Temaer: Betydningsenheder: Hvorfor mig? Beth 52 år; Beths livsstilsfaktorer, der ikke kan være årsagen til hvorfor, hun har fået en blodprop.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temaer: Betydningsenheder: Hvorfor mig? Beth 52 år; Beths livsstilsfaktorer, der ikke kan være årsagen til hvorfor, hun har fået en blodprop."

Transkript

1 Tekster: Meningsenheder: Betydningsenheder: Temaer: Hvad der siges, Citater: Hvad der tales om, Udlægning: Centrale Temaer og undertemaer: Beth 52 år; I: Thorsen, M. (2009): Fortællinger fra hjertet Hjertepatienter lægger livet om; Munksgaard Danmark, København, 1.udgave, 1. oplag, s Hun lever jo efter den sunde bog: Hun motionerer, spiser grønt, er slank, ryger ikke, og før denne dag har hun aldrig skænket sit hjerte en tanke. s.34 Men næste morgen lægger sygeplejersken ud med så omhyggelig en forklaring, at Beth når at tænke: `Den prøve var ikke god`, allerede inden hun hører ordet blodprop. Da sygeplejersken er færdig med at undervise hende i hjertesygdom fra A-Z og er gået igen, storhulker Beth ned i dynen. s.34 Beths livsstilsfaktorer, der ikke kan være årsagen til hvorfor, hun har fået en blodprop. Sygeplejersken fortæller Beth, at hun har en blodprop. Sygeplejersken underviser Beth i hjertesygdom, Beth græder da sygeplejersken er gået. Hvorfor mig? Chokket/forundring Sygeplejerskens naturvidenskabelige tilgang. Information. Psykisk reaktion. På hospitalets afdeling for hjerterehabilitering øver hun sig bl.a. i at kende forskel på angst og fysiske sygdomstegn fra hjertet. Hun har ikke ord for hverken det ene eller det andet og kommer på glatis, da den lyshårede sygeplejerske spørger hende, hvilken farve den ubehagelige fornemmelse på hjertet mon har. Rød, grøn, gul, blå? 2. indlæggelse, da Beth tror hun igen har fået en blodprop. Hun lærer at kende forskel på angst og fysiske tegn fra hjertet. Sygeplejersker bruger farver til at beskrive angsten?? Sygeplejersken benytter en holistisk tilgang, hvor både angst og fysiske symptomer indgår. Beth har altid været god til at bevare roen udadtil, og under sin ugelange hospitalsindlæggelse anstrenger hun sig Beth bevarer roen, og anstrenger sig for at være en mønsterpatient, der ikke kræver for meget opmærksomhed. Patientrollen. `Den gode patient`

2 for at være en mønsterpatient, der ikke kræver særlig opmærksomhed. Samtidig klynger hun sig til enhver mulighed for en pause fra følelserne indeni. s.34 Og da hun falder i snak med en jævnaldrende kvinde i patientstuen, kaster hun sig ud i et hovedkulds forsøg på at rette op på den andens liv. Også ved udskrivelsessamtalen nogle dage efter holder hun sig selv i stramme tøjler. Omsider skal hun og Niels have at vide, hvad lægerne vil gøre for hende. Og så viser det sig, at de vil gøre ingenting. Lægen fortæller, at hun ikke vil få gavn af en ballonudvidelse, fordi fordi ordene tåger ud for Beth i den tekniske forklaring. Men hun opfatter det sådan, at hun skal vente på den næste blodprop, før de vil behandle hende. s.34 Først hjemme begriber hun, at hun ikke mager sit gamle liv hverken derhjemme eller på arbejde Efterhånden begynder hun at undgå andre menneskers selskab Hun går i gang med at bygge en rekreationshule til sig selv.. Hun kryber ind i hulen. Og husker altid, altid at tjekke om hun har sprayen med Beth involverer sig i en medpatient. Hun bearbejder ikke sine egne følelser, men vil gerne tage stilling til medpatients følelser. Beth lægger stadig bånd på sig selv. Da lægen forklarer hende, at de ikke vil gøre mere oplever hun en frustration. Hun oplever, at måtte vente på den næste blodprop. Efter udskrivelsen: Beth magter ikke sit gamle liv, hun isolerer sig og har nitroglycerinsprayen i lommen. Forsvarsmekanismer: Fortrængning Projektion Medpatient Frustration Angst for den næste blodprop. Psykisk reaktion efter udskrivelsen. Angst for næste blodprop. Isolation.

3 nitroglycerin i lommen. s. 35 Nu er hun tilbage i sofaen, ligesom sidst, og genkender skruestikken om brystet. Nitrosprayen hjælper ikke. Nu kommer blodproppen. Trykket stiger, og her er den, her er blodproppen. Efter den falske blodprop kan hun for første gang se, at hun trænger til hjælp. Hun får tilbudt hjerterehabilitering på hospitalet, men kvier sig. Hun tænker på at gå til psykolog og kvier sig også ved det. Hun har altid klaret sig selv. Men hun kan ikke kravle ud af hulen alene. Også psykologen hjælper. Det er her, sommeren efter blodproppen, hun fatter, hvad der er sket. At hun, Beth Frederiksen, overlevede en blodprop. Godt halvandet år efter har forskrækkelsen fortonet sig. En dag er hun og Niels ude at spise med to andre ægtepar. Det er en glad og let stemning, og Beth hører sig selv fjolle og lave sjov... Det er noget nyt, tænker hun. Og: Det er o.k. Beth tror, at hun får en ny blodprop. Beth indser, at hun har brug for hjælp til at få bearbejdet situationen, selvom hun ikke er meget for det. Beth oplever at psykologsamtalerne hjælper. Det er først nu hun står, hvad der er sket. Beth har fået bearbejdet hendes følelser, og ser mere positivt på tingene. Angst for den næste blodprop. Nødvendighed af psykisk bearbejdning. Psykisk bearbejdning. Nyorienteringsfase.

4 Mormor 52 år: ster/2590 Pludselig en dag, begyndte mit hjerte at lave vrøvl i form af en blodprop. Under min indlæggelse, var den mest dominerende følelse, angsten. Jeg følte mig truet på livet. Mormor beskriver at følelsen af angst, var mest dominerende under indlæggelsen. Hun føler sig truet på livet. Angst. Angst for døden. Fysisk blev der passet godt på en måske næsten for godt. Et utal af elektroder på brystet, sendte signaler til en computer der blev overvåget døgnet rund. Selv når jeg sov sad der en og holdt øje med, om mit hjerte nu også slog på den rigtige måde. Mormors fysiske tilstand bliver observeret. Naturvidenskabelig tilgang. Observation. Man har så utrolig hårdt brug for hjælp til at bearbejde alle de tanker der opstår både under og efter indlæggelsen og blandt andet den voldsomme dødsangst, der dukker op. Mormor beskriver, at man har brug for hjælp til bearbejde tanker og dødsangst. Brug for psykisk støtte. Angst for døden. Men det er faktisk den største procentdel der overlever og de største mén, er ofte psykisk. Mormor beskriver, at de største mén er psykiske. Psykiske mén. Man skal også give sig selv lov til at leve, for det er bestemt ikke meget ved at overleve en blodprop i hjertet og så bare bruge den ekstra tid man har fået, på at sidde og vente på den næste blodprop. Mormor beskriver frygten for en ny blodprop. Hun beskriver, at det er svært at bearbejde Angsten for en ny blodprop. Brug for bearbejdning.

5 Det kan bare tage frygtelig lang tid at komme til den konklusion alene. Jeg er en kvinde på 52 år Jeg er ikke overvægtig, drikker ikke, spiser ikke fedt og tager ikke p-piller, og skønt jeg røg en del cigaretter hver dag, var jeg ikke et oplagt emne til en blodprop i hjertet. Jeg burde være sund og rask. situationen alene. Mormors livsstilsfaktorer, der ifølge hende selv, ikke kan være årsag til hvorfor hun har fået en blodprop Hvorfor mig? Chokket/forundring Da jeg næste formiddag skulle på toilettet, tilbød sygeplejersken mig et bækken. Jeg ville ikke tisse på et bækken så sygeplejersken og min datter støttede mig, ved hver side ud på toilettet. Det tog utrolig lang tid at gå det lille stykke vej, fra sengen og til toilettet, jeg var fuldstændig tappet for kræfter og mine ben føltes som gele. Narkosesygeplejersken fik mig til at slappe af, og hun snakkede stille og roligt med mig, og beroligede mig under hele turen. Uden hende ville det have været en ganske forfærdelig oplevelse, men når sygeplejersken smilede og snakkede, var der ingen akut fare på færde, tænkte jeg. Sygeplejerske varetager Mormors behov for udskillelse. Narkose-sygeplejerske beroliger Mormor, mens hun bliver overflyttet i ambulance til et andet hospital. Mormor bliver observeret. Behovsorienteret sygepleje. Narkose-sygeplejerske udøver psykisk støtte. Observation. Jeg blev kørt ind på en stue og her blev transportudstyret taget af og erstattet

6 med et stationært overvågningsudstyr. Næste formiddag, kom en sygeplejerske ind og sagde, at mit hjerte ikke rigtig ville slå selv og derfor havde de besluttet at jeg skulle have en imidlertidig pacemaker. Det lød uhyggeligt syntes jeg og jeg spurgte, hvordan det foregik. Sygeplejersken fortalte, at jeg var vågen under hele indgrebet og det eneste jeg kunne mærke var et lille stik der hvor ledningen blev sat ind. Ellers var det største problem nok at ligge stille mens det stod på. Jeg var selvfølgelig lidt nervøs, da jeg blev kørt ned til indgrebet, men så snart jeg mødte holdet der skulle udføre det, forsvandt min angst. De var alle utrolige søde og virkede vældig professionelle, og dygtige til deres arbejde. Den sygeplejerske der skulle gøre mig klar, sagde straks, at der intet var at være nervøs for, jeg ville højest mærke et lille stik, hvor sonden blev lagt ind. Vi tale hyggeligt sammen, og holde modet oppe hos hinanden. For nu kom angsten havde jeg det bedre, og var blevet klar over, hvor galt Sygeplejerske informerer om indsættelse af pacemaker Narkose-sygeplejerske beroliger Mormor under indsættelse af pacemaker. Mormor beskriver relation til medpatient. Mormor beskriver, at angsten indtræder, da det fysisk går bedre. Sygeplejerske informerer. Narkose-sygeplejerske udøver psykisk støtte. Medpatient som psykisk støtte. Angsten indtræder, da det psykisk går bedre.

7 det egentlig havde stået til, med mig. Jeg holdte en sygeplejerske som gidsel ved min seng hele natten. Hun var utrolig sød, og sad bare og holdt om mig, når der ikke var andre der havde brug for hende. Hun tog min seng med ud på gangen, så kunne hun hjælpe med de andre patienter og samtidig være i nærheden af mig. Jeg var en frygtelig plage, den nat, og jeg er den forstående sygeplejerske evig taknemlig, for hendes måde at takle mit problem på. Jeg skulle omgående ned og have den lagt på plads. Hvorfor skulle det tage to døgn at finde ud af det?? Jeg havde flere gange sagt at jeg havde det rigtig dårlig og havde besvær med at trække vejret. Under min indlæggelse, fik jeg det fysisk bedre og bedre for hver dag, men psykisk blev det i samme takt dårligere og dårligere. Jo, bedre min tilstand blev, jo mere nærværende blev hele oplevelsen og angsten blev egentlig større og større. Der blev en noget trykket stemning ved bordet, for vi vidste alle, at det kunne blive os selv, der havnede i den situation. Sygeplejerske beroligerer Mormor ved tilstedeværelse. Hun tager Mormors seng med ud på gangen, så hun også kan være pleje de andre patienter. Mormor ser sig selv som en plage, og er taknemlig for måden situationen blev tacklet på. Pacemakeren er gledet ud af mormors hjerte. Mormor oplever en frustration og føler sig ikke lyttet til. Mormor beskriver på ny, at angsten vokser i takt med en fysisk forbedring. Mormor beskriver, at en medpatient får det dårligt, og kan forestille sig selv i samme situation. Angst. Sygeplejerske er en psykisk støtte ved at være tilstede. Patientrollen Mormor ser sig selv, som en vanskelig patient. Frustration. Mormor føler sig ikke lyttet til. Angsten indtræder, da det psykisk går bedre. Projektion af oplevelse om medpatient til egen situation.

8 Inden vi var færdige med at spise, blev manden kørt ud fra stuen og væk fra afdelingen, og hans hudfarve fortalte os alle, at der ikke var mere de kunne gøre for ham. Især den sygeplejerske der hele tiden sad ved hovedenden af lejet og talte beroligende til mig, mens hun hjalp til. Jeg husker ikke præcis hvad hun lavede, men hun holdt vist øje med de forskellige ting jeg var koblet til. Mormor skal til en KAG. Sygeplejerske beroligerer Mormor under undersøgelsen. Sygeplejerske udøver psykisk støtte under undersøgelse. Jeg lå på stue med en kvinde på min egen alder, og hun havde været til samme undersøgelse et par dage før mig, og jeg vidste at hun ville være omkring mig og passe mig, som jeg havde passet hende. Da undersøgelsen var overstået blev jeg kørt tilbage til afdelingen, men da jeg kom ind på min stue, var intet som da jeg havde forladt den. Kvinden.. stod klar til at tage hjem. Hun krammede mig og undskyldte at hun ikke kunne være hos mig, men pludselig var der kommet en læge og havde udskrevet hende. Farvel - - nu må du endelig ligge stille, der kommer snart en sygeplejerske og ser til dig Det tog lang tid før der var en, der fik tid til at se til mig og jeg savnede Mormor og medpatient bruger hinanden som psykisk støtte. Mormor oplever en omvæltning efter undersøgelse. Medpatient skal udskrives, og undskylder for dette. Mormor bliver kørt op på sin stue efter KAG. Hun har fået besked på at skulle ligge stille i 6 timer herefter. Mormor savner sin tidligere medpatient, Medpatient som psykisk støtte. Tab af psykisk støtte. Medpatient føler en forpligtelse.

9 voldsomt hende jeg havde delt stue med. Endelig kom der en sygeplejerske til mig. Jeg bad om en kold våd klud, for jeg følte mig meget varm i ansigtet. Jeg fik lidt at drikke, og blev derefter igen overladt til mig selv. Sygeplejersken sagde senere at lægen ikke var så glad for denne metode, men da jeg natten før havde overbevist hele afdelingen om min psykiske ustabilitet, var de enige om, at de måtte bruge metoden til mig. Sygeplejersken forklarede at det kun var 30 dage, jeg skulle have den medicin, så havde min åre vænnet sig til at fjederen var der. og synes det går lang tid før hun ser en sygeplejerske. Da sygeplejersken kommer får hun en kold klud og noget at drikke. Sygeplejerske fortæller Mormor, at hele afdelingen er klar over hendes psykiske ustabilitet. Sygeplejerske informerer om medicin. Medpatient som psykisk støtte. Behovsorienteret sygepleje. Afdelingen er klar over Mormors psykiske ustabilitet. Sygeplejerske informerer om medicin. Jeg fik udleveret en sprayflaske og denne besked: Ved smerter i hjertet, spray to pust under tungen og hjælper det ikke gentag med 5 minutters mellemrum endnu to gange, søg derefter omgående hospital, hvis der stadig er smerter. Det var et frygteligt øjeblik, da jeg stod i den åbne dør, ud til det fri. Et øjeblik overvejede jeg at løbe tilbage til afdelingen, og sige at jeg slet ikke var Mormor bliver informeret om brugen af nitroglycering ved udskrivelsen. Mormor beskriver udskrivelsen som frygtelig, hun føler sig ikke klar til at passe sig selv. Mormor beskriver, at hun ikke kan sove, Information om medicin ved udskrivelsen. Udskrivelse Angst

10 klar til at passe på mig selv. Det var ikke særlig rart at komme hjem, og den første nat kunne jeg slet ikke sove. Det var første nat hjemme og samtidig var det også første nat uden overvågning med elektroder. De første fjorten dage i mit hjem, var ganske forfærdelige. Jeg turde dårligt røre mig, jeg røg ikke længere, og var også bange for at spise. Jeg havde fået besked på at undgå fedt hvilket gjorde at jeg næsten intet turde spise af frygt for skjult fedt. Jeg sad i min sofa og ventede på den blodprop, som jeg var overbevist om, ville komme og gøre en ende på mit liv. Men det havde holdt hårdt. Jeg kunne pludselig giver mig til at stortude- fordi angsten pludselig kom rullede ind over mig. og at hun føler sig utryg, ved ikke at være tilkoblet elektroder. Mormor beskriver, at hun ikke tør spise noget, da hun er bange for at forårsage en ny blodprop. Hun beskriver, at vente på en ny blodprop, der vil gøre en ende på hendes liv. Mormor beskriver hendes psykiske tilstand. Mormor beskriver døden som mere nærværende. Søvnløshed Ingen observation. Angst. Angsten for en ny blodprop. Dødsangst. Psykisk tilstand. Grådlabil. Døden som nærværende. Jeg føler ikke, at jeg skal dø lige nu, men tanken om at dø er blevet mere nærværende. Jeg er pludselig blevet opmærksom på, at det hele slutter engang.

11

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Denne historie stammer fra kapitlet om krise i Mette Thorsens bog Fortællinger fra hjertet hjertepatienter lægger livet om. Munksgaards Forlag 2009.

Denne historie stammer fra kapitlet om krise i Mette Thorsens bog Fortællinger fra hjertet hjertepatienter lægger livet om. Munksgaards Forlag 2009. De fleste hjertepatienter oplever en krise i forbindelse med at blive hjertesyg. Der er forskel på, hvor længe krisen varer, og hvor hård den er. En plade på brystet Efter blodproppen sidder forskrækkelsen

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse?

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse? Tilgivelse Er det altid vigtigt at sige undskyld? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvad synes du er sværest at bede om tilgivelse, når du har lavet en fejl, eller at tilgive nogen, som har gjort dig ondt? Tilgivelsestest

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Samlet status. Månedsopdeling. Distribueret. Nogen svar 100% Gennemført. Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100%

Samlet status. Månedsopdeling. Distribueret. Nogen svar 100% Gennemført. Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100% Samlet status Ny % Distribueret % Nogen svar % Gennemført % Frafaldet % Månedsopdeling % 5% 5% 5% % Maj % Juni % Juli % August % September % Oktober % November % December % nuar % Februar % Marts % April

Læs mere

Jeres datter bliver nok ikke så gammel

Jeres datter bliver nok ikke så gammel Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1989 Jeres datter bliver nok ikke så gammel Angsten, når diagnosen stilles. Sorgen, når barnet dør. Bente Friis og Mariann Jensen har begge haft en datter, der er død af

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991 Da Gert fik luft - Gert var nødt til meget snart at finde ud af, om han ville have den trakeostomi. Om han ville leve eller ikke leve. Det er barsk, det er store krav...

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

En lille pige stormer ind i stuen. Helt opsat på at vise en figur, som hun har lavet i skolen.

En lille pige stormer ind i stuen. Helt opsat på at vise en figur, som hun har lavet i skolen. Hjemmet uge 17 2015, af Anette Løkken Sørensen, foto: Anne Mette Welling Tina var udsat for vold og misbrug: Jeg lader mig ikke længere nøje Tina Marie-Louise Campbell er vokset op med en far der drak

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Lisegården. En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser. Efter din første behandling på Lisegården

Lisegården. En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser. Efter din første behandling på Lisegården Lisegården En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser Efter din første behandling på Lisegården Efter din første behandling på Lisegården Har du fået: Samtaleterapi. Øvelser og metoder, som

Læs mere

Det er ikke så meget der skal til at skabe et bedre indlæggelsesforløb for familien.

Det er ikke så meget der skal til at skabe et bedre indlæggelsesforløb for familien. Regionshospitalet Herning Børneafdelingen Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 7843 3600 www.regionmidtjylland.dk Udvikling af samarbejdet mellem forældre, børn og personale Tre workshops med forældre

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune Den Sidste Tid Denne udgave er er revideret af: Ingrid Hermansen, anæstesi- og smertesygeplejerske Hanne Berger, sygeplejerske Ældrecentret Æblehaven Guldborgvej 6 2660 Brøndby Strand Kilder: Ulla Søderstrøm,

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Vi brugte spørgeskemaet fra DCUM

Læs mere

VODKAVENNER. 1. INT. KLASSEVÆRELSE DAG Klokken ringer. Eleverne pakker. Luna (17) og Maria (16) sidder for sig selv og snakker.

VODKAVENNER. 1. INT. KLASSEVÆRELSE DAG Klokken ringer. Eleverne pakker. Luna (17) og Maria (16) sidder for sig selv og snakker. VODKAVENNER 1. INT. KLASSEVÆRELSE DAG Klokken ringer. Eleverne pakker. (17) og (16) sidder for sig selv og snakker. Statist 1 Vi ses til festen i aften,. Jeg er godt nok glad for, at jeg ikke skal med

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen)

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) 1 Lasse og jeg går ind i klassen sammen med matematiklæreren. Da vi kommer ind, er der én lærer i 2 forvejen og én psykolog. En elev siger: Wow, nu er

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

NOVELLE VERDEN IFØLGE FREDERIKKE 58

NOVELLE VERDEN IFØLGE FREDERIKKE 58 Modul B - MOBNING OG MOD 179 Mobning på de sociale medier og sikkerchat Hvis I vil arbejde mere med mobning og drillerier på de sociale medier, kan I finde flere idéer på hjemmesiden www.sikkerchat.dk

Læs mere

GOD DÅRLIG VENINDE VENINDE

GOD DÅRLIG VENINDE VENINDE GOD VENINDE DÅRLIG VENINDE Ringer og tjekker op på hvor du er. Slår dig. Tjekker dine sms er. Overrasker dig ved at møde op når du har fri fra skole. Kalder dig ved øgenavne. Fortæller dig hvilket tøj

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Samlet status. Månedsopdeling. Angiv dit køn. Distribueret. Nogen svar. Gennemført 100% Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100% Oktober 2013.

Samlet status. Månedsopdeling. Angiv dit køn. Distribueret. Nogen svar. Gennemført 100% Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100% Oktober 2013. Samlet status Ny % Distribueret % Nogen svar % Gennemført % 7 Frafaldet % Månedsopdeling % % % 7% % Oktober % November % December % nuar % Februar % Marts % April % Maj 9% Juni 7% 8 Juli August % September

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på gastroenterologi for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 26.02-05.03 2015

Evaluering af klinikophold med fokus på gastroenterologi for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 26.02-05.03 2015 Evaluering af klinikophold med fokus på gastroenterologi for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 26.02-05.03 2015 Antal tilbagemeldinger: 155 ud af 167 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken

Læs mere

Anlæggelse af pacemaker

Anlæggelse af pacemaker Gentofte Hospital Hjertemedicinsk afdeling Niels Andersens vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Anlæggelse af pacemaker Du er blevet anbefalet at få en pacemaker. I denne information kan du læse om

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 BRYSTSMERTER (ANGINA PECTORIS) OG BLODPROP I HJERTET Kend symptomerne og reagér hurtigt HVAD ER ANGINA PECTORIS? Angina pectoris

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted (navn/adresse) Bülowsvej - for børn og familier Bülowsvej 22 1870 Frederiksberg C Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt (dato/tidspunkt) Fredag d. 8. marts

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus Om regler for oplysningsret- og pligt. Om vigtigheden af, at barnet bevarer tilknytningen til begge forældre. Om vigtigheden af, at I oplyses om rammerne for samvær, ikke mindst hvis disse ændres. At barnet

Læs mere

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER:

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL OG MED TORSDAG KL. 6.00 TIL 16.30 FREDAG KL. 6.00

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud Et godt valg -2 Daniel hører fra Gud Mål: Børnene må indse, at de kan ændre situationer, når de tager sig tid til at søge Gud, lytte til ham og hører fra ham. Fremtiden ligger i Guds hænder, og han hjælper

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS MIN MINI KATEKISMUS kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN 1 2 Den bog, du sidder med nu, er en katekismus. Det betyder, at det er en bog, der helt enkelt fortæller

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Antal tilbagemeldinger: 140 ud af 161 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 66 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 64% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Hallux rigidus: Kellers operation Ortopædkirurgisk Afdeling O OUH Svendborg Sygehus Forberedelse til operation

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

ALRIK VIGGO MAGNAR ESTRID

ALRIK VIGGO MAGNAR ESTRID ALRIK VIGGO ESTRID M MAGNAR SUGGEN OG GALTEN MAGGIE MIGR NE FREJA BJÆREN åsa larsson & ingela korsell henrik jonsson på dansk ved lilian kingo Kan du huske, hvad der skete i Mylingen? Simons kammerat,

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012.

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012. Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012. Antal tilbagemeldinger: 152 ud af 169 mulige 1: Oplevede du, at personalet

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os?

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Sorø Kommune Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Start på vuggestue/børnehave Det er helt nyt land, når man for første gang skal aflevere sit barn til pasning

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion)

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Sygdom og behandling Mave- og Tarmkirurgi behandler patienter med kirurgiske sygdomme i leveren, galdevejene og bugspytkirtlen. Med

Læs mere

EVA/IDA: cherrybombs. Tone Ottilie Frederiksen. tone

EVA/IDA: cherrybombs. Tone Ottilie Frederiksen. tone /: cherrybombs By Tone Ottilie Frederiksen tone SCENE 1. I EN HAVE. EXT. FORMIDDAG. Eva og ida sidder i en have i bare ben sammen i en havestol og hører musik i et fælles høretelefonssæt. Ida sidder halvt

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Hjortholm

Velkommen til Børnehuset Hjortholm Velkommen til Børnehuset Hjortholm Vi vil i dette hæfte give jer en introduktion til institutionen og de informationer, der er vigtige for jer. Hæftet består først af informationer, der vigtige lige fra

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag den 27. september 2015. Også kaldet for den 17. søndag efter trinitatis. salmer: 392,414,365, 373, 26 Teksten der

Læs mere

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup...

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Vindeltrappen Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Jo. Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Så længe de svupper, knækker de

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

Evaluering. Opland Netværkssted og mentorordning

Evaluering. Opland Netværkssted og mentorordning Evaluering Opland Netværkssted og mentorordning Oktober 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere