Plan for friluftsliv i Kollund Skov. - nye naturoplevelser i Aabenraa Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Plan for friluftsliv i Kollund Skov. - nye naturoplevelser i Aabenraa Kommune"

Transkript

1 Plan for friluftsliv i Kollund Skov - nye naturoplevelser i Aabenraa Kommune Januar 2018

2 Baggrund Den Danske Naturfond har netop købt Kollund Skov. Skoven er og bliver ikke hvilken som helst dansk højstammet bøgeskov. Den rummer en særligt mangfoldig natur og vil i fremtiden blive forvaltet med naturen som absolut førsteprioritet. Den gamle løvskov skal bevares, og træerne skal have lov til at blive så gamle de kan. De nuværende naturværdier knytter sig særligt til løvskoven på og ved de stejle skråninger mod Flensborg Fjord. Naturen i resten af skoven skal udvikles blandt andet ved at omdanne de tætte nåleskovsbevoksninger til løvskov, som med tiden udvikles til naturskov med gamle træer. Levesteder for sjældne dyr og planter skal også forbedres. Samtidig skal skovens faciliteter til publikum forbedres og skovens særlige historie skal synliggøres og formidles. Skoven skal kort sagt åbnes for offentligheden. Den Danske Naturfond har indgået et samarbejde med Aabenraa Kommune om netop at udvikle friluftslivet i skoven. Denne plan for friluftslivet i Kollund Skov sætter rammerne for, hvad der skal ske de kommende år. Ved implementeringen af friluftsplanen vil det blive sikret, at indsatserne ikke koliderer med skovens naturværdier.

3 Denne plan Denne plan for friluftslivet i Kollund Skov er udarbejdet af Aabenraa Kommune i tæt samarbejde med Den Danske Naturfond og et nyligt nedsat brugeråd for skoven. Dette brugerråd har givet input og sparring til planens indhold, og de vil bistå Aabenraa Kommune og Den Danske Naturfond i realiseringen af planens handlinger. Brugerådet består af repræsentanter fra : Bov Lokalråd Friluftsrådet Danmarks Naturfredningsforening Harrislee Kommune Destination Sønderjylland Flensborg By DOF Denne plan er udarbejdet umiddelbart efter, at Den Danske Naturfond har købt skoven. Det har været vigtigt arbejdet med at styrke muligheden for at opleve skoven blev igangsat hurtigst muligt. Denne plan skal derfor ses som en faseindelt plan, hvor nye ideer kommer til. Fase nr. 1 - i 2018 : Vi sikrer de basale friluftsfaciliteter i skoven. Fase nr. 2 - fra 2019 til 2021 : Vi videreudvikler friluftsmulighederne. I løbet af 2018 udarbejdes en naturplan der beskriver hvordan naturen skal udvikles i skoven. Denne plan vil sætte rammen for arbejdet med friluftslivet i fase Fase Fase 2 Brugerråd, lokale borgere og foreninger Denne plan realiseres Revideret plan udarbejdes og realiseres Fokus på at sikre de basale friluftsfaciliteter Primære målgrupper : Vandrere Cyklister Grupper / Skoleklasser Fokus på at videreudvikle friluftsmulighederne Primære målgrupper (forventet) : Vandrere Cyklister Grupper / skoleklasser Evt. nye brugergrupper

4

5 Om skoven Kollund Skov er på 130 ha. og igger mellem Kruså, Kollund og Harrislee. Skoven grænser mod vest op til et mindre statsejet skovareal og mod syd op til landegrænsen med en lille grænseovergang kun for gående færdsel. Kollund by grænser helt op til skoven mod øst. Lige syd for grænsen ligger den tyskejede Klusris skov. Friluftslivet i dag Skoven bruges i dag flittigt af lokale borgere fra både Danmark og Tyskland. Den primære brug foregår til fods eller cykel. Skovens veje bruges i mindre omfang af områdets ryttere. Centrale skovveje fungerer desuden som adgangsvej for to private boliger ved vandet. Gendarmstien og den nationale cykelrute 8 forløber gennem skoven. Der er primitiv bålplads med mulighed for teltovernatning ved vandet. Skovens natur Kollund Skov er et af de få steder i Danmark med oprindelig skov. Skoven rummer flere sjældne dyr og planter. Det gælder blandt andet kæmpestar og skovsvingel, og i de fugtige kildevæld er elfenbenspadderokke og skavgræs hyppig. I skovens vandhuller lever bjergsalamanderen, der i Danmark kun lever naturligt i skovene her ved Flensborg Fjord og ved Aabenraa. Skoven er med sin variation og sine gamle træer også et godt levested for mange fugle. Skovens karakterfugle er huldue og skovsanger. Stor flagspætte, sortspætte, pirol, dompap, kernebidder og misteldrossel er faste ynglefugle. Den sjældne gulirisk kan ses langs fjorden, hvor også isfugl og havørn søger føde. Naturen i skoven må generelt betegnes som robust overfor friluftsliv og de forstyrrelser det naturligt giver. Der skal dog i planlægningen af friluftslivet tages særligt hensyn til skovynglende fugle, som er sårbare overfor forstyrrelser i yngletiden. Områdets stejle skrænter og utilgængelige vådområder skaber delområder med meget begrænset menneskelig færdsel. Områder som kan være potentielle yngleområder for visse rovfugle. I planlægningen af stierne bør der fortsat sikres sådanne områder, ligesom det kan blive nødvendigt at omlægge eller imidletidig lukke stier, såfremt ynglende rovfugle slår sig ned i skoven.

6 Målgrupper I denne plan for udviklingen af friluftslivet i Kollund Skov har vi fokuseret på tre målgrupper: Vandrere - skovgæsten til fods Cyklister Grupper / skoleklasser Med fokus på vandring og cykling rammer vi de to største former for friluftsaktiviteter i Danmark. Et fokus på skoleklasser bygger på ønsket om give børn og unge en interesse og nysgerrighed på skoven, naturen og de nye rekreative muligheder. 3 Indsatsområder Denne plan - og dermed fase 1 - rummer tre indsatsområder: 1. Nye stier åbner skoven 2. Støttefaciliteter til friluftsliv i skoven 3. En formidling der inspirerer og aktiverer I det følgende beskrives de konkrete handlinger i disse tre indsatsområder. 1. Nye stier åbner skoven Skoven gennemskæres i dag af forskellige skovveje og stier, som den besøgende kan anvende - herunder Gendarmstien og den nationale cykelrute 8. Nedenstående kort illustrerer disse to ruters forløb og de primære skovveje. I 2018 skal der åbnes for stiadgang til flere dele af skoven. Nye stier skal lede den besøgende rundt til de væsentligste natur-hotspots, eksempelvis områder med særlige gamle træer eller skovens mange flotte skrænter. Stierne skal endvidere fungere som mindre sløjfer på Gendarmstien. Vandrere eller cyklister, der tager ophold eller overnatter i skoven, skal have mulighed for at opleve skoven med udgangspunkt i Gendarmstien eller cykelruten. I planlægningen af stierne tages udgangspunkt i skovens tre naturlige indgange - ved henholdsvis grænseovergangen, ved Kollund By og vejen ind i skovens nordlige del. Undersøgelse af danskernes friluftsliv, 2017 Friluftsrådet.

7 Konkrete handlinger i 2018 Der etableres tre stisløjfer med start/slut ved de tre indgange. De kobles sammen, så man ved at kombinere to eller tre sløjer kan gå en længere rundtur. Den samlede længde af de tre stier er cirka 7 km. Endvidere etableres en sti på cirka 1 km. langs dele af kysten. Den får sammenhæng med Gendarmstien og Cykelrute 8. Der laves overgange over fugtige områder og grøfter. Det kuperede terræn vil enkelte steder kræve anlæg af en simpel trappe i skråningen. Stierne markeres via farve-pletter på træerne. Stiernes etableres med forskellige vedligeholdelsesstandarder, og det præcise forløb skal planlægges under hensyntagen til de eksisterende naturværdier samt i tæt dialog med brugerrådet og lokale borgere med stor viden om skoven, nedlagte stiforløb, gode oplevelsespunkter mv. Denne dialog startes primo 2018.

8 2. Støttefaciliteter til friluftsliv i skoven Den besøgende skal have mulighed for at overnatte i skoven og/eller lave mad over bål. For at understøtte denne rekreative brug af skoven etableres en række mindre basale friluftsfaciliteter. Konkrete handlinger i 2018 Der etableres shelterpladsen i skoven til to forskellige målgrupper. Shelterplads for grupper Det skal være muligt for en klasse at overnatte på en shelterplads inde i skoven. Konkret placeres shelterpladsen i umiddelbar nærhed af huset på Molevej 24. Dette giver mulighed for adgang til vand. Shelterpladsen vil ligge op til Gendarmstien og den nationale cykelrute 8. I forbindelse med shelterpladsen etableres nogle enkle støttefaciliteter som eksempelvis muldtoilet, grilpladser, borde/bænke og brændeskur. Ved huset etableres et udekøkken (bordplade og vask) med adgang til vand. Shelterplads ved kysten For den enlige eller lille gruppe af vandrere, cyklister eller kajakroere etableres en lille shelterplads med bålplads ved kysten. Her findes i dag et borde/bænkesæt, og ligger cirka 100 meter fra Gendarmstien. Shelterplads i skovens dybe stille ro I en isoleret lysning i skoven etableres en shelterplads med grill og bord/bænkesæt. Pladsen ligger ca. 100 m fra Skomagerhusvej. En kaffeplet Der etableres 1 såkaldt kaffeplet på Gendarmstien, hvor skovgæsten kan spise sin medbragte mad. Der er tale om en plads med borde/bænke. Pladsen ligger kystnært med flot udsigt over Flensborg Fjord. Parkeringspladser Besøgende, der ankommer i bil, har i dag gode muligheder for parkering ved Kollund Mole. Dette sted fungerer som skovens primære indgang for besøgende i bil. I den nordlige del af skoven er der adgang via en grusvej. Der er i dag opsat et skilt med kørselsforbud for motorkøretøjer. Vejen fungerer som adgangsvej for husene i skovens sydlige del. Vejen er en smal 1-sporet vej, hvor to biler ikke kan passere hinanden. Af hensyn til skovens rekreative brug vil det være hensigtsmæssigt at anlægge en mindre parkeringsplads ved skovens nordlige indgang. Det vil lette adgangen til denne del af skoven, og formentlig fjerne noget uønsket kørsel i selve skoven. 3. Formidling der inspirerer og aktiverer Kollund Skov er en særlig værdifuld dansk skov, der i fremtiden vil blive forvaltet med fokus på naturen. Det vil kunne ses i skoven og give endnu flere naturoplevelser. Dette skal formidles til den besøgende. Det kan ske via eksempelvis disse væsentlige temaer: Den urørte skov. Hvorfor roder skoven med døde træer. Transformationen af 130 ha. Skov fra produktionsskov til natur. Hvorfor og hvordan? Bjergsalamanderen som signaturart. Særlig velegnet til en formidling målrettet børnefamilier. Oplev de stejle skrænter og slugter. Makante spor fra istiden. De kulturhistoriske elementer i området. Formidlingen skal samtidig klæde den besøgende på til at opleve skoven. Den skal give et overblik over skovens stier og rekreative faciliteter, herunder de forskellige overnatningsmuligheder. Konkrete handlinger i 2018 Der etableres en basal formidling som i de efterfølgende år kan udbygges og supleres efterhånden som skovens natur og rekreative muligheder udvikler sig. Ved skovens 3 indgange bydes den besøgende velkommen.

9 Her præsenteres de for skovens rekreative muligheder, dens natur og kulturhistorie. Der opsættes en skiltestander ved hver af de tre indgange. Standeren ved skovens østlige indgang skal sammentænkes med parkeringspladsen ved Kollund mole og med lokalrådets kommende stander ved parkeringspladsen ved Molevej/ Fjordvejen. Der udgives en folder som via kort og tekst skaber overblik over skovens oplevelsesmuligheder. Folderen udgives på både dansk og tysk. og udleveres via folderkasser ved de tre indgange. Det er også i denne folder, at besøgende skal søge informationer om udvalgte lokaliteter (punktformidling). Eksempelvis særlige mindesten, kulturhistorisk spor, lokaliteter med særlige naturtyper i skoven. Der laves dog en punktformidling på udvalgte steder på f.eks. Gendarmstien, hvor der i forvejen er markante menneskabte anlæg: På en bro over en meget markant smeltevandslugt. Ved den store mindesten vest for broen.

10 Kort over alle nye stier, formidling og støttefaciliteter planlagt realiseret i fase 1. Stiernes forløb er ikke endelig fastlagt.

11 Økonomi De beskrevne handlinger i denne plan forventes at kunne realiseres for 1 mio. kr. Aabenraa Kommune har i 2018 bevilliget kr. til udviklingen af de rekreative muligheder i Kollund Skov. Der arbejdes på at sikre de resterende midler. Tidsplan Forudsat at den fulde finansiering kan tilvejebringes primo 2018, arbejdes der efter følgende tidsplan : Kommune detailplanlægger med hjælp fra brugerråd og lokale Kvartal Fase 2 Igennem fase 1 - realiseringen af denne plan - er de basale friluftsfaciliteter etableret. Der er opbygget et kendskab og samarbejde i det nye brugeråd og med lokalbefolkningen. Det har givet ny viden om ønsker og behov fra lokalbefolkningen. Dette bringes ind i fase 2. Denne plan revideres og nye handlinger kommer til. Vi kan allerede nu se følgende friluftsmuligheder som skal vurderes og arbejdes videre med i fase 2: Brug af huset på Molevej 24 til rekreative formål. Brug for skoler og foreninger, en større formidling om skoven eller lignende. Nye idéer og evt. tiltag for nye brugergrupper. I 2018 indsamles løbende ideer til fase 2, mens selve arbejdet med en revideret plan for friluftslivet igangsættes ultimo Myndighedstilladelser Etablering af: Stier Shelters mv. Formidling Opstart af fase 2

12

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

BØTØ SKOVEN. 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING. 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen

BØTØ SKOVEN. 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING. 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen BØTØ SKOVEN 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen BØTØ SKOVEN 14. februar 2018 Til Marielyst Grundejerforening Nu nærmer vi os foråret og arbejdet med

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Storplettet perlemorssommerfugl Løvfrø Overdrev ved stråruplund i nærheden af Skamlingsbanken Dagsorden Kl. 15.00 kl. 15.05 Kl. 15.30 Kl. 16.00

Læs mere

GPS-registrering på Naturstyrelsen, Søhøjlandets skovarealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 26. november 2014

GPS-registrering på Naturstyrelsen, Søhøjlandets skovarealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 26. november 2014 GPS-registrering på Naturstyrelsen, Søhøjlandets skovarealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 26. november 2014 På et møde i marts 2013 mellem Naturstyrelsen Søhøjlandet og DOF Østjylland tilkendegav

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020

Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020 Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020 Handlinger 2017 Syddjurs Kommune har i 2016 vedtaget ny Fritids- og friluftspolitik, og politikken udmøntes i konkrete handlinger i 2017 og

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 I naturskove, gamle skovbeplantninger og skovmoser er træer ofte væltede, døende, knudrede og gamle. Her er gode muligheder for

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

En vision for friluftslivet i. Blykobbe Plantage

En vision for friluftslivet i. Blykobbe Plantage En vision for friluftslivet i Blykobbe Plantage 2011 Blykobbe Plantage Blykobbe Plantage og Antoinette Strand er beliggende i udkanten af Rønne. Skoven og stranden bliver året rundt besøgt af rigtig mange

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Friluftsliv og naturforståelse November 2014 Fælles mål Vision Hensigten med valgfaget Friluftsliv og naturforståelse er, at eleverne gennem undervisning

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Oddesund - oplevelser

Oddesund - oplevelser Oddesund - oplevelser Udgangspunkt for natur, kultur og fritid Hvad er særligt ved Oddesund? Uudnyttede potentialer - Et sted fuld af fortællinger og oplevelser - Natur-, kultur- og fritidsoplevelser i

Læs mere

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune 1 Nordrup Kirkeskov Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune Projektbeskrivelse som grundlag for Ansøgning til Landsbyforum Ringsted & Friluftsrådet Version 1.0 Udarbedjet

Læs mere

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 INDHOLD OM NATUR- OG FRILUFTSSTRATEGIEN 3 VISION 3 6 INDSATSOMRÅDER 4 1. Beskyttelse af naturen 5 2. Adgang til naturen 6 3. Bynære rekreative områder

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Lundbyportalen Situationskort

Lundbyportalen Situationskort Lundbyportalen Situationskort 4 sæt Infotavle 4 sæt 5 sæt Tulipbod 3 sæt Lundbyportalen Projektforslag 2) MOtorik og oplevelsessti Etableres 3) Bålplads Etableres 6) Infotavle Opdateres 5) Fodhegn Genetableres

Læs mere

Projektoversigt Naturpark Vesterhavet Januar 2014

Projektoversigt Naturpark Vesterhavet Januar 2014 Projektoversigt Naturpark Vesterhavet Januar 2014 Aktivitet Beskrivelse Tovholder Prioritet (høj 1- lav 3) Frist Budget + finansiering Turisme Digital oplevelsesformidling i Destination Sydvestjylland

Læs mere

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge Nationalpark Mols Bjerge Grenåvej 12 8410 Rønde. Fremsendt pr. mail til mols@danmarksnationalparker.dk 6. juni 2017 Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan 2018-2024 for Nationalpark Mols Bjerge

Læs mere

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 Punkt 3. Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 2019-009045 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der ydes et anlægstilskud på 3.000.000 kr.

Læs mere

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Frem mod 2020 Godkendt af Udvalget for plan, udvikling og kultur 7. februar 2018 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Syddjurs Kommune vedtog i 2016

Læs mere

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af Fredningsnævnet for København Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby kobenhavn@fredningsnaevn.dk København d. 28. januar 2015 Kampmannsgade 1 1604 København V natur@avjf.dk Telefon 33 13 21 45 www.avjf.dk

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

GPS-registrering af redetræer med sjældne og hensynskrævende fuglearter

GPS-registrering af redetræer med sjældne og hensynskrævende fuglearter GPS-registrering af redetræer med sjældne og hensynskrævende fuglearter Skrevet af Bo Ryge Sørensen, DOF-Østjyllands repræsentant i brugerrådet for NST, Søhøjlandet. Publiceret 14. juli 2016 Bøg med sortspættehuller.

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Cykelturister, Hvem er de og hvad efterspørger de? Peter Ole Sørensen November 2012

Cykelturister, Hvem er de og hvad efterspørger de? Peter Ole Sørensen November 2012 Cykelturister, Hvem er de og hvad efterspørger de? Peter Ole Sørensen November 2012 2 typer Turister på cykel Det er de turister, der allerede har valgt Danmark som feriemål og som har base i et feriehus,

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

HENNE // HVOR VESTERHAVET OG LANDSKABET ER EN BEGIVENHED I SIG SELV

HENNE // HVOR VESTERHAVET OG LANDSKABET ER EN BEGIVENHED I SIG SELV HENNE // HVOR VESTERHAVET OG LANDSKABET ER EN BEGIVENHED I SIG SELV SKAGEN OVER SIGTS KORT AALBORG AARHUS NYMINDEGAB HENNE VEJERS STRAND BLÅVAND VARDE KØBENHAVN ODENSE 001 // VISION... 1 Kvaliteter og

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol.

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol. Landskabet naturen planter og dyr Genner Bugt og dens forlængelse ind i landet, er en gammel tunneldal, skabt under isen i sidste istid. Selve Kalvø er egentlig blot en bakke i landskabet, der stiger op

Læs mere

DM i Natur- og Jagtsti 2017 se og prøv selv en jagtsti i Elmelund Skov

DM i Natur- og Jagtsti 2017 se og prøv selv en jagtsti i Elmelund Skov 12. juni 2017 Foto: Deltager i jagtsti skal fortælle hvilke fugle, som de 5 forskellige sæt fødderne stammer fra DM i Natur- og Jagtsti 2017 se og prøv selv en jagtsti i Elmelund Skov Invitation til DM

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Formål

PROJEKTBESKRIVELSE. Formål PROJEKTBESKRIVELSE Ansøger: Skov- og Naturstyrelsen Storstrøm, i samarbejde med Næstved og Slagelse Kommuner Kontaktperson: skovrider Claus Jespersen Dato: 5. december 2008 Projektnavn: Næstved-Slagelse-Skælskør-banen

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Holbæk ruten Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Gislinge Ruterne Oversigtskort Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Kortlægning. af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner. Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen. Forest & Landscape, University of Copenhagen

Kortlægning. af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner. Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen. Forest & Landscape, University of Copenhagen Kortlægning af oplevelsesmuligheder I fem landdistriktskommuner Berit C. Kaae Ole Hjorth Caspersen Forest & Landscape, University of Copenhagen Disposition Kortlægning af oplevelsesværdier Brugergrupperne

Læs mere

Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet

Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet 1 Disposition Formål Stiens forløb Analyser Stityper og valg af underlag Stiens dimensioner Faciliteter og støttepunkter

Læs mere

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen.

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen. 1 INDHOLD Om Natur- og friluftsstrategien side 3 Vision. side 3 6 indsatsområder. side 3 1. Beskyttelse af naturen.. side 4 2. Adgang til naturen. side 5 3. Bynære rekreative områder. side 6 4. Formidling

Læs mere

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor.

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende på den midterste og østligste del af Als. Området er afgrænset af kysten/fynshav mod

Læs mere

Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej Helsinge Masnedøgade København Ø Telefon: Mail:

Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej Helsinge Masnedøgade København Ø Telefon: Mail: Dato: 12/10-2016 Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej 3 3200 Helsinge Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Orientering om planlagt fredning af Esrum Søs

Læs mere

Frank Søndergaard Jensen. Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011

Frank Søndergaard Jensen. Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011 Brugergrupp per og deres adfæ ærd - og lidt om holdninger, konflik kter, viden og forvaltningstiltag Frank Søndergaard Jensen Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011 Transportmiddel

Læs mere

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen.

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen. Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 22. maj 2012 Sagsbehandler Mette Keseler List Direkte telefon 79 79 74 47 E-mail meli@kolding.dk Emne: Outdoorstrategi / Oplevelsesplan Geografi: Omfatter

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

I perioden er der i alt indkommet 7 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Guldborgsund Kommune (GK), Næstved Kommune (NK) og Vordingborg Kommune (VK).

I perioden er der i alt indkommet 7 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Guldborgsund Kommune (GK), Næstved Kommune (NK) og Vordingborg Kommune (VK). Hvidbog for høringssvar til Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021. Havet og kysten mellem Præstø Fjord og Grønsund. Natura 2000- område nr. 168. Vordingborg, Fae og Guldborgsund Kommune har i perioden

Læs mere

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle!

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Kender du det lille private skovområde Råen i Vetterslev? I den sydligste del af Ringsted Kommune, lidt øst for Vetterslev findes

Læs mere

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Den danske Pilgrimsrute Sydjylland Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5 Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Flensborg Fjord Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune

Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune Et projektoplæg til de områder der foreslås rejst rekreativ skov i kommunen udarbejdet 2014 Øst for Kærehave Jordmodervej V. Kværkeby Nordrup ved skolen 2 Område

Læs mere

Fritids- og naturoplevelser i Holstebro Kommune. Fællesmøde mellem Natur, Miljø og Klimaudvalget og Kultur og Fritidsudvalget

Fritids- og naturoplevelser i Holstebro Kommune. Fællesmøde mellem Natur, Miljø og Klimaudvalget og Kultur og Fritidsudvalget Fritids- og naturoplevelser i Holstebro Kommune Fællesmøde mellem Natur, Miljø og Klimaudvalget og Kultur og Fritidsudvalget 1.06.2018 Agenda Faciliteter og aktiviteter i kommunale skove/plantager Faciliteter

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget

Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Aftale 2015 Natur og Landskab (Bosætning og Erhverv) Status for Teknik- og Miljøudvalget Ole Tyrsted Jørgensen 03. september 2015 Sags id 00.15.00-A26-1-14 Natura 2000 handleplaner gennemførelse Arbejdet

Læs mere

HOTSPOTS FOR VANDSPORT - OG HVORDAN DE BLIVER ENDNU MERE ATTRAKTIVE

HOTSPOTS FOR VANDSPORT - OG HVORDAN DE BLIVER ENDNU MERE ATTRAKTIVE FAKTA HOTSPOTS FOR VANDSPORT - OG HVORDAN DE BLIVER ENDNU MERE ATTRAKTIVE FAKTA INDLEDNING POPULÆRT HOS DE YNGRE Surfing, kitesurfing o. l. tiltrækker typisk turister under år. VANDSPORTSTURISTEN ER MELLEM

Læs mere

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde. 2. Juni 2015

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde. 2. Juni 2015 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde 2. Juni 2015 STATENS FORSØGSORDNING FOR KYST-OG NATURTURISME Vækstplan for dansk turisme: Styrke dansk kyst- og naturturisme

Læs mere

Referat fra mødet den 28. oktober 2008 i skovrejsningsrådet for Gulddysse Skov

Referat fra mødet den 28. oktober 2008 i skovrejsningsrådet for Gulddysse Skov Skov- og Naturstyrelsen Østsjælland SNS-202-00015 Referat fra mødet den 28. oktober 2008 i skovrejsningsrådet for Gulddysse Skov Mødedeltagere: FH Flemming Hansen, Roskilde Kommune JØ Jens Erik Ørum, Roskilde

Læs mere

Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune

Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune 24. september 2015 Ved Jens Erik Larsen Foreningen Frie Fugle Jens Erik Larsen er civilingeniør og

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

Nærværende notat præsenterer resultatet af Naturgruppens første møde.

Nærværende notat præsenterer resultatet af Naturgruppens første møde. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 11-09-2012 ODDESUND-PROJEKTET Natur-arbejdsgruppen JOURNALNUMMER 01.00.00-P20-2-12 NATUR- OG

Læs mere

SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT

SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT Udarbejdet af Absolut Landskab i samarbejde med Mist+grassat. Projektet er udarbejdet i forbindelse med Turismepotentialeplaner i Søndervig og, Erhvervsmæssig

Læs mere

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017 Foto: Ole Klottrup Ørnens Dag ved Rands Fjord Søndag den 26. februar kl. 10-14 Vi står klar med teleskoper i og ved tårnet og vil fortælle om ørnenes spændende adfærd og biologi. Reden kan ses fra fugletårnet

Læs mere

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel.

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor Gislinge borgere fremkom med et ønske om,

Læs mere

Der bør opsættes flere redekasser til perleugle i fondens del af skoven, herunder også i de sydlige og vestlige dele af skoven.

Der bør opsættes flere redekasser til perleugle i fondens del af skoven, herunder også i de sydlige og vestlige dele af skoven. løvtræer, samt nåletræer i en zone på ca. 50-80 m parallelt med diget bør bevares uændret, som den er. Ellesumpen i vestkanten af delområde 1 og ud mod Mølledybet bør bevares urørt, som den er. Nåleskoven.

Læs mere

ANBEFALING AF PLACERING

ANBEFALING AF PLACERING ANBEFALING AF PLACERING NATIONALT KYST- OG LYSTFISKERCENTER, 27.02.019 ET KYST- OG LYSTFISKERCENTER VED HELNÆS BUGTEN Lyst- og kystfiskeri er som udgangspunkt en naturoplevelse. Derfor skal et center for

Læs mere

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser Side 1 Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne ved Mariager Fjord består af

Læs mere

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017 Miljø- og Energiudvalget Middelfart Kommune Dato 26.5.2015 Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Læs mere

Gode råd og inspiration til stiprojekter. V/ Casper Lindemann, DIF

Gode råd og inspiration til stiprojekter. V/ Casper Lindemann, DIF Gode råd og inspiration til stiprojekter V/ Casper Lindemann, DIF Der er behov for flere stier og ruter Andelen af stier og markvejsstrækninger i jordbrugslandskabet er blevet reduceret med 40% siden 1950

Læs mere

Velkommen til infomøde om Hylkedalen

Velkommen til infomøde om Hylkedalen Velkommen til infomøde om Hylkedalen Projektområde og Den Grønne Ring Areal: 250 ha Den Grønne Ring: 17 km Baggrund for udviklingsplanen Outdoorstrategien Synergieffekter i klimaprojektet Kommende Trailcenter

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Notat vedrørende søområdet Side 1 Baggrund Grundejerforeningen Smidstup Strandpark ønsker at få set på deres lille søområde med nye øjne samt fokus på de rekreative

Læs mere

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune.

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Hvad er en sti? Stier er færdselsarealer, der er forbeholdt gående, cyklende, ridende eller andre lette trafikanter. Stier kan være befæstet med forskellige

Læs mere

VELKOMMEN TIL KrygerHus

VELKOMMEN TIL KrygerHus VELKOMMEN TIL KrygerHus Kunne du tænke dig at bo med skoven som nabo, med flotte grønne skrænter, i en læfyldt skovlomme og samtidigt med en storslået udsigt over byen, fjorden og Ådalen? Her hersker stilheden,

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Velkommen til Jungshoved

Velkommen til Jungshoved Velkommen til Jungshoved Her finder I Jungshoved Naturprojekt på Jungshoved Naturprojekt på Jungshoved, Bøndernes Egehoved og Sydgårdens arealer Et sammenhængende naturområde med tre unikke naturtyper:

Læs mere

Stier. -Inspiration til planlægning og forvaltning

Stier. -Inspiration til planlægning og forvaltning Stier -Inspiration til planlægning og forvaltning Disposition Baggrund og proces: Adgangspolitisk handlingsplan Indsatsområde Stier Processen Håndbog om planlægning og forvaltning Erfaringer og anbefalinger:

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Plan for Grønne Områder Hvidbog opsamling, kommentarer og indstilling på baggrund af høringssvar fra medlemmer af Det Grønne Råd

Plan for Grønne Områder Hvidbog opsamling, kommentarer og indstilling på baggrund af høringssvar fra medlemmer af Det Grønne Råd Høringspart Relevant afsnit Resumé af høringssvar Administrationens Kommentarer Dansk Skovforening Skove Tilvækst på 1.500 m 3 er Ja, gamle tal korrekt tal for lille er ca. 2.400 m 3 Skovning 1.600 m 3

Læs mere

Stevns ½ Jernmand d Side 1/12

Stevns ½ Jernmand d Side 1/12 Stevns ½ Jernmand d. 29.06.2014 Side 1/12 Tilskuer guide Det er med stor glæde at Køge Tri Team 2000, byder velkommen til Stevns ½ Jernmand. I denne tilskuerguide har vi samlet lidt info, som kan være

Læs mere

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser 1 Udkast til politisk behandling - 2019 Baggrund for strategien Faxe Kommune er beriget med en spændende og forskelligartet natur, som alle skal have mulighed

Læs mere