Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget"

Transkript

1 Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: Tirsdag den 13. september 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Mødelokale, Helsingør Hallen Bemærkninger: Inviterede kl Hans Henrik Schmidt - orientering om Helsingør Kommunes Idrætsanlæg Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten Westergaard (C) Mette Lene Jensen (V) Peter Poulsen (A) Jan Ryberg (L) Ib Kirkegaard (O) Deltagere: Fraværende: Sagsoversigt Side 01. Godkendelse af dagsorden Beslutningssag: Forslag til Frivillighedspolitik Beslutningssag: Sportsgalla Beslutningssag: Frivilliggalla Orienteringsag: H2O-Camp, kommunens nye skolesvømning Kommende sager Meddelelser/eventuelt Beslutningssag: Ansøgning om tilskud til udvidelse af badehus på Hornbæk Havn...16 Bilagsliste...18

2 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/27458 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Godkendt incl. tillægsdagsorden.

3 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Beslutningssag: Forslag til Frivillighedspolitik Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/3768 Byrådet Frivillighedspolitik - Høringsudkast Frivillighedspolitik - høringssvar B Frivillighedspolitik, tilrettet version september 2016.pdf Indledning/Baggrund Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har udarbejdet et forslag til en kommende Frivillighedspolitik. Frivillighedspolitikkens formål er at sætte retningen for, hvordan flere borgere bliver frivillige og aktive i foreninger, og hvorledes fælleskaber, der skabes af borgerne selv, kan fremmes. Formålet er forankret i to hovedtemaer med en række underliggende fokusområder, som kan udmøntes forskelligt indenfor de fagområder, hvor kommunen har et nært samspil med frivillige. Byrådet skal tage stilling til, om forslag til frivillighedspolitik kan godkendes. Retsgrundlag Folkeoplysningsloven og Serviceloven (det frivillige sociale arbejde). Relation til vision og tværgående politikker Kommunen, hvor borgere og virksomheder indgår i og bidrager til fællesskabet. Et levende sted. Frivillighedspolitikken udspringer af den tværgående Medborgerskabspolitik. Sagsfremstilling Frivillige indsatser og foreningsliv har stor betydning for det gode liv i lokalsamfundet. Foreninger og andre frivillige bidrager med hele deres idégrundlag til et samfund, der inkluderer forskellige grupper af borgere, og spiller derigennem en væsentlig rolle i det velfærdssamfund, vi kender i dag. I det nære daglige samspil med foreningslivet og andre frivillige bliver der givet udtryk for ønsker om bedre vilkår for at yde en frivillig indsats. Samtidig oplever vi som kommune, at nye typer af frivillighed, frivillige foreninger og netværk skyder op og skaber grobund for nye fælleskaber mellem det offentlige og civilsamfundet. Den frivillige indsats forandrer og udvikler sig i disse år, og de steder, hvor kommunens medarbejdere har et samspil med den frivillige verden, opstår der både inspiration og udfordringer i forhold til nye samarbejder. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab har udarbejdet et forslag til en kommende Frivillighedspolitik, der skal understøtte disse forhold, og retter sig derfor mod to hovedtemaer: Hvordan skabes der gode vilkår, som gør det nemt at være frivillig Hvordan dyrkes og styrkes samspillet mellem kommune og de frivillige.

4 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 4 For hvert hovedtema er der på baggrund af bidrag fra foreninger, andre frivillige og relevante fagcentre beskrevet en række fokusområder. Fokusområderne er ikke konkrete forslag til udmøntning af politikken, men skal tjene som inspiration for de fagcentre og institutioner, som ønsker at udvikle samspillet med foreninger og frivillige. Frivillighedspolitikken skal ses i sammenhæng med kommunens øvrige politikker, hvor samspil med frivillige indgår som et muligt og oplagt tema. Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab vurderer, at der ikke umiddelbart er høringssvar, som giver anledning til ændringer i politikforslaget. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Byrådet Efter information i pressen og til det frivillige miljø direkte, fandt høringen sted i perioden Der er modtaget 14 høringssvar. Politikforslaget har været til høring i Socialudvalget, Kultur- og Turismeudvalget og Børneog Uddannelsesudvalget foruden i Ældrerådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Integrationsrådet, Idræts- og Fritidsforum og Idrætsrådet. Kun få af disse har valgt at afgive høringssvar. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at forslaget til Frivillighedspolitik godkendes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Indstillingen anbefales med den bemærkning, at enkelte af høringssvarene indarbejdes i frivillighedspolitikken, bl.a. åbenhed og gennemsigtighed. Beslutninger Økonomiudvalget den Sagen blev udsat til kommende møde. Supplerende sagsfremstilling Det fremgår af oversigten over høringssvar, at Frivilligcenteret ønskede at uddybe deres høringssvar i et møde. Mødet blev afholdt den 12. august 2016, hvor borgmester Benedikte Kiær samt udvalgsformand Jens Bertram deltog. Følgende punkter fra mødet er indarbejdet i Frivillighedspolitikken: Frivillighedspolitikken skal skabe grundlag for, at civilsamfundet kan tage ansvar for samfundets udvikling Frivillighedspolitikken skal understøtte en samskabelseskultur i Helsingør Kommune Politikken bør sende en klar invitation til borgerne om at tage del i udviklingen af lokalsamfundet Der skal være mere fokus på aktive borgere.

5 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 5 Udkastet forelægges igen for Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget, da ændringerne går ud over de tilføjelser, Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget godkendte på mødet den 9. juni Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at forslaget til Frivillighedspolitik godkendes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget anbefaler det revideret forslag til Frivillighedspolitik med følgende anbefalinger: Side.1: Formål, 1. afsnit, ordet civilsamfundet rettes til borgerne 2 steder. Side 3: 3. dot. det frivillige Helsingør rettes til: frivillige i Helsingør Kommune.

6 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Beslutningssag: Sportsgalla 2016 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/18977 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Indledning/Baggrund Hvert år fejres kommunens idrætsliv ved en stor anlagt sportsgalla, hvor der uddeles priser til idrætsudøvere, trænere og frivillige ledere, som fortjener en særlig anerkendelse. Ved udvalgets behandling af programmet for Sportsgalla 2015 den besluttede udvalget, at formen på fremtidige sportsgallaer drøftes i et kommende møde. Udvalget skal beslutte, om det nuværende koncept fastholdes, eller om der skal tilrettelægges et nyt koncept for Sportsgalla. Retsgrundlag Folkeoplysningslovens 35 stk. 2. Relation til vision og tværgående politikker Frivillighed indgår i kommunens vision under Et levende sted som en anerkendelse af, at frivillighed generelt bidrager til borgernes livskvalitet. Sagsfremstilling Der har hidtil været afholdt en Sportsgalla hvert år til markering og påskønnelse af aktive i idrætslivet, der har gjort det særligt godt i sportsåret 2016, og de mange frivillige kræfter, der binder klubberne sammen. Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget er værter og Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab planlægger og afvikler sportsgallaen. Sportsgallaen er i det nuværende koncept opdelt i to dele - et arrangement for unge og et for voksne. Arrangementerne afvikles på den samme dag. 1. Ungearrangementet Der inviteres op til 120 deltagere. De unge er i alderen år. Der uddeles tre priser - "Årets klub", "Årets træner" og "Årets sportspræstation" Indbydelser og materiale om indstilling til priser udsendes ca. 1. december. Deltagerne får en let anretning, underholdning og inspirerende oplæg fra andre unge idrætsudøvere i Helsingør Kommune. 2. Voksenarrangementet Der inviteres op til 275 deltagere. Der uddeles otte priser - Årets Klub, Årets Træner, Årets Handicappris, Årets Idrætsleder, Årets Særpris, Årets Veteran og Årets Sportspræstation v/sparnord". Indbydelser og materiale om indstilling til priser udsendes ca. 1. december. Deltagerne får spisning, underholdning, prisuddelinger og dans til levende musik.

7 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 7 Der opkræves ikke deltagerbetaling til Sportsgallaen. Til tidligere sportsgallaer er inviteret Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalgets medlemmer med ledsagere, de øvrige byrådsmedlemmer, Idrætsrådet, Idræts- og Fritids-Forum, borgmesteren, kommunaldirektøren, direktøren og centerchefen med ledsager samt aktive og frivillige, der har gjort en ekstraordinær indsats i sportsåret. Økonomi/Personaleforhold På budgetområde 411, Idræt og Fritid, har Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget en budgetramme på kr. til sportsgalla. Økonomien til gallaen er under pres, bl.a. på grund af stigende lejeudgifter, underholdning forplejning m.v. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at form og indhold på Sportsgalla 2016 besluttes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget vedtog, at Sportsgalla 2016 afvikles som tidligere år. Sagen sendes til høring i Idrætsrådet om, hvordan Sportsgalla skal tilrettelægges i 2017 og fremover.

8 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Beslutningssag: Frivilliggalla 2016 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/18981 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Deltagere ved Frivilliggalla 2015 Indledning/Baggrund Idræts- og Fritidsforum har hvert år siden 2013 været vært for en frivilliggalla for frivillige ledere fra kulturelle, sociale og folkeoplysende foreninger. Idræts- og Fritidsforum har sammen med Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab tilrettelagt et program for frivilliggallaen Dette forelægges udvalget til orientering. Retsgrundlag Folkeoplysningslovens 35 stk. 2. Relation til vision og tværgående politikker Frivillighed indgår i kommunens vision under Et levende sted som en anerkendelse af, at frivillighed generelt bidrager til borgernes livskvalitet. Sagsfremstilling Det er Idræts- og Fritids-Forum, der som det samlende organ for det folkeoplysende foreningsliv, er værter for Frivilliggallaen. De ønsker - i overensstemmelse med kommunens vision - at anerkende frivillige ledere fra foreningslivet ved at afholde en hyggelig aften, hvor det øvrige foreningsliv hyldes og hædres for særlige indsatser i løbet af Da Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget er værter for et lignende arrangement for idrætsforeninger i kommunen, er repræsentanter herfra ikke inviteret til Frivilliggalla. Idræts- og Fritids-Forum har derfor besluttet at udvide kredsen af indbudte til også at omfatte frivillige sociale foreninger. Der er spisning og underholdning for op til 120 deltagere, der kommer fra kulturelle, sociale og folkeoplysende foreninger (se bilag). Som ved de seneste frivilliggallaer inviteres Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget, Idræts- og Fritids-Forum, borgmesteren, kommunaldirektøren og centerchef for området. Fakta om Frivilliggalla 2016 er følgende: Fastlagt til lørdag den 12. november 2016 Finder sted på Lille Scene på Kulturværftet (120 pladser) Spisehuset på Kulturværftet står for forplejningen Kommunens kommunikationsafdeling hjælper med presse, eksponering m.v. Invitationer udsendes den 3. oktober 2015 Faktablade med kriterier for indstilling af frivillige til de to priser udsendes samtidig. Tilmelding og nomineringer til priser indsendes inden 31. oktober Der uddeles to priser til frivillige: Fritidslederprisen Innovationsprisen kr kr.

9 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 9 Idræts- og Fritids-Forum udpeger prismodtagerne ud fra de modtagne indstillinger. Økonomi/Personaleforhold På budgetområde 411, Idræt og Fritid, Folkeoplysning, er der en budgetramme på kr. til Frivilliggalla, hvilket svarer til forbruget ved Frivilliggallaen i Det er Idræts- og Fritidsforums opfattelse, at med stigende priser på underholdning, lokaleleje m.v. kan det være svært at fastholde den nuværende deltagerkreds fremadrettet. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget. Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Sagen overgår til behandling. Orientering foretaget vedr. Frivilliggalla Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget vedtog at sende sagen til høring i Idræts- og Fritids- Forum om, hvordan frivilliggalla skal tilrettelægges i 2017 og fremover.

10 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Orienteringsag: H2O-Camp, kommunens nye skolesvømning Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/17323 Børne- og Uddannelsesudvalget Folder - Klar til camp Indledning/Baggrund I budgetforliget for 2016 indgik et effektiviseringsforslag om at etablere H 2 O-Camp som den nye skolesvømning (tidligere kaldt Aquacamp). Med H 2 O-Camp vil skolesvømningen blive flyttet fra 5. til 3./4. klassetrin og være 2 x en uge i stedet for en lektion hver uge i et helt skoleår. Mindre kørsel gav forventning om en besparelse på kr. I effektiviseringsforslaget indgik også, at Helsingør Kommune skulle styrke åbningen af skolen mod det omgivende samfund, ved at samarbejde med kommunens svømmeklubber om en overtagelse af svømmeundervisningen. Der gives her en orientering om H 2 O-Camp. Retsgrundlag Folkeskoleloven om åben skole; 3, stk. 4 og 5, samt 33, stk. 9. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling H 2 O-Camp er et 2-ugers intensivt undervisningsforløb med fokus på krop & motion, svømning, livredning, badesikkerhed og førstehjælp. H 2 O-Camp kombinerer svømmeundervisning og understøttende undervisning. Eleverne undervises 2 gange dagligt i svømning af svømmeklubbens trænere. Resten af dagen undervises eleverne af det pædagogiske personale fra egen skole i Villa Fems lokaler eller på skolen. H 2 O-Camp er for elever på 3. årgang, der skal på camp en uge inden sommerferien og igen en uge efter sommerferien, når de er startet i 4. klasse. H 2 O-Camp starter i maj måned 2017, hvor 3. årgang skal på camp. Temaerne for undervisningen på H 2 O-Camp er opdelt i svømmeundervisning og understøttende undervisning. Temaerne ses herunder. Campuge 1 Tema Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Svømmeundervisning Kom glad i Aktiv Selvredning vandet fremdrift Understøttende undervisning Svømmehallen og jeg Fremdrift, tryghed og stop Kroppen bevæger Kroppen bevæger Bade- og strand Klar til camp-uge 2: Hvad har jeg lært og hvad skal jeg øve mig på?" Klar til camp-uge 2:

11 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 11 sig sig og indledning til førstehjælp sikkerhed Hvad har jeg lært og hvad skal jeg øve mig på?" Campuge 2 Tema Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Svømmeundervisning Vandfornemmelse Livredning og svømning Understøttende undervisning Velkommen tilbage - hvordan er det gået med øvningen? Motion og kondition Crawl, rygcrawl og livredning Førstehjælp Førstehjælp Kost og sundhed Finpudsning og afslutning af H 2 O- Camp Hvad har jeg lært? 1. Samarbejdet om H 2 O-Camp, den åbne skole H 2 O-Camp konceptet er udviklet af Center for Dagtilbud og Skoler og Helsingør Svømmeklub. Svømmeklubben Sport Society blev inviteret til de indledende møder om samarbejdet, men havde ikke mulighed for at deltage. Der er indgået en samarbejdsaftale med Helsingør Svømmeklub. I forhold til den åbne skole, så har Center for Dagtilbud og Skoler desuden indgået en aftale med Nordsjællands Kystlivredningstjeneste om, at deres livreddere underviser eleverne i bade- og strandsikkerhed på alle camps. 2. Svømning for elever på 4. og 5. klassetrin i overgangsårene For eleverne på 4. og 5. klassetrin er det aftalt med skolerne, at svømmeundervisningen gennemføres som H 2 O-Camp i skoleåret 2016/2017. Begge årgange modtager derfor skolesvømning i samme skoleår. Når H 2 O-Camp for 3. klasserne starter i maj måned 2017, starter dermed den ordinære skolesvømning der gennemføres fremover. På dette tidspunkt har 4. og 5. klasserne været på H 2 O-Camp. Det betyder at næsten elever skal på camp i det næste år. 3. Pilotprojekt Der er gennemført et pilotprojekt i foråret 2016 med elever på 3. klassetrin. Det viste sig, at campen fungerede godt på 3. klassetrin, og erfaringerne fra afprøvningen er anvendt i arbejdet med yderligere at kvalificere campen. Økonomi/Personaleforhold I effektiviseringsforslaget indgik en besparelse på bustransport på kr. årligt med virkning fra budgetår Det fremgik desuden af effektiviseringsforslaget, at Center for Dagtilbud og Skoler, i forbindelse med realiseringen af campen, skulle undersøge, om der kunne spares yderligere midler på vandtid i svømmehallen og på lønninger. Undersøgelsen viser, at det ikke er muligt at spare vandtid.

12 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 12 Budgettet til vandtid er efterfølgende overført til Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab. Skolerne har tidligere finansieret lønudgiften til kommunens svømmelærere. Disse midler finansierer nu udgiften til betaling af svømmeklubben. Erfaringen er, at samarbejde omkring den åbne skole er mere tidskrævende, end hvis opgaven løses internt i kommunen, idet drift og udvikling af campen, dokumentation for elevernes progression m.m. kræver mere tid og samarbejde. 1. Uforudsete udgifter i realiseringen af H 2 O-Camp Der har i realiseringen af H 2 O-Camp vist sig 2 uforudsete udgifter. Den ene udgift reducerer den samlede besparelse på bustransport, idet Team V elever ikke kan deltage i H 2 O-Camp. Deres behov er at vedligeholde og styrke deres fysiske formåen fremfor at lære at svømme. Det betyder, at Team V elever fortsat har behov for at komme i svømmehallen en gang om ugen. Det er aftalt med Team V, at de selv sørger for undervisningen, og at de får en time i svømmehallen ugentligt. Det betyder at den årlige besparelse på bustransporten skal reduceres med kr. til kr. Den anden udgift kommer af, at effektiviseringsforslaget ikke tager højde for udgiften til overgangsordningen for 4. årgang, idet der i beregningen kun indgik 5. årgang. For at sikre at alle elever på 4. og 5. årgang får H 2 O-Camp, er udgiften kr. højere end forventet i Besparelsen på bustransport burde således være hentet senere end forventet, i budgetår 2018 i stedet for Pris for en årgang på H 2 O-Camp: Pris for en årgang på 2 ugers H 2 O-Camp til svømmeklubben Pris for en årgang til pædagogisk personale i vandet Transport pr. årgang Samlet pris pr. årgang Oversigt over økonomien: Forventet årlig besparelse Reduceret besparelse vedr. kørsel af Team V elever Engangsudgift vedr. overgangsordning for 4. årgang Nettobesparelse Udgiften til bustransport for Team V elever på kr. årligt, og engangsudgiften til H 2 O- Camp for 4. årgang på kr. vil indgå i budgetmaterialet til budgetforhandlingerne. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling

13 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 13 Center for Dagtilbud og Skoler indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Børne- og Uddannelsesudvalget den Katrine Vendelbo Dencker deltog ikke under punktet Orientering foretaget. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Orientering foretaget.

14 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Kommende sager Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/1658 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Indledning/Baggrund Emne Udvalgsbesøg til/fra Helsingborg Børne- og ungdomsorganisationernes Fællesråd Folkeoplysningens Samråd Opløsning af Fonden Helsingør Eliteidrætsakademi Frivillighed halvdagstemadrøftelser Møde Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Drøftelse af status som Team Danmark Kommune 1. kvartal 2017 En generel idrætspolitisk drøftelse, bl.a. i forhold til foreningslivet i kommunen halvdagstemadrøftelse Ikke fastlagt Idrætsforeningernes brug af skolefaciliteter 10. november 2016 Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Orientering foretaget. Peter Poulsen (A) ønsker følgende sager fremmet: Frivillighed halvdagstemadrøftelser En generel idrætspolitisk drøftelse, bl.a. i forhold til foreningslivet i kommunen halvdagstemadrøftelse.

15 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Meddelelser/eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/27465 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Hornbæk Hallens økonomi Lars Rich orienterede om, at Økonomiudvalget på mødet den 12. september 2016 har vedtaget at anmode Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget om at afdække baggrunden for vedvarende overførsel af underskud for Hornbæk Hallen. EM i Ironman Formanden orienterede om situationen med EM i Ironman.

16 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Beslutningssag: Ansøgning om tilskud til udvidelse af badehus på Hornbæk Havn Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/18988 Økonomiudvalget Ansøgning Tegning- Tilbygning PLAN 1 Indledning/Baggrund Hornbæk Vinterbadelaug har fremsendt ansøgning til Økonomiudvalget om støtte til udvidelse af badehus på Hornbæk Havn. Økonomiudvalget skal med denne sag tage stilling til ansøgningen. Retsgrundlag Kommunalfuldmagten. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling Hornbæk Vinterbadelaug oplyser, at behovet for udvidelse af badehuset beror på et stadigt stigende medlemstal. Siden 2013 er antallet af medlemmer steget fra 36 til 230. Det nuværende badehus, der blev bygget i 2013, er på 24 m2 og kostede kr. Bygningen blev finansieret via fondsansøgninger og diverse tilskud herunder 2 x kr. fra Helsingør Kommune. Hornbæk Vinterbadelaug anslår, at tilbygningen på 12 m2 vil koste ca kr., hvoraf badelauget selv har kr. Ansøgningen er fremsendt under forudsætning af, at der opnås byggetilladelse. Økonomi/Personaleforhold Der budgetteres årligt med kr. på Økonomiudvalgets konto. Der er p.t. i 2016 anvendt kr. på kontoen og der resterer således kr. Borgmesteren er bemyndiget til at yde tilskud på op til kr. fra kontoen. Kommunikation/Høring Sagen afgøres i Økonomiudvalget Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Erhverv, Politik og Organisation indstiller, at Økonomiudvalget tager stilling til ansøgningen. Beslutninger Økonomiudvalget den Jan Ryberg (L) stillede forslag om, at sagen sendes til behandling i Sundheds-, Idræts- og

17 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 17 Fritidsudvalget. Forslaget blev vedtaget. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ib Kirkegaard (O) stiller forslag om, at sagen sendes videre til budgetforhandlingerne. For forslaget stemte Morten Westergaard (C), Peter Poulsen A) og Ib Kirkegaard (O). Imod forslaget stemte Jens Bertram (C), Betina Svinggaard (A), Mette Lene Jensen (V) og Jan Ryberg (L). Forslaget bortfaldt således. Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalgets pulje Et flertal, Jens Bertram (C), Morten Westergaard (C), Peter Poulsen (A), Betina Svinggaard (A), Mette Lene Jensen (V) og Jan Ryberg (L) vedtog at give et tilskud på kr. fra Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalgets pulje. Ib Kirkegaard (O) stemte imod. Økonomiudvalgets konto Et flertal, Jens Bertram (C), Morten Westergaard (C), Peter Poulsen (A), Betina Svinggaard (A), Mette Lene Jensen (V) og Jan Ryberg (L), anbefaler Økonomiudvalget, at der gives et tilskud fra Økonomiudvalgets pulje. Ib Kirkegaard (O) stemte imod.

18 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 18 Bilagsliste 2. Beslutningssag: Forslag til Frivillighedspolitik 1. Frivillighedspolitik - Høringsudkast (116476/16) 2. Frivillighedspolitik - høringssvar B (158780/16) 3. Frivillighedspolitik, tilrettet version september 2016.pdf (363445/16) 4. Beslutningssag: Frivilliggalla Deltagere ved Frivilliggalla 2015 (358210/16) 5. Orienteringsag: H2O-Camp, kommunens nye skolesvømning 1. Folder - Klar til camp (359921/16) 8. Beslutningssag: Ansøgning om tilskud til udvidelse af badehus på Hornbæk Havn 1. Ansøgning (353587/16) 2. Tegning- Tilbygning PLAN 1 (353589/16)

19 Bilag: 2.2. Frivillighedspolitik - høringssvar B Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

20 Forslag til Frivillighedspolitik - Høringssvar På møde den vedtog Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget at sende forslag til Frivillighedspolitik i høring i det frivillige miljø i kommunen. Høringsperioden var den Der er modtaget 14 høringssvar, der fremgår herunder. Høringssvar forelægges SIF på møde den Høringss Høringssvar var nr.: modtaget Høringssvar fra Indhold i høringssvar KUMIT s bemærkninger Historisk Forening for Espergærde og Omegn Jeg tror kun, vi har en enkelt kommentar til at gøre livet lidt lettere for de frivillige. Det kan undre, at kommunen ikke kan sondre, hvor det er rimeligt og fornuftigt at afgive strafattest erklæringer om forhold mod mindreårige (den man skal afgive for at booke lokaler). Vi er en forening, hvor gennemsnitsalderen ligger omkring de 65 år. Vi skal afgive erklæring fordi vi låner lokaler (Espergærde Bibliotek) af kommunen. Det virker lidt til grin. Der er rigtig mange foreninger, der henvender sig til de ældre og hvor børn hverken er en målgruppe eller i praksis er medlemmer. Jeg er også med i bestyrelsen for Espergærde musikforening. De skal ikke afgive erklæring fordi vi låner lokaler i Mørdrup Kirke og på Espergærde Gymnasium. Gennemsnitsalderen her er ca. 60 år. Dette må I gerne tage op til fornyet overvejelse Jeg så, at en af kommentarerne går på den elektroniske bookning. Denne er vi meget tilfreds med. Også det symbolske beløb på 10 kr./time, der jo filtrerer en del af de usikre fra, så det bliver lettere at booke, fordi andre ikke barer booker ad libitum. Til gengæld savner vi stærkt den gamle pedelordning. Især mht. stoleopsætning mv Hornbæk Skytteforening Hvordan påtænker I gennemskuelig adgang til lokaler?. Via et bookingsystem o.lign.? Det er ikke nok med adgang til lokaler. Beskaffenheden skal også være i top. F.eks. gymnastik på Hornbæk skole. Her er der store problemer med særdeles dårlig rengøringsstandard i lokalerne. Det går ud over motivationen blandt de frivillige og afholder også nogle potentielle udøvere fordi forholdene opfattes som "ulækre". Her burde der gøres mere for at reklamere for dette. Nogle idrætsgrene - jeg nævner igen gymnastik fordi vi har en meget dygtig datter der udøver dette på Hornbæk skole - har udstyr, der koster mange penge og her kunne kommunen tydeliggøre bedre over for foreningen, hvorledes der søges tilskud ikke kun i kommunalt regi men også i forhold til sponsorater, fonde m.v. Hvem fortæller denne gode historie og i hvilke medier. Jeg har aldrig oplevet, at der er gjort reklame for frivillig indsats. Enig! - men hvordan =? Hvor skal tingene synliggøres og hvem er ansvarlig for dette?

21 Høringss Høringssvar var nr.: modtaget Høringssvar fra Indhold i høringssvar KUMIT s bemærkninger Helsingør Håndbold Fra Helsingør Håndbold synes vi grundlæggende, at det er et fint oplæg til en politik, som rummer en anerkendelse af foreningernes frivillige arbejde, samt de mange andre former for frivillighed. Temaerne er gode og relevante. Samtidig et signal om, at Helsingør Kommune som afsæt ønsker at bistå de frivillige og gøre "livet som frivillig lettere". Det er godt. Når vi som håndboldklub ser på, om der er signaler i politikken, som vi kan efterlyse - så kunne vi godt tænke os, en overvejelse om udviklingen i dialogen med os frivillige. Hvordan bliver vi inddraget eller bare hørt i de prioriteringer og initiativer, som kommunen påtænker at foretage eller foretager. Byrådsmedlemmerne er valgt til at træffe beslutninger, som påvirker os alle og vores frivillige virke. Men vi savner i politikken en grundlæggende præmis om åbenhed og lyst til at inddrage de frivillige i for os relevante diskussioner. En proces, hvor de frivilliges behov defineres af de frivillige. Det kan være om udviklingen indsatser, moderniseringsbehov og fornyelse af rammerne for vores frivillighed f.eks. Vedligeholdelsesplaner, nye idrætsanlæg/faciliteter, haller og overvejelser om prioritering af anlæg/faciliteter til særlige sportsgrene i stedet for til helheden. At de frivillige er en uhomogen gruppe, skal ses som en udfordring og styrke i stedet for det modsatte i udviklingen af Helsingør Kommune. Politikken har fælles platform for frivillighed. Frivillige er forskellige og har forskellige behov. Som håndboldklub er vi en blanding af bredde og elite sport. En blanding af mere organiserede frivillige og "enkelt opgave frivillige". Men ressourcen omkring håndbolden er fortsat helt baseret på frivillige. Vi kan ikke se af politikken, at dette blandingsforhold rigtigt adresseres i politikken. Vi kan dog konstatere, at det er rigtig svært ar rekruttere frivillige. En problemstilling, som vi hører fra alle andre foreninger også. Så vi mangler noget om at rekruttere frivillige. Kan man hjælpe hinanden med rekruttere flere frivillige? - det kan være nye grupper, som bedsteforælder grupper og andre, hvor et fælles initiativer kan være relevant. Udviklingen i det frivillige arbejde er meget forskellig og frivillige også. Men fælles er, at vi har interesse i hver vores frivillige arbejde. Det vil vi gerne have hjælp til. Konkret er der meget administrativt arbejde som frivillig forening. Man kan overveje administrative fællesskaber med støtte fra kommunen eller i hvert fald at køre arbejdsgangsanalyse på de opgaver, som kommunen giver foreningerne - for at sikre den lettest mulige hverdag for klubben. Et kommunalt drevet administrativt fælleskab kunne rumme kontingentopkrævninger, projektregnskaber og indberetning til landsforbund, lønhåndtering, regningsbetaling og bogføring og meget andet. Vi kunne også have behov for bistand til projektansøgninger og meget andet.

22 Høringss Høringssvar var nr.: modtaget Høringssvar fra Indhold i høringssvar KUMIT s bemærkninger Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum Vi siger mange tak for tilsendte. I Danmark har vi mange frivillige og det kan vi være stolte af. Også i andre lande er der stor tilslutning her. Alt bygger jo på håb og interesse. I vores forening ser vi frem til et bedre samarbejde omkring Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum især med Kommunen Helsingør. Man har skåret lidt i støttebudgettet i år trods hvert år stort besøgstal til Kunst i Teltet. I år den juli. Jeres udkast er jo et meget flot og entusiastisk værk, der giver håb og tro. Og overbevisende. Men vi savner lidt omkring vores frivillighed til Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum. Hvis I vil vide mere om os, kan vi sagtens skrive et par ord om det museum vi kæmper for at få op at stå i Hornbæk. Museet kaldet LYSET. I flere år har vi prøvet at få museet på plads. Men uden for megen indlevelse fra Helsingør Byråd. Men vi kæmper videre og arbejder nu med en 2 års plan. VI SAVNER HELT KLART FORSTÅELSE FRA KOMMUNENS SIDE OMKRING VORES PROJEKT OG I DET HELE TAGET FOR KYSTLINJEN FRA HELSINGØR OG OPEFTER. BYEN HORNBÆK VILLE FÅ ET TILTRÆNGT LØFT SOM ALLE KAN NYDE GODT AF MED ET KUNSTMUSEUM HER. Og her kommer frivillige ind på banen Udita Budde - Leder Kulturhuset Bølgen Generelt syntes jeg det er et fint og rummeligt oplæg der sætter retning uden at bukserne strammer. Frivilligheds området drives af engagement og medejerskab og derfor er det vigtigt ikke at fremstå for kommunale eller gemt bag en funktion i vores kommunikation. Det eneste afsnit der skurer i mine ører er det der i indledningen starter med: Fra de foreningsstærke byer og slutter med. Og for borgerne selv Afsnittet har kun en beskrivende funktion og betyder ikke så meget for indholdet. Mit problem er at det ekskluderer nogle områder og samtidigt fremhæver andre hvis ønsket er at beskrive de forskellige former for fællesskaber/ frivillighed så nævn dem frem for at knytte dem til specifikke byområder. Just my 5 cents J

23 Høringss Høringssvar var nr.: modtaget Høringssvar fra Indhold i høringssvar KUMIT s bemærkninger Handicaprådet Behandlet på mødet i Handicaprådet den 18. april Handicaprådet har følgende høringssvar, der falder i tre dele: Handicappede frivillige Handicaprådet gør opmærksom på, at der også blandt handicappede findes personer, der kan og vil yde en frivillig indsats. Handicaprådet peger i den forbindelse på, at en udnyttelse af dette potentiale forudsætter, at der tages højde for tilgængeligheden, bredt forstået. Handicaprådet opfordrer til en øget opmærksomhed på, at såvel elektroniske arbejdsgange, som fysiske forhold gør det muligt for personer med særlige behov at benytte dem. Det vil gøre det muligt eller lettere for handicappede at deltage i frivilligt arbejde. Bevis for deltagelse i frivilligt arbejde Det er erfaringen, at det i meget høj grad er ældre og pensionister, der udfører frivilligt arbejde. For at motivere flere unge til at bidrage, foreslås det, at der udarbejdes et certifikat eller bevis for deltagelse i frivilligt arbejde i nærmere beskrevet omfang. Det er hensigten, at dette kan medtages på CV et. Generelt om høringsprocessen Handicaprådet har noteret, at høringsmaterialet er modtaget meget sent, og med en meget kort frist for afgivelse af høringssvar. Handicaprådet henviser til at såvel Handicaprådet som andre høringsorganer har møder gennemsnitligt en gang om måneden og kan have vanskeligt ved at nå at håndtere så korte tidsfrister særligt, når der umiddelbart ikke er tale om akutte sager. Handicaprådet ønsker generelt bedre tid, og derved bedre mulighed for at give relevante og dækkende høringssvar på det forelagte materiale Ældrerådet Ældrerådets møde den 25. april 2016 Ældrerådet er enigt i Handicaprådets indstilling om at udstede certifikater til unge mennesker, der arbejder frivilligt. Ældrerådet advarer imod at presse frivillige ind i alt for faste rammer og aftaler fordi frivillighed netop skal være frivillig Børne- og ungeorganisationernes Fællesråd Helt kort: Vi synes at politikken er godt formuleret og vi bakker op om jeres forslag til Frivillighedspolitik DUI-LEG og VIRKE Helt kort: Vi synes at politikken er godt formuleret og vi bakker op om jeres forslag til Frivillighedspolitik Socialudvalget Udvalget havde ingen bemærkninger Børne- og Uddannelsesudvalget Allan Berg Mortensen (Ø) foreslog, at følgende bemærkning indgår som høringssvar: at frivillige indsatser ikke skal erstatte de kommunale kerneopgaver. På grund af stemmelighed bortfaldt forslaget.

24 Høringss Høringssvar Høringssvar fra Indhold i høringssvar KUMIT s bemærkninger var nr.: modtaget Integrationsrådet Integrationsrådet har ingen bemærkninger til udkastet til ny Frivillighedspolitik Frivilligcenter Helsingør Frivilligcenter-Helsingørs bestyrelse siger tak for muligheden for at afgive høringssvar på Udkast til Frivilligpolitik. Efter de to konferencer i foråret 2015, har vi været spændt på at se resultatet af de mange gode ideer og tanker, der kom fra deltagende foreninger og organisationer i kommunen. Overordnet set, rummer udkastet mange fine intentioner, og det er rart at se, at der er et politisk ønske om, at det skal være let at være frivillig, og at frivilligheden skal have gode rammer og vilkår. Tak for det. Men vi savner bud på, hvordan hensigterne skal udmøntes i praksis. Hvis det enkelte kommunale fagområde helt individuelt udmønter frivilligpolitikken, som det foreslås i udkastet, skabes der mulighed for store forskelle i rammer og vilkår for frivilligheden - og det er vel ikke meningen. Frivilligcenterbestyrelsen vil meget gerne uddybe dette høringssvar i et møde, gerne med udgangspunkt i Frivilligrådets pjece Et stærkt velfærdssamfund skal skabes sammen med borgerne. Kopi er vedhæftet sammen med det tidligere frivilligråds forslag til en frivilligpolitik på det sociale område, som kunne udvikles til en fælles bjælke medborgerskab med søjler fra hvert område som det sociale, kultur og idræt Idræts- og Fritidsforum Overordnet synes Idræts- og Fritidsforum at Frivilligpolitikken er godt skrevet, og ikke noget vi kan være uenige i. Vi vil gerne at aftenskolerne mere tydligt bliver nævnt i politikken, og foreslår derfor nedenstående tilføjelse: "Helsingør kommune vil arbejde for, at alle generelt bliver mere aktive i deres fritid. Vi lægger især vægt på, at aktiviteterne foregår i foreninger, korps eller aftenskoler, hvor man som medlem bliver del af forpligtende fællesskaber og indgår i en demokratisk struktur. Foreningslivet og aftenskolerne er en unik platform for aktivt medborgerskab, læring, demokratisk dannelse og forpligtende fællesskaber. Disse værdier er kernen i folkeoplysning, og de er årsagen til, at det offentlige er forpligtet til at yde støtte til foreninger og aftenskoler via Folkeoplysningsloven. Helsingør kommune vil gerne styrke vort fritidsliv, så vi bedst muligt understøtter folkeoplysningens kerneværdier: At skabe mulighed for, at alle kan indgå i forpligtende fællesskaber. At alle kan tage del i demokratisk læring og dannelse og indgå i moderne, aktivt medborgerskab."

25 Bilag: 2.1. Frivillighedspolitik - Høringsudkast Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

26 HØRINGSUDKAST FRIVILLIGHEDSPOLITIK - sammen skaber vi et levende sted EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Frivillighedspolitik // Side 1

27 INDLEDNING Helsingør Kommune er et levende sted. Det er vi i kraft af vores historie, vores landskab med de langstrakte kyster, de store skove, det åbne land og ikke mindst i kraft af bysamfundene og de mennesker, der bor og lever deres liv her. Her er masser af plads at boltre sig på og vi gør det! Fra de foreningsstærke byer som Hornbæk og Espergærde, over Tikøbs landsbyfællesskab, til den netværksbaserede frivillighed i Helsingør, spirer det med idéer og aktiviteter, der gør vores kommune til et attraktivt sted for besøgende og for borgerne selv. Langt de fleste idéer udspringer fra de folk, der bor her og den brede palet af aktiviteter drives af aktive borgere, frivillige og foreninger, der med en engageret indsats skaber mangfoldige tilbud til borgere i alle aldersgrupper. De frivillige er her, der og allevegne. Vi ser dem som trænere i idrætshallerne, spejderledere i naturen, besøgsvenner på plejehjemmene, rundvisere på museerne, forældre i skolebestyrelserne, flygtningevenner, medhjælpere ved store begivenheder eller som engagerede beboere i boligområderne. Samtidigt skyder nye typer af frivilligt indsatser, frivillige foreninger og netværk op og skaber grobund for nye fællesskaber mellem det civile samfund, det offentlige og det lokale erhvervsliv. Det både inspirerer og udfordrer de kommunale rammer og samarbejdsformer med den frivillige verden. Frivillighedspolitikken skal understøtte disse forhold og sætte retningen for, hvordan flere borgere bliver frivillige og aktive i foreninger og hvordan nye fællesskaber, der skabes af borgerne selv, kan vokse. Politikken retter sig derfor mod to overordnede temaer: Hvordan skabes der gode vilkår, som gør det nemt at være frivillig Hvordan dyrkes og styrkes samspillet mellem kommunen og de frivillige. Vores vej // Frivillighedspolitik // Side 2

28 HVORDAN SKABES DER GODE VILKÅR, SOM GØR DET NEMT AT VÆRE FRIVILLIG. En frivillig er overordnet set et menneske, der yder en ulønnet indsats efter eget valg og som oftest er til gavn for andre end personen selv. Den frivillige indsats er derfor drevet af interesse og kærlighed for et særligt område, af lysten til at arbejde for en sag, der giver mening, af lysten til at arbejde sammen med andre og for nogle andre og måske af lysten til at skabe forandringer i verden. Uanset, hvad der er motivet, så skal borgere, der i dag yder eller ønsker at yde en frivillig indsats opleve, at kommunen ser det som en vigtig opgave, at medvirke til at skabe gode rammer og muligheder for den frivillige indsats. At skabe gode vilkår for frivillige indsatser kan styrkes gennem følgende fokusområder: Smidig administration fastholder lysten til at yde en frivillig indsats. Foreninger og andre frivillige, skal opleve gennemskuelig adgang til lokaler og faciliteter. Tydelig og enkel information om muligheder og vilkår for tilskud og støtte skal fremmes. Opnå faglig rådgivning, hvor det gør gavn og giver mening for de frivillige. Synlighed og anerkendelse motiverer og inspirerer. Den gode historie om frivillige indsatsers betydning og resultater skal fortælles. Den frivillige indsats skal påskønnes og anerkendes. Information om frivillige aktiviteter og aktører skal synliggøres. Vores vej // Frivillighedspolitik // Side 3

29 HVORDAN DYRKES OG STYRKES SAMSPILLET MELLEM KOMMUNE OG DE FRIVILLIGE. De mennesker, der yder en frivillig indsats, kommer fra alle samfundslag og har derfor forskellige sociale, kulturelle og uddannelsesmæssige baggrunde. Det er vigtig viden i de situationer og på de fagområder, hvor den frivillige indsats møder den kommunale opgaveløsning. De frivillige og fagprofessionelle er ikke hinandens modsætninger. En forskellig tilgang kan styrke samspillet og give mulighed for, at den frivillige indsats og kommunale opgaveløsning kan supplere hinanden. I Helsingør Kommune vil vi også gerne dyrke nye fællesskaber gennem en åben og eksperimenterende tilgang til samspillet med foreninger og andre frivillige. En øget frivillighed i lokalsamfundet er som udgangspunkt båret af foreninger og andre frivilliges initiativ samt kommunale fagområders muligheder for at understøtte initiativerne. Derfor kan eksisterende som nye samspil dyrkes og styrkes gennem følgende fokusområder: Kendskab og dialog giver bedre samspil. Sikre løbende dialog og idéudveksling med foreninger, frivillige netværk og aktive borgere. Øge kommunalt ansattes kendskab til de frivilliges styrker og udfordringer. Formidle og dele viden og erfaringer i formelle fora og på flere niveauer. Inddragelse af frivillige udvikler kommunen som ét stort fælleskab. Kombinere frivillige og fagpersoners ressourcer og kompetencer bedst muligt. Have fokus på nye løsninger i samspillet mellem kommune og den frivillige indsats. Understøtte store og små fællesskaber, der inkluderer nye målgrupper. Frivillighedspolitikken er et ben af Medborgerpolitikken og skal ses i sammenhæng med kommunens øvrige politikker, hvor samspil med frivillige indgår som et fokusområde. Det er således individuelt, hvorledes kommunens forskellige fagområder vil udmønte frivilligpolitikkens formål. Bidrag og idéer fra Frivillighedskonferencen og den efterfølgende workshop er samlet op som opmærksomhedspunkter i et særligt udarbejdet inspirationskatalog. Vores vej // Frivillighedspolitik // Side 4

30 Bilag: 2.3. Frivillighedspolitik, tilrettet version september 2016.pdf Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

31 Frivillighedspolitik - sammen skaber vi et levende sted Indledning Helsingør Kommune er et levende sted. Det er vi i kraft af vores historie, vores landskab med de langstrakte kyster, de store skove, det åbne land og ikke mindst i kraft af bysamfundene og de mennesker, der bor og lever deres liv her. Her er masser af plads at boltre sig på og vi gør det! Fra de foreningsstærke byer som Hornbæk og Espergærde, over Tikøbs landsbyfællesskab, til den netværksbaserede frivillighed i Helsingør, spirer det med idéer og aktiviteter, der gør vores kommune til et attraktivt sted for besøgende og for borgerne selv. Langt de fleste idéer udspringer fra de folk, der bor her og den brede palet af aktiviteter drives af aktive borgere, frivillige og foreninger, der med en engageret indsats skaber mangfoldige tilbud til borgere i alle aldersgrupper. De frivillige er her, der og allevegne. Vi ser dem som trænere i idrætshallerne, spejderledere i naturen, besøgsvenner på plejehjemmene, rundvisere på museerne, forældre i skolebestyrelserne, flygtningevenner medhjælpere ved store begivenheder eller som engagerede beboere i boligområderne. Samtidigt skyder nye typer af frivilligt indsatser, frivillige foreninger og netværk op og skaber grobund for nye fællesskaber mellem det civile samfund, det offentlige og det lokale erhvervsliv. Det både inspirerer og udfordrer de kommunale rammer og samarbejdsformer med den frivillige verden. Frivillighedspolitikken skal understøtte disse forhold og sætte retningen for, hvordan flere borgere bliver frivillige og aktive i foreninger og hvordan nye fællesskaber, der skabes af borgerne selv, kan vokse. Formål Formateret: Skrifttype: 16 pkt Byrådet ønsker med denne politik, at vi i Helsingør Kommune i stadig højere grad kan engagere civilsamfundet, når vi skal finde løsninger på lokale udfordringer. Vi ønsker at skabe gode rammer for samskabelse på tværs af civilsamfundet, kommunen og erhvervslivet. Frivillighedspolitikken skal understøtte, at flere borgere bliver aktive i foreningslivet, etablerer nye fællesskaber eller får lyst til at engagere sig i lokalsamfundet på anden vis. Det er Byrådets intention, at der i Helsingør Kommune skal være god grobund for borgerdrevne initiativer. Initiativer, der udspringer af borgernes engagement og motivation, er nødvendige for at sikre levende byer og landsbymiljøer i Helsingør Kommune. Politikken retter sig derfor mod to overordnede temaer: Hvordan skabes der gode vilkår, som gør det nemt at være aktiv i lokalsamfundet?frivillig Hvordan dyrkes og styrkes samspillet mellem kommunen og de frivillige.

32 Hvordan skabes der gode vilkår, som gør det nemt at være aktiv i lokalsamfundet?frivillig. Frivillighedspolitikken går på tværs af de folkeoplysende, sociale og kulturelle foreninger og omhandler initiativer både i foreningslivet og i løsere organiserede netværk. En frivillig er overordnet set et menneske, der yder en ulønnet indsats efter eget valg og som oftest er til gavn for andre end personen selv. Den frivillige indsats er derfor drevet af interesse og kærlighed for et særligt område, af lysten til at arbejde for en sag, der giver mening, af lysten til at arbejde sammen med andre og for nogle andre og måske af lysten til at skabe forandringer i verden. Uanset, hvad der er motivet, så skal borgere, der i dag yder eller ønsker at yde en frivillig indsats opleve, at kommunen ser det som en vigtig opgave, at medvirke til at skabe gode rammer og muligheder for den frivillige indsats. At skabe gode vilkår for frivillige indsatser kan styrkes gennem følgende fokusområder: Smidig administration fastholder lysten til at yde en frivillig indsats. o Foreninger og borgereandre frivillige, skal opleve gennemskuelig adgang til lokaler og faciliteter. o Tydelig og enkel information om muligheder og vilkår for tilskud og støtte skal fremmes. o Opnå faglig rådgivning, hvor det gør gavn og giver mening for de frivillige. Synlighed og anerkendelse motiverer og inspirerer. o Den gode historie om frivillige indsatsers betydning og resultater skal fortælles. o Den frivillige indsats skal påskønnes og anerkendes. o Information om frivillige aktiviteter og aktører skal synliggøres. Hvordan dyrkes og styrkes samspillet mellem kommune og de frivillige. De mennesker, der yder en frivillig indsats, kommer fra alle samfundslag og har derfor forskellige sociale, kulturelle og uddannelsesmæssige baggrunde. Det er vigtig viden i de situationer og på de fagområder, hvor den frivillige indsats møder den kommunale opgaveløsning. De frivillige og fagprofessionelle er ikke hinandens modsætninger. En forskellig tilgang kan styrke samspillet og give mulighed for, at den frivillige indsats og kommunale opgaveløsning kan supplere hinanden. I Helsingør Kommune vil vi også gerne dyrke nye fællesskaber gennem en åben og eksperimenterende tilgang til samspillet med foreninger og borgereandre frivillige. En øget frivillighed i lokalsamfundet er som udgangspunkt båret af foreninger og andre frivilliges initiativ samt kommunale fagområders muligheder for at understøtte initiativerne. Derfor kan eksisterende som nye samspil dyrkes og styrkes gennem følgende fokusområder: Kendskab og dialog giver bedre samspil.

33 o o o Sikre løbende dialog og idéudveksling med foreninger, frivillige netværk og aktive borgere. Øge kommunalt ansattes kendskab til de frivilliges styrker og udfordringer. Sikre en åben dialog mellem Byrådet og det frivillige Helsingør blandt andet igennem de formelle fora Formidle og dele viden og erfaringer i formelle fora og på flere niveauer. Inddragelse af frivillige udvikler kommunen som ét stort fælleskab. o Kombinere frivillige og fagpersoners ressourcer og kompetencer bedst muligt. o Have fokus på nye løsninger i samspillet mellem kommune og den frivillige indsats. o Understøtte store og små fællesskaber, der inkluderer nye målgrupper. Frivillighedspolitikken er et ben af Medborgerpolitikken og skal ses i sammenhæng med kommunens øvrige politikker, hvor samspil med frivillige indgår som et fokusområde. Det er således individuelt, hvorledes kommunens forskellige fagområder vil udmønte frivilligpolitikkens formål. Bidrag og idéer fra Frivillighedskonferencen og den efterfølgende workshop er samlet op som opmærksomhedspunkter i et særligt udarbejdet inspirationskatalog.

34 Bilag: 4.1. Deltagere ved Frivilliggalla 2015 Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

35 Folkeoplysende foreninger: Helsingør Gospel - 5 Helsingør Kvindekor - 7 Snekkersten Husflid - 2 Helsingør Senior-Højskole - 4 GigtSkolen - 1 Teaterbøtten - 5 Linedancers DUI Leg & Virke - 2 Helsingør Aftenskole - 1 Ålsgårde Søspejdere - 1 Prins Hamlet Gruppe DDS - 4 LOF - 1 Store Bjørn Hornbæk DDS deltagere fra 13 folkeoplysende foreninger Sociale foreninger: Epelepsiforeningen - 2 Bisiddergruppen Nordsjælland - 2 Frivilligcenter Helsingør - 3 Hjerneskadeforeningen i Helsingør - 7 Seniorhuset Lunden - 4 Diabetesforeningen i Helsingør - 4 Grønnehavens Venneforening - 3 Scleroseforeningen, Nordsjælland Øst - 4 Lænken Helsingør deltagere fra 9 sociale foreninger Deltagere i Frivilliggalla 2015 Kulturelle foreninger: Historisk Forening for Espergærde og Omegn - 1 S/S Bjørn - 4 Multikulturelt Forum - 4 Alliance Française Helsingør - 3 Onsdagsklubben Hellebæk Ålsgårde - 3 Ålsgårde og Omegns Folkedansere - 4 Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum - 2 Espergærde Musikforening - 2 Nordkystens Croquis gruppe deltagere fra 9 kulturelle foreninger 99 deltagere i alt fra foreninger Øvrige deltagere: Idræts- og Fritidsforum - 4 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget - 2 Handicaprådet - 1 Integrationsrådet - 2 Kommunaldirektør og centerchef - 2 Team Idræt - 8 Underholdning - 4 Øvrige deltagere i alt: 23 Samlet antal deltagere: 122

36 Bilag: 5.1. Folder - Klar til camp Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

37 BØRN DER HAR VÆRET PÅ H2O-CAMP SIGER BL.A.: Det er rigtig sjovt, og man leger også, mens man lærer at svømme... Vi har kørt hinanden rundt i ambulance - i vandet... Jeg lærer en masse, fordi jeg kan huske tingene bedre, når jeg kommer i vandet så tit... Klar til H2O-Camp - Helsingør Kommunes skolesvømmning Jeg er så suuulten; hvor er min madpakke? Læs mere om H2O-Camp på Kommunens hjemmeside. Venlig hilsen Helsingør Svømmeklub og skolerne i Helsingør Kommune

38 Nu skal du snart på H2O-Camp med din klasse. Skolen fortæller dig, hvornår det præcis er. Vi har samlet information om H2O-Camp i denne folder. Hvis der er ting, du gerne vil vide, og som ikke står i folderen, skal du spørge den kontaktperson, som din klasse skal have med på camp. H2O-Camp er Helsingør Kommunes skolesvømning H2O-Camp er 2 ugers undervisning. Helsingør Svømmeklub underviser i svømning H2O-Camp tilrettelægges, så eleverne får undervisning i hele skoleugen - i et blåt bånd og et grønt bånd Undervisningen foregår i Helsingør Svømmehal og i Villa Fem, som er en fritidsklub, der ligger tæt på svømmehallen. Eleverne modtager svømmeundervisning 2 x 1 time i vandet hver dag i hele ugen. Resten af dagen får eleverne undervisning i Villa Fem og på skolen i faglige temaer med omdrejningspunkt vand, krop, badesikkerhed og livredning. Undervisningen i det grønne bånd gennemføres af pædagogisk personale fra elevernes egen skole. Eleven møder på skolen hver dag og har fri samme sted. TEMAER FOR UNDERVISNINGEN CAMPUGE 1 Tema Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blåt bånd Kom glad i Aktiv vandet fremdrift Grønt bånd Svømmehallen og jeg Fremdrift, tryghed og stop Kroppen bevæger sig Kroppen bevæger sig og indledning til førstehjælp TEMAER FOR UNDERVISNINGEN CAMPUGE 2 Selvredning Klar til campuge 2 - hvad har jeg lært og hvad skal jeg øve mig på Tema Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blåt bånd Grønt bånd Velkommen tilbage - hvordan er det gået med øvningen? Motion og kondition Crawl, rygcrawl og livredning Bade- og strandsikkerhed Vandfornemmelse og svømning Livredning Førstehjælp Førstehjælp Kost og sundhed Klar til campuge 2 - hvad har jeg lært og hvad skal jeg øve mig på Finpudsning og afslutning af H2O-Camp Hvad har jeg lært? EN DAG PÅ H2O-CAMP Hver uge deltager 4 klasser i camp. Hver klasse har en pædagogisk personale fra skolen med, så du kender den voksne. Eleverne modtager svømmeundervisning 2 x 1 time, og imellem da er klasserne i Villa Fem, hvor de undervises af skolens personale. TAG FØLGENDE MED PÅ CAMP HVER DAG! Badetøj To håndklæder Svømmebriller To madpakker, en lille til om formiddagen og en almindelig til frokost Et stk. frugt/juice En drikkedunk En plasticpose til dit våde badetøj Tøj til at svømme i om torsdagen VI HAR BRUG FOR AT VIDE, HVAD DU SYNES OM VAND? Vi vil gerne give dig så god en undervisning som muligt, og vi vil ikke bruge tid på at finde ud af de ting, vi kan spørge dig om allerede nu. Vi vil derfor bede dig udfylde og aflevere vedlagte spørgeskema til din klasselærer senest om 2 dage. Hvis vi ikke har modtaget skemaet, starter du med at blive undervist på det lave vand i den blå svømmestation, da det er mest sikkert for dig. BLÅ SVØMMESTATION Eleven har ikke kendskab til svømning eller til svømmehallen. Eleven kan måske have hovedet under vand. Blå svømmestation svømmer på en vanddybe mellem 1 og 1,10 meter. Husk, at jo mere tætsiddende svømmetøj er, des lettere er det at holde sig oppe i vandet og lære at svømme. Der er drikkevand både i svømmehallen og i Villa Fem. Alle skal have badehætter på, som lånes på camp en. GUL SVØMMESTATION Eleven er vant til svømmehallen eller til svømning på strand. Eleven skal synes, det er ok få hovedet under vand og skal kunne svømme cirka 12 m (en halv bane), ok med plade. Gul svømmestation er på en vanddybe mellem 1,10 og 1,30 meter. UNDERVISNINGEN ER OPDELT I: DET BLÅ BÅND, SOM ER SVØMMEUNDERVISNING DET GRØNNE BÅND, SOM ER AL ANDEN UNDERVISNING GRØN SVØMMESTATION Eleven har gået til svømning og kan svømme minimum 25 m (en bane) i en korrekt sammensat stilart på dybt vand. Grøn svømmestation svømmer på det dybe vand.

39 Bilag: 8.1. Ansøgning Udvalg: Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: 13. september Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

40 Helsingør Kommune Økonomiudvalg v. Borgmester Henriette Kjær Rådhuset 3000 Helsingør Hornbæk d Ansøgning om støtte til udbygning af Hornbæk Vinterbadelaugs badehus Den store succes Hornbæk Vinterbadelaug har oplevet gennem de seneste år med et stadig stigende medlemstal - pt. er vi 230 medlemmer, nødvendiggør en udbygning af de nuværende omklædningsfaciliteter. Vi søger derfor om økonomisk støtte til en udvidelse af badehuset på Hornbæk Havn under forudsætning af, at vi får de relevante tilladelser. Herom har vi kontakt til områdeleder Søren Aarup i Teknik, Miljø og Klima. Hornbæk Vinterbadelaug byggede i 2013 et badehus på ialt 24 m2. Da vi startede vores badelaug i 2010 var vi 36 medlemmer, men siden færdiggørelsen af badehuset, som består af en sauna med omklædningsfaciliteter, er vi vokset, så vi i dag er 230 medlemmer. Vi får stadig nye medlemmer og oplever, at specielt omklædningsfaciliteterne er blevet for trange. Vores Vinterbadelaug er bygget dels på glæden ved at vinterbade og dels det fællesskab, der opstår, når glade og tilfredse brugere mødes. Økonomien til bygning af de eksisterende 24 m2 badehus, kom til veje ved fondsansøgninger og diverse tilskud vi fik blandt andet 2 x kr ,- fra Helsingør Kommune, og dette udgjorde sammen med foreningens egenkapital på kr ,- den samlede sum på kr ,- som badehuset kostede. Vi forventer at den nye udbygning vil koste ca. kr ,-, hvoraf vi selv har kr ,-. På den baggrund søger vi Økonomiudvalget om tilskud til den ønskede udvidelse på 12 m2 af badehuset. Venlig hilsen På bestyrelsens vegne Aase Kjær Formand i Hornbæk Vinterbadelaug Kirsten Storminger Sekretær i Hornbæk Vinterbadelaug Bilag: Tegninger af den ønskede udvidelse

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden : Torsdag den 28. januar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72, Til gaden Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Tawfik J. Tawfik (Direkte valgt - formand) Carol Pimer Krogstrup (Direkte

Læs mere

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 Støtte og opbakning til det frivillige sociale

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden Integrationsrådet : Torsdag den 28. april 2016 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Snekkersten Idrætsanlæg, mødelokale Bemærkninger: OBS: Mødet holdes i Snekkersten Idrætscenter, Agnetevej 1 Medlemmer:

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg

Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg En af nyskabelserne i den nu gældende folkeoplysningslov fra 2011 var, at alle kommuner blev forpligtet til at udarbejde en folkeoplysningspolitik

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke 1 of 7 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø)

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Store politiske forventninger til foreninger og frivillige XXX STUE Det frivillige foreningsliv skal have gode vilkår. Det bidrager til udviklingen

Læs mere

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4)

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4) Referat Udvalg for Tryghed og : Fredag den 11. december 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Ungdomsskolen Bemærkninger: Mødested: Ungdomsskolen, Rasmus Knudsens Vej 52, 3000

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Ishøj Kommune Strandgårdskolen

Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Søvej 200, 2635 Ishøj Telf. nr. 4373 5861 Fax. nr. 4373 1269 Kontortid kl. 8.00-15.30 fredag 8.00-15.00 Skolebestyrelsesmøde Ishøj. Den. 21. august 2015 Dato: Torsdag

Læs mere

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Skolereformen sætter for alvor fokus på mere og bedre idræt, motion og bevægelse i skoledagen. Krop & Kompetencer er et kompetenceløft,

Læs mere

Fritidspolitik Langeland Kommune

Fritidspolitik Langeland Kommune Fritidspolitik Langeland Kommune Langeland kom og vær med! Indledning og udarbejdelse af fritidspolitik Fritidspolitikken er en af de politikker, kommunalbestyrelsen besluttede at formulere i den nye Langeland

Læs mere

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner:

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: Vision Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: At frivillige i Ishøj har bedst mulige arbejdsbetingelser til at udføre deres arbejde At samarbejdet mellem frivillige

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

drøftede udkast til politik

drøftede udkast til politik NOTAT 4. marts 2015 Sagsbehandler: Opsamling afhøringssvar vedr. ny politik for lighed, inklusion og aktivt medborgerskab Dok.nr.: 2014/0026876-30 Social- Sundheds- og markedsområdet Plan og Projektstab

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Dagsorden åben Mødedato 07. oktober 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Prismen, Holmbladsgade 71, 2300 København S Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Generel info om SFO Gnisten SFO Gnisten er en skolefritidsordning, der er beliggende på Kalbyrisskolen i Næstved. Vi har ca. 160 børn i alderen 5 til

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Opsamling på workshops og dialogmøder Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Formålet med dialogprocessen er at sikre: Inspiration til nye tilgange, perspektiver

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Aktive medborgere i Greve Kommune. Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed

Aktive medborgere i Greve Kommune. Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed Aktive medborgere i Greve Kommune Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed Byrådet 02-04-2013 Indhold Forord... 3 Begreber... 4 Formål... 5 Politikkens opbygning og gennemførelse... 7 Vision og

Læs mere

kultur og fritid folkeoplysningspolitik

kultur og fritid folkeoplysningspolitik kultur og fritid folkeoplysningspolitik Indhold Forord 3 Vision 4 Mål 4 Rammer for den folkeoplysende virksomhed 4 Samspil mellem den folkeoplysende virksomhed og selvorganiserede grupper og aktiviteter

Læs mere

Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje

Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje Center Kultur og Fritid Journalnr: 18.20.02-P22-1-14 Ref.: Louise Gammelholm Poulsen Dato: 19-04-2016 Retningslinjer for Rebild Kommunes Talentudviklingspulje Indholdsoversigt Indholdsoversigt... 1 Talentudvikling

Læs mere

Referat fra mødet i Folkeoplysningsrådet. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Folkeoplysningsrådet. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Folkeoplysningsrådet (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 7. januar 2015 Mødested: Mødelokale 620 Gothersgade 20, 7000 Fredericia Mødetidspunkt: Kl. 17:00-19:00

Læs mere

REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid - Onsdag d. 20. juni 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl. 08.00.

REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid - Onsdag d. 20. juni 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl. 08.00. REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid - Onsdag d. 20. juni 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl. 08.00. 1. Meddelelser 2. Holstebro Kunstmuseum Regnskab 2006 3. Hjerl Hedes Frilandsmuseum Regnskab

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget

Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget : Mandag den 30. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:15 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Ny Tønder Kommune Kultur- og FritidsudvalgetBeslutningsprotokol Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Kultur- og FritidsudvalgetBeslutningsprotokol Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 13. marts 2006 Mødelokale: Løgumkloster Højskole Starttidspunkt for møde 16.30 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Afbud fra Per Hansen. 13. marts 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Indledning: Mennesket er værdifuldt og unikt. Det er i stand til at indgå i sociale relationer og har potentiale for udvikling. Det er det menneskesyn, som det

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk Egedal Kommunes Ungestrategi 2015 1 2 Forord 138 unge i Egedal har besøgt campingvognen Egedal

Læs mere

Børneudvalget. Dagsorden med beslutninger. Møde nr. 4. Side 1 af 8

Børneudvalget. Dagsorden med beslutninger. Møde nr. 4. Side 1 af 8 Side 1 af 8 Børneudvalget Dagsorden med beslutninger Møde nr. 4 Mødested : Mødelokale 1 Mødetidspunkt : mandag den 5. maj 2008 kl. 15:00 Fraværende : Afbud fra Ulrik Kragh Der er temamøde med start kl.

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget

Fritids- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den Mødetidspunkt: 17:30 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Anne Mette Bak (A), Bjarne Kogsbøll (C), Lars Prier (O), Merete Scheelsbeck (C), Ole Hyldahl (Ø), Omer Ayub (C), Sami

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Esbjerg Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Oasen. Indhold: Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Det pædagogiske indhold s.4 Barnets personlighedsudvikling

Læs mere

23. Strategi for Ungekontakten

23. Strategi for Ungekontakten Udskrift af forhandlingsprotokollen for Mødet den side 1 af 5 23. Strategi for Ungekontakten 15.00.00-A00-6-15 Sagsfremstilling Ungekontakten Vejen til uddannelse! Byrådet besluttede i forbindelse med

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Skolens vigtigste opgave er AT KVALIFICERE BØRNS LÆRING. Det betyder at skolen må forholde sig til, hvordan der tilrettelægges situationer, hvor der

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik - Perspektiver på tværs af sektorer Indhold Forord Vores børn og unge er et fælles ansvar... 2 Indledning... 3 Børn og unge i centrum... 4 Børn

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer:

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016 Årsberetning for 2015 Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Medlem nr. 842 Leo Wagner Jensen Medlem nr. 11005 Ole Mortensen Velkommen

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

REFERAT. Integrationsrådet. Mødedato: Onsdag den 01-04-2009. Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

REFERAT. Integrationsrådet. Mødedato: Onsdag den 01-04-2009. Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: REFERAT Integrationsrådet Mødedato: Onsdag den 01-04-2009 Mødested: Meldes ud senere Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Integrationsrådet, 01-04-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune JOBPROFIL Skoleleder Østskolen Faxe Kommune 1. Indledning Faxe Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Østskolen. Stillingen ønskes besat per 1. August 2014. Dette notat er udarbejdet af Genitor ApS

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Judoens grundlægger Jigoro Kanos fødselsdag den 28. oktober Inspirationskatalog

Judoens grundlægger Jigoro Kanos fødselsdag den 28. oktober Inspirationskatalog Judoens dag Judoens grundlægger Jigoro Kanos fødselsdag den 28. oktober Inspirationskatalog 1 Indhold 3 4 5 6 7 8 11 12 15 16 18 19 Forord Inspiration Hvordan kommer vi i gang? Planlægning og inspiration

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011

Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011 Har I statens mest talentfulde personaleleder? Vær med til at vælge årets personaleleder i staten 2011 August 2011 Invitation til ledere og medarbejdere I år er det 7. gang, vi skal kåre Årets personaleleder

Læs mere

Forslag til hvordan høringssvarene til den sammenhængende børnepolitik kan indarbejdes i politikken

Forslag til hvordan høringssvarene til den sammenhængende børnepolitik kan indarbejdes i politikken Pkt.nr. 2 Forslag til hvordan høringssvarene til den sammenhængende børnepolitik kan indarbejdes i politikken 549465 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget og Skole

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Et program til undervisning

Et program til undervisning Bilag 2 UDMØNTNING AF SATSPULJEN: FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED Et program til undervisning Den primære indsats i programmet til undervisning er selve undervisningsdelen henvendt til sårbare elever.

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

1. FORORD. Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

1. FORORD. Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune. HANDICAPPOLITIK 1. FORORD Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune. Efter oprettelsen af Furesø Kommune den 1. januar 2007 tog Byrådet initiativ til

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 28. Udvalget for Kultur, Beskæftigelse og Erhverv holdt møde på rådhuset torsdag den 18. september 2008.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 28. Udvalget for Kultur, Beskæftigelse og Erhverv holdt møde på rådhuset torsdag den 18. september 2008. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 28 Udvalget for Kultur, Beskæftigelse og Erhverv holdt møde på rådhuset torsdag den 18. september 2008. Mødet begyndte kl. 7.30 og sluttede kl. 9.20. 1. Bemærkninger til dagsordenen...2

Læs mere

REFERAT SOCIALUDVALGET

REFERAT SOCIALUDVALGET REFERAT SOCIALUDVALGET den 19.02.2013 i Borgmesterens Mødelokale SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Frivilligt socialt arbejde. Ansøgning fra Røde Kors Bramming om 18 støtte... 4 3 Orientering

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Ældrerådets medlemmer. 2. Arbejdsgrupper under Ældrerådet. 3. Ældrerådets opgaver/funktioner jfr. lovgivning/vejledning. 4. Ældrerådets visioner. 5.

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE. Socialudvalgets møde

GLOSTRUP KOMMUNE. Socialudvalgets møde GLOSTRUP KOMMUNE Referat Socialudvalgets møde Mødedato: Tirsdag den 22. januar 2013 Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Møderum 200, Rådhusparken 2 Medlemmer: Ove Bjerregaard-Madsen (G) (Medlem), Lise Henriksen

Læs mere