UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 27. april 2016 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Rosenløv, Peter Mørk Thomsen og Carsten Kristian Vollmer (kst.)). 14. afd. nr. B : Novo Nordisk A/S (advokat Christian Alsøe) mod Koda (advokat Peter Schønning) Retten i Glostrups dom af 16. januar 2015 (BS 10C-850/2013) er anket af appellanten, Novo Nordisk A/S (herefter Novo), med påstand som for byretten om frifindelse. Indstævnte, Koda, har påstået stadfæstelse. Supplerende sagsfremstilling Daværende markedschef hos Koda, Stig von Hielmcrone, sendte den 24. juni 2009 en e- mail til Keld Burmølle, Dansk Arbejdsgiverforening, hvoraf fremgår bl.a.: Der er nu gået et stykke tid siden vi indgik aftalen vedrørende musik til arbejde, og her før sommerferien vil jeg blot høre hvad status er vedrørende jeres overvejelser i relation til vores udestående: De større virksomheders øvrige arrangementer med musik. Er i tæt på en afslutning og afklaring internt?

2 - 2 - Keld Burmølle svarede følgende ved af 8. juli 2009: Vi har i DA-fællesskabet drøftet spørgsmålet om større virksomheders arrangementer med musik udover de aktiviteter, der er omfattet af vores aftale. DA har som tidligere nævnt ikke kompetence til på organisationernes/virksomhedernes vegne at udvide virkeområdet for den gældende aftale, og det er ikke muligt i øjeblikket at ændre på disse forhold. På den givne foranledning vil vi jo imidlertid godt henlede Jeres opmærksomhed på det nye punkt 7 i den i foråret indgåede aftale: Organisationer/virksomheder og KODA/Gramex kan indgå aftaler vedrørende anvendelse af musik som supplement eller alternativ til aftalen. Rammeaftale af 23. maj 2011, der efter det oplyste svarer til den aftale fra foråret 2009, som omtales i Keld Burmølles , er sålydende: Rammeaftale om musik til arbejdet KODA/GRAMEX og Dansk Arbejdsgiverforening har indgået følgende rammeaftale om de vilkår, der skal gælde, når erhvervsvirksomheder stiller musik til rådighed for deres medarbejdere. Aftalen gælder for virksomheder, der i henhold til lovgivningen forvaltes gennem KODA/GRAMEX. Aftalen gælder for virksomheder, hvor musikken anvendes som underholdning for de ansatte medarbejdere. Skibsfart falder udenfor aftalen. Tilladelse til at anvende musikken gives efter de nedenfor anførte regler. 1. Når der i en erhvervsvirksomhed afspilles musik, der kan aflyttes af mindst 40 ansatte samtidig, foreligger der offentlig fremførelse. 2. For at benytte det af KODA og Gramex forvaltede musikrepertoire betaler virksomhederne: Der betales kun vederlag for de medarbejdere, som har adgang til at lytte til musikken. 3. Vedlaget beregnes pr. måned på grundlag af det forventede gennemsnitlige antal lyttere, samt oplysning om musikkilde(r). Ved brug af lejede bånd, oplyses tillige navn på musikleverandøren. Vederlaget betales en gang årligt og omfatter hele kalenderåret. 4. KODA og Gramex friholder virksomheden for ethvert krav, der måtte opstå fra tredjemand for offentlig brug af hans værker. Det forudsætter, at disse tilhører KODA s eller Gramex repertoire, og at brugen omfattes af denne tilladelse.

3 Dansk Arbejdsgiverforening og KODA samt Gramex tager fornødent forbehold med hensyn til vederlag fra de virksomheder, hvor det beviseligt er medarbejderne selv, der har anskaffet det tekniske anlæg og apparaterne. 6. Aftalen, der danner ramme om den individuelle overenskomst, der sluttes mellem KODA og Gramex på den ene side og den enkelte virksomhed på den anden side, træder i kraft den 1. januar Organisationer/virksomheder og KODA/Gramex kan indgå aftaler vedrørende anvendelse af musik som supplement eller alternativ til aftalen. Underdirektør Sanne Stadil, Dansk Industri, har i en erklæring af 3. september 2015 til brug for sagens behandling for landsretten oplyst:, at der efter min bestemte erindring ikke i forbindelse med forhandlingerne mellem på den ene side Koda og på den anden side Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv og Dansk Industri fandt separate forhandlinger sted mellem Dansk Industri og Koda, og at jeg ikke har nogen erindring om den i Stig von Hielmcrones forklaring nævnte redegørelse for hjemlen til at opkræve afgift hos Dansk Industris medlemmer, hvorved bemærkes, at en sådan redegørelse hverken findes fysisk eller elektronisk i Dansk Industris arkiver. Der er under hovedforhandlingen for landsretten afspillet videooptagelser fra YouTube af ansattes private optagelser fra Novos personalefest den 23. august 2013 i Roskilde. Forklaringer Der er for landsretten afgivet supplerende forklaringer af Anette Hougs og Jimmi Riise. Anette Hougs har forklaret bl.a., at personalefesten i Novo er et socialt arrangement, der giver de ansatte mulighed for at mødes og feste sammen. Personalet er inddelt i uens funktionsbestemte forretningsområder. Novo har afdelinger i 13 byer (sites), men personalet i de forskellige afdelinger kan indgå i samme forretningsområde. Der samarbejdes på tværs mellem ansatte inden for samme forretningsområde. Ved personalefesten i 2012 i Bella Centret blev der serveret tre retter mad. Det var en seated dinner med bordplan, som var lavet maskinelt ud fra de ansattes ønsker. Der blev ikke spillet musik under middagen, og der var heller ikke anden form for optræden. Senere blev dørene åbnet til Hal C, hvor alle scenerne befandt sig i et stort, åbent rum. Der blev kun spillet musik fra en scene ad gangen. De ansatte kunne sidde og tale sammen ved borde og stole i området midt i rummet. Der var mulighed for at høre musikken fra en af scenerne

4 - 4 - eller deltage i andre aktiviteter. Musikken kunne høres i hele rummet, men den blev centreret om scenerne og de tilhørende dansegulve. YouTube-klippene fra personalefesten i 2013 er øjebliksbilleder. De kan give indtryk af, at personalet alene stod ved scenerne og hørte musik. Det er ikke et retvisende billede, idet de ansatte fordelte sig over hele det store område. Adspurgt til et oversigtskort over Dyrskuepladsen i Roskilde, forklarede vidnet, at de ansatte havde mulighed for at sidde ved borde og bænke i området med pagoder ved siden af Blå Scene og i området til venstre herfor. Man kunne sidde i disse områder uden at blive generet af musikken, der ikke tydeligt kunne høres andre steder end på det frie areal ved scenen. Højttalerne fra Blå Scene var ikke rettet over imod loungeområderne. Der var omkring sidepladser spredt over hele pladsen. I loungeteltet var der plads til 500 personer. Teltet var lukket, så man ikke uden for teltet kunne høre musikken herfra. I området, hvor temaet var havnefest, var der aktiviteter, som de ansatte kunne deltage i. De Gæve Sømænd kom to gange i løbet af aftenen, hvor de gik rundt mellem bordene og spillede harmonika. I området, hvor temaet var strandfest, spillede Copenhagen Steelband to gange i løbet af aftenen. Der var også her en del aktiviteter. I teltet med temaet plejehjem var der plads til 104 siddende personer. Det var også et lukket telt, hvor man kunne spille banko og lytte til schlagermusik. Uden for teltet var der opsat en bar samt borde og stole. I det irske telt blev der spillet irsk musik, og der var aktiviteter relateret til temaet. Der kunne være 480 personer i teltet. Antallet af deltagere i festen varierede efter tidspunktet. Ved personalefesten i Roskilde varede gæsternes ankomst over to timer. Det er hendes indtryk, at op mod gæster forlod festen efter middagen. Novo har i tidligere år holdt personalefesten i Parken. Der var også tale om en seated dinner med bordplan, hvor der først blev spillet musik efter maden. I 2014 blev personalefesten holdt i Bella Centret. Konceptet var overordnet det samme som i I 2015 blev personalefesten holdt i Roskilde efter samme overordnede koncept som i Koda har ikke henvendt sig i anledning af årsfesterne i 2014 og Hun deltager i et netværk med kolleger fra andre virksomheder og har fra ingen af de øvrige deltagere hørt om, at andre virksomheder er blevet mødt af lignende krav fra Koda. Jimmi Riise har forklaret bl.a., at han ikke arrangerer firmafester, men som underleverandør skaffer kunstnere eller teknisk assistance til den, der arrangerer firmafesten.

5 - 5 - I 2011 leverede han musikken til Danske Banks årsfest. Der var til den fest også andre optrædende, som han ikke leverede. Han ved ikke, om der har været drøftelser mellem Danske Bank og Koda om arrangementet, men han har i givet fald ikke været inddraget heri. Han anser det ikke som sin opgave at stå for eventuel betaling til Koda i forbindelse med arrangementer, hvor han er underleverandør. Han er selv Koda-medlem og er meget opmærksom på at overholde Kodas retningslinjer. Disse fremgår af en af 8. oktober 2014 fra Heino Nielsen. Der stod ikke noget i e- mailen, han ikke vidste i forvejen. Det var dog nyt for ham, at et arrangement blev betragtet som offentligt, hvis det var tilladt en medarbejder at medbringe en ledsager. Han havde hidtil anset også denne situation for et lukket event. Han anså et arrangement for lukket, hvis personerne var inviteret og ikke skulle betale entré. Så skulle der heller ikke betales afgift til Koda. Når han for byretten har forklaret, at han indtil videre har set sådan på det, at der ikke skal indberettes til Koda, når der er tale om lukkede events, afspejlede det, at han afventer udfaldet af denne sag, der eventuelt kan føre til ændrede retningslinjer. Det har efter hans opfattelse betydning for den enkelte artist, om artisten deltager i et åbent eller lukket arrangement. I et åbent arrangement er gæsterne typisk fans af artisten, mens dette ikke nødvendigvis er tilfældet ved et lukket arrangement. Deltagelse i et lukket arrangement har derfor ofte ingen betydning for artistens mulighed for at afholde andre koncerter. Der skal derfor være styr på, om gæsterne er inviteret til arrangementet, og styr på, hvor mange gæster der kommer. Det har også betydning, om arrangøren ønsker at markedsføre sig i forbindelse med artistens tilstedeværelse. Der er en smertegrænse for, hvor meget en artist må blive markedsført og vist i medierne. Økonomien er derfor anderledes i en aftale, hvor virksomheden tillige ønsker at bruge artisten i markedsføringsmæssigt øjemed. Det markedsføringsmæssige aspekt kan få et sådant indhold, at arrangementet ikke længere kan anses for lukket. Den omstændighed, at der skrives en avisartikel om en artists deltagelse i en firmafest, er ikke tilstrækkelig til at anse et arrangement for offentligt. Det må kræve, at virksomheden selv aktivt markedsfører artistens tilstedeværelse. Novo markedsfører sig ikke i forbindelse med artisters tilstedeværelse under virksomhedens fester. Tværtimod har Anette Hougs gjort det klart, at Novo ikke ønsker, at hans artister offentliggør billeder eller lignende fra deres deltagelse i festerne. Da Outlandish i for-

6 - 6 - bindelse med personalefesten i 2013 lagde billeder ud på Facebook, modtog han en henvendelse fra Anette Hougs, der tog afstand herfra. Han er bekendt med, at Dansk Supermarked er i færd med at arrangere Danmarks hidtil største firmafest for sine ansatte. Der forventes at deltage ansatte. Han skal levere artister til arrangementet, og efter de retningslinjer, han arbejder ud fra, betragter han ikke festen som offentlig, idet gæsterne er inviterede og ikke skal betale entré. Han har ikke været i dialog med Koda om dette arrangement. Procedure Parterne har for landsretten i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed. Novo har for landsretten endvidere præciserende gjort gældende, at Koda ikke har hjemmel til vilkårligt at kræve samtykke og eventuel betaling fra Novo for afspilning af musik til firmafester uden at stille samme krav over for andre virksomheder og uden angivelse af kriterier for opkrævningen eller angivelse af pris. Koda har således som enekoncessioneret kollektivt forvaltningsorgan alene hjemmel i ophavsretsloven til at opkræve honorarer, hvis dette sker uden urimelig forskelsbehandling, jf. ophavsretslovens 47 og 75 a, aftalelovens 36 og konkurrencelovens 6 og 11. Koda har for landsretten heroverfor præciserende gjort gældende, at i det omfang, der ved denne sag fastslås et grundlag for vederlagskrav i forbindelse med større personalefester, vil Koda opkræve et sådant vederlag fra Novo og andre virksomheder på lige fod. Spørgsmålet om vederlagets størrelse er ikke relevant for vurderingen af, om der er sket offentlig fremførelse af musik ved de to personalefester. Retsgrundlag Ophavsretsloven, jf. lovbekendtgørelse nr af 23. oktober 2014, indeholder i 2 sålydende bestemmelse om indholdet af den ophavsretlige beskyttelse: 2. Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik. Stk. 2.

7 - 7 - Stk. 3. Værket gøres tilgængeligt for almenheden, når 1) 2) 3) værket fremføres offentligt. Stk. 4. Som offentlig fremførelse efter stk. 3, nr. 3, anses også 1) 2) fremførelse i en erhvervsvirksomhed, der finder sted for en større kreds, som ellers måtte anses som ikke-offentlig. Bestemmelsen i 2 blev indført ved lov nr. 395 af 14. juni 1995 om ophavsret og havde da følgende ordlyd: 2. Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik. Stk. 2. Stk. 3. Værket gøres tilgængeligt for almenheden, når 1) 2) 3) værket fremføres offentligt, herunder udsendes i radio eller fjernsyn. Stk. 4. Som offentlig fremførelse efter stk. 3, nr. 3, anses også fremførelse i en erhvervsvirksomhed, der finder sted for en større kreds, som ellers måtte anses som ikkeoffentlig. Af bemærkningerne til bestemmelsen, jf. lovforslag nr. L 119, fremsat den 18. januar 1995, fremgår blandt andet: Af bemærkningerne til bestemmelsen, jf. lovforslag nr. L 119, fremsat den 18. januar 1995, fremgår bl.a.: Til 2 Til stk. 1 og 2 Forslaget til stk. 1 og 2, svarer til den gældende lovs 2, stk. 1 og 2, hvorefter ophavsmanden som hovedregel har en eneret til at råde over sit værk ved at fremstille eksemplarer af værket eller ved at gøre det tilgængeligt for almenheden. Det bemærkes, at udtrykkene fremstille eksemplarer og gøre tilgængeligt for almenheden gælder uanset hvilken teknik, der anvendes ved eksemplarfremstillingen eller tilgængeliggørelsen. De to udtryk omfatter således også eksemplarfremstilling og eksemplarspredning i digital form samt offentlig visning eller fremførelse, herunder udsendelse i radio eller fjernsyn, i digitaliseret form. Til stk. 3 Efter den gældende lovs 2, stk. 3, 1. pkt., gøres værket tilgængeligt for almenheden, når det fremføres offentligt, eller når eksemplarer af det udbydes til salg, leje, lån eller på anden måde spredes til almenheden, eller eksemplarer af værket vises offentligt.

8 - 8 - Forslaget til 2, stk. 3, medfører to ændringer i forhold til den gældende bestemmelse: - Det foreslås at dele bestemmelsen op i numre, således at der skabes en adskillelse mellem de tre grundbeføjelser, som omfattes af begrebet tilgængeliggørelse for almenheden, dvs. eksemplarspredning til almenheden (nr. 1), offentlig eksemplarvisning (nr. 2) og offentlig værksfremførelse (nr. 3). Ændringen er af redaktionel karakter. - Det foreslås at tilføje ordene herunder udsendes i fjernsyn i stk. 3, nr. 2, om offentlig visning og herunder udsendes i radio eller fjernsyn i stk. 3, nr. 3, om offentlig fremførelse. Formålet er at præcisere, at ophavsmandens eneret til offentlig visning og fremførelse også omfatter udsendelse af værket i radio og tv. Til stk. 4 Forslaget til stk. 4 om fremførelse i erhvervsvirksomheder svarer med en redaktionel ændring til bestemmelsen i den gældende ophavsretslovs 2, stk. 3, 2. pkt. Ophavsretsloven af 1995 afløste lov nr. 158 af 31. maj 1961 om ophavsretten til litterære og kunstneriske værker. I det oprindelige lovforslag, der lå til grund herfor (lovforslag fremsat den 15. januar 1960, Folketingstidende , tillæg A, sp. 2657), havde bestemmelsen i 2, stk. 3, følgende ordlyd: Værket gøres tilgængeligt for almenheden, når det fremføres offentligt, eller når eksemplarer af det udbydes til salg, leje eller lån eller på anden måde spredes til almenheden eller vises offentligt. Af bemærkningerne til bestemmelsen i 2, stk. 3, (Folketingstidende , tillæg A, sp ), fremgår bl.a.: Ophavsmandens eneret til at råde over sit værk ved at gøre det tilgængeligt for almenheden omfatter, hvad man hidtil har betegnet som retten til offentliggørelse. Man har valgt en ny formulering bl. a. for at præcisere, at afgørelsen af, om et værks fremførelse eller spredning skal betragtes som offentlig i ophavsretlig forstand, må træffes selvstændigt og uafhængigt af, hvorledes foranstaltningen bedømmes i andre henseender f. eks. politimæssigt. Det er i øvrig som hidtil overladt til domstolene at trække grænsen mellem de offentlige fremførelser og de fremførelser, der finder sted for kredse af privat karakter, og der er ikke ved den ændrede formulering tilsigtet nogen ændring i den herskende praksis på dette område. I 2, stk. 3, er der nærmere gjort rede for, hvilke handlinger der omfattes af udtrykket at gøre værket tilgængeligt for almenheden. Herunder falder for det første enhver offentlig fremførelse eller udførelse af værket, f. eks. ved offentlige koncerter, teaterforestillinger, oplæsninger, filmforevisninger, radioeller fjernsynsudsendelser, eller med andre ord alle sådanne offentlige gengivelser af værket, hvorved der ikke findes en fiksering sted.

9 - 9 - Men derudover dækker udtrykket også visse dispositioner over eksemplarer af værkerne, nemlig disses spredning til almenheden ved salg, udlejning, udlån etc. samt deres offentlige forevisning, f. eks. ved udstilling af kunstværker. I de senere år har man i industrivirksomheder og andre større erhvervsvirksomheder i stigende omfang taget musiken, navnlig gennem radio eller grammofon, i brug som stimulans eller underholdning for de i virksomheden beskæftigede personer under deres arbejde. Kredsen af arbejdere i en virksomhed af nogen størrelse kan ikke siges at have den private karakter, som må være betingelsen for, at værker kan fremføres uden hensyn til ophavsretsbeskyttelsen. I overensstemmelse hermed er det i retspraksis, jfr. højesteretsdommen i U. f. R. 1952, pag. 269, (Obel-dommen) statueret, at en fremførelse af beskyttet musik i en fabrik, der beskæftigede et par tusinde mennesker, måtte anses for offentlig i forfatterretslovens forstand. I betænkningen af 1951 var lovudkastets 2, stk. 2, optaget følgende bestemmelse: Værket gøres også tilgængeligt for almenheden, når det i en erhvervsvirksomhed fremføres for en større sluttet kreds. Da det af den ovennævnte højesteretsdom synes at fremgå, at danske domstole ikke vil føle sig afskåret fra at henføre sådanne fremførelser under det ophavsretlige offentliggørelsesbegreb, har man ikke fundet det nødvendigt at optage bestemmelsen i nærværende lovforslag. Den omtalte betænkning fra 1951 betænkning afgivet af kommission nedsat af Undervisningsministeriet i 1939 i samarbejde med tilsvarende finske, norske og svenske kommissioner indeholdt bl.a. følgende forslag til 2 (side 10ff): Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden med eller uden ændringer, i oversættelse, omarbejdelse eller anden litterær eller kunstnerisk form. Lige med fremstilling af eksemplarer regnes overføring til indretninger, som kan gengive værket. Det gøres også tilgængeligt for almenheden, når det i en erhvervsvirksomhed fremføres for en større sluttet kreds. Før et værk er offentliggjort, kan der alene med ophavsmandens samtykke gives almenheden meddelelse om dets indhold. I 1951-betænkningen anføres i bemærkningerne til lovudkastet bl.a. (side 102ff): Men beskyttelsen gælder under alle omstændigheder som nævnt kun, når værket gøres tilgængeligt for almenheden. Heraf følger omvendt, at enhver fremførelse af værket for private kredse er tilladt. I Vinding Kruses forslag () defineres den private kreds i ophavsretlig forstand som familiekredsen, den private selskabelige kreds og private studiekreds. At alt, hvad der foregår inden for disse kredse må være unddraget ophavsretsbeskyttelsen, er givet, men herudover må sikkert medtages visse mindre foreninger af strengt privat karakter, hvor udvælgelsen af medlemmer foregår efter saglige kriterier og hvor formålet ikke i første række er netop at fremføre åndsværker under foreningskarakter for at undgå betaling til ophavsmændene. Såfremt adgangen til for-

10 eningen står åben for enhver eller i alt fald for store befolkningsgrupper, er man uden for begrebet den private kreds, fremførelsen må da siges at foregå for almenheden og ophavsretsbeskyttelsen må respekteres. Dette stemmer med den praksis, der har udviklet sig på grundlag af den nugældende rets kriterium offentliggørelse, og der har ikke ved nærværende lovforslag været tilsigtet nogen ændring heri. Om fremførelse af værket i visse større erhvervsvirksomheder se nedenfor under 2. stk. 2. stykke. Nærmere bestemmelse af beskyttelsens indhold i visse retninger. I de senere år har man i industrivirksomheder og andre større erhvervsvirksomheder i stigende omfang taget musiken i brug som stimulans for de i virksomheden beskæftigede personer under deres arbejde. Spørgsmålet om, hvorvidt en udførelse af beskyttede åndsværker for arbejderne i en erhvervsvirksomhed betyder, at værket offentliggøres eller gøres tilgængeligt for almenheden i forfatterretlig forstand, er i virkeligheden ret ligeartet med spørgsmålet om værkets fremførelse i foreninger, og det oven for s angående dette spørgsmål anførte må derfor haves i erindring ved bedømmelsen af det her behandlede problem om industrimusiken. Kredsen af arbejdere i en industrivirksomhed af nogen størrelse kan ikke siges at have den strengt private karakter, som må være betingelsen for, at værket kan fremføres uden hensyn til ophavsretsbeskyttelsen, og fremførelsens (indirekte) erhvervsmæssige formål bevirker, at den ikke kan finde sted med hjemme i undtagelsesbestemmelsen i 18, 2. stk. (den nugældende lovs 14 g. og h.). Det er dette, man har villet præcisere gennem den foreslåede regel i 2, 2. stk., 2. pkt. Lovforslaget blev genfremsat den 30. november 1960 (Folketingstidende (2. samling), tillæg A, sp. 17) med følgende tilføjelse til 2, stk. 3 (som 2. pkt.): Som offentlig fremførelse anses også fremførelse, der finder sted i en erhvervsvirksomhed inden for en større sluttet kreds. Af bemærkningerne til bestemmelsen (Folketingstidende (2. samling), tillæg A, sp. 33) fremgår bl.a.: Den nye bestemmelse er i overensstemmelse med retspraksis, jfr. højesteretsdommen i Ugeskrift for Retsvæsen, pag. 269, (Obel-dommen), og den af Koda fulgte praksis, hvorefter der kræves afgift, når der i en erhvervsvirksomhed sker fremførelse af beskyttede musikværker for en kreds på 40 personer og derover. I betænkning af 27. april 1961 fra det folketingtingsudvalg, der behandlede lovforslaget, (Folketingstidende (2. samling), tillæg B, sp ), fremgår bl.a.:

11 Ad 2. Ved den sidste fremsættelse af lovforslaget er der til 2, stk. 3, føjet en bestemmelse sigtende på den såkaldte industrimusik : grammofon- og radiounderholdning i fabrikker og andre erhvervsvirksomheder. Tilføjelsen går ud på, at som offentlig fremførelse anses også fremførelse, der finder sted i en erhvervsvirksomhed inden for en større sluttet kreds. Dette stemmer med de svenske og finske bestemmelser, og der er også i udvalget enighed om, at sådan fremførelse bør anses som offentlig. Som bestemmelsen er formuleret, kan den imidlertid give anledning til den ikke tilsigtede modsætningsslutning, at en fremførelse, der finder sted inden for en større sluttet kreds, men ikke i en erhvervsvirksomhed, altid skulle anses som ikke-offentlig. For at imødegå en sådan modsætningsslutning foreslås ved ændringsforslag nr. 1 en anden formulering af tilføjelsen, som bedre dækker meningen. Landsrettens begrundelse og resultat Den ophavsretlige beskyttelse indtræder efter ophavsretslovens 2, stk. 3, nr. 3, når et værk gøres tilgængeligt for almenheden ved offentlig fremførelse. Der skal ved vurderingen af bestemmelsens anvendelsesområde således foretages en afgrænsning mellem offentlige fremførelser og fremførelser for kredse af privat karakter. Også efter bevisførelsen for landsretten tiltrædes det, at fremførelsen af musik ved Novos personalefester i august 2012 og august 2013 med deltagelse af et betydeligt antal ansatte savner en sådan reel privat karakter, der kan begrunde, at musik fremføres som sket uden hensyn til ophavsretsbeskyttelsen. Det forhold, at musikfremførelsen fandt sted udelukkende for Novos ansatte og dermed uden adgang for udenforstående, herunder at de ansatte deltog uden egenbetaling, kan ikke føre til at anse fremførelsen som privat og ikke-offentlig. Det ændrer ikke på denne vurdering, at musikken efter det oplyste ikke adskilte sig fra musikunderholdningen ved personalefester i andre virksomheder, at udgifterne til musikken kun udgjorde en forholdsmæssigt mindre del af de samlede udgifter til personalefesterne, at musikken ikke blev anvendt i arbejdet hos Novo, eller at udgifterne til musikken ikke medførte en umiddelbar erhvervsmæssig eller økonomisk fordel for Novo. Landsretten tiltræder desuden, at Novo var arrangør af personalefesterne og derfor må anses som ansvarlig over for Koda for musikfremførelsen under disse. Af de grunde, byretten har anført, og da det, der er fremkommet for landsretten, ikke kan føre til en anden vurdering, tiltrædes det endvidere, at Koda ikke har udvist retsfortabende passivitet i forhold til krav på vederlag for musikfremførelsen ved personalefesterne i 2012

12 og 2013, eller at Koda i øvrigt kan anses for at have frafaldet krav herpå, ligesom Novo ikke findes at have haft grundlag for at gå ud fra dette. Det forhold, at Koda ikke har stillet tilsvarende krav om betaling over for andre virksomheder og ikke har angivet nærmere kriterier for opkrævningen eller for prisen, kan ikke føre til, at Koda i medfør af ophavsretslovens 47 og 75 a, aftalelovens 36 eller konkurrencelovens 6 og 11 er afskåret fra at rejse krav om vederlag for musikfremførelsen i 2012 og 2013 ved Novos personalefester. Med disse bemærkninger stadfæster landsretten byrettens dom. Novo skal betale sagsomkostninger for landsretten til Koda med kr. til dækning af udgifter til advokatbistand inkl. moms. Ved fastsættelsen af beløbet er der ud over sagens værdi taget hensyn til sagens omfang og udfald. T h i k e n d e s f o r r e t: Byrettens dom stadfæstes. Novo Nordisk A/S skal i sagsomkostninger for landsretten betale kr. til Koda. Det idømte beløb skal betales inden 14 dage og forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1702002 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Tine Vuust og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1702-14:

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 Sag 16/2013 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) mod City Parkeringsservice A/S (tidligere City Parkeringsservice

Læs mere

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag D O M afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag V.L. B 2350 14 C.F.P. Ejendomme A/S (advokat Grit Andersen, København) mod Natur-

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 Sag 1/2016 A (advokat Gert Drews) mod X Holding ApS (advokat Christian Riewe) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten i Sønderborg

Læs mere

Aftale. mellem. KODA og Gramex. Dansk Friskoleforening (DFF)

Aftale. mellem. KODA og Gramex. Dansk Friskoleforening (DFF) Aftale mellem KODA og Gramex og Dansk Friskoleforening (DFF) om de vilkår, hvorpå skoler der er medlem af DFF, har tilladelse til offentligt at anvende musik, som er beskyttet i henhold til lovgivningen,

Læs mere

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse 1. Overblik 2. Politiets efterforskning og sagsbehandling 3. Forberedelse 3.1. Sigtedes deltagelse i retsmøder via videolink 3.1.1. Grundlovsforhør

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I NÆSTVED Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. september 2015 i sag nr. BS 50-1388/2013: Palle Flebo-Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør og Gitte Løvstrøm Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør mod HF Strandparken

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 1. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Esben Hvam og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 1. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Esben Hvam og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 1. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Esben Hvam og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0707 15 Randers Kommune (advokat Henrik Qwist, København)

Læs mere

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13)

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13) D O M Afsagt den 5. september 2014 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Frosell og Lone Dahl Frandsen). 8. afd. nr. B-1675-13: Domstolsstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. januar 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-583-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. januar 2016 Sag 155/2015 (2. afdeling) Frisk Vikar ApS under konkurs ved kurator Søren Aamann Jensen (advokat Frank Bøggild) mod A (advokat Ole Larsen, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 Sag 209/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Trygve S. Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 15.

Læs mere

D O M. Glostrup Rets dom af 29. november 2013 (BS 10H-3919/2012) er anket af Tryg Garantiforsikring A/S med påstand om frifindelse.

D O M. Glostrup Rets dom af 29. november 2013 (BS 10H-3919/2012) er anket af Tryg Garantiforsikring A/S med påstand om frifindelse. D O M Afsagt den 12. december 2014 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Thomas Lohse og Hedegaard Madsen). 17. afd. nr. B-3906-13: Tryg Garantiforsikring A/S (advokat Ole Bernt Hasling)

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010 Sag 339/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Henrik Garlik Jensen, beskikket) og A (advokat Søren Isaksen, beskikket) mod T (advokat Henrik Garlik

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst. D O M afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1893 13 Jens Erik Jørgensen (advokat Anders Tourlin Kolte,

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM:

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM: UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV B.s. 222/1996 Boligforeningen B mod Andelsselskabet Søllested Vandforsyning Afsagt den 4. marts 1998. DOM: Under denne sag, der er anlagt den 7. juni 1996, og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 Sag 413/2007 (1. afdeling) If Skadeforsikring (advokat Michael S. Wiisbye) mod A (advokat Jytte Smidstrup, beskikket) og Sag 415/2007 A (advokat Jytte Smidstrup,

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag 26-06-2014-B-057147 DOM afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og anne Aagaard) i ankesag V.L. B-1460-12 (advokat Bo ansen, Frederikshavn) mod Patientskadeankenævnet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 82/2014 (1. afdeling) (advokat Niels Anker Michaelsen) mod Natur- Miljøklagenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Britta

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ophavsret 1)2)

Bekendtgørelse af lov om ophavsret 1)2) LBK nr 202 af 27/02/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-25439-1 Senere ændringer til forskriften LOV nr 380 af 17/04/2013

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 13. maj 2013 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Behandlingshjemmet Solbjerg Sdr. Fasanvej 16 2000 Frederiksberg Uanmeldt

Læs mere

afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag

afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag Trykt i Ugeskrift for Retsvæsen 1997 side 28 VLD D O M afsagt den af Vestre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Vogter, Deleuran og Vivi Kahr Rasmussen (kst.)) i ankesag mod Den indankede dom er afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0536 17 Siemens Wind Power A/S (advokat Søren Vagner

Læs mere

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag IC*-2*r-13~Kffet i S'i - Sééé 1 S7233-Q DOM afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag V.L. B-0380-12 (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms.

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms. D O M Afsagt den 5. november 2013 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Dorthe Wiisbye, Frosell og Gitte Arildsen (kst.)). 4. afd. nr. B-3926-12: A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet

Læs mere

Nyheder og tendensen i medieretten

Nyheder og tendensen i medieretten Nyheder og tendensen i medieretten Begrebet offentlig fremførelse Advokat Søren Chr. Søborg Andersen 23. august 2013 Eneretten til offentlig fremførelse Ophavsretten medfører en eneret til at gøre et værk

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1265009 - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 6. juli 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Bo Østergaard og Marie Louise Tønne (kst.)). 10. afd. nr. B-1265-16:

Læs mere

Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik

Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik 1. Parter: Denne aftale er indgået mellem på den ene side KODA og på den anden side SAML (Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet), som tilsammen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 Sag 1/2015 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod Experian A/S (advokat Jens Lund Mosbek) Biintervenient til støtte

Læs mere

1 of 23 02/18/2008 09:50 PM Oversigt (indholdsfortegnelse) LBK nr 763 af 30/06/2006 Gældende (Ophavsretsloven) Offentliggørelsesdato: 14-07-2006 Kulturministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Ophavsrettens

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_ S10ll009- SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling aandsdommeme-_g_ 10. afd. a.s. nr. S-1011-09: Anklagemyndigheden mod 1) Dansk Juletræsdyrkerforening

Læs mere

afsagt den 5. oktober 2018

afsagt den 5. oktober 2018 ØSTRE LANDSRET DOM afsagt den 5. oktober 2018 Sag BS-895/2018-OLR (5. afdeling) Ejendomsselskabet Raahøj Hansen A/S (advokat Sanne Alrik Sørensen) mod Siv Thøstesen (advokat Jens Jacob Dühr ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. maj 2012 Sag 61/2011 Rødekro Andelsboligforening (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Birgitte Kjærulff Vognsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B Advokatfirmaet Vilh. Skouenborgs Eftf. Advokat Jens Duus Vejlands Allé 21-23 2300 København S Sendt pr. mail: jd@advoduus.dk Advokataktieselskab GammeltorvG 1457 København K Tel.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 104/2013 T. Hansen Gruppen A/S (advokat Claes Wildfang) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1258009 - SDY UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 10. juni 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Linde Jensen og Anders Herping Nielsen (kst.)). 22. afd. nr.

Læs mere

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen 1 af 6 1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen»År 1998, den 29. september afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-76.327, Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen, sålydende: K

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst. D O M afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.)) i ankesag V.L. B 2903 12 Maren Holding ApS (advokat Jeppe Wedel

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 Sag 319/2007 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat H. C. Vinten) mod Jet-Trade ApS (advokat Tom Deichmann) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 Sag 180/2014 (1. afdeling) Scandinavian Airlines System-Denmark-Norway-Sweden (SAS-konsortiet), SAS Danmark A/S, SAS Norge AS og SAS Sverige AB (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013 Sag 193/2012 (1. afdeling) A (advokat Erik Høimark, beskikket) mod Brabrand Boligforening (advokat Jacob Møller) I tidligere instanser er afsagt dom af

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Takshaven - godkendelse af nye vedtægter

NOTAT. Allerød Kommune. Takshaven - godkendelse af nye vedtægter NOTAT Takshaven - godkendelse af nye vedtægter 1. Baggrunden for notatet Den selvejende daginstitution, børnehaven Takshaven overgik til privat daginstitution pr. 1. januar 2010 (privat leverandør), idet

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037087). Ansøgning om optagelse i

Læs mere

FILMRET. Tillægsaftale om streaming m.v. til Rammeaftale om spillefilm i undervisningen

FILMRET. Tillægsaftale om streaming m.v. til Rammeaftale om spillefilm i undervisningen FILMRET DANSKE FILM- OG TV-PRODUCENTERS RETTIGHEDSCENTER SEKRETARIAT ADVOKAT JOHAN SCHLUJER HØJBRO PLADS 10 DK-1200KØBENHAVNK TEL. +45 32 71 20 60 FAX +45 32 71 21 00 F,MNL: KIB$ll5LAW.DI< KL Weidekampsgade

Læs mere

fr-/ J"b 8276900A - SF

fr-/ Jb 8276900A - SF fr-/ J"b 8276900A - SF UDSKRIFT AF OSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Asfte Landsrets I 1. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Perregaard (kst.)). 11.

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

D O M. Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)).

D O M. Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)). D O M Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)). 18. afd. nr. S-2043-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B4324005 - CVT UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. november 2013 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ejler Bruun og Ann-Britt Belisario (kst.)). 3. afd. nr.

Læs mere

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen).

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). D O M Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). 5. afd. nr. B-226-12: Gudmund Skæling (advokat Christian Fribjart

Læs mere

DJs ophavsretsstrategi

DJs ophavsretsstrategi DJs ophavsretsstrategi Det skal være let at være lovlig DJ indgår kollektive aftaler om alle nye udnyttelser mod betaling Både for fastansatte og freelancere Gerne i form af aftalelicenser DJ forfølger

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 210/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Lars Henriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. september

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København)

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 14. december 2017 Sag BS-58/2017-VLR (Afdeling 2) Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) mod (advokat Christian Falk Hansen, Aarhus) Retten

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. maj 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Karen Hald og Søren Schou Frandsen (kst.)). 10. afd. nr. B-2304-12: Skanska Øresund

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 1287 17 Tryg Forsikring A/S som mandatar for (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0478009 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 22. marts 2015 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Karen Hald og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr. B-478-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 82/2014 (1. afdeling) Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen (advokat Niels Anker Michaelsen) mod Natur- og Miljøklagenævnet (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

Notat om billeder på internettet

Notat om billeder på internettet Notat om billeder på internettet Må man kopiere billeder fra internettet herunder tage en kopi af et foto fx, og bearbejde det, når der ikke står noget om copyright eller lignende på dette foto? Grafik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. december 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. december 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. december 2010 Sag 321/2009 (2. afdeling) DI som mandatar for Erik Maibom A/S (advokat Morten Eisensee) mod Malerforbundet i Danmark som mandatar for René Bøgh Andersen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B186000A - RBN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 17. september 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Annette Dam Ryt-Hansen og Anders Thøgersen (kst.)). 7. afd.

Læs mere