Fremtidssikret rengøring i plejeog ældreboliger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidssikret rengøring i plejeog ældreboliger"

Transkript

1 KOST-SERVICE Fremtidssikret rengøring i plejeog ældreboliger Guide til ledere og medarbejdere i kommunerne

2 FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 3 Indhold Kvalitetsrengøring giver gevinst for kommunen, borgerne og medarbejderne Kvalitetsrengøring giver gevinst for kommunen, borgerne og medarbejderne 3 Formålet 4 Hvornår er rent, rent nok? 6 Hvad er fordelene ved kvalitetsrengøring? 8 Hvordan udfører man kvalitetsrengøring? 10 Hvilke ressourcer kræver kvalitets rengøring? 12 Hvordan kommer I videre? 14 Hvad er standarder? 15 Kost- og Servicesektoren har siden 2011 målrettet arbejdet med at sætte fokus på kvalitetsrengøring i pleje- og ældreboliger. Formålet er at kvalificere og fremtidssikre rengøringen bl.a. ved målrettet at bryde smitteveje til gavn for borgerne i pleje- og ældreboliger. Det resulterede i begyndelsen af 2012 i Ældre KViK, som er en guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger for ledere og medarbejdere og en særlig undervisningspjece til medarbejderne. Kost- og Servicesektoren har i samarbejde med Køge Kommune indført Ældre KViK på 11 plejecentre i kommunen. Der er i 2014 gennemført en opsamling af erfaringerne med de nye rengøringsmetoder blandt medarbejdere og ledere i kommunen. Erfaringerne er offentliggjort i publikationen Kvalitetsrengøring giver flere fordele. Den foreliggende publikation er henvendt til ledere og medarbejdere i kommunen, som arbejder med at kvalitetssikre rengøringen i pleje- og ældreboliger. Guiden indeholder bl.a. bud på fordelene ved kvalitetsrengøring, hvordan kvalitetsrengøring udføres, og hvilke ressourcer kvalitetsrengøring kræver. Kost- og Servicesektoren ønsker med guiden både at skabe mere viden om betydningen af kvalitetsrengøring og komme med bud på, hvordan det gennemføres blandt kommunens medarbejdere og ledere på rengøringsområdet. Venlig hilsen Gina Liisborg Formand for Kost- og Servicesektoren Politisk ansvarlige: Gina Liisborg Redaktion: Erik Kristiansen Foto: Mike Kollöffel Layout: May Buhr Produktion: Pjec1heden og FOAs trykkeri

3 4 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 5 Formålet Denne guide skal give beslutningstagere i kommunens pleje- og ældreboliger et grundlag for at vurdere og beslutte kvalitetsrengøring. Den giver en gennemgang af de vigtigste principper i kvalitetsrengøringen og beskriver fordelene bl.a. på baggrund af de generelle erfaringer med brugen af standarder og et projekt i Køge Kommune med FOA og kommunens pleje- og ældreboliger. Kvalitetsrengøring baserer sig på standarderne DS/INSTA 800: 2011, Rengøringskvalitet system til fastlæggelse og bedømmelse af rengøringskvalitet og DS : 2010, Styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren del 10: Krav til rengøring. Standarder kan være vanskelige at forholde sig til og forstå. Når der ovenikøbet er to standarder, som er indbyrdes afhængige for en indsats, bliver det ofte komplekst at forstå og tage praktisk afsæt i. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med FOA udviklet en guide for kvalitetsrengøring, Guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger, Kravspecifikation og Vejledning for infektionshygiejnisk Kvalitetsrengøring i pleje- og ældreboliger (Ældre KViK). Guiden beskriver bl.a. rengøringsindsatsen, så den kan udføres og planlægges under hensyntagen til standarderne og specifikke forhold for rengøring i pleje- og ældreboliger. Man kan altså efterleve de standardiserede krav ved at anvende Ældre KViK uden at anskaffe sig standarderne. Det anbefales at læse guiden Ældre KViK, hvis man overvejer at implementere kvalitetsrengøring i kommunens pleje- og ældreboliger. Der findes også en undervisningspjece for medarbejdere.

4 6 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING Hvornår er rent, rent nok? Det kan være vanskeligt at præcisere det rengøringsniveau, der ønskes og afgøre, om der rengøres i et omfang og i en kvalitet, som er tilfredsstillende og hygiejnisk forsvarlig. Når der ikke stilles konkrete krav til rengøringskvaliteten, kan det være svært at kompetenceudvikle rengøringsmedarbejderne. Det betyder, at der i mange tilfælde er lige rent alle steder med det resultat, at der ikke bliver rent nok de kritiske steder. Sygdom blandt ældre og ansatte som følge af mangelfuld rengøring og forkert hygiejnisk adfærd koster årligt det danske samfund en milliardregning. Der er i øjeblikket ikke landsdækkende studier for, hvor mange der smittes i pleje- og ældreboliger som følge af smitteoverførte infektioner. Den umiddelbare effekt af infektionshygiejnisk kvalitetsrengøring i ældres boliger relaterer sig således først og fremmest til den enkelte borgers øgede velfærd og sundhed. En reduktion af smitteveje vil resultere i færre infektioner og give øget sundhed, trivsel og velbefindende. Set i det lys vil der samfundsmæssigt også være en stor velfærdsmæssig, økonomisk og medmen- neskelig gevinst, hvis man kan redu cere infektionssmitten i plejeog ældreboliger med målrettet og forebyggende rengøring. En sidegevinst ved en systematisk rengøringsindsats er, at medarbejderne bliver opkvalificerede, og at det medfører en højere medarbejdertilfredshed. Det oplevede de i Køge Kommune, hvor de har indført Ældre KViK. De overordnede konklusioner fra implementeringen i Køge Kommune er, at serviceassistenterne fortæller, at de har fået større ansvar og fleksibilitet i tilrettelæggelsen og udførelsen af deres arbejde, fordi de er blevet uddannet i konceptet Ældre KViK. Det giver dem en oplevelse af større faglig stolthed over deres arbejde. Der er meget, der tyder på, at projektet har forbedret medarbejdertilfredsheden og nedbragt sygefraværet. Der er i projektperioden udført kvalitets- og hygiejnekontroller, som har vist en forbedring af niveauet. Infektionshygiejnisk rengøringsfokus er: I pleje- og ældreboliger er mange mennesker samlet, og dette øger i sig selv risikoen for smitte med infektionssygdomme. En god hygiejne og rengøring er det bedste middel til at nedsætte smitterisikoen og allergisk påvirkning for alle. Undersøgelser viser, at helt op mod 35 % smitte kan undgås ved god forebyggende hygiejne og rengøring. Gode principper for håndvask, håndesinfektion og korrekt brug af handsker hindrer ofte overførsel af mange smittekim. Effektiv afbrydelse af smitteveje kan ske ved at rengøre efter retningslinjer, som fremgår af DS , Styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren. Del 2 Krav til håndhygiejne, der primært er udarbejdet til sundhedssektoren, fx plejecentre og sygehuse.

5 8 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 9 Hvad er fordelene ved kvalitetsrengøring? Serviceassistent Anja Andersen mopper gulvet Traditionelt har rengøringen et æstetisk fokus, dvs. at der skal se rent ud. Men æstetisk rengøring giver ingen garanti for et smittefrit miljø. Fordele ved kvalitetsrengøring: Styrer rengøringsindsatsen, så hygiejneniveauet kan dokumenteres, forbedres og opretholdes Opkvalificerer rengøringsmedarbejdernes faglige baggrund Styrker effektiviteten, brugertilfredsheden og muligheden for at gennemføre løbende forbedringer Giver et fundament for kvalitetsrengøring og løbende kvalitetskontrol Giver mulighed for, at en 3. part kan undersøge og bekræfte rengøringsindsatsen Giver mulighed for at stille krav i udbud Giver mulighed for at sikre sig levering af den aftalte leve - rance (krav i aftalegrundlag). Det har stor betydning, at rengøringsmedarbejdere og -ledere lærer, at rengøringen i alle lokaler skal nå et defineret niveau hver dag og ikke kun på en grundig dag. Dertil kommer, at rengøringen skal udføres med et infektionshygiejnisk fokus for at forhindre og begrænse smitte. For at lede rengøringsindsatsen i pleje- og ældrecentre er det nødvendigt, at der styres på en åben og systematisk måde. Succes kan følge af implementering og vedligeholdelse af en rengøringsindsats, der er opbygget til løbende præstationsforbedringer. Når man betragter rengøringen som et system, bliver det lettere at stille krav til ydelsen over for dem, som skal levere den i overensstemmelse med krav til rengøringsydelsen, dvs. Guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger, Kravspecifikation og Vejledning for infektionshygiejnisk Kvalitetsrengøring i pleje- og ældreboliger (Ældre KViK). Det bliver samtidig lettere at opkvalificere rengøringsmedarbejderne i overensstemmelse med de krav, der stilles til at udføre og kontrollere rengøringsindsatsen. I Køge Kommune fortæller serviceassistenterne, at de oplevede: at undervisningen i INSTA 800 og konceptet Ældre KViK var relevant og givende for deres arbejde. Det var en reel opkvalificering, fordi det gav dem en god viden om principper og metoder for kvalitetsrengøring, rengøringsmidler og deres effekt. Serviceassistenterne mente, at denne faglighed har givet dem en større selvtillid og bedre dialog med ledelsen, idet medarbejderne nu har flere synspunkter til arbejdet, som de gerne vil have kommenteret af ledelsen, ligesom de efterspørger input. Det øger tilliden mellem medarbejdere og ledelse. 1 1 Kilde: Kvalitetsrengøring giver flere fordele Erfaringer med Ældre KViK i pleje- og ældreboliger i Køge Kommune.

6 10 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 11 Hvordan udfører man kvalitetsrengøring? Kvalitetsprofil Hygiejneniveau Lokaletyper Kvalitetsniveau Kvalitetsprofil A Hygiejneniveau 4 Toiletter, bad, afsnits- eller beboerkøkkener, kantiner, spisestuer, medicinrum og depotrum for sterilt udstyr og skyllerum. Lokalerne er primært beboerrelaterede områder/arealer, hvor rengøringen skal efterlade et pænt og acceptabelt helhedsindtryk og samtidig nedsætte risikoen for spredning af smitstof ved direkte eller indirekte kontakt. Inventar: 4 Væg: 4 Gulv: 4 Loft: 4 Det kan være vanskeligt at præcisere det rengøringsniveau, der ønskes og afgøre, om der rengøres i et omfang og i en kvalitet, som er tilfredsstillende og hygiejnisk forsvarlig. Kvalitetsrengøring baserer sig på 2 standarder, som supplerer hinanden, hhv. DS/INSTA 800: 2011, Rengøringskvalitet system til fastlæggelse og bedømmelse af rengøringskvalitet og DS : 2010, Styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren del 10: Krav til rengøring. For at lette arbejdet med fortolkningen af standarderne er kravene indarbejdet i Ældre KViK, dvs. at man kan efterleve standardiserede kvalitetskrav ved at anvende Ældre KViK uden at skulle anskaffe sig standarderne. Målet for kvalitetsrengøring er, at rengøringsindsatsen skal være målrettet det færdige resultat og ikke være baseret på fastlagte frekvenser. Desuden skal rengøringsindsatsen i et lokale være tilstrækkeligt til, at lokalet kan bestå en efterfølgende vurdering/kontrol. Når rengøringsmedarbejderen forstår, hvordan et lokale kontrolleres, bliver det lettere at rengøre det, så det består og lever op til rengøringskravene. Medarbejderens indsats bliver dermed behovsorienteret i stedet for programmeret. Rengøringssystemet bygger på krav til kvalitetsniveau i de forskellige lokaletyper. Her er altså tale om den rengøringskvalitet, man ønsker at opleve visuelt (kvalitetsniveauet), men også den indsats, man ønsker infektionsforebyggende (hygiejneniveauet). Det er klart, at visse lokaletyper skal være mere rene end andre, og disse lokaler vil derfor have et højt hygiejneniveau, (inddeling i niveau 1-5), hvilket fx er ensbetydende med, at der på et toilet med hygiejneniveau 4 tillades meget få urenheder. I Ældre KViK findes på forhånd fastlagte kvalitets- og hygiejneniveauer for lokaletyper på pleje- og ældrecentre. Det kan lade sig gøre, fordi lokalerne inddeles i grupper inden for samme hygiejneniveau. Hygiejneniveauer omfatter 10 kritiske rengøringsområder: Leje/seng Belysning nær beboer Vask Armatur Anden sanitet Dørog skabsgreb Bord Stativer Tekniske installationer nær beboer Øvrige tekniske installationer Kvalitetsprofil B Hygiejneniveau 3 Kvalitetsprofil C Hygiejneniveau 2 Kvalitetsprofil D Hygiejneniveau 1 Soveværelser, beboerstuer, undersøgelses- og samtalerum, opholdsrum og fællesarealer, kontorer, trænings- og fysioterapilokaler. Lokalerne er primært beboerrelaterede områder/arealer, hvor rengøringen skal efterlade et pænt og acceptabelt helhedsindtryk og nedsætte risikoen for spredning af smitstof ved direkte eller indirekte kontakt. Gang og trappearealer, indgangspartier og elevatorer. Rum, der primært er ikke-beboerrelaterede områder/arealer, hvor rengøringen har et æstetisk formål. Niveauet gælder for lokaler, hvor der ikke finder pleje eller behandling af beboere sted. Depotrum, teknikrum. Rum, der ikke er beboerrelaterede områder/arealer, hvor rengøringen har et vist æstetisk formål. Niveauet gælder for lokaler, hvor der kun finder opbevaring sted. Inventar: 3 Væg: 3 Gulv: 3 Loft: 3 Inventar: 2 Væg: 2 Gulv: 2 Loft 2 Inventar: 1 Væg: 1 Gulv: 1 Loft: 1

7 12 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 13 Hvilke ressourcer kræver kvalitetsrengøring? Styring af rengøringsindsatsen er i udgangspunktet en ledelsesopgave, der omfatter økonomiske prioriteringer, ressourcevalg samt arbejdsvilkår og -metoder. Krav til ressourcer: Dokumentation for rengøringsmedarbejdernes kompetencer Dokumentere rengøringsfaglig uddannelse og praktisk træning Sikre, at rengøringsmedarbejderne har viden om relevansen af deres aktiviteter, og hvordan de bidrager til at nå kvalitetsmålene Opretholde relevante registreringer af uddannelse, træning, færdigheder og erfaring Sikre, at alle der er involveret i kvalitetsrengøring forstår de fastlagte kvalitetsmål og kan bruge metoderne Kvalitetsrengøring stiller krav til centerledelsen ud fra den betragtning, at med krav og ansvar følger også indsigt og beføjelser. Hensigten er, at centerledelsen skal sikre den løbende kvalitet af den rengøring, der udføres, men i lige så høj grad, at centerledelsen får et beslutningsgrundlag at gøre dette ud fra. Centerlederen skal have beføjelser til fx at foretage prioritering af opgaver, krav til uddannelsesforløb for medarbejderne, krav til rengøringsvenlige indkøb, hvor dette er forudsætninger for at opretholde eller fremme rengøringsindsatsen. Kommunikationen mellem centerlederen og rengøringsmedarbejderen spiller en vigtig rolle for at lykkes med implementering og drift af kvalitetsrengøring. Det skyldes bl.a., at udførelsen af arbejdet lægger op til en større selvstændighed for rengøringsmedarbejderen. Selvom der er taget højde for dette i uddannelsen vil der alligevel være brug for, at serviceassistenten kan sparre med lederen om de nye opgaver. Det er derfor vigtigt, at der afsættes ressourcer til kommunikation i forbindelse med implementering. I Køge Kommune fortæller serviceassistenterne: Serviceassistenterne nævner, at det har været centralt, at de har fået et større personligt ansvar for arbejdsopgaverne og tilrettelæggelsen heraf. Det har for flere betydet en større tilfredshed i arbejdet og et større selvværd. Flere påpeger i den sammenhæng, at det også er nødvendigt, at man som medarbejder er klar til at påtage sig det ansvar, som ligger heri. Som medarbejder skal man både have modet til at turde springe ud i det samtidig med viljen til at gøre det. Erfaringerne fra Køge Kommune viser også, at det øgede personlige ansvar har været en udfordring i den situation, hvor serviceassistenterne selv skulle tilrettelægge implementeringen af Ældre KViK. De oplevede, at det var svært at stå alene med opgaven og fortæller, at de i starten havde mere brug for konkret hjælp og vejledning i praksis i forhold til planlægning og vurdering på matriklerne. 2 2 Kilde: Kvalitetsrengøring giver flere fordele Erfaringer med Ældre KViK i pleje- og ældreboliger i Køge Kommune. Centerledelsens opgaver ved kvalitetsrengøring: Identificere de nødvendige processer for rengøringssystemet Bestemme rækkefølgen og samspillet mellem processerne Bestemme kriterier og metoder for effektiv funktion og styring af processer Sikre opfyldelse af Ældre KViK i udbudsmateriale og aftalegrundlag Sikre, at de nødvendige ressourcer og informationer er tilgængelige Sikre kvalitetskontrol løbende/4 gange årligt Sikre årlig evaluering Iværksætte nødvendige handlinger for at opnå planlagte resultater og løbende forbedringer af rengøringssystemet

8 14 FOA FREMTIDSSIKRET RENGØRING FREMTIDSSIKRET RENGØRING FOA 15 Hvordan kommer I videre? Hvad er standarder? For at kvalificere og fremtidssikre rengøringen i pleje- og ældreboliger skal I beslutte, hvad der er fordele og ulemper med rengøring efter hhv. jeres nuværende system og kvalitetsrengøring. I 2012 indledte Køge Kommune og FOA et samarbejde om implementering af infektionshygiejnisk kvalitetsrengøring i alle plejeenheder i Køge Kommune. Formålet var at nedbringe sygefraværet, at bryde smitteveje og at styrke medarbejderens faglighed og arbejdsforhold. I 2014 blev projektet evalueret og resultaterne var: 1. Forbedret rengøringskvalitet 2. Kompetenceløft 3. Større viden om hygiejne 4. Øget personligt ansvar 5. Højere medarbejdertilfredshed 6. Fleksibilitet 7. Fælles retningslinjer 8. Større anerkendelse 9. Bedre samarbejde 10. Lavere sygefravær Det kan fx være, at I laver en risikoanalyse, hvor I gennemgår sandsynligheden og konsekvensen af mangelfuld hygiejnisk rengøring for jeres borgere og manglende/irrelevant opkvalificering af rengøringsmedarbejdere. Dernæst skal I planlægge en proces, hvor metoden implementeres, og medarbejderne uddannes. Det er en god idé at opsætte mål for fx sygefravær før og efter implementeringen samt sygdom blandt borgere som følge af manglende infektionshygiejnisk rengøring. Afhængig af hvor mange medarbejdere der skal uddannes i systemet, bør der gå tilstrækkelig lang tid til, at der kan gennemføres valide målinger. Til sammenligning gik der 2 år i Køge Kommune, inden man evaluerede resultaterne af indsatsen blandt serviceassistenterne. Serviceassistenterne har fået en større fleksibilitet i tilrettelæggelsen og udførelsen af deres arbejde, fordi de er blevet uddannet i rengøringskonceptet. De har bl.a. lært, hvor og hvordan der skal gøres rent, for at det lever op til de fastsatte krav til kvalitets- og hygiejneniveauet. Det er med til at give dem en større faglig stolthed over deres arbejde. Der er meget, der tyder på, at disse forhold har forbedret medarbejdertilfredsheden og nedbragt sygefraværet. I dag er sygefraværet ca. 2 % mod ca. 8 % for blot nogle år siden. Standarder er retningslinjer for processer eller produkter. Der er standarder for alt fra kvalitetskrav og tekniske specifikationer til principper og systematikker for ledelse. Man kan sige, at standarder er et redskab til at definere kvaliteten af et produkt eller en ydelse. Fordelen ved standarder er, at de giver et fælles sprog for, hvad der er best practise inden for et givet område. Det gør det lettere at samarbejde, og det øger virksomhedens effektivitet og troværdighed på markedet. Standarder kan inddeles i forskellige grupper: Ledelsesstandarder Servicestandarder Produktstandarder Processtandarder Prøvningsstandarder Termologistandarder Standarder er i udgangspunktet frivillige at bruge. På nogle områder, eksempelvis inden for byggeri, stilles der i lovgivningen krav om, at bestemte standarder anvendes. Det gør dem ikke til lov, men de er et redskab, man kan bruge til at efterleve dem. Hvorfor er standarder vigtige? Ved at starte fra et fælles udgangspunkt undgår man at bruge en masse tid og kræfter på at forklare metoder, kvalitetsforståelse og processer over for mulige kunder og samarbejdspartnere. Med standarder er der en fælles opfattelse og et fælles sprog, som sikrer sammenhæng og minimerer misforståelser fra starten. Når der tages udgangspunkt i standarder, tages der samtidig afsæt i et gennemafprøvet fundament, som er udviklet på baggrund af branchens erfaringer. Dermed kan fokus være på innovation, hvor der bygges oven på best practise, fremfor at hver virksomhed skal starte forfra og opfinde den dybe tallerken igen og igen.

9 MARTS 2015 Fremtidssikret rengøring i pleje- og ældreboliger Guide til ledere og medarbejdere i kommunerne Kost- og Servicesektoren har i samarbejde med Dansk Standard udarbejdet rengøringskonceptet Ældre KViK. Det er udarbejdet med det formål at give en basisviden om, hvordan man gør rent efter infektionshygiejniske principper og metoder på pleje- og ældreboliger, så man systematisk forhindrer snavs, støv og pletter, som kan indeholde bakterier. Ældre KViK angiver den overordnede ramme for, hvordan den optimale rengøringsindsats udføres, overvåges og evalueres på pleje- og ældreboliger, samt hvordan man stiller krav til rengøringsindsatsen ud fra en infektionshygiejnisk vinkel. Rengøring efter disse krav kræver en involvering af ledelsen og medarbejderne, uddannelsestiltag og vedvarende fokus på rengøringsindsatsen. Ældre KViK bygger på 2 standarder: INSTA 800 Rengøringskvalitet og DS Styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren Del 10: Krav til rengøring. Kost- og Servicesektoren Staunings Plads København V Tlf: FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vore medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn samt moderne og ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave er også at slås for din tryghed og at udvikle din og vores faglighed på køkken- og rengøringsområdet, så velfærden og gode arbejdspladser går hånd i hånd.

Kvalitetsledelse af jeres rengøringsydelser

Kvalitetsledelse af jeres rengøringsydelser Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsrengøring på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kom godt i gang med standarder Kvalitetsledelse

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Løft rigtigt, når I gør rent

Løft rigtigt, når I gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når I gør rent - et TR/AMR værktøj til dig og din arbejdsplads Dette værktøj er til dig, som er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller tillidsrepræsentant (TR). Du kan læse om,

Læs mere

Pjece om god rengøring i pleje- og ældreboliger. Ældre KViK. til KViKKE medarbejdere

Pjece om god rengøring i pleje- og ældreboliger. Ældre KViK. til KViKKE medarbejdere Marts 2012 Pjece om god rengøring i pleje- og ældreboliger F O A F A G O G A R B E J D E Ældre KViK til KViKKE medarbejdere Kravspecifikation og Vejledning for infektionshygiejnisk Kvalitetsrengøring i

Læs mere

Lever din rengøring og hygiejne op til standarden?

Lever din rengøring og hygiejne op til standarden? Lever din rengøring og hygiejne op til standarden? Undervisning Rådgivning Auditering Personcertificering Lever din rengøring og hygiejne op til standarden? Hvem er vi? Glad Consulting er en konsulentvirksomhed,

Læs mere

Nedsæt tempoet, når du gør rent

Nedsæt tempoet, når du gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når du gør rent - til dig, som arbejder med rengøring Helbred og arbejde i højt tempo Du og dine kolleger, som arbejder med rengøring er sandsynligvis på benene stort set hele

Læs mere

Guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger. Ældre KViK

Guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger. Ældre KViK Februar 2012 Guide i god rengøring i pleje- og ældreboliger F O A F A G O G A R B E J D E Ældre KViK Kravspecifikation og Vejledning for infektionshygiejnisk Kvalitetsrengøring i pleje- og ældreboliger

Læs mere

FN s handicapkonvention

FN s handicapkonvention PÆDAGOGISK FN s handicapkonvention Rettigheder for personer med handicap Indhold Indledning 3 Artikel 1 5 Formål Artikel 3 6 Gererelle principper 6 Artikel 19 8 Retten til et selvstændigt liv og til at

Læs mere

Løft rigtigt, når du gør rent

Løft rigtigt, når du gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når du gør rent - til dig, som arbejder med rengøring I denne folder kan du læse om, hvad tunge, mange og forkerte løft betyder for kroppen. Og om hvad du og I kan gøre på arbejdspladsen.

Læs mere

Synlig rengøring efter folkeskolereformen

Synlig rengøring efter folkeskolereformen 1 SYNLIG RENGØRING EFTER FOLKESKOLEREFORMEN Synlig rengøring efter folkeskolereformen Et inspirationskatalog til bl.a. rengøringsledere, rengøringsassistenter og skoleledere Torben Milandt, 3F torben.milandt@3f.dk

Læs mere

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget 4. april 2018 Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring 1. Indledning Børne- og ungdomsforvaltningen

Læs mere

God rengøring kommer ikke af sig selv

God rengøring kommer ikke af sig selv God rengøring kommer ikke af sig selv Udvikling af bedre hygiejne og rengøringsmetoder på ældreområdet Rengøring har stor betydning for indeklimaet, hygiejnen og trivslen for både borgere og personale

Læs mere

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Kvalitetssikring af rengøringen efter visuel kontrol og DS 2451-10 Afrapportering maj og november 2018 Regionshospitalerne Holstebro, Herning og Lemvig samt Sundhedshuset

Læs mere

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kvalitetsledelse

Læs mere

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder ELEV FOA støtter dig som elev Find fagligt fællesskab i elevklubben FOA kender dine rettigheder Velkommen i FOA Et fagligt og socialt fællesskab, der giver dig ballast Indhold Ikke dyrt at sikre sig 3

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april 2015

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april 2015 FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1. april 2015 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 Uddannelsesassistenter

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR SUCCES

FORUDSÆTNINGER FOR SUCCES SUCCESFULD IMPLEMENTERING AF STANDARDER FOR RENGØRING OG HYGIEJNE Britta Hansen (britta@d-cs.dk) Danish Consulting Service Marts 2019 FORUDSÆTNINGER FOR SUCCES Implementering af standarder kræver ressourcer

Læs mere

Intern - ekstern audit på rengøringskvalitet Foråret 2014

Intern - ekstern audit på rengøringskvalitet Foråret 2014 Intern - ekstern audit på rengøringskvalitet Foråret 04 efter standarderne DS/INSTA 800 og DS 45 del 0 Rapport over intern ekstern audit på Amager Hospital Indhold. Resultatskema af intern ekstern audit.

Læs mere

Arbejdsplaner & personlig planlægning

Arbejdsplaner & personlig planlægning Arbejdsplaner & personlig planlægning Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

Kontrollen har ikke været anmeldt på forhånd over for rengøringsleverandørerne.

Kontrollen har ikke været anmeldt på forhånd over for rengøringsleverandørerne. GLADSAXE KOMMUNE Center for Økonomi Stikprøvekontrol af rengøringskvaliteten med henblik på forelæggelse for ØU 31.01.2012, punkt 32 Dato: 30. januar 2012 Af: Hans Martin Pape Center for Økonomi har gennemført

Læs mere

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenesten har den 8. maj 2017 været på besøg i Birkemosen. Ved besøget deltog daglig leder Anette Albrechtsen og kommunallæge Tine Keiser-Nielsen.

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING

BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING FORUM FOR BÆREDYGTIGE INDKØBS ARBEJDSGRUPPE FOR BÆREDYGTIG RENGØRING HAR SAMLET EN RÆKKE GODE RÅD TIL, HVORDAN MAN KAN FÅ MERE BÆREDYGTIGHED I SIN RENGØRING. BESKÆFTIGER MAN

Læs mere

Fremtidens bade- og idrætsassistenter

Fremtidens bade- og idrætsassistenter TEKNIK-SERVICE Fremtidens bade- og idrætsassistenter Stemmer fra et fag FOA Sport Indhold Fagpolitik for bade- og idrætsassistenter 3 En kommunal opgave en hal i udvikling 4 I øjenhøjde med borgerne på

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

DS-INSTA 800. Formål med INSTA 800

DS-INSTA 800. Formål med INSTA 800 DS-INSTA 800 Kontrakter på kvalitetsbaserede ydelser Udarbejedet af Britta Hansen 12.12.06 Dansk Cleaning Service København lufthavn syd 2791 Dragør Formål med INSTA 800 Formålet med INSTA 800 er at beskrive

Læs mere

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Mikroorganismer så som bakterier og virus kan sprede smitsomme sygdomme blandt personale og blandt borgere på plejecentrerne og i hjemmeplejen. DE smitter

Læs mere

Hvis du bliver syg...

Hvis du bliver syg... FORBUND Hvis du bliver syg... Denne pjece giver dig et hurtigt overblik over dine muligheder???? Hvis du bliver syg...???? Ved du, at du kan få hjælp til at blive fastholdt, hvis du bliver sygemeldt fra

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

henhold til rengøringsstandarden DS/INSTA 800: 2011, gælder punkt 2 (udfaldsbaseret rengøring) i nærværende Leveringsaftalebilag.

henhold til rengøringsstandarden DS/INSTA 800: 2011, gælder punkt 2 (udfaldsbaseret rengøring) i nærværende Leveringsaftalebilag. Leveringsaftalebilag 9 Side 1 af 8 Kvalitetskontrol og vederlagsmæssig reduktion Såfremt Kunden i Leveringsaftalebilag 4, punkt 5, har angivet, at Rengøringen skal udføres i henhold til rengøringssystemerne

Læs mere

Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017

Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017 Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner TEKNIK-SERVICE Overenskomst for ambulanceuddannet personale FOA og Danske regioner Informationsmøder Vi ved, at uanset hvor meget materiale vi laver, vil der være en lang række uafklarede spørgsmål. Derfor

Læs mere

Hovedrapport Ekstern Audit Rengøringskvalitet og hygiejne Region Hovedstaden Hospitaler Efter standarderne DS/INSTA 800 og DS 2451 del 10

Hovedrapport Ekstern Audit Rengøringskvalitet og hygiejne Region Hovedstaden Hospitaler Efter standarderne DS/INSTA 800 og DS 2451 del 10 Hovedrapport Ekstern Audit Rengøringskvalitet og hygiejne Region Hovedstaden Hospitaler Efter standarderne DS/INSTA 800 og DS 2451 del 10 Indhold 1. Introduktion. 2. Rammer for auditeringen. 2.1 Tidsrum

Læs mere

Overskrift: 4. Lokaler, klinikker og overflader Akkrediteringsstandard:

Overskrift: 4. Lokaler, klinikker og overflader Akkrediteringsstandard: 1 of 5 Overskrift: 4. Lokaler, klinikker og overflader Akkrediteringsstandard: Hygiejne Godkendt: Oktober 2016 Revideres: Oktober 2017 Formål: At forebygge og reducere infektioner og smitterisiko for borgere

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer

Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Generelle Infektionshygiejniske retningslinjer Mikroorganismer så som bakterier og virus kan sprede smitsomme sygdomme blandt personale og blandt borgere på plejecentrerne og i hjemmeplejen. DE smitter

Læs mere

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam FORBUND Fremtidens ledelse 11.-12. september 2017 Vingsted Hotel og Konferencecenter Vingsted Skovvej 2, 7182 Bredsten igt behov symptomer velbefindende raketvidenska viden skam skyld ledelse anerkendelse

Læs mere

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Kvalitetssikring af rengøringen efter visuel kontrol og DS 2451-10 frapportering november 2017 Regionshospitalet Lemvig og Sundhedshuset Ringkøbing Side 1 af 14

Læs mere

Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens Psykiatriske Hospital

Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens Psykiatriske Hospital Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens Psykiatriske Hospital Rengøring- og hygiejnekvalitet Efter standarderne DS INSTA 800 og DS 2451-10 Udarbejdet af Danish Consulting Service Banemarksvej

Læs mere

Kvalitetsrengøring giver flere fordele

Kvalitetsrengøring giver flere fordele KOST-SERVICE Kvalitetsrengøring giver flere fordele Erfaringer med Ældre KViK i plejeog ældreboliger i Køge Kommune Indhold Kvalitetsrengøring giver gevinst 3 Om projektet 4 Sammenfatning 6 Erfaringer

Læs mere

PÆDAGOGISK. Fremtidens konsulent. Hvordan konsulenten skal møde fremtidens udfordringer

PÆDAGOGISK. Fremtidens konsulent. Hvordan konsulenten skal møde fremtidens udfordringer PÆDAGOGISK Fremtidens konsulent Hvordan konsulenten skal møde fremtidens udfordringer Indhold Forord 3 Program 4 Dag 1 4 Dag 2 6 Praktiske oplysninger 7 Politisk ansvarlig: Jakob Sølvhøj Redaktion: Jan

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens hospitaler

Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens hospitaler Hovedrapport Ekstern Audit 2016 Regions Hovedstadens hospitaler Rengøring- og hygiejnekvalitet Efter standarderne DS INSTA 800 og DS 2451-10 Udarbejdet af Danish Consulting Service Banemarksvej nr. 50

Læs mere

Kost og Service - Rengøringsledere

Kost og Service - Rengøringsledere Kost og Service - Rengøringsledere Dagsorden: Faggruppelandsmøde Dato: 22.-23. april 2015 1. Velkomst og præsentation 2. Valg af mødeleder og referent 3. Godkendelse af dagsorden 4. Fælles oplæg v. den

Læs mere

INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER

INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER KONFERENCE OM HYGIEJNE FRA POLITIK TIL PRAKSIS JAN KOLDBRO HYGIEJNESYGEPLEJERSKE, MPH INFEKTIONSHYGIEJNEN I REGION NORDJYLLAND Infektionshygiejnen i Region Nordjylland

Læs mere

Hygiejnens betydning for trivsel. Overlæge Leif Percival Andersen Infektionshygiejnisk Enhed Rigshospitalet

Hygiejnens betydning for trivsel. Overlæge Leif Percival Andersen Infektionshygiejnisk Enhed Rigshospitalet Hygiejnens betydning for trivsel. Overlæge Leif Percival Andersen Infektionshygiejnisk Enhed Rigshospitalet Hygiejne. Hygiejne er læren om, hvordan man forebygger sygdom. Ernæring Sikkerhed Miljø Folkesygdomme

Læs mere

UDARBEJDET AF DANISH CONSULTING SERVICE, BANEMARKSVEJ BRØNDBY CVR NUMMER

UDARBEJDET AF DANISH CONSULTING SERVICE, BANEMARKSVEJ BRØNDBY CVR NUMMER Audit 2017 Rengøringsaudit - Region Hovedstadens psykiatriske hospital UDARBEJDET AF DANISH CONSULTING SERVICE, BANEMARKSVEJ 50 2605 BRØNDBY CVR NUMMER : 34701695 18. december 2017 AUDIT 2017 Rengøringsaudit

Læs mere

Hygiejnebesøg i Forældrekredsens Børnehave Ellesletten

Hygiejnebesøg i Forældrekredsens Børnehave Ellesletten Hygiejnebesøg i Forældrekredsens Børnehave Ellesletten Mandag den 20. august 2012 Deltagere: Mette Thomsen, leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Systemer og forståelse. Kæden er ikke stærkere end det svageste led

Systemer og forståelse. Kæden er ikke stærkere end det svageste led Systemer og forståelse Kæden er ikke stærkere end det svageste led Kæden er ikke stærkere end det svageste led Denne påstand gælder i mange forbindelser og kan let anvendes i tre meget forskellige forhold

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Fremtidens badeog idrætsassistenter

Fremtidens badeog idrætsassistenter TEKNIK-SERVICE Fremtidens badeog idrætsassistenter Stemmer fra et fag FOA Sport FREMTIDENS BADE- OG IDRÆTSASSISTENTER FOA 3 Indhold Fagpolitik for badeog idrætsassistenter Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald

Læs mere

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling SOCIAL-SUNDHED Demens Guide til kompetence udvikling Indhold Forord 3 6 veje til mere viden om demens 4 AMU-uddannelser 5 Sammensatte AMU-forløb 7 Særlige efteruddannelsesforløb tilpasset den enkelte kommune

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Audit 2018 Rengøringsaudit på Region Hovedstadens psykiatriske centre

Audit 2018 Rengøringsaudit på Region Hovedstadens psykiatriske centre Audit 2018 Rengøringsaudit på Region Hovedstadens psykiatriske centre Udarbejdet af Danish Consulting Service Banemarksvej 50 2605 Brøndby CVR : 34701695 Rengøringsaudit på Region Hovedstadens hospitaler

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 (Draft) Side 1 af 9 Så ligger udkastet klar til den kommende version af ISO 9001. Der er sket en række strukturelle ændringer i form af standardens opbygning ligesom kravene er blevet yderligere

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk

Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk * Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk Agenda *Officielle Krav til Infektionshygiejne i lægepraksis *Den Danske Kvalitetsmodel og lægepraksis *Eksempler på Infektionshygiejnearbejde

Læs mere

FREMFÆRD BRUGER: PROJEKTFORSLAG UNDER MERE KERNEOPGAVE MINDRE BUREAUKRATI

FREMFÆRD BRUGER: PROJEKTFORSLAG UNDER MERE KERNEOPGAVE MINDRE BUREAUKRATI PROJEKTFORSLAG: TILLIDSBASERET RENGØRING FREMFÆRD BRUGER: PROJEKTFORSLAG UNDER MERE KERNEOPGAVE MINDRE BUREAUKRATI Målgruppe/deltagergruppe Projektets primære målgruppe er relevante beslutningstagere på

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Om renhold. Her kan du nemt og hurtigt danne dig et overblik over, hvad du kan forvente af rengøringen

Om renhold. Her kan du nemt og hurtigt danne dig et overblik over, hvad du kan forvente af rengøringen Om renhold Her kan du nemt og hurtigt danne dig et overblik over, hvad du kan forvente af rengøringen 1 Renhold I Statens Facility Management- kontrakt har Bygningsstyrelsen og ISS fastsat et kvalitetsniveau,

Læs mere

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus.

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus. Sygehus Lillebælt Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Att.: Martin Fejring 6. november 2013 Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus. Under henvisning til aftale fremsendes hermed en

Læs mere

God rengøring kommer ikke af sig selv

God rengøring kommer ikke af sig selv God rengøring kommer ikke af sig selv Udvikling af bedre hygiejne og rengøringsmetoder i daginstitutioner Rengøring har stor betydning for indeklimaet, hygiejnen og trivslen for både brugere og personale

Læs mere

Ekstern kvalitetskontrol af rengøring efter INSTA800

Ekstern kvalitetskontrol af rengøring efter INSTA800 Ekstern kvalitetskontrol af rengøring efter INSTA800 Kunde: Gladsaxe Kommune Hans Martin Pape Sted: Sofieskolen, Granvej 3 Tornehøjgård, Klausdalsbrovej 7, Nybrovej 333 Tidspunkt: Fredag, d. 9. December

Læs mere

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus.

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus. Sygehus Lillebælt Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Att.: Martin Fejring 6. februar 2013 Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Kolding Sygehus. Under henvisning til aftale fremsendes hermed en

Læs mere

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Udgivet af Samarbejdssekretariatet Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt, eller

Læs mere

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Afdeling: Kvalitet og Forskning Journal nr.: 16/34204 Dato: 24. maj 2017 Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner I forlængelse af et stigende fokus på infektionshygiejne og antibiotikaresistens

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR CASA Præsentation af 1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER Når I alligevel skal lave en ArbejdsPladsVurdering (APV),

Læs mere

Hygiejnebesøg i Fredsholm

Hygiejnebesøg i Fredsholm Hygiejnebesøg i Fredsholm Den 24 september 2012 Deltagere: Charlotte K. Wiitanen, daglig leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner er den hyppigste

Læs mere

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenesten har den 17. maj 2016 været på besøg i Nærum Menighedsbørnehave. Ved besøget deltog leder Bente Mahrt og kommunallæge Tine Keiser-Nielsen.

Læs mere

MICRONSWEP CLEANROOM RENGØRINGSSYSTEM

MICRONSWEP CLEANROOM RENGØRINGSSYSTEM MICRONSWEP CLEANROOM RENGØRINGSSYSTEM Et komplet rengøringssystem til renrum Garanti for optimal hygiejnestandard Skarp kontamineringskontrol Renrumsrengøring er en kritisk proces Effektiv rengøring i

Læs mere

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige N O T A T Marts 2018 Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet J.nr. 2018-579 Center for Arbejdsliv (I) Kommune:

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

Afholdt d. 30. marts 2017

Afholdt d. 30. marts 2017 Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) om generelle forholdsregler i sundhedssektoren Anne Kjerulf og Jette Houlind Statens Serum Institut GENERELT OM BAGGRUND FOR NIR Denne NIR er helt ny

Læs mere

Rengøring og hygiejne på hospitaler

Rengøring og hygiejne på hospitaler Rengøring og hygiejne på hospitaler Har det betydning for den tekniske drift og det tekniske personale? Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur Årskonference 3. oktober 2019 Carsten Holmer, Rengøring og

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Fredericia Sygehus.

Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Fredericia Sygehus. Sygehus Lillebælt Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Att.: Martin Fejring 11. februar 2013 Vedr. Kvalitetskontrol af rengøringen på Fredericia Sygehus. Under henvisning til aftale fremsendes hermed

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

4. Januar 2016 Nytårs Tam Tam i Byrådssalen Guldborgsund kommune

4. Januar 2016 Nytårs Tam Tam i Byrådssalen Guldborgsund kommune 4. Januar 2016 Nytårs Tam Tam i Byrådssalen Guldborgsund kommune Fire temaer Trivsel Digitalisering Samskabelse Effektstyring / målaftaler ULVEN KOMMER ER DER MEN VI HAR LÆRT AT LEVE MED DEM Trivsel Vi

Læs mere

Infoblad. IATF Automotive

Infoblad. IATF Automotive Side 1 af 5 IATF 16949 - Automotive Standarden IATF 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen i

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Rengøringskvalitet System til fastlæggelse og bedømmelse af rengøringskvalitet

Rengøringskvalitet System til fastlæggelse og bedømmelse af rengøringskvalitet Dansk standard DS/INSTA 800 3. udgave 2011-03-14 Rengøringskvalitet System til fastlæggelse og bedømmelse af rengøringskvalitet Cleaning quality System for establishing and assessing cleaning quality DS/INSTA

Læs mere

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G

S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G S E R V I C E M E D A R B E J D E R I R E N G Ø R I N G IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Kvalitet i rengøring SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Sonja Jakobsen, AMU-Fyn Jette Nissen, ZBC December 2015

Kvalitet i rengøring SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Sonja Jakobsen, AMU-Fyn Jette Nissen, ZBC December 2015 SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Sonja Jakobsen, AMU-Fyn Jette Nissen, ZBC December 2015 Undervisningsministeriet (December 2015). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenesten har den 19. januar 2017 for været på besøg i Børnehuset Frederik Clausens Vænge. Ved besøget deltog daglig leder Anders Kokkenborg, afdelingsleder

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 1. HALVÅR 2015 RENGØRINGSSERVICE GRUNDUDDANNELSE I RENGØRING UDDANNELSE TIL SPECIELLE OPGAVER I BRANCHEN UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX At

Læs mere

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ

UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ 2. HALVÅR 2014 RENGØRINGSSERVICE GRUNDUDDANNELSE I RENGØRING UDDANNELSE TIL SPECIELLE OPGAVER I BRANCHEN UDDANNELSE... ER NØGLEN TIL GODT ARBEJDSMILJØ VOKSENUDDANNELSE FOR ALLE ERHVERVSRENGØRING FLEX At

Læs mere

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg

Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenestens hygiejne- og indeklimabesøg Sundhedstjenesten har den 13. juni 2014 for anden gang været på besøg i Skovlyhuset, Institution Ny Holte. Ved besøget deltog daglig leder Hanne Pico og kommunallæge

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder TEKNIK-SERVICE Overgangen til FOA vilkår og muligheder OVERGANGEN TIL FOA FOA 3 Indhold Overgangen til FOA vilkår og muligheder Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald Redaktion: Signe Nielsen Foto: Jørgen

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Aftale for Firkløveret

Aftale for Firkløveret (Tema: Trivsel) Det er et mål, at alle børn i dagtilbuddet deltager i inkluderende fællesskaber, der giver kompetence til at skabe gode og nære relationer. A. Der er progression i den generelle trivsel

Læs mere

Rengøring. Et debatoplæg om rengøring

Rengøring. Et debatoplæg om rengøring Rengøring Et debatoplæg om rengøring Det sku være så rent er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte, Køkken- og rengøringssektoren. Pjecen lægger op til debat om rengøringsfagligheden og forholdene

Læs mere