Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen"

Transkript

1 v/ Lars Briggs, Syddanske Forskerparker, Forskerparken 10, 5230 Odense M, SE nr.: , tlf: , fax: , mobil: , Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen Formål Formålet er at vurdere foreløbig effekt af erstatningsvandhuller for stor vandsalamander og andre paddearter omkring linjeføringen for Kanalforbindelsen. Vandhul ved Skibhus Skovly er inkluderet i undersøgelsen fordi det supplerer erstatningsvandhullerne. Metode Der er eftersøgt æg og larver af stor og lille vandsalamander samt haletudser af brun frø og skrubtudse. Resultater I sommeren 2010 er stor vandsalamander fundet ynglende i tre erstatningsvandhuller inkl. vandhullet, hvor arten blev fundet i Stor vandsalamander er fundet både øst og vest for Kanalforbindelsen, i Strandskoven, Skibhusene Skov og ved Skibhusene. Lille vandsalamander er fundet som voksen i 7 vandhuller og som larver i 5 vandhuller. Butsnudet frø og skrubtudse er fundet som haletudser i 3 vandhuller. Enkelte af vandhuller har stadig en sparsom vegetation, navnlig de nygravede vandhuller nr. 6, 8 og 9. I de oprensede erstatningsvandhuller nr. 2, 3, 4 og 11 har vegetationen udviklet sig hurtigst og i disse vandhuller er stor vandsalamander fundet ynglende i de tre førstnævnte. I forhold til at sikre ynglemuligheder for stor vandsalamander omkring Kanalforbindelsen har erstatningsvandhullerne allerede vist sig at være succesfulde. I løbet af de kommende år vil vegetationen gradvist indfinde sig i de nygravede vandhuller, og herefter kan stor vandsalamander kolonisere vandhullerne. Kolonisation af stor vandsalamander i de nygravede vandhuller kan dog fremskyndes ved at udplante egnede vandplanter fra vandhuller i området. I nogle af erstatningsvandhullerne forekommer Bredbladet Dunhammer og pil i uønsket omfang. Det er helt almindeligt at Bredbladet Dunhammer spirer frem i nygravede og oprensede vandhuller, navnlig på tidligere landbrugsjord med rig jordbund. Hvis Bredbladet Dunhammer og andre uønskede planter fjernes med håndkraft i de første par sæsoner vil den enten kunne holdes helt væk eller ende med blot at spille en ubetydelig rolle i vandhullet. Hvis et vandhul domineres

2 af Bredbladet Dunhammer eller pil, bortskygges en række andre, lavere vand og sumpplanter og mulighederne for at padder kan få god ynglesucces begrænses. Det foreslås derfor at fjerne bredbladet Dunhammer og andre uønskede planter med håndkraft. Tabel 1: Forekomst af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen. Forekomst af padder Skrubtudse Butsnudet frø Lille vandsalamander Stor vandsalamander Erstatningsvandhul nr. Haletudser Haletudser Voksne larver æg Voksne larver æg Sum Konklusion Foreløbig er tre af erstatningsvandhullerne koloniseret af stor vandsalamander. De tre koloniserede vandhuller er alle oprensninger, hvor fremvækst af vandplanter er væsentligt hurtigere end ved nygravninger på lerbund. Indsatsen har været en succes allerede første/anden sæson efter gravearbejdet og i de følgende år vil flere af de gravede vandhuller sandsynligvis også blive koloniseret med stor vandsalamander. Samtlige vandhuller har en god placering nær skov og krat på udyrkede eller afgræssede områder. Det er væsentligt for erstatningsvandhullernes fremtidige funktion som ynglested for padder at Bredbladet Dunhammer og andre uønskede planter fjernes efter behov med håndkraft i de første to tre sæsoner.

3 Billeder og kommentarer til vandhuller Erstatningsvandhul nr. 2 Der har udviklet sig et fint vandplantesamfund med bl.a. Svømmende Vandaks og Vejbred Skeblad. Bredbladet Dunhammer spirer frem i stort antal og truer med at dominere vegetationen fremover hvis ikke der gribes ind. I forbindelse med overvågningen er Bredbladet Dunhammer fjernet fra vandhullet. Det anbefales fortsat at beskære bøgetræer i skovbryn ved vandhul, helst inden løvfald dette efterår. Det anbefales endvidere at fjerne fremspirende Bredbladet Dunhammer i de næste to sæsoner for at sikre optimale forhold i dette meget vigtige ynglested for stor vandsalamander. Stor vandsalamander er fundet ynglende i vandhullet igen i 2010, sammen med lille vandsalamander og butsnudet frø. Erstatningsvandhul nr. 2 før (venstre) og efter fjernelse af Bredbladet Dunhammer (højre).

4 Erstatningsvandhul nr. 3 Vandkvaliteten er fin med klart vand. Der spirer Tagrør og Bredbladet Dunhammer frem fra mosebunden. De græssende kreaturer holder delvist vegetationen nede og deres tramp i bredderne hæmmer de høje planter. De fleste Tagrør og Bredbladet Dunhammer er dog fjernet ved registreringen for at give mere plads til de øvrige vand og sumpplanter der er på vej frem. Bl.a. Kransnålsalger og Svømmende Vandaks spirer frem fra bunden. Der er begrænset opvækst af trådalger, men ikke noget der er usædvanligt eller problematisk. Det er vigtigt at holde øje med om de græssende kreaturer kan skabe en god balance i vegetationen eller der skal suppleres med fjernelse af uønsket plantevækst næste sæson. Stor og lille vandsalamander er fundet ynglende i vandhullet. Erstatningsvandhul nr. 3, velfungerende efter oprensningen.

5 Erstatningsvandhul nr. 4 Vandhullet fremstår meget flot med fin sumpvegetation langs bredderne med bl.a. Grenet Pindsvineknop og Vejbred Skeblad. I de dybere områder er bunden bevokset med Kransnålsalger der formentlig med tiden delvist vil blive fortrængt af Svømmende Vandaks. Der forekommer ikke uønskede plantearter. Stor vandsalamander er fundet ynglende i vandhullet sammen med lille vandsalamander, butsnudet frø og skrubtudse. Vandhullets omgivelser er meget fine med en velafgræsset eng og skov. Erstatningsvandhul nr. 4 har udviklet sig hurtigt og meget fint efter oprensningen.

6 Erstatningsvandhul nr. 6 Vegetationen er så småt ved at spire frem, bl.a. Kryb Hvene, Bredbladet Dunhammer og Pil sp. Vandhullet er dog stadig for sparsomt bevokset til at det er interessant for områdets padder. Opvækst af Bredbladet Dunhammer er fjernet ved registreringen, pil sp. Er stadig så små at de kan fjernes. Vegetationen vil sandsynligvis udvikle sig langsomt over nogle år. Det er meget vigtigt at Bredbladet Dunhammer og Pil sp. Fjernes i den fase hvor vandplanter får rodfæste i vandhullet. Når først andre planter har opnået et tæt dække sker der kun meget ringe fremspiring af Bredbladet Dunhammer og Pil sp. Erstatningsvandhul nr. 6, vegetationen udvikler sig langsomt på den bare lerbund.

7 Erstatningsvandhul nr. 7 Vandhullet har mosebund på de dybere dele og Bredbladet Dunhammer er spiret kraftigt frem fra frøpuljen. Det er meget vigtigt at fjerne Bredbladet Dunhammer i år, og de følgende to sæsoner for at få optimalt udbytte af vandhullet. Der er fundet skrubtudse ynglende i vandhullet. Vandhullet mangler stadig den rette sumpvegetation til salamandre og fremvæksten af Bredbladet Dunhammer truer med at lukke den lavvandede del af vandhullet fuldstændigt. Erstatningsvandhul nr. 7, der var lidt mosebund i vandhullet og det har favoriseret fremvækst af Bredbladet Dunhammer.

8 Erstatningsvandhul nr. 8 Vandhullet svinger en del i vandstand og kan tørre ud sidst på tørre somre. Det er en fordel, når man tager i betragtning at vandhullet ligger nær bebyggelse hvor der erfaringsmæssigt lettere sker udsætning af fisk end andre steder. Vegetationen spirer langsomt frem på den bare lerbund, dog er der set Bredbladet Dunhammer og Manna Sødgræs. Bredbladet Dunhammer er fjernet ved registreringen. Der er set voksne individer af lille vandsalamander, men ikke fundet ynglende padder grundet den sparsomme vegetation. Erstatningsvandhul nr. 8, vegetationen er på vej frem, men dækker kun stadig lidt af den bare lerbund.

9 Erstatningsvandhul nr. 9 Vandhullet udvikler sig som forventet med en langsom fremspiring af vandplanter fordi det er et nygravet vandhul på lerbund. Der er bl.a. fundet Bredbladet Dunhammer og pil sp. Langs bredderne. Bredbladet Dunhammer er fjernet ved registreringen, men pilen bør også trækkes op. Det anbefales at fjerne uønsket plantevækst i de følgende to sæsoner for at give vandhullet de bedste muligheder for at udvikle sig til et godt ynglested for stor vandsalamander. Der er ikke fundet padder ynglende i vandhullet. Erstatningsvandhul nr. 9, stadig begrænset vegetationen på lerbunden.

10 Vandhul nr. 10, Skibhus Skovly Der har udviklet sig en varieret vegetation i vandhullet i løbet af det år, der er gået siden oprensningen. Vandet er helt klart og bunden delvist dækket af kransnålsalger. Svømmende Vandaks forekommer i bundter flere steder på overfladen og Vejbred Skeblad står spredt langs bredderne. Desværre er Bredbladet Dunhammer spiret meget kraftigt frem og bør fjernes i år mens planterne stadig er små. Vandhullet vil utvivlsomt kunne blive et godt ynglested for stor vandsalamander. I sommeren 2010 har både lille vandsalamander, butsnudet frø og skrubtudse ynglet i vandhullet. Det er stadig vigtigt at informere de lokale om, hvorfor det er vigtigt at vandhullet fungerer som ynglested for padder, og hvad det kræver. Vandhul nr. 10, vandhullet har udviklet sig meget fint siden oprensningen. Vandhul nr. 10, klart vand og varieret vegetation spiret frem på bunden (venstre), Bredbladet Dunhammer meget dominerende langs dele af bredderne og bør fjernes (højre).

11 Erstatningsvandhul nr. 11 Vandhullet er en genskabt mergelgrav, der har været fyldt op for mange år siden. Vegetationen er godt på vej frem med både Manna Sødgræs, Svømmende Vandaks og Kransnålsalger. Desværre var der også Bredbladet Dunhammer langs bredderne, men disse er fjernet ved registreringen. Bredbladet Dunhammer bør fjernes i hvert fald næste sæson også. Vandhullet var ved registreringen uden yngel af padder, men vil utvivlsomt blive et godt vandhul for salamandre i fremtiden. Erstatningsvandhul nr. 11, vegetationen udvikler sig fint i det genskabte vandhul. August 2010 Niels Damm

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI MOTORVEJSÅBNING: ODENSE-SVENDBORG Indsats for særligt beskyttede padder Motorveje medfører generelt konflikter mellem den tætte trafik og dyrearters vandring og behov for beskyttede levesteder. I 2004

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Om sommeren står de fleste blomster i fuldt flor, skoven er grøn, insekterne summer og fuglene synger lystigt. Nætterne er lyse

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2009

Overvågning af padder Randers kommune 2009 Overvågning af padder Randers kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Januar 2010 Tekst: W. Vries & Lars Briggs Feltarbejde: L. Briggs, W. de Vries, W. Lenschow & P. Ravn Figurer og billeder:

Læs mere

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6 Ringsted Kommune Att: Berit Thøgersen NOTAT: Søer på Odinsvej Tilsyn/besigtigelse: Kåre Fog Tekst: Martin Hesselsøe og Kåre Fog Dato:. udgave 27. juni 20 Indhold:. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER...

Læs mere

Overvågning af løgfrø i 2016

Overvågning af løgfrø i 2016 Overvågning af løgfrø i 2016 Lejre Kommune Amphi Consult juni 2016 Udarbejdet af Amphi Consult for Lejre Kommune, Natur- og Miljøforvaltningen 1 Amphi Consult v. Lars Briggs. Overvågning af løgfrø, Lejre

Læs mere

Efterbehandling og natur i råstofgrave

Efterbehandling og natur i råstofgrave Efterbehandling og natur i råstofgrave Vilkår til efterbehandling afhængig af politiske vinde Andre hensyn og interesser Eksempel fra grusgrav på Nordfalster Bidrag til øget biodiversitet i et området

Læs mere

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Udført for Billund Kommune af Ravnhøj Consult, 2016 Vandhullet S10a nyanlagt med indvandring af

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE GRUNDEJERFORENINGEN ØRNBJERG 1 Forord. Igennem årene har der i foreningen været flere forslag om, at det kunne være interessant

Læs mere

UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE

UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANELUNDERSØGELSE RESULTATOVERSIGT OPDELT PÅ BAGGRUNDSOPLYSNINGER AUGUST 2016 Undersøgelsen Holbæk Kommune skal være en stærk medspiller for vores borgere og virksomheder.

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder Søer og vandløb Ferskvandsområderne kan skilles i søer med stillestående vand og vandløb med rindende vand. Både det stillestående og det mere eller mindre hastigt rindende vand giver plantelivet nogle

Læs mere

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 3. udgave 23. november 2012 Udført af: Per Klit Christensen og Niels Damm AMPHI Consult er et landsdækkende konsulentfirma der arbejder med rådgivning og planlægning

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Denne rapport indeholder en begrundelse for prioriteringen af testområdet for gyldenrisbekæmpelse på Amager Fælled, beskrivelse af metoden for den præcise

Læs mere

Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse

Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse Rekvirent: Furesø Kommune Dato: 3. udgave 31. januar 2008 Feltarbejde: John Frisenvænge, Poul Evald Hansen, Peer Ravn Jacobsen. Tekst og

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014

Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014 Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014 Udarbejdet af Amphi Consult v/ Per Klit Christensen for Lejre Kommune Amphi Consult v/per Klit Christensen Projektansvarlig i Lejre Kommune:

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk Nye metoder til undesøgelse af vandhuller Amphi Consult Naturstyrelsen nye metode til bilag II arter i N2000. Eksempel på andre metoder Novana-metoden Nye metoder under udvikling Hvad betyder fund af bilag

Læs mere

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Rapport fra 2015 Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Forsidefoto: Klokkefrø Bombina bombina - Peer Ravn, Amphi Consult Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved sø i Elverparken

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved sø i Elverparken Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730 Herlev 18. august 2015 Journalnr. 163-2015-47871 CPR/CVR Att.: Kirsten Høi Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Dispensation til oprensning af 3 sø

Dispensation til oprensning af 3 sø Dato: 14. januar 2016 Niels Jørgen Møller Nielsen Præstevejen 157 Glerup 9631 Gedsted Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2016-52186 Dokumentnr.: 820-2016-12517 Sagsbehandler:

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007 Borgerservice Tilfredshedsundersøgelse 2007 December 2007 Indhold med undersøgelsen og anbefalinger Tilfredshed med Borgerservice Henvendelse i Borgerservice Færdigbehandling og Godt ved besøget og gode

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

Naturpleje med kvæg fra malkekvægbesætning - Højvang Økologi

Naturpleje med kvæg fra malkekvægbesætning - Højvang Økologi Naturpleje med kvæg fra malkekvægbesætning - Højvang Økologi Som en del af casen Højvang Økologi under Det samfundsnyttige Landbrug blev effekten af årets naturpleje vurderet 30/9-15 af Anna Bodil Hald

Læs mere

Bilag 1/26 Bilag 1 2 1 2/26 Bilag 2 3/26 Bilag 3 4/26 5/26 6/26 7/26 Bilag 4 8/26 Bilag 5 9/26 Bilag 6 10/26 Bilag 7 11/26 Bilag 8 12/26 Bilag 9 13/26 Bilag 10 14/26 Bilag 11 15/26 Bilag 12 Id. nr. Naturtype

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Tømrerbranchens udfordringer og muligheder

Tømrerbranchens udfordringer og muligheder Tømrerbranchens udfordringer og muligheder Træsektionens temamøde 2016 Tømrerbranchens udfordringer og muligheder marts 2016 side 2/12 Udfordringer og muligheder Generelt I figur 1 og 2 ses det, at der

Læs mere

Center for Teknik & Miljø

Center for Teknik & Miljø Center for Teknik & Miljø Gisselfeld Kloster Gisselfeldvej 12A 4690 Haslev Att. Godsforvalter Jens Risom Dispensation til oprensning af mølledam på Ny Næstvedvej 35 Gisselfeld Kloster har d. 17. juli 2013

Læs mere

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4 Hareskov By 500 0 250 meter 89 89 89 89 89 89 89 89 89 88 88 88 88 88 88 88 88 88 90 90 90 90 90 90 90 90 90 62 62 62 62 62 62 62 62 62 64 64 64 64 64 64 64 64 64 66 66 66 66 66 66 66 66 66 80 80 80 80

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold Introduktion og baggrund... 3 Undersøgte levesteder og registreringer... 3 Forslag til pleje af de enkelte

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge Få mere ud af fjernvarmen og spar penge 1 Ny motivationstarif fra 2017 Fra 1. januar 2017 bliver din varmeregning reguleret af en ny motivationstarif, som giver et fradrag i prisen eller et pristillæg

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Rødlistede padder og krybdyr i Storstrøms Amt 1997

Rødlistede padder og krybdyr i Storstrøms Amt 1997 Rødlistede padder og krybdyr i Storstrøms Amt 1997 Storstrøms Amt - Teknik- og miljøforvaltningen Natur- og plankontoret ISBN nr. 87-89754-26-3 Rødlistede padder og krybdyr i Storstrøms Amt 1997 Storstrøms

Læs mere

Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse

Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse Registreringer af EU beskyttede dyrearter på Flyvestation Værløse Rekvirent: Furesø Kommune Dato: 4. udgave23. juni 2008 revideret med undersøgelser forår 2008. Feltarbejde: John Frisenvænge, Poul Evald

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

Plan- og Miljøafdelingen Vurdering af påvirkning på Natura 2000 og på bilag IV-arter Foreløbig vurdering Projektbeskrivelse:

Plan- og Miljøafdelingen Vurdering af påvirkning på Natura 2000 og på bilag IV-arter Foreløbig vurdering Projektbeskrivelse: Plan- og Miljøafdelingen 28. april 2016 BrevID.: 2257223 Medarbejder: mpt Vurdering af påvirkning på Natura 2000 og på bilag IV-arter Foreløbig vurdering Habitatbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 408

Læs mere

RESULTATER (STOR VANDSALAMANDER)...3

RESULTATER (STOR VANDSALAMANDER)...3 Mariager Fjord Kommune Teknik og Miljø Østergade 22 9510 Arden Att: Bjarke Jensen NOTAT: Vurdering af lokalplanforslag 49/2011 i forhold til bilag IV arter Tekst og feltarbejde: Rune Sø Neergaard, Jule

Læs mere

Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl.

Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl. Verner Andersen Bellingehus Frugtplantage Sammendrag til økologi kongres 2011-10- 28 Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl. Et mangfoldigt liv i et jordbrug kan dannes på mangfoldige måder,

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 2. halvår 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE UÆNDRET BESKÆFTIGELSE I 2013 OG STIGENDE BESKÆFTIGELSE I 2014 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse i Østdanmark 3 Udviklingen

Læs mere

Læring under åben himmel

Læring under åben himmel Tirsdagsture Som noget nyt vil Natur- og Sejlklubben tilbyde at børnehuse og dagplejere, kan komme på tirsdagsture til Natur- og Sejlklubben. På tirsdagsturene vil der være forskellige aktiviteter, der

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve)

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve) Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr.: TA-OP 5 Titel: Gyldig fra: 27.5 2010 Kortlægning

Læs mere

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg DN Lyngby-Taarbæk Formand: Hans Nielsen, Kastanievej 4 B, st. mf. 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 30 57 42 17, e-mail: hans@nielsen.mail.dk Dato: 2. oktober 2016 Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven

Læs mere

Tegn og mal padder og krybdyr - fra skoven

Tegn og mal padder og krybdyr - fra skoven t o te Tegn og mal padder og krybdyr - fra skoven Almindeligt firben Bjergsalamander Bjergsalamander Butsnudet frø Hugorm Lille vandsalamander Lille vandsalamander Løvfrø Skrubtudse Snog Spidssnudet frø

Læs mere

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 udarbejdet af Søren Kveiborg 25. januar 2016 Indledning Nærværende rapport samler resultaterne fra undersøgelser

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Padderne i Odsherred Kommune En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Limno Consult Odsherred Kommune Ny viden om Odsherreds frøer, tudser og salamandre Frøers og tudsers kvækken fylder stadig

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

De fire Grundelementer og Verdensrummet

De fire Grundelementer og Verdensrummet De fire Grundelementer og Verdensrummet Indledning Denne teori går fra Universets fundament som nogle enkelte små frø til det mangfoldige Univers vi kender og beskriver også hvordan det tomme rum og derefter

Læs mere

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Selv om Danmark er internationalt kendt for en høj social mobilitet, er der stadig en stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse man vokser op i, og hvor

Læs mere

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU En introduktion for nye medlemmer 2 Praktisk vejledning til nye medlemmer af de lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011.

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Generelle kommentarer: - teesteder er lange - rød og gul tee bør placeres således, at der er samme spilleretning fra

Læs mere

UNDERSØGELSE AF ELETRONISKE SERVICEYDELSER HOS DANSKE FAGFORENINGER. En sammenfattende rapport

UNDERSØGELSE AF ELETRONISKE SERVICEYDELSER HOS DANSKE FAGFORENINGER. En sammenfattende rapport UNDERSØGELSE AF ELETRONISKE SERVICEYDELSER HOS DANSKE FAGFORENINGER En sammenfattende rapport Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Undersøgelsen... 3 Undersøgelsens konklusion... 4 Oprettelse af henvendelser...

Læs mere

Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr. 6c Mou By, Mou

Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr. 6c Mou By, Mou Aalborg Kommune, Park og Natur Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Marianne Hegelund Thomsen Gadekærsvej 2 9280 Storvorde 07-09-2015 Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr.

Læs mere

Ansøgningsprocedure samt frist og kriterier for ansøgning om udbud af IB i Danmark

Ansøgningsprocedure samt frist og kriterier for ansøgning om udbud af IB i Danmark Uddannelsesudvalget L 100 - Bilag 7 Offentligt Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Ansøgningsprocedure

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune

Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune er udarbejdet for: af : Furesø Kommune, By, Erhverv og Natur e-mail: benpost@furesoe.dk Care4Nature, Hans Wernberg, Charlotte

Læs mere

Overvågning af padder - baseline 2012

Overvågning af padder - baseline 2012 Overvågning af padder - baseline 2012 66 Herning Århus, Etape 6620 og 6625 Funder Låsby Notat 11. november 2012 (1. udgave) Af Per Klit Christensen og Martin Hesselsøe AMPHI Consult er et landsdækkende

Læs mere

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Beskrivelse På en skovtur kan der øves praktiske ting, men også den teoretiske viden kan udvides. I en skridtfase kan man drøfte et emne omkring ridning.

Læs mere

Landzonetilladelse til at opføre et nyt stuehus på ejendommen matr. nr. 4 Øster Terp, Bedsted, beliggende Overballevej 3, 6240 Løgumkloster

Landzonetilladelse til at opføre et nyt stuehus på ejendommen matr. nr. 4 Øster Terp, Bedsted, beliggende Overballevej 3, 6240 Løgumkloster Helle og Thore T. Iversen Overballevej 3 Øster Terp 6240 Løgumkloster Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: 74929244 Mail: jyha@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-7-14 19-02-2014 Landzonetilladelse til

Læs mere

Træningsplan. Marts 2016, v2

Træningsplan. Marts 2016, v2 Træningsplan Marts 2016, v2 Her er træningsplanen for marts måned. Der kommer en opdatering lørdag uge 9, hvor spinning har fokus områder med på dagene. Svøm vil også have nogle enkelt fokus områder men

Læs mere

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009 40 Fotostandpunkt N1 NABOER MOD NORDØST Møller Fotostandpunkt N 1:50.000 De 3 ejendomme på Vigerøvej nordøst for mølleområdet er nogle af de nærmeste naboer til de nye møller. Herfra er der enkelte steder

Læs mere

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder)

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Sisse Marie Welling (SF) SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Hvis denne tale var skrevet i april måned så havde den været kulsort. Dengang kastede Regeringens omprioriteringsbidrag

Læs mere

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012.

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen er beliggende i Tranbjerg syd for Århus. Skolerne har ca. 1.150 elever fordelt på 0.-10. klassetrin. SFO og klub er

Læs mere

Padder og krybdyr i Sydhavnen 2007

Padder og krybdyr i Sydhavnen 2007 Padder og krybdyr i Sydhavnen 2007 Rekvirent: Københavns Kommune, Center for Park og Natur Dato: 1. udgave 27. november 2007 Feltarbejde: John Frisenvænge Tekst: John Frisenvænge Indhold: 1. INDLEDNING...3

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ.

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ. Bilag Detaljer i sammenligningen af 3 beskyttet natur og FOT i Vordingborg og Holstebro kommuner Udarbejdet af Åge Nielsen, Miljøministeriet, september 2012. Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret

Læs mere

Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune. Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell. Padder i Århus Kommune

Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune. Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell. Padder i Århus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 2008 Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell Padder i Århus Kommune 1 Naturen i Århus Kommune - Padder Århus Kommune ønsker at de naturmæssige værdier og den

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Unge med en psykisk sygdom efterlyser større opmærksomhed og støtte fra lærerne på skoler og uddannelsesinstitutioner. Det viser en rundspørge foretaget for EN

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere