DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup"

Transkript

1

2 DIALOGMØDER, FORÅR 2019 Aktuel ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup

3 Folketingsvalg den 5. juni 2019 Forberedelser gennem det seneste år: Undersøgelser og dokumentation Møder med politikere og andre interessenter Gøre opmærksom på vores holdninger gennem presse og sociale medier Så vi er helt klar!

4 Folketingsvalg 2019: Tre forslag fra Ældre Sagen 1) STYRKET PLEJE OG OMSORG TIL SVÆKKEDE ÆLDRE Vi ønsker et markant økonomisk løft til bedre ældrepleje Kommunernes udgiftsramme skal følge med det voksende antal 80+-årige. Hjemmehjælpen skal udvides til at omfatte social omsorg for socialt og psykisk sårbare ældre. Samlet national strategi for rekruttering, kompetenceløft og status for ældreplejen herunder at ledige seniorer tilbydes mulighed for omskoling til ældreplejeområdet. Der er brug for en New Deal på ældreområdet, hvor vi nytænker måden at organisere hele området. De seneste mange års konstante forringelser skal stoppes.

5 Folketingsvalg 2019: Tre forslag fra Ældre Sagen 2) ET VÆRDIGT OG PATIENTSIKKERT MØDE MED SUNDHEDSVÆSENET Vi ønsker ny national handlingsplan for ældre medicinske og multisyge patienter - med bl.a. én forløbskoordinator med ansvar for at føre patienten trygt gennem forløbet. Ret til individuel forløbsplan inden for 24 timer efter akut indlæggelse Ret til geriatrisk/medicinsk opfølgning første døgn efter udskrivning ved akutindlæggelse. Nultolerance over for overbelægning overbelægning skal afskaffes i løbet af fem år. Yderligere sikring mod øget brugerbetaling i nære sundhedsvæsen, akutpladser mv. Vi ønsker øget økonomisk vækst på ca. 2% i sundhedsvæsenet, bl.a. pga. øget antal ældre

6 Folketingsvalg 2019: Tre forslag fra Ældre Sagen 3) VÆRDIG TILBAGETRÆKNING Nedslidte seniorer skal have en reel og værdig mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. o o Forslag til reform af seniorførtidspension fra Ældre Sagen og Dansk Magisterforening (februar 2019). Politisk aftale om seniorpension i starten af maj liger vores forslag Vi vil have fokus på, at tilkendelsen skal foretages af en uvildig instans Nedslidning skal forebygges: o o Der skal investeres massivt i bedre arbejdsmiljø for at undgå psykisk og fysisk nedslidning. Der skal være langt bedre mulighed for at uddanne sig i løbet af arbejdslivet og skifte spor undervejs. Der skal være bedre mulighed for at indrette arbejdslivet fleksibelt og for fleksible overgange til folkepension.

7 Aftale om ret til seniorpension for nedslidte EN AFTALE MED MANGE ELEMENTER Forhandlinger om seniorførtidspension siden februar => aftale på plads 2. maj. Ny seniorpension skal erstatte nuværende seniorførtidspensionsordning. Lettere adgang til fastholdelsesfleksjob for seniorer. Arbejdsgruppe skal se på muligheder for at styrke sporskifte. Udvidelse af initiativer fra Finanslov 2019: o Højere seniorpræmie (fra til kr.) + Seniorpræmie på kr. det andet år efter folkepensionsalderen o Bundfradrag for personligt arbejde ved siden af folkepension hæves til kr. o Aftrapning for ikke-pensioneret samlevers indkomst lempes. Pulje til at forebygge nedslidning på 100 mio. kr. årligt.

8 Seniorpensionen Seniorpension (erstatter seniorførtidspension) Betingelser: Man har 6 år eller mindre til folkepensionsalderen Man har arbejdet i år Man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre om ugen Arbejdsevnen skal vurderes pba. helbredsmæssige oplysninger og ift. seneste job. Vurdering skal være uafhængig af økonomiske hensyn. Endnu ikke fastlagt, hvem der skal stå for administration og tilkende seniorpensionerne. Der skal ikke iværksættes indsatser for at udvikle arbejdsevnen. Ydelse på niveau med førtidspension ( kr. hhv kr. pr. måned) Forbedret seniorførtidspension Betingelser: Man har 5-10 år eller mindre til folkepensionsalderen Man har en arbejdsevne på 18½ time eller mindre om ugen Ret til seniorpension skal være uafhængig af ens aktuelle og tidligere tilknytning til arbejdsmarkedet Vurdering skal baseres på lægefaglige vurderinger fx fra arbejdsmedicinske klinikker. Ydelse på niveau med førtidspension. Maksimal sagsbehandlingstid på 3 måneder. Seniorer i målgruppen bør kunne vælge mellem seniorførtidspension og seniorfleksjob. Seniorpension kan søges 6 måneder før, man er i målgruppe for ordning.

9 Brandsikkerhed på plejehjem FAKTA Hvert eneste år dør flere plejehjemsbeboere som følge af en brand En undersøgelse gennemført af Transport- bygnings- og boligministeriet har vist, at brandsikkerheden er mangelfuld på plejehjem over hele DK Tæt på 2 ud af 3 institutioner efterlever ikke bygningsreglementets krav om sprinkling (og kun en meget lille andel har dispensation!). Derudover er der mangler ift. flugtveje, brandadskillelser og branddøre Et tragisk eksempel på dette sås senest i påsken 2019, hvor en kvindelig plejehjemsbeboer døde under en brand på sit plejehjem, hvor der ikke var installeret sprinkleranlæg

10 Brandsikkerhed på plejehjem ÆLDRE SAGENS INDSATS Ældre Sagen har med et åbent brev markeret sin holdning overfor den ansvarlige minister Ældre Sagen har desuden udtalt sig til en lang række medier og understreget behovet for en bedre brandsikkerhed på plejehjem, hvor vi har lagt vægt på følgende: Beboere på plejehjem er oftest svækkede både fysisk og kognitivt, hvorfor der er behov for automatiske processer som fx alarmanlæg og sprinkleranlæg Beboerne er afhængige af, at plejepersonalet har gennemgået brandøvelser, samt at personalenormeringen er forsvarlig Kommunerne bør få bragt ulovlige løsninger i orden - med det samme! Der bør nationalt sættes fokus på, at også ældre plejehjem skal have nutidssvarende brandsikring

11 Magtanvendelse ny regler vigtige pointer Lovforslag vedtaget april Ny ændringer træder i kraft d. 1. januar 2020 Behov for at udvide mulighederne for at anvende adgangen til at anvende magt med blik for at sikre den enkeltes retssikkerhed Ældre Sagens høringssvar: generelt positiv over for nye ændringer - blev imødekommet på størstedelen af vores bemærkninger og forslag Forudsætning for god implementering, at personalet har de nødvendige faglige kompetencer for at kunne håndtere personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. Personalet og kommunale sagsbehandlere skal undervises i de nye regler, herunder vedvarende fokus på at forebygge situationer, hvor det er nødvendigt at anvende magt.

12 Magtanvendelse - de nye regler Lovfæstelse af adgangen til at fastsætte en husorden (ny) Anvendelse af fysisk guidning Anvendelse af afværgehjælp Fastholdelse m.v. Låsning og sikring af yderdøre Fastholdelse v. konfliktskabende eller grænseoverskridende adfærd Kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer Anvendelse af tryghedsskabende velfærdsteknologi Nedsættelse af Rådet for tryghedsskabende velfærdsteknologi pr. 1. juli Repræsentanter fra Socialstyrelsen (formand), Sundhedsstyrelsen, Ankestyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Teknologisk institut samt Institut for Menneskerettigheder. Har til formål at udarbejde liste, som udtømmende beskriver, hvilke teknologier, der kan anvendes.

13 Lukning af plejehjemmet Havbakken Ældre Sagen har bistået lokafdelingen i Hirtshals med juridisk rådgivning og sparring i sag om lukning af plejehjemmet Havbakken. Hjørring Kommune vil nedlægge plejehjemmet, og kommunen har tænkt mange kreative løsninger ifht. at slippe af med de resterende 22 beboere, der ikke ønsker at flytte frivilligt. Senest har kommunen sendt brev til de eksisterende beboere, hvor af det fremgår, at lukningen skal ske pr. 1. november 2019, og at der fra denne dato ikke længere er fast personale på Havbakken, kun støtte fra hjemme- og sygeplejen. Det er fremstår uklart for Ældre Sagen, hvordan Hjørring Kommune forholder sig til de eksisterende lejekontrakter. Derfor har Ældre Sagen anmodet direktør for Sundheds, Ældre- og Handicapforvaltningen om en udtalelse om sagen. Vi afventer fortsat svar.

14 Akutpladser: Stop for brugerbetaling Enighed i finanslovaftale for 2019: Stop øget brugerbetaling Som konsekvens: Ny bekendtgørelse og vejledning. Den præciserer, at kost, vasketøj, mv. på akutpladser er del af vederlagsfri hjemmesygepleje, dvs. kommune kan ikke opkræve betaling Ældre Sagen har kritiseret: De nye regler er utilstrækkelige og uklare! For kommuner beslutter selv, om de har akutpladser i deres akutfunktion i hjemmesygeplejen (seneste tal fra KL viser, at kun op til 60 kommuner havde akutpladser). Desuden er befordring, medicin, mv. ikke dækket ind med ny bekendtgørelse. Sundhedsministeren har sagt, at borgerne har mulighed for at henvende sig til kommunen med henblik på at få tilbagebetaling for det, de har betalt for ophold på akutplads. Ældre Sagen har opfordret til, at kommunerne skal stå for tilbagebetaling.

15 Nyt ejendomsskattesystem fra 2021 Der kommer ny ejendomsvurdering i 2020, der danner grundlag for skatten i Ejendomsværdiskatten er ikke længere fastfrosset, og der er ikke loft over stigningen i grundskylden. Alle får mulighed for at indefryse stigninger i ejendomsskatterne både ejendomsværdiskat og grundskyld. Pensionister kan fortsat indefryse hele grundskylden. En overgangsordning giver skatterabat til nuværende ejer, men ikke til en ny køber i 2021 og frem. Det kan påvirke handelspriser. I gennemsnit forventes skatten ikke at stige i forhold til hidtidige regler, men der er forskel mellem landsdele og mellem enfamiliehuse og ejerlejligheder. De, der har betalt grundskyld af for høje værdier siden 2011, får penge tilbage. Det sker automatisk på grundlag af en beregning, som Danmarks Statistik foretager. Der er tale om komplicerede ændringer. Ældre Sagen er i dialog med mange for at få indflydelse på det nye system NB også stor betydning for personer i lejeboliger

16 Velkommen til Ældre Sagen Engageret indsats fra frivillige over hele landet Kæmpe palet af medlemstilbud og medlemsaktiviteter Nu medlemmer Den forening i Danmark, der har de mest loyale medlemmer vi har en genindløsning på 97,5%!! Sætter store fingeraftryk på finanslovsforlig mv. En holdbar og bæredygtig økonomi

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 JUNI 2019 Aktuel Ældrepolitik, juni 2019 Side 2 af 7 Ny aftale om seniorpension Torsdag den 2. maj præsenterede VLAK-regeringen sammen med Radikale Venstre

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

DIALOGMØDER SEPTEMBER

DIALOGMØDER SEPTEMBER DIALOGMØDER SEPTEMBER 2019 Det vigtigste på Bjarne Hastrup Adm. direktør i Ældre Sagen ældreområdet lige nu Møder med den nye regering Vi har holdt møder med: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke

Læs mere

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner VEJ nr 9235 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 25. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr 1807168 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 MAJ 2019 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 2 af 7 Aktuel ældrepolitik april 2019 Stillingtagen til gps i fremtidsfuldmagter Trine Bramsen (S) og Peter

Læs mere

Aftale om ret til seniorpension for nedslidte

Aftale om ret til seniorpension for nedslidte Maj 2019 Aftale om ret til seniorpension for nedslidte Pensionsreglerne spiller en afgørende rolle for danskernes fremtid og tryghed. Med Velfærdsaftalen fra 2006 blev der udvist rettidig omhu. Principperne

Læs mere

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser)

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1807168 Dok. nr.: 806992 Dato: 24-01-2019 UDKAST Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Læs mere

Aftale om magtanvendelse på demensområdet

Aftale om magtanvendelse på demensområdet Aftale om magtanvendelse på demensområdet Oplæg på DKDK s Årskursus 12. september 2018 Af chefkonsulent Charlotte Søderlund og specialkonsulent Ina Vang Runager Disposition Demenshandlingsplanen 2025 Serviceeftersyn

Læs mere

Nye regler om magtanvendelse i serviceloven

Nye regler om magtanvendelse i serviceloven Nye regler om magtanvendelse i serviceloven Baggrund og politisk proces Serviceeftersyn af magtanvendelsesreglerne i 2017 - Arbejdsgruppe og referencegruppe - Ankestyrelsens praksistjek - Børne- og Socialministeriets

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper Egenbetaling ved forskellige opholdstyper NOTAT 5. december 2018 Journal nr. Sagsbehandler SKRAS Baggrund Velfærdsudvalget har ønsket udarbejdet et notat, der forholder sig til Kammeradvokatens notat,

Læs mere

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger Bjarne Hastrup Adm. direktør Regeringens og DF s sundhedsreform Formål: at skabe mere sammenhæng for patienterne i sundhedssystemet, og at flere patienter skal

Læs mere

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension Til kommuner, mfl. UDKAST Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle Røge (F)

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Egenbetaling til kommunale akutpladser

Egenbetaling til kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Egenbetaling til kommunale akutpladser Baggrund Kammeradvokaten har i notat af 16. november 2018 vurderet de lovgivningsmæssige

Læs mere

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 193 Bilag 1 Offentligt 29. JANUAR 2018 7520659 SFS/ATAB Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension 1. INDLEDNING

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 611 Offentligt T A L E September 2016 Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd den 16. september 2016 om nedslidning på arbejdsmarkedet

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Ændringer i reglerne for seniorførtidspension

Ændringer i reglerne for seniorførtidspension Sagsnr. 15-1295 Vores ref. csoe Den 6. januar 2016 Ændringer i reglerne for seniorførtidspension Seniorførtidspensionsordningen blev udarbejdet som en del af tilbagetrækningsreformen og blev lanceret som

Læs mere

Børne- og Socialministeriet cc: 14. december 2018 cav. Ældre Sagen takker for muligheden for at afgive høringssvar.

Børne- og Socialministeriet cc: 14. december 2018 cav. Ældre Sagen takker for muligheden for at afgive høringssvar. Børne- og Socialministeriet lbpo@sm.dk cc: p-handicap@sm.dk 14. december 2018 cav Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Sendt pr. mail til: og Den

Børne- og Socialministeriet Sendt pr. mail til: og Den Børne- og Socialministeriet Sendt pr. mail til: lbpo@sm.dk og p-handicap@sm.dk Den 11 12 2018 D.nr.408572 Sagsbeh. tg_lev Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om social service,

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

Opgavebeskrivelse for samarbejdet

Opgavebeskrivelse for samarbejdet Opgavebeskrivelse for samarbejdet - mellem praktiserende læger og akutsygeplejeteam i Holbæk Kommune Indledning Udviklingen af det nære sundhedsvæsen, omlægningen af aktiviteten i sygehusvæsenet med nye

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

Fleksjob til borgere med aktuelt begrænset arbejdsevne

Fleksjob til borgere med aktuelt begrænset arbejdsevne Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 22. august 2016 Fleksjob til borgere med aktuelt begrænset arbejdsevne Ankestyrelsens praksisundersøgelse, marts 2016

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 FEBRUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, februar 2019 Side 2 af 8 Sundhedsreform Onsdag d. 16. januar 2019 offentliggjorde regeringen sit sundhedsudspil

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, november 2018 NOVEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 2 af 7 Forslag til løft af pensionisters økonomi indgår i finanslovsforhandlingerne Regeringen

Læs mere

Arbejdsmiljøet set igennem LO-briller LO Aalborg

Arbejdsmiljøet set igennem LO-briller LO Aalborg Arbejdsmiljøet set igennem LO-briller LO Aalborg Morten Skov Christiansen Næstformand LO Dagsorden 1. Den aktuelle arbejdsmiljøsituation 2. Udfordringer ift. stigende tilbagetrækning. Hvad kan vi gøre?

Læs mere

SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES

SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES DANSKE PATIENTER SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES Flere ældre og nye behandlinger kræver flere ressourcer Sundhedsvæsenets indretning og fremtid debatteres intenst. Et afgørende spørgsmål er, om sundhedsvæsenet

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Af Ingerlise Buck Økonom i LO

Af Ingerlise Buck Økonom i LO ANALYSE Smerter og trælse hverdage for seniorer som må blive i job Torsdag den 25. januar 2018 Smerter og skrantende helbred. Det er ifølge ny undersøgelse hverdag for mange af de seniorer, der ikke kan

Læs mere

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob:

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Der er fuld gang i evalueringen af FØP-reformen. Dels er der offentliggjort en hovedrapport om evaluering af reglerne om førtidspension

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. (Undtagelse af visse førtidspensionssager fra behandling i rehabiliteringsteamet)

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING Inden du søger om førtidspension Der kan tilkendes førtidspension til personer mellem 18 år og folkepensionsalderen. En ansøgning om førtidspension vil blive behandlet i forhold

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 156 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 9. april 2019 Forslag til Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2019 JANUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, januar 2019 Side 2 af 11 Regeringens sundhedsudspil Onsdag d. 16. januar præsenterede regeringen den længe ventede

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte UgebrevetA4.dk 22:00:44

Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte UgebrevetA4.dk 22:00:44 NEDSLIDNING Politikere mister troen på seniorførtidspension: Brug for mere hjælp til nedslidte Af Allan Christensen @journallan Mandag den 23. januar 2017 Del: Efter snart tre års erfaringer med seniorførtidspensionen

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

Finanslov 2020 ÆLDRE SAGENS FORSLAG

Finanslov 2020 ÆLDRE SAGENS FORSLAG Finanslov 2020 ÆLDRE SAGENS FORSLAG 1 Genopret ældreplejen FORSLAG - genfind værdigheden De seneste 10 år er antallet af borgere over 80 år vokset. Derfor er der også kommet flere svækkede ældre med behov

Læs mere

BS Briefing 20. november Jan Andreasen

BS Briefing 20. november Jan Andreasen BS Briefing 20. november 2017 Jan Andreasen 10 år efter finanskrisen det ser godt ud igen Solidt opsving i verdensøkonomien. Alle 35 OECD-lande er i vækst. Dansk økonomi på vej ind i en højkonjunktur Inflationen

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641

Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641 10 Social service

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen Til Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: chs@sum.dk og primaejur@sum.dk Taastrup, den 7. januar 2016 Sag 16-2015-00788 Dok. 229909/mmh_dh Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Førtidspension. Samspil med Fleksjob og ressourceforløb

Førtidspension. Samspil med Fleksjob og ressourceforløb Førtidspension Samspil med Fleksjob og ressourceforløb Helt overordnet set Holstebro Kommune følger Ankestyrelsens praksis i forhold til ressourceforløb og førtidspension herunder vurderingen af gråzone-område

Læs mere

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail vfm@vfm.dk J.nr. 2007-6869/the 29. maj 2008 Orientering om Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Oplæg på ekspertmøde vedr. Kvalitet i äldreomsorgen 30.9.2103 Rikke Søndergaard, rso@socialstyrelsen.dk Om Socialstyrelsen Socialstyrelsen

Læs mere

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019 Teknisk briefing om pensionsalder Februar 19 Aftale om levetidsindeksering af folkepensionsalderen () Regeringen, S, DF, K og RV er enige om principperne for levetidsindeksering, som fremgår af Lov om

Læs mere

Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere

Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere D. 10. juni 2013 for Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland Susanne Wiederquist www.wiederquist.dk LOVBOG www.wiederquist.dk - Fagligt materiale

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017.

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Udvidelse og tydeliggørelse af muligheden for at yde en tidlig forebyggende indsats, forenkling af udmålingssystemet for merudgiftsydelsen, indførelse

Læs mere

Ankestyrelsens praksis ressourceforløb og førtidspension. Advokat Mie Andersen

Ankestyrelsens praksis ressourceforløb og førtidspension. Advokat Mie Andersen Ankestyrelsens praksis ressourceforløb og førtidspension Advokat Mie Andersen Ressourceforløb - en betingelse for ret til førtidspension? 2013-reform ctr. 2003-reform 2003 2013 flere i fleksjob, færre

Læs mere

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx? Relevante web-adresser Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=130455#k1 Sundhedsstyrelsen: http://www.sst.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet. 13. juni 2018

Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet. 13. juni 2018 Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet Dagsorden 1. Velkomst og præsentationsrunde 2. Kommissorium for Strategisk Følgegruppe for det social- og plejefaglige tilsyn

Læs mere

Plejeafdelingen Norddjurs Kommune. Årsrapport indberetninger magtanvendelse

Plejeafdelingen Norddjurs Kommune. Årsrapport indberetninger magtanvendelse Plejeafdelingen Norddjurs Kommune Årsrapport indberetninger magtanvendelse 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. OVERORDNET FORMÅL MED SERVICELOVENS MAGTANVENDELSESREGLER... 3 2. FORMÅL MED INDBERETNINGSSYSTEMET...

Læs mere

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden.

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandard Overskrift Beskyttet beskæftigelse, Servicelovens 103 Handicap, psykiatri og socialt udsatte Lovgrundlag Serviceloven 103, 105 og 106. Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Modtagere

Læs mere

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Regeringens første 100 dage

Regeringens første 100 dage Regeringens første 100 dage 4. december 2001 Regeringen Vækst, velfærd fornyelse Regeringen har med regeringsgrundlaget Vækst, velfærd fornyelse fremlagt et omfattende arbejdsprogram for den nye regering.

Læs mere

Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service Myndighed Social Udkast 2. juli 2019 Ophold i kvindekrisecenter Serviceloven 109 Formål Tilbud om midlertidig husly og støtte til

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att. epi@star.dk og tsh@star.dk 9. december 2016 cb Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Lovforslaget har tre hovedelementer:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension mv. UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning

Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning Fødevareforbundet NNF Molestien 7 2450 København SV Tlf. +45 3818 7272 nnf.dk BAGGRUNDSNOTAT OM NEDSLIDNING 3 NOTAT Dokumentation

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE Forord Store forandringer. Store udfordringer. Men også nye og store muligheder for at hjælpe vores mest udsatte

Læs mere

Plejeafdelingen. Redegørelse. Indberetninger af magtanvendelse

Plejeafdelingen. Redegørelse. Indberetninger af magtanvendelse Plejeafdelingen Redegørelse Indberetninger af magtanvendelse 2007 06 den 4. marts 1 2 3 Indholdsfortegnelse: 1. Overordnet formål med Servicelovens magtanvendelsesregler... 6 2. Formål med indberetningssystemet...

Læs mere

kvalitetsstandarder Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD

kvalitetsstandarder Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD kvalitetsstandarder Kvalitetsstandarder - et redskab til at arbejde med det kommunale serviceniveau Her findes love og regler om kvalitetsstandarder Serviceloven 92, 93, stk. 3 og 139 ( lov nr. 150 af

Læs mere

Lov om social service (Serviceloven)

Lov om social service (Serviceloven) Relevante web-adresser Lov om social service: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=158071 Socialstyrelsen: http://www.socialstyrelsen.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 11. september 2014 Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet:

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: Regeringen har nedsat et ekspertudvalg om arbejdsskadeområdet. Mennesker med en arbejdsskade skal have mere hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle for alle Udfordringen - Udviklingen har ikke været gunstig. Juli 2011 er der 2.000 flere borgere i Vejle på overførselsindkomst end i 2007. Årsagen er dels, flere ledige, primært dagpengemodtagere, og

Læs mere

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Myndighed social Voksenhandicap Revideret udkast 26. februar 2019 Dækning af nødvendige merudgifter 100 i Lov om Social

Læs mere

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune.

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. Notatark Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. 21. maj 2017 - Sagsnr. 16/18979 - Løbenr. 100689-17 Seniorudvalget vedtog den 5. april 2016, at forvaltningen skulle

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU. Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD

KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU. Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD KVALITETSSTANDARDER KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU HER FINDES LOVE OG REGLER OM KVALITETSSTANDARDER Serviceloven 92, 93, stk. 3 og 139 ( lov nr. 150 af

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen,

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att: Marianne Jansteen Eskesen, maja@star.dk, og Charlotte Schilder Knudsen, csk@star.dk. Vores sagsnr. 18-0477 Deres ref. 18/01792 Den 23. februar 2018 LO,

Læs mere

Sundhed & Omsorgs visitation, samt akutsygeplejen i akutte situationer.

Sundhed & Omsorgs visitation, samt akutsygeplejen i akutte situationer. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Kalde-, alarm- og pejlesystemer Nødkald, telefonindvisitering, brandalarm, komfurvagt og særlige døråbnere, alarm og pejlesystemer Lovgrundlag Servicelovens 82, 112,

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud 2 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Formålet med hjælpen Formålet

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen 18. JANUAR 2017 Styrket indsats for ældre medicinske patienter National handlingsplan

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR. Kræftens Bekæmpelse maj 2015

VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR. Kræftens Bekæmpelse maj 2015 VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR Kræftens Bekæmpelse maj 2015 Kronikertilskud Stort, varigt og fagligt veldokumenteret behov for tilskudsberettiget

Læs mere