Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 16. april 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013440 (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 16. april 2008"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 16. april 2008 K E N D E L S E Boligkontoret Danmark (selv) mod Lægeforeningens Boliger s.m.b.a (advokat Svend Carstensen, København) Ved udbudsbekendtgørelse af 30. marts 2007 udbød Lægeforeningens Boliger s.m.b.a. som offentlig udbud efter direktiv 2004/18/EF om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter (Udbudsdirektivet) en tjenesteydelsesaftale vedrørende»forretningsføreraftale/administrationskontrakt«, der i udbudsbetingelserne er beskrevet som administration m.v. af boligorganisationen og dens 2 afdelinger med i alt 432 lejemålsenheder, fordelt med 388 familieboliger, 1 institution, 7 enkeltværelser, 6 erhvervslejemål og 18 garager/carporte. Tildelingskriteriet var»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«. Udbudsbetingelserne blev udsendt den 10. maj 2007, og ved udløbet af fristen for afgivelse af tilbud den 31. maj 2007 havde følgende virksomheder afgivet tilbud: 1. Domea 2. Postfunktionærernes Andels-boligforening (PAB) 3. FSBbolig 4. Dan-Ejendomme A/S 5. Boligkontoret Danmark

2 Den 18. juni 2007 besluttede indklagede at indgå kontrakt med Dan Ejendomme A/S, og kontrakt blev herefter indgået den 1. juli Den 29. juni 2007 indgav klageren, Boligkontoret Danmark, klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede, Lægeforeningens Boliger s.m.b.a. Klagen har været behandlet på et møde den 9. november Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet skal konstatere, at de indklagede har handlet i strid med det EU-retlige gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincip ved under evalueringen af tilbuddene at have tildelt både tilbuddet fra Dan Ejendomme A/S og tilbuddet fra klageren 9 point vedrørende underkriteriet»drift- og leveringssikkerhed«og 9 point vedrørende underkriteriet»sikring af kvalitet og service«, uanset at klageren er markedsførende for så vidt angår kvalitetssikring og forvaltningsrevision. Påstand 2 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med Udbudsdirektivet, herunder artikel 2 om ligebehandling og gennemsigtighed, idet indklagede ved bedømmelsen af tilbuddene har lagt vægt på den geografiske placering af tilbudsgivernes medarbejdere, selv om dette forhold ikke efter udbudsbetingelserne er et underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige bud«. Påstand 3 Klagenævnet skal konstatere, at de indklagede har handlet i strid med det EU-retlige gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincip ved under evalueringen af tilbuddene at have tildelt klageren 8 point vedrørende underkriteriet»indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold«og de øvrige tilbudsgivere 10 point, uanset at også de øvrige tilbudsgivere har anført forbehold i deres tilbud.

3 3. Påstand 4 Klagenævnet skal konstatere, at de indklagede har handlet i strid med det EU-retlige gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincip ved i forbindelse med bedømmelsen af klagerens tilbud i relation til underkriterium»indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold«ikke at have kapitaliseret klagerens forbehold. Påstand 5 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har overtrådt det EU-retlige forhandlingsforbud ved inden udløbet af tilbudsfristen på møder med de enkelte tilbudsgivere at have indledt forhandlinger med disse. Påstand 6 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning af 18. juni 2007 om at indgå kontrakt med Dan Ejendomme A/S. Indklagede har nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge. I udbudsbetingelserne af 10. maj 2007 er der bl.a. anført følgende vedrørende»9.1. Tildelingskriteriet«:»Tilbud, der er afgivet af tilbudsgivere, hvis tekniske og økonomiske formåen vurderes som tilstrækkelig til, at tilbudsgiveren kan udføre den udbudte opgave tilfredsstillende, vil herefter blive vurderet ud fra kriteriet det økonomisk mest fordelagtige bud med anvendelse af følgende delkriterier: [1] De tilbudte priser (30 %) [2] Drift og leveringssikkerhed (10 %) [3] Sikring af kvalitet og service (25 %) [4] Tilbudsgivers organisatoriske- og personelmæssige forhold (25 %) [5] Indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold (10 %).«[Klagenævnets litrering.] Den udbudte tjenesteydelse er i udbudsbetingelserne beskrevet således:

4 » 2 Den udbudte tjenesteydelse Forretningsførerens opgaver omfatter alle sædvanlige ekspeditioner som led i forretningsførelsen af en almen boligorganisation, herunder udlejningsfunktionen, økonomifunktionen, drifts- og vedligeholdelsesfunktionen, beboerrådgivningen og sekretariatsfunktionen, herunder varetagelsen af forholdet til offentlige myndigheder, forsyningsselskaber, leverandører m.v. for boligorganisationen og dens afdelinger. 2.4 Drifts- vedligeholdelsesfunktionen: Denne funktion omfatter Boligorganisationens samlede drifts- og vedligeholdelsesfunktion, herunder: 01. Arbejdsgiverfunktionen (ansættelses- og arbejdsforhold) overfor de ansatte varmemestre og ejendomsfunktionærer i øvrigt og andet teknisk personale, der er knyttet til Boligorganisationens afdelinger. Arbejdsgiverfunktionen omfatter tilsyn og overordnet ledelse, antagelse og afskedigelse af personale efter godkendelse af Organisationsbestyrelsen, arbejdsledelse, ledelse af sikkerheds- og sundhedsarbejdet i henhold til lovgivningen, efteruddannelse og samarbejde. Den omfatter endvidere indgåelse af lokaloverenskornst med de ansatte. Ejendomsfunktionærer er p.t. ansat direkte i de enkelte afdelinger, ligesom Organisationsbestyrelsen p.t. alene har kompetence i ansættelses- og afskedigelsesmæssig henseende. 02. Bygningsgennemgang med registrering af stamdata. 03. Vejledning i forbindelse med tekniske installationer og andre bygningskomponenters vedligeholdelse. 04. Kontrol med forbruget på vedligeholdelseskonti. Kvartalsvis budgetkontrol med vedligeholdelseskonti og oversigt til afdelingsbestyrelsen. Gennemførelse af de på afdelingsmøderne planlagte periodiske vedligeholdelses- og forbedringsarbejder. 05. Kontrol med og godkendelse af ombygninger/ændringer i de enkelte lejemål efter reglerne om råderet og/eller efter beslutning i beboerdemokratiet. Medvirke til udarbejdelse af positivlister, herunder beslutningsoplæg til afdelingsmøder og Organisationsbestyrelsen. 06. Vedligeholdelse og kontrol af bygningsdata i organisationen og 4.

5 5. i offentlige registre (BBR o.lign.). 07. Varetagelse af Energiledelsesordningen for Boligorganisationens lejemål. Opbygning af energiregnskaber (grønne regnskaber) for driften af Boligorganisationens afdelinger. 08. Organisationsbestyrelsen kan beslutte at lade moderniseringsog renoveringsarbejder udbyde/udføre ved eksterne rådgivere og entreprenørfirmaer. Det bemærkes særligt, at udarbejdelse af 10-års vedligeholdelsesplaner med -budgetter og gennemførelse af årlige tilstandsvurderinger af ejendommene foretages af eksterne rådgivere og opfølges af Organisationsbestyrelsen. 2.4,2. I det omfang Organisationsbestyrelsen fremsætter begæring derom, skal Forretningsføreren udføre følgende funktioner: 01. Teknisk rådgivning på ejendomsinspektørniveau og bygherrerådgivning i øvrigt i forbindelse med mindre moderniserings- og vedligeholdelsesarbejder og mindre renoveringsarbejder. Kvalitetskontrol med gennemførelsen heraf. Ved mindre arbejder forstås, at håndværkerudgifterne herved ikke overstiger et beløb i en størrelsesorden af kr ,00 excl. moms. 02. Indhentning af tilbud fra og bestilling af håndværkere til mindre vedligeholdelses- og forbedringsarbejder, forstået som ovenfor under pkt. 01, kontrol med udførelsen heraf samt regningskontrol. Valget af håndværkere sker i samarbejde med afdelingsbestyrelsen. 03. Overordnet tilsyn med håndværksarbejder i forbindelse med flyttesager. Enhver ændring af drifts- og vedligeholdelsesfunktionens form, indhold og placering skal godkendes af Organisationsbestyrelsen. «I udbudsbetingelserne er om vederlæggelsen af forretningsføreren anført følgende:»6. Forretningsførerens generelle administrationsvederlag: Forretningsføreren modtager et årligt generelt administrationsvederlag pr. lejemål i overensstemmelse med det vedhæftede prisblad.

6 6. 7 Tillægsydelser: Forretningsførerens vederlag for tillægsydelser udgør de beløb, der fremgår af det vedhæftede prisblad. 7.1 Forretningsføreres ydelser i forbindelse med bygningsvedligeholdelse:... For sine ydelser vedrørende bygningsvedligeholdelse modtager forretningsføreren et årligt vederlag pr. lejemål i henhold til det vedhæftede prisblad øvrige tillægsydelser Forretningsførerens vederlag for øvrige tillægsydelser udgør de beløb, der fremgår af det vedhæftede prisblad.«det er oplyst, at der er afholdt møder med tilbudsgiverne den 12. juni Der er ikke enighed mellem parterne om karakteren af møderne. Klageren og øvrige tilbudsgivere har i deres tilbud bemærkninger om deres tilbuds overensstemmelse med udbuddet: Klageren har anført følgende:» A. Boligkontoret Danmarks ydelse under»generelt administrationsvederlag«omfatter ikke færdiggørelse af regnskab 2004, 2005 og B. Det forudsættes, at der afleveres afstemt bogholderi på overtagelsesdagen, som er godkendt af Lægeforenings Boliger s.m.b.a. C. Udgifter til konvertering af data til Boligkontoret Danmarks administrative system EG Bolig betales af Lægeforenings Boliger s.m.b.a. D. Bestyrelsesudgifter, herunder bestyrelsesvederlag, mødeudgifter, kursusudgifter, studieture og repræsentation er ikke omfattet af ovenstående»generelt administrationsvederlag«. E. Udgifter til revision og anden ekstern bistand godkendt af organisationsbestyrelsen er ikke omfattet af ovenstående»generelt administrationsvederlag«.«

7 7. FSBbolig har anført følgende i sit tilbud:» FSBbolig s tilbud på administration af Lægeforeningens boliger er afgivet med følgende forbehold: 1. På besvarelse af spørgsmål om antal af møder årligt udenfor normal arbejdstid er det angivet, at dette ikke kan oplyses præcist, idet det er et spørgsmål om behov. FSBbolig har ved afgivelse af nærværende tilbud lagt til grund, at der vil være ca. 12 møder årligt. Såfremt dette antal overskrides væsentligt, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for medvirken i disse møder i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver. 2. FSBbolig har udarbejdet forretningsgange og instrukser som styringsværktøj for administrationen. Når det i udbudsmaterialets bilag 3 er anført, at forretningsførerens forslag til arbejdsgange forelægges skriftligt til godkendelse i Organisationsbestyrelsen forudsættes det i nærværende tilbud, at det beror på nærmere aftale, hvilke forretningsgange m.v. der skal udarbejdes som supplement til FSBbolig s forretningsgange og instrukser. 3. Spørgsmål om antal råderetsager årligt har ikke kunnet besvares. Ud fra FSBbolig s erfaringsgrundlag er det skønnet, at Lægeforeningens to afdelinger tilsammen årligt vil have 10 råderetsager. Såfremt dette antal overskrides væsentligt, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for behandling af disse sager i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver. 4. Spørgsmål om antal incassosager årligt har udbyder ikke kunnet besvare. FSBbolig har ved nærværende tilbud forudsat, at antallet af inkassosager ikke overstiger det antal sager, som erfaringsmæssigt forekommer i en med Lægeforeningens 2 afdelinger sammenlignelig afdeling. Såfremt dette antal overskrides væsentligt, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for behandling af disse sager i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver. Retslig inkasso, efter første rykkerskrivelse, køber FSBbolig hos en ekstern advokat, hvorfor der ikke opkræves gebyr i FSBbolig. Omkostningen pålignes skyldneren. 5. Spørgsmål om antal opnoterede på venteliste samt antal nyopnoterede har udbyder ikke kunnet besvare. FSBbolig har ved nærværende tilbud forudsat, at antallet af opnoterede vil være ca personer og at antallet nyopnoterede vil være ca. 200 årligt. Såfremt disse tal overskrides væsentligt, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for opdatering af ventelister. FSB s opkrævningsgebyr er pr. 1. maj kr.

8 6. FSBbolig har ved nærværende tilbud forudsat, at regnskab for 2004, 2005 og 2006 er udfærdiget ved overtagelse af administrationsopgaven, eller senest inden påbegyndelse af udarbejdelse af regnskab Såfremt regnskaberne ikke er færdige, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for hel eller delvis deltagelse i udfærdigelsen i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver. Det forudsættes endvidere at regnskabsmateriale for indeværende regnskabsår overleveres fra tidligere forretningsfører så vi uden unødig ulempe kan fortsætte regnskabsførelsen. 7. FSBbolig har ved nærværende tilbud forudsat at der afleveres materiale om de enkelte lejemål, herunder størrelse, beliggenhed, lejens sammensætning, diverse a conto opkrævninger samt vedligeholdelses ordning med eventuelle saldi samt at dette materiale kan konverteres til FSBbolig s administrationssystem EG-bolig. 8. Såfremt der ønskes mulighed for løbende skift mellem programpakker og internetforbindelser, vil FSBbolig kræve særskilt betaling i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver for arbejdet hermed. 9. Det forudsættes, at gebyr nævnt i udbudsmaterialets bilag 3, forretningsføreraftalen, pkt. 2.1, underpunkt 06, omfatter gennemførelse af syn og de hermed forbundne opgaver. Såfremt der måtte forekomme tilfælde, hvor opgaverne er væsentligt mere omfattende, forbeholder FSBbolig sig ret til særskilt betaling for behandling af disse sager i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver. 10. Såfremt der skal laves straks-afregninger på varme og vand til fraflyttere kræver dette en ekstra aflæsning og efterfølgende beregning af graddage m.v. For dette arbejde vil FSBbolig kræve særskilt betaling i henhold til prisbladets angivelse af timepris for specialopgaver.«dan-ejendomme A/S har anført følgende i sit tilbud: 8.»Dan-Ejendomme as har ingen forbehold overfor de stillede krav udbudsmaterialet, men vi skal knytte følgende kommentarer til implementeringen af opgaven. Implementering Vi forventer, at opgaven kan være fuldstændigt implementeret senest den 1. august 2007.

9 Vi vil ultimo juni 2007 sørge for, at der bliver omdelt en folder til beboerne med præsentation af Dan-Ejendomme as og oplysning om fremtidige kontaktpersoner. Kritiske forhold I forhold til juli måned er der særligt et par kritiske forhold, der bør diskuteres af hensyn til en smidig overlevering/fortsættelse af administrationen af Lægeforeningens Boliger s.m.b.a. For at kunne opkræve huslejen for juli 2007 over betalingsservice, er det en forudsætning, at al information til brug for oprettelse al lejere, lejemål, huslejeoplysninger med mere er modtaget senest den 6. juni 2007, da huslejen allerede skal bogføres og sendes til opkrævning hos PBS i midten af juni. Alternativt kan vi opkræve huslejen for juli 2007 manuelt med fi-kort. I så fald vil vi ultimo juni 2007 sende hver enkelt lejer et brev indeholdende et fi-kort, et velkomstbrev samt en folder med præsentation af Dan-Ejendomme as og oplysning om kontaktpersoner. Hvis man skulle vælge at opkræve lejen med fi-kort, vil vi dog være nødsaget til at køre en mere lempelig rykkerprocedure i juli 2007 af hensyn til lejere, der har været på ferie i den periode, brevene er blevet omdelt. Det er vigtigt for Dan-Ejendomme as at modtage alle oplysninger hurtigst muligt, således at alt kan være konverteret til vores administrationssystem den 1. juli 2007, når vi overtager administrationen, og beboerne begynder at kontakte os. Endelig er det vigtigt, at vi modtager en liste over samarbejdspartnere - det være sig leverandører, offentlige instanser med mere, så vi allerede i juni måned kan nå at sende oplysninger om administratorskift ud til både leverandører og beboere.«domea har med sit tilbud anført følgende: 9.» Domea tilbyder at udføre administrationsopgaven i overensstemmelse med det udbudte koncept til forretningsføreraftale og det vedlagte prisskema, idet vi bemærker, at prisudregningerne er baseret på oplysningerne på forsiden af de udleverede regnskaber for hhv, afd. 1 og 2 for året Til tilbuddet knytter sig en bemærkning om, at Domea efter behov og dagsorden er indstillet på at deltage med i eller 2 repræsentanter i møder

10 10. med bestyrelsesorganer. Endvidere, at gebyrer, der opkræves for arbejde i forbindelse med forretningsføreraftalens punkt 2.1 tilfalder den, der udfører arbejdet. Derudover bemærker vi, at de til opgaven knyttede data uproblematisk forventes at kunne overføres til vore administrationssystemer.«pab har anført, at man ikke har forbehold i forhold til udkastet til forretningsføreraftale. I anledning af indklagedes meddelelse af 18. juni 2007 om valg af forretningsfører, anmodede klageren ved skrivelse af 20. juni 2007 til indklagede om nærmere oplysninger om baggrunden herfor. Indklagede besvarende denne henvendelse ved en skrivelse af 22. juni Det hedder heri bl.a.:» Prisfastsættelsen af de tilbudte priser er sket efter de afgivne tilbud og på udbudsmaterialets vilkår, hvor Boligkontoret Danmark efter konkret vurdering er fundet billigst. For så vidt angår drift- og leveringssikkerhed er oplysningerne i de enkelte tilbud samt ved mødet vurderet således, at de enkelte tilbudsgivere har kunnet præstere ydelser med tilnærmelsesvist ens sikkerhed. Det samme gør sig gældende vedrørende sikring af kvalitet og service, idet samtlige tilbudsgiveres oplysninger har været af en sådan art, at en differentiering efter konkret vurdering har været indenfor snævre grænser. Tilbudsgivernes meddelelser og oplysninger om de organisatoriske og personalemæssige forhold har alene differentieret i forhold til blandt andet placering af de tilknyttede medarbejdere, hvor afstanden har været vurderet med lidt lavere score for enkelte af tilbudsgiverne, blandt andet Boligkontoret Danmark. For så vidt angår sidste kriterium er forbehold vurderet til en lavere score. Ved en samlet vurdering er Boligkontoret Danmark således ikke fundet mest økonomisk fordelagtig. Kopi af vægtningsskema vedlægges. «Af det omtalte vægtningsskema fremgår, at tilbudsgiverne er vægtet således:

11 11. Vægtningsskema Kriterium Domea PAR FSB Bolig Dan- Ejendomme Vægtet 7,95 8,00 8,55 9,10 8,95 Boligkontoret DK Indklagede har oplyst, at bedømmelsen af de indkomne tilbud er foregået således for så vidt angår kriterium 1-4, at tilbud, der svarede til det forventelige, svarende til aftalen med den hidtidige administrator - Kuben - fik karakteren 9, mens tilbud, der var bedre end det forventelige, fik karakteren 10. Tilbud, der ikke svarede til forventningerne fik et fradrag i udgangskarakteren 9 med 1-5 og kunne således få karakterer fra 4 til 8. For så vidt angår underkriterium 5 om forbehold har indklagede oplyst, at tilbud uden forbehold fik karakteren 10, mens tilbud med forbehold kunne få et fradrag fra denne karakter med 1-5 afhængig af forbeholdet. Indklagede har oplyst, at indklagede har afholdt afklarende møder med tilbudsgiverne. Herefter havde alene Boligkontoret Danmark forbehold, medens de øvrige tilbudsgiveres bemærkninger blev opfattet som præciseringer. Parternes anbringender Ad påstand 1 Klageren har gjort gældende, at klageren i sit tilbud har dokumenteret målsætninger og forretningsgange og dermed demonstreret sin førende position på markedet. Indklagede har gjort gældende, at bedømmelsen af klageren for så vidt angår underkriterierne»drift og leveringssikkerhed«og»sikring af kvalitet og service«er sket ved et skøn, som ikke bør tilsidesættes af Klagenævnet.

12 12. Ad påstand 2 Klageren har gjort gældende, at den geografiske placering af tlibudgivernes medarbejdere ikke er et tildelingskriterium efter udbudsmaterialet. Indklagede har derfor været uberettiget til, som sket, at lægge vægt på dette forhold. Indklagede har gjort gældende, at det har været berettiget at tillægge medarbejdernes geografiske placering betydning ved bedømmelsen af tilbuddene, idet dette forhold omfasttes af underkriteriet»tilbudsgivers organisatoriske- og personalemæssige forhold«. Ad påstand 3 Klageren har gjort gældende, at fire af tilbudgiverne har taget forbehold i deres tilbud, og det strider mod gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincippet, at kun klageren er blevet tildelt en lavere bedømmelse end karakteren 10, som de øvrige tilbudgivere har fået. Forbeholdene burde være blevet kapitaliseret, og alle tilbudsgiverne burde være blevet tildelt samme karakter i forhold til underkriterium 5. Indklagede har gjort gældende, at klagers forbehold var anderledes end de øvriges tilbudsgiveres bemærkninger. Klageren har såleds i sit tilbud i modsætning til de øvrige tilbudsgivere - anført, at konverteringen af data til Boligkontoret Danmarks administrative system var en ekstra ydelse også selv om der ikke måtte være særlige problematidske forhold ved konverteringen. Det har derfor været korrekt at bedømme klageren lavere en de øvrige tilbudsgivere i forhold til underkriteriet»indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold«. Ad påstand 4 Klageren har gjort gældende, at det følger af det EU-retlige gennemsigtigheds- og lighedsprincip, at indklagede har haft pligt til at kapitalisere klagerens forbehold. Indklagede har gjort gældende, at der ikke har påhvilet indklagede en sådan pligt, når der netop er taget hensyn til spørgsmål om eventuelle forbehold i underkriteriet»indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold«.

13 13. Hvis klagerens forbehold var blevet kapitaliseret som påstået, ville klageren i øvrigt ikke kunne have opnået karakteren 10 vedrørende underkriteriet om pris. Ad påstand 5 Klageren har gjort gældende, at indklagede på møderne den 12. juni 2007 har ført forhandlinger med tilbudsgiverne i strid med forhandlingsforbuddet, hvorved de øvrige tilbudsgiveres forbehold har skiftet karakter til præciseringer. Indklagede har bestridt at have forhandlet med tilbudsgiverne. Klageren var denne eneste af tilbudsgiverne, der forsøgte at forhandle ved at forsøge at kapitalisere sine forbehold. Ad påstand 6 Klageren har gjort gældende, at de konstaterede overtrædelser af de udbudsretlige regler betyder, at Klagenævnet bør annullere indklagedes afgørelse af 18. juni 2007 om at indgå forretningsføreraftale med Dan Ejendomme A/S. Indklagede har gjort gældende, at der ikke er sket overtrædelser af udbudsretten, og der derfor ikke er grundlag for en annulation af indklagedes afgørelse om at indgå forretningsføreraftale. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1 Klagenævnet finder ikke grundlag for at tilsidesætte indklagedes skøn over og bedømmelse af klagerens og Dan Ejendomme A/S tilbud i relation til underkriteriet»drift- og leveringssikkerhed«og»sikring af kvalitet og service«. Påstanden tages derfor ikke til følge.

14 14. Ad påstand 2 Af indklagedes skrivelse af 22. juni 2007 til klageren fremgår, at oplysninger om den geografiske placering af tilbudsgivernes medarbejdere har indgået i indklagedes bedømmelse af tilbudene, og at dette forhold konkret har afspejlet sig i en lavere bedømmelse af bl.a. klageren. Den geografiske placering af tilbudsgivernes medarbejdere er ikke udtrykkeligt anført i udbudsmaterialet som forhold af betydning for bedømmelsen, og forholdet kan ikke anses for omfattet af underkriteriet»tilbudsgivers organisatoriske- og personalemæssige forhold«. Indklagede har ved at tillægge forhold, der ikke er angivet i udbudsbetingelsernes angivelser af underkriterier, betydning, handlet i strid med udbudsdirektivets artikel 2. Påstanden tages derfor til følge. Ad påstand 3 Under hensyn til det ad påstand 4 anførte finder Klagenævnet ikke anledning til at tage stilling til påstand 3. Ad påstand 4 En udbyder kan frit vælge, om tilbud, der indeholder forbehold vedrørende ikke grundlæggende elementer i udbudsbetingelserne, skal tages i betragtning, med mindre forbeholdene er helt bagatelagtige. Udbyderen har, hvis et tilbud med forbehold tages i betragtning, i henhold til EUudbudsretlige ligebehandlingsprincip pligt til sagligt og korrekt at prissætte forbeholdet. Det er herved en forudsætning for, at tilbuddet kan tages i betragtning, at forbeholdet kan prissættes, jf. herved Klagenævnets kendelse af 26. november 2004 (E. Pihl & Søn A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen). Foruden klageren havde 3 af de øvrige tilbudsgivere forbehold i deres tilbud. Det fremgår af det af indklagede oplyste og af evalueringsskemaet, at disse tilbudsgiveres forbehold ikke blev bedømt som forbehold, men som præciseringer. Indklagede har reelt herved vurderet, at forbeholdene ikke

15 15. belastede de i tilbuddene anførte priser. Herved har indklagede i princippet i overensstemmelse med det ovenfor anførte prissat forbeholdene, således at disse har indgået i evalueringen af tilbudene for så vidt angår underkriteriet»de tilbudte priser«. Klagenævnet har ikke fundet grundlag for at tilsidesætte denne prissætning. For så vidt angår klagerens forbehold har indklagede ikke prissat disse, men karaktergivet dem efter udbudsbetingelsernes 5. underkriterium»indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold (10 %).«Herved har indklagede, der har valgt at tage klagerens tilbud i betragtning, tilsidesat det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip, der som anført har som forudsætning, at forbehold skal prissættes, hvis tilbuddet med forbehold skal kunne tages i betragtning. På baggrund af det anførte om EU-udbudsrettens regler om»forbehold«kan Klagenævnet konstatere, at det fastsatte underkriterium»indhold og omfang af tilbudsgiverens eventuelle forbehold«ikke er egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige bud, og at det derfor er i strid med Udbudsdirektivets artikel 53, stk. 1, nr. 1. Med denne præcisering tages påstanden til følge. Ad påstand 5 Der er ikke oplysninger i sagen, der giver grundlag for at fastslå, at indklagede i strid med det EU-retlige forhandlingsforbud har forhandlet med de enkelte tilbudsgivere. Påstanden tages derfor ikke til følge. Ad påstand 6 Indklagede har som anført ad påstand 4 handlet i strid med det EU-retlige gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincip ved i forbindelse med bedømmelsen af klagerens tilbud ikke at have kapitaliseret klagerens forbehold. Underkriteriet»Indhold og omfang af tilbudsgivers eventuelle forbehold«vægter blot 10 % i den samlede bedømmelse, der i øvrigt indeholder bety-

16 16. delige skønselementer. Når henses hertil og til, at indklagede kunne have afvist klagerens tilbud, samt at den tilsidesættelse af udbudsdirektivets artikel 2, der er beskrevet ad påstand 2, ikke skønnes afgørende for udbuddets endelige resultat, finder Klagenævnet ikke grundlag for at annullere indklagedes beslutning om at indgå forretningsføreraftale med Dan Ejendomme A/S. Påstanden tages derfor ikke til følge. Herefter bestemmes: Ad påstand 2 Indklagede har handlet i strid med Udbudsdirektivet, herunder artikel 2 om ligebehandling og gennemsigtighed, idet indklagede ved bedømmelsen af tilbuddene har lagt vægt på den geografiske placering af tilbudsgivernes medarbejdere, selv om dette forhold ikke efter udbudsbetingelserne er et underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige bud«. Ad påstand 4 Indklagede har handlet i strid med det EU-retlige gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincip ved i forbindelse med bedømmelsen af klagerens tilbud ikke at have kapitaliseret klagerens forbehold. Klagen tages ikke til følge vedrørende påstand 1,3, 5 og 6. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagetales. Michael Kistrup Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013424 (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 15. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013424 (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 15. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013424 (Michael Kistrup, Ole Bajda Nielsen, Gorm K. Elikofer) 15. april 2008 K E N D E L S E FSBbolig (selv) mod Lægeforeningens Boliger s.m.b.a (advokat Svend Carstensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 K E N D E L S E Clavis Sprog og Kompetence (selv) mod Hvidovre Kommune (Kammeradvokaten ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 K E N D E L S E NCC Construction Danmark A/S (advokat Holger Schöer, Århus) mod Billund Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Retten i

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 K E N D E L S E Køge Taxa mod Køge Kommune (advokat Povl Nick Bronstein, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 (Kirsten Thorup, Kirsten Thøgersen) 29. oktober 2013 K E N D E L S E Vand og Teknik A/S (advokat Ole Møller Jespersen, Horsens) mod Ringkøbing-Skjern Vand A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 K E N D E L S E Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 K E N D E L S E Roslev Turist ved John Madsen (selv) mod Skive Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 K E N D E L S E Yding A/S (advokat Janus Skak Olufsen, Viborg) mod Viborg Kommune. (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 K E N D E L S E GC Rieber Salt A/S (advokat Jesper Altamirano, Odense) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 K E N D E L S E Gorm Hansen og Søn A/S (advokat Morten Winsløv, Greve) mod 1. Ejendomsselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 K E N D E L S E Vindtek Ventilation ved Bjarne Munksgaard (advokat Keld Frederiksen, Vinderup) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 K E N D E L S E Alfa Laval Nordic A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Odense Vandselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 K E N D E L S E L.R. Service ApS (selv) mod Bramsnæs Kommune (selv) Under denne sag har klageren, L.R.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 K E N D E L S E Arriva Danmark A/S (advokat Esben Kjær, København) mod Hovedstadsområdets Trafikselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 K E N D E L S E Maja Consulting smba (selv) mod VisitNordsjælland F.M.B.A (advokat Torkil Høg, København) Klageren

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-020465 (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010 K E N D E L S E KMD A/S (advokat Martin André Dittmer, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (cand. merc.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 K E N D E L S E Sejlstrup Entreprenørforretning A/S (advokat Torben Korsager, Århus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021285 (Katja Høegh, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 13.juli 2010 K E N D E L S E Abena A/S og VTK A/S (advokat Claus Guldager, Aabenraa) mod Københavns Universitet (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 K E N D E L S E J. A. Mortensen Inventar og Bygning A/S (advokat Peter Stig Jakobsen og advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 K E N D E L S E Lyngby-Taarbæk Kommune (advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokatfuldmægtig Henrik Holtse,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Børge Jakobsen & Søn A/S (advokat Martin Rømer, Ringsted) mod Sorø Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde)

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) J.nr.: 2014-0037797 /2014-7611 9. oktober 2014 K E N D E L S E ATKI A/S (advokat Anders Nørgaard Jensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Erik Dreyer, Tønder) mod Tønder Forsyning A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 K E N D E L S E Kuwait Petroleum A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Sønderborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 K E N D E L S E cbrain A/S (selv) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002 K E N D E L S E Milana A/S (selv) mod Vestsjællands Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 7. september

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers A/S (advokat Kenneth Gudmundsson, Kastrup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 K E N D E L S E H. Friedmann og Søn A/S (advokat René Offersen, København) mod Forskningsministeriet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 K E N D E L S E WelMed Scanbio ApS (advokat Steen Hellmann, København) mod Gentofte Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 K E N D E L S E Kruse & Mørk A/S (advokat Erik Braad, Fjerritslev) mod Jetsmark Energiværk A.m.b.a.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018748 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009 K E N D E L S E Akso Nobels Industrial Chemicals B.V. c/o Akso Nobel Salt A/S (advokat Tina Braad,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014 K E N D E L S E Havnens Skibsreparationer A/S og Nettobådene A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009370 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Suzanne Helsteen) 24. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009370 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Suzanne Helsteen) 24. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009370 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Suzanne Helsteen) 24. april 2007 K E N D E L S E Konkurrencestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Tom Holsøe) mod Silkeborg Kommune

Læs mere

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den ordregivende myndighed 1 3. Udbudsmaterialet 2 4. Kontrolbud 2 5. Tidsplan for udbudsforretningen 2 5.1 Spørgemøde 2 5.2 Anmodninger om yderligere oplysninger

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 K E N D E L S E VKS Inventa A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Hjemmeværnskommandoen (Kammeradvokaten v/advokat Astrid Malki

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011 K E N D E L S E Kijana Vikarservice (selv) mod Jysk Fællesindkøb v/favrskov Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005462 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 K E N D E L S E Hedeselskabet Miljø og Energi A/S (advokat Lone Møller, Århus mod Sønderjyllands

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 K E N D E L S E JN-Entreprise ApS (selv) mod Boligforeningen Lolland (advokat Louis Beck Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 138.398 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 27. november 1998 K E N D E L S E Turistvognmændenes Landsforening (selv) mod Ribe Amt (selv) Sagen angår et offentligt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009 K E N D E L S E Uggerly Installation A/S (advokat Per Nielsen, Aalborg) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere