AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, november 2018 NOVEMBER 2018

2 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 2 af 7 Forslag til løft af pensionisters økonomi indgår i finanslovsforhandlingerne Regeringen forhandler finansloven for 2019 med Dansk Folkeparti, og medio november er forhandlingerne fortsat i gang. Ifølge oplysninger i pressen har Dansk Folkeparti stillet en række forslag til et løft af pensionisternes økonomi, som indgår i forhandlingerne. For det første vil Dansk Folkeparti hæve grænsen for, hvor meget pensionister kan tjene i arbejdsindkomst (fra i dag kroner til kroner), før de bliver modregnet i deres pension. Dette er et af de forslag, som Ældre Sagen også har stillet (forslag 9). For det andet vil man adressere samspilsproblemet ved at hæve grænsen for, hvor meget man kan få udbetalt i arbejdsmarkedspension, før man bliver modregnet i pensionstillæg og ældrecheck. Forslaget minder om Ældre Sagens forslag til kompensation til samspilsramte pensionister (forslag 10), men så vidt vi kan se, er det kun målrettet udbetaling fra pensionsordninger i stedet for alle supplerende indkomster (som i Ældre Sagens forslag). Vi vurderer, at denne løsning er mere kompliceret end Ældre Sagens, men samtidig også mere målrettet i forhold til at løse samspilsproblemet. En kompensation til de samspilsramte pensionister er således på forhandlingsbordet, men hvordan det ender vides jo endnu ikke. For det tredje har Dansk Folkeparti stillet forslag om, at der afsættes penge på finansloven til at kompensere folkepensionisterne for den løbende udhuling, der sker på grund af fradraget til satspuljen, således at pensionisterne får et større rådighedsbeløb. Samtidig vil de gerne afskaffe folkepensionisternes bidrag til satspuljen, så udhulingen af folkepensionen stoppes i fremtiden, som Ældre Sagen også har foreslået (forslag 7). Endelig ønsker Dansk Folkeparti ifølge Altinget at ændre på reglerne, så man ikke bliver aftrappet så meget i pension, hvis ens ægtefælle stadig er i arbejde og trækker husstandsindkomsten op. Det vil gavne denne gruppe økonomisk, og dermed gøre det mere attraktivt at fortsætte med at arbejde, når ens ægtefælle går på pension. Ældre Sagen har ikke arbejdet aktivt for dette forslag, men finder det positivt, såfremt de ekstra udgifter hertil ikke skal findes ved at reducere udgifterne til pensionstillæg og ældrecheck til de øvrige pensionister.

3 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 3 af 7 Borgerforslag om gensidig forsørgerpligt Der er stillet et borgerforslag om ophævelse af gensidig forsørgerpligt for førtids- og folkepensionister. Borgerforslaget har p.t. godt støtter. I den forbindelse har flere medlemmer spurgt om Ældre Sagens holdning, og der har været en livlig debat på Facebook, hvor Ældre Sagen er blevet kritiseret for ikke at bakke op om dette. Vores svar er som tidligere, at vi af principielle årsager helt generelt ikke kan støtte borgerforslag. I forhold til selve sagen er Ældre Sagens holdning, at de sociale ydelser som pensionstillæg og ældrecheck skal gå til dem, der har mest brug for dem, og at vi derfor ikke arbejder aktivt for, at man ophæver princippet om, at husstandens samlede indkomst lægges til grund for beregningen af pensionstillæg og ældrecheck. Vi har dog en forståelse for, at man kan finde det principielt urimeligt ikke at blive betragtet som individ i forhold til beregning af folkepensionen, og at det kan opleves som nedværdigende, at man delvis skal forsørges af sin samlever. Samtidig kan de nuværende regler mindske incitamentet til at fortsætte med at arbejde, når ens samlever går på pension, idet der sker en forholdsvis stor modregning af arbejdsindkomsten i de sociale ydelser. Derfor forholder Ældre Sagen sig åben over for løsninger, der adresserer disse udfordringer. Brandsikkerhed på plejehjem Brandsikkerhed på plejehjem er stadig en højaktuel dagsorden, ikke mindst pga. endnu en brand med dødelig udgang i slutningen af oktober måned. Denne gang på Marienlund plejecenter i Silkeborg, hvor en 49-årig dement mand afgik ved døden. På baggrund af dette har Ældre Sagen afgivet interview til både tv og radio, hvor vi igen har indskærpet vigtigheden af moderne brandsikringsudstyr. I forbindelse med en lang reportage om sommerens brand på Farsøhthus har Ældre Sagen gentaget ønsket om fælles rygerum med glasfacader, hvor plejepersonalet har mulighed for at holde et vågent øje med de ældre, mens de ryger. Ældre Sagen er efterfølgende blevet kontaktet af sekretariatschef for Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, for at afklare eventuelle fælles interesseflader. Han tilkendegiver desuden, at Danske Beredskaber deler Ældre Sagens synspunkt om, at kravene til brandsikkerhed skal være dynamiske; at der i takt med udvikling af bedre brandsikkerhed skal ske løbende opdatering af bygninger med fx sagesløse ældre.

4 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 4 af 7 Dansk Folkeparti har d. 2. november har fremsat Forslag til folketingsbeslutning om overdragelse af myndighedsansvaret for brandsikkerhed i bygninger til de kommunale beredskaber. Her opfordrer de til, at regeringen tager de nødvendige lovgivningsmæssige initiativer ved bl.a. at indføre lovhjemmel til at gøre det muligt at henlægge visse af bygningsmyndighedernes beføjelser og pligter om sagsbehandling af netop brandsikring til det stedlige beredskab. Plads til pårørende - høring om pårørende på arbejdsmarkedet Ældre Sagen afholdt sammen med ti andre organisationer Plads til pårørende høring om pårørende på arbejdsmarkedet på Christiansborg den 26. oktober. På dagen var der oplæg fra Bjarne Hastrup, der perspektiverede trends og tendenser på arbejdsmarkedet i forhold til erhvervsaktive pårørende. Professor Bent Greve fremlagde perspektiver fra KMD s undersøgelse om pårørende på arbejdsmarkedet, og fra Sverige redegjorde Ingela Furenbäck fra den svenske videnscenter for pårørende for, hvilke rettigheder og muligheder svenske erhvervsaktive pårørende har. De 11 organisationer bag høringen havde forinden samarbejdet igennem længere tid om at udvikle tre konkrete forslag til at forbedre erhvervsaktive pårørendes vilkår: Pårørendedage, der giver pårørende ret til at holde fri med løn, så de kan tage med til læge, visitation mm. Fleksibel tilrettelæggelse af hjemmehjælp og orlov, så pårørende ikke tvinges til at vælge mellem omsorg og erhvervsarbejde Forbedret vejledning omkring mulighederne for afløsning i hjemmet, så pårørende med større tryghed kan tage hjemmefra. Deltagerne, de tilstedeværende politikere og pressen udviste stor lydhørhed og interesse for både det brede samarbejde og forslagene. Dagen blev afsluttet med debat med beskæftigelsesordfører, socialordfører og repræsentanter fra Dansk Arbejdsgiverforening og Akademikernes Centralorganisation. Der var generelt stor lydhørhed i forhold til at forbedre pårørendes vilkår. Høringen og forslaget om pårørendedage blev debatteret på TV2 News og på Ældre Sagens Facebook-side dagen igennem.

5 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 5 af 7 Ældre Sagen og de øvrige organisationer følger nu op med en fælles opfordring til ordførere og ministre inden for socialområdet, sundheds- og ældreområdet og beskæftigelsesområdet om at arbejde videre med at finde konkrete løsninger. Velfærdsteknologi og skærmbesøg af hjemmeplejen I forbindelse med regeringens udspil til en ny digitaliseringsstrategi er det foreslået at etablere en velfærdsteknologipulje på 410 mio. kr. I lanceringen af puljen har der været fokus på såkaldte skærmbesøg i hjemmeplejen. Skærmbesøgene kan i nogle tilfælde erstatte besøg i hjemmehjælpsmodtagerens hjem. Ældre Sagen er grundlæggende positive overfor muligheden for de såkaldte skærmbesøg i hjemmeplejen. De kan i mange tilfælde bidrage til at skabe øget tryghed og større fleksibilitet for den enkelte hjemmehjælpsmodtager. Skærmbesøgene kræver dog, at man er i stand til at bruge en computer, samt at man er tryg ved en samtale via en skærm. Ældre Sagen ser det derfor som afgørende, at skærmbesøg kun kan erstatte almindelige hjemmehjælpsbesøg, når den enkelte hjemmehjælpsmodtager deltager frivilligt og samtidig er i stand til at kommunikere på denne måde. Vi finder det samtidigt afgørende, at den menneskelige ansigt til ansigt kontakt i hjemmeplejen fastholdes som det bærende element. Skærmbesøg kan alene supplere hjemmehjælpen i særlige tilfælde eksempelvis ved tryghedsopkald og medicinhåndtering, men kan ikke erstatte det personlige møde. Rekruttering FOA har lavet en analyse af social- og sundhedsområdet, som viser, at der i 2026 vil mangle op mod social- og sundhedshjælpere og -assistenter. Det er en stor udfordring for primært kommunerne, at der allerede nu er stor mangel på arbejdskraft på ældreområdet, samt at manglen vil blive mere udtalt i årene fremover. Ældre Sagen har i pressen pointeret den kommunale forpligtigelse til at løse denne udfordring. Vi peger blandt andet på behovet for at uddanne flere til ældreområdet, herunder at se på muligheden for at omskole ledige seniorer til social- og sundhedsområdet. Forebyggelse af indlæggelser Der er udkommet ny data, der viser stor spredning mellem kommuner i antallet af forebyggelige indlæggelser af ældre. Ældre Sagen har i pressen udtrykt, at det er vigtigt at plejepersonalet systematisk følger den enkelte borgers helbredstilstand og trivsel for at forebygge indlæggelser. Vi har opfordret til ensartet kvalitet og til, at alle kommuner følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for tidlig opsporing.

6 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 6 af 7 Satspuljen på ældreområdet for Partierne bag satspuljen har afsat 320 millioner til initiativer på ældreområdet fra Initiativerne fordeler sig således: Handlingsplan for det gode ældreliv Sundhedsstyrelsen og Videnscenter for værdig ældrepleje udarbejder, efter grundig analyse og inddragelse af med relevante aktører, en handleplan for det gode ældreliv. Ældre Sagen er repræsenteret i Det Nationale Råd for Videnscenter for værdig ældrepleje og i faglig referencegruppe i Videnscenter for værdig ældrepleje og har løbende dialog og sparring med Videnscentrets medarbejdere. Handlingsplanen omfatter følgende temaer: En god overgang til ældrelivet Forebyggelse og rehabilitering i det gode ældreliv Pårørende, fællesskaber, aktiviteter og omgivelsernes betydning i det gode ældreliv og mod ensomhed Målrettet indsats for de svageste ældre En værdig død Bedre hjælp til borgere med demens i det offentlige rum (demensbadge) Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har modtaget 12 mio. kr. på satspuljemidlerne. Midlerne skal bl.a. gå til udvikling og produktion af en badgeordning samt opstart, udbredelse, erfaringsopsamling samt informationskampagne om ordningen. Der er lagt op til, at omdrejningspunkterne er en konference, en oplysningskampagne og frivillig badgeordning, som skal gøre det lettere for os alle at inkludere mennesker med demens i vores lokalsamfund. Folkebevægelsens udgangspunkt og fokus er inklusion, oplysning til den brede befolkning, at ordningen er frivillig, og at mennesker med demens skal være med til at bestemme, hvordan en sådan ordning skal udformes. Øvrige indsatser Udover handlingsplanen for det gode ældreliv er der afsat midler til: Ensomhed og mistrivsel Forebyggelse af konkurser blandt private aktører i hjemmeplejen

7 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 7 af 7 Fællesskabspulje med fællesskabsklippekort til hjemmehjælpsmodtagere Gruppeterapeutisk behandlingstilbud til ældre med komplicerede sorgreaktioner Forebyggelse af inkontinens Frivillige tryghedspersoner til mennesker med demens Undersøgelse af mulighed for nærvær for nærtstående til døende, der ikke dør hjemme Se mere her:

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Aftale om satspuljen på ældreområdet for

Aftale om satspuljen på ældreområdet for Regeringen (V, LA, K) 30. oktober 2018 Socialdemokraterne Dansk Folkeparti Alternativet Radikale Venstre Socialistisk Folkeparti Aftale om satspuljen på ældreområdet for 2019-2022 Partierne bag satspuljeaftalen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AUGUST 2017 Aktuel Ældrepolitik, august 2017 Side 2 af 5 Aftale om flere år på arbejdsmarkedet Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået Aftale om

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Emne uden for dagsorden Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Generalforsamling 2018 Program for eftermiddagen - Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Oplæg om pensionsreform

Læs mere

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Frivilliges indsats nytter og rykker Ældre Sagen har rundet 847.000 medlemmer og 19.599 frivillige. Vores mange frivillige er forudsætningen

Læs mere

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Emne uden for dagsorden Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Generalforsamling 2018 Pensionskassen for Sundhedsfaglige Program for eftermiddagen - Det skal kunne betale sig at spare op

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 JANUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, januar 2018 Side 2 af 7 GPS-sporing Debatten om brugen af GPS-teknologi ved demens har været blusset op ad flere omgange.

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 FEBRUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, februar 2018 Side 2 af 7 Midler på finansloven til bedre bemanding i ældreplejen Der er i finanslovsaftalen 2018

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

Livet skal leves hele livet

Livet skal leves hele livet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Januar 2014 Livet skal leves hele livet Regeringens politiske oplæg til opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen I. Afsættet Hjemmehjælpskommissionen Et enigt Folketing

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV?

HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV? KL S DEBATOPLÆG OM ET GODT ÆLDRELIV MARTS 2019 DEBATOPLÆG HVAD ER ET GODT ÆLDRELIV? SAMLING AF DEBATSPØRGSMÅL 2 Forord KL 1. udgave, 1. oplag 2019 Produktion: Kommuneforlaget A/S Design: e-types Tryk:

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 5 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET... 7 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen?

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg) Ved Vibeke Reiter, forebyggende

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Carsten Sørensen Lokalformand Dansk Folkeparti Frederikshavn

Carsten Sørensen Lokalformand Dansk Folkeparti Frederikshavn Carsten Sørensen Lokalformand Dansk Folkeparti Frederikshavn Kære medlemmer Så nærmer vi os snart julen og nytåret. Et kort rids omkring året. Vi har i forbindelse med formandsskifte ved års generalforsamling

Læs mere

Inspirationspapir. Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema.

Inspirationspapir. Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema. Inspirationspapir Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema. Folketinget har ved lovbekendtgørelse nr. 629 af 11. juni 2010, ændret lov

Læs mere

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende:

Referat. Ældre- og Omsorgsudvalget_ Mødedato: 4. juni Mødetidspunkt: 19:45. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Referat Mødetidspunkt: 19:45 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Åbne dagsordenspunkter 61Borgerens lokale sundhedsvæsen 2019-20224

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som@star.dk sth@star.dk 25. november 2015 Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Hermed følger Ældre Sagens bemærkninger til L 67 om ændring af

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed.

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed. VÆRDIGHEDSPOLITIK Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. oktober 2018 2018-004953-7 Høringsudkast til Værdighedspolitik 2018-2021 Forord Køge Kommune har det mål, at borgere, der har brug for hjælp, støtte

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for :

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for : Seniorrådets forslag til ældrepolitik med indbyggede værdighedskriterier 7. Februar 2016 Indledning Fredensborg Kommune har revideret sin ældrepolitik i lyset af den lov om værdighed i ældreplejen, som

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del

Læs mere

Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv

Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv Politikker og indsatser på ældreområdet fra Helsingør Kommunes perspektiv v/ Margrethe Kusk Pedersen, Centerchef, Center for Sundhed og Omsorg, Helsingør Kommune Dagens program 1. Ældreområdet i Helsingør

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

Afbud: Svend Aage Sørensen Eksterne deltager: Specialkonsulent Helene Botilde Rønne, Center for Sundhed deltog under punkt 9 fra kl

Afbud: Svend Aage Sørensen Eksterne deltager: Specialkonsulent Helene Botilde Rønne, Center for Sundhed deltog under punkt 9 fra kl REFERAT Møde i Forretningsudvalget Dato: Den 25. november 2015 kl. 10 13. Sted: Sjællandsgade 40, 3. sal, lokale i 402. Til stede: Kirsten Nissen (formand), Bente Hansen, (næstformand), Bent Johansen,

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Model for en ny alderspension. Maj 2015

Model for en ny alderspension. Maj 2015 Model for en ny alderspension Maj 2015 Behovet for en alderspensionsreform Det politiske mål er at skabe en alderspension, der er både socialt og økonomisk bæredygtig Det stigende antal ældre udfordrer

Læs mere

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl-Christian Heiberg Direkte telefon 8. december 2014 Dette notat belyser et konkret forslag om obligatorisk minimumspensionsopsparing.

Læs mere

Jobgevinst på mindre end kr. om måneden

Jobgevinst på mindre end kr. om måneden 14. marts 2013 ANALYSE Af Jonas Zielke Schaarup & Malene Lauridsen Jobgevinst på mindre end 2.000 kr. om måneden Forsørgere og par på kontanthjælp får en gevinst på under 2000 kr. for at tage et job til

Læs mere

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet 08-0334 - JEHØ/JEFR - 29.02.2008 Kontakt: Jens Frank - jefr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny alliance indgik

Læs mere

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv. Værdighedspolitik FORORD I 2016 skrev vi den første værdighedspolitik i Haderslev Kommune. Siden da har værdighed været i fokus gennem livshistorie, rehabilitering og samarbejde med frivillige. Et værdigt

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling

Læs mere

DIALOGMØDER SEPTEMBER

DIALOGMØDER SEPTEMBER DIALOGMØDER SEPTEMBER 2019 Det vigtigste på Bjarne Hastrup Adm. direktør i Ældre Sagen ældreområdet lige nu Møder med den nye regering Vi har holdt møder med: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune 2016-2018 Indledning Aldringsprocessen er forskellig fra borger til borger bl.a. på grund af forskelle i levevis og helbredstilstand. Der er derfor mange

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 JUNI 2019 Aktuel Ældrepolitik, juni 2019 Side 2 af 7 Ny aftale om seniorpension Torsdag den 2. maj præsenterede VLAK-regeringen sammen med Radikale Venstre

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Svendborg Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 12.660.000 Tilskud

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

Aftale om satspuljen på ældreområdet for

Aftale om satspuljen på ældreområdet for Regeringen 13. november 2017 Socialdemokraterne Dansk Folkeparti Alternativet Radikale Venstre Socialistisk Folkeparti Aftale om satspuljen på ældreområdet for 2018-2021 Partierne bag satspuljeaftalen

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV Foto: Thomas Vilhelm Layout: KKdesign Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg/Kommunikationsog Presseafdelingen

Læs mere

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Forslag Vedtagelse af ny lov om pensionsbeskatning, herunder særligt ændring af aldersopsparingen, medfører, at

Læs mere

Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS FORSLAG

Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS FORSLAG Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS 1 Finanslov 2019 Ældre Sagens forslag Dansk økonomi er med Finansministeriets egne ord bomstærk. Det fortsætter den med at være, blandt andet fordi seniorerne bliver længere

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med plejevederlag er at du, som pårørende til en person, som er alvorligt syg og ønsker

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

En værdig død Ikke at dø

En værdig død Ikke at dø Vesthimmerlands Kommunes værdighedspolitik 2018 Livskvalitet at forsætte sin udvikling livet lang Respekter de gamles forskellighed Selvbestemmelse et liv med værdighed At være aktiv og have noget at stå

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

l. Hvad er problemstillingen (kort)

l. Hvad er problemstillingen (kort) Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Finansudvalget PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt l. Hvad er problemstillingen (kort) I fremtidens samfund bliver der flere ældre. Fremtidens ældre vil desuden have en stigende

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere