kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar Strategi for børn og unge i København

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar Strategi for børn og unge i København"

Transkript

1 kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar Strategi for børn og unge i København

2 Indledning 2 Vores børn fælles ansvar Alle børn skal kunne udleve deres drømme København er en mangfoldig by. Hvert år etablerer mange nye børnefamilier sig i byen, ligesom flere vælger at blive boende. Det er glædeligt, at vores by vokser, men det betyder også, at vi bliver flere, der skal deles om pladsen for de samme midler og samtidig udvikle vores tilbud. Det kalder på nye måder at arbejde på, når det handler om at give børn og unge de allerbedste kort på hånden i livet. Hver dag møder en masse glade og forventningsfulde børn og unge op i deres dagpleje, vuggestue, børnehave, skole eller ungdomsklub. Når de går hjem igen, har langt de fleste haft en dag fyldt med oplevelser, udfordringer, leg og gode venner. De har udviklet sig, og de har lært noget. De er blevet mødt af dygtige pædagoger, lærere og andre fagprofessionelle, der i stærke arbejdsfællesskaber løser deres opgave. Lige muligheder for alle Men og det er et stort men. Vi har børn, der ikke oplever sådan en hverdag. Det er børn, der vokser op i familier med få eller ingen ressourcer, og som måske har svært ved at passe ind i fællesskabet og deltage i de aktiviteter, som foregår i institutionen eller skolen. Nogle møder slet ikke ind i en daginstitution, eller de udebliver fra undervisningen. Og når de går ud af skolen i 9. klasse, så er det med lave karakterer og en ringe mulighed for at lykkes med en ungdomsuddannelse eller et job. Vi ser også unge, som har haft en god start på livet, men som når de rammer teenagealderen og ungdommen føler sig stressede, angste eller mistrives på anden vis. Unge som føler sig pressede og føler, at de skal leve op til nogle idealer, som er meget høje. Samtidig mærker København i stigende grad, at de mest udsatte byområder kræver særlige indsatser for de børn og unge, som vokser op der. På trods af den relative lighed i samfundet, er der alligevel en tendens til en større social ulighed. Hvis social ulighed ikke skal bæres videre fra generation til generation, skal vi insistere på, at alle børn og unge får lige muligheder for at få en god opvækst og et solidt afsæt for at nå deres drømme. Hvis vi vil give alle vores børn og unge de bedste betingelser for at lære, udvikle sig og trives, skal vi sikre, at alle vores daginstitutioner, skoler og resten af Børne- og Ungdomsforvaltningens tilbud er af den højeste kvalitet. Sådan er det ikke altid i dag. Det er et fælles ansvar Det er et fælles ansvar for hele København at skabe forandringerne. Ledelserne i de københavnske institutioner og skoler skal løfte kvaliteten gennem faglig ledelse. Alle der arbejder med vores børn

3 3 Indledning og unge skal skabe stærke arbejdsfællesskaber, hvor der er fokus på at lykkes med kerneopgaven at danne og uddanne Københavns børn og unge. Ledere og medarbejdere skal mødes med tillid, ligesom de skal møde forældre og børn med tillid. Tillid til, at de sammen finder de rigtige løsninger og skaber tilbud af høj kvalitet. Det kræver en højere grad af samarbejde på tværs af hjem og institution, på tværs af institution og skole og imellem øvrige tilbud i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Og det kræver et bredere sam arbejde om et godt børne- og ungeliv i København. Vi ønsker, at institutioner, skoler, idrætsfaciliteter, rekreative områder og kulturinstitutioner er sammen om at udvikle stærke tilbud til børn og unge, og styrker sammenhængskraften i det tætte lokale miljø. Det gør vi bedst i fællesskab og ved at åbne og anvende kommunens bygninger på nye måder. Det kan også hjælpe med at lette presset på Københavns bygninger. Derfor vil vi tænke meget mere i fællesskaber både de eksisterende og når vi bygger nyt. Vi tror på, at fællesskab skaber synergi og kvalitet for byen og borgerne, og det giver gode rammer for et stærkt tværfagligt samarbejde om byens børn. Det er vigtigt at holde fast i alt det gode, der allerede sker i København. Men der er også brug for tydelig forandring, de steder, hvor vi oplever, at der er brug for at gøre det bedre. 5 forandringer I Børne- og Ungdomsudvalget vil vi lykkes med fem forandringer de kommende år: 1 De første dage udsatte børn skal bedre fra start 2 Flere højkvalitetsdagtilbud alle børn har ret til et godt dagtilbud 3 Højere faglighed og trivsel i skolerne flere elever skal blive dygtigere 4 Unge i trivsel flere gode ungefællesskaber 5 Inkluderende fællesskaber bedre sammenhæng mellem almen og special 4 veje til forandring Vi tror på, at det er i samspillet, samarbejdet og relationerne, vi skaber forandring. Derfor tror vi også på, at der er fire veje til at lykkes med de forandringer, vi vil skabe. Vi skal blive bedre til videndeling, så vi får mere ud af det, vi allerede har. Vi skal sætte alle ressourcer i spil gennem inddragelse. Vi skal udvikle og løfte kompetencer i takt med de udfordringer, vi møder. Og vi skal gøre os umage med forenkling, så vi bruger vores kræfter klogt og rigtigt. Børne- og Ungdomsudvalget Jesper Christensen, borgmester (A) Anna Hede (O) Gorm Anker Gunnarsen (Ø) Helle Bonnesen (C) Jens-Kristian Lütken (V) Klaus Mygind (F) Knud Holt Nielsen (Ø) Laura Rosenvinge (A) Niko Grünfeld (Å) Sofie Seidenfaden (A) Tommy Petersen (B)

4

5 Indledning 5 5 forandringer I Børne- og Ungdomsudvalget vil vi lykkes med fem forandringer de kommende år: 1 De første dage udsatte børn skal bedre fra start 2 Flere højkvalitetsdagtilbud alle børn har ret til et godt dagtilbud 3 Højere faglighed og trivsel i skolerne flere elever skal blive dygtigere 4 5 Unge i trivsel flere gode ungefællesskaber Inkluderende fællesskaber - bedre sammenhæng mellem almen og special Videndeling Inddragelse Kompetenceløft Forenkling

6 6 4 veje til forandring Videndeling K øbenhavn er en stor kommune, som gemmer på et væld af gode, geniale og kreative løsninger på de udfordringer, som opstår i vores skoler og institutioner. Vi tror på, at der er et stort potentiale i at få mere ud af den viden, vi allerede har. Videndeling skal være drivkraft for at løfte den faglige kvalitet. Det skal ske i de enkelte teams på institutioner og skoler, hvor faglig udveksling i fx lærerteams skal styrkes. Det skal ske mellem faggrupper, hvor fx pædagoger, lærere og sundhedsplejersker skal sætte deres forskellige kompetencer bedre i spil om børnene. Og det skal ske på tværs af institutioner og skoler, så vi er sammen om at løfte kvaliteten for alle vores børn og unge i København. Videndeling skal blandt andet styrkes gennem udvikling af stærke arbejdsfællesskaber med en klar og fælles forståelse af kerneopgaven i både ord og handling, læringsnetværk, systematisk videndeling og udveksling af erfaringer om kulturforandring.

7 4 veje til forandring 7 Inddragelse A lle børn, unge og forældre skal have indflydelse på deres hverdag, trivsel og læring. De skal høres, involveres, blande sig og være med til at sætte mål og retning for det, der foregår på skoler og institutioner. Vi tror på, at det er et fælles ansvar at skabe det gode børne- og ungeliv i København. Inddragelse er en forudsætning for at skabe gode løsninger, som opfylder behovene hos dem, det handler om. Det er en grundsten i demokratisk dannelse. Inddragelse handler også om dialog med det omgivende samfund fx forskere og organisationer, og om at aktivere ressourcer i lokalmiljøet, fx erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger mv. Inddragelse skal blandt andet styrkes gennem dialogmøder, samskabelse, stærkt elevrådsarbejde og reel inddragelse af forældre- og skolebestyrelser.

8 8 4 veje til forandring Kompetenceløft K ompetencer handler om at skabe kvalitet, kontinuitet og stærke fællesskaber for børn og unge. Vi skal insistere på at udvikle et højt kompetenceniveau indenfor pædagogik, læring og ledelse på tværs af skoler og institutioner i København. Udviklingen skal være praksisnær og knytte sig tæt til kerneopgaven med fokus på at skabe den bedst mulige trivsel og udvikling for børn og unge. Et højt kompetenceniveau er også en forudsætning for at kunne tiltrække og fastholde dygtige og kvalificerede medarbejdere. Kompetenceløft skal blandt andet styrkes gennem lokale, praksisnære udviklingsaktiviteter for grupper af medarbejdere og hele arbejdspladser, ledelsesuddannelse, målrettet rekruttering og fokus på fastholdelse.

9 4 veje til forandring 9 Forenkling H vis vi skal lykkes med de forandringer, vi vil skabe, skal kræfterne bruges klogt og rigtigt. Det kræver fokus på den faglige og pædagogiske praksis. Og det kræver, at vi ikke bruger tiden på forstyrrelser, unødigt bureaukrati og uhensigtsmæssige arbejdsgange. Der skal være mening i den måde, vi styrer og dokumenterer på. Vi skal blive bedre til at udvikle standarder og modeller, som er tilgængelige for alle, og som kan give et godt afsæt for de lokale løsninger. Ligeledes skal vi arbejde med få enkle og klare mål, og vi skal sikre en standardisering af administrative arbejdsgange.

10 10 5 forandringer De første dage udsatte børn skal bedre fra start D e første dage i et barns liv er afgørende for barnets videre udvikling og muligheder. Nogle børn er bagud fra starten. Deres forældre har få ressourcer, og de får ikke den nødvendige stimulering og kontakt med hjemmefra. Når de starter i dagtilbud, kan de have svært ved at indgå i børnefællesskaberne, og deres muligheder for at deltage i helt almindelige leg og aktiviteter forringes. Alle børn skal have de bedst mulige chancer i livet, og derfor skal vi så tidligt som muligt sætte ind, så vi kan skabe chancelighed. Sundhedsplejersker er blandt de første af kommunens medarbejdere, der møder børnene og deres familier. De spiller derfor en væsentlig rolle for tidlig opsporing og målrettet tidlig indsats. Vi har gennem flere år arbejdet intensivt på at styrke den tidlige indsats og sprogarbejdet, og der er etableret tværgående ressourceteams, der sikrer det tværfaglige arbejde omkring udsatte børn. For at styrke børnenes sundhed og motorik, har vi arbejdet systematisk med at klæde personalet i dag- og fritidstilbud på til at arbejde med motorik i dagligdags aktiviteter. Ligeså har vi afsat midler gennem flere år til, at normeringerne i institutioner med mange udsatte børn bliver bedre. Men vi vil blive endnu bedre til at løse opgaven. Københavns Kommune har derfor skrevet under på Småbørnsløftet, hvor vi i samarbejde med andre kommuner, vidensinstitutioner, fonde og frivillige organisationer, har forpligtet os til at give indsatsen for udsatte børn de første dage et løft. Gennem fælles ansvar og delt lederskab vil vi skabe lokale løsninger, som kan styrke den tidlige indsats. Det gør vi Gennem VIDENDELING sikrer vi, at sundhedsplejersker og pædagoger deler viden om det enkelte barn i overgangen fra hjem til institution. I Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder vi med en overgangsmodel med nogle klare krav til overgange, fordi videndeling mellem sundhedsplejen og dagtilbud kan styrke kvaliteten af indsatserne begge steder. Gennem INDDRAGELSE af lokalsamfundet vil vi brede indsatsen for udsatte familier og børn ud. Vi ønsker at indgå i et tættere samarbejde med de frivillige organisationer og den boligsociale indsats, fordi vi tror på, at vi bedre kan nå familierne og sætte tidligt ind ad den vej. Gennem KOMPETENCELØFT til alle institutioner med mange udsatte børn sikrer vi, at medarbejdere og ledelse systematisk arbejder med at skabe stær ke læringsmiljøer for børnene. Gen nem kortlægning af læringsmiljøet bliver medarbejdere og ledere opmærksomme på udviklingspotentialer, som de sammen skal sikre de rette kompetencer til at arbejde med. Gennem FORENKLING vil vi understøtte, at udsatte familier får en samlet koordineret tværfaglig indsats. I Børneog Ungdomsforvaltningen har vi udviklet En god familiestart, hvor familier får støtte og vejledning under graviditeten og de første år. Det foregår hjemme hos familien og med udgangspunkt i familiens hverdag.

11 5 forandringer 11 Vi ser forandringen ved... I dag ser sundhedsplejersken 83 % af en årgang ved 8-10 måneders alderen. Det vil vi forbedre til 90 %. I dag er 24 % af de 1-2 årige børn, som er bosat i et udsat byområde, ikke indmeldt i et dagtilbud. Vi ønsker, at alle 1-2 årige børn bosat i et udsat byområde vælger at gå i dagtilbud. 1 I dag har sundhedsplejersken opsøgende kontakt med 464 udsatte og tosprogede familier, hvis børn ikke er indmeldt i et dagtilbud. Målet er, at alle udsatte og tosprogede familier, hvis børn ikke er indmeldt i et dagtilbud tager imod tilbuddet om et opsøgende besøg af sundhedsplejersken. I dag har cirka 16 % af de københavnske børn sproglige udfordringer, når de starter i 0. klasse. Det vil vi reducere til 11 %.

12 12 5 forandringer Flere højkvalitets - dagtilbud alle børn har ret til et godt dagtilbud H vis vi vil sende alle vores børn videre med de bedste kort på hånden, skal vi sikre, at alle dagtilbud er højkvalitetsdagtilbud. I vores klynger og netværk har vi skabt en organisering, hvor ledere tager fælles ansvar for at udvikle stærke læringsmiljøer. Vi ved, at et stærkt læringsmiljø er afgør ende for børnenes udvikling og læring, og det er særligt vigtigt for de udsatte børn, at de møder læringsmiljøer af høj kvalitet. Et stærkt læringsmiljø giver mulig heder for både den spontane, børneinitierede leg, men også den mere strukturerede vokseninitierede leg. I et stærkt læringsmiljø er der således fokus på læring, leg, stimulering, udforskning og samspil. I et stærkt læringsmiljø trives børn og voksne. Højkvalitetsdagtilbud er kendetegnet af tilstrækkelige normeringer og ordentlige arbejdsforhold. Der er tryghed, nærvær og lydhørhed mellem voksne og børn. Der er et højt fagligt kompetenceniveau blandt medarbejdere og ledere samt et stærkt forældresamarbejde. I København har vi stort fokus på en systematisk tilgang til udvikling af læringsmiljøet, og vi følger op hvert år i tilsynet. De kommende år har vi fokus på, at den nye styrkede læreplan skal udfolde sig i det enkelte dagtilbud. Alle ledere og medarbejdere skal igennem kortere læringsforløb. Institutionerne skal arbejde med, hvordan deres lokale styrkede læreplan skal se ud, og hvordan den skal bidrage til et løft af institutionens læringsmiljø. Det gør vi Gennem VIDENDELING arbejder vi med at uddanne faglige fyrtårne fra alle institutioner i forbindelse med de styrkede læreplaner. I Børne- og Ungdomsforvaltningen har vi gode erfaringer med, at faglige fyrtårne kan lede og facilitere den faglige udvikling og sikre videndeling på tværs i klynger og netværk. Det skal vi styrke i de kommende år. Gennem en styrket INDDRAGELSE af forældrene, vil vi sikre, at forældre ikke blot høres eller orienteres, men i højere grad bidrager positivt til at gøre en forskel. Det har vi allerede gode erfaringer med i København. Erfaringerne er blevet samlet i en guide til alle forældre, om hvordan man som forældre kan medvirke til at skabe gode institutioner. Gennem KOMPETENCELØFT vil vi understøtte, at institutioner i højere grad lykkes med at rekruttere dygtige medarbejdere. Over de næste år har vi afsat midler til, at institutionerne kan afprøve forskellige rekrutteringstiltag fx tiltrækning via tilbud om kompetenceudvikling. Ved at sikre at medarbejderne bliver klædt ordentligt på til opgaven, tror vi på, at vi kan tiltrække flere. Gennem FORENKLING vil vi arbejde for, at institutioner med flere forskellige udfordringer får erstattet deres nuværende planer med en samlet faglig handleplan for en to-årig periode. Det skal give dem let og smidig adgang til videndeling og koordineret understøttelse, så de bruger ressourcerne på målrettet forbedring af kerneopgaven og faglig udvikling i institutionen.

13 5 forandringer 13 Pejlemærker i dagog fritidsinstitutioner i København Sociale relationer positiv voksenkontakt hver dag Inklusion og fællesskab børne- og ungefællesskaber til alle Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Forældresamarbejde forældrepartnerskab Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk syste matik i den pædagogiske praksis Kilde: Børne- og Ungdomsudvalget, Vi ser forandringen ved... I dag har 44 institutioner to eller flere anmærkninger i ny indsats i tilsynet på alle pejlemærker. Det vil vi forbedre gennem en halvering af antallet af institutioner, der får anmærkninger. I dag er 57 % uddannede pædagoger i de københavnske institutioner. Procentdelen er ikke ensartet på tværs af institutioner, så nogle har flere og andre har færre. Det vil vi forbedre til, at alle institutioner som minimum har en andel på 66 % uddannede pædagoger.

14 14 5 forandringer Højere faglighed & trivsel i skolerne flere elever skal blive dygtigere I den københavnske folkeskole skal det faglige og sociale miljø være motiverende og inspirerende for eleverne, og de skal trives og blive så dygtige, som de kan. Mange skoler leverer høj kvalitet, og det skal de fortsætte med. De skoler, der har det svært, skal have hjælp og support for at løfte den faglige kvalitet på skolen. Høj faglighed i form af kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer er en forudsætning for, at eleverne kan udvikle sig til innovative, dannede, demokratiske mennesker og udleve deres drømme. På skolerne er der professionelle læringsfællesskaber mellem lærere og pædagoger, der arbejder målrettet med elevernes faglige udvikling og trivsel. Der er mange elever, der opnår et højt fagligt niveau, men der er også en del, som ikke opnår de faglige kompetencer, der skal til for at gennemføre en ung - doms uddannelse. Der skal derfor være et øget fokus på at få løftet de 20 % svageste elever gennem ekstra indsatser. Samtidig skal der også være udfordringer gennem hele skoletiden for de elever, der har særlige forudsætninger, men kan blive endnu dygtigere. Vi tror på, at en tæt dialog med både elever og forældre kan bidrage til at øge elevernes trivsel, faglige, sociale og personlige udvikling. Det gør vi Gennem VIDENDELING vil et netværk af uddannelsesambassadører mødes flere gange om året til viden deling og inspirationsoplæg, og fun gere som bindeled i samarbejde mellem skole, fritidscenter, forvaltning og Ungdommens Uddannelsesvejledning. Gennem videndeling vil vi styrke den løbende dialog mellem lærere og pædagoger på tværs af fritidsinstitutioner og skoler. Gennem INDDRAGELSE vi vil styrke forældresamarbejde med alle forældre gennem hele skoletiden fx ved 50 dages samtaler mellem skole og hjem i udskolingen. Eleverne inddrages aktivt i skolens hverdag, fx ved at give eleverne mere indflydelse og medbestemmelse i undervisningen og ved øget synlighed af undervisning ens mål, organisering og indhold. Gennem KOMPETENCELØFT vil skoleledelser gennemføre en uddannelse, der styrker den faglige ledelse på skolerne. Ledelsen bliver uddannet til at følge udviklingsaktiviteter, undervisningens kvalitet og elevernes progression. Gennem FORENKLING vil vi i admi - ni strative arbejdsfællesskaber løse opga verne fælles for færre ressourcer og give lederne mere tid til faglig ledelse. Vi vil hen over foråret 2019 udvikle en strategi for øget chancelighed. Omdrejningspunktet er mere blandede skoler og dagtilbud med fokus på at mindske gabet mellem resultaterne for de et- og to-sprogede elever.

15 5 forandringer 15 Pejlemærker for kvalitet i folkeskolen i København Faglighed alle elever skal være dygtigere. Ungdomsuddannelse alle elever skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Chancelighed betydningen af social og etnisk baggrund skal mindskes. Trivsel alle elever skal have et godt skoleliv, hvor de trives. Vi ser forandringen ved... I dag er karaktergennemsnittet ved folkeskolens afgangseksamen på 7,26. Det vil vi forbedre til 7,5. I dag er der et gab på 1,7 karakterpoint mellem et- og tosprogede elever ved folkeskolens afgangseksamen. Det vil vi forbedre til 1 karakterpoint. Tillid og attraktivitet tilliden til skolerne og respekten for professionel viden og praksis skal højnes, så forældrene i København vælger folkeskolen. I dag er der 10,9 % af almenelever, der ikke får mindst 2 i både dansk og mate matik. Det vil vi forbedre ved at halvere andelen. Kilde: Børne- og Ungdomsudvalget I dag oplever 91,7 % af eleverne i 4.-9.kl., at de sjældent eller aldrig bliver mobbet. Det vil vi forbedre til, at 95 % af eleverne sjældent eller aldrig oplever at blive mobbet. Andelen af de allerdygtigste elever i dansk og matematik skal stige år for år. Mindst 10 procent af eleverne skal være blandt de allerdygtigste til at læse og regne. I dag gør det sig gældende i 4 ud af 7 af de nationale test. Det vil vi forbedre til, at mindst 10 procent skal være blandt de dygtigste i alle 7 tests.

16 16 5 forandringer Unge i trivsel flere gode ungefællesskaber U nge står over for at skulle træffe stadig flere valg i livet ikke bare valget om den rigtige uddannelse, det gode job, den rigtige partner og den rigtige stil. Som ung skal man også udforme sin selvforståelse og identitet, og navigere i de mange overgange med tilhørende krav og forventninger. Vi tror på, at unge er bedst klædt på til at træffe disse valg, når de har det godt og trives. Sammen med unge, skal vi gøre København til den bedste by at studere og færdes i som ung. Vi ønsker, at alle unge skal opleve Københavns mangfoldige ungdoms tilbud og engagere sig i fx foreninger, sportsklubber og tage del i byen som aktive medborgere. Vi vil gøre op med den stress og mistrivsel, som nogle unge oplever. De skal opleve fælles skabet i ungdomsklubber, på ungdomsskolen og i byens mange frivillige tilbud, der giver mulighed for dannelse og relationer. Her indgår de unge i meningsfulde fællesskaber, der udvikler dem som mennesker. Alle unge skal opleve at være motiverede for et aktivt og socialt ungeliv, fordi vi tror på, at det øger trivsel, og får de unge videre i en ungdoms uddannelse. Vi anerkender, at ikke alle unge går den lige vej fra afslutningen af folkeskolen til en ungdomsuddannelse. For os er det væsentlige, at unge kommer i gang med en ungdomsuddan nelse og fuldender én også selv om det nogle gange sker ad omveje og ad lidt længere veje. Det gør vi Gennem VIDENDELING vil vi sikre, at alle voksne omkring unge deler viden om de gode måder at klæde unge på til at vælge uddannelse og livsvej gennem en stærk vejledningsindsats. Alle unge skal kende deres muligheder for uddannelse og kunne træffe valg, der matcher både deres interesser, kompetencer og behovene på arbejdsmarkedet. Gennem INDDRAGELSE af Ungeråd KBH i konkrete sager, vil de unges stemme blive et vigtigt parameter for udviklingen af området. På dialogmøder inddrager vi forældre, medarbejdere, eksperter, unge m.fl. i at udvikle løsninger, der fx styrker elevernes motivation i udskolingen. Gennem KOMPETENCELØFT vil vi udvikle lærere og pædagoger i udsko lingen i forhold til viden, meto dik og systematik i arbejdet med uddannelses parathed og de unges valgparathed. Gennem FORENKLING vil vi i et tæt samarbejde mellem forvaltningerne sikre en helhedsorienteret indsats for unge og etablere en fælles indgang til kommunen for udsatte unge. De unge skal opleve let adgang til løsninger og tilbud. Vi vil arbejde for at få tilvejebragt eksisterende viden om de unges fritidsliv og i dialog med unge fx i Ungeråd KBH og vores klubber under søge, om vi har de rette tilbud til brugerne i de forskellige områder i byen og stille den viden til rådighed for sektoren. Vi arbejder i de kommende år fortsat målrettet med at styrke udskolingen. Vi vil skabe en endnu mere motiverende skoledag, og løfte elevernes fag lige niveau ved folkeskolens afgangseksamen. Det sker eksempelvis gen nem Københavnerakademiet, forældreinddragelse, praktiske værksteder, styrket erhvervssamarbejde, talent-camps, Åben Skole og bedre brobygning til ungdomsuddannelserne.

17 5 forandringer 17 Vi ser forandringen ved... I dag er 86,5 % (2017) af eleverne i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter afgang fra 9.kl. i en københavnsk folkeskole. Det vil vi forbedre til 90 %. 4 I dag er 11 % (2017) af eleverne 15 måneder efter afgang fra 9. kl. i en københavnsk folkeskole i gang med en erhvervsuddannelse. Det vil vi forbedre til a) at 20 % af eleverne skal være i gang med en erhvervsuddannelse 15 måneder efter de har afsluttet 9. kl. i en københavnsk folkeskole og b) at 20 % af eleverne skal have afsluttet en erhvervsuddannelse 5 år efter at de har afsluttet 9. kl. i en københavnsk folkeskole.

18 18 5 forandringer Inkluderende fællesskaber bedre sammenhæng mellem almen og special A lle københavnske børn skal indgå i stærke fællesskaber og have et godt dag- og skoletilbud. Det gælder også de børn, der i et eller andet omfang har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats. Inkluderende fællesskaber handler om, at vi vil inkludere de børn, der har glæde af det i almenområdet. Nogle børn har så svære handicap og vanskeligheder, at de har brug for helt særlige tilbud. De børn skal hurtigst muligt have et specialiseret tilbud, der passer til deres behov. Vi vil løbende genbesøge barnets behov for at finde ud af, om det bedste for barnet eller den unge er et almen eller specialtilbud. Overordnet handler inklusion om at anerkende, at vi alle er forskellige og skal rummes i det store fællesskab. Det kræver, at alle de voksne omkring barnet og den unge arbejder sammen om at skabe og fastholde dem i et stærkt fæl lesskab og børn og forældre skal inddrages aktivt i hverdagens løsninger. Medarbejdere og ledere yder hver dag en indsats for at skabe den bedste hverdag for børnene, men vi er langt fra i mål. Institutioner og skoler skal som udgangspunkt have en bred sammensætning af medarbejdere med forskellige kompetencer, og de skal vide, hvordan de bedst understøtter børnene og de unges forskellige behov. Derfor skal der også være hurtig og kvalificeret adgang til viden og hjælp, når lærere og pædagoger står i situationer, hvor de har behov for rådgivning, vejledning eller aflastning. Der gennemføres i øjeblikket analyser af hele specialområdet. Vores mål er, at vi i løbet af foråret 2019 får udarbejdet en egentlig indsats plan på baggrund af analy sernes resultater. Det gør vi Gennem VIDENDELING vil vi sikre, at lærere deler viden med dagtilbudsog skolesocialrådgivere i Socialforvaltningen og mellem institution og skole for at skabe bedre løsninger for børnene. Vi vil også sikre større vidensoverførsel mellem skoler, der lykkes og skoler der ikke lykkes. Gennem INDDRAGELSE vil vi fx bruge Barnets Stemme, hvor børn, unge, forældre og netværk inddrages systematisk, når vi tilrettelægger forløb. Det skaber gennemsigtighed for alle involverede og den bedst mulige løsning for barnet/den unge. Gennem KOMPETENCELØFT og support fra kompetencecentre, ressourcecentre og ressourceteams i dagtilbud og skoler vil vi styrke samarbejdet om elever i fleksible tilbud, samarbejdet om elever, der revisi teres til almenundervisning, udlån af med arbejdere samt co-teachingsforløb og lign. Vi vil også styrke kompetencerne indenfor inkluderende læringsmiljøer i alle dag tilbud og skoler, herunder i vores specialundervisningstilbud og dagbehandling. Gennem FORENKLING vil vi under - støtte institutioner og skoler med klare mål og retningslinjer for arbejdet med ressourcecentre.

19 5 forandringer 19 5 Vi ser forandringen ved... Børne- og Ungdomsudvalget vil i 2019 på baggrund af analyser af specialområdet udarbejde en indsatsplan for inkluderende fælles skaber. Fokus er på tidlige og forebyggende indsatser og en løbende visitation, hvor man genbesøger barnets eller den unges behov, for at finde ud af om det rette tilbud er et almen- eller specialtilbud. Målene for forandringen bliver en del af indsatsplanen.

20 20 Sådan vil vi arbejde med strategien Strategien beskriver målene for arbejdet i Børneog Ungdomsudvalget og danner rammen for vores arbejde de næste år. Strategien er vores pejlemærke, når vi skal prioritere, investere og effektivisere, og den fungerer som et kompas, når vi leder organisationen, skaber kvalitet i praksis og prøver nye veje. I Børne- og Ungdomsudvalget vil vi løbende gå i dialog med elever, forældre, københavnere lokaludvalg, virksomheder, foreninger, kulturinstitutioner, ledere og medarbejdere, så vi bliver klogere sammen, og rykker os tættere på målet om at skabe en reel forandring for børn og unge i København. Sådan følger vi med Det er en fælles opgave for alle i Børne- og Ungdomsforvaltningen at lykkes med strategien. Det kræver, at alle led i organisationen forstår intentionerne og kan omsætte strategien til den konkrete virkelighed i hverdagen på vores skoler og institutioner. Derfor skal vi holde dialogen om strategien levende i de kommende år, og vi skal forholde os til, hvordan det går med forandringerne. Vi følger resultaterne i kvalitetsrapporter for dagtilbud i lige år og skoler i ulige år. Derudover forholder vi os til forandringerne i den årlige drøftelse af faglighed i folkeskolen samt i tematiserede opfølgninger i udvalget omkring inklusion, ungeindsatsen, evaluering af "Løft af udskolingen" samt i de årlige regnskaber. Hvis de løbende nedslag giver anledning til justeringer af strategiens mål, retter vi kursen til og drøfter, om der eventuelt skal sættes særlige indsatser i gang for at nå vores mål. Forvaltningen skal integrere strategien i ledelsesdialogen og danne et fælles sprog for de forandringer, vi vil skabe. Den faglige ledelsesopgave og det ledelsesmæssige ansvar for at følge udviklingen på skoler og institutioner er central for at lykkes med forandringerne. I de kommende år investerer vi i kompetenceløft af ledelser og i udvikling af stærke arbejdsfællesskaber. Vi skal sammen blive bedre til at skærpe fokus på dét, som reelt skaber øget kvalitet, og gør en mærkbar forskel i hverdagens relationer mellem de professionelle voksne og vores børn og unge. Vores skoler og institutioner skal være præget af stærke arbejdsfællesskaber. Stærke arbejdsfællesskaber drives af et forpligtende samarbejde og et fælles syn på kerneopgaven, som forebygger en lang række af de forhold, der skaber dårligt arbejdsmiljø, højt sygefravær og svingende kvalitet. Vi skal samarbejde med uddannelsesstederne for at sikre, at nyuddannede lærere og pædagoger har de rette kompetencer til at løfte opgaverne. Vi skal også skabe gode rammer for at kunne rekruttere nye dygtige medarbejdere. Vi skal have skabt en mere enkel organisation, så alle de opgaver, der ligger rundt om kerneopgaven, kan løses effektivt uden at stjæle for meget tid fra børnene.

21 Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen Januar 2019

kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København

kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi 2019-2021 Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København 2 Indledning Indledning 3 Vores børn fælles ansvar Alle børn skal kunne udleve

Læs mere

kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København

kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København kk.dk/buf Børne- og Ungdomsudvalgets strategi 2019-2022 Vores børn fælles ansvar UDKAST Strategi for børn og unge i København 2 Indledning Indledning 3 Vores børn fælles ansvar Alle børn skal kunne udleve

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Til politikerne i BUU

Til politikerne i BUU Fra: Til: Cc: Emne: Københavns Lærerforening Borgmesteren for BUF; Tommy Petersen (Borgerrepræsentationen); Sofie Seidenfaden (Borgerrepræsentationen); Niko Grünfeld; Laura Rosenvinge (Borgerrepræsentationen);

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Inklusion og inkluderende læringsmiljøer i Københavnske folkeskoler. Christina Haahr Bach Leder Inklusion, integration og sundhed

Inklusion og inkluderende læringsmiljøer i Københavnske folkeskoler. Christina Haahr Bach Leder Inklusion, integration og sundhed Inklusion og inkluderende læringsmiljøer i Københavnske folkeskoler Christina Haahr Bach Leder Inklusion, integration og sundhed 1 Københavnerfortællingen: 1. Inklusion i Købehavn Hvor vil vi gerne hen?

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Børne- og skolepolitikkens indsatshus

Børne- og skolepolitikkens indsatshus Børne- og skolepolitikkens indsatshus De 4 indsatsområder Indsatsområderne tager afsæt i større udfordringer, der bedst løses i samarbejde mellem flere parter, eller som har særlig faglig eller politisk

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG KØBENHAVNS KOMMUNE BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNINGEN FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG I KOMMUNALE OG SELVEJENDE DAGTILBUD 0-5 ÅR JUNI 2017 1 Indhold 1. Sociale relationer 2 2. Inklusion og fællesskab 3

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik UDKAST Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik For perioden 2019-2022 Godkendt af Byrådet den xx Forord I Fredensborg Kommune mener vi, at alle børn skal have mulighed for at

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler.

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler. Skolepolitik Indhold Indledning... 3 Vores Vision... 5 En anerkendende skole... 6 Temaer i skolepolitikken... 8 Faglighed og inklusion... 9 Læringsmiljø og fællesskab... 11 Samarbejde.... 14 Ledelse...

Læs mere

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 18. september 2018 Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 Den 8. november

Læs mere

Notat. Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune

Notat. Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune Center for Policy Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune Mål og rammer for pædagogikken i fritidsordninger under folkeskoleloven i Københavns

Læs mere

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være 2018 BØRN- OG UNGEPOLITIK Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være INDHOLD 03 Forord 04 Indledning De overordnede målsætninger for børn og unge 05 En tidlig

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats 3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle børn og

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Overordnet organisering Kerneopgaver dagtilbud Dagtilbudsloven som overordnet ramme Fremme børns trivsel, udvikling og læring Forebygge negativ social arv og eksklusion,

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan)

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) I 2012 introducerede pædagogisk kvalitetsudvalg i BUF begrebet pejlemærker. Den overordnede tanke er at Københavns Kommune

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune Børne- og læringssyn i Allerød Kommune April 2017 1 ALLERØD KOMMUNES FÆLLES BØRNE- OG LÆRINGSSYN I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 1 Alle børn har ret til en god start At blive i stand til at klare sig godt i livet handler ikke kun om fremtiden. Det handler i høj grad om at

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

KL inviterer til fælles handling om børn og unge

KL inviterer til fælles handling om børn og unge KL inviterer til fælles handling om børn og unge 2 KL inviterer til fælles handling om børn og unge Vær med til at finde nye løsninger! Vi har alle et ansvar for, at vores børn og unge trives og klarer

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Kapacitetsopbygningen kommer alle børn til gavn og er særlig god for de tosprogede.

Kapacitetsopbygningen kommer alle børn til gavn og er særlig god for de tosprogede. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget 6 veje til bedre integration Udvalget har på baggrund af temadrøftelsen ønsket en handleplan for,

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

DAGSORDEN FOR MØDE I HOVEDMED

DAGSORDEN FOR MØDE I HOVEDMED DAGSORDEN FOR MØDE I HOVEDMED Dato: 5. december 2018 Tid: Kl. 09:00-11:30 Sted: Rådhuset, udvalgsværelse D, 1.sal, vær.103 Mødedeltagere: HovedMED: Ledelsesrepræsentanter: Tobias Børner Stax (adm. dir.

Læs mere

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Hvorfor er der behov for at nytænke folkeskolen? Vi har en faglig udfordring Der er stadig for mange, der ikke får en ungdomsuddannelse. For mange der forlader

Læs mere

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK Esbjerg Kommunes BØRN - og UNGEPOLITIK Sammenhæng og helhed 2014 August 2014 Forord For to år siden blev Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik sendt ud i verden for at være den røde tråd, som skaber helhed

Læs mere

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde 07-03-2014 Indledning: Et nyt Børne- og Ungdomsudvalg er ved årsskiftet gået

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Med Børn & Unge politikken præsenterer Esbjerg Kommune de værdier og det børnesyn, som skal sikre, at alle kommunens børn og unge får

Læs mere

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET 2. GENERATION BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Janne Hansen Vi lever i en tid med store forandringer. Børnetallet falder og vi har ikke uanede ressourcer til at løse opgaven.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år)

Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år) KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Chancelighed og livsduelighed i småbørnsalderen (0-6 år) Chancelighed handler om, at børn uanset hjemmebaggrund skal have de

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Juni 2017 1 I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med vores børne- og læringssyn at sætte

Læs mere

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune April 2018 Fælles om trivsel Strategi for fællesskab og trivsel på 0-18 år Frederikssund Kommune Indledning og realisering Fælles om trivsel er en strategisk prioritering af de fokusområder, som har afgørende

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse politiske

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Haderslev Reformen Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner FN Børnekonvention Læring i universer Fremskudt indsats Social indsats Social strategi Fælles retning - lokal udvikling

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Ungepolitik. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen

Ungepolitik. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen Børneog Ungepolitik KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen www.kk.dk Indhold Forord 3 Indledning 4 Trivsel i hverdagen 5 Parat til fremtiden 6 Respekt for fællesskabet 7

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale Klynge C 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte

Læs mere

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde Børne- og Ungdomsforvaltningen Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde for skoler, KKFO, klynger, fritidsklubber, fritidstilbud, institutioner i klynger. FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune Faglig ledelse Kristine Schroll Dagtilbuds Aarhus Kommune Fagligt grundlag Dagtilbuds loven Børn og Unge politikken Kerneopgaven: At fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse Den pædagogi ske

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet. 30.maj 2017

Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet. 30.maj 2017 Børne- og Ungeudvalgets dialogmøde med skoleområdet 30.maj 2017 Hvilke veje SKAL vi gå? Hvad styrer vi efter? Hvilke veje SKAL vi gå? Hvad styrer vi efter? Skolepolitikkens fokusområder og de nationale

Læs mere

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, #

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, # Vi vil være bedre FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, 2014-2017 #31574-14 Indhold Vi vil være bedre...3 Læring, motivation og trivsel...5 Hoved og hænder...6 Hjertet med...7 Form og fornyelse...8

Læs mere

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune 9 Fokus OMRÅDER Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner

Læs mere

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ 2018 Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet Forslag til den nye formålsparagraf Dagtilbudsområdet er reguleret af dagtilbudsloven,

Læs mere

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015 2018 2014090062EB Udgave 26. februar 2015 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015-2018 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge trives Byrådet besluttede den 14. maj 2018 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken danner en fælles platform og

Læs mere

Side 2

Side 2 Side 2 Side 3 Side 4 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Bilag 1 Omlægning af Børnecenter København (BCK) Baggrund Inklusion har været en vigtig politisk dagsorden

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere