Et år med orkesterspirer/violinspirer Violin-spillebogen 1 i brug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et år med orkesterspirer/violinspirer Violin-spillebogen 1 i brug"

Transkript

1 Et år med orkesterspirer/violinspirer Violin-spillebogen 1 i brug Sæson 11/12 Der er tilmeldt 10 nye violiner til violinspire/orkesterspire-undervisning. Min kollega, Kenneth Krak, har de seks elever, jeg har fire elever: Thea 0. kl. og Johanne 1. kl., der går på et hold lige før sammenspil, og Emma Sophia 3. kl. og Johan 3. kl. der går lige efter sammenspil. Jeg har haft de tre af eleverne på børnehold tidligere, Johan i tre sæsoner, Emma Sophia i to og Johanne i en sæson. Eleverne er tilmeldt til 25 minutter og betaler for det, men undervisningen er tilrettelagt, så de går to og to sammen i 50 minutter, og inden for den tidsramme får de hver 15 minutter alene og 20 minutter sammen. Altså en kombination af soloundervisning og hold. Når der er soloundervisning, kan den anden skrive noder eller farvelægge violinbogen. Det er nyt, at jeg lader dem gå sammen en hel time, men det giver mig nulighed for at disponere solo- og fællestid meget friere efter elevernes behov, og efter hvad vi skal nå. Det er bedre at stemning og udpakning er fællestid. Thea og Johanne går til spil lige fra skole kl Musiklokalet er ikke ledigt, så vi har booket os ind ved siden af i skolekøkkenet. Det er stort og lyst, og der er megen plads. Jeg har to udklappelige nodestativer i en kasse oppe på en hylde og også en ghettoblaster, så vi kan spille cd er. Orkesterspiresammenspil er i musiklokalet fra kl Alle eleverne mødes og spiller sammen og vi har også en helt ny cello med, Karoline, der går i 3. klasse, og går til undervisning hos Peter von Below. Efter sammenspil går Emma Sophia og Johan til spil, 50 min. sammen fra kl Hvis instrumentholdene ikke fungerer efter hensigten, kan tiden blive til ren solotid i 25 minutter i stedet. Det var bedre sådan violinteknisk, at instrumentundervisning og sammenspil lå på to dage, men erfaringen har været, at børnene også har brug for at have hele eftermiddage, hvor de bare kan lege... Solotiden bruges især på at lære nyt. Holdtiden sammen med den anden bruges til at spille lektie. Sammenspil bruges til at spille det vi har lært, samt at lære og gennemgå nye sange og desuden lege sangene og spille dem på andre instrumenter.

2 Lektion 1 solotid 25 minutter med forældre Anna og Cecilie i skolekøkkenet: Der var to mødre med her den første gang. De fik begge en kvart violin. Vi pakkede ud og lærte, hvordan man skal gøre. Cecilies bror begyndte sidste år, så hun vidste lidt om det. Vi brugte stemmemaskine, Annas mor købte en. De fik Violin-spillebogen 1 og skrev navn i egen bog. Vi begyndte med Vindsang for de første tre nemme sange i bogen skulle vi bruge til sammenspil. Vi lærte sangen udenad med vindmellemspil. Vi spillede den på klokkespil, vi læste rytmen til den med da og didi, og vi spillede rytmen med en finger i bordet, på violinen med pizzicato, derefter luftbue lige op og ned i luften og tilsidst med bue på violinen. Lektie: De fire første i bogen. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: Oppe i lianerne: Remsen Oppe i lianerne, som den lille hysteriske abe (E), som den almindelige abe (A) og som den store tykke abe (D) stående på gulvet med fagter til. Vi spillede remserytmen med højre pegefinger i gulvet. Vi spillede den i de tre abeudgaver med pizzicato på violinen, hvor man falder ned på den næste streng på det sidste ord: Bum sammen med cd en. Vi spillede remserytmen med luftbue lige op og ned i luften foran os. Vi spillede den i de tre abeudgaver med bue på violinen, hvor man falder ned på den næste streng på det sidste ord: Bum sammen med cd en. Lige bagefter spillede cd en videre og de spillede dyt dyt dy-dyt på d-strengen til Bilsang. Den var ny for Millie, men de andre kendte den fra MusikForskole. Næste nummer på cd en var Rokkesang. Den spillede de også med det samme. Rokkesang: rokrok rok-break på d-streng. På vers improvisation på d-streng. Linn og Millie i musiklokalet: De fik begge en halv violin. Jeg skrev rytmer på tavlen, og vi læste da og didi. Vi læste rytmen til Vindsang med da og didi, vi sang den, spillede den på klokkespil, på violinen med pizzicato, derefter luftbue lige op og ned i luften og tilsidst med bue på violinen. De to mødre kom kl. 17 og fik en lille koncert med cd-akkompagnement: Oppe i lianerne, Bilsang og Rokkesang. De var med til sammenpakningen af violinerne og så, hvordan man gjorde.. Til alle forældre: En kraftig opfordring til at rydde en hylde til violinen derhjemme eller sætte en krog og et søm, så den kan hænge på væggen. VIOLINEN SKAL PAKKES UD, NÅR MAN KOMMER HJEM FRA SPIL. Og den skal være udpakket ugen igennem, så man kommer i tanke om at spille. En ide: Spil violin før eller efter tandbørstning om aftenen. Det gør man hver dag! Børnene fik en musikmappe med en lektieseddel, hvor der står, hvad de har for og hvor de kan skrive et kryds, når de øver sig, se eksempel på næste side.

3 Hvad skal jeg øve til næste gang? Navn: Husker jeg at øve? Mandag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Øvning, sæt kryds: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag

4 Lektion Herefter alle lektioner uden forældre. Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Lærte at stemme med stemmemaskinerne. Oppe i lianerne på alle strengene med pizzicato, derefter med bue. Bilsang: Sang den, båttede med tommelfingeren på dyt, kørte med et rat på selve verset, og løftede højt op i slutningen og dyttede på slutningen af verset (a). Spillede dyt med pizzicato, på d-strengen, pause på verset, og på a-strengen i slutningen af verset. Derefter det samme med bue. Rokkesang: vi lærte sangen og rokkede med tænderne på rokrok rok, derefter med pizzicato på rokrokrok improvisation på d-strengen på omkvædet. Det samme med bue. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 10 børn (afbud Vanilla) Oppe i lianerne: Vi sagde remsen Oppe i lianerne, som den lille hysteriske abe (E), som den almindelige abe (A) og som den store tykke abe (D) stående på gulvet med fagter til. Vi spillede remserytmen med højre pegefinger i gulvet. Vi spillede den i de tre abeudgaver med pizzicato på violinen, hvor man falder ned på den næste streng på det sidste ord: Bum sammen med cd en. Vi spillede remserytmen med luftbue lige op og ned i luften foran os. Vi spillede den i de tre abeudgaver med bue på violinen, hvor man falder ned på den næste streng på det sidste ord: Bum sammen med cd en. Bilsang: Sang den, båttede med tommefingeren på dyt, kørte med et rat på selve verset, og løftede højt op i slutningen og dyttede på slutningen af verset (a). Spillede dyt med pizzicato, på d-strengen, pause på verset, og på a-strengen i slutningen af verset. Derefter det samme med bue. Næste nummer på cd en var Rokkesang. Den spillede de lige bagefter med det samme med bue uden gennemgang. Rokkesang: rokrok rok-break på d-streng. På vers improvisation på d-streng. Lærte at stemme med stemmemaskinerne. Vi læste rytmer med da, didi og pausen sy. Læste rytmen i Bilsang: rokrok rok, didi da. Spillede den med bue sammen med cd. Vindsang: Vi sang den sammen med cd en. Vi klappede melodi-rytmen i hænderne og viste nede og oppe med næderne samtidig. Vi spillede den på klokkespil, kun med tonerne d og a. Spillede det første vers mange gange, måske 10 gange. Spillede derefter alle vers sammen med cd en. Spillede første vers med pizzicato en gang. Derefter med bue en gang.

5 Lektion Herefter alle lektioner uden forældre. Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea 5 øvekryds, Johanne 7 øvekryds Stemte med stemmemaskinerne. Oppe i lianerne med bue sammen med cd en.. Bilsang: Sang den, båttede med tommelfingeren på dyt, kørte med et rat på selve verset, og løftede højt op i slutningen og dyttede på slutningen af verset (a). Spillede dyt med pizzicato, på d-strengen, pause på verset, og på a-strengen i slutningen af verset. Derefter det samme med bue og sammen med cd. Rokkesang: Vi sang sangen og rokkede med tænderne på rokrok rok, og trommede på lårene på omkvædet. Derefter med pizzicato på rokrokrok improvisation på d- strengen på omkvædet. Det samme med bue og nu sammen med cd en. Oles nye autobil: Sang tre vers, spillede Båt båt på d-strengen. Spillede derefter melodirytmen på en a-streng til første vers. Prøvede begge dele sammen med cd en. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 9 børn (afbud fra Nikolaj og Kandar, Vanilla var med for første gang) Sammen med cd: de tre første i rap spillet med bue: Oppe i lianerne, Bilsang, Rokkesang. Vi snakkede rokketænder. Alle fik en congatromme eller en rørtromme, og vi trommede til Rokkesang: rokrok rok og trommeimprovisation på omkvædet. Seks vers og mellem versene rykkede alle til højre til en ny tromme(trommecirkel). Alle blev ved trommerne og lærte sangen Negerdrengen Bene og trommede på lårene, break et til sidste øvede vi flere gange. Vi tog et bækken med og en plads i trommecirklen var nu en bækkenplads. Når verset var slut, spillede alle vildt på trommerne = huset triller om lige indtil, der kommer et bækkenslag, der stopper larmen. Derpå rykkes en plads til højre, så man går til en ny tromme eller til bækken. Vi legede den fire gange, næste gang prøver resten bækkenpladsen. Rytmelæsning: fire takter med da og didi, skrevet på tavlen og læst solo og i kor. Vi læste også Rokrok rok= didi da og Dyt dyt dydyt= da da didi (berørte lige pausen sy). Vindsang: Vi sang den og lavede fagter til alle vers og vinden, der tuder i en skorsten i mellem versene. Oles nye autobil: Spillede Båt båt på d-strengen. Spillede derefter melodirytmen på en a-streng til første vers. Prøvede begge dele sammen med cd en. Kun tre vers. Johan: 2 øvekryds, Emma Sophia???? glemt mappe. Stemte en gang til med stemmemaskinerne.

6 Oles nye autobil: Spillede Båt båt på d-strengen. Spillede derefter melodirytmen på en a-streng til første vers. Prøvede begge dele sammen med cd en, hele sangen Vindsang: Vi spillede melodi-rytmen med claves og viste nede og oppe med hænderne samtidig. Vi spillede den på klokkespil, kun med to stave på: tonerne d og a. Spillede derefter alle vers sammen med cd en. Spillede første vers med pizzicato en gang. Derefter med bue en gang. Sammen med cd en spillede vi alle vers med bue. Soloinstrument: Irland Sømandsssang, begge elever har sunget den og spillet den på blokfløjte sidste sæson. Johan skrev noder, d er på side 11, mens Emma Sophia lærte at spille Hejaho: først pizzicato og så med bue. Jeg skrev fingersætningen i lektiebogen: Emma Sophia havde glemt sine bog og mappe, og hun sad bare og kiggede på, mens Johan lærte Hejaho. Lektion uden forældre. Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea 5 øvekryds, Johanne 7 øvekryds. Stemte med stemmemaskinerne. Thea fik hjælp. Oles nye autobil: Spillede med buen med cd en, Båt båt på d-strengen, melodirytme på a-strengen til versene. Negerdrengen Bene: Spillede melodirytmen med buen på en løs d-streng og break på Bum efterfulgt af de sidste tre toner: Huset om, derefter spilles huset triller om med vild lydimprovisation på alle løse strenge Derefter det samme, men nu spilles Bum på a-strengen... Vindsang: Vi sang den med fagter til versene og lavede vindpust mellem versene, et lille et større og et stort. Vi klappede melodirytmen: nede, når det var tonen d, og oppe, når det var tonen a. Soloinstrument: Johanne lavede opgave på side 11, skriv tonen d. Thea spillede Vindsang med pizzicato tre gange og derefter med bue tre gange. Prøvede så tre vers sammen med cd en. Byttede roller. Thea lavede opgave side 11, skriv tonen d. Johanne spillede Vindsang med pizzicato og derefter med bue, prøvede nogle vers sammen med cd en. Alt det som gror i min have: Sang tre vers sammen med cd en, spillede på omkvædet på melodirytmen på en løs d-streng med buen på nogle af de næste vers.

7 Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 8 børn (afbud fra Kandar, Kida og Karoline, Vanillas bedstemor kigger på, Theas far kom på besøg) Alle stemmer selv med maskinerne. Oles nye autobil: Spillede med cd: Båt båt på d-strengen, spillede melodirytmen på a-strengen til versene. Bilsang: Sang lige dyt dyt dydyt. Fik kazooer. Spillede kazoo på alle dyt er, sang på versene, husk at tage kazooen ud af munden. Talte hele vejn rundt i halvkredsen. Når man spiller dyt på kazoo sidder man på sin plads, på første vers tager 1 erne en hurtig køretur inde i midten, tilbage ved dydyt. På andet vers tager 2 erne en hurtig køretur inde i midten, 1 erne, 2 erne og sidste vers er det alle der kører en hurtig tur. Legede til cd en. Første qwela: Vi sang sammen med cd en på lyden dy, efter tre gennemsyngninger spillede vi den på kazoo, pause ved break. Vi rejste os op og dannede en cirkel og gik en to-takterperiode, mens vi spillede sammen med cd en: 7 skridt mod uret, vend en halv omgang på det ottende 7 skridt med uret, vend en halv om gang på det ottende 7 skridt mod uret, vend front mod midten stå på begge ben med front mod midten, tag kazooen ud af munden. Ved break, hvor alle stod stille med front mod midten, skitedes vi hele vejen rundt til at finde på/improvisere, både med kroppen og med kazoolyden. Vindsang: Vi sang den sammen med cd en med fagter til versene og lavede vindpust mellem versene, et lille et større og et stort. Alle fik et sæt claves og vi spillede melodirytmen: nede, når det var tonen d, og oppe, når det var tonen a. Vi spillede den to gange med pizzicato, derefter med bue og til sidst sammen med cd en alle vers. Negerdrengen Bene: Spillede melodirytmen med buen på en løs d-streng og break på Bum efterfulgt af de sidste tre toner: Huset om, derefter spilles huset triller om med vild lydimprovisation på alle løse strenge Derefter det samme, men nu spilles Bum på a-strengen... alt det andet på d-strengen.

8 Johan 6 øvekryds, Emma Sophia 4 øvekryds. Vindsang: Vi spillede alle vers sammen med cd en og med bue. Vi kiggede på noderne til Vindsang og sang dem med da og didi og sang dem på nodenavnene: d og a. Irland Sømandssang: Vi spillede omkvæd og ekstra instrumentalt omkvæd sammen med cd en. De lærte og spillede 3. stemmen på d-strengen. Vi kiggede på noderne med 1.-fingeren og 0. Første qwela: Vi spillede den sammen med cd en, efter at jeg havde vist at 1.- fingeren kommer på tilsidst i den lille frase. Vi improviserede i breaket på skift. Soloinstrument: Johan spillede melodien til Oles nye autobil, først med pizzicato tre gange og derefter med bue tre gange. Jeg skrev over: Kun når noden skiftede i første linje, i anden linje skrev jeg det hele over med fingersætning. Emma Sophia skrev noder, d er på side 11. Emma Sophia spillede melodien til Oles nye autobil, først med pizzicato tre gange og derefter med bue tre gange. Jeg skrev over: Kun når noden skiftede i første linje, i anden linje skrev jeg det hele over med fingersætning. Johan skrev noder, a er og melodi til Vindsang på side 13. Negerdrengen Bene: Jeg skrev 2.-fingeren over. Spillede melodien med buen, break på Bum på a-strengen efterfulgt af de sidste tre toner: Huset om på d- strengen, derefter vild lydimprovisation på alle løse strenge. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea 3 øvekryds, Johanne 6 øvekryds Stemte med stemmemaskinerne. Irland Sømandssang: Vi sang den sammen med cd en, på omkvædet Heja ho trak vi tov i land, på det ekstra instrumentale omkvæd sang vi fingersætningen: og viste den samtidig med en venstrehåndsfinger i gulvet, når vi sang 111, og fingeren løftede sig fra gulvet, når vi sang 000. Vi spillede det med pizzicato, en gang. Derefter sammen med cd en, hvor vi spillede både til omkvæd og instrumentalt omkvæd. Derefter spillede vi det med bue sammen med cd en også med dobbelt omkvæd.

9 Sange i kopi: Pigerne fik de fleste af sangene i bogen i kopi, så vi kan skrive dem over, senere vender vi tilbage til de samme sange i bogen og læser noderne rigtigt. Jeg skrev Heja ho over i deres mappe. Første Qwela: Vi sang melodien på dy sammen med cd en og slog samtidig rytmen med højre hånd, buehånden, på låret. Da vi havde gjort det et par gange, kom pegefingeren på venstre hånd med og pegede frem lige i det øjeblik, hvor melodien går på tonen b(h) og dermed 1.-fingeren. Jeg viste det... så var det nemt at gøre efter. Vi spillede den en lille smule med pizzicato, bare for at tjekke at de kunen forstå hvor første fingeren skulle komme på. Den er svær at spille med pizzicato, fordi rytmen er trioliseret. Det er meget lettere med buen, og den tog vi så og spillede den. et par gange. Opgaver sider 13: Det skrev begge a-noder med da og didi. Johanne skrev Vindsang, og rytmenoderne til Vindsang. Jeg skrev Vindsang for Thea, men sammen med hende, hun er lige begyndt i 0. og derfor ikke vant til sådan nogle opgaver. Vindsang: Spillede den med bue sammen med cd. Soloinstrument: Vi lavede det hele sammen. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 11 børn (3 gæster, venner til de spillende børn.) Rytmelæsning, Vindsang: fire takter med da og didi, skrevet på tavlen og læst solo og i kor. Det var rytmen til Vindsang jeg havde skrevet. Vi sang melodien på rytmenoderne. Jeg skrev noderne til Vindsang på tavlen. Vi spillede melodien med en kølle på klokkespil sat op med en D-dur treklang. Kenneth akkompagnerede på klaveret, og når vi havde spillet et vers med tonerne d og a, så improviserede vi med hele treklangen på klokkespillene. Vi spillede Vindsang med Pizzicato sammen med cd en, 4 vers. Hentede buerne og spillede hele sange sammen med cd en, og vi løftede buerne op i luften i vind-mellemspillene: Et lille løft, et større løft og et stort løft, mens vi sagde ligesom vinden, der tuder i en skorsten. Første Qwela: Vi sang melodien på dy sammen med cd en og slog samtidig rytmen med højre hånd, buehånden, på låret. Da vi havde gjort det et par gange, kom pegefingeren på venstre hånd med og pegede frem lige i det øjeblik, hvor melodien går på tonen b(h) og dermed 1.-fingeren. Jeg viste det... så var det nemt at gøre efter. Det var sjovt at pege på hinanden, når fingeren skulle pege. Vi spillede den på kazoo sammen med cd en og gik den samtidig, syv skridt mod uret... osv. se under 4. lektion. Vi skiftedes til at improvisere med kazoo og krop hele vejen rundt i kredsen. Vi tog violiner og buer og spillede den. Ved breaket improviserede alle samtidg oveni hinanden. Irland Sømandssang: Vi sang den sammen med cd en, på omkvædet Heja ho trak vi tov i land, på det ekstra instrumentale omkvæd sang vi fingersætningen: og viste den samtidig med en venstrehåndsfinger i gulvet, når vi sang

10 111, og fingeren løftede sig fra gulvet, når vi sang 000. Vi spillede det med pizzicato, en gang. Derefter pizzicato sammen med cd en, hvor vi spillede både til omkvæd og instrumentalt omkvæd. Derefter spillede vi det med bue sammen med cd en også med dobbelt omkvæd. Johan: 3 øvekryds, Emma Sophia 7 øvekryds. Oles nye autobil: Emma Sophia kunne den by heart, Johan kunne den også, når han lige fik den repeteret i små bidder. Vi sang fingersætningen, samtidig med at vi spillede. Vi spillede den med bue med det samme. Da vi havde spillet den et par gange, prøvede vi at spille sammen med cd en, det gik, vi spillede hele sangen sammen med cd en og med mellemspillet Båt båt... Negerdrengen Bene: Johan kunne den by heart, Emma skulle lige hjælpes med 2.- fingeren. Vi spillede den med bue og cd med det samme. Sange i kopi: Johan og Emma fik de fleste af sangene i bogen i kopi, så vi kan skrive dem over, senere vender vi tilbage til de samme sange i bogen og læse noderne rigtigt. Klokkerne ringed: Johan og Emma spillede den på klokkespil, de har spillet den på Musikværkstedsholdet sidste år. De skrev den over med fingersætning: osv. På d-strengen skrives med blyant, på a-strengen skrives med sort tusch. De spillede og læste den med pizzicato, og derefter med bue, anden linje er svær, den bøvler. De spillede ikke sammen med på skift. Alt det som gror i min have: Vi sang den og skiftedes til at digte, hvad der groede i haven, vi fik to forslag hver. Vi spillede omkvædet sammen med cd en, men bare melodirytmen på en d-streng. Derefter skrev de omkvædet over med fingersætning. På d-strengen skrives med blyant, på a-strengen skrives med sort tusch. De spillede og læste det med pizzicato og derefter med bue, ikke sammen men på skift. Soloinstrument: Vi lavede det hele sammen. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea 4 øvekryds, Johanne 6 øvekryds Thea var lidt syg, havde sin far med. De stemte med stemmemaskinerne. Første Qwela: Vi spillede den med bue og cd-akkompangment efter lige at have vist 1.-fingeren på gribebrættet. Vi skiftedes til at improvisere ved break. Irland Sømandssang: Vi spillede det med pizzicato, en gang. Thea havde haft svært ved den hjemme. Vi stillede noden op på nodestativet, så hun kunne læse den, men hun kunne godt by heart, da vi kom i gang. Derefter sammen med cd en og nu med bue, hvor vi spillede både til omkvæd og instrumentalt omkvæd.

11 Oles nye autobil: Jeg skrev noderne over med fingersætning på den første linje. Vi spillede med pizzicato... og derefter med bue. Soloinstrument: Johanne skrev opgaver på side 15: b-noden og e-noden. Thea spillede Negerdrengen Bene med pizzicato og 2.-finger. Jeg havde skrevet fingersætningen over. Så gik hun hjem med sin far. Johanne spillede melodien til Negerdrengen Bene, først pizzicato, og dernæst med bue, jeg havde skrevet den over. Johanne lærte det sidste af Oles nye autobil, jeg skrev den over. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 11 børn, Thea var syg og derfor gået hjem. 4 forældre kiggede på. Osvald, der går hos mig om onsdagen var med for første gang. Irland Sømandssang: Jeg skrev noderne på tavlen til omkvædet og fingersætningen over. Vi spillede den sammen med cd en, både sangomkvædet og det ekstra instrumentale omkvæd. Første Qwela: Vi spillede den med bue og en finger på. Ved breaket skiftedes vi til at improvisere ved at lave sjove lyde på violinen hele vejen rundt i kredsen og en allersidste gang samtidig oveni hinanden. Kida havde fødselsdag. Vi sang: Kida har fødselsdag... det første instrument var violinen, som vi sang og legede at vi spillede på uden violiner. Osvald mor spiller selv violin og havde nogle anderledes gamle sorte hjemmebyggede violiner, som hun viste os. Der kom en mand fra Det Røde Hav: Vi legede den som sangleg med kongens dyr, Kenneth gik ud på gangen og alle bestemte et dyr, de gerne ville være. Vi skrev dyrene op på tavlen, så Kenneth kunne læse, hvad han kunne vælge imellem. Vi legede den, hvor Kenneth startede med at stå overfor mig og alle dyrene og endte med at stå med alle dyrene efter at have købt dem. Sjovt, men langt... Negerdrengen Bene: Spille melodi med 2.-fingeren også, break og tre d er og derpå spilles: huset vælter=vilde lyde. Johan: 5 øvekryds, Emma Sophia 4 øvekryds. Oles nye autobil: De spillede begge by heart. Jeg akkompagnerede på klaver, og de spillede tutti, solo, tutti, solo, tutti, så de begge fik spillet alene og sammen. Negerdrengen Bene: Vi spillede den med cd, melodien by heart, men i den lette udgave, hvor der stadig er break på næstsidste takt. På landevejen går Jens Post: Vi sang sangen sammen med cd en. Bagefter gik vi som postbudet til cd-akkompagnement: almindeligt (da), hurtigt (didi) og langsomt (da-a). Sange i kopi: Johan og Emma skrev selv fingersætningen over i noderne i mappen. Ny node og ny finger, 3.-fingeren. De første to linjer af På landevejen... og Der kom en mand...

12 Soloinstrument: Emma Sophia skrev noder på side 13 i Violin-spillebogen 1. Johan lærte at spille begyndelsen af På landevejen går Jens Post først med pizzicato og derefter med bue. Nyt: Start med opstrøg. Han læste den efter overskrivningen, men spillede den bagefter de første to linjer by heart. Bagefter spillede han Der kom en mand fra Det Røde Hav, pizzicato og derefter bue, start med opstrøg, spille og læse efter overskrivningen. Johan skrev noder på side 15. Emma Sophia lærte at spille begyndelsen af På landevejen går Jens Post først med pizzicato og derefter med bue., start med opstrøg. Hun læste den efter overskrivningen. Bagefter spillede han Der kom en mand fra Det Røde Hav, pizzicato og derefter bue, opstrøg, læse og spille efter overskrivningen. Klokkerne ringed: Johan sagde: Den kan man ikke spille sammen med cd en. Nej, den går for hurtigt. De spillede den, hvor jeg akkompagnerede på klaver i et meget langsomt tempo. Tutti, solo, tutti, solo, tutti, så de begge fik spillet alene og sammen. Alt det som gror i min have: De to børn spillede omkvædet to gange med bue lige til allersidst. Emma læste, Johan spillede by heart. I efteråret 2010 var der strygerstævne for 4 samarbejdende kommuner: Hedensted, Skanderborg, Silkeborg og Horsens. Jeg havde 6 nye små elever, og de skulle gerne spille med på det første niveau. Det gjorde, at jeg meget tidligt begyndte at skrive fingersætning over forskellige sange. Jeg gjorde den erfaring, at det er meget afgørende for hurtigt at komme til at spille, at man kan læse og spille en fingersætning, der er skrevet over en node. Mine elever lærte tingene med kanonfart, og de spillede stadig meget by heart=udenad, men de havde noget at støtte sig til derhjemme. De fik hjælp fra fingersætningen, når de skulle øve sig og havde glemt, hvad vi havde gjort i timen, Det er meget lettere at læse en overskrevet node, når man går i 2. og 3. klasse end når man går i 0. eller 1. klasse og skal til at have læseretningen på plads... De mindste tænker og arbejder heller ikke så struktureret endnu. Når vi skriver over, er det med blyant på d-strengen og med en sort tusch på a- strengen. Det gør, at man kan kopiere noder med allerede overskrevet fingersætning. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea? øvekryds, Johanne? øvekryds

13 Thea havde en gæst med, Johanne havde to gæster med, det var faktisk for mange, og det er også lang tid, vi spiller. De gik lidt ind og ud og snakkede og det forstyrrede i hvert fald mig. Ny regel: Kun en gæst og kun en gang i mellem. Pigerne stemte med stemmemaskinerne. Vi startede med at spille koncert for gæsterne, vi spillede by heart derud af sammen med cd en, men ikke nødvendigvis alle vers: Oppe i lianerne, Bilsang, Rokkesang, Vindsang, Irland Sømandssang, Første qwela med improvisation og Oles nye autobil, bare med d-streng på båt og a-streng med melodirytme på vers. Negerdrengen Bene: Vi spillede den med pizzicato, og jeg sang fingersætningen. Vi spillede den med bue, og jeg sang fingersætningen. Vi spillede den sammen med cd en med bue og 2.-finger og break i næstsidste takt... og med huset, der vælter mellem versene. Soloinstrument: Thea skrev opgaver på side 15: b-noden, hun fik næsten ikke skrevet noget, da hun var mere optaget af vores gæster. Johanne spillede melodien til Oles nye autobil med pizzicato to gange, hvor hun kiggede på den overskrevne node, og derefter spillede hun den by heart med buen. Johanne skrev noder på side 15: melodien til omkvædet og tredjestemmen. Thea spillede første linje af selve melodien til Oles nye autobil, først pizzicato, og dernæst med bue. Jeg skrev sidste del over, og vi spillede den anden linje med pizzicato. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 10 elever, 2 børnegæster. 2 forældre kiggede på. Jeg skrev rytmenoder til Oles nye autobil, 1. linje: hvem kan læse den med da og didi? Bagefter læste vi den i kor. 2. linje: hvem kan læse den med da og didi? Bagefter læste vi den i kor... og ligesådan med 3. linje. Til sidst kom sprøgsmålet: Er der nogen der ved hvad det er for en sang? Emilie vidste det, flot. Vi sang den med melodien, men på da og didi Oles nye autobil: Kenneth akkompagnerede på klaver, og vi spillede den i et meget langsomt tempo. Jeg sang fingersætningen undervejs. Det var meningen at de der ikke kunne spille melodien bare skulle spille på en løs a-streng, som vi har prøvet det før, men det var tydeligt, at de blev forvirrede, når jeg sang fingersætningen. Negerdrengen Bene: Brugte cd en som akkompagnement. Spillede melodi med 2.- fingeren også, break på a-streng og tre d er til sidst og derpå spilles: huset vælter=vilde lyde. De, der ikke kunne spille med 2.-finger, spillede bare på d- strengen. På landevejen går Jens Post: Vi sang sangen en gang først, det var ikke sjovt, det er en meget gammeldags sang. Så legede vi den som føre-følgeleg, det var sjovt. Se legebeskrivelsen på side 46 i Violin-spillebogen 1. Børnegæsterne var også med til legen.

14 Qwela for en: Vi sang den sammen med cd en 3 gange. Vi spillede den på kazoo siddende i halvkredsen og skiftedes til at improvisere ved break hele kredsen rundt. Alt det som gror i min have: Vi tog violinerne og buerne. Vi sang verset og spillede til omkvædet, melodirytme på en løs d-streng. Vi nåede kun fire vers. Johan: 5 øvekryds, Emma Sophia 7 øvekryds. Qwela for en: De spillede begge by heart sammen med cd en. Qwela for to: De spillede førstestemmen sammen med mig og cd en, den svarer andenstemmen=qwela for en. Vi så på de to qwelaer i bogen og læste dem ved at synge fingersætningen. Sange i kopi: Overskrivning med fingersætning i mappen: En elefant kom marcherende, Negerdrengen Bene med den rigtige melodi i slutningen. Soloinstrument: Emma Sophia skrev noder på side 15 i Violin-spillebogen 1. En elefant kom marcherende: Johan spillede den først med pizzicato to gange derpå to gange med bue. Johan skrev noder på side 16 i Violin-spillebogen 1. En elefant kom marcherende: Emma Sophia spillede den først med pizzicato to gange derpå to gange med bue. Der kom en mand fra Det Røde Hav: De spillede den først hver især en gang. Jeg akkompagnerede i et langsomt tempo, og de spillede tutti, solo, tutti, solo, tutti. Vi hørte cd en og jeg spillede til og viste hvordan den kører. De spillede også sammen med cd en nr. 14 på d, a, e, a, d, g, d-streng. Johan spillede by heart, Emma Sophia havde brug for at kigge. På landevejen går Jens Post: Vi spillede den første linje sammen, Johan by heart, Emma Sophia kiggede. Johan kan spille den virkelig hurtigt. Negerdrengen Bene: Jeg akkompagnerede på klaver. Vi spillede hele melodien med den nye slutning i et meget langsomt tempo, først pizzicato, derefter bue. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Pigerne stemte med stemmemaskinerne. Oles nye autobil: Vi spillede den med pizzicato, nærmest udenad. Vi tog den i tre stykker. Første linjer er et stykke, næste to takter er et stykker og de sidste to takter er det sidste stykker. Jeg sang fingersætningen. Vi spillede hvert stykke flere gange og satte dem sammen. Vi spillede den hele med bue og Båt-mellem spil. Negerdrengen Bene: Vi spillede den med pizzicato, og jeg sang fingersætningen. Vi spillede den med bue, og jeg sang fingersætningen. Vi spillede den sammen med cd en med bue og 2.-finger og break i næstsidste takt... og med huset, der vælter mellem versene.

15 På Landevejen går Jens Post: Vi sang den og gik almindeligt (da), hurtigti (didi) og langsomt (da-a). Der kom en mand fra Det Røde Hav: Vi sang og legede den en gang i to hold med mig som manden, og pigerne som konge/dyr. Thea havde ikke været med til den. Alt det som gror i min have: Vi sang den sammen med cd en og spillede til omkvædet på en løs d-streng. Vi prøvede lige slutningen med skiftet fra d til a og tilbage igen til d på for hver eneste dag er høst. Soloinstrument: Thea farvelagde Violin-spillebogen, det ville hun hellere end at skrive nodeopgaver. Johanne spillede med pizzicato omkvædet til Alt det som gror i min mave, hun spillede På landevejen går Jens Post med pizzicato og dernæst med bue, Der kom en mand fra Det Røde Hav med pizzicato og dernæst med bue. Jeg havde skrevet fingersætning over i kopier i mappen. Johanne skrev noder på side 16 og på side 22, F# og G. Thea spillede med pizzicato omkvædet til Alt det som gror i min mave, hun spillede På landevejen går Jens Post med pizzicato og Der kom en mand fra Det Røde Hav med pizzicato Jeg havde skrevet fingersætning over i kopier i mappen. Thea var helt udmattet, så vi spillede det ikke med bue. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 11 elever, Emilie syg, børnegæster. 3 forældre og en lillesøster kiggede på. Jeg skrev rytmenoder til omkvædet af Alt det som gror i min have med tre pauser i sidste takt: z z z, vi læste sysysy. En takt på hver linje, og det skiftedes til at læse den. Vi læste den i kor. Hvad er det for en sang jeg havde skrevet? Vanilla vidste det. Vi sang melodien i omkvædet, men på da og didi. Alt det som gror i min have: Alle fik lov til at bestemme, hvad der groede i deres have, så vi sang 12 vers. Først tre vers uden violiner. derefter spillede alle på violiner til omkvædet. Næsten alle på en løs d-streng. Johan kunne spille melodien by heart. Qwela for en: Vi sang den på dy to gange, derefter spillede vi den på kazoo et par gange sammen med cd en. Vi gik den: syv skridt mod uret... osv. se under 4. lektion. Vi skiftedes til at improvisere med kazoo og krop hele vejen rundt i kredsen. Vi tog violiner og buer og spillede den. Jeg havde skrevet fingersætningen på tavlen: Ved breaket improviserede alle samtidg oveni hinanden. Oles nye autobil: Kenneth spillede violin sammen med dem (ca. 5), der spillede på en løs streng, han sang teksten. Jeg spillede sammen med de børn der spillede melodien (ca. 6) og jeg sang fingersætningen. Vi spillede i et noget langsomt tempo. Der var nogle af børnene, der fik et nodestativ, så de kunne læse fingersætningen, mens de spillede. Johan: 4 øvekryds, Emma Sophia 6 øvekryds.

16 Oles nye autobil: Vi spillede melodien tutti, solo, tutti, solo og tutti. Jeg akkompagnerede på klaver. Bagefter spillede vi den sammen med cd en, alle vers, både Johan og Emma spillede by heart. Sange i kopi: Overskrivning med fingersætning i mappen: Nissen: Johan og Emma skrev Nissen over med fingersætning. Nissen: Vi sang den flere gange. Vi spillede melodien på klokkespil. Vi spillede den først med pizzicato, dernæst med bue. En elefant kom marcherende: De spillede den tutti, solo, tutti, solo, tutti. De spillede den by heart... flot! Alt det som gror i min have: De spillede melodien til omkvædet, Johan by heart, Emma næsten by heart, og vi havde seks vers med forskellige spiselige ting fra haven. Negerdrengen Bene: Vi spillede melodien med den nye og rigtige slutning by heart og sammen med cd en og med huset, der vælter, mellem versene. Soloinstrument: Vi lavede det hele sammen. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Pigerne stemte med stemmemaskinerne. Dejlig er den himmel blå: Vi sang første vers af salmen og lavede fagter til. Vi øvede første linje af Dejlig er den himmel blå med venstre hånds fingre: Tommeltotten i gulvet hele tiden, det er 0. Samtidig med at vi sang melodien på fingersætningen, viste vi i gulvet med venstre hånd: og snakkede om, at det var på d-strengen, og så flyttede vi hånden et stykke og sagde: Nu er vi på a- strengen og spiller: Vi sang og viste fingersætningen i gulvet mange gange. De hentede violinerne, og vi spillede linjen med pizzicato, derefter med bue. Vi spillede den første linje sammen med cd en... og holdt pause i resten af verset. Bilsang: Vi spillede alle dyt erne og sang til versene, sammen med cd en. Oles nye autobil: Vi spillede den med bue og med mellemspil. Flot! Oppe i lianerne: Sammen med cd en en gang igennem. Negerdrengen Bene: Vi spillede den sammen med cd en med bue og 2.-finger og break i næstsidste takt... og med huset, der vælter mellem versene. Første qwela: Vi spillede den med cd en og improviserede på skift to gange hver. Soloinstrument: Thea farvelagde Violin-spillebogen. Johanne spillede de første to linjer i På landevejen går Jens Post med bue, og vi sang de næste to linjer. Der kom en mand fra Det Røde Hav med bue.

17 Johanne skrev noder på side 22: G og gjorde siden færdig. Thea spillede På landevejen går Jens Post med pizzicato og dernæst med bue. Der kom en mand fra Det Røde Hav med pizzicato og dernæst med bue. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet: 9 elever, Afbrud fra Anne Marie, Nikolaj og Danar var der ikke, 1 børnegæst 2 forældre og en lillesøster kiggede på. Vi øver til koncert på Spildansk-dagen på torsdag aften. Jeg skrev rytmenoder på tavlen til Dyt dyt dydyt i Bilsangen, og desuden slutningen dydyt dydyt. Vi læste noderne med da og didi og sy. Bilsangen: Vi spillede alle dyt erne og sang versene. De blev instrueret i at synge meget med.. og gerne synge til. Oles nye autobil: Hvem kan spillede melodien med fingrene på? Alle kunne på nær Kida, hun spillede melodien på en løs a-streng. Vi spillede alle vers også med båtmellemspil, Kenneth spillede klaver til og sang versene. Dejlig er den himmel blå: Alle lagde violinerne og satte sig på gulvet foran stolen. Vi sang første vers af salmen og lavede fagter til. Vi øvede første linje af Dejlig er den himmel blå med venstre hånds fingre: Tommeltotten i gulvet hele tiden, det er 0. Samtidig med at vi sang melodien på fingersætningen, viste vi i gulvet med venstre hånd: og snakkede om, at det var på d-strengen, og så flyttede vi hånden et stykke og sagde: Nu er vi på a-strengen og spiller: Vi sang og viste fingersætningen i gulvet mange gange. De hentede violinerne og vi spillede det med pizzicato, Kenneth akkompagnerede i et noget langsomt tempo. Oppe i lianerne: Kenneth akkompagnerede, På e, på a, på d, spillevers, syngevers, spillevers, syngevers... og til sidste et ekstra spillevers til celloen, fordi den er har en streng mere. Negerdrengen Bene: Vi spillede den med fingre på og med det væltende hus til sidste. Emma og Johan spillede hele melodien, de andre laver break i næstsidste takt. Første qwela: Alle spillede den og vi skiftedes til at spille solo ved break hele vejen rundt i halvkredsen. Johan:? øvekryds, Emma Sophia? øvekryds...eferårsferie.. mange øvekryds. Dejlig er den himmel blå: Vi startede med at spille den første linje udenad mange gange... de havde lige lært den til sammenspil. Sange i kopi: Johan og Emma Sophia skrev hele Dejlig er den himmel blå over med fingersætning. Emma ville gerne lære Ro ro ro din båd, så den skrev de også over. Johan var lynhurtig til at skrive over, han blev først færdig og fik lidt solotid, men Emma skrev færdig. Soloinstrument: Johan spillede Dejlig er den himmel blå, første linje uden ad og resten læste han med fingersætningen. han spillede med bue med det samme.

18 Ro ro ro din båd: De spillede melodirytmen på en d-streng tre gange, derefter på en a-streng to gange. Jeg akkompagnerede på klaver. De spillede melodien sammen med pizzicato efter den overskrevne fingersætning, to gange igennem. Derefter melodien med bue læste efter fingersætningen. Oles nye autobil: Vi spillede melodien tutti, solo, tutti, solo og tutti. Jeg akkompagnerede på klaver. En elefant kom marcherende: De spillede den tutti, solo, tutti, solo, tutti. De spillede den by heart. Negerdrengen Bene: Vi spillede melodien med den nye og rigtige slutning by heart, jeg akkompagnerede, og med huset, der vælter, mellem versene. Der kom en mand fra Det Røde Hav: Vi spillede den by heart sammen med cd en i den langsomme instrumentaludgave, hvor man spille på alle strengene: d a e a d g d. Soloinstrument: Emma spillede med pizzicato Dejlig er den himmel blå, første linje by heart og resten læste hun med fingersætningen. Bagefter spillede hun den med bue. Johan spiste æble og hørte på og pakkede sammen. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea? øvekryds, Johanne var syg. Thea havde en veninde med. Thea stemte med stemmemaskine. Soloinstrument: Klokkeren ringed: Vi sang den med fagter og spillede melodirytme på en løs d- streng og på en løs a-streng sammen med cd en. Klokker: Vi sang den og spillede på bjældebånd i melodirytme til omkvædet. Vi spillede på en løs d-streng til verset og på en løs a-streng til omkvædet sammen med cd en, først pizzicato, dernæst med bue. Thea farvelagde bogen sammen med veninden, mens jeg skrev de to sange over. Thea spillede Klokkeren ringed og Klokker ved at læse overskrivningen... først med pizzicato og dernæst med bue. Dejlig er den himmel blå: Vi sang og viste fingersætningen i gulvet en gang. Vi spillede første linje med bue sammen med cd en... og holdt pause i resten af verset. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet:11 elever, Afbud fra Johanne, Osvald var der ikke, 1 børnegæst og 2 forældre. Klokkerne ringed : Vi sang den med fagter til. Vi sang den som kanon med Kenneth på det ene hold og Grete på det andet. Vi lærte at spille den på klokkespil sat op med tonerne d f# a. Syngevers med fagter, melodivers på klokkespil, improvisationsvers på klokkespil...formen gentages mange gange. Vi spillede

19 melodirytmen på en d-streng to gange, på en a-streng to gange, på en d-streng to gange, på en a-streng to gange... jeg akkompagnerede på klaver. Klokker: Vi sang den og lærte vers og omkvæd. Vi sang den sammen med cd en. Vi sang den sammen med cd en og spillede på bjælder i melodirtyme i omkvædet. Vi spillede melodirytme på en løs d-streng på verset og på en løs a-streng på omkvædet, først med pizzicato sammen med cd en, bagefter med buen, sammen med cd en. Dejlig er den himmel blå: Vi sang fingersætningen. Vi spillede første linje med bue sammen med cd en... og holdt pause i resten af verset. Johan:? øvekryds, Emma Sophia? Dejlig er den himmel blå: De spillede begge to salmen udenad... flot! Vi spillede tutti, solo, tutti,solo tutti, og jeg akkompagnerede langsomt på klaver. Soloinstrument og sange i kopi: Johan og Emma Sophia skrev Klokker over med fingersætning. Johan var først færdig og spillede den efter selve bogen uden overskrivning. Han læste noder! Han læste og spillede også Klokkeren ringed uden overskrivning. Han begyndte at skrive Kanesang over Emma spillede Klokker efter selve bgen uden overskrivning, hun læst noder! Hun spillede også Klokkeren ringed uden overskrivning. Hun begyndte at skrive Kanesang over Johan spillede Kanesang først efter overskrivningen og derpå efter noderne i bogen. Bagefter skrev han noder: Han skrev Klokker af.. Emma spillede Kanesang først efter overskrivningen og derpå efter noderne i bogen. Ro ro ro din båd: De spillede melodien og prøvede at læse den fra selve bogen i stedet for overskrivningen... det gik. De spillede den tutti, solo, tutti, solo, tutti. Jeg akkompagnerede på klaver. En elefant kom marcherende: De spillede den tutti, solo, tutti, solo, tutti. Emma spillede den by heart, Johan læste fra selve bogen uden overskrivning. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl i skolekøkkenet: Thea? øvekryds, havde glemt bog og mappe, Johanne? øvekryds, havde været syg i sidste uge, men havde øvet. Både Johanne og Thea havde en veninde med. De stemte med stemmemaskine. Klokkeren ringed : Vi sang den med fagter til sammen med gæsterne. Vi spillede melodirytmen på en d-streng og bagefter på en a-streng sammen med cd en. Soloinstrument:

20 Klokkeren ringed: Johanne skrev den over med fingersætning, (det lykkedes ikke helt), mens Thea spillede den by heart først med pizzicato og derefter med bue. Thea tegnede på en kopi af Klokker, mens jeg spillede med Johanne. Vi spillede først efter det overskrevne (efter jeg havde rettet det) med pizzicato, så spillede vi den by heart i to dele også med pizzicato og til sidst med bue. Klokker: Vi sang den og spillede på bjældebånd i melodirytme til omkvædet sammen med cd en og vores gæster var med. Vi spillede på en løs d-streng til verset og på en løs a-streng til omkvædet sammen med cd en med bue. Soloinstrument: Klokker: Thea spillede verset by heart med pizzicato og dernæst med bue. Jeg sang fingersætningen til. Thea spillede omkvædet by heart med pizzicato og dernæst med bue. Jeg sang fingersætningen til. Johanne skrev den over i mappen, det lykkedes ikke helt. Jeg rettede Johannes overskrivning, og Johanne læste fingersætningen til verset og spillede det med pizzicato. Johanne spillede verset by heart med pizzicato og dernæst med bue. Jeg sang fingersætningen til. Johanne læste fingersætningen til omkvædet og spillede det med pizzicato. Johanne spillede omkvædet by heart med pizzicato og dernæst med bue. Jeg sang fingersætningen til. Thea farvelagde en kopi sammen med veninden. Orkesterspiresammenspil i musiklokalet:11 elever, Osvald var der ikke, 1 forælder. Nye pladser, hvor Kenneth sidder mellem Kida og Danar. Klokkerne ringed : Vi sang den med fagter til. Vi sang den som kanon med Kenneth på det ene hold og Grete på det andet. Vi dirigerede den med begge hænder i ¾ s trekanter. Vi spillede melodirytmen på en d-streng og på en a-streng to gange, jeg akkompagnerede på klaver. De, der kunne, spillede derpå med på melodien by heart. Vi tog den med følgende form: Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers. Klokker: Jeg skrev sangens rytme op på tavlen som en rytme med fire linjer. Vi læste den med da og didi. Hvad er det for en sang? Tavshed... Kida sagde noget med Klokker, men mente vist nok Klokkerne ringed. Jeg fortalte, hvad det var for en. Vi sang den på da og didi. Vi sang den sammen og bankede melodirytmen til omkvædet med en knytnæve i den ande hånd. Vi sang den sammen med cd en og spillede på bjælder i melodirytme til omkvædet. Vi spillede melodirytme på en løs d-streng på verset og på en løs a-streng på omkvædet med buen, sammen med cd en. De, der havde prøvet at spille melodi spille den i et langsomt tempo i to afdelinger: vers og omkvæd. Jeg akkompagnerede i et væsentligt lansommere tempo, og vi spillede og sang den med følgende form: Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers. Nogle spillede melodi og nogle på løse strenge.

21 Dejlig er den himmel blå: Vi sang fingersætningen til første linje og viste den samtidig med fingrene i gulvet. Vi spillede første linje med bue sammen med cd en... og holdt pause i resten af verset. Johan: 3 øvekryds, Emma Sophia 4 Klokker: De spillede melodien by heart, spille, synge, spille, synge... Klokkeren ringed : De spillede den by heart, tutti, solo, tutti, solo, tutti. Og nissen sad på loftet: De skrev noden over i mappen, vi snakkede om overbindingen, de spillede første gang efter mappen og anden gang direkte efter noden i bogen. Jeg akkompagnerede på klaver. Dejlig er den himmel blå: Emma Sophia spillede salmen udenad, Johan havde glemt dele af den, men spillede til gengæld efter noderne. Vi spillede tutti, solo, tutti, solo, tutti, og jeg akkompagnerede langsomt på klaver. Kanesang: De spillede den efter overskrivningen i mappen. Ro ro ro din båd: De spillede melodien og læste den fra selve bogen. De spillede den tutti, solo, tutti, solo, tutti. Jeg akkompagnerede på klaver. Der kom en mand fra Det Røde Hav: Vi spillede den på alle strenge by heart: d, a, e, a, d, g, d. Vi lavede det hele sammen. Lektion Thea 0. kl. og Johanne 1. kl , for en gangs skyld i musiklokalet: Thea 4 øvekryds, havde glemt bog og mappe, Johanne 3 øvekryds. De stemte med stemmemaskine. Klokkeren ringed : De spillede melodien: Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers... Jeg akkompagnerede på klaver. Klokker: De spillede melodien: Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers... osv. Og nissen sad på loftet: Vi legede den som sangleg med de fem vers. Vi spillede melodirytmen på en løs a-steng sammen med cd en. Start med opstrøg, svært. Soloinstrument: Og nissen sad på loftet: Johanne skrev den over med fingersætning, (det lykkedes fint denne gang, jeg havde taget den svære takt med overbindingen). Thea spillede den efter min fingersætning skrevet på et løst stykke papir, pizzicato og derefter med bue. Thea tegnede på papiret, mens jeg spillede med Johanne. Først med pizzicato og derefter med bue efter egen overskrivning: Og nissen sad på.. Dejlig er den himmel blå: Jeg skrev den hele over, og Johanne spillede straks den hele med bue. Jeg skrev fingersætningen på Theas papir, og Thea spillede straks den hele. Utroligt!

22 Orkesterspiresammenspil i musiklokalet:10 elever, Danar og Caroline, 1 forælder. Klokkerne ringed : Vi sang den med fagter til. Vi sang den som kanon med Kenneth på det ene hold og Grete på det andet. Vi dirigerede den med begge hænder i ¾ s trekanter. De fleste spillede melodien by heart, nogle spillede melodirytme på en løs d-streng, jeg akkompagnerede på klaver. Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers... Ekstra vers: Julen er kommet, hør klokkernes klang. Ding ding ding... Klokker: Spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers, syngevers, spillevers. De fleste spillede melodien by heart, Vanilla, Kida og Annemarie spillede sammen med Kenneth med en løs d-streng på vers, på en a-streng på omkvæd med sluttone på en d-streng. Og nissen sad på loftet: Vi legede den som sangleg i en rundkreds, og da vi var færdige med de 5 officielle vers, lavede vi vores egne: Så kom nissen baby r med røde sutter i munden, så kom nissens katte med røde pelse på... osv. Vi spillede den på violin sammen med cd en, med bue på en løs a-streng. Start med opstrøg på a-stykket, nedstrøg på b-stykket. Kanesang: Johanne viste kanelegen sammen med mig. Alle har en rangle med bjælder på. På verset sidder vi i kanen ved at sidde på gulvet med 2-3 i en kane, hvor man sidder tæt sammen, de bageste med spredte ben. Den bageste holder lidt om de andre foran og man vioer blidt fra side til side. På verset skal ranglen holdes stille. På omkvædet springer alle op og bliver til rensdyr, der løber rundt mellem hinanden og får bjælderne til at ringle. Vi spillede sammen med cd en, melodirytme kun på omkvædet på en løs d-streng, til sidst spillede vi didi didi didi didi da med pizzicato på en løs d-streng, men med buen i hånden. Dejlig er den himmel blå: Vi spillede første linje med bue sammen med cd en... og holdt pause i resten af verset. Der var tre der spillede med på hele salmen. Johan: 4 øvekryds, Emma Sophia: 4 Dejlig er den himmel blå: De spillede by heart: tutti, solo, tutti, solo, tutti, og jeg akkompagnerede langsomt på klaver. Klokkeren ringed : De spillede den by heart: Spille, synge, spille, synge... Jeg akkompagnerede på klaver. Klokker: De spillede melodien by heart: spille, synge, spille, synge... Jeg akkompagnerede på klaver. Og nissen sad på loftet: Vi spillede den sammen på violiner, by heart. Vi spillede den på alle strenge, med g-strengen til sidst. Start med opstrøg, lidt svært, nedstrøg på B-stykket... Soloinstrument og sange i kopi:

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette.

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Mandag den 26. juli. Endelig, da klokken var 10 fik vi huset for os selv og koloni ugen kunne

Læs mere

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044 UGEBREV nr. 23 uge 05 Årgang 6 Temauge I næste uge har vi temauge om farver. I må læse under lærernes indlæg, hvad der skal ske i løbet af ugen, men her er lidt praktiske informationer. Mandag er normal

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne et værelse værelset (1) værelser værelserne

flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne et værelse værelset (1) værelser værelserne 9 Min lejlighed 3 Substantiver III ental ubestemt en et ental ubestemt -en -et flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne flertal bestemt gruppe 1: -erne

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

VI SKAL FORTÆLLE OG OPLYSE OM VORES DEJLIGE BØRNEHUS!

VI SKAL FORTÆLLE OG OPLYSE OM VORES DEJLIGE BØRNEHUS! September 2015 Så er vi allerede nået til september måned Ikke helt til at forstå efter en sommer der har budt på lidt af hvert vejrmæssig men de sidste uger har da været forrygende - så nu håber vi bare

Læs mere

Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen.

Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen. Rettelse: Det er feb. + marts børnene der skal på fælles fødselsdagstur d. 22. marts og IKKE Jan. + feb. børn som vi har skrevet i februar avisen. Månedens udfordring: Torsdag den 29. marts vil vi for

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013.

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013. Stensnæsskolen Juli 2013 Nyhedsbrev Årgang 12 Nummer 7 I dette nummer: Skolebus 1 Nye ringetider 2 0.A på Thorup Hede 3 5.A s piger på bytur 4-5 Venskabsklasser 6-8 4.A i Sverige 8-10 2.A laver e-bøger

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!!

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! Nyt fra AKT Nationale test. Som vi fortalte nogle af jer til samtalerne gik vi få dage inden samtalerne i gang med dette skoleårs nationale tests. Dvs.

Læs mere

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op.

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. 1. INT. KLASSLOKALE - DAG Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. LÆRER Søren. Vil du venligst læse op fra side

Læs mere

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole Marts 2014 Udeskole Vi var ude i skoven ved et bål hus, og der skulle vi lave nogle opgaver, nogle af opgaverne var matematik idræt musik dansk og naturteknik, vi

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 28 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge28_familie_arbejde.indd 1 06/07/10 11.44 Uge 28 l Familie og

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Af: Helle Lauritsen Formålet med KøbenhavnerAkademiet er en blanding af læring og dannelse. 108 drenge tog til Tisvildeleje for at stave, læse og regne være

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30.

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Købe/Sælgedag: Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Vi har de tidligere år set en tendens til, at der handles meget med

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

2.1. Opgavesæt A. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2

2.1. Opgavesæt A. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 2.1 Opgavesæt A FVU-Læsning Trin 2 Forberedende voksenundervisning 1. januar - 30. juni 2014 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 Eksaminandens

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Lundtofte Skoles Rekordbog

Lundtofte Skoles Rekordbog Din rekord 12 Årgang 2010 - Efterår Hva så? Var det ikke en god idé at du selv kom i gang med at lave eller slå nogle rekorder? Der er HELT sikkert noget du er god til, ja måske endda den bedste til. Så

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug Her er nogle ting med i. Sæt kryds ved tingene. Farv i et. Skriv selv. Find i erne og sæt ring om. mus telt Pia violin mælk pindsvin hvid pige appelsin 2 Forlaget Delta Her er nogle ting med s. Sæt kryds

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen Alting starter et sted Hvis alle undervisere vidste, hvilken betydning børnehaveklasselederen kan have for børnenes senere succes i skolen med læsning

Læs mere

HVERDAGSLIVSTEMA BHV.GRUPPER 2014 BØRNEHUSET VOLDLY

HVERDAGSLIVSTEMA BHV.GRUPPER 2014 BØRNEHUSET VOLDLY HVERDAGSLIVSTEMA BHV.GRUPPER 2014 BØRNEHUSET VOLDLY UDVÆLGELSE AF TEMA BØRNS SPROG Vi har valgt at have fokus på børnenes sprog, fordi vi oplever, at et stigende antal børn udvikler dårligere sproglige

Læs mere

ma ti on to fr lø sø

ma ti on to fr lø sø Ventilen-nyt N ovember ma ti on to fr lø sø 1 Bowling 14-16.45 2 Hal 14-16 3 AFTEN Pigeklub (alle) 4 Svømning 5 6 7 AFTEN Hjemmehyg 8 9 Hal 14-16 10 AFTEN Svømmehal 11 Overnatning til lørdag 4-5 klasse

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

GPS 17-26. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 17-26. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 17-26 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 17: Moses bliver født Nøglesætning: Gud ønsker at passe på dig Huskevers

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 Tusind tak Til alle for en fantastisk hyggelig julefest i lørdags. Det var rart igen igen at opleve den gode stemning, når vi samles på friskolen for at fejre julen og hygge

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Ugebrev uge 33 gruppe 2

Ugebrev uge 33 gruppe 2 Ugebrev uge 33 gruppe 2 Vi er kommet godt i gang med den første uge. Vi har fået 2 nye elever i gruppe 2. Det er Simone, der er kommet tilbage til 2. klasse og Mikkel, der er kommet i 2. klasse, da Simested

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Så er vi i gang med sidste SFO måned for 3. klasserne, inden de skal starte i klubben 1. juni. 2. klasserne får lov at komme

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

17-12-2009. 5.klasse går Lucia til morgensang Tirsdag d.15 2.klasse Julemanden Onsdag d.16 9.klasse to vers Julegaver

17-12-2009. 5.klasse går Lucia til morgensang Tirsdag d.15 2.klasse Julemanden Onsdag d.16 9.klasse to vers Julegaver Dato Klasse Overskrift Tirsdag d.1 7.klasse to vers Advent Onsdag d.2 10.klasse December måned Torsdag d.3 0.klasse Julepynt Fredag d.4 1.klasse Nisser Mandag d.7 6.klasse Engle Tirsdag d.8 8.klasse to

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo ---

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo --- Deltagere: Michelle, Marianne R, Pernille, Michael og Ove Personale: Rita, Karen og Kurt Mandag den 26. juli. Dagen begyndte tidligt med bad og morgenmad. Kurt pakkede bussen medens der blev spist morgenmad.

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Jeg skal ikke med på VIA, så jeg er på skolen. I må meget gerne selv aftale det med læreren.

Jeg skal ikke med på VIA, så jeg er på skolen. I må meget gerne selv aftale det med læreren. UGEBREV nr. 28 uge 11 Årgang 6 Tidlig Sfo Efter påskeferien, nærmere bestemt fredag den 1. april, kommer der nye børn på friskolen. Der starter 9 børn i Tidlig SFO, som selvfølgelig bliver til den nye

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

Ugebrev 4 Indskolingen 2016

Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Fælles info: Kære forældre i indskolingen. I må meget gerne sørge for at jeres børn kan deres unilogin udenad. Vi bruger det ofte, og lige nu er det en tidsrøver at sørge for

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere