AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018

2 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del pressehenvendelser om kommuner, der påtænker at spare på de to klippekortsordninger for henholdsvis hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere. Klippekortene blev indført i henholdsvis 2015 og 2017 for at give ret til yderligere ½ times hjælp om ugen. Midler til klippekortsordningerne har fra starten været afsat i statslige puljer, som kommunerne kunne søge. Fra 2017 henholdsvis 2019 er puljerne overgået til at være en del af det kommunale bloktilskud. Det indebærer, at kommunerne ikke længere er forpligtiget til at bruge midlerne til klippekort. Man har som hjemmehjælpsmodtager og plejehjemsbeboer selv kunnet bestemme over, hvad klippekortet skal bruges til - eksempelvis til en tur ud i den friske luft, deltagelse i aktiviteter i det lokale foreningsliv eller en kop kaffe derhjemme med ens hjemmehjælper. Klippekortene kan således være med til at styrke livskvalitet, give mere selvbestemmelse og mulighed for lidt flere oplevelser i hverdagen. Ældre Sagen tager derfor klar afstand overfor kommuner, der i deres budgetter tiltænker at spare på klippekortsordningerne eller for nogles vedkommende helt fjerne dem, blot fordi de ikke længere er forpligtet af staten til at bruge midlerne på klippekort. Det er urimeligt, at der på den måde spares på hjælpen til de i forvejen svagest stillede ældre beboere på plejehjem og hjemmehjælpsmodtagere med størst behov for hjælp. Brandsikkerhed på plejehjem I evalueringen af den tragiske dødsbrand på Farsøhthus plejecenter på Djursland i august måned kom det frem, at brandsikkerheden på plejecentret ikke overholdt de brandkrav, som var gældende, da centret gennemgik en ombygning i Blandt andet havde centret ikke et automatisk sprinkleranlæg, da Norddjurs Kommune selv havde givet dispensation fra dette med den begrundelse, at der lå en brandstation i nærheden. Ældre Sagen finder den manglende brandsikkerhed dybt bekymrende, hvorfor vi har kontaktet transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i et åbent brev. Heri skriver vi blandt andet, at man som beboer på plejehjem skal kunne føle sig tryg ved brandsikkerheden uanset om man bor på et gammelt eller et nyere plejehjem. Ældre Sagen anbefaler, at der indskrives minimumskrav i gældende bygningsreglement, således at krav til brandsikkerhed på plejehjem sidestilles uanset plejehjemmets byggeår eller planløsning. Pårørende melder sig syge KMD har i samarbejde med Pårørende i Danmark og Ældre Sagen gennemført en undersøgelse blandt pårørende på arbejdsmarkedet. Undersøgelsen viser, at langt de

3 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 3 af 6 fleste pårørende mener, at det er en glæde at hjælpe, men samtidig er der 57 %, der svarer, at de hjælper, fordi de oplever, at den offentlige hjælp er utilstrækkelig, og 61 % oplever, at de er nødt til at hjælpe med kontakt til myndigheder og kommune for at sikre, at den, de hjælper, får den rette støtte. I forhold til arbejdslivet har 9 % meldt sig syge for at hjælpe en nærtstående, og 16 % har meldt sig syge, fordi deres helbred har været påvirket af deres rolle som pårørende. 35 % har brugt ferie eller fridage for at kunne hjælpe. Bjarne Hastrup har på baggrund af rapporten været i pressen og efterlyst en samlet national strategi for pårørende og slået til lyd for muligheden for, at man som lønmodtager kan få lov at holde pårørendedage, dvs. holde fri med løn for at hjælpe en nærtstående i forbindelse med lægebesøg, undersøgelser eller ved akut sygdom - i stil med ordningen om barns første sygedag. 72 % af de pårørende i undersøgelsen bakker op om dette forslag. Krab-fejden Anders Krab-Johansen, øverste chef for Berlingske Media, kritiserede i en stort opsat debatartikel i Berlingske i begyndelsen af september Ældre Sagen for at være en del af et hylekor, der klager over nedskæringer, selvom tal fra Finansministeriet viser vækst i offentligt forbrug. Bjarne Hastrup svarede med længere debatindlæg, at Ældre Sagens analyser har dokumenteret nedskæringer i hjemmehjælp samt ringe bemanding på plejehjem, således at der klart er belæg for at tale om besparelser og nedskæringer i ældreplejen. Anders Krab-Johansen replicerede i Berlingske, at der er tale om tal, som Ældre Sagen selv har fundet eller betalt for, at det er tal, der bekræfter Ældre Sagens eget verdensbillede, hvilket viser, at Ældre Sagen har fået for megen magt og benene har lettet fra jorden. Med andre ord mener han, at vores dokumentation ikke dur. Som afslutning i debatten tog Bjarne skarp afstand fra disse insinuationer og fik fastslået, at de tal, Ældre Sagen bruger, stammer fra fagligt respekterede, uafhængige og dybt professionelle analyseenheder som Danmarks Statistik og VIVE, og at vi i Ældre Sagen naturligvis selv sætter troværdighed højt, hvorfor alle vores tal selvfølgelig tåler et kritisk eftersyn.

4 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 4 af 6 Sundheds-app Danske Regioner kom i starten af oktober med et udspil, hvor man som patient enkelt og hurtigt skal kunne komme i kontakt med sundhedsvæsenet og få informationer om sundhed og sygdom direkte på mobiltelefonen. Visionen er, at hvert tredje lægebesøg skal kunne klares digitalt, eksempelvis via en videokonsultation. Regionerne vil derfor stå i spidsen for etableringen af én samlet app kaldet Min Sundhed, som er borgernes samlede digitale indgang til sundhedsvæsenet. Ældre Sagen har i den forbindelse udtalt til DR, at det er positivt, at borgeren kan have adgang til lægehjælp hjemme i egne trygge omgivelser, men at det er vigtigt, at der også er tilbud til de personer, der ikke er digitale eller føler sig trygge ved digitale løsninger. Influenzavaccination Statens Serums Institut har indgået en toårig aftale om levering af influenzavaccine for influenzasæsonen 2017/ 2018 og 2018/2019. I februar 2018 blev en ny influenzavaccine, der giver en bedre dækning over for influenza B, godkendt og markedsført i Danmark. Myndighederne valgte at indkøbe doser til særligt udsatte grupper, hvoraf vacciner er reserveret til personer over 60 år. Det vil sige, at under 2 % af de personer over 65 år, der blev vaccineret sidste år, har mulighed for at blive vaccineret med den 4-valente vaccine. Ældre Sagen har i TV2 News og i et brev til sundhedsministeren udtrykt bekymring for, at der er for få vacciner til personer over 60 år, da særligt ældre mennesker blev hårdt ramt af influenza og omkring primært ældre døde i seneste influenzasæson. Derudover ser vi en risiko for, at vaccinen i praksis ender med at blive tilbudt ud fra et først-til-mølle princip, eller at alle går til egen læge for en lægefaglig vurdering fremfor at tage imod influenzavaccinationstilbuddet hos andre aktører. Myndighederne har ikke informeret meget om muligheden for at få en 4-valent vaccine. Mange er derfor ikke opmærksomme på muligheden for at blive vaccineret med en bedre dækkende vaccine. Ældre Sagen har derfor blot fået nogle få henvendelser fra medlemmer indtil nu. Selv læger og apoteker har ikke været opmærksomme på muligheden for at vaccinere personer over 60 år med en 4-valente vaccine. På baggrund af henvendelse fra Ældre Sagen er der nu blevet ændret procedurer således, at apotekerne nu også vaccinerer personer over 60 år.

5 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 5 af 6 Evaluering af reform af førtidspension og fleksjob I anledning af at reformen af førtidspension og fleksjob bliver evalueret i år fem år efter dens ikrafttrædelse - og der skal være yderligere politiske drøftelser af reformen, har Ældre Sagen skrevet til beskæftigelsesministeren samt Folketingets beskæftigelsesudvalg og -ordførere. Vi mener, at det er nødvendigt med yderligere ændringer af reformen for at sikre, at mennesker, som ikke kan eller har meget svært ved at arbejde frem til folkepensionsalderen, behandles værdigt frem mod afslutningen på arbejdslivet. Og at dette behov vil blive endnu mere presserende i de kommende år, hvor efterløns- og folkepensionsalderen vil stige yderligere. Ældre Sagen foreslår bl.a., at der skal følges op på fleksjob på få timer om ugen inden for et år efter dets påbegyndelse, at ledighedsydelsens størrelse skal være uafhængig af en borgers alder, og at ressourceforløb maksimalt bør have en samlet periode på tre år. I brevet opfordrer Ældre Sagen også politikerne til at se på seniorførtidspensionsordningen igen, da ordningen bliver brugt langt mindre end forventet. Politikerne opfordres til at udvide målgruppen for ordningen ved fx at gøre det muligt at søge seniorførtidspension fra ens 60. år i stedet for fem år før ens folkepensionsalder. Den kommende tid følger vi op med møder med relevante politikere, hvor vi kan drøfte de centrale problemstillinger og uddybe Ældre Sagens forslag. Demenstopmøde Torsdag d. 27. september afholdt Demensalliancen et demenstopmøde i Ældre Sagens campus. Formålet med topmødet var at gøre status et år efter demenshandlingsplanens tilblivelse. Deltagerne var nationale og kommunale politikere, der diskuterede, hvordan vi fastholder fokus og momentum og sikrer, at handlingsplanens gode intentioner bliver til virkelighed til gavn for alle demensramte og deres familier. Topmødet blev indledt med en velkomsttale af ældreminister Thyra Frank, hvorefter leder af Videnscenter for Demens Gunhild Waldemar gav en status på handlingsplanens initiativer og de udfordringer, vi står over for på demensområdet. Herefter gav Demensalliancens partnere fire korte oplæg som baggrund af diskussion af emnerne: faglige kompetencer, demensvenlige miljøer, miljøer og nationaløkonomi.

6 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 6 af 6 Topmødet endte med en fælles erkendelse af, at der er behov for en fortsat indsats på demensområdet, både nationalt, regionalt og kommunalt, og at denne indsats skal understøttes økonomisk. Demenstopmødet blev efterfulgt af en eftermiddag, hvor kommunerne var i centrum. Flere end 100 politikere og fagfolk fra de kommuner, der har deltaget i Demensalliancens udviklingsforum med navnet Demensrummet, mødtes, udvekslede erfaringer og hyldede hinanden for den store indsats, der foregår i mange kommuner for at forbedre vilkårene for et godt liv med demens.

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AUGUST 2017 Aktuel Ældrepolitik, august 2017 Side 2 af 5 Aftale om flere år på arbejdsmarkedet Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået Aftale om

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, november 2018 NOVEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 2 af 7 Forslag til løft af pensionisters økonomi indgår i finanslovsforhandlingerne Regeringen

Læs mere

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup DIALOGMØDER, FORÅR 2019 Aktuel ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Folketingsvalg den 5. juni 2019 Forberedelser gennem det seneste år: Undersøgelser og dokumentation Møder med politikere og andre

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 FEBRUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, februar 2019 Side 2 af 8 Sundhedsreform Onsdag d. 16. januar 2019 offentliggjorde regeringen sit sundhedsudspil

Læs mere

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN 1.7 MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN Tag del i Det Nationale Demensrum 2018-2019 med Demensalliancen Fra korte demensprojekter til langtidsholdbare demenskoncepter Klar kommunikation om jeres demensindsats

Læs mere

Møde 28. marts 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6

Møde 28. marts 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Ældrerådet Referat Møde 28. marts 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Afbud: Svend Sønnichsen Pkt. Tekst Side 19 Godkendelse af referat fra mødet den 28. februar 2017 1 20 Orientering: Klippekort til beboere

Læs mere

Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre

Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre Ansøgningsfrist den 3. marts 2017 kl. 12.00 Indhold 1. Indledning... 2 2. Puljens formål... 2 3. Puljens anvendelsesområde... 3 4. Ansøgerkreds... 3 5. Projektperiode...

Læs mere

Evaluering af klippekortsordningen

Evaluering af klippekortsordningen Evaluering af klippekortsordningen 2017 Center for Social og Sundhed Ballerup Kommune 2017 Indhold Resumé...3 Baggrund...3 Klippekortsordningen i Ballerup Kommune...3 Om evalueringen...3 Analyse...4 Brug

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem. Samrådsspørgsmål

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem. Samrådsspørgsmål Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1414 Offentligt TALEMANUSKRIPT Side 1 af 9 Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem Samrådsspørgsmål

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte UgebrevetA4.dk 22:00:44

Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte UgebrevetA4.dk 22:00:44 NEDSLIDNING Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte Af Allan Christensen @journallan Mandag den 23. januar 2017 Del: Efter snart tre års erfaringer med seniorførtidspensionen

Læs mere

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere Klippekortmodellen 15.75.01.10

Læs mere

Bedre rammer for hverdags rehabilitering og hjemmehjælp

Bedre rammer for hverdags rehabilitering og hjemmehjælp Bedre rammer for hverdags rehabilitering og hjemmehjælp DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Hjemmehjælpen er et kerneområde for Ældre Sagen. Der skal være god og velfungerende hjælp og pleje. Hjælpen skal gives

Læs mere

aktiviteter og tilsyn/omsorg

aktiviteter og tilsyn/omsorg Understregningerne betyder, at der er lavet ændringer i kvalitetsstandarden i forbindelse med beslutningen om at indføre klippekortsordning selvbestemmelse i hverdagens aktiviteter. Side 1 af 6 Kvalitetsstandard

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

FORORD. Værdighedspolitikken skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte de fem områder: Livskvalitet

FORORD. Værdighedspolitikken skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte de fem områder: Livskvalitet VÆRDIGHEDS- POLITIK FORORD Folketinget har vedtaget en lov, der forpligter kommunalbestyrelsen til at vedtage og offentliggøre en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Loven trådte i kraft den

Læs mere

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen og KV17 Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen ikke så ringe Ældre Sagen har 796.000 medlemmer 35 % af 50+ er medlem 56 % af 65+ er medlem 61 % af

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

Udmøntning af midler på ældreområdet

Udmøntning af midler på ældreområdet Sundheds- og Ældreministeriet Udmøntning af midler på ældreområdet Chefkonsulent Søren Svane Kristensen Ældreområdet og det Nære, Sammenhængende Sundhedsvæsen Disposition Fakta om ældreområdet Hvor kommer

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 27-01-2015 kl. 13:00

Læs mere

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Forord I Ældre Sagen har vi talt med ældre mennesker, der modtager hjælp, om, hvad et værdigt liv er for dem. Vi har blandt andet

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 FORORD Folketinget har vedtaget en lov, der forpligter kommunalbestyrelsen til at vedtage og offentliggøre en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Loven trådte i

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

Demensvenlige kommuner hvordan går det?

Demensvenlige kommuner hvordan går det? 26. januar 19 Demensvenlige kommuner hvordan går det? Statusnotat om kommunernes demenspolitikker og strategier Den 26. januar 17 præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Til sundhedsministeriet Den 13. oktober 2016 The Danish Nurses Organization Sankt Annæ Plads 30 DK-1250 København K Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Tak for muligheden for at indgive

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV Foto: Thomas Vilhelm Layout: KKdesign Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg/Kommunikationsog Presseafdelingen

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 611 Offentligt T A L E September 2016 Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.328.000 Link til værdighedspolitik: http://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-og-strategier/værdighedspolitikken-

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER FINDE DE FÆLLES UDFORDRINGER OG LANGSIGTEDE LØSNINGER Demensalliancen kæmper for et demensvenligt Danmark. Vi

Læs mere

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen Dialogmøde om budget / Næstformand SUF MED Susan McAlden Sundheds og Omsorgsforvaltningen 28.02.2018 Dialogmøde om budget MISSION Københavnerne skal have lige muligheder for sunde, selvstændige og værdige

Læs mere

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør Introduktion til Social- og Sundhedsområdet v. Michael Bjørn, Vicedirektør Social og Sundhed Den 8. januar 2018 Overordnede rammer for Socialog Sundhedsområdet Ministerier Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere

Plejecentret Bøgevænget. Nyhedsbrev sommer Kære borger og pårørende

Plejecentret Bøgevænget. Nyhedsbrev sommer Kære borger og pårørende Nyhedsbrev sommer 2019 Plejecentret Bøgevænget Kære borger og pårørende I sommerudgaven af Bøgevængets nyhedsbrev kan du blandt andet læse om den internationale Hvad er vigtigt for dig? -dag, om Bøgevængets

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Lemvig Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.728.000 kr. Tilskud

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage sygepleje?... 3 5.0 Indhold...

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?...4 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2014-15 Fremsat den 11. december 2014 af Finn Sørensen (EL), Stine Brix (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 JUNI 2019 Aktuel Ældrepolitik, juni 2019 Side 2 af 7 Ny aftale om seniorpension Torsdag den 2. maj præsenterede VLAK-regeringen sammen med Radikale Venstre

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen Værdighed i ældreplejen DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Alle har ret til at leve et trygt og værdigt liv, også når man har behov for hjælp. Men der er en gruppe, hvor det værdige ældreliv er udfordret. Denne

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 MAJ 2019 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 2 af 7 Aktuel ældrepolitik april 2019 Stillingtagen til gps i fremtidsfuldmagter Trine Bramsen (S) og Peter

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen.

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 517 Offentligt T A L E August 2016 Tale til samråd BY-BÅ vedrørende ressourceforløb (den 23. august 2016) Indledning Samrådet i dag

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 16. maj 2017 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 7, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om implementering af klippekort - Kl. 13:15-13:30 2 2 Orientering om plejehjemslæger

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Henriksdal Plejecenter Telefon:

Høje-Taastrup Kommune Henriksdal Plejecenter Telefon: Høje-Taastrup Kommune Henriksdal Plejecenter Telefon: 43 35 26 30 REFERAT AF BRUGER- OG PÅRØRENDERÅDSMØDE MANDAG DEN 26. JUNI 2017. Tilstede: Christina Vedelsparre, Formand Anny Pedersen, beboer Gerda

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr.

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr. Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.400.000 kr. Link til værdighedspolitik: https://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-ogstrategier/værdighedspolitikken-28-06-2016.pdf

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt.

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt. Ældre Høringssvar vedr. budget 2017-20 fra medarbejderne i SMU ældre. Sygefraværet i kommunen har i de seneste år været faldende, og det er det, fordi vi systematisk arbejder og har sygefraværet i fokus.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 5 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET... 7 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Af Ingerlise Buck Økonom i LO

Af Ingerlise Buck Økonom i LO ANALYSE Smerter og trælse hverdage for seniorer som må blive i job Torsdag den 25. januar 2018 Smerter og skrantende helbred. Det er ifølge ny undersøgelse hverdag for mange af de seniorer, der ikke kan

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til ældreområdet. På finansloven 2016 er

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 FORORD Værdighedspolitikken skal tydeliggøre, hvad værdierne og den fælles retning er for plejen af ældre i Hjørring Kommune. Det gør den ved at beskrive de overordnede værdier

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2018 MAJ 2018 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 2 af 8 Besparelser i ældreplejen rammer også pårørende I kølvandet på besparelserne i Bornholms Kommune har

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV?

HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV? KL S DEBATOPLÆG OM ET GODT ÆLDRELIV MARTS 2019 DEBATOPLÆG HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV? SAMLING AF DEBATSPØRGSMÅL 2 Forord KL 1. udgave, 1. oplag 2019 Produktion: Kommuneforlaget A/S Design: e-types Tryk:

Læs mere

KLIPPEKORT. - ekstra hjælp til dig

KLIPPEKORT. - ekstra hjælp til dig KLIPPEKORT - ekstra hjælp til dig Inspirationskataloget er udarbejdet af Ældreområdet i Social og Sundhedsforvaltningen i Billund Kommune. 2 KLIPPEKORT - ekstra hjælp til dig Med Billund Kommunes Klippekort

Læs mere

14. Hvordan synes du, vi skal behandle borgere som har forskellige ressourcer og behov? Vælg det udsagn, der ligger tættest på din opfattelse (1 svar) 1. Der skal gøres en større indsats for de svagest

Læs mere

Kvalitetsstandard Klippekort

Kvalitetsstandard Klippekort Kvalitetsstandard Klippekort Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold Forord...3 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om klippekort...3 3.1 Sagsbehandlingstid og iværksættelse...4

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere