SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN"

Transkript

1 SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN Sammendrag fra medlemskonference på Koldkærgård Mandag den 14. september 2015

2 Indhold Side Socialpædagogerne i fremtiden 3 Forord ved kredsformand Gert Landergren Due, Socialpædagogerne Østjylland Fra mere til bedre 4 Fælles oplæg v/fremtidsforsker Mette Sillesen, Future Navigator 9 bud på den socialpædagogiske kernefaglighed 5 Fælles oplæg v/antropolog Toke Kyed Amlund fra Actant Workshop 1: Den socialpædagogiske kerneopgave 7 Workshop 2: Hvordan passer vi bedre på os selv? 9 Workshop 3: Hvad adskiller socialpædagogen fra andre faggrupper? 11 Workshop 4: Uddannelse hvad er en socialpædagog? 13 Workshop 5. Nye arbejdsområder for socialpædagogisk arbejde 15 Socialpædagogerne er det nye sort 17 Paneldebat mellem udvalgsformand Lars Møller, Voksen- og plejeudvalget, Norddjurs Kommune; forstander Gunner Dalgaard, Skovbo, Skanderborg Kommune og kredsformand Gert Landergren Due, Socialpædagogerne Østjylland

3 Forord Socialpædagogerne i fremtiden Giver det overhovedet mening at tale om Socialpædagoger i fremtiden? Med det overraskende spørgsmål indledte kredsformand Gert Landergren Due medlemskonferencen i forbindelse med projekt Socialpædagogerne i fremtiden. Når vi ser lidt ud i fremtiden, er det hele så ikke blevet til én stor tværfaglig grød af socialfaglighed, hvor vi lige så langsomt druknede. Eller vil samfundet i nekrologen over socialpædagogerne som faggruppe skrive, at de var godt nok dygtige. Men de glemte bare at formulere det, så andre kunne forstå det. De glemte at skyde brystet frem og kæmpe for deres særlige perspektiv på de borgere, der har brug for socialpædagogisk hjælp i deres liv. Se det var jo et tænkt scenarie. Heldigvis står vi et helt andet sted i dag. Vi kan rette ryggen og skyde brystet frem og sige, at vi gør det godt. Når jeg og vi kommer rundt på arbejdspladserne i det østjyske, er der utrolig megen faglig stolthed over det fremragende arbejde, der bliver udført. Det er også min klare fornemmelse, at vi er blevet meget bedre til klart og tydeligt at fortælle omverdenen, hvad vi er gode til. Da vi i bestyrelsen besluttede, hvordan vi ville udmønte socialpædagogerne i fremtiden lokalt i kreds Østjylland, var der to ting, som vi særligt fokuserede på. For det første vil vi gerne diskutere, hvori vores kernefaglighed består, og hvordan vi kan omsætte den i den daglige praksis. Det gælder uanset fra hvilken del af den socialpædagogiske verden man kommer. Vi tror nemlig, at der, uanset om vi kalder os misbrugsbehandlere, gademedarbejder, miljøterapeuter, socialfaglige medarbejdere eller lignende, er en fælles kerne. En kerne af socialpædagogisk faglighed, der er basis for det, vi alle samme går og gør i praksis. Derfor er konferencen i dag heller ikke delt op efter arbejdsområder eller andet. For det andet er vi optaget af metoden. Vi har en klar vision om, at projektet også kan være anledning til, at vi når længere ud til medlemmerne. Vi taler normalt om at vores fagforening skal gå på to ben. Det ene ben handler er de klassiske ydelser i forhold til arbejdsvilkår, hjælp ved konflikter, sygdom, afsked og lignende. Det andet ben er det faglige ben, som handler om vores socialpædagogiske faglighed. I forhold til det faglige ben synes vi, at det er væsentligt at inddrage nogle af vores medlemmer, der normalt ikke er så tætte på kredsen. På den måde kommer vi både et skridt længere ud og dybere ind i den faglige virkelighed. Derfor har vi udnævnt 15 ambassadører fra de kommuner og regionen, der deltager i konferencen dag. Deres rolle har været at være med til at planlægge og designe dagen. Samtidig har de hjulpet med at sprede det glade budskab om at konferencen fandt sted. Og sagt helt stille - så har vi ikke fortrudt det valg. Så nu glæder vi os til at have en dag sammen med jer, hvor vi sætter fokus på vores fag og faglighed og sammen kommer vi med vores bud på, hvad vi som socialpædagoger kan byde ind med i fremtiden.

4 Fælles oplæg Fra mere til bedre Fremtidsforsker Mette Sillesen fra Future Navigator førte deltagerne igennem en hæsblæsende tour de force om, hvad fremtiden kommer til at byde på og hvilken rolle socialpædagogikken kan komme til at spille i den sammenhæng. Hendes hovedpointe var, at socialpædagogikken på mange måder er svaret på flere af de mega trends og udfordringer, der kommer til at præge samfundsudviklingen de kommende år. Det underbyggede hun med en lang række eksempler, som man kan se på kredsens hjemmeside. Her bliver fremhævet nogle af hendes pointer: I dag er vi ikke bange for at dø, men vi er bange for ikke at have levet livet. I fremtiden vil vi være bange for ikke at have gjort en forskel. I den nye verden bliver folk mere og mere optaget af, at de har været gode medborgere. At de har været med til at gøre verden til et bedre sted at leve, end de er optaget af deres egen personlige tilfredsstillelse. Det er det, der kommer til at give værdi. Den nye samfundsmentalitet bliver således karakteriseret ved at gå fra servicering til aktivisme. Det bliver begreber som empati, redde verden, ydmyghed og generøsitet, der bliver fremherskende. Det er de værdier, der i fremtiden kommer til at give personlig status. Og det er netop noget af det, der kendetegner jer socialpædagoger i dag. Det skal I holde fast i. Én af de vigtigste evner i fremtiden bliver at opsøge irritationen og lytte endnu højere til den. Spørge ind til den. Der er mere drive i at være irriteret end i at være nysgerrig. Irritation skaber handling og forandringer. Nysgerrighed skaber magelighed og stilstand. En af de nye mega trends, der er på vej, handler om at gå fra mere til bedre. I fremtiden kommer der meget mere fokus på hvilke værdier, vi er med til at skabe, frem for hvor meget vi kan producere. Vi bliver mere optaget af kvalitet frem for kvantitet. Vi får mere fokus på genbrug og bæredygtighed frem for merproduktion. Det gælder ift. mad, vin og kaffe. Men det gælder også i forhold til relationer og medmenneskeligt samvær. Succes i fremtiden er, når vi gør noget bedre og giver det videre til andre. Det svarer fint til den socialpædagogiske kernefaglighed. En anden trend er, at vi bevæger os fra mig til forpligtende fællesskaber. I fremtiden får ingen succes alene. Den største tryghed, vi som mennesker kan opnå er at indgå i forpligtende relationer med andre mennesker. Også her har socialpædagogikken meget at byde ind med. En tredje trend er, at samfundet bevæger sig fra servicering til aktivering. Hvis man servicerer mennesker, bliver de dovne, inaktive og syge. Hvis man aktiverer mennesker, bliver de inddraget, føler sig værdifulde, og de får et sundere liv. Så min pointe er, at I skal sådan set bare blive ved med at gøre det, I i forvejen gør, fordi det på mange måde matcher fremtidens krav og forventninger til os som medborgere. Men i stedet for bare at læne jer tilbage og gøre mere af det så skal I øve jer på at gøre det bedre.

5 Fælles oplæg 9 bud på den socialpædagogiske kernefaglighed Socialpædagogerne har fået lavet en antropologisk undersøgelse af, hvad det vil sige at arbejde med socialpædagogik i praksis. I den undersøgelse har antropologerne indkredset ni kernebegreber. Det er de begreber, de har mødt, når de har været ude at tale med socialpædagoger om deres daglige arbejdede. Derefter har de bedt socialpædagoger om at komme med deres bud på, hvordan man kan definere de ni begrebet. Og den proces er mundet ud i et samlet bud på den socialpædagogiske kernefaglighed set med et antropologisk blik. Antropolog Toke Kyed Amlund fra Actant præsenterede de ni bud på konferencen. Humanisme Humanisme handler om både at se og møde borgeren som et ligeværdigt menneske og at kunne rumme alle borgernes kvaliteter og udfordringer. Etik Etik handler om at forstå, erkende og respektere borgerens liv, ønsker og mål, og om at tage udgangspunkt i dette både i hverdagen og i dokumentationen, hvor borgeren skal inddrages og kunne genkende sig selv. Dokumentation Dokumentation handler om intern videndeling blandt medarbejderne og om at inddrage borgerne i deres mål og udvikling. Det handler også om at kunne dokumentere effekten af indsatserne over for andre myndigheder eller købere i en konkurrencesituation. Relation Relation handler om at skabe de forudsætninger, der skal til for overhovedet at kunne lave positive forandringer for borgerne. Det opnår man socialpædagogisk ved over lang tid at bruge sig selv professionelt og personligt til at opbygge relationer båret af tillid, tryghed, frivillighed og ligeværd. Refleksion Refleksion handler om gennem refleksion individuelt, kollegialt og med borgeren at udvikle den socialpædagogiske praksis og derigennem skræddersy indsatsen over for borgeren. Inddragelse af borgeren i refleksionen er samtidig et redskab til at skabe forståelse for egen udvikling. Tværfaglighed Tværfaglighed handler om at sikre den helhedsorienterede indsats over for borgeren. Ved at bringe forskellige fagligheder i spil i den daglige praksis og i fælles refleksion og efteruddannelse, kan man håndtere borgeren som et helt menneske og arbejde professionelt med alle udfordringer og potentialer.

6 Betydningsfuld intervention En betydningsfuld intervention opfattes af mange som en markant, kraftfuld og drastisk indgriben i borgerens liv. De fleste anser dog den socialpædagogiske indsats som en mere langvarig relation til borgeren, som over tid skaber varig og positiv forandring. Helhedsforståelse Helhedsforståelse handler om at opbygge en heldækkende forståelse for borgerens situation, person, problematikker og netværk og for det komplekse samspil mellem disse elementer. Både borgeren selv og vedkommendes netværk inviteres med i forståelsesprocessen, som leder videre til forskelligartede og målrettede indsatser. Helhedsorienteret indsats Helhedsorienteret indsats handler om at samle ALLE trådene i borgerens liv sammen med borgeren selv, borgerens netværk, andre fagligheder og andre kommunale aktører med det mål, at borgeren skal kunne mestre så stor en del af sit eget liv som muligt.

7 Workshop 1 Den socialpædagogiske kerneopgave Ekstern oplægsholder: Socialfaglig konsulent Line Freja Rasmussen, Socialpædagogerne Ambassadøroplæg: Karen Buhr Holm, Norddjurs Kommune Vært: Naja Thetmark, Norddjurs Kommune Når man kort skal forklare, hvad den socialpædagogiske kernefaglighed er, kan det lyde sådan: Socialpædagogernes unikke kompetence er at møde det enkelte menneske, der hvor det er og opbygge relationen derfra. Den gode relation betyder, at socialpædagogen har helt særlige muligheder for at støtte den enkelte og samfundet med at inkludere og udvikle det enkelte menneskes potentiale og leve et liv med muligheder. Den socialpædagogiske kerneydelse er baseret på teoretisk viden, erfaringer og værdier. Den definition blev vedtaget på Socialpædagogernes kongres i Det sagde socialfaglig konsulent Line Freja Rasmussen fra Socialpædagogerne i sit oplæg. Den socialpædagogiske faglighed er således ikke en eksakt videnskab. Det er en faglighed, der trækker på mange forskellige videnskaber inden for humanismen, sociologien og psykologien. Og det er kendetegnende for fagligheden, at den er helhedsorienteret og har et tværfagligt perspektiv, fordi den forholder sig til det hele menneske. Når man ser på, hvad det er for opgaver, I som socialpædagoger løser, kan man overordnet sige, at kerneopgaven er den fælles mission at sikre samfundets grupper af marginaliserede borgere som socialt udsatte, hjemløse, misbrugere, børn og voksne med fysiske og psykiske handicap, anbragte børn og unge et bedre liv, hvor de er inkluderet samfundets fællesskaber. Men i praksis er det i høj grad den politiske og økonomiske virkelighed i kommunerne og regionerne, der er med til at definere kerneopgaven. Det socialpædagogiske område har været og er kontinuerligt udsat for en række politiske ændringer af lovgivningen, I som socialpædagoger skal implementere i den daglige praksis. Samtidig er I underlagt nogle lokale og regionale politiske beslutninger, som sætter rammerne og vilkårene for jeres daglige samarbejde med borgerne. Ambassadøroplæg Ambassadør Karen Buhr Holm mener, at det i høj grad er politikerne der bestemmer kerneopgaverne. De ønsker mere kvalitet for færre penge. De stiller krav om mere dokumentation og samarbejde på tværs af faggrupper og i kommunerne. Samtidig oplever hun, at ledelsen også er under pres oppe fra, både i forhold til at styre økonomien men også i forhold til at sikre kvaliteten af fagligheden i forhold til borgerne og deres pårørende. Det er en stor udfordring, der er med til at sætte kernefagligheden under pres. Hun mener, at socialpædagogernes vigtigste opgave er at give borgerne det gode og værdige liv, at være gode rollemodeller samt at skabe tillid og tætte relationer. Men for at man

8 som socialpædagog kan opfylde det, er det vigtigt, at kerneopgaverne er klart og tydeligt beskrevet på den enkelte arbejdsplads. Medarbejderne skal kende kravene, forventninger og rammerne for, at de kan prioritere deres opgaver. Og det er en ledelsesopgave at sikre det. Dialogen Der kom en række indlæg fra workshopdeltagerne i dialogen: På vores arbejdsplads er vi i gang med en proces omkring definition og tolkning af kerneopgaverne. Vi arbejder på at få luget alle værdiordene ud, da vi mener, at hver enkelt medarbejder kan tolke dem i vidt forskellige retninger, og det gør det svært at skabe et fælles fagligt fundament og arbejde hen imod fælles mål. Vi ønsker i stedet konkret og objektivt at beskrive, hvad kerneydelsen er, så kommunerne ved hvad de køber. Processen har været vigtig for os, da den er med til at give os en fælles forståelse for, hvad kerneydelsen er på de enkelte bosteder. Når vi som socialpædagoger får nye opgaver, har vi svært ved at slippe de gamle. Og det er med til at øge presset på os i hverdagen, fordi mængden af opgaver hele tiden vokser, uden at vi får tilført tilsvarende ressourcer. Det skal vi være mere opmærksomme på, ellers bliver vi presset for hårdt. Vores beboere er hver især unikke. Der findes ikke to af samme slags, og derfor skal vores tilgang til hver enkelt beboer være målrettet denne. Én af vores kompetencer er netop, at vi som socialpædagoger kan gribe idéer og initiativer fra beboeren og støtte vedkommende i at føre dem ud i livet. Vi oplever i dag, at vi mangler tid til fordybelse og tid til faglige diskussioner i forhold til vores beboere. Vi oplever også, at vi mangler tiden til at implementere nye tiltag over for den enkelte beboer. Vi skal fremadrettet blive bedre til at definerer vores faglighed og prioritere vores opgaver. Mange faggrupper har en stærk monofaglighed. Som socialpædagoger har vi et stort udviklingspotentiale i forhold til en tværfaglig tilgang. Det skal vi blive bedre til at udnytte, fordi der bliver et stort behov for at løse opgaverne på tværs af de traditionelle fagskel i fremtiden. Vi bliver styrket af flerfagligheden, når samarbejdet er godt. Derfor er det vigtigt, at vi anerkender og respekterer hinandens faglighed. Det øger kvaliteten af indsatsen. Som socialpædagoger tager vi os af mange sammensatte problemstillinger i forhold til vores beboere, hvorimod jeg oplever, at andre faggrupper typisk har mere konkrete opgaver. Det kan være ergoterapeuter, sygeplejersker, sosu-assistenter mv. Det er en vigtig kompetence, som vi skal blive bedre til at sætte i spil, fordi det viser styrken i vores kernefaglighed. Vi skal ikke afvikle folk. Vi skal udvikle folk. Derfor har vi også mere fokus på borgernes ressourcer end på deres fejl og mangler. Det er vigtigt for, at vi kan realisere grundtanken i vores kernefaglighed.

9 Workshop 2 Hvordan passer vi bedre på os selv? Ekstern oplægsholder: Rejseholdskonsulent Helle Niewald, Videncenter for Arbejdsmiljø Ambassadøroplæg: Linda Michaelsen, Syddjurs Kommune Vært: Randi Knappe, Syddjurs Kommune Undertitlen på rejsekonsulent Helle Niewalds oplæg er: Fra viden til handling. Så hun lagde vægt på at give deltagerne nogle få og enkle værtøjer, som de kunne tage med hjem og omsætte i deres egen hverdag både privat og på jobbet. Oplægget var centreret om begreberne stress og trivsel og hvordan man kan bevæge sig fra at være stresset til at komme i trivsel. Hendes udgangspunkt er, at hvis vi trives på vores arbejde, så bliver vi ikke så let stressede. Og hvis man i fælleskab tager ansvar for, at opgaverne bliver løst, og der er en åben og tillidsfuld dialogkultur på arbejdspladsen, så er der gode muligheder for, at medarbejderne er i trivsel. Hun understregede, at det er vigtigt, at man som medarbejder ikke oplever, at man står alene med opgaverne og problemerne. Det kan man blive meget stresset af. Hun påpegede også, at der skal være en balance mellem krav og ressourcer. Og det er i høj grad en ledelsesmæssig opgave at sikre det. Desuden betyder det meget for den enkeltes trivsel, at han/hun har positive forventninger til sit job. Man er selv medansvarlig for at skabe en god trivsel på arbejdspladsen. Det er vigtigt, at man er åben og ærlig overfor hinanden. Det er vigtigt, at man støtter og hjælper hinanden med opgaverne. Og det er vigtigt, at man holder øje med hinanden og reagerer, hvis éns kollega mistrives eller virker stresset. Store og mange forandringer kan give stress. Det samme kan en ubalance mellem krav og opgaver. Vi kan alle komme ud for at have travlt i perioder, og det er okay. Stress kan være kortvarig og kan være medvirkende til, at vi tænker klart og handler hurtigt i travle perioder. Vi kan klare travlhed i 4-7 uger. Men hvis det strækker sig over en længere periode, begynder det at blive en skadelig stress. Og det kan være helbredstruende for den enkelte person og uproduktivt for organisationen. Helle Niewald præsenterede forskellige redskaber til at arbejde med forholdet mellem stress og trivsel. Ambassadøroplæg Ambassadør Linda Michaelsen fortalte en historie fra sin egen virkelighed. Hun er familiebehandler i Syddjurs Kommune og har de seneste år være igennem et hav af omstillingsprocesser, som hun selv formulerer det. Blandt andet er antallet af familiehuse i kommunen blevet reduceret fra 4 til 1 og ligeså med antallet af ledere. Halvdelen af Lindas kolleger har været ramt af stress og andre var på vej med en tilsvarende sygemelding. Der blev derefter iværksat en række initiativer, der skulle være med til at forebygge yderligere stress på arbejdspladsen. Blandt andet har en kollega i en periode har haft fri hver fredag samtidig med, at vedkommende fik ekstra faglig sparring. Det var medvirkende til, at kollegaen ikke udviklede stress, og dermed undgik arbejdspladsen endnu en sygemelding.

10 Lindas pointer er, at hvis man skal undgå mistrivsel og stress på arbejdspladsen, er det vigtigt, at: have en dialog om, hvad der forventes af én, og hvordan man skal løse sine opgaver. have en personaleledelse, der tænker trivsel og er bevidst om, hvor store forandringer medarbejderne kan klare. ledelsen sætter tid af til at samarbejde både med interne og eksterne samarbejdspartenere. man har mulighed for at holde sine pauser, så man lige kan få puste lidt ud. der er plads til humor og et godt grin i hverdagen. Dialogen Der kom en række indlæg fra workshopdeltagerne i dialogen: Jeg tænker, at vi bruger ordet stress forkert. Stress er ikke bare en tilstand af at have travlt. Stress en sygdom, som skal behandles på samme måde, som vi behandler andre sygdomme. Det er vigtigt, at vi ikke hele tiden går rundt og siger, at vi er stressede, når det handler om, at vi har travlt. Stress kommer nogen gange af det, vi ikke tror, vi kan magte. Jeg synes, at der er en tendens til, at vi bekymrer os om ting, vi alligevel ikke kan ændre på. Ellers om ting der aldrig sker i virkeligheden. Men det er selvfølgelig individuelt, hvor optimistiske eller bekymrede vi er som mennesker. Jeg er nok den, der stiller højest krav til mig selv. Det er faktisk ikke min leder. Vi socialpædagoger har svært ved at stille krav udadtil. Får vi stillet en opgave, så tænker vi, at den skal vi løse bedst muligt i forhold til borgeren og så glemmer vi at tænke på os selv. Vi er ikke så gode til at uddelegere opgaver og bede om hjælp hos andre. Til det sagde Helle Niewald: Vores egne krav og høje forventninger til os selv kan virke meget stressende. Som socialpædagoger skal I fremadrettet blive bedre til at stille jer tilfreds med at gøre det, som ledelsen beder jer om at udføre - og ikke stille krav til jer selv om, at I også bør gøre alt muligt andet. Hvis ikke du kan påvirke vilkårene og ikke kan leve med dem, så må du flytte dig - ellers får du stress. Gode kolleger er vigtige. Hos os bruger vi 1 minut om ugen på at sige til hinanden, hvordan vi har det. Der må ikke svares eller kommenteres på det i situationen. Det handler om at kunne lukke munden og lytte. Efterfølgende kan kollegaerne så spørge mere ind til det, man vælger at fortælle. Det er en god øvelse, fordi det er dejligt bare at få lov til at aflevere det, man gerne vil sige. Det har faktisk en afstressende effekt. Hvis jeg passer på mig selv og er i balance både fysisk og psykisk, så bliver jeg også bedre til at passe på mine kolleger. Det fik følgende kommentar med på vejen: Bare man ikke passer så meget på sig selv, at man slet ikke ser sine kollegaer, og lader de andre løbe stærkere, fordi man skal passe på sig selv. At skabe trivsel er et fælles ansvar.

11 Workshop 3 Hvad adskiller socialpædagogen fra andre faggrupper? Ekstern oplægsholder: Antropolog Toke Amlund og Ole Stentebjerg Jessen, Actant Ambassadøroplæg: Inge Hansen og sosu-assistent Søs Langerup, Region Midtjylland Vært: Lene Brynning, Region Midtjylland Ambassadør Inge Hansen og hendes kollega sosu-assistent Søs Langerup arbejder med mennesker med en senhjerneskade. De indledte workshoppen med at karakterisere forskellene mellem den socialpædagogiske kernefaglighed og en sundhedsfaglig professionstænkning. Deres indgang var, at begge faggrupper har fokus på at have borgeren i centrum. Forskellen i faglighederne viser sig mere ved den måde, de forskellige faggruppen går til opgaven på. Groft karakteriseret så er: Sosu-assistenten Firkantet Observerer symptomer Udreder og behandler og får lukket hullet Behandler de symptomer der kan ses og høres Måler på de ydre symptomer Arbejder fysisk med borgeren Socialpædagogen Rund Spørger hvad der motiverer borgeren Dialog med borgeren om dennes situationen Kommer hele vejen rundt om borgerens liv Reflekterer og evalueringer de indre forhold Arbejder med at skabe relationer til borgeren Eksternt oplæg Antropolog Toke Amlund og Ole bad deltagerne i workshoppen om i grupper at sætte ord på, hvad der adskiller socialpædagogers faglighed fra andre faggruppers faglighed. Det kom der nogle forskellige bud på. Når man sammenligner socialpædagoger med socialrådgivere, så er der stor forskel i rollen. Socialrådgiverne er bestillere, mens socialpædagoger er udførere. Socialrådgivere er bundet op af at skulle forvalte en lovgivning ofte under stramme økonomiske rammer. Her ser socialpædagoger i langt højere grad på helheden i borgerens ofte komplekse livssituation. Når man sammenligner socialpædagoger med terapeuter, så arbejder socialpædagoger løbende med at observere og analysere borgerens livssituation med henblik på at vurdere, hvad der skal til fór at bringe borgeren videre i livet. Her er eksempelvis fysioterapeuter fokuserede på, hvilke områder af kroppen, der ikke fungerer som de skal. Og det er med henblik på at bruge sine fysiske metoder til at reparere skaden. Her er socialpædagogen mere optaget af at skabe relationer til borgeren, så de sammen kan finde du af, hvad der skal til, for at borgeren trives og udvikler sig. På baggrund af sine observationer og handlinger udarbejder fysioterapeuten en handleplan, som socialpædagogen efterfølgende skal omsætte i praksis i samspil med borgeren. Fysioterapeuten har fokus på diagnosen og udbedringen af den, mens socialpædagogen har fokus på mennesket bag diagnosen. Når man sammenligner socialpædagoger med jobkonsulenter, så er opgaven og rollen meget forskelligt. Jobcenterkonsulenterne skal håndhæve lovgivningen og derfra arbejde

12 for, at borgeren kommer i en eller anden form for beskæftigelse eller aktivitet. Her er der primært fokus på målet. Mens socialpædagogerne forholder sig til det hele menneske og vurderer hvilke indsatser, der skal til på en bred front i forhold til at borgeren kan komme videre i tilværelsen på en værdig og hensigtsmæssig måde. Én af konklusioner på arbejdet i workshoppen var, at der er en stor forskellighed i forhold til de forskellige faggruppers tilgange og forståelser af deres faglighed, men arbejdet, der bliver udført, er ligeværdigt. Og det er i fællesskab, at systemet samlet bedst kan støtte og hjælpe borgeren videre i tilværelsen. Dialogen Der kom en række indlæg fra workshopdeltagerne i dialogen: I modsætning til den sundhedsfaglige tilgang, ser vi som socialpædagoger mennesket bag sygdommen og ikke kun selve sygdommen. Det betyder, at vi har øje for alle facetterne af borgerens liv. Det gælder både de fysiske forhold, den psykiske tilstand og de sociale relationer. Det giver os en bedre forudsætning for at iværksætte en helhedsorientret indsats. Som socialpædagoger er vi vores eget instrument. I modsætning til mange andre faggrupper, som har nogle redskaber de bruger til at udmønte deres faglighed, arbejder vi primært med os selv som mennesker. Det gør, at vi kan skabe de tætte og nære relationer, fordi der ikke står noget imellem os og borgeren. Vi kan ikke gemme os bag en computer eller et redskab. Så vores personlige dagsform, overskud og menneskesyn har stor betydning for, hvordan vi præsterer. Det er med til at gøre det spændende at arbejde som socialpædagog, men også sårbart. Relationsarbejde er vores kernefaglighed. For at vi kan skabe en personlig relation til borgeren, kræver det, at vi har en indgående indsigt i vedkommendes livshistorie, aktuelle livsituation og ønsker for fremtiden. Det tager vi afsæt i, når vi skal støtte borgeren i at kunne mærke sig selv og begå sig i sit eget liv på de særlige vilkår, der er gældende for den enkelte. Man kan sige, at vi bygger borgerne op indefra, men terapeuterne arbejder med at reparere borgernes skavanker udefra. Socialpædagoger er helhedsorienterede specialister. Vi arbejder med relationen ud fra en helhedsorienteret forståelse af det enkelte menneske og dets udfordringer. På den måde er den socialpædagogiske indsats en forudsætning for, at terapeuter, sagsbehandlere, jobkonsulenter og andre faggrupper kan lykkes med deres indsats.

13 Workshop 4 Uddannelse hvad er en socialpædagog? Ekstern oplægsholder: Uddannelseskonsulent Bodil Høyer Damsgaard, Socialpædagogerne Ambassadøroplæg: Charlotte Lambrecht, Syddjurs Kommune Vært: Anne Pind, Region Midtjylland Uddannelseskonsulent Bodil Høyer Damsgaard startede sit oplæg med at slå fast, at det socialpædagogiske område har i væsentlig grad vundet indpas i bekendtgørelsen og i studieordningerne for den nye pædagoguddannelse. Her har man som studerende nu mulighed for at specialise sig i social- og specialpædagogik i ca. 2 ½ år - efter cirka et år med en introduktion til både almenområdet og specialområdet. En anden forandring er, at faget er blevet erstattet af kompetenceområder. Som studerende er der ikke længere noget, der hedder: At nu skal de studerende have pædagogik eller Dansk, kultur og kommunikation. Fagene eksisterer simpelt hen ikke længere. Det gør til gengæld en række kompetenceområder som eksempelvis: Mennesker i udsatte positioner, Identitet og fællesskab, Tværprofessionelt samarbejde, Relation og kommunikation & Samarbejde og udvikling. Desuden er der en tættere sammenhæng mellem teori og praksis. I hele uddannelsesforløbet er der lagt op til vekselvirkning mellem teori og praksis. Det kommer særligt til udtryk i den 2. og 3. praktik samt det afsluttende bachelorprojekt. Disse praktikker afsluttes med en prøve, hvor både praktikvejlederen og en underviser fra professionshøjskolen bedømmer prøveresultatet. Det stiller helt nye krav til det at være praktikvejleder. Kravet om det faglige fleksionsniveau er også hævet. De studerende skal både kunne beskrive, analysere, vurdere og evaluere over sin egen praksis med baggrund i teorier og metoder. Det enkelte menneskes særlige forudsætninger og værdier er således vigtige medspillere i uddannelsesforløbet. Menneskesynet skal ligeledes bæres med ind i den socialpædagogiske praksis, og de studerende skal lære, at etiske refleksioner bliver en naturlig del af arbejdslivet. Bodil Høyer Damsgaard ser frem til, at de første studerende bliver færdige under den nye uddannelse. Og hun forventer, at de kommende nye kollegaer er klædt rigtig godt på til at møde de udfordringer, som fremtidens socialpædagogik byder på. Ambassadøroplæg Charlotte Lambrik er praktikvejleder Syddjurs Kommune og har således erfaring med at arbejde med de studerende, som læser under den nye uddannelse. Hun arbejder med de studerende på den måde, at hun laver en faktuel beskrivelse af, hvad det er for en arbejdsplads, de er kommet på. Hvem brugergruppen er. Hvad det er for lovgrundlag, der er relevant på området, når det i deres tilfælde handler domsanbragte unge. Hun taler også med de studerende om, hvilke forventninger arbejdspladsen har til dem som studerende, og de studerende får mulighed for at komme med deres forventninger til praktikstedet således, at forventningerne bliver afstemt med hinanden. Det er vigtigt for hende, at de studerende føler sig godt tilpas på arbejdspladsen, ellers får de ikke så meget ud af deres praktikophold.

14 Desuden har de en dialog om, hvordan samarbejdet mellem praktikvejlederen og de studerende kan fungere. Og de taler om, hvilke muligheder der er, hvis samarbejdet ikke fungerer. Men Charlotte opfordrer altid de studerende til, at de løser eventuelle samarbejdsproblemer i fællesskab, fordi det også er en del af læringen ved at være i praktik på en arbejdsplads. Men de studerende har selvfølgelig også mulighed for at gå til lederen, hvis samarbejdet slet ikke fungerer. Som praktikvejleder er det meget vigtigt for Charlotte, at den enkelte studerende udvikler sig fagligt og trives personligt under praktikforløbet. Hun synes, det er en spændende opgave at være med til at guide de studerende igennem den nye uddannelse. Men hun synes også, det er en stor udfordring, at praktikvejlederne nu også skal være censor og skal være med til at bedømme de studerendes opgaver. Dialogen Der kom en række indlæg fra workshopdeltagerne i dialogen: Det er en stor fordel for arbejdspladsen, hvis den nye uddannelse er med til at klæde de studerende så godt på, så de kan klare selve arbejdet i praktikken. Det betyder meget i hverdagen, og det er med til at ruste de studerende bedre til at komme ud i virkeligheden, når de er færdige med deres uddannelse. Derfor er det eksempelvis også bekymrende, at de kun har 50 % mødepligt i praktikperioden. Sådan fungerer det jo ikke i den virkelige verden. Praktikstedet stiller krav til de studerende der tilbydes et forløb. Praktikstedet kunne inddrages noget mere på uddannelsen. Komme til undervisningen og tilbyde specialviden til de studerende. Hvad foregår der ude i den virkelige verden? Det er vigtigt, at praktikstedet inddrages i uddannelsesforløbet og eksamen, så vi kan bidrage med vores særlige viden på de forskellige fagområder. Vi kan også komme ind og bidrage til undervisningen på uddannelsesstedet på samme måde, som det er meget relevant, hvis underviserne kommer ud og er en del af forløbene i praktikken. Det vil skabe en god synergieffekt. I vores MED-udvalg har vi drøftet, hvordan vi kan skabe det bedst mulige samarbejde med uddannelsesstederne. Hvordan bliver vi bedre som praktiksted? Hvordan bedømmer vi deres opgaver, så de studerende ikke bare bliver godkendt, hvis de ikke har de nødvendige faglige kompetencer og personlige egenskaber. Det har jo stor betydning i forhold til, hvordan fremtidens socialpædagoger er rustet til opgaverne, for det er i praktikken, at de studerende skal udvikle deres værktøjskasse. Det kan de ikke gøre i et klasselokale. Som praktiksted skal vi bruge de studerendes ressourcer og lade dem arbejde med det, de brænder for. Vi skal give dem mulighed for at øve sig og være på. Vi skal gå i dialog med dem og inddrage dem i hverdagens rutiner, så de får det bredest mulige erfaringsgrundlag med sig videre. De studerende skal lære, hvordan de formulerer sig både skriftligt og mundtligt, så omgivelserne forstår, hvad de siger og mener. Det er utrolig vigtigt, fordi kommunikation er blevet så stor en del af vores faglighed.

15 Workshop 5 Nye arbejdsområder for socialpædagogisk arbejde Ekstern oplægsholder: Socialfaglige konsulenter Linda Bendix og Gitte Landors, Socialpædagogerne Ambassadøroplæg: Socialpædagogisk vejleder Lilli Bach, Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus Vært: Jesper Iversen, Favrskov Kommune De socialfaglige konsulenter Linda Bendix og Gitte Landers indledte workshoppen med at komme med nogle fremtidsperspektiver på, hvordan den samfundsmæssige udvikling ser ud samt hvilke politiske vinde, der blæser i øjeblikket og hvilke muligheder, det kan åbne for nye arbejdsområder for socialpædagoger. Den faktuelle fremtid ser således ud, at der kommer: flere ældre og flere med demens flere fattige mennesker færre børn bliver anbragt uden for hjemmet færre penge til socialområdet en stigning i antallet af diagnoser flere borgere ud på arbejdsmarkedet flere unge gennem uddannelse Samfundsudviklingen går i retningen af mere ansvar til den enkelte borger, krav om større effektivisering på velfærdsområdet, flere frie valg og en udvikling fra servicering til aktivering. Den nærmeste politiske fremtid i forhold til regeringsgrundlaget byder på en prioritering af velfærdsområderne sundhed og ældre samt fokus på tryghed og mobning. I KL s seneste udspil på børn og unge-området har de blandt andet sat fokus på en tidlig og forebyggende helhedsorienteret indsats, et styrket tværprofessionelt samarbejde, en styrket dialog med børnene og deres forældre samt effekten i foranstaltningerne. Det er i det lys, man skal se de fremtidige muligheder for nye arbejdsområder for socialpædagoger. Her pegede de to konsulenter på følgende områder: demens antallet af mennesker med demens bliver næst fordoblet frem til 2040 netværksarbejde ift. at blive facilitator for borgernes relationer psykiatri ift. tværsektorielle løsninger, retspsykiatrien og fængsler Ambassadøroplæg Lilli Bach arbejder som mentor og socialpædagogisk vejleder på Jordbrugets Uddannelses Center Aarhus. Hun fortalte indledningsvis om, hvordan hun som socialpædagog arbejder med at fremme læringsparatheden blandt de unge studerende på uddannelsescentret. Dialogen Der kom en række indlæg fra workshopdeltagerne i dialogen: Folkeskolen kan være et nyt arbejdsområde for socialpædagoger. Mange skoler har flere og flere børn med dårlige sociale kompetencer, og kompleksiteten af deres udfordringer

16 strækker sig langt ud over undervisningen. Der er mange sociale sammenhænge, hvor en socialpædagogisk indsats er påkrævet, før eleven er i stand til at lære. Her kan vi som socialpædagoger byde ind. Livsmestring skal på skoleskemaet, og socialpædagoger kan virke som mentorer i udskolingen. Mange unge kan ikke overskue fremtidens mange valg, og hvis de ikke har andre gode relationer at støtte sig til, går det ofte galt. Her kan socialpædagoger hjælpe med at skabe overblik og struktur for den enkelte i en foranderlig verden, og den relation kan give dem den nødvendige tryghed i forhold til at skabe sig et godt fundament for deres voksentilværelse. Udvikling på familieplejeområdet kalder også på et tættere samspil mellem familieplejere og socialpædagoger. Opgaverne for familieplejerne bliver tiltagende tungere, og de har et stort behov for faglig sparring og vejledning på det pædagogiske felt. Her kan vi som socialpædagoger fungere som videnspersoner, de vil kunne trække på i forhold til det pædagogiske arbejde. Og så kan de bruge deres familieplejekonsulenter som sparringspartnere i forhold til det, der har med de organisatoriske og økonomiske forhold at gøre. Som socialpædagoger har vi også meget at byde ind med i forhold til borgere, der skal have afklaret deres arbejdsevne. Vi kan noget andet end jobkonsulenterne. Vores beskrivelse af den enkelte borgers kompetencer og ressourcer kan favne både bredere og dybere, således at de ikke kun retter sig mod en arbejdsevnevurdering men mere mod hvordan man kommer til at mestre livet. Det må gerne være i samarbejde med jobkonsulenterne, som har deres opgave og faglighed. Det er ikke fordi, at vi skal overtage deres område. Vi kan være et supplement, der kan bidrage til en helhedsvurdering af den enkelte borgers livssituation. Vi kan også have en funktion ude på det private arbejdsmarked i forhold til at fremme trivsel, motivation og udvikling i medarbejdergruppen.

17 Paneldebat Socialpædagogerne er det nye sort Deltagere: Lars Møller, formand for Voksen- og plejeudvalget, Norddjurs Kommune Gunner Dalgaard, forstander, Skovbo, Skanderborg Kommune Gert Landergren Due, kredsformand, Socialpædagogerne Østjylland Kredsformand Gert Due indledte sit oplæg med at sige, at dagen havde vist, at socialpædagogerne nærmest er det nye sort. Og han er enig i, at det går rigtig godt for faget. - Det er lykkes at bryde med hele institutionstanken og få socialpædagogikken til at være en aktiv del af civilsamfundet. Og jeg tror på, at aktivismen og en højere grad af inddragelse af borgerne bliver en vigtig del af fremtidens socialpædagogik, sagde han. Han ser også lyst på fremtiden i forhold til at finde nye arbejdsområder for socialpædagoger. Ud over ældre- og demensområdet er der også nogle spændende muligheder på uddannelsesområdet eksempelvis i forhold til at forebygge frafald på erhvervsskolerne. - Vi har værktøjerne til at gøre en forskel på disse områder. Vi skal bare blive bedre til at forklare arbejdsgiverne det. Derfor er det også vigtigt, at vi kommer i dialog med politikerne i kommunerne og regionen, så vi sammen kan lægge nogle strategier for, hvordan vi får udviklet det socialpædagogiske område de kommende år. Finder konstruktive løsninger sammen Udvalgsformand Lars Møller mener helt sikkert også, at socialpædagogikken har en eksistensberettigelse i fremtiden. Han ser store perspektiver i at inddrage organisationerne i udviklingen af politikkerne på det sociale område også gerne inden at embedsmændene kommer ind over processerne. - Når vi politikere i Norddjurs Kommune siger, at vores borgere med handicap skal have mulighed for at tage ansvar for deres eget liv, så er det jo jer, der skal være med til at føre det ud i praksis, sagde han og fortsatte: - Dermed er I forudsætningen for, at vi kan komme i mål med vores politiske visioner og idéer. Lars Møller roste kredsen for at være konstruktive medspillere i forhold til at finde nye og konstruktive løsninger på nogle af de store udfordringer, som kommunen står i. Kommunen 3.0 Forstander Gunner Dalgaard pointerede vigtigheden af, at socialpædagogerne sætter sig selv i spil for at beslutningstagerne lytter til de perspektiver og muligheder, som socialpædagogikken byder på i fremtiden. - Men indflydelsen kommer ikke af sig selv. Vi skal være proaktive og visionære, fordi vi har nogle helt særlige kompetencer, som vil blive meget efterspurgte i de kommende år, understregede han og tilføjede: - Kommunerne går fra at tilbyde service til at være et socialt fællesskab, hvor man sammen skal finde nye løsninger på de kendte opgaver. Det er det, man i Skanderborg kalder kommunen 3.0. Og her har vi meget faglighed at byde på, så vi skal aktivt byde os selv til.

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ KOLDKÆRGÅRD MANDAG DEN 14. SEPTEMBER 2015 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland, november 2015 Oplag 300 stk.

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ HOTEL BYGHOLM PARK HORSENS MANDAG DEN 4. APRIL 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 400 stk. Konsulent

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Det sammenhængende børne- og ungeliv

Det sammenhængende børne- og ungeliv Det sammenhængende børne- og ungeliv - vejen til ny velfærd for børn, unge og deres familier i Odense 14. februar 2013 Vores udfordring Vi har en dobbelt udfordring i Odense: Vi har høje ambitioner for

Læs mere

Specialsektorens frivillighedspolitik

Specialsektorens frivillighedspolitik Specialsektorens frivillighedspolitik 1 Frivillige kan tilføje en ekstra dimension I Region Nordjylland tror vi på, at fremtidens velfærd skabes i et samspil mellem borgeren, den offentlige sektor og civilsamfundet.

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA KONFERENCEN FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE PÅ KOLDKÆRGÅRD TORSDAG DEN 15. MARTS 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 300

Læs mere

Unge grønlændere bidrager til nye indsigter i det sociale arbejde

Unge grønlændere bidrager til nye indsigter i det sociale arbejde Unge grønlændere bidrager til nye indsigter i det sociale arbejde Et VISO-forløb med antropologisk og psykologisk fokus har givet Grønlænderenheden i Aalborg nye indsigter i, hvordan en gruppe unge grønlændere

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede Social- og Sundhedsforvaltningen Støttecenter for Senhjerneskadede Trivsels for Støttecentret for Senhjerneskadede -Værdier, hensyn og arbejdstilrettelæggelse med henblik på at sikre trivsel og forebygge

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Gældende fra 1.

PRAKTIKBESKRIVELSE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Gældende fra 1. PRAKTIKBESKRIVELSE jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Gældende fra 1. august 2014 Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens navn: Adresse: Postnr.

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

Inklusion. hvad er det????

Inklusion. hvad er det???? 1 Inklusion. hvad er det???? Inklusion starter derhjemme ved spisebordet med sproget, et inkluderende sprog, når vi taler om de andre børn i institutionen. I som forældre har en betydelig rolle i inklusionsarbejdet.

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet. Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele:

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet. Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej Praktikstedsbeskrivelse Børnehaven Gl. Struervej Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Institutionstype...2 Arbejdsmetoder...2 Arbejdsforhold for den studerende...2 Uddannelsesplan...2

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted 1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted Bekendtgørelsens tekst 14: Praktikstedet udarbejder en praktikstedsbeskrivelse, der skal indeholde følgende: 1)Beskrivelse af praktikstedet, herunder

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1 Bilag 2 27.april 2011 HR/CNE/MAJAH Materiale til ledere til sygefraværssamtalen Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Indhold Formål...1

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Evaluering mentorordning ved Randers Social- og Sundhedsskoles afdelinger i Randers og på Djursland

Evaluering mentorordning ved Randers Social- og Sundhedsskoles afdelinger i Randers og på Djursland Evaluering mentorordning ved Randers Social- og Sundhedsskoles afdelinger i Randers og på Djursland Til LBR i Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Randers...4

Læs mere

Hvordan passer vi bedre på os selv og hinanden? Fra viden til handling. V. Helle Niewald, Ergoterapeut, MeD Videncenter for Arbejdsmiljø

Hvordan passer vi bedre på os selv og hinanden? Fra viden til handling. V. Helle Niewald, Ergoterapeut, MeD Videncenter for Arbejdsmiljø Hvordan passer vi bedre på os selv og hinanden? Fra viden til handling V. Helle Niewald, Ergoterapeut, MeD Videncenter for Arbejdsmiljø Videncenter for Arbejdsmiljø Formidlingscenter på Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Stresspolitik. 11. marts 2013

Stresspolitik. 11. marts 2013 Rougsøvej 168 8950 Ørsted Ørsted, den 14. marts 2013 Stresspolitik 11. marts 2013 Overordnet mål: Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere trives, og hvor alle former for

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys

PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys Praktikbeskrivelsen består af følgende: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode - Specialiseringsmuligheder for Social-

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016

Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016 Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016 INDLEDNING Om centret Familiecentret er Aarhus Kommunes myndighedscenter for udsatte børn, unge og familier. Familiecentret er forankret i Socialforvaltningen/

Læs mere

Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen

Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen Velkommen: Vi glæder os til at byde dig velkommen i Myretuen. Vi håber du får en god og lærerig praktikperiode hos os med masser af udfordringer, dejlige

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

Danske Malermestre. Værd at vide om... Den første elevsamtale MALERFAGETS ARBEJDSRET

Danske Malermestre. Værd at vide om... Den første elevsamtale MALERFAGETS ARBEJDSRET Danske Malermestre Værd at vide om... Den første elevsamtale MALERFAGETS ARBEJDSRET 2 Ansættelsessamtalen Tekst: Niels Håkonsen Layout: Henrik Terney Forsidefoto: Kirsten Bille 1. udgave, 1. oplag Danske

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Ungdomskultur og motivation i udskolingen

Ungdomskultur og motivation i udskolingen Ungdomskultur og motivation i udskolingen Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh 1. Tendens: Ungdomsfasen udvides barndommen skrumper Noemi Katznelson, 2. Tendens: Ændret relationsgrammatik

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER nyt for fagfolk 2014 Børn i krise: LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER Side 4 6 Fokus på underretninger: GRIB IND I TIDE Side 14 15 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke

Læs mere

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Børneterapien Odense Team A Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Platanvej 15 6375 4100 platanhaven@odense.dk www.platanvej.dk Kontakt oplysninger Leder af Børneterapien: Malene

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

Uanmeldte tilsyn med den kommunale Hjemmepleje og private leverandører

Uanmeldte tilsyn med den kommunale Hjemmepleje og private leverandører INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Indholdsfortegnelse Årsrapport 1 Oplysninger... 2 2 Tilsynsresultat... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 3 Anbefalinger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 4 Observationer

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE OBS!!!!!! Når du får praktiskplads ved Ung i Rudersdal, besluttes det efter forsamtalen i hvilken afdeling din praktik skal finde sted. Dette gøres for at sikre det bedst mulige match

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge DEBAT 16. AUG. 2015 KL. 14.32, Politiken Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge Vi har helt misforstået, hvad der skal til for at lære de unge noget, siger lektor Mette Pless på baggrund af en

Læs mere

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede borgere Professionelt nærvær Kære læser Socialpædagogerne Nordjylland vil præsentere vores fag med dette hæfte. Det er et fag, som vi er stolte af, og

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Praktikmappe. For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever

Praktikmappe. For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever Praktikmappe For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever Indledning Kraftcentrets vision, mission og formål Denne praktikmappe er et redskab for studerende, elever og de daglige praktikvejledere I Kraftcentret.

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Kære medarbejder i Odense Kommune Du sidder nu med Odense Kommunes medarbejdergrundlag Sammen om

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ Thorvaldsensvej 12 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4628 Afdelingsleder: Annemette Stenberg Christensen E-mail: annemette.s.christensen@99454545.dk Præsentation

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

Samtaleteknik. At spørge sig frem

Samtaleteknik. At spørge sig frem Omkring spørgeteknikken: Brug HV-ord: hvordan kan det være / hvad skulle der til for at ændre/ hvad ville der ske hvis. Men undgå hvorfor Har du nogen fornemmelse af hvad det er der går galt? Hvis nu din

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere