Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område. 1. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område. 1. Indledning"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen har den 8. juni 2016 sendt udkast til bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 3. juli Følgende organisationer og virksomheder har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsen: Færøernes Landsstyre, Danske regioner, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Forsikring & Pension. Trafik- og Byggestyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Beredskabsstyrelsen, Forsvarsministeriet (Forsvarskontoret), Datatilsynet, Modelflyvning Danmark, COWI, Danmarks Tekniske Universitet, Kongelig Dansk Aeroklub, FORCE Technology, DI Transport, Nyborg Beredskabsdrone, Erhvervs- og Vækstministeriet, UAS Denmark, WeFly, Rigspolitiet, Vestegnens Boligadministration, Erhvervsflyvningens Sammenslutning, TV2 ØST, Hovedstadens beredskab, Kommunernes Landsforening, Naturstyrelsen, Københavns Lufthavn, Jysk Fynske Medier P/S og Justitsministeriet. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Trafik- og Byggestyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Side 1 (27)

2 2. Bekendtgørelsen som helhed Forsvarsministeriet (Forsvarskontoret) mener, at der ikke er taget særligt hensyn til forhold for droner, der anvendes i redningsberedskabet og til beredskabsopgaver. Beredskabsstyrelsen mener, at der er behov for dispensationer til anvendelse af droner i redningsberedskabet, indtil der foreligger en ny bekendtgørelse for redningsberedskabets brug af droner. Der udarbejdes senere en særskilt bekendtgørelse for droner til beredskabsmæssig brug. Dispensationer, som er udstedt tidligere vedr. beredskab eller andet, bevarer deres gyldighed. Dette tydeligøres i bekendtgørelsens afsnit vedrørende overgangsbestemmelser. Ligeledes bevares mulighed for at udstede nye dispensationer til denne type formål indtil særskilt bekendtgørelse er udstedt. Datatilsynet bemærker, at persondataloven, navnlig dennes 5, 6, 7, 8 og 11 skal iagttages. Derudover peges der på 28 og 29, 41 og 42 samt reglerne om anmeldelse til og tilladelse/udtalelse fra Datatilsynet i kapitel 12 og 13 samt reglerne om tilladelse fra Datatilsynet i bl. a. 10, stk. 3 og 27, stk. 4 Trafik- og Byggestyrelsen har noteret sig Datatilsynets høringssvar og kan oplyse, at al behandling af personoplysninger i Trafik-og Byggestyrelsen vil ske i overensstemmelse med de anførte regler. COWI gør opmærksom på et brev fra Miljøministeriet fra januar 2009, der forklarer spørgsmål omkring hensyn til privatlivets fred i forbindelse med produktion af ortofotos fra fly. Det bemærkes til bekendtgørelsen, at der ikke tages hensyn til dronens type, men at vægten er den overordnede sondring. Det bemærkes, at anvendelse af dronetypen vil bidrage til en mere forudsigelig brug af bekendtgørelsen, herunder i forbindelse med tilladelses- og dispensationspraksis. Trafik-og Byggestyrelsen har noteret sig brev fra Miljøministeriet vedr. fotografering fra fly (ortofoto). Trafik-og Byggestyrelsen gør i den sammenhæng opmærksom på, at bekendtgørelsen ikke fastsætter nogen begrænsninger vedr. fotografering/ortofoto fra droner, idet reglerne herfor fremgår af lovgivning under Justitsministeriet, som også anført i Miljøministeriets brev. Side 2 (27)

3 Trafik-og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at bekendtgørelsen tager hensyn til dronens type bl.a. ved at fastsætte forskellige bestemmelser for rotor og fastvingebaserede droner. Danmarks Tekniske Universitet foreslår at opdele begrebet offentlig vej, som det kendes fra færdselsloven. Det foreslås endvidere at tillade flyvning med droner indendørs i lokaler, der er beregnet til dette, f. eks. testhaller, og at tillade flyvning med små legetøjsdroner i private hjem. Det påpeges, at forskning kan vanskeliggøres, da der ikke er en undtagelse for registrering af droner til forskning i droner. Trafik- og Byggestyrelsen påtænker ikke at indføre særlige regler over privat vej, som adskiller sig fra regler over ikke-privat vej. Det fremgår af bemærkningerne til forslag til lov om luftfart, at flyvning i private hjem eller anvendelse af droner som arbejdsredskab i virksomhedsbygninger, hvortil der ikke er åben publikumsadgang, ikke er omfattet af loven. Bekendtgørelsen fastsætter således udelukkende regler for indendørs flyvning, hvortil der er publikumsadgang. Trafik-og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at registrering af droner vil ske ved en simpel online proces, hvorfor det ikke vil stille nogle forhindringer for forskning i droner. Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) udtrykker tilfredshed med udkastet, men har dog er par kommentarer (beskrevet efterfølgende i afsnit 9 og 12). Derudover støtter KDA holdningerne udtrykt af Modelflyvning Danmark. FORCE Technology tilslutter sig bekendtgørelsens overordnede formål omkring indførelse af mere klare regler på droneområdet. DI Transport tilslutter sig, at der anlægges ret restriktive bestemmelser for flyvning i bymæssigt område. DI Transport anbefaler, at bestemmelserne evalueres efter tre år, da der er tale om ny teknologi og risiko for overregulering. Konsekvenserne af bekendtgørelsen vil blive vurderet over en 3 årig periode herunder også i relation til udviklingen af EU drone regler og tilbagemeldinger fra branchen. Erhvervs og Vækstministeriet vurderer, at udkastet til bekendtgørelsen medfører administrative konsekvenser under 4 millioner kroner, hvorfor udkastet ikke skal kvantificeres yderligere. Side 3 (27)

4 3. Anvendelsesområde UAS Denmark ønsker en bagatelgrænse, da der ellers vil være tale om en kriminalisering af en meget stor gruppe personer. Modelflyvning Danmark finder det stærkt beklageligt, at den tidligere diskuterede bagatelgrænse på 250 g ikke er en del af forslaget, da bekymringen drejer sig om misbrug af kamera-droner. En bagatelgrænse vil kunne afkriminalisere børns leg med små luftfartøjer. Der stilles endvidere spørgsmål ved, om et papirfly eller en frisbee også er en drone eller om en drone skal være radiostyret. Det foreslås at forbyde kamerabærende droner i bymæssigt område. Transport-og bygningsministeren har besluttet ikke at benytte bemyndigelsen til at tillade flyvning med droner under bagatelgrænsen i bymæssigt område med privat formål, indtil en afdækning af problemstillingerne ved privatlivets fred er sket. Bekendtgørelsen omhandler ubemandede luftfartøjer. Papirfly, frisbee s m.v. anses ikke for omfattet af lov om luftfart, hvorfor bekendtgørelsen ikke gælder for disse typer af legetøj. 4. Definitioner UAS Denmark foreslår differentiering mellem autonom flyvning og delvis autonom flyvning i definitionerne. Autonom flyvning anses som flyvning, hvor droneføreren ikke har mulighed for at gribe ind under flyvning. Denne type flyvning anses som flyvning med forhøjet risiko og kræver særlig tilladelse. Delvist fjernes fra definitionen af autonom flyvning, idet flyvning hvor droneføreren kan gribe ind under flyvning, ikke anses som autonom flyvning. UAS Denmark foreslår at EVLOS (Extended Visual Line of Sight) føjes til definitionerne. Definitionerne udvides med EVLOS. Nyborg Beredskabsdrone mener, at kategori 3 droner også omfatter kategori 1B og kategori 2, når der er tale om BVLOS- flyvning. Bekendtgørelsen ændres, så den reflekterer det beskrevne forhold. Side 4 (27)

5 5. Forsikring COWI foreslår, at der gradueres i kravene til forsikring af droner under 20 kg. Der er tale om videreførsel af gældende praksis, som er veletableret på forsikringsmarkedet, hvorfor der ikke vil blive indført graduerede krav til droner under 20 kg. UAS Denmark foreslår, at forskellen mellem de to nævnte forsikringskrav tydeliggøres. Kravene til forsikring er de samme for droner under og over 20 kg, men da den anførte EU forordning kun gælder for droner over 20 kg, er det kun nødvendigt at henvise til EU forordningen for droner over 20 kg. Teksten er forenklet til at reflektere dette forhold. 6. Alder og dronebevis Nyborg Beredskabsdrone nævner, at man kan tage kørekort som 17 årig, men mener dog, at krav om en alder på mindst 18 år for at operere en beredskabsdroner er i orden. Alderskravene til at føre drone er fastsat i lov om luftfart. Nyborg Beredskabsdrone foreslår opstilling af regler for anvendelse af droneoperatører og droneførere fra andre lande i forbindelse med USAR (urban search and rescue). Anerkendelse af udenlandske tilladelser og piloter vil ske ved de godkendte uddannelsessteder efter retningslinjer i bekendtgørelsen. FORCE Technology er positivt indstillet overfor indførelse af dronebeviser. UAS Denmark mener, at kravet til 15 vellykkede flyvninger før man kan få udstedt et dronebevis er for lidt, og foreslår det suppleret med et krav om også 3 timers flyveerfaring. UAS Denmark mener, at kravet til opretholdelse af rettigheder til droneflyvning på én time over 24 måneder er for lidt og foreslår et niveau på 24 flyvninger og mindste 4 timers flyvning. Trafik-og Byggestyrelsen har noteret sig synspunktet og justerer kravene som foreslået. Side 5 (27)

6 7. Flyve- og sikkerhedsområde COWI foreslår, at der for fastvinge droner indføres et omvendt kegleformet sikkerhedsområde, som ligner det sikkerhedsområde, der findes omkring en lufthavn. Trafik-og Byggestyrelsen vælger at fastholde samme sikkerhedsområde for alle droner af hensyn til ønske om simple regler. Der gøres samtidig opmærksom på, at fastvinge droner over 1,5 kg vil kræve en særlig tilladelse ved flyvning i bymæssigt område, hvorved der kan stilles særskilte krav om sikkerhedsområdet. UAS Denmark foreslår, at sikkerhedsafstanden reduceres til 20 meter uanset flyvehøjden, da man ikke mener, at der kan konstateres alvorlige skader eller dødsfald, der kan relateres til droneoperationer. Trafik-og Byggestyrelsen er enig i, at der kan justeres på kravene til sikkerhedsområde. Sikkerhedsområderne vil således blive justeret til 1 gange flyvehøjden, dog minimum 15 m og maksimalt 50 m. DI Transport mener, at et rømmet sikkerhedsområde vil være unødigt hæmmende ved f.eks. byggepladser, hvor der i forvejen er mange risikomomenter, herunder nedstyrtningsrisici og foreslår, at kravene bliver gjort mere fleksible. Trafik-og Byggestyrelsen anfører, at personer, som har accepteret at være en del af operationen, kan opholde sig i sikkerhedsområdet, når den anvendte drone har redundans, hvorfor det ikke vil være nødvendigt at rømme f.eks. byggepladser ved sådanne droneoperationer. Nyborg Beredskabsdrone nævner muligheden for at tilføje en vejledning eller en beregning i forbindelse med flyve- og sikkerhedsområdet. Ordlyden vedr. sikkerhedsområde bliver simplificeret, hvorfor der ikke er behov for en vejledning. FORCE Technology og WeFly ønsker, at det skal være muligt også at have en medhjælper eller co-pilot i sikkerhedsområdet, når der er tale om droner uden faldskærm i kategori 1A og 1B. Forslaget er modtaget og implementeres i bekendtgørelsen. Side 6 (27)

7 Nyborg Beredskabsdrone foreslår undtagelse for kravet ved skarpe operationer (brand- og redning, overvågning og gidselsituationer). Der udarbejdes senere en særskilt bekendtgørelse for droner til beredskabsmæssig brug. Dispensationer, som er udstedt tidligere vedr. beredskab eller andet, bevarer deres gyldighed. Dette tydeligøres i bekendtgørelsens afsnit vedr. overgangsbestemmelser. Ligeledes bevares mulighed for at udstede nye dispensationer til denne type formål indtil særskilt bekendtgørelse er udstedt. 8. Information om luftrum Rigspolitiet foreslår, at det præciseres, at information om eventuelle restriktioner i luftrummet skal indhentes inden flyvning påbegyndes. Trafik-og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at indhentning af information indgår i kapitlet Før flyvning sammen med en lang række andre punkter. Heraf fremgår det, at indhentning af information skal ske inden flyvning. Vestegnens Boligadministration spørger om, hvem der skal kontaktes med hensyn til restriktioner, og hvem der skal gøre det. Det er droneførerens ansvar at sikre sig de aktuelle informationer om luftrummet, der skal anvendes. Informationerne fås via de aktuelle NOTAM på Naviair s hjemmeside. Trafik-og Byggestyrelsen kan desuden anføre, at man i samarbejde med Naviair arbejder på et særskilt informationssystem til droneoperatører, som vil gøre det nemmere at finde den relevante information. Informationssystemet forventes sat i drift med udgangen af 2016 i første version. 9. Særlige tilladelser til flyvninger med forhøjet risiko UAS Denmark stiller spørgsmål ved, hvad der menes med særlig tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen. En præcisering af særlig tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen vil blive tilføjet bekendtgørelsen. Erhvervsflyvningens Sammenslutning ønsker en definering af et større antal mennesker. Side 7 (27)

8 10, stk. 3, ændres således, at større antal mennesker udgår, idet en særlig tilladelse vil være påkrævet ved enhver overflyvning af mennesker, som ikke er en del af operationen, uanset antal. TV2 ØST foreslår at hastighedsbegrænsningen på 50 km/t hæves, så den passer til bestemte navngivne droner. FORCE Technology ønsker hastighedsbegrænsningen på 50 km/t ændret til 75 km/t for mindre droner i kategori 1A. UAS Denmark foreslår at fastvinge droner i kategori 1A undtages for hastighedsbegrænsningen på 50 km/t. Trafik-og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at hastighedsbegrænsningen alene regulerer, hvor hurtigt der må flyves. Det betyder ikke, at droner, der kan flyve hurtige end hastighedsbegrænsningen, ikke må anvendes. Da de krævede sikkerhedsområder for droner er relativt små set i forhold til hastighedsbegrænsningen, finder Trafik-og Byggestyrelsen det ikke realistisk med højere hastighedsgrænser. UAS Denmark foreslår, at natflyvning fjernes fra listen over flyvninger med forhøjet risiko og i stedet erstattes af et konkret uddannelseskrav, hvis man ønsker at flyve i mørke. Forslaget vil blive implementeret, således at natflyvning kan foretages af droneførere, som har gennemført den supplerende uddannelse til natflyvning, og dronen bærer det krævede lys. Modelflyvning Danmark påpeger, at indendørs flyvning i sportshaller m.v. bør undtages fra bekendtgørelsen, såfremt modelflyvning er arrangementets formål. Det foreslås, at der skelnes klart mellem arrangementers formål, f.eks. om drone- eller modelflyvningen er arrangementets formål, eller om det er sekundært i forhold til arrangementet. Det foreslås endvidere, at den nedre aldersgrænse på 18 år ved samme modelflyvning bortfalder. Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) ønsker indendørs arrangementer arrangeret af Modelflyvning Danmark undtaget fra kravene om særlig tilladelse hertil. Trafik-og Byggestyrelsen finder fortsat, at indendørs flyvning hvortil der er åben publikumsadgang, bør være reguleret af hensyn til publikums sikkerhed. Trafik-og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at en særlig tilladelse til sådanne arrangementer kan opnås på generelle Side 8 (27)

9 vilkår, hvorved tilladelsen vil være gyldig til mere end ét arrangement og/eller i en længerevarende periode. Indendørs modelflyvning, hvortil der ikke er åben publikumsadgang, vil ikke være reguleret af bekendtgørelsen, og dermed vil der heller ikke være noget krav om, at droneføreren skal være 18 år. Nyborg Beredskabsdrone mener, at der mangler en beskrivelse af, hvad der kræves for at opnå tilladelse til flyvning med forhøjet risiko. Det fremgår at 10, stk Øvrige tilladelser og orientering Hovedstadens beredskab mener, at det ikke er muligt at indhente ejers tilladelse til flyvning, at informere beboerne og at orientere politiet om en droneflyvning i tilfælde af brand eller anden ulykke. Det foreslås derfor, at droner i forbindelse med beredskab efter beredskabsloven undtages fra bekendtgørelsen som helhed. Nyborg Beredskabsdrone foreslår undtagelse om orienteringskravet ved indsættelse af beredskabsdroner. Forsvarsministeriet (Forsvarskontoret) mener ikke, at det er muligt at indhente særskilte tilladelser inden brug af beredskabsdroner. Det foreslås at indsætte en tilføjelse, der konsekvent fritager beredskabsdroner. Trafik- og Byggestyrelsen gør opmærksom på, at såfremt flyvning sker som led i udførelse af arbejde eller virksomhed som efter anden lovgivning giver adgang til ejendommen, kræver det ikke ejers tilladelse. Der udarbejdes senere en særskilt bekendtgørelse for droner til beredskabsmæssig brug. Dispensationer, som er udstedt tidligere vedr. beredskab eller andet, bevarer deres gyldighed. Dette tydeligøres i bekendtgørelsens afsnit vedr. overgangsbestemmelser. Ligeledes bevares mulighed for at udstede nye dispensationer til denne type formål indtil særskilt bekendtgørelse er udstedt. UAS Denmark mener, at forbuddet mod at flyve over private områder uden ejerens tilladelse er for restriktiv og vil pålægge erhvervet ekstra byrder og mener, at dette kan erstattes med f.eks. et krav om, at der ikke må flyves lavere end 20 meter over private områder. UAS Denmark mener, at der allerede er krav til hensyn o. s. v. hertil i 3 og 8, stk. 3. Side 9 (27)

10 COWI stiller også forslag om en minimumshøjde, over hvilken overflyvning af privat ejendom vil være tilladt. Trafik-og Byggestyrelsen imødekommer ikke forslaget om en minimumshøjde for overflyvning af privat ejendom på grund af ønsket om beskyttelse af privatlivets fred. Med tilladelse fra ejeren er det stadig muligt at flyve over privat ejendom. COWI foreslår, at meldepligten på 24 timer ændres, således der kan registreres med kort varsel evt. via et program på mobiltelefon eller lignende. Det foreslås i den sammenhæng, at en operatør så skal være forpligtet til at melde, når en droneoperation er overstået. TV2 ØST foreslår, at krav om orienteringen til politiet 24 timer før flyvning ændres til skriftlig orientering, så vidt muligt 24 timer før. Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) ønsker reglen om orientering om flyvning senest 24 timer inden flyvning fjernet. UAS Denmark ønsker mulighed for dispensation fra reglen om orientering om flyvning senest 24 timer inden flyvning ved hasteopgaver. Justitsministeriet mener, at 24-timers reglen bør fremgå eksplicit af 12, stk. 3, ligesom det bør fremgå, hvem der skal orientere politiet (hvem der er ansvarssubjekt). Endvidere finder Justitsministeriet, at der ikke kan medtages et krav om skriftlig orientering, medmindre der er særlig hjemmel hertil i lovgivningen. Rigspolitiet har oplyst, at man vil implementere den skriftlige orientering til politiet via en formular på politi.dk. Rigspolitiet vil her også give mulighed for orientering ved flyvning mindre end 24 timer i særtilfælde. Henvisende til Justitsministeriets høringssvar bemærkes følgende: Trafik- og Byggestyrelsen finder, at 24-timers reglen fremgår eksplicit af 12, stk. 3, da det af bestemmelsen fremgår, at den lokale politimyndighed skal orienteres skriftligt senest 24 timer før enhver flyvning. Til Justitsministeriets anmærkning om tydeliggørelse af hvem der er ansvarssubjekt i forhold til 12, stk. 1 og 3, bemærkes, at det af 3, stk. 3 fremgår, at det er droneførerens ansvar at sikre, at de generelle bestemmelser i 3, stk. 1 og 2 er opfyldt, herunder at flyvningen sker i overensstemmelse med reglerne i bydronebekendtgørelsen og luftfartslovens kap. 9 a om regulering af mindre droner. Side 10 (27)

11 Endvidere er Trafik- og Byggestyrelsen enig med Justitsministeriet i, at et krav om skriftlig orientering af politiet skal være hjemlet i Luftfartsloven. Trafik- og Byggestyrelsen gør i den forbindelse opmærksom på, at i henhold til luftfartslovens kap. 9 a om regulering af mindre droner kan transport- og bygningsministeren fastsætte nærmere bestemmelser vedr. flyvning med mindre droner i bymæssigt område. Trafik- og Byggestyrelsen finder således, at hjemlen til at indføre et krav om skriftlig orientering af politiet er til stede. DI Transport mener, at det skal tydeliggøres i teksten, at orienteringskravet i 12, stk. 3, kun gælder de to foranstående stykker i 12. Orienteringspligten i stk. 3 omfatter ikke kun stk. 1 og stk. 2 i 12, men der er tale om orientering før enhver flyvning i bymæssigt område også selvom dette ikke foregår nærmere end 5 meter fra bygninger eller over ejendom, som er tydeligt afgrænset af hegn, hæk, mur eller lignende. 11. Under flyvning Rigspolitiet foreslår, at der indføres ubetinget vigepligt for droner, som er indsat som led i løsningen af politi-, beredskabs- eller forsvarsmæssige opgaver - dog først når et system til identifikation af droner i realtid er implementeret. Forslaget er vel modtaget og vil blive overvejet, når et elektronisk drone ID system måtte blive implementeret. 12. Flyvehøjder og afstandskrav Forsvarsministeriet (Forsvarskontoret) mener, at krav til afstand og flyvehøjde bør justeres, når der er tale om flyvning med droner ved beredskabsopgaver. Der udarbejdes senere en særskilt bekendtgørelse for droner til beredskabsmæssig brug. Dispensationer, som er udstedt tidligere vedr. beredskab eller andet, bevarer deres gyldighed. Dette tydeligøres i bekendtgørelsens afsnit vedr. overgangsbestemmelser. Ligeledes bevares mulighed for at udstede nye dispensationer til denne type formål indtil særskilt bekendtgørelse er udstedt. Side 11 (27)

12 UAS Denmark mener, at der mangler vejledning vedrørende flyvning omkring master, skorstene, højhuse o. s. v. med en sikkerhedsafstand på 25 m. Det vil blive tilføjet til bekendtgørelsen. Hovedstadens Beredskab foreslår, at der indføjes en mulighed for, at der kan indhentes en særlig tilladelse efter bekendtgørelsens 10, stk. 1, der gør det muligt at fravige disse bestemmelser, jf. derved samme bestemmelses stk. 1 og 2 ved f.eks. indsats i Københavns Lufthavn, Naturpark Amager eller Amalienborg Slot. Det fremgår allerede af 21 i bekendtgørelsen at Trafik-og Byggestyrelsen kan dispensere fra bekendtgørelsens regler, når det skønnes foreneligt med de hensyn der ligger til grund for de pågældende bestemmeler. Københavns Lufthavne A/S mener, at afstand fra en flyveplads (banerne) bør være større end de nuværende 2 km ved 40 meters højde. Alternativt kan de 40 meters højde reduceres. Konkret foreslås det, at 15, stk. 3 nr. 1 (jf. høringsudkastet) udgår og flyvning tættere på flyvepladsernes baner end 5 km kun kan finde sted med tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen. Trafik-og Byggestyrelsen finder, at droner kan operere i en afstand ind til 2 km under og op til de hindringsflader, der er etableret omkring lufthavne. Dette anses for at give en passende margin til trafik under ind- eller udflyvning. Nyborg Beredskabsdrone nævner, at man kunne definere flyvestation nærmere. Forslaget er modtaget og vil blive indført i bekendtgørelsen. Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) foreslår, at det overvejes, om der skal tages specielle hensyn til psykiatriske bosteder, hospitaler, flygtningelejre og lignende steder, hvor beboerne kan være følsomme overfor overvågning. Transport-og bygningsministeren kan efter forhandling med justitsministeren fastsætte nærmere bestemmelser for flyvning over sikringsmæssigt kritiske områder og dermed kan der opnås særlig sikring af kritiske område, som nævnt i høringssvaret. Fastsættelse af Side 12 (27)

13 konkrete områder som psykiatriske bosteder, hospitaler, flygtningelejre og lignende steder ligger udenfor denne bekendtgørelses rammer. Kommunernes Landsforening mener, at det ikke giver mening at have kravene om flyvehøjde på 300 m over særligt følsomme områder, når den maksimale flyvehøjde for droner generelt er 120 m efter 15, stk. 1. Den pågældende bestemmelse om 300 m over særligt naturfølsomme områder skal også dække droner, som flyver højere end 100 m, hvorfor bestemmelsen ikke kan udgå, selvom den i første øjekast kan virke overflødig. TV2 ØST foreslår, at der kan gives tilladelse til flyvning over særligt naturfølsomme områder, hvis der er indhentet særlig tilladelse fra pågældende myndighed. Jysk Fynske Medier P/S foreslår, at den ansvarlige tilsynsførende myndighed kan give tilladelse til flyvning over særligt følsomme naturområder i forbindelse med videooptagelser, fotografering og reportager fra den slags naturområder. En særlig tilladelse vil skulle udstedes af Trafik-og Byggestyrelsen efter anbefaling fra pågældende myndighed, jf. BL Nyborg Beredskabsdrone ønsker tilføjelse af uheldssituationer til listen over nødvendige opgaver, som er tilladt i særligt naturfølsomme områder. Trafik-og Byggestyrelsen anser uheldssituationer som omfattet af nødvendige opgaver. Naturstyrelsen foreslår, at 15, stk. 7, udelades, da dette er reguleret i BL Trafik- og Byggestyrelsen takker for bemærkningen, og er delvis enig. Bestemmelsen i 15, stk. 7, er dog medtaget af praktiske årsager og for at gøre forståelse af reglerne så enkel som muligt. Wefly spørger, om kommercielle optagelser med droner ikke må finde sted i særligt naturfølsomme områder omfattet af 15, stk. 7. Side 13 (27)

14 Det er korrekt. Der skal gives særskilt tilladelse til flyvning i de disse områder, hvis ikke flyvningerne er i forbindelse med nødvendige opgaver ved tilsyn og vedligeholdelse m.m. af anlæg, ejendomme, skovbrug, landbrug og dyrehold og lignende. 13. Efter flyvning UAS Denmark spørger, om en elektronisk log er tilstrækkeligt, eller om der skal være en papirbaseret logbog. Såfremt en elektronisk log opfylder de stillede krav, anses det for tilstrækkeligt. 14. Uddannelsessteder Nyborg Beredskabsdrone mener, at det i lighed med andre styrelser bør være Trafik- og Byggestyrelsen, som er censorer ved aflæggelse af prøve ved uddannelse af droneførere. Uddannelsesstederne, som godkendes til uddannelse af droneførere, vil blive underlagt tilsyn fra Trafik- og Byggestyrelsen. Godkendelse af uddannelsesstederne vil også omfatte godkendelse af censorerne tilknyttet de enkelte uddannelsessteder. Censorerne vil også være omfattet af det løbende tilsyn. 15. Klageadgang UAS Denmark spørger om den eneste klageadgang over en afgørelse truffet af Trafik- og Byggestyrelsen er til domstolene. Spørgsmålet er blevet behandlet og bestemmelsen er ændret således at der sikres klageadgang til transport- og bygningsministeren. 16. Straf UAS Denmark mener, at det bør overvejes, om der kan åbnes for et kædeansvar, således at brug af optagelser, som hidrører fra ulovlige flyvninger, i visse tilfælde skal kunne straffes. Der er hverken hjemmel til eller praksis for sådant kædeansvar i dansk lovgivning. Forslaget afvises. 17. Krav til uddannelse (Bilag 1) Nyborg Beredskabsdrone påpeger forkert kapitel nummer foran 23. Side 14 (27)

15 Bemærkningen er noteret. Kapitelnummeret rettes i den endelige bekendtgørelse. Nyborg Beredskabsdrone foreslår at tilføje en beskrivelse af kravene til opdatering af et dronebevis fra kategori 1A til kategori 1B. Forslaget er noteret og en beskrivelse af krav til opgradering af et dronebevis fra kategori 1A til 1B vil blive tilføjet bekendtgørelsen bilag 1. Oversigt 1 Hovedstadens Beredskab mener kun C2 link relevant for forsvarets personel og foreslår den slettet for civil anvendelse. Betegnelsen C2 anvendes også i ICAO beskrivelser, men C2 ændres til Command and Control i bekendtgørelsen bilag 1. UAS Denmark mener, at farvesynskrav bør fjernes, og Command and Control bør ændres til C2, som defineret i 2. Der er ikke tale om, hvorvidt der er farvesynskrav, men en orientering om, at det kan være nødvendigt at kunne skelne farver. Bemærkningen er noteret, og Farvesynskrav ændres til Brug af farvesyn. Betegnelsen C2 anvendes også i ICAO beskrivelser, men C2 ændres til Command and Control i bekendtgørelsen bilag 1. Nyborg Beredskabsdrone mener, at der skal bruges en læge til vurdering af farveblindhed, hvis man ikke må være farveblind, før man kan blive optaget på et dronekursus. Da der ikke er tale om farvesynskrav, men en orientering, skal der ikke anvendes læge. Nyborg Beredskabsdrone nævner, at der er flere forskellige måder at anskue pædagogiske læringsprocesser på. Det er korrekt, at læringsprocesser kan anskues på flere forskellige måder. Bekendtgørelsen tager udgangspunkt i én måde at anskue læring på. Det er imidlertid ikke nogen hindring, at et Side 15 (27)

16 uddannelsessted anskuer læring på en anden måde. Bekendtgørelsen ændres ikke på dette punkt. Nyborg Beredskabsdrone mener, at krav om læring om luftrumsklasser og luftrumsstruktur er skudt over målet. Emnet er fjernet fra emnelisten Forsvarsministeriet (Forsvarskontoret) mener ikke C2 link hører hjemme i bekendtgørelse for redningsberedskabers brug af droner. TAF/METAR betragtes som unødvendige i forbindelse med VLOS flyvninger med kort flyvetid. Hovedstadens Beredskab mener ikke TAF/METAR er nødvendige ved VLOS og EVLOS flyvning. Betegnelsen C2 anvendes også i ICAO beskrivelser, men C2 ændres til Command and Control i bekendtgørelsen bilag 1. TAF og METAR fjernes fra emnelisten og erstattes med Orientering om vind- og vejrforhold. Oversigt 2 UAS Denmark foreslår Regler for flyvningen (AIC B 08/14) fjernet og foreslår Notam ændret til NOTAM. Forslaget er noteret og helt relevant. NOTAM er den korrekte betegnelse. Bekendtgørelsen ændres fra Notam til NOTAM. UAS Denmark foreslår følgende uddannelseskrav til natflyvningstilladelse: 2 timers teori omfattende: Regler for VFR natflyvning, vejrkrav til natflyvning, indhentning af vejroplysninger, afstandskrav til lufthavne, maksimum højder, dronens belysning. Praktisk uddannelse: 3 praktiske flyvninger af minimum 15 minutters varighed indeholdende start- og landinger for tilvænning til at orientere sig ved hjælp af lys, øvelsesflyvninger for at lære dronens maksimale synlige afstand i mørke samt øvelser i sikkerhedslandinger på foruddefinerede steder, hvor der simuleres anden VFR trafik. UAS Denmark foreslår således at ændre kravene til lys på dronen ved natflyvning til Dronens belysning ved VLOS natflyvning, skal være udformet således, at dronepiloten til enhver tid kan afgøre dronens heading og ikke længere stille krav til lyssætning på droner som på traditionelle fly. Side 16 (27)

17 Trafik- og Byggestyrelsen takker for det konkrete forslag til uddannelse til natflyvning. Forslaget er med tilføjelser indarbejdet i bekendtgørelsen. 18. Øvrige ændringer FORCE Technology foreslår, at teksten i ENR 5.4, afsnit 3.1 (del af AIP Aeronautical Information Publication) ændres, således der kan flyves højere end 120 m, hvis afstanden til et objekt (en struktur) er mindre end 50 m. Der indføres en tilføjelse, som vil gøre det muligt at flyve over 120 m, hvis det er indenfor en afstand af 25 m af en luftfartshindring. Side 17 (27)

18 Bilag 1 - høringsliste 24-7 News Acuttek v/torben Hansen Adrona ApS Aerial Aps AeroSystem Aerovision.dk IVS Air Spot Airborne Consult Aps Airphoto.nu Airvideo.dk Allerød Drone Film & Foto Animotion Apollo Media Arkæologi Vestjylland Asiaq Baghuset Pressefoto I/S Balleby Fotografi V/ Jesper Balleby BANG.GL Barebureauet.DK v/per Haslet Bastholm TV & Film Be Profound Aps Bedre Film Aps Beredskabsstyrelsen Biegga AB Black Eagle Productions Blikfang3d Blu A/S Blue Skies Production Bluebird Creation Aps Blueskymedia Side 18 (27)

19 Bork Havn Feriehusudlejning A/S BR Droneflyvning foto og video service BRISSING/fotograf Busca, v/michael Klyhn Orkild Byggeriets Drone Inspektion ApS C.S. Dronefoto CB Foto Claus Lillevang Copenhagen Production Cowi A/S CPH Drone Service CPHLIVE ApS Creative Drone Media Aps Creative Sight CT Holding Aps Cubo Arkitekter A/S Dahmlos Security Danmarks Radio Dansk Drone Inspektion Dansk Drone Kompagni ApS Dansk Droneflyvning IVS dba MEDIA Den Grønne Baron IVS Det Natur og Biovidenskablige Fakultet. Københavns Universitet Det Sønderjyske Fællesdyrskue Digital Revolution DKairdrone V/Claus Berg Malling Dkdroneservice APS Drone Film & Foto ApS DRONE FOOTAGE Drone Partners IVS Side 19 (27)

20 Drone Photo Shop ApS Drone Service Norden I/S Drone View DroneAirVideo Dronecenter Aps DroneFilmFyn.dk Dronefoto Jylland Dronefoto Møn Dronefoto Nord I/S Drone-foto.dk DroneFotoFyn Dronefotografen Dronekamera.dk DroneLife.dk Droner ApS Droners I/S Dronesystems IVS Dronops IVS Eagle Eye Production ApS Eagleeye View Ejendomsfoto.dk Entreprenørerne ApS Exentric Media Explicit I/S Express TV-Produktion ApS Falk Tag & Facade ApS Film & Mediekompagniet ApS FL-Foto Flight Film /Arkitekternes 3D Bureau Flyvende Kamera Inspektion UAS Force Technology Side 20 (27)

21 Fotograf Pernille Lau Fotografisk Værksted Fotopiloten V/Bastian Meling Berge Fredericia Brandvæsen FromAbove FULDEN FILM/ Frans Novak Knudsen Fyns Drone Service Fynske Medier Fællesbo GBK Drone Studio Geopartner Landinspektører A/S Geopartner Landsinspektørgården A/S Gistrup Film i/s Gladsaxe Brandvæsen Hamberg ApS HegartPedersen Heliscope ApS Holck-Photo HoverCam Ivs Inspectio ApS Integra Aerial Services ISD Jan Grønkjær Jens Jørgen Calundan Jensentv.dk Aps JMS v/ Jacob Knudgaard Jysk Fynske Medier P/S Kalabas Media Kicker Media King Productions KJ Robotics Side 21 (27)

22 KMC Nordhavn Kuffert Film I/S Københavns Brandvæsen LA COUR Communication Landinspektørfirmaet Bonefeld og Bystrup A/S Formateret: Engelsk (USA) Landsyd I/S LD Drone ApS LE34 A/S Legato v/kasper Helms Thorsøe LF Drone Service Liftservice A/S Lindkold Webdesign / Dronie.dk Little Smart Things ApS LLN Press LM Luftfoto Lokalhistorisk Arkiv for Grene sogn MarinaGuide ApS Master Media I/S MEC Drone Service MediaPRO Mediatech Film Metronome Production A/S Mikkel Barker Aps Mobilportalen Aps Mouridsen Film Moxtell Productions MP Handel v/morten Petersen N.I.G. Aps NCC Construction Denmark A/S NIRAS A/S Nordic Skynet ApS Side 22 (27)

23 Nordjysk Droneservice Nordjyske Medier A/S Nordmarkens Kanot & Turist Center AB Nordsjællands Brandvæsen NWI CONSULT Nyborg Beredskabsdrone Odense Kommune OpenHouse Outdoorpeople.dk Aps PANDA FILM Panorama Fotostudie ApS Pegas Studios IVS V/Dmytro Slastushevskyi Peter Schjøtt Boisen, Peter Skovbon Petergramstrup.dk Phillips TV Phone A Drone IVS Pigeon Air Photo Aps Pindstrup Mosebrug Pixarfilm.dk Pixter Playground Production Aps Porthos Independent Maritime Pressefotograf Lars Holm Presse-fotos.dk ProDrone Rambøll Rasmus N ApS Rawshooter V/Thomas Nyhus Red Monkey Media Region Syddanmark Side 23 (27)

24 Rigspolitiet, Nationalt beredskabscenter Ringkøbing Air Foto RIP Media Rotor Film V/ Tao Ahler Rotorcam V/ Søren Jørgensen Sandbjergs Foto ScanClimb Sebilledet V/ Martin Madsen SeeSafe ApS Siemens Wind Power ApS Siemsen ApS SIGNAfilm ApS Sitech Danmark A/S Skands & Arnoldus Aps Skel.dk Landinspektører Skive Drone Service SKY LEVEL Skyhigh Movie Works ApS SkyHigh Moviworx prodrone SKYone.dk Sky-photo.dk Solrød Kommune SonnMedia Soundconstruction Spotland A/S Story2Media ApS, Stratos IVS Studiotims Photography Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme Syddjurs Kommune TechNoHvarre Side 24 (27)

25 Teisen.dk v. Ketil Teisen Teknistovan 3D The Lake Project v/k. Dreier Thomas Lausen A/S Thy Lækagesporing & Industritermografi Tigotek ApS TMS Recording Studio Topas A/S TV Øst Tvilum Landinspektørfirma A/S Tømrer- & Snedkermester Aps University Collage Sjælland, Vestegnens Boligadministration ApS VideoGaarn Aps ViewAbove Viggo Frederiksen ApS Vikingeskibsmuseet i Roskilde Wavemakers WeFly.dk Witech/Skyframe Waage Film Yardbird Production ZOOM-FILM Zoomfoto Ærtemosegård Aarhus Kommune Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Organisationer AOPA Danmark Brancheforeningen Dansk Luftfart Dansk Erhverv Side 25 (27)

26 Dansk Industri - DI Transport Danske Regioner Erhvervsflyvningens Sammenslutning Forsikring og Pension Forbrugerrådet KL Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) Modelflyvning Danmark (MDK) Naviair Storkøbenhavns Modelflyveklub UAS Denmark Universiteter DTU Space SDU SDU Erhverv - TEK Innovation Aalborg Universitet Offentlige myndigheder Beredskabsstyrelsen Dansk Standard Datatilsynet Erhvervs- og Vækstministeriet Erhvervsstyrelsen Flyvertaktisk Kommando (FTK) Forsvaret Forsvarets Efterretningstjeneste Forsvarets Materieltjeneste Forsvarskommandoen Forsvarsministeriet Færøernes Landsstyre Grønlands Selvstyre Havarikommissionen Side 26 (27)

27 Justitsministeriet Københavns Brandvæsen NaturErhvervstyrelsen Naturstyrelsen Odense Kommune PET Region Nordjylland - Præhospitalt Beredskab Rigspolitiet Rigspolitiet - NBC Styrelsen for Forskning og Innovation Søværnet Teknologisk Institut Transport- og Bygningsministeriet Uddannelses- og forskningsministeriet Side 27 (27)

Høringsliste til offentlig høring vedr. ændring af gebyrbekendtgørelser

Høringsliste til offentlig høring vedr. ændring af gebyrbekendtgørelser Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 tijo@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsliste til offentlig høring vedr. ændring af gebyrbekendtgørelser på luftfartsområdet Virksomheder, der

Læs mere

Høringsliste vedr. høring over udkast til dronebekendtgørelse Virksomheder som anvender droner

Høringsliste vedr. høring over udkast til dronebekendtgørelse Virksomheder som anvender droner Høringsliste vedr. høring over udkast til dronebekendtgørelse Virksomheder som anvender droner 24 7 News Acuttek v/torben Hansen Adrona ApS Aerial Aps AeroSystem Aerovision.dk IVS Air Spot Airborne Consult

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 tijo@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på

Læs mere

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned 29. januar 2016 Virksomhed Adresse Post By Kategori Panorama Fotostudie ApS Pilestræde 52b 1112 København K 1A og 1B Film & Mediekompagniet

Læs mere

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning I nedenstående oversigt er de grundlæggende regler for henholdsvis privat- og erhvervspersoner skitseret. Område Privat / udenfor bymæssigt område Erhverv

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 1 I bekendtgørelsen er der medtaget visse bestemmelser fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 785/2004 af den 21. april

Læs mere

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse Uffe Pilegård Larsen Driftsleder Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej 1 4200 Slagelse Hvorfor Drone regler? 150 m Regler Droneflyvning Droneloven / Tilføjelse til Loven om Luftfart / 126b

Læs mere

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område.

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 I medfør af 126 b, stk. 3 og 4, 126 c, stk. 3-5, 126 d, stk. 4 og 5, 126 f, stk. 2, 126 h, 126 i, stk.1, og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 788 af 14/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juli 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 1257 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen)

Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) 1. Indledning

Læs mere

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned 29. april 2016 Virksomhed Adresse Post By Kategori Panorama Fotostudie ApS Pilestræde 52b 1112 København K 1A og 1B Film & Mediekompagniet

Læs mere

Referat af møde i Droneforum den 12. juni 2014

Referat af møde i Droneforum den 12. juni 2014 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0429 Fax 7262 6790 chjn@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Referat af møde i Droneforum den 12. juni 2014 Deltagere - Tobias Broch-Lange

Læs mere

Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24.

Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område (bydronebekendtgørelsen) og bekendtgørelse om

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 7-15, Bestemmelser om særligt støjfølsomme naturområder i Danmark Bestemmelse: Høringssvar:

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned 29. marts 2016 Virksomhed Adresse Post By Kategori Panorama Fotostudie ApS Pilestræde 52b 1112 København K 1A og 1B Film & Mediekompagniet

Læs mere

Referat af møde i Droneforum den 12. september Deltagere

Referat af møde i Droneforum den 12. september Deltagere Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Droneforum den 12. september 2013 Deltagere - Jimmy Arly Larsen Ehvervsflyvningens

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter Dronetegn Lær de vigtigste regler på 4 minutter Bemærk! I det efterfølgende ses en forenklet gengivelse af reglerne i Bekendtgørelse om flyvning med droner udenfor bymæssigt område. Det skal bemærkes,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 16. november 2015 BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Ændring af lov om luftfart - droner

Ændring af lov om luftfart - droner Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 10 Offentligt Ændring af lov om luftfart - droner Jesper Rasmussen Vicedirektør Baggrund: Tværministeriel arbejdsgruppe Tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer.

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat om kgl. anordning for Grønland Dette notat danner baggrund for et udkast til kgl. anordning

Læs mere

Brugervejledning. UAS Dronelog (http://uaslog.dk) er et system der benyttes til at logge operationer for droneoperatører.

Brugervejledning. UAS Dronelog (http://uaslog.dk) er et system der benyttes til at logge operationer for droneoperatører. Brugervejledning Om UAS Dronelog UAS Dronelog (http://uaslog.dk) er et system der benyttes til at logge operationer for droneoperatører. Systemet overholder de krav angivet af Trafikstyrelsen efter BEK

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Version: 08.06.2015 ATS-instruks 0, 12 og 20 Bestemmelse: Høringssvar Trafikstyrelsens bemærkninger Generelt ATS-instruks

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december 2015 ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Version: 13.11.2015 Bestemmelse Høringssvar Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1 I medfør af 126 b, stk. 3, 126 c, stk. 3-5, 126 e, stk. 3, 126 f, stk. 2, 126 h, 126 i, stk. 1, og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned 27. juni 2016 Virksomhed Adresse Post By Kategori AX-ON Inc./Nippon Television Group Shimojima Bldg. 3F, 1-2-17, 105-00 Tokyo 1B Panorama Fotostudie

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Bestemmelser om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Bestemmelser om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-20 Bestemmelser om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Udgave 5, 9. december 2015 I medfør af 3, stk. 1, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat BL om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland og

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladsers

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) BEK nr 1256 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER OKTOBER 2016 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Høringsparter... 6 2 RESULTATER AF HØRINGEN... 7 Høringssvar

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Der må kun ske start og landing inden for det angivne område, jf. kortbilag.

Der må kun ske start og landing inden for det angivne område, jf. kortbilag. Landzonetilladelse Landzonetilladelse til para- og hanggliding på Flyvestation Værløse Du har på vegne af Airwave paragliding klub søgt om tilladelse til at flyve med paraglidere og hangglidere fra et

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) Side 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) I medfør af 126 b, stk. 3, 126 c, stk. 3-5, 126 e, stk. 3, 126 f, stk. 2, 126 h og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bestemmelser om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Bestemmelser om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder BEK nr 11244 af 09/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Bygningsstyrelsen, j.nr. TS30302-00069

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

! Civile!droner!i!Danmark!

! Civile!droner!i!Danmark! CiviledroneriDanmark /potentialer,udfordringeroganbefalinger UdarbejdetforUddannelses/ogForskningsministeriet Juni2014 Titel: Civile&droner&i&Danmark&/&potentialer,&udfordringer&og&anbefalinger Udarbejdetaf:

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 132 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 132 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 20. januar 2016 2015-7537 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om luftfart (Ny samlet

Læs mere

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mru@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol 1. Indledning Trafik- og

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 24. august Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) 22. august Nr

Lovtidende A Udgivet den 24. august Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) 22. august Nr Lovtidende A 2016 Udgivet den 24. august 2016 22. august 2016. Nr. 1119. Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) I medfør af 126 b, stk. 3, 126 c, stk. 3-5, 126 e, stk. 3, 126 f, stk.

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) BEK nr 1119 af 22/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS30503-01071

Læs mere

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned

Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned Godkendte UAS-Operatører Listen opdateres ca. 1gang per måned 7. juni 2016 Virksomhed Adresse Post By Kategori AX-ON Inc./Nippon Television Group Shimojima Bldg. 3F, 1-2-17, 105-00 Tokyo 1B Panorama Fotostudie

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave.

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner Udgave 3, 3. oktober 2014 I medfør af luftfartslovens 82 og 151, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) BEK nr 1119 af 22/08/2016 Udskriftsdato: 26. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS30503-01071

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Pulje til kollektiv trafik i yderområder. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Pulje til kollektiv trafik i yderområder. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0251 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om Pulje til kollektiv trafik i yderområder 1. Indledning Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om luftfart

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om luftfart Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om luftfart (Ny samlet regulering af droneområdet, justering af arbejdsmiljøregler, administration af afgifter og gebyrer) 1 I lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det?

Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det? Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det? Hvad er en drone? Med drone forstås en hanlig arbejdsbi - men er også

Læs mere

Kortlægning af Invasive arter med droner

Kortlægning af Invasive arter med droner Kortlægning af Invasive arter med droner Irene Paulsen og Jesper Falk 1 KORTLÆGNING AF INVASIVE ARTER MED DRONER Registrering af Kæmpebjørneklo med droner i Hillerød Kommunen har en indsatsplan for bekæmpelse

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mmo@tbst.dk www.tbst.dk Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladser Trafik-

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Droner et fotogrammetrisk alternativ til landmåling

Droner et fotogrammetrisk alternativ til landmåling Droner et fotogrammetrisk alternativ til landmåling Jesper Falk, COWI A/S Sektionsleder for Landmåling 1 Def. af droner / UAV UAV / UAS (unmanned aerial vehicle / Unmanned aircraft systems) Fjernbetjent

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere