... Med en sikker og pålidelig cyklus computer...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "... Med en sikker og pålidelig cyklus computer..."

Transkript

1 ... Med en sikker og pålidelig cyklus computer...

2

3 ... Et vigtigt emne for kvinder Hvad er Baby-Comp, Lady-Comp og pearly?. 4 Sikkerhed lige fra begyndelsen Hvordan de virker Naturlig prævention med Lady-Comp og pearly Naturlig familieplanlægning med Baby-Comp. 12 Sikkerhed for dit barn Hjælp i tilfælde af barnløshed De lægevidenskabelige fakta Sammenligning med anden prævention Spørgsmål og svar

4 4... Hvad er en Baby-Comp, Lady-Comp og en pearly? Kvindens natur I gennemsnit kan en kvinde blive gravid i 6 dage ud af en hel menstruationscyklus 5 dage før ægløsningen og samme dag som ægløsningen. For ikke at blive gravid i denne relative korte periode, accepterer mange kvinder dag ud og dag ind, at forværre deres velvære samt at belaste deres helbred og sexliv med traditionelle præventionsmidler. Behøver det at være sådan? Vi siger: NEJ! Det naturlige alternativ Baby-Comp, Lady-Comp og pearly er cyklus computere, som gør prævention og familieplanlægning naturligt igen. Hvordan virker en cyklus computer? Målingen af morgentemperaturen er hele fundamentet. De bekvemme cyklus computere er programmeret på en sådan vis, at de nøjagtigt genkender og angiver ægløsningen, når måleren anbringes under tungen om morgenen. Når temperaturen er målt vurderes disse og angives på displayet. Det kan ikke være nemmere: Grøn betyder at du ikke kan blive gravid, rød betyder at du kan blive gravid. Og du kan stole på målingerne helt fra begyndelsen! Programmeringen bygger på over cyklusser hos adskillige tusinde kvinder. De lægevidenskablige fakta Enhver kvinde har kun én ægløsning pr. menstruationscyklus. I de sjældne tilfælde hvor 2 eller flere ægløsninger finder sted, sker det altid indenfor de samme 24 timer. Efter ægløsningen er ægget kun frugtbart i maksimum 18 timer. Efter sædafgang er sædcellerne kun mobile og frugtbare i kvindens krop i maximum 120 timer. Kort sagt: på et gennemsnit af 28 dage er der kun mulighed for graviditet i 6 af dagene.

5 ...

6 ... Fløjsrevolutionen Siden 1986 har videnskabsmænd fra Valley Electronics i Tyskland revolutioneret området for prævention på en blød, men støt måde. Den højeste grad af sikkerhed kan opnås uden kemiske byrder af kroppen. Der er heller ingen miljømæssige belastninger med kunstige hormoner. Et hold af gynækologer, software-eksperter, elektronikingeniører og designere arbejder konstant på at forbedre cyklus computerne. Med en cyklus computer fra Valley Electronics får du ikke kun et højkvalitets elektronisk apparat, du får også 20 års samlet viden og udvikling fra et hold af dedikerede eksperter og forskere. Baby-Comp, Lady-Comp eller pearly Hvilken er den rigtige? Hvad er forskellen mellem cyklus computerne? Det er nemt at svare på: Baby-Comp er specielt designet til par der ønsker at få et barn. Den er udstyret med en serie af blandede funktioner, som øger chancen for en succesfuld undfangelse. Lady-Comp og pearly benyttes primært som prævention. Alle 3 computere viser på en pålidelig måde de frugtbare og de ikke-frugtbare dage, så de kan alle benyttes som både prævention og til familieplanlægning. Hvis du beslutter dig for en Lady-Comp, og senere ønsker at blive gravid, kan du altid opgradere softwaren til Baby-Comp programmet. pearly kan ikke opgraderes.

7 ... Sikkerhed lige fra begyndelsen 7 Sikkerhed er det vigtigste Både Lady-Comp, Baby-Comp og pearly har et pearl-index på 0,7, eller for at forklare det mere simpelt, er 99,3 % sikre. Sammenligning; P-piller har et pearl-index på mellem 0,1 og 0,9. Spirallen fra 1 til 3. Det betyder, at en cyklus computer ligger i toppen, hvad sikkerhed angår. Pearl-index på 0,7. Fint men hvad betyder det? Pearl-index er en værdi, som lægevidenskaben bruger for at konstatere sikkerheden af de forskellige præventionsmetoder. Og hvordan konstateres den pågældende pearl-index? For at kunne bestemme en bestemt præventionforms pearl-index på en pålidelig måde, undersøger og evaluerer man ca cyklusser. Da Baby-Comp og Lady-Comp blev udviklet og testet, tog forskerne i Valley Electronics informationerne fra 1000vis af kvinder og sammenlagde dem med forskningsresultater fra særlige problemfyldte cyklusser foretaget af forskellige forsknings-institutter. Indsamlingen forsatte, og allerede i januar 2003 var flere end cyklusser fra kvinder analyseret og man kunne derfor opfylde kravene for udregningen af pearl-index. Lægevidenskabelige undersøgelser bekræfter sikkerheden! I en undersøgelse* foretaget under ledelse af Proffesor Dr. Med. Günter Freundl, Cheflæge på de Frauenklinik des Städtischen Krankenhauses Düsseldorf-Benrath, blev 686 brugere i Tyskland, Sweitz og Mexico fulgt i en periode på 2 år. Resultatet viste også her et pearl-index på 0,7. * A retrospective study on reliability acceptance and safety of mini-computers Lady- Comp and Baby-Comp in family planning Eksempel: Hvis 100 kvinder bruger en bestemt præventionsform i 1 år og én af dem bliver gravid, betyder det at metoden har et pearl-index på 1.0.

8 8... Temperatur måling Du vil blive vækket på et tidspunkt du selv vælger. Tag din temperatur umiddelbart efter opvågningen (mens du stadig døser eller ligger i din seng), ved at placere måleren under din tunge. Din såkaldte basale kropstemperatur vil derefter lagres i cyklus computeren. Vigtigt: Tag kun din temperatur umiddelbart efter du vågner, mens du stadig døser eller ligger i din seng. På den måde er det din basale kropstemperatur der måles. Så snart du står op eller begynder at være aktiv, vil din kropstemperatur nemlig ændres. Og på den ander side, hven springer ud of senger så snart alarmen lyder? Kan jeg sove længe i weekenden? Selvfølgelig! Du har plus/minus 3 timer til at foretage målingen. Dvs. i en periode på 6 timer. Et specielt symbol vil lyse på din cyklus computer, når du befinder dig indenfor den periode du kan foretage målingen på. Når det lyser, kan du trykke på en hvilken som helst knap og derefter tage din temperatur. Du kan sagtens sove igen efter du har foretaget målingen. Kan temperaturmålingen være forkert? Nej, forkerte temperaturmålinger er ikke mulige, eftersom at målingerne er kontrolleret af et indbygget intelligent system. Hvis en måling ikke er som forventet, vil den øjeblikkelig blive genkendt og displayet vil blinke. Hvad hvis jeg er syg eller har festet hele natten? Cyklus computerne udregner den kommende ægløsning udfra de tilgængelige målinger og den anvancerede software. Temperaturvariationer forårsaget af f.eks. en forkølelse, influenza, manglende søvn, indtagelse af alkohol og/eller medicin vil blive registreret som unormale. Cyklus computerne kontrollerer enhver temperaturmåling som værende enten normal eller unormal. Eventuelle afvigelser vil blive registreret og sammenlignet med de øvrige målinger, der er foretaget eller vil blive foretaget. Hvis temperaturmålingen viser, at du har feber, vil et F vise sig i displayet, og målingen vil udgå af beregningerne. Generelt er det anbefalelsesværdigt, at springe målingen over, hvis du på forhånd ved, at din temperatur er unormal høj, bl.a. forårsaget at de nævnte grunde. På den måde sikrer du, at ingen unormale målinger registreres.

9 ... Hvordan de virker 9 Trin for trin Baby-Comp, Lady-Comp og pearly er meget brugervenlige. Når du modtager din cyklus computer vil tiden, datoen og året allerede være indstillet. Du behøver kun at indstille tiden på alarmen. 1Hver morgen tager du din temperatur ved at placere måleren under din tunge i sekunder. 2Registrer din menstruation når du får denne. Cyklus computeren evaluerer din data, og 3giver pålidelige oplysninger om du kan blive gravid eller ej indenfor de næste 24 timer. De basale oplysninger om bl.a. både ægog sædcellers levetid er allerede indprogrammeret. Hvis din Baby-Comp, Lady- Comp eller Pearly behøver flere oplysninger for at kunne udregne din ægløsning, kan det foretages ved at analysere dine temperaturmålinger. Grøn betyder at du ikke kan blive gravid Rød betyder at du kan blive gravid Gul betyder at cyklus computeren indlærer eller mangler informationer om din cyklus På niveauet for Cyklus statistik vil du kunne finde værdifuld information om din individuelle cyklus. Jo længere tid du har brugt din cyklus computer, jo mere kender både den og du selv din individuelle cyklus.

10 ...

11 ... Naturlig prævention med Lady-Comp og pearly 11 Er Lady-Comp og pearly egnet for mig? Ja! Lady-Comp og pearly er egnet for alle kvinder i den fødedygtige alder. Og hvis du anser det for vigtigt, at du kan bevare dine egne kropsfornemmelser, at du gerne vil kende din cyklus endnu bedre og du kan bringe din seksualitet i harmoni med naturen er en cyklus computer et godt valg. Jeg kunne godt tænke mig at starte med det samme. Er det muligt? Ja! Afhængig af den form for prævention du måske allerede benytter. Læs venligst de følgende instruktioner. Baby-Comp, Lady-Comp eller pearly efter brug af p-piller Hvis du har taget p-piller indtil nu, skal du stoppe med at tage pillerne før du starter med temperaturmålingerne. Især hvis p-pillerne er af den type, der forhindrer din ægløsning, da der derved ingen temperaturudsving vil være. Blødningen i din 7 dages p-pilleblødning har intet med en forudgående ægløsning at gøre. Den første blødning efter p-pillerne er ikke en normal menstruation, men mere en reaktion på lige fod med blødningerne i din 7 dages pause. For de fleste kvinder vil den første normale menstruation komme 4-8 uger efter at de har stoppet med p-pillerne. Når du har stoppet med p-pillerne, kan du starte med at bruge cyklus computeren. Hvis du har taget p-piller i mange år, kan det være helt spændende at komme til at kende din egen cyklus med en cyklus computer! Baby-Comp, Lady-Comp eller pearly efter brug af spiral Selvom du kan starte med det samme med en cyklus computer, hvis du har en kobber-spiral, er det anbefalelsesværdigt, at du får taget spirallen ud først. Hvis du har en hormonspiral, skal den fjernes før du kan starte med din cyklus computer. Når først spirallen er ude, kan du starte med dine temperaturmålinger. Hvad hvis jeg gerne vil være gravid senere? Alle cyklus computerne viser på en pålidelig måde, hvilke der er de frugtbare og de ikke-frugtbare dage. Hvis du ønsker at bruge din Lady-Comp / Pearly mens du forsøger at blive gravid, skal du have samleje uden anden prævention på de røde dage. Du kan også opgradere Lady- Comp en med den software der er tilknyttet Baby-Comp, og dermed få en del ekstra funktioner, der kan være en hjælp når graviditet ønskes. Du finder mere information om det på de følgende sider.

12 ...

13 ... Naturlig familieplanlægning med en Baby-Comp 13 Baby-Comp kan hjælpe Mange kvinder har brug for at kende deres krop bedre og ønsker at være bedre til tolke de naturlige signaler. Baby-Comp kan være en stor hjælp for dem. Baby-Comp er udstyret med et særligt program til brug ved naturlig familieplanlægning. Det eneste du behøver er, at tage din morgentemperatur regelmæssigt, så computeren kommer til at kende din individuelle cyklus og kan angive de præcise dage hvor du er frugtbar. Displayet lyser rødt. Baby-Comp viser den nøjagtige dag for ægløsningen ved at displayet blinker rødt. Du behøver således ikke, at skulle investere i såkaldte ægløsnings-stiks, der ofte også først bestemmer ægløsningen 48 timer forinden. Med en Baby-Comp bestemmes ægløsningen allerede 5 dage før ægløsningen. Dermed kan I bedre planlægge den ønskede undfangelse. Planlægning med Baby-Comp Baby-Comp har vist sit værd i 20 år overfor par, der har haft problemer med at undfange. Du ved nøjagtig, hvornår din ægløsning forventes op til 6 dage før. Denne information kan anbefale jer, at have samleje på f.eks. 3. og 1. dagen før ægløsning og samme dag som ægløsning. Et display med yderlig angivelse af pige eller dreng, under de frugtbare dage kan være en vigtig information for mange par. Hormoner stillet til skue Yderlig nyttig information kan aflæses på et udprint af de lagrede personlige data, bl.a.: Ægløsning Manglende ægløsninger Det gule legemes funktion Befrugtning Terminsdato Sammen med præcis angivelse af ægløsningen er hormonbalancen de 2 største faktorer for en mulig graviditet. Efter ca. 4 cyklusser kan det give mening at lave et udprint af dine personlige data. WorldCare kan bistå med selve udprintningen, som du så kan tage med til egen læge eller gynækolog for yderligere analyse og evt. diagnosticering.

14 Forskning vedrørende kønsprognoser Barnets køn bestemmes af den sædcelle, der trænger ind i kvindens æg. Hvis det er en sædcelle med et X-kromosom, vil det blive en pige. Hvis det er en sædcelle med et Y-kromosom vil det blive en dreng. I en sædafgang er der ca. lige mange X- og Y-kromosomer. Som udgangspunkt er chancerne 50:50. Sædcellerne med X-kromosomer (piger) bevæger sig langsomt frem, men lever til gengæld længere. Sædcellerne med Y-kromosomer bevæger sig hurtigt frem til ægget, men lever til gengæld ikke særlig længe. På den måde kan man forsøge at planlægge barnets køn udfra hvilken dag man har samleje før ægløsningen. F.eks. vil samleje 3-4 dage før ægløsning med større sandsynlighed kunne give en pige, og samleje dagen før eller på dagen for ægløsning, med større sandsynlighed kunne give en dreng. Se evt. forskning foretaget af professor John T. France fra University of Auckland på New Zealand.... Alt fokuseres på det kommende barn Hvis du er gravid, vil du blive informeret derom af din Baby-Comp, eftersom Baby- Comp kan registrere de temperaturvariationer, der er karakteristiske for en graviditet. Baby-Comp kan hvis du har indtastet dagen for samleje angive en formodet terminsdato allerede efter 4. dagen. Efter 15 dage vil den vise en formodet graviditet, og efter 18 dage kan du være helt sikker. Du sparer således også at skulle investere i graviditetstests. Denne tidlige information om en graviditet, er også værdifuld fra et medicinsk synspunkt. Eftersom at jo tidligere du eventuelt udsætter dit foster for f.eks. alkohol, cigaretter og/eller medicin jo mere skade og misdannelse vil det kunne pådrage sig.

15 ... Sikkerhed for dit barn 15 Hvornår vil barnet blive født? Dette er et hyppigt stillet spørgsmål i de næste par måneder. Baby-Comp udregner automatisk terminsdatoen udfra undfangelsestidspunktet, og det meget hurtigere og mere præcist end den sædvanlige metode med at regne fra sidste menstruations 1. dag. Hvad vil det blive en dreng eller en pige? Baby-Comp kan ikke besvare dette spørgsmål. Men ikke desto mindre vil den komme med en kønsprognose i de frugtbare dage baseret på veldokumenterede forskningsresultater vedr. kønsbestemmelse. Under graviditeten Hvis Baby-Comp konstaterer en graviditet, bør du forsætte med dine temperaturmålinger i en periode på mellem 6-12 uger. Derefter kan du lægge cyklus computeren væk indtil efter fødslen. Efter fødslen De første 6 uger efter fødslen er du ufrugtbar af fysiologiske grunde. Vi anbefaler, at du begynder at bruge computeren så snart prævention begynder at spille en rolle igen. Baby-Comp har gemt alle dine data, og den vil således kunne fortælle et præcist svar allerede efter den første dag du måler. Under amningen Din frugtbarhed vil afsløre sig allerede én måned før du begynder at have ægløsning igen. Og før din første menstruation. Baby- Comp vil således kunne opfange en mulig frugtbarhed, før du selv konstaterer det.

16 Problemer med at undfange... Det er absolut normalt, hvis ikke du bliver gravid med det samme, selvom du forsøger. Det er først, når man har prøvet i 6 måneder uden resultat, at man kalder det barnløshed. Den mest vigtige grund til barnløshed er den voksende forurening, som foruden den almen kendte forurening af luft, vand, jord deriblandt mad, også dækker den hormonelle forurening. Omkring 20-25% (år 2005) af alle par har problemer med at undfange. Men det konstateres som regel først, når de forsøger at blive gravide. Med en Baby-Comp spilder du ikke kostbar tid, fordi du/i vil kunne konstatere eventuelle problemer tidligt i forløbet og vil kunne handle ud fra det. Sommetider kan barnløshed skyldes konkrete fysiske problemer. Dette kan diagnosticeres på f.eks. et hospital eller en fertilitetsklinik. I alle andre tilfælde af uønsket barnløshed, er der ikke en fysisk årsag til barnløsheden, men kun en mere eller mindre nedsat frugtbarhed, som kan skyldes mange forskellige ting. Et udprint med personlig data fra en Baby- Comp, som lægen eller gynækologen kigger på, kan være med til at analysere og diagnosticere de eventuelle problemer, der måtte være.

17 ... Hjælp i tilfælde af problemer med at undfange 17 Observering af cyklussen Det første trin er at observere menstruationscyklussen: Hvornår finder ægløsningen sted? Med hvilket interval finder den sted? Og hvor regelmæssig er den? Temperaturmålinger og dokumenteret data fra en Baby-Comp kan yde pålidelig information og kan hjælpe i planlægningen. Hjælp i tilfælde af nedsat frugtbarhed Det kan være til stor hjælp, hvis et par beskæftiger sig med deres egen frugtbarhed på en bevidst måde. I alle tilfælde af nedsat frugtbarhed, er det vigtigt at samlejet foregår på tidspunktet med den højeste frugtbarhed. Eftersom af Baby-Comp nøjagtig angiver, hvornår den kommende ægløsning vil finde sted, er det muligt at finde den mest optimale dag, at have samleje på. Cyklus og planlægningsstatistik Din personlige cyklusdata bearbejdes på allerbedste vis af vores resultater og udvikling igennem 20 år. Du vil modtage værdifuld information vedrørende familieplanlægning ved bare at trykke på en knap på din Baby-Comp. Dette er også bekræftet med en undersøgelse foretaget af Proffesor S. Dessole og fremlagt under The International Meeting on infertility and supportive reproduction technology i Porto Cervo på Sardinien i 1997.

18 18... Kvindens cyklus Længden af en menstruationscyklus varierer fra kvinde til kvinde. Eksemplet præsenteret her er kun for at forklare, hvad det er der foregår. Baby-Comp, Lady-Comp og pearly kan følge din individuelle cyklus ved hjælp af temperaturmålingerne og den indprogrammerede software. Display grøn Ufrugtbare dage Display rød Frugtbare dage Display røde blink Indikerer ægløsningen Display gul Indlæring af din individulle cyklus eller manglende temperaturmålinger (f.eks ved opstart eller efter pause) Frugtbarhed Sandsynlighed for at samleje kan medføre graviditet Display Lady-Comp / Baby-Comp / pearly rød gul grøn røde blink Menstruation Forløbet af menstruationsfaserne Processen i æggestokkene Processen i livmoderen Hormoner i blodet 1. Østrogen 2. Progesteron Basal kropstemperatur

19 ... Det lægevidenskabelige grundlag 19 før ægløsningen ægløsningsperiode efter ægløsningen ufrugtbar frugtbar meget frugtbar ufrugtbar individuelt, fra 10 til 35 dage frugtbar Relativt konstant, fra dage med gennemsnit på 14 dage modning af ægget (det voksende æg producerer en stigende mængde af østrogen) ægløsning bristet follikel bliver til det gule legeme tidlig follikel voksende follikel follikel klar til at briste ægcelle producerer en stigende mængde af progesteron tørrer ud menstruation gradvis opbygning af livmoderslimhinde i livmoderen østrogenfase progesteronfase lavt niveau øgning på 0,25 til 0,45 grader celsius højt niveau

20 20... P-PILLER Der er ca. 100 forskellige præparater. Kroppen optager hormonerne østrogen og progesteron, så den snydes til at tro, at den er gravid. Menstruationen opstår kun på grund af den pludselige formindskelse af hormoner i p-pille pausen. MINI-PILLER Progesteronet hæmmer dannelsen af livmoderslimhinde, gør livmoderhalsslimhinden uigennemtrængelig og gør æggelederne ubevægelige. INDSPRØJTNING HVER 3. MÅNED Forhindrer frugtbarhed og ægløsning. Pearl- FOR index IMOD index FOR GESTAGEN IMPLAN Meget pålidelige TAT (IMPLANON) En lille stik indføres under huden på overarmen Frugtbarhed og ægløsning forhindres Rimelige sikre. Modsat p-piller bliver ægløsningen ikke forhindret. Meget sikker Alvorlige bivirkninger af forskellige art. Højere risiko ved rygning og alkoholindtagelse. Ensidig påvirkning: det berører kun den ene part. Kræver disciplin. Tages pillerne bare 2 timer udenfor det normale tidspunkt, nedsættes sikkerheden. Ofte pletblødning og reelle blødninger udenfor selve menstruationen. Hormonal påvirkning. Alvorlige bivirkninger. Kun for kvinder, der har fået de børn de skal, eller slet ikke ønsker nogen. SPIRAL Spiralen indsættes i livmoderen. Består af plastik med kobbertråd omkring. Kobberne gør sædcellerne immobile og virker som et fremmedlegeme, der får livmoderen til at udstøde eventuelle befrugtede æg. Fås også i model, der afgiver hormoner og virker som p-piller. PESSAR En relativ stor latex kapsel, der skal indføres i skeden og dækker for livmoderhalsen. SÆDDRÆBENDE CREMER Gele, creme eller stikpille, der dræber de levende sædceller i skeden ved hjælp af kemikalier. Pearl Meget sikker Rimelig sikre. Afhængig af type af spiral kan den bæres i 2 til 4 år. Kan indføres af kvinden selv efter behov. Kan indføres af parret selv efter behov. IMOD Alvorlige bivirkninger. Ny metode, er ikke undersøgt grundigt endnu. Risiko for infektion og graviditet udenfor livmoderen. Kan give øget blødning. Regelmæssig gynækologisk undersøgelse påkrævet. Ikke egnet til kvinder, der ønsker børn senere hen. Størrelsen skal tilpasses den enkelt kvinde og indsættes umiddelbart inden samleje, gerne med sæddræbende creme. Indsættelse og udtagning skal tillæres. Skal indføres umiddelbart inden samlejet. Kan give kløe, rødmen. Ikke særlig sikker.

21 ... Sammenligning af de forskellige præventionsformer 21 KONDOMER Består af et tyndt latex gummi. Er blødt og elastisk og placeres over penis før samlejet. TEMPERATUR- METODE sammen med OBSERVATION AF ÆGLØSNINGSSLIM Hver morgen før man står op tages kropstemperaturen. Udflåd tjekkes regelmæssigt for ægløsning med fingre. Pearl- FOR index IMOD index FOR LADY-COMP OG Ingen bivirkninger. Kan benyttes På frugtbare dage bør særlig forsigtighed udøves, kan sprænge PEARLY 1 x dagligt, før man står op, tages kropstemperaturen 0.7 altid. Beskytter under brug. ved at placere måler imod kønssygdomme. under tungen i sekunder. Ved at trykke på knap fortælles der om man er frugtbar eller ej de næste 24 timer. Data for nøjagtig ægløsning er allerede indprogrammeret. > 1.0 Ingen bivirkninger. Kvinden kommer til at kende sin krop bedre. Disciplin, viden og erfaring kræves for at kunne analysere kurverne og signaler korrekt. BABY-COMP Det samme som Lady- Comp, men også udstyret med et specielt program for planlægning af graviditet. Pearl- 0.7 Naturlig, sikker, nem at bruge, miljøvenlig og sund præventionsform. Hvis ønskes kan Lady-Comp opgraderes til en Baby-Comp. Ingen belastning af kroppen ved indtagelse af kemikalier eller hormoner. Éngangs-investering. Ingen øvrige udgifter til ægløsningsstiks eller graviditets test. IMOD Få frugtbare dage, hvor samleje skal undgås under seksuelt samvær eller hvor f.eks kondom skal benyttes. PEARL-INDEX Antal graviditeter for hver 100 kvinder, der bruger samme præventionsmetode i 1 år = ægløsninger. Bliver bare én kvinde gravid er tallet på 1. Jo lavere tallet er, jo højere er sikkerheden.

22 22... Hvis du skulle have spørgsmål vedrørende din Baby-Comp, Lady-Comp eller pearly, så tøv ikke med at kontakte os. Nogle af de mest spurgte spørgsmål om håndteringen af din cyklus computer er besvaret her: Jeg har allerede oplysninger om min menstruationscyklus, kan jeg bruge dem? Ja. Du kan indtaste dine menstruationer allerede inden du tager din cyklus computer i brug. Brugervejledningen fortæller hvordan du kan gøre det. Kan jeg se mine tidligere temperaturmålinger? Du kan se dine tidligere målinger op til 250 dage (Baby-Comp), 180 dage (Lady- Comp) og 99 dage (pearly) ved at trykke på nogle knapper. Hvis du ønsker det, kan du også få et udprint af dem. Hvad sker der hvis jeg kommer til at slette mine data? Det vil næppe ske. For at slette data, skal man indtaste en længere korrekt kode, hvilket er specielt valgt for at undgå uheld. Vil mit data gå tabt hvis batterierne bliver flade? Nej. Baby-Comp, Lady-Comp og pearly er beskyttet mod strømsvigt. Dine data vil sammen med tiden, dato og år altid gemmes. Lady-Comp og Baby-Comp bliver leveret med et integreret batteri og skal oplades ca. 1 gang pr. måned i 12 timer. Med en pearly skal der skiftes batterier ca. hvert år. Dette sker for en merpris (i år 2006, på Dkr 200,-) hos WorldCare. Jeg skal rejse til Australien, hvordan skal jeg tage min temperatur? I tilfælde af længere rejser med mere end 6 timers tidsforskel, skal du justere klokken til den lokale tid. Temperaturmålinger på rejsedagene bør ikke foretages. Tag din temperatur som normalt dagen efter igen. I tilfælde af kortere tidsforskel tager du bare din temperatur indenfor den normale periode på 6 timer. Jeg arbejder på 3-holdsskrift. Kan jeg bruge en Baby-Comp. Lady-Comp eller en pearly? Ja. Du kan bruge din cyklus computer uden problemer. Mere information derom kan læses i brugervejledningen, der følger med din cyklus computer.

23 ... Spørgsmål og svar 23 Jeg skal ofte op om natten pga. mit barn. Skal jeg så skippe min temperaturmåling pga. dette? Nej. Hvis du er gået ind i den periode, hvor du kan måle din temperatur, kan du bare tage denne. Ellers skal du bare måle din temperatur som normalt om morgenen. Jeg synes idéen om en cyklus computer lyder godt. Jeg synes bare den lyder dyr Ved første øjekast kan det se sådan ud. Men investeringen er det værd. Vores cyklus computere har en forventet teknisk levetid på mere end 20 år. Mange øvrige præventionsformer koster ca Dkr pr år. Så du vil have tjent din cyklus computer ind allerede efter få år. Med en Baby-Comp, Lady-Comp eller en pearly får du en lille computer med en høj-kvalitets måler og en imponerende mekanisme på størrelse med en lille taske. Information om service, reparation og kvalitetskontrol Hvis din cyklus computer ikke fungerer korrekt modsat alle forventninger, vil vores serviceteam løse problemet. Mange vanskeligheder kan løses telefonisk, og du bedes derfor ringe eller e til os først inden du sender den ind. Alle cyklus computere har gennemgået en kvalitetskontrol inden de forlader fabrikken, så vi kan garantere, at det kun er fuldt intakte enheder, der sendes på markedet.

24 Udvikling, leverandør, cg Forhandler i Tyskland: VE Valley Electronics GmbH Wengwies 2 D Eschenlohe Telefon + 49 (0) Fax + 49 (0) info@valley-electronics.com info@baby-comp.com Forhandler i Danmark: WorldCare Prinsesse Charlottes Gade 23, 3.sal DK-2200 København N Telefon Fax info@worldcare.dk

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end Prævention Der findes mange andre præventionsmetoder end kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket graviditet. Denne brochure kan give dig et overblik over de mest effektive metoder og deres

Læs mere

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017.

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017. Prævention Der findes mange former for beskyttelse mod graviditet. Det er oftest muligt at finde en løsning for den enkelte i den givne situation. Her beskrives lidt forskellige former: P-piller: De almindelige

Læs mere

Prævention KLAR BESKED

Prævention KLAR BESKED Prævention K L A R B E S K E D Er det nødvendigt at bruge prævention? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. På den måde bestemmer du selv, hvornår og hvor mange børn du vil have. Bruger

Læs mere

GSM porttelefon og samtale anlæg. SSI 2600.8002 GSM porttelefon system

GSM porttelefon og samtale anlæg. SSI 2600.8002 GSM porttelefon system SSI 2600.8002 GSM porttelefon system GSM samtale anlæg og 1000 telefon numre med opkald for dør/port åbning Udendørs station med separat indendørs kontrol boks SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27,

Læs mere

Information om. levonorgestrel. Mirena 1

Information om. levonorgestrel. Mirena 1 Information om levonorgestrel Mirena 1 Hvad er Mirena? Indhold Hvad er Mirena?... 2 Hvordan virker Mirena?... 3 Kan Mirena blive udstødt?... 3 Mirena er et receptpligtigt lægemiddel med høj præventiv sikkerhed

Læs mere

Klar besked om P-STAV / SPIRAL

Klar besked om P-STAV / SPIRAL Klar besked om PSTAV / SPIRAL PSTAV Pstaven kaldes også hormonstav. Det er en langtidsvirkende præventionsmetode, der kun indeholder ét hormon, gestagen. Det er en tynd stav på størrelse med en tændstik.

Læs mere

Kort eller lang reagensglasbehandling?

Kort eller lang reagensglasbehandling? Officiel titel: Kort versus lang reagensglasbehandling. En prospektiv, konsekutiv og randomiseret sammenlignende undersøgelse. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg vedrørende reagensglasbehandling

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret

Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Reagensglasbehandling

Reagensglasbehandling I har fået tilbudt IVF-behandling på grund af ufrivillig barnløshed. IVF står for In Vitro Fertilisation, der på dansk kaldes ægtransplantation. Behandlingen bliver oftest kaldt reagensglasbehandling eller

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Fertilitetsklinikken Trianglen - Lundevangsvej 12 2900 Hellerup Telefon: +45 3940 7000 Fax: +45 3940 7075 - Email: info@trianglen.dk

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

bedre end sit rygte Den naturlige overgangsalder

bedre end sit rygte Den naturlige overgangsalder Vi kommer alle ud for spørgsmål omkring overgangsalderen, som har mange facetter. Når den sniger sig ind på kvinderne, føler nogle at der er noget unormalt ved deres krop, hvilket giver anledning til uro

Læs mere

Fosterdød i graviditeten efter uge 22

Fosterdød i graviditeten efter uge 22 Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Fosterdød i graviditeten efter uge 22 Patientinformation www.koldingsygehus.dk Du er ønsket gravid, men dit ufødte barn er dødt. Som afslutning af graviditeten er en

Læs mere

1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10.

1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10. 1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10. Plastik beslag 11. Adapter (6VDC, 500mA) M8x70 bolt (4)-4 M8x15mm skrue

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

- Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - April 2000 Donoranonymitet

- Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - April 2000 Donoranonymitet Forside - Indhold - Top/ Bund - Forrige/ Næste - Resumé - Udgivelser - Bestil "Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - Donoranonymitet" Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Information til gravide Igangsættelse af fødslen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information om igangsættelse af fødslen gsættelse af fødslen sker efter

Læs mere

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE?

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE? Klar besked om PRÆVENTION PRÆVENTION Er prævention nødvendig? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. Med prævention kan du undgå graviditet indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at blive

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Manual til PRO DK180

Manual til PRO DK180 Manual til PRO DK180 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen... 11 Indtastning af egen

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Vigtige nye regler om egenbetaling for inseminationsbehandling i alle speciallægepraksisser Egenbetaling for insemination

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Drikker du for meget? Det synes du måske ikke selv. Men brug alligevel nogle minutter til at svare på de følgende 10 spørgsmål. Så får du en idé om, hvorvidt

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat

Indlægsseddel: Information til brugeren. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat B. INDLÆGSSEDDEL 1 Indlægsseddel: Information til brugeren ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Behandling for ufrivillig barnløshed

Behandling for ufrivillig barnløshed Når I skal i behandling for ufrivillig barnløshed, afhænger behandlingsmetoderne af årsagen til jeres I denne pjece kan I læse generel information om de forskellige behandlingsmetoder. Præcis hvordan jeres

Læs mere

Guide: Sov godt - og undgå overvægt

Guide: Sov godt - og undgå overvægt Guide: Sov godt - og undgå overvægt Motion og slankekure er ikke nok. Vil du have styr på vægten, skal du sove nok. Dårlig søvn giver nemlig overvægt, siger eksperterne. Af Line Feltholt, januar 2012 03

Læs mere

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron Læs indlægssedlen grundigt, inden De begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. De kan få brug for at læse den igen.

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

... den lille, sikre og intelligente cyklus computer

... den lille, sikre og intelligente cyklus computer ... den lille, sikre og intelligente cyklus computer ... Quality Management Voluntary participation in regular monitoring EN ISO13485:2003 + AC:2007 Quality Management Medical Device Directive 93/42/EEC

Læs mere

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1 HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2016 HPV-VACCINATION 1 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2016 Sundhedsstyrelsen, 2016 Trykt ISBN 978-87-7104-721-9 Elektronisk

Læs mere

Adrenogenitalt syndrom AGS

Adrenogenitalt syndrom AGS Adrenogenitalt syndrom AGS Information til børn/voksne med adrenogenitalt syndrom og deres pårørende August 2014 Vækst og Reproduktion Afsnit 5064 Opgang 5, 6. sal Rigshospitalet Juliane Marie Centret

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Ved en medicinsk abort afbrydes graviditeten med 2 slags medicin. Den ene er tablet Mifegyne, der

Læs mere

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE Tilskud af høj-dosis vitamin D under graviditeten med henblik på forebyggelse af astma hos børn: Delstudium i ABC (Asthma Begins in Childhood) kohorten Vi henvender os til dig

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 704 Offentligt Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

LUPUS og GRAVIDITET. "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96

LUPUS og GRAVIDITET. Pregnancy and Lupus Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Oversættelse 1999 - Hanne Hønnicke, 8800 Viborg Side 1 LUPUS og GRAVIDITET "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Eftersom lupus (SLE) først og fremmest

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Tractocile: 37,5 mg/5 ml koncentrat til infusionsvæske, opløsning Atosiban

Indlægsseddel: Information til brugeren. Tractocile: 37,5 mg/5 ml koncentrat til infusionsvæske, opløsning Atosiban Indlægsseddel: Information til brugeren Tractocile: 37,5 mg/5 ml koncentrat til infusionsvæske, opløsning Atosiban Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du får dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

INTRO TIL EPIDEMIOLOGI FERTILITET

INTRO TIL EPIDEMIOLOGI FERTILITET INTRO TIL EPIDEMIOLOGI FERTILITET JULIE LYNGSØ, LÆGE, PH.D.-STUDERENDE TORSDAG D. 03.02.2016 VELKOMMEN TIL EN SUPER AFTEN! 3 DISPOSITION EPI WORKSHOP - Kort præsentation af mig selv - Hvad er epidemiologi?

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL Ver 3.7 INDHOLDSFORTEGNELSE BETJENING... side 3 TIL- OG FRAKOBLING... side 4 TILKOBLING NIVEAU 1... side 5 TIL- OG FRAKOBLING NIVEAU 2... side 6 TIL- OG FRAKOBLING

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason (som betamethasonvalerat) Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse:

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse: Brugermanual til NaboLink enhederne: Indholdsfortegnelse: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016 1 Side 1. Standard sæt indeholder.... 2 2. AlarmLink indeholder.... 2 3. Udvidet sæt

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender.

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. 1 VELKOMMEN TIL PEARL DK Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. Indtil du har vænnet dig til at bruge produktet, kan det i starten

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Apotekets app Medicinhusker. Guide - version 2

Apotekets app Medicinhusker. Guide - version 2 Apotekets app Medicinhusker Guide - version 2 1 Om Medicinhusker App en kan hentes gratis til iphone og ipad i App Store og til Android smartphones i Google Play Butik. Det kræver ikke internetforbindelse

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Rollespil om udviklingen af p-pillen I det følgende er der et forslag til et rollespil om udviklingen af p-pillen, hvor I får mulighed for at leve jer ind i 3 af de ægte historiske

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Zofran 4 mg og 8 mg frysetørrede tabletter ondansetron Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Quick Guide. SoundGate. Bernafon SoundGate. Volumenkontrol og programvalg. Telefonknap. Musik/audioknap. Bluetooth -knap.

Quick Guide. SoundGate. Bernafon SoundGate. Volumenkontrol og programvalg. Telefonknap. Musik/audioknap. Bluetooth -knap. Bernafon SoundGate SoundGate Quick Guide Volumenkontrol og programvalg Telefonknap Musik/audioknap Bluetooth -knap Batteriindikator Denne guide er kun en kort præsentation. Vigtigt: SoundGate anvender

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Til patienter der indgår i pakkeforløb Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse,

Læs mere

Dansk brugsanvisning. Airon Wireless Kropsanalysevægt. Airon Wireless Aktivitetstracker Trin Kalorier Afstand Søvn Ur

Dansk brugsanvisning. Airon Wireless Kropsanalysevægt. Airon Wireless Aktivitetstracker Trin Kalorier Afstand Søvn Ur Versjon: 1.0 Andre Airon Wireless produkter Airon Wireless system er en serie af produkter, der giver dig et godt overblik over nogle af dine vigtigste sundhedsrelaterede data i samme program. Prøv også:

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2012

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2012 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 12 Maj 12 Svarprocent: % (44 besvarelser ud af 56 mulige) Skolerapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere

Deluxe Multifunktionel Massagestol. Performance BRUGERMANUAL

Deluxe Multifunktionel Massagestol. Performance BRUGERMANUAL Deluxe Multifunktionel Massagestol Performance BRUGERMANUAL Tak for dit køb af dette produkt. Før du anvender det, bedes du læse denne BRUGERMANUAL grundigt, og vær især opmærksom på sikkerhedsforanstaltningerne,

Læs mere

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI AEU-2 SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! NEUROLOGISK AMBULATORIUM OM DIN EPILEPSI

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

P-pille/mini-pille KLAR BESKED

P-pille/mini-pille KLAR BESKED P-pille/mini-pille K L A R B E S K E D Hvad er p-piller? P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. Sådan virker p-piller P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012 Bygholm Dyrehospital Kundetilfredshed 2012 HOVEDKONKLUSIONER 114 gennemførte besvarelser giver umiddelbart et validt billede af tilfredsheden på Bygholm Dyrehospital, men antallet er relativt lavt dataindsamlingsperiodens

Læs mere

Klar besked om KONDOM / FEMIDOM

Klar besked om KONDOM / FEMIDOM Klar besked om KONDOM / FEMIDOM KONDOM Kondom er en nem præventionsmetode, som de fleste mænd og drenge kan bruge. Kondomet er formet som et langt hylster, der som oftest er lavet af latex. Man ruller

Læs mere

Dicillin 250 mg og 500 mg, hårde kapsler

Dicillin 250 mg og 500 mg, hårde kapsler Dicillin 250 mg og 500 mg, hårde kapsler Læs denne information godt igennem, før du begynder at bruge medicinen. Gem denne information, du får måske brug for at læse den igen. Kontakt læge eller apotek,

Læs mere

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Vi henvender os til dig

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

BLUETOOTH SPEAKER GSB 120

BLUETOOTH SPEAKER GSB 120 BLUETOOTH SPEAKER GSB 120 DA 2 8 + AUX IN DC IN 9 V A 3 5 OPSÆTNING OG SIKKERHED 5 RF eksponeringsadvarsel 5 Vigtige oplysninger og advarsler om batteri 6 OVERSIGT 6 Kompabilitet af Bluetooth-enhed 6 Knapper

Læs mere

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser)

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) Damhushave, den 23. marts 2016 Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) 2. Gulvvarmen 3. Vedligeholdelse & kontrol 4.

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Patientvejledning 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Behandling med nedfrosne/optøede æg (FET) i hormonsubstitueret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 3: Den praktiserende læge 3 Den praktiserende læge Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor

Læs mere