ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE"

Transkript

1 AFFALDSGUIDE 2016 ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE STOR SUCCES MED DIREKTE GENBRUG Der har været stor interesse for genbrugspladsernes containere med direkte genbrug. Derfor fortsætter vi naturligvis med ordningen i ÅBNINGSTIDER se bagsiden

2 2 INDHOLD MILJØIND POSE-PÅ-LÅG-ORDNING 4 SMÅT ELEKTRONIK PÅ LÅGET 6 SMÅ BATTERIER PÅ LÅGET 8 SPAREPÆRER PÅ LÅGET 10 TOILETTET ER IKKE EN SKRALDESPAND 12 FLASKER, GLAS OG DÅSER TIL GENBRUG 14 ORDNINGER OG PRISER 16 AFFALDSBEHOLDERE 18 AFFALDS ABC 20 BYGGEAFALD OG OPLYSNINGDSPLIGT 22 FARLIGT AFFALD OG REGLEMENT 24 VI BRÆNDER DINE PENGE! 28 SORTERINGSOVERSIGT 30 Sidste år præsenterede vi affaldspyramiden på disse sider. Den er vores model af, hvordan vi sammen opnår et bedre miljø. Den ligner meget andre pyramider, du måske kender, fx kostpyramiden. I år sætter vi den på spidsen! For det, der er i spidsen af affaldspyramiden, er det affald, som vi er nødt til at grave ned og efterlade til kommende generationer. Det skal naturligvis i bunden. Derfor har vi vendt pyramiden på hovedet, så vi i stedet har en tragt. Jo mere vi forebygger og genbruger i toppen, jo mindre løber ned i bunden til afbrænding og deponi. Det er vejen til et bedre miljø og vi synes, det giver bedre mening. ÅBNINGSTIDER OG ADRESSER 32

3 3 SATS PÅ SPIDSEN FOREBYGGELSE GENBRUG GENANVENDELSE FARLIGT AFFALD FORBRÆNDING DEPONI

4 4 BLANDINGSFORBUD Det er meget afgørende, at de tre typer affald holdes skarpt adskilt. De må ikke blandes i samme pose. DU KAN SPARE TUREN TIL GENBRUGSTATIONEN, NÅR DU SKAL SKILLE DIG AF MED SMÅT ELEK- TRONIK, SMÅ BATTERIER, OG SPAREPÆRER. TRE TYPER I Det er vigtigt for miljøet, at batterier, elektronik og sparepærer bliver håndteret korrekt. Vi kan se, at mange er glade for den nye lågordning, men vi kan blive endnu bedre. De næste seks sider fortæller, hvorfor du skal sortere elektronik, batterier og sparepærer og hvordan du korrekt sorterer og lægger poser på låget af din affaldsbeholder.

5 BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE HVER SIN POSE Småt elektronik Små batterier Sparepærer

6 6 BRUGT ELEKTRONIK SKAL AFLEVERES TIL GENBRUG. DET GØR DU VED AT LÆGGE DET I EN POSE PÅ LÅGET AF DIN SKRALDESPAND ELLER AFLEVERE DET PÅ GENBRUGSSTATIONEN. SMÅT ELEKTRONIK Elektronikaffald er produkter, der bruger strøm fra ledning, batteri eller solceller. Det må ikke ryge i skraldespanden, da det indeholder værdifulde dele, som kan genanvendes. HVAD ER SMÅT ELEKTRONIKAFFALD? Småt elektronikaffald er de mindre produkter, der kan være i en pose på 6 liter, hvor der er bundet knude - fx: Barbermaskine Digitaltermometer Opladere Elektrisk tandbørste Krøllejern Cykellygter Postkort med musik Legetøj Mobiltelefon. og mange andre ting. PÅ LÅGET

7 BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE 1. Læg småt elektronik i en klar pose for sig selv fx en frysepose på max. 6 liter. 2. Slå en knude på posen og læg den på låget af skralde spanden på tømningsdagen (eller dagen før). Så tager skraldemanden posen med, når han henter restaffald.

8 8 BATTERIER MÅ IKKE HAVNE I SKRALDESPANDEN. LÆG DEM I STEDET I EN POSE PÅ LÅGET AF DIN SKRALDESPAND ELLER AFLEVER DEM PÅ GENBRUGSSTATIONEN. SMÅ BATTERIER Dine brugte batterier skal afleveres for sig. De udvikler giftig røg i forbrændingen og efterlader tungmetaller i naturen, hvis du smider dem direkte i skraldespanden. Du skal aflevere alle såkaldte småbatterier, som fx bruges i: Legetøj, lommelygter og radioer Ure, høreapparater og lommeregnere Kameraer og småelektronik. PÅ LÅGET Og glem ikke de genopladelige batterier til mobiltelefoner, el-værktøj, videokameraer og bærbar elektronik. HUSK DE SKJULTE BATTERIER Der er mange skjulte batterier i vores hverdag fx fra fødselsdagskortet med lyd, de blinkende børnesko eller musikslipset. Bilbatterier (blyakkumulatorer) skal du fortsat aflevere på genbrugsstationen.

9 BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE 1. Læg batterier i en klar pose for sig selv fx en frysepose på max. 6 liter. 2. Slå en knude på posen og læg den på låget af skralde spanden på tømningsdagen (eller dagen før). Så tager skraldemanden posen med, når han henter restaffald.

10 10 SPAREPÆRER MÅ IKKE HAVNE I SKRALDE- SPANDEN. LÆG DEM I STEDET I EN POSE PÅ LÅGET AF DIN SKRALDESPAND ELLER AFLEVER DEM PÅ GENBRUGSSTATIONEN. SPAREPÆRER PÅ LÅGET I Danmark bruger vi mere end fire millioner spare- og led-pærer om året. Pærerne indeholder kviksølv, og det er derfor vigtigt, at de bliver afleveret til genbrug. Over 90 procent af en sparepære kan genanvendes blandt andet glas, elektronik og aluminium. Derfor er det sund fornuft at aflevere dem til genbrug. Læg de brugte sparepærer i en klar pose på låget af skraldespanden, så sørger vi for korrekt miljøbehandling. HVIS VI GLEMMER AT BRUGE PÆREN Dine brugte spare- og LED -pærer udleder tungmetaller som kviksølv i naturen, hvis de ender i vores forbrændingsanlæg. Det skader både mennesker og dyr, så husk altid at aflevere dem korrekt.

11 BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE 1. Læg sparepærene i en klar pose for sig selv fx en frysepose på max. 6 liter. 2. Slå en knude på posen og sæt den i klemme på låget af skralde spanden, så den ikke blæser væk. Så tager skraldemanden posen med, når han henter restaffald.

12 12 Hyggen fra fyrfadslys må ikke brede sig ned i kummen. Metalgenstande, vatpinde og diverse bind, klude og tøjstykker udgør et tilbagevendende problem i bundfældningstankene både ved tømningen og ved den videre proces, hvor indholdet fra tanken udskilles til hhv. spildevand og slam.

13 13 TOILETTET ER IKKE EN EKSTRA SKRALDESPAND. FISK BRUGER IKKE PANODIL Kemikalier og stoffer fra eksempelvis medicin skader vores fisk og dermed fødekæden. Det må derfor aldrig skylles ud i toilettet det skal afleveres som farligt affald på genbrugspladsen. Et andet problem i toilettet er underbukser og hygiejnebind. De kan tilstoppe toilettet og tilstoppe pumper og filtre på slamsugeren, der tømmer bundfældningstanken. Ligeledes med klude, der desuden ofte er lavet af eller indeholder plastik.

14 14 Ja tak til renskyllede konservesdåser. OMLØB SÆT FLASKER OG DÅSER I OMLØB. TØM OG SKYL, INDEN DU SENDER TIL GENANVENDELSE. På Anholt er der opstillet flaskekuber i byen og ved havnen, hvor det er muligt at aflevere flasker, glas, tomme konserves-, øl- og sodavandsdåser samt plastflasker. Keramisk stentøj, hærdet glas, spejlglas og lignende må ikke puttes i kuberne, men skal afleveres på genbrugsstationen. Genanvendelse af flasker, glas og dåser er en miljømæssig fordel, da der spares ressourcer og energi. Dermed reduceres udledningen af CO 2 i forhold til at bruge nye råmaterialer. Ja tak til nedbrændte fyr - fadslys og mindre metalgenstande fx en pincet.

15 Ja tak til tomme plastikflasker. Nej tak til halvfyldte flasker og glasemballager. Husk at spise rødbeden først. Tøm emballagen og skyl den, inden den afleveres. Ja tak til tomme og skyllede emballageglas (med eller uden låg) samt vin- og glasflasker. Ja tak til tomme øl- og sodavandsdåser.

16 16 GEBYRER BEHOLDERE TIL RESTAFFALD Til dit restaffald kan du vælge at benytte en beholder på hjul (se side 18-19). Beholderne findes i flere forskellige størrelser, og du kan frit vælge imellem: 140, 240, 400 eller 600 liter. Se priserne på side 17. EKSTRASÆK Hvis du i en periode har mere affald end normalt, kan du købe en ekstrasæk hos Anholt Vognmandsforretning eller på genbrugsstationen. BEHOLDERE TIL PAPIR OG PAP Private husstande kan vælge mellem en beholder på 140 liter eller 240 liter til papir og pap. Alternativt kan man vælge en minicontainer på 600 liter, fx hvis flere husstande ønsker at etablere en fælles opsamlingsplads. Papirbeholdere bliver tømt én gang hver 4. uge. Papirbeholderen (op til 240 liter pr. husstand) og tømningen er betalt over private husstandes grundgebyr. FÅ EN GRATIS KOMPOSTBEHOLDER Private husstande kan gratis få en kompostbeholder til den grønne del af køkkenaffaldet stillet til rådighed. Sammen med kompostbeholderen følger en 7-liters spand til køkkenet. Læs mere om kompost på renodjurs.dk BOR DU TIL LEJE? Bor du til leje, er det normalt din udlejer, der fastsætter ordningen for ejendommen. PRISER Det årlige renovationsgebyr består af et fast grundgebyr og et individuelt forbrugsgebyr. Renovationsgebyret opkræves af Reno Djurs i to rater i Grundgebyret dækker følgende: Helårsboliger Sommer- huse Genbrugsstationer Kuber til papir og flasker Administration og information Husstandsindsamling af papir og pap Kompostbeholderordning Grundgebyr i 2016 (kr. inkl. moms)

17 17 SÅDAN BRUGER DU MIN SIDE På renodjurs.dk kan du under Min side kontakte os, hvis du oplever problemer med din affaldsordning. Du kan også se tømningsdage, bestille beholdere, finde forhandlere af ekstrasække og tilmelde dig vores sms-tjeneste. PRISER FOR HELÅRSBOLIGER (KR. I 2016 INKL. MOMS) Beholdertype Tømningshyppighed Forbrugsgebyr for restaffald Grundgebyr Samlet årligt gebyr 140 liter spand 14-dages tømning liter spand Ugetømning liter spand 14-dages tømning liter spand Ugetømning liter minicont. 14-dages tømning liter minicont. Ugetømning liter minicont. 14-dages tømning liter minicont. Ugetømning PRISER FOR SOMMERHUSE (KR. I 2016 INKL. MOMS) 140 liter spand Sommer: liter spand Ugetømning liter minicont. Vinter: liter minicont. Månedstømning

18 18 VORES MODELLER 140 liter beholder Anvendes til restaffald eller til papir og pap. Højde: cm Bredde: 57 cm Dybde: 71 cm Volumen: 140 liter 240 liter beholder Anvendes til restaffald eller til papir og pap. Højde: cm Bredde: 70 cm Dybde: 86 cm Volumen: 240 liter 400 liter minicontainer Anvendes til restaffald. Højde: 128 cm Bredde: 104 cm Dybde: 81 cm Volumen: 400 liter

19 liter minicontainer Anvendes til restaffald eller til papir og pap. Højde: 134 cm Bredde: 131 cm Dybde: 81 cm Volumen: 600 liter

20 20 AFFALDS ABC Kompostbeholder Papir- og papbeholder Beholder til restaffald Pose-på-låg-ordning Papirkuber Glaskuber Genbrugsstationen Acetone Asbestplader Autobatterier Aviser Batterier, alle typer* (ej autobatterier) Beton og tegl Bildæk Bleer Blomster Blykraver fra vinflasker Blød emballageplast Blød PVC Brød Bøger Bølgepap Cd-afspiller Elektronik Elektronik (småt)* Elledninger Energisparepærer Emballageglas skyllede Fisk Fjernsyn Flamingokasser Flasker Fortynder Frugt og grønt Gødningsmidler Haveaffald Isolering

21 * Ved aflevering på beholder til restaffald skal genstandene emballeres i en gennemsigtig pose. Posen lukkes med en knude og lægges på beholderen til restaffald på tømningsdagen eller dagen før tømningsdagen. Læs om pose-på-låg-ordningen på side Kompostbeholder Papir- og papbeholder Beholder til restaffald Pose-på-låg-ordning Papirkuber Glaskuber Genbrugsstationen 21 Jern og metal Juicekartoner Juletræer Kaffegrums Klinker, glaserede Konservesdåser, rengjorte Kødbakker Køleskabe og frysere samt komfurer Legetøj med batterier Lysstofrør Madrasser Madrester Mobiltelefoner* Motorolie Mælkekartoner Møbler af træ Persienner, plast Porcelæn PVC-rør Reklamer Skorstene (foringer) Sparepærer* Spejlglas Terpentin Trykimprægneret træ Tæpper, uld og kunststof Ukrudtsmidler Videoer Æggeskaller Øl- og sodavandsdåser

22 22 MILJØFARLIGE TERMORUDER PCB er et miljøfarligt stof, der kan skade mennesker og miljø. I Danmark blev brug af PCB i byggematerialer forbudt i 1977 men en undersøgelse har vist, at en stor del af de termoruder, der i dag afleveres på genbrugspladser, indeholder PCB. Derfor behandler Reno Djurs alle termoruder som om, de indeholder PCB.

23 23 SKIFTETID? SÅ HUSK AT MELDE DET TIL KOMMUNEN Du har pligt til at sortere og aflevere dit byggeaffald korrekt, når du renoverer dit hus. Byggeaffald indeholder nemlig ofte farlige stoffer som bly, asbest og PCB, som kan være skadelige for mennesker og miljø, hvis det ikke håndteres rigtigt. Vær især opmærksom på: Asbestholdige tagplader Glaserede fliser og tegl Termoruder Lysstofarmaturer Malede bygningsdele. Du kan overlade opgaven med affaldet til din entreprenør, håndværker eller rådgiver. Men det er de samme regler, der gælder, uanset hvem der står for det. SKAL MELDES TIL KOMMUNEN Ifølge loven har du pligt til at melde dit byggearbejde, hvis arbejdet skaber mere end 1 ton affald eller hvis renoveringen/ nedrivningen vedrører mere end 10 m² af en bygning (uanset affaldsmængden). Du har desuden anmeldepligt, hvis du udskifter termoruder, der kan være fremstillet i perioden fra 1950 til Læs mere på din kommunes hjemmeside eller på

24 24 Vi står klar til at byde dig velkommen og hjælpe dig på vores genbrugsstation. Vi modtager stort set alt affald undtagen dagrenovation, som vi henter hjemme på din adresse.

25 25 FARLIGT AFFALD Farligt affald kræver specialbehandling, da det kan være særdeles skadeligt for mennesker og natur. Derfor skal du altid aflevere det til pladsmanden i tydeligt mærket og lukket emballage. Har du ikke længere originalemballagen, bedes du sætte en mærkat på den nye emballage eller skrive direkte på den. SIKKER HÅNDTERING På genbrugsstationen sorteres affaldet i forskellige kategorier og opbevares i særlige tønder, som også benyttes, når det køres videre til miljøgodkendte behandlingsanlæg. Noget farligt affald kan genanvendes fx motorolie, lysstofrør og batterier. Resten deponeres eller brændes forsvarligt. Farligt affald er for eksempel: Kemikalier Motorolie Brun sæbe Medicinrester Maling og malingsfjerner Lim og fugemasse Terpentin Deodorantspray / hårlak Batterier Lysstofrør Kviksølvtermometre.

26 26 SKRAPPE RENGØRINGSMIDLER Mange af de rengøringsmidler, vi bruger i dagligdagen, indeholder miljøeller sundhedsskadelige stoffer, som gør dem til farligt affald. Det er typisk markeret med røde og hvide faresymboler. Husk at tage dem med på genbrugspladsen. ISOLERING Lette isoleringsprodukter skal du lægge i klare sække, inden du afleverer det på genbrugsstationen, så det ikke blæser ud af containerne. ASKE Aske må kun afleveres i emballeret form. MAX. EMBALLAGESTØRRELSER FOR FARLIGT AFFALD: Der er en øvre grænse for, hvor store emballager med farligt affald du må aflevere på genbrugsstationen: Maling max. 30 liter Øvrigt farligt affald (også brændbare væsker) max. 5 liter. Har du større emballager med farligt affald, bedes du kontakte Reno Djurs for rådgivning om håndtering og bortskaffelse.

27 27 ASBESTPLADER Knuste asbestplader kan afgive farlige asbestfibre til luften. Derfor skal du stable pladerne i containeren på genbrugsstationen. Knuste plader og stumper under 30 x 30 cm skal indpakkes i tæt klar pose/sæk før aflevering. ADGANGSREGLER Pladsmandens anvisninger skal følges Du må maksimalt aflevere 50 kg farligt affald årligt Ingen adgang for køretøjer over kg Hvis affaldet er emballeret i sække, skal disse være klare/gennemsigtige, så affaldet er synligt for pladsmanden. DAGRENOVATION Vær opmærksom på, at der ikke må afleveres dagrenovation (restaffald) på genbrugsstationen.

28 28 I BRÆN DINE... og det er da... og penge lig

29 e ned i foret! DER PENGE tudetosset! Op mod halvdelen af det affald, der ryger i småt brændbart på vores genbrugsstationer, kan genanvendes. Faktisk viser vores beregninger, at vi kan spare over 1 mio. kr. hvert eneste år, hvis affaldet kommer i de rigtige containere. Penge, som vi så ikke behøver at opkræve i renovationsgebyr! Så vær med til at stoppe pengeafbrændingen. Brug 5 minutter mere på sorteringen af dit affald. Det er godt for miljøet... og penge lige ned i foret! 29

30 30 BRUG DEN RIGTIGE CONTAINER PÅ GENBRUGSPLADSEN BRÆNDBART? AKKUMULATORER FLASKER OG EMBALLAGE GLAS Kun rengjorte flasker og emballageglas m.m. ASBEST Asbestplader. Kun ikke-støvende emner. Skal stables. DEPONERING Kun affald, som ikke kan genanvendes eller forbrændes. ELEKTRONIKAFFALD Fjernsyn, computerskærme, radioer, computere, telefoner, printere. FARLIGT AFFALD Olie, kemikalier, sprøjtegifte, malingrester, batterier, lysstofrør og lavenergipærer. GENBRUG Indbo, møbler, nips, service. Effekter skal være brugbare. JERN OG METAL Cykler, rør, plader, trådnet og rene konservesdåser m.m. STORE HUSHOLDNINGS- APPARATER Hårde hvidevarer (køleskabe, vaskemaskiner etc.) PAPIR Aviser, ugeblade, reklamer og kopipapir. Ikke plastbelagt papir, bølgepap og tilsmudset papir. SMÅT BRÆNDBART Brændbart affald under 1 meter. Må ikke indeholde dagrenovation, PVC, trykimprægneret træ, haveaffald, dæk samt andet ikke brændbart affald. STORT BRÆNDBART Madrasser, tæpper og møbler over 1 meter. TRYKFLASKER Gasflasker, pulverslukkere og lignende.

31 31

32 Reno Djurs har siden 1996 været Djursland-kommunernes affaldsselskab. Selskabet har til formål at håndtere affald, så både miljø og økonomi tilgodeses. Reno Djurs er miljøcertificeret efter DS/ISO og EMAS-forordningen samt arbejdsmiljøcertificeret efter OHSAS og Arbejdsministeriets bekendtgørelse 923. Vi er også kvalitetscertificeret efter ISO Reno Djurs ejes af Syddjurs og Norddjurs kommuner. Læs mere om affald, genbrug og Reno Djurs på vores hjemmeside: renodjurs.dk AFFALD INDSAMLES AF: Anholt Vognmandsforretning ApS Telefon ANHOLT GENBRUGSSTATION GENNEM LANDET 78A, ANHOLT ONSDAG KL LØRDAG KL KONTAKT: RENO DJURS I/S NYMANDSVEJ BALLE TELEFON TELEFONTID: MANDAG-TORSDAG KL FREDAG KL FOTOS: MICHAEL BERG, PANTHERMEDIA OG RENO DJURS. DESIGN OG PRODUKTION: DATAGRAF COMMUNICATIONS

Affaldsguide 2013. Information om affald og genbrug til alle private husstande og sommerhusejere. Åbningstider se bagsiden

Affaldsguide 2013. Information om affald og genbrug til alle private husstande og sommerhusejere. Åbningstider se bagsiden Affaldsguide 2013 ANholt Information om affald og genbrug til alle private husstande og sommerhusejere Åbningstider se bagsiden 2 NY HJEMMESIDE MED MANGE FORSKELLIGE FUNKTIONER MIN SIDE ER HELT DIN EGEN

Læs mere

SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET

SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET AFFALDSGUIDE 2016 SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET STOR SUCCES MED DIREKTE GENBRUG Der har været stor interesse for genbrugspladsernes containere med direkte genbrug. Derfor fortsætter vi naturligvis

Læs mere

ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE

ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE AFFALDSGUIDE 2015 ANHOLT INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE Det er let at komme af med brugte elsparepærer og småt elektronikaffald på den

Læs mere

ANHOLT AFFALDSGUIDE 2017 INFORMATION TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE OM AFFALD OG GENBRUG VI BYTTER PÅ LIVET LØS.

ANHOLT AFFALDSGUIDE 2017 INFORMATION TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE OM AFFALD OG GENBRUG VI BYTTER PÅ LIVET LØS. AFFALDSGUIDE 2017 ANHOLT INFORMATION TIL PRIVATE HUSSTANDE OG SOMMERHUSEJERE OM AFFALD OG GENBRUG VI BYTTER PÅ LIVET LØS Der er blevet taget rigtig godt imod den direkte genbrugsordning, som vi indførte

Læs mere

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger NYT Sæk og container ud til skel Affaldshåndbog 2016 boliger Indhold Meget mere genbrug side 2 Kontakt os når DU har tid side 3 Velkommen på genbrugspladsen side 4 og 5 Storskrald side 6 Papir, karton,

Læs mere

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece!

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Sortér dit affald Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Det tager kun et øjeblik at sortere dit affald, men det har stor betydning for

Læs mere

ELEKTRONIK. Det meste genanvendes resten specialbehandles

ELEKTRONIK. Det meste genanvendes resten specialbehandles ELEKTRONIK Det meste genanvendes resten specialbehandles Mobiltelefoner og opladere Eltandbørster Elektronisk legetøj Strygejern Mindre køkkenmaskiner som håndmixere, blendere etc. Postkort, sko og slips

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Affaldssortering der er til at forstå

Affaldssortering der er til at forstå Skraldeguide Affaldssortering der er til at forstå Det kan være svært at finde rundt i, hvordan affald skal sorteres, og hvordan du hurtigt og miljøvenligt kan affaldssortere i hverdagen. Med denne guide

Læs mere

Affald du kan komme af med i gården:

Affald du kan komme af med i gården: Håndtering af affald i Rosenoden Revideret november 2015 Kære beboer. I ejerforeningen Rosenoden vil vi gerne bidrage til at værne om miljøet, og samtidig arbejde for, at du nemt kan komme af med dit affald.

Læs mere

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Gårdlauget Kertemindegaarden 2100 København Ø AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Til beboer & erhverv Indholdsfortegnelse: Side Emne 1 Introduktion. 1 + 2 Dagligt affald & Skraldesug. 3 Erhverv. 3 Sortering

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Velkommen til Odense Renovation!

Velkommen til Odense Renovation! Velkommen til Odense Renovation! Kort om Odense Renovation A/S Non-profit Affaldshåndtering siden ca. 1882 Kommunalt aktieselskab siden 1994 Bestyrelsen består af 9 medlemmer, 6 udpeget af kommunen og

Læs mere

Affaldsguide for Glostrup. Få styr på dine affaldsordninger

Affaldsguide for Glostrup. Få styr på dine affaldsordninger Affaldsguide for Glostrup Få styr på dine affaldsordninger Vi sender affaldet i omløb Glostrup skal være grønnere. Det gør vi bl.a. ved at genanvende vores affald. Med en omtanke i hverdagen kan du gøre

Læs mere

AFFALD OG GENBRUG 2016

AFFALD OG GENBRUG 2016 AFFALD OG GENBRUG 2016 FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE TØMME- KALENDEREN ER BLEVET 100 PROCENT DIGITAL BIOAFFALD FORTSÆTTER I 2016 KÆRE BEBOER 9 ud af 10 sorterer til genbrug på Frederiksberg,

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 2. december 2013 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Indledning Administrationen fremlagde 12. december 2012 notat

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service Bestil afhentning af storskrald på alleroed.dk Genbrug er godt for miljøet Aviser

Læs mere

INDSAMLING AF SMÅ- ELEKTRONIK FORSLAG TIL AFHENTNINGSORDNING

INDSAMLING AF SMÅ- ELEKTRONIK FORSLAG TIL AFHENTNINGSORDNING INDSAMLING AF SMÅ- ELEKTRONIK FORSLAG TIL AFHENTNINGSORDNING DECEMBER 2014 Indsamling af småelektronik Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Lovgivningen... 5 2.1 Elektronikaffald...

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du Nye affaldsbeholdere sådan sorterer du Her er dine nye affaldsbeholdere Du har fået to nye affaldsbeholdere. En til plast og papir og en til metal og glas. I denne folder kan du læse, hvordan du skal sortere.

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

Affaldshåndbog 2016. sommerhuse. Gem håndbogen. så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald.

Affaldshåndbog 2016. sommerhuse. Gem håndbogen. så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald. Affaldshåndbog 0 sommerhuse Gem håndbogen så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald. fire store genbrugspladser Vi har bygget ny genbrugsplads i Pandrup og har fremover store og moderne genbrugspladser,

Læs mere

Virksomheder på genbrugspladsen 2012

Virksomheder på genbrugspladsen 2012 Virksomheder på genbrugspladsen 2012 Velkommen på genbrugspladsen Varde Kommune har i mange år tilladt virksomheder at komme af med affald på genbrugspladserne. Igen i 2012 er det muligt for virksomheder

Læs mere

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Ren besked om affald Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Kan HÆNGes PÅ KØLESKABET Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning uden farligt affald Det siger vi ja tak til: * Emballage fra mad

Læs mere

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal.

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Affaldsguide Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ

Læs mere

Sorteringsvejledning

Sorteringsvejledning Sorteringsvejledning PAPIR Aviser Reklamer Magasiner Ugeblade Tegneserier Printerpapir Kuverter Breve Papiraffald skal være rent og tørt, når det kommes i beholderen. Nej tak til pap, mælkekartoner, pizzabakker,

Læs mere

12-10-2015 CF/EIK Primær kode, hvis der ikke er tale om produktions affald Affaldsfraktioner H-kode E-kode EAK-kode

12-10-2015 CF/EIK Primær kode, hvis der ikke er tale om produktions affald Affaldsfraktioner H-kode E-kode EAK-kode 12-10-2015 CF/EIK Primær kode, hvis der ikke er tale om produktions affald Affaldsfraktioner H-kode E-kode EAK-kode Affald fra husholdninger og lignede affald fra andre kilder 1 Dagrenovation (Blandet

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

AFFALDSGUIDE 2015 INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE

AFFALDSGUIDE 2015 INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE AFFALDSGUIDE 2015 INFORMATION OM AFFALD OG GENBRUG TIL PRIVATE HUSSTANDE BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE Det er let at komme af med brugte elsparepærer og småt elektronikaffald på den rigtige måde. Se mere om

Læs mere

Vejledning om bly i byggematerialer

Vejledning om bly i byggematerialer Vejledning om bly i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Juni 2013 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET

SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET AFFALDSGUIDE 2015 SOMMERHUSE AFFALDSLØSNINGER TIL SOMMERHUSET BRUG LÅGET TIL ENDNU MERE Det er let at komme af med brugte elsparepærer og småt elektronikaffald på den rigtige måde. Se mere om den nye pose-på-låget-ordning

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Det handler om DIT AFFALD. Afd. 36 // Byagerparken

Det handler om DIT AFFALD. Afd. 36 // Byagerparken Det handler om DIT AFFALD Afd. 36 // Byagerparken Indhold: Håndtering af affald...side 3 Sortering og genbrug...side 3 Takt og tone...side 3 Oversigt over afdelingen...side 4 Husholdningsaffald...side

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig!

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig! Nye affaldsbeholdere på vej til dig! Du får to nye affaldsbeholdere Vi er snart klar til at sende kommunens nye affaldsbeholdere ud til dig. Det stativ eller den beholder, som du allerede har til dagrenovation,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune Gem til senere brug! Affaldsguide for borgere i Hjørring Kommune Kære borger i Hjørring Kommune Denne Affaldsguide er dit overblik over, hvordan du kommer af med affaldet både det, der går til genbrug,

Læs mere

Ren besked om affald. Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald

Ren besked om affald. Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald Ren besked om affald LÆS OM DE NYE ORDNINGER Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning

Læs mere

Den nye ordning. Vigtige datoer

Den nye ordning. Vigtige datoer Den nye ordning Den 1. maj 2003 indfører Tørring-Uldum Kommune en ny, vægtbaseret ordning for dagrenovation. I denne pjece kan du læse mere om hvad ordningen kommer til at betyde for dig, og hvad du kan

Læs mere

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Gebyrblad 2015 1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser Kr./tons (excl. 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Forbrændingsegnet affald 2 Småt brændbart 515 560 3 Stort brændbart 615 660 Deponeringsegnet

Læs mere

SORTERINGS- GUIDEN 2016

SORTERINGS- GUIDEN 2016 SORTERINGS- GUIDEN 2016 VILLA / RÆKKEHUS DIT AFFALD ER FOR GODT TIL AT SMIDE UD Sortering skal være så nemt som muligt for dig og din familie. I sorteringsguiden kan du se, hvordan du sorterer dit affald.

Læs mere

Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014. Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R

Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014. Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014 TIl alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R Historier om affald og

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken)

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken) Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven (Blokken) Miljøberetning 2011 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Ny affaldsbeholder med to rum Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Bio Rest Kære borger Den 1. juli 2009 er vi klar med den nye affaldsordning i Kalundborg Kommune. Fremover skal du sortere

Læs mere

VIDSTE DU AT. Udvalgsformand. Ove Andersen. Kongelig dag fortsætter... sæt allerede nu i kalenderen den 2.5.2008 i genbrugsbutikken i Gelsted.

VIDSTE DU AT. Udvalgsformand. Ove Andersen. Kongelig dag fortsætter... sæt allerede nu i kalenderen den 2.5.2008 i genbrugsbutikken i Gelsted. Genbrug, storskrald og dagrenovation 2008 Ove Andersen Indledning Det er en del af Byrådets vision, at Middelfart Kommune skal være Danmarks grønneste vækst kommune. For at den vision kan blive til virkelighed,

Læs mere

DIN sortering af affald fortsætter

DIN sortering af affald fortsætter November 2015 6. info DIN sortering af affald fortsætter men forsøget er slut! Kære beboer i Havrevangen Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er ved vejs ende. Du har nu sorteret

Læs mere

PLAST. Sorteres efter type og bruges i nye produkter

PLAST. Sorteres efter type og bruges i nye produkter PLAST Sorteres efter type og bruges i nye produkter Plastemballage fra fødevarer Dunke fra drikkevarer, rengøringsmidler og shampoo Bobleplast Plastikindpakning fra afskårne blomster Slikposer NB: Plast

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2007 Indledning Siden Allerød Genbrugsplads blev åbnet i 2001, og frem til og med 2007, er mængden af tilført affald steget med 35 procent og antallet af besøgende

Læs mere

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer Affaldsguide Bendz og Skelgården Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne folder kan du finde

Læs mere

Affaldsguide. 1-71 irmelinen

Affaldsguide. 1-71 irmelinen Affaldsguide 1-71 irmelinen PAP Pap er emballage fra fx legetøj, havregryn eller fjernsyn, bølgepap og røret i en køkkenrulle. Pap og karton kan kun genbruges, hvis det er rent (nul pizzabakker!). Plastikfilm,

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

i boligområdet. Minigenbrugspladser Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet

i boligområdet. Minigenbrugspladser Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet Minigenbrugspladser i boligområder Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet Der kan være penge at spare ved at gøre det nemmere for beboerne at sortere affaldet

Læs mere

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 05-06-2014 1 Formål 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Gebyrer 2 5 Klage m.v. 3 6 Overtrædelse og straf 3 7 Bemyndigelse 3 8 Ikrafttrædelse

Læs mere

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 AFFALDS 2016 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2016 2 Boligbidrag 2016 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 Ekstra tømninger 2016 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2016 7 Vask af beholdere

Læs mere

Affaldshæfte ren besked om affald. Søndagsåbent på genbrugspladserne i Sæby, Skagen og Ravnshøj

Affaldshæfte ren besked om affald. Søndagsåbent på genbrugspladserne i Sæby, Skagen og Ravnshøj Affaldshæfte 2016 ren besked om affald Nyt Søndagsåbent på genbrugspladserne i Sæby, Skagen og Ravnshøj nyt nyt nyt Søndagsåbent på genbrugspladserne i Sæby, Skagen og Ravnshøj. Udvidet åbningstid på Ålbæk

Læs mere

NYHEDSBREV - APRIL 2010

NYHEDSBREV - APRIL 2010 MANGE BOLIGAFDELINGER KAN REDUCERE DERES UDGIFTER PÅ AFFALD HERUNDER AFHENTNINGEN SAMT SOTERINGEN AF AFFALDET. Hvis der ses overordnet på strukturen i Danmark vedrørende vores affald i privatsektoren,

Læs mere

VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN

VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN affaldsguide 2013 Information om affald og genbrug til alle private husstande i Norddjurs og Syddjurs kommuner VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN Skraldemanden får både i pose og sæk: Spidse, skærende og

Læs mere

2016 sortér for fremtiden

2016 sortér for fremtiden 2016 sortér for fremtiden Sortér for fremtiden Fremover skal vi blive meget bedre til at sortere affald til genbrug. Det slår regeringen fast i ressourcestrategien "Danmark uden affald". Det er nemlig

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Page 1 of 49 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Page 2 of 49 Page 3 of 49 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 2.1 Husholdninger 2.1.1 Dagrenovation 2.1.2 Papir og pap 2.1.3 Glas 2.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

Odense Renovation A/S

Odense Renovation A/S Odense Renovation A/S liste gældende fra 2016 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugsstationer Farligt affald Flaskekuber er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugsstationer

Læs mere

Plads til 2 ugers affald

Plads til 2 ugers affald Plads til 2 ugers affald vælg den rigtige beholder Mindre slid på vejene Bedre for økonomien Bedre for miljøet Plads til 2 ugers affald Her kan du se, hvilke affaldsbeholdere du kan vælge mellem til din

Læs mere

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20)

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20) METAL DÅSE MED PANT 500 år 16 30 3 20 15% af alle dåser kommer aldrig retur. METAL INDKØBS- VOGN 800 år 7 2 2 17 En ny indkøbsvogn koster 1200-1500 kr. METAL KAPSEL 100 år 10 41 1 15 7 kapsler svarer til

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S liste 2012 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugspladser Farligt affald Flaskekuber Administration er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugspladser Administration

Læs mere

VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN

VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN Affaldsguide 2013 sommerhuse affaldsløsninger til sommerhuset VI STILLER SKARPT PÅ SIKKERHEDEN Skraldemanden får både i pose og sæk: Spidse, skærende og skarpe genstande, der dagligt udsætter ham for en

Læs mere

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD GOD SORTERING STARTER I HJEMMET Sorteringen bliver nemmere, hvis du indretter dig til det. Indretningsmulighederne er mange. Men med en ekstra spand under køkkenvasken og et sted, hvor aviser og andet

Læs mere

Containerhaven Rudersdal Kommune

Containerhaven Rudersdal Kommune Containerhaven Rudersdal Kommune Miljøberetning 2007 Indledning Fra årets start blev Containerhavens åbningstider harmoniseret med kommunens anden genbrugsplads, og antallet af åbningstimer blev dermed

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning SORTERINGSGUIDE Vrå er Hjørring Kommunes foregangsby i affaldssorteringen, her afprøver vi det affaldssystem, som vi tror vil blive gældende for hele kommunen i løbet af nogle år. Vi sorterer affald fordi

Læs mere

Familiens affalds - og Genbrugshæfte

Familiens affalds - og Genbrugshæfte Familiens affalds - og Genbrugshæfte august 2012 til beboerne i tranemosegård afd. 12 Dette hæfte skal hjælpe dig med at sortere og fordele dit genbrug sam komme af med dit affald på den rigtige måde.

Læs mere

Ny affaldsordning kort fortalt

Ny affaldsordning kort fortalt Ny affaldsordning kort fortalt 2 Faaborg-Midtfyn Kommune indfører nu en ny affaldsordning, og den sætter fokus på at sortere affaldet med god gevinst for miljøet. Filosofien er, at det skal være nemt for

Læs mere

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Brønderslev Kommune

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Brønderslev Kommune Gem til senere brug! Affaldsguide for borgere i Brønderslev Kommune Kære borger i Brønderslev Kommune Denne Affaldsguide er dit overblik over, hvordan du kommer af med affaldet både det, der går til genbrug,

Læs mere

Affald fra landbrug Sorteringsvejledning 2015. Billede

Affald fra landbrug Sorteringsvejledning 2015. Billede Affald fra landbrug Sorteringsvejledning 2015 Billede Affald fra landbrug Sorteret affald er nemt - og billigt - at komme af med. Brug sorteringsvejledningen på side 3. Når affaldet er sorteret, kan det

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL HÅRD PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ 2 Hvorfor sortere? RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Sorteringsvejledning etageboliger

Sorteringsvejledning etageboliger Affaldssortering begynder i køkkenet Det meste affald stammer fra køkkenet, og jo lettere det er at sortere affaldet med det samme, desto nemmere er det at sortere det i de rigtige beholdere. Det er derfor

Læs mere

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2 Side 1 af 46 Bilag 1 Side 2 af 46 Side 3 af 46 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2 Haveaffald 3.1.3 Emballageaffald: Papir/pap 3.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune Gem til senere brug! Affaldsguide for borgere i Hjørring Kommune Kære borger i Hjørring Kommune Denne Affaldsguide er dit overblik over, hvordan du kommer af med affaldet både det, der går til genbrug,

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Side 1 af 53 Ringsted Kommune Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Side 2 af 53 Side 3 af 53 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2

Læs mere

Indsamling af papir, pap, glas og metal

Indsamling af papir, pap, glas og metal Indsamling af papir, pap, glas og metal Ny affaldsordning for etageboliger og boligforeninger Nemt at genbruge Det skal være nemt at sortere affald fra til genbrug i Middelfart Kommune. Så får vi mindre

Læs mere

HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD?

HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD? Flerfamilieboliger i Herlev Kommune HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD? Ønsker I at gøre indsamlingen af affald fra jeres boligforening endnu bedre? ER, LÆS H N A HVORD I GØR Teknisk Forvaltning 2009 I får idéerne

Læs mere

D L. Til villaer og rækkehuse i Ballerup Kommune. www.ballerup.dk. Email: affald@balk.dk. Fax 4477 2717. Tlf. 4477 2525 (om affald) 2750 Ballerup

D L. Til villaer og rækkehuse i Ballerup Kommune. www.ballerup.dk. Email: affald@balk.dk. Fax 4477 2717. Tlf. 4477 2525 (om affald) 2750 Ballerup F Til villaer og rækkehuse i Ballerup Kommune D L A F a Ballerup Kommune Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf. 4477 2525 (om affald) Fax 4477 2717 Email: affald@balk.dk www.ballerup.dk Tankegang a/s 70 12 44

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts KOMMENDE TØMNINGER Beholder 1 til restaffald og bioaffald tømmes hver 2. uge: 24. december 7. januar 21. januar 4. februar 18. februar 4. marts Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Affaldssortering i landbruget WEBUDGAVE TEKNIK OG MILJØ

Affaldssortering i landbruget WEBUDGAVE TEKNIK OG MILJØ Affaldssortering i landbruget TEKNIK OG MILJØ Har du styr på affaldssorteringen? Affaldshåndtering med omtanke medvirker til et rent miljø og en sund økonomi for landbruget, Kommunen og samfundet som helhed.

Læs mere

REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Bilag 1 REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Århus Kommune 2007 1 2 2 Lovgrundlag 2.1 Regulativet er udarbejdet med hjemmel i: Lovbekendtgørelse nr. 698 af 22. september 1998 om Miljøbeskyttelse med senere

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere