Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen tirsdag den 5. november 2013 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen tirsdag den 5. november 2013 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune"

Transkript

1 Virum, den 7. november 2013 Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen tirsdag den 5. november 2013 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune Panelet: Ordstyrer: Tilhørere: Bodil Kornbek, Socialdemokratiet (A) Lotte Molsing, Radikale Venstre (B) Sofia Osmani, Det Konservative Folkeparti (C) Kasper Haagensen, De Lokale i Lyngby-Taarbæk (D) Dorete Dandanell, Socialistisk Folkeparti (F) Martin From, Lyngby-Taarbæks Liberale Liste (H) Peter Broen, Liberal Alliance (I) Curt Købsted, Dansk Folkeparti (O) Jørn Moos, Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) Henrik Bang, Enhedslisten De Rød-Grønne (Ø) Mogens Jørgensen Ca. 60 personer Dagsorden: Kort valgoplæg for handicapområdet fra hver af politikerne med svar på følgende spørgsmål: Hvad kan vi være stolte over i LTK på handicapområdet hvor har mit parti/min liste gjort en forskel? Hvad bør forbedres eller ændres i LTK på handicapområdet hvad er partiets/listens mærkesager her og forslag? PANELDELTAGERE PRÆSENTATION Dorete Dandanell, Socialistisk Folkeparti (F) Har siddet 6 år i kommunalbestyrelsen. Stolt af indsatsen på handicapområdet, bl.a. botilbuddet til autister på Christian X s Allé samt behandling og indsats for hjerneskadede. Udgangspunktet er borgeren og borgerens behov. I budgettet for 2013 er der et underforbrug på en række poster for ydelser til borgerne, derfor skal der ses på transport- og ledsagerordninger. Udtrykte tillid til forvaltning og bosteder. Curt Købsted, Danske Folkeparti (O) Har siddet 4 år i kommunalbestyrelsen. Sidder også i Handicaprådet. Politikerne i kommunalbestyrelsen samarbejder. Påpegede, at Lyngby-Taarbæk kommune har en handicappolitik. Et handicap kan være synligt, og det kan være usynligt. Nævnte botilbuddet til autister på Christian X s Allé. Hører fra sin ægtefælle, der arbejder i sundhedssektoren, om hjerneskadedes behov. Der er brug for ekspertise. Priste teknologiens muligheder fx telemedicin.

2 Opfordrede alle til at henvende sig til politikerne, hvis der tages fejlagtige eller uheldige beslutninger i kommunalbestyrelsen. Uhensigtsmæssige vedtagelser kan omgøres. Virker handicappolitikken hvis ikke bør borgerne henvende sig. Peter Broen, Liberal Alliance (I) Partiet er i denne valgperiode ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Partiets politik er mest kendt fra landspolitik. Går ind for, at kernevelfærd kommer først. Handicappede skal have hjælp, før der bygges fx nyt rådhus og nyt stadion. Folkeskolereformen giver nye udfordringer ved implementeringen inklusion er en stor udfordring, men børn med særlige behov må ikke tabes. Partiet lytter til borgerne. Ting kan gøres bedre. Lotte Molsing, Radikale Venstre (B) Radikale Venstre er formand for skoleudvalget. Hvad betyder skolereformen? Handicapområdet er en del af denne reform. Lærerne skal uddannes. Sorgenfri skolen med sin specialviden skal inddrages. Kommunen kan være stolt af Sorgenfri skolen og deres botilbud. Kender til forældre, der har valgt Lyngby-Taarbæk kommune pga. Sorgenfri skolen. Handicapområdet omfatter mange områder, bl.a. beskæftigelse og ungdomsuddannelse. Der arbejdes på tværs i kommunalbestyrelsen for at få de bedste tilbud til borgerne. Henrik Bang, Enhedslisten De Rød-Grønne (Ø) Enhedslisten er ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Partiet slås for offentlig velfærd. Det vil også ske, hvis partiet kommer ind i kommunalbestyrelsen. Der er mange gode tilbud i kommunen. Nævnte Slotsvænget og STU som eksempler på gode initiativer i kommunen. Frygter skolereformen og inklusionen. Reformen skal evalueres. Kommunernes overtagelse af en række opgaver fra amterne skal også evalueres. Der er mangler på området efter overtagelsen af opgaver fra amterne. Inklusion på arbejdsmarkedet er vigtigt der skal åbnes døre på både offentlige og private arbejdspladser. Bodil Kornbek, Socialdemokratiet (A) Mindedes vælgermødet for 4 år siden, hvor snakken også gik på botilbud, voksenlivet for de handicappede, fritid og ungdomsuddannelse. Det havde gjort stort indtryk. Hvor langt er vi så nået? Partierne har gjort noget sammen. Sportsklubben for handicappede LIMONE er sat på dagsordenen. Der har i de sidste 4 år ikke været rejst sager politisk på handicapområdet. Socialdemokratiet vil arbejde for en ny vision og handleplan på handicapområdet. Tingene skal ses på en ny måde. Der skal ses på muligheder ikke begrænsninger. Der skal ske inklusion på arbejdsmarkedet. Der skal ses på uddannelsesmuligheder. Det er ikke alene politikerne, der skal arbejde. Der er masser af ressourcer i forvaltningen der skal sættes gang i arbejdet. Skolereformen skal finansieres - der er sat midler af i budgettet. Undervisningstilbuddene skal tilrettes det enkelte barn. Lærerne på Sorgenfri skolen skal have større kompetencer.

3 Martin From, Lyngby-Taarbæk Liberale Liste (H) Listen er nystiftet og vil arbejde for kernevelfærdsområdet det er i det nære problemerne skal løses. Listen vil gerne tage ansvar på handicapområdet. Nævnte som noget positivt, at boligerne på Slotsvænget er blevet forbedrede. Kasper Haagensen, De Lokale i Lyngby-Taarbæk (D) Listen er en lokal liste, der ikke kan tage æren af, hvad der er sket de seneste 4 år. Havde forleden været på TV Glad, og det havde været en meget positiv oplevelse. Der skal være fremkommelighed, så alle kan komme i biografen og ind på stadion. Der er mange trapper alle steder. Går ind for, at tilbud om bofællesskaber skal være lokale. Sidder i Ungdomsskolens bestyrelse. Fritidsaktiviteter skal også ind over ved inklusionen i folkeskolen. Inklusion kan kun ses som en besparelse. Jørn Moos, Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) Har siddet i kommunalbestyrelsen i 12 år. Socialudvalget ønsker ikke, at der skal ske nedskæringer. Botilbuddet Christian X s Allé er vellykket. Botilbuddet Caroline Amalie er rigtig godt. Linda Niebuhr har drevet mange ting igennem via sin plads i Handicaprådet. Der har været enighed i Rådet for at få gennemført en række ting. Der skal lyde en stor tak til Handicaprådet. Magneten og Cafeen på biblioteket er dejlige steder. LIMONE er en dejlig idrætsforening. Der er ingen tvivl om, at forældre har det svært, når deres børn ikke får tilstrækkelig hjælp. Der er et hængeparti omkring kørsel - der er et stort problem. Alle handicappede skal behandles som ligeværdige borgere. Sofia Osmani, Det Konservative Folkeparti (C) Som den sidste i panelet. Alle siger det samme alle vil handicapområdet. Det er en ulempe, at kommunalbestyrelsen er enige. Uenighed skaber nye tiltag enighed bliver en sovepude. Handicappolitikken skal tages op i næste valgperiode, og der skal udarbejdes en handleplan. Magneten og især Cafeen er rigtig gode projekter. Det er vigtigt med synlighed det er livsbekræftende at komme i Cafeen. Det er hyggeligt at komme i Magneten. Der skal passes på sådanne projekter. Vil gerne høre, hvad vælgerne kan byde ind med. DEBAT En pårørende påpegede, at det på handicapområdet er de pårørende, der er eksperterne, og at ingen handicappede bliver taget med på råd. Man skal passe på ikke at forherlige tiltaget med botilbuddet for autister. Andre vil gerne inklusion. En voksenudredningsundersøgelse viser, at det ikke altid er det rigtige resultat, der kommer ud af en sådan undersøgelse. Peter Broen påpegede, at alt bliver gjort godt, men at kommunalbestyrelsen bør lytte til borgerne. Der er stor kontrast. Bodil Kornbek påpegede, at der er ting, der ikke er i orden, og at der skal en ny politik på området. Kasper Haagensen mente, at kommunalbestyrelsen bruger sin tid på et nyt stadion og en Furesø sti i stedet for at lytte til de krav, der stilles krav af ressourcestærke forældre.

4 Jørn Moos påpegede, at Handicaprådet er et godt sted at få vigtig viden, og at politikerne kan blive bedre. Lotte Molsing nævnte, at der på voksenområdet skal gøres tiltag. Der er mange handicappede, der eksempelvis kan arbejde i et køkken eller være gartner der skal være konkrete projekter. Der skal være en handleplan, uddannelse og praktik. Det er vigtigt med en handleplan fremfor en politik på området. Sofia Osmani påpegede, at der har været mange tåbelige sager, men der er kommet en ny ældrepolitik, og der skal kigges på handicapområdet. Der skal være mere dialog mellem socialudvalget og Handicaprådet. Spørgsmål En mor til en mørkeblind og psykisk sårbar datter, spurgte, hvor krydset skal sættes for at der kan komme penge til aftenvagter i botilbuddene. En far til en multihandicappet datter påpegede, at der gennem de sidste 4 år er sket nedskæringer, hvilket betyder, at kommunen vælger det billigste botilbud efter en benhård prioritering. Far til en blind datter fortalte, at han havde kæmpet med forvaltningen. Sagsbehandlingstiden er urimelig lang. Påpegede, at svagtseende brugere af ledsagerordningen er blevet frataget muligheden for at spare timer op. En mor til en 24 årig datter efterlyste døgntilbud til handicappede i kommunen. Spurgte, hvorfor skal man flytte fra sin hjemkommune? En pårørende påpegede, at der var gode oplevelser som fx Slotsvænget. Mente, at det ikke er svært at udarbejde en handleplan. Borgere med særlige behov har brug for hjælp til styring af økonomi mv. ikke alle har pårørende, der kan tage sig af sådanne opgaver. Elsebeth Thomsen fra Støtteforeningen påpegede, at foreningen er meget aktiv på handicapområdet. Der har igennem de sidste 25 år ikke været lydhørhed for at oprette et døgntilbud i Lyngby-Taarbæk kommune. Spurgte, hvorfor skal handicappede med behov for døgnhjælp flytte ud af deres hjemkommune. For handicappede sker tildeling af et botilbud efter visitation der er ikke frit valg. For forældre til et handicappet barn fortsætter kampen for barnet livet igennem. Inklusion i skolereformen er og bliver en sparerunde. Der er også sparet på varme hænder. Der er flere jobtilbud på tværs af kommunerne. Påpegede, at nogle handicappede har fået frataget kørsel. Støtteforeningens Lørdagsklub mangler politisk opbakning. Svar Dorete Dandanell påpegede, at der skal ændres syn på hjælpen fra kommunen. Der skal være nye principper for en handicappolitik, og der mangler en pårørendepolitik. Som politiker er man lydhør over for dette. Planlægning af bosteder skal tages op, og døgntilbud skal med i dialogen. Peter Broen tog de rørende historier til sig. Påpegede, at kommunalbestyrelsen og politikerne er til for borgerne. Lange sagsbehandlingstider viser, at forvaltningens arbejde ikke er godt nok. Politikerne skal sætte hårde krav til forvaltningen. Lovene skal overholdes. Der skal sparkes til forvaltningen, så sagsbehandlingstiden bliver acceptabel. Henrik Bang påpegede, at de rørende historier kræver opmærksomhed. Sektoren er under pres. Enhedslisten slås for flere beskæftigede og bedre udvikling i sektoren.

5 Bodil Kornbek oplyste, at ledsagerordningen skal undersøges. Afventer notat fra forvaltningen. Påpegede, at rammer for sagsbehandlingstiden er fastsat i kommunen lovede at spørge ind til det. Der skal også sættes fokus på aftenvagt i botilbuddene. Botilbud til psykisk sårbare skal også tages op i kommunalbestyrelsen. Curt Købsted påpegede, at det er bekymrende, at politikerne først under valgkampen bliver gjort bekendt med problemerne på handicapområdet. Opfordrede til, at borgerne henvendte sig til Handicaprådet og/eller socialudvalget. Kommunalbestyrelsen kan stille spørgsmål til forvaltningen. Jørn Moos anførte, at Handicaprådets viden deles med de øvrige politikere. Det er utilfredsstillende for alle, at ledsagerordningen ikke fungerer. Sofia Osmani påpegede, at det er lettere at være politiker end at være forælder til en handicappet. Kommunalbestyrelse og socialudvalg kan rejse sager generelt, men input er vigtige. Politikere kan ikke fikse den enkelte sag. Kasper Haagensen anførte, at handicapområdet var ganske nyt for ham. Handicappolitikken er for gammel. Der skal være flere lokale botilbud. Hjælp til økonomi mv. kunne være et projekt for Frivillighedscentret. Så gerne, at der blev holdt møde med borgerne hvert år frem for hvert 4. år. Spørgsmål En repræsentant for blinde og svagtsynede påpegede, at det er problematisk at færdes udendørs og efterlyste flekskørsel. Linda Niebuhr påpegede som støtteforeningens repræsentant i Handicaprådet, at politikerne i Handicaprådet lytter, da de fleste ikke kender området. Kontakten til socialudvalget skal formaliseres. En mor til en dreng, der er autist og går på Sorgenfri skolen, bemærkede, at de utallige omorganiseringer i kommunen betød, at familien nu havde kontakt til sin 5. sagsbehandler. Efterlyste fritidstilbud til børn med særlige behov. Påpegede, at der i den nye skolereform skal inkluderes 45 minutters bevægelse om dagen, men børn med særlige behov er svære at motivere. Opfordrede politikerne til at få renoveret Sorgenfri skolens gymnastiksal - evt. ombygget til en hal til glæde for alle handicappede i kommunen. En borger, der var hørehæmmet, påpegede, at det til mødet i aften ikke havde været muligt at låne en teleslynge i kommunen. En så simpel ting som mangel på en teleslynge begrænsede de hørehæmmede i at deltage i mange ting. Gjorde opmærksom på FN s handicapkonvention. Og så var der igen tilgængelighed i kommunen - handicappede har også krav på kulturtilbud. Posthuset er lukket - postekspeditionen er flyttet til et supermarked med megen støj, der gør det svært for hørehandicappede. En pårørende efterlyste brede botilbud og mulighed for egen lejlighed. Også hjælp til morgenvækning til de handicappede, så de kan passe et arbejde. Og igen sagsbehandlingen i kommunen var under al kritik, når en klage ikke blev sendt videre til ankestyrelsen, hvilket borgeren selv havde opdaget. Der blev også efterlyst boliger til ældre demente borgere med særlige behov. Kommunen har bygget Seniorhuset, men hvad på længere sigt?

6 Svar Martin From påpegede, at han mente, kommunens sagsbehandlere gjorde et stort stykke arbejde. Der var mange notater at forholde sig til, men at der også er mange problemer i kommunen. Ikke alt bliver ført ud i praksis det trænger ikke igennem der mangler varme hænder. Lotte Molsing syntes aftenen var lærerig, og at der kom mange gode input, som hun ville gå i dialog med forvaltningen om. Sagsbehandlingstiden skulle naturligvis være acceptabel. Lovmæssigt er der nogle ting, der skal kigges på. Tror på, at der kan flyttes noget ved at lytte til hinanden. Økonomihjælp til de handicappede skal der også ses på. Sofia Osmani påpegede, at økonomihjælpen ikke skulle bygge på frivillig hjælp. Frygtede, at der kan komme noget misbrug ind over. Lovede at kigge på flekskørsel. Og medgav, at gymnastiksalen på Sorgenfri skolen er i ynkelig forfatning. Oplyste, at der i kommunen er en borgerrådgiver, hvor borgerne har mulighed for at klage over kommunen fx over sagsbehandlingstid. Jørn Moos mente, at et formaliseret mødesystem ville være godt. Flekskørsel, botilbud, herunder samarbejdet med andre kommuner, og fritidstilbud skal på dagsordenen. Påpegede, at sagsbehandling tager meget lang tid der er ingen her og nu løsninger. Glemte ting i sagsbehandlingen er beklageligt. Curt Købsted var glad for de mange input fra aftenens deltagere. Bodil Kornbek påpegede, at en teleslynge selvfølgelig er vigtig. Havde noteret sig ønske om aftenvagt på botilbuddet Caroline Amalie, renovering af gymnastiksalen på Sorgenfri skolen, nødvendigheden af en ny handicappolitik. Mente også, at der også måtte være gode historier fra virkelighedens verden. Peter Broen sagde, at aftenen havde været en øjenåbner. Politikerne har ikke løftet deres opgave godt nok i den forgangne valgperiode. Grundlæggende strukturpolitik i stedet for at bruge penge til en dyr letbane, et nyt rådhus og et nyt stadion. Skolereformen vil ramme hårdt elever skal inkluderes det kan kun være opskriften på en katastrofe. Kasper Haagensen mente, at der oftere skulle holdes møde med borgerne. På frivillighedsområdet er der mange gode rådgivere, man kan have tillid til. Vil arbejde for renovering af gymnastiksalen på Sorgenfri skolen, så den kommer på højde med øvrige skolers i kommunen. Fremkommeligheden i kommunen skal gøres bedre. Dorete Dandanell ønskede bedre dialog på handicapområdet. Når skolereformen gennemføres, skal fritidsområdet for handicappede også tænkes ind. Lovede at arbejde for at transport og botilbud kommer på dagsordenen i den kommende valgperiode. Henrik Bang mente, at alt er et spørgsmål om prioritering. Økonomien i kommunen er på plads, men den statslige lovgivning hindrer brug af penge. Fandt, at en teleslynge og flekskørsel var småting, der hurtigt burde kunne rettes op på. Sluttelig påpegede en borger, at det gav stof til eftertanke, når fliserne på badeværelserne i det nybyggede Seniorhuset falder ned ganske få år efter opførelsen. Tidligere kunne man bygge, så bygningerne stod i århundreder Børsen er et godt eksempel!!

7 Støtteforeningens formand, Kurt Bengtsen, takkede alle for aftenens gode indlæg og input til politikerne og kunne konkludere, at hvis aftenens tre nævnte ord: VÆRDIGHED MENNESKE- SYN og DIALOG kunne efterleves og omsættes på samtlige forvaltningsmæssige planer ville meget være nået. Da der fra flere sider blev efterlyst vigtigheden af dialog og input fra forældrene, der stod med de daglige udfordringer, blev det konkret aftalt, at støtteforeningen skulle tage initiativ til at indkalde til en midtvejsevaluering med de partier, der sidder i den nye kommunalbestyrelse. Jane Mona Pedersen

Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen mandag den 6. november 2017 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune

Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen mandag den 6. november 2017 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune Virum, den 10. november 2017 Referat af vælgermøde på Sorgenfri skolen mandag den 6. november 2017 om handicappolitikken i Lyngby-Taarbæk kommune Panelet: Ordstyrer: Tilhørere: Bodil Kornbek, Socialdemokratiet

Læs mere

Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune

Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune Virum, den 16. februar 2019 Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune Generalforsamlingen blev holdt i Frivilligcentret,

Læs mere

Handicappolitik Med plads til alle

Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Denne politik retter sig mod borgere, der har varige begrænsninger af fysisk eller psykisk karakter. Udgangspunktet for Hedensted Kommunes

Læs mere

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning:

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning: 1 Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18 Tilgængelighed Tilgængelighed skal sikres for alle Der skal være fysisk tilgængelighed så alle borgere med handicap kan bruge boliger

Læs mere

PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune

PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune 2 Indhold Find rundt side 4 Indledning side 6 Borgeren i centrum side 7 Pårørende side 8 Personale side 9 Værdier og det gode samarbejde side 10 En fælles opgave side

Læs mere

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune 1 Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle gange op og tænker på, hvor meget i vores daglige liv, vi egentlig tager for givet. Ishøj Kommune

Læs mere

Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012

Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012 Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012 Den 18. september inviterede borgmester Hans Toft og Handicaprådet til borgermøde på Gentofte Rådhus, hvor temaet var evalueringen

Læs mere

Kommunalbestyrelsen. Referat. 19. maj 2016 kl. 16:00. Kantinen 5. sal. Indkaldelse

Kommunalbestyrelsen. Referat. 19. maj 2016 kl. 16:00. Kantinen 5. sal. Indkaldelse Kommunalbestyrelsen Referat 19. maj 2016 kl. 16:00 Kantinen 5. sal Indkaldelse Hanne Agersnap Bodil Kornbek Mette Schmidt Olsen Finn Riber Rasmussen Dorthe la Cour Søren P. Rasmussen Curt Købsted Henrik

Læs mere

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune 2 Indhold Find rundt side 4 Indledning side 6 Borgeren i centrum side 7 Pårørende side 8 Personale side 9 Værdier og det gode samarbejde side 10 En fælles opgave side

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

3. Budget 2015-2018 THG oplyste, at første del af budgettet på plads. Denne del blev gennemgået på Handicaprådets møde den 4. december 2014.

3. Budget 2015-2018 THG oplyste, at første del af budgettet på plads. Denne del blev gennemgået på Handicaprådets møde den 4. december 2014. Mødereferat Sted: Mødelokale D2 Dato: 19.02.2015 Deltagere: Flemming Sundt (FSU) Jerry Ritz (JRI) Gerhard Krohn (GKR) Charlotte Kierkegaard (CKI) Christian Skytt (CSK) Thorkild Gruelund (THG) Annette Wiencken

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik Notat 31. januar 2018 Sagsbeh.:KNM J.nr.: 00.15.10-G01-9-17 Plan og Projektstab Erfaringsopsamling handicappolitik 2015-2018 Baggrund og formål Formålet med erfaringsopsamlingen er at få viden, der kan

Læs mere

Handicappolitik Hedensted Kommune

Handicappolitik Hedensted Kommune Handicappolitik Hedensted Kommune Godkendt af Byrådet den 29. november 2011 Dokument nr. 1824741 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 INDLEDNING Hedensted kommunes handicappolitik er vedtaget i Hedensted

Læs mere

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c ligeværd og lige muligheder - ud fra egne præmisser HANDICAPPOLITIK

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere

Handicaprådet. Dagsorden. 25. oktober 2017 kl. 16:00. Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum. Indkaldelse

Handicaprådet. Dagsorden. 25. oktober 2017 kl. 16:00. Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum. Indkaldelse Handicaprådet Dagsorden 25. oktober 2017 kl. 16:00 Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum Indkaldelse Ion Meyer Curt Købsted Arne Christensen Finn Riber Rasmussen Hanne Agersnap Morten

Læs mere

Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC.

Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC. Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC. Fremmødte politikere: Ellen Thomsen, Hans Nydam Buch, John

Læs mere

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund.

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund. Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det i FN konventionen om rettigheder for

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Temadag Handicaprådet. Revision af Handicappolitik 20. Marts 2019, Gatten

Temadag Handicaprådet. Revision af Handicappolitik 20. Marts 2019, Gatten Temadag Handicaprådet Revision af Handicappolitik 20. Marts 2019, Gatten Program 12:00 12:45 Frokost 12:45 13:00 Vesthimmerlands kommunes Plan og Bæredygtighedsstrategi. Ved. Britta Bruun- Schmidt 13.00

Læs mere

Handicappolitik i Norddjurs Kommune

Handicappolitik i Norddjurs Kommune 2013 Handicappolitik i Norddjurs Kommune 13. august 2013 Dok.nr. 105692-13 Norddjurs Kommunes handicappolitik skal sikre, at borgere med et handicap får mulighed for at deltage i samfundslivet på lige

Læs mere

.~ti i[ d~ ii bp. If ~Y1 13. Støtteforeningens medlemsblad. September 2015 Nr.3 21. årgang

.~ti i[ d~ ii bp. If ~Y1 13. Støtteforeningens medlemsblad. September 2015 Nr.3 21. årgang .~ti i[ d~ ii bp. If ~Y1 13 Støtteforeningens medlemsblad September 2015 Nr.3 21. årgang Stotteforeningen for udviklingshæmmede i Lyngby-Taarbæk Kommune Formand: Kurt Bengtsen Skodsborg Strandvej 211 2942

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Kvalitetsstander og grundlaget for arbejdet i indsatserne standard eller kvalitet?

Kvalitetsstander og grundlaget for arbejdet i indsatserne standard eller kvalitet? LEV Københavns bestyrelse er omkring årsskiftet blevet præsenteret for Socialforvaltningens nye rapport Kvalitetsstandarder og grundlaget for arbejdet i indsatserne. I forordet fremgår det, at skrivelsen

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Dagsorden til skolebestyrelsesmødet torsdag den 9. okt kl

Dagsorden til skolebestyrelsesmødet torsdag den 9. okt kl 1. Meddelelser fra elevrådet (19.00-19.10) Ønske om gallafest for 7. 9. klasse inden jul. Det kunne evt. være den 12/12. Tidspunktet kunne være fra ca. 19.00 -? Jesper fra Ungvest kunne være behjælpelig

Læs mere

MedlemsNyt. Forståelsespapiret Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Maj Der skal være en klar forventningsafstemning

MedlemsNyt. Forståelsespapiret Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Maj Der skal være en klar forventningsafstemning Side 1 af 4 Forståelsespapiret 2019 Det blev ikke til en arbejdstidsaftale for lærerne i Slagelse Kommune. Vi har afholdt 6 forhandlingsmøder, men hovedparten af vores forslag blev mødt med, at det var

Læs mere

- Anne Møllegaard Mortensen, medlem af Handicaprådet, ordstyrer. 1. En effektiv sagsbehandling med udgangspunkt i den enkeltes behov

- Anne Møllegaard Mortensen, medlem af Handicaprådet, ordstyrer. 1. En effektiv sagsbehandling med udgangspunkt i den enkeltes behov Danske Handicaporganisationer Faaborg-Midtfyn v/ formand Pia Pedersen, Boltingevej 7, 5750 Ringe. Telefon: 62 62 33 17. E-mail: piabpedersen@gmail.com Hjemmeside: www.handicap.dk/lokalt/faaborg-midtfyn

Læs mere

Opsamlingsreferat fra samtalerne ved bordene

Opsamlingsreferat fra samtalerne ved bordene Kaffemøde Opsamlingsreferat fra samtalerne ved bordene På de følgende sider kan du læse en kort opsamling fra de samtaler, der var ved bordene ved kaffemødet om handicappolitikken onsdag d. 4. september

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Handicaprådenes stemme

Handicaprådenes stemme Det Centrale Handicapråd Handicaprådenes stemme Fortællinger fra kommunale handicapråd 1 Handicaprådenes Stemme Her på årsmødet tager vi temperaturen på de handicappolitiske forhold. Alle formænd for handicaprådene

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast Handicappolitik 270208 Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast - 1 - Forord Handicappolitikken er forankret politisk i Økonomiudvalget, godkendt af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

Læs mere

Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009

Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009 Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009 2 Forord Ligeværd, respekt og at nedbryde barrierer er nøgleordene i Høje-Taastrup Kommunes nye handicappolitik, ligesom de er helt centrale,

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Efter et turbulent år med lockouten i april 13, så glæder vi os til og ser frem til den nye Folkeskolereform, som skal træde i kraft

Læs mere

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 1. Valg af dirigent. Advokat Lars Stuckert blev valgt som dirigent og bød efterfølgende velkommen. 2. Forslag til vedtægtsændring.

Læs mere

Referat fra møde i Dialogforum den 30. november 2016

Referat fra møde i Dialogforum den 30. november 2016 Referat fra møde i Dialogforum den 30. november 2016 Deltagere: Danske Handicaporganisationer: Ole Lennart Hansen Bente Bjerregaard Rey Niklas Andersen Bente Brandstrup Kommunerne: Borgmester Egon Fræhr,

Læs mere

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres.

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede

Læs mere

Kommunalvalg 2009. Naturligvis kan man få indflydelse, men kun hvis du selv gør noget for det.

Kommunalvalg 2009. Naturligvis kan man få indflydelse, men kun hvis du selv gør noget for det. Kommunalvalg 2009 Kommunalvalget afholdes den 17. november 2009. - Hvordan får vi indflydelse på kommunalvalget? - Hvordan får vi opmærksomhed? - Hvordan kommer handicapspørgsmål på dagsordenen? - Hvad

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik Det gode liv for alle Sønderborg Kommunes handicappolitik Et godt liv for alle Det er en stor glæde at præsentere Sønderborg Kommunes handicappolitik. Den handler om at fremme det gode liv for alle. Bag

Læs mere

Referat fra burger/pårørenderåd møde

Referat fra burger/pårørenderåd møde Referat fra burger/pårørenderåd møde Mødedato Den 29. september 2015 kl. 16.30 18.30 Mødested Deltager Vesterbrogade 23 C fælleslejligheden. Søren Mouritsen, Svend Børge M. Nielsen, Jacob Mølgaard, Ole

Læs mere

Niels oplyste, at der i øjeblikket er en særlig bevågenhed omkring det nære sundhedsvæsen, som er både interessant og nødvendig.

Niels oplyste, at der i øjeblikket er en særlig bevågenhed omkring det nære sundhedsvæsen, som er både interessant og nødvendig. Referat Sted: Mødelokale D2 Dato: 05.11.2015 Deltagere: Flemming Sundt (FSU) Jerry Ritz (JRI) Gerhard Krohn (GKR) Christian Skytt (SSK) Charlotte Kirkegaard (CKI) Thorkild Gruelund (THG) Annette Wiencken

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Kommunal handicappolitik. Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd

Kommunal handicappolitik. Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd Kommunal handicappolitik Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd Det Centrale Handicapråd Vores opgaver er: Rådgive regeringen, Folketinget, myndigheder og andre aktører om, hvordan de

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar Handicappolitik for Ishøj Kommune Mennesket før handicappet Aktiv deltagelse og medansvar Ishøj Kommune 1 2 Aktiv deltagelse og medansvar Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle

Læs mere

Spørgsmål og Svar til Ulf Rathsach Petersen ved byrådsmødet onsdag den 27.februar 2019

Spørgsmål og Svar til Ulf Rathsach Petersen ved byrådsmødet onsdag den 27.februar 2019 Spørgsmål og Svar til Ulf Rathsach Petersen ved byrådsmødet onsdag den 27.februar 2019 Spørgere - på vegne af forældregruppe til Handicappede børn: Spørgsmål 1 Hvordan er det troværdigt at en forvaltning

Læs mere

Retur til index. Handicappolitik

Retur til index. Handicappolitik 1 1 Handicappolitik 2 Index Forord... 3 Samarbejde med Ishøj Kommune... 4 målsætninger... 4 Samarbejde... 4 God service... 4 Tilgængelighed... 4 Børn... 4 Uddannelse... 5 Adgang til arbejde... 5 Fridtid,

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv

Det gode og aktive hverdagsliv Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap Godkendt af Byrådet xx 2013 Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Nedenstående årsberetning er et udpluk af de emner, som Handicaprådet har beskæftiget sig med i 2016.

Nedenstående årsberetning er et udpluk af de emner, som Handicaprådet har beskæftiget sig med i 2016. Årsberetning for 2016. Nedenstående årsberetning er et udpluk af de emner, som Handicaprådet har beskæftiget sig med i 2016. Der er afholdt 10 handicaprådsmøder og udarbejdet 2 høringssvar af brugermedlemmerne

Læs mere

Ordinær Generalforsamling i LEV Københavns Kommunekreds. onsdag d. 26. februar 2014.

Ordinær Generalforsamling i LEV Københavns Kommunekreds. onsdag d. 26. februar 2014. Igen blev generalforsamlingen afholdt i Uddannelsescenter UIUs lyse og rummelige lokaler. LEV København havde fået tilsagn fra to oplægsholdere til at indlede kredsens generalforsamling: Anna-Belinda Fosdal,

Læs mere

Lige muligheder for alle

Lige muligheder for alle 581620 Handicappolitik 06/11/09 13:32 Side 1 Lige muligheder for alle Dragør Kommunes handicap- og psykiatripolitik Læs mere på www.dragoer.dk 581620 Handicappolitik 06/11/09 13:32 Side 2 Lige muligheder

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 20. juni 2016 kl , Handicaprådsmøde

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 20. juni 2016 kl , Handicaprådsmøde Referat Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 20. juni 2016 kl. 17-19, Handicaprådsmøde Medlemmer: Carsten Helles Rasmussen (formand) Udvalget for Børn & Ungdom Leif V. Nielsen Udvalget for Social,

Læs mere

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats.

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats. Forslag til pårørendepolitik Handicapafdelingen Hedensted kommune Indledning Samarbejde mellem kommune og pårørende skal altid ske med respekt for den handicappede borgers ret til selvbestemmelse og med

Læs mere

Behov for alles ressourcer

Behov for alles ressourcer Behov for alles ressourcer Rå-udkast til Handicappolitik for Hedensted Kommune. 2016 1. Forord (½ side) Om processen, involvering, arbejdsgruppe o.l. 2. Vision og bærende principper (½ side) Visionen for

Læs mere

Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts 2014 Formand Ida Jørgensen, Autismeforeningen bød velkommen.

Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts 2014 Formand Ida Jørgensen, Autismeforeningen bød velkommen. Danske Handicaporganisationer Kolding v/ formand Ida Merethe Jørgensen Mobil: 61867915 E-mail: idjo50@hotmail.com Hjemmeside: www.handicap.dk/lokalt/kolding Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts

Læs mere

Enhedslisten i Århus byråd

Enhedslisten i Århus byråd Enhedslisten i Århus byråd Jette Jensen, jj@byr.aarhus.dk, 2613 4253 Kære borgmester Jacob Bundsgaard Vil du sikre, at nedenstående forespørgsel til rådmanden for Sociale forhold og Beskæftigelse besvares.

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Referat fra dialogmøde med brugere af tilbud i Gentofte Kommune den 29. maj 2007

Referat fra dialogmøde med brugere af tilbud i Gentofte Kommune den 29. maj 2007 Referat fra dialogmøde med brugere af tilbud i Gentofte Kommune den 29. maj 2007 Referat fra dialogmøde med medarbejdere fra Gentofte Kommune Kranhallen d. 19. juni 2007 Unge med nedsat funktionsevne Kommentarer:

Læs mere

Til Socialudvalget, medlemmerne af kommunalbestyrelsen og Handicaprådet på Frederiksberg

Til Socialudvalget, medlemmerne af kommunalbestyrelsen og Handicaprådet på Frederiksberg 1 Frederiksberg, 10. september 2015 Til Socialudvalget, medlemmerne af kommunalbestyrelsen og Handicaprådet på Frederiksberg Nej tak til kæmpestor institution for handicappede med alt for små boliger i

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr.

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr. i ESDH: 18/16728 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Udvalget for beskæftigelse og

Læs mere

Mødelokale M5, Rådhuset, Prinsens Alle 5, 8800 Viborg. Social- og Arbejdsmarkedsudvalgsformand Søren Gytz Olesen

Mødelokale M5, Rådhuset, Prinsens Alle 5, 8800 Viborg. Social- og Arbejdsmarkedsudvalgsformand Søren Gytz Olesen Mødedato: 3. oktober 2017 Dato: 05-09-2017 Sagsnr.: 16/67908 Sagsbehandler: vpeb2 Mødetidspunkt: 16.30 17.00 Mødested: Mødeleder: Referent: Mødedeltagere: Fraværende: Mødelokale M5, Rådhuset, Prinsens

Læs mere

Referat af møde i Dialogforum Syddanmark Mandag den 15. november 2010 kl Godkendelse af dagsorden og prioritering af punkter

Referat af møde i Dialogforum Syddanmark Mandag den 15. november 2010 kl Godkendelse af dagsorden og prioritering af punkter Dialogforum Syddanmark Referat af møde i Dialogforum Syddanmark Mandag den 15. november 2010 kl. 13.00 15.00 KKR SYDDANMARK Sted: Lokale 102 på Fredericia Rådhus, Gothersgade 20, 7000 Fredericia Deltagere:

Læs mere

Referat Møde i Borgerrådet Voksen Handicap Tirsdag den 28. juni 2016 kl På Hedensted rådhus, mødelokale 1,

Referat Møde i Borgerrådet Voksen Handicap Tirsdag den 28. juni 2016 kl På Hedensted rådhus, mødelokale 1, Skolegade 10 8723 Løsning T: 79755000 Mette Boelt Kristiansen Dir: 30667208 Mob: e-mail: Mette.Kristiansen @Hedensted.dk Sagsnr. 27.15.04-A00-1-16 29.6.2016 Referat Møde i Borgerrådet Voksen Handicap Tirsdag

Læs mere

NORDFYNSLISTENS SVAR:

NORDFYNSLISTENS SVAR: DH-Nordfyn valgmødet d. 15. oktober 2013 kl 19.00 21.00, Tingstedet på Søndersø Rådhus. www.nordfynslisten.dk NORDFYNSLISTENS SVAR: Generelt i forhold til handicappolitik Føler I som politikere arbejdet

Læs mere

Notat. Handicaprådet:

Notat. Handicaprådet: Notat Vedrørende: Notat om høringssvar til Beskæftigelsesplan 2017 Sagsnavn: Beskæftigelsesplan 2017 Sagsnummer: 15.00.15-P15-1-16 Skrevet af: Morten Fich E-mail: Morten.Brorson.Fich@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre nogle er kommet længere end andre E t s k r i d t f o r a n Et skridt foran Kolding som foregangskommune Kolding kommune har siden 1996 arbejdet med implementeringen af FNs Standardregler ud fra princippet

Læs mere

Bilag. Implementeret. I de tilfælde, hvor det giver mening besøger sagsbehandler borger i borges eget hjem

Bilag. Implementeret. I de tilfælde, hvor det giver mening besøger sagsbehandler borger i borges eget hjem Det gode samarbejde møde og prøve at forstå borgerne der, hvor borgerne er. I de tilfælde, hvor det giver mening besøger sagsbehandler borger i borges eget hjem sikre et helhedssyn. Vi vil løbende afdække

Læs mere

Beretning for perioden 1/1 31/12-2007. for. HANDICAPRÅDET i Kalundborg Kommune

Beretning for perioden 1/1 31/12-2007. for. HANDICAPRÅDET i Kalundborg Kommune Beretning for perioden 1/1 31/12-2007 for HANDICAPRÅDET i Kalundborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Høring af handicaprådet Side 3 Handicaprådet kan tage sager op af egen drift Side 3

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune

Handicappolitik for Fanø Kommune Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Vedtaget i Fanø Byråd den 15.12.2014 Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Begrebsafklaring... 4 Formål / målgruppe... 4

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Referat. Handicaprådet

Referat. Handicaprådet Referat Handicaprådet Handicaprådet Torsdag den 17. november 2016 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft Administrationsbygningen Ebeltoft, Lundbergsvej 2, 8400 Ebeltoft Medlemmer Peer Laursen Henrik Rudolph

Læs mere

På Handicaprådets møde den 15. marts 2018 arbejdede Handicaprådet med mulige temaer og fokusområder for Handicaprådets virke i indeværende periode.

På Handicaprådets møde den 15. marts 2018 arbejdede Handicaprådet med mulige temaer og fokusområder for Handicaprådets virke i indeværende periode. Temaer og fokusområder for Handicaprådet Sammenfatning af Handicaprådets input vedr. temaer og fokusområder udkast til drøftelse På Handicaprådets møde den 15. marts 2018 arbejdede Handicaprådet med mulige

Læs mere

Handicaprådets årsberetning 2017

Handicaprådets årsberetning 2017 Handicaprådets årsberetning 2017 1 1. december 2017 Forord Rådet har gennemført de planlagte temadrøftelser og har deltaget aktivt på konferencer og workshops med det mål at fremføre og sætte fokus på

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

HANDICAPPOLITIK BALLERUP KOMMUNE

HANDICAPPOLITIK BALLERUP KOMMUNE HANDICAPPOLITIK BALLERUP KOMMUNE INDHOLD 03 HANDICAPPOLITIKKEN 04 VISIONER OG VÆRDIER 05 OVERORDNEDE RAMMER FOR HANDICAPPOLITIKKEN 06 HANDICAPPOLITIKKENS INDSATSOMRÅDER 07 OVERGANG FRA BARN TIL VOKSEN

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

Handicappolitik Fanø Kommune

Handicappolitik Fanø Kommune Handicappolitik 2019-2023 Fanø Kommune Introduktion Fanø Kommunes Handicappolitik 2019-2023 er en visionær politik. Med politikken sikrer vi et fælles fundament, og et fælles udgangspunkt når vi drøfter

Læs mere

Hørsholm Handicapråd Mødereferat

Hørsholm Handicapråd Mødereferat Hørsholm Handicapråd Mødereferat Emne: Sted: Ordinært møde i Hørsholm Handicapråd Mødelokale D1 Dato: Torsdag d. 24. januar 2013 kl. 15.15 17.15 Deltagere Flemming Sundt (FSU) Jerry Ritz (JRI) Christel

Læs mere

Referat. Sted: Mødelokale D1 Dato: Den 8. februar 2018 kl

Referat. Sted: Mødelokale D1 Dato: Den 8. februar 2018 kl Sted: Mødelokale D1 Dato: Den 8. februar 2018 kl. 16.00-18.00 Center for Politik Udvikling og Borgerservice Team Sekretariat horsholm.dk Deltagere: Fraværende: Gæster Emne: Flemming Sundt (FSU) Jerry Ritz

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

Albertslund Kommune. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. Handicappolitik.

Albertslund Kommune. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. Handicappolitik. Albertslund Kommune Handicappolitik Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 Forord Albertslund Kommune har i mange år arbejdet for,

Læs mere

Referat. Mødereferat. Sted: Mødelokale D1 Dato: 04.09.2014

Referat. Mødereferat. Sted: Mødelokale D1 Dato: 04.09.2014 Sted: Mødelokale D1 Dato: 04.09.2014 Deltagere: Flemming Sundt (FSU) Jerry Ritz (JRI) Gerhard Krohn (GKR) Christian Skytt (CSK) Anders Kinnerup (AKI) Thorkild Gruelund (THG) Annette Wiencken (ANW) Niels

Læs mere

Skanderborg Kommunes Handicappolitik

Skanderborg Kommunes Handicappolitik Skanderborg Kommunes Handicappolitik Lige muligheder og rettigheder for mennesker med handicap Vision Formål Udviklingsmål Opfølgning 1 Indledning Vision Byrådet besluttede i februar 2007 at pålægge Sundheds-

Læs mere

'REVE Handicappolitik Handicappolitik

'REVE Handicappolitik Handicappolitik Handicappolitik Et fælles udgangspunkt giver højere kvalitet, derfor har Greve Kommune en handicappolitik. Behovet for en politik blev ekstra aktuelt med kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007 Public Socialdemokraterne og De Radikale er netop blevet enige om, at alle asylansøgere også de afviste skal have mulighed

Læs mere

Handicappolitik - udkast

Handicappolitik - udkast Handicappolitik - udkast 2019-2022 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et handicap

Læs mere

Handicaprådet. Referat

Handicaprådet. Referat et Forside et Referat Tirsdag 12. maj 2015 kl. 10:00 til 12:00 Grethes kontor, ISI bygning 2. sal Medlemmer Karin Pedersen Thorsen, Formand (Nuuk) Eli Abelsen, Næstformand(Tasiilaq) Jørgen Jeremiassen

Læs mere

Bodil Boesgaard i stedet indkaldt Poul Poulsen. Betina Signe Stick. Der er ikke andre der har mulighed for at deltage

Bodil Boesgaard i stedet indkaldt Poul Poulsen. Betina Signe Stick. Der er ikke andre der har mulighed for at deltage Referat Handicaprådet Tid torsdag den 11. september 2014 kl. 15:30 Sted Mødelokale 2 på Assens Rådhus Afbud Bodil Boesgaard i stedet indkaldt Poul Poulsen. Betina Signe Stick. Der er ikke andre der har

Læs mere