IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IdÉer til sundheds- og seksualundervisning"

Transkript

1 IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer, du gerne vil dele med andre, er du velkommen til at lægge dem ud. Klik her! Overvejelser før undervisningen Der er forskel på undervisningen og formålet med undervisningen i de små og de store klasser. Men generelt har teenagers meget fokus på, om de er normale. De taler ikke så meget med deres forældre om seksuelle emner som de gjorde for bare 10 år siden, men de fleste er meget optaget af deres krop og af, hvordan de ser ud. Mange elever er påvirket af nettet og medier, og de kan have et billede af seksualiteten, som mere er noget, de har hentet udefra, end noget, de selv føler eller har erfaring med. En del har en oplevelse af, at alt er tilladt og måske også at alt skal prøves. Mange har læst eller set porno og nogle er i tvivl om, hvad der er virkelighed, og hvilke forventninger der stilles til dem. Derfor, og fordi undersøgelser viser, at teenagers viden om deres egen krop er ringe, er det vigtigt, at de får både den basale viden og viden om det normale. Om bøgerne I bøgerne har vi lagt vægt på, at de kan anvendes i en flerkulturel klasse. Bøgerne er en blanding af fakta, dagbogsklip, mails og interview. De er skrevet i et let forståeligt sprog og i mails, breve og dagbogsudskrifter har vi ikke rettet hverken kommaer eller stavefejl. Undervisningen Du kan dele undervisningen op i nogle temaer, f.eks.: kroppen og puberteten kærester og følelser rettigheder og historie 1. De unge skal få en forståelse af, hvordan kroppen hos begge køn ser ud og reagerer, når den kommer i puberteten. Målet er en vis fortrolighed med deres egen krop. Aftal hvem der referer fra hver gruppe i plenum. Start med at få sagt alle de ord, de kender. Forklar dem og aftal, hvilke ord I bruger om kønsorganerne, skeden, penis etc. Vær opmærksom på ikke at bruge slang ord for drengens kønsorganer og almindeligt sprogbrug for pigens, f.eks. pik og skede, men penis og skede. 2. Lad dem skrive alt, hvad de tænker, når de skal beskrive kærester og følelser.

2 I de klasser, hvor der er muslimske elever, kan det være en fordel at informere forældrene om undervisningens indhold. Det gør det lettere for eleverne at slappe af under undervisningen. Ellers kan det ske, at de muslimske elever er fraværende. 3. Brug gerne dvd og evt. båndede TV udsendelser ind imellem klasse: I de små klasser er pigerne ofte længere inde i puberteten end drengene og derfor deler mange lærere/sundhedsplejersker dem i henholdsvis drenge- og pigegruppe i nogle af timerne. Timerne med fakta om kroppens anatomi kan godt gives samlet, fordi alle interesserer sig for både deres eget og det andet køn klasse: Især i de store klasser er det vigtigt på forhånd at tænke over, hvordan du vil gå ind i de diskussioner, der vil opstå i klassen. Vil du påvirke elevernes adfærd og holdninger ved at deltage i diskussionerne og eventuelt nuancere holdninger, som ofte kan være en smule sort/hvide? Eller vil du lægge mere vægt på at give dem facts og viden, så de kan klare sig godt og selv vælge? Det kan hjælpe dig, at du ved, hvor eleverne er både modenhedsmæssigt, med hensyn til viden om seksuelle emner, og også med hensyn til blufærdighed og tillid, til dig og til hinanden. I de små klasser er det centralt, at eleverne snakker sammen, deler deres erfaringer og fortæller deres egne historier til hinanden, så de kan forbinde dem med deres egen hverdag. oplæg til diskussion i grupper Jo mere eleverne deltager aktivt, des mere nuanceret bliver undervisningen. Sikr dig at eleverne sidder ved siden af/sættes sammen med et par stykker, de har lyst til at snakke med i små grupper i forbindelse med undervisningen. Du kan f.eks. starte med at lade eleverne bruge 5 minutter på at snakke i en lille gruppe om emner som: 1. hvorfor betyder udseendet så meget for mange hvordan signalerer man, at man er forelsket hvad gør man, når man er forelsket i to på en gang hvordan slår man op på en ordentlig måde hvad tænder en dreng eller en pige på er der forskel på den måde drenge og piger er forelskede på hvad er en god scoring den første date den første gang, du holdt i hånden første oplevelse af et kys eller lignende hvornår er man parat til sex giv en planche med en kvinde og en mandekrop, lad dem tegne kvindes og mandens kønsorganer ind på den snak om hvor menstruationen kommer fra, hvorfor piger har den og hvorfor drenge ikke har den hvordan ved man, om man er til drenge eller piger eller begge dele skal forældre blande sig i, hvem man kommer sammen med Vælg et af emnerne at starte med. 2. Du kan også lave en anonym brevkasse til spørgsmål, eleverne gerne vil debattere. Det kan give en anden åbenhed og diskussion, når man kan høre, hvad andre spørger om.

3 Eller du kan på under ekspertrådgivning finde mange spørgsmål og svar. Læserbrevene kan danne udgangspunkt for en god diskussion. Eller I kan starte med at se en film eller gå på nettet. 3. Bliver der stor uenigheden, og det gør der ofte, f.eks. fordi der er mange forskellige modenhedsniveauer, meninger, holdninger og fordomme, kan du bede det ene køn forklare det andet køns argumenter. Hvis drengene griner af noget af det pigerne siger, så få pigerne til at analysere drengenes reaktion. Eller hvis pigerne fniser og synes, drengene er åndssvage, barnlige, dumme og uforstående, så spørg drengene, hvorfor de tror, at pigerne siger sådan om dem? Afhængig af hvor modne eleverne er, kan du måske hente idéer fra de store klasser nedenfor. Det er en god idé, at du evaluerer forløbet med eleverne. I de store klasser 1. Undervisningen tager ofte udgangspunkt i fakta som f.eks. kønsorganernes udseende og funktion samt prævention og sex sygdomme. Det er vigtige facts. Eleverne får et større udbytte, hvis følelser, kærester og tanker fra det modsatte køn bliver omdrejningspunkter. Nogle gange kan det være en idé at dele eleverne op i køn. Du kan starte med at have dem sammen og så dele, så der også er plads til de mere intime ting kønsopdelt. 2. Måske er både virkelige og fiktive historier en god idé at inddrage i undervisningen. Du kan f.eks. tage en af mailene eller dagbogsnotaterne fra bogen, læse op og spørge til deres mening om indholdet. Bruger du mailen i bogen Klar parat, hvor pigen bliver kaldt billig, fordi hun er set have oralsex med en ret tilfældig fyr, kan I få en snak om, hvad de synes, der gør en pige billig? Hvordan med en dreng, kan han også være billig? Er oralsex normalt? Hvordan lærer man sex, hvordan eksperimenterer man og passer på sig selv og sit rygte? Tilsvarende kan du vælge en også fra Klar parat bogen om en pige, der har følelser for en anden pige. Spørg til deres holdning til en lesbisk/bøsse. Lad dem eventuelt bruge 5 minutter med sidemanden på at diskutere det. Du kan også vælge den om pigen, der har spørgsmål om sex under menstruation, om hun ser normal ud, eller hende, der synes, hun er flad som et strygebræt. Mange af mailene kan danne grundlag for diskussioner om, hvad eleverne tror eller mener er normalt, og hvilke forventninger de har til hinanden. 3. Hvis du samler op ved f.eks. at spørge, hvad det modsatte køn fik ud af at høre disse historier, kan undervisningen give dem ny eller mere nuanceret viden.

4 4. Du kan også dele undervisningen op i emner: Kærester er der forskel på drenges og pigers forelskelsesmønster hvordan signalerer du, at du er forelsket er der forskel på at være forelsket og at score hvilke signaler fra den du er forelsket i, tolker du som, at det er ok at gå videre hvordan fortæller man sin kæreste, at man har lyst er det ok for dig at have sex uden at være kærester hvornår er man parat til sex hvornår må man have sex, den seksuelle lavalder hvilke forventninger har du til første gang hvordan påvirker dine venner dit valg af kæreste hvad gør man, når man er forelsket i sin venindes/vens kæreste hvordan slår man op på en ordentlig måde 5. Ind imellem kan du spørge, hvad vil I piger mere høre om? (drenge høre om?) På den måde skaber du interesse, koncentration og nysgerrighed både for nye emner og læring om det modsatte køn. Måske kan det lede snakken hen på jalousi: hvad er jalousi hvad gør det ved et forhold, hvis den ene er sygelig jaloux hvad gør man, når man har været utro, fortæller man sin kæreste det er det i orden at være utro eller om kroppen: hvad betyder det at have bumser, være flad/have store bryster, være den sidste, der får skæg, dyb stemme, have en lille penis hvad andet end at se godt ud / være udviklet betyder noget 6. Der opstår let stor uenighed, f.eks. fordi der er mange forskellige modenhedsniveauer, meninger, holdninger og fordomme. Så kan du bede det ene køn forklare det andet køns argumenter. Hvis drengene griner af noget af det pigerne siger, så få pigerne til at analysere drengenes reaktion. Eller hvis pigerne synes, drengene er åndssvage, barnlige, dumme og uforstående, så spørg drengene, hvorfor de tror, at pigerne siger sådan om dem? 7. Når du taler prævention, må det gerne være lidt sjovt. Sex er sjovt, og man skal beskytte sig. I de store klasser er der måske nogle, der har gjort sig deres første egne erfaringer, andre har endnu ikke. Du kan spørge om forventninger, bekymringer og drømme for fremtiden: hvorfor er der mange, der synes, det er pinligt at købe kondom hvordan siger jeg til min partner, at vi skal bruge kondom hvad gør vi, hvis vi har lyst og ingen kondom hvad gør vi, hvis kondomet springer hvad er nødprævention skal man bruge både kondom og p-piller for at være 100% sikker hvorfor/hvornår skal man begynde på p-piller Måske leder det snakken hen på onani, sex med dig selv. Det kan være svært at snakke om. Hvorfor er det svært, når undersøgelser viser, at alle onanerer.

5 8. Emnet graviditet kunne f.eks. behandles på følgende måde: hvad ville du gøre, hvis du blev gravid hvad ville du gøre hvis din kæreste blev gravid og ville beholde barnet/få en abort hvor henvender I jer 9. Sexsygdomme hvad ville du gøre, hvis du fik en sexsygdom hvad er sikker sex hvor går du hen, hvis du tror du har en sexsygdom 10. Homoseksualitet hvordan ved man om man er til piger eller drenge kan det ses skal man vise det, hvis man er forelsket i sin veninde/ven hvordan fortæller man det til nogen, at man tror man er bøsse eller lesbisk kan man få hjælp til at finde ud af det, hvor og skal man sige det til sine forældre/venner 11. Fantasier og drømme hvad tror I er normalt er det normalt at se porno er sexlegetøj normalt er det normalt at drømme om andre, når man er sammen med sin kæreste hvordan fortæller man sin kæreste at man har lyst til oralsex 12. Overgreb hvad er det hvordan siger man nej hvordan får man det fortalt til en, der kan rumme det hvad gør du, hvis en af dine venner fortæller dig at han/hun har været udsat for et overgreb hvor får man hjælp

6 Gode links Sexsygdom.dk Om sexsygdomme og behandling. Abortnet.dk Om abort til fagfolk og abortsøgende kvinder. Aidslinien.dk Rådgivning om hiv, aids og øvrige sexsygdomme. Ung 2006 Nyeste viden om unges seksuelle viden, holdninger og adfærd. Nødprævention bruges ikke som prævention Læs om kvinders brug af nød-prævention i undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, januar God fornøjelse. Venlig hilsen Libresse Ulla Rode

Inspiration til undervisning

Inspiration til undervisning Inspiration til undervisning Emner Det er meget individuelt fra klasse til klasse og elev til elev, hvilke emner de er motiveret for at arbejde med. Derfor er der samlet en palet med emner til alle elever

Læs mere

Kys Frøen Idéer til seksualundervisning på specialskoler for børn og unge med funktionsnedsættelse med fokus på elever med etnisk minoritetsbaggrund

Kys Frøen Idéer til seksualundervisning på specialskoler for børn og unge med funktionsnedsættelse med fokus på elever med etnisk minoritetsbaggrund kys frøen Idéer til seksualundervisning på specialskoler for børn og unge med funktionsnedsættelse med fokus på elever med etnisk minoritetsbaggrund illustration Caspar Ronak, glad)tegnestue Kys Frøen

Læs mere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere Rettentilmig.dk Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse Vejledning til undervisere 1 Indhold Forord 4 Introduktion til de forskellige muligheder på Rettentilmig.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side. Seksualpolitik for Enghaveskolen... 3. Seksualitet definition... 3. Undervisningsministeriets fælles mål...

Indholdsfortegnelse. Side. Seksualpolitik for Enghaveskolen... 3. Seksualitet definition... 3. Undervisningsministeriets fælles mål... 2014 Indholdsfortegnelse Side Seksualpolitik for Enghaveskolen... 3 Seksualitet definition... 3 Undervisningsministeriets fælles mål... 4 Inspiration til undervisningen... 5 Regler for personalet...12

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 1 S i d e

Indholdsfortegnelse: 1 S i d e Indholdsfortegnelse: Forord s. 2 Tjek-liste inden start af seksualundervisning/brugerkursus s. 4 Velkomst s. 8 Kropsbevidsthed og samspilsøvelser s. 10 Seksualundervisning udenfor de vante rammer s. 17

Læs mere

SÆT SPot på homofobi med din klasse

SÆT SPot på homofobi med din klasse AMNESTY INTERACTIVE SÆT SPot på homofobi med din klasse Redigeret og udarbejdet af: Amnesty International Karen Ewers Udgivet: 2012 Amnesty International Gammeltorv 8, 5. sal 1457 København K Tlf. 33 45

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Det virker som om der hver uge udkommer en ny undersøgelse, der viser at danske unge i dag enten drikker mere end nogensinde, drikker

Læs mere

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så?

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE For undervisere og vejledere Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? 1 To gode værktøjer Dialog-barometret Hvor på skalaen er din bekymring

Læs mere

S k e s k u s a u l a p l o p l o i l t i i t k

S k e s k u s a u l a p l o p l o i l t i i t k Seksualpolitik Seksualpolitik Her i hæftet kan I finde inspiration til, hvad en seksualpolitik kan indeholde. Hæftet indeholder tretten forskellige temaer. I kan vælge at inddrage alle temaerne i jeres

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet ALS og seksualitet Hvis du har ALS, kan du her finde svar på nogle af de spørgsmål eller bekymringer, du måske har om, hvordan du kan udtrykke din seksualitet, uanset om du er i et forhold eller ej Hvordan

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

lærervejledning for HHX

lærervejledning for HHX lærervejledning for HHX Indledning Unge på hhx mangler viden om sexsygdomme, herunder symptomer og behandlingsformer. Unge på hhx efterspørger seksualundervisning om alternative præventionsformer, hetero-,

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Brug kondom! Det er den bedste måde at beskytte sig mod uønsket graviditet og mod kønssygdomme.

Brug kondom! Det er den bedste måde at beskytte sig mod uønsket graviditet og mod kønssygdomme. 2. Kondomsnak Forfatter: Erik Centerwall Brug kondom! Det er den bedste måde at beskytte sig mod uønsket graviditet og mod kønssygdomme. Så har vi opfordret især de unge mænd. Men unge kvinder forventes

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere