IND TIL MUSIKKEN / UDSKOLINGEN / FILMMUSIK FILMMUSIK I DR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IND TIL MUSIKKEN / UDSKOLINGEN / FILMMUSIK FILMMUSIK I DR"

Transkript

1 IND TIL MUSIKKEN / UDSKOLINGEN / FILMMUSIK FILMMUSIK I DR Som filmkomponist er ens vigtigste opgave at forholde sig til den handling og det drama, der udspiller sig i filmen. De musikstykker, I skal høre til koncerten, er dog alle kendetegnet ved, at de som musik i sig selv har en masse at byde på. Man kan altså sagtens nyde den gode filmmusik uden at se filmen samtidig med. Mathias Madsen Munch

2 IND TIL MUSIKKEN / DEL 1 / INDLEDNING DEL 1 INDLEDNING

3 IND TIL MUSIKKEN / DEL 1 MUSIK I FILM Siden de allerførste stumfilm, har musik været en naturlig del af filmens univers. I gamle dage var det bare ikke muligt at afspille musik og film samtidig. Så derfor sad der i de store biografer ofte levende musikere og spillede med, mens filmen blev afspillet på lærredet. I takt med at teknologien udviklede sig, blev det dog i slutningen af 1920 erne for første gang muligt at synkronisere lyd og billede. Dermed var filmmediet - som vi kender det i dag - en realitet. OBS. På hjemmesiden kan I ganske gratis finde mange af de originale stumfilm. Nogle film kan downloades til jeres computer, og så I kan faktisk selv lægge musik til dem!

4 IND TIL MUSIKKEN / DEL 1 KLASSISKE KOMPONISTER OG FILMMUSIK Kendte klassiske komponister er igennem tiden blevet hentet til Hollywood for at skrive musik til de store filmproduktioner. Et godt eksempel er det østrigske vidunderbarn Erich Wolfgang Korngold, der blev en stor succes i filmindustrien. Meget af af den musik, som han komponerede, forbinder vi med den klassiske lyd af Hollywood. En anden kendt klassisk komponist, der også har lavet musik til film, er den amerikanske komponist Philip Glass (født 1937). Hans musik er som udgangspunkt meget forskellig fra Korngolds orkestermusik man kan kalde ham for en minimalistisk komponist. Hvad det betyder, skal I overveje, mens I lytter til et af hans filmmusik-stykker. Lyt til musikken fra ROBIN HOOD: Hvor gammel tror I, at musikken og filmen er? Lyt til musikken fra filmen THE HOURS: Hvordan adskiller musikken sig fra Korngolds musik? Er der et særligt instrument, der træder frem i musikken?

5 IND TIL MUSIKKEN / DEL 2 / GENRER DEL 2 GENRER

6 IND TIL MUSIKKEN / DEL 2 / GENRER UDVALGTE FILMGENRER OG DERES MUSIK Science Fiction / Superheltefilm: film, der kan finde sted i rummet, på fjerne planeter og hvor rumvæsener og superhelte er en realitet. Musikken er ofte storladen og det man kan kalde for episk. Krigsfilm: film, der handler om verdenskrige, undercover-operationer etc. Ofte benyttes lilletrommer til at give musikken et militært præg. I flere film har musikken en patriotisk karakter. Fantasy: film, der handler om overnaturlige hændelser, benytter sagnvæsener såsom elvere og orker og ofte har prinser og prinsesser i hovedrollerne. Musikken er eventyrlig og magisk, så derfor høres harper ofte i disse film. Gyser/thrillers: film, der er uhyggelige og ønsker at skræmme sit publikum. Begge genrer arbejder med at manipulere med sit publikum, så man bliver ubehageligt overrasket over hændelser i filmen. Musikken kan have mange forskellige udtryk i disse film: a) Den kan bestå af dybe uhyggelige droner (der er lange toner), b) den kan være intensiv med mange toner i instrumenterne, der bevidst er komponeret, så de lyder uhyggeligt. c) Den kan arbejde kontrapunktisk* ift. filmen, ligesom når man i gyserfilm bruger et sødt godnat-sangs-tema til at understrege, at der er noget helt galt i filmen. Westerns: film, der finder sted i det vilde vesten i USA og f.eks. omhandler cowboys og indianere. Musikken har en udtalt amerikansk lyd og kan f.eks. benytte banjo. * kontrapunktisk = betyder at arbejde imod filmen, altså i kontrast

7 IND TIL MUSIKKEN / DEL 2 / GENRER GÆT EN GENRE Lyt til disse to musikstykker af den samme komponist (Elmer Bernstein) og prøv at bestemme deres filmgenrer ud fra musikken: af Elmer Bernstein (1963) Sørg for at lytte på musikken uden at se billeder fra klippene. Skriv ned, hvilken handling I tror, der finder sted i de to film og måske kan I lytte jer frem til, hvor filmene foregår henne? af Elmer Bernstein (1960) Her er Bernstein ved at dirigere musikken til en af sine mange film

8 IND TIL MUSIKKEN /DEL 3 / JOHN WILLIAMS DEL 3 JOHN WILLIAMS TEMA

9 IND TIL MUSIKKEN / DEL 3 / JOHN WILLIAMS JOHN WILLIAMS FILMMUSIK John Williams (født 1932) er i dag anerkendt som en af de vigtigste filmkomponister i nyere tid. Det er svært at forestille sig film som Star Wars og Harry Potter uden Williams fantastiske musik. Prøv at se denne sekvens, hvor man har fjernet John Williams musik fra den sidste scene i de oprindelige Star Wars-film: Hvad lægger I mærke til? Hvordan tror I, at musikken har lydt i virkeligheden?

10 IND TIL MUSIKKEN / DEL 3 / JOHN WILLIAMS TEMAER OG MELODIER I FILMMUSIK John Williams er rigtig god til at skrive fantastiske melodier, som man husker, når man går ud af biografen. I kender helt sikkert Darth Vaders tema og hovedtemaet fra Star Wars. Fordi John Williams nu er over 80 år gammel, kan han ikke lave musik til lige så mange film, som i sine yngre dage. Men han er stadigvæk aktiv og skal faktisk skrive musikken til den nye Indiana Jones -film, der kommer i biograferne i Til den tid er han 87 år gammel og still going strong. Hvis I er på udkig efter en levevej, hvor I kan arbejde til langt efter pensionsalderen, så er det altså måske komponist I skal overveje? ØVELSE: To af John Williams meget kendte temaer er fra de populære Indiana Jones -film og Superman -film. Superman (1978) (1981) Begge musikstykker starter med en såkaldt fanfare. Hvilke instrumenter spiller fanfarerne og hvad for en effekt har det, når man lytter til det?

11 IND TIL MUSIKKEN / DEL 3 / JOHN WILLIAMS BRUG AF ORKESTERET I FILMMUSIK Ud over at skrive fantastiske melodier, så er John Williams kendetegnet ved at være en rigtig dygtig orkestrator. En god orkestrator får det bedste ud af symfoniorkesteret, og ligesom en dygtig maler, kan den gode orkestrator få uendeligt mange farver ud af et orkester. John Williams filmmusik er blandt andet inspireret af den engelske komponist Gustav Holst. Måske kan I høre, at udtrykket i musikken minder om John Williams lyd. Hvad forestiller I jer, at der sker, mens musikken spiller? NB. Det er DR Symfoniorkesteret, der spiller her. Prøv at lytte til Holsts værk Planeterne, mens I lukker øjnene: * orkestrator = kan også kaldes for arrangør. Nogle komponister arrangerer selv deres musik andre er afhængige af, at dygtige orkestratorer kan få musikken til at lyde som den skal. Man behøver altså ikke at kunne noder, for at blive en dygtig filmkomponist.

12 IND TIL MUSIKKEN /DEL 4 / HANS ZIMMER DEL 4 HANS ZIMMER TEMA

13 IND TIL MUSIKKEN /DEL 4 / HANS ZIMMER HANS ZIMMER OG SOUNDTRACKS Hans Zimmer (født 1957) er en af nutidens allerstørste filmkomponister. I modsætning til John Williams, så arbejder Hans Zimmer med computeren som sit instrument. Han dirigerer ikke selv sin musik og arrangerer ikke selv for orkester. Men han er rigtig dygtig til at producere sig frem til lige præcis den lyd, han er ude efter i sit soundtrack. Et godt eksempel på Hans Zimmers filmmusik er musikken fra Batman-trilogien. I starten af musikstykket har Hans Zimmer ikke så meget fokus på melodi. I stedet arbejder han med at skabe et intenst og spændende soundtrack. -Hvad er det, der gør, at starten af musikken virker spændende? Måske kan I høre, hvilke instrumenter, der spiller? Hvis I vil høre mere om Hans Zimmers arbejde med Batman-filmene, så kan I se dette klip på engelsk om lydsiden til filmene: Tjek Hans Zimmer ud på IMDB og se listen over hans mange film. Hvor mange har I set?

14 IND TIL MUSIKKEN /DEL 4 / HANS ZIMMER HANS ZIMMERS MÅDE AT ORKESTRERE PÅ Hans Zimmer blander ofte et rigtigt symfoniorkester med computerorkestre, for at få en endnu større lyd, end det er muligt i virkeligheden. På nogle film optager han blæserne, strygerne og slagtøjet for sig selv i forskellige rum, så han bagefter kan producere og mixe musikken lige præcis om det passer ham. I 2011 skrev Hans Zimmer musikken til storfilmen Inception. Til indspilningen brugte han bl.a. 6 basbasuner, 6 tenorbasuner, 4 tubaer og 6 horn (og det er virkelig mange messingblæsere). Prøv at høre, hvilken fylde der er i musikken til Inception : Hvor John Williams er kendt for sine flotte melodier og gode evne til at arrangere for orkester, så er Hans Zimmer især blevet kendt for sin evne til at producere og skabe den helt rigtige sound til sine film. * mix = når musikken er indspillet, skal den mixes, så den lyder bedst muligt i en biograf, i stuen og i høretelefoner.

15 IND TIL MUSIKKEN /DEL 4 / HANS ZIMMER HANS ZIMMERS PIRATMUSIK Hans Zimmer er især blevet kendt for soundtracket til Pirates of the Caribbean-filmene. I kender formentlig hovedtemaet fra franchise-serien: Hans Zimmer har faktisk skrevet temaet sammen med den tyske komponist Klaus Badelt. Zimmer har nemlig etableret et stort komponistfællesskab i USA ved navn Remote Factory, hvor han har hyret andre komponister til at arbejde for sig. DIEGETISK FILMMUSIK Når der er fuldt knald på en action-scene i en film, så spiller hele orkesteret på én gang det kalder man tutti (italiensk for, at alle spiller). Men i scener, der er mere rolige eller stille, udvælger filmkomponisten tit et enkelt instrument - det kalder man for solo. I følgende stykke fra Pirates of the Caribbean benyttes et helt særligt instrument som soloinstrument: Faktisk optræder instrumentet også som instrument i selve filmen, hvilket er et særligt filmmusik-trick, som nogle komponister benytter. * diegetisk musik = når instrumentet, der benyttes i musikken, også optræder visuelt i filmen

16 IND TIL MUSIKKEN /DEL 5 / BERNARD HERMAN DEL 5 BERNARD HERMANN TEMA

17 IND TIL MUSIKKEN /DEL 5 / BERNARD HERMAN BERNARD HERMANNS MUSIK Bernard Hermann ( ) er en meget respekteret amerikansk filmkomponist. Ligesom mange andre komponister startede han sin karriere på en radiostation. Her blev han opdaget af instruktøren Orson Welles, der var med til at bane vejen for en stor karriere som filmkomponist. Hermann er berømt for at bruge særlige effekter i symfoniorkesteret, for at skabe den rette stemning i sin musik. Læg især mærke til musikkens funktion, der hvor kvinden bliver stukket med kniven. Hvordan tror I den effekt er opnået? Hermann er især blevet kendt for sin musik til Alfred Hitchcocks Psycho. Den mest ikoniske scene fra filmen er et mord i et brusebad. Se det uhyggelige klip fra filmen her:.

18 IND TIL MUSIKKEN /DEL 5 / BERNARD HERMAN SAMARBEJDET MELLEM INSTRUKTØR OG KOMPONIST Hvis man vil være en succesfuld filmkomponist er det utroligt vigtigt at have et godt samarbejde med ens instruktør. Man har brug for at finde instruktører, som tror på en og kan lide ens musik. Ligesom John Williams har haft et frugtbart samarbejde med filminstruktøren Steven Spielberg (fx Indiana Jones & Jaws ), og Hans Zimmer med Christopher Nolan (fx Batman & Inception ), havde Bernard Hermann et meget tæt samarbejde med instruktørerne Orson Welles (fx Citizen Kane ) og Alfred Hitchcock (fx Fuglene ). Ud over Psycho, så er et af Hermanns mest kendte musikstykker dette fra filmen Vertigo (1958): Musikken er orkestreret til at afspejle filmens tema, der kredser om det engelske ord vertigo. Hvad betyder vertigo og kan I høre, hvordan denne lidelse afspejles i musikken? NB. Billedet her er faktisk fra optagelserne af Vertigo, hvor en udmattet Bernard Hermann tager en lille lur.

19 IND TIL MUSIKKEN /DEL 6 / ARBEJDET SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST DEL 6 ARBEJDET SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST

20 IND TIL MUSIKKEN /DEL 6 / ARBEJDET SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST OM MATHIAS MADSEN MUNCH KORT OM MIG: Jeg er født i 1986 i Frederikshavn i Nordjylland. Hele min familie er musikalsk, så derfor var det nok ret naturligt, at jeg endte med at arbejde med musik. Men det var faktisk først, da jeg kom ind på uddannelsen i Musikvidenskab på Københavns Universitet, at jeg for alvor begyndte at satse på musikken som levevej. Hvorfor endte jeg med at blive film- og mediekomponist? I FOLKESKOLEN: I skolen fandt jeg ud af, at jeg nok var for doven til at blive klassisk pianist, for jeg ville hellere skrive ny musik i stedet for at øve mig på mine Mozartsonater. PÅ VIDEREGÅENDE UDDANNELSE: Jeg overvejede på at tidspunkt at søge ind som det man kalder for klassisk komponist, men da jeg gerne ville skrive musik til film og medier, søgte jeg i stedet ind på uddannelsen som filmkomponist. ER DET SJOVT AT VÆRE KOMPONIST? Det er selvfølgelig rigtig sjovt at kunne leve af ens musik. Og jeg elsker at lave skøre og udfordrende projekter. Men det er også hårdt at være komponist, for man skal skabe meget af sin egen karriere selv. Til gengæld er det altid en udfordring at lave musik og man kommer i hvert fald aldrig til at kede sig. I UDLANDET: Efter 3 år i gymnasiet rejste jeg til USA for at spille rytmisk klaver, men fandt hurtigt ud af, at amerikanerne var meget bedre til at spille jazz end mig. Til gengæld kom jeg på et kursus i computermusik og blev lynhurtigt fanget af at skrive musik på computeren. Min bedste investering nogensinde er mit Yamaha-flygel, som står i mit musikstudie på Nørrebro. Jeg komponerer nemlig det meste af min musik, når jeg sidder og improviserer ved tangenterne.

21 IND TIL MUSIKKEN /DEL 6 / ARBEJDET SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST MATHIAS MUSIK Siden 2011 har mit faste filmmusik-orkester været Budapest Art Orchestra i Ungarn. Det er et ret nyt orkester, som jeg elsker at arbejde med. Især er det en stor fordel, at deres dirigent er rigtig god til engelsk. Her kan I se og høre en orkesterindspilning fra Budapest, hvor I kommer helt tæt på de enkelte musikere. MUSIK PÅ SPOTIFY: Jeg er begyndt at udgive min musik, så man kan høre den på Spotify eller en af de andre streamingtjenester. I kan fx høre musikken her: MUSIK TIL SKOLER: I kan her hente en mappe med nogle af Mathias gratis musikstykker, som I er velkomne til at bruge til kommende projekter på skolen, eller hvis I selv er ved at lave en nice film:

22 IND TIL MUSIKKEN /DEL 6 / ARBEJDET SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST UDDANNELSE INDEN FOR MUSIK Vil du læse mere om, hvor man fx kan uddanne sig inden for musik? Så tjek Uddannelsesguiden ud: KONSERVATORIUM: UNIVERSITET: musikvidenskab PROFESSIONSSKOLE:

23 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST DEL 7 FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST

24 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST ARBEJDET MED TTEMAER OG MOTIVER Når man komponerer musikken til en film kan man som komponist have mange forskellige slags tilgange til processen. Noget af det, som John Williams er blevet rigtig berømt for, er at benytte ledemotiver i sin filmmusik. Ligesom Darth Vader har sit eget tema i Star Wars, så kan jeg også finde på at give filmens karakterer musikalske temaer i min musik. Et godt eksempel er fra animationsfilmen My Plastic Menagerie, der handler om kampen mellem de autoritære guder og de underlegne mennesker. Menneskenes tema er mere melodisk og det, man kan kalde for sangbart. Det tema skal signalere håb og glæde. Lyt til musikken på linket her UDEN at se billederne. Gudernes tema i filmen består af følgende toner: I klip 1 spilles temaet af hele orkesteret. En stor del af temaet kan kaldes for kromatisk. Lyt til musikken på linket her UDEN at se billederne. I klip 2 spilles det af et soloinstrument kan I høre hvilket? I klip 3 ligger temaet skjult i messingblæserne, mens strygerne spiller akkompagnement over. Hvad for en stemning, tror I stykket repræsenterer. I klip 4 er stemningen en anden end i de andre hvad tænker I på, når I hører musikken? I klip 1 er strygerne i fokus hvilken stemning hører I? I klip 2 er temaet mere sparsomt orkestreret og spilles også af et soloinstrument måske kan I høre, hvilket instrument og hvilken stemning, som stykket underbygger? I klip 3 ligger temaet i strygerne. Hvad for en stemning hører I her? I klip 4 ligger temaet i et soloinstrument kan I høre hvilket? I klip 5 spilles temaet af hele orkesteret hvad for en stemning hører I her? * ledemotiv= især kendt fra operaer, hvor f.eks. komponisten Richard Wagner gav musikalske temaer til sine karakterer. Bruges også i filmmusik. * kromatik = udtryk der kan bruges, når melodiens toner ligger lige ved siden af hinanden

25 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST Filmens fare-tema består af en trinvis nedgang af toner: Lyt til musikken på linket her UDEN at se billederne. I klip 1 spilles fare-temaet af messingblæserne, mens strygerne spiller hurtige løb ind over. Hvad for en stemning hører I her? I klip 2 spilles temaet af et solo-instrument. Hvad er forskellen på temaet, når det spilles af alle, og når det kun spilles af én musiker? I klip 3 skal musikken underbygge en spændende scene kan I høre, hvad det er der gør, at musikken lyder suspense-agtig?

26 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST SANGE I FILM Når man skal indspille med symfoniorkester, er man nødt til at kunne planlægge alt ned til mindste detalje. Hvis man laver bare en lille fejl i noderne, eller giver musikerne et forkert tempo at spille, så risikerer man at miste dyrebar tid. For det koster mange penge, når over 50 mennesker sidder og spiller ens musik. Især Disney har været kendte for at bruge sange i deres animationsfilm, for eksempel musikken fra Frozen, men det er faktisk en særlig udfordring, når man skal lave sange til film. Jeg har selv prøvet kræfter med at skrive musik og sangtekster til animationsfilmen Porkolicious. Her var jeg først nødt til at indspille skuespillerne sammen med et meget simpelt klaverstykke, før instruktøren kunne gå i gang med at skabe den endelige film. Prøv at se et klip fra filmen og optagelserne, hvor der kun er sang og klaver på. Det er altså før orkesteret blev indspillet: Prøv nu at se klippet efter, at orkester og kor er blevet indspillet: - Hvad gør det for filmen, at der kommer orkester og kor på?

27 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST MUSIK TIL COMPUTERSPIL Ud over film, så elsker jeg at lave musik til computerspil, fordi man kan få lov til at lave gakket og skør musik. COMIC BRAIN: Mit første computerspil var iphone-spillet Comic Brain baseret på WulffMorgenthalers tegneserieunivers. Det er en helt særlig udfordring at lave musik til computerspil, da musikken skal kunne skifte med det samme, hvis der sker noget nyt i spillet. Derfor besluttede jeg, sammen med instruktøren, at skrive al musikken i samme toneart. På den måde kunne vi bagefter klippe musikken præcis som vi ville have den. Her kan I se et klip fra indspilningen med orkesteret: Og her kan I se, hvordan musikken blev brugt i spillet: NB. Hvis I vil høre hele orkester-indspilningen, kan I finde den her: * klipning = det begreb man bruger, når man taler om den måde en film eller musik bliver sat sammen på. Når man bruger ordet klipning er det fordi, man i gamle dage rent faktisk klippede i musik- og videostrimler (f.eks. med et barberblad) og derefter tapede dem sammen igen. I dag kan man gøre det hele på computeren.

28 IND TIL MUSIKKEN /DEL 7 / FORSKELLIGE OPGAVER SOM FILM- OG MEDIEKOMPONIST BEE BRILLIANT: Bee Brilliant er et skørt puzzle-spil, hvor man skal hjælpe 4 bier med at løse diverse opgaver. Spillet har en markant musikalsk dimension, fordi bierne synger i et gakket 4-stemmigt kor. Hver måned kommer der desuden opdateringer med nye temaer, som jeg f.eks. laver musikken og indspiller bi-stemmerne til. Her er det selvfølgelig vigtigt, at musikken afspejler det nyeste tema. Prøv at lytte til musikken til tre af temasangene fra spillet, uden at se billederne først kan I regne ud, hvilke temaer, som musikstykkerne er skrevet til? Efterfølgende kan I finde svaret på hvert tema her:

En aften i Hollywood

En aften i Hollywood En aften i Hollywood På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Med musikken ind i filmens verden Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Sammen med orkestret skal vi på en tur ind i filmens verden.

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Troldspejlet. Forberedelsesmateriale. skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november Du skal til klassisk koncert.

Troldspejlet. Forberedelsesmateriale. skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november Du skal til klassisk koncert. Troldspejlet Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november 2016 Indhold Du skal til klassisk koncert. elevark 1 Gæt hvad du skal høre... elevark 2 Lyt efter musikalske virkemidler

Læs mere

Rejs med os tilbage i musikhistorien!

Rejs med os tilbage i musikhistorien! Rejs med os tilbage i musikhistorien! Aarhus Symfoniorkester spiller klassisk musik. Noget af musikken er skrevet nu, men det meste af den klassiske musik er skrevet for flere hundrede år siden. I dette

Læs mere

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn Symfomagisk mimeri Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september 2018 Indhold Før koncerten William Tell - lyt, læs og tegn Polka - lyt og mim Superman - se, lyt og tegn Svanesøen

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Komponisten Poul Ruders Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre orkestret spille et musikværk, der hedder Concerto in

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

Mozarts symfoni nr. 34

Mozarts symfoni nr. 34 Mozarts symfoni nr. 34 På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Mozart Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps Le Sacre du Printemps m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Stravinskij Du skal arbejde med et musikværk, der hedder Le Sacre du Printemps. Navnet er fransk og betyder Forårets Helliggørelse en

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 8. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Historien bag Papageno og Papagena

Historien bag Papageno og Papagena Papageno & Papagena Historien bag Papageno og Papagena Børneoperaen Papageno og Papagena er inspireret af Mozarts opera Tryllefløjten. Det er en meget gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Hvad er opera kort fortalt?

Hvad er opera kort fortalt? Opera Hvad er opera kort fortalt? En opera er et teaterstykke med musik. I stedet for at sige ordene, synger man dem. Det er altså ikke skuespillere, men sangere, der optræder på scenen. De første operaer

Læs mere

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Beethoven I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Eroica. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikværket Eroica er skrevet

Læs mere

Ild & vand. Billeder og historier i musikken

Ild & vand. Billeder og historier i musikken Ild & vand Billeder og historier i musikken m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Musikken er et flyvende tæppe Du skal høre et symfoniorkester spille to musikværker. Det ene musikværk hedder Roms

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

Den tragiske Schuberts 4. symfoni

Den tragiske Schuberts 4. symfoni Den tragiske Schuberts 4. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Franz Schubert Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Klassisk musik og eventyr

Klassisk musik og eventyr Klassisk musik og eventyr Forberedelsesmateriale til 1. og 2.klasse instrumenttegninger Udstillingsbilleder af Mussorgskij Aarhus Symfoniorkester maj 2018 Indhold Om klassisk musik... elevark 1 Lyt lyt

Læs mere

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0)

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0) Sæt venligst ring om den mest passende kategori: 1 1. Jeg bruger meget af min fritid på musik-relaterede aktiviteter. Gold-MSI spørgeskema Juni 01 Dansk (version 1.0) Meget Uenig Hverken enig eller Enig

Læs mere

Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N

Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N DR Radiosymfoniorkesteret Du skal til koncert med et stort orkester, der hedder DR Radiosymfoniorkesteret. I orkesteret er der næsten 100 musikere.

Læs mere

INFORMUSIK RAMMER. Do it! Mød Veronica AALBORG. Sådan er et orkester sammensat. Orkester Norden. Se side 2. februar 2015

INFORMUSIK RAMMER. Do it! Mød Veronica AALBORG. Sådan er et orkester sammensat. Orkester Norden. Se side 2. februar 2015 INFORMUSIK februar 2015 Orkester Norden RAMMER AALBORG Mød Veronica Do it! Sådan er et orkester sammensat DER FINDES KLASSISK MUSIK OVERALT OGSÅ I SPIL OG FILM Se side 2 INFORMUSIK februar 2015 Orkester

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Det var sjovt at være med, fordi vi hyggede os, og det var spændende, fordi der var rigtige professionelle med.

Det var sjovt at være med, fordi vi hyggede os, og det var spændende, fordi der var rigtige professionelle med. Hvad synes du om at være med i operaprojektet? Det har været sjovt, fordi vi fik lov til at arbejde med professionelle, og vi fik også nogle oplevelser for livet, og dirigenten og instruktøren var så søde.

Læs mere

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester Tema 2018 : t r a z o M e k s i g a M Et musikforløb for 4. klasser Forældremateriale 1 Indhold Kære forældre... Brev uddelt på skolerne... Om skolekoncerterne... Børn og

Læs mere

Én for Alle Alle for Én

Én for Alle Alle for Én Én for Alle Alle for Én 1 Palle spiller guitar Mathias spiller tromme og vibrafon 2 Sille spiller ukulele og guitar Her kan du se de instrumenter de 3 Musikterer spiller på: Vibrafon Ukulele Trommer Guitar

Læs mere

Vi vil gerne inspirere jer til at bruge musik aktivt til jeres næste event. - VoiceTeam

Vi vil gerne inspirere jer til at bruge musik aktivt til jeres næste event. - VoiceTeam Vi vil gerne inspirere jer til at bruge musik aktivt til jeres næste event. - VoiceTeam Musikaktiviteter påvirker folk positivt, både fysisk og psykisk, i overraskende grad! Musik er samtidig en intens

Læs mere

Sigurd og Danmarkshistorien

Sigurd og Danmarkshistorien Sigurd og Danmarkshistorien Kære musiklærer i 3. 4. klasse Odense symfoniorkester glæder sig til at byde jer og jeres elever velkommen til skolekoncert i Carl Nielsen salen, i Odense koncerthus. Skolekoncerter

Læs mere

Beethovens 9. symfoni

Beethovens 9. symfoni Beethovens 9. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Ved koncerten skal du høre en symfoni. Symfonien er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af sangen ved sammen at finde det stemningsbillede, som de synes passer til sangen. Sådan bliver de fortrolige med sangen,

Læs mere

fra DR Julekalenderen 2014

fra DR Julekalenderen 2014 Klavernoder, melodi, tekst & akkorder til Titelsangen + Soundtracket i klaverarrangement fra DR Julekalenderen 201 Titelsang af Caroline Castell og Lasse Lyngbo - Soundtrack af Flemming Nordkrog Inkl.

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære musiklærer! I Video 1 møder børnene Danmarks Underholdningsorkester

Læs mere

Projektet er dokumenteret i denne tre minutter lange film: https://vimeo.com/

Projektet er dokumenteret i denne tre minutter lange film: https://vimeo.com/ 21. januar 2016 Kultur og fritidsudvalget Københavns Kommune Vedr. Ansøgning fra Danmarks Underholdningsorkester til Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns kommune. INTRODUKTION Danmarks Underholdningsorkester

Læs mere

En marimba-spillende robot besøger Danmark: Her er Shimon. Han har fire arme og kan slå 30 slag i sekundet

En marimba-spillende robot besøger Danmark: Her er Shimon. Han har fire arme og kan slå 30 slag i sekundet En marimba-spillende robot besøger Danmark: Her er Shimon. Han har fire arme og kan slå 30 slag i sekundet Aarhus Jazz Orchestra har fået et nyt, midlertidigt medlem. Han hedder Shimon og er en robot med

Læs mere

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet.

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet. HUSET OVERFOR Filminfo: Instruktør: Ask Hasselbalch, Four Hands Film / Filmværkstedet, 2009. Filmens historie: I 'Huset overfor' udfordrer to drenge hinanden til at gå på opdagelse i det uhyggelige hus

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Kære elever og forældre! I uge 15 vender musikskolen op og ned på, hvordan vi gør tingene. Den normale undervisning bliver

Læs mere

FILMMUSIK. Kære elev. Og det er netop noget af den største filmmusik, der er skrevet, I skal ind at høre til koncerten.

FILMMUSIK. Kære elev. Og det er netop noget af den største filmmusik, der er skrevet, I skal ind at høre til koncerten. IND TIL MUSIKKEN - FILMMUSIK FILMMUSIK Kære elev Næsten ingen musik er så gribende som filmmusik. Det er musik, der er lavet til at sætte os i en bestemt stemning med det samme, vi hører den. Så snart

Læs mere

Vindblæs. Musikskole. Program

Vindblæs. Musikskole. Program Vindblæs Musikskole Program 2013/2014 Velkommen Velkommen til Vindblæs Musikskole! Det er en gave livet igennem at kunne spille på et instrument eller være god til at synge. At spille musik træner ens

Læs mere

Velkommen til Den Kreative Skole

Velkommen til Den Kreative Skole Velkommen til Den Kreative Skole Jeg vil gerne byde velkommen til Den Kreative Skoles nye sæson 2018/2019. Vi vil hermed præsentere en bred palet af tilbud til den enkelte elev med mulighed for individuel

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17.

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17.

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER Vildheks et undervisningsforløb Du skal til at arbejde med bogen Ildprøven. Den er første bind i serien om Vildheks af Lene Kaaberbøl. Den har illustrationer af Anders

Læs mere

Roms fontæner og pinjer

Roms fontæner og pinjer Roms fontæner og pinjer På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille to forskellige musikværker.

Læs mere

Læs og lær om. Lukas Graham

Læs og lær om. Lukas Graham Læs og lær om Lukas Graham Lukas Graham Forchhammer Lukas Graham er et dansk band. Forsangeren i bandet hedder Lukas Graham Forchhammer. Lukas blev født på sine forældres sofa i Christiania d. 18. september

Læs mere

Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence 2010. 1: Fødselsdagssangen for voksne (= Årets danske sang 2010) 2: Årets danske børnesang 2010 (Lukket!

Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence 2010. 1: Fødselsdagssangen for voksne (= Årets danske sang 2010) 2: Årets danske børnesang 2010 (Lukket! Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence 2010 Der kan indsendes sange til konkurrencens to kategorier: 1: Fødselsdagssangen for voksne (= Årets danske sang 2010) 2: Årets danske børnesang 2010 (Lukket!)

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad.

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad. Musik til livet Velkommen til en dag, hvor Aarhus Musikskole vil fylde Musikhuset Aarhus og Det Jyske Musikkonservatoriums lokaler med aktiviteter fra morgen til aften. Her er chancen for at høre musik

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 Den åbne skole Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 1. Music Mind Games i 0. klasse 2. Stryg, strenge og Blæs i 2. klasse 3. Kor- og sangskole i 3. klasse 4. Blæserklasse

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. FAGPLAN. FAG: Musik KLASSE: 1 kl. ÅR:

Læs mere

Filmfortællinger med lyd

Filmfortællinger med lyd Beskrivelse af workshoppen Hvordan kan en honningmelon bruges til at lave lyden af et fald? Hvorfor bruger man musik i en film? Hvordan får man en skov til at lyde som en skov? Og hvad er det egentligt

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Læs og lær. om Marcus og Martinus

Læs og lær. om Marcus og Martinus Læs og lær om Marcus og Martinus Tvillinger og pop-idoler Marcus og Martinus blev begge født d. 21. februar 2002 i byen Elverum i Norge. De er nemlig tvillinger. Først kom Marcus til verden, og efter

Læs mere

Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17

Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17 Evaluering 6 kl musik Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17 Musik We are all mad Vi skal arbejde med, musikanalyse, musik begreber, form, stemninger og dynamik. Vi arbejder ud fra the Beatles album Stg.

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd ELEVMATERIALE Om Carl Nielsen Carl Nielsen, dansk komponist,

Læs mere

2. DECEMBER. Prærievognen

2. DECEMBER. Prærievognen 2. DECEMBER Prærievognen Mig og Per står og kigger ud af vinduet oppe på mit værelse, og Ulrik ligger på gulvet og kigger i et gammelt ugeblad. Det regner og blæser udenfor og vi kan se at Anders Krogh

Læs mere

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten Tryllefløjten er en opera skrevet af Emanuel Schikaneder med musik af Wolfgang Amadeus Mozart. Det er en gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

BODY RHYTHM FACTORY. BRF på turné. Koncert for mellemtrinnet

BODY RHYTHM FACTORY. BRF på turné. Koncert for mellemtrinnet BRF på turné Koncert for mellemtrinnet Body Rhythm Factory blev i 2010 nomineret som en af verdens fem bedste koncertproduktioner for børn og unge af Young Audiences Music Award. I 2011 blev gruppen nomineret

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Lær at spille klaver - på den rigtige måde

Lær at spille klaver - på den rigtige måde Harman Music Methods København : London Lær at spille klaver - på den rigtige måde Kontakt Harman s Music Methods Tel: +45 3696 8749 DK Tel: +44 207 5588337 UK Email: about@jhmms.org Web: www.jhmms.org

Læs mere

Mussorgskijs Udstillingsbilleder. med. Aarhus Symfoniorkester

Mussorgskijs Udstillingsbilleder. med. Aarhus Symfoniorkester Mussorgskijs Udstillingsbilleder med Aarhus Symfoniorkester Historien bag Udstillingsbilleder Komponisten Mussorgskij skrev dette musikstykke i 1874. Mussorgskijs nære ven maleren, arkitekten og designeren

Læs mere

14 nye børnehaveklassesange

14 nye børnehaveklassesange 14 nye børnehaveklassesange Tekster: 0.A, 0,B og 0.Y Søndersøskolen 2007-2008 Indspilning af alle instrumenter: John Syberg Arrangement: John Syberg og Carton Sønder Teknik: John Syberg Guitar: Carton

Læs mere

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 Musikskole 2010-2011 Vi byder endnu engang alle hjertelig velkommen til endnu et år på Vindblæs musikskole. Vi ser frem til at møde eleverne i både sammenspil- og

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2015-2016 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2015-2016. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 6. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Video - Et visuelt udtryk

YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Video - Et visuelt udtryk YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om Youtubere. Vi kommer omkring Youtubere som - fænomen og indtjeningskilde Video - Et visuelt udtryk Billeder

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Projektbeskrivelse, KorProjekt 2017

Projektbeskrivelse, KorProjekt 2017 Projektbeskrivelse, KorProjekt 2017 KorProjekt 2017 er et landsdækkende korstævne for musikskoleelever i alderen 12-20 år, hvor unge sangere fra alle landets musikskoler kan mødes omkring kormusikken i

Læs mere

Workshopkatalog til Temauge i uge 6.

Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Videoworkshop 1. Mandag 15.00-16.45 Videoworkshop 2. Videoworkshop 3. Tirsdag 15.00-16.45 Videoworkshop 4. Tirsdag 17.15 19.00 Videoworkshop 5. Videoworkshop 6. Onsdag

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Dmitrij Sjostakovitj:

Dmitrij Sjostakovitj: Dmitrij Sjostakovitj: Bureaukraten fra balletten Bolten 1 Stykket varer 2 minutter og 47 sekunder. Besætningen er: Træblæsere: 2 piccolofløjter, 2 oboer, engelskhorn, 2 klarinetter, es-klarinet, 2 fagotter,

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2017-2018 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2017-2018. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole Idékatalog Skoleåret 2015/16 Hent inspiration til samarbejdet mellem Folkeskole & Musikskole Maj 2015 Udgave 5 (revideret udgave) Skolereformen - hvad kan vi? - Hent inspiration fra egen musikskole her

Læs mere

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Musikken er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med såvel

Læs mere

Optagelsesprøve til Musikvidenskab

Optagelsesprøve til Musikvidenskab Optagelsesprøve til Musikvidenskab NB: Ansøgningsfrist 15. marts (For ansøgere til bachelortilvalg er fristen 15. april) Afdeling for Musikvidenskab Institut for Æstetik og Kommunikation Aarhus Universitet

Læs mere

Tryllefløjten. Papageno og Papagena er en historie om netop disse to og deres venskab.

Tryllefløjten. Papageno og Papagena er en historie om netop disse to og deres venskab. Tryllefløjten Tryllefløjten er en opera skrevet af Emanuel Schikaneder med musik af Wolfgang Amadeus Mozart. Det er en gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse, en ond dronning og en vis

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2018-2019 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2018-2019. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

Læringsspørgsmål til de 15 sange. 10. Hvilken del af sangen synes du bedst om eller mindst om? Hvorfor?

Læringsspørgsmål til de 15 sange. 10. Hvilken del af sangen synes du bedst om eller mindst om? Hvorfor? Læringsspørgsmål til de 15 sange Askepot 1. Hvorfor er det figuren Askepot, der er hovedperson? 2. Hvad er Askepots drøm? 3. Hvad er Askepots virkelighed? 4. Hvad vil Shu- Bi- Dua gerne fortælle med denne

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Folkemusikken oplever lige nu en stor opblomstring blandt Danmarks unge. Nikolai Busk har fra barnsben dedikeret sig til musik og folkemusik. Og nu som ung voksen

Læs mere

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN 1 SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN Still: Gennem portalen, baggrundsfilm / FILM-X studie 3 Science fiction-genren rummer alt fra hæsblæsende underholdning til både smukke og dystopiske

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne møder indledningsvis komponisten Simon Steen-Andersen i sit værksted. Derefter oplever de værket Run Time Error på et filmklip (varighed 09.48) Efterfølgende

Læs mere