Kortfilm Filmiske virkemidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kortfilm Filmiske virkemidler"

Transkript

1 Kortfilm Filmiske virkemidler Filmens drivkraft og persontegning Konflikt som drivkraft Anslag Karakterudvikling Surprise/suspense Karakterer i kortfilm Biografier Dialog Voice-over Konflikt som drivkraften To te og regningen. Fransk kortfilm, 1995 Der er flere måder at få os seere til at blive nysgerrige eller straks tænde på en films historie. Den mest almindelige er, at vi hurtigt kender hovedkonflikten i historien. Vi ved, hvem der drømmer, efterstræber, begærer, ønsker etc. Vi ved også, hvad de drømmer, efterstræber, begærer eller ønsker. Vi forventer også, at deres vej til målet nødvendigvis må være vanskelig og fyldt med forhindringer. Det kan være forhindringer inde i dem selv, eller det kan være udefra kommende forhindringer. Ikke sjældent er der en skurk i filmen, der bevidst forsøger at forhindre helten i at nå målet. Altså gode og onde motiver. Alt sammen skruet sammen på den måde, for at det store drama skal indfange os. Vi skal helst leve os ind i konflikten og identificere os med en af personerne, så vi får en følelsesmæssig oplevelse. Marcies medgift. Skotsk kortfilm, 1999 De to kortfilm "To te og regningen" og "Marcies medgift" leve op til den måde at fange os på. I den første film er Madame Verbois mål at komme i kassen med Jean-Marie Fayol. Efter kort tid er vi 100 procent klar over dette mål og følger spændt udviklingen. Vil det lykkes for hende eller ej? I den anden film vil Marcies forældre for enhver pris give deres eneste datter et flot bryllup, men en bankmand, en række af tilfældigheder og en særdeles hårdkogt bande får betydning for forløbet og lægger hindringer i vejen for, at de kan nå deres mål.

2 Anslag I Per B. Katz og Henrik Poulsens bog "Fokus - en grundbog i film, tv, video" der udkom på Gyldendals forlag i 1997, definerer de anslaget sådan: Anslaget er en appetitvækker, som skal fange publikums interesse og give et bud på, hvad vi kan forvente os i filmen. Kravet til anslaget er, at det skal: De hårde kugler Irsk kortfilm 2000 skabe stærkest mulig engagement så tidligt som muligt. præsentere filmens hovedkonflikt og derved give en stærk fremdrift. Hovedkonflikten kan evt. fremstilles i en såkaldt modelhistorie, hvori hele filmens konflikt og konfliktløsning fremstilles i miniature. skabe mulighed for identifikation. præsentere filmens "sprog", dvs. på hvilken måde/i hvilken fortællestil filmen vil blive fortalt. Saltomortale Skotsk kortfilm 2000 Hvis man ud fra den definition på anslaget skal vurdere "De hårde kugler", så må man sige, at den kun delvist lever op til denne generelle definition på et godt anslag. De første billeder bliver vist i sort/hvid, i et knaldhøjt tempo (i high-speed), med en vildt pumpende musik og i et mindre format end resten af filmen. Man må sige at filmen smider en appetitvækker lige i synet på os fra første fløjt, som uden tvivl vil vække selv de sløveste elever på de bageste rækker. Den skaber givetvis interesse og nysgerrighed fra starten. Dermed skaber den også et engagement hos sit publikum. Der er tydeligvis en stor grad af identifikation for unge mennesker og specielt unge drenge i de første sort/hvide billeder. Dels fra den virkelige verden, hvor de fleste af os har prøvet at køre stærkt med netop det point of view, som kameraet viser. Dels foran computerskærmen, når et af de mange bilspil er blevet valgt. Endelig præsenterer den på få sekunder filmens fortællestil, nemlig det høje tempo, de hurtige klip, den unge stil. Hvor anslaget halter er i præsentationen af filmens hovedkonflikt. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at filmen handler om biltyve og ungdomsbander og konflikten mellem de forskellige grupperinger og de kodeks, der gør, at man er fanget i gadebandernes miljø og må hylde den filosofi, som vores hovedperson giver udtryk for, nemlig: " man må klare sig selv." Den del kommer først efter anslaget i præsentationen af vores hovedperson.

3 Karakterudvikling Årsdagen, Engelsk kortfilm, 1999 For det første må en instruktør beslutte sig for, hvem der er hovedkarakter i hans historie. Dramaturgisk set kan man kun have én hovedkarakter. Du kan godt have flere hovedpersoner ligesom her, hvor både far og søn indtager en hovedrolle. Ikke desto mindre er der ingen tvivl om, at sønnen er instruktørens hovedkarakter. Men hvorfor? Definitionen på en hovedkarakter er: det er den karakter, der gennemgår den største udvikling i løbet af filmen. På mange måder er vi mennesker ens. Vi har mange af de samme karaktertræk. Vi vil gerne være lykkelige, elsket, have betydning for andre, have succes, være raske og sunde etc. Det, der adskiller os, er først og fremmest den måde, vi ser og opfatter verden på. Hver eneste person har sit eget syn på virkeligheden. Hver eneste person sætter sig selv ind i en sammenhæng med sine omgivelser. Når en instruktør skaber en karakter, er det netop den måde hans personer opfatter verden på, der er afgørende. Denne persons point of view! En husmor ser verden på én måde. En morder på en anden og en rockstjerne på en tredje. De opfatter verden forskelligt netop fordi, de forsøger at sætte sig selv ind i en bestemt sammenhæng til resten af verden, ud fra hvem de er. For at bygge en karakter op må instruktøren altså have et svar på rede hånd for at forklare, hvorfor karakteren netop opfatter verden sådan. Det hele udspringer af personens biografi. Det er i personens fortid, man vil finde svaret på, hvorfor han opfatter verden, som han gør: svaret på hans personlighed, på hans opførsel, handlinger, behov, drømme, ønsker, begær etc. Alt dette er nødvendigt, selvom vi kun er sammen med karakteren en kort stund på en kirkegård i England. Hvem er sønnen, og hvem er faderen? Som udgangspunkt må vi altså stille en lang række spørgsmål til karakterens point of view, til hans holdninger, til hans personlighed og til hans opførsel. Point of view Fra hvilken vinkel ser personen sig selv? Er han socialist eller konservativ? Humanist eller racist?

4 Er han kristen til husbehov, eller sidder han i kirken hver søndag? Tror han måske på skæbnen? At det allerede fra fødslen er bestemt, hvordan vores liv skal udvikle sig? Tror han måske på astrologi? At det er planeternes placering i forhold til hinanden, der afgør, hvordan vi har det eller vil få det? Hvilket arbejde har han? Er han gift, eller lever han alene? Hvad kan han lide af musik? Går han i teatret? Hvilke bøger læser han? Holdning Er han en udadvendt person? Eller er han indadvendt? Er han generelt en positiv person eller skinner det negative igennem? Er han optimist eller pessimist? Lykkelig eller ulykkelig? Er han melankoliker? Også hans holdning i bogstaveligste forstand. Er han rank eller falder han sammen? Personlighed Til hans personlighed hører for eksempel spørgsmål som: er han vittig. Viser han stor opmærksomhed overfor sine omgivelser? Virker han følsom eller hård? Går han ind i folk med træsko på? Er han charmerende? Er han sky? Virker han som en klog mand? Eller er han snarere lidt enfoldig? Opførsel Karakter er selvfølgelig også den måde personen opfører sig på. Test karakteren ved at sætte små dramatiske situationer op. Hvad nu hvis han så en fed tegnebog ligge på fortovet. Hvad ville han gøre? Samle den op? Hvad så? Ville han aflevere den hos politiet eller stikke pengene i egen lomme? Opførsel er handling, og handling er det en person gør. Det, en person gør, fortæller alt om, hvem han er. Det er derimod ikke tilfældet i forhold til, hvad en person siger! I eksemplet ovenover ville en person jo nemt kunne sige: "Hvis jeg fandt en tegnebog på fortovet, ville jeg straks aflevere den hos politiet." Senere ville man se personen finde en tegnebog. Kigge i den. Opdage at der er kroner. Penge der tilfældigvis ville kunne sætte ham i stand til at købe den computer, han længe har ønsket sig. Nu beholder han pengene. Det han gør fortæller, hvem han er! Det, folk siger, er langt mere tvivlsomt! Hvad gør han den dag i Føtex, hvor han ser en butikstyv stikke en culottesteg ned i bukserne? Han ser en mand stikke sit barn en på lampen? Opdager der sidder en parkeringsbøde på 400 kroner i hans vinduesvisker, selvom han kun lige var et smut hos bageren for at hente rundstykker? Interiøre liv og eksteriøre liv

5 Når en instruktør eller manuskriptforfatter skaber sin karakter, taler han om et interiørt og et eksteriørt liv. Det interiøre liv er det liv, han har levet fra fødslen til filmen begynder. Det er så at sige hans biografi, som har formet ham og som forklarer, hvorfor han handler som han gør. Det eksteriøre liv er det liv, han lever fra filmen begynder til historiens konklusion og filmens slutning. Surprise/suspense Opus 66, Fransk kortfilm, 1999 Suspense Gysets mester, Alfred Hitchcocks nok væsentligste bidrag til filmkunsten er begrebet suspense. Selv har han forklaret forskellen mellem netop suspense og surprise på nogenlunde følgende måde: Der sidder fire mænd omkring et bord og spiller poker. Scenen er jævnt kedelig. Pludselig lyder der et brag. Det viser sig, at der lå en bombe under bordet. Braget kommer bag på os alle. Det kalder man surprise. Samme scene igen. Der sidder fire mænd omkring et bord og spiller poker. Inden mændene sætter sig, ser vi, en bombemand anbringe en bombe under bordet. Han sætter tidsindstillingen til at sprænge bomben 10 minutter senere. Bag mændene ser vi et vægur. Sekundviseren bevæger sig sekund for sekund. Minutterne går. Spændingen stiger til det uudholdelige. Måske sidder vi og håber på, at tændingsmekanismen svigter, at pokerspillet bliver afbrudt af en eller anden grund, at en af mændene opdager bomben, eller at helten under et eller andet påskud bliver nødt til at forlade bordet, før bomben sprænger. Dette set-up kalder Hitchcock for suspence. Hitchcock spænder scenen til det yderste. Man kunne for eksempel nemt i den omtalte scene opleve, at hovedkarakteren - vores helt - forlader bordet for en kort stund. Vi ånder lettet op, men inden vi når at få vejret, vender helten atter tilbage og sætter sig. Hitchcock var også en mester i at udnytte tidsdimensionen. Mange gange forhaler han tiden, endda således at den reelle tid er kortere end den filmiske tid. For at bygge scenens suspense op udstyrer han os som seere med en større viden end personerne i filmen. Altså får vi informationen om, at

6 bombemanden har placeret sin bombe, kort før de fire mænd sætter sig til bordet. Den viden, vi får, bevirker, at han aktiverer vores tanker og følelser, så vi ikke bare bliver iagttagere, men i høj grad deltagere. Alle ulykkerne sker som regel kun i vores egne hoveder og på vores egen indre skærm, for ofte redder helten sig selvfølgelig ud af suppedasen, inden bomben sprænger, eller den gemene morder fyrer sin seksløber af. Helten overvinder som regel den fare, der truer ham, men i løbet af den tid suspensen varer, har vi haft tid til inde i vores hoved at se ham både død og forbrændt af bomben. Det er jo ganske forfærdeligt, fordi vi holder med helten! Surprise Det modsatte af suspense er surprise, hvor instruktøren udnytter overraskelsen. De fleste af os kender sikkert den klassiske scene, hvor ægteparret har hørt en underlig lyd i kælderen. Manden beslutter sig for at se efter, hvad det er. For en sikkerheds skyld tager han sin revolver med, som han har i sin natbordsskuffe. Det er fuldstændig mørkt. Da han kommer hen til kældertrappen og vil tænde lyset, viser det sig, at det af en eller anden grund ikke virker. Et vindue klaprer. Regnen slår mod ruderne. Han bevæger sig langsomt ned ad trappen. De fleste af os tænker: "Så lad dog være mand." Men han fortsætter. Pludselig kommer en skikkelse farende gennem luften som en mørk skygge, i den smule lys månen giver. "Miav", lyder det fra katten. Reaktionen er velkendt og afprøvet i alle varianter. Som seere farer vi op med hjertet i halsen. Vi ånder lettet op. "Nå er det bare dig din gamle pels", tænker manden, går i seng, beroliger konen og vender sig om på siden for at sove, da der lyder en høj knirken fra trappen i kælderen..uh! Surprise er lige præcis det, ordet siger, en overraskelse. Ofte en overraskelse der får os til at reagere voldsomt. Karakterer i kortfilm Kortfilmen har intet krav om bestemte karakterer og plot. Den låner gerne genre-elementer og karakterer fra spillefilmen og den kan benytte sig af seerens erfaring med hurtigt at placerer karakterer og genrer, som kendes fra lange film, til at springe hurtigt hen over den dybere personeller miljøskildring. Fastlåst Norsk kortfilm, 2001 Men det betyder ikke, at kortfilmen er overfladisk. På samme måde som et digt på få linier kan ramme lige så dybt som en murstensroman på 700 sider, kan kortfilmen introducere og forløse en stemning, en konflikt, en person på få

7 minutter med samme intensitet som en helaftensfilm. Det kræver imidlertid, at instruktøren behersker sine virkemidler. I den vellykkede kortfilm er der ikke råd til små fejltagelser, der skaber flimmer i det egentlige budskab. Hver enkelt scene, hver enkelt miljøskildring, person, ja, hvert ord skal være nøje gennemtænkt for ikke at skabe forvirring og en følelse af usikker og manglende forløsning hos seeren. Et af de væsentligste elementer i kortfilmen er personskildringen. Karaktererne i filmen skal være klart genkendelige. Der er ikke tid og plads til den store karakterskildring, så de enkelte karakterer skal være slået fast allerede fra starten. Biografier Mors dreng, Mexicansk kortfilm, 1998 Biografien er et væsentligt redskab, når en forfatter skriver manuskripter til film, og når en instruktør skal instruere sine skuespillere. Det er vigtigt, at han kender sin hovedperson til bunds, så han ved præcist, hvordan han eller hun vil reagerer i en hvilken som helst given situation i historien. Derfor er det vigtigt at give svar på alle tænkelige spørgsmål vedrørende hovedpersonens opvækst frem til der, hvor hovedpersonen træder ind i filmens historie. Det samme har instruktør Kenya Márques formentlig gjort i forhold til Cruz. I bogen "Fade In - the screenwriting process" af Robert A. Berman deler han det biografiske arbejde op i tre faser: Den fysiske profil Køn Alder Højde og vægt Hårfarve, øjenfarve og hudfarve. Udseende generelt ( ser han godt ud, ser han ud som gennemsnittet af mennesker, er han et jævnt menneske, er han sjusket, proper, snusket ). Hvordan er hans helbred. Har han særlige kendetegn (abnormiteter). Den sociologiske profil Sociale baggrund - overklasse, middelklasse, arbejderklasse. Familieliv - forhold til forældre,

8 forældrenes indflydelse på ham, lever forældrene stadig, har han brødre og søstre, og hvis han har, hvordan er deres forhold så.. Forhold til venner. Har han venner? Hvem? Hvor længe har de været venner.. Uddannelse. Hvilken uddannelse, hvilken skole har han gået på, kan han lide at studere, hader han det, har han anlæg for at studere.. Arbejde. Hvilken slags arbejde, hans forhold til arbejdet, generelle evner, har han lederevner. Hans personlige status. Er han gift? Hvis han er - hvor længe har de så været gift? Har han børn? Hvis han har, hvor mange har han så, og hvilken alder har de etc.? Hvis han for eksempel er skilt, hvordan er hans forhold til børnene så? Og hvordan er forholdet til hans tidligere ægtefælle?.. Race og nationalitet? Religiøs tro? Hvis han er religiøs, hvilken trosretning er der så tale om? Hvis religionen har nogen betydning i hans liv, hvordan kommer det så til udtryk?.. Politisk opfattelse. Hvis han er politisk overhovedet, hvilken politisk retning tilhører han så? Og hvordan kommer det til udtryk?. Hobby/interesser? Sport, fitness, sejlsport, havearbejde, musik, spil? Psykologisk profil Sexliv? Etik, værdier, moralske holdninger?.. Handlekraft, ambitioner?.. Frustrationer, skuffelser?. Temperament. Pessimist, optimist, aggressiv, rolig. Holdning til livet. Resignerende, kamplysten, opgiver han på forhånd (defaitist), entusiast, energisk Kompleksitet. Besættelser, hæmninger, mistænksomhed, fobier, særheder. Er han ekstrovert? Introvert? Egenskaber. Fantasi, dømmekraft, smag, ligevægt I.Q. De mange spørgsmål i de tre hovedoverskrifter er langt fra tilfældige, men selvfølgelig samtidig langt fra udtømmende. Til sin hovedpersons biografi er det vigtigt at stille så mange spørgsmål som muligt. Derfor kan man kun bruge de tre overskrifter som vejledende.

9 Når biografien er skrevet, så afprøv den ved at lade andre spørge ind i den. Det kan være spørgsmål om helt dagligdags situationer, som indkøb, en tur i biffen, hvilke fritidsinteresser han har og hvor tidligt han går i seng. Det kan også være mere komplicerede spørgsmål om, hvad han tænker om døden, om kærlighed, sex etc. Hvis ikke man kan svare er det fordi biografien endnu ikke er tæt nok beskrevet, og man må i gang igen. Dialog Film er et billedmedie, men modsat de længere novelle- og spillefilm er det også et lydmedie. Dialogen er f.eks. meget afgørende. I en kortfilm af få minutters varighed er der ikke tid til et eneste overflødigt ord. Mor, Finsk kortfilm, 2000 En af de fremmeste eksperter inden for kortfilm amerikaneren Richard Raskins, der er lektor i medievidenskab ved Århus Universitet, har netop peget på dialogen, som et af kortfilmens særlige karakteristika. Dialogen kan populært sagt bruges på tre måder: 1. Den kan være formidlende, altså bruges til at give de nødvendige oplysninger, som seeren mangler for at kunne forstå handlingen, personernes adfærdsmønstre eller identificere personerne. 2. Den kan være iscenesættende, det vil sige den kan sætte scenen, enten for at understøtte en miljøskildring eller en stemning, eller den kan understøtte en personkarakteristik. Replikker i den gode kortfilm bruges kun til at definere og placere en person eller til at adskille personer fra hinanden. I kortfilmen er det aldrig ligegyldigt, hvem der siger hvad. 3. Den kan være fraværende og en fraværende dialog kan være dramatisk (pausen er faktisk noget af det mest dramatiske, der findes i billedmediet, tænk bare på, hvordan man vågner op, hvis en nyhedsoplæser eller studievært pludselig går i stå midt i det hele) Den fraværende dialog kan også bruges bevidst til at sætte tanker i gang hos seeren, der prøver at lure, hvad der foregår i hovedet. Og så er den fraværende dialog i sig selv en hyldest til billedmediet det er jo flot at kunne fortælle en historie, der umiddelbart forstås af alle uden at bruge ord.

10 Voice-over Lidt nedladende er brugen af en fortællerstemme (voice-over) betragtet som en nødløsning, som dårlige instruktører tyer til, når de ikke kan fortælle deres historie via billeder. Farven hvid, Brasiliansk kortfilm, 2000 Så galt er det nu næppe. En række af filmhistoriens mere berømte B-film (f.eks. detektiv-film om Philip Marlowe) benytter med succes en fortællestemme til at skabe den særlige stemning, og voice-over en er også en vigtig del af en ny publikumssucces som "Bridget Jones s Diary". Begge typer af film bygger på litterære forlæg romaner, noveller. Netop når en instruktør læner sig op ad en forfatters ordleg (Raymond Chandlers mange bøger om detektiven Philip Marlowe og Helen Fieldings artikler/bøger om Bridget Jones) har de ofte så vanskeligt ved at overføre sprogblomsterne i hovedpersonernes tanker til film, at de vælger at bruge en fortællerstemme. En fortællerstemme er også velkendt fra reklamefilm. Her oplever man ofte, at afsenderen er så bange for, at budskabet ikke forstås, at man nærmest overtydeliggør meningen og kommer til at fremtræde påtrængende over for seeren. Reklamefilm er dermed ofte et eksempel på, hvordan brugen af voiceover risikerer at skabe et spændingsløst felt mellem det viste og det sagte, og filmen kommer i visse tilfælde til at fremstå som banal.

11

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Karla og Jonas Spillefilm. Målgruppe: 5. 6. klasse

Karla og Jonas Spillefilm. Målgruppe: 5. 6. klasse Fag: Dansk Spilletid: 83 min. Om filmen og kapitelmærknigen: Handling»«er 3. film i Karla-serien, der er baseret på bøger af Renée Toft Simonsen, og på filmlærredet instrueret af Charlotte Sachs Bostrup.

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

10/START MED HISTORIEN præmateriale 1 lærer

10/START MED HISTORIEN præmateriale 1 lærer præmateriale 1 lærer Kære lærer Her er nogle aktiviteter, der kan sætte fokus manuskriptskrivning, så eleverne gennem deres forberedelse får mere ud af kurset på Station Next. Nedenstående aktiviteter

Læs mere

Gys og gru. Lærerark. Opgaverne er egnet til undervisning i faget dansk.

Gys og gru. Lærerark. Opgaverne er egnet til undervisning i faget dansk. Lærerark Gys og gru Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. og som udgangspunkt, vil der være en afklaring af emne og gennemgang af relevant teori i undervisningslokalet i ca.

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE HUSK!!!! BRUG DIN TEKST HENVIS TIL DEN SKRIV VIGTIGE TING I MARGEN UNDERSTREG NOGET DU SYNES ER VIGTIGT!!! Præsentationspunkter o Tekstens titel og forfatter o Tekstens

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Sanne Munk Jensen: Arangutang, Gyldendal, 2012

Sanne Munk Jensen: Arangutang, Gyldendal, 2012 Sanne Munk Jensen: Arangutang, Gyldendal, 2012 Om Arangutang: http://www.youtube.com/watch?v=lmidzb2mwmw Vejledningen er udarbejdet af pædagogisk konsulent Kurt Thybo, VIA CFU Side 1 Arangutang handler

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Foto: Scanbox Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Formål: Udvikle et nuanceret ord- og begrebsforråd Fremlægge og formidle stof Analysere og forstå brugen og betydningen

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Inden for film, litteratur og rockmusik opdager man pludselig, at ting, man engang syntes var gode, ikke holder mere.

Inden for film, litteratur og rockmusik opdager man pludselig, at ting, man engang syntes var gode, ikke holder mere. Thorstein Thomsen Sproget er et tog - en børnebogsforfatter om sit arbejde er en fagbog til voksne. Den er udkommet på Dansklærerforeningens Forlag og er derfor målrettet mod dansklærere, men andre f.eks.

Læs mere

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie 22Foto: Scanpix sider Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du den sammenbragte familie til at fungere Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til

Læs mere

Skriv en artikel. Korax Kommunikation

Skriv en artikel. Korax Kommunikation Skriv en artikel Indledningen skal vække læserens interesse og få ham eller hende til at læse videre. Den skal altså have en vis appel. Undgå at skrive i kronologisk rækkefølge. Det vækker ofte større

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Genre Folkeeventyr Kunsteventyr

Genre Folkeeventyr Kunsteventyr Som præsten, historiefortælleren og tænkeren Johannes Møllehave forklarer i et essay med titlen "Om gæstevenskab" fra: "...når eventyret begynder med de ord: Der var engang - så følger der gerne en fortælling

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Opgavehæfte. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri

Opgavehæfte. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri Opgavehæfte Hæleri - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri Hæleri - er det prisen værd? Opgavehæfte Indhold Novellen Straffe, opgaver..................................... 3 Filmen

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR NOVEMBER 2013. spurningar til tekstasavnið. Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndina

FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR NOVEMBER 2013. spurningar til tekstasavnið. Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndina Navn: Flokkur: M E N T A M Á L A R Á Ð I Ð FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR NOVEMBER 2013 lesifatan spurningar til tekstasavnið Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndina Samlað tíð til máluppgávuna,

Læs mere

Pige med mobil. Introduktion

Pige med mobil. Introduktion Titel: Pige med mobil Instruktion: Anja Kvistgaard Produktionsår: 2005 Længde: 38 min. Målgruppe: Folkeskolens mellemtrin Undervisningstimer: 2 3 Pige med mobil Af Bettina Buch Introduktion Pige med Mobil

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser INDHOLD KAPITEL 1 Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser KAPITEL 2 KAPITEL 3 KAPITEL 4 KAPITEL 5 KAPITEL 6 KAPITEL 7 INDLEDNING Denne bog handler om jobtekster, altså de tekster, som en

Læs mere

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50 Personerne JENNIFER, kvinde, 30 FRANK, mand, 30 MANSE, mand, 50 LUCY, kvinde, 50 BAMSE, talkshowvært, fødselslæge, prinsesse, klovn, kanin, tinsoldat etc., kvinde, ca 35-45 3 1. SCENE - AMBASSADE MANSE

Læs mere

PÅ OPDAGELSE I SPROGET:

PÅ OPDAGELSE I SPROGET: PÅ OPDAGELSE I SPROGET: Sprogfilosofisk tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE Biologisk forskel i nervesystemet. Har et mere følsomt nervesystem. Stimuli, indtryk

Læs mere

Børn og brud i hjemmet

Børn og brud i hjemmet Børn og brud i hjemmet af Psykoterapeut Steen Palmqvist, Asssentoft Brud og deres konsekvenser Når sætningen brudte hjem står I linjen, får det sikkert de fleste til at tænke på skilsmisse, hvor bruddet

Læs mere

Du bliver hvad du tænker SELVVÆRD SELVINDSIGT SELVTILLID SUCCES

Du bliver hvad du tænker SELVVÆRD SELVINDSIGT SELVTILLID SUCCES Du bliver hvad du tænker SELVVÆRD SELVINDSIGT SELVTILLID SUCCES Indholdsfortegnelse Forord 4 1. Selvindsigt en gave du selv skal finde! 7 2. Mentale principper for dine tanker og handlinger 10 Princippet

Læs mere

Kortfilm. Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer

Kortfilm. Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer Kortfilm Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer s. 2 s. 12 s. 13 s. 14 s. 15 s. 16 s. 19 s. 20 s. 21 s. 22 Stort set alle

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 10/11 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

Det perfekte parforhold

Det perfekte parforhold Det perfekte parforhold - sådan gør du Mette Glargaard Forlaget Grenen Andre bøger af Mette Glargaard Selvværd for begyndere Poul Glargaards datter det usynlige barn Helterejsen slip følgerne af din opvækst

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året Pige Kærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Kærlighed - niveau 4 - trin for trin En stor del af en piges hverdag og tanker handler om kærlighed. Det kan

Læs mere

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester A Du bruger biblioteket en del, både i forbindelse med dit arbejde, men også sammen med dine børn. Du synes, det er en fantastisk mulighed for at introducere børnene til leg og læring og samtidig bruge

Læs mere

HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER MENTORVÆRKTØJER. - al forvandling begynder med et lille skub

HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER MENTORVÆRKTØJER. - al forvandling begynder med et lille skub HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER HUMAN CHANNEL PRÆSENTERER MENTORVÆRKTØJER - al forvandling begynder med et lille skub INDHOLDSFORTEGNELSE Mentorværktøjers baggrund Begrebet mentor, hvad kan det og hvad er målet?

Læs mere

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs PRÆSENTATIONSTEKNIK Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs vigtigste råd Print dem ud, så du har de vigtigste råd ved hånden, når du har behov

Læs mere

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d.12/12 2014

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d.12/12 2014 Fredagsbrev Århus Friskole fredag d.12/12 2014 Juleværksteder er fordybelse og selvbestemmelse Endnu en gang åbner lærerne på friskolen for værktøjskassen og byder eleverne indenfor til årets juleværksteder.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel.

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel. Film Ved arbejde med film kan man skelne mellem de rent filmtekniske virkemidler og de fortælletekniske virkemidler. Tilsammen udgør de den helhed, der gør, at vi opfatter budskabet, reagerer på og forfølger

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

VEJLE den 6. november 2014

VEJLE den 6. november 2014 VEJLE den 6. november 2014 Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D. Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 1 retten til at blive elsket uden at skulle gøre noget for

Læs mere

Børnekultur og børns kultur. Det børnekulturelle system. Kulturel frisættelse. børn, barndom, kultur og biblioteker i en multimediekultur

Børnekultur og børns kultur. Det børnekulturelle system. Kulturel frisættelse. børn, barndom, kultur og biblioteker i en multimediekultur Børnekultur og børns kultur børn, barndom, kultur og biblioteker i en multimediekultur Det børnekulturelle system Den litterære institution (forfattere manus forlag konsulenter bøger formidlere) Den dramatiske

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle Forord Som tegneserienørd har jeg naturligvis altid vidst, hvem Rune T. Kidde var. Jeg så også godt, at han fik en profil på Facebook for nogle år siden, men jeg ville ikke tilføje ham som ven, for jeg

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik.

Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik. Gruppe 2: Tora, Emil, Jens & Camilla Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik. 1) a. Efter seersuccesen med første sæson af Gift ved første blik, vil vi i forbindelse med anden sæson lancere

Læs mere

Opgaver. til. Forelsket

Opgaver. til. Forelsket Opgaver til Forelsket Annette Møller 2007 Forlaget DELTA 1. Kiosken på hjørnet Hvordan har jeg mærket, at han er blevet forelsket? Hvor tit kom han i kiosken? Var hans følelser gengældt? Begrund! Hvad

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR Det er først for nylig, at mænd er beg yndt at reflektere over deres køn. Drenge og mænd er historisk set ikke opdraget til at skulle tale om maskulinitet,

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Hvem har set et indiansk skrumpehoved på Rådhuspladsen?

Hvem har set et indiansk skrumpehoved på Rådhuspladsen? Pressemeddelelse for Ripley s Believe It or Not! Museum på Rådhuspladsen Hvem har set et indiansk skrumpehoved på Rådhuspladsen? Man tror det er løgn. Men hvis man har trang til ekstremer, så er det stedet,

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Den som flaskehalsen peger på...!"

Den som flaskehalsen peger på...! Den som flaskehalsen peger på...!" Filmen er bygget op omkring 5 små afsnit, som sker under den samme fest, hvor 14 unge deltager. De unge skuespillere har selv bidraget med egne og andres erfaringer til

Læs mere

Sådan bliver du medlem af Nota

Sådan bliver du medlem af Nota Sådan bliver du medlem af Nota Hvad er Nota? Nota er et landsdækkende bibliotek under Kulturministeriet, der producerer lydbøger, e-bøger og bøger på punktskrift til mennesker, der ikke læser almindelig

Læs mere

Styrk de særligt sensitive børn

Styrk de særligt sensitive børn Styrk de særligt sensitive børn Særligt sensitive børn er på godt og ondt mere påvirkede af det omgivende miljø. De er blandt de mest fagligt og socialt stærke børn, når de trives i et miljø. Men føler

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Kære lærer, Filmen og undervisningsmaterialet kan give dine elever en viden om livet som ung indvandrere. Elverne får inspiration og I kan bruge filmen,

Læs mere

Opgaver til. Indbrud. Annette Møller. Forlaget Delta

Opgaver til. Indbrud. Annette Møller. Forlaget Delta Opgaver til Indbrud Annette Møller 1 1. Pizza med tilbehør Hvorfor er jeg alene hjemme? Hvordan har han det med at være alene? Hvad har moren købt til drengene? Hvad skal de have at spise? Hvem skal lave

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK

EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK Foto: Jiri Hanzl Hvorfor skal vi se filmen? Formålet med at se filmen er, at I skal: Kunne beskrive genrekendetegn for historiske film og diskutere genrens udtryk Få kendskab

Læs mere

Fotografen som skrev sin egen film af Kenneth Sorento

Fotografen som skrev sin egen film af Kenneth Sorento Fotografen som skrev sin egen film af Kenneth Sorento Mange fotografer oplever, at der kan gå lang tid mellem de spændende opgaver. Derfor er nogle gået over til også at instruere de film, de selv er fotografer

Læs mere

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN Oversigt over forløbet Materialet er designet til at vare en dobbeltlektion: Intro (5-10 minutter) Rammesæt og beskriv forløbet. Brug mikrositet sikkertrafik.dk/skillevej,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE

DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE KOMMUNIKATION 61 DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE Tv er et supermarked for oplevelser og informationer. Det er det mest populære medie til trods for at det kræver sin seer på bestemte tidspunkter

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Tavshedens labyrint - elevark

Tavshedens labyrint - elevark Tavshedens labyrint - elevark Mål I dette materiale skal I: Analysere filmen og tage stilling til vold på film. Diskutere og tage stilling til, hvordan man skal straffe efter krige og konflikter, eller

Læs mere

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem Tak fordi du har taget dig tid til at downloade de 10 datingfælder, og hvordan du undgår dem. Datingfælder er forskellige måder, du opfører dig på, når du involverer

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre?

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater PsykCentrum i Hillerød (Slotsgade 65 A, 3400 Hillerød,

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive børn Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive børn Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive børn Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er mere fintfølende og indtryk opleves

Læs mere

Intermezzo. God fornøjelse Frederik Berg Olsen

Intermezzo. God fornøjelse Frederik Berg Olsen Metode Kære Læser, Et novellescenarie af Frederik Berg Olsen til Orkons Højhus-koncept Natural Born Holmers København 2002 Velkommen Hvis du har modtaget dette som en række A4-ark, så er det meningen,

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere