Q & A - Ofte stillede spørgsmål om roadtrips i USA og Canada

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Q & A - Ofte stillede spørgsmål om roadtrips i USA og Canada"

Transkript

1 Q & A - Ofte stillede spørgsmål om roadtrips i USA og Canada Her følger en masse af de spørgsmål (og svar) jeg ofte får fra alle jer, der vil på roadtrip i USA & Canada. Der er mere end 35 spørgsmål og svar fordelt på ruteplanlægning, flybilletter, indrejse, overnatning, billeje, oplevelser mm. Mange af svarene har et link til siden hvor der er uddybende info omkring det adspurgte. Vi kan ikke begrænse os og hvor lang tid tager det at køre og opleve på ruten? Nok det spørgsmål jeg får allermest. Min klassiske rute på siden ( viser en realistisk rute for 3 uger. Nogle dage kan virke korte, så mange vælger at gøre dem længere for at nå mere, men de glemmer at ting tager tid. Her kan du se hvor lang tid ting tager i virkeligheden: Kan det betale sig at flyve til en by og hjem fra en anden? Typisk koster flybilletter mere, når man ikke flyver til/fra den samme by. Selvom du finder billetter som koster det samme som ellers, skal du tage højde for envejsgebyr på billeje. Henter du i en stat og afleverer i en anden, tilkommer der et envejsgebyr, som kan gøre turen ekstra dyr. Her kan du se mere om envejsgebyr: Vi skal afsted for første gang (eller til et nyt område for første gang). Hvordan finder vi det der er værd at opleve? Førstegangsrejsende anbefaler jeg altid den klassiske rute på vestkysten: Den indeholder en bred variation af oplevelser, som de fleste forbinder med en roadtrip kyst, skov, bjerge, ørken, storbyer, small town America, øde strækninger mm. Alle områder af USA har nogle must-see ting, men mange ruter kræver lidt mere af den besøgende. Når man bevæger sig væk fra de store ikoniske ting, handler det mere om interesser og følelser når man oplever USA. Så man skal være til den stemning og type af oplevelser man oplever i sydstaterne, før jeg vil anbefale nogen at tage dertil og lige så med andre områder. Hvordan planlægger vi bedst vores tur? Rundture er for langt de fleste den bedste måde at planlægge en tur på. Fordi hvert område har en masse at byde på, vil en a til b tur ofte være et større kompromis, end en rundtur. På en a til b tur, skal der en del zig-zag til for at få

2 oplevelser flettet ind. Ved at udforske et område på en rundtur får man mere med fra området. Derfor er kyst-til-kyst ture og ture på flere måneder sværere at lægge en rute til, da der i højere grad er kompromis der skal indgåes. Kan vi nå den lille rundtur? Med Nå den lille rundtur går jeg ud fra, i mener den klassiske rute på vestkysten? Den er optimal til tre uger og inde holder 13 overnatninger (som jeg har tegnet den). Det efterlader ekstra dage til at lægge i byerne hvis man ønsker det eller udvide. Er der noget at opleve på en tur fra New York til Key West? Ja, og jeg vil anbefale tre uger til turen. Alene NYC og DC bruger de fleste en uge på. Kan ikke opremse dem alle her, men de store stop er: NYC, Atlantic City, Philly, DC, Shenandoah Natl. Park, Blue Ridge Parkway, Asheville, Charleston, Savannah, St. Augistine, Daytona, Cape Canaveral, Orlando, Miami, Everglades, Key West. Hvordan oplever vi den ægte Route 66? Der findes kun en, og hvis du tager Route 66, så er det fordi du vil noget andet på din tur end den klassiske rute på vestkysten. Jeg anbefaler ikke Route 66 til førstegangsrejsende. Man skal kunne lide at holde ind tilfældige steder og snakke med fremmede for rigtig at få noget ud af Route 66. Alt du kan finde af rejsebeskrivelser om Route 66 er det du skal køre efter. Det kræver hjemmearbejde at finde frem til en ægte Route 66 oplevelse og det der er skrevet om ruten, er det ægte, så sug til dig og put det på listen. Hvor finder man de billige flybilletter? Start på de store søgemaskiner som Momondo, Kayak og Skyscanner. Se hvad billetten koster der og tjek samtidig direkte ved flyselskabet. Vær specielt opmærksom på om bagagen indgår (og hvor meget) og der er mad inkl. Der er kommet lavprisselskaber til, men de er ikke altid billigst (ofte er de billige priser eksklusiv bagage og mad), så det kræver lidt research. I stedet for at jagte de billige billetter over tid, er det bedre at have et budget. Når billetterne så er der, slår du til. Det vil spare dig for megen tid og bekymring. Hvornår er det højsæson og hvor lang tid i forvejen skal man købe sin flybillet? Der er højsæson for flybilletter i alle højtider og når alle holder sommerferie (juni-august). Der er forskellige sæsoner i USA Florida ligger december til marts men ikke nødvendigvis dyre billetter, men overnatning kan være dyr.

3 Der kan nemt være 1000 kr sparet pr. billet på at tage af sted i september i stedet for august. Højsæson flybillet hvor lang tid i forvejen? Før hen ville jeg have sagt 4-6 måneder, men med Norwegian ændrede det sig en del. Norwegian går ud med deres bedste tilbud 10 mrd. (eller mere) i forvejen, så der er der mulighed for billige billetter. Når du ikke dem, eller skal du til en anden destination end de flyver til, så holder 4-6 mrd. stadig. Før det og selskaberne ved ikke helt hvad udbud og efterspørgsel bliver, så prisen er lidt højere end ellers. Det er ikke sikkert prisen går ned på billetten (eller op) jo tættere du kommer. Kan være udbuddet blot ændres., så du skal flyve på dårligere tidspunkter eller får flere mellemlandinger. Hvor lang tid skal vi have til mellemlanding? Til mellemlanding i Europa, er 1.5 time fint. 2 timer hvis det er London (da de har et ekstra sikkerhedstjek, som man ikke har i resten af Europa). Til mellemlanding i USA, hvor immigration skal foregå, anbefaler jeg to timer. Det er blevet nemmere at komme igennem, med halvautomatisk processer men der kan stadig være meget kø, når de store fly kommer ind samtidig. Hvor stor skal vores lejebil være? Større end i regner med. Mange har prøvet at proppe deres bil i Danmark med familie og bagage, men de færreste har prøvet at fylde den med bagage (eller i hvert fald tasker) til en tre ugers bilferie. Derfor oplever mange, at de bestiller en for lille bil til deres tur. Gå nummeret op i størrelse (det koster ikke meget ekstra) og i vil få en meget bedre tur. Her kan du se mere om bagageplads i lejebilerne: Er man mere end to personer, anbefaler jeg en SUV, da der så er bedre udsyn for alle passagerer og den er nemmere at komme ind/ud ag mange gange i løbet af en dag. Er man to personer, kan man godt være i en cabriolet, da bagsædet kan tages i brug til bagage. Her kan du se mere om leje af cabriolet: Man kan også klemme sig ind i en economy bil, men skal nok også bruge bagsædet til bagage i den specielt hvis man også køber køletaske. Jeg vil dog også med to personer, anbefale at gå lidt op i størrelse, da bilen er en forlængelse af ens hotelværelse i mange dage, og derfor er god plads og komfort at foretrække.

4 Er forsikring på lejebilerne inkluderet? Ja, hvis du har benyttet de sider jeg anbefaler: Alle lovpligtige forsikringer er inkluderet, men graden af selvrisiko varierer lidt fra tilkøb af nul kroners selvrisiko, til at dæk, vinduer, tag og undervogn også er dækket. Her kan du se mere om forsikringer på udlejningsbiler: Kan jeg sige nej til opsalg ved afhentning af lejebil? Ja. Hvis du har bestilt via de sider jeg anbefaler. Så er alle de lovpligtige forsikringer inkluderet. Så handler det mere om ens temperament, om man kan overskue en punktering eller at løbe tør for benzin. Det vil typisk være vejsidehjælp man får tilbudt. Det kan lyde billigt, men husk at gange med antal dage og lægge tax oveni. Det er ikke sådan du ikke kan få hjælp, hvis du ikke tilkøber. Du skal blot betale for den ydelse du har brug for. Ofte vil en enkelt sag ikke komme i nærheden af hvad du har betalt for hele perioden. Her kan du se mere om skader og uheld på din roadtrip: Vi vil gerne være 9 personer i én bil. Kan vi det? Det er ikke nemt. For at have plads til 9 personer + bagage er der kun en type bil i kan være i, og det er en minibus ikke en minivan. Den findes ikke alle steder i USA, typisk kun de største lufthavne på øst og vest kysten. De hedder ex. Chevy Express og fås i 12 og 15 personers udgaver. De er lige store, men i 15 personer udgaven, er bagagepladsen brugt til de ekstra sæder. I skal gå efter 12 personers udgaven. Den koster lidt mere, og er man flere til at køre, vil det ofte være lige så billigt at leje to store SUVs. Det gør også turen mere fleksibel, hvor den ene bil kan svinge forbi og handle ind, mens den anden ordner hotel mm. Hvad med 6-7 personer i samme bil? Her er en minivan fristende, men der er begrænset bagageplads, da pladsen bliver brugt til sæder. Man skal op i nogle bestemte SUVs for at der er nogenlunde plads til det hele, og igen findes de ikke altid alle steder. Her kan du se mere om bagageplads i lejebiler: Hvad med børn i bilen. Hvad skal vi være opmærksom på?

5 I skal sørge for, at i følger reglerne for børnesæder. Der findes regler for børnesæder i alle stater i USA. De er stort set de samme, men der kan være variationer. Søg på ting som child seat dot stat og se hvad der dukker op. Generelt er i dækket fint ind, hvis børnene er spændt fast som i ville gøre det i DK. I kan leje børnestole til de fleste biler (i bestillingsprocessen), men ikke sikkert det er hvad i er vant til fra DK. I kan også tage jeres egne med (vær opmærksom på det koster ekstra som bagage) eller i kan vælge at købe og smide væk når i er ankommet. Mht. til ruten og børn, så ved i bedst selv hvad jeres børn kan holde ud af timer på bagsædet. Husk blot på, at det ikke er en tur til Gardasøen og så to ugers afslapning. Det er kørsel (næsten) hver dag, så de daglige ture skal være kortere og måske skal man sikre sig gode forhold for børn på hotellerne, så de har noget at se frem til. Hvad er ESTA? ESTA er en forhåndsgodkendelse for at må rejse til USA. Det er ikke et visum og ingen garanti for at komme ind i USA. Den koster pt. 14 dollars og gælder i to år. Den er nem at udfylde og man godkendes på få minutter. Her finder du info om ESTA samt link til den rigtige ESTA-side: Pas på sider, der opkræver et gebyr for at udfylde en ESTA for dig. Det er de samme info du oplyser til dem, som du selv kan fylde ind i en ESTA, så eneste forskel er, at du betaler flere hundrede kroner for noget der normalt koster under 100 kr. eta til Canada Vær opmærksom på, at du skal udfylde en eta hvid du flyver til Canada eller via Canada på din tur til/fra USA. Her finder du info om eta og link til den rigtige side: Pas også på ikke at ende på en side som opkræver et gebyr. Vi har allerede en ESTA, gælder den stadig? Ja. En ESTA gælder i to år og kan benyttes til alle de ture du har i den periode. Den gælder også på tværs af de ændringer der er kommet til løbende. Det er kun hvis du falder ind i den seneste ændring med ophold i Mellemøsten din ESTA skal laves om. Hvor finder man billige overnatninger? Undervejs på turen er det nemt at finde billige overnatninger, men der er steder det koster endog en hel del, specielt i storbyerne. Du kan finde overnatninger på udemærkede moteller for under 400 kr. for en nat, med plads til 4 personer, inkl. morgenmad.

6 Nogle af mine billigste overnatninger har kostet 250 kr. I storbyerne er priserne noget andet og bl.a. NYC og SF er nogle af de dyreste steder. Her findes ikke billige overnatninger centralt, hvorfor flere vælger at bo i yderkanten og benytte offentlig transport. Hvad skal vi regne med som budget for vores overnatninger? Det kommer an på mange ting. Hvor går turen hen, hvornår, hvor centralt vil i bo, hvilken standard vil i have, hvor mange er i til at dele regningen mm. Jeg har kørt en tre ugers roadtrip i sydstaterne hvor gennemsnittet lå på 110 dollars pr. nat, men det var også med et VRBO hus til 190 dollars pr. nat i 5 nætter - Havde jeg ikke gjort det, havde jeg ligget på 90 dollars og kunne fint have fundet endnu billigere, hvis jeg havde brugt lidt mere tid. I 2013 udgjorde mine overnatninger 27% af den endelige pris for 3 ugers roadtrip. Her kan du se mere om prisen på overnatninger og hvad du får for pengene: Kan vi vente med at bestille overnatninger til vi er der? Ja. Den første overnatning skal i have på plads inden i tager afsted, da den skal oplyses ved afgang og indrejse. Resten kan i godt tage undervejs. Dog anbefaler jeg man booker nationalparker og storbyer på forhånd. Undervejs er det fint nok at bestille et par dage frem eller på dagen. Har du erfaring med AirBnb? Ja. Jeg har boet i AirBnb i Toronto, Vancouver og Venice Beach. Her kan du se mere om min AirBnb i Toronto: Jeg har også benyttet VRBO i Texas (to gange) og i North Carolina. Her kan du se mere om min VROB i Texas: Begge er super måder at få en ekstra dimension på sin tur (overnatninger) og ofte et billigere alternativ til overnatning i byerne. VRBO er en del af HomeAway, som er ældre og større end AirBnb. AirBnb er godt til storbyerne HomeAway (VRBO) er god til huse oppe i bjergene, ude i ørkenen mm. Har du erfaring med campingpladser? Nej. Jeg har kun boet på en campingplads i Canada, og det var Glamping (hvor teltet var slået op under et halvtag og der var en rigtig seng mm. i teltet.

7 KOA.com er et godt sted at starte hvis man vil bo på camping i USA. Skal vi booke overnatning i Las Vegas på forhånd? Ikke nødvendigvis. Jeg bookede selv to dage i forvejen i 2015, da jeg vidste hvilke dage vi ville nå dertil. Det var i påsken og jeg fik en god pris og der var godt udvalg. Til nytårsaften vil jeg dog bestille på forhånd. Hvis du har et specifikt ønske til overnatning på et bestemt hotel, så vil jeg booke på forhånd. Du kan helt sikkert droppe ind på de fleste hoteller og få et værelse, men er du ikke tilfreds med prisen, tager det nemt en halv time at komme videre til det næste med bil og bagage, så bestil i det mindste inden du ankommer til byen. Det er dyrt at rejse solo, er der fif til hvor der kan spares? Der er ikke rigtig nogen gode sparemuligheder. Mange udgifter er de samme som når man er to eller flere bil, benzin, overnatning men man er kun en til at tage udgiften. Skal man på roadtrip alene, kan det være en fordel at lave noget research inden, så man bedre kender prisen på de forskellige hotel og madkæder. Skal man bestille overnatninger i Nationalparker på forhånd? Ja. Så er du sikker på der er plads. Der er begrænsede pladser inde i parkerne og så snart vejret er godt, er der rift om pladserne, så det ligger lidt ud over hvad vi betragter som højsæson (august). I nogle parker er der også langt ud til den nærmeste overnatning (og måske i forkert retning) hvilket kan ødelægge lidt af ruten hvorfor jeg altid anbefaler at booke overnatninger i nationalparker på forhånd. Vi vil gerne prøve anderledes overnatninger. Hvordan gør vi? Start med at google type af overnatning med stat/by. Hvis du ikke er på jagt efter en bestemt type, men blot et godt/anderledes motel/hotel, så google historic hotel og stat/by. Eller kig efter b&b, som ofte har noget historie over sig. Kan man tage på roadtrip hele året og hvordan er vejret i december? Som udgangspunkt kan du rejse i bil i USA hele året. Det er hvad de lokale også gør og de stater der har rigtig vinter og får masser af sne, er vant til det og har beredskabet til at holde vejene fri. Der kan selvfølgelig komme freak snestorme som senest i februar i New York området. Generelt kommer der ikke så meget nedbør i de sydlige stater og mange stater får slet ikke sne Florida er en af dem. Faktisk er der over tyve grader i Florida året rundt. Du kan fint køre den klassiske roadtrip rute i december. Der er dog en enkelt undtagelse og det er Yosemite National Park. Yosemite Valley er åben året rundt (på nær ved freak vejr situationer), men du kan ikke køre på tværs af Yosemite fra ca. november til maj pga. sne.

8 Hvis du tager til stater med megen sne skal du være opmærksom på lokale regler for bl.a. snekæder. Det kan jeg ikke oplyse om, men du kan nemt finde det på nettet. Her kan du se lidt mere om det, i et indlæg om min tur gennem Utah og Wyoming i december. Hvad skal man være opmærksom på med kreditkort og max kredit? Du kan betale med kreditkort alle steder i USA, så det er ikke nødvendigt at tage hele feriebudgettet med i kontanter. Sørg for at have et rigtig kreditkort med, da biludlejning og depositum på hoteller, ofte kræver et regulært kreditkort og ikke et debetkort (electron eller andet). Dit VISA/Dankort virker fint i USA. Når du rejser i udlandet, er det VISA delen du betaler med og dermed dit kreditkort. Dit kreditkort har ikke noget at gøre med din bankkonto i det øjeblik du betaler. Du kan derfor godt overskride dit kreditkort maksimum på kr. pr. løbende 30 dage, selvom du har meget mere på din konto. Her kan du læse meget mere om kreditkort og kontanter på din roadtrip: Vi er under 25 år, hvordan får vi billig billeje? Det koster desværre en del mere at leje bil, når du er under 25 år. Det er forsikring man betaler for og det er dyrt i USA. Hvis du ikke vælger en pakke med Ung Chauffør, skal du betale dollars pr. dag for en Ung Chauffør. Det bliver hurtigt mange penge. Er du under 20/21 år, er det endnu svære at leje bil i USA, da det kun er få steder du kan leje en bil. Her kan du se mere om aldersgrænse på billeje: Kan det betale sig at købe en bil i USA til sin roadtrip? Nej. Du skal afsted i længere tid end de fleste tager på roadtrip for at det kan betale sig. Det er lidt omstændigt at købe en bil, så hvis du kun skal være i USA i op til maksimum på 90 dage, vil det ikke kunne betale sig. Her kan du se mere om bilkøb i USA: Er der noget sparet ved at opgraderer ved afhentning af lejebil? Det vil der kun yderst sjældent være. De fleste glemmer at lægge tax til, når de får tilbudt at opgraderer til 5, 10, 15 eller mere pr. dag ved afhentning af lejebilen. Ganger du det op med en 3 ugers tur, bliver det hurtigt over 2000 kr (hvis ikke mere) for at opgraderer. Du kan, når du lejer bilen på forhånd via de sider jeg

9 anbefaler, ofte leje en bil nummeret større for nogle hundrede ekstra. Og så kender du det endelige beløb og bliver ikke overrasket over en pris som nok er lidt højere end du lige kune lægge sammen med jetlag i kroppen. Skal vi bestille lejebil med GPS? Det kan i, hvis i ikke har en eller benytter smartphone som GPS. En GPS kan være yderst praktisk i byerne, hvor jeg selv kører med GPS. Jeg benytter min smartphone med et US sim-kort i og Google Maps, men du kan også hente GPS programmer til din telefon både nogle der koster penge og andre der er gratis og ikke kræver telefon eller data forbindelse for at virke. Her kan du se mere om GPS: Skal jeg have et internationalt kørekort for at køre i USA? Som udgangspunkt, nej. Det er ikke et krav til at hente eller køre bilen i USA. Jeg har selv hentet masser af biler på mit dansk kørekort (først det gamle papkort og sidenhen det i kreditkortstørrelse) uden problemer. Jeg er også blevet stoppet af politiet med mit danske kørekort uden det gav problemer. Det internationale kørekort er mest til, hvis du ender i trafikale problemer færdselsuheld eller andet der har jeg hørt at det lokale politi helst vil have et internationalt kort. Det er nemt og billigt at få et internationalt kørekort. Det foregår på Borger Service og koster pt. 25 kr. Hvordan foregår det med krydsning af grænsen til Canada? Det er nemt at komme over grænsen til Canada og tilbage igen. Det kræver ikke ekstra dokumenter eller andet end dit pas for at komme frem og tilbage, hvad enten du er på gåben, i bil eller med bus/tog. Jeg krydsede selv ind i Canada i bil ved Vancouver uden problemer Og tilbage til USA i North Dakota Kan man købe sim-kort til USA og Canada? Ja. Jeg har selv købt sim-kort i flere år nu. Jeg køber hos at&t, men Verizon, T- Mobile m.fl. har lignende løsninger. Det er et prepaid kort du skal købe med data. Så kan du snakke gratis til USA numre og sende sms/mms til hele verden. Du kan ikke ringe til DK på kortet. Her kan du se mere om hvordan det foregår: At&t har også en løsning hvor du kan benytte kortet i Canada. Her kan du se aktuelle tilbud fra at&t:

10 Er der efterårsfarver (Fall Foliage) på vestkysten? Østkysten og sepciel New England, er kendt for sine efterårsfarver (hvor bladene på løvtræer skifter farver) og er en yndet turistattraktion. Denne attraktion findes også på vestkysten, men her er flere stedsegrønne træer, så det er ikke alle steder du kan opleve det. Fall Foliage (som er det engelske or for det) er populært og hvert år kan man følge opdaterede kort med info om, hvornår man skal tage hvorhen, for at få den bedste oplevelse. Du finder denne info ved at google Fall Foliage + den stat/område du skal til og så lave lidt research på de resultater der dukker op. Mvh. René Frederiksen Hjemmeside: Facebook: Instagram:

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Bilag 4: Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Tidspunkt for interview: Torsdag 19/3-2015, kl. 9.15. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Movia. Flextrafik - Brugerundersøgelse. Telefonundersøgelse. D. 30. september til d. 8. oktober 2015 903 respondenter

Movia. Flextrafik - Brugerundersøgelse. Telefonundersøgelse. D. 30. september til d. 8. oktober 2015 903 respondenter Movia Flextrafik - Brugerundersøgelse Telefonundersøgelse D. 30. september til d. 8. oktober 2015 903 respondenter 1 Om respondenternes tilfredshed med og brug af de forskellige kørselsordninger 2 Spm.

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Naturlig enhed Jeg hedder Anna og er 14 år og jeg gå på Virup Skolen i 7. klasse. Jeg går selvfølgelig i skole og så klub sammen

Læs mere

Få helt styr på NemID WWW.KOMPUTER.DK

Få helt styr på NemID WWW.KOMPUTER.DK KOMPUTER FOR ALLE Få helt styr på Gå på netbank og borgerservice med Her viser vi, hvordan du bestiller og bruger, så du kan bruge netbank og de mange offentlige internettjenester. Når du vil logge på

Læs mere

Dag & dato: Fredag 10-Oct

Dag & dato: Fredag 10-Oct Eastern USA 2008 Fredag 10-Oct Ferien er i gang! Lang dag forude: Vi bliver hentet af en taxa kl. 05:30, så med tog til København, fly til Paris og først om eftermiddagen med fly fra Paris til New York.

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen

HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen Denne folder kan du også finde på vores hjemmeside www.bovia.dk sammen med andre nyttige oplysninger. HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen ImageConsult Hvorfor

Læs mere

Priser. Pladser 2014 06/07 21/06 01/09 09/09 22/06 11/07 18/08 31/08 17/05 06/06 10/09 19/09 12/07 17/08. Parcela COMFORT PLUS 22,00 29,00 49,00 61,00

Priser. Pladser 2014 06/07 21/06 01/09 09/09 22/06 11/07 18/08 31/08 17/05 06/06 10/09 19/09 12/07 17/08. Parcela COMFORT PLUS 22,00 29,00 49,00 61,00 Priser Pladser 2014 Parcela COMFORT PLUS 17/05 06/06 10/09 19/09 06/07 21/06 01/09 09/09 22/06 11/07 18/08 31/08 22,00 29,00 49,00 61,00 12/07 17/08 Parcela KOMFORT 18,00 25,50 42,50 52,75 BASIC PLADS

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

Mini whiskytur 21. 24. november 2016

Mini whiskytur 21. 24. november 2016 Mini whiskytur 21. 24. november 2016 Whiskyauktion / destilleribesøg og besøg hos uafhængig aftapper Kunne en whiskytur med besøg på 2 destillerier friste??? Kombineret med besøg hos en uafhængig aftapper.

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Trier-Koblenz, 7 dage

Trier-Koblenz, 7 dage Trier-Koblenz, 7 dage Highlights Overnatning Turen dag for dag Cyklerne Rejseperiode Priser Praktisk info Stort set stier langs med Mosel-floden; Den smukke 2000 år gamle by Trier; Tysklands ældste vinby

Læs mere

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald.

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. STORSKRALD Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. 1 HVORDAN ØNSKER I AT FÅ HENTET STORSKRALD? I fællesskab med de andre i dit boligområde skal du vælge, hvordan

Læs mere

Er du mand for dit helbred?

Er du mand for dit helbred? Er du mand for dit helbred? 5 FORTÆLLINGER FRA DANSKE MÆND Leif 43 år: Jeg skulle have lyttet til kroppens signaler Danske mænd lever livet kort og hårdt Mange danske mænd tager livtag med døden hver dag.

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne.

Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne. Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne. Ankomst og afhentning af gymnaster Ankomst fredag Når I ankommer

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet Land: Polen Periode: Fra: 17.02 2014 Til: 30.06 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

FAQ. Waoo! Web TV på computeren. Fiberbredbånd TV Telefoni

FAQ. Waoo! Web TV på computeren. Fiberbredbånd TV Telefoni FAQ Waoo! Web TV på computeren Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold Waoo! Web TV på computeren...4 Waoo! Bio på Waoo! Web TV...7 Fiberbredbånd TV Telefoni 02 Waoo! Web TV på computeren Hvem kan få Waoo! Web

Læs mere

Wikipedia. Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012

Wikipedia. Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012 Wikipedia Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Wikipedia?...4 Find Wikipedia på nettet...4 Omfanget af encyklopædien...4 At arbejde med Wikipedia...5

Læs mere

www.kogp.dk 11798 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700

www.kogp.dk 11798 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700 www.kogp.dk 11798 Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Her er resultatet af vores landsdækkende undersøgelse I efteråret

Læs mere

Værd at vide om. Singapore. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Singapore. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Singapore Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Singapore Hovedstad Indbyggere Sprog Singapore 5,4 mio. Engelsk, kinesisk, tamil og malajisk Religion Valuta Areal Buddhisme, islam og

Læs mere

Bedre vilkår for at fastholde ældre medarbejdere og for at ansætte pensionister

Bedre vilkår for at fastholde ældre medarbejdere og for at ansætte pensionister Bedre vilkår for at fastholde ældre medarbejdere og for at ansætte pensionister Lettere at vælge arbejde frem for folkepension Et nyt sæt regler gør det lettere end tidligere for virksomheder at holde

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29.

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29. n Tema Internettet på ipad Opdateret 29. marts 2016 Sofus Opdateret d. 29. marts 2016 Side 1 Indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

Vores bedste råd til at finde billige flybilletter

Vores bedste råd til at finde billige flybilletter Vores bedste råd til at finde billige flybilletter www.enfamiliederrejser.dk Drømmer du også om at tage et fly væk fra regnen? Når man rejser, er flybilletterne ofte noget af det dyreste ved ferien. Derfor

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Vejen Kommunale Tandpleje

Vejen Kommunale Tandpleje Vejen Kommunale Tandpleje 1 - sunde tænder hele livet Indhold Praktiske informationer... 3 Værd at vide... 4 Førstegangs besøg 1½ år... 5 2½ - 5 år... 6 6-8 år... 7 9-15 år... 8 16-18 år... 9 Tandregulering...

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Økonomisk tryghed - hele livet

Økonomisk tryghed - hele livet Økonomisk tryghed - hele livet 2016 Værd at vide > > I Industriens Pension er man med, så snart vi modtager det første pensionsbidrag. Hos os skal man ikke gennem en helbredsvurdering. > > Mister man erhvervsevnen,

Læs mere

Værd at vide om. England. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. England. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om England Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta England Hovedstad Indbyggere Sprog London 64 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom Britiske pund 130.395 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Flextur i Aarhus kommune. Gældende fra maj 2016 FLEXT R I AARH S KOMM

Flextur i Aarhus kommune. Gældende fra maj 2016 FLEXT R I AARH S KOMM Flextur i Aarhus kommune Gældende fra maj 2016 FLEXT R I AARH S KOMM NE HVAD ER FLEXTUR? Flextur er et supplement til den kollektive trafik i landområder og mindre bysamfund i kommunen, hvor der ikke er

Læs mere

Gørlev Antenneforening Beretning for året 2015

Gørlev Antenneforening Beretning for året 2015 Beretning for året 2015 Hermed beretningen for året 2015. Året har ikke budt på de store problemer, dog har vores servicepartner JAC i Ubby valgt at opsige servicekontrakten med os pr 1. April i år. Grunden

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Bilag 5. Newell s projektøkologi. Opgaveafhængighed: Firstline 1: Firstline 2: Mellemleder 1:

Bilag 5. Newell s projektøkologi. Opgaveafhængighed: Firstline 1: Firstline 2: Mellemleder 1: Bilag 5 Newell s projektøkologi Opgaveafhængighed: Jeg tror det bunder lidt i, at de ikke prioriterer det højt, de prioriterer ikke, at de synes det er vigtigt og jeg tror også, at det skyldes at de ser

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift

Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift Efter Lov om Social Service 114 Cpr-nummer: Navn: Gade/vej, nr.: Postnummer, By: PERSONLIGE DATA: Tlf.-nummer: Civilstand: Enlig Samlever Gift Antal

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 RACE MANUAL Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 AFHENTNING AF STARTNUMMER Vi anbefaler deltagere at afhente deres startnummer i god tid. De kan afhentes i nedenstående tidsrum: Torsdag/fredag:

Læs mere

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11 Du skal elske Herren din Gud, siger Jesus. Det er det første og største bud. Men et andet bud står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. Men hvad betyder det, at man skal elske andre lige

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Bilag 3 Interview med Sofie O & Sophie

Bilag 3 Interview med Sofie O & Sophie Bilag 3 Interview med Sofie O & Sophie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 I: Nå, først vil jeg bare høre om ikke i bare vil præsenterer jer selv og så lige fortælle

Læs mere

FIRST CARD EXECUTIVE

FIRST CARD EXECUTIVE FIRST CARD EXECUTIVE FIRST CARD EXECUTIVE KORTET, DER GIVER EKSTRA SERVICE, BEKVEMMELIGHED OG TRYGHED FOR VIRKSOMHEDENS MEST TRAVLE FOR- RETNINGSREJSENDE Nu kan du opgradere dit First Card til First

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Jakob Sølvhøj Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt, når

Læs mere

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2010 I procent, antal i parentes

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2010 I procent, antal i parentes =0 Er du dreng eller pige? Dreng 50% (1.288) Pige 50% (1.275) Manglende svar 0% (2) Sådan er jeg for det meste: Meget glad 73% (1.873) Glad 24% (605) Ikke glad 3% (81) Hvad synes du om klassen? Meget glad

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Og vi fortsætter på dagsordenen og går videre til sag nummer 14, som kommer fra Sundhed og Omsorg, Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016. Og jeg skal høre, om der

Læs mere

Clublog Dansk vejledning af OZ0J Version 1.0 opdateret juli 2016. Forord. Denne vejledning indeholder opstart og løbende brug af Clublog.

Clublog Dansk vejledning af OZ0J Version 1.0 opdateret juli 2016. Forord. Denne vejledning indeholder opstart og løbende brug af Clublog. Forord Denne vejledning indeholder opstart og løbende brug af Clublog. Brug af vejledningen samt installation af softwaren sker helt på eget ansvar. Vejledningen opdateres efter behov og må frit kopieres

Læs mere

Telefoni Brugervejledning

Telefoni Brugervejledning Telefoni Brugervejledning pr. 1. NOVEMBER 2012 tv, fiberbredbånd og telefoni til os i midt- og vestjylland Altibox Danmark A/S Danmarksvej 26 8660 Skanderborg Tlf. 70 300 600 www.altibox.dk info@altibox.dk

Læs mere

PORTUGAL - KITESURF CAMP I ALGARVE, 1 UGE

PORTUGAL - KITESURF CAMP I ALGARVE, 1 UGE PORTUGAL - KITESURF CAMP I ALGARVE, 1 UGE NYHED: Vi inkluderer nu gratis yoga-sessions alle hverdagsaftener. Derudover får vi udstyr til FOILkitesurfing, hvis nogen skulle have lyst til at lære det - dette

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: University of Leicester Land: England Periode: Fra: 26. september 2011 Til: 25. januar 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bogazici Universitesi.

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bogazici Universitesi. Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie Navn på universitet i udlandet: Bogazici Universitesi Land: Tyrkiet Periode: Fra:09/09/13 Til: 30/01/14 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO Glidende overgang 2014 Vonsild SFO Velkommen til glidende overgang Glidende overgang er et tilbud til kommende skolebørn om at starte på Vonsild Skole 1. april. Indtil skolestart - i august - vil børnene

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: University of Leicester Land: England Periode: Fra:1. feb Til:1. juni Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Forbudt for voksne God mobilstil for tweenz og teenz Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din

Læs mere

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser,

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser, Vi skrev i første nummer af Fællesnyt, at vi ville udkomme én gang i kvartalet. Det bryder vi allerede her i andet nummer, hvor I kan læse om konfirmationsforberedelse i 7. klasse, en sjov bemærkning og

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Værd at vide om. Italien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Italien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Italien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Italien Hovedstad Indbyggere Sprog Rom 62 mio. Italiensk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Alt i alt, meget tilfreds, men det faglige niveau kunne godt være meget højere.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Alt i alt, meget tilfreds, men det faglige niveau kunne godt være meget højere. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: Universidad de Barcelona Land: Spanien Periode: Fra: 02.08.11 Til: 31.01.12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Tysk. Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Tysk. Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Tysk Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main Land: Tyskland Periode: Fra:Marts 2013 Til:Juli 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

NORDIC LIVING. E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html. MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11.

NORDIC LIVING. E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html. MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11. NORDIC LIVING E-MAGAZINE http://sophiehrefnaboye.dk/projektnordicliving/bolig.html MUL A - 2. semester projekt 2 - Afleveret 11.marts 2016 Thalassa Phillips Ida Bach Sophie Hrefna http://thalassaphillips.com/

Læs mere

proyectos@fundacionfana.org

proyectos@fundacionfana.org Rejsebrev 1 Studerendes navn: Christian Camilo Nielsen Studienummer: E-mail.: Chri40@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktik Praktik fra til: dd.mm.år: 1/14-2014 6/1-2015 Institutionens navn: Institutionens

Læs mere

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ TRYGHED VÆKST BALANCE LandmandsPension DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ nogle er mere langsigtede end andre! KÆRE LANDMAND LandmandsPension er Landbrug & Fødevarers pensionstilbud

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad Complutense de Madrid Land: Spanien Periode:

Læs mere

Godt at vide, når man skal i 3. klasse

Godt at vide, når man skal i 3. klasse Godt at vide, når man skal i 3. klasse Kære forældre. Med denne folder vil vi gerne fortælle jer, om de holdninger, ønsker og tanker vi har, når det drejer sig om dit/jeres barns skolegang. Vi stiller

Læs mere

Film (spilletid: 2 min.)

Film (spilletid: 2 min.) Film (spilletid: 2 min.) Film: Tænk. Hvis det er dig Aarhus Universitet har lavet en film om starten på et muligt studieliv på universitetet. Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om filmen og

Læs mere

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

TERMINSPRØVEORIENTERING

TERMINSPRØVEORIENTERING TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 Kære HF-kursist ved Horsens HF & VUC. I denne folder finder du en lang række praktiske oplysninger vedrørende terminsprøverne. Hvis du har

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 7.-9. KLASSE 2016/17

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 7.-9. KLASSE 2016/17 BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 7.-9. KLASSE 2016/17 Kære lærere Her er ernes tilbud til 7.-9. klasse i skoleåret 2016/17. Tilbuddene understøtter dansk, historie, samfundsfag samt IT og medier. Mål:

Læs mere

WebGIS. Zoom. Klik på knappen Startside (skift øst/vest) hvis du vil se kommuner i den anden landsdel. September 2014

WebGIS. Zoom. Klik på knappen Startside (skift øst/vest) hvis du vil se kommuner i den anden landsdel. September 2014 WebGIS September 2014 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt udvidet adgang

Læs mere

BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51

BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51 BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51 BMW X6 Tyveriskade. Denne meget fine BMW X6 kom fra en forhandler der havde haft besøg af en flok tyveknægte. Der var desværre fjernet navigationsudstyr

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Et museum. Det var da vel løgn! Det var den årlige ud-i-det-blå

Læs mere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere 11. november 2015 Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere De fleste danskere, der har været på boligjagt kender formentlig fornemmelsen af, at det til tider kan være svært at få alle boligønskerne

Læs mere

Californien, Grand Canyon + Vegas 22 dage

Californien, Grand Canyon + Vegas 22 dage Californien, Grand Canyon + Vegas 22 dage Dette forslag til en dag-for-dag rejseplan er målrettet børnefamilier med større børn, som på tre uger med udgangspunkt i Los Angeles vil opleve de klassiske højdepunkter

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

ZIMBABWES HøJDEPUNKTER

ZIMBABWES HøJDEPUNKTER Dato:. ZIMBABWES HøJDEPUNKTER Ni dages lodge-safari fra Victoria Falls gennem Zimbabwe. Se de mægtige Victoria vandfald, smukke Lake Kariba langs Zambeziflodens løb og Hwange nationalparken. Tlf.: (+45)

Læs mere

Bilag 12 - Transskribering, Kvinde 24 år

Bilag 12 - Transskribering, Kvinde 24 år Bilag 12 - Transskribering, Kvinde 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger kun YouTube til at se videoer

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Mogens Bech Madsen Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt,

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere