Brug af SQL Server 2008 i et Hyper-V-miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug af SQL Server 2008 i et Hyper-V-miljø"

Transkript

1 Brug af SQL Server 2008 i et Hyper-V-miljø Best practices og overvejelser i forbindelse med ydeevne SQL Server - teknisk artikel Forfattere: Lindsey Allen, Mike Ruthruff, Prem Mehra Tekniske korrekturlæsere: Cindy Gross, Burzin Petal, Denny Lee, Michael Thomassy, Sanjay Mishra, Savitha Padmanabhan, Tony Voellm, Bob Ward Udgivet: Oktober 2008 Gælder for: SQL Server 2008 Resumé: Hyper-V i Windows Server 2008 er en effektiv virtualiseringsteknologi, der kan bruges til at konsolidere underudnyttede servere og på denne måde sænke TCO og bibeholde eller forbedre serviceniveauet. Gennem en række SQL Server-testscenarier indeholder dette dokument anbefalinger til best practices ved brug af SQL Server i Windows Hyper-V-miljøer.

2 Ophavsret Oplysningerne i dette dokument repræsenterer Microsoft Corporations syn på de problemer, der diskuteres, på udgivelsesdagen. Da Microsoft må forholde sig til ændringer i markedet, skal det ikke opfattes som en forpligtelse fra Microsofts side, ligesom Microsoft ikke kan garantere for nøjagtigheden af oplysninger, som måtte komme frem efter udgivelsesdagen. Formålet med denne hvidbog er udelukkende at informere. MICROSOFT GIVER INGEN GARANTI, DET VÆRE SIG UDTRYKKELIG, STILTIENDE ELLER LOVMÆSSIG, FOR INDHOLDET I DETTE DOKUMENT. Det påhviler brugeren at overholde alle gældende regler om ophavsret. I henhold til gældende regler for ophavsret, må ingen dele af dette dokument gengives, lagres eller indføres i et arkiv, sendes i nogen form eller på nogen måde (elektronisk, mekanisk, ved kopiering, optagelse eller på anden måde), eller anvendes til noget formål, uden skriftlig tilladelse fra Microsoft Corporation. Microsoft kan have patenter, patentansøgninger, varemærker, ophavsrettigheder eller andre immaterielle rettigheder, som omfatter indholdet i dette dokument. Medmindre det specifikt er angivet i en trykt licensaftale fra Microsoft, giver dette dokument ikke ihændehaveren licens til disse patenter, varemærker, ophavsrettigheder eller andre immaterielle rettigheder. Medmindre andet er anført, er alle eksempler på virksomheder, organisationer, produkter, domænenavne, -adresser, logoer, personer, steder eller begivenheder beskrevet i dette dokument opdigtede og ingen tilknytning til eksisterende virksomheder, organisationer, produkter, domænenavne, -adresser, logoer, personer, steder eller begivenheder er tiltænkt eller skal udledes heraf Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Microsoft, Hyper-V, SQL Server, Windows og Windows Server er varemærker tilhørende gruppen af virksomheder under Microsoft. Alle andre varemærker tilhører deres respektive ejere.

3 Indhold Introduktion...4 Opsætning og konfiguration af Hyper V konfigurationer...4 Checkliste og overvejelser før installation af Hyper V...4 Lagringskonfiguration anbefalinger...5 Testmetodologi og belastninger... 6 Testbelastninger...6 Overvågning af SQL Server på Hyper V konfigurationer...8 Testresultater, observationer og anbefalinger...11 Ydelsesoverhead ved brug af SQL Server i Hyper V...11 I/O overhead for passthrough diske SQLIO...11 Ydelsesoverhead virtuel maskine: OLTP belastning...13 Ydelsessammenligning for rapporteringsanmodning...17 Databasehandlinger...18 SQL Server konsolideringsscenarier ved brug af Hyper V...22 Sammenligning af lagringskonfigurationer i konsolideringsmiljø...23 Skalerbarhed af virtuelle forekomster...25 Ydeevne for virtuel forekomst med overallokerede CPU ressourcer...27 Sammenligning af konsolideringsmuligheder...28 Konklusion...29 Observationer:...29 Anbefalinger:...30 Yderligere oplysninger...31 Appendiks 1: Hyper V arkitektur...32 Appendiks 2 Hardwarekrav...35 Hukommelse...35 Processorer...35 Netværk...36 Lagring...36 Appendiks 3 Hardwarekonfiguration... 37

4 Introduktion Hyper-V -virtualiseringsfunktionen i Windows Server 2008-operativsystemet er baseret på hypervisor-teknologi og er et tyndt lag software mellem hardwaren og operativsystemet, der giver mulighed for samtidig kørsel af flere uændrede operativsystemer på en værtcomputer. Hyper-V er en effektiv virtualiseringsteknologi, som kan bruges til at konsolidere underudnyttede servere og på denne måde sænke TCO og fastholde eller forbedre serviceniveauet. Hyper-V muliggør flere typer af udviklings- og testmiljøer, der ellers formentlig ville være blevet begrænset af den tilgængelige hardware. Det er en udfordring i sig selv at finde den rette hardware til konsolidering af aktuelle belastninger og samtidig skabe rum til vækst. Hvis man tilføjer virtualisering, bliver kapacitetsplanlægningen mere besværlig. Formålet med dette dokument er at sætte fokus på ovenstående via to hovedområder i forbindelse med brug af Microsoft SQL Server i et Hyper-V-miljø: Systemressourceoverhead ved brug af SQL Server i et Hyper-V-miljø Hyper-V's skalerbarhed i SQL Server 2008 Denne hvidbog indeholder en beskrivelse af en række kørte testkonfigurationer. De repræsenterede flere forskellige scenarier med brug af SQL Server i Hyper-V. Dokumentet indeholder en diskussion af vores resultater og observationer samt vores anbefalinger. Vores testresultater viste, at SQL Server 2008 på Hyper-V giver stabil ydeevne og skalerbarhed. Vi mener, at Windows Server 2008 Hyper-V er en solid platform til SQL Server 2008 ved den rette belastning. Det er nyttigt at køre produktionsmiljøer i et Hyper-V-miljø, så længe belastningen er inden for den virtuelle Hyper-V-gæstemaskines kapacitet. Opsætning og konfiguration af Hyper-V-konfigurationer Dette afsnit indeholder en forenklet installationscheckliste for Hyper-V. Du kan finde flere oplysninger om Hyper-V i de øvrige hvidbøger, der nævnes i slutningen af denne hvidbog, og i Appendiks 3, som indeholder en beskrivelse af den hardware, vi brugte til test. Checkliste og overvejelser før installation af Hyper-V Brug en serverprocessor, som understøtter hardwareassisteret virtualisering. Der findes to mulige: o Inter VT o AMD virtualization (AMD-V) Kontroller, at hardwareassisteret virtualisering og DEP (Data Execution Prevention) er til stede og aktiverede. (Dette kontrolleres i BIOS-opsætningen).

5 Kør Hyper-V-serverrollen udelukkende på rodpartitionen for Windows operativsystemet. Indstil alle diske, der skal konfigureres som passthrough-diske for den virtuelle gæstemaskine, til offline i rodpartitionen vha. DISKPART eller Diskenhedsstyring. Kontroller, at integrationskomponenterne ("enlightenments") er installeret på den virtuelle gæstemaskine. Brug et netværkskort i stedet for et ældre netværkskort ved konfiguration af netværk for den virtuelle maskine. Undgå om muligt emulerede enheder til SQL Server-implementering. Disse enheder kan forårsage betydeligt højere CPU-overhead sammenlignet med syntetiske enheder. Lagringskonfiguration - anbefalinger Som det er tilfældet i forbindelse med alle SQL Server-implementeringer er korrekt I/O-størrelse og -konfiguration yderst vigtig for ydeevnen. Konfiguration af lagring i virtuelle miljøer er ingen undtagelse, og lagringshardwaren skal give tilstrækkelig I/O-overførselshastighed og lagringskapacitet til at imødekomme kravet fra nuværende og fremtidige behov for de virtuelle maskiner. Sørg for at følge alle best practices for lagring før installation ved konfiguration af lagring. Hyper-V understøtter forskellige typer lagringsindstillinger. Hver af disse lagringsindstillinger kan tilknyttes via en IDE- eller SCSI-controller. I forbindelse med SQL Server-data og -logfiler brugte vi indstillingen til konfiguration af den virtuelle SCSI controller. SQL Server er I/O-intensiv, så vi anbefaler, at du begrænser dine valg til de to bedstydende indstillinger: Passthrough-disk Virtuelle harddiske med fast størrelse (VHD'er) Dynamiske VHD'er anbefales ikke af ydelsesmæssige årsager. Det skyldes, at i forbindelse med dynamisk VHD starter blokkene i disken som nulstillede blokke, men de har ingen faktisk plads i filen. Læsninger fra blokke af denne type returnerer en blok nuller. Første gang, der skrives til en blok, skal virtualiseringsstakken allokere plads i VHD-filen til blokken og derefter opdatere metadataene. Derudover skal bloktilknytningen slås op i metadataene, hver gang der refereres til en eksisterende blok. Det øger både antallet af disk-i/o'er for læse- og skriveaktiviteter samt CPU-forbrug. Den dynamiske vækst kræver også, at serveradministratoren overvåger diskkapaciteten for at sikre, at der er tilstrækkelig diskplads, efterhånden som lagringskravene bliver større. VHD'er med fast størrelse kan udvides efter behov, men det kræver, at den virtuelle gæstemaskine lukkes ned. Vi brugte både konfigurationer med passthrough og VHD med fast størrelse i testscenarierne i dette dokument. I alle konfigurationer brugte vi syntetiske SCSI-controllere til de virtuelle gæstemaskiner. Du kan finde flere oplysninger om den hardware, vi brugte til test, i Appendiks 3. (Bemærk!: Syntetisk IDE blev ikke testet).

6 Testmetodologi og belastninger Vi valgte en række testscenarier for at fastlægge best practices og overvejelser i forbindelse med ydeevne ved brug af SQL Server 2008-programmer i et Hyper-V-miljø. Vores første sæt testscenarier er designet, så de giver en forståelse af ydelsesoverhead i det oprindelige miljø vs. et miljø med en virtuel Hyper-V-gæstemaskine. Det andet sæt testscenarier er designet, så de giver en forståelse af skalering af en virtuel gæstemaskine på én værtsserver. Testbelastninger Der blev brugt flere forskellige belastninger til at måle ydeevnen i de forskellige scenarier. I denne hvidbog henviser oprindelig til en Windows-installation uden Hyper-V. rod henviser til den overordnede partition i en Windows Hyper-V-konfiguration med Hyper-V aktiveret, og virtuel gæstemaskine henviser til den virtuelle gæstemaskine, der er hostet på rodpartitionen (eller den overordnede partition) i Windows. Hovedformålet i disse scenarier er følgende: Sammenligning af ydeevnen for SQL Server på roden vs. på en virtuel gæstemaskine. Sammenligning af ydeevnen for flere SQL Server-forekomster i en oprindelig Windows-forekomst med SQL Server med enkeltforekomster på flere virtuelle gæstemaskiner. Observation af skalerbarheden i SQL Server-belastningsoverførselshastigheden, efterhånden som antallet af virtuelle gæstemaskiner på en enkelt rodpartition forøges. Følgende tabel indeholder en beskrivelse af de belastninger, der er brugt i denne test, deres kendetegn og målscenarier. Tabel 1: Belastninger og scenarier Belastning Generelle kendetegn Målscenarier SQLIO Genererer IO-belastning Sammenligning af I/O-ydelsen på oprindelig maskine vs. virtuel gæstemaskine. OLTP-belastning OLTP-typebelastningen simulerer et kundeorienteret børsmæglerprogram. Du kan finde flere oplysninger om hardwarekonfiguration i Appendiks 3. Sammenligning af belastningsydelsen mellem oprindelig, rod og virtuel gæstemaskine. Sammenligning af flere SQL Server-forekomster på en oprindelig Windowsforekomst vs. flere virtuelle gæstemaskiner, som hver kører en enkelt SQL Server-forekomst.

7 Skalering af belastningsoverførselshastig hed, efterhånden som antallet af gæster øges. Rapporteringsbelastning Rapporteringsforespørgsler, som optager meget CPU og mange I/O-ressourcer. Sammenligning af rapporteringsforespørgselsyd elsen mellem oprindelig, rod og virtuel gæstemaskine. SQL Serverdriftsbelastning Sikkerhedskopiering/gendannelse, indeksgendannelse, DBCC CHECKDB. Sammenligning af ydelsen for databasehandlinger mellem oprindelig, rod og virtuel gæstemaskine. Følgende liste indeholder flere detaljerede oplysninger om scenarierne for hver enkelt kørt belastning: SQLIO-test: SQLIO er et værktøj til bestemmelse af I/O-kapaciteten for en given konfiguration. Dette testscenarie er designet til at bestemme I/O-overhead ved kørsel af en virtuel gæstemaskine vha. passthrough-diske til lagringskonfiguration. OLTP-belastning. Dette testscenarie: o Sammenligner ydeevnen for SQL Server, der kører oprindeligt på Windows, med ydeevnen ved kørsel på en virtuel gæstemaskine. I forbindelse med denne sammenligning blev både den oprindelige forekomst og den virtuelle gæstemaskine konfigureret med ens hardwarekonfigurationer. o Sammenligner SQL Server-ydelsen ved brug af flere forskellige lagringskonfigurationer for data og logfiler. Sammenligninger konfiguration af passthrough-diske vs. VHD-konfigurationer samt forskellige underliggende lagringsmatrixkonfigurationer (dvs. delte vs. dedikerede lagringskonfigurationer). o Sammenligner ydeevnen for flere SQL Server-forekomster, der kører oprindeligt på Windows, med et tilsvarende antal virtuelle gæstemaskiner, som hver er konfigureret med en enkelt SQL Server-forekomst. o Observerer belastningsskalerbarheden, efterhånden som der føjes flere virtuelle gæstemaskiner til rodpartitionen for en enkelt fysisk server. I dette tilfælde observerede vi tilfælde, hvor: Antallet af fysiske CPU-kerner var lig med summen af de logiske CPU-kerner for alle virtuelle gæstemaskiner. Antallet af fysiske CPU-kerner var mindre end summen af alle logiske CPU-kerner på tværs af alle virtuelle gæstemaskiner (betegnes også som CPU-ressourcer, der "overallokeres"). Rapporteringsbelastning: I dette scenarie sammenlignes ydeevnen for SQL Server, der kører oprindeligt på Windows, med SQL Server-ydelsen på en virtuel gæstemaskine med en tilsvarende hardwarekonfiguration.

8 Databasehandlinger: I dette scenarie sammenlignes ydeevnen for SQL Server, der kører oprindeligt på Windows, med SQL Server-ydelsen på en virtuel gæstemaskine med en tilsvarende hardwarekonfiguration. I forbindelse med de scenarier, hvor der blev brugt OLTP-belastning, blev der brugt flere forskellige belastningsniveauer for at se, hvad der skete under forskellige CPU-niveauer. Du kan finde flere oplysninger om de forskellige belastningsniveauer senere i denne hvidbog. Overvågning af SQL Server på Hyper-V-konfigurationer Du skal tage højde for flere ting, når du overvåger ydeevnen for SQL Server-belastninger i Hyper-V-konfigurationer vha. Windows Systemovervågning (ofte kaldet perfmon). For at få et reelt billede af ressourceforbruget er det nødvendigt at bruge Hyper-V-tællere, der vises af Windows i rodpartitionen. Dette dokument indeholder ikke en dybtgående diskussion af Hyper- V-overvågning. Du kan finde flere oplysninger i Appendiks 3. I løbet af denne test fandt vi frem til flere ting i forbindelse med overvågning af ydeevnen. De fleste resultater er relateret til måling af CPU-forbrug. Ved overvågning af CPU-udnyttelse på en server med Hyper-V skal du bruge Hyper-V-processortællere, der vises i rodpartitionen. Hyper- V viser tre primære tællere, der relaterer til CPU-udnyttelse: Hyper-V Hypervisor Logical Processor: Giver den mest nøjagtige måling af samlet forbrug af CPU-ressourcer på tværs af hele den fysiske server. Hyper-V Hypervisor Root Virtual Processor: Giver den mest nøjagtige måling af CPU-ressourcer forbrugt af rodpartitionen. Hyper-V Hypervisor Virtual Processor: Giver den mest nøjagtige måling af CPU-forbruget for de specifikke virtuelle gæstemaskiner. De traditionelle % Processortid-tællere kan overvåges inde fra rodpartitionen, men fordi der findes virtualiseringslag, som ikke vises for disse processortællere, afspejler de muligvis ikke det nøjagtige CPU-ressourceforbrug. Når du overvåger ydeevnen, skal du måle CPU-forbrug vha. Hyper-V-tællere på en server, der kører Hyper-V-rollen med hypervisor aktiveret. Du kan finde flere oplysninger i Tony Voellms blog om overvågning af Hyper-V-ydeevnen. Figur 1 illustrerer disse tællere. I dette billede overvåges det øverste sæt tællere (\\SQLBP08R900) på rodpartitionen, og det nederste sæt (\\sqlhv1) overvåges fra gæsten. Husk, at der i dette eksempel er 16 fysiske CPU-kerner, som er synlige for rodpartitionen, og fire logiske CPUkerner, som er synlige for den virtuelle gæstemaskine. Bemærk også, at selvom der kørte to virtuelle gæstemaskiner på roden, er der kun plads til at vise den ene på billedet. De fire logiske processortællere for den anden virtuelle maskine fortsætter til højre på billedet.

9 Figur 1: Hyper V perfmon tællere Du kan finde flere oplysninger om overvågning og disse specifikke emner i virtualiseringsafsnittet i retningslinjerne for tilpasning af ydeevnen ifm. Windows 2008 og i bloggene om Hyper-V-ydelsestællere. I forbindelse med overvågning af SQL Server er der ikke noget specielt, der skal tages højde for ved kørsel på en virtuel gæstemaskine. SQL Server-tællere er generelt enten en måling af forbruget (SQL Server-specifikke ressourcer) eller overførselshastigheden. Derudover vises SQL Server-tællere ikke for rodpartitionen, når de kører på en virtuel gæstemaskine. De skal overvåges inde fra den virtuelle gæstemaskine. Måling af I/O-ydelsen er forskellig alt efter, hvordan gæstelagringen er konfigureret. Ventetid er en måling af den tid, der er gået, og den kan måles rimeligt nøjagtigt fra roden eller fra gæsten. Her følger nogle generelle overvejelser i forbindelse med overvågning af diskydelse: Du kan enten bruge de logiske disktællere eller de fysiske disktællere på den virtuelle gæstemaskine til overvågning af I/O-ydeevnen. Vi så kun en meget lille forskel mellem de værdier, der blev rapporteret fra tællerne fra rodpartitionen, og de værdier, der blev rapporteret fra den virtuelle gæstemaskine. Vi noterede dog en smule højere ventetidsværdier (gnsn. disk/sek. læs og skriv), når vi overvågede fra den virtuelle gæstemaskine, end når vi overvågede fra roden. Det skyldes, at I/O kan bruge en smule mere tid på fuldførelse fra den virtuelle maskines perspektiv. Hvis lagringen for den virtuelle gæstemaskine er konfigureret som passthrough, er disken offline på rodpartitionsniveau og bliver ikke vist under de logiske disktællere i rodpartitionen. Hvis du vil overvåge ydeevnen for passthrough-diske på rodpartitionen, skal du bruge de fysiske disktællere. På testtidspunktet var der kendte problemer i de fysiske disktællere i Windows Server 2008 ved brug af multi-pathing-løsninger. Problemerne er blevet løst i seneste GDR for System Center Virtual Machine Manager.

10 Hvis virtuelle gæstemaskiner er konfigureret til at bruge VHD-filer til lagring, og disse VHD-filer findes på almindelige fysiske diske, vil overvågning af disktællere fra den virtuelle gæstemaskine indeholde oplysninger om I/O for den specifikke VHD. Overvågning af den enhed, som indeholder alle VHD-filer på rodpartitionen, giver samlede værdier for alle I/O, som er udstedt mod disken eller enheden. Tabel 2 viser de tællertyper, der er indsamlet under belastningskørsler for OLTPbelastningsdelen af vores test. Den viser de forskelle, der er rapporteret i ydelsestællere ved overvågning fra den virtuelle gæstemaskine vs. rodpartitionen. Tabel 2: Tællere og belastning Tællere målt fra Virtuel gæstemaskine Rodpartition Tæller Lav OLTPbelastning Mellem OLTPbelastning Høj OLTPbelastning Transaktioner/sek Batches/sek % processortid 34,2 65,3 84,2 % rettighedstid 5,1 8 8,4 Logisk Gnsn. Disk sek./læsning (_Total) 0,005 0,006 0,007 Logisk Disklæsning/sek. (_Total) % processortid 4,9 7,8 11,2 % rettighedstid 3,6 6,1 7,3 Hyper V logisk processor % Hypervisorkørselstid 4 4,8 4,3 Hyper V logisk processor % Samlet kørselstid 39,1 68,7 86,5 Hyper V logisk processor % Kørselstid for virtuel gæstemaskine 35,1 63,9 82,1 Fysisk gnsn. Disk sek./læsning (_Total) 0,005 0,006 0,006 Fysisk Disklæsning/sek. (_Total) Batches pr. CPU % (Batches/sek. / % Kørselstid for virtuel gæstemaskine) 16, ,1 Bemærk! Hyper-V-tællere målt i rodpartitionen er en sammenlægning af alle kørende virtuelle gæstemaskiner.

11 Testresultater, observationer og anbefalinger Dette afsnit indeholder en oversigt over og en analyse af testresultaterne. Derudover indeholder det detaljer om vores anbefalinger og observationer i forbindelse med brug af SQL Server i et virtualiseret miljø. Afsnittet er opdelt i to dele: Første del indeholder en diskussion af det grundlæggende ressourceoverhead, der opstår ved brug af SQL Server i et Hyper-V-miljø, og den anden del indeholder en diskussion af effekten af at konsolidere SQL Server som virtuelle forekomster. Ydelsesoverhead ved brug af SQL Server i Hyper-V Den første gruppe testscenarier blev designet for at give en forståelse af ydelsesoverhead ved brug af SQL Server i et "renset" Hyper-V-miljø. Der blev udført baseline-test på tre måder: i et oprindeligt Windows-miljø med Hyper-V deaktiveret, på rodpartitionen med Hyper-V aktiveret, og på en enkelt virtuel gæstemaskine. Der bruges samme hardwarekonfiguration i alle test. Bemærk! Oprindelig forekomst henviser til en SQL Server-forekomst i et oprindeligt Windowsmiljø, og virtuel forekomst henviser til en SQL Server-forekomst på en virtuel gæstemaskine. Dette afsnit omfatter følgende testscenarier: Bestemmelse af IO-overhead for passthrough-diske vha. SQLIO Sammenligning af OLTP-belastningsydelsen på en enkelt oprindelig forekomst og en virtuel forekomst Sammenligning af ydelsen for rapporteringsforespørgsel i en oprindelig forekomst og i en virtuel forekomst Observation af virtualiseringens indflydelse på almindelige databasehandlinger: o Komprimeret sikkerhedskopiering og gendannelse o Indeksgendannelse o DBCC CHECKDB I/O-overhead for passthrough-diske - SQLIO I/O-overhead var tidligere et problem i virtuelle miljøer. Det kunne sætte en stopper for I/O-intensive programmer som f.eks. SQL Server. Med Hyper-V er teknologien anderledes. For at kaste lys på den bedste situation havde vores første testscenarie fokus på I/O-overhead ved brug af den mest optimerede I/O-konfiguration dedikerede passthrough-diske. Vi valgte en passthrough-diskkonfiguration, fordi den har den korteste kodesti fra vært til I/O-undersystem. I testene blev der allokeret det samme antal fysiske omdrejningsaksler til rodpartitionen og til den virtuelle gæstemaskine. Gennem gentagne test af forskellige vilkårlige og fortløbende I/O fandt vi frem til, at I/O-overhead for Hyper-V med brug af passthrough-diske ligger fra ingen til minimal. Du kan finde flere oplysninger, herunder en dybdegående analyse af ydeevnen for passthrough-diske og virtuelle harddiske, i den kommende hvidbog fra Tony Voellm og Liang Yang: "Windows Server 2008 Hyper-V Virtual Hard Disk and Pass-through Disk Performance".

12 Du kan også finde flere oplysninger om Hyper-V-lagringsydelsesanalyse her ( hyper v storage is best for you show methe numbers.aspx). Lagringskonfiguration Passthrough-diskkonfigurationen for roden og den virtuelle maskine er identisk. Hver enkelt konfiguration blev præsenteret med LUN'er (logical unit numbers) fra den lagringsmatrix, der brugte samme antal fysiske diskressourcer. Der var ingen deling på diskniveau mellem LUN'er. Der var med andre ord ingen deling af omdrejningsaksler mellem LUN'erne. Figur 2 viser konfigurationen. Figur 2: Lagringskonfiguration passthrough Ydelse ved passthrough-konfiguration Samme SQLIO-test blev kørt på alle virtuelle gæstemaskiner og på roden. Figur 3 og 4 viser testresultaterne for vilkårlige og fortløbende I/O-test med brug af SQLIO. Vi valgte de to almindelige SQL IO-størrelser (8K og 64K) til testscenariet.

13 Figur 3: Passthrough 8K vilkårlig I/O Figur 4: Passthrough 64K fortløbende I/O Ydelsesoverhead - virtuel maskine: OLTP-belastning Formålet med dette testscenarie var at måle effekten af at køre SQL Server 2008 på en virtuel maskine med en OLTP-belastning, som simulerer et børsmæglerprogram. Du kan finde oplysninger om den anvendte hardwarekonfiguration i Appendiks 3. Vi kørte tre belastningsniveauer mod baseline, roden og den virtuelle gæstemaskine. Baseline kører SQL

14 Server-forekomsten på den oprindelige server med Hyper-V deaktiveret. Det gøres vha. indstillingen hypervisorlaunchtype off (dvs. bcdedit /set hypervisorlaunchtype off), som kræver genstart af Windows for at fungere. Testscenariernes belastningstærskler blev defineret af CPU-udnyttelsesprocenten. Da en helt mættet CPU ikke er almindeligt forekommende i produktionsmiljøer, brugte vi et CPU-belastningsniveau på mellem 20 % og 80 %. CPU-udnyttelsesmål for hvert belastningsniveau er defineret i Tabel 3. Tabel 3: CP udnyttelsesmål Testbelastning Omtrentligt CPU mål OLTP lav 30 % OLTP mellem 50 % 60 % OLTP høj 80 % Da virtuelle Hyper-V-gæstemaskiner understøtter op til fire logiske processorer, blev værten til sammenligningsformål konfigureret til at bruge fire kerner i BIOS-opsætningen (NUMPROC=4). For at få en forståelse af effekten af lagringskonfigurationen, blev der konfigureret to virtuelle maskiner vha. de to typer Hyper-V-lagringskonfiguration, der anbefales til SQL Serverbelastning (passthrough-diske og faste VHD). Effekt på overførselshastighed og processor Baseline-testene for tre belastningsniveauer blev kørt i et oprindeligt Windows Server miljø med Hyper-V-rollen deaktiveret. Samme sæt belastninger blev kørt mod rodpartitionen med Hyper-V aktiveret, en virtuel gæstemaskine konfigureret med passthrough-disklagring og derefter en virtuel gæstemaskine med fast VHD-lagring. Tabel 4 viser de relative batchanmodninger pr. CPU % og overhead på tværs af alle test. Systemet skalerede meget godt med alle test i dette scenarie. Alle konfigurationer opnåede samme overførselshastighed, idet den virtuelle maskine pådrog sig en højere CPUomkostning for at opnå samme overførselshastighed. Ydelsen for passthrough-diske og fast VHD var meget ens med mindre end ét procentpoint til forskel på overhead. Tabel 4 viser også CPU-overhead ved kørsel af OLTP-belastningen på den virtuelle maskine. Vi observerede, at overhead som procent var højere ved en lavere belastning. Der er en bestemt mængde fast arbejde og CPU, som er tilknyttet den virtuelle maskine. Hvis dette fordeles over en mindre mængde arbejde, vil overhead som procentdel være større. Vi brugte følgende formel som ydelsesmål: Batch/CPU % = Batchanmodninger/sek. divideret med procentvis CPU-udnyttelse

15 Tabel 4: CPU overhead for virtuel maskine med OLTP belastninger Batchan m./s Lav Mellem Bred Batch/ CPU% Overhead Batcha nm./s Batch/ CPU% Overhead Batchan m./s Batch/ CPU% Overhead 5 Baseline ,2 0,00 % ,00% ,8 0,00 % Rod ,5 8,85 % ,8 7,50% ,5 8,78 % VM_PT ,1 16,15 % ,50% ,1 11,49 % VM_VHD ,7 18,23 % ,9 13,13% ,2 10,81 % 1. Baseline: Et oprindeligt Windows Server 2008-miljø med Hyper-V-rollen deaktiveret. Den virtuelle netværksswitch er ikke slået fra. 2. Rodpartition: En rodpartition i Windows Server 2008 med Hyper-V aktiveret. 3. VM_PT: En virtuel gæstemaskine konfigureret med passthrough-diske, fire logiske processorer og 14 GB RAM. 4. VM_VHD: En virtuel gæstemaskine konfigureret med fast-vhd-diske, fire logiske processorer og 14 GB RAM. 5. Overhead beregnes ved at sammenligne med baseline ((Baselinebatches/CPU VM-batches/CPU)/ Baselinebatches/CPU) Figur 5: Relativ overførselshastighed batchanmodning pr. CPU %

16 Lagringskonfiguration og ydelse Der blev brugt samme underliggende diskkonfiguration på begge virtuelle gæstemaskiner for SQL Server-data og -logfiler, så de er direkte sammenlignelige (detaljerne for de fysiske konfigurationer findes tidligere i dette dokument, og de er identiske med dem, som er brug til SQLIO-test). I forbindelse med VHD-filerne, var det de eneste filer, der var placeret på de fysiske harddiske, som blev vist ved rodpartitionen. Vi observerede en lille stigning i ventetiden, når vi brugte VHD'er til lagring af SQL Server-data og logfiler, og det havde en mindre indflydelse på belastningsoverførselshastigheden som vist i Figur 5. Brug af VHD til konfigurationer på virtuelle gæstemaskiner har fordele inden for både klargøring og administration. I forbindelse med overførselshastighed/ydeevne er der ingen forskel på passthrough og fast VHD ved lav belastning. Efterhånden som belastningen stiger, begynder passthrough-diske at vise mindre fordele hvad angår ydeevne. Figur 6 viser læsehastighed registreret i dette OLTP-testscenarie. Figur 6: Datadiskenheder (læsninger pr. sekund) Figur 7 viser den gennemsnitlige diskventetid for alle testkørsler. Som forventet har VHD størst ventetid, mens ventetiden for passthrough-disken svarer til den oprindelige lagringsventetid. Diskventetidsværdier rapporteret for VHD-ventetiden blev registreret fra tællerne på den virtuelle gæstemaskine. Vi registrerede dog ingen forskel mellem disse værdier og de værdier, der blev rapporteret af rodpartitionen.

17 Figur 7: Gennemsnitlig diskventetid Ydelsessammenligning for rapporteringsanmodning Rapporteringsanmodninger er generelt lange, skrivebeskyttede anmodninger, der optager en stor mængde CPU- og I/O-ressourcer. Sammenlignet med OLTP-belastninger udstedes denne type anmodninger generelt ved lav brugersamtidighed. I dette testscenarie blev der udført fire fortløbende rapporteringsanmodninger for at måle ressourceforbruget og udførelsestid. Disse fire anmodninger er I/O-intensive og udgør en betydelig CPU-udnyttelse pga. sammenlægning. sp_configure-indstillingen 'max degree of parallelism' indstilles til 0, så anmodningerne udnytter alle tilgængelige CPU-ressourcer. Forskellen på at køre anmodningerne på virtuelle gæstemaskiner og i den oprindelige version eller på rodpartitionen er minimal. Vi observerede en relativt lille stigning i ydelsesoverhead på de virtuelle gæstemaskiner. Figur 8 viser udførelsestiden og CPU-forbruget for anmodningerne.

18 Figur 8: Ydelse for rapporteringsanmodning Databasehandlinger Visse almindelige databasehandlinger er relativt CPU-intensive. Testresultaterne i dette afsnit omfatter virtualiseringens indflydelse på databasehandlinger som f.eks. sikkerhedskopiering og gendannelse med komprimering, indeksgendannelse og DBCC CHECKDB. Sikkerhedskopiering og gendannelse Sikkerhedskopierings- og gendannelseshandlinger blev udført vha. et filshare på en anden fysisk server som mål for sikkerhedskopifilerne. I dette tilfælde blev både sikkerhedskopiering og gendannelse bundet af netværkets båndbredde, og ikke af disken eller processoren. Vi brugte oprindelig backup-komprimering i SQL Server 2008 til testen af sikkerhedskopihandlingen. Sammenlignet med den samme handling på et oprindeligt operativsystem, var der en forringelse på % i backup-overførsel med en tydelig CPU-forøgelse. Der blev observeret lignende forringelse i forbindelse med gendannelse. Denne forringelse i overførselshastigheden kan forklares af det netværks-overhead, der opstår, fordi handlinger fra den virtuelle gæstemaskine bruger mange netværksressourcer. I vores test var dette det mest problematiske i forbindelse med det overhead, der forårsages af at køre SQL Server fra en virtuel Hyper-V-gæstemaskine. Det var meget tydeligere end noget overhead, der blev observeret i forbindelse med I/O- eller CPUhandlinger. I dette testscenarie observerede vi, at netværksoverførselshastigheden lå på mellem MB pr. sekund under sikkerhedskopierings- og gendannelseshandlinger. Der var et enkelt 1 Gbs/sek.- netværkskort i både den server, der blev brugt til SQL Server, og den server, der viste netværksfilsharet til sikkerhedskopidestinationen. Overførselshastigheden for

19 sikkerhedskopiering og gendannelse var på omkring 100 MB pr. sekund. Målingerne er fra SQL Server-output for sikkerhedskopiering og gendannelse. Der blev brugt komprimering under denne handling, hvilket forklarer, hvorfor den rapporterede overførselshastighed er betydeligt højere end den netværksoverførselshastighed, der kan understøttes pga. netværkskonfigurationen. Figur 9, 10 og 11 viser overførselshastigheden for sikkerhedskopiering og gendannelse på oprindelige maskiner, rodpartitionsmaskiner og virtuelle maskiner konfigureret vha. passthrough-diske og fast VHD. Den relative overførselshastighed på Y-aksen beregnes som MB i alt pr. sekund divideret med den samlede gennemsnitlige CPU-procent. Den marginalt højere overførselshastighed ved gendannelse kan forklares med skrivehastigheden for målfilsharet (læsehastigheden for sharet er en smule bedre, da der bruges RAID5). Figur 9: Sammenligning af overførselshastighed i forbindelse med sikkerhedskopiering og gendannelse

20 Figur 10: Netværks og CUP udnyttelse ved sikkerhedskopiering Figur 11: Netværks og CUP udnyttelse ved gendannelse Tabel 5 indeholder de data, vi indsamlede fra dette testscenarie.

21 Tabel 5: Overførselshastighed ved sikkerhedskopiering og gendannelse Virtuel gæstemaskine (passthrough) Virtuel gæstemaskine (fast VHD) Baseline Rodpartition Overførselshastighed ved sikkerhedskopiering (MB/s) 181,00 158,00 154,00 157,00 Samlet tid til sikkerhedskopiering (sekunder) 764,00 875,00 874,00 874,00 Overførselshastighed ved gendannelse (MB/s) 241,00 218,00 173,00 167,00 Samlet tid til gendannelse (sekunder) Indeksgendannelse Gendannelse af indeks er en meget almindelige databasehandling, og den er både CPU- og I/O-intensiv. Formålet med denne test var at få en forståelse af virtualiseringens indflydelse på indeksgendannelseshandlingen. Der blev gendannet tre store indeks sekventielt med "PAGE compression" aktiveret (en ny funktion i SQL Server 2008, som komprimerer datasiderne i et indeks). Vi byggede indekset med sidekomprimering for at øge CPU-belastningen. Ressourceudnyttelse og udførelsestid blev registreret. Der blev observeret meget lidt overhead, når samme handling blev kørt på de virtuelle maskiner. Figur 12 viser tiden for indeksgendannelse vs. procentvis CPU for oprindeligt operativsystem, rodpartition og på de virtuelle gæstemaskiner. Figur 12: Tre indekser opbygges sekventielt med sidekomprimering

22 DBCC CHECKDB Vi testede også DBCC CHECKDB, som er en anden CPU- og I/O-intensiv handling. Det tager længere tid at fuldføre handlingen på den virtuelle gæstemaskine end i det oprindelige operativsystem. Figur 13 viser udførelsestid vs. den samlede mængde brugte CPU-ressourcer i handlingen. Som det var tilfældet med indeksgendannelsestestene, så vi kun små forøgelser i udførelsestiden. Figur 13: DBCC CHECKDB med MAXDOP 0 SQL Server-konsolideringsscenarier ved brug af Hyper-V Denne gruppe testscenarier blev designet for at kaste lys over en række væsentlige spørgsmål angående konsolidering af SQL Server i et Hyper-V-miljø: Effekt af lagringskonfigurationer med flere forekomster på ydeevnen Formålet med dette testscenarie var at forstå effekten på ydeevnen ved dedikeret vs. delt lagring i et konsolideringsmiljø

23 Skalerbarhed for virtuelle forekomster Formålet med dette testscenarie var at forstå skalerbarheden for den virtuelle forekomst, når der var en tilstrækkelig stor fysisk processor til at understøtte 1:1- tilknytning til en logisk processor konfigureret for den virtuelle gæstemaskine. Ydeevne for virtuel forekomst med overallokerede CPU-ressourcer Formålet med dette testscenarie var at forstå effekten på ydeevnen, når antallet af logiske processorer, der var konfigureret for de virtuelle forekomster, var større end for de fysiske processorer, der var tilgængelige på serveren. Sammenligning af lagringskonfigurationer i konsolideringsmiljø Indtil videre har vi slået fast, at passthrough-diske og fast VHD begge er gode lagringskonfigurationer til SQL Server-belastning. For at få en endnu bedre forståelse af disse to forskellige lagringskonfigurationers indflydelse på OLTP-belastningen, udførte vi to test for at sammenligne følgende lagringsmetoder: Dedikeret lagring (dvs. ingen lagring på diskniveau) vha. passthrough-diske En fælles pulje diskressourcer med VHD-filer til SQL Server-data og -logfiler Den første lagringskonfiguration benyttede passthrough-diske med dedikeret lagring til hver af de virtuelle maskiner, som vist i Figur 14. Hver enkelt virtuelle gæstemaskine blev præsenteret for denne konfiguration, som bestod af to LUN'er (150 GB) til datafiler og én LUN (50 GB) til logfilen. Der var ingen deling på fysisk diskniveau mellem de virtuelle gæstemaskiner, og hver enkelt LUN havde et sæt dedikerede fysiske diske. Figur 14: Diskkonfiguration pr. virtuel maskine/rod

24 Den anden lagringskonfiguration blev konfigureret vha. en fælles pulje diske som vist i Figur 15. I dette tilfælde blev der brugt én pulje diskressourcer til VHD-filer med SQL Server-datafiler og en anden pulje diskressourcer til VHD-filer med SQL Server-logfiler. I virtualiserede lagringsmiljøer er denne konfiguration mere fleksibel. Figur 15: Enkelte puljer Samme type OLTP-belastning blev derefter kørt på forskellige belastningsniveauer mod de to konfigurationer. Figur 16 og 17 viser sammenligningen af I/O- overførselshastighed og ventetid mellem den dedikerede lagringskonfiguration med passthrough-diske og den delte lagringskonfiguration med VHDs-filer. Figur 16: I/O overførselshastighed og ventetid ved brug af passthrough vs. fast VHD

25 Figur 17: Overførselshastighed for dedikerede passthrough LUN'er vs. fast VHD på delte diske Ydelsen var næsten ens for de to lagringskonfigurationer. I gennemsnit var den faste VHDkonfiguration omkring 3,5 % langsommere end dedikerede passthrough-diske. Hvis I/O-ydelsen og forudsigeligheden er kritisk for dit program, anbefaler vi, at du bruger passthrough-diske på dedikerede diskressourcer. Der er dog kun en lille fordel i forhold til den fleksibilitet, man oplever med VHD-filer. Skalerbarhed for virtuelle forekomster Det er et faktum, at det mest almindelige scenarie er at køre flere virtuelle maskiner på samme vært. Vi medtog dette testscenarie for at finde frem til kendetegnene ved skalering af databasebelastning med virtuelle maskiner. Dell R900, som blev brugt til dette testscenarie, har 16 fysiske kerner. Der blev udført to sæt test. Det første sæt blev konfigureret til at bruge 8 kerner (NUMPROC=8). Det andet sæt blev konfigureret til at bruge alle 16 fysiske kerner (NUMPROC=16). Alle virtuelle gæstemaskiner blev konfigureret med fire logiske processorer og 14 GB RAM. SQL Server blev konfigureret til at bruge 12 GB, hvilket betød, at der var 2 GB til operativsystemet. To samtidige virtuelle gæstemaskiner Denne test omfattede to virtuelle maskiner, der kørte samtidigt på værten, der var konfigureret til at bruge otte fysiske processorer. Hver enkelt virtuel maskine blev konfigureret med fire logiske processorer. De virtuelle maskiner blev konfigureret med identisk underliggende lagring. Resultatet kan ses i Figur 18, som viser, at konfigurationen skaleres rigtig godt, efterhånden som belastningen øges.

26 Figur 18: Skalerbarhed for samtidige virtuelle gæstemaskiner Fire samtidige virtuelle gæstemaskiner Vi kørte denne test for at finde skalerbarheden for virtuelle maskiner, der kører OLTP-belastning, når der er tilstrækkelige processorressourcer til at understøtte én-til-én-tilknytning af fysiske processorer til logiske processorer. Værten havde 16 tilgængelige CPU'er, og alle virtuelle maskiner var konfigureret med fire logiske processorer. Den underliggende lagring var identisk på alle fire virtuelle maskiner. Resultaterne er vist i Figur 19, og de viser, at de virtuelle maskiner skaleres meget godt, når CPU ikke er overallokeret. Du kan se, at der er højere overhead med fire samtidige virtuelle gæstemaskiner sammenlignet med to samtidige gæstemaskiner, og det er forventeligt pga. øget samtidighed.

27 Figur 19: Skalerbarhed for virtuel maskine uden overallokerede CPU'er Ydeevne for virtuel forekomst med overallokerede CPU-ressourcer Hyper V understøtter overallokeret CPU op til 1:8 logisk til virtuel processortilknytning. Overallokerede processorer kan bruges sammen for at maksimere de CPU ressourcer, der er tilgængelige for den fysiske server. Denne teknik medfører dog betydeligt mere CPU overhead. De test, der er beskrevet i dette afsnit, undersøger effekten af at køre SQL Server i virtualiserede miljøer med overallokerede CPUressourcer. Fire samtidige virtuelle gæstemaskiner med overallokerede CPU-ressourcer I forbindelse med vores scenarie for overallokeret processor blev fire virtuelle gæstemaskiner konfigureret til at køre samtidig. Hver enkelt virtuel maskine blev konfigureret med fire logiske processorer, 14 GB RAM, og 12 GB blev brugt af SQL Server. Den underliggende lagring var identisk på alle fire virtuelle maskiner. Figur 16 viser skalerbarheden, efterhånden som belastningen øges. Skaleringen er ret flad, efterhånden som belastningen øges, og den svinder ind omkring 90 %. Kørsel af fire virtuelle maskiner med fire virtuelle processorer resulterede i overallokeret CPU: 16 virtuelle processorer med kun 8 fysiske CPU-kerner blev ressourcebegrænset af CPU. Hyper-V indeholder funktioner til styring af CPU-ressourcer på virtuelt niveau, som kan bruges i disse scenarietyper. Disse indstillinger beskrives i et andet dokument.

28 Figur 20: Skalerbarhed for fire samtidige virtuelle gæstemaskiner med overallokeret CPU Sammenligning af konsolideringsmuligheder Virtualisering medfører mange konsolideringsfordele. En af de største fordele er, at virtuelle maskiner giver adgang til flere isolerede miljøer på samme værtscomputer. Hvad angår ydeevnen, vil den variere afhængigt af program, belastning og hardware. Det er vigtigt at udføre en grundig test og evaluering af fordele og ulemper ved brug af en oprindelig forekomst vs. en virtuel forekomst til et konsolideringsprojekt. Tabel 6 indeholder en sammenligning af mulighederne for oprindelige forekomster og virtuelle forekomster hvad angår konsolidering. Tabel 6: Konsolideringsmuligheder Flere SQL Serverforekomster Flere virtuelle maskiner Isolation Delt Windows-forekomst Dedikeret Windows-forekomst CPU-ressourcer Hukommelse Lagring Antal CPU'er synlige for Windows-forekomsten Servergrænse fleksibel (maks. serverhukommelse) SQL Server-datafiler med standardlagringsindstillinger Maksimum Windows 2008 op til 4 virtuelle CPU'er Windows 2003 op til 2 virtuelle CPU'er Statisk allokering til den virtuelle maskine Kun offline-ændringer Ingen mulighed for at overallokere hukommelsesressourcer 64 GB grænse pr. virtuel maskine 2 TB (terabyte) grænse pr. vært SQL Server-datafiler med passthrough eller virtuelle harddiske, der vises for den virtuelle maskine Ressourcestyring WSRM (procesniveau) Virtuel Hyper-V-gæstemaskine

29 Antal 50 Praktisk grænse bestemt af fysiske ressourcer forekomster Understøttelse Normale regler gælder SQL Server 2008 og SQL Server 2005 Høj grad af tilgængelighed Normale regler gælder Gæsteklynger understøttes ikke Databasespejling, logafsendelse (understøttes) Konklusion Hvad angår ydeevne er Hyper-V en realistisk mulighed i forbindelse med SQL Serverkonsolidering. SQL Servers overordnede ydeevne ved kørsel i et Hyper-V-virtualiseret miljø er rimelig i forhold til det tilsvarende oprindelige Windows Server 2008-miljø. Med relevant I/O-kapacitet og -konfiguration er I/O-overhead minimal. For at opnå den bedste ydelse skal du have tilstrækkelige fysiske processorer til at understøtte antallet af virtuelle processorer, der er konfigureret på serveren, for at undgå overallokerede CPUressourcer. CPU-overhead stiger betydeligt, når CPU-ressourcerne overallokeres. Det er vigtigt at teste hvert enkelt program grundigt, før du anvender det i et kørende Hyper-V-miljø. Nedenfor findes nogen af vores generelle overvejelser og anbefalinger ved kørsel af SQL Server i Hyper-V-miljøer. Observationer Virtuelle Hyper-V-gæstemaskiner er begrænset til maks. fire CPU-kerner. Derfor skal du kun køre SQL Server på virtuelle Hyper-V-gæstemaskiner, hvis belastningen kan klares med fire CPU'er. Sammenlignet med oprindelige konfigurationer med sammenlignelige hardwareressourcer kan den samme overførselshastighed opnås på en virtuel gæstemaskine med kun en smule mere CPU-udnyttelse. Med Hyper-V er det muligt at overallokere CPU-ressourcer, hvis det samlede antal logiske CPU-kerner på tværs af alle virtuelle gæstemaskiner er større end det faktiske antal fysiske CPU-kerner på serveren. I disse tilfælde observerede vi større CPU-overhead og ydeevneoverhead ved kørsel af SQL Server-belastninger. Den rette hardware er altafgørende for SQL Server-ydelsen. Du skal sørge for, at de fysiske CPU-ressourcer på en server er tilstrækkelige til at imødekomme behovet fra de virtuelle gæstemaskiner ved at teste belastningerne i det planlagte virtualiserede miljø. Netværksintensive belastninger giver større CPU-overhead og påvirker dermed ydeevnen mere. Indtil videre har oplysningerne i dokumentet omhandlet overvejelser i forbindelse med ydeevnen. I forbindelse med implementeringen skal du overveje nogle elementer vedrørende funktionaliteten (dvs. understøttede konfigurationer, muligheder for høj

30 tilgængelighed osv.). Du kan finde flere oplysninger om dette i appendikserne i dette dokument. De omhandler generel Hyper-V-funktionalitet og gældende supportpolitikker i forbindelse med kørsel af SQL Server i Hyper-V-konfigurationer. Vi fandt frem til, at der er minimal overhead for I/O-ydelsen ved kørsel af SQL Server fra en virtuel gæstemaskine. Konfiguration med passthrough-disk gav den bedste I/O-ydelse. Vi observerede minimal overhead ved kørsel af VHD'er med fast størrelse. Beslutningen om, hvilken lagringskonfiguration der skal benyttes, skal træffes ud fra, hvad der passer bedst til den specifikke implementering. Virtuelle maskiner med VHD'er er lettere at flytte rundt med end passthrough-diske. I forbindelse med konsolidering skal beslutningen træffes med udgangspunkt i den tilgængelige mængde lagringsressourcer samt selve scenariet. I vores test fandt vi acceptabel ydelse i både delte og dedikerede konfigurationer. I hver enkelt situation skal du skalere lagringen med kravene til belastning og svartid. Følg altid best practices, hvad angår den underliggende lagring i Hyper-V-miljøer, på samme måde som du ville gøre i forbindelse med en hvilken som helst anden SQL Serverimplementering. Du finder flere oplysninger under I/O-best practices før installation for SQL Server. Anbefalinger Anvend enten passthrough-diske eller faste VHD'er til lagring i forbindelse med virtuelle gæstemaskiner. Det er de bedste muligheder hvad angår ydelse, og de giver de bedste resultater for SQL Server-belastninger. Dynamiske VHD'er anbefales ikke af ydelsesmæssige årsager. Undgå at bruge emulerede enheder, og kontroller i stedet for, at der er installeret integrationskomponenter til Hyper-V, og at der bruges syntetiske enheder til I/O, netværk osv. Syntetiske enheder giver den bedste ydelse med laveste mængde CPU-overhead. Muligheden for at bruge disse teknikker afhænger af hardwaren. I forbindelse med belastninger, der bruger mange netværksressourcer, skal du gå til afsnittet om virtualisering og netværk i vejledningen om tilpasning af ydeevnen i Windows for at læse best practices om optimering at netværket til en bestemt konfiguration. Test ydelsen med belastningen, da belastninger kan variere meget.

31 Yderligere oplysninger Windows Server Hyper-V Vejleding i Hyper-V-installation og planlægning Microsoft Værktøjspakke til vurdering og planlægning 3.1 til Hyper-V Trinvis introduktionsguide til Hyper-V Retningslinjer for tilpasning af ydeevnen for Windows Server 2008 (virtualiseringsafsnittet) Hyper-V-ydeevne - Ofte stillede spørgsmål Hyper-V-overvågning (Windows-team - BLOG om alle emner inden for ydeevne) Supportpolitik i forbindelse med kørsel af SQL Server i Hyper-V-miljøer I/O-best practices før installation for SQL Server Microsoft System Center Virtual Machine Manager

32 Appendiks 1: Hyper-V-arkitektur Hyper-V er en hypervisor-baseret virtualiseringsteknologi til Windows Server Hypervisor er den processorspecifikke virtualiseringsplatform, der giver mulighed for kørsel af flere isolerede operativsystemer på én hardwareplatform. Hyper-V understøtter isolering i form af en partition. En partition er en logisk isoleringsenhed, der understøttes af den hypervisor, som operativsystemet køres i. Microsoft-hypervisor skal have mindst én overordnet partition, eller rod, der kører Windows Server bit Edition. Virtualiseringsstakken kører i den overordnede partition og har direkte adgang til hardwareenhederne. Rodpartitionen opretter derefter underordnede partitioner, som hoster gæsteoperativsystemerne. En rodpartition opretter underordnede partitioner vha. hyperkald-api (application programming interface). Partitioner har ikke adgang til den fysiske processor, og de håndterer ikke processorinterrupts. I stedet for har de en virtuel visning af processoren og kører i et virtuelt hukommelsesadresseområde, som er privat for hver enkelt gæstepartition. Hypervisoren håndterer interrupts til processoren og omdirigerer dem til de relevante partitioner. Hyper-V kan også hardwareaccelerere adressefortolkningen mellem forskellige virtuelle gæsteadresseområder vha. en IOMMU (Input Output Memory Management Unit), som kører uafhængigt af den hukommelsesstyringshardware, der bruges af CPU'en. En IOMMU bruges til at gentilknytte fysiske hukommelsesadresser til de adresser, der bruges af de underordnede partitioner. Underordnede partitioner har heller ikke direkte adgang til andre hardwareressourcer, og de får vist en virtuel visning af ressourcerne som virtuelle enheder (VDevs). Anmodninger til de virtuelle enheder omdirigeres enten via VMBus eller hypervisoren til de enheder i den overordnede partition, der håndterer anmodninger. VMBus er en logisk kanal til kommunikation mellem partitioner. Den overordnede partition hoster VSP'er (Virtualization Service Providers), som kommunikerer via VMBus for at håndtere enhedsadgangsanmodninger fra underordnede partitioner. Underordnede partitioner hoster VSC'er (Virtualization Service Consumers), som omdirigerer enhedsanmodninger til VSP'er i den overordnede partition via VMBus. Hele denne proces er gennemsigtig for gæsteoperativsystemet. Virtuelle enheder kan også bruge en Windows Server Virtualization-funktion, nemlig Enlightened IO, til lagrings-, netværks-, grafik- og inputundersystemer. Enlightened IO er en specialiseret virtualiseringsbaseret implementering af kommunikationsprotokoller på højt niveau, f.eks. SCSI, der bruger VMBus'en direkte og omgår alle enhedsemuleringslag. Det gør kommunikationen mere effektiv, men det kræver en enlightened gæst, som er hypervisor- og VMBus-baseret. Hyper-V enlightened I/O og en hypervisor-baseret kerne leveres via installation af Hyper-V-integrationstjenester. Integrationskomponenter, som omfatter VSC-drivere (virtual

\ \ Computerens Anatomi / /

\ \ Computerens Anatomi / / HTX Roskilde - mat-it-prog, 1.4 \ \ Computerens Anatomi / / Introduktion En PC ( personlige computer ) eller computer er bygget op af forskellige komponenter. Vi vil hermed gennemgå størstedelen af computerens

Læs mere

Ydeevne og kapacitet. Indholdsfortegnelse

Ydeevne og kapacitet. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Computer specifikationer Indledning 1. Hypotese 1.1 Første test: 1.1.1 Kommentar: 1.2 Anden test: 1.2.1 Kommentar 1.3 Konklusion 2. Hypotese 2.1 Test 2.1.1 Kommentar 2.2 Konklusion

Læs mere

Symantec Enterprise Vault

Symantec Enterprise Vault Symantec Enterprise Vault Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007 10.0 Begrænset tilføjelsesprogram til Outlook Symantec Enterprise Vault: Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007

Læs mere

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Produktbemærkning

Læs mere

Der er god forretning i mindre og mellemstore virksomheder

Der er god forretning i mindre og mellemstore virksomheder Der er god forretning i mindre og mellemstore virksomheder KORT OM DINE KUNDERS FORDELE VED VIRTUALISERING: Øget ROI for både større og mindre virksomheder via nye faciliteter i Hyper-V Dine kunders fordele

Læs mere

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt.

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Computerens Anatomi Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Vi startede med at snakke om modtager, afsender og budskab og blev enige om at det skulle være simpelt for at få modtagernes interesse.

Læs mere

Valg af Hostingløsning

Valg af Hostingløsning Brugervejledning Valg af Hostingløsning DYNAMICWEB.NET Document ID: TR-8001 Version: 1.30 2006.12.11 Dansk JURIDISK MEDDELELSE Copyright 2006 Dynamicweb Software A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Dette

Læs mere

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående Velkommen til projektforløbet på Netteknik - Server - Videregående! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten

Læs mere

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning Laserprinterserier Windows Vista / 7 Installationsvejledning Inden printeren tages i brug, skal hardwaret opsættes og driveren installeres. Læs venligst Hurtig installationsvejledning og denne Windows

Læs mere

AR-M230/M270 serier Online-manual Netværk udskrivningsløsning

AR-M230/M270 serier Online-manual Netværk udskrivningsløsning AR-M230/M270 serier Online-manual Netværk udskrivningsløsning Vejledning for administrator Start Klik på knappen "Start". Copyright 2003 Sharp Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Gengivelse, tilpasning

Læs mere

Velkommen på kursus hos Microworld

Velkommen på kursus hos Microworld Velkommen på kursus hos Microworld Du ønskes velkommen på kurset Windows 8 Workshop. Dette kursusmateriale er udarbejdet for at kunne fungere som arbejdsmateriale under selve kurset, men det er også meningen,

Læs mere

Symantec Enterprise Vault

Symantec Enterprise Vault Symantec Enterprise Vault Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2010/2013 10.0 Komplet Outlook-tilføjelsesprogram Symantec Enterprise Vault: Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2010/2013

Læs mere

Har det en værdi og hvordan kommer du i gang?

Har det en værdi og hvordan kommer du i gang? Virtualisering? Har det en værdi og hvordan kommer du i gang? Torben Vig Nelausen Produktchef Windows Server, Microsoft og Claus Petersen Senior Partner Technology Specialist, Microsoft Agenda Hvad er

Læs mere

Netværkslicens, Læs mig

Netværkslicens, Læs mig Netværkslicens, Læs mig Corporate Office Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 5475 Kellenburger Road Dayton, Ohio 45424-1099 USA Tlf.: +1-937-233-8921 Gratis opkald (i USA):

Læs mere

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Hyper-V på Windows 8 64 Bit Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Indhold Hyper-V på Windows 8 64 Bit... 1 Installation... 2 Vejledning trin for trin... 2 Etablering af Netværk... 5 Opret

Læs mere

PERFORMANCE DokumentBrokeren

PERFORMANCE DokumentBrokeren PERFORMANCE DokumentBrokeren Copyright 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Målinger og analyse...1 1.1 Kørsler på Amazon-serveren...1 1.1.1 PDF...1 1.1.2 ODF...2 1.2 Kørsler på PC med 2 kerner og 12 GB RAM...2

Læs mere

Manualen beskriver brugen af SecureAware version 4.8.0 og senere versioner Dokument opdateret: June 2015

Manualen beskriver brugen af SecureAware version 4.8.0 og senere versioner Dokument opdateret: June 2015 SecureAware Quiz Manualen beskriver brugen af SecureAware version 4.8.0 og senere versioner Dokument opdateret: June 2015 Om dette dokument Dette dokument beskriver brugen af quizmodulet i SecureAware.

Læs mere

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Produktbemærkning

Læs mere

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Ny Unik Bolig 4 version på trapperne Det er nu ca. 2 år siden, at første version af Unik Bolig 4 blev lanceret. Siden da er der blevet arbejdet hårdt på at forbedre versionen og finde på nye smarte ting

Læs mere

Erfaringer med Information Management. Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com

Erfaringer med Information Management. Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com Erfaringer med Information Management Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com Agenda Hvor ligger virksomhedens information gemt og hvor opstår kravet til at finde denne information. Find Find

Læs mere

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis // Mamut Business Software Installationsguide: Basis Introduktion Indhold Denne guide forenkler installationen og førstegangsopstarten af Mamut Business Software. Hovedfokus i denne guide er enkeltbrugerinstallationer.

Læs mere

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7 2011 Indhold Hosted løsning... 3 Hosted produkter... 4 Dedikeret server hosting... 5 Virtuel server hosting... 6 Shared Office hosting... 7 Exchange hosting... 8 Remote Backup... 9 Hosted løsning Hosting

Læs mere

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning MFC-8220 Windows Vista / 7 Installationsvejledning Før du kan bruge maskinen, skal du sætte hardwaren op og installere driveren. Læs Hurtiginstallationsvejledningen og denne Windows Vista / 7 Installationsvejledning

Læs mere

Agenda. Muligheder for anvendelse. Komponenter. Features. Restore muligheder. DR og TSM integration. Repository. Demo. Spørgsmål

Agenda. Muligheder for anvendelse. Komponenter. Features. Restore muligheder. DR og TSM integration. Repository. Demo. Spørgsmål Agenda Muligheder for anvendelse Komponenter Features Restore muligheder DR og TSM integration Repository Demo Spørgsmål Muligheder for anvendelse Data Center dmsave/lokal TSM Remote Office Application

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

Contents. ESXi installation og basisk konfiguration

Contents. ESXi installation og basisk konfiguration Contents ESXi installation og basisk konfiguration... 1 Opsætning af ESXi virtuelle netværk... 7 Vælge netværk som et GuestOS skal tilsluttes... 9 Installation af virtuelle maskiner... 11 Arbejde med Guest

Læs mere

START FINDES DER EN LØSNING TIL MIN VIRKSOMHED HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEMS? Har du brug for et enkelt system til timeregistrering?

START FINDES DER EN LØSNING TIL MIN VIRKSOMHED HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEMS? Har du brug for et enkelt system til timeregistrering? FINDES DER EN LØSNING TIL MIN VIRKSOMHED HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEMS? START Har du brug for et enkelt system til timeregistrering? Er det ultravigtigt at beskytte dine data? Har du brug for at

Læs mere

Computerens Anatomi. Af Martin Arnetoft

Computerens Anatomi. Af Martin Arnetoft Computerens Anatomi Af Martin Arnetoft Moores lov Moores lov siger, at antallet af transistorer på et stykke hardware over 18 eller 24 måneder fordobles. Denne lov bruges til at beskrive udviklingen indenfor

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Følgende versioner af Windows-operativsystemet understøtter Novell Filr Desktop-programmet:

Følgende versioner af Windows-operativsystemet understøtter Novell Filr Desktop-programmet: Readme-fil til Novell Filr Desktopprogrammet April 2015 1 Produktoversigt I Novell Filr Desktop-programmet kan du synkronisere dine Novell Filr-filer med filsystemet på din computer og derefter ændre filerne

Læs mere

NSi Output Manager Hyppigt stillede spørgsmål. Version 3.2

NSi Output Manager Hyppigt stillede spørgsmål. Version 3.2 NSi Output Manager Hyppigt stillede spørgsmål Version 3.2 I. Generelle produktoplysninger 1. Hvad er nyt i Output Manager 3.2? Der er flere nye forbedringer i NSi Output Manager 3.2 på serversiden, først

Læs mere

PCSYS Label Print Server. Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere.

PCSYS Label Print Server. Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere. PCSYS Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere. PCSYS Overordnet set sørger en Label Print Server for, at en virksomheds etiketter har en høj kvalitet. Løsningen sørger for at berige

Læs mere

Sikkerhedskopiering og gendannelse

Sikkerhedskopiering og gendannelse Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne

Læs mere

Microsoft Dynamics CRM 2013

Microsoft Dynamics CRM 2013 Microsoft Dynamics CRM 2013 Dashboard, PowerPivot og PowerView CRM User Group Denmark www.easyconsult.dk Præsentation Henrik Jensen Microsoft Dynamics CRM-arkitekt hj@easyconsult.dk Arbejdet med CRM-systemer

Læs mere

Backup og gendannelse

Backup og gendannelse Backup og gendannelse Brugervejledning Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne indeholdt

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

Installation, håndtering og opdatering af Windows Server med System Center

Installation, håndtering og opdatering af Windows Server med System Center Automatiseret og centraliseret installation, håndtering og opdatering af Windows Server Installation og vedligeholdelse af Windows Server - operativsystemerne i datacentre og på tværs af it-miljøer kan

Læs mere

Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B

Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B Indhold 1 Servere 3 1.1 Standarder for serverkonfigurationer

Læs mere

1 Nyheder i Filr 2.0 Desktop-programmet

1 Nyheder i Filr 2.0 Desktop-programmet Produktbemærkninger til Filr 2.0 Desktop-programmet Februar 2016 I Filr 2.0 Desktop-programmet introduceres funktionen Filer efter behov, der giver en samlet eller virtuel visning af alle filer på Filr-serveren

Læs mere

Datatekniker med infrastruktur som speciale

Datatekniker med infrastruktur som speciale Datatekniker med infrastruktur som speciale H3 infrastruktur indledning H3 varer ni uger. Alle fag er uddannelsesspecifikke fag. Opbygning Alle fag i hovedforløbet afvikles i selvstændige moduler. Eventuelle

Læs mere

OpenTele Server Performance Test Rapport

OpenTele Server Performance Test Rapport OpenTele Server Performance Test Rapport 17. marts 2015 Side 1 af 22 1Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning Test forudsætning Beskrivelse af testscenarier Test af OpenTele kliniker web interface

Læs mere

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning

Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Sikkerhedskopiering og gendannelse Brugervejledning Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows og Windows Vista er enten varemærker eller registrerede varemærker tilhørende Microsoft

Læs mere

AvigilonBrugervejledning til Control Center Server. Version 6.0

AvigilonBrugervejledning til Control Center Server. Version 6.0 AvigilonBrugervejledning til Control Center Server Version 6.0 2006 2017, Avigilon Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. AVIGILON, the AVIGILON logo, AVIGILON CONTROL CENTER, ACC, and TRUSTED SECURITY

Læs mere

VMware og dopsys-linux

VMware og dopsys-linux VMware og dopsys-linux 1 Virtuel maskine: OS Hardware Virtualisering: Resurser deles mellem processer: En virtuel maskine er til rådighed for hver proces. Virtualisering nu dybere: hver proces hvert OS.

Læs mere

Projekt: VAX Integrator

Projekt: VAX Integrator Ejer: mysupply ApS Projekt: VAX Integrator 1.0.0.3 Emne: Teknisk specifikation - VAX Integrator 1.0.0.3 Dette dokument beskriver de tekniske specifikationer for VAX Integrator 1.0.0.3 samt krav til miljøet,

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Projekt: VAX NemHandel 4.0

Projekt: VAX NemHandel 4.0 Ejer: mysupply ApS Projekt: VAX NemHandel 4.0 Emne: Dette dokument beskriver de tekniske specifikationer for VAX NemHandel 4.0 samt krav til miljøet, herunder hardware og software, hvori VAX NemHandel

Læs mere

Database optimering - Indeks

Database optimering - Indeks Database optimering - Indeks Alle kender til dette irritations moment, hvor programmet man sidder og arbejder med, bare ikke er hurtigt nok. Selvom det kun drejer sig om få sekunder man sidder og venter,

Læs mere

HASP-fejlfindingsvejledning

HASP-fejlfindingsvejledning HASP-fejlfindingsvejledning Corporate office: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright and trademarks: 2005-2013, Trimble Navigation Limited.

Læs mere

Memory Stick Duo ExpressCard Adaptor

Memory Stick Duo ExpressCard Adaptor 3-218-419-11 (1) Memory Stick Duo ExpressCard Adaptor Brugsanvisning MSAC-EX1 Danish Inden du tager enheden i brug, skal du læse denne brugsanvisning grundigt og gemme den til fremtidig brug. ADVARSEL

Læs mere

CD-DIRECT Installationsvejledning

CD-DIRECT Installationsvejledning CD-DIRECT Installationsvejledning Indhold 1. Kom godt i gang med installationen af CD-DIRECT... 3 2. CD-DIRECT Installation... 4 3. Enkeltbruger Type I (uden kopi af databasefilen)... 5 3.1 Opdatering

Læs mere

Installér din Officepakke 2013

Installér din Officepakke 2013 Vær opmærksom på der godt kan forekomme andre billeder end dem som er illustreret. Dette er grundet ændringer fra microsoft. Blandt andet bliver SkyDrive ændret til OneDrive. Er du i tvivl om noget kan

Læs mere

Civilstyrelsen. Lex Dania editor Eunomia. Installationsvejledning. Version: 2.0 2015-02-02

Civilstyrelsen. Lex Dania editor Eunomia. Installationsvejledning. Version: 2.0 2015-02-02 Installationsvejledning Version: 2.0 2015-02-02 Indhold 1 INDLEDNING... 3 1.1 HVAD ER LEX DANIA EDITOR EUNOMIA?... 3 1.2 FORUDSÆTNINGER FOR ANVENDELSE... 3 1.2.1 Hardware... 3 1.2.2 Software... 3 1.3 DISTRIBUTION

Læs mere

ThinkVantage Fingerprint Software

ThinkVantage Fingerprint Software ThinkVantage Fingerprint Software Ophavsret Lenovo 2009. RETTIGHEDER BEGRÆNSET FOR USA'S MYNDIGHEDER: Vores produkter og/eller tjenester leveres med BEGRÆNSEDE RETTIGHEDER. Brug, kopiering eller offentliggørelse

Læs mere

KRAV TIL INFRASTRUKTUR

KRAV TIL INFRASTRUKTUR KRAV TIL INFRASTRUKTUR VERSION 4.2.8 SEPTEMBER 2015 Indholdsfortegnelse 1 Generelt... 1 2 Servermæssige krav til -modulerne... 1 2.1 Systemmæssige krav i servermiljø... 1 2.2 Hardwaremæssige krav i servermiljø...

Læs mere

Best Practices: I/O-konfiguration. Thomas Damgaard, Chefkonsulent, SAS Institute

Best Practices: I/O-konfiguration. Thomas Damgaard, Chefkonsulent, SAS Institute Best Practices: I/O-konfiguration Thomas Damgaard, Chefkonsulent, SAS Institute Indhold Introduktion SAS -I/O generelt SAS-dataområder Filsystemstyper Spinning disks vs. Flash Test og tuning Konklusion

Læs mere

as a Service Dynamisk infrastruktur

as a Service Dynamisk infrastruktur Dynamisk infrastruktur Vi bygger dynamisk infrastruktur...... og holder den kørende Om jeres it-infrastruktur fungerer optimalt, er i bund og grund et spørgsmål om kapacitet. Og så er det et spørgsmål

Læs mere

0KAPITEL 5: DOKUMENTGODKENDELSE OPSÆTNINGSVEJLEDNING

0KAPITEL 5: DOKUMENTGODKENDELSE OPSÆTNINGSVEJLEDNING Kapitel 5: Dokumentgodkendelse Opsætningsvejledning 0KAPITEL 5: DOKUMENTGODKENDELSE OPSÆTNINGSVEJLEDNING 1Målsætninger Målene er at: Opsætte dokumentgodkendelsessystemets generelle funktioner. Opsætte

Læs mere

CPU i7 2.2 GHz 4 kerner i5-4210u 1,7 GHz 2 kerner, 4 logiske kerner GPU integreret Nvidia GeForce 820M Ram 8GB 6 GB Harddisk HDD HDD

CPU i7 2.2 GHz 4 kerner i5-4210u 1,7 GHz 2 kerner, 4 logiske kerner GPU integreret Nvidia GeForce 820M Ram 8GB 6 GB Harddisk HDD HDD Indledning En computer indeholder forskellige komponenter. De vigtigste er CPU, GPU, RAM og harddisk. CPU en er selve hjertet, som styre processerne, og siger til hvilket komponent der skal lave hvilken

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7 Side 1 af 6 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. STORAGE-INFRASTRUKTUR... 4 3. TILLÆGSYDELSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Wii Software Modificering. Uber Guide

Wii Software Modificering. Uber Guide Wii Software Modificering Uber Guide Af Michael Bartholin (og Alice Raunsbæk) http://wii.m-r-a.dk Side 1 af 21 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...3 Krav...3 Forberedelse...3 Historik...3

Læs mere

Computerens Anatomi KOM/IT

Computerens Anatomi KOM/IT j Computerens Anatomi KOM/IT Rapporten er skrevet af: Frederik, Jesper og Peter Gruppemedlemmer: Simon, Jesper, Frederik, Mathias og Peter Klasse: 1.3 Periode/øvelsesdato:14-02-2014 til 14-03-2014 Afleveringsdato:

Læs mere

VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall

VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall Installationsvejledning VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall Denne installationsvejledning beskriver, hvordan Check Point s VPN-klient SecureClient (version NGX R60) installeres. Med SecureClient

Læs mere

Interconnect. Front end interface

Interconnect. Front end interface Direct Remote Access to Devices (DREAD) Introduktion These Metode Baggrund Prototypen Resultater Konklusioner Kritik og fremtidigt arbejde 5. december 2000 Direct Remote Access to Devices slide 1 Klynger

Læs mere

- så er livet lidt lettere!

- så er livet lidt lettere! - så er livet lidt lettere! Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...2 Aktivering af Windows licens...2 Installation af styresystem...3 Kør Windows Update...3 Backupprocedurer...4 Vedligehold...5

Læs mere

BRUGERMANUAL. easyweather pc software

BRUGERMANUAL. easyweather pc software BRUGERMANUAL easyweather pc software 1.0 general information BRUGERMANUAL FOR EASYWEATHER PC-SOFTWARE 4.0 grundlæggende indstillinger for easyweather software Når EASYWEATHER.EXE programmet er startet

Læs mere

18 Multivejstræer og B-træer.

18 Multivejstræer og B-træer. 18 Multivejstræer og B-træer. Multivejs søgetræer. Søgning i multivejssøgetræer. Pragmatisk lagring af data i multivejstræer. B-træer. Indsættelse i B-træer. Eksempel på indsættelse i B-træ. Facts om B-træer.

Læs mere

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone:

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone: Sådan installerer du Windows 7/8.1/10 med Virtual Box vi bruger her Windows 7 som gennemgang men det er det samme med Windows 8.1 og Windows 10 (Virtual Box er gratis) Hvorfor VirtualBox? Det er gratis,

Læs mere

Globeteam A/S. Windows Server 2012. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum. SolutionsDay 2012, den 27. September, Brøndby Stadion

Globeteam A/S. Windows Server 2012. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum. SolutionsDay 2012, den 27. September, Brøndby Stadion Globeteam A/S Windows Server 2012 Et hurtigt overblik over nyhederne og hvad betyder det for din virksomhed SolutionsDay 2012, den 27. September, Brøndby Stadion Lars Lohmann, Globeteam Principal, Infrastruktur,

Læs mere

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse 3.1 INDLEDNING 2 3.2 MINDSTEKRAV TIL SLUTBRUGERNES KLIENTER MV 2 3.2.1 Mindstekrav til hardware for PC-klienter 2 3.2.2 Mindstekrav

Læs mere

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE.

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE. Når man nu har en frisk ny Windows installation, så gælder det om at tilpasse den så den er brugbar men også at få de hjælpe of vedligeholdes programmer som gør maskinen kan sikres mod diverse malware

Læs mere

KORT VEJLEDNING TIL. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers

KORT VEJLEDNING TIL. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers KORT VEJLEDNING TIL Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 2. Nødvendige elementer...1 3. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Inden

Læs mere

Installationsvejledning af ØS LDV

Installationsvejledning af ØS LDV Installationsvejledning af ØS LDV Del 1 Klargøring af IT miljø Målgruppe: Systemansvarlig Januar 2011 Indledning Vejledningen er rettet til den systemansvarlige, der skal forestå den tekniske installering

Læs mere

Onlinemanual. Start Klik på knappen "Start".

Onlinemanual. Start Klik på knappen Start. Onlinemanual Start Klik på knappen "Start". Introduktion I denne manual beskrives printerfunktionerne i de multifunktionelle digitale e-studio6-systemer. Se betjeningsmanualen til det digitale multifunktionelle

Læs mere

Sikkerhed. Brugervejledning

Sikkerhed. Brugervejledning Sikkerhed Brugervejledning Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft og Windows er amerikanskregistrerede varemærker tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne i dette dokument

Læs mere

Disk-vedligeholdelse i Windows 10 - juli 2017

Disk-vedligeholdelse i Windows 10 - juli 2017 Side 1 Disk-vedligeholdelse i Windows 10 - juli 2017 Af OZ6YM, Palle A. Andersen En gennemgang af hvad man bør gøre, for at holde sine diske kørende optimalt i hele PC ens levetid, især SSDdiske, på Windows

Læs mere

IBM Storwize - IBM har med deres nyeste SAN rykket grænsen for, hvad et midrange storage system skal kunne levere.

IBM Storwize - IBM har med deres nyeste SAN rykket grænsen for, hvad et midrange storage system skal kunne levere. IBM Storwize - IBM har med deres nyeste SAN rykket grænsen for, hvad et midrange storage system skal kunne levere. IBM har med deres nyeste Storwize V7000 rykket grænsen for, hvad et midrange storage system

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Startvejledning

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Startvejledning Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server Startvejledning ESET Smart Security leverer avanceret beskyttelse af din computer mod skadelig kode. Baseret på ThreatSense -scanningsmotoren, som

Læs mere

OS Update. Program. Brugsvejledning. (ClassPad OS version 3.03) http://edu.casio.com. http://edu.casio.com/products/classpad/ http://edu.casio.

OS Update. Program. Brugsvejledning. (ClassPad OS version 3.03) http://edu.casio.com. http://edu.casio.com/products/classpad/ http://edu.casio. Til ClassPad 330 De OS Update (ClassPad OS version 3.03) Program Brugsvejledning CASIO uddannelses-webside URL http://edu.casio.com ClassPad webside URL http://edu.casio.com/products/classpad/ ClassPad

Læs mere

Installation af en virtuel maskine

Installation af en virtuel maskine Installation af en virtuel maskine Hvad er en virtuel maskine? Du skal se en virtuel maskine som en ekstra computer, som kører inde i maven på din computer. Det vil sige du kan have en windows computer

Læs mere

Deling af anonyme data med Lenovo

Deling af anonyme data med Lenovo Deling af anonyme data med Lenovo Indhold Deling af anonyme data med Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement (kun på Windows

Læs mere

Projektopgave Operativsystemer I

Projektopgave Operativsystemer I Velkommen til projekt på Data faget 6222 Operativsystemer I! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten af

Læs mere

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning Vejledning i Installation og konfiguration af MobileCTI Outlook Dialer / MobileCTI TAPI Dialer Version 2.10 December 2005 www.blueposition.com

Læs mere

Database "opbygning"

Database opbygning Database "opbygning" Dette områder falder mest under en DBA's ansvarsområde. Det kan sagtens tænkes at en database udvikler i nogle situationer vil blive nød til at oprette produktions og test) databaser,

Læs mere

Kompromisløs sikkerhed til alle virtuelle miljøer

Kompromisløs sikkerhed til alle virtuelle miljøer Kompromisløs sikkerhed til alle virtuelle miljøer SECURITY FOR VIRTUAL AND CLOUD ENVIRONMENTS Beskyttelse eller ydelse? Antallet af virtuelle maskiner oversteg antallet af fysiske tilbage i 2009. I dag

Læs mere

Wii Software Modificering. Uber Guide

Wii Software Modificering. Uber Guide Wii Software Modificering Uber Guide Af Michael Bartholin (og Alice Raunsbæk) http://wii.m-r-a.dk Revision: 2.2 Side 1 af 13 Sidst opdateret: 01/03/2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...3

Læs mere

Introduktion til billedbehandling med IrfanView

Introduktion til billedbehandling med IrfanView Introduktion til billedbehandling med IrfanView I takt med at digitalkameraer bliver billigere og efterhånden snart er hvermands eje, stiger behovet også for at kunne behandle sine billeder på en nem,

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

Safe Work Space service beskrivelse. Microsoft Windows version. Version (Maj 2018)

Safe Work Space service beskrivelse. Microsoft Windows version. Version (Maj 2018) Safe Work Space service beskrivelse Microsoft Windows version. Version 1.0.2 (Maj 2018) 1. Introduktion Dette dokument giver en detaljeret beskrivelse af de services som er indeholdt i Safe Work Space

Læs mere

Copyright 2009 Q-DAS. Metrologic. 2970 Hørsholm. Hotline: Systemkrav. Udgave 1 10-12-2009

Copyright 2009 Q-DAS. Metrologic. 2970 Hørsholm. Hotline: Systemkrav. Udgave 1 10-12-2009 Systemkrav Version 1: December 2009 1 Copyright 2009 Q-DAS GmbH & Co. KG Eisleber Str. 2 D 69469 Weinheim Tlf.: ++ +49/6201 /3941-0 Fax.:++ +49/6201 /3941-24 Mail: q-das2q-das.de Net: www.q-das.de Metrologic

Læs mere

Sider og segmenter. dopsys 1

Sider og segmenter. dopsys 1 Sider og segmenter dopsys 1 Lokal vs global sideallokering (1) Med (a) som udgangspunkt giver (b) lokal hhv. (c) global allokering forskellige resultater dopsys 2 Lokal vs global sideallokering (2) Den

Læs mere

Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger.

Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger. SIMS V6 Installation Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger. SIMS kan installeres på Windows 7/10 samt Windows

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere

- så er livet lidt lettere!

- så er livet lidt lettere! - så er livet lidt lettere! Indholdsfortegnelse Opstart af din nye ABook notebook...2 Installation af styresystem...3 Backupprocedurer...4 Vedligeholdelse af batterier...5 Vedligehold...6 Windows 7 Recoverysystem...7

Læs mere

KAPITEL 8: OPRETTELSE OG ADMINISTRATION AF DOKUMENTGODKENDELSE

KAPITEL 8: OPRETTELSE OG ADMINISTRATION AF DOKUMENTGODKENDELSE Kapitel 8: Oprettelse og administration af dokumentgodkendelse KAPITEL 8: OPRETTELSE OG ADMINISTRATION AF DOKUMENTGODKENDELSE Målsætninger Introduktion Målsætningerne er at: Oprette dokumentgodkendelsessystemets

Læs mere

Principper for Samtidighed og Styresystemer

Principper for Samtidighed og Styresystemer Principper for Samtidighed og Styresystemer kursusintroduktion og Introduktion til Styresystemer René Rydhof Hansen Februar 2008 PSS 08 (Forelsning 00) Kursus intro./intro. styresystemer Februar 2008 1

Læs mere

RAID. Brugervejledning

RAID. Brugervejledning RAID Brugervejledning Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Intel er et varemærke tilhørende Intel Corporation i USA og andre lande/områder. Microsoft og Windows er amerikanskregistrerede

Læs mere

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren en introduktion NETVÆRK 10.0.0.0 NETVÆRK 192.168.1.0 E1 Router E0 S0 NETVÆRK 194.182.2.0 Grundlæggende LAN teknologi består af Ethernet switche der flytter

Læs mere