Mosaikkens ferieophold til Slette Strand september 2012 og Af Charlotte Kaarsberg, daglig leder af Mosaikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mosaikkens ferieophold til Slette Strand september 2012 og 2013. Af Charlotte Kaarsberg, daglig leder af Mosaikken"

Transkript

1 Mosaikkens ferieophold til Slette Strand september 2012 og 2013 Af Charlotte Kaarsberg, daglig leder af Mosaikken Kort om Mosaikken Mosaikken er et multietnisk aktivitetshus for borgere i Esbjerg Kommune med anden etnisk baggrund end dansk og fortrinsvis for borgere over 60 år samt yngre førtidspensionister. Tilbuddet benyttes hovedsageligt af de største nationalitetsgrupper i Esbjerg Kommune, der omfatter: bosniere, tyrkere, somaliere, irakere, palæstinensere og vietnamesere. Mosaikkens hovedformål er At forebygge og afhjælpe sundhedsmæssige og sociale problemer blandt ældre med etnisk minoritetsbaggrund. At forbedre deres fysiske, psykiske og sociale almentilstand så både livskvalitet, trivsel og evnen til at mestre dagligdagen styrkes. At øge de ældres viden og handlekompetencer i forhold til sundhed og integration i det danske samfund. Aktiviteter, som har udgangspunkt i Mosaikken, har til formål at skabe rammer, som kan medvirke til et godt og aktivt ældreliv, bryde den sociale isolation samt øge de ældres viden og understøtte deres handlekompetencer i forhold til sundhed og ageren i samfundet som helhed. I Mosaikken mødes ældre med forskellige etniske og religiøse baggrunde hver dag for at drikke en kop kaffe, køre en tur på motionscykler, træne det danske sprog eller for at tale med andre ældre på eget sprog om store og små spørgsmål eller bekymringer også om det at blive gammel i et andet land end hjemlandet. Fælles for dem er, at Mosaikken udgør en tryg base, der er med til at give indhold i hverdagen og bryde social isolation og ensomhed. En del af brugerne lider af PTSD (posttraumatisk stresstilstand) og andre psykiske problemer. Det daglige antal brugere varierer, men ligger gennemsnitligt på ca. 35 brugere. Mosaikken har i alt kontakt til cirka 150 borgere i målgruppen, heraf 80 personer jævnligt.

2 Bl.a. pga. væsentlige sproglige barrierer (størstedelen, ca. 80 % af borgerne, taler og forstår meget lidt dansk) har Mosaikkens borgere generelt et meget begrænset kendskab til Danmark, og en stor del af borgerne kommer sjældent væk fra det område, de bor i. Baggrund for samarbejde om ferieophold for Mosaikkens brugere Mosaikken blev i 2011 kontaktet af Ensomme Gamles Værn med henblik på at få vores hjælp til at formidle deres tilbud om et meget billigt højskoleophold til ældre flygtninge og indvandrere. Trods grundig information til borgerne, var det ikke lykkedes at rekruttere deltagere. Til gengæld var det lykkedes at få tilbagemeldinger fra borgerne om, hvorfor det var svært for dem at deltage. De gav udtryk for følgende årsager: De vidste ikke, hvordan de skulle finde vej til højskolen, og hvordan de skulle komme derhen. De vidste ikke, om der var nogen, som talte deres sprog, eller om der var andre, de kendte. De vidste ikke, hvem der skulle hjælpe dem med de ting, som de havde brug for hjælp til. De vidste ikke, om de ville få noget ud af det, når det hele foregik på dansk. De var bange for, om de kunne finde ud af det hele. Selv om der blev taget hensyn til maden, vidste de ikke, om de kunne se, hvad det var for noget, de måtte spise, eller om der var nogen, som kunne forklare dem det. Borgerne gav samtidig udtryk for, at de gerne ville med, hvis det var sammen med Mosaikken. Denne information blev videregivet til Ensomme Gamles Værn, som efterfølgende henvendte sig til Mosaikken med en forespørgsel om interesse for et ferieophold for Mosaikkens brugere i 2012 i tilfælde af, at Ensomme Gamles Værn tilbød at finansiere det. Der blev herefter afholdt informationsmøder i Mosaikken, for alle nationalitetsgrupper, med det formål at undersøge, om der var en reel interesse for en eventuel ferietur. Rigtig mange af Mosaikkens brugere i alle sproggrupper gav udtryk for, at de meget gerne ville deltage i en tur med en eller to overnatninger, når de var sikre på, at der var nogen med de kendte, og som talte deres eget sprog, og som kunne vejlede dem og hjælpe med praktiske ting under opholdet. Desuden gav de udtryk for, at det var vigtigt for dem:

3 At feriestedet kunne garantere mad med halalkød eller alternativt blot vegetarmad og diabeteskost. At der deltog medarbejdere fra Mosaikken. At opholdet ikke var dyrt da mange ellers ikke vil have råd til at deltage. At indkvartering var således, at ægtepar kunne bo sammen, at der var mulighed for at bo kønsopdelt, og at man kunne bo i samme sproggruppe, så man kunne kommunikere med hinanden. At der var mulighed for, at ægtefæller, som ikke var brugere af huset, kunne deltage i opholdet, ellers kunne det være svært at få lov til at deltage. At man kunne få deltagergebyret retur, hvis man blev forhindret i at deltage. Af ønsker til indhold i ferieopholdet var det primære i alle sproggrupper: At komme hjemmefra og opleve noget helt andet. At være sammen og hygge sig. At se og opleve natur og attraktioner i Danmark, som de ikke kendte. Mosaikkens motivation for at indgå i samarbejdet med Ensommes Gamles Værn om planlægning og gennemførelse af et ferieophold for Mosaikkens brugere var: At husets brugere fik en enestående mulighed for et ferieophold, som Mosaikken ikke selv ville have mulighed for at tilbyde og gennemføre uden ekstern finansiering. At forventning om, at et ferieophold kunne bidrage til at styrke deltagernes trivsel og livskvalitet. At en forventning om, at et ferieophold for Mosaikkens brugere kunne bidrage til at styrke fællesskabet mellem brugerne i huset, på tværs af kulturelle og sproglige baggrunde. Det var derfor en stor glæde, da vi fik tilsagn fra Ensomme Gamles Værn om, at de ville yde økonomisk støtte til, at Mosaikkens borgere kunne komme af sted på et ferieophold med to overnatninger i september Opholdet var fra mandag morgen til onsdag sidst på dagen. Deltagerne skulle bidrage økonomisk med en symbolsk deltagerbetaling på 300 kr. Og det blev aftalt, at de kunne få deres penge retur ved framelding op til tre dage før afrejse.

4 Maks. deltagerantal var 50 personer inkl. medarbejdere. Mål At Mosaikken i samarbejde med Ensomme Gamles Værn arrangerede og gennemførte en ferietur i september 2012 for Mosaikkens brugere, som primært var ældre flygtninge og indvandrere, da disse borgere af forskellige årsager ikke selv havde mulighed for at arrangere/finansiere en ferietur, og at deltagerne dels fik en unik oplevelse og et kompetenceløft. At Ensomme Gamles Værn fik erfaringer til udvikling af fremtidige indsatser med ferieophold for ældre med udenlandsk baggrund. Formål At deltagerne fik en oplevelse for livet. At opholdet var med til at øge glæde og livsmod blandt deltagerne. At styrke fællesskabet på tværs af borgere med forskellige kulturelle og sproglige baggrunde. At Mosaikkens brugere via et ferieophold opnåede et forøget kendskab til og viden om Danmark. At Ensomme Gamles Værn fik afprøvet nye metoder til udvikling af indsatsen vedr. ferieophold for ældre borgere med udenlandsk baggrund. Efter beslutning om, at ferieturen blev en realitet, blev der afholdt idégenereringsmøder i alle sproggrupper, hvor indhold og program blev fastlagt. Feriestedet, Slette Strand Feriecenter, blev valgt ud fra en kombination af pris, mulighed for at imødekomme ønsker, hvad angik indkvartering, mad, rummelighed samt ønsker fra borgerne om, hvilket geografisk område i Danmark, de gerne ville opleve. Fra marts til ferieopholdets start i september, blev der afholdt fire informationsmøder i alle sproggrupper, hvor de tosprogede medarbejdere fungerede som formidlere og oversættere. På møderne blev programmet gennemgået, der blev informeret om attraktioner og Danmarkshistorie samt informeret om alle de praktiske ting i forbindelse med ferieopholdet.

5 Faktisk blev informationsmøderne også i sig selv et tilløbsstykke for de borgere, som ikke havde meldt sig til ferieopholdet. Det var vores oplevelse, at de mødte op for dels at få den information om Danmark, som deltagerne fik samt for at være en del af det glade og forventningsfulde samvær, der var ved møderne. Der blev udarbejdet en pakkeliste med billeder samt en pjece med meget enkel tekst, farver og billeder med program og information om attraktioner til alle deltagere. Ud over information om ferieturen til deltagerne var formålet med informationsmøderne også at skabe og bevare en positiv forventning om det planlagte ferieophold for at minimere frafald fra tilmeldingstidspunktet til afrejsedatoen. Ved tilmeldingsfristens udløb var alle 50 pladser besat, og der var en lille venteliste. Det blev aftalt med Ensomme Gamles Værn, at vi skulle forsøge at rekruttere borgere, som ikke allerede var brugere af Mosaikken, til at deltage i ferieopholdet med det formål at skabe kontakt til borgere, som havde et lille netværk og ikke i forvejen var inkluderet i fællesskabet. Det lykkedes, via Mosaikkens brugere, at rekruttere 5 personer, som ikke i forvejen kom i huset, til ferieopholdet. Vi var i alt 47 deltagere inkl. medarbejdere fra Mosaikken, der deltog desuden en tosproget medarbejder for alle sproggrupper, en medarbejder fra Ensomme Gamles Værn og en handicaphjælper. Indhold i ferieopholdet Besøg i Sneglehuset, Thyborøn Gåtur ved Bulbjerg Klit Heldagstur til Skagen og tur med Sandormen til Grenen Besøg ved Klejstrup sø og verdenskortet ved Hobro Derudover var det muligt at benytte feriecentrets swimmingpool, hvor der blev lavet aftale med feriecentret om separate herre- og dametider. Programmet var tilrettelagt af en medarbejder fra Ensomme Gamles Værn med inspiration fra Mosaikkens medarbejdere. Ferieopholdet på Slette Strand var en stor succes hvilket bekræftes af nedenstående beskrivelse og udtalelser.

6 Stemning og udtalelser i Mosaikken dagen efter ferien Dagen efter hjemkomst fra ferien havde vi forventet en stille og rolig dag, da vores erfaring er, at der ikke kommer så mange dagen efter en heldagstur, da folk er trætte. Men den forventning kom ikke til at holde stik. Allerede da vi åbnede kl. 10 begyndte glade feriegæster at strømme ind af døren, og stemningen var hele dagen nærmest euforisk, og iveren var stor for at dele oplevelserne, både mellem deltagerne i turen samt med de, som ikke var med. Billederne var lagt ind på computeren og kørte som diasshow hele dagen, så dette var samlingsstedet. De, som ikke havde været med, enten fordi de ikke havde haft mulighed for det, eller fordi de havde været lidt skeptiske, ærgrede sig meget over, at de ikke havde været med og gav udtryk for, at de helt sikkert vil med, hvis der bliver en næste gang. Det var mindst 15 personer. Desuden var der også en hel del, især somaliske kvinder, som lige pludselig ville stå ved deres alder, når det var adgangskrav at være over 50. Normalt angiver de helst ikke, hvis de er over 50. Udtalelser fra feriedeltagere under opholdet: Afsnit med udtalelser er indsat her og udgået under 2013 Det er den bedste ferie, jeg nogensinde har været på. Det lyder måske mærkeligt, for jeg har mange gange været i Tyrkiet med min familie og mine børn, men jeg har aldrig været på en ferie, hvor jeg bare skulle tænke på mig selv og nyde det. Jeg har altid tænkt, at Danmark ligesom er Stengårdsvej, hvor jeg bor. Nu er Danmark helt anderledes. Det var en dejlig, dejlig ferie rigtigt at være sammen og hygge sig alle sammen lige meget om man er tyrker, vietnameser eller bosnier. De mennesker på centret er meget flinke, og de kan godt lide udlændinge. Udtalelser dagen efter ferien Jeg var træt, men det var lige meget, for jeg var glad, meget glad. Det var rigtig god mad, vi fik derovre. Før troede jeg, Danmark var bare et lillebitte land, nu ved jeg, at det er jo et stort land, når man kan køre i bus en hel dag.

7 Jeg havde før hørt om Nordjylland og Skagen, men jeg var ligeglad, fordi jeg ikke havde været derovre men nu er det noget helt andet, fordi jeg selv har set det, og nu husker jeg det. Mette og Jytte, de er meget gode mennesker med stort hjerte ikke ligesom rigtige danskere. Det var en meget, meget god ferie, fordi vi var sammen alle sammen og bare hyggede os og grinede og lige meget om somaliere, arabere, vietnamesere. Jeg var meget, meget træt, og det var hårdt, og jeg havde ondt, men jeg er ligeglad. Jeg vil med næste gang, for det var en meget dejlig tur. Kedeligt liv jeg har her på Stengårdsvej åh, jeg savner ferien. Nogle af udtalelserne er tolket af de tosprogede medarbejdere. Desuden har stort set samtlige deltagere givet udtryk for, at de håber, at der også bliver en ferietur næste år til samme sted og gerne med tre overnatninger i stedet for to. En del har givet udtryk for, at de gerne ville have haft mere tid til bare at være på feriecentret, og at de næste gang meget gerne ville blive og deltage i festaftenen, som altid er onsdag aften. I dagligdagen i Mosaikken i månederne efter ferieopholdet, er det helt tydeligt, at ferieturen har skabt et sammenhold blandt deltagerne, især på tværs af nationaliteter, og der snakkes stadig ofte om ferien med stjerner i øjnene. Der var nogle få deltagere i ferieturen, som ikke i forvejen var brugere af Mosaikken. Det er de blevet efterfølgende. Der gik næsten ikke en uge uden, at der var nogen, som nævnte forventning og et håb om, at der blev arrangeret en ferietur igen i Ønsket kom i lige høj grad fra dem, der var med i 2012 og fra dem, der ikke var. Vi havde næsten ikke turdet håbe på, at vi ville være så privilegerede og få tilbuddet endnu engang, så vi forsøgte at nedtone forventningerne til endnu et ferieophold for ikke at skuffe folk. Det var derfor intet mindre end fantastisk, da Mette Halding fra Ensomme Gamles Værn ringede i starten af 2013 og fortalte, at de havde besluttet at bevilge endnu et ferieophold til Mosaikken i 2013 med den begrundelse, at deltagerne havde fået så meget ud af det i 2012 og på den

8 betingelse, at vi selv kunne stå for al planlægning og gennemførelse af opholdet, og at de borgere, som ikke kom med i 2012, fik 1. prioritet til at deltage. Vi fik tillige bevilget den ønskede forlængelse af opholdet til tre døgn. Den gode nyhed vakte stor jubel i Mosaikken, og der var endnu større interesse for at deltage i informationsmøderne og for at sikre sig en plads på holdet end i Planlægningen af opholdet foregik efter den samme model som i 2012, men med den forskel, at programmet blev rettet ud fra tilbagemeldingerne herfra, og at det blev meldt ud, at de, som ikke havde været med i 2012, havde 1. prioritet til at tilmelde sig inden for en tidsfrist. Det lykkedes at få alle interesserede med. At vi skulle til Slette Strand feriecenter igen, var der heller ikke megen diskussion om, da alle i 2012 havde oplevet det som et fantastisk sted med stor rummelighed og gæstfrihed. Gengangerne havde begejstret fortalt de nye om Mama Maria, som stedets indehaver var blevet døbt og som de absolut måtte møde. Programmet for hvad vi skulle se og opleve var selvfølgelig ikke det samme som i Aktiviteter under ferieopholdet Besøg i Bindeballe Købmandsgård Besøg i Viborg Domkirke og strøgtur i Viborg Hestevognstur i området ved feriecentret Eftermiddagskaffe på Svinkløv Badehotel Besøg ved Børglum Mølle, Mårup Kirke og Rubjerg Knude Festmiddag på centret Besøg i brunkulslejrene ved Herning. Selve ferieopholdet Alle tilmeldte mødte op til aftalt tid og allerede fra morgenstunden på afrejsedagen, var der en glad og forventningsfuld stemning blandt deltagerne der blev snakket livligt på kryds og tværs i bussen. Velankommet og indkvarteret på feriecentret efter kulturelle oplevelser på vej dertil, blev der blandt flere af deltagerne udtrykt stor begejstring for området. Da en af de somaliske kvinder fik øje på en lille flok får lige uden for vinduet, udbrød hun, at hun aldrig ville hjem herfra, da det mindede hende om den gode tid i Somalia før krigen.

9 Under hele opholdet valfartede størstedelen af deltagerne til stranden (hvortil der var ca. 300 m.) tidligt om morgenen inden morgenmaden, i enhver pause og igen efter aftensmaden. Og det gjaldt også de, som i hverdagen i Mosaikken er svære at få med ud at gå pga. diverse skavanker. Vietnameserne samlede tang og muslinger, og de tyrkiske og arabiske kvinder plukkede og indsamlede diverse urter og græsser på turen til og fra stranden disse aktiviteter opstod der en del snak og sjove oplevelser af på tværs mellem nationaliteterne Udsagn fra en af deltagerne en tidlig morgen på stranden: Prøv at se her og mærk luften er det ligesom Stengårdsvej, hvor vi bor nej. Hvis jeg vågnede her om morgenen i stedet, huh, det ville være dejligt En af de somaliske kvinder blev så fristet af tanken om at bade i havet, som hun ikke havde gjort siden hun var 17 år i hjemlandet, at hun en eftermiddag, hvor de andre fra samme kultur ikke var i nærheden, pakkede en pose med omklædningstøj og hoppede i bølgerne i ført gamacher, kjole og tørklæde. En vietnamesisk kvinde, som ikke kunne svømme, og heller ikke havde badet i havet i mange år, fulgte trop og de to kvinder fulgtes ud i bølgerne med hinanden i hånden, mens de hvinede af begejstring blandet med frygt. Både på udflugtsturene samt hjemme på feriecentret var der megen kontakt, snak og latter på tværs af nationaliteterne. Folk fandt sammen både inde og ude. Om aftenen blev der lavet aftaler også på tværs, om gåture til standen, badning i pool og hygge og samvær i lejligheder og huse. Og alle blev inviteret til at være en del af fællesskabet. Helt unikt var det at opleve, at en del af deltagerne, også nogle af dem som til daglig er triste og har mange skavanker, livede op og magtede at indgå både i aktiviteter og i det sociale, som de normalt ville fravælge, fordi det var for krævende. Ved festaftenen den sidste aften, arrangeret af feriecentret, var der musik og dans for alle gæsterne på centret, hvoraf en del var handicappede, og her blev der helt sikkert nedbrudt gensidige barrierer og fordomme, idet en stor del af Mosaikkens deltagere deltog i festen og endda vovede sig til at danse både med hinanden og med de handicappede gæster. Efter den officielle fest opstod der en spontan kvindefest i et af husene, hvor de tyrkiske kvinder boede. Jeg talte syv forskellige etniske baggrunde i alderen år. Dette var det eneste tidspunkt, hvor nogen (mændene) blev ekskluderet fra fællesskabet. Der blev sunget, danset, snakket, grinet og lavet sanglege, som blev hentet frem af gemmerne fra barndomsdage i Libanon, Tyrkiet, Egypten, Somalia etc.

10 I det hele taget deltog alle med synlig glæde i alle aktiviteter og udflugter under hele ferieopholdet, dette på trods af, at en del af dem blev udfordret rigtig meget både på fysisk udfoldelse og intensivt socialt samvær med mange meget forskellige mennesker i tre døgn. Eksempler: Den ældste deltager på 90 år, som var rollatorbruger, insisterede på at gå med til toppen af Børglum Bakke for at nyde udsigten, og en ældre tyrkisk kvinde med relativ kort gangdistance opfordrede til, at vi skulle gå turen til Rubjerg Knude fremfor at køre med bussen. På hjemturen til Esbjerg var stemningen i bussen høj og nærmest euforisk. Det blev spontant organiseret, at en repræsentant fra hver nationalitetsgruppe greb mikrofonen og sang en af hjemlandets vemodige sange. Da vi kørte ind i Esbjerg sang hele bussen af hjertens lyst med på en arabisk takkesang. Efter ferien Der blev taget rigtig mange billeder under ferieopholdet, og de blev dagen efter hjemkomsten lagt på bruger -computeren i Mosaikken, og stort set alle feriedeltagerne dukkede op i de første dage for at se billeder og snakke ferieminder. Feriestemningen blev genskabt, og der opstod spontant stunder med sang og dans, når deltagerne mødte hinanden i Mosaikken. Det summede af liv og glæde, og det var tydeligt at mærke, at ferieturen havde skabt et styrket fællesskab mellem dem, der deltog, og som ved informationsmøderne bredte fællesskabet sig til de brugere, som ikke havde været med. De tog engageret del i at høre om alle de gode og sjove oplevelser. Som medarbejder var det fantastisk under opholdet at opleve, at mennesker, som til daglig virker triste og præget af dårlig trivsel både fysisk og psykisk, fik liv i øjnene og overskud til at deltage i ting, som de ellers slet ikke havde udvist overskud til, og som vi ikke havde forestillet os, at de kunne/ville. Udtalelserne fra 2012 og lignende udsagn gik igen i 2013 og bekræftede deltagernes udbytte af ferieopholdet, herunder deres oplevelse af Danmark og om den effekt, det havde haft at deltage i ferieopholdet og selv se og opleve fremfor kun at få mundtlig og skriftlig information. Ud fra det beskrevne, mener vi at kunne konkludere, at det er lykkedes at give deltagerne en unik oplevelse med det formål at øge glæde og livsmod, at styrke fællesskabet mellem Mosaikkens brugere på tværs af etnicitet og kulturelle forskelle samt at udvide kendskabet til det danske samfund.

11 Mosaikkens effekt af ferieopholdet Effekterne mærkes stadig i Mosaikken i skrivende stund, nu ½ år efter det sidste ferieophold, hvor der ofte i dagligdagen deles oplevelser fra Slette Stand. Der er ingen tvivl om, at opholdet, qua det intense samvær, man har haft sammen i tre døgn, har skabt en forståelse for hinanden og en samhørighed, som det er svært at forestille sig kunne være opnået på en endagstur eller nogen anden form for aktivitet. Dette gælder både brugerne imellem samt mellem brugere og de deltagende medarbejdere. Opholdet har også medført efterspørgsel på at komme ud og se og opleve andre dele af Danmark. Der er således ingen tvivl om, at de ressourcer vi som sted har investeret i opholdet i form af medarbejdertimer til planlægning og gennemførelse af ferieopholdet for Mosaikkens brugere med deltagelse af Mosaikkens medarbejdere er givet godt ud, ud fra den betragtning, at de opnåede effekter i høj grad medvirker til at forbedre trivsel og livskvalitet for de ældre med minoritetsbaggrund samt styrker integration i det danske samfund.

Statusnotat for Mosaikken 2013

Statusnotat for Mosaikken 2013 Statusnotat for Mosaikken 20 . Indledning: Mosaikken er et multietnisk aktivitetshus for borgere i Esbjerg Kommune med anden etnisk baggrund end dansk, fortrinsvis over 0 år, samt yngre førtidspensionister.

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 2016 Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 4 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Indhold: Spørgsmål og svar fra dagen Side 3 10. Alle spørgsmål i samlet rækkefølge Side 11 Hjælpe spørgsmål til uddybning

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg C Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt 19.09.12 kl.16.50. Hvem har aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann Ældre udviklingshæmmede Vi prikker til hendes erindring Frida er blevet gammel og mister flere og flere færdigheder. Socialpædagog Monica Andersen er en af de medarbejdere, der skal hjælpe Frida med at

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Pressemeddelelse Hobro, d. 18. maj 2016. Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Det var en oplevelse for livet, da Mariagerfjord Lungekor optrådte på Kommunernes Landsforenings store

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel.

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Finansieret af Sygekassernes Helsefond. 2 grupper med 4 børn i hver gruppe. Gr 1 børn i alderen 9-12 år. Start

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013 PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013 Program 1 Projekt Ensomt eller aktivt ældreliv 2 Ensomhed blandt ældre: myter og fakta 3 Redskaber

Læs mere

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Indhold Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Forord Du sidder med Kirsebærhavens Plejehjems nyeste værdigrundlag,

Læs mere

Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter

Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter Årsberetning 2013-14 AVGIF gymnastik Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter Vi er takket være vores 29 kompetente og succesfulde

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Pusterummet på Sengeløse Skole

Pusterummet på Sengeløse Skole Pusterummet på Sengeløse Skole Et pædagogisk lærings tilbud for børn fra 0-4 klasse, med fokus på anerkendelse og inklusion. På Sengeløse skole besluttede vi i 2005 at lave et tilbud til de børn, der måtte

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Dette bliver det sidste indlæg fra vores tid i Rumænien. Den sidste uge er gået, det er svært at forstå hvor de næsten 3 måneder blev af.

Dette bliver det sidste indlæg fra vores tid i Rumænien. Den sidste uge er gået, det er svært at forstå hvor de næsten 3 måneder blev af. Dette bliver det sidste indlæg fra vores tid i Rumænien. Den sidste uge er gået, det er svært at forstå hvor de næsten 3 måneder blev af. Det har været nogle meget spændende, udfordrende og givende måneder,

Læs mere

Aktiviteter med beboerne

Aktiviteter med beboerne Aktiviteter med beboerne I løbet af foråret er sket mange forskellige aktiviteter for beboerne i klynge 1. Nedenunder kommer et lille udpluk af de mange aktiviteter: Bowl n Fun i Viborg På beboernes husmøde

Læs mere

www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING

www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING Struer Folkedanserforening Medlemsorientering November 2013 30. årgang NR. 2 www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING Husk der er generalforsamling i Struer Folkedanserforening mandag d.20. januar,

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1 STIGNING I ANTALLET AF ÆLDRE. 3 BILAG 2 STIGNING I ÆLDRE ETNISKE MINORITETER. 8 BILAG 6 BREV TIL ERGOTERAPEUT.

INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1 STIGNING I ANTALLET AF ÆLDRE. 3 BILAG 2 STIGNING I ÆLDRE ETNISKE MINORITETER. 8 BILAG 6 BREV TIL ERGOTERAPEUT. BILAGSMAPPE INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1 STIGNING I ANTALLET AF ÆLDRE... 3 BILAG 2 STIGNING I ÆLDRE ETNISKE MINORITETER... 4 BILAG 3 FREMSKRIVNING AF ÆLDRE ETNISKE MINORITETER... 5 BILAG 4 ANTAL TYRKISKE

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Planer vedrørende fremtidige indkvarteringsmuligheder

Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Planer vedrørende fremtidige indkvarteringsmuligheder Årsberetning for 2014 inkl. planerne for 2015 samt Indhold: 2014: - Besøg fra Ely i dagene 13.-16. juni - Besøg i Ratzeburg, i dagene 15.-17. august - Besøg fra Krems og Ratzeburg, i dagene 4./5.-7. september

Læs mere

Projektbeskrivelse Open Water 2015

Projektbeskrivelse Open Water 2015 Projektbeskrivelse Open Water 2015 Rita Wohlfeld Hornbæk (51 91 98 97) rita.wohlfeld.hornbaek@randers.dk Side 1 Hvem er SAM Foreningen SAM Foreningen tilbyder Sociale Aktiviteter og Motion for socialt

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Fredensborg gæstelokale

Fredensborg gæstelokale Fredensborg gæstelokale Dagplejens karakteristika bibeholdes i det daglige Fra projektets start ønskede dagplejerne, at gæstelokalet skulle ligge i deres legestue, hvilket blev imødekommet. Det kan konstateres,

Læs mere

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand.

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. Mange af os ombord har sammenlagt rundet de mere end 100 dage i operation UNIFIL, og hvordan bliver man ved med at holde dampen oppe, når helikopterøvelser

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Projekt Spiseven. Hvad gør vi? Boulstrup d. 06-04-2014. Mange tanker og undersøgelser omkring ensomhed blandt ældre var startskuddet for projektet.

Projekt Spiseven. Hvad gør vi? Boulstrup d. 06-04-2014. Mange tanker og undersøgelser omkring ensomhed blandt ældre var startskuddet for projektet. Boulstrup d. 06-04-2014. Projekt Spiseven Hvad gør vi? Mange tanker og undersøgelser omkring ensomhed blandt ældre var startskuddet for projektet. Ældrerådet i Odder Kommune havde gennem længere tid diskuteret:

Læs mere

En god udfordring arranger et træf i Morgan klub regi.

En god udfordring arranger et træf i Morgan klub regi. En god udfordring arranger et træf i Morgan klub regi. Det er ikke så svært, og slet ikke hvis man bruger nedenstående hints og gode råd. Det er vigtigt at læse dokumentet som inspiration, for derefter

Læs mere

Afgangseksamen nærmer sig!

Afgangseksamen nærmer sig! Kildeskolenyt! - f jo ONu nd sne: Afgangseksamen nærmer sig! Mens foråret så småt meldte sig, fik vi hold på terminsprøverne for de 24 afgangselever. Der er nu en god måned til at finpudse fagligheden

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Læs annoncer Kærester - Venner - Sex - og meget mere... Mærke 00 Den optimistiske fyr OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Jeg er en optimistisk hiv-smittet

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Aktiviteter Januar 2016

Aktiviteter Januar 2016 Aktiviteter Januar 2016 Aktivitetscentret Thulebakken Thulebakken 6 9000 Aalborg Tlf. 9931 5339 Åbningstider: Mandag til torsdag fra kl.9.00-16.00 Træning på Thulebakken Mandage kl.10.00: Tirsdage kl.10.00:

Læs mere

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Hvorfor valgte vi netop Vestbirk Naturbørnehave?: Vi valgte Vestbirk børnehave, fordi vi ønskede en børnehave med mulighed for nærhed og tryghed. Fordi vi fornemmede

Læs mere

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Eksempel Beboerdemokrati Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Er du 47,37 42,11 Mand Kvinde 2 Hvor gammel er du? 27,78 11,11 5,56 11,11 11,11 11,11 22,22 18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Læs mere

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo ---

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo --- Deltagere: Michelle, Marianne R, Pernille, Michael og Ove Personale: Rita, Karen og Kurt Mandag den 26. juli. Dagen begyndte tidligt med bad og morgenmad. Kurt pakkede bussen medens der blev spist morgenmad.

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade. Web udgave VITAL HORSENS

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade. Web udgave VITAL HORSENS Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade VITAL HORSENS MEGET MERE END FYSISK TRÆNING SAMMENHOLD DEN SOCIALE TRÆNING ER INTEGRERET I TRÆNINGEN Efter træningen er det en fast tradition. at

Læs mere

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Den Blå Viol er mit hjem Den Blå Viol i Skive er et værested for mennesker med psykiske, sociale alkohol- eller

Læs mere

Indretning af Farmors stue tager her sin begyndelse:

Indretning af Farmors stue tager her sin begyndelse: SMUKfest 2012, 8.-12. august kl. 13 til 23: Lands kampagnen En-af-os, PsykInfo Region Midt og Det Sociale Netværk står sammen om nyt tiltag Farmors stue, hvor vi bl.a. vil have festivalgæsterne til at

Læs mere

Tur til Hesteskoen. www.mellervangskolen.dk. Nyhedsbrev November. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst

Tur til Hesteskoen. www.mellervangskolen.dk. Nyhedsbrev November. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst Tur til Hesteskoen Nyhedsbrev November Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Sommercamp i Barretstown for søskende

Sommercamp i Barretstown for søskende Sommercamp i Barretstown for søskende Hvad er Barretstown? Barretstown er en specialdesignet camp i Irland, der tilbyder rekreationsophold til henholdsvis børn med alvorlige sygdomme og deres søskende.

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2014/15

Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2014/15 Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2014/15 Så går vi videre med den ordinære generalforsamling og også velkommen til den. Første punkt på dagsordenen er valg af dirigent, jeg vil gerne

Læs mere

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Artikel fra Muskelkraft nr. 3, 2004 Sproget er en hæmsko Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Af

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden?

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden? Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Tilbageblik på efterskoleopholdet Indledning I dette notat beskriver EVA hvordan et efterskoleophold kan påvirke unge med flygtninge-,

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Børnehaven Stribonitten - 1 -

Børnehaven Stribonitten - 1 - Børnehaven Stribonitten - 1 - Profil Børnehaven Stribonitten her har hjertet plads. Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS MIN MINI KATEKISMUS kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN 1 2 Den bog, du sidder med nu, er en katekismus. Det betyder, at det er en bog, der helt enkelt fortæller

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Året har budt på en del ændringer i IMU og mange store oplevelser sammen med jer. Vi har haft en masse sociale arrangementer, vi har arrangeret koncert med The Dawn,

Læs mere

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid Evaluering af Evaluering af projekt Aktiv Fritid projekt Aktiv Fritid Opfølgning på børn fra de to første - Opfølgning på børn fra de to første projektår projektår Lilhauge Lilhauge Svarrer Svarrer 01-08-2014

Læs mere

Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015

Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015 Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015 Så står jeg her igen ved min 7. beretning som formand. Jeg tager nu hul på mit sidste år som formand da det må være på tide

Læs mere

» 10 minutters træning på BFH 2014-2016. Anne Jacobsen Arbejdsmiljøkonsulent, fysioterapeut

» 10 minutters træning på BFH 2014-2016. Anne Jacobsen Arbejdsmiljøkonsulent, fysioterapeut » 10 minutters træning på BFH 2014-2016 Anne Jacobsen Arbejdsmiljøkonsulent, fysioterapeut BFH 2010-2016 (5 ¾ år) Alectia siden 1.2.2016 » Strategi for ergonomien: OL på BFH » Startskuddet. » Fra tilbud

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Norge: Navn: Charlotte Lilbæk Meldgaard Hjem-institution: VIA University College Viborg Holdnummer: 164939 Værts-institution/Universitet: Høgskolen Gjøvik Praktikplads/Hospital:

Læs mere