UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM"

Transkript

1 B HHP UDSKIFT AF ØSTE LANDSETS DOMBOG DOM Afsagt den 18. juni 2008 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne osenløv, B. O. Jespersen og Hanne Harritz Pedersen (kst.)). 14. afd. nr. B : (advokat Birgitte Pedersen, besk.) mod Lægemiddelskadeankenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) Under denne sag, der er anlagt den 14. marts 2006, har sagsøgeren, F nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte, Lægemiddelskadeankenævnet, tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren har ret til erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader i anledning af sagsøgerens behandling med prednisolon fra den 21. marts 2002 til og med juli 2002, og at sagen herefter hjemvises til fomyet behandling ved Lægemiddelskadeankenævnet. Lægemiddelskadeankenævnet har påstået frifindelse., har fri proces med retshjælpsdækning. Sagsfremstilling

2 Som led i behandlingen af en stofskiftesygdom blev F fra den 21. marts 2002 behandlet i 6 uger med i alt mg prednisolon. I juni og juli 2002 blev hun behandlet dagligt med 6,25 mg prednisolon for en lungelidelse. havde i august 2002 et sammenfald i ryggen. Hun havde yderligere to rygsammenfald i henholdsvis januar 2003 og foråret Årsagen til disse sammenfald skyldtes, at hun havde udviklet osteoporose. Der blev indgivet anmeldelse til Patientforsikringen efter lov om erstatning for lægemiddelskader, idet det anførtes, at osteoporosen var forårsaget af prednisolon behandlingen i perioden fra den 21. marts 2002 til og med juli Den 24. maj 2004 afslog Patientforsikringen at yde fremgår følgende bl.a.: erstatning. Af afgørelsen Afgørelse Patientforsikringen har fundet, at De ikke er berettiget til erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader. Afgørelsen er truffet i henhold til lovens 1, stk. 1, og 7. Sagsfremstilling 1 sommeren/efteråret 2001 fik De konstateret thyreotoksikose (stofskiftesygdom), hvilket De kom i behandling for, først med Thycapzol som blev skiftet til Propyltiouracil og Inderal. Den 6. september 2001 blev De indlagt på Odense Universitetshospital med vejrtrækningsbesvær. Dette havde stået på en uges tid og var nu forværret. Det viste sig at være akut bronchitis og De kom i behandling med Spirocort turbohaler og Berodual. De blev udskrevet dagen efter. De kom efterfølgende til flere kontroller på Århus Amtssygehus i forbindelse med Deres stofskiftesygdom. I en kortere periode var De også i behandling med Eltroxin herfor. Den 5. maj 2002 blev De indlagt på Århus Amtssygehus da De nu skulle opstarte radiojodbehandling. De skulle også påbegynde behandling med Prednison, hvilket De dog ikke var meget for. De har oplyst at De en del år tidligere havde fået det i en kortere periode på gmnd af en bindevævssygdom, men ophørte med det da det gav voldsom hovedpine.

3 På grund af åndenød, samt lungesymptomer og smerter i ryg og bryst, blev De indlagt både i juni og juli 2002 på Odense Universitetshospital. På dette tidspunkt var De fortsat i behandling med Prednison, samt Propyltiouracil og Eltroxin. Under indlæggelsen i juli kom De også i behandling med Ibuprofen og Pamol. Man kunne dog ikke rigtig konkludere årsagen til Deres symptomer. 1 juli konstaterede man ved en undersøgelse hos kiropraktor, at De havde en kompressionsfraktur af th. 6. Endvidere var der afkalkning af knoglerne. I den anledning blev De set på Odense Universitetshospital den 23. august Ifølge oplysningeme fra denne dato, var De nu ophørt med Prednison. De skulle nu i behandling med Unikalk og D-vitaminer. De blev efterfølgende fulgt i forbindelse med Deres stofskiftesygdom. I januar 2003 var der igen et sammenfald i ryggen. De fik nu korset. De fortsatte med at gå til kontrol på gmnd af stofskiftesygdommen.... Ifølge Deres anmeldelse, har Prednison behandlingen medført sammenfald i ryggen Begrundelse En gmndbefingelse for, at der kan ydes erstatning efter LMSL, er, at patienten som følge af egenskaber ved et anvendt lægemiddel er blevet påført en fysisk skade, jf LMSL l,stk. 1. Det er endvidere en betingelse, at skaden med overvejende sandsynlighed er en følge af det anvendte lægemiddel, og ikke en følge af patientens gmndsygdom, jf LMSL 7. Patientforsikringen har vurderet, at De ikke er blevet påført en fysisk skade som følge af behandlingen med Prednison. Det er ud fra en lægelig vurdering usandsynligt, at den kortvarige behandling med Prednison skulle have medført osteoporosen. Der er desuden lagt vægt på, at Deres stofskiftesygdom også disponerer til osteoporose. De er således ikke påført nogen skade som følge af den medicinske behandling og derfor ikke berettiget til erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader. Patientforsikringens afslag på erstatning blev af daværende advokat påklaget til Lægemiddelskadeankenævnet. Ankenævnet tiltrådte på et møde den 26. august 2005 afgørelsen. Ankenævnets anfører i sin afgørelse af 15. september 2005 bl.a.:

4 Begrundelsen for afgørelsen: Ifølge 1, stk. 1, i lov om erstatning for lægemiddelskader (LMSL), kan der kun ydes erstatning efter reglerne i denne lov, hvis patienter påføres fysisk skade som følge af egenskaber ved lægemidler, der er anvendt ved undersøgelse, behandling eller lignende. Det er endvidere en betingelse for at yde erstatning, at skaden med overvejende sandsynlighed er forårsaget ved brug af lægemidler, jf LMSL 7. Lægemiddelskadeankenævnet kan tiltræde, at ikke med overvejende sandsynlighed er blevet ført fysisk skade som følge af egenskaber ved lægemidlet Prednisolon i forbindelse med hendes behandling. Lægemiddelskadeankenævnet finder det ikke overvejende sandsynligt, at hendes gener er forårsaget ved brug aflægemidler. Nævnet har lagt vægt på, at det er almindeligt anerkendt, at tidshorisonten for udvikling af osteoporose som følge af brug af Prednisolon er mere end et halvt år, og at det må anses for lægeligt usandsynligt, at en så kortvarig behandling med Prednisolon i forbindelse med tyreotoksiske oftalmopati er årsagen til hendes afkalkning af knoglerne og sammenfald af ryghvirvlerne. Der er ikke lægelige holdepunkter for at antage, at patienter hurtigere udvikler osteoporose, hvis de reagerer kraftigt på Prednisolon med bivirkninger som f eks. hovedpine. Betingelseme for at yde erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader er således ikke opfyldt, jf lovens 1, stk. 1, jf 7. l i Under sagens behandling ved landsretten er der indhentet en sagkyndig lægeerklæring af 8. januar 2006 fra overlæge, dr. med., speciallæge i medicinsk endokrinologi og intem medicin, Af erklæringen fremgår bl.a, følgende: Tidligere sygdomme 1. Livmoderkræft, konstateret kræft i livmoder, der blev foretaget fjemelse af livmoder samt l'/a æggestok. Overgangsalderen formodes at være indtrådt på dette tidspunkt som en konsekvens heraf, hvorfor der blev iværksat behandling med kvindeligt kønshormon, men derme måtte opgives efter 1 Yz år, pga. nedennævnte apopleksi. 2. Apoplexia cerebri Under hormonsubstitufionsbehandlingen i 1985 pådrog pt. sig apopleksi med følgevirkninger i form af taleforstyrrelser, hukommelsesproblemer og træthed. Har fortsat disse problemer. 3. SLE/LED Diagnosen lupus erythematosus disseminatus (LED/ SLE) blev stillet i januar 1994, hvor der blev forsøgt forskellige behandlinger, hemnder også prednisolon 5 mg dg., som blev givet fra november 1994 til december 1995, herefter blev behandlingen trappet ud.

5 4. Stofskiftesygdom Pt. har haft stofskiftesygdom siden 2001, udredt og kontrolleret på Odense Universitetshospital fra medio august 2001 til og igen fra , samt på Århus Amtssygehus i den mellemliggende periode. Det drejer sig om Graves sygdom, som ofte indebærer øjenproblemer (thyreoidea associeret ophtalmopathi (TAO). Dette har været tilfældet for denne patient og der har som led i behandlingen været givet radioaktivt jod med henblik på normalisering af stofskiftet. For at beskytte øjnene mod forværring i efterforløbet efter denne behandling, har der været anvendt prednisolon, i højdosis kur på 6 uger. Der er efterfølgende foretaget total fjemelse af skjoldbmskkirtlen ( ) og på gmnd af de fortsatte øjenproblemer er der foretaget dekompressionsoperation af begge øjenhuler i Som følge af den totale fjemelse af skjoldbmskkirtlen er pt. nu i livslang behandling med thyreoideahormoner, Eltroxin og Livothyronin. Aktuelle sygdom (osteoporose) er ikke familiært disponeret til osteoporose, hverken på mødrene eller fædrene side. Har altid været mælkedrikker og har haft høj kalkindtagelse gennem kosten. Pubertet til normal tid som 14-årig, men overgangsalderen blev allerede passeret i 1983 (som 34-årig), hvor pt. blev opereret for livmoderkræft, men der blev ved denne lejlighed foretaget fjemelse af livmoder og 1V2 æggestok. Blev umiddelbart sat i behandling med hormon (østrogen), men deime behandling blev stoppet efter 1 V^ år, hvor pt. fik apopleksi, som dog ikke har medført lammelser eller immobilitet. Har således været uden østrogens beskyttende effekt på knoglerne siden 36-års alderen og således ca. 15 år før det normale fidspunkt for overgangsalder. I forbindelse med behandling af de vedvarende øjenproblemer (TAO) har pt. i perioden marts til maj 2002 faet i alt 1050 mg prednisolon over en periode på 6 uger: 37,5 mg i 2 uger, 25 mg i 2 uger og 12,5 mg i 2 uger. Behandlingen har været givet for at mindske risiko for forværring af TAO i forbindelse med radiojodbehandling, som ovenfor nævnt. Der har også senere været anvendt prednisolon i juni/juli 2002 pga. lungeproblemer, beskrevet som værende udtryk for rygerlunger. Fik 6,25 mg dagligt i denne periode. Der har også været givet 5 mg dagligt for bindevævslidelsen i ca. 1 år i 1994/95. Af andre væsentlige risikofaktorer må nævnes rygning, idet pt. i mange år har røget 40 cigaretter dagligt, dog nu reduceret fil 20 cigaretter dagligt. Med hensyn til immobilitet har pt. ikke været sværere hæmmet af sin apopleksi, men derimod tidligere af bindevævslidelse (LED/SLE). Denne har kun ganske kortvarigt været behandlet med prednisolon og dette ligger mere end 10 år tilbage. Endelig er forhøjet stofskifte forbundet med øget risiko for osteoporose. har ikke været opmærksom på sygdommen osteoporose, før hun i august måned 2002 far akutte rygsmerter ved at sætte sig ned i sandet på en badestrand. Der påvises efterfølgende ved røntgenundersøgelse sammenfald af den 6. brysthvirvel (TH6) og der påbegyndes, i overensstemmelse med almindelige anbefalinger, behandling med kalk og D-vitamin samt Fosamax 70 mg om ugen. Denne behandling har været givet siden. Omkring nytår 2002/2003 indtræder nyt rygsammenfald af 10. brysthvirvel (THIO), uden sværere traume. Også dette sammenfald er dokumenteret ved ny røntgenunder-

