Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Biomassebaseret innovation Udfordring Hvad er bioøkonomi?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Biomassebaseret innovation Udfordring Hvad er bioøkonomi?"

Transkript

1 Side 1 af 7 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Annoncering efter ideer til samarbejde, projekter eller aktiviteter inden for: Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Biomassebaseret innovation - mobilisering af bioøkonomiske innovationspotentialer i Region Sjælland Region Sjælland igangsætter nu en samlet, ambitiøs satsning, der skal sikre, at Region Sjællands virksomheder og videninstitutioner kommer helt i front i udviklingen af nye, bioøkonomiske potentialer. Satsningen består af tre annonceringer, der fokuserer på at anvende biomasse, med et særligt fokus på halm. Her annonceres specifikt efter idéforslag til projekter og aktiviteter, som kan fremme udviklingen af innovative biomassebaserede produkter. Indsatsen er ikke knyttet til en specifik type af biomasse, men kan fokusere på en hvilken som helst type af biologiske ressourcer. De bedst kvalificerede idébeskrivelser bliver derefter videreudviklet til egentlige projektansøgninger i et samarbejde mellem projektansøgere og Region Sjælland. Hvad er bioøkonomi? Bioøkonomi omfatter en række erhvervssektorer, f.eks. inden for landbrug, skovbrug, og fødevare- og ingrediensfremstilling. Desuden har plastik- og tekstilindustrien samt de kemiske og farmaceutiske industrier fokus på bioøkonomiske løsninger. Endelig kan nævnes fremstilling af biobrændstoffer og biomassebaseret el- og varmeproduktion. De bioøkonomiske principper fokuserer på, hvordan man kan udnytte biomasse - f.eks. halm, træ, madrester og andre restmaterialer - ved at opdele ressourcerne i værdikæder. F.eks. kan halm kvalitetssorteres. Den høje kvalitet kan anvendes i plastfremstilling, den lave kvalitet kan anvendes i biogasanlæg eller brændes af. Ved at se sådan på biomasse, tilskrives den værdi. Der er potentiale for at skabe bedre, billigere produkter, og det er i mange sammenhænge bedre for miljøet. Potentialet i bioøkonomi Det Nationale Bioøkonomipanel vurderer, at Danmark kan blive et stærkt bioøkonomisk vækstcenter og blandt de globale frontløbere i udviklingen af bioøkonomiske værdikæder. Vurderingen støttes af Copenhagen Economics, der peger på, at Danmark kan få en global position inden for bioøkonomi ved at udnytte stærke danske kompetencer, der effektivt kan producere og raffinere biomasse. Det vurderes, at bioøkonomien kan skabe over jobs, hvoraf 80 procent er i landdistrikterne. Pt. er vurderingen, at der er 69 vækstvirksomheder inden for bioøkonomi i Vækstlaget i Region Sjælland.

2 Side 2 af 7 Derfor er bioøkonomi et prioriteret brancheområde i den Regionale Vækst- og Udviklingsstrategi. Fokus på regional biomasse som nyt udviklingsfelt Udfordringen er, at skabe mest mulig værdi af de biomasseressourcer, der er i regionen. Samtidig er det en udfordring, at biomassebasserede produkter er et nyt udviklingsfelt. Derfor kan det være forbundet med en stor risiko for virksomhederne at kaste sig ud i at udvikle nye produkter, da der ofte mangler viden og erfaringer på området. Der kan dog godt være virksomheder eller videninstitutioner der har idéer til nye produkter, men mangler en medfinansiering til at sætte udviklingen i gang. Derfor annoncerer Region Sjælland efter ideer til biomassebaseret innovation. Fokus / formål Målgruppe Relaterede aktiviteter Formålet er at udvikle det bioøkonomiske vækstpotentiale i Region Sjælland gennem fremme af innovative biomassebaserede produkter. Annonceringen sætter fokus på idébeskrivelser til udvikling af nye lovende biomassebaserede produkter og værdikæder, for herved at mobilisere bioøkonomiske innovationspotentialer i Region Sjælland. Der skal således være tale om biomasse, som på kort eller langt sigt kan omsættes til et nyt produkt, en ny produktion eller et nyt forretningsområde. Målgruppen for indsatsen er små- og mellemstore virksomheder - især fra vækstlaget i Region Sjælland - samt vidensinstitutioner, der i samspil kan udvikle nye biomassebaserede produkter, forarbejdningsteknologier og produktionsprocesser samt forretningsmodeller omkring nye produkter. Nedenstående er eksempler på gennemførte og igangværende aktiviteter, der kan koordineres med og bygges videre på: Projektet Vurdering af potentialer for bioøkonomi i Region Sjælland blev gennemført i af et partnerskab bestående af Energiklyngecenter Sjælland, Roskilde Universitet, Grønt Center og Dansk Symbiosecenter. Projektet havde til formål at analysere de konkrete muligheder for bioøkonomisk udvikling. Læs mere om projektet her: Projektet Greater Copenhagen Food Innovation gennemføres i perioden med Danmarks Tekniske Universitet som projektleder. Partnerkredsen består i øvrigt af Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, Capnova, Agro Business Park og Danish Food Cluster. Projektet har til formål at gennemføre en innovationsindsats hos et større antal små- og mellemstore fødevarevirksomheder i samarbejde med vidensinstitutioner.

3 Læs mere om projektet her: Copenhagen?id=9e1af253-e557-46a6-a656-a5af862a1dab Side 3 af 7 Herudover bør ansøgeren inddrage andre aktiviteter, relevante aktører og viden, der kan kvalificere beskrivelsen af den påtænkte indsats i ansøgningen. Aktiviteter, resultater og effekter Idéforslaget skal have fokus på aktiviteter, der fører frem til relevante resultater og understøtter formålet med annonceringen. Forslaget skal beskrive processen for, hvordan der kan skabes et eller flere nye biomassebaserede produkter. Desuden skal der ske en vurdering af det kommercielle potentiale for en produktion af det pågældende produkt. Et resultat af projektet kan således være en anvisning af, hvordan det nye produkt udvikles, eller hvordan en produktion gennemføres. Der kan f.eks. være behov for test og afprøvning gennem et lab- eller pilotforløb. Projektet kan også beskrive en virksomhedsmodel om et nyt produkt og dens implementering. Endelig kan et af projektets resultater være en beskrivelse af de næste skridt i en trinvis innovationsproces med anvisning af finansieringskilder og potentielle samarbejdspartnere. Samlet set efterspørges både forbedrede og helt nye produkter. Det afgørende i denne forbindelse er, at produktet er relevant på baggrund af biomasseressourcer i Region Sjælland, og at der kan peges på en udviklingsvej, som bringer produktet eller værdikæden nærmere det kommercielle stadie, samt at der findes en eller flere virksomheder, der kan omsætte dette potentiale. Ansøgeren skal opstille konkrete - så vidt muligt kvantitative - mål for indsatsen og på den baggrund beskrive forventninger til aktiviteternes resultater og effekter. Idéforslaget udarbejdes i Region Sjællands idébeskrivelsesskema, og som led i idébeskrivelsen opstilles en effektkæde, der forklarer sammenhængen mellem aktiviteter, resultater og effekter. Find idebeskrivelsesskema og vejledning til effektkæder her Se skema med beskrivelse af resultat- og effektmål i effektkæden på næste side.

4 Side 4 af 7 Effektkæde; Aktiviteter, Resultater, Effekter Aktiviteter Resultater (output) Effekter (outcome) Aktiviteterne beskrives og kvalificeres af ansøger Idéforslaget skal understøtte et eller flere resultatmål Virksomheder indgår i udvikling af et eller flere biomassebaserede produkter Et eller flere innovative biomassebaserede produkter udvikles/er udviklet Virksomheder får adgang til ny faglig eller kommerciel viden Ny forarbejdningsteknologi eller produktionsproces udvikles/er udviklet Ny forretningsmodel udvikles/er udviklet Aktiviteterne skal understøtte et eller flere effektmål Øget omsætning hos deltagende virksomheder Nye eller fastholdte arbejdspladser hos deltagende virksomheder Kommercialisering af nye produkter

5 Side 5 af 7 Indsatsen skal involvere relevante virksomheder især i vækstlagt, i Region Sjælland. Forslag til udvikling af innovative biomassebaserede produkter forventes udarbejdet i et samspil mellem virksomheder og vidensinstitutioner, der har en stærk faglighed på det bioøkonomiske område, herunder indsigt i markedsmuligheder og kommerciel forståelse. Idebeskrivelsen kan indgives af en enkelt aktør eller en ansøger på vegne af et konsortium af aktører. Ansøgeren på den endelige projektansøgning skal have erfaring med projektledelse og projektadministration. Dette er ikke afgørende i forbindelse med idébeskrivelsen, men er væsentligt i den endelige ansøgning. Organisering Finansiering Vækstforum Sjælland har afsat 4,5 mil. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til bioøkonomi. Heraf disponeres op til 1,0 mill. kr. til denne idéindkaldelse. Midlerne fungerer som gearing i forhold til andre finansieringskilder, herunder egenfinansiering fra deltagende virksomheder og projektaktører. Minimum 50% af projektets samlede finansiering skal således komme fra andre parter end Region Sjælland. Kriterier for valg af projekt Ved såvel den administrative screening af idébeskrivelser som vurdering af endelige ansøgninger benyttes Vækstforum Sjællands vedtagne udvælgelseskriterier for tildeling af midler. I denne konkrete annoncering anvendes nedenstående tilpassede udvælgelseskriterier: Sikring af projektets finansiering, gennem deltagernes egenfinansiering eller anden finansiel støtte. Minimum 50% af projektets samlede finansiering skal komme fra andre parter end Region Sjælland. Aktiviteterne er velbegrundede og kvalificerede med en klar sammenhæng til ambitiøse resultat- og effektmål, som lever op til indsatsens formål om at fremme udviklingen af innovative biomassebaserede produkter samt målgruppens behov. Fokus på indfrielse af flest mulige resultater og med størst mulig effekt. Opbakning fra og konkret deltagelse i aktiviteterne af virksomheder og vidensaktører. Her lægges vægt på tilsagn fra relevante virksomheder. Ansøger/evt. partnerskab har ekspertise inden for den konkrete indsats. Ansøger har kompetencer og erfaringer med hensyn til projektledelse og projektadministration og kvalitetssikring. Klar beskrivelse af projektets gennemførelse og organisering.

6 Side 6 af 7 Proces og tidsplan Annoncering og infomøde: Annonceringen offentliggøres d. 20. maj 2016, og derefter afholder Region Sjælland et infomøde for interesserede ansøgere d. 20. juni Her vil der være mulighed for at stille opklarende spørgsmål til annonceringen og indgå i samarbejde med andre projektaktører. Information om mødet vil blive gjort tilgængelig på hjemmesiden for annonceringen. Ideforslag og Udvikling: Idéforslag udarbejdes i Region Sjællands idébeskrivelsesskema, som også omfatter en effektkæde. Find idebeskrivelsesskemaet her Frist for indsendelse er d. 19. august De indkomne idéforslag vurderes administrativt ud fra ovennævnte udvælgelseskriterier. Godkendte idéforslag udvikles til projektansøgninger i et samarbejde mellem projektaktører og Region Sjælland. Endelig projektansøgning: Frist for endelig projektansøgning er d. 14. oktober Projektansøgninger forelægges til behandling i Vækstforum Sjælland d. 7. december Ansøgeren kan eventuelt sideløbende eller efterfølgende udarbejde ansøgning om tilskud fra andre - nationale eller internationale - tilskudsprogrammer. Vejledning til ansøgning via idébeskrivelser findes på Region Sjællands hjemmeside via følgende. Find vejledning til ansøgning her Tidsplan Annoncering og seminar 1. Annoncering efter idéer offentliggøres 2. Infomøde for interesserede aktører 20. maj 20. juni Idéforslag og projektudvikling 3. Frist for aflevering af idéforslag 4. Administrativ screening og godkendelse af ideforslag 19. august Uge 34

7 Side 7 af 7 5. Udvikling af projekter og ansøgninger i samarbejde mellem ansøger og Region Sjælland Fra 29. august Endelig ansøgning 6. Frist for indsendelse af endelige ansøgninger 7. Behandling af projektansøgninger i Vækstforum Sjælland 14. oktober 7. december Kontaktoply sninger Bjarne Rasmussen Regional Udvikling, Region Sjælland br@regionsjaelland.dk Mobil:

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring Side 1 af 9 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ -

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Udvikling af et marked for halm gennem halmcentraler Udfordring

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Udvikling af et marked for halm gennem halmcentraler Udfordring Side 1 af 8 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Udvikling af bioøkonomiske potentialer: Udvikling af et marked for halm gennem halmcentraler - en

Læs mere

14. Tilsskudssager ved annoncering: Ansøgning under Østersøpartnerskabet

14. Tilsskudssager ved annoncering: Ansøgning under Østersøpartnerskabet 14. Tilsskudssager ved annoncering: Ansøgning under Østersøpartnerskabet Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2945189 Resume Vækstforum Sjælland vedtog den 2. februar 2016 at igangsætte en annoncering efter

Læs mere

Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland

Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland Faktaark om enkelte initiativer 15. maj 2013 Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland En styrket fødevareindsats i Region Midtjylland Der er et stort vækstpotentiale i Region

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning

Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning Side 1 af 8 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning For at imødegå klimaforandringerne skal kommunerne over

Læs mere

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er.

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er. Side 1 af 9 Annoncering efter idebeskrivelse Titel Indkaldelse af idebeskrivelser vedrørende aktivitet; Forbedring af energi- og ressourceeffektivitet i regionens SMV er Indsatsen gennemføres under EU's

Læs mere

Har du forskningsideen?

Har du forskningsideen? det strategiske forskningsråd Har du forskningsideen? så har vi pengene! Det Strategiske Forskningsråd uddeler 900 mio. kr. til forskningsaktiviteter i 2011. Strategisk forskning Fokus på vidensopbygning

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri. Ansøgningsskema

Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri. Ansøgningsskema Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri Ansøgningsskema 1. Projektets titel: 2. Hvilket af puljens tre indsatsområder søges der tilskud?, samt resumé af projektet 3. Generelle

Læs mere

11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113

11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113 11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113 Resume Vækstforum Sjælland vedtog den 4. september 2015 at indkalde ansøgninger til indsatser under

Læs mere

MMV erne skal øge innovationen

MMV erne skal øge innovationen Organisation for erhvervslivet Januar 2010 MMV erne skal øge innovationen AF CHEFKONSULENT RASMUS ANDERSKOUV, RAA@DI.DK På trods af, at de mindre og mellemstore virksomheder fastholder innovationsniveauet

Læs mere

Bioøkonomiens fremtidige rammer - Nationale tiltag for at fremme bioøkonomien. Ved enhedschef Morten Blom Andersen NaturErhvervstyrelsen 8. okt.

Bioøkonomiens fremtidige rammer - Nationale tiltag for at fremme bioøkonomien. Ved enhedschef Morten Blom Andersen NaturErhvervstyrelsen 8. okt. Bioøkonomiens fremtidige rammer - Nationale tiltag for at fremme bioøkonomien Ved enhedschef Morten Blom Andersen NaturErhvervstyrelsen 8. okt. 2013 1.Bioøkonomi en vigtig dagsorden for regeringen 2.Etablering

Læs mere

Bestyrelsens handlingsplan for MUDP 2016

Bestyrelsens handlingsplan for MUDP 2016 Februar 2016 Bestyrelsens handlingsplan for MUDP 2016 Introduktion I foråret 2015 vedtog Folketinget lov for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). I forlængelse heraf er der

Læs mere

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring.

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring. UDKAST TIL HØRINGSSVAR 13-02-2014 Sag nr. 14/477 Dokumentnr. 4215/14 Høringssvar til Det danske landdistriktsprogram 2014-2020 Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Retningslinjer og ansøgningsskema for Opdrift Puljen

Retningslinjer og ansøgningsskema for Opdrift Puljen 1 Retningslinjer og ansøgningsskema for Opdrift Puljen Opdrift Puljens hovedformål Opdrift puljens hovedformål er at støtte innovative erhvervsdrivende i at afprøve og iværksætte socialt fokuserede initiativer,

Læs mere

Kompetent arbejdskraft - Annoncering efter ansøgninger under EU s Socialfond, prioritet 3: Inklusion via uddannelse og beskæftigelse

Kompetent arbejdskraft - Annoncering efter ansøgninger under EU s Socialfond, prioritet 3: Inklusion via uddannelse og beskæftigelse Kompetent arbejdskraft - Annoncering efter ansøgninger under EU s Socialfond, prioritet 3: Inklusion via uddannelse og beskæftigelse Titel: Bedre inklusion af borgere på kanten af arbejdsmarkedet Udfordringer

Læs mere

Ledige dagpengemodtagere har altid skullet søge arbejde og bliver løbende rådighedsvurderet

Ledige dagpengemodtagere har altid skullet søge arbejde og bliver løbende rådighedsvurderet P r o j e k t b e s k r i v e l s e Jobrettet samtale 14. november 2014 J.nr. IMPL Baggrund Et gennemgående træk ved reformerne på beskæftigelsesområdet er fokus på job og uddannelse samt et ønske om,

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale

Udkast til Samarbejdsaftale Udkast til Samarbejdsaftale mellem INNOVATIONSFONDEN, ERHVERVSSTYRELSEN og REGION MIDTJYLLAND Innovationsfonden Østergade 26a 1100 København K og Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø og

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Den 30. november 2004 Til Byrådet via Magistraten Tlf. nr.: 89 40 21 90 Jour. nr. M0/2004/05355 Sagsbehandler:

Læs mere

Job- og personprofil. Jobcenterchef Greve Kommune

Job- og personprofil. Jobcenterchef Greve Kommune Job- og personprofil Jobcenterchef Greve Kommune Indledning Greve Kommune har bedt Genitor ApS om at assistere i forbindelse med rekrutteringen af en ny Jobcenterchef. Job- og personprofilen er udarbejdet

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 041-15 OK-Nyt vedr. ansøgning af tildeling af midler fra

Læs mere

INFO status på strategiske spor

INFO status på strategiske spor INFO status på strategiske spor April 16 Strategien ØSTJYLLAND ARBEJDER FOR DANMARK 2016-2018 beskriver dels den politiske interessevaretagelse og markedsføring af en byregion, og dels de særlige strategiske

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

8. Tilskudssager ved annoncering: Biomassebaseret innovation

8. Tilskudssager ved annoncering: Biomassebaseret innovation 8. Tilskudssager ved annoncering: Biomassebaseret innovation Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3091521 Resume Vækstforum Sjælland vedtog den 19. maj 2016 at igangsætte en

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

EVALUERING AF VIDENFACILITATORMIDT. Camilla Kølsen Rikke Wetterstrøm

EVALUERING AF VIDENFACILITATORMIDT. Camilla Kølsen Rikke Wetterstrøm EVALUERING AF VIDENFACILITATORMIDT Camilla Kølsen Rikke Wetterstrøm INDHOLD Evalueringens formål Evalueringens indhold Opmærksomhedspunkter Metode Datagrundlag Resultater Effektmåling Læringscases 09-03-2016

Læs mere

9. Tilskudssager ved annoncering om bioøkonomiske potentialer

9. Tilskudssager ved annoncering om bioøkonomiske potentialer 9. Tilskudssager ved annoncering om bioøkonomiske potentialer Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3094886 Resume Vækstforum Sjælland vedtog den 19. maj 2016 at igangsætte to

Læs mere

MINISTERIET FOR FLYGTNINGE, INDVANDRERE OG INTEGRATION

MINISTERIET FOR FLYGTNINGE, INDVANDRERE OG INTEGRATION MINISTERIET FOR FLYGTNINGE, INDVANDRERE OG INTEGRATION ANSØGNINGSSKEMA TIL PULJEN:. 1. Generelle oplysninger Ansøgers navn og institution (kommune, AF, virksomhed, forening mv.): SE-nummer/CVR/CPR: Adresse:

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen Dialogbaseret aftale mellem Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen 2016 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2 eksemplarer sendes i papirform til Ansøgningsfrist 28. marts 2007 kl. 12.00 Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Læs mere

Klage over afslag på 18-ansøgning

Klage over afslag på 18-ansøgning Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2, 5750 Ringe / Mellemgade 15, 5600 Faaborg ATT.: Kommunalbestyrelsen Faaborg, den 29. april 2015 Børns Voksenvenner Faaborg-Midtfyn c/o Ungdomsskolen, Grønnegade 40.

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Aalborg Den Globale Videns- og Industriby. Erhvervsplan 2015-2018

Aalborg Den Globale Videns- og Industriby. Erhvervsplan 2015-2018 Aalborg Den Globale Videns- og Industriby Erhvervsplan 2015-2018 Bag om Erhvervsplanen Det er Aalborg Erhvervsråd, som står bag Aalborg Kommunes Erhvervsplan for perioden 2015-2018. De 27 medlemmer er

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg

Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg Hvorfor er det godt at forske her? Vi er hjemsted for landets eneste virkelige globale klynge

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune JOBPROFIL Skoleleder Østskolen Faxe Kommune 1. Indledning Faxe Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Østskolen. Stillingen ønskes besat per 1. August 2014. Dette notat er udarbejdet af Genitor ApS

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Titel Annoncering efter idéer til: Pilotprojekt for konsolidering af Logistics Cluster Zealand.

Titel Annoncering efter idéer til: Pilotprojekt for konsolidering af Logistics Cluster Zealand. ANNONCERING EFTER IDEER Titel Annoncering efter idéer til: Pilotprojekt for konsolidering af Logistics Cluster Zealand. Rammesætning Inden for investeringsplanens fokusområde logistik- og transportklynge

Læs mere

Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Region Midtjylland. Oxford Research A/S for Region Midtjylland November 2015

Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Region Midtjylland. Oxford Research A/S for Region Midtjylland November 2015 Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Midtjylland Oxford Research A/S for Midtjylland November 2015 1 Kort om analysen Omfattende analyse baseret på 10 ekspertinterview Kortlægning

Læs mere

Puljens samlede bevilling er på 18 mio. kroner. Projektperioden er fra 1. kvartal 2013 til 31. december 2016.

Puljens samlede bevilling er på 18 mio. kroner. Projektperioden er fra 1. kvartal 2013 til 31. december 2016. UDMØNTNING AF SATSPULJEN Styrket indsats i svangreomsorgen for udsatte gravide indkalder hermed ansøgninger fra regionerne fødesteder og kommuner som i fællesskab ønsker at ansøge om tilskud fra puljen

Læs mere

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 Støtte og opbakning til det frivillige sociale

Læs mere

Djursland Vækst gennem oplevelser

Djursland Vækst gennem oplevelser Djursland Vækst gennem oplevelser 18569086 Projektet er et led i Vækstforums Handlingsplan 2015 Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland. Vækstforum har prioriteret tre forretningsområder - herunder Stærke

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Gladsaxe Kommune Den 1. januar 2014 var der 66.656 indbyggere i kommunen. Gladsaxe Kommune er derved den 23. største kommune i Danmark og den 4. største i Region

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde God ledelse i Ældre- og Handicapforvaltningen bygger på forvaltningens tre værdier Nærvær, Ansvarlighed og Respekt. Desuden er Frihedsbrevet og ledernes evne

Læs mere

Det syddanske Vækstforums Handlingsplan 2009 2010. Ansøgningsvejledning. syddansk

Det syddanske Vækstforums Handlingsplan 2009 2010. Ansøgningsvejledning. syddansk Det syddanske Vækstforums Handlingsplan 2009 2010 Ansøgningsvejledning syddansk Indhold Velfærdsteknologier og service Indkomstvækst på 4% Værditilvækst på 2% Iværksætteri Menneskelige ressourcer Forskning,

Læs mere

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image Bliv ambassadør for Nordic Farming Landbrugsdebatten har brug for fakta om landbruget Det overordnede formål med Nordic

Læs mere

Programansøgning til Grøn Vækst puljen. KKR-møde 25. august 2011 Jan Kallestrup

Programansøgning til Grøn Vækst puljen. KKR-møde 25. august 2011 Jan Kallestrup Programansøgning til Grøn Vækst puljen KKR-møde 25. august 2011 Jan Kallestrup Forudsætninger FødevareErhverv forventer at programansøgningen : er udarbejdet af kommuner og region i fællesskab beskriver

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer

Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer 11. januar 2008 Mangel på arbejdskraft - virksomheder siger nej til ordrer Manglen på arbejdskraft i erhvervslivets vækstlag fortsætter om end på en anelse lavere blus det sidste halvår. I januar 2007

Læs mere

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 BORGERSERVICE Politisk pejlemærke: Kvalitet og effektivitet i borgerservice Kommunens borgere skal i stigende grad

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15.

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15. Styrelsen for international Rekruttering og Integration April 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42 Ansøgningsfrist den 15. juni

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Investering og innovation 2011. 20. januar 2011

VÆKST BAROMETER. Investering og innovation 2011. 20. januar 2011 VÆKST BAROMETER 20. januar 2011 Investering og innovation 2011 Syv ud af ti virksomheder forventer at investere eller udvikle nye produkter, services, markeder eller egen organisation i 2011. Det gælder

Læs mere

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008.

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008. ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3015 Jour. nr.: 2003/00078 Ref.: JLJ/PK/LH Videreførelse af den samlede boligsociale

Læs mere

Alm. Brand 2015. En finansiel koncern

Alm. Brand 2015. En finansiel koncern Alm. Brand 2015 En finansiel koncern Kort om Alm. Brand Alm. Brand er en dansk, finansiel koncern. Vi driver virksomhed inden for bank, forsikring og pension. Vi tager hånd om vores kunder Visionen at

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Indledning og baggrund for stillingen Daginstitutionen Albert er beliggende på adressen Albert Ginges vej 15 i Hjørring. Institutionen

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger

Annoncering efter ansøgninger Side 1 af 9 Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vedvarende energi i fjernvarmen - muligheder for udvikling af fjernvarmeforsyningen i Region Sjælland Udfordring

Læs mere

Hvad er velfærdsinnovation og -teknologi?

Hvad er velfærdsinnovation og -teknologi? Baggrundsnotat til LO s Vækst og velfærd. Anbefalinger til udvikling af velfærdsinnovation og -teknologi Faktanotat 1 Hvad er velfærdsinnovation og - teknologi Hvad er velfærdsinnovation og -teknologi?

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Notatet redegør indledningsvist for rammer for handlingsplanen samt proces for udarbejdelse af handlingsplanen.

Notatet redegør indledningsvist for rammer for handlingsplanen samt proces for udarbejdelse af handlingsplanen. Forslag til aktiviteter i handlingsplan 2015-16 for den regionale vækst- og udviklingsstrategi Behandling i Udvalg for trafik, klima og ressourcer, marts 2015 Dato: 6. marts 2015 Brevid: 2489946 Dette

Læs mere

Kulturpulje 2015. Vejledning til ansøgere

Kulturpulje 2015. Vejledning til ansøgere Kulturpulje 2015 Vejledning til ansøgere Kulturpulje 2015 vejledning til ansøgere Region Nordjylland Regional Udvikling Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø www.rn.dk tlf. 96 35 13 88 Marts 2015 Læs mere

Læs mere

A f s lutningsnotat. Den digitale skole. Baggrund og formål. Projektets resultater NOTAT

A f s lutningsnotat. Den digitale skole. Baggrund og formål. Projektets resultater NOTAT A f s lutningsnotat Den digitale skole Baggrund og formål I 2011 udgjorde bøger og øvrige traditionelle medier langt størstedelen af skolernes budgetter til læremidler. Samtidig færdedes mange børn og

Læs mere

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene 1. Indledning Dette notat beskriver metode, antagelser og beregningsgrundlag, som ligger til grund for beregningen af det

Læs mere

23. april 2009 Sags nr.: 152.64C.021

23. april 2009 Sags nr.: 152.64C.021 Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Evaluering af initiativ 4.2.6 Målretning af

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnspartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond. Vi investerer i din fremtid

DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond. Vi investerer i din fremtid FORMÅL OG EFFEKT Kompetencefabrikken er udviklet for at sikre en tilførsel af ny viden og kompetencer til erhvervsservicesystemet samt understøtte netværksdannelse og samspil erhvervsfremmeaktørerne imellem.

Læs mere

Dato: 13. november 2015 Rettet af: Anne Lund Version: 1 Sagsnr.: 00.01.10-P22-8-15 Projekt: Revision af sammenhængende børne- og ungepolitik

Dato: 13. november 2015 Rettet af: Anne Lund Version: 1 Sagsnr.: 00.01.10-P22-8-15 Projekt: Revision af sammenhængende børne- og ungepolitik Projekt: Revision af sammenhængende børne- og ungepolitik Beslutningsgrundlag Organisering Projektnavn Projektejer Revision af sammenhængende børne- og ungepolitik Direktør Peter Sinding Poulsen Program

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Laboratorium for offentlig-privat innovation og velfærdsteknologi

Laboratorium for offentlig-privat innovation og velfærdsteknologi Laboratorium for offentlig-privat innovation og velfærdsteknologi Måling af projektets succeskriterier og effekter, jfr. tilsagn pkt. 38. I det følgende vil der blive gjort rede for, hvordan effekter og

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje

Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje Center Kultur og Fritid Journalnr: 18.20.02-P22-1-14 Ref.: Louise Gammelholm Poulsen Dato: 19-04-2016 Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje Indholdsoversigt Indholdsoversigt... 1 Talentudvikling

Læs mere

Til Mette-Katrine Ejby Buch (C) som svar på spørgsmål vedr. Innovationshuset

Til Mette-Katrine Ejby Buch (C) som svar på spørgsmål vedr. Innovationshuset NOTAT Til Mette-Katrine Ejby Buch (C) som svar på spørgsmål vedr. Innovationshuset 06-01-2016 Sagsnr. 2015-0287904 Dokumentnr. 2015-0287904-4 Økonomiforvaltningen har d. 17. december 2015 modtaget politikerspørgsmål

Læs mere

Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012?

Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012? Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012? REG LABs medlemsundersøgelse 2011 giver en række fingerpeg om, hvordan REG LAB giver værdi for medlemmerne. 1 I dette dokument kan du få et overblik over planer,

Læs mere

Københavns Kommune Amager Øst Lokaludvalg. Evalueringsskema for modtagere af puljemidler Fra Amager Øst Lokaludvalg

Københavns Kommune Amager Øst Lokaludvalg. Evalueringsskema for modtagere af puljemidler Fra Amager Øst Lokaludvalg Reference til hvilket projekt fra ansøgningen (titel, formål, målgruppe) Urbane muligheder i Amager Øst Mål og målgruppe: Supertanker vil afprøve nye metoder for at bringe mulighederne i oversete steder

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde

Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde Bedre resultater for den enkelte og samfundet De tilbud, samfundet giver til socialt udsatte børn og unge samt voksne mennesker med

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test Afdeling for Almen Uddannelse og Tilsyn Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Opgaveproduktion og kvalitetssikring

Læs mere

Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer

Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer Det Lokale Beskæftigelsesråd LBR referat Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer Afbud fra: Grethe Riksted, Iben Kollemorten, Martin Munkebo og Bo Hansen Pkt. Tekst Side 95 Meddelelser 1 96

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Virksomheder i forårsstemning- vækst og. nye jobs. 4. april 2011

VÆKST BAROMETER. Virksomheder i forårsstemning- vækst og. nye jobs. 4. april 2011 VÆKST BAROMETER 4. april 2011 Virksomheder i forårsstemning- vækst og nye jobs Virksomhederne i Region Syddanmark er i regulær forårsstemning. Mere end halvdelen af virksomhederne forventer en større omsætning

Læs mere