Markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution"

Transkript

1 Markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution 13. juni 2019 TERI 18/13434 HGO/CAHE RESUMÉ Forsyningstilsynet godkender med denne afgørelse markedsreglerne for beregning og tildeling af kapacitet på Kriegers Flak Combined Grid Solution (KF CGS) samt markedsmodellen for balancemarkedet for Kriegers Flak Havvindmøllepark (KF Wind Farm). KF CGS er en kombineret ilandføring af vindproduktion fra KF Wind Farm og en udlandsforbindelse mellem Østdanmark og Tyskland. Godkendelsen omfatter håndtering af udetid på ilandføringer, kapacitetstildeling til dayahead markedet og intraday markedet, kapacitetsberegningen på KF CGS samt modellen for håndtering af ubalancer på KF Wind Farm. Forsyningstilsynet (dengang Energitilsynet) modtog anmeldelsen fra Energinet den 21. juni Anmeldelsen er indgivet med henvisning til elforsyningslovens 73 a, stk. 1. De to transmissionssystemoperatører (TSO er), danske Energinet og tyske TSO 50Hertz, der samarbejder om KF CGS, har den 6. maj 2019 efter anmodning fra Forsyningstilsynet og den tyske regulator Bundesnetzagentur (BNetzA) indsendt en fælles erklæring om deres koordination om metoderne, som påtænkes anvendt på KF CGS fra og med den operationelle driftsstart af forbindelsen. Disse metoder angår kapacitetsberegning, belastningsomfordeling og modkøb (økonomiske virkemidler i forhold til kapacitetsbegrænsninger) samt fordeling af udgifter til belastningsomfordeling og modkøb og er som sådan godkendt af alle regulatorer i Kapacitetsberegningsregion Hansa (CCR Hansa), herunder af Forsyningstilsynet og BNetzA. Dog vil metoderne endnu ikke være fuldt ud implementeret efter deres eget indhold ved den operationelle driftsstart af KF CGS. Energinets påtænkte anvendelse af Hansa-metoderne som led i markedsreglerne for KF CGS har således medført den aktuelle proces, hvor Energinet har anmeldt metoderne for at få Forsyningstilsynets godkendelse heraf. Forsyningstilsynet vurderer, at de anmeldte markedsregler opfylder kravene om at være objektive, ikke-diskriminerende og offentligt tilgængelige samt fremmer konkurrencen for produktion og handel med el, jf. elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. elforsyningslovens 31, stk. 1 og 2, nr Forsyningstilsynet vurderer også, at Energitilsynet og 50Hertz har opfyldt kravet til indbyrdes koordination af metoderne efter punkt 3.1. i bilag til forordning 714/2009. Forsyningstilsynet godkender derfor den anmeldte metode. FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@forsyningstilsynet.dk

2 Side 2/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender den anmeldte metode for markedsregler på Kriegers Flak Combined Grid Solution. Afgørelsen er truffet i medfør af elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. 31, stik.1 og 2, nr. 1-3, samt 2 i bekendtgørelse om økonomisk regulering af Energinet. Sagens baggrund og begrundelsen for Forsyningstilsynets afgørelse fremgår nedenfor. SAGSFREMSTILLING Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har den 21. juni 2018 anmeldt en metode for markedsregler på Kriegers Flak Combined Grid Solution (KF CGS). Anmeldelsen er indgivet efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1, hvorefter kollektive elforsyningsvirksomheder skal anmelde metoder for priser og betingelser for at anvende transmissions- og distributionsnet til behandling og godkendelse hos Forsyningstilsynet (FSTS). Det daværende Sekretariat for Energitilsynet (SET) godkendte i 2014 en markedsmodel for KF CGS. Den foreliggende anmeldelse er en opdatering og udbygning af den godkendte model fra 2014, bl.a. på baggrund af en ændret teknisk løsning på KF CGS. KF CGS kombinerer ilandføring af vindproduktion fra havvindmølleparker og udveksling af el mellem budområderne Østdanmark (DK2) og Tyskland (DE) på samme fysiske forbindelse. Det indebærer, at kapaciteten til interconnectoren afhænger af, hvor stor en del af kapaciteten på den samlede forbindelse, der skal anvendes til ilandføring af vindproduktion, idet der først anvendes kapacitet til ilandføring af vindproduktionen, og herefter udbydes den resterende kapacitet på den fysiske forbindelse til markedet. Anmeldelsen er vedlagt som bilag 1. Anmeldelsen har været i offentlig høring i perioden 5. juli 2018 til 31. august 2018, og der indkom høringssvar fra Dansk Energi og Ørsted. Høringssvarene er vedlagt som bilag 4 og 5. Efter anmodning fra FSTS og den tyske regulator Bundesnetzagentur (BNetzA) har de to berørte transmissionssystemoperatører (TSO er), danske Energinet og tyske 50Hertz, suppleret anmeldelsen med en fælles erklæring af 6. maj 2019, affattet på engelsk, om deres koordination om metoderne, som påtænkes anvendt på KF CGS fra og med den operationelle driftsstart af forbindelsen. Erklæringen er vedlagt som bilag 2. Det fremgår af erklæringen, at KG CGS, i det omfang det er teknisk muligt, vil følge reglerne godkendt i regi af Kapacitetsberegningsregion Hansa (CCR Hansa efter betegnelsen på engelsk Capacity Calculation Region) fra det tidspunkt, hvor KF CGS bliver i sat i drift. Erklæringen redegør også nærmere for de tilfælde, hvor det ikke er muligt at følge de fælles regler, før disse er fuldt ud implementeret. I den sammenhæng forudsætter visse af reglerne godkendt i regi af CCR Hansa, at reglerne godkendt for de tilstødende kapacitetsberegningsregioner er fuldt ud implementeret i disse andre regioner.

3 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 3/22 De anmeldte markedsregler, der behandles i denne afgørelse, skal derfor gælde i en midlertidig perioden fra KF CGS er klar til kommerciel drift, til de fælles, godkendte regler i CCR Hansa er fuldt ud implementeret. Dertil vil nye EU-retsakter, navnlig en ny el-forordning til afløsning af forordning 714/2009 og et nyt direktiv om vedvarende energi til afløsning af direktiv 28/2009/EF, vedtaget af EU s institutioner i foråret 2019, indeholde regler, der kan få betydning for KF CGR. Det er ikke muligt at vurdere, hvilken betydning og hvilke konsekvenser dette vil kunne have for KF CGS på nuværende tidspunkt. Hvis der vil skulle ændres i det anmeldte, før de fælles, godkendte metoder i CCR Hansa er fuldt ud implementeret, forudsætter FSTS, at Energinet anmelder sådanne ændringer m.m. til godkendelse. BAGGRUND DE FYSISKE ANLÆG: KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION (KF CGS) SAMT DANSKE OG TYSKE HAVVINDMØLLEPARKER KF Wind Farm er en dansk havvindmøllepark på 600 MW, som det svenske energiselskab Vattenfall er i gang med at etablere i Østersø-området med en forventet idriftsættelse i perioden KF Wind Farm er en del af det østdanske prisområde DK2, mens de tyske havvindmølleparker Baltic 1 og Baltic 2 hører til det tyske prisområde DE. KF CGS er en hybrid forbindelse, hvor den samme fysiske forbindelse anvendes til ilandførsel af vindproduktion på den nye danske havvindmøllepark Kriegers Flak Wind Farm (KF Wind Farm) og de to eksisterende tyske havvindmølleparker, Baltic 1 og Baltic 2, samt som interconnector til udveksling af el mellem budområderne Østdanmark (DK2) og Tyskland (DE). Den operationelle driftsstart af KF CGS har været udskudt et par gange i løbet af anlægsfasen. Energinet og 50Hertz har senest den 24. januar 2019 meddelt, at driftsstarten bliver udskudt fra 2. kvartal 2019 til 3. kvartal 2019.

4 Side 4/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Figur 1 Kriegers Flak Combined Grid Solution, danske og tyske havmølleparker Den danske ilandføring har en kapacitet 600 MW (svarende til kapaciteten på KF Wind Farm), mens KF CGS som forbindelsen mellem KF Wind Farm og Baltic 2 har en kapacitet på 400 MW. Den tyske ilandføring fra Baltic 1 og 2 har en kapacitet på 400 MW. GENERELT OM EL-HANDEL I el-systemet skal der altid være balance mellem el-produktion og el-forbrug, fordi el ikke kan lagres. Ændringer i forbruget og forstyrrelser på produktionsanlæg påvirker denne balance. Den danske TSO, Energinet, har ansvaret for balancen i el-systemet. Handel med el foregår bl.a. på El-børsen Nord Pool, der har to markeder for handel med el: Elspot (day-ahead) og Elbas (intra-day). Senest dagen før et driftsdøgn indgår markedsaktørerne (el-leverandører, producenter og slutkunder) handler med hinanden for at dække forbrug og afsætte produktion for det kommende døgn (day-ahead). Hvis forholdene for produktion og efterspørgsel ændrer sig i forhold til aktørernes forventninger, kan aktørerne handle sig i balance tæt på driftstimen i Intra-day markedet. Her handles med den kapacitet, der ikke allerede blev reserveret i day-ahead markedet. Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), der udgøres af EU, EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein samt Schweiz, udgør ét samlet el-marked med én fælles prisberegning. Dog er el-priserne ofte forskellige. Normalt udjævnes prisforskelle i el-markedet på den måde, at el handles fra lavprisområder til højprisområder. Men når der alene er en begrænset kapacitet (en såkaldt flaskehals ) på forbindelsen mellem to områder, overføres der ikke nok el til, at markedet kan udligne priserne.

5 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 5/22 Det er bl.a. for at håndtere disse flaskehalse, at TSO erne og regulatorerne fra EU-landene og de EFTA-lande, der indgår i EØS og dermed i EU s indre marked for el, er organiseret i kapacitetsberegningsregioner. Disse regioner er igen inddelt i en række budområder, der relaterer sig til el-handlen på både day-ahead- og intra-day-markedet. Det påhviler regulatorerne i hver kapacitetsberegningsregion på forslag fra regionens TSO er at vedtage regionale vilkår, betingelser og metoder for el-handel. KAPACITETSBEREGNINGSREGION HANSA OG DE GODKENDTE METODER Agenturet for samarbejde mellem energiregulatorer (ACER) afgørelser om inddeling af kapacitetsregioner og de regionale metodeafgørelser er hver især truffet efter Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger (CACM). CACM er som led i EU s netværkskoder og netværksretningslinjer udstedt med hjemmel i forordning 714/2009. CACM har til formål at skabe et velfungerende og indbyrdes sammenkoblet indre marked for energi. Efter CACM skal der på regionalt niveau eller på overordnet EU-/EØS-niveau fastsættes harmoniserede minimumsregler for kapacitetstildeling, håndtering af kapacitetsbegrænsninger og handel med el i EU og EØS for at fremme udviklingen af en fælles day-ahead- og intraday-kobling. Kapacitetsberegningsregion Hansa (CCR Hansa) udgøres af el-transmissionsforbindelserne mellem budområderne Vestdanmark (DK1) og Tyskland (DE), Østdanmark (DK2) og Tyskland (DE) inkl. KF CGS som ny forbindelse samt Sydsverige (SE4) og Polen (PL). Dette følger af beslutning 06/2016 af 17. november 2016, truffet af ACER. ACER har endvidere ved beslutning 04/2019 af 5. april 2019 truffet afgørelse om, at budområderne mellem Vestdanmark (DK1) og Nederlandene (NL) ligeledes er med i CCR Hansa. Alle nationale regulatorer i en kapacitetsberegningsregion skal godkende metoderne i den enkelte region. I CCR Hansa er det regulatorerne i Danmark, Tyskland, Sverige og Polen. Tre metoder, der er godkendt i regi af CCR Hansa, er relevante for den aktuelle sag. Det beror på, at de to berørte TSO er, danske Energinet og tyske 50Hertz, påtænker at anvende de pågældende tre Hansa-metoder på KF CGS fra og med forbindelsens operationelle driftsstart. Dog vil de pågældende metoder, skønt de er godkendt, ikke være fuldt ud implementeret efter deres respektive indhold på dette tidspunkt. Metoderne er: Metoden for kapacitetsberegning (Hansa CCM) CCM-metoden anvendes til at beregne tilgængelig kapacitet i transmissionsnettet mellem budområder inden for CCR Hansa for hver markedstidsenhed. Metoden anvendes for både day-ahead og intra-day markedskoblingen.

6 Side 6/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION I stedet for CACMs hovedregel for kapacitetsberegning, Flowbaseret metode (FB), der optimerer på de økonomiske virkemidler som modsvar på fysiske kapacitetsbegrænsninger, anvendes CACMs undtagelsesregel for kapacitetsberegning, Koordineret nettotransmissionsmetode (CNTC), hvorefter tilgængelig, fysisk kapacitet forudberegnes. Det gælder særligt for KF CGS i forhold til andre interconnectorer i CCR Hansa, at CCMmetoden indebærer, at der bl.a. tages hensyn til vindprognoser pga. det fysiske anlæg med både ilandføring af vindproduktion og interconnector. Hansa CCM-metoden implementeres trinvist under hensyn til udvikling af IT-understøttelse, etablering af administrativt set-up, sammenhæng med implementering af de tilstødende naboregioners metoder m.v. CCM-metoden er godkendt 16. december 2018 af alle regulatorer i CCR Hansa efter CACM artikel 21, jf. artikel 20, stk. 2 og 7. FSTS har fulgt op på denne regionale godkendelse ved at træffe en afgørelse af 16. december 2018, der særskilt godkender, at Energinet kan anvende metoden 1. Metoden for koordineret belastningsomfordeling og modkøb (Hansa RD&CT) RD&CT-metoden har som baggrund, at belastningsomfordeling og modkøb udgør økonomiske virkemidler som modsvar på kapacitetsbegrænsninger i det fysiske net. Den enhed, der virker som regional sikkerhedskoordinator (RSC) for CCR Hansa, skal koordinere og i givet fald fastsætte de enkelte tiltag for belastningsomfordeling og modkøb, som TSO erne melder ind som forslag til RSC en. RD&CT-metoden implementeres trinvist under hensyn til udpegning og driftsstart af RSC erne for CCR Hansa og for de tilstødende naboregioner samt implementeringen af vedtagne vilkår, betingelser og metoder for en regional, operationel sikkerhedsanalyse. RD&CT-metoden er godkendt 28. januar 2019 af alle regulatorer i CCR Hansa efter CACM artikel 35. FSTS har fulgt op på denne regionale godkendelse ved at træffe en afgørelse af 20. februar 2019, der særskilt godkender, at Energinet kan anvende metoden 2. Metoden for fordelingen af udgifterne til belastningsomfordeling og modkøb (Hansa CS) CS-metoden indebærer, at TSO erne i CCR Hansa generelt skal fordele udgifterne til belastningsomfordeling og modkøb efter forud fastsatte fordelingsnøgler. 1 FSTS afgørelse med bilag for godkendelsen i regi af CCR Hansa m.v. kan tilgås her: 2 FSTS afgørelse med bilag for godkendelsen i regi af CCR Hansa m.v. kan tilgås her:

7 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 7/22 Det er herunder særskilt fastfast for KF CGS, at de to berørte TSO er, danske Energinet og tyske 50Hertz, som hovedregel skal foretage en 50/50-fordeling af de udgifter til belastningsomfordeling og modkøb, der angår KF CGS. Dog påhviler udgifterne 100 pct. den TSO, der begår fejl ved vindprognoser i relation til KF CGS, og som medfører tiltag i form af belastningsomfordeling eller modkøb. Implementeringen af CS-metoden følger implementering af den sammenhængende RD&CT-metode. CS-metoden er godkendt 28. januar 2019 af alle regulatorer i CCR Hansa efter CACM artikel 74. FSTS har fulgt op på denne regionale godkendelse ved at træffe en afgørelse af 20. februar 2019, der særskilt godkender, at Energinet kan anvende metoden 3. ENERGINETS OG 50HERTZ S KOORDINEREDE ERKLÆRING AF 6. MAJ 2019 FSTS har som led i sagsforberedelsen været i kontakt med den tyske regulator BNetzA, der oplyste, at den tyske TSO 50Hertz s anvendelse af metoder på KF CGS, og hvor disse metoder er godkendt, men endnu ikke er fuldt ud implementeret, i regi af CCR Hansa, ikke ville kræve yderligere regulatorisk myndighedsgodkendelse på tysk side. BNetzA kunne dog tilslutte sig, at de to berørte TSO er, danske Energinet og tyske 50Hertz, som supplement til Energinets metodeanmeldelse skulle udarbejde og indgive en fælles erklæring, affattet på engelsk, om de nærmere metoder, som de to TSO er påtænker at anvende på KF CGS fra og med den operationelle driftsstart af forbindelsen. Energinet og 50Hertz afgav den 6. maj 2019 den omhandlede erklæring, hvori det angives: Energinet og 50Hertz har indbyrdes koordineret de metoder, som påtænkes anvendt på KF CGS fra og med den operationelle driftsstart af forbindelsen. Energinet og 50Hertz finder, under hensyn til deres information til og tilbagemeldinger fra 3. landes TSO er, at de påtænkte metoder på KF CGS ikke vil få betydelig indflydelse på de fysiske el-strømme i nettet hos 3. landes TSO er. Herefter skulle Energinet og 50Hertz ikke være omfattet af krav om en regulær og formaliseret koordination med TSO er i 3. lande om de konkrete metoder på KF CGS. Energinet og 50Hertz vil anvende de særlige regler ifølge Hansa CCM for kapacitetsberegning for KF CGS, hvorved der bl.a. tages hensyn til vindprognoser pga. det fysiske anlæg med både ilandføring af vindproduktion og interconnector. Energinet og 50Hertz vil, så længe der endnu ikke er udpeget en RSC for CCR Hansa, foretage den fornødne indbyrdes koordination om tiltag i form af belastningsomfordeling og modkøb ifølge Hansa RD&CT, som er relateret til KF CGS. Energinet og 50Hertz vil anvende fordelingsnøglerne for udgifterne til belastningsomfordeling og modkøb ifølge Hansa CS, som er relateret til KF CGS. 3 FSTS afgørelse med bilag for godkendelsen i regi af CCR Hansa m.v. kan tilgås her:

8 Side 8/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION De nævnte CCR Hansa-metoder anvendes på KF CGS for en interim periode, fra og med KF CGS idriftsættes, til og med at disse metoder er fuldt ud implementeret. GODKENDELSE AF MARKEDSMODEL I 2014 FSTS (dengang SET) godkendte tidligere, i 2014, en markedsmodel med en fordeling af kapacitet mellem vind og interconnector på KF CGS samt en markedsmodel for balancekraft på KF Wind Farm (bilag 3). Den godkendte markedsmodel for KF CGS i afgørelsen fra 2014 fastsætter kapaciteten for interconnectoren som forbindelsens samlede kapacitet fratrukket vindproduktionen (baseret på vindprognosen for den pågældende driftstime). Kapaciteten, der gives til markedsdeltagerne, afhænger således af den forventede vindproduktion i en given driftstime. ENERGINETS ANMELDELSE AF 21. JUNI 2018 Markedsreglerne for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling for KF CGS Det fremgår af anmeldelsen, at der pga. den tekniske opsætning af KF CGS er visse forhold, der afviger fra traditionelle udlandsforbindelser: Sikkerhedsmarginer (Transmission Reliability Margen) Frigivelse af kapacitet til markederne på baggrund af vindprognoser medfører en økonomisk risiko for Energinet og 50Hertz, da den faktiske produktion kan afvige fra prognosen, og idet det er vanskeligt at forudsige vinden (og dermed produktionen fra vindmøller) nøjagtigt. Usikkerheden på vindprognoserne falder, jo tættere man kommer på driftstimen. For at reducere risikoen kan Energinet og 50Hertz reducere udvekslingen og håndtere ubalancerne i balancemarkederne i Danmark og Tyskland, eller hvis ubalancen kan forudses, borthandle denne i regulerkraftmarkedet i Danmark og/eller intra-day markedet i Tyskland. Omkostningerne til disse tiltag bæres af Energinet og 50Hertz. Det ses, at de to TSO er herved anvender Hansa CS-metoden, som er den CCR Hansa-metode, der er relevant for fordeling af omkostninger mellem TSO er på den enkelte interconnector. 50Hertz påtænker at anvende en sikkerhedsmargin 4, mens Energinet vil udnytte en korttidsoverbelastningsevne i den danske ilandføring og således vil anvende en 50 pct. percentil for vindprognosen for KF Wind Farm. Hvis dette viser sig utilstrækkeligt til at håndtere produktionsubalancer, vil Energinet anmelde en metodeændring herom senere. TSO en 50Hertz er som hjemmehørende i Tyskland ikke omfattet af FSTS jurisdiktion, og FSTS hverken kan eller vil vurdere 50Hertz s anvendelse af en sikkerhedsmargin på KF CGS. Dog har Energinet og 50Hertz i den fælles erklæring (bilag 2) oplyst, at de 4 En Transmission reliability Margin (TRM) eller sikkerhedsmargin er den transmissionskapacitet, der re nødvendig for at have rimelig sikkerhed for, at de forbundne el-systemer (her Danmark og Tyskland) kan operere sikkert under hensyn til den indbyggede usikkerhed i systemerne (her vindproduktionen. I praksis betyder det, at den kapacitet, der udbydes til markedet på baggrund af vindprognoser begrænses for at mindske mulighederne for ubalancer.

9 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 9/22 anmeldte metoder på KF CGS i videst muligt omfang vil følge de godkendte regler i CCR Hansa. FSTS finder således at lægge til grund, at 50Hertz s sikkerhedsmargin på vindproduktionen fra de tyske havvindmøllerparker Baltic 1 og 2 vil blive fastsat og anvendt i overensstemmelse med Hansa CCM, som er den Hansa-metode, der er relevant for den generelle kapacitetsberegning på KF CGS, herunder 50Hertz s sikkerhedsmargin. Udetid på ilandføringer Den tekniske løsning for KF CGS, den danske havvindmøllepark KF Wind Farm samt de to tyske havvindmølleparker Baltic 1 og Baltic 2 indebærer, at der er to ilandføringer for vindproduktion. Begrænsninger i én ilandføring behøver ikke føre til en produktionsbegrænsning i havvindmølleparken, der er tilknyttet denne ilandføring, idet produktionen kan føres i land med den anden ilandføring, i det omfang KF CGS kan håndtere dette. Produktion, der føres i land via KF CGS, behandles som ubalancer mellem Energinet og 50Hertz og påvirker ikke handelskapaciteten på forbindelsen. Hvis markedet har udnyttet en frigivet handelskapacitet mod Danmark, sker eksporten, som planlagt. Der opstår ingen ubalancer, medmindre den faktiske produktion afviger fra det forventede. Afviger produktionen, vil der igen være en ubalance, der håndteres, som anført ovenfor. Produktionen fra KF Wind Farm har altid fortrinsret til den danske ilandføring og omvendt. Kapacitetstildeling Energinet og 50Hertz vil følge metoderne, der er godkendt i regi af CCR Hansa, og der vil blive tildelt kapacitet til day-ahead og intra-day tidsrammerne. Energinet har den 29. maj 2019 fremsendt en præcisering til anmeldelsen, jf. bilag 6. Det præciseres her, at kapaciteten til day-ahead og intra-day tidsrammerne ikke påvirkes af kapaciteten, der er tildelt den langsigtede tidsramme. Det skyldes, at kapaciteten til den langsigtede tidsramme udbydes som finansielle transmissionsrettigheder, der ikke påvirker den fysiske kapacitet på forbindelsen 5. Tildeling af kapacitet til day-ahead tidsrammen sker på baggrund af den forventede vindproduktion, og tilsvarende sker tildelingen af kapacitet til intra-day tidsrammen på baggrund af prognose for vindproduktion og den allerede tildelte kapacitet i day-ahead tidsrammen. Energinet oplyser i anmeldelsen, at Energinet og 50Hertz er fælles om at beregne markedskapaciteten på KF CGS fra og med forbindelsens operationelle driftsstart med udgangspunkt i et afregningspunkt på 150 kv-siden ved den danske offshore platform, dvs. KF Wind Farm, og hvorfra forbindelsen til Tyskland udgår. Dette udgør en midlertidig afvigelse fra Hansa CCM, som ikke vil være fuldt ud implementeret ved idriftsættelsen af KF CGS. Begrundelsen for afvigelsen er, at afregningspunktet er referencen for IT-systemet, der styrer udvekslingen på KF CGS. Dertil ønsker 5 Hvis der i stedet blev implementeret fysiske transmissionsrettigheder på KF CGS ville kapaciteten i den langsigtede tidsramme begrænse kapaciteten, der kunne tildeles day-ahead og intra-day tidsrammen.

10 Side 10/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Energinet og 50Hertz ikke at komplicere IT-implementeringen unødigt af hensyn til den rettidige idriftsættelse af KF CGS. Kapacitetsberegning For day-ahead tidsrammen understøtter EU-reglerne for kapacitetsberegning, at der skal gives mest mulig kapacitet til markederne under hensyn til driftssikkerheden. Den nordgående handelskapacitet vil afhænge af transmissionskapaciteten på alle dele af KF CGS, som danner grundlag for selve kapacitetsberegningen, tab i KF CGS nettet fra Tyskland til afregningspunktet, som reducerer handelskapaciteten, den forventede vindproduktion på Baltic 1 og Baltic 2 (med sikkerhedsmargin), som øger handelskapaciteten gennem reduktion af tab i KF CGS-forbindelsen, og den forventede vindproduktion på KF Wind Farm (uden sikkerhedsmargin), som reducerer handelskapaciteten ved at optage transmissionskapacitet på den danske ilandføring. Den sydgående handelskapacitet for day-head vil tilsvarende afhænge af transmissionskapaciteten på alle dele af KF CGS, som danner grundlag for selve kapacitetsberegningen, tab i KF CGS-nettet fra Danmark til afregningspunktet, som reducerer handelskapaciteten 6, den forventede vindproduktion på KF Wind Farm (uden sikkerhedsmargin), som øger handelskapaciteten gennem reduktion af tab i KF CGS-forbindelsen 7, og den forventede vindproduktion på Baltic 1 og Baltic 2 (med sikkerhedsmargin), som reducerer handelskapaciteten ved at optage transmissionskapacitet på den tyske ilandføring. Tilgangen til kapacitetsberegningen til intra-day tidsrammen er identisk med ovenstående, eksklusiv den kapacitet, der allerede er tildelt og nomineret i day-ahead markedet. Intra-day markedet er et marked for kontinuerlig handel, og kapaciteten vil derfor hele tiden blive opdateret i takt med ny information om den forventede vindproduktion. Hvis handelskapaciteten reduceres (højere vindproduktion), vil allerede gennemførte handler være upåvirkede. De modhandler, som skal gennemføres for at sikre balance i systemet, vil først blive gennemført tæt på driftsøjeblikket for at sikre sig mod, at der gennemføres modhandler, der efterfølgende viser sig unødvendige. Markedsmodellen for balancemarkedet for KF Wind Farm Hvis markedet har opbrugt restkapaciteten på den danske ilandføring (efter håndtering af vindproduktionen) til brug for udveksling af el mellem DK2 og Tyskland, og produktion 6 Ved en kapacitet på fx 400 MW på kablet mellem den danske og tyske platform vil det være muligt, når den danske ilandføring er intakt at overføre tilstrækkelig energi til, at 400 MW kan nå frem til afregningspunktet. Dermed vil tab på den danske ilandføring kun reducere handelskapaciteten, hvis transmissionskapaciteten på den danske ilandføring er lig med eller lavere end overføringskapaciteten på kablet mellem den danske og tyske platform. 7 Tilsvarende er denne reduktion af tab kun relevant, hvis den danske ilandføring kun er delvist tilgængelig.

11 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 11/22 på KF Wind Farm overstiger forventningen, som lå til grund for handelskapaciteten, kan produktionsubalancen på KF Wind Farm ikke fødes ind i det danske net. Denne produktionsubalance må herefter balanceres af enten KF Wind Farm eller sendes til det tyske net og balanceres dér (ved modhandel). Dette vil reducere danske aktørers muligheder for at levere ydelser til balancering af KF Wind Farm, idet kapaciteten ved ilandføring er fuldt udnyttet i de berørte timer. Omvendt får danske aktører mulighed for at levere ydelser til balancering af de tyske havvindmølleparker, når deres produktion sendes til det danske net. Når KF CGS er fuldt optaget, betyder det også, at koncessionsindehaveren på KF Wind Farm (Vattenfall) i de berørte timer ikke har mulighed for at anvende porteføljebalancering 8. I SET s afgørelse fra 2014 (bilag 3) blev denne indskrænkning i muligheden for at anvende porteføljebalancering godkendt. Håndtering af produktionsubalancer på KF Wind Farm ved fuld opbrugt transmissionskapacitet mod Østdanmark Energinet har mulighed for i korte perioder at tillade større transmission på den danske ilandføring, end den er dimensioneret til, uden negativ virkning på levetiden af forbindelsen: Det sker ved at udnytte komponenternes korttidsoverbelastningsevne (det kaldes Dynamic line rating, DLR). Det forventes at reducere antallet af situationer, hvor ilandsføringskapaciteten er fuldt opbrugt, og det vil øge danske aktørers muligheder for at sælge balanceringsydelser i form af regulerkraft 9 til balancering af produktionsubalancer på KF Wind farm. Energinet forventer, at situationer med fuldt opbrugt kapacitet kun vil være relevant for en produktion på MWh/år ( MWh/år i værste tilfælde). Når der er er indhøstet erfaringer med DLR på KF Wind Farm, forventer Energinet at grænsen for anvendelsen af DLR kan øges yderligere, sådan at den berørte energi reduceres til ca. 600 MWh/år (2.000 MWh/år i værste tilfælde). Når disse ubalancer ikke kan føres i land i Danmark, vil de skulle håndteres ved nedregulering på KF Wind Farm eller ved at sende ubalancer til Tyskland (ved modhandel). Hvis der skal nedreguleres på KF Wind Farm, vil der kun være én leverandør af nedreguleringen (koncessionsindehaveren på KF Wind Farm), hvilket skaber en monopolsituation. Energinet anfører, at der i denne situation kunne ses at være et behov for at etablere en særlig aftale for at fjerne muligheden for udnyttelse af monopolmagt. 8 Porteføljebalancering betyder, at en producent har mulighed for at udligne en produktionsubalance på f.eks. KF Wind Farm med en modsatrettet produktionsubalance på et andet produktionsanlæg i Østdanmark. Det kunne eksempelvis være at sænke produktionen på et kulfyret værk i Østdanmark for at opveje en større end forventet vindproduktion på KF Wind Farm og på den måde mindske sine balanceringsomkostninger. 9 På regulerkraftmarkedet køber/sælger Energinet energi (regulerkraft) ved handler, der indgås med aktørerne i driftstimen på basis af de bud for op- og nedregulering, som aktørerne har indsendt til Energinet.

12 Side 12/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Energinet finder dog ikke, at værdiskabelsen ved at tillade koncessionsindehaveren at levere denne nedregulering står mål med omkostningerne ved at etablere muligheden. Energinet vil derfor sende ubalancerne til Tyskland, hvor 50Hertz vil borthandle dem i det tyske intra-day marked (ved modhandel). Uforudsete ubalancer vil ultimativt blive håndteret i det tyske balancemarked. Håndtering af produktionsubalancer på KF Wind Farm ved fuld opbrugt importkapacitet mod Tyskland Den tyske ilandføring har ikke mulighed for at anvende DLR. Tyske (positive) ubalancer, der må balanceres i Danmark, må derfor forventes at være hyppigere og større end danske ubalancer, der må balanceres i Tyskland. Omvendt vil 50Hertz operere med sikkerhedsmarginer på handelskapaciteterne, hvilket må forventes at reducere omfanget af disse ubalancer. Tyske ubalancer, der skal håndteres i det danske system, vil blive håndteret efter reglerne for regulerkraftmarkedet. Det indebærer, at tyske ubalancer først udlignes med en evt. modsatrettet ubalance i det nordiske system (Netting), og at danske nedreguleringsbud anvendes til at håndtere de resterende ubalancer. Når ubalancerne udlignes med eventuelle modsatrettede ubalancer i det nordiske, vil det andet lige betyde, at omkostningerne til balancering af ubalancerne bliver mindre. SAGENS PARTER FSTS skal i det følgende foretage en vurdering af og derved fastlægge sagens part(er): FSTS anser Energinet Elsystemansvar A/S (CVR nr ) som part i sagen i dansk forvaltningsretlig forstand. Dette skyldes, at Energinet Elsystemansvar A/S har Energinets udlandsforbindelser, der er metodens anvendelsesområde, som forretningsområde. Eftersom Energinet og 50Herzt ejer hver 50 pct. af KF CGS, vurderer FSTS, at også 50Hertz har en sådan væsentlig og individuel interesse i sagens afgørelse, at 50Hertz tillige må anses for part i sagen i dansk forvaltningsretlig forstand. Jura og Myndighed hos Energinets koncernmoderselskab (CVR nr ) har i e- mail af 25. april 2019 til FSTS bekræftet, at Jura og Myndighed indgår som partsrepræsentant for både Energinet Elsystemansvar A/S og 50Hertz. Dertil vurderer FSTS, at det svenske energiselskab Vattenfall som koncessionsindehaver i forhold til KF Wind Farm også har en sådan væsentlig og individuel interesse i sagens udfald, at Vattenfall tillige må anses for part i dansk forvaltningsretlig forstand. PARTSHØRING OG OFFENTLIG HØRING OFFENTLIG HØRING AF ENERGINETS ANMELDELSE For at oplyse sagen bedst muligt og sikre inddragelse af alle relevante synspunkter, har den anmeldte metode været i offentlig høring på hjemmesiden for SET, fra 1. juli 2018, FSTS for perioden 5. juli 2018 til 31. august 2018 og modtog høringssvar fra Dansk Energi og Ørsted. Høringssvarene er vedlagt som bilag 4 og 5.

13 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 13/22 Dansk Energi skriver, at det er vigtigt, at der er transparens i hvilken vindprognose, der ligger til grund for opdatering af intra-day kapaciteten time for time, samt udtrykker stor bekymring over at 50Hertz s anvendelse af en sikkerhedsmargen anses for et tysk anliggende: Set i lyset af de hidtidige vanskeligheder med kapacitetsberegninger på forbindelser mod Tyskland, vil vi opfordre Forsyningstilsynet til at sikre at, uanset at en sikkerhedsmargin er er foreslået af 50Hertz, skal den vurderes af både dansk og tysk regulator i en åben og transparent proces. Yderligere bør sådan en vurdering af en sikkerhedsmargin bero på en samfundsøkonomisk analyse, der viser, at det er den mest hensigtsmæssige løsning. Ørsted skriver tilsvarende, at En sikkerhedsmargin på den tyske del af forbindelsen vil påvirke eksportkapaciteten til Tyskland for dansk strøm, mens importen til Danmark ikke bliver påvirket. Tyske producenter opnår hermed alt andet lige en konkurrencefordel. PARTSHØRING OG OFFENTLIG HØRING AF UDKAST TIL ANMELDELSE FSTS udkast til afgørelse har været sendt i partshøring og offentlig høring i perioden 13. juni 2019 til 27. juni RETSGRUNDLAG Lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 52 af 17. januar 2019 Elforsyningslovens 31, stk. 1 og 2, nr. 1-3, angår bl.a., at Energinets vilkår for brugernes adgang til at benytte virksomhedens ydelser skal være objektive, ikke-diskriminerende og offentligt tilgængelige, herunder for at sikre bedst mulig konkurrence for produktion og handel med el. 31, stk. 1 og 2, nr. 1-3, har følgende ordlyd: 31. Energinet skal ved udførelsen af sine opgaver bidrage til at sikre, at der skabes de bedst mulige betingelser for konkurrence på markeder for produktion og handel med elektricitet, jf. 1, stk. 2. Stk. 2. Energinet kan stille vilkår for brugernes adgang til at benytte virksomhedens ydelser. Disse vilkår skal være objektive, ikkediskriminerende og offentligt tilgængelige og kan vedrøre 1) økonomiske forhold, herunder krav om sikkerhedsstillelse for udgifter eller risiko for udgifter, som Energinet påtager sig på brugerens vegne, eller som er forbundne med brugen af Energinets ydelser, 2) krav til indrapportering og formidling af data og andre informationer af relevans for Energinets arbejde og 3) forhold, som bidrager til at sikre bedst mulig konkurrence for produktion og handel med elektricitet. Elforsyningslovens 73 a, stk. 1, angår Forsyningstilsynets godkendelse af de kollektive elforsyningsvirksomheders metoder for fastsættelse af priser og betingelser for at anvende transmissions- og distributionsnet. 73 a, stk. 1, har følgende ordlyd: 73 a. Priser og betingelser for anvendelse af transmissions- og distributionsnet fastsættes af de kollektive elforsyningsvirksomheder efter offentliggjorte metoder, som er godkendt af Forsyningstilsynet. Bestemmelsen blev indsat i elforsyningsloven ved lov nr. 494 af 9. juni 2004 om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om varmeforsyning. Følgende fremgår bl.a. af forarbejderne til bestemmelsen (de specielle bemærkninger i L236

14 Side 14/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION 2003/1): Bestemmelsen i 73 a indebærer, at den systemansvarlige virksomhed og transmissions- og netvirksomheder skal udarbejde en redegørelse for, hvilke metoder der påtænkes anvendt ved fastsættelsen af betingelser og vilkår, herunder tariffer, for anvendelse af transmissions- og distributionsnet. Formålet er at sikre, at metoderne er i overensstemmelse med elforsyningslovens bestemmelser. Der skal blandt andet redegøres for, hvilke overvejelser, der ligger bag forskelle i tariffer som følge af forbrugeres og netbrugeres forskellige karakteristika. For den systemansvarlige virksomhed skal der endvidere redegøres for, hvorledes det forventede provenu fra tariffer, gebyrer etc. relaterer sig til selskabernes omkostninger. Energiklagenævnets afgørelse af 17. juni 2013 af klage over Energitilsynets afgørelse af 30. oktober 2012 om Energinet.dk s reservation af intra-day kapacitet på den elektriske Storebæltsforbindelse, j.nr Energiklagenævnet fremkom i afgørelse af 17. juni 2013 i Storebæltssagen med visse, generelle betragtninger om, at FSTS s metodegodkendelse efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1, hviler på et skøn, og om hvilke kriterier, der kan indgå ved udøvelsen af dette skøn. Energiklagenævnet udtalte således: Energitilsynets godkendelse af metoder for fastsættelse af priser og betingelser for anvendelse af transmissions- og distributionsnet i medfør af elforsyningslovens 73 a hviler på et skøn. Ifølge bestemmelsens forarbejder er de hensyn, som der kan lægges vægt på herved, angivet således, at de anmeldte metoder skal være i overensstemmelse med elforsyningslovens regler. Bekendtgørelse nr. 816 af 27. juni 2016 om økonomisk regulering af Energinet Bekendtgørelsens 2 fastsætter, at Energinet kun kan indregne nødvendige omkostninger ved en effektiv drift i sine priser, dvs. tariffer, jf. 2 i lov om Energinet. Bekendtgørelsens 2 har følgende ordlyd: 2. Energinet.dk kan i priserne for de aktiviteter, der varetages i medfør af 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, indregne nødvendige omkostninger ved effektiv drift og nødvendig forrentning af kapital. Pkt i bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 714/2009 af 13. juli 2009 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1228/2003 Efter pkt i bilag I til forordning 714/2009 skal TSO erne på hver deres side af grænsen for en interconnector koordinere fordelingen af kapacitet på den pågældende interconnector. Endvidere skal de umiddelbart berørte TSO er inddrage 3. landes TSO er i denne koordination, i det omfang fordelingen af kapacitet må forventes at få betydelig indflydelse på de fysiske el-strømme i nettet hos de pågældende 3. lande. Pkt i bilag I til forordning 714/2009 har følgende ordlyd: 10 Afgørelsen kan tilgås her:

15 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 15/ Fordeling af kapacitet i forbindelse med en samkøring skal koordineres og gennemføres af de involverede TSO'er ved anvendelse af fælles fordelingsprocedurer. Hvis de kommercielle udvekslinger mellem to lande (TSO'er) forventes at øve betydelig indflydelse på betingelserne for de fysiske strømme i et givet tredjeland (en given TSO), skal metoderne til håndtering af kapacitetsbegrænsninger koordineres mellem alle de TSO'er, der påvirkes deraf, via en fælles procedure for håndtering af kapacitetsbegrænsninger. De nationale regulerende myndigheder og TSO'er skal påse, at der ikke ensidigt fastsættes nogen procedure for håndtering af kapacitetsbegrænsninger, som øver betydelig indflydelse på de fysiske elektricitetsstrømme i andre net. FORSYNINGSTILSYNETS BEGRUNDELSE FOR AFGØRELSEN Denne sag angår, om FSTS kan godkende markedsreglerne for beregning og tildeling af kapacitet på Kriegers Flak Combined Grid Solution (KF CGS) og markedsmodellen for balancemarkedet for Kriegers Flak Wind Farm (KF Wind Farm). VURDERING AF ANMELDT METODE EFTER ELFORSYNINGSLOVENS 73 A FSTS skal herved vurdere, om den anmeldte metode, markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution (KF CGS), kan godkendes efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1: Energinets anmeldelse er indgivet efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1, hvorefter kollektive elforsyningsvirksomheder skal anmelde metoder for priser og betingelser for at anvende transmissions- og distributionsnet til FSTS behandling og godkendelse. I Energiklagenævnets afgørelse af 17. juni 2013 i Storebæltssagen bemærkes, at FSTS godkendelse af en metode for priser og betingelser efter elforsyningslovens 73a hviller på FSTS skøn. Og at det ved FSTS udøvelse af dette skøn indgår som saglige kriterier, støttet af forarbejderne til elforsyningslovens 73 a, stk. 1, at de anmeldte metoder skal være i overensstemmelse med elforsyningslovens regler (i øvrigt). Ovennævnte afgørelse fra klagenævnet henviser derudover bl.a. til elforsyningslovens 31, stk. 1 og 2, nr. 1-3, hvorefter Energinets vilkår for brugernes adgang til at benytte virksomhedens ydelser skal være objektive, ikke-diskriminerende og offentligt tilgængelige, herunder for at sikre bedst mulig konkurrence for produktion og handel med el. FSTS bemærker, at den metode for markedsregler, som Energinet har anmeldt til anvendelse på KF CGS efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1, er påtænkte vilkår for brugernes adgang til at benytte Energinets ydelser. Ved FSTS udøvelse af skøn for at træffe afgørelse om den anmeldte metode efter elforsyningslovens 73 a, stk. 1, findes det herefter at være sagligt at lægge vægt på, om den anmeldte metode er i overensstemmelse med elforsyningsloven, som udtrykt i de generelle kriterier ifølge elforsyningslovens 31, stk. 1 og 2, nr. 1-3, objektiv, ikke-diskriminerende og offentligt tilgængelige samt fremmer konkurrencen for produktion og handel med el. I det følgende vil FSTS af hensyn til overskueligheden først vurdere markedsreglerne for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling på KF CGS og dernæst markedsmodellen for balancemarkedet for KF Wind Farm. Endelig vil den anmeldte metodes driftsøkonomiske og samfundsøkonomiske virkning blive vurderet.

16 Side 16/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Det skal dertil præciseres, at følgende emner ikke indgår i FSTS vurdering og afgørelse: SET s godkendelse i 2014 af overordnet princip i kapacitetsberegningen for KF CGS. Princippet indebærer, at handelskapaciteten på overførselsforbindelsen er defineret som den samlede kapacitet minus vindproduktionen (baseret på vindprognoser). Energinets nuværende anmeldelse ændrer ikke dette princip, og godkendelse fra 2014 er således stadig gældende. Dette spørgsmål vil derfor ikke blive taget yderligere op. Den sikkerhedsmargin (TRM), som den tyske TSO, 50Hertz, vil anvende for vindproduktionen fra Baltic 1 og Baltic 2 for at reducere balanceringsomkostningerne. FSTS har ikke formel afgørelseskompetence i forhold til den omhandlede sikkerhedsmargin, når det alene er den tyske TSO, der påtænker at anvende denne sikkerhedsmargin, og når denne anvendelse alene sker på den tyske budområde-grænse (DE) til KF CGS. Det bemærkes, at Hansa CCM, der er godkendt som metode i regi af CCR Hansa, indeholder regler for kapacitetsberegning på KF CGS, herunder for 50Hertz sikkerhedsmargin. Flertallet af metoder, der er godkendt for eller i regi af CCR Hansa, og som allerede er implementeret. De to berørte TSO er, danske Energinet og tyske 50Hertz, kan fuldt ud anvende flere af de metoder, der er godkendt for eller i regi af CCR Hansa, uden yderligere regulatorisk godkendelse. Herunder metoden for langsigtede, finansielle transmissionsrettigheder, godkendt 8. marts 2018 af alle regulatorer i CCR Hansa, og som SET fulgte op med en national afgørelse af 21. marts 2018, gældende i forhold til Energinet 11. Markedsreglerne for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling for KF CGS FSTS bemærker, at Energinets og 50Hertz s koordinerede erklæring af 6. maj 2019 om KF CGS supplerer og præciserer Energinets oprindelige metodeanmeldelse af 21. juni FSTS tager i denne afgørelse stilling til de anmeldte Markedsregler for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling, der vil være gældende i en interim periode, indtil de godkendte metoder i regi af CCR Hansa (Hansa CCM, Hansa RD&CT og Hansa CS) er fuldt ud implementeret. OBJEKTIV FSTS vurderer, at den anmeldte metode for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling er objektiv. Metoden indebærer, at den kapacitet på KF CGS, der frigives til markederne, kun begrænses af objektive forhold omkring fysikken. Forventet vindproduktion, udetid i tilstødende net, kapacitet tildelt andre tidsrammer og nettab. Det bemærkes, at dette er i overensstemmelse med de godkendte, men endnu ikke fuldt ud implementerede, metoder i CCR Hansa, som KF CGS er omfattet af. 11 SET s afgørelse med bilag for godkendelsen i regi af CCR Hansa m.v. kan tilgås her:

17 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Side 17/22 Kapacitetstildelingen på KF CGS vil også følge de godkendte regler i CCR Hansa således, at der tildeles kapacitet til den langsigtede tidsramme (månedlig og årlig), dayahead tidsrammen og intra-day tidsrammen. FSTS vurderer endvidere, at metodens kriterier for beregning af kapacitet til de forskellige tidsrammer er baseret på objektive forhold. Energinet påpeger i anmeldelsen, at den særlige tekniske opsætning for KF GCS, der afviger fra traditionelle udlandsforbindelser, indebærer en forøget økonomisk risiko og usikkerhed ved tildeling af handelskapacitet pga. en volatil vindproduktion samt forhold omkring udetid på ilandføring. FSTS vurderer, at Energinets påtænkte håndtering af disse forhold jf. den anmeldte metode, ikke er i strid med kravet om objektivitet. Det bemærkes særligt, at Energinet ikke påtænker at begrænse handelskapaciteten gennem en sikkerhedsmargen på vindproduktionen for at reducere risikoen. FSTS vurderer endvidere, at den anførte afvigelse i forhold til de godkendte metoder i CCR Hansa, som FSTS har været med til at godkende, omkring afregningspunktet for KF CGS fra idriftsættelsen KF CGS og til tidspunktet, hvor de godkendte metoder i CCR Hansa er fuldt ud implementeret, er baseret på objektive kriterier. Herunder når det gælder hensynet til en fungerende IT-løsning, der sikrer en rettidig idriftsættelse af KF CGS. Hertil kommer, at afvigelsen vil blive elimineret, når metoderne i CCR Hansa er fuldt ud implementeret, samt at der ikke vurderes at være en samfundsøkonomisk effekt af afvigelsen. FSTS vurderer således, at den anmeldte metode er i overensstemmelse med Energinets forpligtelse til at give brugerne adgang til Energinets ydelser på objektive vilkår, jf. elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. 31, stk. 1 og 2, nr IKKE-DISKRIMINERENDE FSTS bemærker, at den anmeldte metode for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling giver alle markedsaktører lige vilkår for adgang til KF CGS. FSTS finder tillige at kunne konstatere, at de anmeldte markedsregler i det væsentlige er i overensstemmelse med de metoder, der er godkendt i regi af CCR Hansa, men endnu ikke er fuldt ud implementeret. De enkelte afvigelse fra disse metoder, der er gjort opmærksom på i Energinets anmeldelse af 21. juni 2018 samt i Energinets og 50Hertz s erklæring af 6. maj 2019, er baseret på objektive forhold og påvirker alle markedsaktører m.v. på samme måde. FSTS vurderer således, at den anmeldte metode er i overensstemmelse med Energinets forpligtelse til at give brugerne adgang til Energinets ydelser på ikke-diskriminerende vilkår, jf. elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. 31, stk. 1 og 2, nr. 1-3.

18 Side 18/22 FORSYNINGSTILSYNET MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION OFFENTLIGT TILGÆNGELIG FSTS bemærker, at metoden vil blive offentliggjort på Energinets hjemmeside, når FSTS har godkendt den. Energinet har endvidere haft udkastet til metodeanmeldelse af markedsregler på KF CGS og KF Wind Farm i en selvstændig offentlig høring. Tilsvarende har FSTS haft Energinets endeligt indgivne metodeanmeldelse af 21. juni 2018 i offentlig høring i perioden 5. juli august 2018, og udkastet til afgørelse i partshøring og offentlig høring i perioden 13. juni 2019 til 27. juni 2019 FSTS afgørelse i sagen vil blive offentliggjort på FSTS hjemmeside. FSTS vurderer således, at den anmeldte metode er i overensstemmelse med Energinets forpligtelse til at give brugerne adgang til Energinets ydelser på offentligt tilgængelige vilkår, jf. elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. 31, stk. 1 og 2, nr FREMMER KONKURRENCEN FOR HANDEL MED EL FSTS bemærker, at etableringen af KF CGS må forventes at fremme muligheden for handel med el mellem Østdanmark (DK2) og Tyskland (DE) ved at udvide handelskapaciteten mellem de to områder. FSTS vurderer, som tidligere nævnt, at markedsmodellen for kapacitetsberegning og kapacitetstildeling på KF CGS er baseret på objektive og ikke-diskriminerende vilkår. Metoden indeholder således ikke vilkår, der er unødigt begrænsende på mulighederne for handel med el mellem DK2 og DE. FSTS vurderer således, at den anmeldte metode er i overensstemmelse med Energinets forpligtelse til at give brugerne adgang til Energinets ydelser på vilkår, der fremmer konkurrencen for handel med el, jf. elforsyningslovens 73 a, stk. 1, jf. 31, stk. 1 og 2, nr Markedsmodellen for balancemarkedet for KF Wind Farm SET godkendte med afgørelsen fra 2014 balanceringsregimet på KF Wind Farm for så vidt angår de særlige forhold omkring KF CGS. Dvs. anvendelse af tyske balanceringsressourcer, når de fysiske forhold afskærer koncessionsindehaveren på KF Wind Farm for adgangen til at anvende porteføljebalancering. Disse forhold er ikke ændret ved den foreliggende anmeldelse, og godkendelsen berøres derfor ikke heraf. De ovennævnte spørgsmål vil derfor ikke blive behandlet yderligere i denne afgørelse. OBJEKTIV FSTS bemærker, at den anmeldte markedsmodel for balancering af KF Wind Farm indebærer, at koncessionshaveren på KF Wind Farm ikke vil få mulighed for at levere nedregulering i situationer, hvor positive produktionsubalancer på KF Wind Farm ikke kan føres i land i DK2. Det skyldes, at koncessionsindehaveren på KF Wind Farm i disse situationer bliver monopolist som den eneste mulige leverandør af nedregulering. For at undgå muligheden for misbrug af en dominerende stilling, kunne der indgås en særlig aftale med koncessionsindehaveren, men Energinet vurderer, at omkostningerne til en sådan ikke står mål med værdiskabelsen for koncessionsindehaveren ved at levere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA 20. februar 2019 Engros & Transmission 18/09713 CAHE/PEFA

Læs mere

ANSØGNING OM METODEGODKENDELSE AF MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION

ANSØGNING OM METODEGODKENDELSE AF MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION Ansøgning om metodegodkendelse af markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution 1/12 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT ANSØGNING OM METODEGODKENDELSE AF MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS

Læs mere

UDKAST TIL MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION (KF CGS)

UDKAST TIL MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION (KF CGS) Høringsdokument for markedsregler for Kriegers Flak Combined Grid Solution (KF CGS) 1/12 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT UDKAST TIL MARKEDSREGLER FOR KRIEGERS FLAK COMBINED GRID SOLUTION

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

LANGSIGTEDE, FINANSIELLE TRANSMISSI- ONSRETTIGHEDER PÅ COBRAKABLET MELLEM DANMARK OG NEDERLANDENE

LANGSIGTEDE, FINANSIELLE TRANSMISSI- ONSRETTIGHEDER PÅ COBRAKABLET MELLEM DANMARK OG NEDERLANDENE LANGSIGTEDE, FINANSIELLE TRANSMISSI- ONSRETTIGHEDER PÅ COBRAKABLET 27. maj 2019 TERI 18/09724 CAHE/PEFA RESUMÉ Forsyningstilsynet godkender med denne afgørelse en metode for langsigtede, finansielle transmissionsrettigheder

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 13. december 2017 Engros & Transmission 17/07575 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR ALTERNATIVE PROCEDURER FOR KAPACITETSBEREGNINGSREGION HANSA JF. KOMMISSIONENS FORORD-

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC 14. januar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL 5. maj 2017 Engros & Transmission 16/07466 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender på baggrund

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

UDKAST. Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark elforsyningslovens 73 a

UDKAST. Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark elforsyningslovens 73 a Punkt Energitilsynets møde den 17. november 2013 Engros & transmission 13/08233 /HGO UDKAST Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark elforsyningslovens 73 a Resumé 1. I denne

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA 20. februar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET 13. juni 2017 Engros & Transmission 16/13449 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG 10. januar 2017 Engros & Transmission GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet ( SET ) godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark elforsyningslovens 73 a

Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark elforsyningslovens 73 a Punkt 5 Energitilsynets møde den 28. januar 2014 15. januar 2014 Engros & transmission 13/08233 /HGO Sekretariatet for Energitilsynet Metodegodkendelse af markedsmodel for Kriegers Flak havvindmøllepark

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER-

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODEN TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR 14. januar 2019 Engros & Transmission 18/18967 PEFA/CAHE

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 18. april 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

,!+!! - .&#/0/" &4579$452 :* := )=* :) :# *!"# B *:) (! (;( => * %)* =:** # ==>3B >*%)* = :* > >) ':* :% =B =*(*)=# % * :** ==>

,!+!! - .&#/0/ &4579$452 :* := )=* :) :# *!# B *:) (! (;( => * %)* =:** # ==>3B >*%)* = :* > >) ':* :% =B =*(*)=# % * :** ==> 23242566($5(5(2(7( 6&(&(7(&5&&4((&756842( &4579$452 ( $%)*%"+ #',!+!! -.&#/0/" 1 %/ 1 6:*(;*< (: (; =>?@ := :* := )=* :) :# ='*=****A># :* =)':* *!"# B *:) (! (;( => * %)* =:** # ==>3B >*%)* = 3 ;:** =8'8'B>:*#

Læs mere

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller AFGØRELSESBREV FORSYNINGSTILSYNET 21. SEPTEMBER 2018 21. september 2018 Ret & Administration Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller INDLEDNING 1. Energinet har den 14. marts 2018

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet.

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet. Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 2. november 2017 Engros & Transmission Fremsendt via mail: hpa@energinet.dk GODKENDELSE AF SUPPLERENDE METODE TIL KOMPENSATION AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED NETREGLER 2 NETREGLER HVOR KOMMER DE FRA En energipolitik for Europa 3. liberaliseringspakke Direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet

Læs mere

Markedsarbejdsgruppemøde

Markedsarbejdsgruppemøde Markedsarbejdsgruppemøde 24. September 2015 24. september 2015 Markedsarbejdsgruppe 1 1 Velkommen Markedsarbejdsgruppemøde den 24. september 2015 Udkast til dagsorden 2 Mandat Diskussion og færdiggørelse

Læs mere

DK1-DE Modhandelsmodel

DK1-DE Modhandelsmodel Til Markedsarbejdsgruppen DK1-DE Modhandelsmodel 20. september 2016 LIN/KBP Eksportkapaciteten imellem Vestdanmark og Tyskland har over en længere periode været betydeligt begrænset som følge af det svage

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET 13. marts 2019 Engros & Transmission 18/19646 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET 24. januar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 21. marts 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling L 259/42 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN HAR under henvisning

Læs mere

GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE

GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE 10. april 2017 Engros & Transmission 16/06850 KBLP RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat. 4. Analyse af konkurrencen på det danske engrosmarked for naturgas

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat. 4. Analyse af konkurrencen på det danske engrosmarked for naturgas Referat Energitilsynsmøde Den 27. oktober 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 166 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat Sager til beslutning:

Læs mere

Introduktion til udtræk af markedsdata

Introduktion til udtræk af markedsdata Introduktion til udtræk af markedsdata Opdatering af markedsdata Hjemmesiden opdateres to gange ugentligt med seneste godkendte data. Der opdateres 3 måneder tilbage i tiden for at få eventuelle ændringer

Læs mere

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Temadag hos Dansk Fjernvarme den 31. august 2015 Henning Parbo, Energinet.dk Temadag: Kraftvarmeværkers deltagelse i elmarkederne 1 Indkøb

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA 16. december 2018 Engros & Transmission 18/16676 SLRS RESUMÉ 1. Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte sagsfremstilling

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 22. juni 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 KLAGE OVER ENERGITILSYNETS AFGØRELSE OM FORRENTNING

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser Til Energitilsynets sekretariat. Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser 30. april 2015 SKL/SKL Dette notat beskriver håndteringen af leveringen

Læs mere

AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER

AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER SEKRETARIATSAFGØRELSE AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER 26. oktober 2017 Engros & Transmission AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling

Læs mere

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 7. august 2019 Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer for drift af elektricitetstransmissionssystemer

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATI- ON AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅ- BUDT NEDREGULERING

AFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATI- ON AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅ- BUDT NEDREGULERING SEKRETARIATSAFGØRELSE AFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATI- ON AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅ- BUDT 12. oktober 2016 Engros & Transmission 16/03264 PCO AFGØRELSE 1. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte

Læs mere

Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation

Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation Til Energitilsynet Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation 27. juni 2016 NFL/NFL Med henvisning til Elforsyningsloven 73 a anmoder Energinet.dk hermed Energitilsynet om

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

UDKAST TIL SEKRETARIATSAFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATION AF HAV- VINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT NEDRE- GULERING

UDKAST TIL SEKRETARIATSAFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATION AF HAV- VINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT NEDRE- GULERING UDKAST TIL SEKRETARIATSAFGØRELSE VEDRØRENDE KOMPENSATION AF HAV- VINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT NEDRE- GULERING 27. september 2016 Engros & Transmission 16/03264 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag

Læs mere

Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner

Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner Til Energitilsynet Baggrundsnotat vedrørende indførelse af finansielle transmissionsrettigheds optioner 10. juli 2015 NFL-ELJ/DGR Energinet.dk sender hermed baggrundsnotat vedrørende overgangen fra fysiske

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3

GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3 SEKRETARIATSAFGØRELSE 31. jan. 2018 Engros & Transmission PEFA GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3 SEKRETARIATET FOR AFGØRELSE

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 31. januar 2018 Engros & Transmission

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN 16. juli 2017 Engros & Transmission 18/06209 SLRS RESUMÉ 1. Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og

Læs mere

Forskrift A: Principper for elmarkedet

Forskrift A: Principper for elmarkedet Forskrift A: Principper for elmarkedet December 2007 Rev. 1 Juni 2006 Nov. 2006 Jan. 2007 Jan. 2007 DATE LEG/MRP LEG/MRP LEG LSO NAME Sep./Okt. 2006 LEG/MRP REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET

FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 1. juni 2018 Engros & Transmission FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET SEKRETARIATET FOR AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen.

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen. Kontor/afdeling FOR Dato 13. december 2018 J nr. 2018-2460 /eko/kni/mhu Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.3.2017 COM(2017) 110 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0379 (COD) 15237/17 ADD 1 NOTE fra: til: ENER 487 ENV 1016 CLIMA 336 COMPET 841 CONSOM 384 FISC 322

Læs mere

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation Energinet.dk C/O Sisse Carlsen Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia DONG Energy Thermal Power A/S Kraftværksvej 53 7000 Fredericia Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 11 www.dongenergy.dk CVR-nr.

Læs mere

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg 29. oktober 2010 Sag 4/0720-0101-0170 / DM Deres ref. Afgørelse ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes af KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Energitilsynet

Læs mere

Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde

Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde 18. december 2018 Engros & Transmission MUA RESUMÉ Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Lavere spotpriser i det nordiske marked pga. yderligere forbedring af vandsituationen

Lavere spotpriser i det nordiske marked pga. yderligere forbedring af vandsituationen Markedsrapporten Nr. 14 November 26 Elmarkedet i november: Lavere spotpriser i det nordiske marked pga. yderligere forbedring af vandsituationen I november fortsatte tendensen fra oktober med øget nedbør

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC SEKRETARIATSAFGØRELSE 16. marts 2018 Engros & Transmission AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 17. oktober 2017 Engros & Transmission 17/05090 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR FÆLLES TILDELINGSPLAT- FORM OG OMKOSTNINGSFORDELING JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nibe El-forsyning Net A.m.b.a. 9. november 2015 Detail & Distribution 15/08223 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe El-forsyning Net A.m.b.a.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0046 (NLE) 7108/17 AELE 32 EEE 11 N 13 ISL 8 FL 10 MI 203 ENER 106 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Lavere forward-priser for vinteren på grund af forventninger om høje nedbørsmængder

Lavere forward-priser for vinteren på grund af forventninger om høje nedbørsmængder Markedsrapporten Nr. 13 Oktober 6 Elmarkedet i oktober: Lavere forward-priser for vinteren på grund af forventninger om høje nedbørsmængder Vejrforhold var den vigtigste faktor for prisdannelsen på elmarkedet

Læs mere

Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018

Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018 Kontor/afdeling Center for systemanalyse Dato 11. december 2018 J nr. 2017-4980 /UBE Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018 Baggrund

Læs mere

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen Til Energitilsynets sekretariat Att: Iben Hvilsted-Olsen UDKAST Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen 2. august 211 SKL-HEP/SKL I forbindelse med Energitilsynets godkendelse

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodel som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor.

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodel som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing Mors CVR-nr. 21 08 52 00 2. juli 2018 Detail & Distribution 18/04652 BEVE AFGØRELSE FORHØJELSE AF THY-MORS REGULERINGSPRIS SOM FØLGE AF Sekretariatet

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

Elaktørforum 28. november

Elaktørforum 28. november Dagsorden - Elaktørforum den 28. november 2018 -kl. 10:00-15:00 15:00 9:30 10:00 Kaffe og rundstykker 1 Velkommen 2 Kapacitet på udlandsforbindelserne, herunder bl.a. den dansk-tyske grænser (DK1-DE) 3

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår HMN Naturgas A/S Gladsaxe Ringvej 11 Postbox 83 2860 Søborg Att.: Rikke Østergaard Petersen Dato: 25-08-2014 Sagsnr.: 14/06315 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Sendt med e-mail til: rp@naturgas.dk,

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019

LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019 LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-4909

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere