NATURPLAN FOR STENSMARK. Natur- og vildtplejekonsulent Lars Skou Gleerup. Århus Amt v. Lasse Werling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATURPLAN FOR STENSMARK. Natur- og vildtplejekonsulent Lars Skou Gleerup. Århus Amt v. Lasse Werling"

Transkript

1 NATURPLAN FOR STENSMARK Udarbejdet af: Ejer Robert Ric-Hansen Natur- og vildtplejekonsulent Lars Skou Gleerup Århus Amt v. Lasse Werling

2 1. Indledning og formål Naturplanen er udarbejdet som en del af et pilotprojekt med titlen Naturplaner på landbrugsbedrifter. Formålet med projektet er at demonstrere, at naturplaner kan være et nyttigt værktøj i driftsledelsen. Det gennemføres i 10 landboforeninger over hele landet med forskellige bedriftstyper og emner. Effekten af naturplanerne i form af iværksatte tiltag og ændringer følges over to år. Det kan være arealmæssige udlægninger såsom beskyttelseszoner, brak, plantninger m.v. Ligeledes ændret anvendelse og drift af dele af ejendommen. På Djursland har projektet særlig fokus på deciderede produktionslandbrug domineret af ret store marker og forholdsvis mindre naturindhold. Formålet er at afprøve naturplaners muligheder og effekt i det dyrkede land. Det undersøges om man med en naturplan kan sikre og fremme naturindholdet samtidig med en rationel og rentabel drift. Netop fordi det moderne landbrug er præget af en meget effektiv markdrift, er det vigtigt at pege på de muligheder der er for at beskytte og pleje naturen på ejendommen LandbrugsNaturen. Naturplanen er dels en status over ejendommens naturværdier, dels et idékatalog til hvordan naturindholdet kan bevares, forbedres eller øges på ejendommen. Planen omfatter de forslag og anbefalinger der blev drøftet på et gårdbesøg i august Naturplanen omhandler ikke skoven, men koncentrer sig om det åbne land. Dog medtages skovbrynet mod markerne, da denne randzone er en del af det tilstødende landskab. Naturplaner tager afsæt i Brandmandens lov hvor prioriteringen er følgende: 1. Bevar det endnu uskadte 2. Reducer den skadelige virkning 3. Genopret delvist ødelagte områder 4. Nyetablér i sammenhæng med eksisterende natur Eksisterende biotoper og halvnaturområder søges bevaret og beskyttet. Om muligt skabes ny natur i sammenhæng med eksisterende natur på naboarealer. 2. Ejendomsbeskrivelse Stensmark ejes og drives af Robert Ric-Hansen. Ejendommen ligger meget flot direkte ud til Kattegat ved Fornæs, den østligste spids af Djursland. Selve gården ligger inde i gammel løvskov centralt på arealet i det ellers åbne kystlandskab. Langs kysten mod øst udgøres ejendommen af et langstrakt strandengs- og overdrevsareal. Mod vest er Stensmark Bæk ejendomsgrænse. Markerne ligger systematisk som en stor regulær dyrkningsflade. Jorden er lerblandet sandjord (JB 4) og let dyrkbar. Hovedadgangsvejen til Stenmark er fra syd gennem en lang og flot allé af Seljerøn. På det historiske kort (Bilag 1) ses at gården gennem mange år har haft det nuværende udseende og fordeling mellem dyrket jord og strandengen. Stensmark er på 225 ha, hvoraf godt 150 ha dyrkes i omdrift med korn, raps, ærter og fabriksroer. Godt 36 ha udgøres af strandeng og overdrev, mens der er ca. 25 ha. skov. Der er en svinebesætning på ca. 120 søer med salg af smågrise. For tiden søges om udvidelse, med henblik på opfedning af egne smågrise.

3 2. Områdeudpegninger Den helt kystnære beliggenhed medfører en række udpegninger og beskyttelser: Hele ejendommen er udpeget som Område af særlig landskabelig interesse og som Bevaringsværdigt kulturmiljø i Regionplan 2001 (jf. Bilag 2). Hele kyststrækningen er fredet, ligesom strandbeskyttelseslinien på 300 meter rækker langt ind på ejendommen (jf. Bilag 3). Næsten hele ejendommen er udlagt som område hvor skovrejsning er uønsket (jf. Bilag 4). Disse områdeudpegninger hindrer ikke almindelig landbrugsdrift, men skal sikre det åbne kystlandskab og forhindre f.eks. tilplantning i større omfang. Omkring skoven og langs kystskrænten findes en række beskyttede jord- og stendiger (jf. Bilag 2). Strandenge og overdrev er beskyttet efter 3 i Naturbeskyttelsesloven. Der er endvidere to beskyttede gravhøje. Den ene en meget undseelig nord for gården og en inde i skoven (jf. Bilag 5) Arealet øst for Stensmarkvej er udpeget som SFL-område. Her er der mulighed for at indgå 5 eller 10-årige MVJ-aftaler (jf. Bilag 6). 3. Beskrivelse af naturelementer I det følgende beskrives ejendommens nuværende naturområder og de mulige nye der blev besigtiget på gårdbesøget. Herunder den nuværende tilstand, fremtidige målsætning og forslag til pleje eller udførsel af opgaver. Naturelementernes numre henviser til ejendomskortet, hvor deres beliggenhed er indtegnet. Kortet kan med fordel betragtes sammen med teksten. Det efterfølgende resuméskema giver en kortfattet oversigt over samtlige punkter. 1: Strandeng Nord, 9,5 ha Ovenfor kystskrænten er der dyrkede marker der afgrænses af jorddiger (jf. pkt. 4), som udgør en vegetationsdækket bræmme mellem mark og overdrev. Gammel ret tør strandeng/ strandoverdrev der gennem mange år er afgræsset med kreaturer. Ret kort vegetation med kun enkelte tjørnebuske. Denne nordlige del udgør 9,5 ha. i en ca. 100 meter bred bræmme langs ca.1 km af kysten. Registreret som 3-areal i Naturbeskyttelsesloven. Det betyder, at den fortsatte drift af arealet må fortsætte uhindret, men at der skal søges tilladelse til ændringer af tilstanden hos amtet. I amtets naturkvalitetsplan er arealet givet den højeste A- målsætning for en særlig typisk natur eller sjældne dyr og planter. Ind til for år siden havde Stensmark selv kreaturer der græssede strandengen. De senere år er græsningen udlejet.

4 Strandengen og overdrevsskrænterne ønskes fastholdt med græsning, uden gødskning og tilskudsfodring. Det nuværende græsningstryk vurderes at være passende. Det sikre en lav og lysåben vegetation, der tilgodeser en række fugle og insekter samt det rent landskabelige. Strandengen (1 og 2) er sammen med skoven klart ejendommens kernenatur som bør beskyttes og plejes. Arealet er netop tilmeldt MVJ-ordningen Miljøvenlig drift af græs- og naturarealer. Det betyder at der ikke gødskes og sprøjtes og interval for græsningstryk fastsættes af amtet. Indsatsen består derfor i blot at fortsætte den hidtidige drift. Græsningstrykket vurderes løbende og tilpasses om nødvendigt. Det er naturligvis også afhængigt af vækstsæsonen. Den tilmeldte 5-årige MVJ-ordning giver tilskud for at ophører med gødskning og sprøjtning samt fastholde afgræsningen. Når strandengen og overdrev ikke gødes fremmes en artsrig vegetation af blomsterplanter og græsser. Heriblandt flere sjældne arter. Det er vigtigt at fastholde og evt. udbygge den udyrkede bræmme langs overkanten af skrænten, for at beskytte mod gødskning og afdrift af sprøjtemidler fra markdriften. 2: Strandeng Syd, 27,1 ha Ovenfor kystskrænten er der dyrkede marker der afgrænses af jorddiger (jf. pkt. 4), som udgør en vegetationsdækket bræmme mellem mark og overdrev. Gammel ret tør strandeng/strand-overdrev der gennem mange år er afgræsset med kreaturer. Denne sydlige del er på 27,1 ha. med meget stejle skrænter mod vest. Jorddiget, den stejle skrænt og den flade forstrand Ud mod stranden er der ret kort vegetation med spredte tjørnebuske. Selve overdrevsskrænten og et stykke foran denne er under tilgroning med tornblad, gederams og tjørn. Strandengen gødes i moderat omfang. Registreret som 3-areal i Naturbeskyttelsesloven. Det betyder, at den fortsatte drift af arealet må fortsætte uhindret, men at der skal søges tilladelse til ændringer af tilstanden hos amtet. I amtets naturkvalitetsplan er arealet givet den højeste A-målsætning for en særlig typisk natur eller sjældne dyr og planter.

5 Ind til for år siden havde Stensmark selv kreaturer der græssede strandengen. De senere år er græsningen udlejet. Yderligere tilgroning ønskes forhindret og særligt skrænten bør holdes lysåben. Græsning opretholdes. Om muligt undlades gødskning. Jf. pkt. 1 om kernenatur. Enkeltstående og smågrupper af hvidtjørn kan bevares som dækning og variation. Begrænsning/rydning af de større krat af tornblad og gederams påbegyndes, som tid og økonomi tillader. Græsningstrykket bør muligvis øges, for at forhindre genvækst. På skrænten må denne rydning ske manuelt. Græsningstrykket vurderes løbende og tilpasses om nødvendigt. Det er naturligvis også afhængigt af vækstsæsonen. Arealet kan som nord-delen tilmeldes MVJ-ordningen Miljøvenlig drift af græs- og naturarealer. Det betyder at der ikke gødskes og sprøjtes og interval for græsningstryk fastsættes af amtet. Der kan muligvis opnås tilskud til rydning af krat. Når strandengen og overdrev ikke gødes fremmes en artsrig vegetation af blomsterplanter og græsser. Heriblandt flere sjældne arter. Omvendt er det væsentligt for husdyrproduktionen at råde over harmoniarealer, som strandengen tæller med til. Dog gødes den ikke nødvendigvis så meget som den giver ret til. Det er vigtigt at fastholde og evt. udbygge den udyrkede bræmme langs overkanten af skrænten, for at beskytte mod gødskning og afdrift af sprøjtemidler fra markdriften. Naturelementer nr. 3: Nyt vandhul, m 2 Mod sydøst mindre løvskov. Mod vest dyrket mark og nordøst brak. Lavning i skel mellem en dyrket mark og brakjord. Det vil være en fin placering af et vandhul, som kystens fugleliv kan benytte. Desuden med god forbindelse til den lille skov og via et levende hegn op til skoven ved gården. Arealet er omfattet af strandbeskyttelseslinien på 300 m. Naturplanmål At skabe et varieret vandhul til gavn for dels vandfugle dels skovens og markens dyreliv. Vandhullets placering på brakmark omgivet af en udyrket zone sikre mod påvirkning fra markdriften. Arealet kan hegnes med til kreaturgræsning. Afgræsses en del af bredzonen hæmmes tilgroning og vadefugle sikres gode forhold. Alternativ afpudses noget af bredzonen hvert år, hvilket kan kombineres med braklægning. Vandhullet udformes så det falder naturligt ind i terrænet, med bugtede bredder. Dybere partier med vanddybde på ca. 1,5 meter og fladvand langs bredden (flade anlæg 1:5-1:3). Det opgravede materiale udjævnes på de omkringliggende markarealer, således at bredderne bliver jævnt

6 skrånende og går naturligt over i det omgivende terræn. Ved anlægget tilstræbes i det hele taget, at følge terrænkurverne og opnå et naturligt udseende af vandhullet og dets omgivelser. Se vedlagte folder om vandhuller. Dræn kortlægges og der graves pejlehuller for at vurdere vandstanden på arealet. Der søges planlovstilladelse hos Grenå kommune samt dispensation fra Strandbeskyttelseslinien hos Århus Amt. Det er vurderingen at det ikke skulle give problemer, hvis vandhullet udformes som ovenfor beskrevet. Opnås tilladelserne etableres vandhullet et af de kommende år. Pleje i form af afgræsning/slåning af dele af bredzonen. Om nødvendigt fjernelse af eksempelvis dunhammer, hvis de indvandrer. Der kan søges tilskud til etablering af vådområder fra jagttegnsmidlerne hos Skov- og Naturstyrelsen. Ansøgningsfristen er næste gang 1. september Der gives mellem og kr. per ansøgning. Der er knyttet nogle betingelser til tilskuddet. Bl.a. skal tilladelser være opnået. Ansøgningsskema vedlægges. Vand er en klar mangelvare på ejendommen. Der er ingen vandhuller i dag og etablering af vådområder vil give et stort naturmæssigt løft. Naturelementer nr. 4: Jord- og stendiger Digerne ligger dels omkring skoven dels langs markerne ovenfor kystskrænten. Altså i skel mellem dyrkede marker og skov hhv. overdrevsskrænten. Digerne er bevaret og de fleste steder holdes en god afstand ved jordbehandling. Netop fordi der er skov og skrænt på den anden side, har der ikke været noget ønske om at nedlægge dem. Hovedparten af digerne er beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens 4. Vegetationen på digerne er påvirket af gødning og pesticidafdrift fra markerne. Den er præget af tolerante og aggressive arter som kvik, nælder m.v. Dog er der også spændende arter som f.eks. Sct. Hansurt, der typisk findes på diger og strandvolde. At bevarer digerne og så vidt muligt sikre dem mod påvirkning fra dyrkningen. Hvis realistisk, så ved udlægning af beskyttelseszoner langs digerne. Sct. Hansurt på jorddige Aftalt ønskede tiltag inden for de 1-2 år Det forsøges at undgå sprøjtning af digerne, ligesom spredning af gødning undgås på selve diget. Digerne har dog ikke så høj prioritet hos ejeren.

7 Der udlægges muligvis beskyttelsesbræmmer i form af brak eller sprøjte- og gødningsfrie randzoner. En nem måde er blot at lukke den yderste bom-sektion på marksprøjten. MVJ-ordningen Ekstensive Randzoner udbydes pt. kun langs vandløb/søer i Århus amt. Den udvides formentlig til også at gælde langs småbiotoper som f.eks. diger og hegn. Der kan i dag braklægges i 10 meter striber. Muligvis bliver det senere tilladt ned til 5 meter striber. Det vil gøre det mere realistisk at udlægge brak langs digerne. Digerne tjener som levesteder for dyr som firben, brud og mus samt en række insekter. Agerhønen bruger diger og markskel til dækning og redeskjul. Mange karakteristiske plantearter trives på diger der ikke gødes og sprøjtes. Naturelementer nr. 5: Brakstriber Dyrkede marker. Brakken skaber forbindelse mellem biotoper. Åbne dyrkede markflader med lille variation. Brakstriber skal opbryde de store marker og skabe ledelinier. Målet er at skabe større variation i agerlandet og bedre forbindelse i mellem naturelementer. Konkret ønskes det at sikre agerhøns og andre markfugle gode redeskjul, dækning og fødemuligheder. Der kan etableres forskellige modeller: Brakstriber, insektvolde, solitære træer eller smågrupper af buske, alt efter hvad der ønskes og hvor permanent skellet ønskes. Aftalt ønskede tiltag inden for de næste 1-2år I mark 5 udlægges meter brakstribe fra hjørnet af skoven ned til plantningen langs stranden (pkt. 7). I første omgang etableres striberne med græsblanding eller som spildfrøbrak. Efterfølgende kan der laves insektvolde og/eller solitære træer. I mark 5 vil 3-5 enkeltstående ege blive meget flot. Bilag om insektvold og vildtvenlig brak vedlægges. Aftalt ønskede tiltag inden for de næste 5-10 år Der udlægges om muligt flere brakstriber. Særligt hvis det bliver tilladt med 5-10 meters bredde. Det er kun realistisk i de ret faste skellinier. Braklægning som beskrevet ovenfor. Her kan en brakstribe eller insektvold opdele dyrkningsfladen

8 Naturelementer nr. 6: Nyere levende hegn Dyrkede marker på minimum den ene side. Bl.a. ved radioantennen og langs landingsbanen.. Meget tætte og massive tre-rækkede blandede løvtræshegn. Ca. 10 år gamle. Bestandstræer (eg) og buskene står meget tæt og trykkes. At sikrer varierede og stabile hegn med bunddækning og en god kant mod marken. Hegnede må gerne udvikles mod frodige hegn primært af buske/småtræer med fuldkronede egetræer over. En udyrket bræmme/kant langs hegnet giver levesteder for insekter og fugle som f.eks. agerhøns. Væsentlig udtynding for at sikre buskene og egetræer. Der skal fjernes en del træer og evt. voldsomme buske. Hjemmehørende danske buske prioriteres som de blivende. Udtynding når det skønnes nødvendigt. Kan tiden afses er det ofte bedre at tynde lidt af flere gange. Der bør holdes god afstand ved dyrkningen. Evt. kan smalle brakstriber udlægges langs hegnene (jf. pkt. 4). Den nødvendige udtynding kan virke voldsom, men er vigtig for at sikre et godt og varieret hegn på sigt. Vildtmæssigt bliver hegnene bedre hvis der er en lodden kant langs dem. Naturelementer nr. 7: Plantning, ca. 0,5 ha Mod øst strandeng, mod vest dyrket mark. Ca. 15 år gammel ret tæt plantning langs strandvolden. Primært fyr med blandede løvtræer og buske. Virker noget dominerende og mørk på kanten af strandengen. Plantningen ønskes ændret hen imod en blandet løvtræsbevoksning med en god tæt og lægivende kant. Dels vil det gavne flere dyrearter, dels vil den virke mere naturlig på lokaliteten. Udtynding særligt af fyrretræer, så løvtræerne får plads og lys. Når brynet (fodposen) bliver åben og ranglet, skæres buske og småtræer hårdt ned. Herved sikre tæt bundlæ og en lun midte i plantningen. Evt. plantes buske i kanten eller nogle rækker udenfor. Nyt bryn kan etableres på dyrket mark som non-food plantning med udtagningstilskud. Det kræver min. 0,1 ha, som kan være en blanding af brak og non-food plantning (jf. vedlagte avlerbrev).

9 Vildtplantningsordningen kan anvendes både ved randplantning om eller plantning inde i eksisterende plantninger. Ansøgningsskema vedlagt. Naturelementer nr. 8: Ny plantning, ca. 0,3 ha Mod syd og øst strandeng. Mod vest og nord dyrket mark. Vildtremise plantet for 2-3 år siden i forbindelse med kollektiv læplantning. En lang lysning omkranset af seks-rækket hegn. Formålet for ejeren er at skabe et godt leve- og opholdssted for vildtet. Den tætte randbeplantning skal give en solbeskinnet lysning med godt læ. Lysningen tænkes tilsået med en vildtager. Der udsås vildtager i lysningen med arter der giver føde og insekter til fugle m.v. En del af lysningen kan tilsås med kløvergræs, der holdes ret kortslået. Det sikre føde til haren hen på sommeren. Udtynding og pleje af beplantning. Særligt for at sikre en tæt kant. Danske arter prioriteres. Både af hensyn til vildt og landskab bør plantningen måske ikke blive for høj. Ved at bevare mange buske og småtræer sikres vildt dækning og læ ligesom udsigten over kysten bevares. Naturelementer nr. 9: Rørlagt vandløb Dyrkede marker på begge sider Stensmark bæk der er rørlagt på nær de første 200 meter fra mod nord ved landingsbanen. På den åbne strækning er vandløbet stærkt reguleret og ganske beskedent. Det har en lempet C-målsætning (kun afledning af vand) i Regionplanen. Smågrupper af træer og buske langs bækkens forløb. De vil dels markere bækken og være minibiotoper i marklandet. Det første åbne forløb af bækken

10 På sigt evt. et projekt om frilægning af bækken.. Plantning af tjørn, eg og roser i små klynger. Eg kan plantes i vækstrør for at beskytte mod vildtbid. Sættes egene i en lille klynge af tjørn og roser vil den ofte undgå voldsomme bidskader. De bør plantes i ukrudts fri jord. Enten efter pletsprøjtning eller jordbehandling. Flis, planteplader eller lign. kan dæmpe konkurrencen fra ukrudt. Pleje af træer/buske. Det kan undersøges om kommunen er interesseret i at frilægge vandløbet. Dette vil være et lidt større projekt, som kræver en del administrativ og teknisk arbejde. Da målsætningen er lav (C) vil projektet formentlig ikke have så høj en prioritet. Vildtplantningsordningen til gruppevis plantninger. Jf. pkt. 7. Er der et regulativ for vandløbet kan det indeholde regler om beplantning. Desuden bør der ikke plantes over drænrør, da rødderne kan tilstoppe disse. Naturelementer nr. 10: Brakmarker, eksisterende og fremtidige Pt. ligger brakken primært omkring skoven, med dyrkede marker på den anden side. Flerårige brakmarker primært med græsplantedække. Ret åbne og bare. Nogle steder tidselkolonier. At skabe mere varierede brakmarker der kan give redeskjul, dækning og føde til en lang række arter. Særligt vil ejeren gerne gøre en indsats for agerhøns, harer og småfugle. Punktet er mere generelt og beskriver hvordan brakken gøres mere natur- og vildtvenlig. Aftalt ønskede tiltag inden for de næste 1 2 år Pleje af brakmarkerne med slåning af spor og etablering af vildtstriber. Arealerne får udtagningstilskud. Dette kan både være til braklægning og nonfood træer og buske. Der vedlægges artikler om vildtvenlig brak samt non-food plantning. Gammel brak langs skoven

11 Resumé skema med kort oversigt over de enkelte naturelementer på ejendommen Natur- Type, størrel- / Naturplanmål Aftalte ønskede tiltag element nr. se naturværdi På kort På længere sigt sigt (1 2 år) (2 10 år) 1 Strandeng 3, A-målsat. Afgræsses, åben Sikre varieret lysåben vegeta- Fortsat græsning og 0 N Vurdere græsningstrykket og evt. Nord 9,5 ha kort veg. MVJ 0 N tion og fugleliv tilpasse det 2 Strandeng 3, A-målsat. Afgræsses, Sikre varieret lysåben vegeta- Begræns tilgroning. Om Vurdere græsningstryk og evt. til- Syd 27,1 ha delvis tilgroning, gødskes tion og fugleliv. Evt. 0 N muligt gødskningsophør. pas m 2 3 Vandhul Lavning i mark. Godt varieret vandhul. Kortlæg dræn og vand- Pleje med græsning eller slæt Pt. dyrkning og brak Evt. græsning stand. Etablering. omkring vandhullet 4 Jord/stendiger Fysisk fine jord- og stendiger. Sikring samt mindre påvirk- Særlig påpasselighed ved Evt. undlade få meters sprøjtning Flere km. Påvirket af gødning/pesticider ning af vegetationen gødskning og sprøjtning eller brakstriber langs diger 5 Brakstriber Store åbne markflader uden Striber med flerårig vegetati- Udlæg af 1-2 striber Om muligt flere evt. med solitære (min. 10 m.) dækning og ledelinier on træer 6 Levende hegn Nyere flerrækkede læhegn. Varierede hegn med god kant udtynding for sikring af Udtynding af flere gange ca. 2 km Meget tætte til mark ege og buske Udlæg af beskyttelseszoner 7 Plantning Ca. 15 år gl. Fyr og blandet løv. Mere lysåben løvtræsplant- Tynding særligt af nål. Nedskæring af kant for at sikre ca. ½ ha Ret tæt med lysning/spor ning med tæt bryn Lysstille løvtræer. bundlæ. 8 Ny plantning Få år gammel hegn/remise med Varieret løvtræsplantning Etablering af kløvergræs Tynding og pleje af plantning. 0,3 ha lysning/vildtager i midten. med lun lysning eller vildtager i lysning Sikre brynet/bundlæ. 9 Rørlagt vand- Lempet målsætning (C) Smågrupper af træer/buske Plantning af tjørn, eg og Evt. frilægning af bækken. Kræ- løb 200 m åben, helt reguleret langs forløb. Evt. frilægning buske ver samarbejde med kommune 10 Brak Flerårige brakmarker primært Varieret brak der tilgodeser Brakpleje: Slåning, vildt- Flere hektar omkring skov en lang række arter striber, barjord m.v. Evt. tilskuds- muligheder Er tilmeldt MVJordning Kan tilmeldes MVJ (som Nord) Ved MVJ mistes N-kvote og harmoniareal Tilskud fra jagttegnsmidlerne (SNS) Kræver disp. fra strandbeskyttelseslinien samt planlovstilladelse. Muligvis MVJrandzoner eller brak Måske bliver MVJ-randzoner muligt langs skel m.v. Braklægning pt. Mere realistisk nu hvor brak må 2450 kr/ha være 10 meter og 0,1 ha. Evt. fremover MVJ eller 10 m. brak. Muligvis er værdien af vandløbet for ringe til et åbningsprojekt Brakstilskud Generel beskrivelse af mulighederne på brak

12

Denne lektion omhandler Terrænpleje

Denne lektion omhandler Terrænpleje Kursus for udsættere af fuglevildt Lektion C: Terrænpleje for småvildtet -Beskrivelse af de naturplejetiltag, der opbygger terrænet forud for udsætning af fuglevildt. Udsætterkursus 2014 Vildtpleje beskrives

Læs mere

Biotopplaner. Biotopplaner

Biotopplaner. Biotopplaner Fra 1. april 2010 indførtes der nye regler for udsætning af fasaner og agerhøns, der stiller krav om en sammenhæng mellem mængden af udsatte fugle og arealets størrelse. Samtidig gav de nye regler mulighed

Læs mere

Vejledning til beregningsskema

Vejledning til beregningsskema Bilag 5 Vejledning til beregningsskema Vedlagte skemaer kan benyttes til udregning af driftomkostninger ved etablering af sprøjtefrie randzoner gennem MVJ-ordninger. Der er to skemaer afhængig af hvilke

Læs mere

Soleksponerede arealer. 526 Klippet vegetation 3 Kort græs 1006,513128 690 Klippet vegetation 3 Holdes kort igennem sæsonen 269,607746

Soleksponerede arealer. 526 Klippet vegetation 3 Kort græs 1006,513128 690 Klippet vegetation 3 Holdes kort igennem sæsonen 269,607746 Vinterbiotop Linje 162 Vildtager 3 Afgrøden lades stå uhøstet igennem vinteren 15/16. Tages med i omdrift 16. 498,27353 163 Vildtager 3 Afgrøden lades stå uhøstet igennem vinteren 15/16. Tages med i omdrift

Læs mere

Biologisk mångfald på fältet af Cammi Aalund Karlslund

Biologisk mångfald på fältet af Cammi Aalund Karlslund Biologisk mångfald på fältet af Cammi Aalund Karlslund Indlæg på Temadagen: Rent vatten och biologisk mångfald på gården 25. januari 2011 Nässjö, Sverige Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning.

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Beplantninger Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Marker med læhegn Marker uden læhegn Det ideelle landbrug for vildtet Stort antal markafgrøder gerne 6 forskellige! (også

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til?

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til? Natur- og vildtpleje Mange landmænd og jægere plejer eksisterende natur og etablerer ny natur, men det kan være svært at overskue, hvor man skal starte, og hvilke regler der gælder. Derfor har Danmarks

Læs mere

Naturplan. for Erling & Hanne Rasmussen. En kvægbrugsbedrift der kombinerer landbrugs- og naturmæssige hensyn

Naturplan. for Erling & Hanne Rasmussen. En kvægbrugsbedrift der kombinerer landbrugs- og naturmæssige hensyn Naturplan for Erling & Hanne Rasmussen En kvægbrugsbedrift der kombinerer landbrugs- og naturmæssige hensyn Udarbejdet af: Natur- og planteavlskonsulent Anna Larsen. Agrogården, Landboforeningen for Fyn

Læs mere

Naturplan Ånæssegård okt. 2009

Naturplan Ånæssegård okt. 2009 1 Naturplan Ånæssegård okt. 2009 V. Niels Peter Ravnsborg Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Remiser og tilag

Læs mere

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 6 Favrbjerg Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for?

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Plantekongres 2019 Herning Kongrescenter 16. januar 2019 Miljøstyrelsen Hvorfor hjælpe arter i naturen? At gøre noget godt for

Læs mere

Hjælp de vilde bier på landbrugsejendommen

Hjælp de vilde bier på landbrugsejendommen 7. maj 2018 Hjælp de vilde bier på landbrugsejendommen Som led i Landbrug & Fødevarers naturkampagne 2018 har SEGES fået til opgave at samle en oversigt over evidensbaserede tiltag, som kan fremme og beskytte

Læs mere

I 2008 har kommunerne afgjort 53 sager om heder, mens amterne i 2006 afgjorde 68 sager

I 2008 har kommunerne afgjort 53 sager om heder, mens amterne i 2006 afgjorde 68 sager Analyse af 3 heder Hovedkonklusioner I 2008 har kommunerne afgjort 53 sager om heder, mens amterne i 2006 afgjorde 68 sager Der er overvejende ansøgt om de samme tilstandsændringer i 2006 og 2008, og afgørelsespraksis

Læs mere

Naturkvalitetsplan 2013

Naturkvalitetsplan 2013 Naturkvalitetsplan 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Relevant lovgivning for kommunens administration på naturområdet Registrering af naturarealer (samt beskrivelse af 3-naturtyperne) Principperne i

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Naturplan Granhøjgaard marts 2012

Naturplan Granhøjgaard marts 2012 1 Naturplan Granhøjgaard marts 2012 Jørgen & Kirsten Andersen Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Rydning af

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 06 NAKKEBØLLE FJORDOMRÅDE Nakkebølle Fjordområde er et tidligere kunstigt tørlagt fjordområde, som nu er naturgenoprettet. Området ligger ved den sydøstlige grænse af Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem?

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? v. afdelingsleder Jon Birger Pedersen Brak/ansøgning 2008! Krav om brak suspenderet i 2008 Stadig angive, arealer der

Læs mere

Etablering og pleje af levende hegn

Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Det vildtvenlige hegn er kendetegnet ved.at det er tæt i bunden. Derfor skal man sørge for at pleje hegnet i tide, så buskene får

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Faktaark. Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet. Solitærtræer. Store naturværdier i de gamle træer. Understøtter og forstærker landskabet

Faktaark. Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet. Solitærtræer. Store naturværdier i de gamle træer. Understøtter og forstærker landskabet Faktaark Januar 2013 Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet Solitærtræer Dette faktaark sætter fokus på bevarelsen og nyskabelse af solitærtræer (enkeltstående træer) i landskabet. Mange landmænd

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 102 Lyø Lyø ligger i den sydvestlige del af Det Sydfynske Øhav ud for Horne Land. Øens vestlige og sydlige kyster ligger ud mod Lillebælt mens dens østlige og nordlige kyster

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

De vilde bier i den bornholmske natur

De vilde bier i den bornholmske natur De vilde bier i den bornholmske natur Danmarks Naturfredningsforening Bornholm og Naturhistorisk Forening for Bornholms ekskursion med temaet De vilde bier i den bornholmske natur blev en oplevelse, deltagerne

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 103 Avernakø Avernakø er en del af det Sydfynske Øhav og dækker et areal på omkring 5km 2. Øen ligger med en afstand til kysten af Fyn på 4-4,5km. Mod nord/nordvest ligger Bjørnø,

Læs mere

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11 Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan version: 09.02.11 August 2011 INDHOLD Formål Baggrund Nuværende naturtilstand Fremtidig naturtilstand Beskrivelse af naturplejen Naturtilstand

Læs mere

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 7 Hørbygård Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår VELKOMMEN TIL Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår Lisbeth Shooter Jan Nielsen Kristian Petersen Introduktion Lisbeth Shooter, chefkonsulent og i dag ordstyrer Jan Nielsen, planteavlskonsulent

Læs mere

Naturplan. Skovlygård, januar 2011. V. Michael Bang. Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent

Naturplan. Skovlygård, januar 2011. V. Michael Bang. Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent 1 Naturplan Skovlygård, januar 2011 V. Michael Bang Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Målsætning og beskrivelse

Læs mere

Arealer til bortforpagtning:

Arealer til bortforpagtning: Arealer til bortforpagtning: Delområde Areal Driftsform Markbloknr. Brutto areal (ha) Store Vildmose Ørnefenne 57 Afgræsning /Slæt Økologisk status 547343-86 9,36 Ja 1/1-2019 31/12 Store Vildmose Damfenne

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften

DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften Skab overblik og sammenhæng Plej den natur du har Planlæg den årlige naturpleje Variation skaber liv Giv

Læs mere

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Forslag til Plejeplan for Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Udarbejdet forår 2012 Titel: Forslag til plejeplan for bronzealderlandskabet ved Madsebakke. Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje

Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje Kvægkongressen, Herning d. 1. marts 2010 Heidi Buur Holbeck, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Hvorfor er afgræsningen vigtig? Tilgroning = få plantearter

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til at anlægge en sti igennem en beskyttet mose på matr. nr. 1a Mosbæk By, Giver.

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til at anlægge en sti igennem en beskyttet mose på matr. nr. 1a Mosbæk By, Giver. Hans Christian Andersen Mosbækvej 75 9600 Aars Dato: 27. marts 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-P25-1-19 Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 www.naturstyrelsen.dk www.lf.dk Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne 1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Naturpleje i Natura 2000 NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2014 1 En målrettet indsats for den lysåbne natur i Natura 2000-områderne Denne pjece giver overblik over mulighederne for at søge tilskud til naturvenlig drift

Læs mere

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet OVERBLIK OVER STATUS FOR NATUREN PATTEDYR I AGERLANDET Rådyr Harer Naturen i landbruget,

Læs mere

Erstatningsnatur i kommunerne hvordan håndterer vi det i sagsbehandlingen.

Erstatningsnatur i kommunerne hvordan håndterer vi det i sagsbehandlingen. Erstatningsnatur i kommunerne hvordan håndterer vi det i sagsbehandlingen Kort om Silkeborgmotorvejen Ca. 24 km i Silkeborg Kommune Ca. 22 beskyttede naturområder ( 3) berøres Ca. 20 ha. erstatningsnatur

Læs mere

3.13 DELOMRÅDE 7: SKOVEN I MIDTEN... 24 3.14 TILTAG 7: ANLÆG AF VILDTAGRE... 25 4 PRIORITERING AF ARBEJDSOPGAVER... 26 5 SAMMENFATNING...

3.13 DELOMRÅDE 7: SKOVEN I MIDTEN... 24 3.14 TILTAG 7: ANLÆG AF VILDTAGRE... 25 4 PRIORITERING AF ARBEJDSOPGAVER... 26 5 SAMMENFATNING... 0 Indhold 0 INDHOLD... 0 1 INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL OG INDHOLD... 1 1.2 MÅLSÆTNING... 1 1.3 VILDTETS KRAV... 1 2 STATUS FOR BAKKELUND... 4 2.1 DATAGRUNDLAG... 4 2.2 GENERELT OM BAKKELUND... 4 2.3 TILSKUDSMULIGHEDER...

Læs mere

Sikring af de lysåbne, plejekrævende naturtyper

Sikring af de lysåbne, plejekrævende naturtyper Sikring af de lysåbne, plejekrævende naturtyper Plejekrævende areal: Ca. 244.313 ha (excl. heder) Antal plejekrævende lokaliteter: Ca. 122.500 85 % af de plejekrævende arealer er < 5 ha Næsten 50 % af

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab,

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, der ligger bag Faaborg hvor det strækker sig i sydøst-/nordvestgående

Læs mere

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland arealvise beskrivelser side 1 Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Gjerrild Nordstrand er et strandareal på nordkysten af Djursland. Arealet

Læs mere

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 36 Ordrup Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Sprøjtefrie randzoner

Sprøjtefrie randzoner Sprøjtefrie randzoner Disposition! Politiske mål! Beskrivelse af målsatte vandløb og søer! Fordele ved braklægning! Tilskudsmuligheder gennem MVJ-ordninger! Effekt på natur og miljø! Driftstab! Ukrudts-

Læs mere

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge.

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge. 1 of 5 Notat om naturinteresser indenfor forslag til fredning, Eskerod Dette notat er udarbejdet som støtte for en kommunal stillingtagen til det fredningsforslag, der i februar 2014 er udarbejdet af Danmarks

Læs mere

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012 Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov 4. juni 2012 1 Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov PlanEnergi har som konsulent

Læs mere

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor.

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende på den midterste og østligste del af Als. Området er afgrænset af kysten/fynshav mod

Læs mere

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Områderne er besigtiget af Peter Lange og Bente Sørensen d. 30. oktober

Læs mere

Dispensation til 3 sø

Dispensation til 3 sø Grundejerforeningen Eldrup v/formand Per B. Frederiksen Losvej 3, Ertebølle 9640 Farsø Sendt på e-mail: per@yde-frederiksen.dk Dato: 2. februar 2016 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX s Plads 1 9640

Læs mere

VEJLEDNING OM UDARBEJDELSE AF BIOTOPPLANER OG UDSÆTNING AF FASANER OG AGERHØNS

VEJLEDNING OM UDARBEJDELSE AF BIOTOPPLANER OG UDSÆTNING AF FASANER OG AGERHØNS VEJLEDNING OM UDARBEJDELSE AF BIOTOPPLANER OG UDSÆTNING AF FASANER OG AGERHØNS INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forord 2. Definitioner 3. Hvad er en biotopplan? 4. Betingelser for udsætning af fasaner og agerhøns

Læs mere

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur BEK nr 1236 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 12. august 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Landbrugsstyrelsen, j.nr.17-1264-000002 Senere ændringer

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler. Ansøgningsskema og vejledning til ansøger om tilskudsordningen, 2016.

Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler. Ansøgningsskema og vejledning til ansøger om tilskudsordningen, 2016. Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler. Ansøgningsskema og vejledning til ansøger om tilskudsordningen, 2016. Naturstyrelsen Ansøgning om tilskud til etablering af mindre vådområder.

Læs mere

Påbud om at lovliggøre forholdet med fjernet sø på matr. nr. 9a Sondrup, Ulstrup efter naturbeskyttelseslovens 73 stk. 5.

Påbud om at lovliggøre forholdet med fjernet sø på matr. nr. 9a Sondrup, Ulstrup efter naturbeskyttelseslovens 73 stk. 5. Gunner Krogh Sørensen Bjørnstrupvej 50 Sondrup 9600 Aars Sendt til din e-mail og via digital post Dato: 19. juni 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-K08-172-18

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 101 Bjørnø Bjørnø ligger i den vestlige del af det Sydfynske Øhav i en afstand fra kysten af Fyn og Faaborg på omkring 2,5km. Øen ligger i de indre dele af Øhavet med Horne

Læs mere

Natur i agerlandet som sikrer overlevelse af markvildtet

Natur i agerlandet som sikrer overlevelse af markvildtet Natur i agerlandet som sikrer overlevelse af markvildtet Niels Søndergaard, Jagtfagligchef og Afdelingschef Uddannelses- og Rådgivningsafdelingen Danmarks Jægerforbund, Kalø Viden om vildtforvaltning Vilje

Læs mere

3 dispensation til rydning af pilekrat

3 dispensation til rydning af pilekrat Gunner Krogh Sørensen Bjørnstrupvej 50 Sondrup 9600 Aars Dato: 23. november 2018 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-P25-491-18 Per E. Rasmussen Telefon: 99

Læs mere

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar 2015 Oplæg om Viborg Kommunes erfaringer med statens 3-gennemgang Baggrund om 3-registrering i Viborg Kommune Resultat af statens gennemgang i Viborg Kommune

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

Lovliggørende dispensation til ændring af vandhul

Lovliggørende dispensation til ændring af vandhul John Bock Knudsen Byvej 2 Hjerpsted 6280 Højer Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929197 Mail: grbr5@toender.dk Sags id.: 01.05.08-K08-2-17 Ks:LVN 8. marts 2017 Lovliggørende dispensation til ændring af

Læs mere

Naturstyrelsen har købt et areal ved Ladby ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1).

Naturstyrelsen har købt et areal ved Ladby ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1). Storstrøm J.nr. NST-4161-00037 Ref. MRO Den 17. juni 2013 SKOVREJSNINGSPLAN - LADBYSKOVEN Indledning Naturstyrelsen har købt et areal ved Ladby ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se

Læs mere

Pleje af tørre naturtyper

Pleje af tørre naturtyper Pleje af tørre naturtyper Biolog Hanne Tindal Madsen Agri Nord Natur og Miljø Natur, beskyttelse og pleje Naturtyper Beskrivelse enkelte Danmark Beskyttelse Lovgivning Administration Pleje Typer Praksis

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

Randzoner status på implementering. Peter Ritzau Eigaard NaturErhvervstyrelsen

Randzoner status på implementering. Peter Ritzau Eigaard NaturErhvervstyrelsen Randzoner status på implementering Peter Ritzau Eigaard NaturErhvervstyrelsen Grøn Vækst Lov om randzoner (Lov nr. 591 af 14. juni 2011) er et led i implementeringen af Grøn Vækst. Formål med randzonerne

Læs mere

Bilag 3 Relevante afgrødekoder for miljøtilsagn

Bilag 3 Relevante afgrødekoder for miljøtilsagn Bilag 3 Relevante r for miljøtilsagn Kode Navn Miljøgræs MVJ-tilsagn (0 N), omdrift 248 Permanent græs ved vandboring Udnyttet græs ved vandboring 253 Miljøgræs MVJ-tilsagn (80 N), omdrift Miljøgræs MVJ-tilsagn

Læs mere

Naturplan. Kalø Hovedgård Grenåvej 14 Kalø 8410 Rønde

Naturplan. Kalø Hovedgård Grenåvej 14 Kalø 8410 Rønde Naturplan Kalø Hovedgård Grenåvej 14 Kalø 8410 Rønde Juli 2002 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 1.1 Formål med naturplanen... 1 1.2 Afgrænsning af naturplanen... 1 2. Ejendommen og det omgivende landskab...2

Læs mere

Kommentar gældende for Fællesskema 2019

Kommentar gældende for Fællesskema 2019 Afgrødekoder, der kan bruges på 5- og 20-ige tilsagnsordninger. e r for miljøtilsagn Kode Navn Miljøgræs MVJ-tilsagn (0 N), omdrift 248 Permanent græs ved vandboring 249 Udnyttet græs ved vandboring 253

Læs mere

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt.

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt. Højtliggende dyrket flade Højtliggende dyrket flade 12 Højtliggende dyrket flade ikke endeligt fastlagt Grænse Nøglekarakter Store dyrkede flader inddelt af levende hegn. I landskabet ses også enkelte

Læs mere

NOTAT 6. Anvendelse og pleje af eksisterende og nye vedvarende græsarealer indenfor landbrugsarealet. Beregninger og forudsætninger

NOTAT 6. Anvendelse og pleje af eksisterende og nye vedvarende græsarealer indenfor landbrugsarealet. Beregninger og forudsætninger NOTAT 6 Anvendelse og pleje af eksisterende og nye vedvarende græsarealer indenfor landbrugsarealet. Beregninger og forudsætninger L.B., Det Økologiske Råd 14. september 2014 1 Arealopgørelse vedvarende

Læs mere

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup PALUDAN ApS Hesnæsvej 71 Hesnæs 4850 Stubbekøbing HOLBÆK KOMMUNE Dato: 29. januar 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 3338 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation til oprensning af søer

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Jordbrug. Grønt regnskab med inddragelse af naturværdier. Natur- og miljømæssige forbedringer. Ressource regnskab

Jordbrug. Grønt regnskab med inddragelse af naturværdier. Natur- og miljømæssige forbedringer. Ressource regnskab Af Lisbeth Nielsen og Anna Bodil Hald Et grønt regnskab giver et godt overblik over bedriftens ressourceforbrug i form af gødning, pesticider, energi og vand. Disse fire emner skal som minimum inddrages.

Læs mere

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER oprensning og nyanlæg O ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER GIVER NYT LIV Et vellykket nyt eller oprenset vandhul pynter i landskabet, og beriger din ejendom med nyt liv. I sommerhalvåret går

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af Vandhuller i Favrskov Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på 455 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på 455 ha. Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled Naturstyrelsen, Østsjælland Ref. nakpe Den 1. maj 2014 Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Silva Danica / Jørgen Stoltz, 5993 0216 silvadanica@msn.com Arealbeskrivelse og naturtilstand Strandarealet er karakteriseret som strandmark

Læs mere

LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN

LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN 2013-2025 Fredericia Kommune og volumenstudie November 2017 LIFA PLAN Odense T: 6313 6800 Fredericia T: 7591 1200 Kolding T: 7552 0577 Vejle T: 7641 7100

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet

Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet Side 1 af 8 Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet 1. Baggrund for kataloget Regeringen har i sit regeringsgrundlag Sammen for fremtiden fra juni 2015 skrevet, at den vil fremlægge

Læs mere

STENSGÅRD TORNUM NATUR- OG VILDTPLAN

STENSGÅRD TORNUM NATUR- OG VILDTPLAN STENSGÅRD TORNUM NATUR- OG VILDTPLAN Skovdyrkerforeningen SYD Skovfoged Jens Venø Kjellerup Oktober 2012 0 Indhold 0 INDHOLD...1 1 INDLEDNING...2 1.1 FORMÅL OG INDHOLD...2 1.2 MÅLSÆTNING...2 1.3 VILDTETS

Læs mere

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for matr. 3a V. Vrøgum By, Ål, Blåvandshuk Kommune. Arealet er den centrale del af Vrøgum Kær. Kæret er omfattet af Overfredningsnævnets

Læs mere

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag Villy Elmer Nielsen Kolstrupvej 64 Grindsted Mk 7200 Grindsted Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Dato: 25-01-2018 Billund Kommune har den 12. december 2018 modtaget

Læs mere

Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt

Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt Foto 1: Ulvshalevej løber langs overgangen mellem den let skrånende landbrugsflade og rørsumparealerne ud mod Stege Bugt. Til

Læs mere

Dispensation til oprensning af 3 beskyttet sø

Dispensation til oprensning af 3 beskyttet sø Benny Ellersgaard Madsen Helle Kastrup Sjørupvej 44 Sjørup 9640 Farsø Sendt til: kastrupellersgaard@msn.com Dato: 29. august 2018 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2018-26760

Læs mere

Vi har nu behandlet din ansøgning om landzonetilladelse til etablering af sø på din ejendom.

Vi har nu behandlet din ansøgning om landzonetilladelse til etablering af sø på din ejendom. Johnny Axel Larsen Ørnholmvej 15A 3070 Snekkersten Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 10.03.2015 Sagsnr.

Læs mere

Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet

Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet Niels Søndergaard, Afdelingschef Uddannelses og Rådgivningsafdelingen Danmarks Jægerforbund, Kalø Sektionerne: Uddannelse til medlemmer

Læs mere