Golf. Historie. Golfterminologi. Golfspillet. bunkers, der er nedgravede arealer fyldt med sand.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Golf. Historie. Golfterminologi. Golfspillet. bunkers, der er nedgravede arealer fyldt med sand."

Transkript

1 Historie Præcis hvor og hvornår golf er opstået, er stadig et åbent spørgsmål. Golf blev spillet på sandbankerne langs den skotske kyst med naturlige udfordringer. Banerne var åbne for offentligheden og blev benyttet af alle sociale lag. De første kendte regler blev udformet i 1744 af the Honourable Company of Edinburg Golfers. Ti år senere udformede golfere fra St. Andrews nogle elementære regler, der ligger til grund for de nugældende, hvis førsteudgave blev skrevet i Golf har været spillet i Danmark siden 1898, da Københavns Golf Klub (KGK) blev dannet. Ti år senere kom Aalborg Golf Klub til og i 1913 blev KGK medlem af Dansk Idræts Forbund. Dansk Golf Union blev stiftet i 1931 med fire klubber som medlemmer, og i 1933 blev det danske mesterskab indstiftet. Golfspillet Spillet går ud på at slå en lille, kompakt bold, der højst må veje 45,93 gram og have en diameter på minimum 42,67 mm, i et cylinderformet hul på 108 mm i diameter. En golfrunde består af 18 huller. Der findes baner med hhv. 9, 18, 27 og 36 huller - hvis der er 9 huller, spilles banen to gange igennem, og hvis der er 27 huller, udvælges to 9-hullers kombinationer. Banen består af: 1. et udslagssted, Tee-sted. 2. et kuperet areal, hvor spillet forventes at foregå, Fairway. 3. et tætklippet areal, Green, hvorpå hullet befinder sig. bunkers, der er nedgravede arealer fyldt med sand. Golfterminologi Som i alle andre sportsgrene findes der en speciel jargon på og omkring golfbanen, som det betaler sig at kende, hvis du skal snakke med andre golfere. Banen For ni: De første ni huller på en 18-huls bane (hul 1-9). Bag ni: De sidste ni huller på en 18-huls bane (hul 10-18). 19. hul: Restauranten/baren. Bunker: En sandgrav på fairway. Fairway: Det tætklippede græsområde mellem tee-stedet og green. Green: Det meget tætklippede område hvorpå flaget står, og hvor man putter bolde i hul. Arealerne udenom er almindeligvis ubehandlede og betegnes Rough. Herudover findes eksempelvis naturlige eller kunstigt anlagte søer og vandløb, vandhazard eller

2 Ground under repair: Et område på banen, som er markeret med blå pæle og som normalt er under reparation. Herfra må/skal bolde droppes ud uden straf. Golf Out of Bounds: Det område uden for banen hvorpå spil ikke er tilladt. Rough: Det høje græs uden for fairway. Par: Det antal slag en scratchspiller skal gå et hul i. På f.eks. et par 3 hul må en scratchspiller højest bruge 3 slag. Par-3 banen: En kort øvebane hvor alle huller er par 3 huller. Tee-sted: Det tætklippede område hvorfra man slår det første slag på et hul. Der er typisk 3 sæt tee s på en bane, nemlig rød (damer), gul (herrer) og hvid (elite). Disse er sat med forskellig afstand og gør således afstanden fra tee til hul (på green) kortere eller længere. Tilfældigt vand: En midlertidig vandansamling på banen, hvorfra man kan tage lempelse uden straf. Turf: Den græstørv, som ofte slås op, når golfspilleren slår til bolden med et jern. Vand hazard: Et område på banen, som er markeret med gule eller røde pæle. Der gælder specielle regler for disse forhindringer, men på trods af navnet behøver der ikke være vand i en vandhazard. Spillet Adressere: Den måde du sætte køllen ned bag bolden umiddelbart før et slag gennemføres. Chip: Et meget kort slag ind til greenen (ca. 1-20m). Pitch: Et mellemlangt slag ind til greenen (ca m). Draw: Et kontrolleret slag, let kurvet mod venstre. Hook: Et slag som kurver kraftigt/ukontrolleret mod venstre. Fade: Et kontrolleret slag let kurvet mod højre. Slice: Et slag som kurver kraftigt/ukontrolleret mod højre. Dette er de fleste amatørgolferes største problem. Drive: Det lange slag fra tee-stedet som normalt udføres med den længste kølle, kaldet driveren (#1). Toppet slag: Slag hvor sålen af køllehovedet rammer toppen af bolden (over boldens ækvator), hvilket normalt bevirker en jordtriller. Duffer: Et nedsættende ord for en dårlig golfspiller/nybegynder. Højhandicapper bruges også.

3 Etikette: Det sæt af leveregler som gør golfspillet mere smidigt og ufarligt. Flækket slag: Når sålen af køllehovedet rammer ækvator af bolden, stryger bolden normalt for langt hen over jorden. Grip: Fællesbetegnelse for den måde, du holder med hænderne på golfkøllen og det håndtag, der er på golfkøllen. Straf: De ekstra slag du ifølge golfreglerne skal tillægge din score i bestemte situationer. Golf Hulspil: En særlig spilleform hvor spillere går 2 på hvert hold og spiller direkte, og kun, mod hinanden. Der gælder særlige regler for hulspil versus slagspil/stableford. Slagspil: En spilleform, hvor bolden skal i hul på hvert hul, og hvor det er den samlede netto/brutto score som tæller (i modsætning til Stableford). Stableford: Det pointsystem, som alle golfere bruger, når resultater af slagspilsmatcher skal opgøres. At spille et hul til dit eget par giver 2 point. Lempelse: De regler, der gælder, når golferen skal flytte/droppe/placere bolden. Kan fortages med eller uden tillæg af strafslag. Markør: Betegnelse for den spiller, som fører, kontrollerer og underskriver dit scorekort. Mulligan: Traditionelt udtryk for et gratis (straffrit) omspil af første slag som kikser. Er ikke en del af golfreglerne og må derfor, naturligvis, ikke bruges i match. Nedslagsmærke: Det sår som bolden laver, normalt i green, når den rammer fra stor højde. Der bruges en pitchfork til at rette hullet op. Scorekort: Det kort, et stykke karton, hvorpå man fører sin score under en golfrunde. Kortet er normalt påtrykt banens huller med index, par og længde. Stance: Den måde du står med fødderne/ benene på, når du er klar til at gennemføre dit slag til bolden.

4 vinklet (kaldet loft). Jo højere nummer, jo større vinkel. Lave jern slår fladere (og dermed længere), mens højere jern slår højere (og dermed kortere). Ud over standard serien fås jern også i mange specialversioner med endnu større loft, fx en approach wedge (A) eller en lob wedge (L). Skaftet på et jern er enten lavet af jern eller grafit. Som begynder bør du vælge et grafitskaft. Disse fås i forskellige flex, som viser, hvor bøjeligt skaftet er. Spørg sælgeren om råd her. Et normalt sæt jern koster ca. kr ,- men kan fås i alle prislag op til ca. kr ,-.Husk at undersøge, om prisen for et sæt jern inkluderer sand wedgen, som ellers skal købes separat. Eksempler på fabrikanter er: Titleist, Callaway, Taylor Made, Ping, Cobra, Olimar, Cleveland & Wilson. Golfkøller Ifølge de officielle golfregler, må man højst have 14 golfkøller i sin bag, inklusive jern, putter og køller. Vær også opmærksom på, at golfkøller har standardmål som ikke nødvendigvis passer til dig. Er du ikke så høj eller netop meget høj, skal skafterne formodentlig afpasses i længden, ligesom du naturligvis skal have forskellige køller, alt efter om du er højreeller venstrehåndet. Jern Golfkøller til det korte og mellemlange spil. Jern leveres fra 1-9 og som wedges. Jo lavere tal desto længere står du. Jernets skaft kan være lavet af jern eller grafit. Køllehovedet har en tå, hæl og en sål, samt en slagflade, der er mere eller mindre vinklet. Du skal bruge en standard serie af jern som f.eks. 3, 4, 5, 6, 7, 8 & 9 samt sand wedge (sw) og pitching wedge (pw). Nummeret på jernet viser, hvor meget slagfladen er Putter Den specielle golfkølle som man bruger til at putte bolden i hul med på green. Putteren er egentlig det vigtigste jern. Det er derfor meget vigtigt, at du prøver dig frem med forskellige puttere, indtil du finder en, som du synes passer dig. Putterens længde er meget vigtig, så vær opmærksom på skaftets mål i tommer. Skaftet på en putter er normalt altid af jern, mens putterens hoved kan være lavet af mange forskellige metaller, f.eks. med en speciel type metal på slagfladen. Puttere koster normalt omkring kr. 500,- men kan fås i alle prislag op til ca. kr ,- Eksempler på fabrikanter er: Odyssey, Scotty Cameron (Titleist), Taylor Made, Ping, Tear Drop, Zebra, Never Compromise, HOG & Hippo.

5 Køller En golfkølle som er beregnet til meget lange slag. Findes som en driver og som fairway-woods, hvilket er køller, som er beregnet til at slå fra fairway uden at bolden er teet op. Golf Der findes principielt to slags køller, nemlig en driver, (den længste kølle, som du slår det længste slag med) som er beregnet til at slå første slag fra tee-stedet med, og fairway-køller, der som ordet indikerer, er beregnet til at slå med, når du har forladt tee-stedet. At slå med en kølle er sjovt men absolut svært. Som begynder vil du nok ofte erfare, at bolden har en kedelig tendens til at kurve mod højre (slice) eller venstre (hooke), når du slår. Derfor er det en god idé som kanin at koncentrere sig om jernslagene og vente med at beherske køllerne til senere. Vil du igang med køllerne, så er det en god idé at investere i 3 køller, nemlig en driver og 2 fairway køller. Køllerne fås ligesom jern med forskellig type skaft og med forskelligt loft. Generelt set er køller med større loft lettere at slå lige med, men bolden kommer til gengæld heller ikke så langt. (Hvor langt du kan slå med f.eks. en driver afhænger fuldstændig af din fysik og teknik. Typisk kan du med lidt øvelse slå op mod 200 meter, hvorimod det kræver meget øvelse at slå længere). Køller kan fås i alle prislag fra omkring 1.000,- til 6.000,- per kølle. Her er det en god idé at spørge sælgeren om lov til at prøve køllerne på driving range, før du beslutter dig. Eksempler på fabrikanter er: Callaway, Titleist, Taylor Made, Ping, Olimar, Cleveland, Tight lies, RAM, Mizuno, Cobra & Wilson. Andet udstyr En lang række andre små fornødenheder kan købes i tillæg. Nogle er nødvendige, mens andre er gismos : En af fordelene ved golf er, at man kan købe meget spændende udstyr til forbedring af spillet. Der er imidlertid en række ting, som er vigtige at vide, før du går ud og bruger penge på udstyret. Golfudstyr købes normalt i butikken i klubben, Proshoppen, eller i en specialbutik. Bag Den runde kuffert hvori du transporterer dine golfkøller. Golfbags fås principielt i to udformninger, nemlig en bære-bag, som er beregnet til at bære over skulderen eller på ryggen og en bag, som er større og beregnet til at blive kørt på en vogn, manuelt eller eldrevet.

6 En bære-bag er mere handy, men kan pga. sin størrelse ikke rumme så meget ekstra udstyr. Har du tænkt dig at spille golf om vinteren, så er en bærebag et must. En bærebag bør have et indbygget støttestativ, som gør det muligt at sætte bag en fra dig på banen, uden at den vælter. En almindelig bag købes sammen med en vogn og kan fås i utallige udformninger. Husk at kontrollere at der er god plads (ekstra lommer) i bag en til bolde, handsker, regntøj m.m. Selve golfvognen kan fås i en manuel og en batteridrevet udgave. De fleste vælger en manuel udgave, som er let, hurtig og handy at pakke sammen i f.eks. et bagagerum i bilen. Husk dog at sikre dig, at din bag og din vogn passer sammen! Kombinationen af en bag og en vog koster typisk kr ,-. Eksempler på fabrikanter er: Izzo, Callaway, Titleist, Taylor Made, Ping, Mizuno & Wilson. Bolde Du skal naturligvis have bolde at spille med. Er du begynder, så køb de billigste bolde, du kan finde. Du behøver faktisk ikke at købe nye bolde, men køb i stedet sø-bolde, som er næsten nye bolde samlet op fra banens hazarder. De er fine til begynderbrug. Golfbolde koster mellem kr. stykket. For den bedre spiller er det vigtigt, hvilken overflade bolden har, idet dette bl.a. påvirker boldens spin. Jo blødere overfladen er, f.eks. med balata, jo bedre spinner den. Tee En lille pind, som du lægger bolden på for at hæve bolden op fra jorden på teestedet og derved gøre det nemmere at ramme med en kølle. En tee kan være af træ eller plastik. Køb en pose teepinde af træ, så de ikke ødelægger greenkeeperens fine græsslåmaskiner. Vælg gerne en markant farve, så du kan finde tee-pinden igen, når du har slået til bolden. Pitchfork & markør En slags gaffel, som man bruger til at rette nedslagsmærker i greenen op med. Du skal have en pitchfork til at rette hulmærker op på greenen med under runden. Køb gerne en pitchfork, som også har indbygget boldmarkør. Det er praktisk. Håndklæde Det er praktisk med et lille håndklæde som kan klipses på bag en til at tørre golfkøllerne og boldene af med under runden. Slagtæller Er du nybegynder, kan du under en runde komme til at slå mange slag til bolden før den er i hul... Derfor er det praktisk med en slagtæller, som hjælper dig med at holde rede på præcis hvor mange slag, du har brugt i kampens hede. Paraply Er meget praktisk at have med på golfbanen. Vælg meget gerne en speciel golfparaply, der er let og som kan tåle, at det blæser. Tøj Det er vigtigt at være klædt rigtigt på til golfspillet. Vær opmærksom på at mange klubber har en dress-code der forbyder bestemte påklædninger, eller mangel på samme. Normalt er jeans, meget korte shorts, meget nedringede trøjer og t-shirts uden ærmer ikke velsete på golfbanen, ligesom bar overkrop er bandlyst alle steder. Sko er den vigtigste beklædningsgenstand og er helt uundværlige. Vær meget omhyggelig med at vælge et par sko, som passer dig rigtigt godt, idet du skal gå mange kilometer i dem. Under dine golfsko finder du nogle pigge, som kaldes spikes.

7 De sikrer, at du kan stå rigtigt fast, når du svinger. Spikes kan udskriftes frit og principielt være af enten plastik eller metal. Mange baner har nu forbud mod metalspikes, både herhjemme og i udlandet, så skal du kunne spille på alle baner, bør du vælge plastik spikes, kaldet softspikes. Windbreaker er behagelig at have på eller med i bag en, da den fylder relativt lidt og hjælper dig til at holde varmen, idet den er vindtæt. Windbreakeren kan fås i meget tyndt stof eller i kombination med en sweater. Regntøj, gerne et tyndt sæt er vigtigt at have i bag en. Husk at sikre dig, at det passer godt, og at du kan svinge en golfkølle, mens du har regntøjet på. Cap eller golfkasket er næsten uundværlig til at skærme for solen og regnen. Du kommer naturligvis også til at se ud som en golfer, når du har den på. Handsker er det en god ide at have to par af, så du har noget at veksle i mellem. Handskerne skal have en stram pasform og fås både i læder og kunststof. Du kan også få vinterhandsker og handsker specielt beregnet til regnvejr. Golfreglerne Der findes i princippet to forskellige spilleformer: Hulspil og slagspil med forskellige regler. I hulspil spilles om de enkelte huller, og det gælder om at vinde flere huller end modstanderen, mens der i slagspil spilles om hele den eller de fastsatte runder. De vigtigste golfregler er: 1. Bolden tees op (dvs. placeres) max 2 køllelængder bag teestedets markeringer. Derefter spilles bolden, som den ligger, medmindre andet er foreskrevet i reglerne. 2. Hvis bolden havner i bunker eller vandhazard, må køllen ikke hviles på jorden, groundes, inden slaget. 3. Man må markere og løfte sin bold, som ligger på greenen hvis det kan hjælpe en anden spiller eller hvis den generer en anden spiller Bolden må renses hvis den skal identificeres, inspiceres eller skal inspiceres for skader, der gør den ubrugelig. 4. Man må uden straf droppe sin bold fri af a) kunstigt tilvirkede, ikke flytbare genstande (kunstige overflader på stier, fastmonterede skilte og bænke, broer, bygninger, drænrør, o.l.), b) arealer under reparation, c) hulller lavet af gravende dyr eller d) tilfældigt vand. 5. Man taber hullet i hulspil og får to straffeslag i slagspil, hvis man a) spiller en forkert bold, b) grounder i bunker eller

8 vandhazard, c) ens bold rammer flagstangen efter slag fra greenen, d) man dropper et forkert sted (i slagspil kan man diskvalificeres herfor), eller e) berører sin puttelinie. Berøring af puttelinie er dog tilladt ved a) rensning af puttelinien for løse naturgenstande og lign., b) markering og løftning af bolden, c) adressering og d) reparation af nedslagsmærker og hulpropper. 6. Man får ét straffeslag, hvis man kommer til at flytte sin bold i hvile. Den skal genplaceres. 7. Man må fjerne løse naturgenstande (sten, blade, kviste, orme, insekter og lign.), hvis de ikke ligger i samme bunker eller vandhazard som bolden og flytbare forhindringer, dvs. tilvirkede genstande (river, løse skilte, flis og lign.) 8. Ligger bolden i vandhazard, kan man a) spille bolden som den ligger (vel og mærke uden at grounde), b) droppe bagved vandhazarden (i forhold til selve hullet) med ét straffeslag eller c) droppe der, hvor man sidst spillede, med ét straffeslag. 9. Hvis bolden ligger i en såkaldt parallel vandhazard, kan man herudover med et straffeslag vælge at droppe bolden to køllelængder fra det sted, hvor bolden gik ind i hazarden eller droppe på modsat side af hazarden, men ikke nærmere hullet. 10. Hvis bolden ikke kan findes på 5 minutter og ikke er i vandhazard eller hvis den er røget Out of Bounds (dvs. uden for banens grænser), skal man spille en ny bold derfra, hvor det oprindelige slag blev slået, med ét straffeslag. Det oprindelige slag skal også tælles med. 11. Hvis bolden ligger uspillelig uden for en vandhazard, kan man med ét straffeslag vælge mellem a) at droppe indenfor to køllelængder, ikke nærmere hullet ( i bunker skal der dog droppes i bunkeren), b) droppe bagved det uspillelige sted ( i forhold til selve hullet) i vilkårlig afstand ( i bunker skal der droppes i bunkeren) eller c) droppe derfra, hvor man sidst spillede. Handicap Handicap er et tal som udtrykker en golfers absolutte styrke. Jo lavere tallet er (mod 0), jo bedre er spilleren. Nybegyndere starter normalt med et handicap på 54. Enkelte elitespillere er så gode, at de får et positivt handicap (på den anden side af 0). Handicapsystemet (HCP-systemet) gør det muligt for gode og mindre gode golfere at spille mod hinanden. Jo højere ens handicap er, des flere slag må man bruge og omvendt. Systemet består i princippet i, at den enkelte golfer får tildelt et handicap, d.v.s. et antal slag spilleren må bruge på at gå banens runde. Ved at trække handicappet fra anvendte slag på en runde, opnås i slagspil en sammenlignelighed, nettoscore. I hulspil får spilleren med højst handicap et antal slag forud, som er forskellen mellem spillernes handicaps. Handicappet reguleres af klubben på grundlag af et scorekort, afhængig af om golferen går en bedre eller dårligere runde.

EN HURTIG GUIDE TIL GOLFREGLERNE

EN HURTIG GUIDE TIL GOLFREGLERNE En hurtig guide til Golfreglerne 15 EN HURTIG GUIDE TIL GOLFREGLERNE Denne guide giver simple forklaringer på almindeligt forekommende Regelsituationer. Den er ikke en erstatning for Golfreglerne, som

Læs mere

REGELPRØVE 2016 For Næstved Golfklub

REGELPRØVE 2016 For Næstved Golfklub REGELPRØVE 2016 For Næstved Golfklub VEJLENING TIL TEORIPRØVE Prøven består af 30 spørgsmål. Spørgsmålene er opdelt i 3 grupper. Spørgsmål 1 2 er Etikette spørgsmål Spørgsmål 3 er spørgsmål om efinitioner

Læs mere

Hvad er nyt fra 1. januar 2016

Hvad er nyt fra 1. januar 2016 Hvad er nyt fra 1. januar 2016 Nr. 1 Regel 6: Spillerens ansvar Regel 6-6d Forkert score på et hul Slagspilleren er ansvarlig for rigtigheden af den score, der er ført for hvert enkelt hul på hans scorekort.

Læs mere

Regel- og HCP udvalget har fået mange reaktioner fra medlemmer, som har læst regelquizzen.

Regel- og HCP udvalget har fået mange reaktioner fra medlemmer, som har læst regelquizzen. Regel- og HCP udvalget har fået mange reaktioner fra medlemmer, som har læst regelquizzen. Der har samtidig været mange opfordringer til at indsende svar, men desværre er der kun meget få (4), som har

Læs mere

Kaninfører i Brøndby Golfklub 2016

Kaninfører i Brøndby Golfklub 2016 Kaninfører i Brøndby Golfklub 2016 Velkommen som kaninfører i Brøndby Golfklub. Med dette kaninførernotat forsøger vi at beskrive kaninførerrollen i Brøndby Golfklub. Kaninførernotatet skal ses som en

Læs mere

Teestedet. 1. Teestedet. Regel 11 Tee op indenfor 2 køllelængder. Slag udenfor teestedets grænse tæller ikke. Man får to straffeslag.

Teestedet. 1. Teestedet. Regel 11 Tee op indenfor 2 køllelængder. Slag udenfor teestedets grænse tæller ikke. Man får to straffeslag. Teestedet 0. Teestedet. Regel Tee op indenfor køllelængder. Slag udenfor teestedets grænse tæller ikke. Man får to straffeslag.. Teestedet. Tabt bold. Uspillelig bold. På fairway. Gul vandhazard 0. Areal

Læs mere

BEGYNDERUDVALGET BEGYNDERMAPPE. Din guide til golfkørekortet

BEGYNDERUDVALGET BEGYNDERMAPPE. Din guide til golfkørekortet BEGYNDERMAPPE Din guide til golfkørekortet 1 Begynderudvalget 2016 Torben Schütt 50551045 tortov@webspeed.dk Henrik Mortensen 47333036/2532 2203 hmort@frederikssund.dk Preben Rasmussen 46733179/30253179

Læs mere

Birdie - Regelprøve for Søllerød Juniorer. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar. Der kan være flere svar til spørgsmålene.

Birdie - Regelprøve for Søllerød Juniorer. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar. Der kan være flere svar til spørgsmålene. Birdie - Regelprøve for Søllerød Juniorer Vejledning til birdie prøve: Prøven består af 25 spørgsmål. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar. Der kan være flere svar til spørgsmålene.

Læs mere

Par-3 banen G O LFK LU B. Baneguide

Par-3 banen G O LFK LU B. Baneguide Par-3 banen 3 2 4 5 1 GILLELEJE G O LFK LU B Baneguide 60 56 m fra tee Hul 1 68 m til midt-green 86 60 m herfra til midt-green Hul 2 102 m 91 72 Hul 3 105 m 53 Hul 4 60 m 51 41 45 Hul 5 63 m 1) Tidsbestilling

Læs mere

En Hurtig Guide til Golfreglerne

En Hurtig Guide til Golfreglerne En Hurtig Guide til Golfreglerne Regelkomiteen Regelkomiteen Ret til ændringer forbeholdes indtil endelig godkendelse fra The R&A, St. Andrews foreligger. En Hurtig Guide til Golfreglerne Da golfspillet

Læs mere

KOM I GANG - GOLF FOR BEGYNDERE INTRODUKTION SIKKERHED REGLER HANDICAP. Hovedsponsor:

KOM I GANG - GOLF FOR BEGYNDERE INTRODUKTION SIKKERHED REGLER HANDICAP. Hovedsponsor: Hovedsponsor: KOM I GANG - GOLF FOR BEGYNDERE INTRODUKTION SIKKERHED REGLER HANDICAP ISBN 978-87-91886-14-0 Udgiver: Dansk Golf Union Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tel: 4326 2700 Mail:

Læs mere

D A N S K G O L F U N I O N. Golfkørekortet. Så er der ikke langt til 1. tee

D A N S K G O L F U N I O N. Golfkørekortet. Så er der ikke langt til 1. tee D A N S K G O L F U N I O N Golfkørekortet Så er der ikke langt til 1. tee Teori spil indhold til regelmøder teorispørgsmål H O V E D S P O N S O R Golfkørekortet Det skal du igennem Så er der ikke langt

Læs mere

GOLFREGLER - MANUAL TIL POWERPOINT PRÆSENTATION. Hovedsponsor:

GOLFREGLER - MANUAL TIL POWERPOINT PRÆSENTATION. Hovedsponsor: GOLFREGLER - MANUAL TIL POWERPOINT PRÆSENTATION Hovedsponsor: GODE RÅD, NÅR DU SKAL BRUGE POWER POINT Giv tilhørerne tid til at se og læse, hvad der er kommet på skærmen. Hvis der er meget tekst, så inddel

Læs mere

Baneguide. - til Odsherreds smukkeste golfbane

Baneguide. - til Odsherreds smukkeste golfbane Baneguide - til Odsherreds smukkeste golfbane Velkommen til Odsherred Golfklub Denne baneguide giver dig det værktøj i hænde, som kan være med til at vise vej og give gode råd til runden på vores smukke

Læs mere

Dansk Politiidrætsforbund. Nordsjælland Open. den 11. september 2015. Arrangør: PI Nordsjælland

Dansk Politiidrætsforbund. Nordsjælland Open. den 11. september 2015. Arrangør: PI Nordsjælland Dansk Politiidrætsforbund Nordsjælland Open den 11. september 2015 Arrangør: PI Nordsjælland Nordsjælland Open 2015 Nordsjællands Politi Idrætsforening byder kollegaer, sportsudøvere, dommere, tilskuere

Læs mere

1. Hvad siger reglerne om det tilfælde, hvor du rammer dig selv eller dit udstyr (i parmatcher tillige din makker) med din egen bold i slagspil?

1. Hvad siger reglerne om det tilfælde, hvor du rammer dig selv eller dit udstyr (i parmatcher tillige din makker) med din egen bold i slagspil? Teoriprøve Prøven er bestået, såfremt der er højest 2 fejl i golfregel spørgsmålene og højest 1 fejl i etikette spørgsmålene. Der er en time til besvarelsen, og der må bruges golfregler og andet kaninlitteratur

Læs mere

DANSK GOLF UNION GOLF. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome? - I TEGNINGER OG BOBLER 2

DANSK GOLF UNION GOLF. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome? - I TEGNINGER OG BOBLER 2 DANSK GOLF UNION GOLF - i tegninger og bobler 2 Hvad gør jeg når...? Hvordan spiller man foursome? Hvad er etikette? SPILleFORMER ETIKETTE REGLER - I TEGNINGER OG BOBLER 2 Indledning: Væskebalance, Spilleformer

Læs mere

Fyn Open den 29. april 2016

Fyn Open den 29. april 2016 Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: Fyns PI Fyn Open den 29. april 2016 Velkommen til Fyn Som ny politidirektør for Fyns Politi, er det mig en stor fornøjelse, at få lov at byde Jer velkommen til Fyn Open

Læs mere

VEJLEDNING TIL TEORIPRØVE TID TIL RÅDIGHED

VEJLEDNING TIL TEORIPRØVE TID TIL RÅDIGHED VEJLEDNING TIL TEORIPRØVE Prøven består af 30 spørgsmål. Spørgsmålene er opdelt i 3 grupper. Nogle spørgsmål er Etikette spørgsmål Andre spørgsmål er om Definitioner Og resten af Spørgsmål er Regel spørgsmål

Læs mere

Kære medlem. Dan Berthelin Formand Golfafdelingen

Kære medlem. Dan Berthelin Formand Golfafdelingen Kære medlem. Det er mig en fornøjelse at kunne byde velkommen til Golfafdelingens Klubmesterskab 2010, som er vores 10-års-jubilæumsmatch. Klubmesterskabet er et af de vigtigste elementer i bestyrelsens

Læs mere

DIG OG DIT GOLFSPIL. Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre

DIG OG DIT GOLFSPIL. Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre DIG OG DIT GOLFSPIL Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre PGA-Pro en gør det sjovt at spille golf PGA of Denmark Foreningen PGA, Professionel Golfers Association, blev stiftet i England i

Læs mere

INTRODUKTION INTRODUKTION TIL KROLF TIL KROLF

INTRODUKTION INTRODUKTION TIL KROLF TIL KROLF VELKOMMEN TIL KROLF INTRODUKTION INTRODUKTION TIL KROLF TIL KROLF www.dai-sport.dk - En verden af gode oplevelser DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND Dansk Arbejder Idrætsforbund Idrættens Hus Brøndby Stadion

Læs mere

Dansk Politiidrætsforbund. Arrangør: PI-Hillerød. Nordsjælland Open i golf

Dansk Politiidrætsforbund. Arrangør: PI-Hillerød. Nordsjælland Open i golf Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI-Hillerød Nordsjælland Open i golf Den 14. september 2011 Velkommen til Nordsjælland Open i golf 2010 Det er med stor glæde at jeg på vegne af Hillerød Politis Idrætsforening

Læs mere

REGELPRØVE. Aarhus Golf Club. Regelmæssigt Rundt Regel- og Handicapudvalget

REGELPRØVE. Aarhus Golf Club. Regelmæssigt Rundt Regel- og Handicapudvalget REGELPRØVE arhus Golf lub Regelmæssigt Rundt Regel- og Handicapudvalget Den store blå regelprøve Prøven (PDF) består af 17 spørgsmål med et separat svarark (Word) og et scorekort med et fiktivt handicap.

Læs mere

VELKOMMEN GOLFREGLER

VELKOMMEN GOLFREGLER VELKOMMEN GOLFREGLER ET GOLFHUL FORTRINSRET PÅ BANEN Fortrinsret på banen afgøres af gruppens spilletempo Hvis en bold ikke kan findes på få sekunder, når der ledes, bør gruppen bagved vinkes igennem En

Læs mere

Golfregler. Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford)

Golfregler. Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford) Golfregler Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford) SPØRGSMÅL 1: Maria driver ud på hul 1 og lægger sig langt ud til venstre. Hun er bange for, at bolden er out of bounds, så hun

Læs mere

DANSK GOLF UNION GOLFREGLERNE OG AMATØR- REGLERNE 2008-2011. - som godkendt af R&A Rules Limited og The United States Golf Association

DANSK GOLF UNION GOLFREGLERNE OG AMATØR- REGLERNE 2008-2011. - som godkendt af R&A Rules Limited og The United States Golf Association DANSK GOLF UNION GOLFREGLERNE OG AMATØR- REGLERNE 2008-2011 - som godkendt af R&A Rules Limited og The United States Golf Association Dansk Golf Unions oversættelse gældende fra 1. januar 2008 31. udgave

Læs mere

Fredensborg Golf Club. Kaninfolderen. 2. Udgave - 23-03-2016

Fredensborg Golf Club. Kaninfolderen. 2. Udgave - 23-03-2016 Fredensborg Golf Club Kaninfolderen 2016 2. Udgave - 23-03-2016 Vejen til banetilladelse Du er nu blevet medlem af Fredensborg Golf Club (FGC), og du har fra sekretariatet modtaget: Det midlertidige bagmærke

Læs mere

GOLFREGLERNE. som godkendt af The R&A Rules Limited og The United States Golf Association. Dansk Golf Unions oversættelse gældende fra 1.

GOLFREGLERNE. som godkendt af The R&A Rules Limited og The United States Golf Association. Dansk Golf Unions oversættelse gældende fra 1. GOLFREGLERNE som godkendt af The R&A Rules Limited og The United States Golf Association Dansk Golf Unions oversættelse gældende fra 1. januar 2004 30. udgave pr. 1. januar 2004 Copyright 2003 Royal and

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Du spiller primært mod dig selv, men alligevel er Golf en meget social sport

Du spiller primært mod dig selv, men alligevel er Golf en meget social sport Regelundervisning 1 Oversigt 1. Introduktion 2. Regelbøgerne 3. Gennemgang af et golfhul 4. Fore 5. Påklædning. 6. Kaninprøve 7. Begynderkort 1 / prøvemedlemskort. 8. Begynderprogram 2. 9. Begynderturneringer

Læs mere

Kokkedal Regelaften 27. maj 2009

Kokkedal Regelaften 27. maj 2009 Kokkedal Regelaften Golfregel 26: Vandhazarder Regelspørgsmål: En spiller slår sit drive i den gule vandhazard. Spilleren vælger at spille bolden, som den ligger. Spillerens 2. slag forbliver i vandhazarden.

Læs mere

DANSK GOLF UNION. Golf. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome?

DANSK GOLF UNION. Golf. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome? DANSK GOLF UNION Golf - i tegninger og bobler 2 Hvad gør jeg når...? Hvordan spiller man foursome? Hvad er etikette? GOLF SPILLEFORMER - I TEGNINGER OG BOBLER ETIKETTE 2 SECTION REGLER INDLEDNING: Væskebalance,

Læs mere

Regelquiz. Hvor godt kender du reglerne i golf??

Regelquiz. Hvor godt kender du reglerne i golf?? Regelquiz Hvor godt kender du reglerne i golf?? Hvis du i løbet af sommeren bliver forhindret i at spille golf pga ferie eller dårligt vejr, kan du bruge lidt tid på at løse denne regelquiz og måske få

Læs mere

Regler for drop på fairway, rough og i bunker.

Regler for drop på fairway, rough og i bunker. Regler for drop på fairway, rough og i bunker. Reglerne gælder (næsten) ikke på green. Regler for spillet på green vender vi tilbage til en anden tirsdag. DROP Drop benyttes for at sætte en bold i spil

Læs mere

GOLFREGLERNE OG AMATØRREGLERNE

GOLFREGLERNE OG AMATØRREGLERNE GOLFREGLERNE OG AMATØRREGLERNE GÆLDENDE FRA JANUAR 2016 OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 40 IN PLATINUM GOLFREGLERNE som godkendt af R&A Rules Limited og The United States Golf Association Dansk Golf Unions oversættelse

Læs mere

DANSK GOLF UNION. Golf. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome?

DANSK GOLF UNION. Golf. - i tegninger og bobler 2. Hvad gør jeg når...? Hvad er etikette? Hvordan spiller man foursome? DANSK GOLF UNION Golf - i tegninger og bobler 2 Hvad gør jeg når...? Hvordan spiller man foursome? Hvad er etikette? GOLF SPILleFORMER - I TEGNINGER OG BOBLER ETIKETTE 2 Section REGLER Indledning: Væskebalance,

Læs mere

Dagens program er: Regler for spil på. Tee sted. Green. Andre småting.

Dagens program er: Regler for spil på. Tee sted. Green. Andre småting. Dagens program er: Regler for spil på Tee sted. Green. Andre småting. SPIL på Tee sted Man skal slå ud mellem Teemarkeringerne og højst 2 køllelængder bagud. 2 køllelængder Spilleren må stå hvor han vil!

Læs mere

Årsrevisionen kan betyde, at du skal ned eller op i handicap.

Årsrevisionen kan betyde, at du skal ned eller op i handicap. Årsrevision Årsrevisionen kan betyde, at du skal ned eller op i handicap. Som noget nyt skal klubbernes handicapudvalg nu foretage en årsrevision for at finde ud af, om du har det rigtige handicap.en del

Læs mere

Dansk Baneguide

Dansk Baneguide Dansk Baneguide 009-00 Danish Air Photo Velkommen til Solrød Golf Klub Solrød Golf klub går nu ind i sin. fulde sæson som 8 huls golfbane. Og der er sket mangt og meget på de år som er gået, siden klubben

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle. Nr.10328 Nr.10327 Alder: 3-6 år - Tid: 20 min. Vendeleg Fire stationer - Dribl 10 gange med højre og 10 gange med venstre. Alle. Leg og løb. A4 ark med en stjerne på, kegler eller andet der kan væltes

Læs mere

Velkommen til. Derfor kan vi byde dig på en spændende golfrunde, hvor især indspil til greens skal være nøjagtige. God fornøjelse!

Velkommen til. Derfor kan vi byde dig på en spændende golfrunde, hvor især indspil til greens skal være nøjagtige. God fornøjelse! Baneguide Velkommen til Det er med stor glæde, vi kan præsentere dig for denne baneguide, til gavn for førstegangsbesøgende og som arbejdsredskab for spillere, der ønsker større udbytte af runder eller

Læs mere

Cross-Country & Adventure baneguiden

Cross-Country & Adventure baneguiden Cross-Country & Adventure baneguiden Baneguide: Læs baneguiden omhyggelig. Her finder du oplysninger om tee-stedets placering, fairwayforløb og hvilke greens du skal spille til. Læg specielt mærke til

Læs mere

Etiketteprøve for Søllerød Juniorer. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar.

Etiketteprøve for Søllerød Juniorer. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar. Etiketteprøve for Søllerød Juniorer Vejledning til etiketteprøve: Prøven består af 20 spørgsmål. Spørgsmålene besvares ved at sætte kryds ud for det rigtige svar. Husk at skrive dato, navn og medlemsnummer

Læs mere

Spilleren med den samlede højeste score i de månedlige stableford turneringer kåres som månedens spiller for både damer og herrer.

Spilleren med den samlede højeste score i de månedlige stableford turneringer kåres som månedens spiller for både damer og herrer. Note 1 Handicapregulering Noter udg.1 Alle turneringer oprettes på golfbox. Alle stableford single matcher spilles som turnering og resultater indtastes på Golfbox, således at handicap kan reguleres hver

Læs mere

RUNDT PÅ BANEN PÅ 2 TIMER DE NYE GOLFREGLER

RUNDT PÅ BANEN PÅ 2 TIMER DE NYE GOLFREGLER RUNDT PÅ BANEN PÅ 2 TIMER DE NYE GOLFREGLER FORMÅL METODE - INDHOLD At opdatere deltagernes regelviden til de nye Golfregler Gennemgang af reglerne fra tee til green regelsituationer og lempelser tages

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold.

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Kryds og bolle Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Deltagere: 8+ Tid: 10+ Aldersgruppe: 12+ De 4 bælter lægges ud som en spilleplade

Læs mere

- tage kærlig hånd om nye golfspillere og introducere dem for golfspillets facetter.

- tage kærlig hånd om nye golfspillere og introducere dem for golfspillets facetter. Begynderhåndbogen Velkommen til Brøndby Golfklub. Brøndby Golfklub blev grundlagt i 1999, hvor det lykkedes at etablere en 9 hullers golfbane i Den grønne kile. Banen blev udvidet fra 9 til 18 huller i

Læs mere

GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER. Hovedsponsor:

GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER. Hovedsponsor: GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER Hovedsponsor: INDLEDNING 4 INDLEDNING ETIKETTE 5 DROPPEREGLER 2 REGLER 28 TEESTEDET 34 HAZARDER 39 THROUGH THE 49 ETIKETTE DROP REGLER TEESTEDET

Læs mere

Danske politimesterskaber i Golf 2013 Torsdag den 22. august

Danske politimesterskaber i Golf 2013 Torsdag den 22. august Danske politimesterskaber i Golf 2013 Torsdag den 22. august Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI-Silkeborg Forord af politidirektør Jens Kaasgaard Jeg vil gerne ønske Silkeborg Politis Idrætsforening

Læs mere

FAQ om FGK's golfbane

FAQ om FGK's golfbane FAQ om FGK's golfbane (Ofte stillede spørgsmål) Indhold Banens turnering. Hvad er det for en turnering?... 2 Banens længde.... 3 Bunkerriven. Hvor skal den ligge?... 4 Flaget.... 5 Hvem bestemmer hvor

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Mit første. Badmintonstævne

Mit første. Badmintonstævne Mit første Badmintonstævne Indholdfortegnelse Forord... 3 Turneringsform... 3 Hvordan tæller man... 3 Møde til et badmintonstævne... 4 Hvad skal jeg ha med... 4 I løbet af turneringen... 4 At spille en

Læs mere

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011.

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Generelle kommentarer: - teesteder er lange - rød og gul tee bør placeres således, at der er samme spilleretning fra

Læs mere

Golf. Matematik trin 2. avu

Golf. Matematik trin 2. avu Golf Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse 15. maj 2007 Golf Matematik trin 2 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende opgaver: 1 Start i golfklubben

Læs mere

Forslag til træningsøvelser U11 12

Forslag til træningsøvelser U11 12 Forslag til træningsøvelser U11 12 Løbe aflevering. Spillerantal: Alle 1 bold pr. spiller Banestørrelse: 20 x 15 meter Scoring: Ingen Øvelses starter med at spillerne løber banen igennem. Der startes med

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Velkommen til. Derfor kan vi byde dig på en spændende golfrunde, hvor især indspil til greens skal være nøjagtige. God fornøjelse!

Velkommen til. Derfor kan vi byde dig på en spændende golfrunde, hvor især indspil til greens skal være nøjagtige. God fornøjelse! Baneguide H U L P L A C E R I N G E R Velkommen til Det er med stor glæde, vi kan præsentere dig for denne baneguide, til gavn for førstegangsbesøgende og som arbejdsredskab for spillere, der ønsker større

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Sommergreens - Ladies Section - Modeshow - Banemarkeringer - Regelgennemgang

Sommergreens - Ladies Section - Modeshow - Banemarkeringer - Regelgennemgang Fra: Breinholtgård golfklub Sendt: 5. marts 2019 11:14 Emne: Sommergreens - Ladies Section - Modeshow - Banemarkeringer - Regelgennemgang Sommergreens. På torsdag, den 7 marts. spiller vi

Læs mere

Sand / Sky. konverteringstabeller GOLF CLUB

Sand / Sky. konverteringstabeller GOLF CLUB Sand / Sky sa n d / S k y e g l leer r LLookkaal le rreg M ikdol n e vr tei rdte i grien lgosta kab l er el l ge lre r konverteringstabeller GOLF CLUB ff oor rrlllüüübbbkkekererrgggooollffl fc CCl ul ub

Læs mere

BaneGuide. Silkeborg Golf Club

BaneGuide. Silkeborg Golf Club BaneGuide Silkeborg Golf Club NYT SHOPPING CENTER I ESBJERG VI LAVER BÅDE SMÅT OG STORT TEL +45 4020 3232 MAIL@SKOVHUSARCHITECTS.DK Generelle informationer Generelle informationer LOKALE LOKALE REGLER

Læs mere

Træningsrapport. Værløse Golfklub September 2015

Træningsrapport. Værløse Golfklub September 2015 Træningsrapport Værløse Golfklub September 2015 Om rapporten SVARPROCENTER Nedenfor ses svarprocenterne år til dato for de enkelte undersøgelser i Golfspilleren i Centrum. Undersøgelse Inviterede Antal

Læs mere

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 4 UGER Du får en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling. Din fod skal være i støvlen hele døgnet i 4 uger. Du

Læs mere

GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER. Hovedsponsor:

GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER. Hovedsponsor: Hovedsponsor: GOLF - I TEGNINGER OG BOBLER 2 SPILLEFORMER ETIKETTE REGLER Dansk Golf Union Gældende fra januar 2016. Tekst og idé: Hans Henrik Bergenser ISBN: 978-87-91886-05-8 INDLEDNING 4 INDLEDNING

Læs mere

Regler. www.payandplay.dk. Definitioner. Adressere bolden

Regler. www.payandplay.dk. Definitioner. Adressere bolden Regler Definitioner Adressere bolden En spiller har adresseret bolden", når han har taget sin stance og samtidig har placeret (grounded) sin kølle ved bolden; dog har spilleren i en hazard adresseret bolden,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Alssund Golfklub. Bane Guide

Alssund Golfklub. Bane Guide Alssund Golfklub Bane Guide Alssund Golfklub - Bane Guide Velkommen Velkommen til Alssunds Golfklubs bane. Vi glæder os over, at du har valgt at spille golf her, og håber du nyder banen og naturen. Banen

Læs mere

Forest / sand. Konverteringstabeller GOLF CLUB

Forest / sand. Konverteringstabeller GOLF CLUB Forest / sand F o r es t / S a n d e g l leer r LLookkaal le rreg M ikdol n e vr tei rdte i grien lgosta kab l er el l ge lre r Konverteringstabeller GOLF CLUB ff oor rrlllüüübbbkkekererrgggooollffl fc

Læs mere

Søllerød Golfklubs Cross-Country Baneguide

Søllerød Golfklubs Cross-Country Baneguide Søllerød Golfklubs Cross-Country Baneguide Score kort: Matchen er en Two-ball Bestball, stableford over 12 huller, dvs. at hver spiller på holdet spiller sin egen bold. Holdets bedste score (inkl. opnåede

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Program for prøvemedlemskab

Program for prøvemedlemskab Sekretariatet Telefon: 43 74 11 22 e-mail: info@cgcgolfclub.dk www.cgcgolfclub.dk 2013 Program for prøvemedlemskab Golfsvinget 16-20 2625 Vallensbæk Telefon: +45 43 64 92 93 www.cgc.dk Hul 19 Stedet, hvor

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Regelopdatering Seniorklubben. Torsdag d. 26 marts

Regelopdatering Seniorklubben. Torsdag d. 26 marts Regelopdatering Seniorklubben Torsdag d. 26 marts Dropperegler Hvem må droppe bolden? Hvordan droppes bolden? Hvornår skal bold droppes - og hvornår skal den placeres.. Hvor droppes korrekt - og hvornår

Læs mere

Juniorgolf 2016 JUNIORHÅNDBOG

Juniorgolf 2016 JUNIORHÅNDBOG JUNIORHÅNDBOG 2016 Juniorudvalget byder dig velkommen i Vejen Golfklub. (VGK) Dette er et informationsbrev for alle juniorer og forældre i Vejen Golfklub. Vi håber at dette brev vil give nye spiller et

Læs mere

Nordsjælland Open i golf

Nordsjælland Open i golf Nordsjælland Open i golf Dansk Politiidrætsforbund Den 26. september 2012 Arrangør: PI-Nordsjælland Velkommen til Nordsjælland Open i golf 2012 Det er en stor glæde at byde kollegaer, sportsudøvere, dommere,

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Krolf. ½ krocket, ½ golf - og 1/1 sjovt! DGIkrolf

Krolf. ½ krocket, ½ golf - og 1/1 sjovt! DGIkrolf Krolf ½ krocket, ½ golf - og 1/1 sjovt! DGIkrolf Hvad er Krolf? ½ kroket og ½ golf - og 1/1 sjovt. Sådan lanceres dette nye familiespil, der er under udvikling i Danmark. Historisk er spillet opfundet

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

GOLFREGLER - ET UDDRAG TIL KURSISTER. Hovedsponsor:

GOLFREGLER - ET UDDRAG TIL KURSISTER. Hovedsponsor: GOLFREGLER - ET UDDRAG TIL KURSISTER Hovedsponsor: BEMÆRKNINGER TIL MATERIALET Det er ikke uden en vis betænkelighed, at man giver sig i kast med at korte ned på og forenkle golfreglerne, og vi har i arbejdsgruppen

Læs mere

Teksthæfte til kursist

Teksthæfte til kursist GOLFREGLER - ET UDDRAG Regelkomiteen Teksthæfte til kursist Golfregler - et uddrag 4. udgave / DGU / 2004 1 BEMÆRKNINGER TIL MATERIALET. Det er ikke uden en vis betænkelighed, at man giver sig i kast med

Læs mere

Dansk Baneguide 2013

Dansk Baneguide 2013 Dansk Baneguide 0 Golfklubben Hvide Klit Ønsker gæster og medlemmer velkommen til en god runde golf. Du kan selv gøre noget for at runden bliver god for dig selv og dine medspillere. Start til tiden og

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer:

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016 Årsberetning for 2015 Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Medlem nr. 842 Leo Wagner Jensen Medlem nr. 11005 Ole Mortensen Velkommen

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

VELKOMMEN REGEL 2019 HULSPIL. # SoDe Udgave tilrettet Nivå Golf Lars-Kristian Kronborg Sode

VELKOMMEN REGEL 2019 HULSPIL. # SoDe Udgave tilrettet Nivå Golf Lars-Kristian Kronborg Sode VELKOMMEN REGEL 2019 HULSPIL # SoDe 2019-03-11 Udgave tilrettet Nivå Golf Lars-Kristian Kronborg Sode 2019-03-09 1 AMBITIONEN OG FORMÅL Understrege spillets grundlæggende principper og karakter Ensartet

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook)

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook) Er du klar til at give den gas? Programmet byder på hård træning, men 10 minutter går hurtigt, og til gengæld kan du vinke farvel til et kilo rent fedt og sige goddag til smukke og nyttige muskler, som

Læs mere

Lokale regler for 18-huls bane

Lokale regler for 18-huls bane Baneguide 2014 Lokale regler for 18-huls bane 1. Banemarkeringer kan være pæle, plader eller spraymaling. Hvide pæle : Out of bounds. Gule markeringer : Vandhazard. Røde markeringer : Parallel vandhazard.

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Protektor: H.K.H. Kronprinsesse Mary. Golfregler et uddrag. teksthæfte til kursist

Protektor: H.K.H. Kronprinsesse Mary. Golfregler et uddrag. teksthæfte til kursist D A N S K G O L F U N I O N Protektor: H.K.H. Kronprinsesse Mary Golfregler et uddrag teksthæfte til kursist 1 H O V E D S P O N S O R Bemærkninger til materialet Det er ikke uden en vis betænkelighed,

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Anbefalinger Medmindre du har fået andet at vide, må du støtte med fuld vægtbæring på det opererede De første 6 uger efter operationen anbefales det at undgå

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

DRIVING RANGE KLUB HUS A R T - W O R K

DRIVING RANGE KLUB HUS A R T - W O R K Baneguide 2012 4 7 3 5 8 2 6 DRIVING RANGE 9 1 1 KLUB HUS 6 7 5 4 2 9 18 10 P 3 8 17 12 11 14 16 13 15 A R T - W O R K Velkommen til Køge Golf Klub Banens første 9 huller er anlagt i 1970 og de sidste

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere