FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.2 Januar 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.2 Januar 2019"

Transkript

1 FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.2 Januar 2019 Sådan får dine programmer succes på streaming Dette er første udgave af DRs Foto- og tekstguide til DRTV. Hvis du har forslag til, hvordan vi kan forbedre layout, formidling og formuleringer, så send en mail til:

2 s. 2 INDHOLD s. 3 s. 4 s. 4 s. 6 s. 8 s. 11 s. 13 DERFOR FOTO Billedtyper Serie- og sæsonfoto Episode-foto Formål Sælge programmet Afspejle programmets stil Overvejelser Motiv Situation Komposition Baggrund Etik Teknisk Tydelighed Skarphed og lys Format Opløsning Specialleverancer s. 14 TEKST Titler Programtekster s. 15 AFLEVERING Foto hvor og hvordan Tekst hvor og hvordan s. 16 TJEKLISTEN Lige til at hænge op på væggen

3 s. 3 DERFOR Konkurrencen om danskernes tid er blevet benhård. DR er ikke længere en automatisk del af danskernes daglige medieforbrug. DRs programmer er noget, danskerne aktivt skal vælge til. Fantastiske programbilleder, en god titel og en sælgende programtekst er supervigtigt, når seerne vælger indhold på DRTV og andre streamingtjenester. Formår billederne ikke at sælge et program i det store udbud af indhold, vælger streamerne noget andet indhold, som virker mere spændende. Flere undersøgelser viser, at brugerne kun kigger på et spot i få sekunder, inden de tager beslutningen om at se mere eller gå videre til næste spot på siden. I en streaming-verden er programbillederne og programtekster lige så vigtige, som en placering i bedste sendetid tidligere var det på flow-kanalerne. På DRTV skal programmerne kunne stå alene og sælge sig selv.

4 s. 4 FOTO BILLEDTYPER Der findes i udgangspunktet tre hovedtyper af fotos på DRTV afledt af niveauinddelingen af de enkelte programserier: Serie, sæson og episode. Her korte forklaringer på de forskellige behov efter type. 1 SERIE- OG SÆSONFOTO Seriefotoet er det foto, der binder alle sæsoner sammen, og er et nemt genkendeligt ikon for hele serien. Det bruges til at sælge hele serien/alle sæsoner over for brugerne. Tænk på, at fotoet skal favne essensen af den samlede serie. Sæsonfotoet bruges til at sælge en samlet sæson i en programserie med flere sæsoner. Det skal ramme essensen af den givne sæson. Sæsonfoto med for mange personer og urolig baggrund virker dårligt på DRTV. De kan dog i visse situationer bruges i anden kommunikation fra DR. Enkelt og letafkodeligt sæsonfoto med den centrale hovedperson. Serie- og sæsonfotos må gerne have et mere plakatagtigt udtryk end fx episodefotoet. Disse billeder indeholder de vigtigste personer og evt. en central location. Seriefoto med de centrale hovedpersoner og location. Seriefoto med vært uden deltagere. Meget abstrakt seriefoto uden personer eller locations.

5 s. 5 2 EPISODEFOTO Episodefotos skal rumme essensen af og vinklen på den enkelte episode. Fotoet kan fx illustrere en konflikt eller gengive nogle udtryk hos den eller de vigtigste karakterer i det konkrete afsnit eller afspejle emne og tema i programmet. hver episode og ikke genbruges på tværs af episoder. Episodefotos kan med fordel være i tråd med den tekst, der bliver skrevet til programmet. Billederne bliver brugt som navigation, der hjælper brugerne med at finde bestemte programmer, og derfor er det vigtigt, at de er let afkodelige. De skal være specifikke for Episodefoto med en central person i en vigtig scene fra den aktuelle episode. Episodefoto med programmets vært og/eller de hovedmedvirkende fra den aktuelle episode. Episodefotoet er for generelt og siger ikke noget om indholdet af det konkrete program. Selvom episodefotoet siger noget om programmets indhold, fungerer det ikke uden personer.

6 s. 6 FOTO FORMÅL 1 SÆLGE PROGRAMMET Programfotoet og programmets titel er i mange tilfælde det eneste, brugeren af DRTV ved om programmet. Derfor skal fotoet virke interessevækkende og appellerende. Hvis billedet virker genkendeligt og afspejler stemningen, vil programmet hurtigere blive valgt. Streamerne får en klar ide om typen af program, og om de har lyst til at se det. Det godt sælgende foto indeholder flere af disse ting: personer (som hovedregel) noget, der er relevant for programmet] en fortælling en stemning noget inviterende Foto til The Sound of Musical. Fotoet har personlighed, er inviterende og lover god stemning og godt selskab, når der skal snakkes om musicals. Foto til dokumentar om seksuelt misbrug. Selvom fotoet rummer personer, en slags fortælling og sætter en stemning, er det ikke inviterende, og fungerer derfor ikke. Foto til Filmselskabet. Fotoet er kreativt og virker appellerende for filminteresserede. Aktualitetsprogram med tilfældigt foto, der fremstår uinteressant og ligegyldig.

7 s. 7 2 AFSPEJLE PROGRAMMETS STIL Et programfoto er et løfte til brugeren om, hvad man kan forvente sig af programmet. Derfor bør der være overensstemmelse mellem fotoet og programmet. Nedenstående parametre er nogle af de ting, der bør indgå i de kreative overvejelser, når fotoet skal tages: Instruktion af personer Styling af personer Location Foto til Simona overlever. Pigens blik, styling og fremtoning passer perfekt til hendes historie og til DR3, som programmet blev sendt på. Foto til Kulturmagasinet Gejst. Billedet er velproduceret, men passer ikke til et program om kultur og kreativitet. Styling, location mm. passer måske bedre til fx et finansprogram. Fotos til Alene i vildmarken. Fotoet til venstre fremstår stift og overkonstrueret og afspejler ikke barskhed og overlevelse. Fotoet til højre har derimod noget autentisk over sig, der passer til programmets håndholdte stil.

8 s. 8 FOTO OVERVEJELSER 1 MOTIV 2 SITUATION I udgangspunktet altid mennesker med fokus på ansigter. (Der kan være undtagelser betinget af programmets karakter. Ved naturprogrammer uden værter er dyrene/ dyret fx i centrum) Maksimalt tre personer som klart udgangspunkt Kendte og vigtige personer fremfor ukendte og mindre vigtige Nære billeder uden for mange detaljer eller med sløret baggrund Letforståeligt og hurtigt afkodeligt Ingen grafik i billedet, fx logo og tekst Let afkodeligt foto. Vær bevidst om, hvorvidt fotoet er opstillet eller action. Den afgørende forskel er, om personer ser i kameraet eller ej Inden for handlingsbetonede genrer, fx drama, fungerer action-fotoet ofte godt Hvis programmet er båret af en vært, der henvender sig direkte til seerne, bør personerne se direkte i kameraet Undgå i udgangspunktet, at personener står frontalt mod kameraet. Sørg i stedet for, at de drejet lidt og står med ansigtet vendt mod kameraet Foto for værtsbåret program, hvor personen har øjenkontakt med kameraet. For mange personer gør fotoet rodet og utydeligt. Meget iscenesat og konstrueret foto til programmet Shitstorm men stadig med stor enkelhed. Ukendt skuespiller i Broen og helt anonym baggrund giver intet intet blikfang/ingen genkendelse. Der må ikke være grafik, fx logo hverken på fotoet eller som en del af motivet. Personer i dramaserier henvender sig aldrig direkte til seerne undgå derfor i udgangspunktet direkte øjenkontakt særligt på de episode-specifikke fotos, medmindre dette er en del af handlingen. Det giver nemt en flad og endimensionel fremtoning, når personen står vendt frontalt mod kameraet.

9 s. 9 3 KOMPOSITION 4 BAGGRUND Motivet bør være orienteret en anelse mod højre i forhold til midten Personer står som udgangspunkt aldrig i fuld figur Beskæring af personer sker fra livet og op mod skuldrene vær opmærksom på ikke at beskære ansigter for tæt Mund, øjne eller næse må ikke ligge præcis i midten af fotoet Blikretningen bør i de fleste tilfælde gå fra højre ind mod midten Velkomponeret foto med personen lidt til højre for midten og friholdt for grafik. Fotoets baggrund skal være rolig og må ikke tage opmærksomhed fra motivet Brug gerne dybdeskarpheden til at opnå en sløret baggrund Baggrunden skal støtte op om motivet og programmets stil Rolig, let uskarp baggrund med enkle indikatorer, der siger noget om location og stemning. Personer står aldrig i fuld figur, da det i små billedstørrelser gør dem meget små. Baggrunden er rolig, men for neutral og siger intet om hverken program, stemning eller noget andet. Lorem ipsum Sit amet consectuerer dellit På DRTV vil der ofte være grafik i form af tekst, logo og piktogrammer på fotoet. Ovenfor ses, hvilke områder af billedet man kan risikere at miste til grafik. Dette skal man have i mente, når man komponerer sit foto. Ansigter må ikke være placeret i centrum af billedet, da det kan blive skjult af fx et play-ikon. Den urolige baggrund virker som camouflage for personerne, der næsten forsvinder.

