Tirsdag 11. og onsdag 12. august

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tirsdag 11. og onsdag 12. august"

Transkript

1 SOMMERSKOLE 2015 SIDE 1/2 Tirsdag 11. og onsdag 12. august Akupunktur i tandklinikken Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. og onsdag 12. august, begge dage kl Kursusgiver Jette Noes, tandplejer og akupunktør, tidligere underviser SKT Aarhus Akupunkturbehandlinger kan være en hjælp i de daglige patientbehandlinger på klinikken. Kurset tager udgangspunkt i den kinesiske akupunktur. Du får indblik i den gamle kinesiske viden, og vi ser på, hvordan akupunkturen nu også er accepteret i den vestlige verden. Kroppens meridianer gennemgås med vægt på de meridianer, som er interessante for de arbejdsområder, klinikkens behandlere har. Du får gennemgået: Lovgivning. Risici. Kontraindikationer. Bivirkninger. Hvad kan akupunktur og hvad kan det ikke? Hvordan finder vi punkternes placering? Hvordan skal vi stikke? Med samme udgangspunkt gennemgås øreakupunktur. Efter kurset vil du være i stand til at udføre enkle akupunkturbehandlinger på klinikkens patienter som en hjælp i patientbehandlingen, f.eks. hjælp mod smertelindring under tandrensning, afhjælpning af kvalme, f.eks. hos gravide, og svælgreflekser, f.eks. under aftrykstagning eller røntgen, afhjælpning af odontofobi, smerter efter kirurgi, xerostomi, afhjælpning ved rygestop og sukkertrang samt styrkelse af immunforsvaret. Kurset afsluttes med opgaver, som repeterer det, du har arbejdet med på kurset. Kurset veksler mellem teori og praktiske øvelser, hvor deltagerne arbejder sammen i grupper på 3. Der arbejdes på fødder, underben, hænder, underarme, ansigt og ører. Kursusprisen er inkl. kompendium samt 2 æsker akupunkturnåle og en udmåler (til at tage med hjem).

2 SOMMERSKOLE 2015 SIDE 2/2 Max. 9 deltagere. Det sagde tidligere kursister: Jette er en meget inspirerende underviser Supergodt at skifte mellem teori og praktisk undervisning Jeg føler mig kompetent til at gå i gang med akupunktur Udførligt og meget relevant for videre behandling i praksis

3 Tirsdag 11. august Brand på klinikken hvad gør jeg? NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. august kl Kursusgivere Susan Burlund, faglærer Mikael Røll, faglærer, SKT, Health, Aarhus Universitet Hvad gør du, hvis der pludselig opstår brand på klinikken? Her kan en hurtig og korrekt reaktion kan være med til at forhindre en katastrofe. Med dette grundlæggende kursus får du kendskab til de forskellige slukningsmidler, og du opnår viden og færdigheder til at forhindre brande i at opstå og udvikle sig. Undervisningen er en blanding af teori og praksis, hvor alle kursister får mulighed for til at slukke en brand. Kurset kan kombineres med kurset Akutte situationer førstehjælp tirsdag formiddag en sikkerhedsdag, der er relevant for hele klinikkens personale. Max. 30 deltagere

4 Tirsdag 11. august OR bondet retention og den svære TPA bliv god til at bukke arbejdskursus for tandplejere og klinikassistenter NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. august kl Kursusgiver Casper Ulrik Hansen, tandplejer på OR klinikker i Danmark og Norge Fremstilling af bondet retention og bukning af TPA er en opgave, som på mange OR klinikker med fordel kan uddelegeres til klinikassistenter eller tandplejere. I hverdagen kan det være svært at få tid til at øve sig i bukning med mulighed for praktiske råd og vejledning. Med dette kursus får du både den teoretiske baggrund og praktisk øvelse i bukning på model. Max 20 deltagere

5 Tirsdag 11. august Få styr på kvaliteten af dine digitale røntgenbilleder Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. august kl Kursusgivere Karin Voss Damgaard, faglærer og Helle Mohr Skovbjerg, faglærer, SKT, Health, Aarhus Universitet Røntgenbilleder er et uundværligt redskab i det diagnostiske arbejde. Hvordan ser det ud med røntgenbillederne på din klinik? Trænger kvaliteten til et løft? Så tag mod udfordringen: Tag dine røntgenbilleder med på kursus og lær, hvordan du kan optimere billedkvaliteten. På dette kursus lærer du om: Forebyggelse af hyppige optagelsesfejl på intraorale røntgenbilleder. Fejlfinding på intraorale specialoptagelser, eksentriske, vanskelige 3-ere og 8-ere. Parametre med betydning for høj billedkvalitet. Røntgenfantomtræningsøvelser til individuelt brug Kurset veksler mellem oplæg og praktiske øvelser. Du opfordres til 14 dage før kurset at sende røntgenbilleder med fejl på, til fælles gennemgang af cases. Billederne kan sendes på UBS-nøgle, cd eller på mail til kvdamgaard@ohcare.au.dk Du kan med fordel kombinere dette kursus med kurset tirsdag eftermiddag: Har du kørekort til konstanskontrol? og få en hel røntgendag. Max. 12 deltagere.

6 Tirsdag 11. august Har du kørekort til konstanskontrol? NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. august kl Kursusgivere Karin Voss Damgaard, faglærer og Helle Mohr Skovbjerg, faglærer, SKT, Health, Aarhus Universitet God røntgenbilledkvalitet er et must for korrekt diagnostik. Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS) har udstukket krav om, hvordan tandklinikken i Danmark bør udføre kvalitetsstyringssystemet. Men hvordan tolkes disse kvalitetskrav? Hvordan udføres konstanskontrollen korrekt i hverdagen? Hvad er det egentlig der kontrolleres, røntgenapparaterne, scannere? Hvordan aflæses konstanskontrolbillederne? Hvor længe skal konstanskontrolbillederne arkiveres? På dette kursus bliver du rustet til: selvstændigt at udføre korrekt konstanskontrol for intra- og ekstraorale dentalrøntgenanlæg forholde dig til og tolke de lovkrav fra SIS har udstukket. Vigtigst af alt, opnår du at tolke konstanskontrolbillederne og handle på eventuelle fejl, der læses på konstanskontrolbillederne. Alt sammen for at opnå en høj røntgenbilledkvalitet. Kurset er både målrettet den, der dagligt varetager konstanskontrol på intraorale og ekstraorale dentalrøntgenanlæg og den, der fremover skal varetage ansvarsopgaven og endnu ikke er bekendt med kvalitetsstyringssystemet. Du kan med fordel kombinere dette kursus med kurset tirsdag formiddag: Få styr på kvaliteten af dine digitale røntgenbillleder og få en hel røntgendag. Max. 12 deltagere.

7 Tirsdag 11. august Akutte situationer - førstehjælp NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Tirsdag 11. august kl Kursusgivere Jan Tagesen, specialtandlæge i kirurgi Mikael Røll, faglærer, SKT, Health, Aarhus Universitet Hvad gør du, hvis patienten pludselig får et anafylaktisk shock eller besvimer? Kurset henvender sig til dig, der har brug for at få repeteret symptomer og førstehjælp til de akutte situationer, der kan opstå på en tandklinik. Akutte situationer baggrund og behandling Basal førstehjælp med fokus på frie luftveje og hjerte-lungeredning Korrekt brug af akutte farmaka Gennemgang af relevant førstehjælpsudstyr Øvelse i brug af hjertestarter Øvelse i hjerte-lungeredning på fantomdukker Kurset vil veksle mellem oplæg, demonstration og praktiske øvelser. Max. 30 deltagere. Kurset kan kombineres med kurset Brand på klinikken hvad gør jeg? tirsdag eftermiddag en sikkerhedsdag, der er relevant for hele klinikkens personale.

8 Onsdag 12. august Tag kroppen med på arbejde få større arbejdsglæde og færre belastninger Kursuspris Kr Tidspunkt Onsdag 12. august kl Kursusgiver Anne Lykke Pedersen, ergoterapeut, kropsbehandler, coach Ergonomi er langt mere end blot "siddestilling" og rigtige stole. Vi skal se på balancen mellem din krop, den ergonomiske viden, virkeligheden i hverdagens travlhed og sidst med absolut ikke mindst - træning af kroppen. For vi skal nemlig være stærke nok til det arbejde, vi byder den. På kurset får du viden om: Ergonomiske faldgruber omkring unitten Pausernes betydning Kropstræning som forebyggelse Behandling af gener, der er opstået Konkret får du øvelser og en masse andre fif om at blive langt mere fysisk aktiv i løbet af din dag på arbejdet. Kursusprisen er inkl. en træningselastik. Læs mere om Anne på samt artikel i bladet Dental, side Max 24 deltagere.

9 Onsdag 12. august Kirurgi for klinikassistenter - arbejdskursus NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Onsdag 12. august kl Kursusgivere Jan Tagesen, specialtandlæge i kirurgi Annette Svanholm, faglærer Dorte Gjesse, tandlæge Helle Hornhaver tandlæge SKT, Aarhus Universitet Klinikassistenten spiller en meget vigtig roller ved kirurgiske indgreb på tandklinikken det gælder både opdækning, assistance og information til patienten. På dette kursus får du en grundig teoretisk baggrund for de kirurgiske behandlinger og praktisk træning i opdækning og assistance. Formiddag: Kirurgiske indgreb (fx amotio, implantatindsættelse, denudering), Indikationer, procedure, risikopatienter, komplikationer Eftermiddag: Opdækning til kirurgisk behandling (oplæg og praktisk øvelse) Arbejdsgang ved amotio (praktisk øvelse på grisekæber) Postoperativ information til patienten Kurset er relevant både for klinikassistenter i privat og offentlig tandpleje. Max 16 deltagere.

10 Onsdag 12. august Elevansvarlig på klinikken NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Onsdag 12. august kl Kursusgivere Susanne Rimmer, praktikpladskoordinator, SKT, Aarhus Universitet Joan Nørgaard, udviklingsklinikassistent, elevansvarlig i kommunal tandpleje Sanne Jakobsen, klinikassistent, elevansvarlig i privat praksis Er du elevansvarlig på klinikken, eller har du lyst til at være det? På dette kursus får du værktøjer til at varetage opgaven. Du får inspiration fra erfarne elevansvarlige både i kommunal og privat tandpleje samt fra skolens praktikpladskoordinator. Du vil høre om: Hvordan er uddannelsen opbygget? OBS: KA-uddannelsen ændres fra 1/ Hvilke krav er der til klinikken (praktikplan, elevplan, afsluttende prøve) Hvad kan skolen hjælpe med? Den vigtige introduktion til klinikken - hvordan afklarer I bedst gensidige forventninger til samarbejdet? Hvordan sikrer I, at eleven lærer og lærer det rigtige? Hvordan kan I skabe motivation til læring? Opfølgningssamtaler som redskab til udvikling og trivsel Virksomhedskultur skrevne og uskrevne regler Ungdomskulturen i dag Rollen som elevansvarlig Rollen som faglig mentor Kurset veksler mellem oplæg, diskussion og cases.

11 Onsdag 12. august Borgere med diagnoser hvordan hjælper vi bedst? NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Onsdag 12. august kl Kursusgiver Pernille Endrup Jacobsen, tandlæge, ph.d., Den Regionale Specialtandpleje, Hospitalsenheden Midt, samt Sektion for Pædodonti, Institut for Odontologi, Health, Aarhus Universitet. Vi møder dagligt patienter med diagnoser, der kan have betydning for deres funktionsevne. Denne funktionsnedsættelse kan komme sent i livet og være af enten psykisk, kognitiv eller fysisk karakter. Hvad betyder denne funktionsnedsættelse for vores måde at møde patienterne på, og skal vi tænke anderledes i forhold til vores valg af behandling? Kurset vil give en kort gennemgang af de hyppigst forekommende psykiske lidelser og neurodegenerative sygdomme, hvor funktionsnedsættelsen bliver en afgørende faktor i forhold til patienternes samarbejdsevne til tandbehandling. Kan vi leve op til vores etiske og faglige ansvar som tandplejepersonale, når patienterne ikke kan samarbejde? Med udgangspunkt i lovgivningen og kliniske cases, vil vi diskutere nogle af disse dilemmaer. Kurset er for hele teamet.

12 Onsdag 12. august Parodontologi behandlingsplanlægning og prognosevurdering NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Onsdag 12. august kl Kursusgiver Mette Rylev, tandlæge, dr.med.dent., ph.d., EFP-certificeret specialist i parodontologi, privat henvisningpraksis og lektor på Sektion for mikrobiologi og immunologi, Institut for odontologi, Health, Aarhus Universitet Parodontal behandlingsplan fra diagnostik til behandling Størstedelen af de patienter vi møder i praksis ønsker at bevare deres tænder længst muligt også de parodontalt kompromitterede patienter. Det forudsætter at vi som behandlere kender til de behandlinger der foreligger for at opfylde patienternes ønsker. Med afsæt i kliniske kasuistikker har dette foredrag til hensigt at skabe sammenhæng mellem teoretisk viden og evidensbaseret praksis inden for parodontologien, så tandplejeteamet (tandlæger/tandplejer) kan tilbyde patienten en målrettet og systematisk behandlingsplan. Følgende emner vil blive diskuteret: Den parodontale undersøgelse og diagnostik Præterapeutisk prognosevurdering af enkeltænder Behandlingsplanlægning: Systemisk fase Initial/hygiejne fase Kirurgisk fase Vedligeholdelsesfase Kursusformen er åben og lægger op til, at deltagerne medvirker aktivt eller reflekterende. Foredraget henvender sig til tandplejere, som vil have mere systematik ind i parodontalbehandlingen. Max 30 deltagere.

13 Torsdag 13. august Hvordan forstår vi vores patienter? NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Torsdag 13. august kl Kursusgivere Hanne Hvid, tandlæge, MSA og Birgitte Ahrensburg, cand.pæd.pæd.psyk, SKT Aarhus, Health, Aarhus Universitet Når vi mødes, skaber vi lynhurtigt billeder og opfattelser af hinanden på baggrund af tidligere erfaringer og oplevelser. Det er vores for-forståelse, der er på spil, og den kan både være en fordel og en hindring, når vi ønsker at forstå hinanden. Som sundhedsprofessionelle på tandklinikken har vi hver dag kontakt med mange forskellige mennesker, der alle har behov for at føle sig set og mødt. Nogen gange lykkes det, andre gange ikke. Hvordan kan vi vide, om vi forstår vores patienter og hinanden? Hvordan taler vi om tandsundhed med mennesker, der tænker anderledes end os eller måske slet ikke tænker på sundhed? Hvordan skaber vi gode møder med patienter og kolleger, så vi får energi og arbejdsglæde i det daglige arbejde på klinikken? Hvordan kan forforståelse blive til forståelse i stedet for fordomme? Hvordan kan forskelligheden gøre os nysgerrige, så vi opnår en god kontakt? På kurset får du redskaber til at udfordre din egen forforståelse og dermed, hvordan du kan møde andre mennesker mere fordomsfrit og åbent. Vi lægger op til en inspirerende og aktiv dag, hvor du som deltager får nye indsigter og aha-oplevelser, som du kan tage med dig hjem og bruge i det daglige arbejde på klinikken. Form: Dialog, korte oplæg og små øvelser med udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer.

14 Torsdag 13. august God klinikhygiejne -få overblik over de mange regler, og prøv at arbejde med det nye Interaktive Hygiejneskema Kursuspris Kr Tidspunkt Torsdag 13. august kl Kursusgivere Erling Østergaard, ekstern lektor, Aarhus Universitet og freelance konsulent Lillian Hansen, vejleder, faglærer, SKT Aarhus Universitet I de seneste år er der kommet hygiejnekrav fra Dansk Standard, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. Kravene spænder fra generelle vejledninger i klinikhygiejne til specifikke vejledninger omkring bla. stikuheld, tøjvask og håndtering af patienter med smitsomme sygdomme som fx MRSA. Kurset tager sigte på at give deltagerne et overblik disse mange regelsæt, og kursisterne skal arbejde med det ny e Interaktive Hygiejneskema for tandklinikker. På kurset gennemgås følgende temaer: - Lokalerengøring og rengøring af unit og inventar - Vask og håndtering af tekstiler til flergangsbrug - Hygiejne omkring patientbehandling, herunder personlige værnemidler - Rengøring, desinfektion og sterilisation af instrumenter til flergangsbrug - Tandteknisk arbejde - Vandkvalitet og trykluft - Kemiske stoffer og materialer Kurset vil veksle mellem oplæg og arbejde med det Interaktive Hygiejneskema. Du vi inden kurset få tilsendt materiale omkring det Interaktive Hygiejneskema, som du skal uploade og medbringe. Max antal deltagere: 30

15 Torsdag 13. august Den cariesaktive patient undersøgelse, diagnostik og behandlingsplanlægning Kursuspris Kr Tidspunkt Torsdag 13. august kl Kursusgiver Irene Dige, tandlæge, ph.d., lektor, Sektion for Tandsygdomslære, Institut for odontologi, Health, Aarhus Universitet Grundlaget for en succesfuld cariesbehandling er en forståelse af selve cariesprocessen og grundig undersøgelse af vores patienter børn som voksne. Kun ved rigtig diagnostik og risikovurdering kan vi hjælpe patienterne med at få kontrol over deres caries. På dette kursus lærer du om: Den gode undersøgelse generelt, men med særlig fokus på caries og erosion Definition og særlige forhold i forbindelse med undersøgelsen Vurdering af patienternes risikofaktorer Behandlingsplanlægning - herunder samspillet mellem diagnostik og behandlingsvalg (non-operative og operative behandlinger) Vigtighed og planlægning af opfølgning/monitorering af cariesaktive patienter. Kurset veksler mellem oplæg og praktiske øvelser i cariesdiagnostik og behandlingsplanlægning. Indlæg om cariesdiagnostik og opfølgning vil være i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens nye Nationale kliniske retningslinjer for indkaldeintervaller.

16 Torsdag 13. august Mundtørhed årsager, udredning og behandling NYHED! Kursuspris Kr Tidspunkt Torsdag 13. august kl Kursusgiver Siri Beier Jensen, tandlæge, ph.d., lektor, Københavns Tandlægeskole Mundtørhed forekommer hyppigt, og som tandplejepersonale vil du derfor ofte møde disse patienter. Symptomerne kan være meget belastende for patienten og kan have alvorlige følgevirkninger i mundhulen. På dette kursus hører du om: Årsager til mundtørhed: - lægemidler - systemiske sygdomme, bl.a. Sjögren s syndrom - bivirkninger af kræftbehandling Udredning af patienten Forebyggelse og behandling af mundtørhed og de følgevirkninger, som kan opstå i mundhulen, fx svampeinfektion og caries Kurset er relevant for hele teamet, uanset om du arbejder i privat praksis eller i special- og omsorgstandplejen.

Tirsdag 15. og onsdag 16. august

Tirsdag 15. og onsdag 16. august SOMMERSKOLE 2017 SIDE 1/2 Tirsdag 15. og onsdag 16. august Akupunktur i tandklinikken Kr. 5.300,- inkl. moms Tidspunkt Tirsdag 15. og onsdag 16. august, begge dage kl. 9.00-16.00 Frokost kl. 12.00-13.00

Læs mere

Tirsdag 15. og onsdag 16. august

Tirsdag 15. og onsdag 16. august SOMMERSKOLE 2017 SIDE 1/2 Tirsdag 15. og onsdag 16. august Akupunktur i tandklinikken Kr. 5.300,- inkl. moms Tidspunkt Tirsdag 15. og onsdag 16. august, begge dage kl. 9.00-16.00 Frokost kl. 12.00-13.00

Læs mere

Orientering om fordeling af mål mellem skoleperiode 1 og 2 på hovedforløbet på SKT/AU:

Orientering om fordeling af mål mellem skoleperiode 1 og 2 på hovedforløbet på SKT/AU: Valg -fag Bundne Specialefag Bundne Områdefag SKOLEN FOR KLINIKASSISTENTER, Orientering om fordeling af mål mellem skoleperiode 1 og 2 på hovedforløbet på SKT/AU: Skoleundervisningen på hovedforløbet er

Læs mere

Øre-Næse-Halsklinikken Maribo. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Øre-Næse-Halsklinikken Maribo. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Øre-Næse-Halsklinikken Maribo Ekstern survey Start dato: 15-03-2016 Slut dato: 15-03-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion:

Læs mere

Tirsdag den 16. og onsdag den 17. august

Tirsdag den 16. og onsdag den 17. august SOMMERSKOLE 2016 SIDE 1/2 Tirsdag den 16. og onsdag den 17. august Akupunktur i tandklinikken Kr. 5.300,- inkl. moms Tidspunkt Tirsdag den 16. og onsdag den 17. august, begge dage kl. 9.00-16.00 Frokost

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden.

Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden. Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden. Vi har fået input til guiden fra tidligere værter for DOFT s Sommerskole, hvor knap 100

Læs mere

Pædagogik og didaktik/øvrige

Pædagogik og didaktik/øvrige S K O L E N F O R K L I N I K A S S I S T E N T E R O G T A N D P L E J E R E K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Pædagogik og didaktik/øvrige Grundforløbsprøven 1. JUNI 2012 Grundforløbsprøven På

Læs mere

Sundt arbejdsliv sundt liv

Sundt arbejdsliv sundt liv Sundt arbejdsliv sundt liv Udgivet af Sundhedsprojektet@3f.dk Kontaktpersoner: Projektleder Peter Hamborg Faarbæk peter.faarbaek@3f.dk Tlf.nr. 889 20376 Sekretær Katrine Tryde Berger katrine.berger@3f.dk

Læs mere

TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer

TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer PROGRAM for dagene den 30. og 31.marts 2009 samt opfølgningen for nøglepersoner fra Gentofte Kommune Sted: Rådhuset, Bernstorffsvej 161, Charlottenlund

Læs mere

Program Sommerskole på Institut for Odontologi og Oral Sundhed 2019

Program Sommerskole på Institut for Odontologi og Oral Sundhed 2019 Program 13. aug. 2019 09:00-16:00 Orto-arbejdskursus QH, TPA og buer. I hverdagen på en ORTO-klinik er det en stor fordel, at tandplejere og klinikassistenter er fortrolige med buebukning. Viden om materialeegenskaber

Læs mere

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger Kurser efterår 2014 - nu også for børnehavepædagoger Kære børnehavepædagoger I har modtaget en folder fra Center for Undervisningsmidler, henvendt til pædagoger, der arbejder med kommende skolestartere.

Læs mere

Program Træning som behandling af hjertepatienter

Program Træning som behandling af hjertepatienter Læringsmål Program Træning som behandling af hjertepatienter Modul 1: 4. 6. oktober 2016 Modul 2: 24. november 2016 Hvidovre Hospital, Undervisningsbygningen Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre Modul 1: Lokale

Læs mere

Tandklinikassistent, 2008

Tandklinikassistent, 2008 Formål med uddannelsen Assistance ved enhver form for tandbehandling i samarbejde med tandlæge, tandplejer og klinisk tandtekniker. Selvstændig afrydning, radiologisk assistance, administrative opgaver

Læs mere

Sådan kan du støtte før-skole-børns sproglige udvkling.

Sådan kan du støtte før-skole-børns sproglige udvkling. Interkulturel forståelse Har du lyst til at blive klogere på, hvad din og andres forforståelser betyder for den gensidige respekt for andre mennesker? Og hvilken rolle kultur og religion spiller i den

Læs mere

Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN. - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012

Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN. - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012 Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012 Mylius Erichsens vej 139, 9210 Aalborg SØ. Tlf. 7269 2000. Mail: cfu@ucn.dk CFU Skolevangen 45, 9800 Hjørring.

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent BEK nr 286 af 15/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

UDDANNELSES- KATALOG

UDDANNELSES- KATALOG 2016 Gode arbejds- og løftevaner Leg med sprog Marte-meo Førstehjælp Samspil og relationer Hvordan bidrager jeg til vi følelsen i samarbejdet Sans og motorik UDDANNELSES- KATALOG FOR DAGPLEJENS PERSONALE

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent BEK nr 307 af 23/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/02876 Senere

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tandklinikassistent BEK nr 292 af 23/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.19T.541 Senere ændringer

Læs mere

Ortodontisk undersøgelse ved de regelmæssige undersøgelser hos barnets sædvanlige tandlæge

Ortodontisk undersøgelse ved de regelmæssige undersøgelser hos barnets sædvanlige tandlæge Bilag 1 til Bekendtgørelse om tandpleje BEK nr 285 af 04/04/2006 Regler for ortodontivisitation og ortodontiindikationer (Reglerne i dette bilag er fastsat i henhold til bekendtgørelsens 2 stk. 1, nr.

Læs mere

STUDIEORDNING for TANDPLEJERUDDANNELSEN. ved. SKOLEN FOR KLINIKASSISTENTER, TANDPLEJERE OG KLINISKE TANDTEKNIKERE (SKT-AU) Aarhus Universitet

STUDIEORDNING for TANDPLEJERUDDANNELSEN. ved. SKOLEN FOR KLINIKASSISTENTER, TANDPLEJERE OG KLINISKE TANDTEKNIKERE (SKT-AU) Aarhus Universitet Ansvarligt studienævn: Skolerådet ved ST-AU STUDIEORDNING for TANDPLEJERUDDANNELSEN ved SOLEN FOR LINIASSISTENTER, TANDPLEJERE (ST-AU) I henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 773 af

Læs mere

EftEruddannElsE for tandklinikassistenter

EftEruddannElsE for tandklinikassistenter EftEruddannElsE for tandklinikassistenter Praktisk information alle kurserne afholdes i samarbejde med HansEnBErG på dental College aalborg, rørdalsvej 10, 9000 aalborg. Er du ledig i første ydelsesperiode,

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014 God sommer! B Nyhedsbrev Juli 2014 B ønsker jer en rigtig god sommer og vi håber at I alle må nyde de varme dag og lyse nætter! Det har som altid været en fornøjelse at træne med jer og vi ser frem til

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Faglig profil Arbejdsmedicin

Faglig profil Arbejdsmedicin Faglig profil Arbejdsmedicin Generelt om specialet Specialet arbejdsmedicin er orienteret mod sygdommes årsager og forebyggelse Hovedvægten ligger på det arbejdsmedicinske område, men omfatter tillige

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Undervisning i Pædodonti på kandidatuddannelsen, Institut for Odontologi, Aarhus Universitet

Undervisning i Pædodonti på kandidatuddannelsen, Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Undervisning i Pædodonti på kandidatuddannelsen, Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Dette dokument indeholder en samlet beskrivelse af mål og evalueringsformer for undervisningen i faget Pædodonti

Læs mere

BALANCE-projektet Nyhedskatalog

BALANCE-projektet Nyhedskatalog Nyhedskatalog Information om BALANCE-projektet fra: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, BALANCEkoordinatoren, Arbejdsmiljø København og Psykiatrifonden. Indhold Kære TRIO... 3 Nyt fra BALANCE-koordinationen...

Læs mere

Klinikchef til regionstandplejen i Den Regionale Tandpleje

Klinikchef til regionstandplejen i Den Regionale Tandpleje Stillings- og personprofil Klinikchef til regionstandplejen i Den Regionale Tandpleje Region Syddanmark Juni 2016 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon:

Læs mere

Aktiviteter i Jobboxen

Aktiviteter i Jobboxen Aktiviteter i Jobboxen Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk 2016 April maj juni Kurser Find din fremtidige arbejdsgiver Cirka 80 procent af alle ledige job er ikke synlige for dig som

Læs mere

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet.

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet. Kære praktikvært Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet. Hvert år sender vi ca.70 tandplejerstuderende i

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

9. semester Sektion for Pædodonti PÆD-FAGDAG I. Fredag d. 5. september 2014 kl i Aud. 2

9. semester Sektion for Pædodonti PÆD-FAGDAG I. Fredag d. 5. september 2014 kl i Aud. 2 PÆD-FAGDAG I Introduktion til pædodonti, børn og unges reaktioner og kooperation ved tandbehandling, medicinering og vågen sedering i tandklinikken Fredag d. 5. september 2014 kl. 8.30 14.15 i Aud. 2 8.30-9.15

Læs mere

FamilieFOKUS. Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap

FamilieFOKUS. Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap FamilieFOKUS Støtte og rådgivning til familier med et barn med alvorlig sygdom eller svært handicap Institut for Kommunikation og Handicap Specialområde Børn & Unge Redskaber og inspiration til en ny og

Læs mere

Steffen Tejlmann Ørntoft. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Steffen Tejlmann Ørntoft. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Steffen Tejlmann Ørntoft Ekstern survey Start dato: 25-11-2015 Slut dato: 25-11-2015 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion:

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Foreningsplatformen 2015/16. Gratis kurser til fritids- og foreningslivet

Foreningsplatformen 2015/16. Gratis kurser til fritids- og foreningslivet Foreningsplatformen 2015/16 Gratis kurser til fritids- og foreningslivet FORENINGSPLATFORMEN 2015/16 Gratis kurser til fritids- og foreningslivet Hvad er Foreningsplatformen? En mulighed, hvor du som foreningsaktiv

Læs mere

Norddjurs Kommunale Tandpleje. Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje

Norddjurs Kommunale Tandpleje. Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Norddjurs Kommunale Tandpleje Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje 1. Hvad er s lovgrundlag 2. Hvilket behov dækker 3. Hvilke mål er der med Sundhedsloven 131 og 132 Forebyggelse og behandling af tand-/

Læs mere

introduktion til udskrivningsguiden

introduktion til udskrivningsguiden introduktion til udskrivningsguiden Til medarbejdere og patienter i Region Hovedstadens Psykiatri skrevet af tidligere patienter i samarbejde med pårørende og medarbejdere fra psykiatrien 2014 Projekt

Læs mere

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge NR. 37 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en almindelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

INTRODUKTION TIL UDSKRIVNINGSGUIDEN

INTRODUKTION TIL UDSKRIVNINGSGUIDEN INTRODUKTION TIL UDSKRIVNINGSGUIDEN TIL MEDARBEJDERE OG PATIENTER I REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI SKREVET AF TIDLIGERE PATIENTER I SAMARBEJDE MED PÅRØRENDE OG MEDARBEJDERE FRA PSYKIATRIEN 2014 PROJEKT

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

5 veje til et godt liv. Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv

5 veje til et godt liv. Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv 5 veje til et godt liv Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv 5 veje til et godt liv Her kan du læse om at ha det godt og få inspiration til de små ting,

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016 FØRSTEHJÆLP Kursuskatalog 2016 INDHOLD BASISUDDANNELSER Førstehjælp ved hjertestop 4 timer Kurset henvender sig til alle der har et ønske om at kunne bistå i tilfælde af et hjertestop. TILVALG TIL BASISUDDANNELSER

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

KOMMUNAL KØBENHAVNS UNIVERSITET DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET INSTITUT FOR ODONTOLOGI OG ORAL SUNDHED

KOMMUNAL KØBENHAVNS UNIVERSITET DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET INSTITUT FOR ODONTOLOGI OG ORAL SUNDHED FREMTIDENS KOMPETENCEPROFILER Kommunale og regionale tandklinikassistenter Spot på nye kompetencer og nye opgaver i fremtiden på den kommunale og regionale tandklinik. KOMMUNAL KØBENHAVNS UNIVERSITET DET

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS

FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS FINANS TRAINEE FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS Finans Trainee-uddannelsen starter i september måned og strækker sig over 10 måneder. Uddannelsen består af et praktisk forløb i en virksomhed og et parallelt

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

Liste over ikke relevante standarder og indikatorer

Liste over ikke relevante standarder og indikatorer Liste over ikke relevante standarder og indikatorer Hjælperedskab til Akkrediteringsstandarder for Privathospitaler og klinikker, 2016. Sæt kryds i kolonnen for at markere, at den/de pågældende indikatorer

Læs mere

Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe

Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe Øget selvværd og øget effektivitet Bedre kropsbevidsthed og stresshåndtering Trivsel og personlig tilfredshed

Læs mere

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK Når den unge på vej til uddannelse og job har et sjældent handicap JOB Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri 1 2 JOB Unge mennesker med sjældne sygdomme kan

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Kurser 2016 Familieplejere

Kurser 2016 Familieplejere Kurser 2016 Familieplejere Kursus Dato AMU kurser Konflikthåndtering Børn og unge med adfærdsog kontaktforstyrrelser Dokumentation d. 10+11+12.05 & 30.05 2016 d. 06+07.09 & d. 20+21 september d. 01+02+03.11

Læs mere

Sæson 2016-2017. Præsentation af de enkelte fag. Begynderkursus i IPAD. Linedance. Maleri

Sæson 2016-2017. Præsentation af de enkelte fag. Begynderkursus i IPAD. Linedance. Maleri Sæson 2016-2017 Præsentation af de enkelte fag Begynderkursus i IPAD Har du en IPAD, som du gerne vil lære (bedre) at kende? Så har du chancen for at deltage på begynderkursus på lokalcentret. Her lærer

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter.

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. Udarbejdet af fysioterapeut Anne W Brown og Karen Eriksen, med støtte fra Sygekassernes Helsefond, Danske

Læs mere

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor Lejrskolen en autentisk lejrskole gav en kick-start Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor 14 Lejrskolen er et eksempel på et forsøgsskoleinitiativ, der blev udviklet i et gensidigt

Læs mere

Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev

Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev Plads til faglig og personlig udvikling Et positivt og lærende arbejdsmiljø Udarbejdet oktober 2007/rev. december

Læs mere

Mindfulness & singleture

Mindfulness & singleture 016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Eve Nyd en uge i balance sammen med andre der rejser alene Mindfulness & singleture Mindfulness

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet.

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet. AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR ODONTOLOGI OG ORAL SUNDHED Kære praktikvært Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste

Læs mere

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI Kompetencemål STUEGANG 1. Danne sig overblik over stuegangen og prioritere opgaverne i samarbejde med stuegangsteamet (forstuegang) 3. Lave

Læs mere

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet.

Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet. Kære praktikvært Samarbejdet med jer er et uvurderligt bidrag til, at vi som uddannelsessted kan tilbyde vore studerende uddannelser af højeste kvalitet. Hvert år sender vi 70 tandplejerstuderende i praktik

Læs mere

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Mette Fog Pedersen Ekstern survey Start dato: 30-03-2016 Slut dato: 30-03-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion: Klinikken

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som

Læs mere

Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder

Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder Onsdag den 10. juni 2009 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Arbejdsmiljøchef Lars Andersen Ledernes Hovedorganisation www.lederne.dk

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning Inspirationsmateriale til undervisning Medvirken til pleje af borger med KOL 40121 Udviklet af: Anne Rasmussen Ole Hatting SOSU-skolen - Nykøbing Falster SOSU-skolen - Nykøbing Falster Fejøgade 1, 3. sal

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Den nye overenskomst mellem RLTN og Tandlægeforeningen trådte i kraft d. 1. oktober 2010.

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Den nye overenskomst mellem RLTN og Tandlægeforeningen trådte i kraft d. 1. oktober 2010. REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 028-10 Implementering af ny overenskomst om tandlægehjælp

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1 November 2011 Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1. Indledning Følgende dokument er en kort vejledning til undervisere på vægtstoprådgiveruddannelsen. Dokumentet supplerer dokumenterne

Læs mere

Voksen specialundervisning. - for psykisk sårbare voksne. Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august

Voksen specialundervisning. - for psykisk sårbare voksne. Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august Voksen specialundervisning - for psykisk sårbare voksne Efteråret 2014 Husk tilmelding senest d. 4. august Vil du lære nyt og møde andre mennesker? - Så er Middelfart Kommunes specialundervisning en mulighed!

Læs mere

Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016

Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016 Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016 Børn af forældre med psykisk sygdom - eller udsatte af andre årsager Region Midtjylland Regionspsykiatrien Vest Bevar Barndommen. Nøglepersonkursus Baggrund for

Læs mere

Program Sommerskole på Institut for Odontologi og Oral Sundhed 2019

Program Sommerskole på Institut for Odontologi og Oral Sundhed 2019 Program Sommerskole på Institut for Odontologi og Oral Sundhed 2019 13. aug. 2019 09:00-16:00 Orto-arbejdskursus QH, TPA og buer. I hverdagen på en ORTO-klinik er det en stor fordel, at tandplejere og

Læs mere

Kalaallit Nunaanni Kigutileriffeqarfiit Grønlandstandplejen

Kalaallit Nunaanni Kigutileriffeqarfiit Grønlandstandplejen Rød procedure Cariesstrategi Grønland 2008-2018 Gælder for Fremgangsmåde Hele Grønlandstandplejen Den overordnede strategiplan for tandplejen i Grønland er: Tandplejen i Grønland Indsatsområder 2006-2012

Læs mere

Børns vækst, højde og vægt (København)

Børns vækst, højde og vægt (København) Børns vækst, højde og vægt (København) Underviser Der har altid været stor opmærksomhed om børns vækst. Men hvad forstås der ved begrebet "normal vækst"? Hvad skal vi være opmærksomme på og hvordan kan

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Redegøre for skadesmekanismer i bevægeapparatet, herunder humant vævs biomekaniske egenskaber og teorier om fysisk stresspåvirkning (LM 1)Kan du:

Redegøre for skadesmekanismer i bevægeapparatet, herunder humant vævs biomekaniske egenskaber og teorier om fysisk stresspåvirkning (LM 1)Kan du: Hvor tilfreds er du samlet set med modul 8? Dårligt (0%) Mindre godt (23%) Særdeles godt (23%) Godt (54%) Særdeles godt Godt Mindre godt Dårligt Redegøre for skadesmekanismer i bevægeapparatet, herunder

Læs mere

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016 Styrk dine kompetencer Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost Familejournalen d. 7/12-2015: Nu kan jeg se min datter igen tabt på gulvet med

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge?

Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge? Kursusprogram Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge? Brogaarden, Strib 24. 26. oktober og 28. 30. november 2016 samt opsamlingsdag den

Læs mere

Kort præsentation af kandidater. Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole

Kort præsentation af kandidater. Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole Kort præsentation af kandidater Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole Skolebestyrelsesvalg 2014 På valgmødet i april var der 9 forældre, der meldte sig som kandidater til skolebestyrelsesvalget. En

Læs mere

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha?

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? 1 Psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynets definition på psykisk arbejdsmiljø : Psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række

Læs mere

CASEMETODEN. Knut Aspegren 02.12.2003

CASEMETODEN. Knut Aspegren 02.12.2003 1 CASEMETODEN Knut Aspegren 02.12.2003 Casemetoden er en form af probleminitieret analyse og læring. Den stammer oprindeligt fra Harvard Business School, hvor man allerede i 1920-erne begyndte at bruge

Læs mere