Q&A om Hovedstadens Letbane opdateret 25. September 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Q&A om Hovedstadens Letbane opdateret 25. September 2017"

Transkript

1 Q&A om Hovedstadens Letbane opdateret 25. September 2017 Q: Hvorfor skal der bygges en letbane i Storkøbenhavn? A: I Hovedstadsområdet bor der mange mennesker, de bor tættere end andre steder i Danmark og frem mod 2030 vil Hovedstaden vokse med nye indbyggere. Derfor er kollektive trafikløsninger oplagte til at løse fremtidens trafikudfordringer og sikre øget, effektiv og grøn mobilitet. Trængselskommissionen pegede i 2013 på, at den kollektive trafik skal håndtere 15 procent flere ture i 2025 og at biltrafikken vil stige med 10 procent i samme periode. Danskerne køber og kører i bil som aldrig før, og trængslen på vores veje vil stige markant i fremtiden - derfor er det helt nødvendigt, at vi flytter noget af persontransporten over i kollektiv trafik.

2 Q: Men der er jo allerede masser af motorveje, busser og S-toge i Københavns omegn? A: Omegnskommunerne har stort set ligeså mange arbejdspladser og borgere som det centrale København, men ikke samme kollektive infrastruktur. Derfor er en letbane rundt i omegnskommunerne nødvendig for fremtidens økonomiske udvikling af hele Hovedstadsområdet. Infrastrukturen i Storkøbenhavn særligt den kollektive er i vid omfang bygget til at lede ind mod det centrale København og ikke på tværs af Københavns omegn. I dag er der langt flere arbejdspladser rundt om København og tusindvis af borgere som hver dag tager rundt om København for at komme på arbejde, til studie og uddannelse og for at besøge venner og familie. Der er dagligt cirka pendlere langs ring 3, cirka daglige pendlere som krydser ring 3 og omkring arbejdspladser i området ved den kommende letbane. Q: Hvorfor en Letbane og ikke hurtige busser i eget spor (BRT)? A: Letbanen er den bedste tekniske og samfundsøkonomiske løsning langs Ring 3 i de københavnske omegnskommuner, da Letbanen har kapacitet til både det nuværende og de fremtidige behov. BRT-bus linjer kan være det rigtige valg på mange steder, men de vil ikke kunne løfte behovet for transport langs Ring 3. Særligt ville der med en brugbar BRT løsning, skulle anvendes så mange busser, at biltrafikken ville blive kraftigt generet, ikke mindst i de cirka 60 tværgående kryds, hvor en løsning med BRT-busser vil betyde massive kødannelser. En letbane fylde to spor på en vej, men har en passagekapacitet svarende til seks spor. Hovedstadens Letbane vil have op imod fem gange kapaciteten i forhold til busser på tilsvarende strækning. At Letbanen er løsningen som på den mest samfundsøkonomiske måde kan sikre den nødvendige kapacitet er påvist af flere uafhængige eksperter, bl.a. rådgivningsvirksomheden COWI, som har illustreret kapacitetsudfordringen således:

3 Desuden vil busser slet ikke medføre de samme økonomiske gevinster for god byudvikling som en Letbane og dermed bliver den samlede samfundsgevinst langt mindre. Fra lignende letbaneprojekter f.eks. i Bergen eller London Docklands ved vi, at anlægsinvesteringen er mere end tjent ind i løbet af få år - i Bergen har letbanen tjent anlægsinvesteringen ind gange og i London Docklands er det omkring 8 gange anlægsinvesteringen. Det betyder med andre ord, at letbaneprojekter giver store samfundsøkonomiske gevinster og betyder vækst, udvikling og arbejdspladser til vores borgere. Q: Hvorfor køreledninger i luften og ikke lagt ned i jorden? A: Den løsning som er valgt er sikker, solid og økonomisk. Løsningen med letbaner drevet af el fra jorden eller med batterier, findes ikke som mulighed på vores breddegrader. Skulle en sådan løsning laves specielt til Hovedstadens Letbane ville den fordyre projektet væsentligt.

4 Q: Hvorfor hører vi ikke noget om Letbanen for tiden? Er projektet gået i stå? A: Selskabet bag Hovedstadens Letbane er i gang med de afsluttende forhandlinger med de kommende entreprenører, som skal bygge Letbanen. Processen er på dette tidspunkt fortrolig, men Hovedstadens Letbane forventer at fremlægge resultaterne af forhandlingerne til ejerkredsen (Staten, Region Hovedstaden og de 11 kommuner) bag Letbanen i december. At det tager tid at lande de endelige kontrakter betyder intet andet end Hovedstadens Letbane bruger alle kræfter på at sikre det bedste projekt til den bedste pris. Forventningen er stadig at anlægget af Hovedstadens Letbane går i gang i Q: Aarhus Letbane åbnede ikke til tiden og sikkerheden var ikke i orden. Det sker ved også i Hovedstaden? A: Jeg er ked af det ikke lykkes at åbne Aarhus Letbane som planlagt, men det giver ikke anledning til nervøsitet for at noget lignende skulle ske, når vi åbner Hovedstadens Letbane seneste i Vi har lagt opgaven med at bygge Letbanen i samme erfarne selskab som med store succes har bygget Metroen i København. Hovedstadens Letbaneselskab er topprofessionelle og de har stor erfaringer med netop store kollektive infrastrukturprocesser - såvel byggeriet, håndtering af alle godkendelser og selve driften. Q: Hvad er fordelene ved Letbanen? A: Letbanen er en driftseffektiv, støjsvag og miljøvenlig trafikløsning. Letbanen giver borgerne en efterspurgt og nødvendig kollektiv forbindelse. Samtidig vil Letbanen skabe vækst og arbejdspladser i omegnskommunerne, idet der bliver og vil blive investeret og udviklet massivt i områderne langs byggeriet. F.eks. har Novozymes valgt Lyngby-Taarbæk og MOE har valgt Gladsaxe pga. Letbanen. Brøndby og Albertslund udvikler store områder til boliger og arbejdspladser, og langs hele Letbanen kan findes store og små projekter som er bygget, er i gang eller vil blive bygget i de kommende år grundet Letbanen. Desuden vil Letbanen åbne op for yderlige muligheder for at bygge boliger og lette presset på Hovedstaden, som vi ved allerede vil vokse med nye borgere frem mod 2030, og dermed skabe en mere sammenhængende region.

5 Endelig skaber Hovedstadens letbane den manglende forbindelse til S-togsnettet, så passagerer, der rejser på tværs af Hovedstaden ikke længere skal over det centrale København. Letbanen gør det nemt for patienter og pårørende at komme til de store hospitaler i Herlev og Glostrup, og for studerende at nå frem til f.eks. DTU i Lyngby og de store erhvervsuddannelser i Glostrup, Albertslund og Ishøj. Q: Vil folk overhovedet bruge Letbanen? A: Ja. Hovedstadens Letbane forventes at få millioner passagerer årligt. Til sammenligning har Kystbanen cirka 10 mio. passagerer årligt. I takt med at Storkøbenhavn vokser vil Letbanen naturligt blive endnu mere populær og en naturlig del af borgernes hverdagsliv og fritid. Bergen i Norge, hvor de åbnede deres letbane for syv år siden, har bevist, at det er muligt at få mange nye pendlere i den kollektive trafik med en letbane. Tal fra Bybanen, som letbanen i Bergen hedder, viser, at andelen som benytter kollektiv trafik er steget fra 19 til 28 procent fra åbningen i 2010 til i dag. Samtidig er andelen som tager bilen reduceret fra 54 til 47 procent svarende til cirka færre daglige bilture. Erfaringerne andre europæiske byer som har introduceret letbaner viser, at cirka 20 procent at bilisterne strækning skifter bilen ud med letbanen. Q: Hænger økonomien sammen? A: Ja. Som en del af den politiske aftale i Folketinget besluttede forligspartierne bag Letbanen at foretage en uvildig, ekstern undersøgelse af økonomien. Revisionsfirmaet EY stod bag dette arbejde og konkluderede, at anlægsbudgettet består af velunderbyggede estimater for transportsystemet, anlægsarbejdet og projektledelse. Ligeledes at bygherreorganisationen Hovedstadens Letbane har forudsætningerne for at håndtere ansvar og risici ift. bygherrer og entreprenører, præcis som projektet kræver. EY anbefalede, at budgettet blev forhøjet med 360 mio. kroner og dette beløb holder sig indenfor den allerede aftalte reserve på 30 procent, som er indregnet i Letbanens budget.

6 Hovedstadens Letbane vil koste mindre end 200 mio. kroner per kilometer at anlægge. Til sammenligning koster Metrocity-ringen over 1,5 mia. kroner per kilometer i anlægsomkostninger. Note: Letbanens planlagte rute (stationsnavnene kan ændres) Q: Er Letbanen overhovedet en god investering for samfundet? A: Et ja til Hovedstadens Letbane er samtidig et ja til vækst og udvikling i hele hovedstadsområdet til gavn for hele Danmark. Konsulenthuset Incentive har i september 2017 estimeret, at der pga. Letbanen er foretaget eller planlagt private investeringer for mindst 32 milliarder kroner langs den kommende letbane. Desuden vil Letbanen medføre nye arbejdspladser og nye indbyggere i og omkring de ti omegnskommuner, hvor den bliver bygget. Metroen i København er et godt eksempel på en lignende investering i infrastruktur, som har givet vækst og udvikling til en række nye områder.

7 Q: Letbanen er jo kun en god forretning for Københavnerne? A: Hovedstadens Letbane ér en gevinst for hele Danmark. Alene ved de ejendomsskatteindtægter som følger af væksten skabt af Hovedstadens Letbane og den kommunale udligning vil gevinsten blive fordelt med 26 procent til Hovedstaden og 74 procent til resten af landet. Hvad der er godt for Hovedstadsområdet er derfor tilsvarende godt for resten af Danmark. Q: Hvornår træffes beslutningen om Letbanen skal bygges? A: Beslutningen er allerede truffet i flere trin. Fem gange alene i Folketinget. Den endelige aftale blev vedtaget d. 31. maj 2016 og trådte i kraft d. 1. juli Denne aftale betød bl.a. at VVM-redegørelsen blev godkendt. Kommunerne har været i gang med det forberedende arbejdet længe. Hovedstadens Letbane har på den baggrund modtaget 55 ansøgninger om at udføre en eller flere af de kontrakter, som letbanebyggeriet er delt op i. Når udbudsrunden er færdig i slutningen af 2017 og der ligger et forslag til kontrakt med en eller flere entreprenører, vil de elleve ejerkommuner, Region Hovedstaden og Folketinget underskrive aftalen og selve byggeriet kan sættes i gang. Q: Hvem ejer og bygger Hovedstadens Letbane? A: Hovedstadens Letbane bygges af Staten, Region Hovedstaden og de 11 ejerkommuner; Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Glostrup, Vallensbæk, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Høje-Taastrup og Ishøj. Prisen for at bygge og etablere Letbanen, samt indkøbe togsæt og udstyr er 5,1 mia. kr. (2017-priser). Der er derudover sat 1,1 mia. kroner af til reserver til projektet. Staten betaler 40 pct. af etableringsomkostningerne, Region Hovedstaden betaler 26 pct., og de 11 kommuner betaler de sidste 34 pct. Efter byggeriet af Letbanen trækker Staten sig fra projektet og kommunerne og regionen vil alene stå for at betale for driften.

8 Q: Hvorfor skal Københavnerne nu have en letbane de får jo altid alle penge til infrastruktur? A: Den uafhængige rådgivningsvirksomheden COWI har slået fast, at Hovedstadsområdet modtager langt færre penge per passager til kollektiv transport på jernbaner end resten af landet helt præcist kun 1/4 af tilskuddet per passager ift. resten af landet. S-tog og Øresundstog er de strækninger, som modtager klart lavest tilskud pr. passager i hele Danmark. Metroen finansieres alene af passagerindtægter. Inkluderes Metroen i beregningen modtager Region Hovedstaden kun 15-20% af det tilskud pr. passager, der gives i resten af landet. Derudover konkluderer COWI også, at Statens bidrag til finansieringen af letbanen i Ring 3 er cirka 14 procent lavere end for letbanerne i Aarhus og Odense. Q: Hvornår betaler ejerne pengene til Byggeriet? Note: Letbanens indskud fra ejerkredsen tal fra Hovedstaden Letbane I/S årsrapport 2016

9 Q: Letbanen betyder, at der skal lukkes buslinjer over hele Hovedstadsområdet? A: Den kollektive trafik i Hovedstadsområdet skal ses som ét samlet system. Busruter, lokaltog og metro føder passagerer ind til S-tog, Letbanen og regionale tog. Og disse føder passagerer ind til nationale og internationale tog, samt til Københavns Lufthavn. Oven i dette kommer alle de passagerer som kommer i bil, til fods eller på cykel. Når der kommer en så stor og vigtig forbindelse som Hovedstadens Letbane med helt nye rejsemuligheder, betyder det helt naturligt at nogle nye busruter opstår og andre er overflødige. Letbanen gør vores fælles kollektive trafik mere sammenhængende og endnu bedre for de mange passagerer, som dagligt benytter sig af den. Der lukker ikke busruter i andre dele af Region Hovedstaden pga. af Letbanen bliver bygget. Q: Hvornår skal Letbanen bygges? A: Kommunerne har allerede været i gang i nogle år og forberedt byggeriet som en del af den daglige drift. Anlægget af selve Letbanen finder sted fra 2018 til den står færdig til passagerer i 2023 eller Q: Bygges der hele tiden på alle 28 km? A: Der vil være stor forskel på omfanget og varigheden af byggeriet og generne langs strækningen i anlægsperioden. Information om byggeriet vil blive varslet i god tid før det begynder på de enkelte steder og mange af kommunerne arbejder allerede fokuseret med at forberede bedste trafikafvikling og information til pendlere og borgere i de berørte kommuner. Q: Det bliver jo besværligt for borgere og virksomheder, når Letbanen skal bygges? A: Ingen projekter af denne størrelse kan bygges uden at det vil medføre gener for borgere og virksomheder langs byggeriet. Men det er et krav til byggeriet, at trafikanterne skal kunne komme frem i hele anlægsperioden.

10 Der vil dog være begrænset fremkommelighed for trafikken på veje omkring letbanebyggeriet på et eller andet tidspunkt under byggeprocessen samt andre gener, som f.eks. lukkede veje, alternative ruter for trafikanter, vanskelige adgange, nedlæggelse af p-pladser og støj, støv, lys og vibrationer fra byggepladserne. At sikre fremkommeligheden under anlægsperioden er et vigtigt fokuspunkt for alle involverede. Q: Gør man noget for at mindske generne der kommer? A: Det er besluttet, at trafikanterne skal kunne komme frem i hele anlægsperioden, men fremkommeligheden vil blive påvirket allerede fra 2018, når byggeriet går i gang. For at imødekomme de gener, som kommer, er der: aftalt at relevante aktører samarbejder om trafikinformation, så trafikanter kan planlægge deres kørsel i god tid indført begrænsninger om, at særligt udsatte steder og kryds ikke må ombygges samtidigt. nedsat en rådgivende gruppe med politi, brandvæsen og beredskab, så udrykningskøretøjer kan komme frem Q: Vil der ikke forekomme meget støj ligesom metroen? A: Støj vil forekomme under byggeriet. Det kan ikke undgås. Men der er truffet en række beslutninger for at imødekomme de gener, som vil komme, bl.a.: det er et krav, at byggeriet skal foregå inden for normal arbejdstid om muligt. Der udføres kun nat- og aftenarbejde, når det er nødvendigt af hensyn til trafikken eller sammenhængende arbejdsprocesser. at entreprenørerne skal benytte så støjsvage metoder og maskiner som muligt at der er stillet krav om bl.a. partikelfiltre, fartbegrænsning og minimering af tomgang for maskiner

Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen. 21. marts 2017 / Rebekka Nymark

Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen. 21. marts 2017 / Rebekka Nymark Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen 21. marts 2017 / Rebekka Nymark 2 Letbanen binder hovedstadsområdet sammen På tværs af fingerplanen Kører gennem 8 kommuner: 28 km og 28 stationer fra

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 102 Bilag 20 Offentligt LETBANESAMARBEJDET. Letbane versus BRT

Transport- og Bygningsudvalget L 102 Bilag 20 Offentligt LETBANESAMARBEJDET. Letbane versus BRT Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 102 Bilag 20 Offentligt LETBANESAMARBEJDET Letbane versus BRT Høring i Transport- og Bygningsudvalget den 30. marts 2016 LETBANESAMARBEJDET - et bystrategisk samarbejde

Læs mere

Letbane og mobilitetssamarbejde langs Ring 3. By- og Miljødirektør Maj Green, KTC oktober 2018

Letbane og mobilitetssamarbejde langs Ring 3. By- og Miljødirektør Maj Green, KTC oktober 2018 Letbane og mobilitetssamarbejde langs Ring 3 By- og Miljødirektør Maj Green, KTC oktober 2018 Letbane på Ring 3 28 km. 29 stationer 27 togsæt 14 omformerstationer og 2 i reserve 1 kontrol/vedligeholdelsescenter

Læs mere

Nu bygger vi letbanen. information til virksomheder og medarbejdere

Nu bygger vi letbanen. information til virksomheder og medarbejdere Nu bygger vi letbanen information til virksomheder og medarbejdere 1 Her ses en visualisering af letbanen ved Vallensbæk Station. Hovedstaden får en ny forbindelse Hillerød Holte Hovedstadens Letbane åbner

Læs mere

Informationsmøde om letbaneprojektet

Informationsmøde om letbaneprojektet Informationsmøde om letbaneprojektet Oplæg ved Hovedstadens Letbane 28. august/rebekka Nymark Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane er bygherre på letbanen Vi er ejet af 11 kommuner, Region Hovedstaden

Læs mere

Status for Letbane på Ring 3 Trafikkundepunkter V/ projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet 10. april 2014

Status for Letbane på Ring 3 Trafikkundepunkter V/ projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet 10. april 2014 Status for Letbane på Ring 3 Trafikkundepunkter V/ projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet 10. april 2014 Islevbro station (Rødov Lov og beslutninger Samarbejdsaftale 2011 Udredning og

Læs mere

Efter borgermøde 16. januar Spørgsmål og Svar vedrørende letbane langs Ring 3

Efter borgermøde 16. januar Spørgsmål og Svar vedrørende letbane langs Ring 3 Efter borgermøde 16. januar 2014 - Spørgsmål og Svar vedrørende letbane langs Ring 3 Emne Spørgsmål Svar Letbane som samfundsinvestering Vi har et velfungerende kollektivt transportnet i hovedstaden, hvorfor

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3

Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3 [Transportministeriet] [Ringbysamarbejdet] Samarbejdsaftale om en letbane i Ring 3 Indledning I dag er strækningen langs Ring 3 tæt trafikeret. På de overbelastede veje opstår der kødannelser, fremkommeligheden

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Bynet 2019 status og fremtid

Bynet 2019 status og fremtid Bynet 2019 status og fremtid Mest dialog og meget lidt power-point 2 Status på busnet 2019 Efterår 2016 Skitsekøreplaner Standardkontrakter Budget 2016- forudsætninger Groft planlagt lokalt busnet Maj

Læs mere

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner Notat Til: Kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 4. juli

Læs mere

INVESTERINGSPOTENTIALE FOR MILLIARDER Christiansborg 26. oktober 2016

INVESTERINGSPOTENTIALE FOR MILLIARDER Christiansborg 26. oktober 2016 INVESTERINGSPOTENTIALE FOR MILLIARDER Christiansborg 26. oktober 2016 Lyngby-Taarbæk Gladsaxe Herlev Glostrup Rødovre Albertslund Brøndby Vallensbæk Hvidovre Ishøj 2 Vi har zoomet ind på perioden fra 2011

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3 HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING Ændrede forudsætninger for projektets samfundsøkonomiske beregning LOOP CITY Forfattere: Martin Hvidt Thelle, Søren Brenøe og Dan Thor Larsen 15. januar 2018 LOOP CITY har

Læs mere

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Bæredygtig trafikplan for Hovedstadsregionen Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Miljøstrategisk årsmøde, 5. december 2016 Karl Vogt Nielsen, rådgiver for Enhedslistens Folketingsgruppe

Læs mere

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille!

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille! Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Rigtig mange i hovedstadsregionen bruger allerede cyklen til den daglige transport mellem bolig og job med store gevinster for

Læs mere

Konsekvensen forventes at blive, at linjen i stedet får endestation på Brøndbyøster Station.

Konsekvensen forventes at blive, at linjen i stedet får endestation på Brøndbyøster Station. Notat Til: Glostrup Kommune Sagsnummer Sagsbehandler JSM Direkte +45 36 13 16 96 Fax - jsm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 8. marts 2018 Rute 9A, mulige besparelser Indledning

Læs mere

ESTATE KONFERENCE. Investering i Københavns forstæder. - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling

ESTATE KONFERENCE. Investering i Københavns forstæder. - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling Investering i Københavns forstæder - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling Indhold På denne konference går vi tæt på status på Letbanen og den meget spændende udvikling, der er i byområderne langs

Læs mere

Letbane borgermøde 31. maj 2018 Brøndby Kommune

Letbane borgermøde 31. maj 2018 Brøndby Kommune Letbane borgermøde 31. maj 2018 Brøndby Kommune Program 17.00 Velkomst ved borgmester Kent Max Magelund 17.05 - Præsentation af overordnede rammer for letbaneprojektet ved Louise Høst, Plan- og arbejdsmarkedsdirektør,

Læs mere

Nyt Bynet Linjebeskrivelse 350S

Nyt Bynet Linjebeskrivelse 350S Nyt Bynet Linjebeskrivelse 350S - Fra Cityringens åbning i 2019 Movia, Linjebeskrivelse 350S, Nyt Bynet Forslag til den lokale busbetjening Om halvandet år åbner den nye Cityring, som løfter hele den kollektive

Læs mere

Administrationen i Region Hovedstaden modtog den endelige rapport fra LOOP CITY til de involverede kommuner og regionen d. 16. januar 2018.

Administrationen i Region Hovedstaden modtog den endelige rapport fra LOOP CITY til de involverede kommuner og regionen d. 16. januar 2018. Center for Regional Udvikling POLITIKERSPØRGSMÅL Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Direkte 38605545 Web www.regionh.dk Dato: 15. maj 2018 Spørgsmål nr.: 052-18 Dato: 9. april 2018 Stillet

Læs mere

Banekonference Letbanen på Ring 3 Status. 5. Maj 2015 Anne-Grethe Foss Metroselskabet Letbaneselskabet

Banekonference Letbanen på Ring 3 Status. 5. Maj 2015 Anne-Grethe Foss Metroselskabet Letbaneselskabet Banekonference Letbanen på Ring 3 Status 5. Maj 2015 Anne-Grethe Foss Metroselskabet Letbaneselskabet HOVEDSTADENS INFRASTRUKTUR S- tog Fingerplanen Metro Sammenbinding af indre region Letbane Sammenbinding

Læs mere

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen Hvis trængslen skal reduceres, så skal det være nemt og attraktivt for pendlerne at springe mellem de forskellige trafikformer og vælge alternativer til

Læs mere

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Region Hovedstaden Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Det gode liv I Region Hovedstaden arbejder vi for at skabe vækst, for vækst og livskvalitet

Læs mere

1. Projekttitel Opgradering af businfrastruktur langs linje 500S mellem Glostrup Station og Avedøre Holme

1. Projekttitel Opgradering af businfrastruktur langs linje 500S mellem Glostrup Station og Avedøre Holme Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Opgradering af businfrastruktur langs linje 500S mellem Glostrup Station og Avedøre Holme 2. Resumé

Læs mere

Kollektiv Trafik Tra Tr f a ik i og Te T knik e udv knik alg udv e alg t e d

Kollektiv Trafik Tra Tr f a ik i og Te T knik e udv knik alg udv e alg t e d Kollektiv Trafik Trafik og Teknikudvalget d. 27.1.2014 2014 Busdriften, nettet Gladsaxe Kommune betjenes dagligt af 16 buslinjer og S toget (linje A og H). 13 linjer finansieres af kommunen og 3 linjer

Læs mere

BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia

BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia Agenda 1. BRT vs. Letbane 2. +Way er Movias bud på byudvikling og kollektiv trafik 3. En tur til den mellemstore

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane TRÆNGSELSKOMMISSIONEN 27. februar 2013 Dagsorden 1. Eksisterende linjer og igangværende projekter 2. Tilgang til arbejdet med nye linjer 3. Effekter

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

Notat 7. november 2017 J-nr.: /

Notat 7. november 2017 J-nr.: / Notat 7. november 217 J-nr.: 8798 / 2436115 Indeklimaet i de danske skoler lider fortsat Arbejdstilsynet har de første 1 måneder af 217 reageret på 84 tilfælde af dårligt indeklima på 346 besøgte danske

Læs mere

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel er en regional udfordring Regionalt arbejdsmarked: Der pendler 162.000 ind og 104.000

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1 SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN Operate A/S Side 1 METODE Stikprøve og dataindsamling Målgruppe: 18-74 årige mænd og kvinder i Region Hovedstaden (minus Bornholm Kommune). Metode: Web-survey.

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Ole Kveiborg, COWI Lise Bjørg Pedersen, DI Transport, Dansk Kollektiv Trafik 1 Formål DI Transport har bedt COWI gennemføre en analyse af: Betydning for

Læs mere

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein Af specialkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 15. september 2011 COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein S og SF

Læs mere

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst Trafikomlægninger Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst 2 Hvorfor skal vi tale om det igen og igen? Store gener for trafikanterne for billister, cyklister, buspassagerer, gående på

Læs mere

Status for letbane i Ring 3 og eksempler på byudvikling ved stationer v projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet

Status for letbane i Ring 3 og eksempler på byudvikling ved stationer v projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet Status for letbane i Ring 3 og eksempler på byudvikling ved stationer v projektchef Tove Skrumsager Frederiksen, Metroselskabet Samarbejdsaftale om en letbane fra Lundtofte til Ishøj blev indgået 29. juni

Læs mere

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler November 12, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden Trafik- og mobilitetsplan Aalborg Trafikdage 2018 Søren Bom, Regional Udvikling soeren.bom@regionh.dk 1 Jeg vil fortælle om. 1. Hovedstadsregionen og de trafikale udfordringer 2. Hvad gør vi selv indsatser

Læs mere

Pendleranalyse. Redaktion: Henrik Friis Opsætning: Dansk Byggeri/Ditte Brøndum Foto: Ricky John Molloy Dato: August 2019

Pendleranalyse. Redaktion: Henrik Friis Opsætning: Dansk Byggeri/Ditte Brøndum Foto: Ricky John Molloy Dato: August 2019 Pendleranalyse 1 Pendleranalyse Redaktion: Henrik Friis Opsætning: Dansk Byggeri/Ditte Brøndum Foto: Ricky John Molloy Dato: August 2019 2 Indhold 4 Vi pendler 300 gange til Månen hver eneste dag 7 Udviklingen

Læs mere

En stærkere og større hovedstad. Omegnskommunernes input til regeringens hovedstadsstrategi 2030

En stærkere og større hovedstad. Omegnskommunernes input til regeringens hovedstadsstrategi 2030 En stærkere og større hovedstad Omegnskommunernes input til regeringens hovedstadsstrategi 2030 Indledning Kommunerne i omegnen af København ser frem til regeringens udspil, der skal sætte fokus på hovedstadsområdets

Læs mere

Region Hovedstadens Vækstbarometer Ringby-samarbejdet

Region Hovedstadens Vækstbarometer Ringby-samarbejdet Region Hovedstadens Vækstbarometer Ringby-samarbejdet Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Cykelregnskab for Region Hovedstaden

Cykelregnskab for Region Hovedstaden Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal Sekretariat for Cykelsuperstier Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte kontakt@incentive.dk / @ (+45) 2916 1223 / t incentive.dk / w

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Transportformer og indkøb

Transportformer og indkøb Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Fremtidens kollektive transportknudepunkter

Fremtidens kollektive transportknudepunkter Fremtidens kollektive transportknudepunkter i Hovedstadsområdet Partnermøde onsdag d. 16. maj 2018 Den Haag, Holland Hvor og hvordan kan vi planlægge for store kollektive trafikknudepunkter med multiskift?

Læs mere

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Med regionernes udtræden af den kollektive trafik justeres organiseringen af de kollektive trafikselskaber i hele landet, således at trafikselskaberne

Læs mere

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2020 tages til efterretning.

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2020 tages til efterretning. Politisk dokument uden resume Dokumentnummer 493089 Bestyrelsen Dato 28. november 2018 10 Orientering om trafikbestillingsgrundlag 2020 Indstilling Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014 Aalborg Letbane / BRT Orientering om Udredningsrapport September 2014 Faseinddeling Fase 1 : Foreløbige undersøgelser Grundlag for beslutning om yderligere analyse Fase 2 : Beslutningsgrundlag Grundlag

Læs mere

Folk flytter fra København, men kun få kilometer væk

Folk flytter fra København, men kun få kilometer væk Juli 018 Foto Colorbox Folk flytter fra København, men kun få kilometer væk København er en populær by at bo i. Alligevel er der flere, som flytter fra end til København. Alt tyder på, at folk bliver boende

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Kravspecifikation. Letbane til lufthavnen. Fase 2

Kravspecifikation. Letbane til lufthavnen. Fase 2 Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Letbane til lufthavnen. Fase 2 Region Hovedstaden udbud af letbaneanalyse til lufthavnen kravspecifikation - Juni 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics Den alternative trængselskommission.. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne Vibeke Forsting, COWI Economics 1 Disposition Agenda 1. Definitioner og fakta om trængsel 2. Et tanke-eksperiment

Læs mere

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 Sag nr. 1 Emne: Effektivitet i regionens lokalbaner og regionale busruter Bilag: 1 Koncern Regional Udvikling Kongens

Læs mere

19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester

19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester Aftenens program 19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester 19.20 Aalborg Letbane - et nødvendigt løft til den kollektive trafik v. Mads Duedahl, rådmand

Læs mere

Betalingsring En ekspertvurdering

Betalingsring En ekspertvurdering Betalingsring En ekspertvurdering Ingeniørforeningen 2012 Betalingsring En ekspertvurdering 2 Betalingsring En ekspertvurdering 3 Betalingsring En ekspertvurdering Resume Ingeniørforeningens kortlægning

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

Nyt Bynet i Rødovre Kommune

Nyt Bynet i Rødovre Kommune Nyt Bynet i Rødovre Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Rødovre Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Notat. Fremtidige opgaver og ressourcer i Ring 3 s Gravekontor

Notat. Fremtidige opgaver og ressourcer i Ring 3 s Gravekontor Notat Den 10. marts 2016 Journal nr. 163-2015-52156 Dokument nr. 163-2016-33083 Til Fra Ring 3 s Gravekontor Fremtidige opgaver og ressourcer i Ring 3 s Gravekontor 1. Baggrund Hovedstadens Letbane (HL)

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Region Hovedstaden

Bynet forslag til strategisk busnet Region Hovedstaden Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Region

Læs mere

Halvårsrapport for 1. halvår 2017 Hovedstadens Letbane

Halvårsrapport for 1. halvår 2017 Hovedstadens Letbane Halvårsrapport for 1. halvår 2017 Hovedstadens Letbane Denne halvårsrapport omfatter; Hovedstadens Letbane I/S Metrovej 5 2300 København S CVR nr. 36032499 Tlf: +45 3311 1700 REGNSKABSRESUME Regnskabsresultater

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018

Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018 Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018 Dagens program Oplægsholder Carsten Jensen, Movia Otto Anker Nielsen, DTU Management Engineering Jesper B. Ingvardson, DTU Management Engineering Tema

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

Bilag K Kvartalsmøde nr juni Kvartalsrapport pr. 31. marts 2017 Hovedstadens Letbane

Bilag K Kvartalsmøde nr juni Kvartalsrapport pr. 31. marts 2017 Hovedstadens Letbane Bilag K09-02-03 Kvartalsmøde nr. 09 15. juni Kvartalsrapport pr. 31. marts Hovedstadens Letbane Resultatopgørelse Note 2016 Indtægter Værdi af eget arbejde 19.361 4.847 5.428 6.525 26.100 26.100 Indtægter

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København 28. august 2012 Udbygning af den kollektive trafik i København Peter Bønløkke // Økonomiforvaltningen // Center for Byudvikling // pb@okf.kk.dk edoc Disposition Baggrund Screeningsfasen (2011) Scenarier

Læs mere

Udvikling af et BRT buskoncept

Udvikling af et BRT buskoncept Udvikling af et BRT buskoncept Thomas Damkjær Petersen Projektleder Trafik- og rådgivningscenter E-mail: tdp@moviatrafik.dk - og hvordan kan det anvendes? 1 Movia, 12. juni 2014 Agenda Del 1: Baggrunden

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen -1- AlsFynBroen i tal Afstand: 11 km kyst-til-kyst Trafik: Op til 17.100 biler i døgnet ved broafgift på 60 kr. Sparet rejsetid: 30 minutter mellem Odense og Hamburg

Læs mere

Bilag K Kvartalsmøde nr december Kvartalsrapport pr. 30. september 2017 Hovedstadens Letbane

Bilag K Kvartalsmøde nr december Kvartalsrapport pr. 30. september 2017 Hovedstadens Letbane Bilag K11-02-03 Kvartalsmøde nr. 11 14. december Kvartalsrapport pr. 30. september Hovedstadens Letbane Resultatopgørelse Note 2016 Indtægter Værdi af eget arbejde 19.361 15.079 16.612 19.575 26.100 26.100

Læs mere

Vækstbarometer. Transport. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Transport. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Transport Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Vi har et velfungerende kollektivt transportnet i hovedstaden, hvorfor bruge så mange penge på mere kollektiv transport?

Vi har et velfungerende kollektivt transportnet i hovedstaden, hvorfor bruge så mange penge på mere kollektiv transport? Spørgsmål og svar om letbanen langs Ring 3 Emne Spørgsmål Svar Letbanen som samfundsinvestering Vi har et velfungerende kollektivt transportnet i hovedstaden, hvorfor bruge så mange penge på mere kollektiv

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA om landsudligningsindsatsen FAMILIEN I HOVEDSTADSOMRÅDET HAR FÆRRE PENGE TIL RÅDIGHED En familie i hovedstadsområdet,

Læs mere

MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid

MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid Rapport Dato: 19. marts 218 Indledning Baggrund I dag har Region Hovedstaden begrænset viden om konkurrenceforholdet mellem

Læs mere

Busomlægninger under anlæg af Letbane på Ring 3 i Glostrup Kommune

Busomlægninger under anlæg af Letbane på Ring 3 i Glostrup Kommune Notat Til: Glostrup Kommune Kopi til: Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Herlev Kommune, Region H. Sagsnummer Sagsbehandler PBM Direkte +45 36 13 17 28 Fax - pbm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN

Læs mere

Nøgletal fra 2018 på genoptræningsområdet

Nøgletal fra 2018 på genoptræningsområdet Nøgletal fra 218 på genoptræningsområdet KL publicerer for ottende gang en oversigt, der beskriver udviklingen af genoptræningsområdet efter sundhedsloven 14 dvs. borgere der udskrives fra sygehus med

Læs mere

Intern Q&A dansk 2015

Intern Q&A dansk 2015 Intern Q&A dansk 2015 INDHOLD BAGGRUNDEN... 2 Q: Hvad er Supercykelstierne?... 2 Q: Hvad er formålet med Supercykelstierne?... 2 Q: Hvad er målsætningen for Supercykelstierne?... 2 Q: Hvem står bag Supercykelstierne?...

Læs mere

Styr på trafikken og renere luft

Styr på trafikken og renere luft Styr på trafikken og renere luft Politisk udspil af overborgmester Frank Jensen om mindre trængsel, bedre kollektiv trafik og renere luft. Det går godt i København. Byen vokser og vi bliver rigere. De

Læs mere

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK Trafikstyrelsens sikkerhedskonference 08.11.2012 Opgavekommissorium "I forbindelse med den planlagte etablering af letbaner i Danmark er det besluttet, at der skal

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Udvikling i trafikken

Udvikling i trafikken Udvikling i trafikken Informationsmøde om letbaneprojektet Michael Knørr Skov, Afdelingschef Plan og trafik 1 Mobilitet Giver mulighed for økonomiske og sociale relationer Virksomhed til virksomhed Virksomhed

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1) Til lovforslag nr. L 102 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet

Læs mere

Planlovsdage. Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet. 14. marts Christina Berlin Hovmand

Planlovsdage. Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet. 14. marts Christina Berlin Hovmand Planlovsdage Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet 14. marts 2019 Christina Berlin Hovmand Agenda 1 Indledning 2 Fokus i arbejdet med udspillet 3 Plads til alle 4 Vækst, viden

Læs mere

Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om:

Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om: Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om: Glemte I københavnernes mest anvendte transportform, som er næsten 50%

Læs mere

Notat. Til: Albertslund Kommune. 22. februar Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen - Albertslund Kommune. Resumé

Notat. Til: Albertslund Kommune. 22. februar Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen - Albertslund Kommune. Resumé Notat Til: Albertslund Kommune Sagsbehandler JSM Direkte +45 36 13 16 96 Fax - jsm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 22. februar 2018 Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen -

Læs mere

Ny natbetjening i Gladsaxe Kommune. Indhold. Til: Gladsaxe Kommune. Kopi til: 9. juli Baggrund Anbefaling... 2

Ny natbetjening i Gladsaxe Kommune. Indhold. Til: Gladsaxe Kommune. Kopi til: 9. juli Baggrund Anbefaling... 2 Til: Gladsaxe Kommune Kopi til: TOR, JHI Sagsnummer Sagsbehandler TTH Direkte 36 13 16 67 Fax - TTH@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. juli 2012 Ny natbetjening i Gladsaxe Kommune

Læs mere

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle.

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle. N O T A T Pendlingstiden er uændret selvom vi pendler længere En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at

Læs mere

Byvision og Letbane i Ring 3. TØF 1. oktober 2012

Byvision og Letbane i Ring 3. TØF 1. oktober 2012 Byvision og Letbane i Ring 3 TØF 1. oktober 2012 Projektet: et storskala byudviklingsprojekt en fælles byvision fælles omdannelsesstrategier en kobling af by- og trafikudvikling 5..Udvikling af den

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Kom sund frem! 25. maj 2016

Kom sund frem! 25. maj 2016 Kom sund frem! 25. maj 2016 Indhold Hvad er Supercykelstier? Et samarbejde, et løft, et reelt alternativ til cykelpendlere Status Hvad er anlagt, hvad er på vej? En god forretning Trængsel, klima og sundhed

Læs mere