_}~_dvindingsboringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "_}~_dvindingsboringer"

Transkript

1 _}~_dvindingsboringer Krav til boringer jkildepladser Indvindingsboringer skal om muligt være omgivet af et indhegnet rredningsbælte med en radius på mindst 25 m (det vejledende myndighedskrav er kun en radius på 10 m). Indenfor dette område må der hverken gødes, bruges ukrudtsdræbende midler eller i øvrigt anbringes eller bruges stoffer, der kan udsætte indvindingsboringen for forurening. Luftåbninger til boringsinstallationerne må ikke være for store og skal være forsynet med net af hensyn til fugle, insekter m.v. Gennemføringer for rør og kabler udføres vandtætte. Rengøring af installationerne skal være let og bekvem.. /rcn/er oll/kril/[; il/rh'il/dil/gshoril/g 2 4 Krav til borearbejde boringseftersyn og Inden borearbejdet begynder skal boregrej, der har været anvendt i forurenet jord, være fuldstændig rengj0l1. På borestedet må der ikke forekomme oliespild fra hydraulik - borerig, donkrafte m.m. Rør m.m., der anvendes til borearbejdet, lægges på strøer eller lign. De materialer, kvarts og bentonit m.m., der benyttes til gruskastning og afpropning. skal leveres og opbevares i lukkede plastsække. Ved arbejdets ophør lukkes borerør/forerør med ballon eller tætsluttende flange. Når borearbejdet og tiltersætning er afsluttet, eller der er sket en boringsrenovering. skal boringen renses op ved en mammutpumpning. Boringen bør herefter desinfieeres. inden renpumpningen begynder. Der renpumpes for sand og boremudder. Boringskontrolanalyse og bakteriologisk vandanalyse udtages inden boringen sættes i drift. Ved installation af pumpen må bolte m.m. kun smøres med et drikkevandsgodkendt smoremiddel. Krav til sløjfning boringer af Boringer sløjfes i henhold til bekendtgørelse 26. juli nr. 672 af I forbindelse med sløjfning af boringer gælder de samme hygiejneprocedurer som for borearbejde: Er boringcn af nyere dato med forseglende materiale ud for lerlagene. skal boringen fyldes op med f.eks. ccmentopslemmct bentonit. Er boringcn af ældre dato. og der ikke er etableret spærringer ud for de enkelte lerlag, skal forcrøret om muligt trækkes tilbage ellcr rørsprænges samtidig med at rorct efterfyldes med forseglende matcriale. Evt. brønd og rør fjernes til ca. 1.5 meter under terræn.

2 vandværker Krav til vandværker og beholderanlæg Som et led i det civilforsvarsmæssige beredskab skal råvand i overensstemmelse med DS 442: 1998 (Norm for almene vandforsyningsanlæg) kunne ledes direkte i rentvandsbeholderen, hvis der er fare for radio-aktivt nedfald. Luftåbninger i iltningsrum skal være så små, at de beskytter mod indtrængning af fugle, insekter, støv m.v. Iltningsbassiner skal have overløb, sikret mod tilbageløb og indtrængning af dyr og insekter. Skyllevand skal passere et bundfældningsbassin inden udløb i recipient. Rentvandsbeholdere skal være forsynet med luftudligning, overløb og tømmemulighed. Hvis der ikke er mulighed for reserveforsyning, skal de være opdelt i mindst 2 sektioner således, at beholderen kan rengøres uden afbrydelse. De skal være indrettet således, at der ikke forekommer stillestående vand. Det skal endvidere være muligt at foretage en visuel inspektion af vandoverfladen i beholderen. Materialer skal beskyttes mod korrosion på passende måde. Materialer må ikke indeholde organiske stoffer (f.eks. epoxy, PVA-holdige cementprodukter), som kan opløses i vandet i sådanne mængder, at vandet i fysisk-kemisk, mikrobiologisk eller anden henseende (f.eks. luft, smag, farve) bliver uegnet til drikkevand. Til dette er dog undtaget pakninger. \" 6 Over/oh i il/ningshassin Ventilationsanlæg skal være korrekt dimensioneret for at sikre anlæggets funktion, og hvor indblæsning sker i eller ved vandmassen skal der etableres effektive luftfiltre for at hindre forurening fra støv, sod, pollen m.v. (typisk filtreringsklasse FU8). Affugtningsanlæg og filteroverdækninger reducerer vedligeholdsproblemerne. Tilgang af dagslys bør undgås for at begrænse algevækst. Rengøring skal være let og bekvem og skal kunne foregå uden risiko for forurening. Gode adgangsforhold for tunge maskindele m.v. skal tilstræbes. Dæksler, udluftningsrør og overløbsrør skal udføres tætte og placeres, så de ikke kan oversvømmes. Gennemføringer for rør og kabler udføres vandtætte. Værksted, folkerum og toiletter indrettes i fornødent omfang og således at spildevandsledninger føres uden forbindelse med drikkevand. Vandværkets areal skal være indhegne t og bygningerne skal kunne låses. llilli.dn Som en naturlig ting skal kreaturer, hunde, katte og fjerkræ holdes væk fra anlæggenes område, lige som det skal holdes fri for rotter og mus.

3 Krav til rensning/renovering af iltnings-bassiner, mellemrør, filtre og beholdere Vejledning for færdsel i iltningsbassiner, filtre og beholdere Alle der færdes i enten et iltningsbassin, rentvandsbeholder skal altid: et filter eller en Være iført rent arbejdstøj, evt. engangsdragt (udleveres på av's lager). Have rengjort støvler/sko samt desinficeret disse i Rodalon, alternativt kan anvendes skoovertræk Altid have vasket hænder. Disse få regler skal også overholdes, skulle være afdækket. hvis filtrene evt. Stnv!('/" ng sko rc/1ses ()g desinficeres 8 Desuden skal værktøj, pumpe og slanger m.m. renses, inden det tages i brug. Brandslanger rengøres og gennemskylles med Rodalon efter brug for derefter at blive hængt til tørre og rullet sammen. Personlige værnemidler Se DVF's vejledning nr. 3 fra Sikkerhedsregler ved arbejde på vandforsyningsanlæg. Arbejdsprocedure af iltningsbassiner for rensning Vandet tømmes af, enten via bundudløb eller med pumpe. Bassiner og beluftere spules med alm. vandtryk. Hvis belufterne efter skylning stadig er hårde, skiftes de. På de demonterede beluftere skiftes skumgummiindsatsene eller gummistrømperne. Renoverede beluftere og skumgummi-indsatser/gummistrømper opbevares i lukkede plastsække. Rensning ar iltningshassin

4 Arbejdsprocedure ren tvandsbeholder for rensning af Alm. rensning afbeholderbund Bunden spules med alm. vandtryk, vand og slam lukkes ud igennem bundudløb. Renoveringsarbeidel' i beholdere Ved mindre renoveringsarbejder desinficeres arbejdsområdet samt bunden af beholderen. Ved større arbejder desinficeres hele beholderen. Til desinficering anvendes natriumhypoklorit i en vandig opløsning, normalt tta 10 til 15%. Efter desinficering og henstand i ca. I døgn lukkes der ca. 10 cm vand i beholderen, som derefter tømmes til kloak eher slambassin ved samtidig neutralisering med natriumthiosulfat. Det er "{(,scl1t/igt, nt gllll1l11istnv/el'l1e hnr CI1skridsikker så/ og ell jæ1'l1 overflade,,1'0/11 stav/cii ti/ IlOire P{t hi//edcf. såleks. jord ikkc kali sa'tte sig i så/cii 11 Arbejdsprocedure for rensning af åbne filtre. Vandet tømmes af filteret via rentvandsafgangen. Filtervægge og skyllerende af beton spules med alm. vandtryk. Arbejdsprocedure af filtermaterialer ved udskiftning Filtel111aterialet suges op ved hjælp af slamsuger. Hertil benyttes av's egen sugeslange, der rengøres på samme måde som brandslangerne. Inden slamsugeren stiller på vandværket. skal den være renset og desinficeret. Hele slamsugerens vandtank dvs. på begge sider af stemplet ink!. stempel, pumpe og filtre rengøres og klores. Herefter skylles systemet grundigt igennem. Mandskabet skal stille iført rent arbejdstøj og desinticerede støvler. Slamsuger-mandskabet må ikke færdes i filterbygningen. LuftfordelelTør og filterbjælker skal, hvis de demonteres og tages op. opbevares så de ikke kan fomrenes. f.eks. på strøer eller bukke. Filterbjælkerne efterses for skader og evt. skader udbedres. Luftfordelerrørene renses og skylles igennem, inden de monteres igen. Nyt filtermateriale leveres i lukkede plastsække eller blæses ind i filteret fra tankbil. Inden transport fra leverandøren skal det sikres, at filtermateriale og tankbil lever op til de specificerede krav og er rene og sterile. Når filtermaterialet lægges i filteret afprøves blæserørene for hvert enkelt filterlag. Når tilteret er færdigopbygget, returskylles det for at fjerne støv m.m. fra tiltcrmaterialet.

5 D_.aglig drift Personalets beklædning Under tilsyn og daglig pasning af vandværker mv. skal personalet bære særligt fodtøj og arbejdstøj, som let kan rengøres, og som skal holdes rent. Tøjet skal opbevares i egnede omklædningsskabe og må ikke anvendes til andet arbejde. Af hygiejnetekniske grunde skal rengøringskvaliteten på vandværket være høj. Herved bevidstgøres personalet om deres egen kvalitetsmålsætning. Hænder skal vaskes inden arbejde, hvor der er kontakt med vandet ( f.eks. ved skift af målere, udtagning af vandanalyser mv.) Efter toiletbesøg er vask af hænder med brug af sæbe et ufravigeligt krav. På værket bør der altid forefindes 2 bakker og Rodalon til desinficering af fodtøj således, at filter- og beholderområdet kan betrædes. Værktøi Alle benyttede værktøjer og materiel, der kommer i berøring med vandet, skal omhyggeligt renses i Rodalon før anvendelsen og må ikke benyttes til andet arbejde. Værk/ni og /IIl1/cril!! r(,i/.\'(,,\'i Rod(doll 12 Prøveudtagning af vandanalyser Når der skal udtages en vandanalyse, er det vigtigt, at prøveudtageren er meget omhyggelig og grundig, at prøvestedet er det "rigtige" og mest egnede samt at hygiejnen er meget høj. Ligeledes er det vigtigt, at transporten af vandprøver foregår på en sådan måde, at den mikrobiologiske tilstand bevares. Alt dette er et krav, hvis resultaterne fra et laboratorium skal kunne tolkes korrekt og rationelt. Her er det vigtigt at følge den standard (DS 2250: 1983, Vandundersøgelse m.v.), der detaljeret beskriver forholdene omkring prøveudtagning, transport og opbevaring af prøver til mikrobiologiske undersøgelser. Det skal understreges, at specielt prøvetagning og prøveudtagningsstedet er vigtigt for at sikre et korrekt resultat. Det er derfor nødvendigt, at personalet, som udtager vandanalyser, har de nødvendige kurser og uddannelse, der måtte være påkrævet. Udlaglling a(1'gndal/a~l'se

6 Generelle forhold omkring prøveudtagningen Vask hænder inden prøveudtagningen eller brug engangshandsker. Lad vandet løbe i min. 5 minutter før prøveudtagningen begynder Rør ikke ved flaske eller prop indvendig og læg ikke proppen fra dig. Tilstræb at der er så stillestående luft som muligt omkring prøveudtagningsstedet. Ved "uheld": Kasser flasken. skriv på den. at den er kasseret og brug reserveflasken. Udstyr skal holdes adskilt. Flasker og slanger for sig og generator og benzin mv. for sig. Undgå at hoste eller ånde ud i retning af åben flaske/aftaget prop. 14, ~

7 l~d~ingsnet Generelt Afhygiejnetekniske grunde skal rengoringskvaliteten på ledningsarbejdet være høj. Personalet skal have en god personlig hygiejne og være meget omhyggelige. Efter toiletbesøg er vask af hænder med brug af sæbe et ufravigeligt krav. Graveentreprenørens toiletvogn skal derfor være udstyret med håndvask. Odense Vandselskabs biler skal være udstyret med hygiejniske vådservietter. Håndtering, transport og lagring af rør m.v. Håndtering og transport For at undgå skadelige påvirkninger og indtrængning af smuds m.v. på rør og fornlstykker ved håndtering og transport bør følgende iagttages: - at de ikke tippes fra vogn, - at der ved af- og pålæsning samt flytning afrørbundter og rørruller med kran anvendes remme af tekstil eller lign., - at de ikke slæbes hen over jord eller andet underlag, som kan beskadige/tilsmudse dem, - at der altid anvendes egnet transportmateriel, - at der ikke opstår punktbelastninger, - at de ikke kommer i berøring med skarpe kanter, - at rørene ikke kan bevæge sig på underlaget, - at plastpropper i rørender ikke falder ud. Lagring Ved lagring af rør og formstykker skal det sikres, at de ikke detormeres, tilsmudses (forurenes) og at der iøvrigt ikke opstår skadelige påvirkninger på dem. Ved lagring i mere end 6 måneder efter produktion skal PVC- og PE-rør beskyttes mod direkte sollys. Rør og formstykker skal opbevares længst muligt i den emballage, som 1~lbrikkenhar leveret. Ventiler, fittings og lign. skal altid opbevares i renholdt lagerbygning eller med gennemsigtig krympelolie omkring ved opbevaring i lagergarage eller på lagerplads. Afdækning må ikke fjernes før emnerne skal bruges i renden. 16 Korte rørstykker understøttes i 1/4-dels punkterne med strøer. Uafdækkede materialer skal altid vaskes af med Rodalonopløsning og rent vand inden brug. Rørbundter og løse rør opbevares på en plan og jævn bund. Løse rør stables således, at de ikke hviler på mufferne. Duktil, PVC- og PE-rør skal altid leveres med plastpropper fra fabrik for at beskytte mod indtrængende smuds m.v. Plastpropperne må ikke fjernes, før emnet er nedfiret i renden klar til at tilslutte. Lagerplads f fnlkehjclgnj

8 Reparationsarbejde Inden arbejdet Lukning af ventiler skal ske langsomt, så man undgår turbolens i ledningsnettet, der giver snavset vand hos forbrugerne. Rør og fittings, som skal anvendes til reparationen, underkastes en visuel inspektion for evt. indvendige fremmedlegemer, snavs m.v. Skylleprocedure Rørender, fittings og lign, der ikke er rene, skal rengøres med en Rodalon-opløsning inden samling. Efter endt reparation eller indskæringer og lign., skal der skylles til vandet er rent, inden ledningen sættes i drift. Under arbejdet Forholdene ved lækager er ofte meget vanskelige og svære at håndtere rent hygiejnemæssigt, men forureningsrisikoen under montagearbejdet kan fornlindskes væsentligt, når man sikrer at gravningen foretages tilstrækkeligt dybt, og når vandstanden i graven holdes passende lav ved pumpning. Ved deciderede ledningslukninger for grcnindskæringer, ventiludskiftning og udskiftning af enkelte rørlængder er der risiko for indtrængning af snavs og fremmedlegemer. Det er derfor vigtigt i disse situationer at aflukke åbne rørender og sikre ordentlig udgravning, således at jord/grus og lign. ikke trænger ind i ledningsnettet. Rep{/rati()nsarh~idc! på 7(}{) 11/11/ B(}J/I1alednin~ 18 - Efter arbejde Abning af ventiler skal ske langsomt, så man undgår turbolens i ledningsnettet, der giver snavset vand hos forbrugerne. Ligeledes skal ledningerne udluftes. Ledningsudskiftning Inden arbejdet Rør, ventiler, fittings og lign. kontrolleres/udbedres for manglende rørpropper, afdækning og lign., som skal sikre mod indtrængende snavs. Inden montage underkastes de en visuel inspektion for evt. indvendige fremmedlegemer, snavs m.v. Under arbejdet Der må ikke forekomme åbne rørender i renderne. Ved udtagning af rørpropper i forbindelse med sammensvejsning skal det tilsikres, at der er frigravet ordentligt og rent omkring rørenderne. Inden skydning af stikledninger skal der henstilles til entreprenøren om lukning af rørender. Uds/..~(illillga(gammel stah~iemsledllillg til PE-ledning

9 Skylleprocedure Den nye vandledning gennemskylles inden den sættes i drift og efterfølgende skylles der på hvert enkelt stik inden tilslutning i ejendom. Der skal henstilles til VVS-installatøren om renskylning af stikledning, inden han tilslutter denne i ejendommen. Gennemskylning foretages ved at der monteres skylleanordning på forsyningsledning, som tilsluttes opføringsrør for at lede skyllevandet væk fra renden. D Ledningen skal gennemskylles I gang med svamp, dyppet i Rodalon-opløsning og derefter mindst 3 gange vandskylning af rumindholdet og i hvert fald til vandet er klart. I tilfælde af særlige situationer henvises til gældende instrukser for rensning og desinfektion af ledninger, DVF vejledning nr. 4 fra Efter arbejde Oprydning og afvaskning af overskydende komponenter, som returneres til lageret.!ii'. ~ n I IIni J.- Skylleanordn illg p{i /orsy!' illgslcdll ingf;)/" rcllskylnilig 20.~ Nyanlæg Inden arbejdet Rør, ventiler, fittings og lign. kontrolleres/udbedres for manglende rørpropper, afdækning og lign., som skal sikre mod indtrængende snavs. Inden montage underkastes de en visuel inspektion for evt. indvendige fremmedlegemer, snavs m.v. Under arbejdet Der må ikke forekomme åbne rørender i renderne. Ved udtagning af rørpropper i forbindelse med samlinger skal det sikres, at der er frigravet ordentligt og rent omkring rørenderne. Inden skydning af stikledninger skal der henstilles til entreprenøren om lukning af rørender. LlIlming ((f"mrcnde på 50n /JIJ/l dllktil!cdning

10 Skylleprocedure Den nye vandledning gennemskylles inden den sættes i drift og efterfølgende skylles der på hvert enkelt stik inden tilslutning i ejendom. Efter arbejde Oprydning og afvaskning af overskydende komponenter, som returneres til lageret. Der skal henstilles til VVS-installatøren om renskylning af stikledning, inden han tilslutter denne i ejendommen. Gennemskylning foretages ved at der monteres skylleanordning på forsyningsledning, som tilsluttes opføringsrør for at lede skyllevandet væk fra renden. Ledningen skal gennemskylles l gang med svamp, dyppet i Rodalon-opløsning og derefter mindst 3 gange vandskylning af mmindholdet og i hvert fald til vandet er klart. Herefter udtages bakteriologisk prøve. Ingen vandledning må sættes i drift, før prøven udviser resultater under de fastsatte grænseværdier. 22!?orarrallgel/1elllllled I/O I'('(II eclllilig I elllil. liliiler og pro\'('udlag Pcl Målerudskiftning Inden arbejdet Personlig hygiejne, bl.a. rent arbejdstøj og vask af hænder. Arbejdet Hvis kunden er usikker på din identitet, skal du uopfordret legitimere dig. Gammel måler nedtages, afproppes og håndteres forsigtigt. Der må ikke benyttes rørtang eller lign. på selve målerhuset. Røret før måler skylles for urenheder. Ny måler monteres. I øvrigt skal intern instruks for målemdskiftning følges. Efter arbejde Oprydning og rengøring. Aliilcr!ldski{tllillg

Revideret December 2015

Revideret December 2015 Revideret December 2015 Notater Materialer Indledning Vandværksvand er et levnedsmiddel. Det stiller særlige hygiejniske krav, både til materialer, arbejdstilrettelæggelse og den personlige hygiejne.

Læs mere

GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN

GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN GOD HYGIEJNE FOR V ANDFORSYNINGEN Forsyningen Esbjerg Kommune Indledning Vandværksvand er et levnedsmiddel. Det stiller særlige hygiejniske krav, både til materialer, materiel, arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

God hygiejne i vandforsyningen

God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen Velkommen til din vandforsyning. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske krav. Krav til materialer, tilrettelæggelse

Læs mere

God hygiejne i vandforsyningen

God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen God hygiejne i vandforsyningen Velkommen til din vandforsyning. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske krav. Krav til materialer, tilrettelæggelse

Læs mere

God hygiejne. i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK. QSE nr. 4.1.B1 2. udgave

God hygiejne. i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK. QSE nr. 4.1.B1 2. udgave God hygiejne i DIN Forsyning 74 74 74 74 DINFORSYNING.DK QSE nr. 4.1.B1 2. udgave DIN Forsyning A/S Ravnevej 10 post@dinforsyning.dk Tlf: 74 74 74 74 6705 Esbjerg Ø Fax: 74 74 74 10 Indhold Indledning...

Læs mere

God hygiejne. Indvindingsboring. Vandværker. Ledningsnet

God hygiejne. Indvindingsboring. Vandværker. Ledningsnet God hygiejne Indvindingsboring Vandværker Ledningsnet Hvad er god hygiejne ved arbejde i vandforsyningen? Velkommen til Vestforsyning Vand A/S. Her arbejder vi med drikkevand, og det stiller særlige hygiejniske

Læs mere

Indhold. Bygherrevejledning, vandforsyning

Indhold. Bygherrevejledning, vandforsyning Indhold Indledning... 2 Anmeldelse... 3 Grundlag for installations arbejder... 3 Grundlag for ledningsarbejder i jord... 3 Forberedende arbejde... 3 Materialer og dimensioner... 4 Ledningsarbejder... 4

Læs mere

Guldborgssund Forsyning

Guldborgssund Forsyning Guldborgssund Forsyning Hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger Guldborgssund Forsyning - hygiejneforskrift som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger

Læs mere

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hvem skal kende retningslinjerne for hygiejne? Hvad skal du vide noget om? Som medarbejder hos Nordvand kan du have direkte eller indirekte indflydelse på kvaliteten af drikkevandet,

Læs mere

Arbejde med vandledninger

Arbejde med vandledninger Arbejde med vandledninger > Retningslinjer til dig, der arbejder med vandledninger Vi sikrer sundt vand Til hvem I denne pjece kan du læse om de retningslinjer, som du skal overholde, når du arbejder med

Læs mere

GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S. Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet

GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S. Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet GOD HYGIEJNE Vestforsyning Vand A/S Indvindingsboringer Vandværker Ledningsnet Hvad er god hygiejne ved arbejde i vandforsyningen? Velkommen til Vestforsyning Vand A/S. Her arbejder vi med drikkevand,

Læs mere

Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 2. Hvilke undersøgelser, der skal foretages af vandet.

Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 2. Hvilke undersøgelser, der skal foretages af vandet. Vandkvalitet: Miljøministeriets bekendtgørelse 1024: Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 1. Kvalitetskrav, som drikkevand og vand, hvortil der stilles særlige kvalitetskrav, herunder vand til

Læs mere

Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer.

Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer. Skærbæk den 21. marts 2015 Skærbæk Vandværk Lillebælt A.m.b.A. - hygiejneregler som skal følges ved arbejde på vores drikkevandsledninger og boringer. Drikkevandssikkerhed vægtes meget højt ved Skærbæk

Læs mere

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece

Hygiejnepjece. Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hygiejnepjece Hvem skal kende retningslinjerne for hygiejne? Hvad skal du vide noget om? Som medarbejder hos Nordvand kan du have direkte eller indirekte indflydelse på kvaliteten af drikkevandet,

Læs mere

KS-instruktion. Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S

KS-instruktion. Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S 1 af 6 1. Formål Denne angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. 2. Anvendelsesområde Hygiejneforskrifterne er gældende for al færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. 3. Ansvar

Læs mere

God hygiejne ved arbejde med drikkevand

God hygiejne ved arbejde med drikkevand God hygiejne ved arbejde med drikkevand Forord Vandværksvand er et levnedsmiddel. Derfor skal alle, der arbejder med drikkevand være opmærksom på, at der skal holdes en høj standard med hensyn til hygiejne.

Læs mere

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Version 01 december 2018 2 Hvor finder du hvad? Generelle regler for hygiejne... 4 Når du arbejder på produktionsanlæg... 6 Arbejde med vandledninger...

Læs mere

God hygiejne. i DIN Forsyning

God hygiejne. i DIN Forsyning God hygiejne i DIN Forsyning QSE nr. 4.1.B1 4. udgave 2018 Indhold Indledning... 3 Krav om hygiejnekurser... 4 Produkter som kommer i berøring med drikkevand... 4 Ved forurening eller mistanke om forurening...

Læs mere

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand her kan du læse om, hvordan du sikrer, at det rene drikkevand bliver ved med at være rent, når du arbejder for forsyning ballerup 2 du skal kende reglerne for rent

Læs mere

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg.

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. Dokumenttype: KS-instruktion Titel: Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S KS dok.nr: 11.52 Gyldig dato: 16/06/2017 Udarbejdet af: Anders G. Juul Udgave: 13.0 1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene

Læs mere

Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen

Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen Høj drikkevandskvalitet - høje krav til hygiejnen Vand er en fødevare Vi vægter drikkevandskvaliteten højt, og vi betragter vand som en fødevare. Derfor stiller vi høje hygiejnekrav til alle - medarbejdere,

Læs mere

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg.

1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene til hygiejne ved arbejde og færdsel på TREFOR Vand A/S anlæg. Dokumenttype: KS-instruktion Titel: Krav til hygiejne hos TREFOR Vand A/S KS dok.nr: 11.52 Gyldig dato: 16.04.2018 Udarbejdet af: Anders G. Juul Udgave: 14.0 1. Formål Denne KS-instruktion angiver kravene

Læs mere

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge

Hygiejnefolder. Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge Hygiejnefolder Regler for hygiejne ved arbejde på Svinninge Vandværk. Svinninge Vandværk, Holmegården 2, 4520 Svinninge www.svinningevand.dk Driftsansvarlig Kurt Petersen, mobil: 22 64 74 53, e-mail: driftleder@svinningevand.dk

Læs mere

Hygiejne ledningsnet. > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger. nye veje for vandet

Hygiejne ledningsnet. > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger. nye veje for vandet Hygiejne ledningsnet > Regler for hygiejne ved arbejde med vandledninger nye veje for vandet REGLER FOR HYGIEJNE VED ARBEJDE MED VANDLEDNINGER Vand er at betragte som en fødevare. Vi kan nemlig blive lige

Læs mere

Ordensregler. for F - gas. Maj 2003. Århus Brandvæsen

Ordensregler. for F - gas. Maj 2003. Århus Brandvæsen ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Ordensregler for F - gas Maj 2003 Århus Brandvæsen Kirstinesmindevej 14, 8200 Århus N - Tlf. 8676 7676 Fax : 8676 7770. E-mail : aabr@aarhus.dk. www.aarhus.dk/aabr

Læs mere

Husorden. Sidst, men ikke mindst påtal selv eventuelle overtrædelser af husordenen over for dine medbeboere, det kommer man som regel længst med.

Husorden. Sidst, men ikke mindst påtal selv eventuelle overtrædelser af husordenen over for dine medbeboere, det kommer man som regel længst med. Husorden Det er vigtigt, at du læser denne husorden omhyggeligt igennem, da gentagne overtrædelser vil kunne medføre en opsigelse eller ophævelse af dit lejemål. Er du/i forældre, vil det være af stor

Læs mere

Vejledning om Trachealkanyle

Vejledning om Trachealkanyle Patientinformation Vejledning om Trachealkanyle - skift, rengøring mv. Velkommen til Vejle Sygehus Øre - næse - halsafdelingen Rev. apr. 2009 Vejledning til patienter med trachealkanyle Skift af inder-

Læs mere

TREFOR udskifter vandledningen i din vej

TREFOR udskifter vandledningen i din vej Rent drikkevand i hanen til dig. TREFOR gør en indsats for at sikre rent drikkevand til fremtiden TREFOR udskifter vandledningen i din vej energi til livet Hvorfor udskiftes vandledningen? Som kunde kan

Læs mere

Lægningsinstruktion for jordslanger

Lægningsinstruktion for jordslanger V ø l u n d v a r m e p u m p e r Lægningsinstruktion for jordslanger til Vølund anlæg Optimal udnyttelse af jordens egne ressourcer Member of the NIBE Group Indholdsoversigt Afsnit 1 : Indledning... 2

Læs mere

Vejledning om vedligeholdelse af køkken

Vejledning om vedligeholdelse af køkken Vejledning om vedligeholdelse af køkken 1. Generel info om køkkenet 2. Lukning (lokalt) af vand opsætning af opvaskemaskine 3. Emhætte, betjening og udskiftningsfremgangsmåde 4. Rens af afløb internt i

Læs mere

Danva Forsyninstræf Marts 2015

Danva Forsyninstræf Marts 2015 Danva Forsyninstræf Marts 2015 Kalundborg Forsyning Hans-Martin Friis Møller, Direktør Top-Interessenterne 1 Sikker drift Kalundborg Forsyning A/S er et selvstændigt aktieselskab, som blev dannet januar

Læs mere

Appendiks D Kloring og udtagning af vandprøver m.v.

Appendiks D Kloring og udtagning af vandprøver m.v. Entrepriseaftale 2011 Side 1 af 9 D Kloring og udtagning af vandprøver m.v. Eksempel på Klorskema (1 side) Procedure for kloring m.v. (7 sider) Entrepriseaftale 2011 Side 2 af 9 Eksempel på klorskema:

Læs mere

Bekendtgørelse om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land 1)

Bekendtgørelse om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land 1) BEK nr 1260 af 28/10/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4600-00030 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Når du arbejder for. Jels Vandværk

Når du arbejder for. Jels Vandværk Når du arbejder for Jels Vandværk Jels Vandværk Dixensvej 2a, Jels 6630 Rødding Tlf. 7355 2100 Mobil 2021 2128 E-mail: info@jelsvand.dk www.jelsvand.dk Hygiejne: HUSK: Du arbejder med verdens vigtigste

Læs mere

Kortfattet vejledning FB 7100

Kortfattet vejledning FB 7100 Kortfattet vejledning FB 7100 10.2009 1 75503300 Beskrivelse af automatens komponenter Dør Display Kabinet Dørlås Koprum Betjeningspanel Kopholder Kandeplatform Friskbrygingrediensbeholder Instant ingrediensbeholder

Læs mere

Vinding Vandværk a.m.b.a

Vinding Vandværk a.m.b.a Vinding Vandværk a.m.b.a Forbrugerinformation december 2015 www.vindingvand.dk mail@vindingvand.dk Vandværkets bestyrelse: Formand driftsansvarlig Gert Munch Sørensen, Møllevej 8, tlf. 75859400 Næstformand

Læs mere

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI E Læs denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI E Quooker COMBI E er en kogende- og varmtvandsforsyning, som består af en sikkerhedsventil,

Læs mere

Instruks ved udskiftning af vandmålere.

Instruks ved udskiftning af vandmålere. Notat Den 26. juni 2014 Instruks ved udskiftning af vandmålere. Anvendelse: Denne instruks skal anvendes ved udskiftning af koldtvandsmålere for Aarhus Vand Aarhus Vand A/S Bautavej 1 8210 Aarhus V Ref.:

Læs mere

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8 POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Vejledning Til indretning af boringer September 2014 TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1

Læs mere

FORSYNINGSLEDNINGER Udbudsmateriale

FORSYNINGSLEDNINGER Udbudsmateriale FORSYNINGSLEDNINGER Udbudsmateriale Vandværk: Adresse: Postnr og By Telefonnummer: E-mail adresse: Kontaktperson: Side 1 af 11 Registrering af eksisterende forhold Forsyningsområde: Målfast skitse af ledningsnet

Læs mere

Kortfattet vejledning FB 7100 B2C

Kortfattet vejledning FB 7100 B2C Kortfattet vejledning FB 7100 B2C 08.02 1 75531700 Beskrivelse af automatens komponenter Dør Display Kabinet Dørlås Koprum Betjeningspanel Kopholder Kandeplatform Kaffebønnebeholder Skydelukke (bønnelukke)

Læs mere

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger.

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger. Januar 2014 1 Formålet med denne vejledning er at sikre, at olie- og benzinudskillere (herefter udskiller) samt sandfang IKKE giver anledning til forurening af jord og grundvand, tilstopning eller tæring

Læs mere

Dansk manual til HV-500 HomeVac

Dansk manual til HV-500 HomeVac Dansk manual til HV-500 HomeVac 1 Funktionsoversigt På billedet nedenfor, henviser de forskellige numre til funktionsbeskrivelsen på side 5.. Figur 1: HV500 HomeVac 2 1. Manuel svejsning - Bruges til manuel

Læs mere

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIOER LÆS OG FØLG INSTRUKTIONERNE VIGTIGT: Først når bundsugeren er helt under vand tilsluttes en til strømstikket og der tændes

Læs mere

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC.

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Pool Valet Junior. Pool Valet Senior. Pool Valet RC med fjernbetjening. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd.

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd. INDHOLDSFORTEGNELSE OVERSIGT... 3 SIKKERHEDSHENVISNINGER... 4 IBRUGTAGNING... 6 VAND-SCOOTER brugt til svømning og snorkling... 6 VAND-SCOOTER brugt til dykning... 8 BATTERIBRUG... 10 Oplad batteri...

Læs mere

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10 At-VEJLEDNING Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr At-vejledning B.4.10 August 2009 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling

Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling Sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer Kapitel 2 + 3, side 7 Bakteriecellen (primitiv cellestruktur) Nogle bakterier danner

Læs mere

Ansat ved Odense Vandselskab as 1. maj 1998. Renovering og nyanlæg af vandledning

Ansat ved Odense Vandselskab as 1. maj 1998. Renovering og nyanlæg af vandledning Carsten Hammer Ansat ved Odense Vandselskab as 1. maj 1998 Renovering og nyanlæg af vandledning Odense Vandforsyning Grundlagt 1853 Odense Vandselskab as Dannet i 1994 Navneskifte 1. januar 2010 til VandCenter

Læs mere

Kvalitetskrav i brøndborerbekendtgørelsen - skal vi gøre noget anderledes. Jens Baumann GEO

Kvalitetskrav i brøndborerbekendtgørelsen - skal vi gøre noget anderledes. Jens Baumann GEO Kvalitetskrav i brøndborerbekendtgørelsen - skal vi gøre noget anderledes Jens Baumann GEO Godt borearbejde er en investering i fremtiden Rent drikkevand - også til vores børn Problem: Den måde vi laver

Læs mere

Vandbehandling i trykfilter

Vandbehandling i trykfilter Vandbehandling i trykfilter Af Bjarne Søes, serviceleder SILHORKO I naturligt, iltfattigt grundvand (råvand) forekommer der en række stoffer, der er uønskede i drikkevand. Målet er rent drikkevand i overensstemmelse

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Generelt. 1.1 Anvendelse. 1.2 Driftsområde

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Generelt. 1.1 Anvendelse. 1.2 Driftsområde INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Generelt 66 1.1 Anvendelse 66 1.2 Driftsområde 66 1.3 Lydtryksniveau 67 2. El-tilslutning 67 2.1 Kontrol af omdrejningsretning 67 3. Installation 67 3.1 Tilslutning 67 3.2 Placering

Læs mere

Bilag 1 DDS-Plan. Bilag Side 1 af 12

Bilag 1 DDS-Plan. Bilag Side 1 af 12 Bilag 1 DDS-Plan Bilag Side 1 af 12 Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding Forsyningssik. Fysisk Kemisk Bakteriologisk Indvinding

Læs mere

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI Læs venligst denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI Quooker COMBI er en vandbeholder med kogende (110 C) vand. Quooker COMBI består af en

Læs mere

Supplerende nyttig information

Supplerende nyttig information Supplerende nyttig information Nøgle Boligens hovednøgle åbner indgangsdøren samt postkassen. Nøglen udleveres ved indflytning i 3 eksemplarer og kun disse nøgler kan åbne boligen. Viceværten har ingen

Læs mere

HYGIEJNETEKNISK TILSYN MED VANDVÆRKER

HYGIEJNETEKNISK TILSYN MED VANDVÆRKER EnviNa Temadag TM 10005: Drikkevandssikkerhed og beredskab på vandforsyninger den 21. februar 2019 Richard Jensen, Odense Kommune Teknisk tilsyn med vandværker og boringer NB: Den vigtigste del af tilsynet

Læs mere

Vejledning for indretning og drift af olieudskilleranlæg i Skive Kommune

Vejledning for indretning og drift af olieudskilleranlæg i Skive Kommune Vejledning for indretning og drift af olieudskilleranlæg i Skive Kommune Skive Kommune August 2005 Indholdsfortegnelse 1. Sandfang og olieudskillere... 2 1.1 Hvor skal der være olieudskilleranlæg... 2

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Dansk 1 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation er skrevet på engelsk. Alle andre sprog er oversættelser. De forholdsregler, der er beskrevet i dette

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Pool & Spa Sandfilterpumpe HN7892 SAND PUMP MANUAL. Sand filter pump Best.nr. 7892. 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5.

Pool & Spa Sandfilterpumpe HN7892 SAND PUMP MANUAL. Sand filter pump Best.nr. 7892. 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5. SAND PUMP MANUAL Sand filter pump Best.nr. 7892 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5 Side 1 Vigtige sikkerhedsanvisninger for Sandfilterpumpe Følgende vigtige punkter skal læses og forstås inden

Læs mere

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering Etablering af store bundfældningsbassiner med slamskraber er ofte en kostbart investering. Driften af disse bassiner kan være meget uregelmæssigt, idet bundfældningsbassinerne naturligvis er meget afhængig

Læs mere

Manual Welldana Sandfilter.

Manual Welldana Sandfilter. Manual Welldana Sandfilter. Der tager forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana A/S Udgave 1.0 07 2007. Sprog: Dansk. Tillykke med Deres nye Welldana Sandfilter. Læs manualen grundigt igennem

Læs mere

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer Styret af indvundet mængde grundvand.

Læs mere

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Indhold: 1.0 Opbevaring... 3 2.0 Montage.... 3 2.1 Generelt... 3 2.2 Rørføring... 3 3.0 Rørsystem.... 4 3.1 Fittings....

Læs mere

Vandværket er et A.m.b.a. og forsyner 794 forbrugere med rent vand.

Vandværket er et A.m.b.a. og forsyner 794 forbrugere med rent vand. Bremdal Vandværk Indvindingstilladelse Bremdal Vandværk er beliggende på Fjordvejen 28b, 7600 Struer og har en pr. februar 2000 samt tillæg af november 2010 en indvindingstilladelse på 110.000 m³/år. Denne

Læs mere

Vandværket er et A.m.b.a. og forsyner 58 forbrugere med rent vand.

Vandværket er et A.m.b.a. og forsyner 58 forbrugere med rent vand. Tambohus Vandværk Indvindingstilladelse Tambohus Vandværk ligger Tambogade 23, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 8.000 m³/år gældende til et år efter vedtagelsen af de kommunale handleplaner.

Læs mere

3 Grundejerens forpligtelser

3 Grundejerens forpligtelser Gribskov Kommune Regulativ for tømningsordning for samletanke 1 Formål Tømningsordningen indføres primært af miljømæssige hensyn, for at sikre at samletanke i Gribskov Kommune bliver kontrolleret og tømt

Læs mere

BRUGSANVISNING Driving Force Benzin Generator Model: SPG950

BRUGSANVISNING Driving Force Benzin Generator Model: SPG950 Varenr. 277200-00180 1 1. VIGTIGE BEMÆRKNINGER Læs denne betjeningsvejledning grundigt og vær opmærksom på alle de anførte oplysninger. Læs vejledningen for at blive bekendt med korrekt brug af generatoren,

Læs mere

Drikkevand. Manual for prøvetagning. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Drikkevand. Manual for prøvetagning. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Drikkevand Manual for prøvetagning Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger 2015 Titel: Drikkevand. Manual for prøvetagning Udgiver: Naturstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Regnvandsanlæg Krav til afløbsinstallationerne

Regnvandsanlæg Krav til afløbsinstallationerne Regnvandsanlæg Krav til afløbsinstallationerne Inge Faldager,, 1 Afløbsinstallationerne Filtre i jord Tanke i jord Ledninger i jord Overløb Sikring mod tilbagestrømning 2 Filtre 3 Filtre Der skal anvendes

Læs mere

Mantenga las instrucciones. Bedieningshandleiding. Инструкция по эксплуатации Гастрономические дозаторы с насосом

Mantenga las instrucciones. Bedieningshandleiding. Инструкция по эксплуатации Гастрономические дозаторы с насосом Bedienungsanleitung Pumpstationen Instruction manual Pump sauce dispenser Mode d emploi Pompe à sauces Manuale di utilizzo Dosatori per alimenti Mantenga las instrucciones Dispensador gastronómico Manual

Læs mere

Instruktionsmanual for TEK-ZW1005

Instruktionsmanual for TEK-ZW1005 Instruktionsmanual for TEK-ZW1005 Forsigtig: Læs venligst denne manual før du bruger produktet. Sikkerhedsadvarsel 1. Sørg for at bruge apparatet i overensstemmelse med hvad der står i denne manual, og

Læs mere

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug AFFUGTER DH10M Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug Indhold Brug venligst tid på at læse denne manual igennem og gem den til senere brug. Specifikationer Hvordan den virker Placering

Læs mere

Indhold. 1. Generelle sikkerhedsanvisninger

Indhold. 1. Generelle sikkerhedsanvisninger I nst al l at i onsanvi sni ng I KB( P)2750,I K( B)2710,I KB( P)2350,I K( B)2310,I K3510,I K3514 Indhold 1. Generelle sikkerhedsanvisninger... 1 2. Transport af apparatet... 2 3. Opstilling af apparatet...

Læs mere

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI Læs venligst denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI Quooker COMBI er en vandbeholder med kogende (110 C) vand. Quooker COMBI består af en

Læs mere

Vandinstallation Brugervejledning

Vandinstallation Brugervejledning Lilleskole Vandinstallation Brugervejledning Denne Vand installation er dimensioneret og projekteret så den kan forsyne de enkelte tap steder med henholdsvis koldt og varmt vand.. Energiøkonomi God energi

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 1 GENERELLE GMP OG DESIGNPRINCIPPER Dette dokument beskriver generelle principper, som gælder for flere procesområder og funktioner, specifikt design- og bygningsmæssige aspekter, der har indirekte indflydelse

Læs mere

Vejledning om badeværelse

Vejledning om badeværelse Vejledning om badeværelse 1. Generel info om badeværelset 2. Toilette 3. Etablering af vaskesøjle 4. Rengøring af gulvafløb (a c) 5. Rensning af ventilations udsugningsventil (a c) 1. Generel info om badeværelset

Læs mere

Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer

Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer Gør tanke til handling VIA University College Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer Jette Sørensen 28. november 2014 Prøvekvalitet Prøvekvaliteten for jordprøver fra boringer

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse Novo Nordisk A/S CVR nummer 24256790

Læs mere

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET I en almen boligafdeling lever mange mennesker forholdsvis tæt sammen. Det er derfor nødvendigt at efterleve visse retningslinier og regler for ikke at genere hinanden.

Læs mere

Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte.

Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte. Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte. Gentofte Fjernvarme (GFj) Ørnegårdsvej 17 2820 Gentofte Tlf.: 39 98 81 00 E-mail: fjernvarme@gentofte.dk CVR nr:

Læs mere

VEJLEDNING FOR PRAKTIKPERIODEN KEDEL- OG MASKINPASSER UDDANNELSEN

VEJLEDNING FOR PRAKTIKPERIODEN KEDEL- OG MASKINPASSER UDDANNELSEN Fyringsteknisk Efteruddannelsesudvalg VEJLEDNING FOR PRAKTIKPERIODEN I UDDANNELSEN maj 2008 2 Denne vejledning omfatter beskrivelse af praktikperioden mellem trin I og trin 2 i Kedel- og maskinpasseruddannelsen

Læs mere

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE LIMEN Unitec PVC lim er fremstillet på basis af NMP, som er et opløsningsmiddel, der kan blandes med vand i alle

Læs mere

Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I

Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I Installations- og vedligeholdelsesvejledning Konstruktion Watercare olie-/benzinudskillere er rotationsstøbte i middelsvært langlineært polyethylen (PE) med uovertruffen

Læs mere

INDUSTRIEL AFFUGTER BRUGSANVISNING. Model: DY-80L TAK FORDI DE VALGTE DETTE PRODUKT. LÆS VEJLEDNINGEN GRUNDIGT, FØR DU TAGER PRODUKTET I BRUG.

INDUSTRIEL AFFUGTER BRUGSANVISNING. Model: DY-80L TAK FORDI DE VALGTE DETTE PRODUKT. LÆS VEJLEDNINGEN GRUNDIGT, FØR DU TAGER PRODUKTET I BRUG. INDUSTRIEL AFFUGTER BRUGSANVISNING Model: DY-80L TAK FORDI DE VALGTE DETTE PRODUKT. LÆS VEJLEDNINGEN GRUNDIGT, FØR DU TAGER PRODUKTET I BRUG. GEM DENNE MANUAL TIL SENERE BRUG HUSK : MONTER DEN MEDSENDTE

Læs mere

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten.

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten. LÆS DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Denne støvsuger må kun anvendes til almindelig husholdningsrengøring, som beskrevet i brugsanvisningen. Du bør sikre dig, at du har forstået indholdet af denne brugervejledning

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kalve SOP-Kalve beskriver pasningen af kalve lige fra kælvning. Blandt emnerne er Mælk fra råmælksbanken Opvarmning og tildeling af råmælk Overgang til fast føde via sødmælk og fastfoder Sygdomstegn

Læs mere

SIKKERHEDSANVISNINGER BESKRIVELSE AF APPARATET TEKNISKE DATA

SIKKERHEDSANVISNINGER BESKRIVELSE AF APPARATET TEKNISKE DATA Læs denne instruktionsbog omhyggeligt, før apparatet installeres og tages i brug. Kun på denne måde kan man opnå de bedste resultater og den højeste brugssikkerhed. BESKRIVELSE AF APPARATET Nedenstående

Læs mere

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Et rent grundlag Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Generelle rengøringsfakta Hvordan udføres rengøring (faser) Rengøringsmidler Desinfektion og desinfektionsmidler Rengøringskontrol Rengøringsprocedurens

Læs mere

BONN multi-langues 7/04/06 8:42 Page a1

BONN multi-langues 7/04/06 8:42 Page a1 ONN multi-langues 7/04/06 8:42 Page a1 ONN multi-langues 7/04/06 8:42 Page a2 A E C F D L G H G1 I J K ONN multi-langues 7/04/06 8:42 Page 28 Tak for den tillid som du har vist os ved at købe et KRUPS

Læs mere

Survivor 35 (Model #8013433) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR

Survivor 35 (Model #8013433) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Survivor 35 (Model #8013433) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Denmark Vi er glade for, at du har valgt Katadyn Survivor-35 afsalter. Den er designet og fremstillet under strenge krav af Katadyn Products

Læs mere

A Member of the Constructor Group GRENREOL. Justerbart lagersystem til langgods

A Member of the Constructor Group GRENREOL. Justerbart lagersystem til langgods A Member of the Constructor Group GRENREOL Justerbart lagersystem til langgods Grenreol: Justerbart lagersystem til langgods "Uanset om det er plasticrør, trævarer eller metalstænger - grenreoler er ideelt

Læs mere

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730 FOR SELVKØRENDE SÅMASKINE BOBY 730 IMPORTØR: SØNDERUP MASKINHANDEL A/S TLF. 98 65 32 55 FAX 98 65 33 00 www.ferrarimaskiner.dk - www.bcsmaskiner.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE CE... 3 INTRODUKTION... 3 1.0 FORHINDRING

Læs mere

ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L

ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L ART NR 83002010 EAN NR 5709133800819 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSFORSKRIFTER ARBEJDSOMRÅDE: Rengør regelmæssigt. Støv, affald og skrammel på en arbejdsplads øger

Læs mere

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER Instruktioner til brug og vedligeholdelse af SousVide Supreme -vakuumforsegler LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER For yderligere oplysninger bedes du besøge vores hjemmeside på SousVideSupreme.com Dette apparat

Læs mere

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Separatkloakering i Arrild Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Velkomst og præsentation Tønder Forsyning A/S: Jacob Riis Bols (projektleder) Bo Ludvigsen (direktør) evt. spørgsmål som ikke vedrører separatkloakeringen

Læs mere