Vidensdeling og nytænkning i sygeplejefaget en central faktor i fremtidens velfærdsinnovation...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vidensdeling og nytænkning i sygeplejefaget en central faktor i fremtidens velfærdsinnovation..."

Transkript

1 Vidensdeling og nytænkning i sygeplejefaget en central faktor i fremtidens velfærdsinnovation... LNN konference i Reykjavík Oplægsholder: Súsanna Olsen, scient.pol. Fakultet for historie og samfundsvidenskab Det færøske universitet Fróðskaparsetur Føroya, i Thorshavn.

2 Selv om der er hieraki og klar arbejdsdeling i sundhedssektoren i Norden, er nedenforstående beskrivelse, heldigvis en tid der er over... Not long ago, in the strict hierarchy of medicine, nurses were largely regarded as technicians whose job was to follow orders. No decision was made without a physician s knowledge and consent. The notion of a nurse as a critical contributer and independent decision maker on a clinical team would have seemed absurd (Lee 2010: 57).

3 Oplæggets rækkefølge Samfunds- og teknologiske ændringer -> behov for tilpasning Hvad er en velfærdsstat og hvad er kernevælfærd Begrebsafklaring af Velfærdsinnovation og Vidensdeling Hvad findes af teori og forskning på området? Hvad er lederens rolle? Det færøske eksempel Hvad kan sygeplejeledere gøre i Vestnorden, Norden eller Skandinavien i forhold til vidensdeling, vidensspredning og velfærdsinnovation?

4 Det er kendetegner vores samtid beskrives således af kendte sociologer Systemverdenen har kolonialiseret en del av Livsverdenen (Tysk sociolog, Jurgen Habermas, 1929->) Det senmoderne er kendetegnet ved ekstrem individualisering, øget refleksivitet, udlejring af sociale relationer og ekspertgørelse (Engelsk sociolog, Anthony Giddens, 1938->)

5 Samfundet er blevet hyperkomplekst i senmoderniteten (ca. fra 1990->) Professor Lars Qvortrup, ved Aalborg Universitet forsker i dette fænomen, og har som hovedtese at vi bliver nødt til at lære hele tiden for at kunne følge med udviklingen Qvortrup er inspireret af systemteoretikeren Niklas Luhmann ( ) Luhmann antog at alle systemer er enklere end deres omverden, og er med til at holde styr på kompleksitet. Alle systemer i det senmoderne, for at kunne følge med, er nødt til at øge deres indre kompleksitet for at tilpasse den ydre kompleksitet. Og her er sundhedsvæsenet i Norden ingen undtagelse Derfor er stort behov for god ledelse der kan facilitere vidensdeling og innovation af kernevelfærden: Sundhedssektoren i Norden, således at denne er et lærende system (Qvortrup, 2001)

6 Hvad er en velfærdsstat Der findes et hav af definitioner på velfærdstater. Jeg har fundet en der er klassisk, men stadigvæk aktuel og ret præcis: En velfærdsstad er en stat, hvor organiseret magt er anvendt til at modificere markedskræfterne på i hvert fald tre måder. 1) At garantere familier en minimumsindkomst uafhængigt af markedsværdien af deres arbejdskraft og ejendom. 2) At reducere usikkerheden i forbindelse med sygdom, alderdom og arbejdsløshed. 3) At befolkningen uden hensyn til social status bliver tilbudt adgang til en på forhånd afgrænset række serviceydelser (Briggs, 1961)

7 Velfærdsstatens indretning de tre velfærdsregimer ifølge Esping Andersen (2006)

8 Økonomisk, teknologisk og demografisk presset velfærd Ny teknologi, behandlingsformer -> øget udgiftspres i sundhedssektoren i den skandinaviske velfærdsstat Befolkningens viden og krav om nye og dyre behandlinger ->højere udgiftsniveau Demografisk er befolkningstilvæksten skæv -> mange flere ældre end unge -> øget pres på kommende skatteydere Sundhedsvæsenet som system udsættes for en kompleksitet og dilemmaer som ikke set tidligere Derfor nødvendigt med vidensdeling og nytænkning som aldrig før -> smarte, effektive, rationelle, etisk forsvarlige og besparende løsninger, der løser kerneopgaver

9 Forskellige klemmer, eller pres på kernevelfærden: Sundhedssektoren Sygdom ændres flere kronisk syge Forventning Demografi flere ældre Etiske dilemma Behov for velfærdsinnovation i sundhedssektoren Økonomisk Teknologi Personale

10 Sådan ser ud i DK, og hvad man forventer frem til 2020

11 Hvad er kernevælfærd? Ældrepleje og omsorg Skolevæsen og Uddannelses muligheder Folkepension Social og sundheds tjenester Arbejdsløsheds forsikring Kernevelfærd Kommunal dagtilbud til børn under skolealder

12 Begrebsafklaring af Vidensdeling Forudsætning for innovation er at man er i stand til vidensdeling

13 Definition af vidensdeling Steen Hildebrandt Når man spørger om vej, giver et godt råd, når mesteren fortæller lærlingen noget, når læreren underviser i alle disse tilfælde finder der videndeling sted. Videndeling har altid fundet sted Det er der overhovedet intet nyt i Det nye er Vi er på vej ud af det industrielle produktionssamfund, hvor man brugte viden på fysiske produkter og materialer, og ind i vidensamfundet, hvor man bruger viden på at producere viden og avanceret service afdeling på Skejby Sygehus i Århus (Apopleksiafdelingen) blev fremhævet som den bedste af sin slags i landet. Hvorfor? Fordi de mennesker, der var der, delte viden med hinanden, hjalp hinanden, samarbejdede. (blog-citat af Steen Hildebrandt, 2004)

14 Ib Ravn, Ph.D., lektor, Aarhus Universitet (Campus Emdrup)2015 Facilitering af vidensdeling Handlingsviden (mesterlære, learning by doing, nærmeste læringszone) Afspejlingsviden (forelæsning, katedral undervisning, tankpasserpædagogik ) Lærende møder (d.v.s. møder der bliver faciliteret så der kommer vidensdeling ud af dem) Korte oplæg, med efterfølgende refleksion, individuelt og sammen.

15 Peter Holdt Christensen, lektor ved CBS, KBH. Forsker i motivation, strategi og vidensdeling. Vidensdeling kan inddeles i (inter-organisatorisk og intra-organisatorisk) Fælles for begge vidensdelingsformer er: o Forhøjer PERFORMANCE o Gode relationer imellem de ansatte, og ønske om at lære, gør vidensdeling lettere og hurtigere o Forskel på ledelsens agtelse af eksplicit viden (teoretisk viden) og implicit viden (praktisk, tavs viden) Paradoksalt idet at praktisk viden -> forandring/succes o Vigtigt at de ansatte forstår vidensdelingen, at den giver mening og er relevant, deles på det rigtige tidspunkt, og at den økonomisk er forsvarlig o IT-baserede arbejdsformer er gode til eksplicit viden som omdrejningpunkt fungerer fint over nettet implicitte, eller praktiske viden kræver ansigt til ansigt relationer Forskningsresultater videregivet i bogen Mere vidensdeling 2010 og Bedre vidensdeling 2016

16 Hvad kan forhindre vidensdeling? Modstand mod forandring og at grænsen er nået for hvor omstillingsparate medarbejdere vil, og kan være Svært at vidensdele på tværs af organisationer (meget lettere internt) Viden skal deles på tværs af tid, sted og kultur Allierede vidensdelere kan blive hinandens konkurrenter (Christensen, 2010)

17 Definition af innovation Fornyelse, nytænkning og ideudvikling Entrepreneurship sætter noget nyt i gang ved nytænkning (Drucker, 1985) Inkrementel innovation (bygger videre på noget der er i forvejen en raffinering, eller justering inside the box ) og radikal innovation ( Nybrud af viden, teknologi og koncepter der ikke er set tidligere out-ofthe-box tænkning f.eks. Internettet )

18 Knowledge Management Knowledge is information that changes something or somebody - - either by becoming grounds for actions, or by making an individual (or an institution) capable of different or more effective action." Peter F. Drucker in The New Realities, 1989.

19 Druckers 7 kilder til innovation Set inde fra organisationen 1. Den uventede succes, fiasko eller hændelse 2. Inkongruens mellem den reelle virkelighed og det, som vi tror, eller burde være f.eks. Flot vision og strategi, men det viser sig ikke i virkeligheden 3. Innovation baseret på procesbehov 4. Forandring i industri-og markedsstruktur Set udenfor organisationen 5. Demografi 6. Forandring i perception 7. Ny viden, både videnskabelig og ikke videnskabelig

20 små step og store kvantespring Banebrydende nytænkning/innovation Hverdags innovation

21 Lotte Darsø (2011) Social innovation Understreger betydningen af den sociale dimension, eller at den menneskelige faktor er vital. Menneskecentreret innovation, der er sammensat af samvær, interaktion og samarbejde mellem mennesker, lokalt, regionalt og globalt Den nye menneskelig infrastruktur, som understøttes af sociale teknologier giver gode muligheder for innovation. Innovation af innovationsprocesser tæt knyttet til WEB.2.0 teknologier og nyere teknologi som helhed.

22 Jacob Torfing samarbejdetdrevet innovation CLIPS (Collaborative Innovation in the Public Sector ) Torfing siger at den offentlige sektor, herunder sundhedsvæsenet, er mere innovativ end sit rygte den er bare for tilfældig Wicked problem (aktører har komplekse politiske, kulturelle og økonomiske modsatrettede interesser, der går på tværs af sektorer og lokaliteter.) (Löfvall, 2013) Krydspres Det handler om at finde løsninger work smarter not harder - Mere for mindre og ikke al innovation koster flere penge, men kræver at man tænker sig om, og tænker nyt Når en kreativ ide bliver udført i handling, eller implementeret ->innovation Når forskellige fagrupper samarbejder på kryds og tværs -> opstår kreative ideer Innovations- og vidensspredning (VIS) sker især når man mødes ansigt til ansigt i netværk og udveksler (Danske Regioner godt med her)

23 Wicked Problems karakteristika Høj politisk betydning, der rummer en fysisk, kulturel og social dimension Går på tværs af mange grupper og organisationer på tværs af fysiske lokaliteter Potentielt konfliktniveau er højt De involverede aktører er afhængige af hinanden i forhold til at løse/opløse problemet

24 Begrebsafklaring af Velfærdsinnovation (DAMVAD, 2011) Øget velfærdsinnovation og teknologi er en win-win situation for mange parter i samfundet. For medarbejderne betyder nye velfærdsløsninger, at arbejdet kan organiseres bedre og ofte klares lettere. Det kan give mere interessante job, mindre nedslidning og dermed bedre arbejdspladser. For borgerne betyder det bedre service, mere fleksible tilbud og mere tryghed. For politikerne i den enkelte kommune, region eller anden offentlige myndighed betyder det, at der kan ske en mere effektiv og kvalitetsorienteret ressourceanvendelse.

25 Begrebsafklaring af Velfærdsinnovation (DAMVAD, 2011) Den private sektor kan nyde gavn velfærdsinnovation. Den offentlige sektor kan mere direkte fremme innovation og produktion i virksomheder, f.eks. gennem offentlig-private partnerskaber. Mange virksomheder lever direkte af at levere produkter og serviceydelser, så det offentlige kan levere velfærd. Historisk set har den offentlige sektor bidraget til erhvervssucceser, som f.eks. Novo Nordisk, Coloplast og ISS. Og disse virksomheder har bl.a. leveret behandling af sukkersyge (insulin), stomiposer eller rengøringsydelser til det offentlige.

26 Hvad afføder innovation? Det at fagfolk tænker sammen og meddeler erhvervslivet deres behov Det at brugeren/patienten bliver inddraget I 2012 brugte DK 300 mia. Til indkøb fra private virksomheder (Greve, 2015: s.28ff)

27 Hvad kendetegner en leder der er god til at facilitere et innovativt miljø? De er faglig dygtige og har fokus på kerneopgaven De er nærværende og tydelig i deres kommunikation De er gode til at oversætte" strategier og planer, så de giver mening for den enkelte medarbejder (Christensen, 2016)

28 Drømmechefen (Thylefors, 2008)

29 Mellemlederens centrale rolle, som facilitator i velfærdsinnovation Nærmeste leder på et sygehus er afdelingslederen Lederen der er tættest på gulvet og der hvor tingene sker Andre vilkår at arbejde som leder i det offentlige, end i det private. Ledelsesopgaven er mangefacetteret og kompliceret... Ledere i det offentlige er udviklingsorienterede, mens de private ledere er driftsorienterede... Dette indikerer at offentlig ledelse fundamentalt set udfolder sig i et institutionelt setup, so er forskelligt fra det private (Klaudi Klausen, 2015)

30 Det færøske eksempel Fakta: 3 sygehuse til mennesker. Sydøen 26 sengepladser mio. 53 Nordøerne 36 sengepladser mio. 63 Thorshavn 167 sengepladser mio. 388 (central landssygehus) Behandling i udlandet, (især DK) mio. 149,7 Andre support funktioner mio. 83,9 I alt kr. Mio. 730

31 Alle 3 sygehuse har akutberedskab, og stor politisk uenighed hvorvidt det er holdbart eller ikke Klaksvig sygehus Landssygehuset Thorshavn Tvøroyra sygehus

32 Kirurgisk ambulatorium (B3 dagafsnit) som case et knudepunkt i sygehusvæsenet I 2015 blev foretaget ialt for- og efter kir. undersøgelser. Antallet af behandlinger vokser støt, og med ca. 50% siden Åbent ca. 200 dage om året, d.v.s. ca :200= 68 ambulante besøg om dagen Arbejdsopgave: Alle forundersøgelser og efterundersøgelser ved KIR. Knapt 5 fuldtidsansatte

33 Statestik siden ambulante besøg i Kirurgisk ambulatorium, Landssygehuset i Thorshavn Diagramtitel Serie 1 Serie 2 Serie 3 Kilde: Bodil Laksafoss, ledende lægesekretær ved Landssygehuset i Thorshavn

34 Begreb og fænomen Ambulatorie: Foretager undersøgelser og behandling af patienter der ikke er indlagt, men har brug for behandling på et sygehus. Ambulatoriet og skadestuen er sygehusets nervespidser, med deres blanding af banale småuheld og alvorlige tilfælde Citat úr Berlinske Tidenden 1991

35 Samtale med lederen af det færøske KIR.AMB. Tórhild Dalsgaard (TD) Eksempel på afdeling hvor megen hverdagsinnovation og tilpasning har været udvist de seneste 6 år. Mig: Hvordan kan det lade sig gøre? TD: Mine medarbejder er meget selvledende, fleksible fagligt og meget dygtige koordinatorer i hverdagen Min rolle er at være en tydelig leder, en god facilitator og kommunikator, og at sørge for at tingene er transperente. Jeg må sætte mig ind i de kirurgiske specialer (gynækologi, ortopædi, parenkym, urologi og journaloptag), så jeg ved lige meget, som mine medarbejdere, og hvad arbejdet kræver af dem

36 KIR.AMB er en lærende organisation + god til vidensdeling -> bevidsthed og refleksivitet om det man gør Mange udenlandske konsulenter tilknyttet KIR.AMB + oplæring nye unge læger -> at personale må kontinuerligt give faglige forklaringer og sidemandsoplære -> at tavs viden bliver til eksplicit viden og at det Donald Schøn, kalder for den refleksive praktiker er i spil hele tiden. Denne rutine i vidensdeling -> faglig udvikling, af metoder, procedurer og praksis raffineres -> hverdagsinnovation. Arbejdet er faglig og professionelt spændende, giver mening og arbejdsopgaven klar. Til trods for højt stress niveau (Koba & Djurhuus,2016) er personalegruppen stabil, lille udskiftning -> kontinuitet, overblik og god service til borger og pårørende

37 KIR.AMB er teambaseret Mig: Hvordan organiserer du arbejdet overordnet Teambaseret, eller? TD: Ja, i aller højeste grad. Alle er klar over metoder og fremgangsmåder. Personalets kvalifikationer og kompetencer medfører høj grad af komplementering -> stabilt flow. Mig: Hvordan har du rekrutteret dit personale, og hvordan vil du gøre det i fremtiden? TD: Skræddersyede stillingsannoncer jeg ved præcis hvad jeg går efter. Dem der bliver indkaldt til samtale bliver sorteret efter hvordan de har det med diverse sundhedsfaglig IT systemer, og ellers responderer på at arbejde i højtydende team, som beskrevet ovenfor. Fornemmer jeg den mindste utryghed finder jeg en anden.

38 Den nuværende og fremtidige medarbejder i KIR.AMB kendetegnet ved Højt faglig niveau og professionalisme Er entusiastisk, energisk og parat til vedvarende at lære noget nyt Parat til kort, men intensiv sidemandsoplæring, og parat til at bede om assistance, hvis det skal til i starten

39 Resultat Basis for godt og vedvarende samarbejde, hvor vidensdeling og hverdagsinnovation er i højsædet. De teorier der er om et innovativt miljø har god forklaringskraft i forhold til den færøske case.

40 Hvordan kan systemer lære af hinanden?

41 Hvad kan I sygeplejeledere gøre i Vestnorden, Norden, eller Skandinavien i forhold til vidensdeling, VIS og velfærdsinnovation? Udover det der allerede findes, at etablere idebanker på tværs af landegrænserne (dette kan gøres via IT-baserede rum, hvor man uploader kreative ideer, forskellige systemer/løsningsmodeller man har fundet ud af virker, projekter der er i spil og evaluering av projekter der allerede er gennemført, hvad har man implementeret, hvad virker godt og mindre godt o.s.v.) Man får transnational/atlantisk/skandinavisk netværksbaseret refleksiv sygeplejepraksis ud af sådan en ordning Interdependent vidensdeling -> smarte small scale arbejdsgange, processer og sundhedsfaglige velfærdsløsninger, som større sundhedssektorer også kan lade sig inspirere af Landene/nationerne de helt små mikrosamfund (Færøerne, Grønland og Island) + de større lande i Skandinavien, der også indeholder regioner og yderområder der fungerer som isolerede mikrosamfund kan lære rigtig meget af hinanden

42 De ulige geopolitiske proportioner i Skandinavien er til at få øje på

43 Vestnorden

44 Generelt små lande/nationer i Norden. Folketal varierer fra ca. 10 mio til individer) (Island, Åland, Færøerne og Grønland) Hvordan indretter man en sundhedsektor small scale så den matcher større samfund? Færinger (slemme til at copy-paste danske løsninger) Lande Folketal Areal km2 Danmark Færøerne Grønland Island Finland Åland Norge Sverige Kilde: Nordisk Statestik 2015.

45 Mini- og større sygehuse (målt i sengepladser) i Norden, til ialt 27 millioner indbyggere 2012 Number of beds Total Somatic wards Psychiatry Other Denmark 15,593 12,750 2,843 0 Faroe Islands Greenland Finland 28,705 8,965 3,727 16,012 Åland Iceland 1, Norway 19,937 11,739 6,075 2,123 Sweden 25,298 20,911 4,387 0 (Kilde: Nordisk statistik 2015, s.9)

46 Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken flere gange, men i fællesskab at udnytte hinandens kreative ideer -> innovation

47 Hvordan kan man gøre dette i praksis? Etablering af innovative netværker, evt. tværfaglige,( Højholdt, 2013) der kun har til formål at facilitere vidensdeling, VIS, opfølgning og evaluering på tværs af landegrænserne At i som ledere mødes jævnlig på videokonferencer og rapporterer til hinanden hvad i synes virker og hvad virker mindre godt At de kreative og innovative medarbejdere i har i afdelingerne får mulighed for at mødes både i cyperspace på videokonferencer og ansigt til ansigt -> et entreprenant sygeplejefagligt innovativt miljø der arbejder efter modellen ideudveksling hvor intet fagligt er for småt at dele ALMINDELIG SUND FORNUFT (ASF) ideer udveksles At det sygeplejefaglige personale får mulighed for at være i personlig interaktion på tværs af landegrænser den personlige kontakt vigtig for vidensdeling (Christensen, 2016: s.31)

48 Er der penge, eller finansiering til tiltagene? Ikke i klassisk forstand det offentlige mangler altid penge Dog er der politikere der forstår, samt forskere, der ser udgifter i forbindelse med forskning, innovationsprojekter o.s.v. som investeringer i velfærd, ikke udgifter. Der findes et fagligt begreb for dette den innovative investeringsstat (Greve, 2015) Der er penge i mange fonde nationalt, regionalt og på EU basis der kunnu financiere velfærds-innovations-udviklingsprogrammer helt eller delvist det gælder om at finde dem.

49 Fryd og gammen når man ser lyset sammen Vigtigt at man fejrer når det lykkes. F.eks. At medarbejdere får muligheden for at dygtiggøre sig i forhold til det de fagligt er engageret i -> positive ringvirkninger i organisationen

50 Litteraturliste Darsøe, Lotte (2013) Innovations Pædagogik kunsten at fremelske innovationskompetence. Samfundslitteratur, KBH Drucker, Peter (1989) Innovation and Entrepreneurship: Practice and Principles. Pan Books, London Christensen, Peter H. (2010)Mere vidensdeling. Hans Reitzels, KBH. Christensen, Peter H. (2016) Bedre vidensdeling. Hans Reitzels, KBH. Greve, Bent (2015) Den sociale og innovative velfærdsstat. Hans Reitzels, KBH. Højholdt, Andy (2013) Tværprofessionelt samarbejde i teori og praksis. Hans Reitzels, KBH. Sørsensen, Erik Elgaard m.fl. (red.) (2015) Ledelse og læring i organisationer. Hans Reitzels Thylfors, Ingela (2008) Lederskab i velfærdsorganisationer. Hans Reitzels, KBH. Qvortrup, Lars (2001) Det lærende samfund hyperkompleks viden. Gyldendal, KBH

51 Links file:///c:/users/susanna/downloads/sundhedsinnovation_og_erhvervssamarbej de%20(2).pdf og_hverdagens_innovation_med_fair_proces.html on%20-%20i%20og%20med%20praksis.pdf n+peer+review oren+peer+review&btng=&hl=da&as_sdt=0%2c5

SÅ DEL DOG DEN VIDEN! Peter Holdt Christensen 4. maj 2010

SÅ DEL DOG DEN VIDEN! Peter Holdt Christensen 4. maj 2010 SÅ DEL DOG DEN VIDEN! Peter Holdt Christensen 4. maj 2010 Videndeling er samarbejde Working in teams does not come easily to physicians, who still often see themselves as heroic lone healers. Nonetheless,

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan?

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Jacob Torfing Affaldsdage 2013 10. oktober Hvorfor offentlig innovation? Den gode: Innovation gør det muligt at indfri

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Hvorfor skal innovation struktureres?

Hvorfor skal innovation struktureres? Hvorfor skal innovation struktureres? BLIV PRÆSENTERET FOR EN DIDAKTISK METODE TIL UDVIKLING AF INNOVATIVE KOMPETENCER I ALLE FAG SAMT PROCESSER OG STRUKTURER, DER BIDRAGER TIL ØGET KREATIVITET KONFERENCE

Læs mere

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Målret samtalen sygefraværssamtaler med effekt Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Resonans A/S Leder- talentudvikling, team- organisationsudvikling

Læs mere

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan?

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Den 17.1-2013 Notat om: Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Af lektor Albert Astrup Christensen Dette notat indeholder idéer til styrkelse af transfer i forbindelse med planlægning og gennemførelse

Læs mere

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet &

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S. Cand.psych Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S.

Læs mere

Strategi for Hjemmesygeplejen

Strategi for Hjemmesygeplejen Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.18.00-P05-1-14 Sagsbehandlere: TC/ MSJ Dato: 3. maj 2016 Strategi for Hjemmesygeplejen Sundhed og Omsorg 2016-2020 1 Indledning Sygeplejeområdet i Horsens

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Leder i en sammenlægningsproces

Leder i en sammenlægningsproces Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen Leder i en sammenlægningsproces Ledernes Hovedorganisation Att.: Lederudvikling Vermlandsgade 65 +++ 1048 +++ 2300 København S 11 gode råd til, hvordan kommunale

Læs mere

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF DYNAMISK UDVIKLINGSCHEF TIL GREVE KOMMUNE Er du god til strategisk udvikling af medarbejdere og organisation? Og er du stærkt processuelt forankret og har talent

Læs mere

Talentudvikling af ledere i Aalborg Kommune

Talentudvikling af ledere i Aalborg Kommune Punkt 15. Talentudvikling af ledere i Aalborg Kommune 2013-46484 Borgmesterens Forvaltning indstiller, efter drøftelse i Direktørgruppen, at Magistraten, - drøfter oplæg til talentudvikling af ledere fra

Læs mere

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Uddannelsesforbundets fyraftensmøde Københavns Tekniske Skole 8. Oktober 2015 Adjunkt, ph.d., Arnt Louw (avl@learning.aau.dk) Center for Ungdomsforskning

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation

Samarbejdsdrevet Innovation Samarbejdsdrevet Innovation Jacob Torfing Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland Bodø, 4. Marts, 2014 Fokus på offentlig innovation Innovation har længe været set som kilde til økonomisk vækst

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ KOLDKÆRGÅRD MANDAG DEN 14. SEPTEMBER 2015 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland, november 2015 Oplag 300 stk.

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Aarhus Universitet Forårssemesteret 2011 Master i offentlig ledelse INNOVATIONSLEDELSE Undervisere: Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Professor Christian

Læs mere

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Ældreområdet Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Klinisk undervisningssted Ældreområdet Hjemme Sygeplejen Billund Kommune Adresse Nygade 29 7200 Grindsted Telefon Teamleder Ann

Læs mere

Den pårørende som partner

Den pårørende som partner Materialet skal støtte en mere aktiv inddragelse af de pårørende Vi har tænkt materialet som en støtte for de ledelser, der i højere grad ønsker at inddrage de pårørende i udredning og behandling. Vi har

Læs mere

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud.

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Der er hul igennem til de små Børn i 0-2-års alderen er parate til læring: De er faktisk født klar. Og det skal imødekommes. Vi skal selvfølgelig

Læs mere

INNOVATION. Annette Vogelsang Rieva

INNOVATION. Annette Vogelsang Rieva INNOVATION Annette Vogelsang Rieva Innovation - Disposition 1 - Hvorfor Innovation? 2 - Hvad er innovation? 3 - Hvordan Innovation? Innovationsstrategi Danmark løsningernes land (2012) Visionen: Danmark

Læs mere

Rebild Kommune frem mod 2040. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Rebild Kommune frem mod 2040. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Rebild Kommune frem mod 2040 Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Rebild kommune i dag Det er en landkommune, og vi kender et par byer i kommunen, men kan ikke udpege kommunegrænserne

Læs mere

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg Strategi 2016-2018 I Forsvarets Auditørkorps arbejder vi sammen med forsvarets øvrige myndigheder hver dag for Danmarks sikkerhed, interesser og borgernes tryghed. Auditørkorpsets unikke bidrag til forsvarets

Læs mere

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Ikke bare den private sektor men også den offentlige sektor skal være innovativ Innovationsindsatsen drives af tre forskellige innovationsfortællinger:

Læs mere

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 2015-2017 STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 Side 4 EAL Strategi INTRODUKTION Erhvervsakademiet Lillebælt har i 2014 gennemført en proces, hvor bestyrelse, ledelse og medarbejdere i fællesskab har udfoldet strategigrundlaget

Læs mere

Organisatorisk Innovation

Organisatorisk Innovation Organisatorisk Innovation Morten Balle Hansen Ph.d. Professor (MSO) i Offentlig Organisation og Forvaltning Center for Organisation, Management og Administration (COMA) Forskningsgruppen for Offentlig

Læs mere

Spillebane for ledelse ved Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. - udmøntning af Region Sjællands ledelsesværdier

Spillebane for ledelse ved Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. - udmøntning af Region Sjællands ledelsesværdier Spillebane for ledelse ved Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse - udmøntning af Region Sjællands ledelsesværdier Klarhed Fornyelse Sammenhæng Resultater Indlevelse 1. Indledning Som del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft - En konkret forsøgsordning med behandling i eget hjem På billedet ses de udekørende sygeplejersker Heidi Bøgelund Brødsgaard, Susanne

Læs mere

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Arbejdsfællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Praksisfællesskaber i organisationer Communities of practice are everywhere. We all belong to communities of practice. At home,

Læs mere

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel Denne omformulering af det kendte Søren Kierkegaard citat Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns sætter fokus på læring som et livsvilkår eller en del af det at være menneske. (Bateson 2000). Man

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

kreativitetslaboratoriet

kreativitetslaboratoriet kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform 55067_krealab.indd 1 29/08/07 10:20:16 Den Kreative Platform er kernen i Kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform er en metafor for et sted, hvor deltagerne

Læs mere

INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært?

INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært? INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært? Iværksætterkultur i Grønland Er ca. på dette niveau 1 INNOVATION I GRØNLAND!! Fangerkulturen har jo udviklet sig gennem tiderne den fantastiske kajak, er

Læs mere

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI Fagansvarlig: Professor Kurt Klaudi Klausen, Institut for Statskundskab Underviser: Ekstern Lektor,

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Hvorfor er ledelse vigtig for psykisk arbejdsmiljø?

Hvorfor er ledelse vigtig for psykisk arbejdsmiljø? Hvorfor er ledelse vigtig for psykisk arbejdsmiljø? Arbejdsmiljø konference 2008 Anita Mac & Peter Hagedorn-Rasmussen Program Hvorfor er ledelse vigtigt? Ledelsesstrategier, det personlige lederskabs praksis

Læs mere

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Indledning: Vores afholdte skolechef gennem 12 år har valgt at gå på pension. Vi søger derfor hans afløser til tiltrædelse 1. april 2015

Læs mere

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Vi har viden, metode og IT-teknologi, der hjælper kommunerne med at skabe sammenhængende forløb i krydsfeltet mellem sundheds- og beskæftigelsessektoren

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Ansøgningsrunde målrettet projekter, der i offentlig-privat samarbejde løser udfordringer i fremtidens

Læs mere

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar STEEN & STRØM... er repræsenteret i 3 lande drifter 54 shoppingcentre har 400 ansatte.har 5.000 leverandører har 3.300 butikker har 25.000 medarbejdere

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 BRØNDBY KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 - En værdig ældrepleje FEBRUAR 2016 Værdighed Brøndby Kommunes ældrepolitik berører mange vigtige emner, der har betydning for skabelsen af et godt, langt og aktivt

Læs mere

HÆMATOLOGISK AFDELING R

HÆMATOLOGISK AFDELING R Karakteristika for hæmatologiske patientforløb Hæmatologiske sygdomme kræver ofte langvarig behandling og medfører at patienternes immunforsvar er svært påvirket. At leve med et svært påvirket immunforsvar

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade Virksomhedsgrundlag Specialområde Hjerneskade 2014/2015 Psykiatri og social Specialområde Hjerneskade 2 Forord Med dannelsen af Specialområde Hjerneskade er alle Region Midtjyllands tilbud til voksne med

Læs mere

Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016

Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016 Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016 Version 4, den 18-04 -16 Indledning Styring i Vejen Kommuner er en del af i direktionens strategiplan 2016-2017. Et nyt styringskoncept er en del

Læs mere

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK.

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. UNDERVISERE PÅ FORLØBET Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. De to undervisere har sammen skrevet bogen Ledelse i kompleksitet - en introduktion

Læs mere

Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig:

Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig: INNOVATIONSSTRATEGI Forord I år 2018 står tre ting lysende på tavlen, når der bliver talt om Assens Kommune. Nemlig: - Vækst & udvikling - Flere vil bo her - Alle får uddannelse. For at nå dertil skal

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen

Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen Besøg i Varde Kommune 8. Februar 2016 EU Konsulent Henriette Hansen 1 Agenda Præsentation af SDEO Hvad er EU Projekter Kort intro til EU s programmer Kommunal parathed ift. EU projekter Kommunekonceptet

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

INCUBAs vision. Hvad stræber vi efter

INCUBAs vision. Hvad stræber vi efter INCUBA i forandring INCUBAs vision Hvad stræber vi efter INCUBA skal være det bedste udviklingsmiljø for professionelle virksomheder, der er i front på deres felt og det foretrukne miljø for ambitiøse

Læs mere

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle Strategiimplementering: Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle - Evaluering og udvikling af virksomhedens strategiimplementerings kompetencer Klaus Lund & Partnere Bernstorff Slot Jægersborg

Læs mere

Samarbejde over grænser i Skandinavien

Samarbejde over grænser i Skandinavien Samarbejde over grænser i Skandinavien Præsentation af EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Rebild den 1. September 2015 Öresundsbron i kvällsljus Kasper Dudzik HVAD ER INTERREG

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation

Samarbejdsdrevet Innovation Samarbejdsdrevet Innovation Jacob Torfing COK, 15. November, 2011 NPM har tabt pusten u New Public Management har givet mere fokus på ledelse, målstyring, resultater og evaluering u Men gode ting er blevet

Læs mere

Nyt lys på telemedicin og telesundhed i Danmark

Nyt lys på telemedicin og telesundhed i Danmark Nyt lys på og telesundhed i Danmark Whitepaper december 2015 OM NETPLAN CARE Netplan Care er en del af Netplan, som siden 1994 har ydet uafhængig rådgivning til offentlige og private kunder inden for kommunikationsnetværk

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Job- og kravprofil vedrørende stillingen som viceskoleleder på Langagerskolen

Job- og kravprofil vedrørende stillingen som viceskoleleder på Langagerskolen Jesper Lund Aarhus, den 2. maj 2013 Job- og kravprofil vedrørende stillingen som viceskoleleder på Langagerskolen AUSTRALIA AUSTRIA BELGIUM BRAZIL DENMARK CHINA ESTONIA FINLAND FRANCE GERMANY INDIA ITALY

Læs mere

Fokus på innovation med Walt Disneys. kreativitetsstrategi? Præsentationens Indhold: Indledning Hvad er Walt Disneys

Fokus på innovation med Walt Disneys. kreativitetsstrategi? Præsentationens Indhold: Indledning Hvad er Walt Disneys Fokus på innovation med Walt Disneys kreativitetsstrategi Præsentationens Indhold: Indledning Hvad er Walt Disneys kreativitetsstrategi? Fordele? Udbytte? Hvem kan have glæde af innovationsprojekter? Hvordan

Læs mere

It projekt i Varde. Fra NASA til Ansager. Tistrup, Næsbjerg og Ansager Skoler

It projekt i Varde. Fra NASA til Ansager. Tistrup, Næsbjerg og Ansager Skoler It projekt i Varde Fra NASA til Ansager Tistrup, Næsbjerg og Ansager Skoler Konteksten DATA Areal Varde Kommune 1.236,7 Km2 (nr. 4 af 98 kommuner) Indbyggertal Varde Kommune 49.969 (nr. 37 af 98 kommuner)

Læs mere

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs.

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. -nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. Den Professionelle Fællesskaber er en 1-årig uddannelse, der giver dig en helt ny faglighed. Du har måske allerede kendskab til, hvad det vil sige at facilitere.

Læs mere

Maritimt Brancheudviklingscenter

Maritimt Brancheudviklingscenter 1(5) Projektrapport 2013-05-06 Anne Sofie Rønne Erhvervshus Nord Maritimt Brancheudviklingscenter Baggrund Etablering af det maritime brancheudviklingscenter udspringer af en række lokale forhold så som

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention nikolaj stegeager erik laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention Nikolaj Stegeager og Erik Laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring udvikling intervention Nikolaj

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune Ejendomsstrategi Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune I Silkeborg Kommune vil vi give vores ejendomme større værdi for fællesskabet. Vi ønsker, at Silkeborg Kommunes bygninger skal bruges mere og

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Entreprenørskab & sociale medier

Entreprenørskab & sociale medier Entreprenørskab & sociale medier Århussalen, Skt. Knuds Torv 3, Århus den 12. juni 2013 Psykologkampagnen Program 09:00 09:15 Morgenbrød og kaffe 09:15 09:20 Velkomst v. Psykologkampagnen 09:20 09:40 Præsentation

Læs mere

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 4. maj 2015 Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 Silkeborg Kommune har læst Region Midtjyllands spareplan 2015-19, og vi takker for muligheden for at kunne afgive høringssvar herom forud

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Pervasive Healthcare

Pervasive Healthcare Pervasive Healthcare Hvordan indtænkes informations- og kommunikationsteknologi i fremtidens sundhedsydelser og sygehusbyggeri? om mursten, milliarder og mennesker! Jeppe Spure Nielsen, projektkoordinator

Læs mere

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus)

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Underviser Per Brændgaard Søren Tange Kristensen Få den nyeste viden om kostens betydning for børns udvikling, intelligens og helbred. Vær med til

Læs mere

Kvalitet i professionsuddannelser. Evalueringsteknologier i professionsuddannelser. Lektor Jørgen Gleerup, SDU og UC Syddanmark

Kvalitet i professionsuddannelser. Evalueringsteknologier i professionsuddannelser. Lektor Jørgen Gleerup, SDU og UC Syddanmark Kvalitet i professionsuddannelser Evalueringsteknologier i professionsuddannelser. Lektor Jørgen Gleerup, SDU og UC Syddanmark Tiden nu: Tiden er præget af diskurs- og konstitutionskampe Diskurskampe om

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 [DET TALTE ORD GÆLDER] Kære frivillige og konsulenter. Tak for invitationen til arrangementet i dag og muligheden for at give Jer nogle ord med på vejen

Læs mere

5 7. klasse. Virksomhed og skolebod - MC Elle og Soul-Kitchen

5 7. klasse. Virksomhed og skolebod - MC Elle og Soul-Kitchen 5 7. klasse. Virksomhed og skolebod - MC Elle og Soul-Kitchen På Ellemarkskolen har 7. klasse normalt skolebod en gang om året. Her tjener de penge til deres kommende lejrskole. I dette skoleår har skoleboden

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12 I. d LOV - en strategi for å fremme læring Design i evaluering Anmeldt af ledelses Egon Petersen Hanne Kathrine Krogstrup konsulent EP-[onsultlng,

Læs mere

Sæt skub i borgermøderne! Hvordan skaber vi de rette betingelser til samarbejdet med borgere?

Sæt skub i borgermøderne! Hvordan skaber vi de rette betingelser til samarbejdet med borgere? Sæt skub i borgermøderne! Hvordan skaber vi de rette betingelser til samarbejdet med borgere? Hvem er jeg? Manon de Jongh, Organisatorisk adfærd, fra Holland Organisationskonsulent, partner Dr. afhandling

Læs mere

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.)

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.) Dagens hovedbudskaber Kvartalsrapporter og RADS monitorering fra AMGROS hvor kommer data fra og bruges de? Vi kan skabe overblikket i data Vi kan sammenligne data på tværs af regioner Vi leverer data og

Læs mere

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET CAND.TECH. I 2-ÅRIG KANDIDATUDDANNELSE KØBENHAVN FÅ KOMPETENCER TIL AT LEDE FREMTIDENS BYGGERI Har du mod på at udvikle dine ledelseskompetencer, og brænder du samtidigt

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital. Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog

Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital. Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog 1 Programmet Forskningsprojektet Hvad viser forskningsresultaterne Gode råd til virtuelle

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP)

CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP) CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP) FÅ VÆRKTØJERNE TIL AT VÆRE BLANDT DE BEDSTE SALGSLEDERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Du kommer på en rejse, hvor du får tilført praksisnære værktøjer og redskaber

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

TeleCare Nord Resultater og erfaringer

TeleCare Nord Resultater og erfaringer TeleCare Nord Resultater og erfaringer Hvorfor Global udfordring med øget antal kronikere Pilot og forskningsprojekter viste potentiale Kronisk sygdom udgør en stor og stigende del af sundhedsbudgettet

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Faciltering af videnprocesser

Faciltering af videnprocesser Faciltering af videnprocesser ESB-netværkets årlige temakonference 2016 Odense, tirsdag d. 19. april 2016 kl. 10.20-14.00 b Ravn, Ph.D., lektor DPU/Aarhus Universitet, Campus Emdrup ravn@edu.au.dk og www.edu.au.dk/fv

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i 1 Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i mit daglige arbejde, men de tre som jeg har valgt at

Læs mere

Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis

Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis Mona Engdal Larsen, Diabeteskoordinator Fyn Annemarie Varming, forsker ved Steno Diabetes Center Regitze Pals, forskningsassistent ved Steno Diabetes

Læs mere

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen Forord Er du studerende eller nyuddannet læge er Region Sjælland et oplagt område at søge til: Her er gode karrieremuligheder

Læs mere