Computer Anatomi. 1.2 Roskilde HTX. Computer Anatomi. Christopher O, Morten A, Søren S, Kasper G

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Computer Anatomi. 1.2 Roskilde HTX. Computer Anatomi. Christopher O, Morten A, Søren S, Kasper G"

Transkript

1 1

2 2 Case: I Århus kommune er der et stort antal kvindelige computer brugere i den offentlige sektor der ikke ved ret meget. Derfor vil kommunen starte et projekt der hjælper de ansatte med at blive bedre til at bruge en computer. De har derfor hyret et firma(der hedder programhjælp.com*) der kan hjælpe de kvindelige ansatte, at lære om hvordan man bruger via. undervisnings materiale der kan hjælpe dem Vi har valgt kvinder 50+ fordi der er en del, lidt ældre kvinder der ikke ved, så meget om det med computere. I vores projekt vil vores produkt være en folder Vi vil gerne give dem en større forståelse for hvad man kan bruge en computer til: Kurset forløb er 2 gange om ugen i 8 uger. Målgruppe Lotte Jensen bor i forstaden til Århus, hun tag offentlig transport, da manden har bilen. Receptionist på rådhuset. Hun bor i parcel hus, med sin familie, som består af sin mand på 56, 2 børn på 20 og 23 som begge er flyttet hjemmefra. Hun deltager i computer projektet dels fordi hun ikke har den største forstand på computere og gerne vil blive bedre og dels fordi hun gerne vil chatte med sine børn. De skal bruge deres computer mere og mere, og for at blive mere effektive, har kommunen igangsat et projekt der kan forbedre deres computer evner. Primær Gruppe 55 år kvinde gift 2 børn arbejder i service branchen. Offentlig ansat. Bor i Århus kommune, række hus. Børn 20 og 23 Sekundær Gruppe Grupper fra: kvinder fra 53 til 57 gift 1 til 3 arbejder i service branchen. Offentlig ansat. Bor i Århus eller omegn, parcel hus eller lejlighed. Børn mellem 17 og 30 * ikke eksisterende side.

3 3 Kommunikation planlægning Problemformulering - Vores målgruppe er ældre kvinder på 50 og op efter, som har problemer med at bruge en computer til et redskab. - Hvordan får vi de ældre til at bruge computer? - Hvordan kan man hjælpe de ældre forstå programmerne? - Hvordan kan vi få dem løst til at gå til de kurser? - Hvordan kan vi fange de ældres opmærksomhed? - Kan det betale sig at hjælpe de ældre med computer? Brainstorming. Hvilke mål vil vi opnå? - Vi vil opnå, at de ældre kvinder vil få et bedre indblik på computer. De ville Finde ud af, at det er et godt og vigtigt redskab frem i fremtiden. De ville få styr på de mest basale ting, som en computer kan. De skulle være mere selvstændig, rationelt og forståelse over for tingene. Afgrænsning af målgruppen. - Fra 50 og op efter Budskabet i kommunikationen til forbrugerne. - Hjælpe dem med at forstå computer bedre og komme i kontakt med deres børn/børnebørn Kampagnemetoder, Annoncer, Online Kampagner, TV spots, Telemarketing. - Folder - Kurser - Selvhjælp til computer Tidslinje og tidshorisont for projektgennemførslen. - To gange om ugen i 8 uger. Evaluering - Det var et vellykket projekt, der gav brugerne en bedre forståelse på computer, og deres egenskaber.

4 4 Hjælpe ældre menneser PC kom ud til firmar og hjælpe dem derfra Computer Flyers kursus til de ældre unge mennesker Selv hjælp til Computer Brug af internet Internet er en stor verden med masser af muligheder. Du kan bruge det til rigtigt mange ting, for at komme på internettet skal du på din startskam trykke på. Så komme der en side frem, man kan selv vælge hvilken startside man vil have når man åbner en ny hjemmeside browser. Ved at trykke funktioner oppe på siden, så skal du gå nederste på den lille boks der kommer frem der står internetindstillinger. Så står der startside, har kan du skrive lige så mange hjemmesider ind som du har lyst til at starte op når man åbner til internettet. Man kan også lavet noget der hedder favoritter, hvor man gemmer de sider man syntes godt om, eller man skal bruger senere. Man gør det ved at klikke på stjerne. Når man har gemt den der kan man bare trykke der igen så kommer alle de sider frem som man har gemt. En af de sider som er god at kende er Google det er en hjemmeside som er em søgemaskine på alle hjemme sider på internettet. Så hvis man ved hvad man leder efter skal man bare søge det på Google så finder den alle de sider der er.

5 5 Wikipedia er et leksikon på nettet, hvor man kan søge på de ting man nu godt vil vide noget om. Du kan også selv gå ind og skrive eller rette noget hvis du ikke syndes det er rigtigt. Men man skal lave en bruger der inden først. Men wikipedia går selv rundt og tjekker om det er rigtigt det der står, og hvis de kan se man har skrevet noget der ikke rigtigt. For man en afvarsle og man kan blive smidt ud hvis man gør det meget. Hvis du rejser meget med bus og tog er en hjemme side der kan hjælpe dig. Den har alle informationer om bus og tog tider. Man skal bare skrive hvor man skal fra og hvor man skal hen. Man kan f eks. skrive Maglelunden 4, 4000 Roskilde. Og Roskilde station. Så skal man angive den tid og dag du godt vil af sted på. Så finder den, den hurtigste vej. Er en hjemme side, hvor der er lidt over link til gode hjemmesider som 130 bibliotekarer, syntes er god. Derfor er de sidder de viser også gode, for det er nogle de selv står inden for. Der er en masse kategorier man kan vælge så det bliver meget nemmere at finde rundt i. Og det er ikke kun dansk sider, der er også nogle fra ulandet. Nyhederne.tv2.dk er en god side hvis du vil have nogle nyheder man kan stole på. Der er også masser af billeder og små film klip man kan se. Siden er også meget overskuelig og det er let at finde rundt til det de vil læse nyheder om. Hvis du vil se nogle sjove film klip, eller høre noget musik er en god hjemmeside. Man skal bare søge på det man godt vil se/høre så kommer der en masse film frem. Man kan også selv ligger film ind hvis man har lyst til det, eller godt vil dele det med sine vennen, så man altid kan se det man har lavet. Skype: Skype er en IP-telefon, som bruges på nettet på ens computer. Den kan ringe og chatte med andre computer, hvis de også har download skype. Du kan inde på skype betale et beløb, så du kan ringe til fastnet telefoner og ringe billiget til udlandet. Skype er et global net, hvor du kan søge efter folk over hele verden. Man kan optage sine samtaler med personer, man snakker med. På det første billede viser det hvem der er online af dine venner, og hvem der er optaget (så er der et lille rød skilt). Det andet billede ser det ud når du åbner skype, der skal du så skrive dit skype navn og dit kodeord så du kan logge ind på skype.

6 6 Her ses at man er i gang med at ringe en person op, hvor du blot klikker på den grønne knap ligesom med en telefon. Du kan også ringe op til en person med at indtaste et nummer, du har lyst til at ringe op, vil så sige at det koster penge i minuttet, hvis du ringer til et nummer du ikke har på skype. Fingernem på et tastatur Hvis man skal blive fingernem skal man vide hvor man skal sætte sine fingre. Man skal tag sin venstre lille finger på a, venstre ringfinger skal man sætte på s, venstre lange finger skal være på d, venstre pegefinger på f. tommelfingeren skal man bruger til at trykke på mellemrum tasten. Højre lille finger skal være på ø, højre ringfinger skal være på æ, højre lange finger skal være på l, højre pegefinger skal være på k og tommelfingeren skal være på mellemrum tasten. Så skal du prøver at holde hver hånd på hver sin side, og så er det bare at skrive. Det kan godt være svært i starten men efter noget tid kommer det. Hotmail Er en mail man kan komme på over hele verden, når du først har lavet en bruger. For at lave en bruger skal du gå ind på og gå ind på hotmail der står oppe i venstre hjørne. Så kommer du vider til en ny side hvis der i venstre side står tilmeld dig. Så kommer du videre ind til hvor du skal vælge hvad din mail skal hede, navn, kode osv. Når du har gjort alt det har du fået en ny mail. Nu kan du kommer på din mail på alle computere. Man kan også lave en profil hvor man kan skriver lidt om sig selv lægge nogle billeder ind, hvis man har lyst til det. Man skal blot gå ind på profil der står oppe på siden eller på billeder hvor der står tilføj billeder. Man kan også have en kalender, hvis du trykker på mere oppe på siden står det kalender, har kan du

7 7 lave alle de aftaler du har lyst til. når du har en hotmail kan du få noget der hedder Messenger hvor du kan chatte med dem som du er vennen med. Polfoto Når man er på familie tur tager man altid nogle billeder. Og for at have dem sikkert et sted hvor man ikke mister dem. Der for kan man med fordel ligge dem i på computerne hvis man har et digitalkamera. Og heldigvis er det ikke så svært, som man lige tror det er. Man tager det stik man får med når man køber sit kamera, og stikker det i computerne. Når man har putte det kan der en boks frem og spørg hvad man vil, så skal man bare vælge at ligge dem ind på computerne, så spørg den hvor du vil ligge det på computerne. Der efter begynder den at ligger billeder ind. Hvis man vil have billeder helt sikker kan man der efter ligge dem over på en ekstern harddisk. Office Pakken: Microsoft Office Word: Microsoft Office Word er et tekstbehandlingsprogram som er lavet af Microsoft. Det blev oprindeligt lavet af Richard Brodie i 1983 til IBM pc er (IBM var et mærke og deres første pc hed IBM PC.) med styresystemet DOS. Det blev dog lavet senere til Apple Macintosh og Microsoft Windows. Word er som sagt et tekstbehandlingsprogram og bruges til at skrive stile, breve eller bare noter. Man kan dog også bruge det til andet som f. eks at sætte et skema ind til udregning og meget andet. Microsoft Office Powerpoint: Microsoft Office Powerpoint er et præsentations program, hvor man kan lave diasshow (flere billeder der kan skifte efter tid eller et klik med musen.) Original versionen blev lavet af Dennis Austin og Thomas Rudkin til Macintosh men Microsoft købte det senere for 14 millioner dollars. Powerpoint kan også lave små eller store animationer men det bruges primært til at fremlægge lige fra skolen til et stort firma. Microsoft Office Excel: Microsoft Excel er et regneark udviklet af Microsoft til computere der bruger Microsoft Windows og Apple Macintosh. Det er det mest udbredte regneark siden version 5 der kom frem i Excel bruges til at analysere data samt at skabe et

8 8 grundlag for at træffe beslutninger. I Excel kan der udføres beregninger, analysere datamængder, opstille tabeller og skabe rapporter. Microsoft Office Publisher: Publisher er et sidelayout program fra Microsoft. Det der udskiller Publisher fra Word er at Publisher er mere design og sidelayout hvorimod Word er et skrive program. Når du åbner Publisher kan du vælge mellem hvilken slags produkt du skal lave. Det kan være et brev eller en , postkort eller bare et kort. Når du så har valgt et produkt kan du vælge mere specifikt hvilken slags produkt du vil lave. Ellers er det meget ligesom Powerpoint, der er bare mere at vælge imellem. Microsoft Office OneNote: OneNote er ikke det første program man tænker på når man snakker om Office Pakken. OneNote er en blanding af alle programmerne. I OneNote kan man samle, man kan organisere, man kan søge efter og man kan dele sine noter og oplysninger med hinanden. OneNote har også lommeregnere, tegneværktøjer og lyd og video optagelser. Dette gør OneNote til et meget smart program som du kan integrere med Excel og Powerpoint og få det bedste produkt. Control og C = bruger man når man ville kopier en ting, man skal blot markere den valgte element og trykke Control og C Koder og genveje Derefter kan man bruge en anden kode, som er Control og V den bruger man til at flyt det element du har kopieret til en anden mappe. Hvis man vil klip ting skal man bruge Control og X det klipper elementet, væk fra den mappe man er i. Hvis man vil hurtigt logge af sin computer kan man trykke på den knap der har et flag som symbol, du skal holde den nede når man trykker på L.

9 9 Hvis du ville minimer det du er i gang med, skal man holde den knap med flaget og trykke på D Alt og Shift bruger man til, hvis man har flere programmer kørende kan man blader igennem med at holde alt nede og trykke på shift indtil du lande på det program du vil ind i. ses nedenunder Alt og Esc der næsten den samme funktion, det eneste der er forskel er at Esc og Alt viser ikke på skærmen hvor man blader henne, det popper bare op i stedet, de programmer. Alt og F4 bruger man til at lukke programmer ned, og slukke selve computeren ned. Der er mange flere kode, man skal bare prøve sig frem. Computerens anatomi Chipset: Et Chipset er normalt konstrueret til at arbejde med en bestemt familie af en mikroprocessorer. Fordi den styrer kommunikationen mellem processoren og eksterne enheder, chipsættet spiller en afgørende rolle for systemets ydeevne.

10 10 I computer er der rigtigt mange chip, det kan være graifk-chips, styre den del af grafikken. Der er lyd-chip, som styre lyden i computeren. Chipset ofte refererer til en speciel par til bundkortet, der måske styre lyden eller opretter forbindelse til CPU i en højre enhed. Chip styre også ramne, som gør ens computer hurtigt. Southbridge har en del chips i sig den forbinder lavere hastighed. Soutbridge er der chips der laver forbindelse til ups, lyd enheder og internet. Motherboard bundkort. Bundkort er en printplade der ligger bagerst i kabinettet. Alle pc en enheder er forbundet med bundkortet, fx ram processor, grafikkort, lyd og osv. Bundkortets funktion er, at alle de enheder der er tilsluttet til bundkorte kan arbejde sammen på bundkoret kan man indstille computerens grundlæggende påsætninger det klades BIOS en. Når man slukker en computer er der stadigvæk noget, som er tændt på den, så når du staren den igen at der står hvad dag det er og præcis hvad klokken er, og de sidste opsætninger du har lavet på computeren, det er på grund af den har noget der kaldes et backup-batteri, som har den funktion. Der er to typer opbygninger af bundkortet. Den ene type af bundkortet er den gamle, som kaldes AT-standart. Den anden kaldes for ATX, forskellen mellem de to er, at den nye ATX har fået en bedre placering og er nemmere til at komme ind til PC ens indmad når den er åben. Ram RAM eller Random Access Memory er arbejdshukommelse i cumputere. RAM opbevarer styresystemkomponenter, programmer og anden data i din computer, så man får hurtig adgang til dem. Og det er en fordel, da det er meget hurtigere at læse fra og skrive til end en harddisk, cd rom eller diskettedrev. RAM en er desværre flygtigt, som betyder at RAM en mister al sin data, der har været lageret i den, nå strømmen til din computer afbrydes, til forskel fra f.eks. harddisken. Det er lidt ligesom mennesket. Den kan kun klare en vis mængde information på en gang, hvorefter den bliver nød til at rydde op og starte forfra.

11 11 CPU CPU eller Central Processing Unit, kan dog også kaldes en centralenhed eller blot en processor. Hvis den er lille nok til at være i en chip kaldes den for en mikroprocessor. CPU en er den centrale regneenhed i din computer der foretager alle beregninger. CPU en omtales af mange som computerens hjerne. Der findes forskellige typer af CPU er. De mest kendte i en personlig computer er fra Intel, AMD, Sun, Motorola og Transmeta. Ofte putter man flere CPU er sammen i en computer (SMP) for at opnå den største regnekraft. Når man skal betegne CPU ens hastighed, så nævner man den interne regnehastighed i Hz (MHz og GHz) altså Hertz, MegaHertz og GigaHertz. Men dette afspejler dog ikke direkte hvor mange beregninger per sekund en CPU kan udføre. Før i tiden kunne en CPU normalt udføre: Beregninger per sekund = Hz divideret med cykler per instruktion. Det er almindelig med cykler per instruktion. Grafikkort Et grafikkort bruges til, at genere (beregninger) dataene, som skal danne billederne på skærmen. Et grafikkort sparer CPU`en for en masse arbejde, hvis det ikke var der ville Computere være en del langsommere. Et grafikkort skal mindst have 8 mb ram. I ramene gemmes alt den data, som grafikkortet behandler. Der findes 3 slags grafikkort. Der findes 2d grafikkort, som beregner billedet i 2 dimissioner brede og længde. Det er ok kun at have sådan et hvis, man kun bruger sin computer til tekstbehandling, Internet og andre enkle funktioner. Så findes der 3d grafikkort eller add-on grafikkort, som det også hedder. For at bruge et 3d-grafikkort skal man også have et 2d grafikkort. 3d grafikkortet beregner billedet i tre dimensioner : brede, længde og dybde. Dette forbedre ydelsen i 3d-spil og ligende ting. De mest udbredte grafikkort er dem som bruger en 3dfx chip. Så findes der også nogle 5d grafikkort, som både har 2d og 3d grafikkort indbygget i sig. De er nok de

12 12 bedste at købe. For så har man alt hvad man kan få brug for. Et grafikkort skal helst være godt nok til at køre en opløsning på 1280x1024 i 32 bit med en opdateringshastighed på 75hz. Et grafikkort er et såkaldt udvidelseskort. HDD (harddisk) HDD er til at gemme ens data på computerne, også selv om du slukker den. En harddisk er bygget op af 1 til 6 ikke magnetisk som så bliver overtrukket af et magnetisk. Har er pladerne delt op i magnetiske områder hvor der er en bestemt data der bliver lagt. Sådan en plader drejer rundt med omdrejninger/min. I hver af de områder der er der en masse magnetiske korn. Hver af dis korn skaber et magnetisk pol. Skrivehovedet skaber så en magnetfelt så den kan se hvor den skal ligge dataen. Man kan læde det igen ved hjælp af elektromagnetisk induktion. Der er et læsehovedet på hver side en af en plade, efter som man bruger begge siden nu til dags. Armen hvor læsehovedet sidder på bevæger sig i en halv cirkle hen over siderne på pladen. Så den kan rammer så meget af pladen siden som muligt. I dag bliver armen styret ved hjælp af to neodymium-magneter. Læsehovedet hovederne bliver også holdt oppe fordi pladen laver en luftboble når den drejer rundt. En harddisk er godt forseglet for at der ikke skal kommer uvedkommende ting ind som støv. Harddisken bliver dog ikke lavet lufttæt, men man sætter et lille filter ind der kan og fange de små partikler. En typisk harddisk kan normalt gemme mellem 120 GB til 1 TB. Men fordi der hele tiden sker en udvikling inden for harddiske er de nu blevet mindre og har mere plads. Nu kan man få harddiske i MP3 og videokamera osv. Men en harddisk er også meget skrøbelig fordi læsehovedet ligger så tæt på pladerne. Så hvis man taber den kan læsehovedet komme til at køre op af pladen. Men den kan også gå i stykker hvis den bliver udsæt for pludselig strømafbrydelse. Men i mange af de nye harddiske er mere sikke fordi de kan trække læsehovedet tilbage eller stoppe med at dreje rundt hurtigt. Man har også temperatursensorer den kan andre temperaturen så den yde sit max. Og på alle harddiske kan man se der er små luft holder. Hardware er alt hvad der fysik er i en computer. Alt det man kan røre ved, grafikkort, processer, skærm, mus osv.

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE COMPUTER ANATOMI 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Opbygning s.2 Kapitel 2: CPU s.3 Kapitel 3: Motherboard s.4 Kapitel 4: Ram s.6 Kapitel 5: Grafikkort s.7 Kapitel

Læs mere

Grundlæggende EDB for Seniorer

Grundlæggende EDB for Seniorer Grundlæggende EDB for Seniorer www.syddjurs-seniorer.dk Indholdsfortegnelse GRUNDLÆGGENDE BEGREBER... 3 Informationsteknologi... 3 Hardware... 3 Indre enheder... 4 Mikroprocessor... 4 Clockfrekvens...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold Indhold Hvad består dit computersystem af?... 5 Laptop / Bærbar Pc er... 5 Dele i Pc en, Bundkort, Processor, Ram, Graffikkort, Harddisk, CD/DVD... 5 Stik og Port tilslutninger... 8 Brug af mus og tastatur...

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Byd velkommen kursus i dukapc.

Byd velkommen kursus i dukapc. 1 Byd velkommen kursus i dukapc. Præsenter dig (jer) selv og din baggrund for at undervise. Skriv dit Navn og e-mail adresse op på tavlen Fortæl om kursusstedet Toiletforhold Tidsplan Pauser Kaffe Rygning

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Skal vi chatte? sådan kommer du i gang

Skal vi chatte? sådan kommer du i gang Skal vi chatte? sådan kommer du i gang Indhold Skal vi chatte?...5 Den gode historie...6 Hvordan kommer jeg på nettet?...8 Sådan bladrer du på nettet...10 Hvordan finder jeg rundt?...13 Tips til søgning

Læs mere

Den lille ordbog MTL

Den lille ordbog MTL Den lille ordbog MTL Indhold Adgangskode... 5 Anti-virusprogram... 5 Backup... 5 BIOS... 5 Bit... 6 Blog... 6 Bluetooth... 6 Bredbånd... 7 Browser... 7 Bundkort/ Motherboard... 8 Byte... 8 Cd-rom-brænder

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt INFORMATIONS TEKNOLOGI B Eksamensprojekt Morten Kristensen, 3.a 17-04-2009 TITELBLAD Projektet Titel: Undertitel: Fag: Vejledere: Eksamensprojekt En god it løsning til private Informations teknologi B

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Windows & div. software (2013)

Windows & div. software (2013) Windows & div. software (2013) Når du tænder en af skolens computere, så møder du styresystemet "Windows" styresystemet styrer alle de forskellige processer mellem software (programmer) og hardware (skærm,

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

http://www.knowware.dk

http://www.knowware.dk Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menu AVis sindstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde I samme menu kan du

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

så dagens lys i 1998. Hurtigt overtog den positionen

så dagens lys i 1998. Hurtigt overtog den positionen GOOGLE-SKOLEN Det kan du lære i skolen Lær Googles tilbehør at kende. Glem alt om søgning på nettet du får gratis e-mail, tekstbehandling, kalender, billedbehandling med mere. I dette nummer: Lær at bruge

Læs mere

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri HELT SIKKER BÆRBAR Pas godt på d Den bærbare er smart og kan bruges overalt i huset, men henkastet på et tilfældigt bord er den også et oplagt mål for en langfingret tyv, der ikke lige har tid til at skrue

Læs mere

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre!

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre! Bliv en h@j på nettet! Til dig og dine forældre! Kom smart og sikkert på internettet Hvad er en søgemaskine? 10 Hvad er en portal? 16 Hvad gør jeg, hvis jeg oplever noget ubehageligt på nettet? 18 Hvordan

Læs mere

Grundlæggende informationsteknologi (IT)

Grundlæggende informationsteknologi (IT) 1 af 21 Grundlæggende informationsteknologi (IT) Indholdsfortegnelse Grundlæggende informationsteknologi (IT)... 1 Indholdsfortegnelse... 1 Kort fortalt... 3 Hvad er så revolutionen?... 3 Offentlige registre...

Læs mere

Ubuntu for begyndere 1. udgave, udsendt maj 2009 ISBN 978-87-993173-0-1

Ubuntu for begyndere 1. udgave, udsendt maj 2009 ISBN 978-87-993173-0-1 Ubuntu for begyndere 1. udgave, udsendt maj 2009 ISBN 978-87-993173-0-1 Forfatter: Kim Ludvigsen Hæftet er baseret på Ubuntu-guiderne på http://kimludvigsen.dk/linux. Dette pdf-hæfte er en særlig udgave,

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Grundlæggende kursus i webdesign

Grundlæggende kursus i webdesign Webdesign med Frontpage 2003 Undervisning i webdesign Søren "Noah" Nielsen Sept. 2006 Indholdsfortegnelse Webdesign med Microsoft Frontpage...3 Hvad er en hjemmeside?...4 Hvad består websiden af?...5 Opret

Læs mere

Trådløs på nettet, nemt og

Trådløs på nettet, nemt og HER ER ALLE DE TIPS DU HAR BRUG FOR: Trådløs på nettet, nemt og 0 DK9 C_TRAADLOES.indd 0 KOMPUTER FOR ALLE /006 9/06/06 ::5 Gå på opdagelse på nettet med den bærbare overalt i huset, på terrassen eller

Læs mere

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com PowerPoint 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller

Læs mere

computerens_udvikling

computerens_udvikling Computeren består af. ---------------------- En computer består af mange ting. Der er det samme i næsten alle computere, men der er en forskel - størrelsen på tingene. Dette er ikke fysisk, men f. eks.

Læs mere

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Opdateret: 31. januar 2011 Danmarks Kirkelige Mediecenter og Y s Region Danmark Materialet må ikke videregives i nogen form

Læs mere