FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL"

Transkript

1 FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

2 FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er dommer. Der kan være ni børn med ad gangen. Alle skal være i strømpesokker! Legen går ud på, at dommeren råber øvelser op. Der står fx: Alle dem med hestehale find skiltet Rundkørsel. Det gælder nu om at komme hurtigst over og stille sig på skiltet, som jo kun har plads til 1-2 børn. Dem, der ikke får en fod på skiltet eller mister balancen og falder på gulvet, er ude. Legen slutter, når der kun er én tilbage. Dommeren skal læse op fra følgende: - Alle dem med hestehale find: Rundkørsel - Hvor må både cyklister køre og fodgængere gå? - Alle dem med gummisko find: Hajtænder - Hvor skal kun fodgængere gå? - Alle drenge find: Drej til venstre - Alle piger find: Drej til højre - Hvor må man kun køre den ene vej? - Hvor skal man stoppe helt op? - Hvor skal man køre rundt? - Alle dem med blå øjne find: Glat vejbane Find selv på flere.

3 HUSKELEG TIL BRUNO & NILLER I KRYDSET FOR ALLE Når børnene har set dagens afsnittet om Bruno & Niller i krydset - skal de se klippet én gang til. Men denne gang skal de huske en masse ting, de ser undervejs i klippet, uden at de på forhånd får at vide præcis, hvad de skal holde øje med. Snak bagefter med børnene om, hvad de kunne huske, og hvad skiltene og tegnene betyder. Spørgsmålene lyder sådan her: 1. Hvad glemmer Niller at gøre i krydset? - Række hånden i vejret - Bremse 2. Hvad gør man, hvis man skal dreje til højre? - Rækker armen ud til venstre - Rækker armen ud til højre 6. Hvad skal man gøre, når man ser hajtænder? - Køre videre - Ringe med klokken - Række hånden op og stoppe Svar: 1. Række hånden i vejret 2. Rækker armen ud til højre 3. Det gør en svensker 4. En stodder 5. At man skal rydde krydset 6. Række hånden op og stoppe Find selv på flere. 3. Hvem står til venstre? - Det gør en dansker - Det gør en svensker 4. Hvem står til højre? - En stodder - Et møgøre 5. Hvad betyder gul i lyskrydset? - At man skal stå helt stille - At man skal løbe den anden vej - At man skal rydde krydset

4 HUSKELEG TIL BRUNO & NILLER VISER STIL FOR ALLE Her gælder det om at holde øjne og ører åbne! Se afsnittet om cykelstil to gange. Anden gang skal børnene svare på en række forskellige spørgsmål. Få børnene til at diskutere god og dårlig trafikstil bagefter. Til hvert spørgsmål er der flere valgmuligheder: 1. Hvad råber Bruno efter bilen? - Bilister skal spise mere medister - Bilister skal hakkes til medister - Hvor er min medister din filister 2. Hvad farve har bilen, der dytter? - Sort - Orange - Skriggul 3. Det er ok at råbe af nogen i trafikken når? - Man ser nogen, man ikke kan li - Man må aldrig råbe i trafikken - Man må aldrig råbe men godt gi fingeren 4. Hvad handler god stil i trafikken om? - At have det rigtige tøj på - At opføre sig ordentligt og vise hensyn - At have en rigtig smart frisure 5. Hvor må man ikke køre på cykel? - På vejen - På cykelstien - På fortovet 6. Har den gamle dame lyst til at gå over vejen? - Ja, hun har set sin hund på den anden side - Nej, hun skal ind og købe ind - Ja, fordi hun er vild med Bruno 7. Hvilke butikker er i baggrunden i scenen med den gamle dame? - En frisør og en købmand - Et pizzaria og en McDonalds 8. Er det vigtigt at have øjenkontakt i trafikken? - Ja - Nej - En gang imellem 9. Hvad siger Bruno, da Niller får sit sidste kryds? - Så er den skid ude - Så er den potte ude - Noget på tysk Svar 1. Bilister skal hakkes til medister 2. Sort 3. Man må aldrig råbe i trafikken 4. At opføre sig ordentligt og vise hensyn 5. På fortovet 6. Nej, hun skal ind og købe ind 7. En frisør og en købmand 8. Ja 9. Så er den potte ude

5 TRAFIKTEGN OG GÆT - FOR DE STORE Del børnene op i hold med tre eller fire på hver og giv holdene navne. Det er lige meget, hvor mange hold, I er. I skal bruge tavlen, masser af kridt gerne farvekridt, papirlapper med navne på trafiktegn og en dommer. Træk lod om, hvem der skal starte. Første hold trækker en lap papir med navnet på et trafiktegn. Vælg én fra holdet til at tegne tegnet på tavlen resten af holdet må godt hjælpe til undervejs. Men man må ikke sige en lyd! Bliver trafiktegnet tegnet rigtigt, får holdet ét point. Er det forkert, ryger trafiktegnet tilbage i bunken, som blandes godt. Uanset om holdet har tegnet rigtigt eller forkert, er det næste holds tur til at tegne. Rundkørsel Fodgængerfelt Farligt vejkryds Lyssignal Børn forude Dyrevildt på vejen Glat vej Indkørsel forbudt Hajtænder Højresving forbudt Venstresving forbudt Ryttere på vejen Løse sten på vejen Kreaturer på vejen Ensrettet Konkurrencen fortsætter, til alle har været oppe at tegne. Men husk, at vinderen først kan kåres, når alle hold har trukket lige mange trafiktegn så sørg for, at der er nok lapper. Her er nogle forslag til tegn, som I kan skrive på lapperne:

6 SMØRING AF KÆDEN - FOR DE SMÅ Denne opgave skal først demonstreres af en voksen. Målet er at vise børnene, hvordan man vedligeholder sin cykelkæde, så det ikke bliver for hårdt at træde i pedalerne, eller at den i værste fald sætter sig fast eller falder af. Det kan let blive noget griseri, når man smører kæden. Så skift til arbejdstøj og ha masser af klude klar til at tørre gulvet, cyklen og hænderne. Start med at gøre kæden ren. En kæde bliver utrolig snavset af gammel olie, jernspåner, sand, grus og andre ting fra vejen. Brug derfor en tand- eller opvaskebørste til at rense alt skidtet af kæden. Husk også at dreje kæden af og til, så den del af kæden, der sidder omkring tandhjulene, også bliver ren. Nu skal kæden smøres. Det bedste er at bruge universalolie. Men der findes også andre smøremidler spørg en cykelhandler. Imens cyklen bliver smurt, skal I huske at tjekke, om der er stive led. Drej ledene frem og tilbage, indtil de bevæger sig frit. Når kæden er smurt, skal I fjerne det overskydende olie med en klud. Ellers kan det svine buksebenet og samle ny snavs på kæden.

7 TEST ÆGGET FOR ALLE Denne øvelse illustrerer, hvor godt en cykelhjelm faktisk beskytter selv noget så skrøbeligt som et æg. Øvelsen kræver hjælp fra en voksen. I skal bruge den lille cykelhjelm og nogle almindelige æg. Saml børnene så alle kan se. For at gøre det sjovere, kan I tegne ansigt på ægget og give det et navn, fx Asger. Spænd hjelmen fast på Asgers hoved ved at lægge ægget i med spidsen ud af hjelmen og stramme til. Fortæl historien om Asger, der er ude at cykle og pludselig falder af cyklen. Der sker ingenting, fordi Asger har cykelhjelm på. Hold snoren i strakt arm og lad hjelmen falde. Næste dag er Asger igen ude og cykle, men har glemt hjelmen. Han falder igen. Læg ægget i en plastikpose og lad det falde på jorden. Bagefter kan I snakke om, hvorfor det er så vigtigt at huske hjelmen. Efter demonstrationen kan børnene hver især male deres eget æg. Hjælp med at spænde hjelmen på, og lad dem selv prøve at slippe snoren. Børnene kan også tegne deres æg på papir, både med og uden hjelm men hvor ægget er faldet af cyklen. Send tegningerne ind til sikkertrafik.dk/detlillekørekort. Vi lægger de bedste på.

8 TRAFIKSLANGEN FOR DE SMÅ Denne leg foregår udendørs. Børnene skal tegne en bane op i kridt i form som en slange med en masse felter. Ca. 1/3 af felterne tegnes som trafikskilte på asfalten med kridt. I kan bruge de laminerede skilte til at tegne efter. Der kan være fire børn med ad gangen + en dommer. Børnene skiftes nu til at kaste med en terning og hopper terningens øjne frem på ét ben. Lander man på et skilt, læser dommeren kommandoen op. Den som kommer først vinder. Kommandoer til de enkelte skilte i trafikslangen: - Hajtænder: Vent en omgang - Ubetinget vigepligt: Hink et felt tilbage - Ensrettet: Stil dig ned ved siden af den bagerste - Indkørsel forbudt: Hink tre gange på stedet på ét ben! - Cykel og gangsti/fællessti: Hink tre felter frem - Fodgængerfelt: Kig til begge sider og hink ét felt frem - Glat vej: Gå ned på alle fire og kravl to felter frem - Farligt vejkryds: Alle andre skal gå ét felt tilbage - Rundkørsel: Hink en hel gang rundt om dig selv - Indsnævret vej: Hink et felt frem med siden til!

9 TRAFISK (KLIP UD OG LIM SAMMEN) FOR DE SMÅ Print de tre Trafisk-ark ud i farve, hvis I kan. Alle arkene skal printes to gange, så der er to af hvert kort. Klip alle kort ud og lim sammen med bagsiderne. INDKØRSEL FORBUDT Forbudt at køre ind, uanset hvad man kører på. HAJTÆNDER Stop og hold tilbage for krydsende trafik fra begge sider. UBETINGET VIGEPLIGT Hold tilbage for al kørende trafik fra begge sider. ENSRETTET Man må kun køre i pilens retning. RUNDKØRSEL Advarer om rundkørsel forude. FODGÆNGERFELT Her skal man gå over vejen. FARLIGT VEJKRYDS Hvor den krydsende trafik altid skal holde tilbage. GLAT VEJ Kørebanen kan være glat i frostvejr. CYKEL OG GANGSTI/FÆLLESSTI Her skal cyklister og fodgængere deles om stien. HÅND OP Når du skal stoppe, skal du række hånden op i luften. HÅND TIL VENSTRE Når du skal dreje til venstre, skal du række venstre hånd ud. HÅND TIL HØJRE Når du skal dreje til højre, skal du række højre hånd ud.

10 TRAFISK (KLIP UD OG LIM SAMMEN) FOR DE SMÅ BRUNO Her står Bruno og drømmer om dengang, han selv var politielev. NILLER Der er mange svære ting, man skal lære, når man tager Det Lille Kørekort. BRUNO & NILLER De sjoveste politimænd i byen! TRAFISK - REGLER I Trafisk kan der være op til seks spillere. Alle starter med tre kort på hånden. Resten lægges i form som en hajtand på bordet. Man skiftes til at spørge efter de trafiktegn, der er vist på kortene, og så gælder det om at samle stik. Der er ét stik til hvert tegn. Hvis modstanderen ikke har det kort, der bliver spurgt om, siger han TRAFISK, og man tager et kort fra bordet. Den, der har flest stik til sidst, har vundet. Kortene kan også bruges til Memory.

11 TRAFISK (KLIP UD OG LIM SAMMEN) FOR DE SMÅ

12 ØVELSER DER ER BEDST OM EFTERÅRET - ELLER NÅR DET ER MØRKT I efterårsmånederne bliver dagene kortere, og det er vigtigt at blive set i mørket. Her er nogle ideer til, hvordan I kan holde temadage med fokus på lygter og reflekser. Følg også med på og læg mærke til posten fra Rådet for Større Færdselssikkerhed. Der bliver noget at se frem til! MØRKETIDEN Gode reflekser og lygter gør børnene mere synlige i mørke, og mange ulykker kan undgås. Det er især vigtigt at huske reflekser og lygter om vinteren, hvor der er mange mørketimer. Reflekserne kan sidde på cyklen, tøjet, sko eller skoletasken. Lygterne skal placeres foran og bagpå cyklen, så man kan ses både forfra og bagfra. Husk at det kun er baglygten, der må blinke. I de senere år har der været en del dårlige reflekser i omløb. Det er derfor vigtigt, at I fortæller forældrene, at de skal købe godkendte reflekser, som kan ses på afstand. I kan kende de godkendte reflekser på mærket: EN På disse sider har vi samlet et udvalg af øvelser og lege, der skal få børnene til at opleve, hvor svært det er at blive set i mørket, hvis man ikke husker lyset eller bærer reflekser. PLUK I ØVELSERNE FRA FORÅRET I må meget gerne binde en sløjfe til forårs-øvelserne, når I kommer til efteråret. Gense fx videoen, tal om oplevelserne og lav nogle af de mest populære øvelser igen. Husk også at fortælle forældrene, at I laver temadage igen, så børnene husker deres cykler, lygter og reflekser. CYKELTJEK VINTER - ALLE Ligesom cykeltjekket i foråret, kan I give børnenes cykler det store vintertjek. Brug de samme øvelser som om foråret, men tilføj et reflekstjek og et lygtetjek. Her er det særlig vigtigt, at I får diskuteret placering og vedligeholdelse af reflekser og lygter. Men også at I snakker med børnene om, hvorfor det er så vigtigt at huske lygterne og blive set i mørket. Kontakt evt. jeres lokale cykelhandler igen og hør, om han kan komme på besøg og gennemgå en eller flere af børnenes cykler. REFLEKSJAGTEN - SMÅ Få børnene til at tage reflekser med i SFO en eller fritidshjemmet mind evt. forældrene om det. Læg dem alle sammen rundt omkring på gulvet i et mørkt lokale. Gem også nogle af dem. Del børnene op i to hold. Hvert hold har en forlygte. Det hold som finder flest reflekser har vundet. Hvis nogle reflekser er svære at se, er det måske fordi, de ikke er godkendte. Fortæl børnene hvorfor man skal bruge gode reflekser. LYGTEMANDENS BLINDEBUK - ALLE Denne øvelse kræver et mørkt rum, der helst skal være møbleret. Sluk alt lys, så der bliver bælgmørkt. Vælg en 'lygtemand', som skal have en forlygte. Resten skal have synlige reflekser på kroppen. Nu skal lygtemanden finde dem med reflekser og når han fanger én, skal han føle sig frem til, hvem det er. Man må ikke kilde eller bruge lygten til at se, hvem man har fanget! Bliver man gættet, overtager man rollen som lygtemand. STYR PÅ REFLEKSERNE! - STORE Send os nogle historier om reflekser og cykellygter. De må gerne være fjollede, triste, søde eller sjove. I finder helt selv på! De bedste lægger vi på LYGTE- OG REFLEKSTEST - ALLE En cykellygte skal kunne ses på 300 meters afstand. Og en refleks skal kunne ses på 140 meters afstand. Hvis der er nogenlunde mørkt uden for, kan I jo prøve at tage alle jeres lygter og reflekser med ud. Gå 140 meter væk og lys med en kraftig lygte mod reflekserne kan de ses? Gå 300 meter væk kan lygten stadig ses? KONKURRENCE PÅ NETTET- ALLE For at få alle de nye regler og informationer godt ind under huden, afvikler vi igen til efteråret en stor fælleskonkurrence på hvor børnene kan teste deres viden og konkurrere med alle de andre SFO er og fritidshjem. Vi sender et brev, når vi nærmer os. God fornøjelse!

13 ØVELSER DER ER BEDST OM EFTERÅRET - ELLER NÅR DET ER MØRKT MORSELEG - STORE Denne øvelse kan være lidt svær, for man skal først lære morsealfabetet. Men når man kan det, er det rigtig sjovt at prøve at gætte med. En voksen skal hjælpe børnene i gang. I skal bruge en forlygte til at morse med, én der styrer lygten og papir og blyanter til resten af børnene. Lygtestyreren skal langsomt blinke sætningerne, og de andre børn skal gætte, hvad spørgsmål og svar er. Del jer op i hold, så er det sjovere! I kan også dele sætningerne ud og få børnene til at oversætte og svare. Vil I lave flere sætninger, kan I finde en morse-oversætter på: / betyder nyt bogstav, // betyder nyt ord. betyder langt blink,. betyder kort blink. FACIT TIL MORSELEG Her er de rigtige spørgsmål og svar til morselegen. 1. Må du køre uden lys, når det er mørkt? Svar: Nej 2. Hvornår skal du bruge lygter på cyklen? Svar: I lygtetændingstiden mellem solnedgang og solopgang 3. Hvor langt skal dine cykellygter kunne ses? Svar: 300 meter 4. Hvor langt væk skal dine reflekser kunne ses? Svar: 140 meter 5. Skal du have reflekser i hjulene på din cykel? Svar: Ja, i egerne eller på selve dækket 6. Må din baglygte blinke? Svar: Ja, men det må forlygten ikke 7. Må din forlygte blinke? Svar: Nej MORSEALFABETET A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å SPØRGSMÅL TIL MORSELEG 1. --/.--.-//-../..-//-.-/---./.-././/..-/-.././-.//.-../-.--/.../, /-./.--.-/.-.//-.././- //./.-.//--/---./.-./-.-/-//? 2..../...-/---/.-./-./.--.-/.-.//.../-.-/.-/.-..//-../..-//-.../.-./..-/--././/.-../-.--/--./- /./.-.//.--./.--.-//-.-./-.--/-.-/.-.././-.//? 3..../...-/---/.-.//.-../.-/-./--./-//.../-.- /.-/.-..//-../../-././/-.-./-.--/-.-/./.-../.-../-.--/--./-/./.-.//-.-/..-/-./-././/..././...//? 4..../...-/---/.-.//.-../.-/-./--./-//...-/.-.-/-.-//.../-.-/.-/.-..//-../../-././/.-././..-./.-.././-.-/..././.-.//-.-/..-/-./-././/..././...//? 5..../-.-/.-/.-..//-../..-//.../.-/...-/.//.-././..-./.-.././-.-/..././.-.//..//.../.---/..-/.-.././-././/.--./.--.-//-../../-.//-.-./-.--/-.- /./.-..//? 6. --/.--.-//-../../-.//-.../.-/--./.-../-.--/- -./-/.//-.../.-../../-./-.-/.//? 7. --/.--.-//-../../-.//..-./---/.-./.-../-.-- /--./-/.//-.../.-../../-./-.-/.//?

Inspirationshæfte om trafik

Inspirationshæfte om trafik Sikre Skolevejes formål er at gøre de københavnske skolebørn til sikre, trygge og kompetente trafikanter. Det sker gennem fysiske ændringer ved skoler, færdselsundervisning og trafikpolitik samt adfærdspåvirkning

Læs mere

Færdselsundervisning for tosprogede i modtagerklasser

Færdselsundervisning for tosprogede i modtagerklasser 1 Teknik krav til lokale, materialer mm Forberedelse: - Inden opstart er det en god ide at finde ud af hvor mange der har cykler, og hjælpe dem der ikke har cykler med at låne. - Print Tjek din cykel,

Læs mere

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1 Foden på egen pedal Side 1 Side 2 På to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de gør i de fleste andre lande. Det er sundt, det giver

Læs mere

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen Skoledagen starter allerede på vej til skole Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk med sig, og vejen til skolen er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at dit barn allerede i en tidlig alder

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner Dialogkort Spillet består af 28 dialogkort med spørgsmål, svar og perspektiverende spørgsmål i fire kategorier: Penge, Hjerne, Statistik og Venner. 7.-10. klasse / 15-60 min. Spillevejledning: Gruppedialog

Læs mere

Færdselsundervisning for tosprogede

Færdselsundervisning for tosprogede 1 Teknik krav til lokale, materialer mm Forberedelse: - Inden opstart er det en god ide at finde ud af hvor mange der har cykler, og hjælpe dem der ikke har cykler med at låne. - Print Den lille teoriprøve

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Cyklistprøve Rute Ulrikkenborg Engelsborgskolen, Billum Private Skole, Lyngby Private Skole Sankt Knud Lavard Skole og Lyngby Friskole Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

Hils på Villads fra Valby

Hils på Villads fra Valby Opgavehæfte 1 Hils på Villads fra Valby Villads bor i Valby med sine forældre og sin storesøster. Han går på Musvitstuen i børnehaven, og hans bedste ven hedder Magnus. Villads starter snart i 0. klasse

Læs mere

Tjek din cykel Cykeltjek m.m. lærervejledning færdselslære/dansk CYKELTJEK

Tjek din cykel Cykeltjek m.m. lærervejledning færdselslære/dansk CYKELTJEK CYKELTJEK For at have det rart med at cykle og være sikker i trafikken er det vigtigt, at børnene lærer om det udstyr, der er lovpligtigt på cyklen, og hvordan man checker, om det virker, som det skal.

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. på skolerne

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. på skolerne CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN på skolerne Cyklisternes By 2018 Odense Kommune Indholdsfortegnelse Kære forældre 2 Når I skal ud og cykle Det skal være sjovt!

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Tjek din cykel Cykeltjek lærervejledning dansk/færdselslære CYKELTJEK

Tjek din cykel Cykeltjek lærervejledning dansk/færdselslære CYKELTJEK CYKELTJEK Fag: Dansk, færdselslære For at have det rart med at cykle og være sikker i trafikken er det vigtigt, at børnene fra starten af lærer om det udstyr, der er lovpligtigt på cyklen, og hvordan man

Læs mere

Lege- og aktivitetshæfte

Lege- og aktivitetshæfte Lege- og aktivitetshæfte 1 Indhold Som at være i trafikken -lege...3 Den korteste vej...3 Vejkryds...3 Bussen...4 Tandemcykel...4 Rundt om institutionen...4 Trafiklege med hop og dans...5 Rød/grøn stopdans...5

Læs mere

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN i børnehusene Indholdsfortegnelse Gode råd til at have børn med på cyklen 3 Vælg den rigtige cykelstol 4 Ladcykel og cykelanhænger

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

foden på egen pedal for første gang

foden på egen pedal for første gang foden på egen pedal for første gang Nogle af de første store skridt ud i livet foregår på to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

På cykeltur med klassen. Lærervejledning

På cykeltur med klassen. Lærervejledning På cykeltur med klassen Lærervejledning 1 På cykeltur med klassen Lærervejledning På cykeltur med klassen er et elevhæfte til færdselsundervisning i 2. eller 3. klasse. Tanken er, at eleverne løser opgaverne

Læs mere

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN i børnehusene Indholdsfortegnelse Gode råd til at have børn med på cyklen 3 Vælg den rigtige cykelstol 4 Ladcykel og cykelanhænger

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Hvad gør du, når du møder en lastbil? Både når du går, og når du cykler? Hvordan skal din cykelhjelm sidde? Er din cykel nu også helt lovlig?

Hvad gør du, når du møder en lastbil? Både når du går, og når du cykler? Hvordan skal din cykelhjelm sidde? Er din cykel nu også helt lovlig? Hvad gør du, når du møder en lastbil? Både når du går, og når du cykler? Hvordan skal din cykelhjelm sidde? Er din cykel nu også helt lovlig? Sikker på skolevejen Alt det og meget mere kan du læse om i

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

VEJLEDNING OG MATERIALER TIL

VEJLEDNING OG MATERIALER TIL VEJLEDNING OG MATERIALER TIL INDHOLD VELKOMMEN TIL DET LILLE KØREKORT 4 PRAKTISKE OPLYSNINGER 5 DET FÅR I MED I PAKKEN 6 HISTORIEN OM BRUNO OG NILLER 7 CYKELSIGNALER 8 CYKELOPFØRSEL 12 CYKELBANE 17 CYKELVÆRKSTED

Læs mere

Hjælp os på vej! Færdselssikkerhedsrådet for Bornholm

Hjælp os på vej! Færdselssikkerhedsrådet for Bornholm Hjælp os på vej! Er dit barn klar til at færdes på egen hånd i trafikken? Nu skal dit barn til at gå i skole og det glæder I jer sikkert begge til. Men er dit barn klar til at færdes på egen hånd i trafikken?

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

DR RAMASJANG PRÆSENTERER. Trafikspil til børnehaver

DR RAMASJANG PRÆSENTERER. Trafikspil til børnehaver DR RAMASJANG PRÆSENTERER Trafikspil til børnehaver Papkassebilen Anbefalet størrelse Rødt lys / Grønt lys 37 A B C E F G 5 34 cm m 6c Alternativt forslag til bildesign cm Inspiration til udsmykning Rød

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Ordrup Skole, Skovgårdsskolen, Sankt Joseph Søstrenes Skole og Munkegårdsskolen Cyklistprøve Rute 4 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Bernadotteskolen, Hellerup Skole, Maglegårdsskolen og Tranegårdskolen Cyklistprøve Rute 3 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne rundt

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

Gør dit barns skolevej sikker - til fods eller på cykel. Tegn skolevejen Træn ruten Kend reglerne

Gør dit barns skolevej sikker - til fods eller på cykel. Tegn skolevejen Træn ruten Kend reglerne Gør dit barns skolevej sikker - til fods eller på cykel Tegn skolevejen Træn ruten Kend reglerne 2 Kære forældre Mange forældre vælger i stigende grad at køre deres barn til skole. Faktisk er antallet

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Efterår/vinter Forløbets varighed 2-4 trin + en eftermiddag Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 2 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 2 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Nogle mennesker har fysiske begrænsninger, som kan gøre, at der er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Indhold: Baggrund og mål Forslag til aktiviteter Involvering af forældre Inddrag politiet Mere om cykelhjelm Baggrund Hvorfor minihjelm i undervisningen på mellemtrinnet?

Læs mere

At lære cyklen at kende og gøre pigerne fortrolige med trafikken og gennemføre en cykelringridning 3 møder og 1 cykelringridning

At lære cyklen at kende og gøre pigerne fortrolige med trafikken og gennemføre en cykelringridning 3 møder og 1 cykelringridning Sporets navn Mål og formål Tid Aldersgren Jeg er så glad for min cykel At lære cyklen at kende og gøre pigerne fortrolige med trafikken og gennemføre en cykelringridning 3 møder og 1 cykelringridning Spejder

Læs mere

120 ords-tæppet. På sporet af ordet

120 ords-tæppet. På sporet af ordet 120 ords-tæppet På sporet af ordet I denne vejledning kan du finde idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge 120 ords-tæppet i arbejdet med at få automatiseret de 120 hyppige ord med afsæt i leg og

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Dyssegårdsskolen, Kildegård Privatskole, Munkegårdsskolen og Rygårds Skole Cyklistprøve Rute 1 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

JEG ER PÅ VEJ! - Ordkort - Sætningskort med spørgsmål. - Arbejdsark 1+2 (kopi/www)

JEG ER PÅ VEJ! - Ordkort - Sætningskort med spørgsmål. - Arbejdsark 1+2 (kopi/www) A3 JEG ER PÅ VEJ! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE At forstå og kunne bruge de gængse ord og begreber, som har med den kollektive trafik og cyklister at gøre. At få flere faste udtryk ind under

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I denne test skal I finde ud af, hvilket transportmiddel, I kan køre hurtigst på? Hypotese Hvilket transportmiddel tror I, I kan køre hurtigst på? Hvorfor? Det skal I bruge:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

PAS PÅ ALBERT OG ROSE I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ ALBERT OG ROSE I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre ALBERT OG ROSE I Opgaver til dig og dine forældre Her ser du Albert og Rose. De er begge 6 år og lige begyndt i skole. Albert går med sin mor i hånden, og Rose følges med sin far. De har trænet skolevejen

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Spejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 3 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er at

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation

Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation 4 Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen Til skolens forældre Haderslev Kommune har forbedret skolevejen til Favrdal-afdelingen. Særligt ruterne

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

- - - Teoriprøve - - -

- - - Teoriprøve - - - - - - Teoriprøve - - - læs dette godt og bestå første gang Generelle hastighedsgrænser Hvem må køre hvad? Bil Bil/anhænger Lastbil I tættere bebygget område 50 km/t I tættere bebygget område 5o km/t 50

Læs mere

Sikker senior - bag rattet

Sikker senior - bag rattet Sikker senior - bag rattet Side 1 Side 2 Sikker bag rattet Bare fordi du er kommet lidt op i årene, har du ikke nødvendigvis problemer som bilist. Men det kan være rart at vide, hvad du kan gøre for at

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi HVIS ER DET? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER - Sætningskort (gerne i 2 holdfarver til større At øge elevernes evne til at klasser eller konkurrence) analysere sig frem til og bruge det - Skilte med

Læs mere

Yin Yang Bangh TEST DIN VIDEN OM FYRVÆRKERI, LØS SJOVE OPGAVER OG LÆR, HVORDAN DU FYRER DEN RIGTIGT AF!

Yin Yang Bangh TEST DIN VIDEN OM FYRVÆRKERI, LØS SJOVE OPGAVER OG LÆR, HVORDAN DU FYRER DEN RIGTIGT AF! SÅ ER DER knald på undervisningen! Yin Yang Bangh respekt fyr den af med TEST DIN VIDEN OM FYRVÆRKERI, LØS SJOVE OPGAVER OG LÆR, HVORDAN DU FYRER DEN RIGTIGT AF! KÆRE LÆRERE, KÆRE FORÆLDRE... Der er meget

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag 19-01-2017 i Hillerød Cyklistregler Svend Erik Petersen, fhv. konsulent Rigspolitiet Nationalt, Færdselscenter Lov- og regelgrundlag: Færdselsloven,

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Minihjelm, lærervejledning 0.-3. klasse

Minihjelm, lærervejledning 0.-3. klasse Minihjelm, lærervejledning Indhold: Baggrund og mål Forslag til aktiviteter Involvering af forældre Inddrag politiet Mere om cykelhjelm Baggrund Hvorfor minihjelm i undervisningen i indskolingen? Børn

Læs mere

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Mørkemestre Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt og spændende. Dette mærke vil lægge vægt på, at give pigerne

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE Nr.6653 Nr.6651 Badmintonregler lov til at serve og får et point. Bordtennisbold og bat Nik til bolden kamp Der kan spilles med kun 3 jongleringer før bolden skal returneres. Kan spilles som double, hvor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Opgave 2 Hvilket bogstav står ud for den ting, som Arthur især skal se efter, før han går over vejen: Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt

Læs mere

PAS PÅ. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ Albert og Rose I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Her ser du Albert og Rose. De er begge 6 år og lige begyndt i skole. Albert går med sin mor i hånden, og Rose følges med sin far. De har

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Den Nysgerrige. Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent.

Den Nysgerrige. Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent. Klip1 Busbillet Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent. Et ur og en køreplan til en bus i jeres område Klip2 Togbillet Et tog består af mange vogne.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

GÅPRØVEN TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN

GÅPRØVEN TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN GÅPRØVEN TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN Oversigt over forløbet Gåprøven består af tre moduler, der med fordel kan afvikles i følgende rækkefølge, og afsluttes med, at du giver diplomer til eleverne. 1 2 3 4

Læs mere

Spirer: Vandreturstøser

Spirer: Vandreturstøser Spirer: Vandreturstøser Formål Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør skoene godt og gå ud i lokalområdet, men ikke før I ved, hvordan man går rigtigt, og hvordan man skal

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Typiske ulykker med ældre bilister

Typiske ulykker med ældre bilister Typiske ulykker med ældre bilister 15 2 Typiske ulykker med ældre bilister De almindeligste ulykkesårsager i trafikken er kørsel med høj hastighed og kørsel med sprit eller narkotika i blodet. Ældre bilister

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Matematik i 1. klasse Fag: matematik Klassetrin : 1. klasse Sted: Skolegården og/eller Naturen i nærheden Årstid: Hele året Kort om forløbet: Her er samlet 11 matematik

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. 25. oktober 2013 Vallekilde-Hørve Friskole. Fredagsbrev nr. 756 Næste uger: 28. oktober 29. oktober 30. oktober 31. oktober 01. november 8. kl. til Berlin UU-besøg 9.kl. HK fri Skole-hjem 9.kl. Skole-hjem

Læs mere

Sådan cykler vi ikke i ACK

Sådan cykler vi ikke i ACK Sådan cykler vi ikke i ACK Teoriprøve for håbløse cyklister Eksemplerne i prøven bygger desværre delvist på virkelige begivenheder, som tidligere er oplevet i klubben. Formålet med prøven er derfor, på

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere