger til Ole Worm, bd. 2: Indberetninger fra Århus, Fyns og Lunde Stifter , bd. 2. red. Frank Jørgensen, København 1974, s.138 & Sørensen, Claus Frederik s vii Vedsø, Mogens: Det store tårn på Nyborg Slot. Bygningsarkæologiske Studier (red. Kirstin Eliasen, Erik Bjerre Fisker, Ebbe Hædersdal, Peter Kristensen, Marianne Goral Krogh & Mogens Vedsø), s København viii Burgen in Mitteleuropa. Ein Handbuch. Flankierungsturm. Bd. 1, s Stuttgart ix Møller Jensen, Janus & Porsmose, Erland: Danehoffet og Håndsfæstningen Potentialet i et stykke unik Danmarkshistorie. Nyborg Før og Nu 2012, s Nyborg x Vedsø, Mogens: Nyborg Slot en bygningsarkæologisk analyse af det romanske palatiums østfacade. Bygningsarkæologiske Studier (red. Kirstin Eliasen, Erik Bjerre Fisker, Ebbe Hædersdal, Peter Kristensen, Marianne Goral Krogh & Mogens Vedsø), s København xi Møller Jensen, Janus & Porsmose, Erland 2013, s.21. xii Møller Jensen, Janus & Porsmose, Erland 2013, s.24. xiii Skaarup, Jørgen 2015, s. 56. xiv Befinder sig i Ingeniørkorpsets Tegnearkiv.

Nyborg Slot 1200-1600

Nyborg Slot 1200-1600 Nyborg Slot 1200-1600 Rapport om de arkæologiske undersøgelser 2009-2014 14.01.2015 Claus Frederik Sørensen I forbindelse med projekt Kongen kommer og kommende byggeplaner på Slotsholmen er hermed udarbejdet

Læs mere

I januar måned 2013 foretog Østfyns Museer en arkæologisk undersøgelse i Café Danehof på Slotsholmen Nyborg Slot.

I januar måned 2013 foretog Østfyns Museer en arkæologisk undersøgelse i Café Danehof på Slotsholmen Nyborg Slot. Undersøgelsens forhistorie og formål I januar måned 2013 foretog Østfyns Museer en arkæologisk undersøgelse i Café Danehof på Slotsholmen Nyborg Slot. Café Danehof ligger i det område, hvor slottets nordlige

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

ØFM 344 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129.

ØFM 344 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. ØFM 344 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. Kampagne: 01-05-2012 KUAS nr. Undersøgelsen fandt sted fra mandag d. 7. maj 2012 1. juni 2013. Museumsinspektør

Læs mere

ØFM 576 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129.

ØFM 576 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. ØFM 576 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. Kampagne: 21-10-2013 KUAS nr. Beretning for arkæologisk undersøgelse foretaget på Nyborg Slot - Nyborg

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Horsens museum har nu gravet i Ole Worms Gade i Horsens i snart et år, og udgravningen fortsætter et stykke ind i det nye

Læs mere

Mariagers middelalderlige sognekirke

Mariagers middelalderlige sognekirke 56 Af Christian G. Klinge Mariagers middelalderlige sognekirke Det er ikke ofte, at Nordjyllands Historiske Museum får lejlighed til at lave en arkæologisk udgravning i den lille købstad Mariager. Denne

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

Tilstandsvurdering SKOVGÅRD

Tilstandsvurdering SKOVGÅRD Tilstandsvurdering 17-02-2016 JFR SKOVGÅRD Fr.nr. 1917:35 HISTORIE Senmiddelalderligt firkantet borgbanke fra formodentligt ca. år 1500 med stensatte sider og delvis tørlagt grav. Borgbanken har ensidet

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d. 17.-18. september 2009. J. 1065/2009 Stednr. 21.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 24. februar 2010.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. J. 1003/2009 Stednr. 15.04.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 11. april 2011. Figur 1. Udgravning

Læs mere

Tilstandsvurdering RAVNSBORG

Tilstandsvurdering RAVNSBORG Tilstandsvurdering 22-06-2016 JFR RAVNSBORG Fr.nr.4322:90 HISTORIE Ravnsborg er formodentligt startet opført i 1330-erne af Johan den Milde. Borgen en anlagt på en borgbanke omgivet af grav og vold på

Læs mere

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder VHM 00437 Borgen Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100106-252 VHM00437_F6061. Muldafrømning af den sydlige del af arealet. Arkæologisk tilsyn og overvågning af muldafrømning af areal

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Tilstandsvurdering TRØJBORG

Tilstandsvurdering TRØJBORG Tilstandsvurdering 22-05-2016 JFR TRØJBORG Fr.nr.4104:43 HISTORIE Det ældste Trøjborg blev opført i første halvdel af 1300- tallet på en kunstig holm og bestod af et stort hovedtårn med udvendigt mål på

Læs mere

Rapport fra arkæologiske undersøgelser på kirkegården d. 18. maj og d. 14. oktober 2010

Rapport fra arkæologiske undersøgelser på kirkegården d. 18. maj og d. 14. oktober 2010 Rapport fra arkæologiske undersøgelser på kirkegården d. 18. maj og d. 14. oktober 2010 Malling sogn, Ning hrd.,århus amt. Stednr. 15.04.05 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro januar 2012 J.nr.

Læs mere

Tilstandsvurdering KALUNDBORG VESTBORG OG BYMUR HISTORIE SIGNIFIKANS BEVARINGSVÆRDI ADMINISTRATION ADGANGSFORHOLD CHA. Besøg.

Tilstandsvurdering KALUNDBORG VESTBORG OG BYMUR HISTORIE SIGNIFIKANS BEVARINGSVÆRDI ADMINISTRATION ADGANGSFORHOLD CHA. Besøg. Tilstandsvurdering 18-08-2016 CHA KALUNDBORG VESTBORG OG BYMUR Fr.nr. 3120:42 HISTORIE Kalundborg er ifølge Saxo anlagt af Esbern Snare omk. 1170. Vestborgen er dog sikkert kommet til senere, måske først

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Af arkæolog Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 527de, Randers Markjorde Randers Sogn,

Læs mere

Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev

Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev udgravningen delt op i flere etaper, dette billede er

Læs mere

Udgravning på Vordingborg Slotsruin 2009

Udgravning på Vordingborg Slotsruin 2009 Prins Jørgens Palæ samt kancellibygning og Gåsetårn set fra nordøst. Guache 1744 Udgravning på Vordingborg Slotsruin 2009 På trods af, at stort set alle ringmursforløb på Vordingborg Slotsruin er blevet

Læs mere

Tilstandsvurdering. Lilleborg

Tilstandsvurdering. Lilleborg Tilstandsvurdering 10-02-2016 KBV Lilleborg Fr.nr. 5234:40 HISTORIE Lilleborg var kongens borg på Bornholm. Sandsynligvis bygget i første halvdel af 1100 tallet. Efter traditionen var det den borg ærkebispen

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

ØFM654 Nyborg Slot - boringer, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129.

ØFM654 Nyborg Slot - boringer, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129. ØFM654 Nyborg Slot - boringer, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. KUAS nr. Beretning for gennemførelse af boringer på Nyborg Slot, med henblik på oplysninger

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Asferg Kirke, Nørhald hrd., Randers amt. Stednr. 14.06.01 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012. J.nr.

Læs mere

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 Af Museumsinspektør Karl Brix Zinglersen Opgravningen foregik bag Allégade 73 i det smalle stykke af matriklen op til nabobygningen.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Tilstandsvurdering RAVNSBORG

Tilstandsvurdering RAVNSBORG Tilstandsvurdering 01-02-2008 RAVNSBORG Fr.nr.4322:90 HISTORIE Ravnsborg er formodentligt startet opført i 1330-erne af Johan den Milde. Borgen en anlagt på en borgbanke omgivet af grav og vold på de tre

Læs mere

Kong Valdemars Jagtslot

Kong Valdemars Jagtslot Kong Valdemars Jagtslot Det lille middelaldervoldsted Kong Valdemars Jagtslot ligger i engen langs den tidligere mere vandrige Stensby Møllebæk, som gennem Malling Kløft udmunder i Storstrømmen. Det smukke

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM2898, Meldrupvej 14 Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By Ejerlav, matrikelnr.: 5a Sted-SBnr.: 160512-111 KUAS: 2012-7.24.02/HOM-0005

Læs mere

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse forud for opførelse af dagligvarebutik og byggemodning Af Arkæolog Kristine Stub Precht Arkæologisk Rapport nr.385,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Dreslette Kirke, Båg hrd., Odense amt. Stednr. 8.02.04 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012 J.nr.

Læs mere

Nyborg før & nu årgang 2017

Nyborg før & nu årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 19. årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 Årsskrift for Østfyns Museer, Nyborg Nyborg Museumsforening Nyborg Lokalhistoriske Arkiv i samarbejde med Nyborg Bibliotek. 19. årgang 2017 Oplag:

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. J. nr. 1130/2008 Stednr. 19.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 23. juni 2009.

Læs mere

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård Børglum Kirke J.nr. NMII 954/2007 Børglum Hrd. Hjørring Amt Stednr. 100102 Nationalmuseets Kirkeundersøgelser Børglum Klosterkirkes kirkegård Overvågning af nedrivning af mur på kirkegårdens nordside 17.-18.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Undersøgelsens resultater På tegningerne 5729T38-T40 og T42 er undersøgelseshullerne angivet som hul ÅHM 1-9 svarende til Geo s hul

Undersøgelsens resultater På tegningerne 5729T38-T40 og T42 er undersøgelseshullerne angivet som hul ÅHM 1-9 svarende til Geo s hul 1 5729R014 ÅHM. 5729, Aalborghus Slot, matr.nr. 523A, Aalborg Bygrunde. Aalborg Sogn, Hornum Herred. Nordjyllands Amt, tidl. Aalborg Amt. Stednr. 120516 Beretning for den arkæologiske overvågning i forbindelse

Læs mere

Sjelborg i ældre jernalder

Sjelborg i ældre jernalder 1 Sjelborg i ældre jernalder Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Kløvholm, 2011 Anders Olesen Abstract I det efterfølgende vil de væsentligste resultater af udgravningen ved Kløvholm, Sjelborg blive

Læs mere

Bygherrerapport. Resumé. Journalnr.: HOM 2273 KUAS: År: 2007 RESUMÉ... 1 TOPOGRAFI... 2 UDGRAVNINGENS FORLØB... 3

Bygherrerapport. Resumé. Journalnr.: HOM 2273 KUAS: År: 2007 RESUMÉ... 1 TOPOGRAFI... 2 UDGRAVNINGENS FORLØB... 3 Bygherrerapport Udgravning af: Forundersøgelse af Gesagervej, Hedensted, etape 2, Matr. nr.: 4a, 3c, 1k, 1b, 2c Ejerlav: Årup Sogn: Hedensted Herred: Hatting Gl. Amt: Vejle HORSENS MUSEUM Journalnr.: HOM

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Kirke Skensved kirkegård d. 20. okt. 2009

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Kirke Skensved kirkegård d. 20. okt. 2009 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Kirke Skensved kirkegård d. 20. okt. 2009 Kirke Skensved sogn, Tune hrd., Københavns amt., Stednr. 02.05.07 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro april

Læs mere

Tilstandsvurdering STAKSEVOLD HISTORIE. ADMINISTRATION Skov- og Naturstyrelsen, Trekantsområdet. ADGANGSFORHOLD JTJ

Tilstandsvurdering STAKSEVOLD HISTORIE. ADMINISTRATION Skov- og Naturstyrelsen, Trekantsområdet. ADGANGSFORHOLD JTJ Tilstandsvurdering 04-06-2008 JTJ STAKSEVOLD F.nr.3112:7 Koordinat: 55 40 44,70 N 09 50 48,40 E HISTORIE Ingen sikre kilder. Antageligvis røverborg fra ca. 1300-1400. Ved Nationalmuseets restaurering i

Læs mere

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen for arkæologisk forundersøgelse af STÆNDERTORVET 1, Roskilde Domsogn ROM 2737 KUAS j.nr. 2010-7.24.02/ROM-0002. Stednr. 020410 STÆNDERTORVET 1 Kulturlag, hustomt, anlægsspor Middelalder Matr.nr. 331a Roskilde

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

Journalnummer: SIM j. nr. 408/1999. Stednummer: Herred: Vrads Gl. amt: Skanderborg

Journalnummer: SIM j. nr. 408/1999. Stednummer: Herred: Vrads Gl. amt: Skanderborg Beretning om undersøgelse af en jernudvindingsplads fra yngre romersk eller ældre germansk jernalder fremkommet ved dybdepløjning ved Bødskovdal august 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 408/1999 Sted: Bødskovdal

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. J. 868/2012 Stednr. 15.02.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur

Læs mere

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR 2003-2122-0692 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:130 Bækgårdsvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg Herred, Storstrøms Amt

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008. J. 1104/2007 Sted nr. 14.09.01 Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 10 april

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Fredbogård, Holtvej 40 i Græsted,

Læs mere

Registreringsrapport RSM j.nr

Registreringsrapport RSM j.nr Registreringsrapport RSM j.nr. 10.449 To Tragtbægerkultur-skår, fundet i tomten af storstensgraven på Troldbanke 22. juni 2012. Foto: Torben Egeberg. Registreringsrapport, udarbejdet af Torben Egeberg,

Læs mere

Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie

Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie Af Christian Klinge Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie Nordjyllands Historiske Museum udgraver sjældent bebyggelse fra middelalderens landsbyer. Men vinteren 2014/15 var en undtagelse, da museet

Læs mere

Kulturarvsstyrelsen har bl.a. lagt følgende principper til grund:

Kulturarvsstyrelsen har bl.a. lagt følgende principper til grund: BILAG F. 9. JUNI 2011 VEDR. KONKRET UDPEGNING AF BYGGEFELTER FOR SELVBYGGERHUSE PÅ CHRISTIANIA KULTURARVSSTYRELSEN FORTIDSMINDER H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V Kulturarvsstyrelsen er blevet

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport NÆM 1999:113 H.C. Andersensvej, Lille Næstved Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, Sorø amt. sted.nr. 04.05.07 Undersøgelsens forhistorie: Næstved Museum foretog prøvegravning

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr. 2123-1539 Prøvegravning af 2,4 ha stort område i forbindelse med Århus Kommunes Lp 813 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Viby

Læs mere

HAM 5959 Roostvej 6, 6535 branderup, Arrild Sogn, Tønder Kommune, Stednr

HAM 5959 Roostvej 6, 6535 branderup, Arrild Sogn, Tønder Kommune, Stednr HAM 5959 Roostvej 6, 6535 branderup, Arrild Sogn, Tønder Kommune, Stednr. 210101 Arkæologisk besigtigelse i forbindelse med opførelse af en garagebygning ved Roostvej 6, Roost. Der fremkom rester af kælder,

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse. i forbindelse med uddybning i. Nakskov Havn. NMU j.nr Jørgen Dencker

Marinarkæologisk forundersøgelse. i forbindelse med uddybning i. Nakskov Havn. NMU j.nr Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med uddybning i Nakskov Havn Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med uddybning i Nakskov Havn. Jørgen Dencker Vikingeskibsmuseet,

Læs mere

ØFM 760 Bakkegården, kloak, Munkebo sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 157.

ØFM 760 Bakkegården, kloak, Munkebo sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 157. ØFM 760 Bakkegården, kloak, Munkebo sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.01.09. Sb.nr. 157. Kampagne: 18-08-2015 KUAS nr. 2015-7.24.02/KTM-0002 Museal overvågning i forbindelse med udgravning

Læs mere

ØFM 678 Den Hvide Jomfru og Kammen, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129.

ØFM 678 Den Hvide Jomfru og Kammen, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129. ØFM 678 Den Hvide Jomfru og Kammen, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. KUAS nr. Østfyns Museer foretog i perioden 22-06-2015 til 24-06-2015 en mindre arkæologisk

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Taps kirkegård d. 29. februar 2016

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Taps kirkegård d. 29. februar 2016 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Taps kirkegård d. 29. februar 2016 Taps Kirke, Nørre Tyrstrup hrd., Vejle amt. Stednr. 17.07.05-1 Rapport ved studentermedhjælp Kirstine Schrøder Hansen d. 15. november

Læs mere

Tilstandsvurdering BØNNET SLOTSRUIN. HISTORIE Bønnet slot blev opført i 1501 for Oluf Holgersen Ulfstand.

Tilstandsvurdering BØNNET SLOTSRUIN. HISTORIE Bønnet slot blev opført i 1501 for Oluf Holgersen Ulfstand. Tilstandsvurdering 02-11-2016 CHA BØNNET SLOTSRUIN F.nr.4427:107 HISTORIE Bønnet slot blev opført i 1501 for Oluf Holgersen Ulfstand. Slottet plyndres og beskadiges under svenskekrigene i 1658-60. Genopføres

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

SIGNIFIKANS - BEVARINGSVÆRDI

SIGNIFIKANS - BEVARINGSVÆRDI Tilstandsvurdering 08-03-2016 JFN KALØ Fr.nr.2316:42 HISTORIE Borgen på Kalø blev opført 1313 af Kong Erik Menved efter et jysk bondeoprør. Muligvis delvist nedrevet i 1320. Borgen ejes i 1340 af Valdemar

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen Resumé En arkæologisk udgravning af affaldsgruber og stolpehuller inden for et knapt 100 m 2 stort udgravningsfelt

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01599 Søndergade 25, Nakskov

Kulturhistorisk rapport for MLF01599 Søndergade 25, Nakskov Kulturhistorisk rapport for MLF01599 Søndergade 25, Nakskov udført af Signe Fog Mogensen for, 17-03-2016 Søndergade 25, Nakskov Museets j.nr.: MLF01599 KUAS j.nr.: 2015-7.24.02/MLF-0032 Stednavn: Søndergade

Læs mere

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1.

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1. SMS 1177, Bajlum Bygherrerapport Undersøgelse af stolpehuller, gruber og udsmidslag fra yngre romersk jernalder og nyere tid. Sagsinfo SMS 1177 Bajlum Mølle Stednr.13.01.07-74 Roslev sogn Hindborg herred

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1747-1837

ANDUVNINGSFYR 1747-1837 ANDUVNINGSFYR 1747-1837 23 Det Gamle fyr / Det Hvide Fyr Fyrvej 2 Arkitekt Philip de Lange 9990 Skagen Opført 1746-48, forhøjet 1816 Skagen Kommune Opr. kulfyr senere spejlapparat Nordjyllands Amt Tårnhøjde

Læs mere

Haderslev Museum J. nr Stednavn: Arrild svømmehal Frauke Witte Arrild sogn Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1

Haderslev Museum J. nr Stednavn: Arrild svømmehal Frauke Witte Arrild sogn Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1 Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1 Prøvegravning af område til etablering af sommerhuse ved Arrild svømmehal, Arrild Sogn, sb 30-32, 139, Nr. Rangstrup kommune. Indholdsfortegnelse: Resumé

Læs mere

Nr. 58. HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138

Nr. 58. HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138 HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138 Arkæologisk undersøgelse af et 713 m2 stort areal tæt vest for Luisevej. Resultat: Resten af en tidligere undersøgt urnegrav fra jernalderen, 9 stolpehuller,

Læs mere

HAM 5447 Stjernegade 4, Sønderborg sogn, Als Sønder herred, tidl. Sønderborg amt. Sted nr Sb.nr. 130.

HAM 5447 Stjernegade 4, Sønderborg sogn, Als Sønder herred, tidl. Sønderborg amt. Sted nr Sb.nr. 130. 4, Sønderborg sogn, Als Sønder herred, tidl. Sønderborg amt. Sted nr. 23.02.08. Sb.nr. 130. Arkæologisk forundersøgelse med positivt resultat. Forud for eventuel nedrivning og ombygning af 4 i Sønderborg,

Læs mere

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58 Kokkedal Slot Kulturmiljø nr. 58 Tema Bosætning landet Emne(-r) Herregård Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn Kulturmiljøet omfatter Herregården Kokkedal med voldsted, park, omkringliggende skove,

Læs mere

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130812-318, -320, 321 Kulturstyrelsens j.nr.: 2015-7.24.02/VSM-0018 Rapport for prøvegravning forud for cykelsti. Udført af Ida Westh

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Nysum Grusgrav II Udgravning af gravhøjen Bregnehøj fra ældre bronzealder samt bebyggelsesspor fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5692 Udgravning august/september

Læs mere

OBM 2860, Grimmerhus, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM 2860, Grimmerhus, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM 2860, Grimmerhus, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse i forbindelse med udvidelse af Danmarks Keramikmuseum, Grimmerhus Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk

Læs mere

ØFM 520 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129.

ØFM 520 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 129. ØFM 520 Nyborg Slot, Nyborg sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.10. Sb.nr. 129. Kampagne: 10-01-2013 KUAS nr. Beretning for arkæologisk undersøgelse foretaget i Café Danehof - Nyborg

Læs mere

Rapport for selvbetalt prøvegravning af dyrkningstruet gravhøj ved Mosegården, Rands

Rapport for selvbetalt prøvegravning af dyrkningstruet gravhøj ved Mosegården, Rands Rapport for selvbetalt prøvegravning af dyrkningstruet gravhøj ved, Rands VKH 2799 Gårslev sogn, Holmans herred, Vejle Amt. Stednr.: 17.05.02 sb.nr 29 Resumé Sb. 29 ses som en forhøjning i forgrunden af

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Lundbygård. Udgravning af dele af en boplads med kulturlag fra førromersk til ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6496 Marts 2015 Ved cand.mag. arkæolog

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn. Stednr.

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn. Stednr. Arkæologisk forundersøgelse Bygherrerapport HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn Stednr.: 160512 HOM2520 Grøft 1 Grøft 2 Resume Forundersøgelsen har vist

Læs mere