10 s ETIK Selvom DRTV navigerer efter målgruppen utålmodige, nysgerrige, kræsne, yngre streamere, så er vi opmærksomme på, at følsomme sjæle og børn også bruger DRTV. Alle fotos på DRTV skal overholde DRs etik, som du finder her: Læs blandt andet kapitel 2 om stærke og kontroversielle billeder. Hvis du er den mindste smule i tvivl om etik i forbindelse med fotos til et program, skal du kontakte din programredaktør i DR Medier, der kan hjælpe. Redaktøren inddrager DRTVs forsideredaktion i tvivlstilfældene. Vi vil gerne sælge programmerne bedst muligt, men uden at gå efter banal click-bait eller være platte. Et par tommelfingerregler: Jo mere alvorstunge programmer er, desto mere tryk på det farverige og nemt forståelige bør der være i salget af dem Jo mere farverige eller underholdende programmer er, desto mindre er behovet umiddelbart for kraftfulde virkemidler Husk, at vi er stolte over vores etik i DR og at det ofte blot er et spørgsmål om at løse etiske udfordringer på en måde, som både tilfredsstiller målgruppen og beskytter følsomme brugere. Etik er også at tage hensyn til deltagerne i programmet og på billederne. Billederne skal være clearet med personerne på billederne til brug for program- og presseomtale på alle platforme. Programproducenten skal i den forbindelse tage særligt hensyn til medvirkende og børn, som ikke er vant til eller ikke kan forventes at være vant til at medvirke i tv-produktioner. Eksempel på, hvordan fotoudfordringen blev løst på DR3-programserien Mig og min pik, januar 2018.

11 s. 11 FOTO TEKNISK 1 TYDELIGHED 2 SKARPHED OG LYS Fotoet skal fungere i små størrelser Undgå for mange detaljer i fx baggrund og tøj, der kan forstyrre Motivet må ikke være for lille Baggrunden må ikke tage fokus fra motivet En rolig baggrund og god komposition sikrer, at fotoet fremstår klart og tydeligt. Motivet skal naturligvis være knivskarpt Brug dybdeskarphed til at opnå en sløret baggrund Fotoet skal tages med et passende lys, der understøtter motiv og stemning Undgå modlys, da det ofte vil mørklægge ansigter Undgå for meget lys fra oven, da det vil mørklægge øjne Er du i tvivl: Udendørsbilleder i skyggen fungerer næsten altid godt Undgå i udgangspunktet mørke/dunkle billeder, da det stiller højere krav til lyssætning og kontrast på hovedmotivet/ personerne. Blødt lys med bløde skygger og sløret baggrund, der får personen til at træde frem. Personerne går i ét med baggrunden, bl.a. på grund af sammenfaldende farver. Personerne fylder for lidt, til at man kan se det i små størrelser. Skyggen fra hatten får ansigtet til at forsvinde i det skarpe sollys. Modlyset fra vinduet får resten af billedet til at fremstå mørkt. Personen til venstre er uskarp på grund af dårlig billedkomposition og kontrol af dybdeskarphed.

12 s FORMAT I udgangspunktet skal alle billeder være i vandret format/landscape-format 16:9 Men ved serie- og sæsonfotos efterspørger vi, som supplement, at nogle af billederne er på højkant/i portrait-mode for at sikre muligheden for særlige visninger Hos nogle digitale tjenester kan man risikere, at fotoet bliver beskåret en smule i kanterne. Derfor bør motivet ikke fylde helt ud til kanterne Af hensyn til brug på sociale medier bør fotoet kunne fungere i kvadratisk format. Derfor bør motivet være overvejende samlet men ikke nødvendigvis centreret. I tvivlstilfælde skal fotoet fungere mest optimalt på DRTV Nok plads i siderne til en pæn kvadratisk beskæring. 4 OPLØSNING Alle fotos skal være i højtopløselig professionel kvalitet Den p.t. anbefalede billedopløsning er minimum x px eller højere Minimum 300 dpi / 20x30 cm / 5-10 Mb I nødstilfælde kan der på mindre vigtige programmer undtagelsesvist accepteres en opløsning ned til et absolut minimum på x px Formatet må ikke være højformat på episodespecifikke fotos, men skal være liggende 16:9. Desuden vil ansigtet ofte fylde for meget, hvis man beskærer et foto i højformat. Personerne sidder for langt ud mod siderne, til at man kan lave en meningsfuld kvadratisk beskæring. Motivet går for langt ud mod kanterne.

13 s. 13 FOTO SPECIALLEVERANCER Der kan på visse programserier aftales ekstra leverancer i form af fx råmaterialer til videosløjfer og fritlagte billeder eller i form af billeder, der nemt kan fritskrabes til brug for særlig artwork/grafik til til fx sæson- og seriefotos. Dette må også gerne leveres på alle andre produktioner men er ikke nogen forventning.

14 s. 14 TEKST Programtekster er det, der skal give streamerne det sidste skub til at trykke på play-knappen, når først det stærke foto har fanget deres opmærksomhed Programteksten skal ikke være et langt detaljeret referat, men en kort sælgende tekst, der allerede fra første linje vækker interesse og nysgerrighed hos streamerne. Visse steder i DRTV er kun de første ca. 130 (-150) anslag synlige for streamerne. Husk, at programteksten anvendes i mange forskellige sammenhænge. Den bruges i elektroniske programguides (epg) på internettet, i aviser og ugeblade samt af DRs præsentationsværter. Til højre er en guide med ti tips til, hvordan du skriver udkast til gode programtekster. Vær opmærksom på, at der ift. titler og tekster findes tre niveauer: Serie, sæson og episode Tekster og titler skal aftales med og godkendes af tv-redaktøren i DR Medier. Tips, tricks og krav: Maks. 350 anslag De første anslag skal sælge programmet og kunne stå alene Titel Appetitvækkende slaglinje Find konflikten Find den personlige vinkel Afslør noget, men gem også Skriv til målgruppen Hold fokus på programmets kerne Skriv enkelt og aktivt HUSKESEDLEN 1. Kort er godt Skriv maks. 350 anslag. Husk, at flere steder er kun anslag synlige i første view 2. Start med en kort, appetitvækkende slaglinje (maks. 55 anslag) Slaglinjen skal med få ord vække seerens interesse og give en ide om, hvad programmet går ud på. Hårdtslående historier fra verdens brændpunkter. (Vice) 3. Slå en krog i læseren fra starten af brødteksten Med noget, der fanger opmærksomheden fx et citat fra programmet. Arrivederci røvhuller nu slutter Rytteriet 2. (Rytteriet) 4. Find konflikten Hvad er der på spil? Selvom han i dag er fallit og skylder 700 mio. kr. væk, er han gået i gang med nye ejendomsprojekter. (Spekulanterne slår til igen) 5. Find den personlige vinkel Tag udgangspunkt i programmets medvirkende/hovedpersoner. Morten er født med Downs syndrom, og han er en rigtig charmør. (De uperfekte) 6. Afslør noget Henriks bedstefar dør og efterlader ham en formue. (Testamentet) 7. Men gem også noget hvad mon der sker videre? Men løftet om penge betyder, at en sand krig bryder ud i Henriks familie, og mange års svigt og forræderi bliver afsløret. (Testamentet) 8. Skriv til målgruppen og kanalen der er forskel på DR3 og DR K 9. Hold fokus på programmets kerne Det er ofte bedre at fremhæve en-to sigende elementer end at lave en fuld gennemgang af programmet 10. Skriv enkelt og aktivt Skriv enkelt med korte sætninger. Overvej, om du eventuelt kan skrive teksten i nutid

15 s. 15 AFLEVERING HVOR - TEKSTER Aflevering af programtekster og titler afhænger af, om du er en intern DR-producent eller et eksternt produktionsselskab. Husk, at teksterne skal være godkendt af programredaktøren i DR Medier. Interne DR-producenter tilknytter selv programteksterne til hvert enkelt afsnit i WhatsOn Eksterne leverandører sender godkendte tekster til: ekstern-programtekst@dr.dk HVOR BILLEDER Send billeder og billeddata til fotopostkasse@dr.dk via Billeddata skal for hvert billede entydigt beskrive hvilke billeder der hører til hvilken episode/sæson/serie, navn på fotograf, samt navne på personer i billedet. Se også tabel til højre. CLEARING Alle fotos skal være godkendt af og clearet med medvirkende/personerne på fotos samt af DR Mediers redaktør til brug for streaming, programaftaler og presse på DRs egne og tredjemandsplatforme samt i pressen. DR får ved denne erhvervelse ret til at udnytte billedet på alle måder, og på alle nuværende og fremtidige platforme, herunder foretage enhver eksemplarfremstilling som er nødvendig for udnyttelsen af billedet. DR får ved erhvervelsen ret til at beskære, justere og redigere billedet ved alle nuværende og fremtidige tekniske metoder. KONTAKT I tilfælde af problemer med upload kan DR Billeder & Programtekst kontaktes på hverdage Mail: fotopostkasse@dr.dk Telefon: METADATA Alle fotos skal leveres med den metadata, som er beskrevet nedenfor så de uden tvivl for DR kan identificeres i forhold til den pågældende programproduktion. For hvert billede leveres disse informationer: Titel, produktionsnummer, fotograf og personer i billedet. Aflever metadata til DR som i denne tabel: Billedfilnavn 1 Programtitel Produktionsnr. 2 Fotograf Personer 3 S1.E1_1.jpg Godt foto (1:5) Jens Hansen Hans Jensen Gyldan Habib S1.E1_2.jpg Godt foto (1:5) Jens Hansen Hans Jensen Jens Hansen Osv... 1 Filnavnet består af angivelse af sæson, episode og fotonr. 2 Produktionsnummeret indeholder 11 cifre 3 Skriv navne på de personer, der optræder på billedet (udfyldes ikke ved gruppebillede med mere end tre personer)

16 s. 16 FOTO Antal Min. 5 stk. fotos pr. episode alle i vandret/landscape Min. 5 stk. seriefotos heraf nogle i højformat Min. 5 stk. sæsonfotos heraf nogle i højformat Tekniske krav Min x px Minimum 300 dpi / 20x30 cm / 5-10 Mb 16:9 vandret/landscape Farver Ikke rammer eller grafik, filtre eller tekst i billederne Selve billedet Motiv mennesker, max 3 personer, gerne kendte, nære billeder Situation opstillet vs. action, kig vs. ikke-kig i kameraet, undgå frontalt Komposition ikke fuld figur, overvej blikretning, undgå mund/øjne/næse midt i billedet Baggrund rolig, ikke overtage opmærksomheden, evt. sløret, støtte programmets stil Clearing Alle fotos clearet med medvirkende til programomtale og pressebrug Alle fotos clearet med fotograf til programomtale og pressebrug TEKST Typer Serietekst sælger den samlede serie bedst muligt, skal give en fornemmelse af serien, dens tematik og dens tone uden nødvendigvis at beskrive handlingsforløb osv. i detaljer Sæsontekst sælger den samlede sæson bedst muligt, skal give en fornemmelse af serien, dens tematik og dens tone uden nødvendigvis at beskrive handlingsforløb osv. i detaljer Tekster pr. episode sælger episoden, vækker interesse og fanger opmærksomheden Teksterne Max 350 anslag de første ca. 130 anslag er særligt vigtige Appetitvækkende slaglinje Fokus på den personlige vinkel, følelser Mere sælgende end et referat Skrevet til målgruppen GODKENDELSE Tekster godkendt af redaktør i DR Medier Fotos godkendt af redaktør i DR Medier AFLEVERING Send billeder og billeddata til fotopostkasse@dr.dk via Tekster sendt til ekstern-programtekst@dr.dk Interne producenter indtaster direkte i WhatsOn

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.1 April 2018

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.1 April 2018 FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DRTV Version 1.1 April 2018 Sådan får dine programmer succes på streaming Dette er første udgave af DRs Foto- og tekstguide til DRTV. Hvis du har forslag til, hvordan vi kan forbedre

Læs mere

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST Version 1.2 Januar 2019 Sådan bliver dit program eller podcast set og hørt s. 2 INDHOLD s. 3 s. 4 s. 4 s. 7 s. 9 s. 12 s. 14 s. 15 s. 16 s. 18 s. 19

Læs mere

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST

FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST FOTO- OG TEKSTGUIDE TIL DR RADIO APP, WEB OG PODCAST Version 1.0 April 2018 Sådan bliver dit program eller podcast set og hørt s. 2 INDHOLD s. 3 s. 4 s. 4 s. 7 s. 9 s. 12 s. 14 s. 15 s. 16 s. 18 s. 19

Læs mere

BILLEDER TIL TV 2s KANALER OG TV 2 PLAY

BILLEDER TIL TV 2s KANALER OG TV 2 PLAY BILLEDBRIEF BILLEDER TIL TV 2s KANALER OG TV 2 PLAY Halvandet sekund. Det er den tid, du har til at fange opmærksomheden hos TV 2 PLAY-seeren, inden han eller hun swiper videre. Gode fængende billeder

Læs mere

De rigtige billeder og den rigtige tekst kan være afgørende for, om dit program får den omtale og opmærksomhed, det fortjener.

De rigtige billeder og den rigtige tekst kan være afgørende for, om dit program får den omtale og opmærksomhed, det fortjener. FOTO OG TEKST Det skal du levere, når du laver programmer til TV 2s kanaler og TV 2 PLAY Dit program er vigtigt for TV 2 - det er billeder og tekster også De rigtige billeder og den rigtige tekst kan være

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app.

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. En kort intro Version 1.2 22/11/2012 Danske Tegneserieskabere har lavet appen for at give medlemmer og andre en nem adgang til at publicere

Læs mere

Pinnacle Studio Titler

Pinnacle Studio Titler Pinnacle Studio Titler En enkel titel Du kan starte med at oprette en titel, så skal du blot klikke på "T"-ikonet i venstre side af medie vinduet og dine indsatte medieklip vil blive erstattet af et udvalg

Læs mere

KROMANN REUMERT BILLEDBRIEF OG GUIDELINES FOR PORTRÆTTER

KROMANN REUMERT BILLEDBRIEF OG GUIDELINES FOR PORTRÆTTER KROMANN REUMERT BILLEDBRIEF OG GUIDELINES FOR PORTRÆTTER VERSION 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE Billedkoncept...03 Stemning...05 Stil og påklædning...06 Lokationer...08 Beskæring og formater...09

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

LogoGuide. Version

LogoGuide. Version LogoGuide Version 1.1 2017 Rejseplanen LogoGuide 2 Dette er Rejseplanens LogoGuide, som har til formål at sikre en sammenhængende og ensartet brug af logoet. Har du spørgsmål til guiden, er du mere end

Læs mere

Billedpolitik 1. Billedstil til borger.dk ~ Retningslinjer ~

Billedpolitik 1. Billedstil til borger.dk ~ Retningslinjer ~ Billedpolitik 1 Version 2 - september 2018 Billedpolitik 2 Indholdsfortegnelse 03 / Introduktion 04 / Motiver 05 / Farver 07 / Beskæring 09 / Genkendelighed vs uigenkendelighed 10 / Troværdighed vs iscenesat

Læs mere

fotografisk kommunikation

fotografisk kommunikation XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve 2016 fotografisk kommunikation 1/2 Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Fotografisk Kommunikation Del 1:

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

FOTOBOGEN. En trin-for-trin-guide

FOTOBOGEN. En trin-for-trin-guide FOTOBOGEN En trin-for-trin-guide KOm i gang Log ind på din konto i Libero Klubben. Vælg Libero Klubben i menuen for at komme til din families klubside/dit nyhedsfeed. Hvis du ikke allerede har gjort det,

Læs mere

Lav video til nettet med din smartphone

Lav video til nettet med din smartphone Lav video til nettet med din smartphone Guide til SINDs lokalafdelinger, regioner og aktiviteter Sådan kan du nemt skabe korte videoer med undertekster til Facebook Indhold Sådan optager du video:... 3

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO. Jon Rytter

Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO. Jon Rytter Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO dk Jon Rytter jon@smartphonevideo.dk 1 Filme/redigere med mobil Fordele Altid tilgængelig Enkel at bruge - og alle værktøjer er til stede (optage,

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

Galleri modul. Side 1 af 18

Galleri modul. Side 1 af 18 Galleri modul Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Installation... 3 Oprette menupunkt... 5 Kategoriseret menupunkt (Avanceret)... 6 Opsætning... 9 Generel opsætning... 10 Opsætning

Læs mere

Pixlr - vejledning Udarbejdet februar 2014

Pixlr - vejledning Udarbejdet februar 2014 Pixlr - vejledning Udarbejdet februar 2014 www.skive.dk 2.1 Billedbehandlingsprogrammet Pixlr.com Til redigering af et billede kan du med fordel benytte webtjenesten Pixlr, som du kan tilgå fra hvilken

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer

Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer Denne forfattervejledning er et bilag til de interne retningslinjer for udarbejdelse af publikationer Sammen med

Læs mere

Brugervejledning til FOKUSpartnere

Brugervejledning til FOKUSpartnere Indholdsfortegnelse LOGIN 3 GENERELT 3 BRUGERVEJLEDNING 4 VIRKSOMHEDSPROFIL 4 1) Virksomhedsnavn 6 2) Beskrivelse af virksomheden 6 3) Generel information 6 4) Yderligere information 6 5) Kontaktpersoner

Læs mere

FIBREWATER DESIGN MANUAL NOVEMBER FIBREWATER Designmanual

FIBREWATER DESIGN MANUAL NOVEMBER FIBREWATER Designmanual DESIGN MANUAL NOVEMBER 2017 FORORD På de følgende sider finder du FibreWaters design manual. En håndbog til at designe løsninger til de grafiske flader. Formålet med denne design manual er at samle virksomheden

Læs mere

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012 Pressefoto som genre Et pressefoto skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed Et pressefoto er et øjebliksbillede Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden Et pressefoto er redigeret og

Læs mere

LogoGuide. Version

LogoGuide. Version LogoGuide Version 1.2 2018 Rejseplanen LogoGuide 2 Dette er Rejseplanens LogoGuide, som har til formål at sikre en sammenhængende og ensartet brug af logoet. Har du spørgsmål til guiden, er du mere end

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL!

5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL! 5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL! VÆR MED! COPENHAGEN FASHION festival ER LIGE RUNDT OM HJØRNET OG VI inviterer JER TIL AT DELTAGE I festlighederne. KØBENHAVN ER ÉN AF DE eneste BYER I VERDEN, SOM PARALLELT

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo TV Go... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo TV Go på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

COOKIENOTE BRUGERVEJLEDNING MODUL VERSION 1.6.1

COOKIENOTE BRUGERVEJLEDNING MODUL VERSION 1.6.1 COOKIENOTE MODUL VERSION 1.6.1 INDHOLDSFORTEGNELSE KOM GODT I GANG MED CookieNote 3 OPSÆTNING AF CookieNote 3 DEAKTIVER MAGENTOS EGEN COOKIE-BEKRÆFTELSE 6 TRIC INFO-MODUL 7 NOTIFIKATIONER 8 SUPPORT 8 Vejledning:

Læs mere

OPG 1: Iscenesæt et fotografi

OPG 1: Iscenesæt et fotografi Optagelsesprøve til Fotografisk Kommunikation lørdag 10. maj 2014 OPG 1: Iscenesæt et fotografi Deadline: Upload af løsning senest kl. 10.30. Skrive- og kreativitetsopgave: BALLETDANSER ALBAN LENDORF I

Læs mere

Billedbehandling i praksis

Billedbehandling i praksis Billedbehandling i praksis Øvelser til værktøjerne i simpel billedbehandling Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5

Læs mere

FOTOKURSUS. Fotografering og billedbehandling. Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox

FOTOKURSUS. Fotografering og billedbehandling. Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox FOTOKURSUS Fotografering og billedbehandling Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox 1 GODE DYR ER RÅDNE: Vigtigste råd: 1. Gå tæt på du skal kun fotografere motivet det du vil have med. Der er alt for

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

PASSEPARTOUT. Hvad? Hvorfor? Hvordan?

PASSEPARTOUT. Hvad? Hvorfor? Hvordan? PASSEPARTOUT Hvad? Hvorfor? Hvordan? HVAD? Ved en passepartout forstås i denne gennemgang en ramme, som består af en passepartout-papplade i kraftigt, syrefrit pap med et udskåret hul. Hullet har skrå

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen

Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen 14. marts 2016 Facebookmanual til frivillige i Mødrehjælpen Indhold 1. Sådan opretter du en side... 2 2. Sådan giver du rettigheder til dem, der skal administrere siden... 3 3. Sådan ændres sidens URL/brugernavn...

Læs mere

- sådan undgår du fejl i din tryksag

- sådan undgår du fejl i din tryksag 1Software Det er ikke alle programmer, der er født til at blive anvendt som et trykgrafisk værktøj. F.eks. Microsoft Office pakken, tekstbehandlingsprogrammer, regneark og præsentations-programmer. Disse

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

GUIDELINES TV 2 MASTERBRAND VERSION 0.9

GUIDELINES TV 2 MASTERBRAND VERSION 0.9 GUIDELINES TV 2 MASTERBRAND VERSION 0.9 INDHOLDSFORTEGNELSE 01.0 / DESIGNGUIDE 01.1 / VORES FAMILIE 01.2 / VISUELLE GRUNDSTEN 01.3 / GRUNDLOGO 01.3.1 / PLACERING 01.3.2 / GRUNDLOGO DON TS 01.4 / STORYLOGO

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV på computer via waoo.tv FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Betjeningsguide... 8 TV-guide... 10 Bio... 12 Indstillinger...

Læs mere

Grafik & Billedebehandling

Grafik & Billedebehandling Grafik & Billedebehandling Amukurs Fritlægning til hjemmeside Amukurs.dk Opgaven: Amukurs.dk skal have baggrundsbilleder på deres kursusside af fagpersoner. Billederne skal fritlægges så de ikke forstyrre

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

grafisk design Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design xdanmarks MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE Optagelsesprøve

grafisk design Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design xdanmarks MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE Optagelsesprøve Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design Bogforside i tre varianter Du skal designe forsiden til Stieg Larsson roman fra 2006»Mænd der hader kvinder«i tre forskellige designs: Version

Læs mere

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.)

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Interaktiv filmanalyse med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser Hvorfor fokus på levende

Læs mere

Om Web/webshop og billedbrug

Om Web/webshop og billedbrug Om Web/webshop og billedbrug At handle på torvet er nok den ultimative modsætning til handel på internettet. Webshops og billedbrug side 1 Tror du selv at du er rationel? Uanset hvor rationelt vi selv

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo Web TV på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

august - december 2014

august - december 2014 Program august - december 2014 18 August. Feriebilleder + præsentation af programmet og tilmeldinger til Foto Emne konkurrence til borges@rafael.dk. (se den 1. Sep.) Indlevering af billeder til udstilling

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv. Waoo leveres af dit lokale energiselskab

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv. Waoo leveres af dit lokale energiselskab BRUGER GUIDE Waoo Web TV på computer via waoo.tv Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Betjeningsguide... 8 TV-guide... 10 Bio...

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

7.0 Velkommen til manualen for kanalen Gæsteliste Introduktion til kanalen Gæsteliste kanalside Hvad er et spot?

7.0 Velkommen til manualen for kanalen Gæsteliste Introduktion til kanalen Gæsteliste kanalside Hvad er et spot? 7.0 Velkommen til manualen for kanalen Gæsteliste 1 7.1 Introduktion til kanalen 1 7.2 Gæsteliste kanalside 1 7.2.1 Hvad er et spot? 2 7.2.2 Opret et nyt spot 2 7.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 7.2.4 Rediger

Læs mere

Designmanual. Bilag 04

Designmanual. Bilag 04 Designmanual Tekst logo: Gruppens logo er RER (står for Red Eyed Rabbit). Det er enkelt og stilrent, men samtidig lidt rustikt, hvilket kendetegner gruppen godt, med den mørkere lidt alternative stil.

Læs mere

manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline

manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline Indhold Kom godt i gang med Redaktionen 3 Opret avis 4 Opret redaktioner 6 Tilknyt elever 7 Fordel elever

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.12 Original skrevet af: Sidst opdateret 15-11-2016 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

4.0 Velkommen til manualen for kanalen RSS Introduktion til kanalen Hvad er et spot? Opret et nyt spot 2

4.0 Velkommen til manualen for kanalen RSS Introduktion til kanalen Hvad er et spot? Opret et nyt spot 2 4.0 Velkommen til manualen for kanalen RSS 1 4.1 Introduktion til kanalen 1 4.2 RSS kanalside 1 4.2.1 Hvad er et spot? 2 4.2.2 Opret et nyt spot 2 4.2.3 Aktivt og inaktivt spot 4 4.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Guide til god netkommunikation Introduktion og vejledning til at producere til intranettet

Guide til god netkommunikation Introduktion og vejledning til at producere til intranettet Hej 2014 Guide til god netkommunikation Introduktion og vejledning til at producere til intranettet o 10 gode råd o Hvad brugerne vil ha og ikke ha o Bliv klar på dit formål o Vælg dit kommunikationsmedium

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1 Side 1 Der er masser af redigeringsmuligheder i Photofiltre 7. Også flere end man har brug for som alm. hobbyfotograf. På disse sider vil jeg gennemgå nogle af dem man (jeg) bruger mest. Her er åbnet et

Læs mere

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Når du har lært de mange måder, hvorpå det er muligt at søge i LARM.fm s materiale, er det relevant at vide, hvilke muligheder du har for at afspille radio-

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON

BRUGER GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON BRUGER GUIDE Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo Web TV på tablet og telefon...

Læs mere

QUICKGUIDE TIL A3-AVISFREMSTILLING I PUBLISHER 2007

QUICKGUIDE TIL A3-AVISFREMSTILLING I PUBLISHER 2007 Download guiden og mastersiden (se nedenfor) på http://aiu.dk/grundskole/vaerktojer/publisher-guide QUICKGUIDE TIL A3-AVISFREMSTILLING I PUBLISHER 2007 Af Kasper Koed og Aslak Gottlieb Oktober, 2008 Denne

Læs mere

Danish Entrepreneurship Award

Danish Entrepreneurship Award Danish Entrepreneurship Award - Videopitchkonkurrencen Guide og bedømmelseskriterier Danish Entrepreneurship Award - Videopitchkonkurrencen Er jeres team med i Idékonkurrencen til Danish Entrepreneurship

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET

Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET Vi er ikke som de andre. FARVEOPLÆG OG MOCKUP PÅ IDENTITET 02 Indledning. Dette oplæg indeholder oversigt over farvevalg og -symbolik Fleggaard Leasing samt relaterede forretningsområder, herunder Fleggaard

Læs mere

CROSS SKAL LIVE STREAMES! - DAF Atletik TV. Arrangørkonference. Lørdag 18. November 2017 Fruens Bøge - Kl

CROSS SKAL LIVE STREAMES! - DAF Atletik TV. Arrangørkonference. Lørdag 18. November 2017 Fruens Bøge - Kl Arrangørkonference Lørdag 18. November 2017 Fruens Bøge - Kl. 11.45 12.15 Disposition Oplæg Målsætning Hvorfor? Udbyttet? God live dækning? Hvad kræver det? Kan det lade sig gøre? NM Cross 11. Nov: U20

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Poster design. Meningen med en poster

Poster design. Meningen med en poster Poster design At præsentere et naturvidenskabelig emne er ikke altid lige nemt. Derfor bruges ofte plakater, såkaldte posters, til at fremvise forskning på fx messer eller konferencer. Her kan du finde

Læs mere

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk!

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk! PORTRÆT - et spørgsmål om udtryk! BAGGRUND Oprindelig ide med seancen Tanker, overvejelser og diskussioner Baggrundsviden gennemførelse INDHOLD Forberedelse Model og Set-up Sessionen Direkte anvisning

Læs mere

Interaktiv filmanalyse

Interaktiv filmanalyse Interaktiv filmanalyse Analyse af levende billeder med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser

Læs mere

FOTOGRAFIER I POWERPOINT

FOTOGRAFIER I POWERPOINT FOTOGRAFIER I POWERPOINT Når man anvender fotografier som illustrationer, skal man være opmærksom på, at rent psykologisk vil mennesker have en tilbøjelighed til at tro på fotografier, med mindre de er

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016 GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016 PORTFOLIO // 2016 Cykeltøjet er af høj kvalitet og er skabt i samarbejde med Bo Hamburger. Hans kendskab til sporten er brugt til at

Læs mere

Alle programmer produceres i HD 1080i og nedkonverteres til SD 576 til udsendelse på mux. Alle programmer streames i minimum HD 720p.

Alle programmer produceres i HD 1080i og nedkonverteres til SD 576 til udsendelse på mux. Alle programmer streames i minimum HD 720p. Alle programmer produceres i HD 1080i og nedkonverteres til SD 576 til udsendelse på mux. Alle programmer streames i minimum HD 720p. Titel : TV Nord Live At lave et lokal-tv program, der ikke er bange

Læs mere

Vejledning til indtastning af arrangementer til Den Lille Kulturnat 2019

Vejledning til indtastning af arrangementer til Den Lille Kulturnat 2019 Vejledning til indtastning af arrangementer til Den Lille Kulturnat 2019 Profilarrangement Den Lille Kulturnat har ikke nogen trykt oversigt, så alle tekster vil kun fremgå på Kulturnattens hjemmeside

Læs mere

BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik

BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik Dette dokument indeholder yderligere informationer, tips og råd angående: Tabelfunktionen SmartArtfunktionen Billedfunktionen Samt en ekstra

Læs mere

Crossmedia Øvelse 1 Case: Danmarks Indsamling

Crossmedia Øvelse 1 Case: Danmarks Indsamling Bechmann Petersen: Hvad er formålet med Danmarksindsamlingen? At indsamle penge til børn på flugt syd for Sahara Placer Danmarksindsamlingen i figur 8, s. 31 i På tværs af medierne, ud fra jeres nuværende

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere