Vidensbyen 2.0. Hovedresultater fra medlemsundersøgelse gennemført i perioden august-september 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vidensbyen 2.0. Hovedresultater fra medlemsundersøgelse gennemført i perioden august-september 2014"

Transkript

1 Vidensbyen 2.0 Hovedresultater fra medlemsundersøgelse gennemført i perioden august-september 2014

2 Baggrund Formål: Bestyrelsen for Vidensbyen ønsker at revidere Vidensbyens strategi, vision og målsætninger. Formålet med undersøgelsen har derfor været at give input til dette arbejde ved at afdække medlemmernes hidtidige erfaringer med deltagelse i Vidensbyen samt ikke mindst deres ønsker til fremtidige indsatsområder og aktiviteter. Metode: Der er gennemført en interviewundersøgelse blandt 21 virksomheder og 5 videninstitutioner. Herudover har medlemmerne af Vidensbyens bestyrelse på et seminar i september suppleret med egne erfaringer og ønsker. De interviewede virksomheder omfatter både større og mindre virksomheder samt vidensvirksomheder, handelsvirksomheder, finans- og forsikringsvirksomheder og håndværksvirksomheder. Interviewene har omhandlet følgende emner; Motiver for at deltage i Vidensbyen Hidtidige erfaringer og opnåede resultater Ønsker til fremtidige indsatsområder i Vidensbyen Andre input til Vidensbyen Kommentarer til Vidensbyens vision og mål Denne afrapportering følger ovenstående struktur.

3 Hovedresultater af undersøgelsen Der er meget forskelligartede motiver på tværs af virksomheder til at engagere sig i Vidensbyen. De spænder fra ambitioner om at opbygge stærkere netværk til andre virksomheder, over tiltrækning af arbejdskraft, til deltagelse i innovationsprojekter og klyngeudvikling. Mange deltagere har oplevet konkrete resultater. Ikke mindst har mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner oplevet, at de har fået styrket deres netværk pga. deltagelsen i Vidensbyen. Det gælder både forretningsrelationer og opbygning af netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Der er bred enighed om, at Vidensbyen og aktiviteterne har styrket byens position som videns- og handelshub. Herudover har arbejdet medvirket til at styrke rammebetingelserne på flere områder ikke mindst for tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft. Der er en oplevelse af, at fremdrift og resultater i nogle af netværkene ikke har været stærk/stærke nok. Der er brug for at revitalisere og professionalisere netværkskonceptet. Erhvervsudviklingspotentialet i Vidensbyen er langt fra udnyttet endnu. Der er brug for en klarere strategi inden for klyngeudvikling (fx inden for it og cleantech), for tiltrækning af vidensvirksomheder og for offentlige-privat innovationssamarbejde. Der er bred opbakning til Vidensbyens nuværende indsatsområder, men også et ønske om at revidere de nuværende mål, der ikke i tilstrækkeligt omfang afspejler Vidensbyens styrker og særtræk.

4 1. Motiver for at deltage i Vidensbyen Intro: Der er forskellige grunde til at engagere sig i Vidensbyen. De interviewede virksomheder og videninstitutioner har typisk angivet 2-3 hovedmotiver hver. Neden for er de seks mest udbredte motiver beskrevet, idet det også i parentes er listet hvor mange respondenter, der har angivet de pågældende motiver. Under hvert hovedpunkt er angivet nogle underpunkter, der illustrerer de vigtigste nuancer. 1. Udvikling af stærkere netværk (14 ud af 26 interviewede aktører angiver dette som motiv) Relationer mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Især vidensvirksomheder har engageret sig i vidensbyen, fordi de ser det som en mulighed for at øge samarbejdet med specielt DTU. På tilsvarende vis har et vigtigt motiv for uddannelsesinstitutionerne været tættere virksomhedskontakt bl.a. i relation til deres undervisning i innovation og entrepreneurship og for at give flere studerende mulighed for at løse opgaver for virksomheder. Øge samarbejde med kommunen. Enkelte virksomheder har lagt stor vægt på øget samarbejde med kommunen. Det gælder særligt virksomheder, der afsætter til kommunen, og som har haft ambition om at udvikle nye, innovative løsninger inden for fx energi/klima og velfærdsteknologi. Tættere på potentielle kunder og forretningspartnere. Flere mindre virksomheder ser netværkene som en mulighed for at etablere forretningsmæssige relationer og møde nye kunder.

5 1. Motiver for at deltage i Vidensbyen 2. Rekruttering af højtuddannet arbejdskraft (8 aktører) Tiltrække international arbejdskraft. De fleste interviewede vidensvirksomheder ansætter i stigende grad international arbejdskraft. Indsatsen for at etablere gode rammer for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft vægter højt i denne gruppe. Styrke adgang til studerende. I den samme gruppe lægger flere virksomheder vægt på at komme tættere på studerende og dermed potentielle medarbejdere. Specielt mindre vidensvirksomheder lægger vægt på aktiviteter, der bringer dem tættere på DTU-studerende. Branding af virksomhed. For enkelte virksomheder har det også været et motiv at bruge deltagelse i Vidensbyen til at skabe større kendskab til virksomheden lokalt (typisk som led i rekrutteringsindsatsen). 3. Klyngeudvikling (7 aktører) Tiltrækning og netværk. Inden for it, cleantech og handel lægger virksomhederne vægt på, at Vidensbyen kan bidrage til at tiltrække nye virksomheder. Samtidig er det inden for de to førstnævnte områder en vigtig motivation, at Vidensbyen kan være med til at opbygge relationer mellem virksomheder (fx mellem etablerede virksomheder og mindre opstartsvirksomheder, der fx kan rumme interessante teknologier).

6 1. Motiver for at deltage i Vidensbyen 4. Bidrage tilbyudvikling (6 aktører) Videns- og detailhub. Specielt større aktører som Lyngby Storcenter, Fog og Danica er gået ind i Vidensbyen med en ambition om at bidrage til en samlet vision og plan for hele byens udvikling med det mål at markere og udnytte byens position som både forsknings- og uddannelsescentrum og som handelsby. Åben og attraktiv studieby. For uddannelsesinstitutioner er tiltrækning af studerende centralt. Ambitionen i denne gruppe er bl.a., at Vidensbyen skal blive et attraktivt sted at bo og opholde sig for deres studerende. Også uden for studietiden. 5. Ser det som virksomhedsansvar at tage del i udvikling af lokalsamfund (6 aktører) For specielt de lidt større virksomheder har det været et vigtigt motiv at tage ansvar og vise engagement for udviklingen af det lokalsamfund, deeren del af ( Corporate Social Responsibility) 6. Intelligent efterspørgsel udvikle test bed for nye løsninger rettet mod den offentlige sektor (4 aktører) Eksperimentarium. Blandt for arkitekter og ingeniørvirksomheder ses et potentiale for, at Vidensbyen kan komme til at fungere som et fælles laboratorium for udvikling af attraktive bymiljøkoncepter og velfærdsskoncepter, som kan styrke virksomhedernes salg også uden for LTK (fx bæredygtigt byggeri, fremtidens plejehjem, etc.). Innovative løsninger til kommunen. Nogle virksomheder ser Vidensbyen som en generel mulighed for at udvikle nye produkter og løsninger, der kan afsættes til kommuner (fx it-systemer og velfærdsteknologi).

7 1. Motiver for at deltage i Vidensbyen Sammenfattende vurdering: Der er meget forskelligartede motiver på tværs af virksomheder til at engagere sig i Vidensbyen. De spænder fra konkrete ambitioner om at rekruttere kunder, over tiltrækning af arbejdskraft, til deltagelse i innovationsprojekter og klyngeudvikling. Herudover har specielt de større virksomheder og vidensvirksomheder fokus på at tage et medansvar for at gøre byen til en mere attraktiv by for både studerende, international arbejdskraft og handlende. Disse aktører deltager også i netværkene for at bidrage med idéer og input til initiativer og projekter, der kan styrke de lokale rammebetingelser i bredere forstand. Det må konstateres, at medlemmerne samlet har forventninger om, at Vidensbyen skal bidrage med at løfte erhvervsbetingelserne på en bred vifte af områder.

8 2. Hidtidige erfaringer og opnåede resultater Det samlede billede: Generelt er de interviewede medlemmer positive over for, hvad der er opnået i Vidensbyens første tre år. Det gælder både de samlede resultater og den værdi, der er skabt for den enkelte virksomhed eller uddannelsesinstitution. Der er dog også enkelte virksomheder, der er kritiske specielt når det gælder fremdrift og resultater i nogle af netværkene. Samtidig er det samlede billede, at de erhvervsudviklingsmæssige potentialer i Vidensby-samarbejdet endnu ikke er tilstrækkeligt i fokus. Generelt er tilfredsheden lidt større blandt uddannelsesinstitutioner og større virksomheder end blandt mindre virksomheder. På plussiden fremhæver medlemmerne: Konceptet. Der er udbredt anerkendelse af Vidensbykonceptet som samlet koncept for udvikling og branding af kommunen. Tiltrækning af fx Microsoft er en god dokumentation heraf. Lyngby-Taarbæk fremstår ifølge mange af de interviewede stærkere i dag, når det gælder tiltrækning af arbejdskraft, studerende og handlende. Sekretariatet. Mange interviewpersoner fremhæver sekretariatets indsats, engagement og kommunikation som en væsentlig forudsætning for Vidensbyens fremdrift. Handlekraft, initiativrigdom samt evne til at matchmake og binde aktørerne sammen er også nogle af de positive træk ved sekretariatet, som fremhæves i interviewene. Stærkere netværk. Mere end halvdelen af de interviewede medlemmer oplever, at deres netværk er blevet markant styrket som følge af deltagelsen i Vidensbyen. Det gælder både uddannelsesinstitutioners netværk til virksomheder og etablering af forretningsmæssige relationer blandt virksomhederne. Med andre ord er der betydelige resultater på det område, der har været det mest udbredte motiv til at melde sig ind, jf. tidligere.

9 Citater Vidensbyen er meget udadvendt og kommunikerende, og sekretariatet har formået at få stablet meget på benene på kort tid. Aktiviteterne virker generelt professionelle og gennemtænkte. Vi er godt informeret per mail, nyhedsbrev og netværk. Det er fantastisk at være en del af en kommune, hvor der sker så meget udvikling og forandring. Vi oplever en vækst i vores forretning, som helt klart kan tilskrives Vidensbyen og vores deltagelse i arbejdet. Mange af netværkene har betydning for os. En international orienteret by i tiltalende omgivelser bidrager til at tiltrække kompetent arbejdskraft, som vi gerne vil have fat i. Vi har fået skabt mange relationer til virksomheder og kulturliv. Sekretariatet er gode til at matche og se muligheder. Vidensbyen har skabt et godt fundament for klyngeudvikling ved at samle erhvervslivet, ved at gøre byen mere attraktiv og ved at tiltrække et lokomotiv som Microsoft. Det er klart blevet lettere for os at rekruttere virksomheder til praktikforløb. Vores kendskab og relationer til områdets virksomheder er styrket markant.

10 2. Hidtidige erfaringer og opnåede resultater På negativsiden fremhæver medlemmerne: Beskedne resultater i nogle netværk. Nogle interviewpersoner giver udtryk for, at de netværk, de har deltaget i, er for lidt konkrete, for svagt styrede og sammensat af meget forskellige aktører. Andre giver udtryk for, at der ikke følges godt nok op på konkrete idéer og initiativforslag udviklet i netværkene. Erhvervsudviklingspotentialet i Vidensbyen udnyttes ikke godt nok; Specielt vidensvirksomhederne oplever, at der kan gøres mere for at skabe synergi og samarbejde mellem forskning, uddannelse og erhverv. Fx efterspørges konkrete aktiviteter, der kan bringe SMVer tættere på studerende og bidrage til, at studerende løser konkrete opgaver i virksomhederne. Mulighederne for at knytte erhvervslivet tættere på inkubationsmiljøerne på uddannelsesinstitutionerne fremhæves også som et område, der ikke har fået stor nok opmærksomhed. Flere aktører efterlyser en klarere strategi for klyngeudvikling, der med afsæt i kommunens styrkepositioner også skal danne ramme for hvilke typer af virksomheder, der skal forsøges tiltrukket til kommunen. Det pointeres, at der ikke er formuleret egentlige forslag til innovationsprojekter (triple-helix projekter) med deltagelse af kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner på trods af, at der har været nedsat to netværk herom. Ambitionsniveauet bør ifølge flere interviewede være højere på dette område.

11 Citater Netværkene bør i højere grad kombineres med projekter og forsøg på at gennemføre nyskabende innovationsaktiviteter. Vidensbyen bør facilitere idéudvikling og udviklingsprojekter, og ambitionen bør være at tiltrække betydelige fondsmidler. Det er vigtigt at trække videninstitutionerne endnu tættere på virksomhederne. Vi skal kapitalisere på den nærhed, der er specielt til DTU. Det har der ikke været nok fokus på. Det hele er meget fluffigt i netværket. Der mangler mål og fokus, og der er for lidt handling. Vi ved ikke, hvad vi skal bruge hinanden til. Der virker til at være for mange forskellige virksomheder med for mange forskellige interesser. Netværket virker for løst styret og er ikke præget af så stort engagement. Fx blev det sidste møde aflyst pga. manglende tilslutning. Det er vigtigt, at vi hurtigere får nedsat små, forpligtende arbejdsgrupper med konkrete mål og deadlines. Der bør i Vidensbyen være bedre muligheder for, at fx SMVer kan fremlægge konkrete udfordringer i deres udvikling og drift, som studerende og forskere kan bidrage til at finde løsninger på. Vi vil meget gerne bidrage til at hjælpe fx studerende og ph.d er i præetablerings- og opstartsfasen. Det kan også medvirke til at styrke vores brand, give større netværk og forbedre vores kendskab til små teknologivirksomheder i området.

12 3. Ønsker til fremtidige indsatsområder (Vidensby 2.0) Det samlede billede: De interviewede virksomheder og videninstitutioner har i naturlig forlængelse af de forskellige motiver forskellige ønsker til fremtidige indsats- og fokusområder. Set samlet er der betydelig opbakning til otte af de ni nuværende indsatsområder i Vidensbyens strategi (se figuren). På de følgende sider er uddybet mere specifikke ønsker under disse otte indsatsområder (for en uddybning af strategien henvises til Vidensbyens nuværende strategi ni indsatsområder

13 3. Ønsker til fremtidige indsatsområder (Vidensby 2.0) 1. Tiltrække og fastholde vidensvirksomheder Klyngefokus. Der efterspørges klyngefokus i den kommende arealudlægning og indsats for at tiltrække og fastholde vidensvirksomheder. Med afsæt i kortlægninger af den lokale erhvervsstruktur kan der fokuseres på områder som it, cleantech og evt. medico. Det anses for vigtigt, at Vidensbyen i højere grad markedsfører og brander sine erhvervsmæssige styrker i sammenhæng med forskningsmæssige styrker. Branding af byen som videnshub. Mere generelt kan Vidensbyen i højere grad markedsføre og kommunikere sine styrker som videnshub. Flere interviewede virksomheder peger på, at der kan udvikles et stærkt markedsførings- og investormateriale med afsæt i byens styrker inden for viden, erhverv, uddannelse og attraktivitet som handelsby. 2. Udvikle Lyngby-Taarbæk som universitets- og uddannelsesby Samarbejde på tværs. Nogle uddannelsesinstitutioner ønsker, at Vidensbyen skal stimulere flere samarbejder mellem de dygtigste elever på forskellige niveauer i uddannelsessystemet. Styrke samspil mellem uddannelsesinstitutioner og SMVer. Der efterspørges et stærkere fokus på at bringe virksomheder og uddannelsesinstitutioner sammen. Det kan være i form af matchmakingkoncepter, projektportaler, karrieredage for SMVer på uddannelsesinstitutionerne, mv.

14 3. Ønsker til fremtidige indsatsområder (Vidensby 2.0) 3. Levende og attraktivt bymiljø med unikke kvaliteter Fælles vision. Det er ifølge flere aktører vigtigt, at byudviklingsnetværket samler centrale aktører om at udvikle og realisere en fælles vision for udvikling af byen frem mod fx 2020 (med afsæt i Vidensbyens strategi). Attraktiv by. Det er vigtigt, at byudviklingen har øje for, hvad studerende lægger vægt på ift. liv efter lukketid (barer), kulturtilbud, festivals, gratis wifi, mv. Attraktive boligmuligheder og services for udenlandske forskere og studerende fremhæves også som områder, som det fortsat er vigtigt at have fokus på i Vidensbyen. 4. Netværk for vidensvirksomheder (og andre nøgleaktører) Revidere netværkskoncept. Der er bred enighed om behovet for at udvikle et stærkere netværkskoncept, som alle netværk kan drives efter. Det bør bl.a. omfatte klare mål, milepæle, nedsættelse af flere undergrupper/projektaktiviteter samt professionel facilitering. Bedre facilitering af konkrete projektidéer. I forlængelse af ovenstående peger nogle medlemmer på behovet for, at konkrete projektidéer kan faciliteres for at øge mulighederne for realisering. Det kan fx være ud fra mål om at tiltrække ekstern finansiering fra fonde, mv.

15 3. Ønsker til fremtidige indsatsområder (Vidensby 2.0) Klyngenetværk. Det nuværende netværkskoncept kan suppleres med aktiviteter, der går ud på at fremme netværk, videndeling og samarbejde inden for prioriterede klynger. Specielt it-virksomheder gav udtryk for ønsker på dette område. Topledernetværk. Et par vidensvirksomheder ser endvidere perspektiver i at etablere ledernetværk mhp. at videndele vedr. fælles strategiske udfordringer (fx internationalisering) og få inspiration om centrale trends (eksempelvis big data, open source, udviklingen på vækstmarkeder, mv). Sådanne netværk kunne fx faciliteres af DTU eksempelvis DTU Management Fremtidens velfærdsydelser samt udvikling af grønne boliger og grøn teknologi Intelligent offentlig efterspørgsel. Indtil videre har resultaterne inden for de to netværk (velfærdsteknologi og grøn teknologi) været skuffende (netværket for velfærdsteknologi er sat i bero). Interviewene viser en interesse for at revitalisere indsatsen, men i et lidt andet set-up. Virksomhedernes og uddannelsesinstitutionernes ønsker kan sammenfattes i et budskab om, at der i Vidensby 2.0 sættes fokus på at lade kommunen byde problemstillinger ud. Det kan være alt fra idéer til udvikling af svømmehallen, over it-løsninger til administration, til udvikling af grønne byggeløsninger. Afhængig af problemernes karakter kan midlerne variere fra skole- og studenterprojekter til egentlige innovationsudbud, hvor kommunen udbyder innovative løsninger på konkrete mål/udfordringer.

16 3. Ønsker til fremtidige indsatsområder (Vidensby 2.0) 7. Fremme af iværksætteri og entrepreneurship Start-up miljøer. Flere uddannelsesinstitutioner har etableret mindre inkubationsmiljøer, hvor studerende arbejder med at udvikle et produkt eller en service og en tilhørende forretningsplan. Der efterlyses bedre muligheder for at koble de studerende til erhvervsfolk og virksomheder fra kommunen, der kan bidrage med sparring, mentorfunktioner, opbygning af netværk og evt. tilvejebringelse af finansiering. Også flere vidensvirksomheder giver udtryk for en interesse for at bidrage til udvikling af iværksætterne og evt. til et fælles inkubationskoncept for hele kommunen. Undervisning i iværksætteri og entrepreneurship. Der er bred enighed blandt uddannelsesinstitutionerne om at fortsætte samarbejdet om at styrke undervisning i innovation og entrepreneurship og i den forbindelse også lave flere fælles events som Innovation Camps, fælles talentudviklingsaktiviteter, mv. Der er også ønsker om flere aktiviteter, hvor studerende, virksomheder og forskere samarbejder om fx kultur- og byudviklingsaktiviteter. 9. Fremme erhvervs- og borgerservice International arbejdskraft. Både vidensvirksomheder og uddannelsesinstitutioner betoner vigtigheden af en fortsat indsats for tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft. Fx fremhæves boligmuligheder for midlertidige projektansatte som et vigtigt fokusområde. Bedre information til virksomhederne om eksisterende tilbud og services for international arbejdskraft fremhæves også som et vigtigt område.

17 4. Andre input til Vidensbyen Andre input: Udover ønsker til konkrete indsatsområder blev der fremsat nogle forslag til det generelle sekretariatsarbejde mv. De er sammenfattet neden for; 1-1 samtaler. Specielt virksomheder, der ikke deltager meget aktivt i et bredt udsnit af Vidensbyens aktiviteter, har et ønske om en mere formaliseret dialog med sekretariatet. Det kan fx være en fast årlig samtale, hvor virksomhederne har mulighed for at orientere om behov og udfordringer af relevans for Vidensbysamarbejdet, og hvor virksomhederne kan få information om relevante aktiviteter. Rapportering. Der efterlyses en forstærket rapportering af resultater under Vidensbyen. En del medlemmer mangler indsigt i konkrete resultater af arbejdet, og om hvad der er på vej i de enkelte netværk. Rekruttering og fastholdelse. Der peges på, at indsatsen for rekruttering og fastholdelse kan styrkes (bl.a. via de to ovennævnte forslag). Rekruttering af nye medlemmer kan også styrkes gennem kommunikation af value propositions eller testimonials på Vidensbyens hjemmeside. Temamæssig bredde. Den store emnemæssige bredde i aktiviteter og netværk og de mange forskellige erhvervsmæssige målgrupper fremhæves af flere interviewpersoner som en udfordring, der kan gøre det svært at fremvise markante resultater på alle indsatsområder. I hvert fald på kort sigt. Flere lægger vægt på, at Vidensbyen i højere grad fokuserer på netop viden, innovation og udvikling af videnserhverv, herunder kapitalisering på DTU som vidensmæssigt kraftcenter.

18 5. Vidensbyens vision og mål Intro: En vigtig del af arbejdet med at revidere strategien består i at tage stilling til den nuværende vision og de 12 eksisterende mål (se bilag 1). Interviewpersonerne er ikke blevet bedt om at forholde sig eksplicit til de enkelte delvisioner og til alle mål. Men de har haft mulighed for at reflektere generelt over visionen og målene og komme med input, hvor de ser forbedringsmuligheder. Generelle input til mål: Konkretisering. Flere interviewpersoner fremhæver, at de nuværende mål fremstår lidt for akademiske og metapolitiske. De opleves ikke som så nærværende. Målene skal i højere grad afspejle, hvordan de forskellige aktører kan byde ind fx hvordan virksomhederne kan byde ind i forhold til at realisere uddannelsesmålene. Påvirkningsmuligheder. I forlængelse af ovenstående er det et kritikpunkt, at flere mål i meget begrænset omfang påvirkes af Vidensby-aktiviteter (fx DTUs internationale rankering). Det er ifølge flere interviewpersoner vigtigt, at målene kan påvirkes gennem Vidensbyens aktiviteter, og at særkendet ved Vidensbyen, således kommer frem. Siloagtige mål. Målene mangler den tværsektorielle dimension, der netop er Vidensbyens styrke og kendetegn universitet, vidensvirksomheder, uddannelse og byudvikling fremstår som uafhængige indsatsområder i de nuværende delvisioner og mål.

19 Bilag 1. Nuværende delvisioner og mål En af Nordeuropas førende videns- og universitetsbyer: 1. Bidrage til at fastholde DTUs position som et af Europas førende tekniske universiteter 2. Der skal i 2020 være mindst 20% flere vidensvirksomheder i Lyngby-Taarbæk En førende uddannelsesby med høj kvalitet, bredt udbud og et generelt højt uddannelsesniveau: 3. Lyngby-Taarbæk skal fortsat ligge absolut i top nationalt målt på folkeskolernes resultater 4. Alle folkeskoler og uddannelsesinstitutioner skal tilbyde undervisning og projekter i entrepreneurship. Resultaterne skal kunne aflæses på en stigning i antallet af nystartede virksomheder i kommunen 5. Andelen af unge i kommunen, der gennemfører ungdomsuddannelser, skal stige fra 80 til 95% Et internationalt orienteret knudepunkt for arbejdskraft, kultur og handel: 6. Kgs. Lyngby skal kunne måle sig med andre universitetsbyer målt på attraktivitet og benyttelse i og uden for butikkernes åbningstid og på attraktive kultur, natur- og fritidstilbud 7. Markedsandelen inden for stormagasiner og specialbutikker i Kgs. Lyngby skal øges 8. Der skal være markant bedre bosætningsmuligheder for udenlandsk arbejdskraft og udenlandske studerende Et område kendetegnet ved bæredygtig vækst, velfærd og byudvikling: 9. Der skal i 2012 ligge en ambitiøs og godkendt model for, hvordan Lyngby-Taarbæk som vidensby ser ud og opleves for borgere, virksomheder og handelsliv i Modellen skal indeholde bæredygtige trafikløsninger, byfortætning og byrumsudvikling 10. CO2-udslippet fra Lyngby-Taarbæk som geografisk område skal reduceres med 20% i 2020, i forhold til CO2-udslippet i 2008, herunder skal CO2-udslippet fra den kommunale drift reduceres med 2% om året frem mod Lyngby-Taarbæk skal være kendt som et testlaboratorium for nye, grønne og bæredygtige teknologier 12. Lyngby-Taarbæk skal på mindst ét område være kendt som foregangskommune i udviklingen af nye velfærdsydelser

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune

Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune COWI December 2013 1 Eller. VIDENSBY I BILLEDER Hvordan L.T. kommune, uddannelsesinstitutionerne og virksomheder i Lyngby-Taarbæk blev enige om en fælles vej

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

FLERE BORGERE. Samlet set vil de fælles indsatser gøre vores kommune mere attraktiv, så flere ønsker at leve og arbejde her.

FLERE BORGERE. Samlet set vil de fælles indsatser gøre vores kommune mere attraktiv, så flere ønsker at leve og arbejde her. ENERGI TIL MERE En af vores store forcer i Esbjerg Kommune er vores evne til at stå sammen om at løse udfordringer og få det optimale ud af de muligheder, der byder sig. Derfor er Vision 2025 en fælles

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Roskilde Kommune Mulighedernes Markedsplads

Roskilde Kommune Mulighedernes Markedsplads Roskilde Kommune Mulighedernes Markedsplads Byrådets vision 2018 November 2014 2 LEAD / November 2014 Indhold 1. Intro 2. Grundlaget: Fortællingen om Roskilde Kommune 3. Målene: Det vi kæmper for 4. Indsatser

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål Tanken om et campus som et uddannelsesfællesskab har eksisteret i Køge i mange år og er udsprunget fra lokale uddannelsesinstitutioner. Tanken har vokset sig større og større, blandt andet med bred støtte

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune Rammer for erhvervsog videregående uddannelser Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for rammerne for erhvervs- og videregående uddannelser - vision 7 1 - Unikke

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr.

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Økonomiudvalget Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken Om høringen Udkastet til Københavns Kommunes erhvervs-

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Version 2.0. Kolding Vi designer livet

Version 2.0. Kolding Vi designer livet version 2.0. Kolding Vi Designer Livet forord Kolding har en vision, der skaber retning for al udvikling og vækst i Kolding. Den hedder Kolding Vi designer livet. Visionen blev vedtaget 1. gang af et enigt

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Den uddannelsespolitiske strategi

Den uddannelsespolitiske strategi Den uddannelsespolitiske strategi 20.02 2017 Uddannelsesudvalget Et stående udvalg, der er nedsat den 1. januar 2016 Fredericia Byråd ønsker at bygger bro mellem uddannelser og erhvervsliv og understøtter

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 2. FEBRUAR 2009 FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV SØREN E. FRANDSEN FUNGERENDE SDIREKTØR, PROREKTOR FOR DET STRATEGISKE OMRÅDE FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen for B2019 Serviceområde 08 Drift og Service (Rengøringsenheden) Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen Håndtering af personer på kanten af arbejdsmarkedet som en del af kernedriften i Drift og Service. Dette

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET I KOLDING UDVIDER VI DEN ALMINDELIGE OPFATTELSE AF DESIGN. ET DESIGN I KOLDING FORSTÅR VI DESIGN SOM BÅDE ET DESIGN (PRODUKTET) OG AT DESIGNE (PROCESSEN) KOLDING DESIGN

Læs mere

Mål og Midler Uddannelse, handel og innovation

Mål og Midler Uddannelse, handel og innovation Fokusområder i 2014 Udvalget er med konstitueringsaftalen for perioden 2014-2017 et nyt udvalg, og indsatsen i en større del af 2014 bærer præg af, at udvalget tilegner sig det nødvendige vidensfundament

Læs mere

Mål og Midler Uddannelse, iværksætteri og internationalisering

Mål og Midler Uddannelse, iværksætteri og internationalisering Fokusområder i 2014 Udvalget er med konstitueringsaftalen for perioden 2014-2017 et nyt udvalg, og indsatsen i en større del af 2014 bærer præg af, at udvalget tilegner sig det nødvendige vidensfundament

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Mål og Midler Uddannelse, handel og innovation

Mål og Midler Uddannelse, handel og innovation Fokusområder i 2016 Udvalget er med konstitueringsaftalen for perioden 2014-2017 et nyt udvalg, og indsatsen i en større del af 2014 bærer præg af, at udvalget tilegner sig det nødvendige vidensfundament

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN Projekttitel Co-Creation Aalborg Samlet Score 21 Projektperiode Medio 2019 31. december 2021 Om initiativet Co-Creation Aalborg er en ny indsats, der skal facilitere

Læs mere

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 12. november 2015 Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 Denne regionale aftale mellem Væksthus Hovedstadsregionen og KKR Hovedstaden er enslydende med den aftale, der indgås mellem KKR Sjælland

Læs mere

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Erhvervsudviklingschef, Jette Rau www.ballerup.dk 3 nye fyrtårne 1. Klyngesamarbejde 2. Investeringsstrategi 3. Vækstiværksættere Målgruppen er i

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2014 2018 DI ITEKs strategiplan 2014 2018 3 Ny retning for DI ITEK Vision og mission DI ITEK er et branchefællesskab, der repræsenterer virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation.

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Uddannelses- strategi

Uddannelses- strategi Uddannelsesstrategi 2 I hænderne holder du et vigtigt redskab til at bygge Næstveds fremtid Fremtiden skal bygges med teknologi, med værktøj, med fingerfærdighed og med kloge hoveder. Fremtiden skal bygges

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN LYNGBY-TAARBÆK VIDENSBY

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN LYNGBY-TAARBÆK VIDENSBY VEDTÆGTER FOR FORENINGEN LYNGBY-TAARBÆK VIDENSBY 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er Lyngby-Taarbæk Vidensby, og foreningens hjemsted er Lyngby-Taarbæk Kommune. 2. Formål og opgaver Foreningens formål

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt 1. Aftalens parter Denne aftale er den første af sin art i Odense. Aftalens parter

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013.

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. september 2013 Ny erhvervsplan for Aarhus 2014-2017 Et enigt Erhvervskontaktudvalg for Aarhus Kommune (EKU) har den 2. september 2013

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Randers kommune Brandplatform. 5. november 2015

Randers kommune Brandplatform. 5. november 2015 Randers kommune Brandplatform 5. november 2015 Indhold Grundelementer i brandplatform 4 Kernefortælling 5 Core conversation 9 Brand ambition 11 Brand values 13 Brand benefits 15 Brand personality 17 Læsevejledning

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Udviklings- og Strategiudvalget den 04-01-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Udviklings- og Strategiudvalget Protokol Tirsdag den 4. januar 2011 kl. 08:15 afholdt Udviklings- og Strategiudvalget ekstraordinært

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- UDVALG

BESKÆFTIGELSES- UDVALG BESKÆFTIGELSES- UDVALG BES-UDVALG INDLEDNING Ved udvalgsformand Ole K. Larsen Vi skal styrke borgernes mulighed for at mestre egen tilværelse og i samarbejde med borgerne sikre, at alle kan indgå i relevante

Læs mere

Indstilling. International Community. 1. Resume. Til Byrådet. Den Århus Kommune

Indstilling. International Community. 1. Resume. Til Byrådet. Den Århus Kommune Indstilling Til Byrådet Den 21-09-2013 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume Århus har i de senere år oplevet en øget grad af internationalisering, og forventes at fortsætte i de kommende år,

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 Bilag 3a Maj/juni 2011 Forord Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål Syddanmarks

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne 2011-2013 Mellem, Via University College, og Region Midtjylland Indledning: Vores fremtidige konkurrenceevne styrkes af, at vi gennem vores uddannelsessystem

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed ALLERØD KOMMUNE VISION 2031 Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed 1 Indledning til visionen Allerød er en attraktiv kommune at bo i, at drive virksomhed i,

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

MEAMIDT INNOVATIONSNETVÆRK 17. JUNI Intro til Danmarks klynger og Innovationsnetværk Pitch runde 2 tre Innovationsnetværk på podiet

MEAMIDT INNOVATIONSNETVÆRK 17. JUNI Intro til Danmarks klynger og Innovationsnetværk Pitch runde 2 tre Innovationsnetværk på podiet MEAMIDT INNOVATIONSNETVÆRK 17. JUNI 2015 Intro til Danmarks klynger og Innovationsnetværk Pitch runde 1 tre Innovationsnetværk på podiet Pitch runde 2 tre Innovationsnetværk på podiet Virksomhedscase Frokost

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Frederiksberg Kommunes erhvervsstrategi

Frederiksberg Kommunes erhvervsstrategi Frederiksberg Kommunes erhvervsstrategi 2018-21 Frederiksberg Erhvervskonference torsdag den 12. oktober 2017 Vicedirektør Thomas Wohlert Agenda Hvor langt er vi med erhvervsstrategien? Afsæt Proces Hvad

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Offentlig-privat samarbejde Offentlig-privat samarbejde er en grundsten for Syddansk Vækstforums erhvervsfremmetiltag

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Handlingsplan Erhvervs- og Vækstpolitik

Handlingsplan Erhvervs- og Vækstpolitik 16.06.2017 Handlingsplan Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2019 Indledning Handlingsplanen udmønter Erhvervs- og Vækstpolitikken og er 2-årig (2017-2019). Der udarbejdes en ny handlingsplan for den efterfølgende

Læs mere

Strategi for Plastindustrien. Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020

Strategi for Plastindustrien. Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020 Strategi for Plastindustrien Sådan skaber vi værdi for plastbranchen frem mod 2020 Ny kurs for Plastindustriens arbejde frem mod 2020 Vi kan nu præsentere en helt ny strategi, der bestemmer retningen for

Læs mere

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet S Y D D A N M A R K S Y D D A N M A R K KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet Layout: KL s Trykkeri

Læs mere

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune Center for Plan, HR og Udvikling Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 24.10.00-P22-1-15 Ref.: Michael Christiansen Direkte

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere