Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Afskrift Vi Christian den Femte, af Guds Naade Konge til Danmark og Norge, de Wenders og Gothers; Hertug udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Dytmersken; Greve udi Oldenborg og Delmenhorst; Giøre alle vitterligt, at, saasom de Gamle meget fornufteligen altid have været betænkt paa, hvorledis de kunde belønnis, som deris Dyd og Mandighed frem for andre merkelig loed siune, og der over have indrettet adskillige Ære-Trapper, paa hvilke en hver efter sin Fortieniste skulde ophøjes; Da bør Ridder-Ordenen med ald Villighed at have sit Stæd paa den fornemmeste der af, eftersom der ved Dydens Exempel sættis en hver klarligen for Øyne, og mand ved det udvortis Tegn kand see og kiende, at den, som i saa maader er bleven eragtet værdig, udi store Herrers og kronede Hoveders Omgængelse at antagis, maa sligt ej uden høje og berømmelige Aarsager have fortient; Andre derved ogsaa opmuntris til at træde i saadannis Fodspor, og naar de see Belønningen for Øjnene, at løbe med saa meget dis større Iver paa Banen, som de veed, at Belønningen er dennem vis, naar de have opnaaet Maalet; Foruden at store Herrer og kronede Hoveder imellem sig selv indbyrdis, den Eene til fortroelig Enighed og oprigtig Venskab ved dette Middel til den Anden forbindis; Saa have fremfarne Konger i Danmark, saadant og grundeligen overveyet og betragtet, og til den Ende for utænkelige Tider indstiftet denne ypperligste Ridder-Orden af Elefanten, som siden hos alle Potentater og Herrer haver været i stor Ære og Anseende. Som Vi og udi særdelished ville lade os være angelegen, at den ey alleene kand blive ved den sædvanlige Værdighed som den stedse haver været, men endog den endnu Tid efter anden udi større Agt og Anseelse at bringe; Saa have Vi allernaadigst for got befunden, de den tilhørende og af Alders Tid af adskillige Konger igien forandrede Love og Stiftelser for Os at tage, Og, efter at Vi dennem med flid have ladet igiennemsee, og deraf udelukt, hvis ey med disse Tider, og Voris reene og puure Evangeliske Lærdom vel kunde overeens komme, dennem saaledis at fornye, forandre og forbedre, som følger: 1. Ville Vi og Voris Kongelige Arve-Successorer udi Regieringen, Konger i Danmark og Norge, alleene være, kaldis og forblive denne ypperligste Ordens Enevolds-Herre.

26 2. Ridderne udi denne ypperligste Orden, skulle være Tredive i Tallet, under hvilket Tal Ordens-Herren eller hans Sønner, ey ere med beregnede, saasom de ere baarne Riddere af denne ypperligste Orden. 3. Den som maa antagis i denne ypperligste Ridder-Orden, skal være over sine Tredive Aar, med mindre det er Ordens-Herrens Blods-Forvandte eller hans Naturlige Sønner, hvilke maa antagis der udi, naar de ere Tyve Aar gamle. 4. De, som antagis i denne ypperligste Ridder-Orden, skulle daglig bære paa deris høyre Side en Elefant af puurt Guld, hvid émailleret, havendis et Vagt- Taarn paa Ryggen, og en Morian med en Piil i Haanden, siddendis neden for Taarnet paa Halsen, og paa Siden et Kaars af Diamanter udi et blaat Silckebaand, som skal hænge over deris vensre Axel; Og skulle de bære paa den venstre Side af deris Kiortel for Brystet en af Sølv bordyret Stierne af Otte Straaler, og udi det Middelste af Stiernen et bordyret Sølv-Kaars udi en rød Fløyels Grund, saaledis som efterfølgende Afritzninger det udviser.

27 5. Udi Forsamlingens Høytid, naar Ridderne ere klædde i deris Høytidelige Dragt, skulle de bære om deris Hals oven omkring Kappens Klappe en Kiede, bestaaende af Elefanter og Vagt-Taarne af Guld; Hver Elefant haver et blaat émailleret Dekken paa med Guld-Fryndtzer om, hvor paa staar et Latinsk D. af Guld, som betyder Dacia; Imellem tvende Elefanters Næser, som vende mod hinanden, hænger et Vagt-Taarn, saa ogsaa imellem tvende Elefanters Rumper, som og vende mod hin anden, efter den Aftegning, som her efter findis. Og naar de bære bemelte Kiede, da skal Ridder-Ordenen udi en liden Kiede hænge paa tvende Elefanters Næser midt for Brystet; Og skal Elefanterne og Vagt- Taarnene være af den Størelse, som her efter inden udi Kieden findis.

28

29 Ordens-Herrens Dragt er denne: 6. En Trøye og opskiørtede Buxer af hvit Sølv-stycke, besatt i Sømmene med Guldsnore; Perle-farvede Silke-Strømper med Guld bordyrede Knæbaand, een Romansk Casquet, overtrocken med sort Fløyel, med hvide Feire paa og en sort Aigrette; Ridder-Kappen af Karmesinrødt Fløyel, underfoeret med hvit udhugget Atlask; Den skal have et langt Sleb, og en breed Klappe oven omkring Halsen, der til en Rand for need og runden om, altsammen af bemelte udhuggede Atlask. Stiernen, som i den Fierde Artickel ommeldis, bør være dobbelt saa stoer paa Kappen, som den ellers dagligen paa Kiortelen bæris, og heftis paa den venstre Side der af; Forneed fra Halsen hænge tvende store Guld- Litzer, som gaar need til Jorden med en Qvast paa hver Ende; Altsammen paa den Maade, som her efter findis betegnet. Lige saadan er alle de andre Ridderis Dragt, undtagen: 1. At deris Trøje og Buxer ere af hvit Silcke-Tobin med Guld-Blommer udi. 2. Paa Hatten bære de hvide og røde Fejre med en hvid Aigrette. 3. De tvende Litzer med Qvaster paa, som hænge for need fra Halsen af deris Kapper, ere af Guld og Karmesin-rødt Silcke. 4. Førstelige Personer alleene have langt Sleb paa deris Kapper, men alle andre Riddere deris Sleb er gandske kort. 7. Ordens-Brødrene skulle, saa længe de leve, føre under deris eget Vaaben Ordenens Tegn, som er Elefanten, hængendis enten i Ordens-Kieden, eller i det blaae Baand, saaledis som her hos findis, til et Kiende-Tegn for alle Mand, at de ere Brødre af Ordenen:

30 8. Alle De, som i denne ypperligste Orden antagis, skulle være forbundne til, at forfegte Ordens Herren, Kongen i Danmarck og Norge, Hans Høyheder Respect og Herredømme, til at forsvare Guds Ords Tienere og den sande Evangeliske Religion, at antage sig de fattige Encker og Faderløse, og at giøre og befordre alt det, som kand geraade til Guds Ære og denne ypperligste Ordens Værdighed, og at efterkomme disse Ordens-Stiftelser i alle deris Ord, Clausuler og Puncter. 9. Enhver Ordens-Broder skal, saa snart hand i Ordenen er antaget, meddelis under Ordens-Herrens Haand og Ordenens Segl et aabet Ridder-Brev paa Latin, til en Bevjs, paa hvad Tid hand i Ordenen er antagen. 10. Der skal være et Ordens-Segl, paa hvis eene Side skal staae Ordens- Herrens, Kongen af Danmark og Norge, hans Vaaben, og om Vaabenet være bundet Ridder-Baandet, paa hvilcket Ordens-Kieden ligger, hvorfra allernederst ved Vaabenet hænger Elefanten med sin Rystning; Paa den anden Side staar en

31 Elefant, ligesom udi den Fierde Artickel er beskreven, staaendis paa en grøn Grund; Oven ved Taarnet staar Ordenens Tancke-Sprog, som er: MAGNANIMI PRETIUM Og runden om i den yderste Kant staar disse Ord: Magnum Sigillum Nobilissimi Ordinis Elephantini. Saaledis, som efterfølgende Afritzning det udviser : Samme Segl skal tryckis udi rødt Vox, indsluttet udi en rund Elfenbeens- Eske, som skal hænge udi en Snoer af Guld og Karmesinrødt Silcke. 11. Skal herefter alleene i denne ypperligste Ordens Selskab antagis fremmede Potentater og Herrer af den Evangeliske Religion, Ordens-Herrens Geheimeste Raad, høyeste Ministri, Generals Personer og Riddere af Dannebrog, med saa skiel de ere af den Evangeliske Religion, og Ordens-Herren til Tieniste, enten i Krigen eller andre Maader, have saaledis givet deris Tapperhed og Troeskab tilkiende, at den gandske Verden tillige med Ordens-Brødrene skinbarligen

32 kand kiende, og Ordens-Herren self eragte Dennem værdige, i dette ypperligste Ordens-Selskab at annammis. 12. Naar det bliver Ordens-Herren vitterligt, at der er nogen Ordens-Plads ledig, vil hand lade de næste Ordens-Brødre tilsige en vis Tid og Stæd at møde, for at foreslaae en anden Person, som kand være værd, denne ledige Ordens- Plads at beklæde. 13. Hvilcke Ordens-Brødre skulle foreslaae en Mand, som de udi deris Samvittigheder formeene, med hans Dyd at have fortient, i dette ypperligste Ordens-Selskab at annammis, og ey for Villie eller Venskab, Slægt eller Frendskab foreslaae nogen anden, end som meldt er, og til den Ende indgive nogle Navne under deris Haand og Segl til Ordens-Herren, hvilcken, enten af de foreslagne, eller andre, efter eget Behag antager. 14. En hver, som i denne ypperligste Ridder-Orden antagis, skal tilforn være Ridder af Dannebrog; Hænder det sig, at Nogen der til bliver nævnt, som samme Orden forud ey haver, da skal hand den uden nogen offentlig Ceremonie annamme, Otte Dage førend hand Elefanten bekommer; Og, naar hand da i denne ypperligste Orden indtræder, qvitterer hand forberørte Orden af Dannebrog, og leverer den til Ordens-Secretereren imod hans Qvittering. 15. Naar nogen med Ceremonie skal giøris til Ridder, da skal dermed forholdis efter Ordens-Ceremonialet. 16. Alle Dem, som i denne ypperligste Orden ere antagne, givis af Ordens- Herren, naar hand dem tilskriver, den titel af Herre.

33 17. Naar nogen af Ordens-Herrens Undersaatter i dette ypperligste Ordens- Selskab er kommen, skal hand være forbunden til, alle andre Ordener, som hand kunde være benaadet med, at aflegge, og bære denne alleene. 18. En hver, som efter denne Dag antagis i dette ypperligste Ordens-Selskab, skal være forbunden, derefter aldrig at annamme eller bære nogen anden Orden, end Elefanten, saa fremt Ordens-Herren icke derudi samtycker; Dog skal den, som dislige Samtycke og Tilladelse af Ordens-Herren bekommet haver, være forpligtet til, naar hand i Ordens-Herrens Riger og Lande sig opholder, at aflegge ald anden Orden, som hand af nogen anden Ordens-Herre kunde være benaadet med, og bære denne alleene. 19. Den, som af Ordens-Herren bliver værdiget til at komme i dette ypperligste Ordens-Selskab, hannem skal en rigtig Gienpart af Ordenens Secreterer paategnet, og under Ordenens Segl af Ordens-Stiftelserne leveris. 20. Skal Den, som af Ordens-Herren er antagen til Ridder, levere til Ordens- Secretereren sit Vaaben, afmalet med sine rette Farver og hosføyede Tancke- Sprog, eller Symbolum, som siden paa en Plade, giort som et Skiold, efter den ordinerede Størelse, skal afmalis, og til hans Ære i Ordens-Kapellet paa Friderichsborg over hans Stade ophængis. 21. Hver Ridder skal tilleggis et Stade i Kapellet paa Friderichsborg, Og skal Ordens-Herrens Stade være midt for, og de andre Ridderis Stader paa begge Sider af Ordens-Herrens, hvilcke Stader de paa Forsamlingens Høytid der beklæde. 22. Og, paadet ingen Trette skal komme imellem Ordens-Brødrene om Høyheden, saa skal en hver Ordens-Broder i alle Ordenens Samqvemme have

34 Sæde og Gang, ligesom hand er kommen i Ordenen til; Og, om fleere paa een Dag bleve antagne der udi, da nyder den altid den øverste Plads, som Ordenen først af Ordens-Herren haver bekommet; Dog giøris den Forskiel derpaa, at Kur-Førster imellem dem, Førstelige Personer imellem dem, og andre Riddere indbyrdis dette saaledis i Agt tage, og at Kur-Førster og Førstelige Personer beholde altid de øverste stæder over alle andre Riddere udi Ordens-Kapellet. 23. Forsamlingens-Høytid, skal holdis paa Friderichsborg een Gang om Aaret paa Tredie Pintze-Dag, og skulle da alle tilstæde-værende Riddere af Elefanten i deris Ridderlige Dragt gaae fra det ordinerede Gemack til Ordens-Kapellet i den Orden, som her efter skal sigis, og der beklæde deris Stader, høre Høymesse, og der fra igien gaae til det samme Gemack, og der forblive, ind til de blive kaldede til Tafel, hvor de og i deris fulde Ridder-Dragt skulde møde; Den Dag spiser Ordens_herren med sine Ordens-Brødre, og haver iligemaade sin fulde Ridder-Dragt paa. Derforuden skulle all tilstæde-værende Riddere Tre Dage om Aaret, nemlig Tredie Juledag, Tredie Paaskedag og Ordens-Herrens Fødsels-Dag udi deris ordinarie Klæder, i stæden for det blaa Baand, bære OrdensKieden med underhængende Elefant. 24. Prædicken og Tienisten for Alteret skal samme Dag forrettis af Ordens- Herrens Confessionario, og skal, efter Tienisten er endt, ved en Ordens-Broder eller Ridder af Dannebrog udi Kircken holdis en Tale til Ordens-Herrens Ære og Ordenens Berømmelse. 25. I Gangen, som skeer fra det ordinerede Gemack til Capellet, og fra Capellet igien til bemelte Gemack, følgis denne Orden: Først gaar Ordenens tvende Herolder i deris Herolds-Dragt; Næst dem gaar Ceremonie-Mesteren og Secretereren af Ordenen, klædde udi den Dragt, som i den 40de Artickel ommældis; Efter dem gaae Ridderne af Dannebrog, Par-viis, og, om de ere ulige i Tallet, da tre udi det første Led, klædde i deris ordinarie Klæder med deris Ordens-Kiede. Dernæst følge Ordens-Brødrene Par-viis efter den Rang, som i den 22de Artikel er anført; Efter dem gaae Ordens-Herrens yngre Sønner, parrede, om de

35 ere tvende, eller alleene, om der er ickun Een; Saa følger Ordens-Herrens ældste Søn alleene; Og have alle disse den Dragt paa, som i den Siette Artikel omtalt er. Dernæst gaar Kongens Ober-Hofmarskalck med sin Marskalks-Stav i Haanden, og med tvende Radder røde og gule Fejre paa Hatten, som ey studtze; Udi Ober-Hof-Marskalkens Fraværelse gaar i hans stæd Kongens Ober- Kammer-Juncker. Allersidst bæris af fire Kammer-Herrer en rød Fløyels Himmel, hvor under Ordens-Herren gaar alleene, klæd som i den Siette Artikel er anført, Og den ældste tilstæde-værende Kammer-Herre bærer Slæbet paa hans Kappe; Paa begge Sider af Himmelen gaar Fire Riddere af Dannebrog, som Ordens-Herren dertil udvælger, for at komme forbemelte Fire Kammer-Herrer til Hielp, Og runden omkring gaar Trabanter-Guarden; Efter Ordens-Herren gaae alle hans høye Betiente, som hand dertil vil bruge, i fleng og uden nogen Rang. 26. Naar Forsamlingens Høytid er endt i Kapellet, og Ordens-Brødrene igien ere sammenkomne paa det ordinerede Gemack, skal Secretereren for Ordens- Herren tilkiende give, om nogen Ordens-Broder kunde have forseet sig imod disse Love og Stiftelser; Og Den, som saaledis anklagis, skal strax svare for sig, om hand da er tilstæde, men hvis icke, indstævnis hand til en vis Dag, og dømmis af Ordens-Herren i Brødrenis Overværelse efter hans Fortieniste. 27. Den Elefant eller Kiede, som nogen af Ordens-Herren værdiges med, maa icke forandris, sælgis, afhændigis, bortlaanis, pantsættis, eller i Gields- Betalning udleggis, eller bortgivis til nogen, under hvad Forevending det være kand, enten af Nød eller anden Aarsag; Men skal altid blive hos Ridderen i god Forvaring, saa længe hand er i live. 28. Ingen af Ordens-Herrens Undersaatter som i denne ypperligste Ordens Selskab ere antagne, maa uden Ordens-Herrens Forlof tiene i nogen fremmed Krigshær, ey heller begive sig paa lange Reyser; Dog skal dem ey veigris Forlof dertil, naar de hos Ordens-Herren der om giøre deris allerunderdanigste Ansøgning, og hand deris Tieniste ey self behøver; Men Fremmede, som i

36 denne ypperligste Ordens Selskab ere antagne, og ey ere Ordens-Herrens Undersaatter, maa tiene i Krig, dog ey imod Ordens-Herren self, uden alleeniste i de Tilfælde, som næst efterfølgende Artickel ommælder. 29. Skulde Odens-Herren blive foraarsaget at paaføre en fremmed Potentat, hvis Undersat een eller fleere af Ordens-Brødrene kunde være, Krig og Feide, da maa saadan Ridder eller Riddere med ald Ræt forsvare deris Lands-Herre og Fæderneland, uden at sætte deris Ære og gode Tro i fare, eller at tilleggis det Van-Rygte, ligesom de skulde have handlet noget imod Ordens-Herren eller denne ypperligste Ordens Love og Stiftelser; Men, om saadan Ridders eller Ridderis Lands-Herre paafører Ordens-Herren Krig og Orlog, da skal hand eller De undskylde sig for at gaae i saadant Tog, med mindre de dertil vorder nødte og tvungne af deris Lands-Herre; thi i saadan fald maa de følge med, dog med saa skiel, at deris Lands-Herre gaar med i egen Person, og at de give Ordens- Herren det betimeligen tilkiende under deris Haand og Segl. 30. Om det hænder sig, at Een eller flere Riddere hafde givet sig i Tieniste hos tvende fremmede Herrer, som hafde Fejde med hin anden, og Een eller flere bleve fangne, da skal den eller de Riddere, som ere hos det Parti, af hvilcket Ordens-Broderen blef fangen, giøre sit yderste for at faae hannem fri igien. 31. Om det skulde hænde sig, at der kom nogen Tvist eller Ueenighed imellem tvende Riddere indbyrdis, som alleeniste deris egne Personer angik, da skulle de Ordens-Brødre, som derom faae Kundskab, strax give Ordens-Herren det tilkiende, hvilcken da lader Parterne forbyde ald Egenraadighed, Og vil Ordens- Herren i de nærværende Ordens-Brødris Overværelse, forhøre begge Parters paastaaende, og sige dem imellem, med hvilcken Sigelse de skulle være tilfreds. 32. Saa maa ey nogen Ordens-Broder gaae i Duel imod sin Ordens-Broder, men, om hand af ham vorder forurettet, skal det givis Ordens-Herren tilkiende, som da vil skaffe en hver sin Fornøyelse.

37 33. Ingen Ordens-Broder maa offentlig findis uden hans Ridder-Orden, eller derfor betale til de Fattige i Hillerød ved Friderichsborg Tive Dukater i Guld; Men legger hand den gandske af, og det ham overbevisis, at hand den ey over Aar og Dag haver baaret, da haver hand self giort sig u-værdig, i dette ypperligste Ordens-Selskab længere at forblive, og skal af Ordenen forskydis. 34. Ingen, som er dømt fra sin Ære, Lif eller Gods, omendskiønt hand efter Dommen at lide, kunde vorde forskaanet, ey heller den, som uden bevitzlig Overmagt og høyeste Tvang i noget Slag tog Flugten og forloed sine Folck og Post; Ey heller den, som er berygtet for nogen skammelig Gierning, skal tilladis at komme i denne ypperligste Orden; Og, dersom nogen, som allerede i Ordenen er antagen, noget sligt overbevisis, eller falder fra den Evangeliske til anden Religion, da skal hand strax af Ordenen forskydis. 35. Naar en Ordens_broder ved Ordens-Herren bliver befunden skyldig, og dømt til at miste Ridder-Ordenen, og hand er Ordens-Herrens Undersaat og tilstæde, da skal Secretereren strax Ordenen fra hannem affordre, og hand være forpligtet, den uden nogen Modsigelse fra sig at levere, og ham derforuden i Ordens-Herrens Navn ved Secretereren anbefalis, den aldrig meer at bære; Men, er den skyldige Ordens-Broder Ordens-Herrens Undersat, og ey tilstæde, eller og en fremmed Herris Undersat, og hans Brøst saaledis befindis, da skal ham tilskickis et aabet Bref under Ordenens Segl og Secretererens Haand, hvorudi skal være indført hans Forseelse, Dommen, Forbud, at maa bære Ordenen, og Befalning, at levere den fra sig til Ordens-Secretereren, Og, om hand det ey efterlever, da skal han af Ordens-Herren dertil tvingis ved saadanne Middeler, som der til kand fornøden eragtis. 36. Naar nogen Ordens-Broder vorder forskudt af Ordenen, da skal hans Vaaben borttagis fra hans Stade i Ordens-Capellet, og i Ridder-Bogen Dagen og Aaret, naar hand blef forskudt, antegnis, Saa vel som og i Ordens-Protokollen indføris Aarsagen, hvorfor saadant skeede.

38 37. Naar nogen Ordens-Broder er ved Døden afgangen, da skal iligemaade hans Vaaben tagis bort fra hans Stade og henstillis paa det der til forordnede Stæd. 38. Naar nogen Ordens-Broder døer, da skulle hans Arvinger være forpligtede, inden Tre Maaneder der efter at give Ordens-Secretereren samme Ridders Død tilkiende, og tillige indsende hannem Ordenen, Ordens-Statuterne saavelsom og Ordens-Kieden, om hand den af Ordens-Herren haver bekommet, og derfor annamme hans Qvittering, hvorimod de skulle være befriede for, videre dertil at svare; Skulde det hænde sig, at Ordenen var forkommen, da bør samme Arvinger en anden lige saa god igien at forskaffe; Men, dersom Ridderen er død udi Krigen, eller ved nogen ulyckelig Hændelse, saa at Ordenen tillige med hans Person er bortkommet, da skulle Arvingerne være fri for, der til at svare. 39. Naar nogen Ridder ved Døden afgaar, skal Ridder-Ordenen leggis paa en rød Fløyels Pude oven paa Liig-Kisten, saa længe Liget staar i Huset, og siden udi Lig-Begængelsen (saa fremt den med offentlig Ceremonie forrettis) af en dertil forordned Marskalk, paa fornæfnte Pude til den Afdødis Ære, for Liiget bæris; Næst efter Maskalken gaar Ordenens-Betiente, og efter dem skulle alle Ordens-Brødrene, som ere tilstæde, følge; Og maae i det øfrige Ridderne for deris egne Personer begravis med saadanne Ceremonier, som deris efterlatte Arvinger self eragte, til den Afdødis Ære at kunde graade. 40. Der skal være en Ceremonie-Mester og en Secreterer af Ordenen, til hvilcke Bestillinger skulle antagis saadanne Personer, som til Skiold og Vaaben ere berettigede; Og, naar de samme Bestillinger tiltræde; givis dennem af Ordens-Herren et sært Ordens-Tegn, hvilcket de, sa længe de ere Ordens- Betiente, dagligen skulle bære udi et hvit Baand med røde Kanter, hængendis fra et af Knap-Hullerne for paa Brystet; Derforuden i alle Ordenens Samqvemme bære de den Ridderlige Dragt af Dannebrog, og paa Hattene tvende radder hvide Fejre.

39 41. Ceremonie-Mesterens Embede skal være, naar nogen med offentlig Ceremonie skal giøris til Ridder, saa vel som til den Aarlige Forsamlings Høytid, at have Omsorg for, at alting paa behørige stæder bliver vel tillavet; Til hvilcken Ende hannem en rigtig Gienpart af disse Statuter, saa velsom af Ordens-Ceremonialet, under Ordenens Segl og af Secretereren paategnet, skal meddelis. 42. Ordens-Secretererens Forretning skal være, at udfærdige og parafere det Ridder-Bref, som Ridderne af Ordens-Herren vorder meddeelt; Item, at holde en egen Ridder-Bog, udi hvilken skal indføris en hver Ridders Nafn og Titel, til hvad Tid hand er annammet i Ordenen; Der efter hans Vaaben med sine rette Farver afmalet, med hosføyede Tancke-Sprog, saa vel som og foromrørte Ridder-Bref; Og, naar Ridderen enten ved Døden afgaar, eller af Ordenen vorder forskudt, skal hand det iligemaade i samme Ridder-Bog antegne. 43. Hand skal og holde en Ordens-Protocol, udi hvilken hand skal indføre, naar nogen i Ordenen antagis, om det skeer med Ceremonie, eller paa hvad Maade; Hvor mange Ordens-brødre til hver Forsamlings-Høytid møde, og hvor mange have Forfald; Om nogen Ridder for noget usømmeligt bliver beskyldet, hvad der udi af Ordens-Herren vorder kiendt, og alt hvis ellers Ordenen angaaende handlis og foretagis; Denne Protocol, saa vel som Ridder-Bogen, skal hand holde i god Forvaring, og, naar de ere fuldskrefne, i Ordens-Herrens Archiv indlevere, hvor de til ævig Hukommelse skulle giemmis. 44. Naar nogen i denne ypperligste Ordens Selskab antagis, da skal hand erindre hannem om, at betæncke de Fattige i Hillerød ved Friderichsborg, efter egen generositet; Og hvis hannem til den ende bliver tilstillet, skal hand til de Fattigis Forstandere der sammesteds imod deris Qvittering overlevere. 45. Hand skal og, naar nogen i dette ypperligste Ordens-Selskab bliver antaget, have Omsorg for, at hans Vaaben og Symbolum bliver indleveret og ophængt

40 over hans Stade i Ordens-Capellet; Dernest overlevere hannem en rigtig Gienpart af disse Statuter, paraferet og under Ordenens Segl; Og, naar nogen Ordens-Broder, enten ved Døden afgaar, eller af Ordenen vorder forskudt, skal hand forrette hvis den og 38. Artickel omtaler. 46. Skulde det hende sig, at nogen Ordens-Broder forsaae sig imod disse Love, da skal hand det paa Forsamlingens Høytid for Ordens-Herren andrage, efter den forregaaende 26 Artickels videre Formeldning; Og skulde der falde nogen Tvist for imellem Ridderne indbyrdis, skal hand ogsaa flittig erkyndige sig der om, og give Ordens-Herren det tilkiende, at derom kand giøris ald fornøden Anordning. 47. De Ordener, som hannem efter de afdøde Riddere blive tilstillede, skal hand til Ordens-Herren igien indlevere, hvor imod hannem Aarligen for saa mange, som det Aar ere indkomne, Qvittering meddelis. 48. Der skulle og være tvende Herolder af Ordenen, som udi deris Herolds- Dragt skulle være tilstæde, naar nogen med offentlig Ceremonie skal giøris til Ridder, saavelsom og ved den Aarlige Forsamlings Høytid, og naar dem ellers anbefalis, til Ordenens Forretninger; Og da bære de udi Hænderne hver et forgyldt Scepter, og paa Hattene røde Fejre. 49. Konger, Kurførster og Førstelige Personer kunde annammis i denne ypperligste Orden, uden at være forpligtet til at rette dem efter nogen af disse Artickler; Men Ordens-Herren formoder, at de ville holde got Venskab og Fortroelighed med hannem, handthæve den Evangeliske Religion, og lade dennem denne ypperligste Ordens Værdighed være angelegen. 50. Skal Originalen af disse Statuter med Ordenens Segl under, forvaris udi Ordens-Herrens, Kongen af Danmarck og Norge, hans Archiv, som sig haver forbeholdet dem efter Tidernis Leylighed at forandre og forbedre, naar hand det

41 got befinder. Givet paa Vort Slot Kiøbenhafn den første Decembris Aar efter Christi Fødsel, Et Tusind, Sex Hundrede, Halffemtesindstyve og Tre, Voris Regierings Fierde og Tyvende Under Vor Kongl. Haand og Ordens-Segl

K o n g e l i g t a a b e n t B r e v,

K o n g e l i g t a a b e n t B r e v, K o n g e l i g t a a b e n t B r e v, a n g a a e n d e D a n n e b r o g > O r d e n e n s U d v i d e l e. K i ø b e n h a v n, d e n 2 8 d e J u n i i 1 8 0 8. K i ø b e n h a v n. T r y k t h o s

Læs mere

Afskrift Vi Christian den Femte, af Guds Naade Konge til Danmark og Norge, de Wenders og Gothers; Hertug udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Dytmersken; Greve udi Oldenborg og Delmenhorst; Giøre alle vitterligt,

Læs mere

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m.

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. 10. December 1828. Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. Cancell. p. 216. C.T. p. 969). Gr. Kongen har bragt i

Læs mere

Lbk. Nr. 998 af 23/12/1986, 42 (se note 3 i feltet Redaktionelle noter).

Lbk. Nr. 998 af 23/12/1986, 42 (se note 3 i feltet Redaktionelle noter). 1 Kong Christian Den Femtis Danske Lov (* 1) (* 2) LOV nr 11000 af 15/04/1683 (Gældende) [Udskrift fra Retsinformation 20.02.2006 v/ Bjørn Andersen, http://bjoerna.dk. Der er sket fremhævelser af 'bøger'

Læs mere

Fra Petter Dass Viser og Rim. Første samling. (Didrik Arup Seip/Oslo, 1934)

Fra Petter Dass Viser og Rim. Første samling. (Didrik Arup Seip/Oslo, 1934) Fra Petter Dass Viser og Rim. Første samling. (Didrik Arup Seip/Oslo, 1934) Jeg hafer læst nogle velrimede Ord, Som siges at Præsten paa Næsne har giord; Gid jeg kun hans Værdighed kiende! Jeg skulde skulde

Læs mere

K o n g e l i g t a a b e n t B r e v,

K o n g e l i g t a a b e n t B r e v, K o n g e l i g t a a b e n t B r e v, a n g a a e n d e d e n f r e m t i d i g e B e t e m m e l e a f D a n n e b r o g s m æ n d e n e s H æ d e r s t e g n. U d t æ d t d e n 2 8 d e J a n u a r ii

Læs mere

KONG CHRISTIAN DEN FEMTIS DANSKE LOV

KONG CHRISTIAN DEN FEMTIS DANSKE LOV KONG CHRISTIAN DEN FEMTIS DANSKE LOV VED JUSTITSMINISTERIETS FORANSTALTNING UDGIVET PAA GRUNDLAG AF DEN AF DR. JUR. V. A. SECHER MED KILDEHENVISNINGER FORSYNEDE UDGAVE AF 1911 G. E. C. GADS FORLAG - KØBENHAVN

Læs mere

Deres Kongelige Høyhed Prints Friderich, Arve-Prints til Danmark og Norge etc. etc. etc. Til Læseren Personerne Første Optog Andet Optog Tredie Optog

Deres Kongelige Høyhed Prints Friderich, Arve-Prints til Danmark og Norge etc. etc. etc. Til Læseren Personerne Første Optog Andet Optog Tredie Optog Deres Kongelige Høyhed Prints Friderich, Arve-Prints til Danmark og Norge etc. etc. etc. Til Læseren Personerne Første Optog Andet Optog Tredie Optog Fierde Optog Femte Optog Deres Kongelige Høyhed Prints

Læs mere

*) Fortegnelse over Folkemængden i Eger Sogne-Kald 1769. Summa paa alle Summa i Hoved- paa alle i Alle ugifte Sognet. Annexet

*) Fortegnelse over Folkemængden i Eger Sogne-Kald 1769. Summa paa alle Summa i Hoved- paa alle i Alle ugifte Sognet. Annexet 25. Om Folkemængden, samt Sygdommene og Sundheds Anstalter. Efter den Fortegnelse som 1769 her og andere Steder i Riget, efter høi Kongelig Ordre blev forfattet, befandtes Folkemængden over dette hele

Læs mere

Af: Kvindernes Underkuelse Stuart Mill

Af: Kvindernes Underkuelse Stuart Mill 5. Saa min Hu mon stande Til en Ven, en kjæk, Som med mig vil blande Blod og ikke Blæk; Som ei troløs svigter, Høres Fjendeskraal; Trofast Broderforbund! Det er Danmarks Maal. 6. Kroner Lykken Enden, Har

Læs mere

Onsdagen 7de Octbr 1846

Onsdagen 7de Octbr 1846 5309 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46 udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs Fond (2010).

Læs mere

Stoormægtigste Monarch. Allernaadigste Arve Konge og Herre!

Stoormægtigste Monarch. Allernaadigste Arve Konge og Herre! Stoormægtigste Monarch Allernaadigste Arve Konge og Herre! Deris Kongelig Majestet har det allernaadigst behaget udi sit til os af 28. December 1731 ergangne Rescript, at anordne det Effterschrefne til

Læs mere

Octroy for det Vestindiske Kompagnie

Octroy for det Vestindiske Kompagnie 1671 udstedte Christian 5. en aftale mellem Danmark og Det Vestindiske Kompagni: Oktroj: http://www.vgskole.net/prosjekt/slavrute/general/octroi_dk.htm Octroy for det Vestindiske Kompagnie Vi Christian

Læs mere

I J. N. 2den Helligtrekonger-Søndag 1846

I J. N. 2den Helligtrekonger-Søndag 1846 5252 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

Christi Himmelfartsdag 1846

Christi Himmelfartsdag 1846 5281 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

7. Naar höe og korn høsten er, da skal fogden tillige med ladefogderne og tilsiunsmændene

7. Naar höe og korn høsten er, da skal fogden tillige med ladefogderne og tilsiunsmændene Instruction For Ridefogeden Hans Adolph Høeg, hvorledis hand sig ved sin nu antagne tieniste, paa Ulstrup, Himmestrup og Wiscum gaarde forholde skall. 1. Skal hand gaa de andre folk for med it got Eksempel,

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

5te Trinitatis-Søndag 1846

5te Trinitatis-Søndag 1846 5293 Femte Trinitatis-Søndag 1846 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne

Læs mere

19. Om Kreaturenes Røgt

19. Om Kreaturenes Røgt 19. Om Kreaturenes Røgt Da de fleste paa detet Sted giøre Førsel og Kiørsel til deres fornemste Næringsvei, som jeg ofte tilforn har erindret, saa ere Heste de Kreature, de fornemmelig lægge Vind paa at

Læs mere

3die Helligtrekonger-Søndag 1846

3die Helligtrekonger-Søndag 1846 5253 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

(Avskrift fra kopi av original i Universitetsbiblioteket i Oslo. Alexander Gyhts avskrift av leilighetsdikt skrevet av Oluf Carlsen, prest til Vardø).

(Avskrift fra kopi av original i Universitetsbiblioteket i Oslo. Alexander Gyhts avskrift av leilighetsdikt skrevet av Oluf Carlsen, prest til Vardø). (Avskrift fra kopi av original i Universitetsbiblioteket i Oslo. Alexander Gyhts avskrift av leilighetsdikt skrevet av Oluf Carlsen, prest til Vardø). Ms. 4 479:1G En Sørgelig Sang ofver Den Søe skade

Læs mere

Min Herre skriver, at gode Venner ønske, at see en Fortsættelse af mit Liv og Levnets Historie

Min Herre skriver, at gode Venner ønske, at see en Fortsættelse af mit Liv og Levnets Historie bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna. dk Epistel 447 Ludvig Holberg: Mine seneste Aar [trykt 1754] Version 1.0-27.02.2007 Indhold Indtjening, formue, testamente, helbred, friherreskab

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905.

Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905. Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905. Syns- og taksationsforretning over Morten Andersens gård i Lille Karleby, Lyndby Sogn, 1792. Johannes Galschiøt Lands

Læs mere

DEPARTEMENT: KRD (Kommunal- og regionaldepartementet)

DEPARTEMENT: KRD (Kommunal- og regionaldepartementet) DATO: LOV-1751-10-02 DEPARTEMENT: KRD (Kommunal- og regionaldepartementet) PUBLISERT: SIST-ENDRET: INNHOLD Første Codicill og Tillæg til Grendse-Tractaten imellem Kongerigerne Norge og Sverrig Lapperne

Læs mere

Nicolai Jonges Københavns beskrivelse, den hidtil utrykte part,

Nicolai Jonges Københavns beskrivelse, den hidtil utrykte part, Nicolai Jonges Københavns beskrivelse, den hidtil utrykte part, København 1945 Skrevet i slutningen af 1780'erne Her gengivet siderne 71-86 med dokumenter omhandlende fastlæggelse af Trinitatis sogn 1660-1686

Læs mere

Fortale til Jammers Minde (1674) Fortalen til mine Børn. Hierte, kiære Børn!

Fortale til Jammers Minde (1674) Fortalen til mine Børn. Hierte, kiære Børn! Fortale til Jammers Minde (1674) Fortalen til mine Børn Hierte, kiære Børn! Billigen kan jeg med Job sige: Dersom man min Jammer veie kunde og mine Lidelser tilsammen i en Vægt-Skaal lægge, da skulde de

Læs mere

15. januar 1776. Giøre alle vitterligt:

15. januar 1776. Giøre alle vitterligt: 15. januar 1776. Indføds-Retten, hvorefter Adgang til Embeder i Hans Majestæts Riger og Lande forbeholdes alene de indfødte Undersaatter, og dem, som derved lige agtes (1). Publiceret den 29 Jan. 1776.

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

til dennes nuværende Indretning i Almindelighed, kundgjøres herved samtlige Undersaatter:

til dennes nuværende Indretning i Almindelighed, kundgjøres herved samtlige Undersaatter: 28. Juni. 1808 Kgl. aabent Brev ang. Dannebrog-Ordenens Udvidelse *) *) Dette aabne Brev er og udkommet paa. Tydsk. Cancel, p. 110. Forandret ved Aabent Brev 21 Febr. 1842. Jvfr. Aabent Brev ang. Dannebrogsmændenes

Læs mere

Uddrag fra Bagge Wandels "Det Vaagendis Øye" - en dansk navigationshåndbog fra 1649.

Uddrag fra Bagge Wandels Det Vaagendis Øye - en dansk navigationshåndbog fra 1649. Uddrag fra Bagge Wandels "Det Vaagendis Øye" - en dansk navigationshåndbog fra 1649. Bearbejdet af Agnete Nørskov Nielsen Her følger uddrag som relaterer til brugen af jakobsstaven (gradstokken) ved måling

Læs mere

brygge 81, Underretning en fordeelagtig Maade man afen Tonde Malt stal til veyebringe 6 Tender førsvarlig godt Maaltids, eller saa kaldet Bord-01,

brygge 81, Underretning en fordeelagtig Maade man afen Tonde Malt stal til veyebringe 6 Tender førsvarlig godt Maaltids, eller saa kaldet Bord-01, Underretning om en fordeelagtig Maade at brygge 81, hvorved man afen Tonde Malt stal til veyebringe 6 Tender førsvarlig godt Maaltids, eller saa kaldet Bord-01, udgiven af KIOBENHAVN, 1759. Trykt hos AndrcasHartvig

Læs mere

REGLEMENT FOR KAPERFARTEN OG PRISERNES LOVLIGE PÅDØMMELSE

REGLEMENT FOR KAPERFARTEN OG PRISERNES LOVLIGE PÅDØMMELSE 1 REGLEMENT FOR KAPERFARTEN OG PRISERNES LOVLIGE PÅDØMMELSE RENDSBORG DEN 14. SEPTEMBER 1807 Vi Christian den Syende, af Guds Naade Konge til Danmark og Norge, de Venders og Gothers, Hertug udi Slesvig,

Læs mere

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Finn)

Fru Inger til Østeraad. 1. versjon, TarkUiB NT280r (rollehefte, Finn) Fru Inger til Østeraad 1854 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Ingrid Falkenberg, Bjørg Harvey, Stine Brenna Taugbøl 1 Finn Fru Ingers Huuskarl i «Fru Inger til Østeraad;»

Læs mere

Onsdag 2den septbr 1846

Onsdag 2den septbr 1846 5303 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46 udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs Fond (2010).

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Svendborg Bylov 1619 (1572)

Svendborg Bylov 1619 (1572) Svendborg Bylov 1619 (1572) Svendborg Bylov blev revideret i 1619, men er egentlig en gengivelse af en ældre vedtægt fra 1572. Loven peger derudover endnu længere bagud i tid, og kan som sådan bruges til

Læs mere

Herunder findes afskrifter af de 6 Kongebreve, hvis originaler findes i Frejlevs Bykasse.

Herunder findes afskrifter af de 6 Kongebreve, hvis originaler findes i Frejlevs Bykasse. Herunder findes afskrifter af de 6 Kongebreve, hvis originaler findes i Frejlevs Bykasse. Se billeder af de originale Kongebreve m m på http://picasaweb.google.com/fampedfrejlev/2010bykassenifrejlev# 1.

Læs mere

Skifte efter Hans Elle. Randers Byfoged, skifteprotokol.

Skifte efter Hans Elle. Randers Byfoged, skifteprotokol. Skifte efter Hans Elle. Randers Byfoged, skifteprotokol. Vi Christian den Syvende af Guds Naade Konge til Danmark og Norge etc: - Giøre vitterlig: at vi, efter Mette Catrine Jespersdatter, Enke efter afgangne

Læs mere

3die Faste-Onsdag 1846

3die Faste-Onsdag 1846 5264 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Frihedsbrevet Introduktion. Anordningen. Om jøderne og den danske lovgivning ( 1-8)

Frihedsbrevet Introduktion. Anordningen. Om jøderne og den danske lovgivning ( 1-8) Frihedsbrevet 1814 Introduktion Indtil begyndelsen af 1800-tallet var jøder i Danmark ikke ligestillede borgere. På mange måder levede de som en stat i staten. Fra 1813-1814 udbrød der en stor litterær

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Jydernes Konge. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Jydernes Konge. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Khavns af K. Fr. III. confirmerede og forbedrede nye Privilegier

Khavns af K. Fr. III. confirmerede og forbedrede nye Privilegier 24. Juni 1661 Khavns af K. Fr. III. confirmerede og forbedrede nye Privilegier med augerede Vaaben, given samme Stads fristændige Magistrat, Borgere og Indbyggere, gejstlig og verdslig Stand, for i Belejringen

Læs mere

Onsdagen April 22, Joh V

Onsdagen April 22, Joh V 5275 1846 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1845-46, fasc. 36, udgivet januar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs

Læs mere

Klagebreve fra Styrmand Friderich Helt i Fangenskab hos algierske Sørøvere.

Klagebreve fra Styrmand Friderich Helt i Fangenskab hos algierske Sørøvere. 224 Klagebreve 1719 1720 fra Styrmand Friderich Helt i Fangenskab hos algierske Sørøvere. Ved Erh. Qvistgaard. Efterfølgende Breve, der findes ved københavnske Skifter af 26. Apr. 1740 i Landsarkivet,

Læs mere

grænsen? Hvor går BAKKEHUSMUSEET hvorgaargraensen.dk FR 1 OM TRYKKEFRIHEDEN

grænsen? Hvor går BAKKEHUSMUSEET hvorgaargraensen.dk FR 1 OM TRYKKEFRIHEDEN FR 1 OM TRYKKEFRIHEDEN Ligesom det i Almindelighed er Kongens Ønske og Villie, at enhver af Undersaatterne skal nyde al den Frihed, som kan bestaa med Orden i Staten; saa ynder Han og især Trykkefriheden,

Læs mere

Wedellsborg Birkedommer Kopibog 1853-1854 fol. 23 b

Wedellsborg Birkedommer Kopibog 1853-1854 fol. 23 b Wedellsborg Birkedommer Kopibog 1853-1854 fol. 23 b 15. oktober 1853 Wedell Heinen i Middelfart fol. 24a I Middelfart skal boe en Tømmerkarl ved Navn Jørgen Madsen, der er gift med en Broderdatter af den

Læs mere

En gammel Stodderkongeinstruks.

En gammel Stodderkongeinstruks. En gammel Stodderkongeinstruks. Ved J. Carl Christensen, I ældre Tider blev der jo ikke gjort saa meget for de fattige Folk, der ikke kunde ernære sig selv, som i vore Dage: der var egentligt ikke andet

Læs mere

Ark No 29/1878. Til Byraadet.

Ark No 29/1878. Til Byraadet. Ark No 29/1878 Til Byraadet. I Anledning af Lærer H. Jensens Skrivelse af 13 April (som hermed tilbagesendes) tillader vi os at foreslaa. 1) at de 2 Beboelsesleiligheder som H. Jensen og H. Jørgensen jo

Læs mere

1. Udskrift af Kiøbenhavns Politie-Protocol. Tirsdagen den 26 October 1790

1. Udskrift af Kiøbenhavns Politie-Protocol. Tirsdagen den 26 October 1790 Kapitel 3 Opgave A Materiale omkring P. A. Heibergs Indtogsvise (1790) Indtogsvisen (1790) blev sunget ved et lukket selskab på Skydebanen i København. Uden Heibergs vidende blev teksten efterfølgende

Læs mere

Kongeloven af 1665. Lex Regia

Kongeloven af 1665. Lex Regia 1 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Kongeloven af 1665. Lex Regia Digital udgave Version 1.10-02.05.2007 Klik på billedet, så føres du til Rosenborg Slots officielle site Øverst

Læs mere

1. [5-1-1] Een hver er pligtig at efterkomme hvis hand med Mund, Haand og Segl, lovet og indgaaet haver.

1. [5-1-1] Een hver er pligtig at efterkomme hvis hand med Mund, Haand og Segl, lovet og indgaaet haver. Femte Bog, Om Adkomst, Gods og Gield. I. Cap: Om Contracter og Forpligter 1. [5-1-1] Een hver er pligtig at efterkomme hvis hand med Mund, Haand og Segl, lovet og indgaaet haver. 2. [5-1-2] Alle Contracter,

Læs mere

Nattergalen. Hans Christian Andersen (1805-1875) Udgivet 1844

Nattergalen. Hans Christian Andersen (1805-1875) Udgivet 1844 Nattergalen Hans Christian Andersen (1805-1875) Udgivet 1844 I China veed Du jo nok er Keiseren en Chineser, og Alle de han har om sig ere Chinesere. Det er nu mange Aar siden, men just derfor er det værd

Læs mere

En nyttig Bog. Om Bier. af Hans Herwigk

En nyttig Bog. Om Bier. af Hans Herwigk En nyttig Bog Om Bier af Hans Herwigk 1649 Genudgivelsen var oprindeligt skrevet til at blive udgivet som bog i formatet A5 eller bogformat C dvs 138 x 220 mm. Korrekt størrelse med særligt henblik på

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Supplement til Kures gårdregister på Bornholm

Supplement til Kures gårdregister på Bornholm Supplement til Kures gårdregister på Bornholm Alle, der beskæftiger sig med lokalhistorie eller slægtshistorie på Bornholm, støder på - og værdsætter - det gårdregister, som Kr. Kure har udarbejdet ud

Læs mere

Hans Majestæt Urkokken

Hans Majestæt Urkokken Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

BREVE FRA DANSKE SKUESPILLERE OG SKUESPILLERINDER BREVE FRA DANSKE SKUESPILLERE OG SKUESPILLERINDER UDGIVNE AF ROBERT NEIIENDAM KØBENHAVN J. L. LYBECKERS FORLAG 1911 H.H.THIKLKS BOGTItYKKKRI. KOBKNHAVN

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Et dansk Skuespil. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Et dansk Skuespil. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

2den Juledag den Juledag den Juledag 1846

2den Juledag den Juledag den Juledag 1846 5323 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1846-47, fasc. 37, udgivet februar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs Fond

Læs mere

OiZiiNliZSt'sl: Af / OiZitiLSc! b/ O L I K I K I ^ I O I L ^ KsbsnkAvn / dvpekikazsn

OiZiiNliZSt'sl: Af / OiZitiLSc! b/ O L I K I K I ^ I O I L ^ KsbsnkAvn / dvpekikazsn OiZiiNliZSt'sl: Af / OiZitiLSc! b/ O L I K I K I ^ I O I L ^ KsbsnkAvn / dvpekikazsn ?ot" Os)I/smnZSl' OM Os)^3v nsr OZ bk'uzs^srtizkscisr; SS vsniizle vvvwv.l

Læs mere

Sancthansnatten. TarkUiB NT872r (rollehefte, Berg)

Sancthansnatten. TarkUiB NT872r (rollehefte, Berg) TarkUiB NT872r (rollehefte, ) Sancthansnatten TarkUiB NT872r (rollehefte, ) 1852 Henrik Ibsens skrifter Diplomatarisk tekstarkiv Kollasjonering og koding Hilde Bøe, Karl Johan Sæth 1 TarkUiB NT872r (rollehefte,

Læs mere

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad Ark No 24/1876 Med Hensyn til at Skovfoged Smith til 1ste April d.a. skal fraflytte den ham hidtil overladte Tjenstebolig i Sønderskov, for at denne Bolig med tilliggende kan anvendes til Skole, blev det

Læs mere

R415 Kristine Lovise Wolff : Brev til broderen Carl

R415 Kristine Lovise Wolff : Brev til broderen Carl R415 Kristine Lovise Wolff : Brev til broderen Carl I 1825 opholder Kristine sig i Paris, hvor hun venter på sin mand Auktionsdirektør og Justitsråd Johan Christian Fick. Han er i Venedig, hvor han i embeds

Læs mere

Instrux. for. samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ----------------------------------------------------------

Instrux. for. samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ---------------------------------------------------------- Instrux for samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ---------------------------------------------------------- 1. Naar en Kvinde paa lovlig Maade har erholdt Lærebrev som Jordemoder og har aflagt den

Læs mere

Fortrolig. Oversvømmelsens etablering. Instruks for Lederen

Fortrolig. Oversvømmelsens etablering. Instruks for Lederen Fortrolig Oversvømmelsens etablering Instruks for Lederen Indholdsfortegnelse. Indledning Side 1. Kommandoets Formering - - 2. Kommandoets Inddeling - - 3. Uddeling af Ordrer, Afmarch - - 5. Lederens øvrige

Læs mere

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE MILO SKE BOGTRYKKERI - ODENSE S taar paa Vejene og ser til og spørger om de gamle Stier, hvor den gode Vej mon være, og vandrer

Læs mere

Doktorlatin. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Doktorlatin. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

2den Advents-Søndag 1846

2den Advents-Søndag 1846 5319 Grundtvigs prædikenmanuskripter fra 1846-47, fasc. 37, udgivet februar 2010 af Lars Toftdahl Andersen i Grundtvig-Byens digitale bibliotek med støtte fra Tipsmidlerne (2001) og N.F.S. Grundtvigs Fond

Læs mere

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 Den kommanderende General 1' Generalkommandodistrikt København den 27/7 1910 Fortroligt D. Nr. 197 HOVEDPLAN for ETABLERINGEN

Læs mere

Ludvig Holberg, PERNILLES KORTE FRØIKENSTAND Comoedie udi tre Acter (1727)

Ludvig Holberg, PERNILLES KORTE FRØIKENSTAND Comoedie udi tre Acter (1727) Ludvig Holberg, PERNILLES KORTE FRØIKENSTAND Comoedie udi tre Acter (1727) Hoved-Personerne i Comoedien: LEANDER Leonoræ Elsker HENRICH hans Tiener JERONIMUS hans Stedfader LEONORE elsked af Leander LEONARD

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Søren Matthisen søger kompensation for mistet bolig, 1739

Søren Matthisen søger kompensation for mistet bolig, 1739 Søren Matthisen søger kompensation for mistet bolig, 1739 Rigsarkivet, Københavns Universitet, Konsistoriets kopibog, 1740- Transskriberet af Jesper Vang Hansen, 2006 Søren Matthisens klokkerbolig, der

Læs mere

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Vårtinget Torsken 1738.

Vårtinget Torsken 1738. Vårtinget Torsken 1738. A nno 1738 d. 22de Marti, blev efter foregaaende Anordning holdet Almindelig Vaar Ting paa Tosken med Toskens, Gryllefiords, Bergs og Mæefiords Tinglavs Almue: hvorda Retten Presideredis

Læs mere

325 Hos Ekeblad, s. 82, 6.10.1658, nævnes det, at kaptajnen blev kastet over bord, da skibet nærmede sig København.

325 Hos Ekeblad, s. 82, 6.10.1658, nævnes det, at kaptajnen blev kastet over bord, da skibet nærmede sig København. skickedt att fordeele Kuglerne effter Formen till hver Vogn, ocsaa bekiendte, saa att være oc sagde dertill, att det var lidet, som kom fra Varto, men de, som kom fra Kronborg oc fra Skone, vare langt

Læs mere

I allerunderdanigst følge af Hans Kongl. Majsts.

I allerunderdanigst følge af Hans Kongl. Majsts. Udskrift af Auktionsforretning over Riberhus Ladegårds Jorder samt Fanø, Sønderho og Mandø 1741. (Rigsarkivet. Rentekammeret. Danske Afdeling. 2. Jyske Renteskriverkontor. Journalsager. 1833. Arkivnr.

Læs mere

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad Ifølge Skrivelse fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet af 12te var Reguleringssummen for efternævnte Embeder ansatte saaledes for Tidsrummet fra 1 April 1876 til 31 Marts 1886: Veile Borgerskole

Læs mere

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens Ark No 26/1880 Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens 17 19. 17 Ligningskommissionen bestaar af 9 Medlemmer. Den vælger selv sin Formand og Næstformand.

Læs mere

Skifte vedr. Niels Jørgensen Gravsen og Maren Christensdatter

Skifte vedr. Niels Jørgensen Gravsen og Maren Christensdatter Skifte vedr. Niels Jørgensen Gravsen og Maren Christensdatter Aar 1847 den 23. juli blev Øster Han skifteret holden på herredskontoret paa Skerpinggaard af kammerjunker herredsfoged Lillienskiold i overværelse

Læs mere

Randers Handskemagerlaug Laugsprotokol 1684-1818

Randers Handskemagerlaug Laugsprotokol 1684-1818 Randers Handskemagerlaug Laugsprotokol 1684-1818 Transskriberet af Jens Villumsen 2015 med tilladelse fra Nationalmuseet Forord Ringsted 2015 Transskriberingen af Randers Handskemagerlaugs Laugsprotokol

Læs mere

Julens sande Evangelium er Daad

Julens sande Evangelium er Daad En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884.

KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884. KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884. I N D H O L D. Side Lykkehans I De tre smaa Skovnisser 7 Snehvide I 4 Stadsmusikanterne i Bremen 24 Hunden og Spurven 28 De tre Spindersker 3 2 Lille Rumleskaft

Læs mere

Fr. ang. Præsternes Embede med hensyn til Ægteskab. (C.T.) p 243). Cancell p. 60.

Fr. ang. Præsternes Embede med hensyn til Ægteskab. (C.T.) p 243). Cancell p. 60. 30. April 1824 Fr. ang. Præsternes Embede med hensyn til Ægteskab. (C.T.) p 243). Cancell p. 60. Gr. Kongen har fundet det hensigtsmæssigt, at indskiærpe og i een Anordning samle alt, hvad Lovene foreskrive

Læs mere

Det københavnske Fattigvæsen

Det københavnske Fattigvæsen Peter Henningsen Det københavnske Fattigvæsen Fattigvæsenets administration og lovgivning, 1629-1828, incl. en selektiv litteraturliste Stadsarkivets digitale skriftserie nr. 6 København 2007 Indhold Forord

Læs mere

Tab.21. Fig.46. Tab.22. Fig.47.

Tab.21. Fig.46. Tab.22. Fig.47. Thomas Bugge "De første grunde til den rene eller abstrakte mathematik. Tredje og sidste Deel. Den oekonomiske og den militaire Landmaaling". Kiøbenhavn 1814. 61 Tab.21. Fig.37. Paa en afstukken Linie

Læs mere