Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune. Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune. Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune"

Transkript

1 Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune

2 Kolofon Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune Tillæg til projektrapporten: Levende Hegn i Roskilde Kommune Forfattere: Udgiver: Malene Callesen Dall, Emilie Friis Nielsen, Michala Becker Ryttergaard & Mette Thornholm Det Biovidenskabelige Fakultet LIFE Københavns Universitet Udgivelsestidspunkt: Juni 2011 Tryk: Ryttergaard Print og Design, Tårnby Sidetal: 14 Oplag: 7 Gengivelse ved følgende referering: Dall, M.C., Nielsen, E.F., Ryttergaard, M.B. & Thornholm, M. (2011): Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune. Ryttergaard Print og Design, Tårnby. Illustrationer: Fotos: Malene Callesen Dall Kort: Arealinfo 2011 Tegning: Miljøministeriet 2002

3 Indledning Strategi for levende hegn i Roskilde Kommune er en ramme for den fremtidige forvaltning af levende hegn i kommunen. Der kan konstateres en stigning af plantede levende hegn i kommunen, hvoraf en del er resultatet af tilskudsrunder i hhv og Inden for de næste par år kan der forventes endnu en tilskudsrunde. Nye hegn påvirker landskabets karakter, da de har en anderledes sammensætning i plantevalg og udformningen end tidligere plantede hegn. Det er derfor kommunens ambition, at tage del i udformningen af landskabet ved at skabe en ramme for fremtidige beplantninger til fordel for helhedsindtrykket af det åbne land. Roskilde Kommune ønsker at friholde værdifulde landskaber for bebyggelse og anlæg, som vil forringe de visuelle oplevelsesmuligheder, hvilket de levende hegn kan påvirke. Strategien opstiller en række udfordringer for den fremtidige forvaltning af landskabet og de levende hegn. Strategien opstiller herefter en række ambitioner som udtrykker de målsætninger, der skal fungere som retningslinjer i den fremtidige forvaltning af det åbne land i Roskilde Kommune. Sidst i strategien opridses en række indsatser, som er nødvendige for at kunne opfylde de nævnte ambitioner. Udsigt fra Hvedshøj, hvor landskabet er præget af levende hegn.

4 Baggrund Roskilde Kommunes kommuneplan for 2009 udtrykker, at der skal udvikles en særskilt strategi for en sammenhængende grøn og blå struktur for hele kommunen. Strategien skal sikre en overgang mellem by og natur, og skabe adgange til det åbne land. Desuden skal vigtige oplevelsesværdier som udsigter, terrænformer og levende hegn fremhæves. I forbindelse med denne målsætning kan levende hegn spille en betydelig rolle, da levende hegn har stor betydning for oplevelsen af kulturlandskabet. Hvidtjørn blev i starten af 1900 tallet plantet i markskel for at holde husdyr ude af markerne. Området omkring Maglegård er åbent med store vidder og kun få levende hegn. Traditionelt har levende hegn haft stor betydning for landbrugsproduktionen. Som følge af hegnets lævirkning hæves temperaturen på marken, og vandbalancen forbedres, hvorved udbyttet af afgrøden kan øges. Desuden er levende hegn i Roskilde brugt til at markere markskel og dermed sikre markfred, hvilket har været udnyttet siden udskiftningstiden i 1800-tallet. Gamle levende hegn indeholder derfor en særlig kulturværdi, som bør bevares. På de frugtbare lerjorde i Roskilde Kommune spiller den læskabende virkning en mindre rolle end på de sandede Vestjyllandske jorde og derfor er der flere muligheder for de levende hegns placering i landskabet.

5 Med den rette lokalisering i kulturlandskabet kan hegn være med til at understrege mønstret af marker og terrænformer. Levende hegn kan, med sine lange rette linjer, lede blikket i det åbne land og skabe vidder, eller det kan skabe små private rum der gemmer på særlige oplevelser. Jeg synes vi har fået plantet et rigtig flot hegn Vilde dyr og planter nyder godt af de levende hegn, som er små oaser i et ellers homogent landbrugslandskab. Hegnenes struktur, herunder højde, bredde og artssammensætning har stor betydning for hvilke dyr og planter der kan trives. Hegnene kan med den rette pleje være kontinuerlige elementer, og dermed gode habitater for dyr og planter. Formanden for Roskildes læplantningslaug Levende hegn er en slående kontrast til agerbruget. Der er mange interesser forbundet med landskabet som helhed. Interesserne spænder bredt og handler om natur, biodiversitet, rekreation, sundhed, produktion, miljø, kulturarv, byudvikling og infrastruktur. Lodsejernes beslutninger i forbindelse med forvaltningen af ejendommen kan derfor få betydning for andre. Strategien kan medvirke til en helhedsorienteret tilgang af forvaltningen af det åbne land, hvor forskellige sektorer og interesser integreres. Strategien er ikke en færdig skabelon, men skal ses som en ramme for den fremtidige udvikling af netværket af levende hegn. Strategiens primære opgave skal være at oplyse og rådgive borgerne i Roskilde Kommune og åbne op for en aktiv deltagelse for alle i den fremtidige debat om Roskilde Kommunes landskaber, natur og kulturarv.

6 Udfordringer Landskab Levende hegn kan være et markant element i landskabet, og placeringen bør overvejes nøje. Landskabet i Roskilde Kommune byder på forskelligartede og smukke udsigter. De levende hegn leder blikket ud mod horisonten og understreger landskabets konturer. Det er vigtigt, at være opmærksom på dette i den fremtidige forvaltning af landskabet, da etableringen af levende hegn kan få store konsekvenser for oplevelsen af og adgangen til landskabet. Levende hegn kan forstærke et landskabs karakter, men ved forkert placering kan det også skjule og ødelægge ellers smukke landskaber. Før kunne man se hele vejen op til landsbyen Hobbylandmand fra Veddelev-egnen. Udsigten fra Hvedshøj er karakteriseret ved parallelle hegn. Disse perspektiver bør medtænkes i den fremtidige forvaltning så etableringen af levende hegn er med til at forstærke og understrege landskabets karakter.

7 Kulturarv Roskilde Kommune har en rig kulturhistorie, som har sat sit præg på det åbne land. Gravhøje og langdysser fremstår flere steder tydeligt i landskabet og er med til at skabe forbindelse mellem fortiden og nutiden. Den overordnede struktur af flere af de mindre landsbyer omkring Roskilde har været uforandret siden 1800-tallet. Spor fra stjerneudstykninger kan stadig genfindes i landskabet i form af veje og sten- og jorddiger som f.eks. ved Aagerup. Desuden er de levende enrækkede hegn, der blev plantet i forbindelse med udstykningen, med til at karakterisere og skabe en egnsidentitet for Roskilde og Midtsjælland, da de indeholder egnens karakteristiske arter som pil, poppel, tjørn og seljerøn. Historisk kort over Aagerup, hvor veje samt sten- og jorddiger viser spor af stjerneudstykning en. Gravhøjen Hvedshøj ligger højt placeret i landskabet og fremstår tydeligt i landskabet. Med tiden vokser hegnet i forgrunden op og derved sløres dette markante landskabselement. Levende hegn kan understrege kulturmønstre i landskabet, men der er også risiko for at mønstrene sløres eller helt forsvinder ved etableringen af levende hegn. Disse perspektiver bør indtænkes i ejernes forvaltning af levende hegn på deres ejendomme, således at kulturhistorien fortsat kan være med til at præge landskabets mønstre.

8 Natur Vi planter hegn for naturen, fuglene og for at have et sted at gå aftentur Roskilde Kommunes natur er med til at skabe mangfoldighed i landskabet. Det enkelte naturareal rummer spændende naturoplevelser, og er med til at give en forståelse for naturens sammenhænge for store og små. De levende hegn i kommunen bidrager til denne mangfoldighed og kræver kontinuerlig pleje for at bibeholde deres mangfoldighed. Hobbylandmand fra Hvedshøj-egnen. Der er kommet markant flere rådyr efter vi har plantet hegn Pensioneret produktionslandmand fra Veddelev egnen. Vildtremise ved Gammelgård, Veddelev, ligger som en ø i produktionslandskabet. Naturen, herunder de levende hegn, er under pres fra landbrugsproduktionen og mange naturarealer ligger isoleret og uden adgang for dyr og mennesker i landskabet. Levende hegn kan skabe forbindelser i naturen og forbindelse mellem natur og mennesker. De levende hegn kan skabe naturoaser ude i produktionslandskabet. Disse muligheder skal være en del af den fremtidige forvaltning af naturen og landskabet i Roskilde Kommune.

9 Vision De beskrevne udfordringer skaber rammen for Roskilde Kommunes strategi for levende hegn i kommunen, og vil udmønte sig i en række ambitioner. Visionen for Roskilde Kommune er med levende hegn at skabe: - forbindelser i naturen - forbindelse til kulturen og historien Levende hegn er til gavn for store og små, flora og fauna, og alle dem midt imellem. - forbindelse mellem mennesker og natur - men de skal plantes med omtanke. Gamle og nye hegn ved Ørsted. På venstre side ses et nyere hegn, hvor hegnet på højre side er af ældre dato. Det gamle hegn har udsigtshuller mod Gundsømagle Sø.

10 Ambitioner Bevare og forbedre særlige udsigter Roskilde Kommunes åbne land er et kuperet landskab, der byder på talrige udsigter og store vidder. Blandt andet er udsigten over Roskilde Fjord værdsat blandt byens borgere og er en del af Roskildes identitet. Denne udsigt kan nydes fra gravhøjen Masterhøj nord for Himmelev og fortsat op mod nord gennem landskabet. Det er vigtigt, at der i forbindelse med etableringen af levende hegn tænkes langsigtet, da hegnenes påvirkning af landskabet ændres over tid. Styrke landskabskarakteren I Roskilde Kommune findes mange forskellige landskabstyper, og det er vigtigt at bevare og forbedre disse for at vedholde diversiteten af det åbne land. Udsigten fra gravhøjen Hvedshøj med jorddige, levende hegn og vådområde Et tydeligt eksempel er herregårdslandskabet omkring Risbyholm og Maglegård. I dette landskab er der risiko for at et uheldigt placeret hegn vil lukke det ellers åbne landskab. Modsat findes der også landskaber i mindre skala, husmandsudstykninger, hvor beplantninger og levende hegn udgør en stor del af landskabet og er med til at skabe små rum i landskabet. Her kan karakteren forstærkes med markering af skel ved hjælp af levende hegn. Der findes mange andre typer landskaber i kommunen, hver især har de en speciel karakter som gør dem unikke. Etablering af nye levende hegn bør derfor for så vidt muligt forsøges at passe ind i den karakter. Styrke kulturarven i det åbne land Roskilde Kommunes åbne land har en rig kulturhistorie. Der er for eksempel talrige gravhøje, jord- og stendiger, spor fra bopladser, gamle landsbyer med gadekær og velbevarede stjerneudstykninger. Gravhøjene toner frem mange steder og særligt i området mellem Ågerup og Hvedstrup findes mange runddysser og langdysser. Ågerup og Tågerup gamle landsbyer, hvor stjerneudstykningen stadig

11 kan genfindes. Disse kulturhistoriske elementer bør bevares og forstærkes. Sporene kan nemt udviskes ved uheldige placeringer og fjernelse af levende hegn. Levende hegn kan få en betydelig højde som kan skjule bagvedliggende landskabselementer. Det er vigtigt at huske på de kulturhistoriske elementers værdi for landskabet i forbindelse med forvaltningen af de levende hegn. Skabe sammenhænge i naturen Roskilde Kommune er en aktiv deltager i målsætningen om at sikre og forbedre biodiversiteten og miljøet. Levende hegn er et refugium for dyr og planter, da disse er trængte i produktionslandskabet. Det er derfor kommunens ambition at sikre og forøge levende hegn i kommunen. Det er vigtigt, at der i forbindelse med etableringen af nye hegn tænkes i at skabe større sammenhæng både mellem de nye og de gamle hegn, men også mellem andre habitater såsom vildtremiser. Sammenhængen skabes ved at forbinde habitaterne og derved sikre korridorer for dyre - og plantelivet. Matrikelskel markeret med jorddige og levende hegn ved Maglegård. Sikre en kontinuerlig vedligeholdelse af gamle og unge hegn I Roskilde Kommune findes mange gamle hegn, som har et højt indhold af biodiversitet. Især selvsåede hegn har en særlig værdi, da flere undersøgelser har vist at der tilknyttet dem findes en særlig artsrigdom. Det er vigtigt, at vurdere om gamle hegn kan restaureres frem for at blive erstattet af nye. Det bør overvejes om ældre træer kan stynes, og evt. huller kan plantes til, før et hegn fjernes. I den forbindelse bør plantevalget overvejes, så det egnstypiske præg bliver bevaret. Nye levende hegn har brug for pleje og vedligeholdelse for at bevare deres kvalitet. Uden pleje risikerer man, at der opstår huller i hegnet, at træer mistrives og i værste fald at de efter en årrække dør.

12 Øge borgernes bevidsthed om værdien af de levende hegn Roskilde Kommune ønsker at inddrage sine borgere i de beslutninger som knytter sig til det åbne land. Det åbne land er en del af borgernes hverdag og borgerne er en del af landskabet. Det er derfor vigtigt, at borgerne bliver informeret og vejledt om de funktioner som de levende hegn opfylder i forhold til landskab, kulturarv og natur, således at de kan være med i beslutninger vedrørende deres landskaber. Det glæder mig hver dag jeg kører forbi mit hegn Hobbylandmand fra Veddelev egnen Ældre hegn af tjørn og hyld, pryder flere steder markskellene i Roskilde Kommune.

13 Indsatser Strategiens opstillede ambitioner kan udmøntes i en række indsatser. Indsatserne kan enkeltvis opfylde flere ambitioner og er således ikke målrettet en enkelt ambition. Vi skaber fristeder for dyrene Landboer fra Hvedshøj - egnen. Informationsaftener om levende hegns funktioner Aftener med muligheder for vidensdeling mellem lodsejere, entreprenører, lokale DN-repræsentanter, forskere med viden om levende hegn før og nu, landboforeninger i området (Gefion og Nordsjællands Landboforening) og Landsforeningen Plantning og Landskab. Kontakt til læplantningslaug I forbindelse med næste tilskudsrunde tager Roskilde Kommune kontakt til de læplantningslaug der skal stå for læplantningen i området. Her informeres om kommunens hegnsstrategi og hvilke tiltag der kan være relevante i forhold til de nye hegn. Når foreningerne holder deres møder i forbindelsen med opstarten, kan kommunen også være behjælpelig med information om strategien. Undervisningsaktiviteter om levende hegn målrettet børn - levende hegn til levende børn Levende hegn kan benyttes til at skabe læ for plantager. Børn er videbegærlige og interesserede i alt hvad de kan se og opleve. Initiativer der tager børnene ud til hegnene kan få strategien ind i hjem, der ellers ikke tænker over levende hegn og deres rolle i landskabet, deres udformning og sammensætning. Folder til lodsejere om hegnsplantning Folderen skal være målrettet dem der planter og plejer kommunens levende hegn. Folderen kan bestå en række anbefalinger til hegnenes udformning, planteindhold, placering og naturindhold.

14 Avisartikler om levende hegn Artikler skrevet af lokale eksperter omhandlende forskellige aspekter af levende hegn, herunder landskab, natur og kultur. Kan bl.a. bruges i landbrugsaviser og i lokalaviserne for at oplyse en bredere gruppe af borgere i Roskilde Kommune. Museumsudstillinger om hegn og deres betydning I tilknytning til undervisningsaktiviteterne kan det lokale museum lave udstillinger om de historiske og kulturelle aspekter som knytter sig til levende hegn. Hjemmeside med visualisering af hegnsplantning til brug for lodsejerne En let tilgængelig hjemmeside i stil med ejendomsmæglersider, der giver brugerne mulighed for at konstruere sin egen visualisering af det lokale landskab, ved brug af luftfotos, landskabsbilleder og flytbare levende hegn. Ekskursion til de levende hegn i kommunen Interesserede borgere i kommunen kan se og få information om de levende hegn. Initiativtagere kan være Danmarks Naturfredningsforening, Kommunens Grønne Råd, naturvejledere, læplantningslaug og Friluftsrådet. Levende hegns mange funktioner i det åbne land vil fortsat skabe grundlag for forskning.

Beskyttelsesområder vejledning

Beskyttelsesområder vejledning Beskyttelsesområder vejledning Den statslige naturpolitik I den statslige landsplanredegørelsen fra 2006 lægges der vægt på, at planlægningen af det åbne land skal sikre den bedst mulige tilstand for natur

Læs mere

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ TEKNIK OG MILJØ HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Vejledende retningslinier

Læs mere

Til Kommunalpolitikerne i Jammerbugt Kommune

Til Kommunalpolitikerne i Jammerbugt Kommune DN Jammerbugt Afdeling Formand: Søren Rosenberg Perikumvej 18, 9440 Aabybro Telefon: 30 24 18 34 el. 98 24 18 24 s.rosenberg@bbnpost.dk Til Kommunalpolitikerne i Jammerbugt Kommune Kan det virkelig passe,

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild

Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 L 206 Bilag 14 Offentligt Manipulation af visuelle konsekvenszoner i VVM redegørelsen Nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild Birk Nielsen manipulerer i

Læs mere

Fremtidens landskaber hvorfor?

Fremtidens landskaber hvorfor? Fremtidens landskaber hvorfor? Lihme sogn anno ca.1950 og 2009 Flere funktioner gør krav på det åbne land: bosætning, andet erhverv, turisme, energi- og træproduktion, drikkevand, naturog landskabsbeskyttelse

Læs mere

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009 40 Fotostandpunkt N1 NABOER MOD NORDØST Møller Fotostandpunkt N 1:50.000 De 3 ejendomme på Vigerøvej nordøst for mølleområdet er nogle af de nærmeste naboer til de nye møller. Herfra er der enkelte steder

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg 03-10-2014 14/17737 CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg Landzonetilladelse til at opsætte tre nye legeredskaber på ejendommen matr.nr. 72 Pøl, Nordborg, der ligger på Købingsmarkvej

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

14-05-2013 13/8679. Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals

14-05-2013 13/8679. Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals 14-05-2013 13/8679 Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals Landzonetilladelse til at loviligørelse af et etableret solcelleanlæg på terræn på ejendommen matr.nr. 139 Lysabild, Lysabild,

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Naturplan Danmark. - Hvordan i praksis? 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1

Naturplan Danmark. - Hvordan i praksis? 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Naturplan Danmark - Hvordan i praksis? 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Naturplan Danmark - en langsigtet masterplan for Danmarks natur Bedre og mere sammenhængende natur - LIFE-projekter- fokus sammenhæng

Læs mere

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog.

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog. Kultur- og fritidspolitik 2010-2015 Indledning Egedal Kommunes kultur- og fritidspolitik er et resultat af en dialog og et samarbejde med borgerne, som har udgangspunkt i dels en mindre spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret Handicappolitik Forord Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret og fornyet. Favrskov Kommune vil med handicappolitikken skabe et fundament, der sikrer

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Midtjyllands mangfoldige herregårde

PRESSEMEDDELELSE. Midtjyllands mangfoldige herregårde PRESSEMEDDELELSE Midtjyllands mangfoldige herregårde Den 4. september inviterer Dansk Center for Herregårdsforskning på bustur til Fire herregårde gennem syv århundreder. Turen går til Silkeborg hovedgård,

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. 23. september 2010

Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. 23. september 2010 Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet 23. september 2010 Oversigt 1. Golf og Friluftsliv 2. Sikkerhed 3. Borgerinddragelse 4. Planlægning og lokalisering 5. Golf og Natur 6.

Læs mere

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Høringsvar vedr. ansøgning om byggetilladelse til etablering af 38m høj rørmast på fodboldbanen ved Hareskovhallen,

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 3 Tysinge Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Kl. 16.40-17.15. Præsentation og diskussion af visioner for Sydøstlolland. Kl. 17.15-17.45. Lollands nye visitkort (Porten til Lolland).

Kl. 16.40-17.15. Præsentation og diskussion af visioner for Sydøstlolland. Kl. 17.15-17.45. Lollands nye visitkort (Porten til Lolland). VISIONSVÆRKSTED 20. MAJ 2015 Kl. 16.30-16.40. Velkomst. Kl. 16.40-17.15. Præsentation og diskussion af visioner for Sydøstlolland. Kl. 17.15-17.45. Lollands nye visitkort (Porten til Lolland). 17.45 18.15

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Principper for udeliv i dagtilbud

Principper for udeliv i dagtilbud Principper for udeliv i dagtilbud UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED Indhold - Indledning - Mål - Principper for udeliv - Særligt for naturbørnehaver 2. udgave - oktober 2014 Vedtaget af Børne- og Skoleudvalget

Læs mere

arkitekturen i det åbne land

arkitekturen i det åbne land arkitekturen i det åbne land Hvad er udfordringen? Det åbne land er i forandring. Der er et stort pres på landskabet fra byudvikling, større og mere effektive landbrug, ny infrastruktur og tekniske anlæg

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro Solenergi Danmark Aps. Att.: Anders Ztorm Kultur og Udvikling Dato: 22.09.2014 Reference: Gerda Enevoldsen Direkte telefon: 8959 4053 E-mail: ge@norddjurs.dk Journalnr.: 14/9790 Afslag på ansøgning om

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

FORSKØNNELSE AF 400 KV NETTET VEJLE ÅDAL VISUALISERINGER AF KABELOVERGANGSSTATIONER ENERGINET.DK JULI 2012

FORSKØNNELSE AF 400 KV NETTET VEJLE ÅDAL VISUALISERINGER AF KABELOVERGANGSSTATIONER ENERGINET.DK JULI 2012 FORSKØNNELSE AF 400 KV NETTET AF KABELOVERGANGSSTATIONER I ENERGINET.DK JULI 2012 KABELOVERGANGSSTATION, NORD Baggrund for Forskønnelsesprojekt Vejle Ådal Metode for visualisering I november 2008 indgik

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service Strategiplan 2017-2020 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 09.02.2016 Sagsnr.: 2016-0072017 Dok.nr.: 2016-007207-1 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Landskabelig vurdering vedrørende ansøgning om opstilling af solcelleanlæg v/ Allingåbro.

Landskabelig vurdering vedrørende ansøgning om opstilling af solcelleanlæg v/ Allingåbro. NOTAT l Udviklingsforvaltningen Dato: 02.06.14 Reference: Rikke Kroier Direkte telefon: 89594036 E-mail: rk@norddjurs.dk Landskabelig vurdering vedrørende ansøgning om opstilling af solcelleanlæg v/ Allingåbro.

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København 29.08.08 2 Mål og visioner for et grønnere København 3 I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn

Læs mere

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit!

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Planlovsdage 2011 Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Niels Peter Vestergaard Lauridsen Chef for planafdelingen, Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Flest turistovernatninger

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE BØRNENES DESIGN- OG TEGNESKOLE PÅ AKADEMIETS SKOLER OGSÅ FOR TEENAGER I KØBENHAVN INSPIRERENDE SOMMER SommerCampus med sommerskole på Børnenes Design-

Læs mere

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Kender du nogen med høreproblemer? 5 Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Denne brochure er nummer 5 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Kommunikation Når et menneske

Læs mere

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB September 2007 FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB Undersøgelse og anbefalinger vedr. den lokale indsats Pixiversion af rapport Præsentation af undersøgelsen Målsætningen for regeringens handicapstrategi er,

Læs mere

Den Aktive By Hvordan gøres byen mere aktiv?

Den Aktive By Hvordan gøres byen mere aktiv? DIT SKlVE DIN IDÉ Kortudsnit 11 1:4.000 Tema: DAB Titel: Referat d. Tekst/illustrationer/skitser m Tekst/illustrationer/skitser m.v..v. Sted: Det gl. Rådhus Efter opstarten med fælles plenum, snakkede

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Kultur kan gøre os alle sammen klogere på vores samfund, på vores liv, på vores sorger og succeser.

Kultur kan gøre os alle sammen klogere på vores samfund, på vores liv, på vores sorger og succeser. TALE 27. oktober 2009 Kulturminister Carina Christensens tale ved BKFs årsmøde. Strategi for Kultur for alle - fællesskab fremfor polarisering Det talte ord gælder. [Indledning] Teatergruppen C:ntact er

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune.

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger Den kommunale kulturpolitiks opgave er at sikre Aalborg Kommunes borgere: Grundlag for en mangfoldighed af oplevelser Et levende,

Læs mere

Udviklende øjeblikke. Relationer og pædagogik Workshop 19/4-16

Udviklende øjeblikke. Relationer og pædagogik Workshop 19/4-16 Udviklende øjeblikke Relationer og pædagogik Workshop 19/4-16 Præsentation af Birgit og John Forventningsafstemme Det kan vi som læringsagenter En definition på udviklende øjeblikke: De øjeblikke, der

Læs mere

Fritidspolitik Langeland Kommune

Fritidspolitik Langeland Kommune Fritidspolitik Langeland Kommune Langeland kom og vær med! Indledning og udarbejdelse af fritidspolitik Fritidspolitikken er en af de politikker, kommunalbestyrelsen besluttede at formulere i den nye Langeland

Læs mere

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder)

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Sisse Marie Welling (SF) SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Hvis denne tale var skrevet i april måned så havde den været kulsort. Dengang kastede Regeringens omprioriteringsbidrag

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse:

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Side 2: Nyheder valg til personligt nyhedsbrev, Mine Nyheder og visning på enkeltsider Side 3: Funktionen

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

23. Strategi for Ungekontakten

23. Strategi for Ungekontakten Udskrift af forhandlingsprotokollen for Mødet den side 1 af 5 23. Strategi for Ungekontakten 15.00.00-A00-6-15 Sagsfremstilling Ungekontakten Vejen til uddannelse! Byrådet besluttede i forbindelse med

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

TDC ERHVERV BRYDER GENNEM STØJMUREN ERHVERVSKUNDER REAGERER PÅ OPSIGTSVÆKKENDE DIRECT MAIL

TDC ERHVERV BRYDER GENNEM STØJMUREN ERHVERVSKUNDER REAGERER PÅ OPSIGTSVÆKKENDE DIRECT MAIL TDC ERHVERV BRYDER GENNEM STØJMUREN ERHVERVSKUNDER REAGERER PÅ OPSIGTSVÆKKENDE DIRECT MAIL» En kreativt udformet direct mail skabte opmærksomhed på det overkommunikerede telemarked. Direct mailen fik 25

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Gravsteder vestre kirkegård

Gravsteder vestre kirkegård Gravsteder vestre kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Vestre Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke forhaste

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser.

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. I forhold til de forløb hvor deltagerne skal tage udgangspunkt i selvoplevede kommunikationssituationer, har vi afprøvet skabeloner hvori deltagerne

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik.

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. I 2016 er der udarbejdet en værdighedspolitik indenfor ældreområdet I Herning Kommune. Vi er som Danske Diakonhjem og dermed samarbejdspartner

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Midtmors syd Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området Midtmors Syd ligger i den centrale

Læs mere

Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger

Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger 18. januar 2012 Bygherreforeningens første temamøde i 2012 tog fat på bygherres muligheder for at arbejde med oplevelser,

Læs mere

Gravsteder Brønshøj kirkegård

Gravsteder Brønshøj kirkegård Gravsteder Brønshøj kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Brønshøj Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i Statusnotat til bestyrelsesmøde d. 6. april 2010 vedrørende Tilfredshed Studentertilfredshed på UCN Undersøgelse gennemført I det sene efterår 2009 blev 5.500 studerende (fordelt på 25 grunduddannelser)

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008 university of copenhagen Københavns Universitet Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin Publication date: 2008 Document Version Forlagets

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet Land: Polen Periode: Fra: 17.02 2014 Til: 30.06 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Prøvestien. - Amager Øst Bydelsplan 2012

Prøvestien. - Amager Øst Bydelsplan 2012 Prøvestien - Amager Øst Bydelsplan 2012 2 Projektet Prøvestien indgår i Amager Øst Bydelsplan 2013. Du kan finde meget mere materiale om bydelsplanen og dens projekter på: www.aølu.dk Prøvestien En aktivitetssti

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området Notat Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering 28. maj 2013 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af I Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred udlægges der et nyt centerområde 2C2 i Lumsås

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune August 2011 Indledning Tillæggets formål Billund Kommune er blevet opmærksom på, at der er et behov for at justere rammerne for særligt pladskrævende varegrupper

Læs mere