PRAKTISK INFORMATION. Uden for undervisningssituationen kan du som lærer

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PRAKTISK INFORMATION. Uden for undervisningssituationen kan du som lærer"

Transkript

1 PRAKTISK INFORMATION LÆRERENS ROLLE I DANSEFORLØBET Vi har gennem mange projektforløb med dans i skoler samlet en liste over ting, som vi mener, I som lærere kan bidrage med for, at projektet skal blive en succes. Forventningsafstemning Det er vigtigt at tale med danseren, før hun eller han kommer på besøg. Det handler om at få de praktiske detaljer på plads, men også om at få talt om gensidige forventninger til forløbet. For eksempel hvornår danseforløbet skal starte, og om I skal slutte på et bestemt tidspunkt. Jeres forventninger skal afstemmes, og det skal elevernes også! Derfor skal I huske også at forventningsafstemme med eleverne før projektstart. Herunder følger nogle generelle opmærksomhedspunkter i fht, hvordan I bedst understøtter danserens arbejde med børnene: Du skal som lærer være klar til at Acceptere mere kaos end normalt - den kreative proces kræver nogle gange en anden type læringsrum end i klasselokalet. Tage det pædagogiske ansvar og træde til i forskellige situationer, fx hvis det skulle ske at en elev må forlade lokalet. ØRN Deltage aktivt i workshoppen, så vidt det er muligt du er rollemodel for eleverne. Lade danseren skabe sig sit eget indtryk at børnene. Være praktisk behjælpelige med for eksempel at finde ting, få musikanlæg til at fungere, mm. Uden for undervisningssituationen kan du som lærer REATIVE Være synligt entusiastisk omkring projektet. Måske bruge projektets tema i andre skolefag. Præsentere projektet og kunstnerne på lærerværelset. Tage en afsluttende evaluering med børnene. Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

2 PRAKTISK Hvilket danseforløb? Du kan finde information om de konkrete forløb i den flyer, som du har fået tilsendt. Her vil der være en kort beskrivelse af forløbet og information om, hvad du skal gøre før det konkrete besøg. Det vigtigste er, at du er i kontakt med danseren før start. Fysiske rammer Danseworkshoppen har brug for fysiske rammer, som tillader kropslig udfoldelse og uforstyrret fordybelse. Et passende rum kan for eksempel være en gymnastisksal eller en anden bevægelsessal, som har: Trægulv eller andet blødt gulv Musikanlæg med ipod-tilslutning God plads uden forstyrrende ting i rummet Mulighed for at lukke af for gennemgang Påklædning Deltagerne skal have bevægelsestøj på og gerne bukser, som går under knæene (så undgår de hudafskrabninger). Deltagerne vil skulle danse uden sko og strømper, hvilket er en god idé at forberede dem på. REATIVE Hvem er vi? Dansehallerne er afsender på disse workshops, og danserne, I får besøg af, er alle uddannede professionelle dansere med stor erfaring i at formidle dans til børn og unge. Vi kalder dem danseformidlere, og de klar til at fortælle jer mere om dans, og hvordan man får mere dans ind i skolen. Dansehallerne har mange andre spændende danseaktiviteter, så kig videre på eller på vores inspirationswebsite ØRN I er også velkomne til at kontakte Dansehallerne direkte, hvis I har brug for vejledning inden for dans. Med venlig hilsen Anna Katrine Korning Dansekonsulent Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

3 DANSEWORKSHOPPEN BYG DIT EGET DANSEFORLØB Har I ønsker om at anvende bevægelse og dans som en del af skolehverdagen, så er her en unik mulighed for at få vejledning og konkrete danseforløb, som tilrettelægges efter jeres ønsker og behov. I har sammen med en danseformidler muligheden for at sætte et forløb sammen, som passer ind i skolens aktiviteter og aktuelle faglige temaer. Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

4 BYG DIT EGET DANSEFORLØB INDHOLD STRUKTUR DELTAGERE Forløbet starter med et møde mellem danseformidleren og skolen/læreren, hvor skolens ønsker og behov snakkes igennem. Der udformes et udkast til en forløbsplan under mødet. Skolen/læreren og danseformidleren arbejder videre med forløbsplanen og kommunikerer om forløbets indhold og struktur på . Der er mulighed for at afprøve dansen som understøttende undervisning i andre fagområder som, dansk, matematik, kristendom m.fl.. I kan også afprøve dansen som et temaforløb på tværs af klasserne eller give idrætslærerne et inspirationsmodul i dans. Forløbet afsluttes med et evalueringsmøde og/eller lærerworkshop hvor danseformidleren samtidig kan rådgive om, hvordan skolen fortsat kan arbejde med dans i skolehverdagen. Forløbet indeholder i alt 20 undervisningslektioner, som fordeles efter aftale med danseformidleren. Der skal derudover indregnes min. 5 mødetimer for skolen. Alle klassetrin PERIODE Efteråret 2014 eller foråret 2015 STED DANSEFORMIDLEREN REATIVE KONTAKT ØRN INSPIRATION Forløbene afvikles på skolen eller i en lokal kulturinstitution. Dansehallernes professionelle dansere har alle erfaring i formidling af dans til børn og unge. Danseren i dette projekt har samtidig erfaring i at vejlede om dans og formidle dans til voksne. Kontakt danseformidleren ved spørgsmål angående den konkrete afvikling af forløbene. Kontakt Dansehallerne, Anna Katrine Korning på eller tlf Find inspiration til mere dans på Dansehallernes nye website: Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

5 DANSEWORKSHOPPEN DANSEMATEMATIK KAN MAN REGNE MED KROPPEN? Om Dansematematik Vi ønsker med projektet at få det bedste ud af mødet mellem to fagligheder dansen og matematikken. Derfor er der i projektet stor opmærksomhed på dialog mellem matematiklæreren og danseren. Med Dansematematik siger du som lærer ja til mere end bare et danseforløb, hvor danseren står for undervisningen. Du skal være aktiv i danseforløbet og integrere danseerfaringerne i din undervisning i klasseværelset. Du skal have lyst til at udfordre din faglighed, gå i dialog med danseren og bruge ekstra tid på projektet. Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

6 DANSEMATEMATIK - KAN MAN REGNE MED KROPPEN? WORKSHOP- BESKRIVELSE MATEMATISK TEMA DELTAGERE STED STRUKTUR/ UNDERVISNING FORBEREDELSE /EVALUERING Matematiske begreber, som kan opleves uhåndgribelige for nogle elever, konkretiseres i projektet gennem krop og bevægelse. Det er en anden måde at gribe matematikken / teorien an på, hvor dansetrin og koreografi sættes på formel. Dansematerialet skabes af eleverne ud fra deres eget bevægelsessprog og udvikles videre gennem gruppeopgaver. Der anvendes forskellige typer musik, som vil udfordre rytmesansen. Geometri og algebra (andre temaer skal aftales med danseren) 6. klasser og deres matematiklærere (max 25 elever pr. forløb inkl. min. én lærer) På skolen i en bevægelsessal, som har et ordentligt musikanlæg (inkl. ipodtilslutning), og hvis det kan lade sig gøre, en projektor eller et smartboard. Et introforløb for både elever og lærer i dansens sprog og hvad den kan. To lekioner (90 min). Tre workshopdage med dansematematik (én dag pr. uge) med tre lektioner (135 min.) pr. dag (i alt 9 lektioner). Umiddelbart før eller efter introforløbet mødes læreren og danseren en eller to gange, hvor der begrebsafklares, sættes mål for forløbet, og forløbet planlægges i fællesskab. Denne del af projektet er meget vigtig! Så sæt tid af til mødet. Afslutningsvis afholdes der et evalueringsmøde (45 min) med elever, lærer og danser. Lægges i forlængelse af sidste workshopdag. PERIODE Fra oktober 2014 februar 2015 REATIVE DANSERE Dansehallernes professionelle dansere har alle erfaring i formidling af dans til børn og unge. ØRN KONTAKT Kontakt danserne ved spørgsmål ang. den konkrete afvikling af forløbene. Kontakt Dansehallerne v. Anna Katrine Korning på eller tlf INSPIRATION Projektet har tidligere været afprøvet i Helsingør og Albertslund. Find inspiration til mere dans på Dansehallernes nye website: Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

7 DANSEWORKSHOPPEN SÅDAN ER JEG! Sådan er jeg! er en danseworkshop, som handler om forskellighed og om, hvordan vi alle er forskellige på den ene eller anden måde. Vi vil som mennesker rigtig gerne ligne andre, og vi finder ofte også sammen med nogen, vi har noget til fælles med. Alligevel er vi forskellige, og det kræver både rummelighed og mod at acceptere og håndtere forskellighed. Workshoppen arbejder med relationerne i klassen, og understøtter dermed arbejdsmiljøet i undervisningen generelt. Vi håber også, at workshoppen kan inspirere ind i fagene i skolen. Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

8 SÅDAN ER JEG! INDHOLD STRUKTUR DELTAGERE STED DANSERE KONTAKT INSPIRATION Workshoppen har fokus på kroppen, og eleverne bliver udfordret gennem dansen. Med en anerkendende og æstetisk tilgang leder danseren eleverne gennem forskellige øvelser og et forløb, som baner vejen for elevernes egne kreative udtryk. Danseren tager udgangspunkt i elevernes egne bevægelser og udfordrer dem derfra. Workshoppen præsenteres både som endagsforløb (5 lektioner) og todagsforløb (2 x 4 lektioner). Forløbene placeres typisk i tidsrummet fra kl (aftales med danseren). Workshoppen henvender sig til mellemtrinnet Workshoppen afvikles på skolen i en bevægelsessal med god plads og et musikanlæg (inkl. ipodtilslutning). Dansehallernes professionelle dansere har alle erfaring i formidling af dans for børn og unge. Kontakt danseformidleren ved spørgsmål ang. afvikling af det konkrete forløb. Kontakt Dansehallerne v. Anna Katrine Korning på eller tlf Find inspiration til mere dans på REATIVE FORBEREDELSE - ELEVERNE Nedenstående opgave skal du som lærer igangsætte med dine elever før danseforløbet og danseren kommer på besøg. Opgave til eleverne ØRN Du (eleven) skal vælge to forskellige billeder, som du synes er hinandens modsætninger, og tage dem med til workshoppen. Du bestemmer selv, hvordan de skal være forskellige. Det kan for eksempel være billeder du klipper ud af en avis eller et blad. Det er sjovest, hvis du ikke viser dine billeder til dine klassekammerater før workshoppen. Vejledning til læreren Med denne opgave vil vi indkredse børnenes umiddelbare tanker om forskellighed og bruge den som udgangspunkt for at arbejde med forskellighed og modsætninger. Tag gerne en snak før forløbet starter om, hvad de ser af modsætninger i deres hverdag og hvad de gør med dem. Pasteursvej 14, 1799 Kbh. V Tlf:

9 Animation med stopmotion-teknik Anbefales til klassetrin Alverdens temaer, historier, universer og materialer kan animeres og mulighederne er mange, når vi slipper kreativiteten løs! Historiefortælling, billedkomposition, og stopmotion-teknikken kommer i spil i denne workshop. Animation er den oplagte metode, når man som barn eller ung kaster sig ud i filmproduktion, fordi den er let at gå til og kreativiteten er i fokus. Historiefortælling, billedkomposition og filmsprogets virkemidler er i centrum, når børnene skaber baggrunde, rekvisitter og figurer og vækker dem til live gennem animeringen. Denne workshop kan inddrages i en række forskellige fag, og man kan animere i mange typer materialer og alle slags historier. Eksempelvis: Fag: Materialer: Dansk, billedkunst, historie, natur & teknik mv. Tegninger, cut-outs (karton, magasiner, billedbøger), ting fundet i naturen eller andre steder, legetøj, frugt & grønt, modellervoks mv. Tidligere temaer: Gyser, maden får liv, rumrejse, ordsprog, eventyr, cirkus, vikinger, en tur på stranden og pirater & skibe. Forløbet består af: 1. Lærerworkshop 2. Elevforberedelse 3. Elevworkshop Stopmotion-teknikken går ud på at optage en film billede for billede. For hvert billede rykkes elementerne en lille smule (6 til 24 gange per sekund). Til slut afspilles billederne fortløbende. Det giver illusionen af bevægelse, og en filmisk oplevelse. Lærerworkshop - 3 timer Forud for elevforløbet deltager læreren i en forberedende workshop. Her vil elevforløbet samt forberedelsesmaterialet blive gennemgået. Formålet er at give læreren redskaber til at forberede eleverne på hjemmeopgaven såvel som selve workshoppen. Vi kigger på de programmer, der kan anvendes i workshoppen og det vil blive konkretiseret, hvad eleverne får ud af workshoppen rent fagligt, og hvordan dette harmonerer med Fælles Mål.

10 Elevforberedelse i klassen - ca. 4 lektioner Forberedelsesmaterialet giver forslag til, hvordan man kan arbejde med animation, og hvor man kan hente idéerne. Eks. kan et museumsbesøg eller en tur i skoven være inspiration til workshoppen. Med udgangspunkt i aktantmodellen skal eleverne skabe en simpel historie og udarbejde et understøttende storyboard. Klassen skal inddeles i maks. 6 grupper. Man kan vælge at hver gruppe laver deres egen historie, eller at klassen sammen laver én historie, hvor hver gruppe animerer hver deres scene i historien. Workshop-info Klassetrin: Antal: Praktisk: Varighed: Workshoppen anbefales til klassetrin En klasse pr. workshop Workshopafholder kontakter læreren senest 10 dage før workshoppen pr. telefon og bekræfter aftalen. Du er også velkommen til at kontakte workshopafholder, når din workshop er booket. 1 dagskursus: Fokus på filmproduktion 5 klokketimer Eleverne HAR lavet forberedelsen og storyboard på forhånd. HUSK Materialerne der skal bruges i workshoppen, skal I selv medbringe/finde/indkøbe. Materialerne kan være: Tegninger, cut-outs (karton, magasiner, billedbøger), ting fundet i naturen, legetøj, frugt & grønt, modellervoks mv. Tekniske krav BUSTER har mulighed for at medbringe 6 stationer bestående af laptops og webcams. Hvis din skole selv har det udstyr til rådighed, er det oplagt at vi anvender det. Smartboard eller projektor/lærred/højtalere Internetadgang Har du spørgsmål til workshoppen, er du velkommen til at kontakte BUSTER: Diana Bjørn Milenkovic: Tlf: Software-programmer Der finder mange forskellige gratis software-programmer til at lave animation i. Vi har primært anvendt gratisprogrammet Monkey Jam (som skal downloades) og FILM-X Animation Online (skal ikke downloades, men kræver stabil internetadgang). Se eksempler på animation-produktioner i BUSTERs YouTube-kanal: goo.gl/cissmm goo.gl/52tmpn

11 Filmfortællinger med lyd Anbefales til klassetrin Hvordan kan en honningmelon bruges til at lave lyden af et fald? Hvorfor bruger man musik i en film? Hvordan får man en skov til at lyde som en skov? Og hvad er det egentligt for en lyd, en frø siger? En produktions lydside overses ofte, men ikke desto mindre udgør den en meget betydningsfuld rolle i skabelsen af filmens, computerspillets eller tv-programmets fortælling og univers. Derfor sætter vi i denne workshop fokus på filmens lydkulisse bestående af musik, lyd og effekter for at skærpe elevernes indsigt og analyseevner i forhold til denne ofte oversete del af filmens virkemidler. Workshoppen bliver et lærerigt og sjovt forløb, hvor eleverne skal fremstille hele lydsiden til en færdiglavet animationsfilm. Vi har fjernet alle lydeffekt- og musikspor, så eleverne skal selv opbygge en ny lydkulisse til filmen dels med effekter og musik fra et online-arkiv dels ved selv at fremstille og indspille lyde med simple rekvisitter. Forløbet består af: 1. Lærerworkshop 2. Elevforberedelse 3. Elevworkshop Lærerworkshop - 3 timer Forud for elevforløbet deltager læreren i en forberedende workshop. Her vil elevforløbet samt forberedelsesmaterialet blive gennemgået. Formålet er at give læreren redskaber til at forberede eleverne på selve workshoppen. Programmerne som anvendes på workshoppen vil blive gennemgået og det vil blive konkretiseret, hvad eleverne får ud af workshoppen rent fagligt, og hvordan dette harmonerer med Fælles Mål. Elevforberedelse i klassen - ca. 2-4 lektioner Forberedelsesmaterialet giver en introduktion til elevworkshoppen og et oplæg til, hvordan man kan sætte fokus på lydsiden i audiovisuelle medier. Derudover indeholde materialet også nogle konkrete lytteøvelser, som bidrager til at skærpe eleverne bevidsthed omkring lydeffekter og musik, og de kommer til at arbejde med koblingen mellem lytte- og synssansen.

12 Workshop-info Klassetrin: Antal: Praktisk: Grupper: Workshoppen anbefales til klassetrin En klasse pr. workshop Workshopafholder kontakter læreren senest 10 dage før workshoppen pr. telefon og bekræfter aftalen. Du er også velkommen til at kontakte workshopafholder, når din workshop er booket. Vi anbefaler, at eleverne arbejder sammen i par, og at de er inddelt på forhånd. Har du spørgsmål til workshoppen, er du velkommen til at kontakte BUSTER: Diana Bjørn Milenkovic: Tlf: Varighed: 1 dagskursus: Fokus på lydproduktion i film 5 klokketimer Tekniske krav Min. 14 computere (hvis eleverne arbejder i par) med mus og høretelefoner 1 computer til workshopafholder Styresystem: Windows Smartboard eller projektor/lærred/højtalere Internetadgang VIGTIGT! Såfremt ingen af de programmer, der kræves til denne workshop, er tilgængelige på din skole, bedes du kontakte BUSTER før du tilmelder dig. Så kan vi undersøge, om der er andre løsningsmuligheder. Software-programmer Da vi i workshoppen både skal arbejde med musik og forskellige effekter, er det vigtigt, at vi arbejder i et filmredigeringsprogram, der har flere lydspor. Vi anbefaler gratisprogrammet VideoPad (som skal downloades). Det er også muligt at gennemgøre workshoppen i MovieCut, som er en del af Skoletube, men det kræver hurtig og stabil internetadgang. Se tidligere Filmfortællinger med lyd-produktioner i BUSTERs YouTube-kanal: goo.gl/flg7xg goo.gl/kq2x6w Vi anbefaler dog, at du IKKE viser disse klip for dine elever forud for workshoppen!

13 Mit personlige puslespil- Dokumentar fra de unges eget liv Anbefales til klassetrin Hvad er virkeligheden i den digitale tidsalder? Tv-reportager, dokumentariske portrætter og reality-serier giver alle sammen deres version af den eller de personer, de skildrer. Med elevernes egne videooptagelser og billeder fanget på mobilen, skal de skabe deres helt personlige selvportræt. I workshoppen skal eleverne bearbejde deres filmoptagelser og stillbilleder til en personlig billedcollage ved hjælp af den associativ klippeteknik, også kaldet poetisk dokumentarisme, samt musik og tekst/ indtaling. Vi undersøger billedernes virkemidler, eksperimenterer med forskellige udtryk og sammensætter billeder ud fra stemninger, farver og former. Målet er bl.a. at lære eleverne, hvordan man kan lege med filmmediet og gennem klippeteknikker skabe et visuelt personligt puslespil. Eleverne introduceres bl.a. til et lettilgængeligt klippeprogram, som de kan anvende i alle former for it-baserede produktioner. De lærer, hvordan overfører filer fra mobil til computer og konverterer dem til klippeprogrammet. Forløbet består af: 1. Lærerworkshop 2. Elevforberedelse (med filmoptagelser og indsamling af materialer.) 3. Elevworkshop Lærerworkshop - 3 timer Forud for elevforløbet deltager læreren i en forberedende workshop. Her vil elevforløbet samt undervisningsmaterialet blive gennemgået. Formålet er at give læreren redskaber til at forberede eleverne på selve workshoppen. Programmerne som anvendes på workshoppen vil blive gennemgået og det vil blive konkretiseret, hvad eleverne får ud af workshoppen rent fagligt og hvordan dette harmonerer med Fælles Mål. Elevforberedelse i klassen (ca. 4-6 lektioner) og hjemmeopgave Mit personlige puslespil er den centrale sætning i workshoppen og med udgangspunkt i den, skal hver elev, som en del af forberedelsen, skrive et digt og indsamle materialer til workshoppen. Vi foreslår en blanding af videooptagelser og stillbilleder som dels optages til workshoppen dels hentes fra arkiverne (eks. elevernes egne facebook, Instagram og lignende sociale medier, hvor de deler forskellige typer billedmaterialer). I undervisningsmaterialet er der desuden fokus dokumentargenren poetisk dokumentarisme og den associative klippeteknik, der også kaldes montage-teknikken.

14 Workshop-info Klassetrin: Antal: Praktisk: Workshoppen anbefales til klassetrin En klasse pr. workshop Workshopafholder kontakter læreren senest 10 dage før workshoppen pr. telefon og bekræfter aftalen. Du er også velkommen til at kontakte workshopafholder, når din workshop er booket. Har du spørgsmål til workshoppen, er du velkommen til at kontakte BUSTER: Diana Bjørn Milenkovic: Tlf: Varighed: 1-dagskursus: Fokus på redigering ud fra den associative teknik 5 klokketimer Eleverne medbringer personlige videooptagelser, stillbilleder og et digt, de selv har skrevet. 2 -dagskursus: Forberedelse og filmredigering med BUSTERs workshopafholder Dag 1: Introduktion til workshoppen med fokus på genren poetisk dokumentarisme og den associative klippeteknik, samt hvordan eleverne kan lave spændende råmateriale til workshoppen ved at arbejde med farver, former, perspektiver og billedbeskæring i optagelserne. 2-3 dobbeltlektioner (samme dag). Dag 2: Filmredigering. 5 klokketimer. Tekniske krav En computer med mus og høretelefoner per elev. (Det er også muligt at gennemføre denne workshop på ipads, hvis hele klassen arbejder på ipads, og hvis hver elev har mulighed for at bruge samme ipad til optagelser og efterfølgende redigering.) 1 computer til workshopafholder Smartboard eller projektor/lærred/højtalere Internetadgang VIGTIGT! Såfremt ingen af de programmer, der kræves til denne workshop, er tilgængelig på din skole, bedes du kontakte BUSTER før du tilmelder dig. Så kan vi undersøge, om der er andre løsningsmuligheder. Software-programmer Vi anbefaler gratisprogrammet VideoPad (som skal downloades). Det er også muligt at gennemgøre workshoppen i MovieCut, som dog kræver hurtig og stabil internetadgang. Movie Maker har nogle begrænsninger i forhold til VideoPad, men kan også anvendes. imovie anvendes til mac-computere. Se tidligere Mit personlige puslespil-produktioner i BUSTERs YouTube-kanal: goo.gl/dkwocj goo.gl/sm0zk3

15 Workshop: Motion Comic den levende tegneserie Anbefales til klassetrin Billeder, lyd og ord er de centrale elementer, når eleverne skal skabe deres egen motion comic, der er en filmgenre, som blander tegneserien med animationsfilmen. I workshoppen skal eleverne arbejde med den gode historie. Vi skal lege og eksperimentere med fortælleforløb, billedkomposition og dybdeperspektiv, musik, lydeffekter og timing. Grundmaterialet er et manga-univers, der giver mulighed for at arbejde med genrer eksempelvis eventyr eller gyser. Workshoppen introducerer filmiske virkemidler, der anvendes inden for film, tv og reklamer, og eleverne tilegner sig værktøjer, de efterfølgende kan anvende til at skabe deres egne it-baserede produktioner eller som analytiske redskaber. Forløbet består af: 1. Lærerworkshop 2. Elevforberedelse 3. Elevworkshop Lærerworkshop - 3 timer Forud for elevforløbet deltager læreren i en forberedende workshop. Her vil elevforløbet samt UVmaterialet blive gennemgået. Formålet er at give læreren redskaber til at forberede eleverne på hjemmeopgaven såvel som selve workshoppen. Programmerne som anvendes på workshoppen vil blive gennemgået og det vil blive konkretiseret, hvad eleverne får ud af workshoppen rent fagligt og hvordan dette harmonerer med Fælles Mål. Elevforberedelse i klassen eller som hjemmeopgave - ca. 4-6 lektioner UV-materialet med fokus på bl.a. narrativitet, billedkomposition og genrer samt en skabelon til storyboardet findes på Vi anbefaler, at eleverne arbejder parvis både i forberedelsen af historien til deres motion comic og i selve workshoppen. Det er også muligt at arbejde individuelt.

16 Workshop-info Klassetrin: Antal: Praktisk: Workshoppen anbefales til klassetrin En klasse pr. workshop Workshopafholder kontakter læreren senest 10 dage før workshoppen pr. telefon og bekræfter aftalen. Du er også velkommen til at kontakte workshopafholder, når din workshop er booket. Har du spørgsmål til workshoppen, er du velkommen til at kontakte BUSTER: Diana Bjørn Milenkovic: Tlf: Varighed: 1 dagskursus: Fokus på filmproduktion 5 klokketimer. Eleverne HAR lavet forberedelsen og storyboard på forhånd. 2 dagskursus: Forberedelse og filmproduktion med BUSTERs workshopafholder Dag 1: Introduktion til workshoppen og motion comic-genren, idéudvikling og udarbejdelse af storyboards. 1-2 dobbeltlektioner (samme dag). Dag 2: Filmproduktion. 5 klokketimer. Motion comic - på tværs pilotprojekt. 5 dage her af to hele produktionsdage Kombination af undervisning med lærer(ne)/pædagoger, workshopafholder og lektier. Det er oplagt at arbejde tværfagligt i pilotprojektet. Enten på tværs af fag (dansk, sprogfag, historie, kristendomskundskab m.v.) eller mellem skole og klub, billedskole eller musikskole. Kontakt for mere info om muligheder for at lave pilotprojekt Tekniske krav Min. 14 computere (hvis eleverne arbejder i par) med mus og høretelefoner 1 computer til workshopafholder Smartboard eller projektor/lærred/højtalere Internetadgang VIGTIGT! Såfremt et eller flere af de programmer, der kræves til denne workshop, ikke er tilgængelige på din skole, bedes du kontakte BUSTER før du tilmelder dig. Så kan vi undersøge, om der er andre løsningsmuligheder.

17 Software-programmer Til denne workshop skal anvendes tre forskellige programmer. Tjek om de er tilgængelige på din skole, eller om de kan blive installeret forud for workshoppen: Workshopopgave: Del 1: Udarbejdelse af billeder Del 2: Bevægelse i billederne Del 3: Lyd og musik i produktionen Programmuligheder: Power Point eller Kingsoft Office Photo Story eller ffdiaporama VideoPad (anbefales) eller Movie Maker eller MovieCut Læs mere om programmerne her: Hvad er Motion Comic? Motion Comic er en selvstændig udtryksform, der arbejder med virkemidler fra tegneserier og animationsfilm. Den anvender tegneseriens sprog med brug af nær-/totalbilleder, tekst og billedkomposition, og animationsfilmens brug af lyd, redigering og timing. Motion Comic udspringer fra eksperimentalfilm (f.eks. La Jetée, Frankrig, 1962), hvor man udelukkende fortæller en historie kun ved brug af lyd og stillbilleder. Motion Comic har derfor sit helt eget originale udtryk, som nok de færreste elever har kendskab til på forhånd. Se tidligere motion comic-produktioner i BUSTERs YouTube-kanal: goo.gl/bsqw5x goo.gl/bvwwyb

Filmfortællinger med lyd

Filmfortællinger med lyd Beskrivelse af workshoppen Hvordan kan en honningmelon bruges til at lave lyden af et fald? Hvorfor bruger man musik i en film? Hvordan får man en skov til at lyde som en skov? Og hvad er det egentligt

Læs mere

Inspirations- og forberedelsesguide til stopmotion-animation

Inspirations- og forberedelsesguide til stopmotion-animation Indholdsfortegnelse Introduktion 2 Stopmotion-teknikken 2 Forskellige typer stopmotion-animation 3 IT-krav 5 Softwareprogrammer 6 Forberedelse til workshoppen 6 Hvad sker der på workshopdagen 10 Efter

Læs mere

Ishøj Kulturpakke 2014-2015

Ishøj Kulturpakke 2014-2015 SKOLER Ishøj Kulturpakke 2014-2015 Ishøj Kommune 1 Ishøj Kulturpakke Børn og unges møde med kultur og kreativitet inspirerer og stimulerer deres forestillingsevne, fantasi og lyst til at lære, skabe og

Læs mere

KULTURENS BØRN kreative børn 2015-16

KULTURENS BØRN kreative børn 2015-16 KULTURENS BØRN kreative børn 2015-16 Kulturens børn kreative børn 2015-16 Intro Kære skoler Kulturinstitutionerne, børnekulturkonsulenten og Uddannelseshuset arbejder sammen om at styrke samarbejdet og

Læs mere

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år Mærkning / Annoncering Tilladt for alle Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 15 år Program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever

Læs mere

TILMELDING PÅ

TILMELDING PÅ MELLEMTRIN: SYNOPSIS, SKUESPIL & INSTRUKTION / MANDAG DEN 9. JANUAR / RINGE Målgruppe: Dansk- og dramalærere i 4.-6. klasse Undervisere: Skuespiller og instruktør Uta Motz og manuskriptforfatter og instruktør

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence Dagens program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence 2. Undervisningsforslag til film: - Drengen i kufferten - Bondegårdens

Læs mere

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv Undervisningsvejledning til workshoppen INDHOLD: Om workshoppen 2 Om undervisningsvejledningen 3 Faglige mål 4 Dokumentarfilmen hvad kan den? 5 Poetisk dokumentar og det personlige puslespil 6 Få styr

Læs mere

Lav animationer i undervisningen det er sjovt og lærerigt!

Lav animationer i undervisningen det er sjovt og lærerigt! Lav animationer i undervisningen det er sjovt og lærerigt! Af Pernille Ulla Andersen & Benny Lindblad Johansen, lektorer I biologiundervisningen ved Læreruddannelsen i Århus arbejder de studerende med

Læs mere

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder):

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder): Lærerintroduktion 1) Formål med forberedelsen Formålet med de 4 timers forberedelse til workshoppen er at få udviklet et storyboard (elevark 4), som udgangspunkt for udviklingen af elevernes Motion Comic.

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

TILMELDING PÅ

TILMELDING PÅ UDSKOLING: SYNOPSIS, INSTRUKTION & SKUESPIL / TIRSDAG DEN 10. JANUAR / RINGE Målgruppe: Dansk- og dramalærere i 7.-10. klasse Undervisere: Skuespiller Lise Ørtved og instruktør og manuskriptforfatter Christian

Læs mere

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv Elevark 1 Mit personlige puslespil - et digt Du skal med udgangspunkt i sætningen Mit personlige puslespil skrive et digt på ca. 10-20 linjer. Digtet skal være et selvportræt af dig. Digtet må ikke rime,

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

04/KIG I KAMERAET præmateriale 1 lærer

04/KIG I KAMERAET præmateriale 1 lærer præmateriale 1 lærer Kære lærer Her er nogle aktiviteter, der kan sætte fokus på billeder, så eleverne gennem deres forberedelse får mere ud af kurset på Station Next. Nedenstående aktiviteter er også

Læs mere

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN Vi tilbyder kursuskonceptet ipad I UNDERVISNINGEN Konceptet er modulopbygget og rettet mod skoler, der anskaffer ipads til hele klasser eller årgange, hvor ipaden bliver elevernes digitale penalhus. Konceptet

Læs mere

FILM-X: Kreativitet i stramme rammer. Ved Kari Eggert Rysgaard Skoletjenesten, FILM-X / DFI

FILM-X: Kreativitet i stramme rammer. Ved Kari Eggert Rysgaard Skoletjenesten, FILM-X / DFI FILM-X: Kreativitet i stramme rammer Ved Kari Eggert Rysgaard Skoletjenesten, FILM-X / DFI Kari Eggert Rysgaard Cand.mag. Medievidenskab, KUA, 2003 DR B&U, 2000-2007 Tv-tilrettelægger, web-redaktør, konceptudvikling

Læs mere

FILM-X ANIMATION. - Et online værktøj til at skabe film sammen med børn

FILM-X ANIMATION. - Et online værktøj til at skabe film sammen med børn FILM-X ANIMATION - Et online værktøj til at skabe film sammen med børn FILM-X animation består af: Et produktionsværktøj, hvor man optager billeder, lyd og klipper filmen færdig Film om animationsteknikker

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projekt Reklamefilm Kom/IT 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projektbeskrivelse Projektet går ud på at der skal udarbejdes en reklamefilm, der reklamere for en virksomhed/institution/produkt,

Læs mere

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Lærervejledning Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Fag: Dansk, billedkunst Emne: Manga, berettermodel, fortælleteknik, tegneseriens virkemidler, billedkomposition,

Læs mere

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17 KULTURENS BØRN Kreative børn 2016-17 Intro Kære skoler Kulturinstitutionerne, Ungdomsskolen, Børnekulturkonsulenten og Uddannelseshuset arbejder sammen om at styrke samarbejdet og formidlingen af kulturtilbud

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

Til skoler i Aarhus Kommune. Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab

Til skoler i Aarhus Kommune. Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab Til skoler i Aarhus Kommune Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab Kære (klasse)lærere i 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune Aarhus, d. 16.

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans.

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans. I n t r o d u k t i o n t i l u n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l e t D a n s M u s i k k e n 2. - 5. k l a s s e i musik og idræt er et undervisningsmateriale til dig, der ikke har det store dansekendskab,

Læs mere

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351 E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Kære elever og forældre i 6. klasse Med profillinjerne ønsker vi at styrke

Læs mere

ANIMATIONSFILM LEG MED I BØRNEHAVEN VEJLEDNING TIL PÆDAGOGER I FILM-X ANIMATION APP

ANIMATIONSFILM LEG MED I BØRNEHAVEN VEJLEDNING TIL PÆDAGOGER I FILM-X ANIMATION APP LEG MED ANIMATIONSFILM I BØRNEHAVEN VEJLEDNING TIL PÆDAGOGER I FILM-X ANIMATION APP De fleste børn synes det er sjovt og fascinerende at lave animationsfilm! Og så kan de snildt indgå i alle temaer i de

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser bag materialet. 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser bag materialet. 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin Dagens program 1. Didaktiske overvejelser bag materialet 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin 3. Undervisningsforslag til fire film: - Lauges kat - Ernst i svømmehallen -Huler - Lille

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Ideer til IT og ipad i dagtilbud

Ideer til IT og ipad i dagtilbud Ideer til IT og ipad i dagtilbud Konkrete forløb sorteret efter læreplanstemaer Samlet og redigeret af Lone Adamsen, ITleg.dk Indhold Forord hvordan bruges denne publikation... 9 Del I Læreplanstemaerne...11

Læs mere

2015/2016. Ishøj Kulturpakke SKOLER. Ishøj Kommune ISHØJ KULTURPAKKE 2015/2016 1

2015/2016. Ishøj Kulturpakke SKOLER. Ishøj Kommune ISHØJ KULTURPAKKE 2015/2016 1 2015/2016 Ishøj Kulturpakke SKOLER Ishøj Kommune ISHØJ KULTURPAKKE 2015/2016 1 ISHØJ KULTURPAKKE KUNST OG KULTUR TIL FOLKESKOLER I ISHØJ Børn og unges møde med kunst og kultur inspirerer og stimulerer

Læs mere

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner Læs mere om Kulturrygsækken på www.copenhagenkids.dk Tak for samarbejde til Tak for tilskud til 2013/14 Daginstitutioner KULTURRYGSÆKKEN Tilbud om kunst og kultur til daginstitutionerne i København Kulturrygsækken

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere

FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING

FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING Udgivet af Station Next 1. udg., dec. 2010 Indhold Indledning...3 Mediefag B stx, juni 2010...4 1. Identitet og formål...4 2. Faglige mål og fagligt

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

Programmering i folkeskolen

Programmering i folkeskolen Programmering i folkeskolen Danmark har et mål om at være et af verdens førende it-samfund, men virkeligheden er desværre en anden. Kun ganske få unge mennesker har en tilstrækkelig indsigt i den måde,

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Vi anvender til alle fag og klasser den skabelon, som "Årsplan-arbejdsgruppen" bestående af forældre og lærere har udarbejdet.

Vi anvender til alle fag og klasser den skabelon, som Årsplan-arbejdsgruppen bestående af forældre og lærere har udarbejdet. GRUNDLAGT 1805 Bomhusvej 18, DK-2100 København Ø Telefon +45 3929 9500 Fax +45 3929 4520 Bank 3001 3015111755 carolineskolen@carolineskolen.dk Til skolens forældre August 2011 Vedr. årsplaner for skoleåret

Læs mere

Kreative Børn Status 2013

Kreative Børn Status 2013 Kreative Børn Status 2013 Kreative Børn - 2013 Kreative Børn er et samarbejde mellem 12 kommuner og er en del af hovedstadsregionens kulturaftale KulturMetropolØresund. De 12 kommuner er: Allerød, Herlev,

Læs mere

Science indsatsområde

Science indsatsområde Science indsatsområde 2013-2014 Naturens Farver tema projekt i perioden sept, okt, nov. 2014 0-2 år Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede lærings mål, inden for

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

Sådan laver du en film (VIDEO)

Sådan laver du en film (VIDEO) QUICK GUIDE Sådan laver du en film (VIDEO) En trinvis guide til nogle af de værktøjer, der er nødvendige for at lave en digital fortælling 1. Sådan skaber du en digital fortælling For at skabe en digital

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Mediefag C Niels-Arne Hansen HTX215 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Indledning. Lovgivning

Indledning. Lovgivning 1 Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er nødvendigt at anerkende, at det er

Læs mere

BIL LED SKO LEN. toldkammeret.dk

BIL LED SKO LEN. toldkammeret.dk BIL LED SKO LEN 2013-2014 BIL LED SKO LEN BYG OG FIND PÅ Hold 1 // 4.-9. klasse // mandag kl. 15.00-18.00 Lærer: Gitte Mathiasen Prøv dig selv af som arkitekt og designer. Huse, parker, møbler, kopper

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT Forløbets varighed: 4 undervisningsgange af 2 x 45 min. Formål: - at inddrage nycirkus som kropslig kunstart i idrætsundervisningen - at eleven bliver præsenteret

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Afrapportering: Beskrivelse af processen:

Afrapportering: Beskrivelse af processen: Afrapportering: Forløbet: Din historie-min historie- vores historie Målgruppe: Modtagelsesklasser på mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Deltagende institution: Museum Vestsjælland Formidler: Jesse-Lee Costa

Læs mere

KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD

KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD Ved Jette Aabo Frydendahl Cand. it og lektor Via University College MIN OPGAVE I DAG Med de nye teknologier har vi fået unikke muligheder for at skabe læringsmiljøer,

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirkens Skoletjeneste Folkekirkens Skoletjeneste Dragør - Tårnby Skoleåret 2015 2016 KÆRE LÆRER Kunne du tænke dig: At give dine elever en undervisning lidt ud over det sædvanlige? At have let ved at forberede din undervisning,

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE TILGODESER FÆLLES MÅL Musik Dansk Mellemtrin Musikoplevelse Lytte-/lydopgave Fremstilling Stop-motion film Brug før / efter skolekoncert med LMS aktiviteter er støttet af Indhold

Læs mere

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet:

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet: Krop og bevægelse Øvrige Læreplansområder Personlige kompetencer, science(natur og naturfænomener) De 4 elementer tema projekt i perioden April, maj, juni. 2016 Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Kulturpakker - en kulturel løftestang

Kulturpakker - en kulturel løftestang Kulturpakker - en kulturel løftestang Evaluering af Kulturpakker 2011-12 Nærværende evaluering er skrevet ud fra besvarelser maj 2012 fra kulturpakkekontakter og skoleledere i Haderslev, Kalundborg og

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Aktiviteter i Learning Lab

Aktiviteter i Learning Lab Aktiviteter i Learning Lab Efteråret 2012 1 Lær nyt i Learning Lab Learning Lab i Skolegade er rigtig godt i gang efter en lang sommerferie, og vi har igen en masse spændende aktiviteter på tapetet i løbet

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Må vi præsentere... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater

Læs mere

Verden i klassen Klassen i verden -fortællingen i billede og lyd. En workshop for 4. og 5. klasse

Verden i klassen Klassen i verden -fortællingen i billede og lyd. En workshop for 4. og 5. klasse Verden i klassen Klassen i verden -fortællingen i billede og lyd En workshop for 4. og 5. klasse Indhold Introduktion til projekt Kladdehæftet Mobiltelefonen til optagelse af billede og lyd. Computer til

Læs mere

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel.

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel. Intro forløb forløbet er lavet til at kunne afvikles over 2 lektioner. 1 Lektion: Gennemgang af konceptet. Jeg snakker ud fra mine egne erfaringer og oplevelser med filosofien. I slutningen af timen får

Læs mere

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Overblik I dette modul lærer du at anvende det online-baserede billedredigeringsprogram Befunky i

Læs mere

Inspiration til film, billede og lyd. PMC d. 6/10 2011

Inspiration til film, billede og lyd. PMC d. 6/10 2011 Inspiration til film, billede og lyd PMC d. 6/10 2011 Før du går i gang Hvor lang tid afsættes til forløbet Reserver udstyr Afprøv udstyr og programmer Lyd Audacity Vejledning evt. Lær IT Eksempler: Speak,

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet.

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet. HUSET OVERFOR Filminfo: Instruktør: Ask Hasselbalch, Four Hands Film / Filmværkstedet, 2009. Filmens historie: I 'Huset overfor' udfordrer to drenge hinanden til at gå på opdagelse i det uhyggelige hus

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N OVERBYGNINGEN Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N Indhold Kort om profilfag... side 2 Drama... side 3 Emma Gad... side 4 Innovation, design og billedkunst... side

Læs mere

Stort tillykke. med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad. Ringsted Lilleskole August 2013

Stort tillykke. med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad. Ringsted Lilleskole August 2013 Stort tillykke med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad Ringsted Lilleskole August 2013 Vi håber på, at din nye Ipad bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Der

Læs mere

Cooperative Learning og Læringsstile

Cooperative Learning og Læringsstile Cooperative Learning og Læringsstile Forskningen inden for Cooperative Learning og Læringsstile, beskæftiger sig primært med at optimere elevernes muligheder for indlæring. Inden for læringsstils undervisningen,

Læs mere

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT DET EVENTYRLIGE MINECRAFT - En lærervejledning Lasse Schieck, Andreas Elsberg, Karina K. Martinsen & Tenna Kristensen INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION... 2 MÅL... 3 DIDAKTISKE OVERVEJELSER... 4 PRÆSENTATION

Læs mere

Kære forældre. I Vejen Kommune arbejder vi med læreplaner, og jeg vil her beskrive, hvad jeg gør i forhold til de forskellige temaer.

Kære forældre. I Vejen Kommune arbejder vi med læreplaner, og jeg vil her beskrive, hvad jeg gør i forhold til de forskellige temaer. Lene s dagpleje Lenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene Køhlert Jensen Skovvej 31 6650 Brørup Tlf.: 22933739 Lene Køhlert Jensen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Kære forældre. Velkommen i dagplejen.

Læs mere

SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Kirsten Kamstrup, freelance læsekonsulent

Kirsten Kamstrup, freelance læsekonsulent Kirsten Kamstrup, freelance læsekonsulent De små læser Rebild den 4. maj 2011 Gratis på nettet Nettet rummer en uendelighed af muligheder, og mange af dem er gratis Computeren virker ofte meget motiverende

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

BRUGERNE BESTEMMER STADIG DET MESTE

BRUGERNE BESTEMMER STADIG DET MESTE NYT SKOLEÅR MED DIT DIGITALE ARBEJDSREDSKAB! Vi håber ipad en har været en stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Der har været mange spørgsmål i løbet af den første tid, nogle har

Læs mere

Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011. 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv. Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder

Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011. 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv. Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder 1 At stille skarpt med ørerne at lytte. At lyde skaber billeder

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Børnehaveklasse BØRNEHAVEKLASSE WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter

Læs mere

7. klasse 2015-16 5 linier - det er nu du skal vælge!

7. klasse 2015-16 5 linier - det er nu du skal vælge! Østskolen 7. klasse 2015-16 5 linier - det er nu du skal vælge! Linier på Østskolen I den nye folkeskolereform, som Østskolen er i fuld gang med at implementere, satses der på at fastholde og udvikle folkeskolens

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole

Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. >Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever

Læs mere

F LM FAG. RYGSæK. DEn. poetiske kortfilm UNDERVISNINGSMATERIALE Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

F LM FAG. RYGSæK. DEn. poetiske kortfilm UNDERVISNINGSMATERIALE Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere