Skolemateriale klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skolemateriale. 3.-6. klasse"

Transkript

1 Skolemateriale klasse

2 2 Cirkus Fysikus Det store spring ud i verden Fem hundrede, måske tusind mennesker venter i salen. Nanna på 11 og Simon på 12 er spændte, tændte, har lidt nerver på. Men det er glemt på stedet, når de springende, dansende, syngende Flying Danish Superkids går i aktion. Nanna og Simon føler vild glæde, når tingene lykkes under forestillingen. Det er en almindelig træningsaften på Gymnastikgården i udkanten af Århus. Drenge og piger på det lille hold fra 8-12 år slår flikflak, står på hænder og udfører saltomortaler med samme legende lethed, som når andre kører på cykel. Ingen tvivl om, at de har det sjovt. Begge begyndte som små i almindelige gymnastikklubber, men syntes efter en tid, at der var for meget springen buk og for mange kolbøtter. På Gymnastikgården får de styret lysten til at prøve en masse forskelligt. Styrke og balance Man skal have talent for at være med i De Flyvende, men det er ikke nok. Der skal også knokles. Børnene træner hver uge 6-8 timer på Gymnastikgården, og de styrketræner derhjemme med 400 armbøjninger, 400 mavebøjninger og 400 rygbøjninger om ugen. Uwe Godbersen, som grundlagde gymnastikholdet i 1967, lægger stor vægt på styrketræningen, for hvis styrken ikke er i orden, kan man ikke holde balancen, når man står på hænder eller springer. Simon viser, hvad Uwe mener, da han stående på hænder bøjer ryggen, drejer kroppen rundt, hæver sit ansigt og spreder benene omkring armene. Han bliver ikke engang rød i hovedet. Gymnastikgården er hjemsted for The Flying Danish Superkids, som har henrykket fyldte sale i det meste af verden med shows fulde af gymnastik, teater, dans og sang. Holdet består af 50 piger og drenge i alderen 8-20 år. Der er fart på, når Superkids går i luften. Simon startede med at stå på hænder. Så vendte han rundt i luften. Det kræver kræfter! Nanna på 11 og Simon på 12 synes begge to, at turneerne rundt i verden er toppen, men gymnastikken er en glæde i sig selv. Simon kan lide at bruge sin krop, og han siger, at gymnastik er en spændende sport, fordi den aldrig bliver ensartet, som hvis man spiller badminton eller fodbold. Nanna kan lide at kombinere spring, dans og rytme.

3 3 Cirkus Fysikus Nanna fortæller, hvad der skal til for at lave en dobbelt saltomortale. Man skal hele tiden holde sig i ligevægt og vide præcis, hvor man er i luften. Det er ikke nok bare at krølle sig sammen, der skal kraft på, siger Nanna. Det ser legende let ud, når Nanna, Simon og de andre børn laver dobbelte saltomortaler under træningen, men det er ikke noget, man bare lige gør. Første gang jeg forsøgte, knaldede jeg hovedet hårdt ned i knæene og brækkede næsen. I lang tid bagefter var jeg lidt bange for at prøve igen, fortæller Nanna. Simon havde det heller ikke let med de dobbelte saltomortaler i starten. Men jeg øvede og øvede og fik hele tiden råd fra trænerne, og en dag så lykkedes det bare, siger han. På turne Det er aldrig surt at træne, selv om der er mindre tid end normalt til at være sammen med venner og veninder derhjemme, til computerspil og aftener foran videoen i familien. Men både Nanna og Simon synes, de største oplevelser er at være med i Superkids forestillinger. Især på turneerne i udlandet. Det er sjovt at optræde i Tyskland, hvor vi har været mange gange. Det tyske publikum er altid glade, og de klapper som gale, siger Nanna. Det er anderledes at optræde i et fremmed land. Sidste sommer var vi på Cypern under hedebølgen, hvor det var Nanna op til 45 grader varmt om dagen, så vi drak spandevis af vand med sukker og salt. Heldigvis var det knap så hedt om aftenen, når vi optrådte. Vi siger altid farvel efter en forestilling, og det er pudsigt, når folk svarer på et sprog, man ikke forstår en brik af, fortæller Simon. Børnenes forældre er ofte med på turne og giver en hånd med at få det hele til at køre. For dem gælder den samme regel som for trænerne - oplevelsen er lønnen. Nanna og Simon lægger vægt på et godt kammeratskab i gruppen: Jalousi overfor de bedste er mest noget, vi ser på følholdet med børn på 6-8 år. Den slags bliver man hurtigt vænnet af med. En saltomortale trin for trin 1. Der tages tilløb. 2. Ved springet ned i trampolinen holdes kroppen strakt med armene over hovedet. Når der sættes af, skydes kroppen skråt op i luften som en pil. 3. Så kastes overkroppen forover, og der gribes fat med hænderne om knæene. 4. Det giver fart i rotationen. 5. Ved landingen er kroppen igen strakt med armene løftet over hovedet. De røde prikker viser kroppens tyngdepunkt, som flytter sig under springet.

4 Cirkus Fysikus 4 Ved en forestilling er der som regel tilskuere. Simon kan godt have lidt nerver på inden starten, hvis han skal lave et solonummer, mens Nanna har det fint, hun er bare spændt. Simons nervøsitet fordamper dog som dug for solen, så snart han er i gang. Når jeg springer, og det lykkes, er jeg helt vildt glad. Men jeg kan godt ærgre mig, hvis jeg er landet forkert efter et spring. Showet varer et par timer afbrudt af korte pauseprogrammer og et par videospots, så der bliver tid til at klæde om. Forestillingen er ny på hver turne, og det er nærmest til at blive paf af, når Nanna og Simon fortæller, at de kun bruger 2-3 træningsaftener plus en generalprøve til at indøve et nyt show. Selv finder de det nemt nok, for de kan udføre alle de svære spring i forvejen. I sommeren 2004 skal The Flying Danish Superkids optræde i en kæmpehal i Lyon, hvor der er plads til 7500 tilskuere. Det skal nok blive sjovt... Simon, Nanna og Uwe i træningssalen. Trænerne fortæller børnene, at de bedste gymnasters præstationer er med til at sikre, at de knap så dygtige får chancen for at komme verden rundt. Det forstår de udmærket, siger Uwe Godbersen. De store shows Når Superkids optræder, er der fuld fart på. Pyramider i håndstand, flikflak, saltomortaler og skruer, ballet, klovnefald på halen, dans og sang til rungende rock, bjerge af hula-hop-ringe i sving. Lysene blinker. Musikken spiller. Scenen funkler. Teater. Udklædt som kæmpefisk, uhyrer, havfruer, blæksprutter, aber, kænguruer, høns, vikinger og børn fra gamle dage. De Flyvende er verdensberømte Superkids har optrådt i mere end 30 lande og har flere gange turneret i Danmark, Europa, USA og Canada. Både i Europa og USA har forestillingerne været vist på TV mange gange. De danske børn har som den eneste amatørgruppe nogensinde modtaget en Cirkus Oskar, og gymnasterne har fået Fyrst Rainer af Monte Carlos børnepris, et legat fra Kronprins Frederiks Fond og Livsglædens pris fra Spiesfonden.

5 5 Cirkus Fysikus Små bevægelser sætter gang i snurretoppen Når Nanna og Simon laver saltomortaler og drejer rundt i luften, kaster de overkroppen forover med stor kraft og sparker hælene bagud, så der kommer fart i rotationen. Få balancebommen til at stå vandret Når Nanna og Simon står på hænder, laver de hele tiden bittesmå bevægelser for at holde balancen. Du kan prøve det samme på Experimentariums nye balancebom, hvor du holder ligevægten med overraskende små armbevægelser. Experimentarium har fået en forunderlig snurretop, som du kan rotere på - bare du bevæger dig en lille smule! Fidusen er, at stangen er vredet. Det er stangens bøjninger som gør, at man kan dreje hurtigt rundt med bittesmå bevægelser. Hvis du lærer at udnytte det, får du mere fart på. Snurretoppen minder om en gynge, som man også kan få i svingninger uden afsæt fra jorden - blot ved at flytte kroppens tyngdepunkt. Du skal ligge ned på balancebommen. Så opgaven går ud på at få bommen til at stå vandret. Du vil opdage, at bittesmå bevægelser med armene får bommen til at tippe.

6 Cirkus Fysikus 6 Piruetter på en kontorstol Det ser flot ud, når en gymnast snurrer hurtigt rundt i luften, og når en skøjteprinsesse laver piruetter på isen. Måske har du undret dig over, hvordan man får så meget fart på. Du kan finde ud af tricket, hvis du har en kontorstol, som let drejer rundt: Sæt dig på stolen, tag en tung bog i hver hånd og stræk armene ud i fuld længde. Få en kammerat til at snurre stolen hurtigt rundt. Træk armene hurtigt ind til kroppen. Hvad sker der? Stræk armene ud igen. Hvad sker der nu? Hold balancen En gymnast er god til at holde balancen. Her kan du teste dine egne balance-evner: Stil dig på et bræt, som balancerer på en rulle eller en rundstok. Hvor lang tid kan du blive stående, uden at brættet rører gulvet? Du er hele tiden nødt til at bevæge kroppen for at ikke at vælte. Hvorfor mon? Er det lettest at holde balancen med samlede eller spredte ben? Find tyngdepunktet Når Simon og Nanna laver saltomortaler, har de selvfølgelig ikke tid til at tænke over, hvor deres tyngdepunkt er, mens de snurrer rundt i luften. Men ubevidst har de styr på det, for ellers ville de ikke kunne holde balancen under de svære spring. Du kan selv eksperimentere med tyngdepunkter ved hjælp af en lang lineal: Understøt linealen med en finger i hver ende, og træk langsomt de to fingre sammen, indtil de mødes. Fingrene mødes lige under tyngdepunktet, hvor linealen er i balance. Sæt en klat ler fast nær den ene ende af linealen og gentag eksperimentet. Nu har tyngdepunktet flyttet sig. Ryk rundt med lerklumpen og se, hvordan tyngdepunktet ændrer sig, hver gang klumpen flyttes. Hvorfor mon de to fingre altid mødes i tyngdepunktet? Læs mere om eksperimenterne på

7 Verdens største kran Verdens største flydekran hedder Svanen. Den blev konstrueret specielt til byggerierne af Storebæltsbroen og Øresundsbroen. Svanen hentede de store dele til vejbanerne inde på land og sejlede dem ud til broerne. De tykke kabler og enorme trisser på Svanen. 7 Cirkus Fysikus Lad os sige, at kranen har fem trisser i toppen og fem i bunden. Når man ruller ti meter af kablet op på den store tromle, løfter kranen kun en meter, fordi de ti meter kabel fordeles på ti meterlange stykker i trisserne. Til gengæld bliver kraften i løftet ti gange så stærk. Hvis man trækker med 600 tons i kablet, yder kranen et løft på 6000 tons! Svanens kran er 100 meter høj og kan løfte 8700 tons. Kranen er monteret på en to-delt flydepram, som sejler færdige brodele ud til byggepladserne på vandet. Her hejser kæmpekranen vejbanen op stykke for stykke og placerer hver del med millimeters nøjagtighed. Svanen klarer opgaven med fire hejsespil, der tilsammen rummer ni kilometer stålwirer med en tykkelse på seks centimeter. Den ene ende af hvert kabel bliver sat fast på vejdelen med kroge. Herfra går kablet op i kranens top, hvor det løber rundt omkring en trisse. Kablet fortsætter ned til dækket, hvor det også er rullet omkring en trisse. Sådan fortsætter det flere gange, inden det når hen til en stor tromle på dækket af flydeprammen. MT Højgaards byggekran kan løfte 3 tons med sit elektriske lastspil. Men kranen får ekstra kræfter, når den bruger flere taljer. Svanen i aktion. Hejseværket i Svanen er helt traditionelt, men det bliver det ikke mindre smart af. Fidusen ved at benytte trisser i top og bund er, at man kan løfte tungere ting.

8 8 Cirkus Fysikus Verdens næststørste hængebro Måske har du kørt over Storebæltsbroen eller sejlet neden under den. Der er ikke mange steder i verden, hvor der sejler så mange store skibe som gennem Storebælt. Så da Østbroen mellem Sjælland og Sprogø skulle bygges, var der brug for masser af plads mellem de to kæmpemæssige tårne, som bærer broen. Ellers kunne man risikere, at en stor olietanker sejlede ind i bropillerne. Samtidig skulle vejbanen hæve sig så højt over vandet, at verdens største skibe kunne sejle under broen. Derfor fik Storebæltsbroen et hovedspænd på 1624 meter og en sejlhøjde på 65 meter. Samtidig skulle broen være så stærk, at den kunne bære tunge lastbiler og holde til de værste orkaner, man kan tænke sig. Storebæltsbroen er et gigantisk bygningsværk. Når ingeniørerne skal løse sådan en opgave, er der kun en type bro, der duer. Nemlig en hængebro. Alle de største broer i verden er hængebroer. Storebæltsbroen er nummer to på ranglisten, kun overgået af en bro i Japan, som spænder over næsten to kilometer. Derfor er hængebroen stærk Hvis man bare havde støbt en vejbane i beton mellem de to store tårne i Storebæltsbroen, ville betonen være brudt sammen på stedet. For vejbanen er så tung, at den ikke kan bære sin egen vægt. En hængebro er stærk nok til at bære et frit spænd på næsten to kilometer, fordi kabler bærer den lange vejbane ved et træk. Et træk er nemlig meget lettere at bære end et tryk. Det kan du sagtens teste selv. At trykke et stykke ståltråd sammen med fingrene er let som ingenting. Men hvis du forsøger at trække ståltråden over, kommer du på en umulig opgave. En hængebro har to kæmpemæssige tårne, som er forbundet med to hovedkabler, der bærer vejbanen med lodrette stålkabler. På begge sider af tårnene fortsætter hovedkablerne ud til broens yderkanter, hvor de er forankrede i to tunge og solide ankerblokke. De store og superstærke tårne bærer hele trykket fra vejbanen og de to hovedkabler. Da hovedkablerne og de lodrette kabler bærer den tunge vejbane ved et træk, behøver de ikke at være nær så store og stærke som tårnene.

9 9 Cirkus Fysikus Sådan bygges en hængebro Det første man bygger på en hængebro er tårnene og ankerblokkene. Derefter spindes hovedkablet, som de lodrette kabler hejses op til og fastgøres med solide klemmer. Så sættes delene til vejbanen på plads med hjælp fra den store flydekran og en kran, som kan køre hen ad hovedkablerne og sætte delene fast i de lodrette kabler. Det tog syv år at bygge Østbroen over Storebælt, som blev åbnet for trafik i Den står der sikkert stadig, når det nye århundrede er forbi! Hovedkablerne til Storebæltsbroen blev spundet med et stort spindehjul. Hjulet kørte frem og tilbage fra ankerblok til ankerblok, og hver gang medbragte hjulet fire ståltråde, der blev rullet ud fra store tromler, som stod ved begge ender af broen. Kablerne består af tråde, så spindehjulet måtte tage mange ture hen over toppen af de høje brotårne. Sådan løber kræfterne i en hængebro. De to store tårne bærer hele trykket. Hovedkablerne og de lodrette kabler bærer vejbanen i et træk.

10 Cirkus Fysikus 10 Løft en sæk på 50 kilo Selv en stærk voksen skal normalt lade være med at løfte en sæk på 50 kilo, for det har ryggen ikke godt af. Men med hjælp fra trisser og taljer kan du sagtens gøre det selv! Det er allerede meget lettere at løfte sækken, hvis du bruger et tov, som går rundt om en bjælke. For så kan du hænge dig i tovet og bruge din egen vægt til at løfte den tunge sæk. På Experimentarium kan du løfte en sæk med en eller to taljer. I en talje går tovet rundt omkring en trisse i toppen og en trisse i bunden. Når du trækker rebet ti centimeter, fordeler taljen de ti centimeter på de to trisser. Derfor hæver du kun sækken fem centimeter. Men til gengæld kan du løfte med den halve kraft. Taljen laver en kraftudveksling den omsætter bevægelse til løft. Uden taljer havde verdens største kran, Svanen, aldrig kunnet løfte 8700 tons. Få trisser og tandhjul til at arbejde Uden trisser og taljer havde vi ingen kraner. Uden kraner kunne vi ikke løfte tunge betonbjælker op til toppen af højhuse, og vi havde aldrig fået vejbanerne til Storebæltsbroen løftet på plads. Uden tandhjul ville der ikke køre en eneste bil på broerne. Og den flotte tur over vandet ville være farlig, hvis ikke vi vidste en masse om balance, tryk og træk. For så ville de store broer næppe være stærke nok til at bære kilometer lange vejbaner i frie spænd. På Experimentariums nye legevæg kan du sætte trisser, taljer og tandhjul i arbejde. Du kan eksperimentere og finde ud af, hvordan det er smartest at løfte tunge ting.

11 11 Cirkus Fysikus Hvordan virker cyklens tandhjul? Du havde sikkert en trehjulet cykel som lille. Hver gang du drejede pedalerne en omgang rundt, drejede forhjulet også en omgang. Det gav ikke meget fart, selv om du hjulede rundt med benene som en gal. En rigtig cykel kører meget hurtigere, fordi den drives med en kæde, der sidder på et stort tandhjul ved pedalerne og et lille tandhjul på baghjulet. Undersøg cyklens tandhjul nærmere: Sådan får du kæmpekræfter! Kunne du tænke dig at være stærkere end to af dine kammerater tilsammen? Så prøv det her! Find to koste og et reb. Bind rebet fast i den ene kost og sno det omkring begge koste mindst tre gange som vist på tegningen. Dine to kammerater tager nu fat i hver sit kosteskaft og prøver at trække dem fra hinanden. Du tager fat i enden af rebet og trækker kostene sammen. Du skal bruge en cykel med udvendigt gear. Vend cyklen om og drej rundt på pedalerne. Hvad sker der med tandhjulene og kæden, når du skifter gear? Hvilke tandhjul bruges, når cyklen er i lavt og i højt gear? Kan du forklare hvorfor? Hvilke gear foretrækker du, når du kører op ad bakke - eller nedad? Hvorfor? Du vinder hver gang - med mindre dine kammerater har kræfter som Supermand. En kran bruger samme metode til at løfte tunge ting. Hvad er fidusen? Læs mere om eksperimenterne på

12 Cirkus Fysikus 12 Raceren flyver over land og vand Luftpudebådene startede som verdens hurtigste færger. Nu er der gået sport i dem! En gang var luftpudebådene konger blandt hurtigfærgerne. I dag farer små sportsracere over jord, sne, vand og is med hastigheder på op til 100 kilometer i timen, mens de svæver på en 20 centimeter tyk luftpude. Det næste verdensmesterskab holdes i efteråret Svæveraceren er beregnet til én person, og den er en letvægter med masser af hestekræfter. Luftpudebåden er omgivet af et skørt, og den har en stor propel i bunden. Propellen skaber et kraftigt lufttryk, der får båden til at lette. Og skørtet holder på luften, så båden bliver ved med at svæve på sin pude. Nu skal man fremad! Og det sørger en anden motor for. Motoren driver en anden propel, der sparker luftpudebåden af sted, uden den møder den mindste gnidningsmodstand. Det siges, at det er nemt nok at styre en luftpudebåd. Men der er nogle ting, man skal passe på. Luftpudebåden rører ikke ved jorden, og derfor kan et vindstød blæse den langt ud af sin bane, hvis føreren ikke er på mærkerne. Eller man kan pludselig opdage, at båden svæver ned ad en bakke med en fart, der gør en glidetur på is til slowmotion. Båden kan også komme til at dreje rundt som en snurretop, mens den farer fremad i en lige linie. I de allerhurtigste racere skal føreren endda passe på, at luftpudebåden ikke letter som et fly. Men selvfølgelig kan man lære at styre en luftpudebåd, selv om den er anderledes end andre fartøjer. Begyndere starter med at øve sig i et fladt og åbent landskab. Luftpudebåden har ingen bremser. Raceren standses ved at slukke for propellen i bunden, så luftpuden forsvinder, og standse den anden propel, så båden ikke længere drives fremad. Luftpudebåden lander på ski på jorden eller i vandet, hvor den flyder som en almindelig båd. Jord, sne, vand og is. Luftpudebådene mærker ikke forskel. Fra dåser til flyvebåde Det var et simpelt eksperiment, som førte til ideen med luftpudebådene. I 1952 brugte englænderen Sir Christoffer Cockerell motoren fra en støvsuger og to dåser til at vise, at et fartøj kan bevæge sig over hvilken som helst overflade på en pude af luft. Blot ni år senere sejlede de første lynhurtige luftpudebåde med passagerer, og fra 1968 begyndte store bilfærger at sejle over Den Engelske Kanal mellem England og Frankrig på bare 35 minutter. De største af færgerne havde plads til 254 passagerer og 30 biler. De 40 meter lange luftpudebåde fløj af sted over vandet med en hastighed på 110 kilometer i timen. Færgerne sejlede indtil oktober 2000, hvor tunnelen under kanalen åbnede. Luftpudefærgernes store handicap er, at de bruger

13 13 Cirkus Fysikus Prøv det flyvende tæppe Når en luftpudebåd svæver, rører bunden slet ikke ved underlaget, og det mindste vindstød kan få båden til at fare af sted. Det er den samme oplevelse, du får på Experimentariums flyvende tæppe. Den første lille luftpudebåd sejlede over Den Engelske Kanal i Senere kom de store bilfærger, som fløj over vandet med 110 kilometer i timen. Tæppet rummer en lufttank, som du fylder med en pumpe, så der bliver et højt lufttryk inde i tanken. Så er du klar til at svæve. Tæppet har en masse små huller i bunden, hvor luften blæser ud og danner en luftpude mellem tæppet og gulvet i arenaen. Du kan flyve, så længe der er luft i tanken. masser af brændstof. Det er dyrt at sejle med dem, og de forurener mere end almindelige færger. Derfor blev der udviklet en anden type båd, der også hæver sig over vandet hydrofoilbåde. Hydrofoil betyder vandvinge. Båden har vinger under siderne, og når den får nok fart på, hæver båden sig op over vandet og sejler på vingerne. Bådene bruges til flodsejlads flere steder i verden, især i Rusland. Som hurtigfærger har luftpudebåde og hydrofoilbåde i dag svært ved at konkurrere med moderne katamaraner med todelte skrog. De hurtige katamaranfærger drives frem af store vandjets og sejler omkring 80 kilometer i timen.

14 Cirkus Fysikus 14 Leg med luftens kræfter I Cirkus Fysikus får du øje på to store blæsere, som sender stærke luftstrømme opad. Du kan lægge en badebold i luftstrømmen fra en af blæserne og få bolden til at svæve. Hvis du skruer op og ned for luftstrømmen, skubbes bolden mere eller mindre opad. Når du har fået styr på sagerne, kan du spille svævebold og bruge luftstrømmen til at sende bolden gennem en ring. Bolde i luften Du kan selv få bolde til at svæve i luften. Vend en hårtørrer, så den blæser luft opad, og anbring en bordtennisbold i luftstrømmen. Prøv forsigtigt at tage bordtennisbolden med fingrene og træk den lidt ud af luftstrømmen. Når du giver slip, smutter bolden tilbage i luftstrømmen, og den bliver hængende i luften, indtil du slukker for hårtørreren. Prøv også at tippe hårtørreren lidt til den ene side. Hvor meget kan luftstrømmen tippes, før bolden falder ned? Du kan lave det samme eksperiment med et sugerør og en lille, let kugle, f.eks. af flamingo eller vat. Der skal pustes til, for at få kuglen til at svæve!

15 15 Cirkus Fysikus Byg luftpudefartøjer En luftpudebåd svæver på en pude af luft. Her er opskrifterne på to luftpudefartøjer, du selv kan lave: CD-svæveren Tag låget af en filmdåse og lav et hul i bunden af dåsen. Hullet skal have en diameter på ca. 3 mm. Lim dåsen fast på en CD, så hullet i bunden sidder lige over hullet midt i CD en. Du må ikke lime hullet til! Brug tape til at fæstne dåsen rigtig godt. Tapen sørger også for, at der ikke slipper luft ud de forkerte steder. Blæs en ballon op. Vrid ballonen rundt, så der ikke slipper luft ud, og træk ballonen ned over filmdåsen. Giv slip på ballonen, så den begynder at blæse luft ind under CD en. Giv CD en et puf. Nu svæver den hen over bordet på en luftpude. Luftpude-æggebakken Klip et rundt hul i toppen af låget fra en æggebakke. Hullet skal passe til røret fra en WC-rulle. Hvis der er huller i siden på låget fra æggebakken, lappes de med tape, så låget er tæt hele vejen rundt langs bordpladen. Klip røret fra WC-rullen midt over og stik det ned gennem hullet i toppen af låget. Røret må ikke nå helt ned til bordpladen. Sæt røret godt fast med klisterbånd, så samlingen er lufttæt. Så er du klar. Pust kraftigt ned i røret, og æggebakken svæver af sted på en luftpude. Læs mere om eksperimenterne på

16 Kunne du tænke dig at balancere let og elegant som en verdensberømt gymnast? Eller at få superkræfter ligesom den største kran, der findes? Eller hvad med at svæve af sted, mens du tæmmer luftens kræfter? I Cirkus Fysikus kan du prøve det hele. Her i hæftet kan du læse interessante historier, der fortæller om fantastisk fysik i virkelighedens verden. Og du kan lave spændende eksperimenter, hvor du selv undersøger fysikken. Mød gymnasterne fra Flying Danish Superkids, som er eksperter i balance og rotation. Tag på arbejde med verdens største flydekran og se, hvor den får sine superkræfter fra. Og find ud af, hvordan det kan lade sig gøre at ræse afsted over både land og vand med lynhurtige luftpudebåde. Dette skolemateriale er lavet i forbindelse med åbningen af Cirkus Fysikus, en ny del af Experimentarium s hovedudstilling, som vil være at finde mange år fremover. Copyright 2004 Tuborg Havnevej 7, DK Hellerup Fri kopiering til undervisningsbrug Tekst Rolf Haugaard Nielsen Faglig konsulent Christian Petresch Redaktion Lene Hybel Kofod Illustrationer/fotos Knud Andersen, Skønvirke (side 2, 3, 6, 9, 11, 13, 14 og 15) Christina Maria Fromberg (forside) Bjarne Tambjerg (side 2 og 4) Lars Aarø, Fokus (side 2, 3 og 4) Sund & Bælt (side 7 og 8) Niels Jørgen Gimsing (side 9) Poul Kattler (side 5, 7, 10, 13 og 14) FOCI Image Library (side 12 og 13) Layout og grafisk design A/S Tryk Formegon Aps Oplag 5500 eksemplarer Åbningstider Mandag, onsdag, torsdag, fredag Tirsdag Lørdag, søndag og helligdage Skoleferie Almindelig åbningstid /12, 31/12 og 1/1 Lukket Book et besøg for klassen, tlf , kl på skoledage ISBN Tak til Nanna Rønde Rasmussen, Simon Peter Hald Skovsgaard og Uwe Godbersen, Flying Danish Superkids. Niels Jørgen Gimsing, DTU. 6. og 7. rød, Hellerup Skole.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Maskiner og robotter til fart og bevægelse

Maskiner og robotter til fart og bevægelse Lige siden hjulet blev opfundet, har mennesker brugt maskiner til transport til fart og bevægelse. I starten blev energien til disse simple maskiner hentet fra mennesker og/eller dyr. Trækvogne, oksekærrer

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Maskiner og robotter til sjov og ballade

Maskiner og robotter til sjov og ballade Maskiner og robotter til sjov og ballade Se dig om på dit værelse, i dit hjem og alle de andre steder, hvor du færdes i din hverdag. Overalt vil du kunne finde maskiner. Der findes: Maskiner til forskellige

Læs mere

Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016. Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35. www.bellingegymnasterne.

Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016. Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35. www.bellingegymnasterne. Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016 Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35 www.bellingegymnasterne.dk Gymnastik for alle Børn Talent-afdeling Hold 1.1: Forældre/barn

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

bobler af naturvidenskab

bobler af naturvidenskab bobler af naturvidenskab 1 bobler af naturvidenskab Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Bobler af naturvidenskab, der er en formidlingsaktivitet om sæbebobler. Den er målrettet

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. Indholdsfortegnelse Brugsanvisning Side 2 Brugervejledning Side 3 Din første tur Side 4 Tilpasning af cyklen Side 4 Justering af sadel Side 5 Justering af ryglæn Side 5 Justering af ryglænets stabilitet

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Introduktion til Udspring. En guide for tilskuere

Introduktion til Udspring. En guide for tilskuere Introduktion til Udspring En guide for tilskuere Juli 2012 Udspring er en æstetisk sport, hvor ynde kombineres med styrke og smidighed, mens udspringeren bevæger sig gennem luften. Udspringeren skal have

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

Maskiner og robotter til bevægelse og styring

Maskiner og robotter til bevægelse og styring Hjulet blev opfundet for at mindske gnidningsmodstanden. Derved fik menneskene nye muligheder for at transportere sig selv og andet over længere afstande på landjorden. Lige siden hjulet har mennesker

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

spil gigten af banen undgå skader

spil gigten af banen undgå skader spil gigten af banen undgå skader hjælp de unge spillere med at undgå skader 2 Alvorlige skader i knæ- og ankelled hænger ofte sammen med et aktivt fodboldliv. Det gælder for såvel bredde- og elitefodbold

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugervejledning Side 3 Brugsanvisning Side 4 Tilpasning af cyklen & tilbehør Side 5 og 6 Det elektriske system Side 7 Fejlmelding Side 8 Periodisk eftersyn af cyklen Side 9 3 BRUGERVEJLEDNING

Læs mere

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling Sæson 2014 / 2015 Ubberud Gymnastik afdeling BØRNE - UNGDOM HOLD Piger spring/rytme 0 2 klasse Onsdag kl. 15.30 16.30 i Ubberud hallen fra 03-09-14 (NB: Tidspunktet rettet!) Hej Piger Starter vi en ny

Læs mere

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter 1 M1 Isaac Newton 1. Kræfter Vi vil starte med at se på kræfter. Vi ved fra vores hverdag, at der i mange daglige situationer optræder kræfter. Skal man fx. cykle op ad en bakke, bliver man nødt til at

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Dorado - designet til effektivitet!

Dorado - designet til effektivitet! Dorado - designet til effektivitet! Dorado - Jump in the air! Dorado trampolinen fra PE-Redskaber er opkaldt efter en tropisk mahi-mahi fisk. Dorado fisken er en meget bemærkelsesværdig og smuk fiskeart.

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Vi fokuserer på grundlæggende gymnastik og øver spring alt efter børnenes niveau. Holdnavn: Unge Rytmepiger (8. Klasse - 25 år.

Vi fokuserer på grundlæggende gymnastik og øver spring alt efter børnenes niveau. Holdnavn: Unge Rytmepiger (8. Klasse - 25 år. Holdnavn: Minispring Træner: Anja C., Mette, Mathilde og Mathias Træningstid og sted: Onsdag kl. 16.15 17.15 i gymnastiksalen Målgruppe: børn, som er på deres 3. og afsluttende år i børnehaven + børn,

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Suck-it DU SKAL BRUGE: 5 sugerør m buk (4 i stander) M&M s i skål

Suck-it DU SKAL BRUGE: 5 sugerør m buk (4 i stander) M&M s i skål Det Perfekte Minut Suck-it 5 sugerør m buk (4 i stander) M&M s i skål Deltageren skal, kun ved hjælp af sugekraft transportere en chokoladepastil 3 meter, og lægge den på toppen af et opretstående sugerør.

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam Kajak VÅDBOG Version 5. marts 2011 Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak Dette hæfte kan både benyttes af instruktører og roere i begynderundervisningen.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

introduktion TIL LÆREREN

introduktion TIL LÆREREN Lyd, larm & løjer 1 lyd, larm & løjer Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Lyd, larm og løjer, som er en formidlingsaktivitet om lyd. Den er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Matematik i børnehøjde

Matematik i børnehøjde Matematik i børnehøjde Uglerne 2009 Hættegården Vi spillede kryds og bolle Det begyndte nærmest ved en tilfældighed. Et par piger gik rundt med en kurv med murerværktøj i plastik og vi faldt i snak om,

Læs mere

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen.

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Sekundære muskelgrupper : Indad-/udadførere, armstrækkere og bøjere, nakke og skuldermuskler, brystmuskler.

Læs mere

Træn sammen med glæde!

Træn sammen med glæde! Træn sammen med glæde! Disse øvelser hjælper dig til at holde dig i form og dermed lette hverdagen. Samtidig er de tænkt som et fornøjeligt samvær med besøgende familie og venner, fordi alle øvelser kræver,

Læs mere

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk -1- Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og gearvælger

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet Inspirationshæfte Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Indledning...

Læs mere

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BILMOTOREN Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg. Anbefalet alder: fra 6 år

Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg. Anbefalet alder: fra 6 år Brugsanvisning for TRAMPOLIN Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg Anbefalet alder: fra 6 år INDLEDNING Før trampolinen tages i brug, skal De læse denne brugsanvisning grundigt igennem. Som ved

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Skibet skal sejle. Hej med dig!

Skibet skal sejle. Hej med dig! Skibet skal sejle Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen 62 Slip kontrollen - lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 62 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Fokusset denne aften vil være på Guds storhed Gennem lovsang vil vi prise ham fordi han

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Gymnastiksæsonen 2009/2010 V/H mix starter uger 37 Øvrige hold starter uge 38

Gymnastiksæsonen 2009/2010 V/H mix starter uger 37 Øvrige hold starter uge 38 Gymnastiksæsonen 2009/2010 V/H mix starter uger 37 Øvrige hold starter uge 38 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 16.30 17.30 Krudtuglerne 16.00 17.00 2. kl. + 3. kl. 17.00 18.00 0. kl. + 1. kl. 17.30

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere

A n s I F G y m n a s t i k

A n s I F G y m n a s t i k A n s I F G y m n a s t i k O P S T A R T I ANS IF GYMNASTIK 2013/2014 A n s I F G y m n a s t i k Karin Munk Andersen, Økonomiansvarlig Rikke Sloth Mogensen, Instruktøransvarlig Pia Walliser Sehested,

Læs mere

Elproducerende cykel

Elproducerende cykel Elproducerende cykel Byggevejledning Indhold: Introduktion 3 Vejledning: Klargøring af cykel 4 Montering af elmotor/generator i stel 6 Montering af cykel i træningsstativ 8 Montering af ensretter og spændingsregulering

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

Øvelser for Kørestol. 120. Rokken (svævende træklodser til balancetræning)

Øvelser for Kørestol. 120. Rokken (svævende træklodser til balancetræning) 120. Rokken (svævende træklodser til balancetræning) Balancetræning 1. Hold kørestolen ca. 40 cm fra overligger og håndfang/ Bjørn. Lås kørestols hjul. Sæt fødder sikkert og vinkelret på kørestol. Tag

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

Forlæns benspring strakt (100A)

Forlæns benspring strakt (100A) Forlæns benspring strakt (100A) Stående afsæt fra kant eller vippe med front mod vandet. Landing i vand på ben i strakt stilling Opspring med hænder strakt over hovedet. Under springet trækkes armene ned

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Patientinformation Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Skulderøvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Det er

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre!

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre! Hold dig aktiv hver dag Det er aldrig for sent at begynde at træne - vi kan gøre det bedre! Vejledning Når du bliver ældre og skridtene lidt kortere, kan det være fristende at give lidt efter og gøre mindre

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet.

(( ( ( Loftsbjælke. Loftsbrædder. Indskudsbræt Pudslag. Indskudsler. 15-20 m² tager 2-3 dage, eksklusive spartle- og malerarbejdet. LeT Sværhedsgrad: Det specielle stålsystem gør det enkelt at konstruere det nedhængte lydloft, men du skal være omhyggelig, når det gælder opmåling og placering af alle systemets dele. tidsforbrug: 5-0

Læs mere

Julefrokost I BØGESKOVEN

Julefrokost I BØGESKOVEN Julefrokost I BØGESKOVEN invitation julefrokost Det vil glæde os at se dig til Illux s julefrokost. I år holder vi festen i den gamle pavillon Capri i Bøgeskoven med SMUK stemning. SMUK event står for

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere