Referat fra møde i Arbejdsgruppen til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber den 7.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Arbejdsgruppen til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber den 7."

Transkript

1 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Referat fra møde i Arbejdsgruppen til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber den 7. juni 2019 Deltagere: Louise Lyngsøe, Grith Ellerup Asboe, Birte Sønderskov, Lisbeth Buch Taudorf, Lone Graabach, Mette Kirkegaard Kristensen, Pia Ravnsbæk Bjærge, Rikke Ørbæk Møgelberg, Malene Hansen, Helle Rasmussen, Jane Voigt Andersen, Moana Hjarnø Nielsen og Charlotte Jensen. Afbud: Lene Wejlstrup Antonsen og Ulla Brit Hansen. Dato Sagsbehandler Charlotte Jensen Charlotte.Jensen@stab.rm.dk Tel Sagsnr Side 1 1. Vægtdyner At tekst til Afklaringskataloget om vægtdyner færdiggøres. At det aftales hvilken information, der sendes til hospitalerne og Regionspsykiatrien om udlevering af vægtdyner. Der er udkast til ny tekst til Afklaringskataloget. Udkastet er indarbejdet i både den nye skabelon for Afklaringskataloget og i den nuværende opsætning af Afklaringskataloget. Jette Skive, Aarhus Kommune, har haft korrespondance med Anders Kühnau om vægtdyner til børn. Regionen skal sende information om vægtdyner ud til hospitalerne og Regionspsykiatrien. Gruppen aftaler, hvad der skal fremgå af informationen. Det er muligt, at vi får en deltager i mødet fra Regionspsykiatrien. Jane Voigt Andersen (konsulent i Aarhus Kommune), Malene Hansen (jurist i Psykiatri/Social), Helle Rasmussen (overlæge i Børne- og Ungepsykiatrisk Afdeling) og Moana Hjarnø (udviklingskonsulent i Psykiatri/Social) deltog under dette punkt.

2 Der er tale om en generel problematik, som nogle har hørt, har været drøftet i Samråd i Folketinget flere gange. Børne- og Ungepsykiatrisk Afdeling oplyser, at de for nuværende ikke udlåner vægtdyner til behandling i eget hjem, men at de henviser til kommunerne. Moana Hjarnø vil undersøge, om Voksenpsykiatrien udlåner vægtdyner. De øvrige regioner udleverer heller ikke ret mange vægtdyner. Kommunerne får mange ansøgninger på vægtdyner fra børn og voksne. Det er ikke alle de pågældende børn, som er tilknyttet Børneog Ungepsykiatrisk Afdeling. Kommunernes udlevering af vægtdyner er blevet skærpet efter Principafgørelsen blev offentliggjort. Der er enighed om, at en vægtvest betragtes som et hjælpemiddel, når det primære formål er at anvende den til aktiviteter i løbet af dagen. Side 2 Det blev aftalt, at der skal udarbejdes en lokalaftale, som beskriver, hvornår vægtdyner som udgangspunkt udleveres som hhv. et behandlingsredskab og et hjælpemiddel. Formålet med lokalaftalen er at lette samarbejdet på tværs af sektorerne og undgå, at patienterne falder mellem to stole. Lokalaftalen skal godkendes af Sundhedsstyregruppen. Formandskabet satser på at få lokalaftalen behandlet i Sundhedsstyregruppen den 25. september Følgende blev drøftet i forhold til lokalaftalen: At afgørelser om vægtdyner altid træffes ud fra en konkret og individuel vurdering af den sektor, som har ansvaret At en vægtdyne som udgangspunkt betragtes som et behandlingsredskab, når det primære formål med anvendelsen er at behandle indsovningsvanskeligheder At en vægtdynene betragtes som et behandlingsredskab, når vægtdynen er et bedre alternativ end medicin At alle behandlingsmuligheder skal være udtømte, før en vægtdyne kan betragtes som et hjælpemiddel At hospitalet (lægen) altid skal give et begrundet afslag, når en vægtdyne ikke kan ordineres som et behandlingsredskab efter sundhedsloven At en vægtdyne som udgangspunkt betragtes som et hjælpemiddel, når det primære formål med anvendelsen er at afhjælpe følgerne af en varigt nedsat evne til at være aktiv og deltagende i hverdagen At en vægtdyne både kan være et hjælpemiddel og et behandlingsredskab, og at man i disse tilfælde afdækker, om vægtdynen primært skal anvendes til at behandle indsovningsvanskeligheder, eller om den primært skal

3 anvendes til at afhjælpe følgerne af en varig nedsat evne til at være aktiv og deltagende i hverdagen At kommunen altid skal give et begrundet afslag, når der ikke kan ydes støtte til en vægtdynen efter Serviceloven At aftalen ikke skal bygges op omkring diagnoser. Den skal både gælde for psykiatri og somatik At aftalen gælder for både børn og voksne Charlotte Jensen tager kontakt til Psykiatri/Social med henblik på det videre arbejde. Gruppen drøfter vægtdyner på kommende møde. Side 3 2. Initiativpligten At gruppen udarbejder en vejledning for, hvordan kommuner og hospitaler anvender initiativpligten i praksis. Jurist Tatiana Hjorth Sørensen fra Aarhus Kommune har spurgt til, om gruppen kan udarbejde en vejledning for, hvordan kommuner og hospitaler anvender initiativpligten i praksis. Formålet med en sådan vejledning er, at kommunerne og hospitalerne får nemmere ved at forventningsafstemme anvendelsen af initiativpligten og, at de giver enslydende informationer til borgerne. Vejledningen kan f.eks. omhandle følgende: Hvornår gælder initiativpligten? Hvad er hospitalets og kommunens opgave i forbindelse med anvendelse af initiativpligten? Hvilke informationer får borgeren? Hvor sendes regningen hen, hvis kommunen udleverer et redskab, som viser sig at være et behandlingsredskab og omvendt? Hvordan håndterer vi de sager, hvor der er tvivl om, hvem der skal udlevere? Der står følgende om Initiativpligten i Afklaringskataloget: "I tilfælde, hvor der opstår tvivl om, hvorvidt det er regionen eller kommunen, der er ansvarlig for betaling og levering af et nødvendigt behandlingsredskab eller hjælpemiddel, som begge parter er enige om, er nødvendigt for borgeren, er det vigtigt, at tvivlen ikke kommer borgeren til skade. Den myndighed, der har tættest kontakt med borgeren, skal i givet fald umiddelbart levere det nødvendige behandlingsredskab eller hjælpemiddel til borgeren, hvorefter

4 betalingsspørgsmålet må afklares mellem de involverede myndigheder. Tættest kontakt med borgeren defineres af "Arbejdsgruppe til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber" som den instans, der anbefaler behandlingsredskabet/hjælpemidlet til borgeren." Det blev aftalt at Louise Lyngsøe, Grith Ellerup Asboe og Charlotte Jensen udarbejder et udkast til en vejledning/skabelon, som drøftes på gruppens næste møde. Vejledningen/skabelonen skal godkendes af Sundhedsstyregruppen/Formandskabet for sundhedsaftalen. Side 4 Når initiativpligten anvendes, er det en forudsætning, at parterne er i dialog, og at de er enige om, at det er hensigtsmæssigt, at borgeren får det pågældende produkt. Parterne skal endvidere være enige om, hvem der har initiativpligten, og dermed udleverer redskabet i første omgang. Det er vigtigt, at parterne ikke lover noget på hinandens vegne. Borgeren har fået udleveret redskabet og kommer derfor ikke i klemme. Hvis parterne ikke kan blive enige om, hvem der skal betale for det pågældende redskab, udfylder de en skabelon, hvor hospitalet beskriver, hvorfor det ikke er et behandlingsredskab, og kommunen beskriver, hvorfor det ikke er et hjælpemiddel. Sagen vurderes efterfølgende af et team bestående af en jurist fra Region Midtjylland, en jurist fra en kommune samt Louise Lyngsøe, Grith Ellerup Asboe og Charlotte Jensen. Teamets vurdering af en sag er vejledende. Jane Voigt Andersen og Lone Graabach spørger Tatiana Hjorth Sørensen (jurist fra Aarhus Kommune) og Charlotte Jensen spørger Charlotte Rønde Mikkelsen (jurist fra Region Midtjylland), om de vil indgå i juristteamet. 3. Udlevering af sygeplejeartikler At det indstilles til Sundhedsstyregruppen, at ansvaret for udlevering af sygeplejeartikler præciseres. At Sundhedstyregruppen nedsætter en arbejdsgruppe bestående af jurister, økonomer og repræsentanter fra arbejdsgruppen.

5 I henhold til Vejledning om hjemmesygepleje skal kommunalbestyrelsen sikre, at der i forbindelse med opgavevaretagelsen i hjemmesygeplejen er adgang til almindeligt anvendte plejehjælpemidler, herunder sygeplejeartikler, således at nødvendig sygepleje og behandling umiddelbart kan iværksættes. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at plejehjælpemidlerne er af en sådan standard, at hjemmesygepleje kan tilrettelægges og gennemføres med størst mulig patientsikkerhed. Hvordan defineres almindeligt anvendte plejehjælpemidler? Principafgørelse 44-18: Nødvendigt tilbehør og udstyr til hjælpemidlet/behandlingsredskabet følger den udlånende instans. Produkter til lindring, pleje og hygiejne følger den udlånende instans. Side 5 Det skal afklares, om det forhold, at den kommunale hjemmesygepleje udfører behandling i borgerens eget hjem som led i eller fortsættelse af behandling iværksat på hospitalet, ændrer på udleveringsforpligtigelsen i forhold til produkter til lindring, pleje og hygiejne. Et eksempel er Trachealkanyler, som er et behandlingsredskab. Indstillingen blev godkendt. Gruppen foreslås suppleret med fagpersonale, som ikke er medlem af Arbejdsgruppen til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber. Et eksempel kan være fistelposer. 4. Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm At tekst til Afklaringskataloget om sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm færdiggøres. Udkast til ny tekst til Afklaringskataloget om FreeStyle Libre fremgår af bilaget. Teksten er udarbejdet på baggrund af Principafgørelse og Sundhedsdirektørkredsens (Danske Regioner) beslutning om, hvornår hospitalerne udleverer FreeStyle Libre som behandlingsredskab. Vi har disse 3 i Afklaringskataloget i dag: ma%cc%8aleapparat.aspx Formandskabet foreslår, at blodsukkermåleapparat ikke ændres.

6 -glukosemaaler.aspx Formandskabet foreslår, at "med alarm" tilføjes i titlen. ede-glukosemaalingssystemer-uden-alarm-til-boern-(0-18- aar).aspx) Formandskabet foreslår, at denne slettes, og indarbejdes i "Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm". Følgende ændres i Afklaringskataloget: Side 6 Kontinuerlig glukosemåler: "Med alarm" tilføjes i titlen. Sensorbaserede glukosemålingssystemer uden alarm til børn (0-18 år): Slettes og indarbejdes i "Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm". Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm: Hvad er et Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm Sensorbaseret glukosemålesystem måler blodsukkeret hos patienten ved hjælp af en scanner/aflæser. I hvilken sammenhæng indgår produktet i Måleredskab der bruges af borgere, som har svært ved at styre deres blodsukker. Glukosesensoren føres ind under huden. Denne måler sukkerværdien i vævsvæsken, og udskiftes efter leverandørens anbefalinger. Borgeren har mulighed for at se om koncentrationen er for opadgående eller nedadgående. Hvad er det primære formål med anvendelsen Sensorbaseret glukosemålesystem anvendes i forbindelse med måling af insulin i blodet. Formålet kan have både et behandlende og et afhjælpende sigte, og i disse tilfælde skal der foretages en grundig analyse af, hvad det primære formål er, og hvilken sammenhæng produktet indgår i. Sundhedsloven går forud for serviceloven, og derfor skal alle behandlingsmuligheder efter sundhedsloven være udtømte, inden det sensorbaserede glukosemålesystem uden alarm kan behandles efter serviceloven. Formålet med at anvende sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm som et behandlingsredskab er at behandle svært regulerbar diabetes.

7 Formålet med at anvende sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm som et hjælpemiddel er at afhjælpe yderligere følger af sygdommen i de tilfælde, hvor der er uheldige følger ved at anvende de almindelige injektion- og testmaterialer, som i væsentligt grad påvirker borgernes daglige aktivitetsniveau og erhvervsevne. Det gælder hos borgere, som har en velreguleret diabetes. Udstyr og tilbehør Eventuelle fingerprikker og teststrimler i forbindelse med kontrolmålinger. Udleveres sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm som et behandlingsredskab, afholdes alle udgifter af regionen. Udleveres sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm som et hjælpemiddel, betaler hhv. kommunen og borgeren 50 % af sensoren/aflæseren jf. Servicelovens 112. Side 7 Det forhold, at borgere oplever, at glumosemålesystemet er mere hensigtsmæssig og nemmere at bruge eller skaber mere tryghed for borgeren, kan ikke i sig selv føre til, at der kan udleveres en sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm til borgerne. Det samme gør sig gældende i forhold til, at borgere ikke bryder sig om at skulle stikke sig offentligt, eller at borgeren har skiftende arbejdspladser/-steder. Bemærkninger: Ankestyrelsens principafgørelse om hjælpemiddel behandlingsredskab - blodsukkermåleapparat. EFTER INDLÆGGELSE: Borgere med behov i eget hjem, som led i eller fortsættelse af den iværksatte behandling på hospital: Voksne med svært regulerbar type 1 diabetes, dvs. alle voksne patienter med type 1-diabetes og en HbA1c over 70 mmol/mol kan ordineres sensorbaseret gluskosemålesystem uden alarm. Dog kan patientens glykæmiske status ikke stå alene. Sensorbaseret glukosemålesystem uden alarm udleveres altid til børn/unge under 18 år af hospitalet som et behandlingsredskab, hvis der er en lægefaglig begrundelse for, at barnet/den unge skal have glukosemålesystemet. Når den unge fylder 18, udleveres glukosemålesystemet fortsat som et behandlingsredskab. Ansvarsplacering: Hospital Borgere med varig nedsat funktionsevne: For voksne velregulerede diabetikere, som ikke har behov for instruktion og assistance til at anvende glukosemålingssystemet hjemme, vil glukosemålingssystemet være et hjælpemiddel. Her er det afgørende, at produktet giver en yderligere afhjælpning af følgerne af sygdommen. Det er fx tilfældet, hvor der er uheldige

8 følger ved anvendelsen af de almindelige og formentlig billigere hjælpemidler. Vurderer kommunen, at glukosemålingssystemet er et hjælpemiddel for borger, vil det bero på en konkret og individuel vurdering, om produktet i væsentlig grad yderligere end det allerede bevilgede injektions- og testmateriale kan afhjælpe borgerens varige følger af den nedsatte funktionsevne. Kommunen kan i væsentlighedsvurderingen inddrage lægelige oplysninger om eventuelle bivirkninger af det allerede bevilgede injektions- og testmateriale. Dette kan fx være særlige fysiske gener, herunder nedsat følelse i fingerspidserne eller et særligt behov for mange daglige blodsukkermålinger, enten på grund af meget svingende blodsukker, eller hvis borgers erhverv kræver dette, herunder hygiejniske arbejdsforhold, som vanskeliggør hyppige målinger. Side 8 Ansvarsplacering: Kommune 5. Fistelposer At gruppen drøfter formuleringen om fistelposer. Vi skal afklare, om hospitalerne kan udlevere produkter som et behandlingsredskab, hvis tilstanden er stationær og patienten ikke har behov for at gå til kontrol og er afsluttet, inden vi tager stilling til fistelposernes endelige afgrænsning. Charlotte har kontaktet regionens jurist, som siger, at det ikke bør være muligt, jf. Afgrænsningscirkulæret: "Hjælpemidler og apparatur, som ordineres som led i behandling på sygehus/speciallægepraksis eller som en fortsættelse af den iværksatte behandling, og hvor patientens anvendelse af hjælpemidlet/apparaturet typisk er under kontrol af sygehuset eller speciallægepraksis indtil tilstanden er stationær. Eksempelvis lungebehandlingsudstyr og orthoser. Vedrørende formuleringen»hvor patientens anvendelse af hjælpemidlet/apparaturet typisk er under kontrol af sygehuset eller speciallægepraksis indtil tilstanden er stationær«skal følgende præciseres: 1) Patienten bliver kontrolleret på sygehuset eller i speciallægepraksis for den specifikke tilstand som hjælpemidlet/apparaturet er rettet imod. 2) Det er den tilstand, som hjælpemidlet/apparaturet er rettet imod, der skal kunne betegnes som stationær. Om tilstanden kan betegnes som stationær, afgøres ved en lægefaglig vurdering foretaget på sygehuset/i speciallægepraksis."

9 Hvad vurderer gruppen? Når fistelposen opsamler sekret, kan vi ikke sidestille fistelposen med en stomipose. Fistlen kan sidestilles med et kronisk sår og dermed kan fistelposen sidestilles med tilbehør til sårbehandling. Hvis borgeren selv kan skifte sårforbinding, udleverer nogle kommuner tilbehøret til sårskiftet. Formandskabet har efter mødet besluttet at spørge ministeriet om, hvem der udleverer fistelposer, når fistlen er kronisk, borgeren er afsluttet i hospitalsregi, og borgeren er overgået til hjemmesygeplejen. Side 9 Der oprettes et nyt produkt i Afklaringskataloget: "Fistelposer til opsamling af andet end afføring". Dette vil være gældende, indtil der foreligger et svar fra ministeriet. Tekst til Afklaringskataloget: Hvad er en fistelpose Fistelposer er specielt designet til at dække sår og drænere væskende fistler. I hvilken sammenhæng indgår produktet i Fistelposer anvendes i plejen af fistler, hvorfra der løber sekret. Fistelposer sidestilles med særlige sårbehandlingsprodukter. Hvad er det primære formål med anvendelsen Det primære formål med at anvende fistelposer er at behandle og pleje et åbent sår og sikre, at det er tørt og, at sekretet absorberes/dræneres. Udstyr og tilbehør Filter, låg, klippeguide, dækfolie, drænport m.m. Udstyr og tilbehør, som er en integreret del af produktet. Udleveres af den udlånende instans: Hospitalet Produkter til lindring, pleje og hygiejne. Udleveres af den udlånende instans: Ikke relevant Bemærkninger: Hvis fistelposen anvendes til at opsamle afføring, sidestilles fistelposen med en stomipose. Se Afklaringskataloget: illelse/stomi.aspx UNDER INDLÆGGELSE: Borgere med behov i forbindelse med behandling på hospital:

10 Ansvarsplacering: Hospital EFTER INDLÆGGELSE: Borgere med behov i eget hjem, som led i eller fortsættelse af den iværksatte behandling på hospital: Mens hospitalet behandler fistlen, er fistelposen et behandlingsredskab. Ansvarsplacering: Hospital 6. Midlertidige hjælpemidler At vi fastholder den gamle lokalaftale i forhold til de basale hjælpemidler, og at vi præciserer hvilke hjælpemidler, der er omfattet af lokalaftalen. Side 10 Formandskabet foreslår, at vi fastholder den gældende aftale om midlertidige hjælpemidler. Det tilføjes i aftalen, at kommunen skal vurdere på baggrund af SEL 113 B, om borgeren kan få udleveret et midlertidigt hjælpemiddel og, at kommunen skal give et skriftligt afslag, hvis kommunen ikke udleverer det midlertidige hjælpemiddel. En jurist fra Viborg Kommune har vurderet muligheden for at anvende SEL 113 B. 113 B er en kan-paragraf. For, at 113 B kan anvendes, er det en forudsætning, at betingelserne for støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder i øvrigt er opfyldt. Baggrunden for 113 B er beskrevet i forarbejderne til ændringen af Serviceloven. Kommunen kan vælge ikke at bevilge et tidsbegrænset hjælpemiddel, men den skal være opmærksom på, at der i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, 5 er en pligt til at vurdere en ansøgning om hjælp efter alle de muligheder, der er i den sociale lovgivning. Det betyder, at kommunen i dens afgørelser skal tydeliggøre, at der er taget stilling til muligheden for bevilling af tidsbegrænset hjælpemiddel efter SEL 113 b i de sager, hvor en sådan vurdering har relevans. Det, at reglen er en kan bestemmelse betyder, at det er op til kommunen ud fra en konkret og individuel vurdering at afgøre, om borger skal bevilges et tidsbegrænset hjælpemiddel som følge af en midlertidig funktionsnedsættelse. Denne vurdering skal ske i et samlet perspektiv i forhold til rehabilitering og tidlig indsats. Lovgiver har med vedtagelsen af Servicelovens 113 B forudsat, at muligheden for at bevillige hjælpemidler m.m. også skal være til stede, hvis ansøgerens funktionsnedsættelse er af midlertidig

11 karakter. Reglen forudsættes derfor anvendt i relevante sager, selv om den for er formuleret som en kan bestemmelse. Udsættes til næste møde. 7. Ny opsætning af afklaringskataloget At gruppen udarbejder eksempler på tekst til ny opsætning af Afklaringskataloget. Produkterne er blevet fordelt mellem medlemmerne Apnø-alarm og Apnø-madras kan slettes. Side 11 Produkterne indarbejdes i en skabelon. Færdiggøres til næste møde og sendes til Charlotte Jensen senest 31. august. Indstillingen blev godkendt. Gruppens medlemmer sender udkast til tekst til Charlotte Jensen senest den 31. august. Vi afventer tilbud fra Campfire på, hvad det vil koste at ændre opsætningen af hjemmesiden med Afklaringskataloget. 8. Næste møde Næste møde afholdes den 13. september Følgende behandles på næste møde, jf. dette referat: Status på vægtdyner Oplæg til handlingsplan - initiativpligten Drøftelse af lokalaftalen for midlertidige hjælpemidler Status for ny opsætning af Afklaringskataloget Drøftelse af erfaringer med anvendelsen af den nye skabelon til ansvarsdeling Derudover er der et punkt fra Lisbeth Buch Taudorf ang. skinner: Hvem har ansvaret for udlevering af en skinne, når anvendelsen af skinnen har flere formål (både behandling udskyde operation og afhjælpe følgerne af den nedsatte funktionsevne muliggøre aktivitet uden at tommelen lukserer).

12 9. Eventuelt Der var ingen punkter under eventuelt. Referent: Charlotte Jensen Side 12

Referat fra møde den 15. november 2017 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat fra møde den 15. november 2017 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 15. november 2017 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og

Læs mere

Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Tid: Mandag den 12.

Læs mere

1. Nye medlemmer af gruppen

1. Nye medlemmer af gruppen Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjælpemiddelgruppen den 30. november 2018 Deltagere: Louise

Læs mere

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Tid: Torsdag

Læs mere

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i undergruppen

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om hjælpemiddel - behandlingsredskab - blodsukkermåleapparat

Ankestyrelsens principafgørelse om hjælpemiddel - behandlingsredskab - blodsukkermåleapparat KEN nr 9473 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. maj 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-2140-56710 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Hvornår er FreeStyle Libre Flash efter sundhedslovgivningen et behandlingsredskab?

Hvornår er FreeStyle Libre Flash efter sundhedslovgivningen et behandlingsredskab? Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 Ankestyrelsen E-mail: ast@ast.dk Dato: 25. januar 2017 Enhed: Sagsbeh.: Sagsnr.: Dok. nr.: Til Ankestyrelsen Ankestyrelsen har ved henvendelse

Læs mere

om juridiske forhold ved FreeStyle Libre 1. Baggrund

om juridiske forhold ved FreeStyle Libre 1. Baggrund Advokatpartnerselskab Ulrik Bangsbo Hansen Advokat J.nr. 308731 NOTAT om juridiske forhold ved FreeStyle Libre 1. Baggrund Abbott Diabetes Care ( Abbott ) har bedt os udarbejde et notat om borgeres adgang

Læs mere

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Vejledende afklaringskatalog på området for hjælpemidler og behandlingsredskaber i Region Midtjylland

Vejledende afklaringskatalog på området for hjælpemidler og behandlingsredskaber i Region Midtjylland Vejledende afklaringskatalog på området for hjælpemidler og behandlingsredskaber i Region Midtjylland Lene Lange Ledende terapeut, MBA Hospitalsenheden Horsens Formalia: Sundhedsloven lov nr. 95 Lov om

Læs mere

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i undergruppen

Læs mere

Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet

Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet Cirkulære nr. 0 af 21. december 2006 Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet Efter 74 i sundhedsloven, lov nr. 546 af 24. juni 2005, har regionsrådet

Læs mere

A Er produktet led i behandlingen eller har det til formål at forebygge en forringelse af behandlingsresultat. B Er produktet et led i genoptræningen?

A Er produktet led i behandlingen eller har det til formål at forebygge en forringelse af behandlingsresultat. B Er produktet et led i genoptræningen? Patient har behov for hjælpemiddel/ behandlingsredskab A Er produktet led i behandlingen eller har det til formål at forebygge en forringelse af behandlingsresultat Ja A1 Sygehuset udleverer/udlåner produktet

Læs mere

Behandlingsredskaber og hjælpemidler

Behandlingsredskaber og hjælpemidler Behandlingsredskaber og hjælpemidler Karin H. Theilgaard, Odense Kommune Annette L. Stougaard, Region Syddanmark Fælles formandskab, følgegruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler CPOP DAG, Torsdag

Læs mere

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i undergruppen

Læs mere

Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften

Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften Side 1 af 11 DOK nr xxxx af xx/yy/zzzz Offentliggørelsedato: xx-yy-zzzz Ressortnavn Vis mere.. Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften

Læs mere

Koncern Plan og Udvikling. Enhed for Kommunesamarbejde. Kongens Vænge 2 3400 Hillerød

Koncern Plan og Udvikling. Enhed for Kommunesamarbejde. Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Koncern Plan og Udvikling Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5416 Web www.regionh.dk Dato: 28. september 2010 Præcisering og uddybning

Læs mere

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber d. 17. november 2014

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber d. 17. november 2014 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber d. 17. november 2014 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk

Læs mere

De juridiske rammer v. Ulla Bitsch Andersen

De juridiske rammer v. Ulla Bitsch Andersen De juridiske rammer v. Ulla Bitsch Andersen Lovbekendtgørelse nr. 95 af 7. februar 2008 sundhedsloven Lovbekendtgørelse nr. 979 af 1. oktober 2008 social service Bekendtgørelse nr. 987 af 6. august 2007

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

Referat af møde i Det Regionale Samarbejdsråd på hjælpemiddelområdet

Referat af møde i Det Regionale Samarbejdsråd på hjælpemiddelområdet Regionshuset Viborg Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat af møde i Det Regionale Samarbejdsråd på hjælpemiddelområdet

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Temamøde. Behandlingsredskaber og hjælpemidler. Begreber og det tværsektorielle samarbejde.

Temamøde. Behandlingsredskaber og hjælpemidler. Begreber og det tværsektorielle samarbejde. Temamøde Behandlingsredskaber og hjælpemidler. Begreber og det tværsektorielle samarbejde. 1 Hvilken lovgivning? Sundhedsloven 138 Sygepleje 140 Genoptræning ning 205 Sundhedsaftaler Serviceloven 86 Genoptræning

Læs mere

Referat fra møde den 11. juni 2018 i Arbejdsgruppe til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat fra møde den 11. juni 2018 i Arbejdsgruppe til løbende ajourføring af fælles afklaringskatalog om hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 11. juni 2018 i Arbejdsgruppe til løbende ajourføring af

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet. Referat fra møde den 22. september 2017 i Hjerneskadesamrådet for voksenområdet

Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet. Referat fra møde den 22. september 2017 i Hjerneskadesamrådet for voksenområdet Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 22. september

Læs mere

Referat fra 1. møde i arbejdsgruppen om rehabilitering på specialiseret niveau den 23. august 2016

Referat fra 1. møde i arbejdsgruppen om rehabilitering på specialiseret niveau den 23. august 2016 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra 1. møde i arbejdsgruppen om rehabilitering på specialiseret niveau

Læs mere

Hjælpemidler og behandlingsredskaber

Hjælpemidler og behandlingsredskaber Hjælpemidler og behandlingsredskaber Afgrænsningscirkulæret Formål at definere hvor udgifter og forsyningspligt skal placeres at definere hvad behandlingsredskaber er, og at afgrænse behandlingsredskaber

Læs mere

Hjælpemidler - i det intelligente velfærdshjem. Inger Kirk Jordansen, Hjælpemiddelinstituttet, 3.12.2010

Hjælpemidler - i det intelligente velfærdshjem. Inger Kirk Jordansen, Hjælpemiddelinstituttet, 3.12.2010 Hjælpemidler - i det intelligente velfærdshjem Inger Kirk Jordansen, Hjælpemiddelinstituttet, 3.12.2010 Hvad er et hjælpemiddel? Hvem vil betale? Identitet Livskvalitet Kontrol Trivsel Tryghed Værdighed

Læs mere

KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN

KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN 26. april 2012 KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN Arbejdsmiljøhjælpemidler efter arbejdsmiljøloven 1 Institutions- og Basisinventar efter hjælpemiddelbekendtgørelsens

Læs mere

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Deltagere: Inger Buhl

Læs mere

Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene

Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene 22.03.2017 Henvendelse fra Kalundborg Kommune vedr. brug af TSM/Med.com: Fra Geriatrisk afdeling, regionalt sygehus har vores visitatorer fået meddelelse om, at de

Læs mere

Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge

Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge

Læs mere

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold tha@sm.dk

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold tha@sm.dk Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold tha@sm.dk Ergoterapeutforeningen Nørre Voldgade 90 DK-1358 København K Tlf: +45 88 82 62 70 Fax: +45 33 41 47 10 cvr nr. 19 12 11 19 etf.dk

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler.

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Indstilling til styregruppen for grundaftaler Arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler indstiller til styregruppen

Læs mere

Samarbejdsaftale på stomiområdet

Samarbejdsaftale på stomiområdet Samarbejdsaftale på stomiområdet Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen Region Midtjylland og de 19 midtjyske kommuner 9. september 2019 Samarbejdsaftale på stomiområdet 2 3 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

KAPITEL 1: INDLEDNING OG FORMÅL...

KAPITEL 1: INDLEDNING OG FORMÅL... VEJLEDENDE AFKLARINGSKATALOG PÅ OMRÅDET FOR HJÆLPEMIDLER OG BEHANDLINGSREDSKABER I REGION MIDTJYLLAND - EN SAMARBEJDSAFTALE MELLEM RE- GION OG KOMMUNER UDGAVE FEBRUAR 2015 WWW.HJJAELPEMIIDLER.RM.DK 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. Status for nyt kommissorium Indstilling: At orienteringen tages til efterretning.

1. Status for nyt kommissorium Indstilling: At orienteringen tages til efterretning. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 3. september 2018 i Hjælpemiddelgruppen Deltagere: Louise

Læs mere

Kropsbårne hjælpemidler

Kropsbårne hjælpemidler Kropsbårne efter servicelovens 112 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad

Læs mere

Referat fra møde 9. marts 2018 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat fra møde 9. marts 2018 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde 9. marts 2018 i Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Læs mere

KAPITEL 1: INDLEDNING OG FORMÅL...

KAPITEL 1: INDLEDNING OG FORMÅL... VEJLEDENDE AFKLARINGSKATALOG PÅ OMRÅDET FOR HJÆLPEMIDLER OG BEHANDLINGSREDSKABER I REGION MIDTJYLLAND - EN SAMARBEJDSAFTALE MELLEM RE- GION OG KOMMUNER UDGAVE DECEMBER 2013 WWW.HJAELPEMIIDLER.RM.DK 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

SYGEPLEJEN/JOB OG VELFÆRD. Sygepleje. Kvalitetsstandard

SYGEPLEJEN/JOB OG VELFÆRD. Sygepleje. Kvalitetsstandard SYGEPLEJEN/JOB OG VELFÆRD Sygepleje Kvalitetsstandard Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om sygepleje til borgere, som bor i eget hjem, på plejecenter eller på korttidsplads.

Læs mere

Kropsbårne hjælpemidler

Kropsbårne hjælpemidler Kropsbårne efter servicelovens 112 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad

Læs mere

Referat fra møde den 8. december 2016 i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet

Referat fra møde den 8. december 2016 i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 8. december 2016 i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet

Læs mere

Den Danske Bandagistbranche 2016. Branchemøde i OTB Stockholm 27. april 2016 Mads Harbo

Den Danske Bandagistbranche 2016. Branchemøde i OTB Stockholm 27. april 2016 Mads Harbo Den Danske Bandagistbranche 2016 Branchemøde i OTB Stockholm 27. april 2016 Mads Harbo Betaling for ortopædiske hjælpemidler (proteser, ortoser og ortopædisk fodtøj) < 5 % betales af patienten selv 5

Læs mere

KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN

KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN 23. februar 2018 KVALITETS-STANDARD PÅ FORBRUGSGODER EFTER 113 I SERVICELOVEN Arbejdsmiljøhjælpemidler efter arbejdsmiljøloven 1 Institutions- og områdeledere Basisinventar

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet

Læs mere

1. Baggrund. o Afsnit 2: Ankestyrelsens principafgørelse o Afsnit 3: Afgrænsning af behandlingsredskab overfor hjælpemiddel

1. Baggrund. o Afsnit 2: Ankestyrelsens principafgørelse o Afsnit 3: Afgrænsning af behandlingsredskab overfor hjælpemiddel NOTAT Ankesfyrelsens principafgørelse vedr. FreeStyle Libre 1. Baggrund Abbott Diabetes Care ("Abbott") har bedt os udarbejde et notat om borgeres adgang til støtte til dækning af udgifter til Abbotts

Læs mere

Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl Mødelokale F1, Regionshuset Viborg

Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl Mødelokale F1, Regionshuset Viborg Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl. 10.00-12.30.

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard Psykisk pleje og omsorg Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83

Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Psykisk pleje og omsorg efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne kvalitetsstandard beskriver Sønderborg Kommunes serviceniveau for psykisk pleje og omsorg

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a LOVGRUNDLAG FORMÅL 83 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne,

Læs mere

Behandlingsredskaber og hjælpemidler

Behandlingsredskaber og hjælpemidler Behandlingsredskaber og hjælpemidler - til fagpersoner på sygehuse, i kommuner og praktiserende speciallæger i Region Syddanmark www.regionsyddanmark.dk Behandlingsredskaber, hjælpemidler og træningsredskaber

Læs mere

Myndighed - Sundhed. Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler. Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2

Myndighed - Sundhed. Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler. Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2 Myndighed - Sundhed Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2 Det med gult markeret er ændringer fra udgave 1 til udkast til udgave 2. Bemærk at under punkt

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts 2013./.

Læs mere

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Esbjerg d. 22. oktober 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Samarbejdet med kommunen 2 10 gode råd 1. Få det på skrift søg skriftligt, og

Læs mere

Kvalitetsstandard for nødkald. Samsø Kommune

Kvalitetsstandard for nødkald. Samsø Kommune Kvalitetsstandard for nødkald Samsø Kommune Hjemmeplejen Oktober 2014 Kvalitetsstandard for nødkald Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Samsø Kommunes tilbud om nødkald. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Kvalitetsstandard 2 Kvalitetsstandard for hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019 Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019 Hvad er hjemmesygepleje: Hjemmesygepleje er for eksempel Fokus på sundhedsfremme og forebyggelse med henblik på at bevare og styrke borgernes sundhed. Undersøgelse

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe vedr. fastlæggelse af et fælles redskab til vurdering af funktionsevnen hos patienter med apopleksi

Kommissorium for arbejdsgruppe vedr. fastlæggelse af et fælles redskab til vurdering af funktionsevnen hos patienter med apopleksi Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8200 Århus N www.rm.dk Kommissorium for arbejdsgruppe vedr. fastlæggelse af et fælles redskab til vurdering af funktionsevnen hos patienter med

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014 Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder Hvad er et hjælpemiddel og et forbrugsgode? Hjælpemidler er produkter som er fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Læs mere

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018 Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018 Hvad er hjemmesygepleje: Hjemmesygepleje er for eksempel Råd og vejledning til håndtering af nye livssituationer i forbindelse med sygdom Undersøgelse og behandling

Læs mere

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen for voksenpsykiatri DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Tid:

Læs mere

Til Nære Sundhedstilbud. Patientinddragelsesudvalgets høringssvar på Region Midtjyllands Sundhedsplan.

Til Nære Sundhedstilbud. Patientinddragelsesudvalgets høringssvar på Region Midtjyllands Sundhedsplan. Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Til Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Patientinddragelsesudvalgets høringssvar på Region

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018

Læs mere

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Kontaktoplysninger: mbl@diabetes.dk, social@diabetes.dk Rådgivningens telefontider: Mandage

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015. Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015. Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD 2016 Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Sundhedsloven 138, 139. Hvem kan modtage indsatsen, og hvilke kriterier

Læs mere

Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006.

Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006. REGION MIDTJYLLAND Under dannelse Tingvej 15 8800 Viborg Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006. Dato: 17-08-2006 Sagsbehandler: Charlotte Jensen Tlf.:

Læs mere

Tid og Sted: , kl , Gæstelokale 2, indgang 32, Skovagervej 2, 8240 Risskov.

Tid og Sted: , kl , Gæstelokale 2, indgang 32, Skovagervej 2, 8240 Risskov. Regionshuset Viborg Til faglig temagruppe for voksenpsykiatri Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Endeligt referat Møde i Temagruppen

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Hjælpemidler og Forbrugsgoder Midlertidige eller varige hjælpemidler Lov om Social Service 112 Hjælpemidler Lov om Social Service 113 Forbrugsgoder

Læs mere

Artikel fra Jyllands-Posten d. 25. februar 2013

Artikel fra Jyllands-Posten d. 25. februar 2013 Artikel fra Jyllands-Posten d. 25. februar 2013 Artikel fra Jyllands-Posten d. 12. februar 2013 Efter et samråd i folketingets socialudvalg den 26. juni 2012 tog Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup

Læs mere

Nødkald og sygeplejekald efter servicelovens 112

Nødkald og sygeplejekald efter servicelovens 112 Nødkald og sygeplejekald efter servicelovens 112 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for nødkald og sygeplejekald Denne pjece beskriver Sønderborg Kommunes serviceniveau for tilbud om personlig hjælp eller

Læs mere

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper Egenbetaling ved forskellige opholdstyper NOTAT 5. december 2018 Journal nr. Sagsbehandler SKRAS Baggrund Velfærdsudvalget har ønsket udarbejdet et notat, der forholder sig til Kammeradvokatens notat,

Læs mere

Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene

Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene Nye afgørelser fra Afklaringsudvalgene 22.08.2017 Henvendelse fra kommune vedr. ståstativ: 14-årigt barn med varige fysiske og psykiske funktionsnedsættelser grundet iltmangel under fødslen. Barnet sidder

Læs mere

Temagruppen for børne- og ungdomspsykiatri. Referat af møde i temagruppen for børne- og ungdomspsykiatri

Temagruppen for børne- og ungdomspsykiatri. Referat af møde i temagruppen for børne- og ungdomspsykiatri Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen for børne- og ungdomspsykiatri DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i temagruppen for børne- og

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Hjælpemidler og Forbrugsgoder Træningsredskaber samt midlertidige hjælpemidler Lov om Social Service 112 Hjælpemidler, Lov

Læs mere

Nødkald og sygeplejekald. Kvalitetsstandard

Nødkald og sygeplejekald. Kvalitetsstandard Nødkald og sygeplejekald Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for nødkald og sygeplejekald Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om nødkald og sygeplejekald. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016

Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016 Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016 Hvad er palliative tilbud? Palliation betyder lindring. Denne kvalitetsstandard indeholder en beskrivelse af de lindrende, og praktiske tilbud til den alvorligt

Læs mere

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 10-10-2013 Sagsid.: 11578 Version nr.: 1 Kvalitetsstandard for genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder jf. 112 og 113. Område

Læs mere

Hjerneskadesamrådet for børn og unge med erhvervet hjerneskade

Hjerneskadesamrådet for børn og unge med erhvervet hjerneskade Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet for børn og unge med erhvervet hjerneskade Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra mødet

Læs mere

KVALITETS-STANDARD PÅ KROPSBÅRNE HJÆLPEMIDLER EFTER 112 I SERVICELOVEN

KVALITETS-STANDARD PÅ KROPSBÅRNE HJÆLPEMIDLER EFTER 112 I SERVICELOVEN LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN 1. maj 2017 KVALITETS-STANDARD PÅ KROPSBÅRNE HJÆLPEMIDLER EFTER 112 I SERVICELOVEN Arbejdsmiljøhjælpemidler efter arbejdsmiljøloven Basisinventar efter hjælpemiddelbekendtgørelsens

Læs mere

Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser

Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Holmens Kanal 22 1060 København K. Sendt pr. mail til tha@sm.dk. Høringssvar fra KL vedrørende revision af servicelovens voksenbestemmelser

Læs mere

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard Personlig hjælp og pleje Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandarden

Læs mere

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser)

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1807168 Dok. nr.: 806992 Dato: 24-01-2019 UDKAST Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

1 of 5. Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015

1 of 5. Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud 1 of 5 Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

Indkøb. Efter servicelovens 83. Kvalitetsstandard. Den rehabiliterende tankegang tager udgangspunkt i flg.:

Indkøb. Efter servicelovens 83. Kvalitetsstandard. Den rehabiliterende tankegang tager udgangspunkt i flg.: Indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad af uafhængighed

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 LOVGRUNDLAG FORMÅL 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer

Læs mere

Udkast til aftale om indlæggelses- og udskrivningsforløb

Udkast til aftale om indlæggelses- og udskrivningsforløb Indsatsområde 1: Udskrivningsforløb for svage, ældre patienter Krav 1. Hvordan parterne sikrer rettidig afklaring af den enkelte patients behov efter udskrivning fra sygehus, herunder koordinering af udskrivningstidspunkt

Læs mere

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området 18. september 2013 Den grundige udgave Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området Forkortelser Serviceloven Lov om social service 100-bekendtgørelsen Bekendtgørelse 648 af

Læs mere

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Dette baggrundsnotat om samarbejdet

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 725 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCRV Koordineret med: Primaejur,

Læs mere

Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering

Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering Regionshuset Viborg Temagruppen for behandling, pleje, genoptræning og rehabilitering Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra

Læs mere

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner VEJ nr 9235 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 25. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr 1807168 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

KOMMUNAL SYGEPLEJE SERVICEDEKLAR ATION

KOMMUNAL SYGEPLEJE SERVICEDEKLAR ATION KOMMUNAL SYGEPLEJE SERVICEDEKLAR ATION 1 BORGEREN I EGET HJEM ELLER PLEJEBOLIG 2 KOMMUNAL SYGEPLEJE I GULDBORGSUND KOMMUNE FORMÅL At forebygge sygdom, fremme sundhed, yde sygepleje og behandling, øge eller

Læs mere

Referat af møde i Samarbejdsorganet på høreområdet 26. august 2010

Referat af møde i Samarbejdsorganet på høreområdet 26. august 2010 Regionshuset Viborg Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat af møde i Samarbejdsorganet på høreområdet 26. august 2010

Læs mere