Social- og sundhedshjælper. er det dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Social- og sundhedshjælper. er det dig?"

Transkript

1 Social- og sundhedshjælper er det dig?

2 2 Uddannelse til social- og sundhedshjælper Er du interesseret i en spændende uddannelse, er Høje-Taastrup Kommune stedet. Du vil være blandt dygtige kolleger og vejledere, der vil sikre, at du får en god og alsidig uddannelse. I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om social- og sundhedshjælperuddannelsen. Sådan er uddannelsen opbygget Uddannelsen varer et år og to måneder og består af 24 ugers teori og 31 ugers praktik. Der veksles mellem teori og praktik. Ferieplanlægningen er individuel for det enkelte hold ferien vil dog ligge inden for følgende uger: 7/8, 29, 30, 31, 42 og 52. Teoriundervisningen foregår på Social- og Sundhedsuddannelses Centret i Brøndby eller Gladsaxe også kaldet SOSU C. Hvis du i forvejen har dansk på mindst D-niveau og engelsk på mindst E-niveau, kan du søge fritagelse fra disse fag. Hvis du har brug for lidt længere tid til uddannelsen, kan vi tilbyde dig en plads på et forlænget forløb med seks ugers yderligere uddannelse for at få lidt mere tid til teorien. Uddannelsesvilkårene er iøvrigt de samme. Sammenhængende forløb Fra 1. januar 2008 har du en gang om året mulighed for at tage socialog sundhedshjælperuddannelsen og social- og sundhedsassistentuddannelsen som et samlet uddannelsesforløb. Det betyder, at du kun behøver at søge en gang, hvis du vil gennemføre begge uddannelser.

3 3 Sådan foregår teoriundervisningen Du bliver undervist i: sundhedsfag social- og samfundsfag pædagogik med psykologi aktivitets- og praktiske fag dansk naturfag engelsk Undervisningen veksler mellem oplæg, gruppearbejde, diskussioner, mundtlige fremstillinger, rollespil, praktiske øvelser og studiebesøg. Der er undervisning ca. seks timer dagligt samt hjemmearbejde, og der anvendes IT i undervisningen. En gang om ugen tilbyder skolen hjælp og støtte i dansk, dansk for tosprogede elever, naturfag, samfundsfag, IT-vejledning, bibliotekssøgning og generel vejledning, f.eks. ved projekter. Hvis det er længe siden, du har siddet på skolebænken, kan det være en god hjælp. I teoriperioden bliver du tilknyttet en kontaktlærer, som følger dig gennem hele uddannelsen. Det er fedt, at uddannelsen er så kort. Det gør den nemmere at overskue. Jeg har allerede lært meget, og jeg har kun været på uddannelsen i en måned!!. Camilla, 20 år - er lige startet på SOSU-hjælperuddannelsen.

4 4 Sådan foregår praktikken Praktikken foregår i kommunens ældrepleje, enten i hjemmeplejen eller på et plejecenter. Den er fordelt på to forløb, som hver er på ca. 15 uger. I praktikperioden arbejder du 37 timer om ugen kl Nogle få steder starter dagen kl I den første praktikperiode vil du en enkelt gang deltage på en weekendvagt. I den anden praktikperiode arbejder du hver tredje weekend og det forventes, at du deltager i fire aftenvagter. To aftenvagter ligger i hjemmeplejen, mens de to andre ligger på et plejecenter. Vejlederne sikrer, at du ikke får arbejdsopgaver hos borgerne, før du føler dig klar. Samtidig sørger vejlederne for, at du får selvstændige opgaver, efterhånden som praktikforløbet tillader det. Vejlederne vil en gang om ugen holde et elevmøde med dig, hvor I taler om dit uddannelsesforløb. Der afholdes individuelle elevmøder for hvert hold nye elever og fællesmøder, hvor alle elever samles. På de store møder vil relevante samarbejdspartnere komme og undervise inden for deres fagområde. Du bliver tilknyttet vejledere, som følger dig gennem praktikperioderne. Det er enormt livsbekræftende, at man kan hjælpe de ældre og se, at man hjælper dem med at have det godt og få det bedre. Det gode ved uddannelsen er, at jeg får noget teori, der giver mig en bedre forståelse for mit arbejde. Kenn, 36 år - er næsten halvvejs igennem SOSU-hjælperuddannelsen.

5 5 Ekstra hjælp Hvis du er ordblind, ikke er vant til at læse eller har svært ved dansk, kan du få hjælp af skolens specialpædagogiske vejleder. Sammen finder I ud af, hvilken støtte du har brug for. Det kan for eksempel være hjælp i forbindelse med en test, til lån af lydbånd/cd er til lærebøgerne, vejledning i at planlægge lektielæsningen eller hjælp til at finde ekstra undervisningstilbud (for eksempel sprogundervisning eller specialundervisning for ordblinde). Alle skolens computere er udstyret med IT-hjælpemidler for læse- og skrivesvage, og de specialpædagogiske vejledere underviser i at bruge hjælpemidlerne. Elever med særlige problemer kan få hjælp i forbindelse med eksamen efter samråd med skolens specialpædagogiske vejleder. Prøver Du afslutter alle dine fag med en standpunktsbedømmelse bortset fra et af fagene, hvor du skal til eksamen. Efter den første praktikperiode får du en bedømmelse af dit forløb og en vejledning til dit videre uddannelsesforløb. Din anden praktikperiode skal godkendes, inden du kan gå op til den afsluttende prøve. Hele uddannelsen afsluttes med en mundtlig prøve, som tager udgangspunkt i et skriftligt projekt. Projektet skriver du alene eller sammen med en gruppe.

6 6 Økonomi Du får løn under hele uddannelsen. Hvis du er over 25 år, kan du ansøge om at få voksenelevløn. til skolen pr. dag, kan der udbetales transportgodtgørelse efter billigst mulige offentlige transport. Elevløn under 18 år kr. pr. måned Elevløn over 18 år kr. pr. måned Voksenelevløn over 25 år kr. pr. måned (Lønniveau pr. 1. oktober 2007) Du skal beregne udgifter til lærebøger, studiebesøg og transport. Hvis du samlet set har over 20 km Der udbetales cykelgodtgørelse i den praktikperiode, der foregår i hjemmeplejen. Du skal selv medbringe cykel. Du kan kontakte kommunens uddannelseskonsulent for at høre om støttemuligheder - måske har du muligheder for at få økonomisk støtte til uddannelsen. Muligheder efter uddannelsen Som social- og sundhedshjælper kan du søge arbejde i hjemmeplejen og på plejecenter. Du kan også videreuddanne dig til social- og sundhedsassistent og derfra videre til sygeplejerske m.m. Man er aldrig alene i jobbet, der er altid en gruppe, som bakker dig op. Jette, 65 år - uddannet SOSUhjælper.

7 7 Sådan bliver du optaget Der optages elever på uddannelsen tre gange om året. Du kan se annoncer om optagelse, ansættelse og ansøgningsfrist i Søndagsavisen og på skolens hjemmeside ca. fire måneder før start. Se desuden annoncen på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside stillinger. eller hos uddannelseskonsulenten i Høje-Taastrup Kommune. Du kan også downloade skemaet på www. sosuc.dk. Du skal sende din ansøgning til skolen. Hvis du allerede er ansat i hjemmeplejen, skal du derudover sende en kopi af ansøgningen til uddannelseskonsulenten i Høje- Taastrup Kommune. Ansøgningsskema får du hele året i SOSU C s uddannelsesvejledning Krav til optagelse For at blive optaget som social- og sundhedshjælperelev skal du opfylde én af følgende betingelser: have gennemført grundforløbet eller have mindst et års uddannelse eller et års arbejdserfaring efter folkeskolen eller have anden erfaring, der svarer til de kvalifikationer, der er nævnt ovenfor, herunder grundforløb i erhvervsuddannelserne eller have tilsvarende kvalifikationer erhvervet i udlandet. Hvis du er 18 år eller derover kan der stilles krav om, at du har bestået prøve i dansk 3 eller prøve i dansk 2 suppleret med mindst 6 måneders relevant erhvervserfaring. Herudover kræves det, at du har: social forståelse og motivation evner til at kommunikere evner til samarbejde selvstændighed et godt helbred lyst, interesse og personligt overskud til omsorgsarbejde og til at uddanne dig. Hvis du mangler de nødvendige kvalifikationer, findes der forskellige afklaringsforløb og forkurser. Kontakt kommunens uddannelseskonsulent for nærmere information. Høje-Taastrup Kommune kræver en tilfredsstillende straffeattest, før der kan udarbejdes en ansættelseskontrakt.

8 8 Flere informationer Du kan kontakte uddannelseskonsulenten for social- og sundhedsuddannelserne i Høje-Taastrup Kommune Tlf Du er også meget velkommen til at kontakte SOSU C s uddannelsesvejledere. SOSU C Brøndby Brøndby Møllevej Brøndby Tlf Se også uddannelsesvejledningens side på Bygaden Taastrup Tlf Januar 2008 Fotos: Kenn Thomsen Oplag:

Postnummer: By: Bopælskommune:

Postnummer: By: Bopælskommune: Når du udfylder skemaet, kan du bruge vejledningen på side 5. 1: Ansøgning til Pædagogisk assistentuddannelse PÆDAGOGISK ASSISTENT 2: Personlige data *Navn: *Personnummer: Er du dansk statsborger? Hvis

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

VUC kursustilbud 2015

VUC kursustilbud 2015 VUC kursustilbud 2015 Uddannelse skaber ny fremtid Herning HF & VUC 1 velkommen til Herning HF & VUC Uddannelse skaber ny fremtid, og på Herning HF & VUC har du mulighed for at vælge de fag og niveauer,

Læs mere

Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan?

Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan? Social- og Sundhedsskolen Syd Bjerggade 4M Aabenraa Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan? Denne bog er resultatet af et samarbejde mellem Social og Sundhedsskolen Syd og praksisområdet.

Læs mere

Praktikbeskrivelse. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1.

Praktikbeskrivelse. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Praktikbeskrivelse Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Januar 2015 1 2 Indholdsfortegnelse Vigtige telefonnumre i Center for Ældre og Handicap... 5 Forord.... 6 Fakta om Fredensborg Kommune...

Læs mere

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Ungdomsuddannelserne 2013 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Ungdomsuddannelserne. Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm

Ungdomsuddannelserne. Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Ungdomsuddannelserne 2014 Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle

Læs mere

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Ungdomsuddannelserne 2014 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse PAU GVU for voksne med erfaring

Pædagogisk assistentuddannelse PAU GVU for voksne med erfaring Ansøgning til Social- og sundhedsuddannelserne Pædagogisk assistentuddannelse PAU GVU for voksne med erfaring 1. Ansøger Navn: Personnummer: Alder: Statsborgerskab: Adresse: Postnummer: Postdistrikt: Bopælskommune:

Læs mere

Handelsskolens Grundforløb, hg

Handelsskolens Grundforløb, hg 2014-2015 Handelsskolens Grundforløb, hg handel butik kontor finans hg, viden der virker 2 Dekoratør Butiksbestyrer Hvad vil du være? Sælger Sundhedsservice Indkøbsassistent Kommunikation Advokatsekretær

Læs mere

24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget.

24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget. 24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget. 24-03-2014, 16:05:56 Vejleder : Alle vejledere er fortsat optaget. Du

Læs mere

egu - når vejen til uddannelse og job ikke er helt ligetil Erhvervsgrunduddannelsen

egu - når vejen til uddannelse og job ikke er helt ligetil Erhvervsgrunduddannelsen egu Erhvervsgrunduddannelsen - når vejen til uddannelse og job ikke er helt ligetil Til vejledere og sagsbehandlere, der skal rådgive og vejlede unge om egu Få mere at vide om egu på: www.egu.dk www.kl.dk/egu

Læs mere

Økonomi. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Økonomi. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Økonomi Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: KONTOR Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse fra

Læs mere

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59 Af Kirsten Møller I gang med en uddannelse 15 Yderligere henvisninger 59 13 14 I gang med en uddannelse Al begyndelse er svær Forventninger Det er for det meste både spændende og lidt foruroligende at

Læs mere

Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm

Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Ungdomsuddannelserne 2012 Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Indholdsfortegnelse indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle

Læs mere

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver OM DIN overenskomst Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg? sosu-elever Kære Elev Tillykke med din

Læs mere

Frederikshavn Handelsskole. Skoleåret 2015-2016

Frederikshavn Handelsskole. Skoleåret 2015-2016 1 s og læ Scan m dine å eo mer heder p g n i mul rikshav e e d l e Fr sko dels n a H Frederikshavn Skoleåret 2015-2016 Velkommen At starte på en gymnasial uddannelse som handelsgymnasiet (hhx) betyder

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro

Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Ungdomsuddannelserne 2012 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse

Læs mere

Uddannelser. på Bornholm. Uden vand intet liv Uden viden intet samfund

Uddannelser. på Bornholm. Uden vand intet liv Uden viden intet samfund Uddannelser på Bornholm Uden vand intet liv Uden viden intet samfund 2 0 1 3 Indhold Uddannelse og vejledning på Bornholm Uddannelsessystemet 4 Om optagelse og økonomi 5 Gode links 6 Vejledning hos Ungdommens

Læs mere

FOLK AF RETTE STØBNING ANSÆTTELSE SOM FÆNGSELSBETJENT

FOLK AF RETTE STØBNING ANSÆTTELSE SOM FÆNGSELSBETJENT KRIMINALFORSORGENS UDDANNELSESCENTER BISKOP SVANES VEJ 69 3460 BIRKERØD TELEFON: 72 55 39 65 BLIVFAENGSELSBETJENT@ KRIMINALFORSORGEN.DK WWW.KUC.DK WWW.RETTESTØBNING.DK WWW.KRIMINALFORSORGEN.DK FOLK AF

Læs mere

Designguide. Randers Socialog Sundhedsskole

Designguide. Randers Socialog Sundhedsskole Designguide Randers Socialog Sundhedsskole Baggrunden for arbejdet med en ny visuel identitet Målet for arbejdet med et nyt logo og en ny visuel identitet til Randers Social og Sundhedsskole har været

Læs mere

Beskrivelse af de færøske SOSU-uddannelser (heilsuútbúgvingar)

Beskrivelse af de færøske SOSU-uddannelser (heilsuútbúgvingar) Beskrivelse af de færøske SOSU-uddannelser (heilsuútbúgvingar) Formålet med det følgende er at give en kortfattet beskrivelse af de færøske social- og sundhedsuddannelser (uddannelserne til henholdsvis

Læs mere

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk Lærdansk Velkommen til Lærdansk 2 Kære kursist Vi er glade for at byde dig velkommen hos Lærdansk, og vil gøre vores til, at du får et godt forløb hos os. Pjecen her indeholder en række informationer,

Læs mere

Erhvervs- GrundUddannelsen

Erhvervs- GrundUddannelsen Information om Erhvervs- GrundUddannelsen ErhvervsGrundUddannelsen Vestergade 58 N 8000 Århus C Tlf: 8940 1370 Fax: 8613 5559 www.amcmidt.dk egu@msb.aarhus.dk INDHOLD Denne folder skal informere om ErhvervsGrundUddannelsen

Læs mere

UNGDOMS- UDDANNELSERNE. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro

UNGDOMS- UDDANNELSERNE. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro UNGDOMS- UDDANNELSERNE 2015 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle unge....

Læs mere

Center for Ældre og Handicap Marts 2011 Revideres senest 2013. for Social- og sundhedsuddannelsen TRIN 2 Praktikperiode 2 og 3

Center for Ældre og Handicap Marts 2011 Revideres senest 2013. for Social- og sundhedsuddannelsen TRIN 2 Praktikperiode 2 og 3 Center for Ældre og Handicap Marts 2011 Revideres senest 2013 for Social- og sundhedsuddannelsen TRIN 2 Praktikperiode 2 og 3 2 VIGTIGE TELEFONNUMRE I CENTER FOR ÆLDRE OG HANDICAP...5 FAKTA OM FREDENSBORG

Læs mere

Uddannelsesbog. Social- og Sundhedsassistent. Social- og Sundhedsskolen Fredericia - Horsens tlf. 79 211 200. Version august 2011

Uddannelsesbog. Social- og Sundhedsassistent. Social- og Sundhedsskolen Fredericia - Horsens tlf. 79 211 200. Version august 2011 Uddannelsesbog Social- og Sundhedsassistent Version august 2011 Social- og Sundhedsskolen Fredericia - Horsens tlf. 79 211 200 UDDANNELSESBOGEN INDHOLDSFORTEGNELSE: side Velkommen til Social- og sundhedsskolen...

Læs mere

VEU-Center MidtØst. Vi hjælper gerne jobcentre, fagforeninger, a-kasser og andre interessenter med information og vejledning om:

VEU-Center MidtØst. Vi hjælper gerne jobcentre, fagforeninger, a-kasser og andre interessenter med information og vejledning om: VEU-Center MidtØst Én indgang til voksenog efteruddannelse Vi hjælper gerne jobcentre, fagforeninger, a-kasser og andre interessenter med information og vejledning om: Grundlæggende voksenuddannelse (GVU)

Læs mere