Funktionsuddannelse Redningshund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Funktionsuddannelse Redningshund"

Transkript

1 Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 15, side 1 Funktionsuddannelse Redningshund Formål Formålet med uddannelsen er at sætte redningshundeteamet i stand til at indgå i en redningsenhed til afsøgning og påvisning af indespærrede personer, samt opfylde de krav, der i fremtiden stilles på international plan. Endvidere skal redningshundeteamet kunne foretage afsøgning af bortkomne personer. Formålet med uddannelsen er endvidere at motivere redningshundeteamet til selvtræning. Mål Redningshundeteamet skal: - kunne færdes i svært fremkommeligt område - kunne samarbejde med andre redningsenheder - kunne arbejde i uvante og stressede situationer - kunne afsøge og påvise skjulte figuranter - kunne opsøge spor og følge dette - kunne foretage rundering og påvise figuranter Endvidere skal redningshundeføreren: - kunne yde førstehjælp til hunden Og redningshunden skal: - udvise lydighed - ikke være skudræd Redningshundeteamet skal være i stand til at arbejde i såvel dagslys som i mørke i et indsatsområde, hvor der forekommer både ild, røg, afledningsfært og støj (arbejdsredskaber o.l.). Redningshundeteamet skal kunne arbejde i alle terræntyper i og under alle vejrforhold. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt hundeføreren har bestået slutkontrollen. Indhold Introduktion til uddannelsen Indlæringspsykologi, herunder indlæringsmetoder og selvtræning med hunden Færdsel over forhindringer Færdsel i ruiner i forbindelse med røg, ild og støj Afsøgning og påvisning af let skjulte og skjulte figuranter Afsøgning og påvisning af figuranter i det fri og i ruiner Afsøgning og påvisning af figuranter i forbindelse med røg, ild, støj, skud og mørke Afsøgning og påvisning af figuranter, hvor der forekommer afledningsfært Rundering Sporsøg Førstehjælp til hunde Redningshundeteamets ageren under taktisk indsats taktiske retningslinier Hundeadfærd Indsats af redningshunde efter befaling fra føreren for redningsenheden Øvelser Tid 74 timer.

2 Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 15, side 2 Særlige bestemmelser 1. Deltagerforudsætninger Redningshundefører skal med sin redningshund have gennemgået Grunduddannelse Redningshund og være erklæret egnet til at påbegynde funktionsuddannelse Redningshund. Hundeføreren skal, på forlangende fra instruktøren, kunne fremvise en gyldig HDattest på A1 - (C2), samt en albuedysplasiattest. 2. Kontrol Der afholdes delkontrol i repetitionslektionerne. Der afholdes afsluttende praktisk og mundtlig prøve. Prøven udarbejdes af Beredskabsstyrelsen, og skal bestås. Der gives ikke karakterer ved slutkontrol, men gives bestået eller ikke bestået. Der deltager 2 censorer ved gennemførelse af slutkontrollen hundeførerens egne instruktører har adgang til området såfremt hundeføreren ønsker det. 3. Uddannelsesbevis Når hundeføreren har bestået slutkontrollen udleveres bevis for gennemført og bestået Funktionsuddannelse Redningshund samt redningshundehalsbåndsvedhæng. 4. Vedligeholdelsesuddannelse Efter beståelse af Funktionsuddannelse Redningshund deltager redningshundeteamet årligt i 24 timers vedligeholdelsesuddannelse Redningshund. Denne uddannelse skal indeholde en årlig test (mønstring). Mønstring kan ikke gennemføres, uden at Uddannelse af redningshundeføreren REDNING er gennemført. Derudover medbringer redningshundeføreren sin redningshund i halvdelen (12 timer) af vedligeholdelsesuddannelsen i redningstjeneste (24 timer). 6. Økonomi Af særlige udgifter til redningshunde dækker den statslige elevtimerefusion produktion og indgravering af redningshundehalsbåndvedhæng, HD-attest og udgifter til censorer i forbindelse med afholdelse af de afsluttende prøver. Beredskabsstyrelsen afholder herudover udgiften til dyrlægeregninger i forbindelse med redningshundens tilskadekomst i tjenesten. Udgifterne til selvtræning - eventuelt i civil hundeførerforening - lovbefalet ansvarsforsikring af redningshunden og eventuelt tillægsforsikring, aldelige dyrlægeregninger, foder og andre normalt forekommende udgifter i forbindelse med ejerskab af en redningshund er Beredskabsstyrelsen uvedkommende. 7. Uddannelse af flere redningshunde med samme fører Efter forudgående godkendelse i Beredskabsstyrelsen kan der (i forbindelse med en uddannet redningshunds forestående afgang fra tjenesten) ydes statslig elevtimerefusion til gennemførelse af Funktionsuddannelse Redningshund med en ny redningshund, mens der stadig ydes statslig elevtimerefusion til vedligeholdelsesuddannelse Redningshund til den gamle redningshund. Der kan ikke ydes to gange statslig elevtimerefusion til gennemførelse af vedligeholdelsesuddannelse Redningshund af to redningshunde med samme fører. 8. Mulighed for yderligere uddannelse Hundeføreren kan med statslig elevtimerefusion gennemføre det fulde uddannelsesforløb i tjenesteområde Redning.

3 Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 15, side 3 Emneoversigt for Funktionsuddannelse Redningshund Lektion Tid Indhold Introduktion til uddannelsen: - formål og mål - indhold - prøve Figurantarbejde praktik. Hundens adfærd (DIMMK): - drifter - instinkter - miljø - mimik - kropssprog Samarbejde etik. Hundens indlæring: - indlæringspsykologi - indlæringsmetoder Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i ruiner eller lignende. Gennemgang af forhindringsbane. Introduktion til rundering Rundering i naturområde. Rundering i naturområde. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i ruiner eller lignende. Røg og støj inkl. skud. Førstehjælp til hunden. Miljøtræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i etagebygninger. Miljøtræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende. Introduktion til spor. Spor. Spor. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af skjulte figuranter i ruiner og mørke rum. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning (test). Introduktion til sikkerhedsvaretagelse og indsatstaktisk vurdering. Sikkerhedsvaretagelse og indsatstaktisk vurdering. Rundering i naturområde. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende ved efterlevelse af principperne for sikkerhedsvaretagelse og indsatstaktisk

4 Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 15, side 4 Lektion Tid Indhold vurdering. Afsøgning af skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende generet af røg og støj samt ved efterlevelse af principperne for sikkerhedsvaretagelse og indsatstaktisk vurdering. Evalueringsøvelse af hidtil indlærte færdigheder og viden. Spor. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Vurdering af område (sikkerhed og taktisk oplæg). Afsøgning af skjulte figuranter i svært fremkommeligt terræn med røg og støj Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Spor og rundering. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Transport af redningshund i etagebyggeri ved hejsning og nedfiring i sele. Afsøgning af skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende. Miljøtræning. Afsøgning i bygninger/virksomheder (i fremmede områder). Transport af redningshund i kasse/køretøj. Introduktion til afsøgning hvor der forekommer afledningsfært. International indsats. Afsøgning af skjulte figuranter i ruiner og mørke rum med afledningsfært. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af skjulte figuranter i ruinanlæg eller lignende, hvor der kan forekomme røg, støj og afledningsfært i området. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Spor og rundering. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Afsøgning af skjulte figuranter i ruinanlæg eller lignende, hvor der kan forekomme røg, støj og afledningsfært i området. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Evalueringsøvelse under samarbejde med andre indsatsenheder. - indsatstaktiske vurderinger og oplæg - afsøgning i ruiner og sammenstyrtede bygninger under vanskelige forhold - rundering - spor - passage af forhindring - transport - lydighedstræning/forhindringsbanetræning Orientering om eksamen. Spørgetime i uddannelsens teoretiske pensum. Individuel træning med supervision fra instruktøren samt spørgetime og opsamling. Individuel træning med supervision fra instruktøren samt spørgetime og opsamling. Praktisk/mundtlig eksamen.

5 Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 15, side 5 Lektion Tid Indhold Afslutning og evaluering Udlevering af beviser og vedhæng.

6 1 Introduktion til uddannelsen: -formål -indhold -prøver Figurantarbejde og afdækning af elevforudsætninger Ved lektionens afslutning skal deltageren have kendskab til uddannelsens formål, mål og indhold samt regler for gennemførelse af den afsluttende prøve for Funktionsuddannelse Redningshund. Endelig skal den enkelte deltagers elevforudsætninger være afklaret. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren viser, at vedkommende er i stand til at arbejde som figurant og viser, at vedkommende er i stand til at modtage vejledning i sit figurantarbejde fra instruktøren og/eller hundeføreren. Endvidere skal redningshundeteamet have demonstreret sit niveau ved lydighed og ved simpelt redningshundearbejde med skjulte figuranter. FBUDD - Fagplan for redningshundeuddannelsen. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. Endvidere skal deltageren nævne at: -uddannelsens formål er: At sætte redningshundeteamet i stand til at indgå i en redningsenhed til afsøgning og påvisning af indespærrede personer, samt opfylde de krav, der i fremtiden stilles på international plan. Endvidere skal redningshundeteamet kunne foretage afsøgning af bortkomne personer -uddannelsens mål er, at redningshundeteamet kan færdes i et svært fremkommeligt område, samarbejde med andre redningsenheder, arbejde i uvante og stressede situationer, afsøge og påvise skjulte figuranter, opsøge spor og følge dette, foretage rundering og påvise figuranter, samt at redningshundeføreren kan yde førstehjælp til hunden, og at redningshunden udviser lydighed og ikke er skudræd. -uddannelsens mål endvidere er, at redningshundeteamet er i stand til at arbejde i såvel dagslys som i mørke i et indsatsområde, hvor der forekommer både ild, røg, afledningsfært og støj (arbejdsredskaber o.l.), samt at redningshundeteamet kan arbejde i alle terræntyper i og under alle vejrforhold. -den afsluttende prøve skal bestås, samt at bedømmelsen foretages af to censorer. -såfremt hund og fører ikke består den afsluttende prøve, skal der gennemføres repetitionsuddannelse inden der gås til eksamen anden og eventuelt tredje gang. 5. del, afsnit 15, side 6

7 2 Hundens adfærd (DIMMK): - drifter - instinkter - miljø - mimik - kropssprog Samarbejde etik. Hundens indlæring: - indlæringspsykologi - indlæringsmetoder Ved lektionens afslutning skal deltageren have repeteret hundens adfærd, indlæring og indlæringsmetoder, således at det kan anvendes af den enkelte i den videre uddannelse af hunden til redningshund. Deltageren have forståelse for, at der i Redningsberedskabet anvendes positive og motiverende indlæringsprincipper. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren i sin videre uddannelse: - træner i forskellige indsatsmiljøer - bruger klare og entydige signaler - bruger en eller flere af indlæringsmetoderne: - indlæring gennem observation - klassisk betingning - operant indlæring - byttedrift - klikkertræning / shaping Grunduddannelse Redningshund lektion 2 og 3. Det anbefales, at repetitionen gennemføres som teori, illustreret med praktiske eksempler. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 7

8 3 Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Gennemgang af forhindringsbane. Afsøgning af let skjulte figuranter i ruiner eller lignende. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet være introduceret til og have gennemført lydighedsprogram, eksempel på lydighedstræning samt have gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde. Endvidere skal redningshundeteamet have gennemført træning med afsøgning af let skjulte figuranter i et ruinanlæg eller lignende. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshundeteamet: - har gennemført et eller flere lydighedsprogrammer, indeholdende de lydighedsøvelser, der ønskes anvendt. - er motiveret for videre selvtræning - har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V-sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader) Samt at redningshundeføreren er opmærksom på faren for fald fra forhindringer, samt positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert. - finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de let skjulte figuranter Andre foreningers regler for lydighedsprogram. Herunder DCH samt DKK og tilhørende specialklubber. Der skal tages hensyn til hundeteamets træningsniveau i lydighed ved tilrettelæggelse af lektionen. Der skal tages hensyn til hvorledes den enkelte ønsker specifikt at gennemføre de enkelte øvelser, alt efter om redningshund og fører træner lydighed i andre foreninger. Hunden må animeres til at blive ved figuranten. 5. del, afsnit 15, side 8

9 4 Introduktion til rundering. Rundering i naturområde. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have prøvet at arbejde med rundering samt have forståelse for, med hvilke runderingsmetoder et naturområde kan afsøges ved hjælp af. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshundeteamet, i et naturområde med naturligt forekommende skjul, har gennemført en rundering med en let skjult figurant, hvorunder redningshunden sendes ud til en let skjult figurant, der er placeret ca. 20 skridt fra midterlinjen og bliver ved denne figurant. Endvidere skal deltageren have virket som figurant samt kan gengive: - hvordan en afsøgning (rundering) bygges op - vindens betydning for hundens arbejde - principper for figurantarbejde i forbindelse med rundering Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 9

10 5 180 Rundering i naturområde. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført rundering i naturområde, selvstændigt have gennemført lydighedsprogram samt træning på forhindringsbane for redningshunde. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshundeteamet: - i et let overskueligt naturområde på 80 x 200 skridt har gennemført rundering og fundet to ud af fire figuranter, der befinder sig inden for 30 skridt fra midterlinien, herunder skal redningshunden blive ved figuranten - selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V-sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert. Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. 5. del, afsnit 15, side 10

11 6 Lydighedstræning/forhindringsb anetræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i ruiner eller lignende. Røg og støj inkl. skud. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Endvidere skal redningshundeteamet have gennemført træning med afsøgning af let skjulte figuranter i et ruinanlæg eller lignende, hvor der forekommer røg, støj og skud. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshundeteamet: - selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V-sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert - ved afsøgningen finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de let skjulte figuranter. Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. Hunden må animeres til at blive ved figuranten. 5. del, afsnit 15, side 11

12 7 180 Førstehjælp til hunden. Ved lektionens afslutning skal deltageren kunne yde førstehjælp til egen redningshund og vejledning til andre hundeførere vedrørende førstehjælp til deres redningshund. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshundeføreren: - yder førstehjælp ved brud, ved at støtte bruddet og efterfølgende bandagerer for immobilisering. - yder førstehjælp til snitsår ved at stoppe eventuel blødning, om nødvendigt renser såret og efterfølgende om nødvendigt anlægger forbinding for at holde såret rent. Vejledning i sundhedstjeneste for tjeneste- og specialhunde. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 12

13 8 Miljøtræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i etagebygninger. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet kunne gennemføre en afsøgning samt finde de let skjulte figuranter. Til sin rådighed har deltageren en etagebygning. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de let skjulte figuranter. Endelig, at redningshunde villigt selv går på trapper eller lignende. Hunden må animeres til at blive ved figuranten. 5. del, afsnit 15, side 13

14 9 Miljøtræning. Afsøgning af let skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende. Ved lektionens afslutning skal redningshunde kunne gennemføre en afsøgning samt finde de let skjulte figuranter. Til sin rådighed har deltageren en etagebygning, et ruinanlæg eller lignende. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de let skjulte figuranter. Endelig, at redningshunde villigt selv går på trapper eller lignende. Hunden må animeres til at blive ved figuranten. 5. del, afsnit 15, side 14

15 Introduktion til spor. Spor. Ved lektionens afslutning skal deltageren have forståelse for hvordan sportræning gribes an og være motiveret til selvtræning. Deltageren skal have kendskab til: - Forskellige fært typer (dynefært, bakteriologisk fært, ID fært) - Luftfugtighedens betydning for hundens sporarbejde - Vindens betydning for hundens sporarbejde - Hvordan et spor lægges ud - Spor opsøg - Spor på skiftende underlag Resultater er tilfredsstillende såfremt deltageren kan udlægge et begynder spor til sin egen hund og hunden kan gennemføre dette. Fører har lov til selv at vælge hvorvidt redningshunden skal påvise eller opsamle eventuelle genstande på spor. Genstandende skal have relation til sporlæggeren, såsom sko, pung, brilleetui e.l. Det anbefales dog, at hunden trænes i at markere genstandene (ved dæk, sit, eller stående) samt at sporet tilrettelægges efter ID-fært. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 15

16 11 Spor. Lydighedstræning/forhindringsb anetræning. Ved lektionens afslutning skal deltageren have lagt et spor ud for en anden hundefører og have gået et fremmedspor med sin egen hund. Sporet skal indeholde en vinkel på ikke under 90 grader. Endvidere skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - redningshundeføreren har udlagt et spor af 250 skridts længde, indeholdende en vinkel på ikke under 90 grader - redningshundeteamet har gennemført et spor på af 250 skridts længde, indeholdende en vinkel på ikke under 90 grader - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V- sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. 5. del, afsnit 15, side 16

17 12 Afsøgning af skjulte figuranter i ruiner og mørke rum. Lydighedstræning/forhindringsb anetræning (test). Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført træning med afsøgning af skjulte figuranter i et ruinanlæg eller lignende i mørke. Endvidere skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - redningshunden finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de skjulte figuranter. - redningshunden villigt selv går ind i et mørkt område, afsøger og påviser de udlagte figuranter. - Redningshundeteamet finder tre ud af tre figuranter (figuranternes placering er kendt af redningshundeføreren) - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V- sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. 5. del, afsnit 15, side 17

18 13 Sikkerheds- og taktisk vurdering af område før afsøgning. Ved lektionens afslutning skal deltageren kunne vurdere sikkerhedsrisici i et givent område før en afsøgning påbegyndes, have forståelse for egen sikkerhed samt have erhvervet sig den taktiske forståelse og viden, der er nødvendig for at kunne gennemføre en effektiv afsøgning af et givent område ud fra de oplysninger som er tilgængelig, herunder vurdere bygningsskader og type således, at afsøgningen gennemføres først, hvor der størst sandsynlig for at finde tilskadekomne. Endvidere skal hundeføreren kunne udarbejde skitse med placering af påviste tilskadekomne og have forståelse for klimatiske forhold som kan påvirke hundens færtoptagelse såvel positiv som negativ. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren under overholdelse af INSARAGguidelines: - giver eksempler på taktisk og sikkerhedsmæssig vurdering af et område før afsøgningen påbegyndes - udarbejder taktisk oplæg til afsøgning, afsluttende med skitse med indtegning af tilskadekomne - udarbejde et simpelt taktisk oplæg til hvordan afsøgning med størst effektivitet kan gennemføres og i udarbejdelsen medinddrager viden om antal savnede personer, sammenstyrtningsform og sandsynlig placering i området, størst mulighed for overlevelse samt hvor der med dst mulig brug af redningsresurser kan udfries tilskadekomne - redegøre for ud fra bygningsskader, hvordan og hvor hundeføreren i svært fremkommeligt område med dst risici kan bevæge og opholde sig under en afsøgning, samt når hunden påviser tilskadekomne om det er tilrådeligt at bevæge sig frem til hunden - redegør for den valgte afsøgning taktik - redegør for klimatiske forhold som kan påvirke hundens færtoptagelse Indsatstaktiske Retningslinier for Holdleder Redning. Billede materiale af forskellige sammenstyrnings-typer INSARAGguidelines. Lærebog i redningstjeneste - bygningskonstruktioner bind 2. Lektionen gennemføres som teori. Der skal være et indsatsområde med ruiner og lignende til rådighed. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 18

19 Rundering i naturområde. Lydighedstræning/forhindringsb anetræning. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført rundering i naturområde, selvstændigt have gennemført lydighedsprogram samt træning på forhindringsbane for redningshunde. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshundeteamet: - i et naturområde med naturligt forekommende skjul på et areal på 80 x 200 skridt har gennemført rundering og fundet to ud af to figuranter, herunder skal redningshunden blive ved figuranten til hundeføreren når frem og med vedvarende halsgivning markerer denne - selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V-sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert. Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. 5. del, afsnit 15, side 19

20 15 Afsøgning af skjulte figuranter. Afsøgning i etagebygninger samt kælder Vurdering af område (sikkerhed og indsatstaktik). Ved lektionens afslutning skal deltageren have erhvervet sig den taktiske og sikkerhedsmæssige forståelse og viden, der er nødvendig for at kunne gennemføre en effektiv afsøgning af et givende område ud fra de oplysninger som er tilgængelig, vurdere bygningsskader og type således, at afsøgningen gennemføres først, hvor der størst sandsynlig for at finde tilskadekomne. Afsøgningen gennemføres i et indsatsområde med etagebygninger eller lignende. 3 figuranter skal være skjult således, at redningshunden før påvisning ikke kan opnå visuel eller fysisk kontakt med disse. Selve området med figuranter skal være et svært fremkommeligt område hvor hundeføreren skal opholde sig udenfor bygningen eller i område som er udpeget som sikkert, mens hunden gennemfører afsøgningen. Lektionen gennemføres i et etagebyggeri og/eller i et byggeri med kælder, der skal være blændet af, så der er mørkt. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren: - Udarbejder taktisk oplæg til afsøgning, afsluttende med en skitse med indtegnet placering af tilskadekomne - Støtter sin redningshund i selvstændigt at gennemføre afsøgningen og den herunder påviser imum 2 figuranter - redegør for den valgte afsøgningstaktik samt sikkerhedsrisici i området - redegør for de klimatiske forhold som kan påvirke hundens færtoptagelse såvel positivt som negativt 5. del, afsnit 15, side 20

21 16 Afsøgning af skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende generet af røg og støj samt ved efterlevelse af principperne for sikkerhedsvaretagelse og indsatstaktisk vurdering. Ved lektionens afslutning skal deltageren have erhvervet sig den taktiske og sikkerhedsmæssige forståelse og viden, der er nødvendig for at kunne gennemføre en effektiv afsøgning af et givende område ud fra de oplysninger som er tilgængelig, vurdere bygningsskader og type således, at afsøgningen gennemføres først, hvor der størst sandsynlig for at finde tilskadekomne. Afsøgningen gennemføres i et indsatsområde med etagebygninger eller lignende. Under afsøgningen skal der forekomme røg samt støj fra andet indsatsmateriel såsom el-generator eller lignende. 3 figuranter skal være skjult således, at redningshunden før påvisning ikke kan opnå visuel eller fysisk kontakt med disse. Selve området med figuranter skal være et svært fremkommeligt område hvor hundeføreren skal opholde sig udenfor bygningen eller i område som er udpeget som sikkert, mens hunden gennemfører afsøgningen. Lektionen gennemføres i et etagebyggeri og/eller i et byggeri med kælder, der skal være blændet af, så der er mørkt. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren: - Udarbejder taktisk oplæg til afsøgning, afsluttende med en skitse med indtegnet placering af tilskadekomne - Støtter sin redningshund i selvstændigt at gennemføre afsøgningen og den herunder påviser imum 2 figuranter - redegør for den valgte afsøgningstaktik samt sikkerhedsrisici i området - redegør for de klimatiske forhold som kan påvirke hundens færtoptagelse såvel positivt som negativt 5. del, afsnit 15, side 21

22 Evalueringsøvelse. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført en evalueringsøvelse indeholdende momenter fra og på niveau med indholdet i funktionsuddannelsens lektion 1 til 16. Resultatet er tilfredsstillende såfremt: - redningshundeføreren udarbejder taktisk oplæg til afsøgning, og ved endt afsøgning afleverer skitsen med placering af tilskadekomne - redningshundeteamet udviser, at det følger principperne for taktisk og sikkerhedsmæssig vurdering af et område før afsøgningen påbegyndes - redningshundeteamet i en etagebygning, i et ruinanlæg og i en mørk kælder kan finde og påvise 2 ud af 4 figuranter, og at redningshunden bliver ved figuranterne, og ved vedvarende halsgivning påviser såvel de let skjulte som de skjulte figuranter - redningshunden forcerer forhindringerne roligt og sikkert - redningshundeteamet gennemfører et spor af imum 200 skridt - redningshundeføreren yder førstehjælp ved brud, ved at støtte bruddet og efterfølgende forbinder det for at immobilisere bruddet - yder førstehjælp til snitsår ved at stoppe eventuel blødning, om nødvendigt renser såret og efterfølgende om nødvendigt anlægger forbinding for at holde såret rent Indhold i lektionerne 1 til 16. Mundtlige spørgsmål fra instruktøren indenfor lektionens pensum samt fortløbende feedback til deltageren under de efterfølgende praktiske opgaveløsninger. 5. del, afsnit 15, side 22

23 Spor. Lydighedstræning/forhindringsb anetræning. Ved lektionens afslutning skal deltageren have gået et fremmedspor på 400 skridt med sin egen hund. Sporet skal være naturligt udlagt, skal der være imum 2 knæk på ikke under 90 grader samt at sporet er lagt således at der forekommer terrænskift. Endvidere skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - redningshundeteamet har gennemført et naturligt udlagt spor på af 400 skridts længde, indeholdende imum 2 vinkler på ikke under 90 grader og med terrænskift undervejs på sporet - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V- sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. Træningen bør her foregå i områder af samme sværhedsgrad som må forventes til afsluttende prøve. 5. del, afsnit 15, side 23

24 19 Afsøgning af skjulte figuranter med røg og støj i svært fremkommeligt ruinområde. Vurdering af område (sikkerhed og indsatstaktik). Færdsel i svært fremkommeligt område. Ved lektionens afslutning skal deltageren have erhvervet sig den taktiske og sikkerhedsmæssige forståelse og viden, der er nødvendig for at kunne gennemføre en effektiv afsøgning af et givende område ud fra de oplysninger som er tilgængelig, vurdere bygningsskader og type således, at afsøgningen gennemføres først, hvor der størst sandsynlig for at finde tilskadekomne. Afsøgningen gennemføres i et indsatsområde med svært fremkommelige ruinområder. Under afsøgningen skal der forekomme røg samt støj fra andet indsatsmateriel såsom el-generator eller lignende. 3 figuranter skal være skjult således, at redningshunden før påvisning ikke kan opnå visuel eller fysisk kontakt med disse. Selve området med figuranter skal være et svært fremkommeligt område hvor hundeføreren skal opholde sig udenfor bygningen eller i område som er udpeget som sikkert, mens hunden gennemfører afsøgningen. Resultatet er tilfredsstillende såfremt deltageren: - Udarbejder taktisk oplæg til afsøgning, afsluttende med en skitse med indtegnet placering af tilskadekomne - Støtter sin redningshund i selvstændigt at gennemføre afsøgningen og den herunder påviser imum 2 figuranter - redegør for den valgte afsøgningstaktik samt sikkerhedsrisici i området - redegør for de klimatiske forhold som kan påvirke hundens færtoptagelse såvel positivt som negativt Røg bør markeres med røgpotter, som giver god og vedvarende røg. 5. del, afsnit 15, side 24

25 Spor og rundering. Lydighedstræning/forhindringsb anetræning. Ved lektionens afslutning skal deltageren kunne foretage rundering samt opsøge og følge udlagt spor. Herunder skal teamet kunne finde og påvise tilskadekomne / bortgåede / savnede personer. Endvidere skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. Træningen skal foregå i et naturområde med god vegetation således, at føreren ikke kan overskue hele feltet til rundering visuelt. Der skal placeres 1-3 skede figuranter således, at fører ikke kan opnå visuel kontakt med disse. Sporet skal være 400 skridt langt og være naturligt udlagt, dog skal der være imum 2 knæk på ikke under 90 grader. Sporet skal lægges således at der forekommer terrænskift. Sporet afsluttes med en sket figurant. Endelig skal føreren have en førstehjælpstaske til sin rådighed. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - redningshundeteamet har gennemført det angivne spor, redningshunden finder og med vedvarende halsgivning påviser alle udlagte figuranter, herunder skal føreren yde den nødvendige førstehjælp til figuranterne - redningshunden villigt og selvstændigt har opsøgt og fulgt det udlagte spor - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V- sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert 5. del, afsnit 15, side 25

26 Afsøgning af skjulte figuranter i etagebygninger, ruiner eller lignende. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet kunne gennemføre en afsøgning i etagebygninger, ruin eller lignende samt finde de skjulte figuranter. Endvidere skal redningshundeteamet have gennemført transport i etager ved bæring eller hejsning i sele. Transport af redningshund i etagebyggeri ved hejsning og nedfiring i sele. Fremrykning til selve området med figuranter skal tilrettelægges således, at et svært fremkommeligt område skal forceres for at komme til eftersøgningsstedet. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - transport i etager sker ved skulderbæring eller hejsning med sele beregnet til formålet - redningshunden er i stand til at arbejde efter hejsningen - redningshunden finder og bliver ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de udlagte figuranter - redningshunden arbejder selvstændigt, herunder at redningshunden villigt går på trapper og lignende 5. del, afsnit 15, side 26

27 Afsøgning i bygninger/ virksomheder (i fremmede områder). Ved lektionens afslutning skal redningshunde kunne gennemføre en afsøgning samt finde de skjulte figuranter. Endvidere skal redningshund og fører have gennemført transport i et køretøj tilhørende redningsberedskabet. Transport af redningshund i kasse/køretøj. Lektionen afholdes på en virksomhed med hal eller lignende der af ejeren stilles til rådighed for redningsberedskabet. Figuranterne skal være skjulte, således at redningshunden kan opnå visuel kontakt, men må gerne placeres oppe i højden således, at redningshunden ikke kan opnå fysisk kontakt. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden: - villigt hopper ind i transportkassen - under transporten af imum 8-12 utters varighed (uden føreren er i samme rum som redningshunden) opholder sig roligt i transportkassen - under afsøgningen finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de udlagte figuranter 5. del, afsnit 15, side 27

28 23 Introduktion til afsøgning hvor der forekommer afledningsfært. Ved lektionens afslutning skal redningshundeføreren have kendskab til afsøgning i områder og bygninger, hvor der kan forekomme afledningsfært i form af gamle fødevarer og ligfært, herunder om hensigtsmæssige muligheder for indlæring af afsøgning i sådanne områder og bygninger. International indsats. Endvidere skal redningshundeføreren være orienteret om reglerne og betingelserne for udsendelse til udlandet i forbindelse med større ulykker/katastrofer.. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshundeføreren nævner: - hundens naturlige reaktion på fært af gamle fødevarer og lig - muligheder for tilvænning og indlæring af afsøgning i områder og bygninger med fært af gamle fødevarer og lig LEK 24 Afsøgning af skjulte figuranter i ruiner og mørke rum med afledningsfært. Ved lektionens afslutning skal redningshunde kunne gennemføre en afsøgning hvor der forekommer afledningsfært samt have fundet og påvist de skjulte figuranter. Til sin rådighed har deltageren et ruinanlæg gennemføres afsøgning i mørk kælder eller lignende endvidere skal der placeres afledningsfært i området. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de udlagte figuranter, samtidig må redningshunden ikke opsamle eller direkte spise udlagt afledningsfært. Endelig skal redningshunden villigt selv går ind i et mørkt område, afsøger og påviser de udlagte figuranter. 5. del, afsnit 15, side 28

29 25 Afsøgning af skjulte figuranter i ruinanlæg eller lignende, hvor der kan forekomme røg, støj og afledningsfært i området. Ved lektionens afslutning skal redningshunde kunne gennemføre en afsøgning samt finde de skjulte figuranter. Afsøgning af figuranter skal foregå i et ruinanlæg eller lignende, hvor der forekommer røg og støj (i form af en generator, lydbånd eller lignende), figuranterne skal være skjulte, således af redningshunde ikke kan få visuel kontakt med figuranten endvidere skal der placeres afledningsfært i området. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden finder og bliver ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de udlagte figuranter. Redningshunden skal reagere naturligt på røg og støj og samtidig må redningshunden ikke opsamle eller direkte spise udlagt afledningsfært. 5. del, afsnit 15, side 29

30 26 Spor og rundering. Lydighedstræning/forhindringsbanetræning. Ved lektionens afslutning skal deltageren kunne foretage rundering samt opsøge og følge udlagt spor. Herunder skal teamet kunne finde og påvise tilskadekomne / bortgåede / savnede personer. Endvidere skal redningshundeteamet selvstændigt have gennemført lydighedsprogram og træning på forhindringsbane for redningshunde. Lydighedstræning bør delvist fungere som opvarmning til træning i de øvrige øvelser. Der skal tages hensyn til den enkeltes træningsniveau fra andre foreninger. Træningen foregår i et naturområde på 80 x 200 skridt med god vegetation således, at føreren ikke kan overskue hele feltet til rundering visuelt. Der skal placeres 2 figuranter således, at føreren ikke kan opnå visuel kontakt med disse. Sporet skal være 400 skridt langt og være naturligt udlagt, dog skal der være imum 2 knæk på ikke under 90 grader. Sporet skal lægges således at der forekommer terrænskift. Der skal være genstande på sporet og sporet skal krydse vej m. fast underlag, asfalt, grus eller lign. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt: - redningshundeteamet har gennemført det angivne spor, redningshunden finder genstandene og med vedvarende halsgivning påviser alle udlagte figuranter - redningshunden villigt og selvstændigt har opsøgt og fulgt det udlagte spor - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført lydighedsprogram, indeholdende de nødvendige lydighedsøvelser - redningshundeteamet selvstændigt har gennemført træning på forhindringsbane for redningshunde indeholdende forhindringerne tagspær, balancebom med ståøvelse midt på bommen, vippe, hængebro, rør, A-springbræt, tunnel, V- sammenstyrtning og skrå betonflader (30-40 grader), og redningshundeføreren positivt motiverer sin redningshund til at forcere forhindringerne roligt og sikkert 5. del, afsnit 15, side 30

31 27 Afsøgning af skjulte figuranter i ruinanlæg eller lignende, hvor der kan forekomme røg, støj og afledningsfært i området. Ved lektionens afslutning skal redningshunde kunne gennemføre en afsøgning samt finde de skjulte figuranter. Afsøgning af figuranter skal foregå i et ruinanlæg eller lignende, hvor der forekommer røg og støj (i form af en generator, lydbånd eller lignende), figuranterne skal være skjulte, således af redningshunde ikke kan få visuel kontakt med figuranten endvidere skal der placeres afledningsfært i området. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt redningshunden finder og blive ved figuranten, og ved vedvarende halsgivning påviser de udlagte figuranter og redningshunde reager naturligt på røg og støj samtidig må redningshunden ikke opsamle eller direkte spise udlagt afledningsfært. 5. del, afsnit 15, side 31

32 Evalueringsøvelse under samarbejde med andre indsatsenheder. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført en evalueringsøvelse indeholdende momenter fra og på niveau med indholdet i funktionsuddannelsens lektion 1 til 27. Resultatet er tilfredsstillende såfremt: - redningshundeføreren udarbejder taktisk oplæg til afsøgning og ved endt afsøgning afleverer skitsen med placering af tilskadekomne - redningshundeteamet udviser, at det følger principperne for taktisk og sikkerhedsmæssig vurdering af et område før afsøgningen påbegyndes. - redningshundeteamet i en etagebygning, i et ruinanlæg og i en mørk kælder, såvel om dagen og om natten, med og uden afledningsfært, støj og røg, kan finde og påvise 2 ud af 4 figuranter, og at redningshunden bliver ved figuranterne, og ved vedvarende halsgivning påviser såvel de let skjulte som de skjulte figuranter - redningshunden forcerer/passerer forhindringerne roligt og sikkert - redningshundeteamet gennemfører en rundering i et område på ca. 80x200 skridt - redningshundeteamet gennemfører et spor af imum 400 skridt - redningshundeføreren yder førstehjælp ved brud ved at støtte bruddet og efterfølgende forbinder det for immobilisering - yder førstehjælp til snitsår ved at stoppe eventuel blødning, om nødvendigt renser såret og efterfølgende om nødvendigt anlægger forbinding for at holde såret rent - redningshundeteamet gennemfører lydighedsprogram og forhindringsbane Indhold i lektioner 1 til del, afsnit 15, side 32

33 29 Orientering om eksamen. Spørgetime i uddannelsens teoretiske pensum. Ved lektionens afslutning skal deltageren have gennemgået det efter hans tilkendegivet behov teoretiske undervisningsstof i redningshundeuddannelsen. Endvidere skal deltageren være orienteret om den afsluttende kontrols gennemførelse og krav for at bestå. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt deltageren har fået gennemgået det efter hans behov teoretiske undervisningsstof i lektionerne 1 til 27, og efterfølgende har tilkendegivet, at gennemgangen var dækkende. LEK 30 Individuel træning med supervision fra instruktøren samt spørgetime og opsamling. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført de efter teamets tilkendegivet behov for træning og med eventuelt støttende instruktion fra instruktørens side. Endvidere skal deltageren have haft mulighed for at få besvaret eventuelle spørgsmål i redningshundeuddannelsens pensum. Lektion 1 til 29. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshundeteamet har gennemført individuel træning inden for de færdighedsområder, som teamet selv har udtrykt ønske om, samt har fået den nødvendige støtte og instruktion fra instruktørens side, som de har efterspurgt undervejs i lektionen. Endvidere skal deltageren have fået svar på de af vedkommende stillede spørgsmål inden for redningshundeuddannelsens pensum, og efterfølgende har tilkendegivet, at svaret har været dækkende. 5. del, afsnit 15, side 33

34 31 Individuel træning med supervision fra instruktøren samt spørgetime og opsamling. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have gennemført de efter teamets tilkendegivet behov for træning og med eventuelt støttende instruktion fra instruktørens side. Endvidere skal deltageren have haft mulighed for at få besvaret eventuelle spørgsmål i redningshundeuddannelsens pensum. Lektion 1 til 29. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshundeteamet har gennemført individuel træning inden for de færdighedsområder, som teamet selv har udtrykt ønske om, samt har fået den nødvendige støtte og instruktion fra instruktørens side, som de har efterspurgt undervejs i lektionen. Endvidere skal deltageren have fået svar på de af vedkommende stillede spørgsmål inden for redningshundeuddannelsens pensum, og efterfølgende har tilkendegivet, at svaret har været dækkende. LEK 32 Praktisk/mundtlig eksamen. Ved lektionens afslutning skal redningshundeteamet have løst en praktisk A- og B- opgave samt have besvaret et mundtligt C-spørgsmål. Spørgsmålet trækkes ved lodtrækning umiddelbart før eksamens begyndelse. Resultatet er tilfredsstillende såfremt redningshunden på sin hundeførers kommando med det for opgaveløsningen nødvendige materiel løser opgaven og hundeføreren besvarer de mundtlige spørgsmål til et niveau der gør, at eksamen er bestået efter censorernes bedømmelse. Kontrolprøve for redningshundeuddannelsen. FBUDD - redningshundeuddannelsen. 5. del, afsnit 15, side 34

35 33 60 Afslutning og evaluering Udlevering af beviser og vedhæng. Efter lektionen skal deltageren have haft mulighed for at have givet såvel en skriftlig som en mundtlig tilbagemelding af den gennemførte redningshundeuddannelse. Resultatet er tilfredsstillende, såfremt deltageren giver såvel skriftlige som mundtlige tilbagemeldinger relateret til den gennemførte redningshundeuddannelse. Endvidere skal redningshundeføreren have afleveret eventuelt udlånt materiel samt ved bestået eksamen have modtaget uddannelsesbevis. 5. del, afsnit 15, side 35

36

Retningslinjer for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse for hunde og personel i funktionsområde redningshund i 2010.

Retningslinjer for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse for hunde og personel i funktionsområde redningshund i 2010. Udgivet af Beredskabsstyrelsen i december 2009. Retningslinjer for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse for hunde og personel i funktionsområde redningshund i 2010. Nedenfor er anført plan for den obligatoriske

Læs mere

Redningshund. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redningshund 2011

Redningshund. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redningshund 2011 Redningshund Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redningshund 2011 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redningshund 2011 Nedenfor er anført plan for den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse,

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund

Grunduddannelse Redningshund i redningsberedskabet 5. del, afsnit 14, side 1 Grunduddannelse Redningshund Formål Formålet med uddannelsen er, at sætte fører og hund i stand til at færdes sikkert i et indsatsområde samt finde og påvise

Læs mere

Redningshund. Uddannelse for redningshundefører og hund

Redningshund. Uddannelse for redningshundefører og hund Redningshund Uddannelse for redningshundefører og hund Redningshund/Uddannelse for redningshundefører og hund August 2012 Uddannelse Redningshund Den samlede uddannelsesplanen for Uddannelse Redningshund

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest

Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest i redningsberedskabet 5. del, afsnit 13, side 1 Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest Formål Optagelsestesten har til formål at bedømme hundens trænbarhed samt om hundens karaktertræk er anvendelige

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund Vejledende kontrolprøve

Grunduddannelse Redningshund Vejledende kontrolprøve i redningsberedskabet 5. del, afsnit 14, side 16 ØVELSE Beskrivelse Fri ved fod Afdækning i gruppe Fremadsendelse med afdækning. Hund og fører skal vise almindelig gang/løb med højre/- venstre/omkringvendinger.

Læs mere

BRUGS GRUND KURSUS 2 (BGK 2):

BRUGS GRUND KURSUS 2 (BGK 2): (BGK 2): GENERELT: For tilmelding til BGK 2 skal man have bestået BGK 1 eller kunne indstilles af dressurlederen, hvis man har anden tilsvarende bedømmelse/kåring fra en anden klub. HUSK til og fra meldinger

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Operativ anvendelse af hunden Hundeførerkursus 1153 Juli 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne anvende sin hund i forbindelse med

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant ved mønstringsprøve

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant ved mønstringsprøve UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Figurantarbejde ved mønstringsprøve 1 Hundeførerfigurantkursus 1151 Marts 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant

Læs mere

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted Bilag 35 Indlæring Feltet Genstande Ros og godbid Kommando Synsretning mindskes Størrelse og alder Nedgravede Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted En stor del af indlæringen har oftest allerede fundet

Læs mere

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører 1. Uddannelsens formål m.v. Uddannelsen gennemføres af en af Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer i overensstemmelse

Læs mere

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line.

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Hvalpekonkurrence Øvelse 1, lineføring Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Dommeren kan kommandere: fremad gå venstre om højre om omkring, 3 skridt fremad og

Læs mere

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO FORSVAR 3: Min: 365 point Max: 435 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til

Læs mere

Digeberedskabsuddannelse

Digeberedskabsuddannelse Bestemmelser funktionsbestemte uddannelser FBUDD, JUL 2003 i redningsberedskabet 2. del, afsnit 52, side 1 Digeberedskabsuddannelse Formål Formålet med uddannelsen er at give deltageren udsætninger at

Læs mere

EFTERSØGNING 1 1 august 2019 / FO

EFTERSØGNING 1 1 august 2019 / FO GENERELT: For at træne på EFTERSØGNING skal man have bestået BGK 2. Man starter i laveste klasse, som så skal bestås for at rykke til næste klasse. Hvis der bruges momenter fra andre programmer skal det

Læs mere

EFTERSØGNING 2 1 august 2019 / FO

EFTERSØGNING 2 1 august 2019 / FO : Min: 300 point Max: 360 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til side, således

Læs mere

DM for redningshunde. Regelsæt pr. 17. februar 2009

DM for redningshunde. Regelsæt pr. 17. februar 2009 DM for redningshunde Regelsæt pr. 17. februar 2009 INDHOLD Generelle bestemmelser... 4 Eftersøgning / ruinsøg... 6 Lydighed... 8 Færdighed... 16 Sporsøg... 18 Feltsøg... 22 Rundering... 24 Point og prædikater...

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant ved mønstringsprøve

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant ved mønstringsprøve UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Figurantarbejde ved mønstringsprøve 2 Hundeførerfigurantkursus 1151 Marts 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne virke som figurant

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO : Min: 300 point Max: 360 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til side, således

Læs mere

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN E-klassen ELITE-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 1,5 = 15 2. Stå 10 x 1 = 10 Sid 10 x 1 = 10 Dæk 10 x 1 =

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN E-klassen ELITE-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 1,5 = 15 2. Stå 10 x 1 = 10 Sid 10 x 1 = 10 Dæk 10 x 1 = DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN ELITE-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 1,5 = 15 2. Stå 10 x 1 = 10 Sid 10 x 1 = 10 Dæk 10 x 1 = 10 3. Gruppeafdækning 10 x 1 = 10 4. Apport 1. apport 10 x 1

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Almindelig hjælp til politiet, LPU 1, 1033 Lovpligtig uddannelse, modul 1, 1000 Udgivelse Marts 2014 2. FAGETS MÅL Formålet med uddannelsen er, at kursisten som enkeltmand

Læs mere

Runderingsteori Klaus Buddig

Runderingsteori Klaus Buddig Introduktion til rundering. Indledning Runderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande, indtil hundeføreren kommer frem.

Læs mere

Modulopbygget Basisuddannelse

Modulopbygget Basisuddannelse 1 opbygget Basisuddannelse Formål Formålet med uddannelsen er at orientere deltagerne om de krav og forventninger, der stilles til frivillige i beredskabet Formålet med uddannelsen er endvidere at give

Læs mere

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO FORSVAR 1 GENERELT: For at træne på FORSVAR 1 skal man have bestået BGK 2. Man starter i laveste klasse, som så skal bestås for at rykke til næste klasse. Hvis der bruges momenter fra andre programmer

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Operativ anvendelse af hjemmeværnshunden Hundeførerfunktionskursus 1150 Udgivelse Marts 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige grundlag for at kunne anvende

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

E-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN

E-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN E-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING ELITE-KLASSEN 90 E-Klassen ELITE-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 1,5 = 15 2. Stå 10 x 1 = 10 Sid 10 x 1 = 10 Dæk 10 x 1 = 10 3. Gruppeafdækning 10 x 1 = 10 4. Apport

Læs mere

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS Bilag 1 Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS 2006 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af

Læs mere

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 8, maj 2009 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet

Læs mere

Gældende bestemmelser Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed

Gældende bestemmelser Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed Maj 2010 1 af 16 Indledning Brugshunderådet tilbyder følgende kurser: Træner- og figurantkurser Disse kurser retter sig mod kredsenes trænere, figuranter og

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Operativ anvendelse af hjemmeværnshunden Hundeførerfunktionskursus 1150 Hundeførerinstruktørkursus 1105 Udgivelse Marts 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten det nødvendige

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp A. Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp A. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 6 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet er at

Læs mere

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

Nyt brugsprøveprogram V/ BHR Vivi Gilsager

Nyt brugsprøveprogram V/ BHR Vivi Gilsager V/ BHR Vivi Gilsager V/ BHR Vivi Gilsager IPO bliver til IGP Prøvesæson = Weekend og helligedage Minimums deltager = 4 V/ BHR Vivi Gilsager Prøvetyper: UHP IBGH 1 til 3 (Færdselsprøve i 3 sværhedsgrader)

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp B Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp B Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker,

Læs mere

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan 4 timer

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan 4 timer Uddannelsesplan 4 timer Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en

Læs mere

Hundeførerdag. Uddannelsesudvalget Kreds 1 Søndag den 7. oktober Astrup-Sønderskov Friskole Skolestien 2, Astrup.

Hundeførerdag. Uddannelsesudvalget Kreds 1 Søndag den 7. oktober Astrup-Sønderskov Friskole Skolestien 2, Astrup. Hundeførerdag 2018 Uddannelsesudvalget Kreds 1 Søndag den 7. oktober 2018 Astrup-Sønderskov Friskole Skolestien 2, Astrup 9800 Hjørring Tidsplan for søndag 7. oktober 2018 Program for dagskurserne: 08.00-08.30

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2015

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2015 Redning Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2015 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2015 Nedenfor er anført vejledende plan for den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse, der

Læs mere

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING A-KLASSEN A-klassen

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING A-KLASSEN A-klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING A-KLASSEN A-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 1 = 10 2. Stå 10 x 1 = 10 Sid 10 x 1 = 10 Dæk 10 x 1 = 10 3. Gruppeafdækning 10 x 1 = 10 4. Apport: 1. apport 10 x 1 = 10 2. apport

Læs mere

Kommunikation. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Kommunikation

Kommunikation. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Kommunikation Kommunikation Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Kommunikation 2011-2013 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Kommunikation 2011-2013 Nedenfor er anført plan for den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse,

Læs mere

Grundkursus i førstehjælp

Grundkursus i førstehjælp Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 6, side 1 Grundkursus i førstehjælp Formål Formålet med uddannelsen er, at deltagerne tilegner sig teoretisk forståelse

Læs mere

Introduktionsuddannelse

Introduktionsuddannelse Bestemmelser for lokalt bestemte uddannelser Marts 2009 ved Beredskabsstyrelsen Hedehusene side 1 Introduktionsuddannelse Formål Formålet med uddannelsen er, at give deltageren den nødvendige viden om

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved trafik-

Læs mere

Generelle bestemmelser

Generelle bestemmelser Generelle bestemmelser Alle øvelser udføres under dommerens kommando. Der må ikke anvendes skarpt halsbånd, og hunden må ikke afstraffes før/under eller efter øvelserne. Hunden skal være i line mellem

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne for indsatspersonalet

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker,

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 6, maj 2009 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp B

Rutinering i livreddende førstehjælp B 1 Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker, der medfører nedsat

Læs mere

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-Klassen

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 2 = 20 2. Stå 10 x 1 = 10 3. Sid 10 x 1 = 10 4. Dæk 10 x 1 = 10 5. Apport 10 x 1,5 = 15 6. Spring 10 x 1,5 = 15 7. Fremadsendelse

Læs mere

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING C-KLASSEN C-Klassen

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING C-KLASSEN C-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING C-KLASSEN C-KLASSEN 1. Lineføring 10 x 2 = 20 2.Stå 10 x 1,5 = 15 3.Sid 10 x 1,5 = 15 4.Dæk 10 x 1,5 = 15 5.Apport 10 x 2 = 20 6.Spring 10 x 1,5 = 15 7.Rundering 10 x

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVER ABC BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC I programmet er kun ABC prøven beskrevet. Begynderprøve B skal udføres og bedømmes som beskrevet i Begynderprøve ABC gruppe B. Begynderprøve

Læs mere

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7 Uddannelsesplan Elementær brandbekæmpelse Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne brandforebyggelse

Læs mere

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7 Uddannelsesplan Elementær brandbekæmpelse Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne brandforebyggelse

Læs mere

Aabenraa og Omegns afdeling

Aabenraa og Omegns afdeling - 1 - KÅRINGSPROGRAM Øvelser: (1) Lineføring Hunden skal føres på venstre side af føreren, således at dens højre skulder er ud for førerens venstre knæ. Hunden skal uden kommando sætte sig ved førerens

Læs mere

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker.

Læs mere

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU PTRTAK DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU PTRTAK DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan GPU DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Grundlæggende Patruljeuddannelse - Patruljetaktik FAGPLAN B. Kort navn GPU C. Formål Uddannelsen skal give den enkelte soldat

Læs mere

Grunduddannelse Indkvartering - Forplejning

Grunduddannelse Indkvartering - Forplejning i redningsberedskabet 2. del, afsnit 13, side 1 Grunduddannelse Indkvartering - Forplejning Formål: Formålet med uddannelsen er at give deltageren den viden og de færdigheder samt holdninger, der sætter

Læs mere

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde almindelig førstehjælp ved alvorlige

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2017

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2017 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2017 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2017 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne for indsatspersonalet

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte-Lunge-Redning

Læs mere

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

ALMINDELIGE BESTEMMELSER ALMINDELIGE BESTEMMELSER 1. KÅRINGER: Hunde, der fremstilles til kåring, skal være stambogsført i Dansk Kennel Klub og være en brugshunderace. Hvilke racer, der kan kåres, fremgår af Dansk Politihundeforenings

Læs mere

International PrøveOrdning for Redningshunde IPO-R

International PrøveOrdning for Redningshunde IPO-R International PrøveOrdning for Redningshunde Gyldig fra 2012 IPO-R 1 Forord Dette hæfte indeholder dele af de internationale redningshundeprøver (IPO-R), som er udarbejdet af Federation af Cynologique

Læs mere

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2011

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2011 Redning Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2011 Redning/Vedligeholdelsesuddannelse Redning 2011 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2011 Nedenfor er anført vejledende plan for

Læs mere

Uddannelsesplanlægning

Uddannelsesplanlægning Uddannelsesplanlægning 2018 To simple principper 1. Minimer muligheden for, at hunden laver fejl 2. Lær hunden præcis den adfærd, som du ønsker 1 Udfordringen To overordnede krav til vores undervisning:

Læs mere

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2014

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2014 Redning Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2014 Nedenfor er anført vejledende plan for den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse, der

Læs mere

Holdplan Forår der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/

Holdplan Forår der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/ Holdplan Forår 2019 - der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/5 2019. Mandage: Hold 426 Begynderhold alt optaget 1/4 2019 kl. 17-18 6/5 2019 Ingen træning 3/6 2019 kl. 17-18 8/4 2019 kl. 17-18

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6 Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

Uddannelse i fødevarehygiejne

Uddannelse i fødevarehygiejne Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser JULI 2004 i redningsberedskabet Uddannelse i fødevarehygiejne Formål Formålet med uddannelsen er at give deltageren en sådan viden og sådanne færdigheder,

Læs mere

Der kan opnås 99 point. for at bestå bedømmelse 1 skal der opnås mindst 77 point.

Der kan opnås 99 point. for at bestå bedømmelse 1 skal der opnås mindst 77 point. Generelle bestemmelser: Alle øvelser udføres under dommerens kommando.der må ikke anvendes skarpt halsbånd, og hunden må ikke afstraffes før/under eller efter øvelserne. Hunden skal være i line mellem

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6005 DeMars DIR D 02342097 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6005 DeMars DIR D 02342097 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6005 DeMars DIR D 02342097 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6005 Bevogtning fred. B. Kort navn BEVFCOBJ FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte enheden i stand til

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6080 DeMars DIR D DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6080 DeMars DIR D DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6080 DeMars DIR D 02624586 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6080 Områdeopklaring B. Kort navn OMROPK FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte MOTOVDEL i stand til

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2018 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere

Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line.

Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line. Fællesbestemmelser - lydighed FÆLLESBESTEMMELSER FOR LYDIGHEDSØVELSERNE 1 6 Alle øvelser udføres uden line fri ved fod. Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line.

Læs mere

Hold 462 Fortsætterhold - ALT optaget Instruktør: Helle Huber Stenberg August September Oktober November

Hold 462 Fortsætterhold - ALT optaget Instruktør: Helle Huber Stenberg August September Oktober November Foreløbig Holdplan Efterår 2019 - der tages forbehold for ændringer Opdateret d. 25/9 2019 Mandage: Hold 460 Begynderhold/Hvalpehold Alt optaget November 5/8 2019 kl. 17-18 2/9 2019 kl. 17-18 7/10 2019

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Den samlede uddannelsesplan for Føring ved redningsopgaver

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6, nov 2006 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE INSTRUKTØRUDDANNELSE OMRÅDE 6

GRUNDLÆGGENDE INSTRUKTØRUDDANNELSE OMRÅDE 6 GRUNDLÆGGENDE INSTRUKTØRUDDANNELSE OMRÅDE 6 Version 1.2 September 2014 Klaus Buddig side 1 af 9 Indhold FUNKTIONSBESKRIVELSE.... 3 FUNKTIONSBESKRIVELSE FOR OMRÅDEINSTRUKTØRERNE UNDER DANSK POLITIHUNDEFORENING....

Læs mere

Uddannelsesudvalget Kreds 6

Uddannelsesudvalget Kreds 6 Uddannelsesudvalget Kreds 6 Brush Up kurser for uddannede trænere Brush Up kurser 2017 Her er kredsens tilbud af brush up kurser for uddannede trænere. Kurserne er for trænere, der gerne vil holde sig

Læs mere

Navn Mål Indhold Gennemførelse og kontrol Henvisninger og hjælpemidler

Navn Mål Indhold Gennemførelse og kontrol Henvisninger og hjælpemidler Lektionsoversigt 6031 Lek nr. 1 1t kommandodeling ORG, PSN OPG Efter LEK skal soldaten kunne genfortælle: kommandodeling ORG, PSN i kommandodeling OPG. Til sin rådighed har kursisten egne og udleverede

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig Uddannelse, modul 2 (HHV, FHV, MHV)

LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig Uddannelse, modul 2 (HHV, FHV, MHV) LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig Uddannelse, modul 2 (HHV, FHV, MHV) Almindelig til Politiet Udarbejdet af: HVS AG LPU Dato og år: 01 OKT 2016 Side 1 af 15 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 Beskrivelse

Læs mere

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2017

Redning. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2017 Redning Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2017 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Redning 2017 Nedenfor er anført vejledende plan for den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse, der

Læs mere

Mogens Eliasen: "HjerneGymnastik for Kvikke Hunde" Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse

Mogens Eliasen: HjerneGymnastik for Kvikke Hunde Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse 1 Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse Introduktion Hunde strækker sig, når de rejser sig op og gør klar til at bevæge sig De sætter forbenene så langt frem, som de kan nå, sænker

Læs mere

DKK s Schweisshundeudvalg. Schweissprøveregler

DKK s Schweisshundeudvalg. Schweissprøveregler DKK s Schweisshundeudvalg Schweissprøveregler Godkendt af DKK december 2007 1 1 Schweissprøvernes formål Side - stk. 1 3 - stk. 2 3 - stk. 3 3 - stk. 4 3 2 Hvem kan afholde prøver 3 3 Sporenes opbygning

Læs mere

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V)

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) Prøven består af 3 grupper A sporarbejde 100 point B lydighedsarbejde 100 point C forsvarsarbejde 100 point 300 point Almindelige bestemmelser: IPO-V er udarbejdet af

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6086 Eskortetjeneste 1 B. Kort navn ESKORTE 1 FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte enheden i stand

Læs mere

Funktionsbestemt tilvalgsuddannelse - frivillige, LANDMOBILT MÅLEBEREDSKAB

Funktionsbestemt tilvalgsuddannelse - frivillige, LANDMOBILT MÅLEBEREDSKAB i redningsberedskabet 2. del, afsnit 51, side 1 Funktionsbestemt tilvalgsuddannelse - frivillige, LANDMOBILT MÅLEBEREDSKAB Formål Formålet med uddannelsen er at give den frivillige en sådan viden og sådanne

Læs mere

Danmarks civile Hundeførerforening

Danmarks civile Hundeførerforening Danmarks civile Hundeførerforening Odder DcH er en hundesportsforening for ALLE. Vi skeler ikke til racer, stor som lille. Uanset om det er en blanding eller en stambogsført hund, er alle velkomne. Dog

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN GPU OVTJ DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN GPU OVTJ DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN GPU OVTJ DEC 2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 FAGPLAN A. Langt navn Grundlæggende Patruljeuddannelse Overvågningstjeneste B. Kort navn GPU OVTJ C. Formål Faget skal give soldaten en

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Grundtræning af hunde i de feltmæssige discipliner Hundeførerfunktionskursus 1153 Juli 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten en sådan viden og færdighed i at kunne

Læs mere

Grunduddannelse af trænere i DcH Uddannelsens opbygning og indhold Udarbejdet af Landsuddannelsesudvalget Opdateret og gældende fra 2014

Grunduddannelse af trænere i DcH Uddannelsens opbygning og indhold Udarbejdet af Landsuddannelsesudvalget Opdateret og gældende fra 2014 1 Danmarks civile Hundeførerforening KREDS 3 Uddannelsesudvalget Grunduddannelse af trænere i DcH Uddannelsens opbygning og indhold Udarbejdet af Landsuddannelsesudvalget Opdateret og gældende fra 2014

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9 Uddannelsesplan Side 1 af 9 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6076 DeMars DIR D DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6076 DeMars DIR D DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6076 DeMars DIR D 02624393 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6076 Kampeksercits og formationer 3 B. Kort navn KEKSFORM 3 FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte MOTOVDEL

Læs mere

Lille nordisk program og Nordisk program

Lille nordisk program og Nordisk program Lille nordisk program og Nordisk program August 2018 Side 1 af 32 Forord og indhold Dette programskrift indeholder en beskrivelse af de danske programmer: Lille nordisk program i sporsøg og rundering Nordisk

Læs mere

Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2007

Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2007 Bilag 1 Retningslinier for Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2007 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af Grund- og Funktionsuddannelse

Læs mere

BHR 18. september 2013

BHR 18. september 2013 Opdateringer til konkurrenceprogram 2012 samt bedømmelses beslutninger truffet på dommermøder. 28 09 2011 Besked udsendt af DKK BHU 14 01 2012 DKK Dommermøde 02 02 2013 DKK Dommermøde 24 08 2013 Dommermøde

Læs mere

8500 Undervisningsteori

8500 Undervisningsteori Hjemmeværnsskolen 8500 Undervisningsteori Studiemateriale 5 HVS 8500-005-21 FEB 2011 Lektion 5: Delmål og delkontrol Feedback Lektionsplan for en vedligeholdelseslektion med delmål Har du forslag til ændringer

Læs mere