6 søgelse. Smerteme aftager gradvist efter 2-3 mdr., men i foråret 2003 gentager dette sig, nu med sammenfald af 2. lændehvirvel (L2). Der har således været 3 rygsammenfald, som alle synes at være såkaldte lavenergibmd, dvs. bmd opstået efter traumer, som normalt ikke skulle give anledning til bmd. Der har ikke været andre knoglebmd hverken før eller efter dette. Der er fortsat ryg- og lændeproblemer og der er stadig smerter i venstre balle og lænderegion, med udstråling mod venstre knæ. Smerteme er til stede hele dagen og også om natten. Har således svært ved at vende sig i sengen om natten, søvnen derfor ofte forstyrret. Hemdover har pt. smerter højere oppe i ryggen, lokaliseret mellem skulderblad og periodevis strålende ud i siderne. Disse smerter forværres i stående stilling og pt. kan kun arbejde i stående stilling i ganske korte perioder. Eksempelvis kan almindeligt madlavning ikke gennemføres uden mange pauser. Angiver at udvise stor forsigtighed ved løftearbejde, løfter højst 2-3 kg. Kan klare mindre indkøb, men må have hjælp til tungere ting. Konklusion opfylder alle kriterier for diagnosen osteoporose, idet der både foreligger et mineralindhold under grænsen for knogleskørhed og hun desuden har pådraget sig 3 rygsammenfald, af 6. og 10. brysthvirvel samt 2. lændehvirvel. Alle 3 sammenfald har været forbundet med betydelige rygsmerter og der er forsat smerter fra ryg og lænd, som er en følge af disse sammenfald. Udover smerteme udtrættes ryggen hurtigt, til stor gene i dagligdagen. For at nedsætte risiko for yderligere sammenfald er der endvidere lagt betydelige begrænsninger på hvor meget pt. må løfte, med deraf følgende problemer med at gennemføre almindelige huslige aktiviteter. Det er specifikt anført, at det ikke er formålet med herværende speciallægeerklæring at tage stilling til eventuel årsagssammenhæng mellem den fidligere prednisolon behandling og pt.s gener. Det skal derfor alene anføres, at der foreligger en række væsentlige risikofaktorer, som hver for sig alene kan være årsag til osteoporose. Det er velbeskrevet i litteraturen at tilstedeværelse af flere risikofaktorer mangedobler risiko for udvikling af osteoporose. Disse foreliggende risikofaktorer er: Meget tidlig overgangsalder Stort og fortsat cigaretforbmg Immobilitet pga. bindevævssygdom (LED/SLE) og apopleksi Forhøjet stofskifte Højdosis prednisolon behandling i 6 uger for øjenproblemer, lavdosis prednisolon i 1994/95 samt senere kortvarig lavdosis behandling for rygerlunger. Samlet må det vurderes at fortsatte rygsmerter er betinget af de omtalte sammenfald i ryggen, som er en følge af osteoporose. Endvidere er risiko for nye rygsammenfald eller andre knoglebmd som følge af osteoporose klart forøget. Derme risiko er formindsket, men ikke elimineret, af den anvendte medicinske behandling.

7 Der er under sagens behandling i landsretten endvidere indhentet en udtalelse af 1. juni 2007 og en supplerende udtalelse af 15. november 2007 fra etslægerådet. Som en del af etslægerådets udtalelse af 1. juni 2007 (udtalelsens bilag 10) indgår en udskrift fra Osteoporoseforeningens hjemmeside, hvoraf fremgår: "Hvordan udvikler man osteoporose? isikofaktorer Der er flere faktorer, der påvirker den enkeltes risiko for at udvikle osteoporose: 1. Hvis den maksimale knoglemasse er lav 2. Hvis det aldersbetingede knogletab er øget 3. Hvis knogletabet på grund af overgangsalderen hos kvinder er stort Disse faktorer kan være svære at vurdere hos den enkelte. Imidlertid afhænger disse faktorer igen af andre såkaldte risikofaktorer: - Arvelig disposition (osteoporose hos forældre, søskende eller bøm) - Lav kropsvægt - Tidligere bmd ved mindre uheld eller spontant - Overgangsalder før 45 år - Lav fysisk aktivitet - Lav indtagelse af kalcium og D-vitamin - ygning - Stort alkoholforbrug - Behandling med Prednison eller lignende præparat som tablet (mere end 5 mg dagligt i 3 mdr. eller længere) - Osteogenesis Imperfecta - Andre sygdomme, der øger risikoen for osteoporose: forhøjet stofskifte, øget biskjoldbmskkirtel funktion, nyresygdomme, anorexia nervosa og visse bindevævs- og blodsygdomme." I udtalelsen af 1. juni 2007 har etslægerådet udtalt følgende: "Spørgsmål 1: etslægerådet bedes beskrive, hvad "osteoporose " er, herunder symptomer, sygdomsforløb og kendte årsager til udvikling af osteoporose. normalt Osteoporose er en lidelse i skelettet karakteriseret ved tab af mineraliseret knogelvæv. Dette knogletab fører til øget risiko for knoglebmd. Knoglebmd som følge af osteoporose kan være lokaliseret mange steder i skelettet, men typisk er sammenfald af ryghvirvler og bmd på lårbenshalsen. Der findes en lang række risikofaktorer for udvikling af osteoropose, der ikke som sådan kan benævnes årsager. Vedrørende disse risikofaktorer henvises til sagens bilag 10 (udskrift fra Osteoporoseforeningen), hvoraf det fremgår, at blandt andet behandlingen med prednisolon, men også selve

8 sygdommen lupus (bindevævsbetændelse) i sig selv kan være medvirkende årsag til udviklingen af osteoporose. Man kan ikke som sådan beskrive et standard sygdomsforløb, da lidelsen typisk har varierende sværhedsgrader. Et forløb kunne være en eller flere tilbagevende smertende sammenfald i ryggen. Spørgsmål 2: etslægerådet bedes oplyse, hvorvidt osteoporose efter almindelig lægefaglig erfaring kan udløses ved behandlingen af lægemidlet Prednison. Ja, osteoporose kan udløses af prednisolon behandling. Spørgsmål 3: Såfremt spørgsmål 2 besvares bekræftende, bedes etslægerådet oplyse, om der kan fastsættes en fast tidsmæssig minimumsgrænse for, hvor længe behandling med Prednison skal have fundet sted, førend osteoporose kan udløses og med hvilken dosering dette efter almindelig lægefaglig erfaring udløses. Ved prednisolon behandling opererer man ikke med egentlige minimumsgrænser for osteoporose risiko. For at kvalificere svaret yderligere kan dog anføres, at Lægemiddelstyrelsen har valgt at yde filskud fil osteoporose profylaktisk medicin til individer, der skal i behandling med prednisolon i længere end tre måneder med en gennemsnitsdosis på 5 mg/dagligt Spørgsmål 4: etslægerådet bedes beskrive hvilke forhold, der gør sig gældende for om osteoporose udløses som følge af Prednison-behandling, eksempelvis alder, andre forudbestående lidelser, anden medicinering, prædisponering o.s.v. isiko for udvikling af osteoporose hænger nøje sammen med mængden af mineraliseret knoglevæv, der i forvejen findes hos en person, der skal i prednisolon behandling. Der er således en vis sammenhæng mellem, om der er andre risikofaktorer til stede, jf de i bilag 10 nævnte. behandlin Spørgsmål 5: etslægerådet bedes oplyse, hvorvidt sagsøger havde osteoporose førend gen med Prednison opstartes den 21. marts Sagsøger fik konstateret osteoporose i august 2002 med baggrund i sammenfald i rygsøjlen. Forud herfor havde hun været i prednisolon behandling, jf besvarelse af spørgsmål 6. Udover prednisolon behandling havde sagsøger en række andre betydelige risikofaktorer for osteoporose, således tidlig overgangsalder (35 år), stort tobaksforbrug, immobilitet (bindevævslidelse) og stofskiftelidelse. Det er derfor etslægerådets skøn, at hun med en vis sandsynlighed forud for prednisolon behandlingen har haft lavt knoglemineralindhold foreneligt med osteoporose. med Prednison for pe Spørgsmål 6: etslægerådet bedes beskrive sagsøgerens behandlingsforløb rioden 21. marts 2002 td 23. august 2002.

9 Fra marts til maj 2002 fik sagsøger en 6-ugers prednisolon behandling, i alt 1050 mg for sin stofskiftelidelse. I juni og juli 2002 fik sagsøger 6,25 mg prednisolon dagligt for sin lungelidelse. Spørgsmål 7: etslægerådet bedes oplyse, om sagsøgers behandlingsforløb, herunder doseringen af Prednison er i overensstemmelse med almindelige anerkendte retningslinier. Sagsøgeres prednisolon behandling er forenelig med almindelige anerkendte retningslinier. Spørgsmål 8: etslægerådet bedes oplyse, om sagsøgers osteoporose under hensyn til dosering og tidsmæssig udstrækning for behandlingen efter en almindelig lægefaglig vurdering kan være påført som følge af behandlingen med Prednison i perioden 21. marts 2002 td 23. august En behandling igermem 5-6 måneder med doseringer nævnt i besvarelsen af spørgsmål 6, må anses som en betydelig risikofaktor for udvikling af osteoporose. Se i øvrigt besvarelsen af spørgsmål 5. Spørgsmål A: etslægerådet bedes oplyse, hvilken betydning de nedenfor nævnte faktorer må antages at have haft for sagsøgerens udvikling af osteoropose: 1. ygning - tidligere 40, nu ca. 20 cigaretter dagligt. 2. Fjernelse af livmoder og 1 'A æggestok i 1983, da sagsøgeren var ca. 35 år gammel, og den herfor angivne medicinske behandling. 3. Den i januar 1994 konstaterede LED/SLE og den herfor givne medicinske behandling. 4. Den i 2002 konstaterede stofskiftesygdom og den herfor givne medicinske behandling. 5. Eventuelt andet? De nævnte forhold er alle risikofaktorer for osteoropose, jf besvarelsen af spørgsmål 5. Spørgsmål B: etslægerådet bedes oplyse, i hvilket omfang sagsøgeren for de ovenfor angivne sygdomme - og i øvrigt - er blevet behandlet med Prednison eller Prednison-lignende medicin. Sagsøger er behandlet med prednisolon for sin bindevævslidelse - LED -, for sin stofskiftelidelse og for sin lungelidelse. Det skal bemærkes, at behandlingen med prednisolon for ledlidelsen strakte sig over to år. Doseringen var 5 mg daglig. Der blev også givet behandling med prednisolon i 2002 for lungelidelse og øjensygdom. For øjensygdommens vedkommende varede behandlingen kortere tid, men dosis var højere end 5 mg daglig. Spørgsmål C: Livad er den overvejende sandsynlige årsag td sagsøgerens osteoporose?

10 Spørgsmål D: Hvis flere faktorer kan have haft betydning for sagsøgerens udvikling af osteoporose, bedes etslægerådet redegøre for de forskellige faktorers betydning og vægt, herunder især betydningen af den for den i 2002 konstaterede stofskiftesygdom givne Prednison-behandling i forhold til andre faktorer afbetydningfor udviklingen af osteoporose. Ad spørgsmål C og D: En enkelt årsag for udvikling af osteoporose kan i den foreliggende sygehistorie ikke identificeres. Osteoporosen er udviklet med baggnmd i et sammenfald af adskillige risikofaktorer (se besvarelse af spørgsmål 5). Kombinationen af tidlig menopause og den langvarige behandling med prednisolon i 1994 til 1996 og igen i en kortere periode i 2002 i en højere dosering har formentligt spillet en væsentlig rolle for udviklingen af osteoporosen. Prednisolon-behand- Spørgsmål E: Kan det udelukkes, at sagsøgeren forud fbr iværksættelsen af lingen i marts 2002 havde osteoporose? Nej. udviklin Spørgsmål F: Er der i sagens lægelige akter eller i øvrigt grundlag for at fastslå, hvornår gen af osteoporose begyndte? Nej. 5? 1 den supplerende udtalelse af 15. november 2007 er yderligere anført følgende: 71 etslægerådet bedes oplyse om de i besvarelsen af spørgsmål 5 nævnte risikofaktorer var tilstede/kendte ved opstart af Prednisolonbehandlingen den 21. marts Spørgsmål 10: Ved besvarelsen af spørgsmål 5 har etslægerådet udtalt, at udover Prednisolonbehandling havde en række andre betydelige risikofaktorer for osteoporose. I bekræftende fald bedes etslægerådet oplyse, om almindelige anerkendte retningslinier havde tilsagt at man forud for opstart af Prednisolonbehandling den 21. marts 2002 burde have undersøgt for en eventuel allerede eksisterende osteoporose. De i besvarelsen af spørgsmål 5 nævnte risikofaktorer var fil stede Lægefaglig fokus på prednisolon som risikofaktor for osteoporose fremkom i sidste halvdel i 1990'eme, hvor der blev ført videnskabelig dokumentation for muligheden for at nedsætte frakturrisikoen ved prednisolonbehandling med bisfosfonater, samt udarbejdet retningslinier for håndtering af denne problemstilling. Denne viden kom efterfølgende gradvis i almindelig lægelig praksis. Visse steder har mulighederne for di-

11 agnostik i starten af årtusindet været begrænset på grund af manglende muligheder for knogletæthedsmålinger - osteoporosediagnostik med DEXA-scannere. Det er etslægerådets skøn, at det havde været ønskeligt, at sagsøger forud for prednisolonbehandlingen var blevet undersøgt for osteoporose. Omvendt skønner etslægerådet, jf ovenstående betragtninger, ikke, at manglende osteoporose diagnostik på det givne tidspunkt kan tages som indtægt for et lægeligt fejlskøn. Spørgsmål 11. Såfi-emt etslægerådet svarer bekræftende på spørgsmål 10, 1. led, vedrørende tilstedeværelse af risikofaktorer, bedes etslægerådet oplyse om der i stedet for Prednisolonbehandling burde have været anvendt en anden ligeværdig behandlingsstrategi, f.eks. fjernelse af skjoldbruskkirtlen suppleret med hormonbehandling samt Unikalk, således at man havde undgået Prednisolonbehandling. etslægerådet fmder, at sagsøgers forhøjede stofskifte er behandlet korrekt, alle præmisser taget i betragtning. Spørgsmål 12: Finder etslægerådet det overvejende sandsynligt, at den givne Prednisolonbehandling i perioden 21. marts til 23. august 2002 har været medvirkende årsag til, at uth Poulsens osteoporose forværres og medfører sammenfald af 3 bryst- og lændehvirvler. Som det fremgår af tidligere besvarelse, er sagsøgers osteoporose med stor sandsynlighed opstået med baggrund i en række risikofaktorer for denne lidelse, herunder prednisolonbehandling. Hvor stort bidrag for hver enkelt risikofaktor er, er hypotetisk. Det er etslægerådets opfattelse, at prednisolonbehandlingen var en medvirkende faktor for udvikling af sagsøgers osteoporose. Spørgsmål 13: Såfremt etslægerådet besvarer spørgsmål 12 bekræftende, bedes etslægerådet oplyse med hvilken sandsynlighed man kunne have undgået de anførte sammenfald af bryst- og lændehvirvler ved at undgå behandlingen med Prednisolon i perioden 21. marts 2002 td 23. august Prednisolonbe Hvilke konsek\>enser havde det i givet fald haft ikke at iværksætte handling? Spørgsmålet er hypotetisk og kan ikke besvares. Se i øvrigt besvarelse af spørgsmål 12. Forklaringer Der er under sagen afgivet partsforklaring af har forklaret bl.a., at hun er 60 år og uddannet sygehjælper. Hun fik i 1980 tilkendt laveste førtidspension, idet hun havde mange migræneanfald. Overgangsalderen indtrådte, efter at hun fik fjernet livmoderen i I 1985 fik hun tilkendt mellemste før-

12 tidspension og i 1995 forhøjet førtidspension. Det er ikke rigtigt, når det i de lægelige journaler står, at hun fik prednisolon behandling i 1994/1995. Hun påbegyndte en sådan behandling i 1994, men da hun fik voldsom hovedpine heraf, ophørte hun straks med at indtage medicinen. Første gang, hun var i prednisolon behandling, var i perioden fra den 21. marts 2002 til og med juli Hun fik ikke hovedpine. Efter at hun har fået Ijemet skjoldbruskkirtlen i 2003, har hun ikke haft gener som følge af stofskiftesygdommen. Hun har haft det fjerde rygsammenfald i november 2007 og har konstant smerter som følge af osteoporosen. Hun har ikke før sommeren 2002 haft bmd på knogler eller haft gener i ryggen. Der er ingen i hendes familie, der har haft osteoporose. Hun har næsten altid været middelvægtig, haft relativ høj fysisk aktivitet og har spist varieret. Hun har dagligt røget 40 cigaretter, siden hun var 15 år, dog er antallet reduceret til 20 cigaretter dagligt de senere år. Hun har ikke haft et stort alkoholforbmg. Procedure. har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument af 5. maj 2008, hvorfor gengivelsen i det følgende i vidt omfang bygger herpå. har fil støtte for påstanden gjort gældende, at betingelsen for at yde erstatning efter 7 i lov om erstatning for lægemiddelskader er opfyldt, idet sagsøgeren i forbindelse med behandlingen med prednisolon med overvejende sandsynlighed er påført en skade i form af osteoporose med heraf følgende sammenfald i ryggen. etslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 2 udtalt, at osteoporose kan udløses af prednisolon behandling. Sagsøger fik i perioden fra marts fil maj 2002 en 6 ugers prednisolon behandling med i alt mg for sin stofskiftelidelse og fik i juni og juli ,25 mg prednisolon dagligt for sin lungelidelse. etslægerådet har ved besvarelse af sporgsmål 3 udtalt, at man ved prednisolon behandling ikke opererer med egentlige minimumsgrænser for opsleoporose risiko, og at Lægemiddelstyrelsen har valgt at yde tilskud til osteoporose profylaktisk medicin til personer, der skal i behandling med prednisolon i længere tid end 3 måneder med en gennemsnitsdosis på 5 mg dagligt, hvilket svarer til 450 mg. Ordinering af prednisolon i perioden fra marts til juli 2002, det vil sige 5 måneder, er højdosis. etslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 8 udtalt, at en behandling igennem 5-6 måneder med doseringer, som sagsøgeren fik i perioden marts til juli 2002 må anses som en betydelig risikofaktor for udvikling af osteoporose. Endvidere har etslægerådet ved

13 besvarelsen af spørgsmål 12 udtalt, at sagsøgerens osteoporose med stor sandsynlighed er opstået med baggrund i en række risikofaktorer for denne lidelse, herunder prednisolon behandlingen, og at prednisolon behandlingen var medvirkende faktor for udviklingen af osteoporose. Det er derfor godtgjort, at osteoporosen med overvejende sandsynlighed er forårsaget af prednisolon behandlingen fra marts 2002 til juli Ved vurderingen af, om den indtrådte skade er mere omfattende end, hvad sagsøgeren med rimelighed må acceptere, jf 6 i lov om erstatning for lægemiddelskader, må der tages hensyn til, at sagsøgeren grundet rygsammenfald har utallige daglige problemer og funktionsnedsættelser, idet der fortsat er smerter fra ryg og lænd som følge af disse sammenfald. Hertil kommer, at sagsøgeren har betydelige begrænsninger i, hvor meget hun må løfte, idet løft øger risikoen for yderligere sammenfald. Lægemiddelskadeankenævnet har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument af 5. maj 2008, hvorfor gengivelsen i det følgende i vidt omfang bygger herpå. Lægemiddelskadeankenævnet har til støtte for frifindelsespåstanden gjort gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse, som er truffet med lægesagkyndig bistand og på grundlag af et omfattende lægeligt materiale. har hverken godtgjort eller sandsynliggjort, at hendes osteoporose med overvejende sandsynlighed er forårsaget ved brug af prednisolon. Der må herved lægges vægt på, at det af etslægerådets svar på spørgsmål 5 fremgår, at sagsøgeren med en vis sandsynlighed forud for prednisolon behandlingen havde et lavt knoglemineralindhold, således at udviklingen af hendes osteoporose var begyndt inden denne behandling. Der må endvidere lægges vægt på, at sagsøgeren ifølge svaret på samme spørgsmål og svaret på spørgsmål C og D havde en række andre betydelige risikofaktorer for osteoporose, nemlig tidlig overgangsalder, stort tobaksforbrug, immobilitet som følge af bindevævslidelse samt stofskiftelidelse. Sagsøgeren har derfor ikke godtgjort, at osteoporosen med overvejende sandsynlighed er en følge af prednisolon behandlingen. Lægemiddelskadeankenævnet har ikke forholdt sig til, om betingelseme for erstatning efter 6 i lov om erstatning for lægemiddelskader er opfyldt. Det har den konsekvens, at hvis landsretten finder det godtgjort, at betingelsen i lovens 7 om årsagssammenhæng er op-

14 - 14- fyldt, skal sagen hjemvises til fortsat behandling i ankenævnet med henblik på en afgørelse af, om betingelseme i lovens 6 er opfyldt. Landsrettens begrundelse og resultat; Det fremgår af 7 i lov om erstatning for lægemiddelskader, at der kun ydes erstatning, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forårsaget ved bmg aflægemidler. Det lægges efter etslægerådets erklæring (svar på spørgsmål 5 og 12 samt C og D) til gmnd, at osteoporose med stor sandsynlighed er opstået med baggrund i flere væsentlige risikofaktorer, hemnder prednisolon behandlingen fra den 21. marts 2002 til og med juli Som væsentlige risikofaktorer indgår - ud over behandlingen i 2002 med prednisolon - meget tidlig overgangsalder, stort tobaksforbrug i mange år, irrmiobilitet på grund af bindevævslidelsen og det forhøjede stofskifte. Disse risikofaktorer har været til stede fomd for prednisolon behandlingen i 2002 og de fleste af dem igennem en længere årrække. Henset hertil fmder landsretten ikke at kunne lægge til grund, at det er mere sandsynligt, at osteoporosen skyldes behandlingen med prednisolon i den angivne periode, end den skyldes de øvrige væsentlige risikofaktorer. Landsretten har herved tillige lagt vægt på etslægerådets erklæring (svar på spørgsmål 5) om, at med en vis sandsynlighed forud for prednisolon behandlingen har haft et lavt knoglemineralindhold foreneligt med osteoporose. Som følge heraf et det ikke godtgjort, at det er overvejende sandsynligt, at osteoporosen er forårsaget af prednisolon behandlingen fra den 21. marts 2002 til og med juli Herefter tager landsretten Lægemiddelskadeankenævnets påstand om frifindelse fil følge. Under hensyn til sagens udfald og omfang skal betale Lægemiddelskadeankenævnet i udgift til advokatbistand sagsomkostninger som nedenfor bestemt. Thi kendes for ret:

15 - 15- Lægemiddelskadeankenævnet frifindes. I sagsomkostninger skal betale kr. til Lægemiddelskadeankenævnet. Det idømte beløb skal betales inden 14 dage og forrentes efter rentelovens 8a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsrets kontor, den (^/, A

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007:

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: A mod Lægemiddelskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE)

PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE) PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE) Navn: CPR nummer: Dato: Vejledning i at udfylde spørgeskemaet Spørgeskemaet om knogleskørhed indeholder spørgsmål angående generel viden, symptomer, risikofaktorer,

Læs mere

PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE)

PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE) PATIENTERS VIDEN OM KNOGLESKØRHED (OSTEOPOROSE) Navn: CPR nummer: Dato: Vejledning i at udfylde spørgeskemaet Spørgeskemaet om knogleskørhed indeholder spørgsmål angående generel viden, symptomer, risikofaktorer,

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Knogleskørhed (osteoporose)

Knogleskørhed (osteoporose) Information til patienten Knogleskørhed (osteoporose) Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Hvad er knogleskørhed Knogleskørhed - også kaldet osteoporose - rammer hver 3. kvinde

Læs mere

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag 26-06-2014-B-057147 DOM afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og anne Aagaard) i ankesag V.L. B-1460-12 (advokat Bo ansen, Frederikshavn) mod Patientskadeankenævnet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Mette Friberg Hitz. speciallæge i endokrinologi overlæge, ph.d osteoporose enheden hvidovre hospital

Mette Friberg Hitz. speciallæge i endokrinologi overlæge, ph.d osteoporose enheden hvidovre hospital OSTEOPOROSE WORK-SHOP KØGE 20.05.2014 Nyt om osteoporose... Mette Friberg Hitz speciallæge i endokrinologi overlæge, ph.d osteoporose enheden hvidovre hospital HVAD ER OSTEOPOROSE HVAD SKER DER I KNOGLERNE,

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1702002 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Tine Vuust og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1702-14:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13)

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13) D O M Afsagt den 5. september 2014 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Frosell og Lone Dahl Frandsen). 8. afd. nr. B-1675-13: Domstolsstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A. mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A. mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A mod Dansk Byggeri for Flisespecialisten A/S (Afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør

Læs mere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere 19. april 2010 Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere J.nr.2010-0005276 3.kt. Det er besluttet at ændre bekendtgørelsen om sygedagpenge for at fastsætte nærmere regler om visitation af

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade.

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. (Årsberetning 2002) I Danmark er der ca. 250.000 frivillige donorer, der regelmæssigt giver blod. Der blev i 2002 foretaget 370.927 tapninger i de danske

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Patientvejledning. For lavt stofskifte

Patientvejledning. For lavt stofskifte Patientvejledning For lavt stofskifte For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder 30. januar 2014 1. Reumatoid artrit 1.1 Journal: Udredning Gennemgang af et antal journaler viste, at nydiagnosticerede

Læs mere

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken.

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken. RETTEN l ESBJERG DOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS l 0-918/2012: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt den 23. juli 2012,

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. (Undtagelse af visse førtidspensionssager fra behandling i rehabiliteringsteamet)

Læs mere

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker).

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). D O M Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). 4. afd. nr. B-3589-09: 1) Codan Forsikring A/S (advokat Morten Erritzøe

Læs mere

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Deltagerinformation Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Protokoltitel: Hypofraktioneret versus normofraktioneret helbrystbestråling

Læs mere

afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag

afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag Trykt i Ugeskrift for Retsvæsen 1997 side 28 VLD D O M afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag mod Den indankede dom er afsagt

Læs mere

Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser

Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 1.1 Brok som arbejdsskade 1.2 Anmeldelse 1.3 Frister for sagsbehandlingen og samtykke til at indhente oplysninger 2. BROKTYPER

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

fr-/ J"b 8276900A - SF

fr-/ Jb 8276900A - SF fr-/ J"b 8276900A - SF UDSKRIFT AF OSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Asfte Landsrets I 1. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Perregaard (kst.)). 11.

Læs mere

Fedme, hvad kan vi gøre

Fedme, hvad kan vi gøre Fedme, hvad kan vi gøre Hvorfor overvægtige efter vægttab tager på igen. Af Svend Lindenberg. Copenhagen Fertility Center. Et af de store problemer ved vægttab er, at de fleste overvægtige efter en periode

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0171005 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. oktober 2016 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Karsten Bo Knudsen, Birgitte Grønborg Juul og Casper Hauberg Grønnegaard

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering 2 Indholdsfortegnelse 1. Stabiliserende rygoperation... 4 2. Forundersøgelse... 4 3. Generel information... 5 3.1 Medicin... 5 4. Behandlingsdagen...

Læs mere

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært D O M Afsagt den 16. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Peter Mørk Thomsen og Jes Kjølbo Brems (kst.) med domsmænd). 14. afd. nr. S-1388-15: Anklagemyndigheden mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L."jll..1u.Il<Jn.LI..L 33 43 01 20 UDSKRIFT ØSTRE LA1~DSRETS DOMBOG DOM

STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L.jll..1u.Il<Jn.LI..L 33 43 01 20 UDSKRIFT ØSTRE LA1~DSRETS DOMBOG DOM 12/11 2002 16:42 FAX 33 43 Ol 20 l~/ll ~uu~ l~;o{ raa dd~~uo~~ 83207005- MKJ" STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L."jll..1u.Il

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra B2656004- LOJ/HBJ/FN UDSKRIFT AF ØSTRELANDSRETSRETSBOG Den 27. april 2006 holdt Østre Landsret retsmøde for lukkede døre i medfør af retsplejelovens 339 a i retsbygningen, Bredgade 42, København. Som dommere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_ S10ll009- SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling aandsdommeme-_g_ 10. afd. a.s. nr. S-1011-09: Anklagemyndigheden mod 1) Dansk Juletræsdyrkerforening

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Osteoporoseforeningen. Kendskab til sygdom og risikofaktorer

Osteoporoseforeningen. Kendskab til sygdom og risikofaktorer Osteoporoseforeningen Kendskab til sygdom og risikofaktorer Jobnr. DK2002-043 April 2002 Indholdsfortegnelse Baggrund og metode Tabeller (indholdsfortegnelse til tabeller er placeret under dette afsnit)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 Sag 272/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgsmålene besvares med kryds i ud for valgte svar mulighed og ved uddybende tekst på linierne. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet:

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

Har du astma? Og er du gravid?

Har du astma? Og er du gravid? Har du astma? Og er du gravid? I Danmark gennemfører op mod 5.000 kvinder med astma hvert år en graviditet. I forbindelse med graviditet, fødsel og amning er mange kvinder utrygge ved astma-medicinen.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter. Alendronsyre

Indlægsseddel: Information til brugeren. Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter. Alendronsyre Indlægsseddel: Information til brugeren Alendronat Orifarm, 70 mg, tabletter Alendronsyre Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst. D O M afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1893 13 Jens Erik Jørgensen (advokat Anders Tourlin Kolte,

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

D O M. Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen).

D O M. Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen). D O M Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B-2308-16: Fyns Almennyttige Boligselskab (advokat

Læs mere

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Jette Højsted Specialeansvarlig overlæge Hvorfor skal vi opleve smerter? Vi oplever

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere